vineri, 3 iulie 2009

Nu înţeleg la ce asistăm

Pe de o parte, "Prima Casă" se socoteşte în valută. Pragul e de 60.000 de euro, nu 250.000 de lei. Băncile (cu excepţia CEC) anunţă că vor arunca în programul ăsta camioane întregi cu euro, care mai de care mai pline. Toată lumea e cu ochii ţintă pe Euribor, care a mai rămas o rundă la minime istorice (până când şi mai ales ce va fi după?... ei, uite o întrebare care nu se mai pune, dar ce mai contează când ne ia pe toţi valul entuziasmului de partid şi de stat?...).

Pe de altă parte de la vârful BNR ni se spune că "Reluarea creditării în valută în această perioadă, mai ales pentru cei ce câştigă lei, ar fi o dramă pentru România, ca să nu zic o crimă."

Deci, la ce asistăm aici? Eu nu mai înţeleg nimic. Totul îmi seamănă cu o piesă de teatru proastă, la care sufleurul a încurcat partiturile şi oamenii de pe scenă ajung să joace nişte roluri care numai impresia de coerenţă nu o dau.

58 de comentarii:

  1. Cine poate intelege ce ascund astia ?

    Logic vorbind, comandamentul perioadei este sa o traga de par pana la alegeri intr-un fel sau altul. Cu orice pret! Oricat de mult s-ar imprumuta MF in fiecare zi pentru cheltuielile de intretinere ale "aparatului de stat".
    Anul asta este in primul rand ELECTORAL si abia pe urma AN DE CRIZA. Trebuie mentinut cu orice pret un climat suportabil pana la alegeri. Cu cat e mai suportabila criza acum cu atat va fi mai tare decontul prin decembrie. Din ce constat eu in "full contact" cu realitatea, nu e nici cea mai mica sansa sa se reia vreo creditare. In primul rand bancile sunt extrem de reticente. Catre persoane fizice - nici vorba! Iar pentru firme ( grele, cu multe garantii de pus la dispozitie ), e un calvar sa obtina o prelungire a unei scrisori de garantie (cu 30 de zile !!!!!!) sau sa primeasca o perioada de gratie (in care sa plateasca doar dobanzile - nu si principalul). In microclimatul asta economic, PRIMA CASA pur si simplu nu conteaza. In perspectiva lui decembrie, ianuarie, februarie ....2010 tare mi-e teama ca ar trebui sa ne umplem de pe acum camarile cu saci cu faina si cartofi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Manole, am remarcat si eu citatul ala, de fapt l-am si varsat repede pe CG. Chiar ma mira ca respectiva declaratie nu este comentata pe larg in presa, are destule implicatii care depasesc gluma numita "Subprima casa".

    In acelasi ton cu tine, alta balba frumoasa:

    http://hymerion.wordpress.com/2009/07/03/discurs-pe-doua-voci-in-bnr/

    “Este o iluzie să creadă cineva că ieşirea din criză stă pe umerii statului. Motorul principal este inovaţia privată”- Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, citat de Rompres

    “Sunt de partea celor care cred că în asemenea momente statul trebuie să intervină. Cineva trebuie să redea încrederea”, a spus Mugur Isărescu. citat de Mediafax.

    RăspundețiȘtergere
  3. Euro ar trebuii sa fie peste 5 lei.
    Fara banii imprumutati sigur asa ar fi.

    Un curs mai slab ar fi benefic tzarii. Dar din moment ce clientela politica e plina de datorii in euro, se tine cursul in mod artificial.

    Se incearca sa se tina preturile la imobiliare, prin programul prima casa.

    Clasa politica, probabil mana in mana cu FMI-ul, care are menirea de a pune resursele tarii in mainile bancherilor, lucreaza pe baza conceptului "dupa noi potopul". Defapt e un razboi economic, in care pierdem zi dupa zi.

    Urmeaza o inflatie de preturi puternica, concomintent cu o deflatie ale bunurilor. Casele oamenilor si tot ce au va valora din ce in ce mai putin (inclusiv banii din banca), in timp ce necesitatile primordiale vor costa din ce in ce mai mult.

    Nu vor fi medicamente, spitalele vor avea probleme, bugetarii vor fi redusi. O moarte lenta, toti vom pierde. Cei care au apartamente, cei care au bani, cei care n-au nimic.

    Vor cadea chiriile, cele 5 masini pe care va propuneti sa le vindeti daca devine nasol vor valorea ft putin. Vor fi controlate preturile, magazinele vor fi goale, probabil vor fi blocate conturile in valuta straina. Va fi frig si foame.

    Cartfofi, orez, paste, conserve, luati cat timp se mai gasesc. Stocati medicamente daca in familie cineva depinde de ele. Scapati de datorii cat puteti de repede, mai ales daca aveti rate variabile in valuta. Daca aveti rate fixe e okay, veti putea folosi inflatia in favoarea voastara.

    Se minte puternic pe toate fronturile. Nu ascultati ce zic la TMC, la CNBC la Bloomberg si restul. Ei vor sa vanda cat mai pot.

    RăspundețiȘtergere
  4. Probabil kiko doar ravneste la statutul lui elzorab.
    Va trebui totusi sa turui non stop asa cam 16 luni, inclusiv dupa 12 noaptea. Sa vedem.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Cezar

    Dar tu cum vrezi ca arata viitorul tarii? Luminos? Pai, atunic, lumineaza-ne si pe noi si spunen-ne pe ce te bazezi cind il vezi roz.

    RăspundețiȘtergere
  6. Io zic ca asistam la primul pas inainte. Mai precis constientizarea problemei e primul pas spre rezolvare.

    In acest moment, oamenii politici tocma' au primit primul sut in koor, si acu, mangaindu-se trandru' pe buci, se uita imprejur debusolati ca sa vada de unde o venit bocancu'. Abia acu incep sa realizeze ca au o problema.

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.capital.ro/articol/piata-imobiliara-aproape-de-stabilizare-121788.html

    nu ii funny :
    "...o scădere uşoară, la fel ca şi numărul de oferte scoase la vânzare. Acest trend indică o stabilizare a pieţei imobiliare ..."

    faptul ca la pacient nu ii mai bate inima ii motiv sa consideri ca s-a stabilizat .... :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. @ cosmiX

    Da, piata s-a stabilizat. Vanzatorii tind sa reduca preturile putin spre deloc. Cumparatorii au tendinta sa cumpere nimic spre deloc.

    Idioate articolele astea unde nu se spune cate "s-au vandut" ci cate "au fost oferite spre vanzare". Nu se spune cat "se ofera" de catre cumparatori ci "cu cat au fost oferite la vanzare de catre vanzator". Iti poti forma o idee foooooaaaarte clara despre cruda realitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Kiko spunea
    "probabil vor fi blocate conturile in valuta straina"

    Ce ai vrut sa spui ?

    RăspundețiȘtergere
  10. @cezar spunea:
    "Probabil kiko doar ravneste la statutul lui elzorab.
    Va trebui totusi sa turui non stop asa cam 16 luni, inclusiv dupa 12 noaptea. Sa vedem."

    Daca tu spui ca o sa fie bine, m-am linistit. Intotdeauna ai avut dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Hubble,

    Doamne fereste sa se intample, dar poate mai tine minte cineva pe aici ce s-a intamplat in Yugoslavia nu cu foarte mult timp in urma. Concret, aici, aproape de noi. Dar sa speram ca de data asta e altfel.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Kiko
    Nu stiu ce s-a intamplat legat de conturile in valuta ? Te referi la razboi si embargo ?

    RăspundețiȘtergere
  13. @Kiko

    Ce s-a intamplat in Yugoslavia? O mână de retardaţi naţionalişti au asmuţit hoardele.
    Pe cine vezi tu în fruntea moldovenilor cu scopul declarat de a nimici moldovenii din Bucureşti şi din Banat?

    Eu nu-i văd bine pe stimaţii politicieni.

    Azi avusei zi de revelaţie. După un scurt bilanţ comemorativ mi s-au înroşit beculeţele asociind amintirile mele din copilărie cu realităţile contemporane. Un număr grosolan de "foşti" şmecheraşi de cartier... este poliţisti.

    RăspundețiȘtergere
  14. Rationamentul pe care ma bazez este urmatorul:

    Are statul datorii? Da. Cum iese din el? In doua feluri: sau default sau inflatie. Pana aici cred ca suntem de acord cu totii.

    Defaultul nu ii va convenii, deci vor inflationa, ca de nenumarate ori in trecut.

    Cresterea volumului masei monetare va crea o ridicare rapida a preturilor.

    Statul va intervenii impunand preturi maxime, ceea ce va cauza lipsa de bunuri pe piatza.

    In asa un context, in mod evident, statului nu ii convine ca cineva sa detina valuta straina. Din aceasta cauza a fost interzis la Sarbi sa tii aur si valuta. Stiu ca fost interzis si ca au blocat conturile in valuta.

    Eu ceea ce nu inteleg cum de inca e permis in romania sa ai euro, cum de inca se dau credite in euro, cum de leul inca rezista. E incredibil. Motivul pe care l-am gasit e, cum spuneam, ca multi dintre cei care controleaza situatia au ei insisi datorii in euro. Dar e o situatie la limita. Acum se sugruma economia. Noroc cu Dacia, in rest importam si scobitoarele, probabil din China sau Vietnam. Sa vedem cum vor mai ajunge pana aici cand petrolul urca din nou la 150+ dolari. Nu zic nimanui sa faca stocuri de scobitoare, dar, zic ca e mai bine sa fii pregatit.

    RăspundețiȘtergere
  15. fresh news : http://www.capital.ro/articol/indatorarea-populatiei-a-crescut-exploziv-in-ultimii-zece-ani-121543.html
    ps : io-s cu kiko :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Toti sunt indatorati, Viiroule! Statele, firmele, oamenii. A fos ras tot ce era in camara, iar urma dezmatului au ramas doar datorii, si un sistem monetar care nu are nici o acoperire. Unica acoperire e munca in viitor. Ceea ce putem numi ft usor sclavagism.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Kiko spunea
    "Eu ceea ce nu inteleg cum de inca e permis in romania sa ai euro"

    Ai gresit cumva textul, ca par stupefiat ?

    Revenim la pre 1989 ? Vreti ca noi capsunarii sa ramanem afara ?

    Ne kkm in ea libertate ?

    RăspundețiȘtergere
  18. @Kiko
    Are statul datorii? Da. Cum iese din el? In doua feluri: sau default sau inflatie.

    Mai exista inca doua:
    -plata datoriilor;
    -reesalonarea.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Hubble

    ziceam in sensul ca nu m-as mira sa se intample. Ma mir ca rezita inca totul si ca inca totul e okay.

    Ce sa zic. Sper sa gresesc cumplit, sa reporneasca economia, sa fie petrol pt inca 100 de ani si sa trecem de criza in 1 an.

    PS: pt ca, nu doar sub prime-ul a cauzat criza, dupa cate cred eu. Eu cred ca lovitura de gratie a dat-o scumpirea petrolului. Dar aici deja se trece in alt argument.

    RăspundețiȘtergere
  20. @mobuntu

    daca nu se imprumutau din alte 10 locuri as fi de acord.

    Dar cu toate aceste datorii, vad ft ft ft dificil sa se plateasca/reesaloneze.

    De ce trebuiau luati toti banii de la FMI? Trebuia lasata ca economia sa digere (digereasca?) bula, sa ii treaca prin stomac ca si capra prin piton. Dar cand iei un imprumut sa platesti mai scump alt imprumt, devine din ce in ce mai greu. (cred ca esti de acord ca orice reesalonare inseamna datorie mai multa de platit).

    RăspundețiȘtergere
  21. Si totusi ce ne facem cu marea aderare la Euro din 201tzsinshpe? Nu o sa fie cam greu sa trecem la iepuroi cu conturile blocate?

    RăspundețiȘtergere
  22. Si defapt inflatia e chiar acum in curs, ft inalta. Cat e inflatia pe an in Romania? 6%?

    Inseamna ca daca am un milion de lei in banca, la sfarsitul anului am fost furat de 60.000 de lei. Adica de cinspe mii de euroi.

    Si binenteles ca dau cu paru in dobanzile mari. Cui ii convie dobanda mica? Celor are inflationeaza si care au datorii. Daca ar trebuii sa fie acopetite rezervele, daca Isarescu ar trebuii sa aduca bani de acasa de la mama sa deie imprumut la luzari, sigur nu ar tzipa pt dobanzi mici. Dar pana tiparesc banii din nimic ... da-i bataie, ce conteaza daca prostu a pus de oparte un milion de lei. Hai sa-i redistribuim!

    RăspundețiȘtergere
  23. Radule, nimeni nu o sa blocheze nimic. OK, partea cu conturile in euro o regtrag, mia culpa.

    RăspundețiȘtergere
  24. Iar in ceea ce priveste intrarea in Euro, cred ca NOROCUL Romaniei e ca inca nu a intrat. E ultima carte ce a mai ramas tzarii. Cand se va intra, daca va intra, atunci va fi beleaua adevarata pt alti 10 ani. Si stiti de ce? Pt ca nu se vor putea juca cu inflatia.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Kiko
    Nu-i bai. Si eu am invatat multe citind acest blog. Sa zicem ca suntem o inteligenta distribuita si avem un mecanism de autocorectare.

    Vine inflatie! Toti stim.. oki mai putin toti Farfuridii, Trahanacii, Branzovenestii si toate neamurile lor cretine. Dar chiar si ei stiu, dar traiesc din aceleasi vise umede ca pe ei nu o sa-i afecteze.

    Dar ce faci? Ce faci ca om de rand?
    Ai niste Ron indesati in ciorap, conturi in Euro zero, bursele habar nu ai ce-s alea, obligatiuni, titluri de stat deja ai cosmaruri.

    Sa cumpar conserve si cartofi, mi se pare mai mult a ironie.
    Sfaturi practice si realiste sunt binevenite. Mai mult pentru asta citesc aceste comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  26. Asta e, cine are avere sa tremure pentru ea. Ce e in capusa nu-ti ia nimeni decat bunul Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  27. @RADUG
    de ce ti se pare ironie sa cumperi cartofi si conserve ? crezi ca toate hartiile (bani, actiuni, titluri de stat, etc.) vor mai valora ceva cand e clar ca nu au acoperire in realitate ?

    RăspundețiȘtergere
  28. @Hubble
    Dumnezeu e bun si da cu mana la larga si la prosti si la destepti.
    Am incredere in El. :)

    @viitorulsunabine
    Citesc blogul de mai bine de 6 luni si am mai bagat unele la cap. Intre timp capu' a fost literalmente ras de 3 ori datorita consternarii in fata prostiei umane.

    Asa e: la vremurile care vin mai buna e o barabula sau o conserva decat o hartie de 100Euro.

    Imi place ideea lui Flavian de a investi intr-o ferma. Si chiar mi-as lua o casuta cu ceva pamant pe langa oras. Dar nu am destul malai in portofel si depind de locul de munca care e taman in centrul orasului. De credit numa' bunul Dumnezeu m-o ferit(si am scuipat de 3 ori in san, Doamne fer') si chiar sper sa ma fereasca in continuare.

    Sunt pesimist din fire si nu e bine. Nu-mi e frica de munca si stiu ca trebuie sa investesc mai mult in mine incepand de anul asta.
    Din citit, invatat si gandit bine e sa nu te opresti niciodata pana mori.

    Cultivarea propriei inteligente si dezvoltarea de noi aptitudini o vad ca cea mai buna pregatire pentru vremurile care vin. Dar sa fim seriosi... suna mai mult a filosofie.

    Care sunt actiunile pragmatice pentru azi, asfel incat sa vad consecinte benefice intr-un an? Cam asta ma framanta pe mine acum...

    RăspundețiȘtergere
  29. Deci...
    Scenariul lu' Kiko este posibil, dar foarte putin probabil. (desi devine pe zi ce trece din ce in ce mai probabil).

    Daca e sa se ajunga la blocat conturi in valuta, sare toata Europa cu UE pe noi, cu Austria si Grecia in fruntea gloatei pusa pe linsaj. In caz ca leul devine negestionabil, se va gasi, probabil, o modalitate de adoptare urgenta a monedei EUR.

    RăspundețiȘtergere
  30. Kiko, genul asta de alarmism merge mai degraba pe blogul lui Flavian, aici oamenii sunt mai cu picioarele pe pamant.

    Nu am pus noi botul cand "preturile creste pana la cer, cumpara-ti casa acum sau nu vei mai avea NICIODATA cum sa te apropii de nici un cotet".

    De ce am crede acum zvonurile cu "cade tot neamule si banii si bancile si proprietatile si tot TOT - cumpara-ti conserve.

    Cel mai probabil insa e ca viitorul nu e nici alb nici negru. E gri... Relax, man...

    RăspundețiȘtergere
  31. "Dar tu cum vrezi ca arata viitorul tarii?"
    Sorry, mie imi scapa viitorul meu individual pe urmatoarele 12 luni, ma abtin de la chestii "macro". Tu da-i drumul, vad ca ai depasit stadiul meu.

    Ce ma mai mira la kiko (si alte nickuri, de fapt) este energia nebanuita cu care se lanseaza in vechi chestiuni. Te trezesti ca insira BRUSC un cearceaf de lucruri cu termen de valabilitate, ieri, de nici nu mai ai vreme sa-ti inchizi calcul si sa mergi sa-ti convertesti sticlele de leffe in materii esentiale , gen fasole si cartoafe.

    RăspundețiȘtergere
  32. @RaduG,

    Nu e usor sa dai sfaturi, totusi, cu riscul de a mai lua o galeata de rahat in cap, as zice:

    1) In primul rand America trebuie sa-si rezolve problemele. Cum? Eliminand FED-ul si bagand la bulau pe Bernake, Geithner, Paulson si ceilalti. Presedinte Ron Paul, si intoarcerea la moneda cu acoperire in aur sau similar.

    2) Lasat sa deie faliment ce e putred, permitand ca economia sa-si revina singura.

    3) In europa idem, BCE-ul sa se intoarca la scoala Austriaca.

    4) In Romania, cazul nostru concret, multe nu sunt de facut. Daca intram in zona Euro, Romania devine doar o regiune lingvistica a Europei, suveranitatea s-a cam dus.

    5) Urmeaza planul individual. Din moment ce punctele 1-4 nu prea vor fi puse in practica, urmeaza o perioada ft dura, pt toata umanitatea. Viitorul nu va fii mai mare si mai bogat ci mai mic si mai pricajit. Fiecare trebuie sa se salveze, intorcandu-se spre o lume asemanatoare cu cea a bunicilor nostri.
    In Romania a fost criza mereu, deci daca nu ne uitam la ultimii 5 ani de boom, mare lucru nu se va intampla. Va fi ca inainte: viatza la sat.

    Asa va fii si in alte locuri, doar ca pt ei impactul va fi mai nasol.

    Pasii de facut sunt in functie de varsta fiecaruia, de unde locuieste, de cate averi are.

    Ca si sfaturi practice, casa cu pamant e ideala, prefarabil cu vecini, prieteni, in grup. Trebuie iesit din datorii cat de repede se poate, si vandut tot ce se detine in bursa; cine are stomac puternic si bani de care nu are nevoie poate intra in ETF-ur de aur, argint si agricultura. Banii pusi deoparte diversificati, parte in Lei, parte in Euro, iesit din USD.
    Daca aveti copii si va intrebati la ce scoala sa-i dati, as spune la educatie fizica: va fi unul din skillurile ce vor fi necesari peste 10-15 de ani.
    Sa tineti si acasa bani cash, cam rezerva pe 6 luni, restul prin mai multe banci cu rating bun, la dobanda pe termen scurt.
    Mai bine sa fiti preparati cu un an mai repede decat o zi prea tarziu.
    PS: incepeti sa invatati chineza

    RăspundețiȘtergere
  33. @NOK

    care e blogul lui Flavian? M-as distra sa mai dau si pe acolo.

    Cezare, nu am avut alte nickuri (mai eram cu Mr in fatza, am schimbat pe Google si s-a schimbat si aici). Mai ziceati voi ca sunt Vacaru... dar ... nus.

    RăspundețiȘtergere
  34. Falvian?! Tu esti taica?

    Decaf, man. DECAF!!!

    Si sa ne spui si noua cand iti vei fi pus TU in actiune sfaturile. Lead by example. Cu gura suntem buni toti...

    RăspundețiȘtergere
  35. Blogul PROFETULUI:

    http://dileme-existentiale.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  36. kiko,, spune-le tu, eu sunt in vacanta de 4 iulie...


    cezarica, eu scriu dupa 12 noapte dooar in capsorul tau, la mine e ziua bre...10 ore decalaj...

    RăspundețiȘtergere
  37. "Mai bine sa fiti preparati cu un an mai repede decat o zi prea tarziu." Adica gatit(z)i ?
    Coreland cu "PS: incepeti sa invatati chineza" fraza de mai sus pare sa capete sens.

    Bai elzorab, adica tu esti nebun si cand la noi e noapte si la tine e zi ?! Eu speram sa fie de vina ora tarzie si ceva lichide scotiene.

    RăspundețiȘtergere
  38. @nok
    ai dreptate, viitorul e gri, nu e nici alb si nici negru, da' tu stii cate tonuri de gri pot fi ?
    @all
    un articol interesant http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/857618/SENATUL-EVZ-Pe-ce-se-bazeaza-economia-Romaniei/

    RăspundețiȘtergere
  39. Manole, nici eu nu mai inteleg nimic din ce fac astia sau altii mult mai apropiati mie. De asta am si luat o pauza in a-mi da cu parerea. Prognoza anunta vreme instabila.
    Si eu cred ca totul nu este decat o tragere de timp pana la alegeri.
    Ce nu am inteles e de ce vor unii sa fie presedinti pe perioade de criza. O ipoteza ar fi ca pe perioade de criza se iau masuri radicale si cel care va conduce Romania din toamna poate face orice in numele salvarii natiunii.
    Inclusiv in a instaura o noua dictatura. Multi de pe aici ne-am fi dorit momentul adevarului in Romania, economic si politic dar se amana.
    Nici eu nu cred in reluarea creditarii, cei cativa cunoscuti care s-ar fi calificat nu se mai califica pentru ca ori patronul a redus salariul oficial, ori guvernul a taiat sporurile.
    Daca pana acum o luna, doua aveam multi cunoscuti cu salarii peste 1000 de euro ei bine acum nu mai am nici unul.
    Asa ca din punctul meu de vedere programul asta nu este decat praf in ochii alegatorilor la fel ca micii si berea proasta date ca pomeni electorale.
    Nu stiu daca aceasta criza economica a aratat adevarata capacitate a liderilor politici sau chiar avem cel mai incompetent guvern din ultima suta de ani.
    Intr-o perioada in care aveam nevoie de ratiune si eficienta asistam la continuarea spectacolului prostiei si fitelor de prost gust.

    RăspundețiȘtergere
  40. @Kiko:

    Scoala austriaca nu a fost niciodata dominanta sau mainstream. Pana si in Austria a fost marginala, mediul academic era dominat de Scoala Germana, ceea ce explica socul din 1931 (acestia nu aveau nici macar o teorie monetara buna pusa la punct).

    Singurul care a reusit sa o faca cunoscuta lumii aceasta scoala a fost Hayek si din pacate dupa 1941 a renuntat si el la lupta dandu-si seama ca nu are pe cine sa invete. Aproape toti studentii si colegii lui s-au indragostit de formularile mecanice si matematice care domina si acuma academia si nu numai.

    Pana la urma aceasta scoala va fi mereu marginala dintr-un motiv simplu: considera ca omul stie mai bine ce e bine pentru el decat altii aflati la sute de km distanta si care nu l-au intalnit niciodata. De asta nici nu va fi acceptata de mase: te indeamna sa gandesti si sa ai personalitate, ultimul lucru care te invata la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  41. Boc vrea bani: Pogea, fii mai dur cu UE şi FMI!
    http://www.cotidianul.ro/boc_vrea_bani_pogea_fii_mai_dur_cu_ue_si_fmi-90836.html
    hahahaha, mi-l si inchipui pe boc dand cu pumnu in masa la sefii femei si ue, si aia tremurand de frica

    RăspundețiȘtergere
  42. Observ un heirup cu infrastructura: autostrazi, centuri, metrouri, cai ferate. Dar cum bine ne-am obisnuit e doar campanie electorala. Tare sunt curios care din proiectele mult laudate va fi gata pana la toamna sau va fi in grafic. Face spume base. Dupa alegeri o sa-si bage toti organul in infrastructura, mai ales ca vor fi probleme sociale legate de papa, kaka si caldura.

    RăspundețiȘtergere
  43. @hubble
    Deja la noi nu mai tin povestile astea dar restul... si iar o sa ne meritam soarta.
    Nu inteleg de ce imi merit eu soarta pe care o aleg niste idioti care nu au nimic in comun cu mine.
    Mici si bere, fara numar, popor de idoti.
    "Ii votam ca ne-a dat"

    RăspundețiȘtergere
  44. si chiar daca s-ar faci otostrazili si caili alia ferati, la ce sa le folositi ? sa carati aer de la munte la mare si invers ? ca fabrici, uzine si ferme in rromania nu prea mai sunt. nu ca ar strica, da' daca economia n-are inima degeaba are artere

    RăspundețiȘtergere
  45. Baieti, ce surpriza. N-am mai dat pe aici de multa vreme, dar vad ca lumea inca ma mai pomeneste... :)

    I-as da dreptate lui Kiko, dar de data asta cea mai frumoasa afirmatie vine de la Nok. Ca sa vezi... :)

    Cel mai probabil insa e ca viitorul nu e nici alb nici negru. E gri... Relax, man...

    Si Cezar a retinut ce era mai important:

    "Mai bine sa fiti preparati cu un an mai repede decat o zi prea tarziu."

    Kiko, ma bucur ca oamenii incep sa se lamureasca. N-ar strica sa arunci un ochi pe linkul care ti l-au dat baietii, s-ar putea sa regasesti acolo multe din lucrurile pe care le spui ;)

    Despre scoala austriaca am mai dat cateva articole ca lectura obligatorie AICI.

    Ok boys, have fun si ne mai citim despre problemele economice si nu numai. Ca de imobiliare vad ca nu prea va mai arde ;)

    RăspundețiȘtergere
  46. Manole, fi antena faza.
    Am un credit in CHF si am mers la BT si CEC sa incerc sa il refinantez. BT mi-a ars de la obraz un 15% la RON calculat dupa ghicitorii in stele ai banci nicidecum ca robor+marja % si le-am urat numai 'succesuri' in continuare iar 'baietul' de la CEC (ca sa nu zic 'fatucul' ca si masculin de la fatuca) mi-a spus de la obraz ca CEC nu refinanteaza decat din Ron in Ron si nu din alte monede (EUR, USD, CHF) in Ron. In conditiile astea impresia mea e ca tovarasul Isarescu care zicea ca toate bancile acum refinanteaza din monede straine in RON nu stie ce se afla in propria ograda pe care o pastoreste si mioarele lui (bancile) isi fac de cap ca si pana acum....
    PS: ca idee am un imprumut ipotecar in CHF cu dobanda de Euribor CHF + 3.5% care acum este fix 4.05%. Comparativ cu 12% la lei cea mai buna oferta de pe piata de la CEC practic as considera sa refinantez doar in conditiile in care francul isi dubleaza cursul... sigur, atunci creste si principalul echivalat in lei etc etc dar oricum rata in orice moneda e mai ieftina acum in lei decat la un credit in RON.

    RăspundețiȘtergere
  47. Uite un articol on topic urmat de o discutie EXTREM de interesanta pe blogul lui Khris: http://khris.ro/index.php/07/2009/cumparam-o-locuinta-sau-stam-in-chirie/

    Caci vad ca aici suntem sufocati de viziuni apocaliptice, discutii despre HR si EBA.

    RăspundețiȘtergere
  48. "PS: ... practic as considera sa refinantez doar in conditiile in care francul isi dubleaza cursul... sigur, atunci creste si principalul echivalat in lei etc etc dar oricum rata in orice moneda e mai ieftina acum in lei decat la un credit in RON."

    Sa intelegem ca te plimbi pe la banci degeaba ?!

    RăspundețiȘtergere
  49. Nu ma plimb degeaba pentru ca sunt convins ca ron-ul o sa se duca de rapa asa ca as accepta o marire a ratei pentru a pastra principipalul la o dimenisiune mai mici, totusi bancile noastre vor sa isi scoata spuza pe turta lor dar pe spinarea mea si eu nu sunt dispus. Deocamdata BNR mai are osanza sa tina cursul in check asa ca eu inca nu ma grabesc si astept oferte mai bune la RON, poate la toamna o sa mai bat din pinteni sa refinantez....

    RăspundețiȘtergere
  50. @Nok
    Iar incepem cu calcule rata vs chirie ? Mai rar si cu rabdare ca in cateva luni sau in 2010 calculele se vor duce in porumb.

    @cezar
    Tu ce nu intelegi ? Nu ti-e clar inca faptul ca cei cu credite in RON si-au luat-o cu prisosinta vs cei cu credite in valuta (in special EUR). S-a mai discutat si pe tema asta, lectia trebuia invatata: dobanda la leu e mai volatila decat acetona.

    RăspundețiȘtergere
  51. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  52. Imi e clar ca unii pierd vremea prin sucursale bancare cerand refinantari declarand ulterior ca nici macar nu trebuia sa intre in ele. Ca renteaza numa daca creste francu' de 2 ori. Wow!
    Dupa care isi publica pierderea de vreme pe bloguri.
    Probabil e si ceva mai adanc aici :)) da-mi scapa.

    RăspundețiȘtergere
  53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  54. Cezar, ca de obicei tu postezi pentru ca te plictisesti sau dintr-un alt motiv care mie imi scapa.
    DAca intr-adevar esti masochist poti sa incepi sa cauti un chirias 'adevarat' precum mobutu care te-a speriat un pic pe blogul lui Chris.
    Altfel motivul post-ului meu era sa demonstrez ca Isarescu, ca toti politicienii romani, vorbeste ca sa nu taca, el de fapt nu stie ce se intampla in propria ograda iar bancile, cele de stat (CEC) sau cele cu capital romanesc (BT) isi vad propriile interese si nu ale clientilor si ignora sau evita indicatiile 'pretioase' ale BNR-ului care nu reuseste sa se impuna (sa convinga bancile sa refinanteze in lei) desi are painea si cutitul.

    RăspundețiȘtergere
  55. Romanii se sperie pe sine, mai, pe cine sa sperie un nick.
    Cat despre intreprinderea "hai sa-l verificam pe isarescu asa, ca ne plictisim", ma indoiesc ca 2 banci din sistem = sistemul.
    Si cand ne gandim ca cele 2 banci ale tale sunt mici mici...
    Uite, te asteptam cu o analiza exhaustiva a celor aprox. 20 de banci, si dupa aia tragem concluzii in cunostinta de cauza :))

    RăspundețiȘtergere
  56. Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
    *Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei ca vraja să fie activă.
    Si etc.
    Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

    RăspundețiȘtergere