marți, 2 decembrie 2008

Unii n-au timp să ţină la preţ. Nimic despre alegeri!

"Păi nu vedeţi că preţul materialelor de construcţii se scumpeşte de la o zi la alta? Cum să se ieftinească apartamentele, ce, sunteţi nebuni?" (din gândirea recentă a oricărui mare imobiliar contemporan)

"Preţurile materialelor de construcţii se supun legii cererii şi-a ofertei, la fel ca orice altă marfă. Câtă vreme există dezvoltatori hulpavi care vor plăti preţuri mari pe materialele de construcţii gândindu-se că oricum clienţii lor finali le vor răs-cumpăra construcţia, evident că preţurile cresc." (din opera lui Manole, 27 august a.c.)

"Preţurile materialelor de construcţii s-au redus cu până la 30%, în ultimele două luni, pe fondul scăderii vânzărilor." (realitatea înconjurătoare, decembrie a.c.)

372 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 372 din 372
Dorin spunea...

@Olandezu
1.
@ dorin

"Din moment ce au credite de recuperat de la acesti dezvoltatori, bancherii au tot interesul sa poata continua la turatie maxima creditarea imobiliara a persoanelor fizice, ceea ce ar asigura vanzarea apartamentelor ramase pe stoc."

Asa si ?! Asta se numeste disiparea riscului ...nu vad care e problema - in afara expresiilor peiorative si acuzatoare (in numele clasei muncitoare).
Tu ti-ai pune toate ouale intr-un singur cos tinut de un paralitic ?
Offf...greu cu economia de piata !

- Cuvintele nu-mi apartin, eu doar le-am redat.
- Greu este pentru tine, sa intelegi, ca atrageam atentia asupra faptului ca in momentul actual bancile nu vor dori sa mai finanteze noi proiecte imobiliare si implicit economia, ci va dori sa arunce in spatele celor care vor cumpara respectivele locuinte "jugul de a plati sume imense pe 30 de ani".
Motivul principal fiind simplu: daca nu se vand, cu certitudine dezvoltatorii vor falimenta, in schimb daca se cumpara, numai o parte dintre tepuiti nu vor putea plati. In plus momentele incetarii platilor de catre tepuiti se vor "lungi" pe un timp mult mai indelungat ceea ce va conduce la posibilitatea asigurarii fluxurilor de lichiditati ale bancilor.


2.@ dorin
"Vrei un CV, pe scurt, hai ca nu ma deranjeaza:
Facultatea de stiinte economice, sectia management Iasi"

Banuiam !!! :-)
Se vede din forta si profunzimea postarilor !
Seara buna !

Iti spun sigur ca nu banuiai nimic.
Intr-adevar se vede din postarile mele forta si profunzimea gandirii.
Tu nu stii dar pe acest blog postam aproape de la aparitia acestuia ca si anonim. In fapt descoperirea acestui blog am realizat-o cautand informatii legate de piata imobiliara, pe care o suspectam de "balonare". Cum nimic nu se realizeaza transant pana nu ai date concrete am preferat sa nu pun o stampila "balon" sau "NU" pana nu analizez.
Ca si manole am previzionat scaderea preturilor la imobiliare cand altii trambitau imposibilitatea acestui fapt. Nimeni din jurul meu nu a crezut, pana cand...
Nu este unica previziune , "dar nu voi ca sa ma laud", dar in momentul in care tu atentezi la modul meu de a judeca...
Sunt convins oricum ca vei continua sa te legi de mine sub o forma sau alta, dar nu-ti voi da satisfactie.
"Seara buna"

Dorin spunea...

@Olandezu
"Just for the records : va rog sa imi explicati de ce prefera dezvoltatorii sa se "lacomeasca" la adaosuri comerciale de 100-200% si sa tina preturile sus riscand sa nu vanda NIMIC si sa dea faliment si nu scad preturile astfel incat sa vanda, sa faca un adaos de 10% si sa ramana in business !
Nu ca m-ar interesa in mod special raspunsul vostru (probabil vor fi tampenii comunistoide) dar va fi folositor sa revedem sectiunea asta peste 6-12 luni !
Seara buna !"


Pe langa motivele pe care le-au enumerat deja unii pe aici, cand vei raspunde la intrebarea urmatoare atunci iti vei gasi singur raspunsul:

Daca, nu vand nimic si totusi sunt constransi din diverse motive sa vanda, cei cu apartamentele vechi de ce nu scad pretul imediat?

AristotelCostel spunea...

Tovarăşe olandezu,

În ţara cu cea mai mică putere de cumpărare...preţurile cloacelor se vor "aşeza" tot pe acolo ...în clasamantul UE!

Romanii au cel mai mic salariu din UE raportat la puterea de cumparare

Adi spunea...

Din observatiile mele ca arhitect, referitor la calitatea constructiilor din Romania, dupa Revolutie, va pot spune urmatoarele:
- Despre proiectare:
Calitatea proiectarii este in cele mai multe cazuri sub orice critica, atat din punct de vedere estetic, cat si ingineresc. Nu inseamna ca nu sunt si exceptii, dar din pacate sunt inca minoritari.
Majoritatea inginerilor sunt intr-una din situatiile de mai jos: fie nu stiu sa foloseasca programele de calcul si atunci proiecteaza dupa reteta normativului, deci acoperitor si fara optimizarea consumului, fie au impresia ca stiu sa foloseasca aceste programe si fac greseli colosale. Aceasta observatie mi-a fost confirmata de un inginer, prof la facultate, cu un doctorat in Vest in calcul prin metoda elementelor finite (metoda folosita de programele de calcul al structurilor). O groaza de proiecte sunt semnate de complezenta pe coltul mesei, iar majoritatea verificatorilor de proiect sunt depasiti de problema din aceleasi motive - lipsa de stapanire a programelor de calcul. Se pare ca sunt ingineri de civile care proiecteaza poduri (asta e ca un doctor de oase care face operatii de inima) si invers, desi nu prea e aceeasi mancare de peste.
Despre arhitecti ce sa mai zic... Unii, foarte putini, sunt absolut ok, competitivi pe orice piata din lumea asta, altii, majoritatea, sunt autorii principali ai dezastrului estetic ce ne zgarie retina zilnic si niste curve de prima mana. Pentru bani ar face orice rahat, oriunde si l-ar si justifica cu aplomb.
Despre executie:
In teorie sistemul este destul de bine pus la punct, in realitate lucrurile sunt mult mai complexe. Profesionalismul constructorilor este in general sub limita acceptabila, iar capacitatea de control a statului este de cele mai multe ori excedata. Nu ai nicio garantie ca ceea ce scrie in acte este chiar asa. Totul depinde de constinciozitatea sefului de santier, a inginerului structurist si a dirigintelui. Daca cei trei nu sunt foarte scrupulosi, garantiile sunt pur formale. Nu zic ca nu exista si executanti OK, ci doar ca proportia acestora este sub 30% deocamdata.
Inspectorul, ca reprezentant al statului nu are ca sarcina verificarea minutioasa a corectitudinii proiectului sau a executiei, ci doar respectarea unei proceduri asa cum se reflecta ea in actele intocmite pe parcursul derularii proiectului. Inspectorul doar bifeaza existenta unor constatari facute de structurist, verificator, responsabilul tehnic cu executia si diriginte. A verifica inca odata totul ar presupune de fapt ca statul sa angajeze pentru fiecare proiect niste oameni care sa-i monitorizeze pas cu pas pe toti, proiectanti si executanti, ceea ce e evident absurd. De aceea de fapt totul se rezuma la calitatea profesionala a celor direct implicati in proiectare si executie.
De foarte multe ori, din cauza imbecilitatii sau a neglijentei muncitorilor se fac greseli a caror indreptare este prea costisitoare si ca atare se baga rapid sub pres tot gunoiul rezultat. De ex. e de neconceput sa razi un etaj intreg din cauza ca nu s-a vibrat bine betonul dintr-o singura grinda. Ii dai un smack de mortar si te faci ca nu vezi. Sau: ai turnat structura, totul e Ok, ai toate hartoagele in regula, esti linistit. Vin tipii de la firma care se ocupa de electrice, ii iei de profesionisti, nu stai pe capul lor, insa te trezesti ca-ti trag niste slituri de 5cm adancime fix prin stalpi si mai taie si niste armaturi. Sa zicem ca au si proasta inspiratie de a face asta la parter. Ce face constructorul? Credeti ca are timp sa-l dea pe bou in judecata, sa stea dupa expertize si evaluari? Nu. Cel mai probabil o sa fardeze dezastrul. La urmatorul cutremur s-ar putea sa avem din pacate multe surprize neplacute...si in principal la constructiile noi.
Depre costuri de constructie:
Uitati ce se face de ex. in Slovenia pe post de locuinte sociale la 650e/mp (e drept ca si ei le-au vandut cu 1300e/mp)si faceti o comparatie cu produsele ANL.
Locuinte sociale in Slovenia
Unul din motivele pentru care in Romania asa ceva probabil ca va sari de 650 este faptul ca materialele de finisaj din import au adaosuri absolut nesimtite. Dar ideea e ca se poate si asta in tari care sunt un pic mai avansate ca noi pe drumul spre capitalism.

olandezu spunea...

@ limestone

"1. Au cumparat terenul scump, supraevaluat.
2.Au construit cu materiale scumpe cu pret umflat.
3.Au dat spagi in stanga si dreapta(primarii, inspectia in constructii) caci toti au vrut sa se infrupte din prajitura imobiliara.
4.Au facut risipa caci stiau ca tot isi vor recupera banii."

A 2-a bila alba de la mine limestone ! ...dupa aia cu petrolu' !
PERFECT ADEVARAT tot ce spui tu acolo. Ca sa traduc insa ce ai spus - faci de fapt referire la PIATA ! Si anume ca pe o piata imatura ca a noastra (vezi pct. 1 - cu mentiunea totusi ca pretul este reflexia cererii si a ofertei care se intalnesc), cartelizata si netransparenta (pct. 2), corupta (pct 3) si ...romaneasca (pct 4 - desi aici observatia mea e ca nimeni nu face risipa din banii proprii...dar sa admitem ca asa ar fi) pretul apartamentelor e cel care e ! Adica scump ! In opinia multora.

Si atunci revin la concluziile mele mai vechi (tu esti mai nou pe blog dar veteranii le stiu) :
- puneti-va pofta in cui cu privire la apartamentele de 20000 $.
- daca romanii nu pot cumpra la 1400 E/mp (TVA inclus :-) ) atunci o sa stea in blocuri comuniste sau case de chirpici pana cand o sa poata sa-si permita preturile reale ale constructiilor noi.
- probabil ne vom intoarce la perioada '92-2000 in care se tranzactionau NUMAI apt. coministe si nu construia nimeni nimic. Si asa insa, nu va mai asteptati la preturile de atunci , ci la preturi de cel putin 3-4 ori mai mari .


Cam asta ar fi. Felicitari insa pt. acuratetea si logica observatiilor .

O zi buna !

olandezu spunea...

...si inca ceva ! Cei care cred ca daca ACUM materialele s-au ieftinit, pretul terenului e prabusit iar forta de munca ieftina e (va fi) peste tot atunci se vor construi locunte mult mai ieftine ca in trecut se inseala amarnic !
Si asta pt. ca bancile - care in fapt controleaza tot procesul - nu mai intra in noi afaceri pana cand ce exista pe piata nu e vandut. Cu alte cuvinte suntem in situatia Petrom-ului care desi petrolul s-a ieftinit , pana nu scapa de stocurile scumpe nu scade pretul la pompa !
N-as fi vrut sa va stric Craciunul dar nici sa va mint n-ar fi foct frumos ! Asa c-am ales sinceritatea !!!! :-))))

Numai bine !

Anonim spunea...

@zahir
Iau de bun ce ai spus pentru ca esti din domeniu. Dar de ce se vehiculeaza ideea ca inainte de 90 s-a constuit mai profesionist. Doar era intrecerea socialista si se construia la norma.

Anonim spunea...

@olandezu

Adica daca vine un nou investitor si construieste cu 500 E/mp eu n-o sa cumpar de la el pana nu se termina stocul cu 1400 E/mp.

Sau daca eu sunt dezvoltator si am oportunitatea sa construiesc cu 300si sa vand cu 500 (adica 2 camere la cca. 30000) nu voi porni afacerea pana nu-si vand stocul cei cu 1400 ca sa nu le stric piata.

Pe tine nu te dor neuronii cand faultezi logica in halul asta.

olandezu spunea...

@ manole

"Încep să cred că ai muncit / munceşti ca fraierul pe acolo prin Olanda "

2 observatii manole :

1. Locuiesc in prezent in Madrid - de unde mi-am permis in postari anterioare sa emit si ceva aprecieri cu privire la piata imobiliara spaniola. Dar sunt din Bucuresti si am locuit 6 ani in Olanda.
2. Ai o problema dogmatica foarte acuta : pe de-o parte haiducesti cu forum-ul asta iar pe de alta ai o atitudine interesanta fata de munca "muncesti ca fraierul".
Daca PSD-ul face politica de stanga in stilul asta cu succes (baroni imbuibati care dau protectie sociala la tot cartieru' de saraci), tie insa nu prea iti sta bine. Si asta pur si simplu pt. ca IQ-ul mediu al "electoratului" tau e mult mai mare decat IQ-ul electoratului PSD si - pe termen mediu - s-ar putea sa ai surprize.

Altfel toate bune !

Adi spunea...

Hubble,
Nu spun ca inainte era mult mai Ok, dar raportat la standardele de atunci, concordanta constructiei executate cu proiectul era ceva mai mare. Proiectarea se facea in institute. Ierarhia din ele tinea cont ceva mai mult de competenta. Nu orice lache flausat proiecta direct P+15 sau stadioane. Trebuia sa acumuleze o vreme experienta. De asemenea in executie oamenii erau totusi ceva mai calificati. Nu orice faiantar devenea brusc fierar betonist. In fine, n-as vrea sa intelegi ca sustin superioritatea sistemului de atunci, ci doar ca in actualul sistem nu s-au limpezit apele, pe cand atunci lucrurile apucasera sa se aseze.
Ideea este ca pe baza informatiilor pe care le am din diverse surse (discutii cu inginerii, experiente cu diversi constructori, mentalitatea investitorilor) apreciez ca probabiltatea existentei unor vicii ascunse la o cladire oarecare cu care n-am avut absolut nicio tangenta sa fie de peste 50%, ceea ce pe romaneste inseamna ca nu as cumpara sub nicio forma un apartament intr-o cladire noua deoarece nu am nicio garantie ca e facut cum trebuie. Daca as avea bani as prefera sa-mi fac singur casa. Deocamdata asa vad lucrurile.

olandezu spunea...

@ hubble

"Adica daca vine un nou investitor si construieste cu 500 E/mp eu n-o sa cumpar de la el pana nu se termina stocul cu 1400 E/mp."

...pacat ca nu "le vezi" asa de bine cum iti e nick-ul !
...pai daca vine un investitor CU BANU JOS ...atunci e posibil sa se intample ce vrei tu. Si si atunci fac observati aca nu vorbesti de 500 ci probabil de 1000 !...dar m arog, astea sunt detalii !
Revenind insa, problema e ca nicio afacere serioasa din lume nu se faca cu banu jos ci cu implicarea unor banci (nu dezvolt aici motivele - ar lua prea mult si nu sunt nici sigur ca le-ati intelege sau accepta).
Asa ca practic exista 99.87 % sanse (scuzati pedanteria :-)) ) ca cine vine azi sa dezvolte ceva va da pe la banca (sau alt tip de finantator) mai intai. Banca ce-i va spune ca oferta deocamdata este excedentara si nu se vor mai baga - o perioada - in noi proiecte data fiind situatia pe piata ...bla bla.

BTW - e vre-unul dintre voi care a imprumutat macar o data de la banca si a cunoscut birocratia bancara ?! Ma refer la imprumut pt. investitii nu pt. plasma sau frigider nou ! Daca da atunci stiti EXACT la ce ma refer ! Daca nu, atunci intrebati pe cei care stiu !

Salutari !

cezar spunea...

"Si asta pt. ca bancile - care in fapt controleaza tot procesul - nu mai intra in noi afaceri pana cand ce exista pe piata nu e vandut."

Draga Hubble, probabil ca batavul dorea sa sublinieze lipsa de chef a bancilor de a (mai) baga bani intr-un proces de productie care si-a cam pierdut clientii (partial tot din 'vina' lor). Si atunci, afurisitele astea de banci asteapta sa mai vada cine mai da faliment, ce se mai vinde, si dupa aia deschide usor usor robientul cu bani.
Intrucat nu sunt musca pe peretele cabinetelor 1 si 2 ale fiecarei banci, ma abtin de la 'previziuni'. Probabil creditarea pentru constructori se va debloca, dupa ce se deblocheaza cealalta.

mobutu spunea...

băi lalea,
o tot dai cu 1400emp ddp dar s-au dat nustiucate exemple sub pretul acesta ... esti in denial la tot ce este sub pragul ăsta.

se va vedea la anul unde vom ajunge insa eu sunt gata sa pariez pe scaderea puternica a preturilor.

si mai schimba si tu placa ca deja incepi sa plictisesti ... adapteaza "placa" la realitatile existe, realitati care se inrautatesc pe zi ce trece.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
olandezu spunea...

@ aristotelcostel

"...şi respectiv un ministru de finanţe numit Vacuumescu, Găunoiu sau Videanu care ia prânzul zilnic cu NEGOIŢĂ?"

Costele nu credeam sa apuc zia asta , da' uite in sfarsit o observatie de bun simtz la tine !...perfect de acord cu adevarata "statura politica"a primarului 80%. De aici insa la a generaliza rationamentele pt. piata imobiliara e cale lunga ...si practic imposibila !

Trebuie insa sa fiu corect si sa mentionez ca intre un Negoita care pune blocuri in gradinile oamenilor sau in parcuri si un PSD care rade tot - il prefer pe primul. Mai clar : intre pojar si SIDA prefer pojarul !

Bafta !

Unknown spunea...

@Olandezul
"Trebuie insa sa fiu corect si sa mentionez ca intre un Negoita care pune blocuri in gradinile oamenilor sau in parcuri si un PSD care rade tot - il prefer pe primul. Mai clar : intre pojar si SIDA prefer pojarul !"

Explica-mi si mie o treaba: cum poti sa zici ca ii preferi pe unii cat timp tu nu locuiesti in RO? Ce treaba are Negoita sau PSD cu tine?

Anonim spunea...

@zahir
Eu mi-am cumparat un apartament de la ANL in bloc P+8. Din ce spui tu ar trebui sa ma ingrijorez.
Daca analizez structura observ ca e pe piloni de beton de 1m. Iar grinzile sunt aproape la fel de uriase. Daca compar cu blocurile dinainte de 80 nu cred ca e subdimensionat dpdv al rezistentei. Asadar nu ma tem de viciile de proiectare.
Poate sa ma indoiesc de executie. Un lucru e sigur, la blocul meu nu s-a turnat beton decat la peste +5 grade. Iar dupa turnarea fiecarui nivel s-a asteptat o luna pentru maturizare. Asadar constructia a durat 2 ani si jumatate din care un an jumate a durat ridicarea structurii. Pot spune ca s-a lucrat cu rabdare.
Apropo, ce parere ai de ACM4, firma care a construit.

olandezu spunea...

@ dorin

"Daca, nu vand nimic si totusi sunt constransi din diverse motive sa vanda, cei cu apartamentele vechi de ce nu scad pretul imediat? "

...pai chiar, de ce ? Nu prea inteleg intrebarea !

Altfel scuze pt. remarca malitioasa de aseara . M-au luat tastele pe dinainte ! :-) Superioritatea bucuresteanului deh ! Probabil ca d-aia ne urasc cei din tara si nu pt. ca ar avea ceva complexe ! oops iar am comis-o ...

Glumeam dorine ! Stiu sa recunosc o logica corecta si o gandire deschisa indiferent de persoana de la care vine ! Si cam asta e ce ma intereseaza intr-un dialog si - in acelasi timp - ceea ce lipseste blogului astuia de f. multe ori ! ...asa ca nu lua in serios replica mea de aseara !

O zi buna !

olandezu spunea...

@ belly

"Explica-mi si mie o treaba: cum poti sa zici ca ii preferi pe unii cat timp tu nu locuiesti in RO? Ce treaba are Negoita sau PSD cu tine?"

...pai daca nu locuiesc ACUM in RO nu inseamna ca n-o sa locuiesc niciodata ! Nu sunt emigrant in vest ci expatriat ! Makes sense ?! :-) Salutari !

Anonim spunea...

In vremuri tulburi se recomanda un stoc de conserve si carbuni. E cea mai de pret investitie. Nici aurul nu-ti confera mai multa siguranta.

E putin fortata batcudhepand.

olandezu spunea...

@ mobutu

"realitati care se inrautatesc pe zi ce trece."

waza banga, hai sa iti dau 2 exemple de inrautatire continua a realitatilor :

1. http://bloombiz.ro/finante/cea-mai-ridicata-crestere-economica-anunta-cea-mai-dura-cadere

2. http://www.standard.ro/articol_71380/economia_a_crescut_cu_8_2_9__in_trimestrul_iii__performanta_industriei_se_inrautateste.html

Fac umila observatie ca o stire foarte buna in esenta (crestere economica) este prezentata STRICT din unghiuri care se vor cat mai negative : "cadem de sus"..."da, dar industria a scazut", etc
Daca observati de prin sept incoace orice stire este sau negativa (ori cu potential negativ) sau nu e deloc !
De ex cati au vazut stirea asta de ieri : http://news.yahoo.com/s/nm/20081203/bs_nm/us_usa_economy_mortgages_2

...sau cati au preluat-o pe site-urile lor ?!

Raspuns : foarte putini pt. ce e o stire pozitiva si :
- nu vinde
- nu e trendy
- nu ajuta la manipulare (aici va fi interesant de aflat dupa ce se calmeaza criza cine si ce a avut de castigat)


Deoarte de a pretinde ca e totul roz si frumos . Sunt insa 110% de acord cu Isarescu care a zis ca Romania sufera mai degraba de o criza de nervi decat de una economica ! Si asa cum bine stim, crizele de nervi prelungite se pot transforma si in crize de sanatate reale !

Onoare muncii ! ;-)

Anonim spunea...

@olandezu
Crezi ca daca s-ar fi dat in continuare stiri pozitive despre Caritas, acesta nu s-ar fi prabusit.

olandezu spunea...

@ Zahir

"Uitati ce se face de ex. in Slovenia pe post de locuinte sociale la 650e/mp (e drept ca si ei le-au vandut cu 1300e/mp)si faceti o comparatie cu produsele ANL."

Zahir, nu mai veni te rog cu exemple d-astea ca ii superi pe baieti ! Ar fi mult mai indicat sa ne dai ceva exemple in care se construieste cu 500 si se vinde cu 250 E/mp. Astea plac poporului si ajuta la popularitate pe forum ! :-)


Altfel - pe un ton mai serios - nu mi se pare ca exemplele date de tine ar ajuta la ieftinirea pretului constructiilor. E drept ca n-ai pretins asta, dar incerc sa "traduc" post-ul tau pt. onor audienta blog-ului care probabil ca au vazut in ce le-ai scris numai motive care sustin scaderea preturilor. Ce spui tu de fapt este ca exista un mix de lipsa de profesionalism, reglementari confuze si uneori neaplicabile si in general un mediu nu foarte prietenos pt. antreprenori si in cele din urma pt. client . Precum se stie (sau ar trebui sa se stie) asta e reteta sigura pt. "putin, prost ...si scump" !
Asta pt. cine are urechi de auzit si minte sa inteleaga !
Salutari !

PS Mi-a placut in special asta : "Credeti ca are timp sa-l dea pe bou in judecata, sa stea dupa expertize si evaluari"...foarte adevarat !!!!

AristotelCostel spunea...

@olandezu

O asociere a preţului cloacelor slovene cu puterea de cumparare din Slovenia...ţi-ar fi fatală.

Nu vrei defel să pricepi că nu e normal să vinzi unei cereri solvabile mai paupere, un produs prost făcut la un preţ uriaş.

Faptul că nu se vinde nimic arată clar că noi suntem ...frustraţi şi tu...inteligent!

Anonim spunea...

olandezu spune:
Ar fi mult mai indicat sa ne dai ceva exemple in care se construieste cu 500 si se vinde cu 250 E/mp. Astea plac poporului si ajuta la popularitate pe forum !

Asta e stilul tau. Pornesti de la ipoteze false pe care le autodeclari adevarate si in baza lor iti argumentezi fabulatiile. Daca ipoteza de la care ai plecat e falsa se duce dracu tot rationamentul tau. E asa simpla logica asta. Nu stiu de ce unii o vad ca pe o povara.

Cum s-ar zice ori esti PROST SI HOTARAT ori o faci intentionat si ne iei pe noi de prosti si atunci sa nu te superi daca mai primesti si ceva papica de la unul sau altul.

Dorin spunea...

@Olandezu
"Superioritatea bucuresteanului deh ! Probabil ca d-aia ne urasc cei din tara si nu pt. ca ar avea ceva complexe ! oops iar am comis-o ... "
Cat adevar ai grait! Doar ca nu este neaparat ura, ci de multe ori dispret si nu pentru toti bucurestenii ci doar "pentru cei care merita" (ca am si rude in "Bucale'").

Referitor la propria mea intrebare:
"Daca, nu vand nimic si totusi sunt constransi din diverse motive sa vanda, cei cu apartamentele vechi de ce nu scad pretul imediat? "
Iti voi da o sugestie:
Consulta cauzele cresterii si a scaderii preturilor la actiunile societatilor listate la bursa. Cauta motivele pentru care preturile depasesc in momente de varf pretul real (dat de profitabilitatea existenta si potentiala a firmelor) si scad mult sub, in momentele de depreciere.

Adi spunea...

@Hubble
Eu doar ti-am spus ca povestile pe care le aud sau constatarile proprii ma indeamna sa fiu sceptic. Asta nu inseamna ca totul este dezastru, ci doar ca modul defectuos in care functioneaza deocamdata lucrurile ofera o garantie destul de redusa ca nu pot exista surprize majore. Blocurile ANL sunt construite de firme private dupa proiecte intocmite de firme private. Aici e aceeasi loterie. Ba chiar ANL a reusit admirabila performanta de a face blocuri mai anoste si mai tembele, la exterior cel putin, decat cele de pe vremea lui Ceasca. Verificarea executiei insa e ceva mai stricta si din cauza asta prezinta probabil mai multa siguranta un bloc ANL decat unul al unui dezvoltator oarecare. Problema e ca in tara asta n-ai nicio grantie ca nu stiu cine nu cunostea pe nu stiu cine si ala l-a ajutat sa smenuiasca nu stiu ce etc.

@olandezu
Exemplul meu avea drept scop ilustrarea faptului ca se poate construi cu 650E/mp la un nivel cu mult peste ce se construieste in Romania si intr-o tara in care costurile cu forta de munca se presupune ca sunt mult mai mari ca la noi. Asa cum spunea Aristotel, faptul ca au reusit sa le si vanda la un anumit pret spune ceva despre despre puterea lor de cumparare superioara si, de ce nu, despre existenta unui balon.

Unknown spunea...

@Dorin
"@Olandezu
"Superioritatea bucuresteanului deh ! Probabil ca d-aia ne urasc cei din tara si nu pt. ca ar avea ceva complexe ! oops iar am comis-o ... "
Cat adevar ai grait! Doar ca nu este neaparat ura, ci de multe ori dispret si nu pentru toti bucurestenii ci doar "pentru cei care merita" (ca am si rude in "Bucale'")."

Sa stiti ca cei din provincie nu urasc bucurestenii, pur si simplu sunt sictiriti de cei care isi dau aere de superioritate fara "sa le merite". Ce parere au bucurestenii de provinciali?

@olandezu
Mai tii minte calculul meu cu costurile unui bloc? Ei bine, mai scade 10% din ele si vei obtine pretul ;)

Unknown spunea...

@Olandezu

Pretul "normal" de constructie a blocurilor este intre 500-650 EUR/mpc inclusiv TVA si profitul constructorului, fara soft-costuri in functie de locul unde se construieste, "marimea" santierului si a finisajelor.

Anonim spunea...

Avand in vedere ca erau doar garantii pentru credite de nevoi personale, poate nu e concludent , dar este .....un inceput :

http://www.ziare.ro/1228391047-Bistrita_Doua_apartamente_scoase_la_vanzare_de_banca

"Apartamentele in care locuiesc doua familii din Bistrita au fost scoase la vanzare de o banca, deoarece persoanele respective nu si-au rambursat creditele de nevoi personale, imprumuturile fiind garantate cu imobilele.

Presedintele Bancii Cooperatiste Antic Bistrita, Elena Horbean, a declarat, joi, ca aceste doua familii au luat, in urma cu circa doi ani, credite de nevoi personale in valoare de 15.000 de lei, respectiv de 18.000 de lei, informeaza Mediafax.

"Nu sunt sume foarte mari, dar au fost garantate cu casele.
Nu stim de ce nu au mai platit. Este greu de spus ca din cauza crizei financiare, dar putem crede orice. Cert este ca am tot incercat, pe toate caile, sa ne recuperam banii, dar fara succes. Asa ca am apelat la serviciile unui executor judecatoresc care le-a scos la vanzare", a spus Elena Horbean.

Apartamentul uneia dintre familii este scos la vanzare la pretul de 183.000 de lei, in timp ce locuinta cealalta are un pret de 171.000 de lei. Cele doua locuinte vor fi vandute la licitatie publica de un executor judecatoresc angajat de banca.

"Ne asteptam, in perioada urmatoare, sa avem tot mai multe astfel de probleme cu rambursarea creditelor, fiindca observam, inca de pe acum, ca lumea plateste tot mai greu. Bine ar fi sa fie din cauza sarbatorilor care se apropie cand lumea isi mai tine bani pentru casa, dar mi-e teama ca nu e asa. Oricum, asteptam niste masuri de relaxare fiscala pentru anul viitor fiindca am inasprit si noi conditiile de creditare", a afirmat Horbean."

Anonim spunea...

Din pacate, cred ca "inceputul" va fi dat de provincie, deoarece de acolo incep disponibilizarile masive de sute si mii de oameni. Si Bucurestiul este atins, dar nu va incepe de aici. Parerea mea.

olandezu spunea...

@ belly

"..., fara soft-costuri in functie de locul unde se construieste, "marimea" santierului si a finisajelor."

Adica "restul sunt detalii" ! Asta ne omoara fratilor, detaliile !...soft cost-urile, finisajele si cat de "sofisticate" sunt ele etc, etc .
Iar asta cu "normalul" e ca si cum ai zice "In mod normal la marimea ei Romania ar trebui sa aiba a 7a economie a UE" . (Tariceanu a si batut campii un pic pe tema asta).
Dar Romania NU e a 7a !!! Pt. ca "normal"-ul din RO nu e la fel ca "normalul" din SLO , sau din D sau din NL.
...si nici preturile apartamentelor (raportate sau nu la salarii, la lungimea medie a parului tinerilor de 16-18 ani, la greutatea medie a oualelor de rata din Moldova ...sau la orice alt indicator ati dori voi !) nu reflecta "normalul" ala !

Dezamagitor de adevarat !

Bafta !

Unknown spunea...

@Olandezu

Daca nu stii ce implica soft-costurile de ce vorbesti?

In general soft-costurile mai adauga 10-20% la costuri.
Iar finisajele sunt incluse in intervalul acela (de la medii la superioare).

Iar in rest imi place cum poti sa debitezi atatea tampenii :)

mobutu spunea...

lalea'o, se vede ca traiesti in trecut, stirile alea cu cresterea economica din Q3 (iti reamintesc ca acesta este reprezentat de lunile iulie, august si septembrie) sunt vax albina atata timp cat atunci romanul habar n-avea de criza, consuma in continuare (cresterea a fost bazata pe consum) era in concedii de lux, avea siguranta locului de munca, economia "duduia", etc

eu ma raportez la realitatile prezente, care chiar se inrautatesc pe zi ce trece.

Ia uite'te ce impact pozitiv a avut stirea respectiva cu cresterea economica Q3: leul s-a depreciat la 3.84 iar pe bursa s-a atins minimul de lichiditate din acest an: 700.000 EURO.
Asta ca sa vezi "increderea" investitorilor visavis de romanica.

Asa ca nu mai abera ca nu-ti sta bine.

Dorin spunea...

@belly
"Sa stiti ca cei din provincie nu urasc bucurestenii, pur si simplu sunt sictiriti de cei care isi dau aere de superioritate fara "sa le merite". Ce parere au bucurestenii de provinciali? "
Din spusele mele a reesit altceva?

AristotelCostel spunea...

In ultima vreme imobiliarii au trecut de la manipularea din teren la cea de pe internet...din lipsa de pretendenti.

Zilele astea am avut o coliziune pe snur cu Andrei Vacar

respectiv

Dezambiguitatea crizei si inima mea

Băiatul s-a cerut singur pe blogul meu în urma unui e-mail cât se poate de maliţios.

Manole spunea...

Olandezu, hai s-o luăm altfel. Ţi-am înţeles punctul de vedere. Ok. Aş vrea atunci să te rog să ne explici tu nouă, pe mintea noastră de proşti, următoarele 2 lucruri:

1. de ce Colliers a renunţat de o săptămână să mai vândă portofoliul de apartamente deţinut de Topolinski / Benevo, teoretic un generator de venituri în valoare de cca. 1 milion de euro?

2. cum se explică preţurile în jur de 900-1000 de euro anunţate de anumite proiecte, cum ar fi Ten Blocks, Pallady Towers şi multe altele?

3. cum se explică scăderea pieţei, recunoscută şi de notari?

Aştept explicaţii. Chiar sunt curios să văd ce explicaţii ai tu pentru astea.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

@olandezu: am impresia ca amesteci stanga cu dreapta si sus cu jos:


Si atunci revin la concluziile mele mai vechi (tu esti mai nou pe blog dar veteranii le stiu) :
- puneti-va pofta in cui cu privire la apartamentele de 20000 $.
- daca romanii nu pot cumpra la 1400 E/mp (TVA inclus :-) ) atunci o sa stea in blocuri comuniste sau case de chirpici pana cand o sa poata sa-si permita preturile reale ale constructiilor noi.
- probabil ne vom intoarce la perioada '92-2000 in care se tranzactionau NUMAI apt. coministe si nu construia nimeni nimic. Si asa insa, nu va mai asteptati la preturile de atunci , ci la preturi de cel putin 3-4 ori mai mari .


In primul rand, nou = mai scump decat comunist, chiar la standarde mai joase. Ca e nou. Cat costa un logan de 0 ani si cat costa un 320i de 15 ani?

Nu a zis nimeni 20 000 de euro nou, ar trebui sa fii un pic tampit. Dupa niste calcule de-ale mele (irelevante, stiu, dar am o pasiune tembela pentru asta), sub 800 de euro pe metru patrat nou IN BUCURESTI e cam greu, chiar in condtiile preturilor la teren si materiale din 2000 si cu taxe spre municipalitate micsorate. Totusi, asta inseamna garsoniera la 32000, 40 mp util, nu la 100 000, cat cereau diveloparii.

Daca vorbim de un oras mic spre restul tarii, iti pot da niste poze si un numar de telefon pentru un nene care a dat 450/mp util in perioada varfului varfurilor. Divelopar, no less, nu vorbesc de om care a cumparat ci de om care a construit.

Concluzia? Tu iei afirmatii facute de unii pentru vechi, te obosesti sa le adaptezi la piata de nou si conchizi ca nu poate exista garsoniera la 20k. Veche da, chiar in Bucuresti si in vremuri economice mai bune. Noua nu, ai dreptate, dar mai sus de dublu nu vad ce si cum.

Ia zi, ca de dorin ai facut misto, tu ce facultate de marketingul popandailor de stepa in Botosani ai facut? :)

Tufis spunea...

In caz ca pici printre crapaturi si ti se pare ca sesizezi o gaura, mp construit a fost 350 la nenea ala. Da, m-a uimit si pe mine, e mai putin decat la o casa in regie proprie. Dar, daca ai IQ-ul pe care insinuezi ca il ai, vei sti ca un apartament se construieste mai ieftin/mp decat o casa. Mult mai. Cu cate etaje <10 vrei.

cezar spunea...

Desi nu sutn batav prin nastere, voi relua, a 11-a oara, niste chestii atat de simple:

1.Intreaba-i pe Colliers.
2.In cazul Ten Blocks e vorba de 47 ap. din faza a doua, aia care nu exista inca. Iar pretul initial era de...1000 E/mpc (promotia e 900).
Pallady Towers a facut promotii pt. ca aveau nevoie disperata de cash. Au si dat faliment intre timp, moment salivat de aceeasi haiduci ai netului CARE ACUM IL INVOCA DREPT DOVADA DE NORMALITATE.

Vezi vreun nou proiect anuntat si finalizat la preturi de 600 E ? ANUNTA-MA SI PE MINE FRATEEE.
3. Scaderea pietei se datoreaza lipsei de bani pe credit.
Asa cum cresterea s-a datorat tendintei inverse.

Fantastic ! Intrebari gandite la greu, raspunsuri pe masura (ca doar nu era sa ma intrebuintez prea tare)


Apropo, sefu', reducerea aia de preturi la diverse materiale de constructii vizeaza stocurile.Da si tu o stire ca lumea.
Hai sa vedem anul 2009 cu aceelasi preturi, cu cumparatori avand destui bani sa le cumpere si cu proiecte FINALIZATE, manole draga.
Abia atunci putem vorbi de...piata functionala. Pina atunci, credite scumpe care compenseaza din plin reducerile astea de 10 la suta. A, si am uitat de curs, care a crescut si ala cu 10 la suta.
Hmm, cred ca intr-adevar per total E MAI IEFTIN ACUM SA CUMPERI/CONTRUIESTI O CASA.

cezar spunea...

Vasile, ai grija tata, 99 la suta din blogul spera la garsoniere in Buc la 20 mii E.
Eu n-am vrut sa trag concluzii ca a ta, adica n-am vrut sa calific niste necunoscuti drept tampiti doar pentru ca au si ei niste sperante in portofel.
Deci ai mare grija.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Hmm, cred ca intr-adevar per total E MAI IEFTIN ACUM SA CUMPERI/CONTRUIESTI O CASA.

Da...cand scad preturile e mai ieftin, iar cand apune Soarele se intunericeste.

Cine ar avea cohones sa investeasca pe banuiala ca romanii vor putea cumpara la 600 Euro/mp?

In timp se determina...costurile. Pe prabusire...o pauza nu strica.

Hai ...ca nu te duce capul.

Unknown spunea...

@Cezar

"Vezi vreun nou proiect anuntat si finalizat la preturi de 600 E ? ANUNTA-MA SI PE MINE FRATEEE."

Eu stiu cel putin 2, un pic mai scumpe dar din 2 motive: unul are regimul de inaltime si subsoluri care ii justifica costurile; al doilea are finisaje mult superioare.
Din motive de confidentialitate nu pot sa le zic ;)

cezar spunea...

In bucuresti, draga belly ?
Pai daca sunt deja finalizate care e secretul, ca probabil s-au vandut ca painea calda.
Ma, tu glumesti :))

Unknown spunea...

@Cezar,

Da, in Bucuresti, (si nu cel de langa groapa de gunoi ;) )

limestone spunea...

@zahit

Bravo, excelente lamuririle tale cu privire la calitatea constructiilor imobiliare, case si blocuri din ultimii ani. Daca tu ca arhitect, insider,care stie ce vorbeste nu ti-ai cumpara de la dezvoltatori o astfel de locuinta,50 la suta din ele avand vicii de constructie si proiectare fatale, ei, asta ar trebuii sa dea de gandit multora.

Tufis spunea...

cezar, nu te grabi sa ma treci la ucenici, la nou ar fi intr-adevar o speranta nerealista, de departe. La vechi... :)

Tufis spunea...

Si, vai, tot ii dai cu creditul. La preturile la care presupun ca se va ajunge, o familie + progenitura cred ca va putea lua cash o locuinta intr-un interval rezonabil de timp. Te intreb inca o data, cate blocuri si cate apartamente goale (stii, persoanele alea fizice cu sute de apartamente fara chirias) sunt in Bucuresti? O mica banuiala: cat sa gazduiasca toti bucurestenii, plus vreo doua judete :)

In restul tarii e chiar hazliu, cred ca TM si BV ajunsesera la preturi gen Bucuresti doar din "sa nu ne lasam mai prejos", acolo e chiar mai artificiala toata treaba.

cezar spunea...

La chiriile nesimtite din ziua de azi, sa insinuezi ca motivul neocuparii unor locuinte ar fi..lipsa cererii, e chiar o mica prostie, vasile.
Uite, sa-ti dau un hint : si garsoniera mea din Prel. Ghencea e neocupata, alaturi de 30 la suta din apartamentele din bloc. Inseamna ca n-am ce face cu ea ? :))

Apropo de ucenici,se pare ca nu putem depasi prea usor (la 20 de ani de la revolutie) modelele comportamentale ce tin de imitatie si adunatura in grup. Gandeste cu capul tau, lasa pe seama altora apartenenta la turma (oricare ar fi ea, 'balonati', 'creditaci' sau 'olandezi').

Anonim spunea...

Mai stiti care erau preturile locuintelor in Valea Jiului prin 2000 in urma colapsului economiei locale ?

Dupa ce o sa avem statisticile din Q4 si Q1(2009) referitor la starea economiei o sa putem face niste comparatii si atunci 20000 pentru un apartamnent s-ar putea sa fie imens.

Sper din suflet sa nu se ajunga pana la stadiul Valea Jiului dar valul de falimente si disponibilizari pare ca nu mai ia sfarsit. Si asta e doar inceputul.

Anonim spunea...

http://www.antena3.ro/stiri/economic/cursul-leului-stabil-in-urma-unor-intervensi539ii-indirecte-ale-bnr-un-euro385-lei_59486.html

Domnule Isarescu, tot respectul pentru dvs. Sunt un fir de nisip pe langa domnia dvs. Dar va rog, dati drumul la euroi la 5 RON ca altfel moare economia nationala cu tinta de inflatie in brate. Si s-ar putea sa ajungem la o paritate de 10 sau 100 ca in Zimbabwe unde 99% din angajati lucrau la imprimeria nationala.

Tufis spunea...

Pai nu am zis ca e lipsa cererii motivul existentei unora neocupate.

Motivul e, in mod clar, speranta de revindere la pret urias. Spune cinstit ca tu nu faci acelasi lucru. Ei, daca perspective de revindere la pret urias vor fi abia peste 20 de ani... si rabdarea ta are limite, si a doua locuinta e posibil sa fie serios supraimpozitata :)

limestone spunea...

@cezar

"Apartenenta la turma" cum zici tu sau instinctul gregar este un instinct uman pozitiv si are calitatea de a uni oameni necunoscuti pt un scop comun, benefic. Recte: dezumflarea balonului...

AristotelCostel spunea...

Um om, un pom, un...bolovan

Anonim spunea...

@Vasile
ce zici tu de TM si BV, moldova crezi ca se lasa mai prejos ?
va rog sa remarcati afirmatia de mare angajament "cînd compari preţurile locuinţelor, trebuie să iei în calcul regiuni similare ca dezvoltare sau oraşe de mărimi şi cu poziţionări similare". sincer, compara cineva ORICE constructie noua de ORIUNDE din Europa civilizata macar cu centrul unuia din orasele din rromania (ca daca ma limitez la moldova e si mai rau, cu exceptia bucurestiului) ?
iar acu cativa ani imi amintesc ca locuintele din suceava ajunsesera mai scumpe decat cele din bucuresti (era vorba de vechi, ca nou nici nu existau inca)

Anonim spunea...

@cezar spunea:
"Apropo de ucenici, se pare ca nu putem depasi prea usor (la 20 de ani de la revolutie) modelele comportamentale ce tin de imitatie si adunatura in grup."

In industria in care lucrez eu pana nu ai 3-5 ani de experienta profesionala (ca ucenic, dupa terminarea facultatii) nu te ia nimeni in serios. Dupa 5 ani emiti pretentii la cel mai jos nivel de management si nici atunci nu ai mana libera. Abia de la 8-10 ani experienta ai liber sa iei orice decizie. Se vede ca te-ai ocupat de gainarii. Lasa ca in curand se va separa graul de pleava.

cezar spunea...

Baiete telescop , vasile folosea termenul in cu totul alta directie. Iar n-ai inteles :)) Spune-i tu din nou , mai vasile.

Apropo, ma doare-n basca de motivatia unora de a-si baga banii in fier-beton. A mea a FOST asta, ca eram 'tampit' sa nu vreau sa castig usor niste bani. Momentan nu detin decat terenuri si o garsoniera de suflet, care mi-a adus destule necazuri pina acum.

Apartenenta la turma din care abia am iesit (au trecut 18 ani, totusi - ar spune unii) se refera la lucruri MULT mai serioase decat fleacuri pe net.Eu la ELE ma refeream. E, ideea e ca acum suntem liberi sa gandim cu al nostru cap. Iar o observatie corecta ramane o observatie corecta, chit ca vine de la cineva absolut incoerent precum nenea cora (sau alte creaturi-studiu de caz pentru specialisti).
Cu alte cuvinte, baieti, daca se intampla sa observati o chestie desteapta (printre restul aberatiilor), sa nu o dati la o parte doar pentru ca vine de la cineva care nu tine de partidul vostru, adica de la mine. Va rog eu :)

cezar spunea...

Apartamentele din Valea Jiului, cel putin prin 2004-2005, erau f. ieftine. Se puteau cumpara 4 camere cu pretul unei solenza.
Cauza :raportul cerere-oferta.
Nu inteleg analogia cu momentul 2008, nici spaima ca s-ar putea ajunge acolo. Nu de alta, insa nu speculatorii vor avea de suferit (cum nu au nici acum,dealtfel -cei destepti). Ghici cine.
Cat despre valul ala nesfarsit, total,de falimente si disponiblizari si e abia inceputul, si tare mi-e teama, , tare mi-e teama ca nenea cora s-a intors cu alt nick pe blog. Ding dong.

alex.dumitrascu spunea...

Astazi, zona euro a intrat oficial in recesiune.
Noi cand intram in zona euro?

olandezu spunea...

@ manole

"1. de ce Colliers a renunţat de o săptămână să mai vândă portofoliul de apartamente deţinut de Topolinski / Benevo, teoretic un generator de venituri în valoare de cca. 1 milion de euro?

manole ...in primul rand n-am zis ca aveti minti de prosti ! Din contra am facut o apreciere exact in sens contrar la adresa IQ-ului mediu al celor de pe blog. Iar faptul ca n-ai argumente nu inseamna ca esti prost . Inseamna ca nu esti informat, sau ca n-ai destula experienta etc...
Dar sa revenim. Uite aici raspunsurile :

1. Am avut prin septembrie o postare pe blogul tau EXACT pe subiectul asta. In esenta spuneam ca toate agentiile de la noi au inflorit prin "pescuitul la plasa" si nu "la undita". Cu alte cuvinte au vandut ce s-a nimerit, speculand uneori in nume propriu (profund imoral DAR LEGAL)dar cand li s-a cerut sa marketeze un anumit proiect (cu target grup, promovare, customer assistance , post sale service etc - tot tacamul adica) n-au fost in stare . Tot ce au vandut in proiecte a fost din cauza valului - dar cand conditiile s-au inasprit au vazut ca NU STIU, NU POT si mai nou NU VOR sa se complice cu asta . In plus cu cat timpurile se inraiesc dezvoltatorii au devenit mai categorici - obligand agentiile la cheltuieli din ce in ce mai mari , in nume propriu (bannere , marketing, targuri, internet etc), pentru a-si merita comisionul . Pozitie corecta daca esti competent. Daca nu insa atunci te retragi inainte sa iti arunci banii pe apa sambetei fara niciun rezultat. Ceea ce Colliers a facut !

va urma ...

olandezu spunea...

@ manole

"2. cum se explică preţurile în jur de 900-1000 de euro anunţate de anumite proiecte, cum ar fi Ten Blocks, Pallady Towers şi multe altele?"


Ai vazut 10 blocks ? 10 blocuri anuntate si abia 2 in constructie - cu clienti care vor fi comasati in cele 2 blocuri desi au cumparat si in altele. In plus cine cumpara intr-un viitor santier (in urmatorii 3-5 ani dupa cum se prevede). Omul a avut un "bad timing" s-a plasat prost si incearca sa salveze ce poate ! Pallady e la fel. Investitori sunt islandezi ! Sa dezvolt ce se intampla in Islanda, acum !?
Fac insa observatia ca in ambele cazuri vorbim deja de PRET DE CONSTRUCTIE. Cu adaos zero ! Oamenii insa incearca macar sa isi recupereze investitia. Problema e ca daca nu vand nici asa (80% nu vor vinde nimic pana prin vara) mai mult nu vor mai scadea pt. ca varianta alternativa pt. ei e sa lase banca sa gestioneze pierderea sau sa si-o provoace singuri scazand pretul in continuare. Cum nicio banca nu se baga prea usor sa fie administrator de imobile baietii stiu ca la "floor"-ul asta de pret au ceva timp ! Uite tin si un pariu cu tine : daca 10 blocks sau Pallady anunta preturi de 6-700 iti trimit o sticla de wiskey (malt min. 12 ani) la ce adresa imi dai. Daca nu astept una de la time . Dead line 2 aprilie 2009 ! (n-am pus 1 sa evit glumele stupide pe forum).


3. cum se explică scăderea pieţei, recunoscută şi de notari?"

Corect si aici ! Am un prieten f. bun notar care mi-a spus ca a cazut cam 75% nr. de tranzactii. Ce se tranzactioneaza insa (inclusiv terenuri) au preturi normale . Poate d-aia se si tranzactioneaza.
Altfel volumul scazut are o explicatie simpla : psiholoigia ! Asta s-a intamplat si in '29 cand economia americana a dat in deflatie (oamenii nu cumparau , preturile scdeau, oamenii nu cumparau si mai tare asteptand scaderi, afaceri se inchideau etc) si au trebuit 4 ani sa o scoata Roosevelt din kkt. Norocul nostru ca acum au reationat mai rapid - inclusiv pornind tiparnita ! Apropo e 2.5% dobanda de referinta la Euro ...astept 2% pt. februarie !

Cam asta e !
As aprecia ceva replici pe obiect si nu generalitati sau replici inspirate de genul "olandezule lasa-ne " etc . Nu ma refeream la tine in mod special ci la "armata rosie".
Seara buna !

olandezu spunea...

@ mobutu

...mai citeste odata paragraful asta pe care l-am scris sa-ti salvez o postare inutila !

"Deoarte de a pretinde ca e totul roz si frumos . Sunt insa 110% de acord cu Isarescu care a zis ca Romania sufera mai degraba de o criza de nervi decat de una economica ! Si asa cum bine stim, crizele de nervi prelungite se pot transforma si in crize de sanatate reale !"

...se pare ca n-am reusit ! Tot ai postat ce-ai vrut tu si pe langa argumentele mele !

Salutari !

olandezu spunea...

@ cezar

Nu-ti vasusem raspunsurile cand i-am raspuns lui manole. Pacat...ca daca le vedeam rezolvam mai usor cu un "copy/paste" :-)
Poate insa te bagi la pariul meu cu manole. Fa-o pe o sticla de burbon cu manole ...ca sa mai variem un pic !

Seara buna !

olandezu spunea...

@ belly

"Eu stiu cel putin 2, un pic mai scumpe dar din 2 motive: unul are regimul de inaltime si subsoluri care ii justifica costurile; al doilea are finisaje mult superioare."

...and guess what ? FIECARE proiect are o poveste a lui care ii justifica preturi : regim de inaltime, utilitati, zona, finisaje, subsoluri, spagi, materiale etc etc
D-aia NU vedem 600 E/mp la vanzare ! Si n-o vedem in veci ! (nu ma refer la apartamente scoase pe piata de executor , pierdute la carti sau puse gaj la camatari).

Seara buna belly !

olandezu spunea...

@ vasile


"Ia zi, ca de dorin ai facut misto, tu ce facultate de marketingul popandailor de stepa in Botosani ai facut? :)"

...in primul rand am clarificat problema cu dorin ! Daca te oboseai sa citesti postul scapai de replica asta.
In al 2-lea rand tot daca citeai (alt post) ai fi vazut ca-s din Bucuresti...Si sa fi vrut nu ajungeam la Botosani sa fac facultatea.
Si in al 3-lea rand ar fi cel putin indecent sa ma apuc sa-mi pun lista de studii pe blog. N-ar ajuta cu nimic si in plus mi-ar atrage cu siguranta si destule etichete ! ...dintre care probabil "mincinos" ar fi cea mai blanda !

:-)

Eu zic sa ne concentram pe subiect si sa nu pierdem din vedere scopul prezentei noastre pe blog-ul asta ! Ce zici vasile ?

Hai noroc !

ionut spunea...

olandezu

"1. Am avut prin septembrie o postare pe blogul tau EXACT pe subiectul asta. In esenta spuneam ca toate agentiile de la noi au inflorit prin "pescuitul la plasa" si nu "la undita". Cu alte cuvinte au vandut ce s-a nimerit, speculand uneori in nume propriu (profund imoral DAR LEGAL)dar cand li s-a cerut sa marketeze un anumit proiect (cu target grup, promovare, customer assistance , post sale service etc - tot tacamul adica) n-au fost in stare . Tot ce au vandut in proiecte a fost din cauza valului - dar cand conditiile s-au inasprit au vazut ca NU STIU, NU POT si mai nou NU VOR sa se complice cu asta . In plus cu cat timpurile se inraiesc dezvoltatorii au devenit mai categorici - obligand agentiile la cheltuieli din ce in ce mai mari , in nume propriu (bannere , marketing, targuri, internet etc), pentru a-si merita comisionul . Pozitie corecta daca esti competent. Daca nu insa atunci te retragi inainte sa iti arunci banii pe apa sambetei fara niciun rezultat. Ceea ce Colliers a facut !"

1)Toate bune si frumoase: Topolinski nu e dezvoltator!
2) Daca nu se complica cu asta , cu ce se vor complica?
3)Perfect adevarat: bannere, marketing, targuri...bani pe apa sambetei la preturile astea!

ionut spunea...

olandezu

"Fac insa observatia ca in ambele cazuri vorbim deja de PRET DE CONSTRUCTIE. Cu adaos zero !"

Care e pretul cu adaos zero? 1000 sau 900?!
Parca era 1400! Cand o fi 600, ce o sa zici, vand in pierdere sau nu?

ionut spunea...

olandezu

Ai aflat de psihologie! Buna dimineata! "Psihologia" asta va duce preturile jos de tot, cum nici nu-ti inchipui!
Si mai avem o problema: N-avem un roosevelt! La noi e 10.25.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

lalea,
"Ce se tranzactioneaza insa (inclusiv terenuri) au preturi normale"
normale pe dracu

cat despre isarescu si discursul lui poti sa-l repeti de ţ ori, un lucru sa-ti fie clar: isarescu n-o sa recunoasca oficial ca-i criza (de-aia economica) decat dupa ce va fi evident acest lucru. acum tocmai au fost alegeri, vin sarbatorile, moşi, cadouri, chiolhanul obisnuit. nu-i permite pozitia sa panicheze populatia. da' fii tu sigur ca le ţîţîie curu' ălora de la bnr si nu-s indiferenti, da' chestia asta n-o s-o spuna public isarescu.
Si e 99% sigur ca dupa minunata crestere economica de 9% in Q3 vom avea un Q4 2008 si Q1 2009 in scadere destul de abrupta (faţă de Q3) meaning contractie economica serioasa. 2 trimestre la rand
se va vedea in 2009.
hail to cloaca.

ionut spunea...

olandezu

Peste toate ramane un lucru: nu sunt bani! Raport oferta - cerere solvabila iti spune ceva?
Ai auzit ultimele vesti din tara?
Someri estimati in 2009 in jur de 450000, o gramada de firme in faliment, din ce in ce mai multe zilnic, creditarea oprita aproape total de catre banci, greutati din ce in ce mai mari la rambursarea creditelor( si ma refer la firme), etc.

mobutu spunea...

păi pentru olandez toate astea sunt simptomele unei "crize de nervi", că aşa zice isărescu.
lol

mobutu spunea...

tot isarescu zice ca la anul o sa avem crestere economica de 4%.
dar guvernul zice 6, ing zice 1.7 iar moodys zice -0.3
sa-l cred pe isarascu? sa nu-l cred?

Manole spunea...

Ok, Olandezu. Apreciez prima runda de raspunsuri. Interesant. Ai putea detalia te rog:

La 1. "Tot ce au vandut in proiecte a fost din cauza valului - dar cand conditiile s-au inasprit au vazut ca NU STIU, NU POT si mai nou NU VOR sa se complice cu asta . In plus cu cat timpurile se inraiesc" Ce înţelegi matale prin "val", prin "condiţii care se înăspresc" şi prin "timpuri care se înrăiesc" ? Până acum, dacă am înţeles bine, ai susţinut că imobiliarele româneşti sunt organice, preţurile fiind "normale"; acum văd că sugerezi că de fapt totul s-a datorat unui "val" care a adus cu sine nişte "timpuri bune" care ofereau "condiţii de catifea". Greşesc cumva?

La 2. "Omul a avut un "bad timing" s-a plasat prost si incearca sa salveze ce poate ! Pallady e la fel." Stai aşa. Ce înseamnă "bad timing" pentru tine? Nu tu ziceai că preţurile nu vor scădea sub un plafon de 1400, poa' să dea ăştia şi cu bomba atomică? Sau te refereai doar la construcţiile terminate?

La 3. "Altfel volumul scazut are o explicatie simpla : psiholoigia !" În opinia ta, e singura explicaţie sau mai sunt şi altele?

Anonim spunea...

vad ca se discuta aceleasi si aceleasi probleme iar si iar. aceleasi trompete si aceleasi raspunsuri argumentate la fel de simplu.

si trompetele inca n-au spus clar CE VOR PE BLOGUL ASTA?

manole, modereaza sau, probabil deja observi, o scadere a traficului.

elzorab spunea...

eu nu inteleg incapatanarea cu care unii afirma ca nu se poate construi(dupa nu stiu ce algoritmi doar de ei intelesi) sub 800 de euro.

lucrez de cam multi ani in domeniu si va spun urmatorul lucru:

atunci cand preturile la terenuri vor deveni normale, preturile la materiale de constructii vor reveni acolo unde le e locul, cand pe piata vor aprea zeci de mii de someri, oameni calificati care vor accepta salarii mai mici si vor produce de trei ori mai mult decat cei necalificati care muncea pe salarii nesimtite in timpul bulei, cand proiectele, mult mai putine, vor fi administrate de ingineri si mamnageri capabili si supravegheate asa cum trebuie, in acele conditii 400 mp e mult, foarte mult pentru romania. se va construi mult mai ieftin, pentru ca nu vor mai fi bani de aruncat pe geam. oamenii vor fi disperati sa tina de un loc de munca, producatorii de materiale disperati sa mai vanda cate ceva, sa nu ramana someri, inginerii disperati si ei, dezvoltatorii nu vor mai arunca bani pe orice teren la orice pret si tot asa...se va pune din nou accentu pe productivitate, performanta, economie si nu pe risipa si pe lucrul facut oricum, ca tot se vinde ca painea calda, nu?

elzorab spunea...

"Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, triplparea taxei auto pentru masinile second-hand, in timp ce taxa pentru pentru masinile noi va fi suspendata, incepand cu 15 decembrie, informeaza site-ul evz.roMai mult, prima de casare a fost majorată de la 800 la 1.000"

din ciclul da-i in ... pe saraci, noi sa ne facem mendrele. pe timp de criza tot cei saraci vor fi cei care platesc oalele sparte, cei bogati mai pleznesc cate o lege si se scot...

tariceanu, asta al vostru, are cumva ceva reprezentanta de vanzari auto? e prea cusuta cu ata alba...

elzorab spunea...

"Mai Ionut, in California a scazut pretul casele si cu 60%. Case de 400.000 USD le cumperi cu 150.000 USD. Se pot cumpara case cu 30.000 USD si poate mai putin in functie de zona. O casa cu 2 dormitoare, 2 bai, living room, dining room, bucatarie, garaj dublu si teren. In Timisoara un apartament cu 2 camere confort redus la et. 4, cu o baie si o bucatarie in blocurile comuniste il cumperi cu 60 - 70.000 Euro. Fara loc de parcare fara... Aici cel mai mic salar este de 2000 USD/luna si ai de unde sa-ti platesti ratele, dar in Romania cel mai mic e de 200 USD. Compara si tu diferenta. In Romania acum a scazut benzina la 3 lei litru si eu cumpar litrul cu mai putin de 50 de centi. Si inca un detaliu: lucreaza si sotia mea"

un comentariu educativ de prin capital.

elzorab spunea...

de ce se propaga criza mai greu in romania. pentru ca este negata pana in momentul in care totul se prabuseste!

"Doar criza de bani lichizi sperie managerii români

Majoritatea companiilor româneşti (60%) reacţionează abia când ajung la criză de lichidităţi, relevă un studiu privind restructurarea şi gestionarea crizei, realizat de compania de consultanţă Roland Berger.

Înaintea falimentului, o companie traversează mai multe etape criza strategică, criza de profitabilitate şi criza de lichidităţi, iar o companie care ajunge deja în criză de lichidităţi are şanse mult mai mici de a evita falimentul, chiar dacă aplică un program de restructurare, avertizează consultanţii.

Încă din etapa crizei strategice, 35% dintre companiile din Vest reacţionează imediat.

În Occident, 60% dintre companii iau măsuri în faza crizei de profitabilitate şi numai 5% aşteaptă criza de lichidităţi. În Est, procentajele sunt de 49% şi, respectiv, 12%."

ionut spunea...

@all

"Oameni din Ministerul Finanţelor au „scăpat“ cifre care arată adevăratul dezastru bugetar: deficitul atinge deja 3%, în condiţiile în care criza subţiază dramatic din încasări. Guvernul taie, de urgenţă, cheltuielile. Pensionarii sunt primii loviţi - majorarea pensiilor se amână cu un an.

Deficitul bugetar a ajuns la 3% din Produsul Intern Brut la sfârşitul lunii noiembrie şi se apropie de 4% din PIB, în condiţiile în care încasările bugetare au scăzut luna trecută cu 3,5 miliarde de lei, tendinţa menţinându-se şi în luna decembrie, au declarat, pentru NewsIn, surse din Ministerul Finanţelor.

„Activitatea economică decelerează rapid ca urmare a propagării crizei economice şi în România. Blocajul financiar şi faptul că agenţii economici se confruntă cu o lichiditate redusă afectează grav încasările la buget. Astfel, în luna noiembrie s-a încasat mai puţin faţă de cât era estimat cu 3,5 miliarde de lei, iar situaţia va fi şi mai rea în luna decembrie“, au precizat, pentru NewsIn, reprezentanţi din minister."

Anonim spunea...

Pai cand spuneam ca se vor duce naibii incasarile bugetare Cezar ma contra cu prognoza BERD si BEI care prognozau crestere economica de 6%.

Daca spuneai in primavara cuiva ca euro va ajunge la 38-40000 zicea ca esti dus cu pluta. Nu va mirati daca in primavara euro ajunge la 45-55000.

Iar peste toata criza economica vine criza politica (coruptia). Ati citit planul guvernului Tariceanu de iesire din criza ? Numai dedicatii. Mai mult ca sigur ca va fi alt guvern dar tot dedicatii se vor da. Dupa care ne lasa pe toti cu chilotii in vine si justifica "E criza domle in toata lumea, greaua mostenire".

E un moment in care banii bugetului trebuie chibzuiti cu cea mai mare grija iar guvernul subventioneaza dezvoltatorii prin diferite parghii.

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/ieftinirea-apartamentelor-noi-ar-putea-readuce-in-piata-investitorii-speculativi-3608543/

"Persoanele fizice cu lichiditati ar putea cumpara in urmatoarea perioada proprietati in scop pur investitional, pe fondul diferitor promotii si reduceri, care pot ajunge pana la 20%, oferite de majoritatea companiilor de dezvoltare imobiliara prezente la Targul Imobiliar International (TIMON)."

MA TEM CA SE VOR CALCA IN PICIOARE OAMENII SA CUMPERE IN SCOP SPECULATIV.

Motto ZF: De 10 ani prima pagina de afaceri"

Cum exclama tribuna cand degajeaza portarul ?

ionut spunea...

Olandezu

Stii ce inseamna deficit de 4% din PIB?
Si tot ar fi fost in regula daca banii ar fi fost folositi cum trebuia...la 4% din PIB trebuia sa avem vreo 2000-2500 de km de autostrada, vreo 40 de spitale noi, o gramada de scoli care sa arate omeneste, etc.
Unde s-au dus banii?
Aveti impresia ca actuala criza a venit din senin, si ni-l dai exemplu pe isarescu, care spune ce spune, pentru ca functia nu-l lasa sa spuna adevarul. Somn usor!

Anonim spunea...

Si ca sa va creasca apetitul pentru asigurari de viata/pensii.

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/alexandrescu-aig-life-in-perioade-de-criza-cel-mai-bine-se-vand-asigurarile-de-viata-garantate-3607540/

"In ultimii ani pe piata locala a avut loc o crestere puternica a asigurarilor de tip UNIT-LINKED, polite care plaseaza cea mai mare parte din banii platiti de asigurat in fonduri de investitii, iar o parte redusa este utilizata pentru acoperirea riscului asigurat. RISCUL investitional este PRELUAT de CLIENTI in cazul acestor polite. Vanzarile au crescut deoarece clientii erau atrasi de investitiile pe piata de capital, care aduceau randamente semnificative.
Asigurarile de acest tip au fost pentru multi clienti un inlocuitor al plasamentelor in fonduri mutuale, in care nu aveau inceredere din cauza scandalului FNI."

Deci sub prosteala NOI MARE COMPANIE, DE 1000 DE ANI, VA PLASAM BANII, daca iese bine impartim profitul, daca nu preia clientul riscul.
Sau altfel spus, nu mai depune Gheorghe direct la FNI-uri ci il intermediem noi in caz ca nu poate trece strada.
Credeti ca brokerii l-au informat pe Gheorghe daca asigurarea e UNIT-LINKED.
Stati asa ca apare si al doilea hraparet, asiguratorul secundar. Adica Gheorghe nu fii prost, imparte si cu el profitul. Daca e de rau, dispar toti asiguratorii sub umbrela falimentului iar bietul gheorghe … ramane cu polita.

Anonim spunea...

"Keep dreaming, îţi urez să rămâi în lumea ta cu dezvoltatori fericiţi care îşi vând construcţiile cu nu ştiu câte mii de euro."

Iata ca unii dezvoltatori s-au trezit deja din vise (cosmaruri?):

1-room apartmets given for free on the Bulgarian Black sea coast
when purchasing an apartment of at least 100 square meters and payment is made instantaneously, the client is given as bonus a small 1-bedroom apartment of 40-50 square meters.

http://international.ibox.bg/news/id_2076836953

mobutu spunea...

laleao', ia de aici niste crize de nervi:
Deficit bugetar de 3% la sfarsitul lunii noiembrie
Budget deficit – Romania’s budget gap worryingly widens to 3% in Nov., wanders to 4%
Iar in decembrie va fi obisnuitul chiolhan bugetar ... cine stie unde se va ajunge.
Pentru aducere aminte, deficitul bugetar pe 2007 a fost de 2.4%
Deficitul bugetar din 2007 a fost 2,4% din PIB
Deficitul bugetar de peste 3% poate atrage suspendarea de fonduri UE pentru România
All hail to cloaca!

AristotelCostel spunea...

@sapte

vad ca se discuta aceleasi si aceleasi probleme iar si iar. aceleasi trompete si aceleasi raspunsuri argumentate la fel de simplu.

Batem şi noi şaua să priceapă...iapa. Aşa mai aflăm că entuziasmul specific ţăranilor dâmboviţeni cu experienţe în ţările de jos s-a mai domolit, însă apar şi elemente noi...dezvăluiri ale "proceselor de evaluare"/Belly sau... opinii specializate care nu fac decât să întărească presupunerile multora...vezi ZAHIR!!!

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
alex.dumitrascu spunea...

Vad ca inca mai invartiti discutia imprejurul "preturilor". Care preturi?
Mai stie cineva ceva despre indicele imobiliar propus de BNR?
Ultima data stiu ca se intepenise la notari care reclamau absenta unui "soft specializat" pentru rapotrtari.
Mai stie cineva ceva despre initiativa BNR a obligativitatii tranzactiilor imobiliare prin virament bancar?
Despre ce preturi tot vorbiti?
Acum e randul meu sa fac recurs la 'cerere si oferta". De cate ori s-a intalnit cererea cu oferta ca sa formeze pretul in ultimele 30 de zile?
Singurele preturi "transparente' vor fi cele furnizate de executorii bancari.
Sunt 400.000 credite restante la ora actuala, iar ipotecile astea vor deveni executorii peste trei luni, adica prin februarie.
Sa vedeti atunci cum se revigoreaza piata si cum se intalneste cererea cu oferta.

Manole spunea...

@alex: s-ar putea să ai dreptate. Eşti cinic, dar s-ar putea să ai dreptate.

Eu aştept cu interes să văd şi ce se va întâmpla când va ajunge euro pe la 4,1 RON. Deja anul asta au fost 2 momente de şoc & groază, în ianuarie când ajunsese 3,82 şi în noiembrie la 3,96. Reacţia populaţiei (refuzul imediat de a mai plăti ratele şi de a face consum generator de încasări bugetare) s-a văzut imediat.

AristotelCostel spunea...

Andrei Vacaru:

Tovarase idiot Nume Prenume,

Din respect nu v-am raspuns pana acum. Respect fata de mine. Si fata de dvs.
Va intrebati de ce oare primiti astfel de emailuri ? Ce aveti de impartit?
Nu din cauza mea ati pierdut banii la FNI. Nu din cauza mea stati in chirie. Si mai ales, nu din cauza mea va comportati astfel. Sunt deciziile dvs.
Insa, atentie! Intindeti coarda, mai mult decat este necesar.

Cu respect,
Andrei Vacaru


Respectuos ...domnul ofiter.

Anonim spunea...

Deci se vede ca nu sunt singurul care am primit avertizari (in cazul lui Costel amenintari).

cezar spunea...

Nu ma mai mira imbecilitatea fara de sfarsit a unora incapabili sa inteleaga ca organul gandirii a fost lasat de Dzeu cu un scop, care nu este acela de a produce vorbe.
400.000 credite restante ?
Da de unde, sunt 146.000 de restantieri si 176.000 credite restante.
Din care, cate sunt garantate cu ipoteca ? E, mult sub 10 la suta (ca asta e proportia acordarii creditelor, iar clientii de ipotecare sunt mult mai seriosi la plata ratelor decat ceilalti - hai sa zicem SUB 10 la suta).
Vreo 15 mii de ipoteci in pericol ?
Din care cate vor ajunge la executare ?

Manole,se impune, intr-adevar o moderare. Prea isi dau drumul toti fara pic de autocontrol.
Pune-i si tu sa dea date, linkuri, justificari intr-un fel.

AristotelCostel spunea...

ŞANTAJ?


Se pare ca se poate discuta civilizat. (Desigur, mai aveti loc in cazarma).

Ceea ce-mi face bine decid eu, insa, vorba cuiva, drepturile personale se opresc acolo unde se aduce atingere drepturilor altora. Asta este o presupunere civilizata.

In continuare sper sa discut cu un profesor distins, nu cu acel AristotelCostel pe care, regretabil, l-am intalnit pe net.

Daca va retrageti articolul de pe blog, nu voi publica pe blogul meu datele dvs. OK?


Cu respect,

Andrei Vacaru

cezar spunea...

Aristotele, lasa oamenii in pace, nu-i mai hartui ca sa obtii o reactie. Ce naiba, te apuci si dai mailuri monosilabice in stil personal agentilor imobiliari, esti sanatos ? Aia fac bani, n-au simtul umorului.
Dupa care iti faci reclama pe alt blog ca esti relativ in pericol.
Si de unde naiba a scos Vacaru chestiile cu pierdut bani la FNI si stat cu chirie.
Putina decenta, te rog eu.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Da, Daily Business găzduieşte manipularea lui Văcaru. N-am făcut decât să-i comentez articolele publice de pe Daily Business, dar omul le-a şters.
Replica mea a fost simplă...am răspuns unor articole PUBLICE într-un spaţiu public!

N-am nicio treaba cu agenţia nimănui...mă doare doar ...manipularea.

Anonim spunea...

Costele, daca intr-adevar esti identificat sa stii ca te afli in pericol. Manole s-a gandit si la vremurile cu reglari de conturi cand a ales calea anonimatului.

AristotelCostel spunea...

AristotelCostel in viziunea unui prostan cu 2 neuroni

@hubble

Nu stiu ce parere are Costica Misăilă de elucubraţiile imobiliarului aflat în ...vine.

Mă bucur că am reuşit să pun pe tapet încă un caracter ordinar specific...zonei imobiliare.

Se aude Cezar/turbo-trabant?

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Florian Popa spunea...

Asta a sarit cateva etape, a ajuns la disperare.
Aristotele, sunt fanu tau :)

Anonim spunea...

costele, a scos articolul
pacat insa ca sunt unii mai destepti decat el, gen google cache ;)
in rest, stai calm cu imobiliarii, multi dintre ei nu are creier decat poate putin mai mult decat cei pe care i-au prostit, care hai sa recunoastem, si-au meritat-o. sper ca va mai amintiti de colegul meu, si el consultant/agent/whatever imobiliar, da ?

Anonim spunea...

zda masii, iar am gresit linkul. ma dispera copy/paste din vulpea de foc.
link corect

vladone spunea...

Costel exagereaza (poate) uneori - sau deseori ... cand intr-un dialog ideile sunt mult diferite o solutia de a atrage atentia exagerand nu este buna pentru ca iti indeparteaza interlocutorul de firul logicii tale; nu faci decat sa-l enervezi - cum se vede ... pe de alta parte cand toti sustin ca pamantul este in centrul lumii si tu vi sa spui ca-i soarele in centru nu vad cum ai putea s-o faci cu gentiletze :) ; totusi, Costele, incearca sa fi mai delicat cand te contrezi, justificat (parerea mea), cu "dinozaurii" pietei imobiliare.

Tufis spunea...

Aristotele, lasa oamenii in pace, nu-i mai hartui ca sa obtii o reactie. Ce naiba, te apuci si dai mailuri monosilabice in stil personal agentilor imobiliari, esti sanatos ? Aia fac bani, n-au simtul umorului.

In caz ca era o ironie, nu comentez nimic. Daca nu... arata-mi-l pe ala care MAI face bani :)

Anonim spunea...

canadianu\' spunea...
"in rest, stai calm cu imobiliarii, multi dintre ei nu are creier decat poate putin mai mult decat cei pe care i-au prostit, care hai sa recunoastem, si-au meritat-o"

Ca si-au meritat-o asta Dumnezeu stie. Faptul ca cei prostiti de ei ar avea mai mutin creier pare logic din prisma faptului ca un IQ mai mare l-a facut pe un IQ mai mic. Dar nu e si dezinformarea in masa una din cauze ? Tocmai cu asta se lupta Costel si nu inteleg de unde atata daruinta pentru subiect. Pare ca o face doar din compasiune pentru fazani.

Si totusi intre fazani sunt oameni cu scoala sau functii inalte, oameni valorosi tehnic vorbind. Se pare ca in viata nu e suficient sa stii doar carte.

Anonim spunea...

aristotele, da' unde-i gasesti tata pe toti prostii ? nu stii inca ca cu cres(s)tinii, agentii imobiliari si patriotii n-are rost sa te certi ? e o batalie pierduta din start, ei nu au argumente, ci doar sentimente/intuitii/revelatii/etc.

olandezu spunea...

@ manole

Eram dator niste rasunsuri :

"Până acum, dacă am înţeles bine, ai susţinut că imobiliarele româneşti sunt organice, preţurile fiind "normale"; acum văd că sugerezi că de fapt totul s-a datorat unui "val" care a adus cu sine nişte "timpuri bune" care ofereau "condiţii de catifea". Greşesc cumva? "

manole esti pe aproape . Ce am zis este ca preturile NU POT SCADEA sub o anumita valoare (si am dat 1400 E/mp cu TVA inclus ca pret minim de vanzare care asigura o marja decenta unui dezvoltator) fara ca piata sa fie distorsionata, proiecte sa se opreasca si sa ne intoarcem la anii '90 (faptul ca vedem 900-1000 (fara TVA BTW) este un semn al disperarii, nicidecum o piata normala !)
Mai exact e foarte posibil ca din cauze deja prezentate pe forum crerea de apartamente noi (la preturile X obiective) in Romania sa o fi luat inaintea timpurilor - in anii 2006-2008. Asta insa NU inseamna ca dupa ce toti care aveau banii X au cumparat preturile vor scadea in continuare pana cand toti cei interesati vor(putea) cumpara, ci inseamna ca odata ce segmentul cu bani s-a terminat se vor termina de construit si apt. noi. Asta pana cand mai multi vor castiga suficient si vor fi in stare sa cumpere apt. noi.
Din nefericire procesul asta nu e perfect, asa ca transa 1 de cumparatori s-a terminat dar mai sunt pe piata proiecte in lucru (vezi "10 blocks" de ex). Proiectele astea nu pot decat sa astepte pana cand apar banii pe piata din nou (nimeni nedandu-le sub cost). Iar intre timp nu se va mai construi NIMIC nou pana cand ce e in lucru nu se vinde.
Ca sa fiu si mai exact banii pe piata personal cred ca mai sunt - insa din cauza crizei cei care au bani sunt in expectativa. Corect, si eu as fi facut la fel ! Probabil ca treburile vor incepe sa se miste cand oferta reala (adica apt. TERMINATE nu in lucru) se va ingusta suficient de mult incat sa sperie oamenii cu banii care vor vedea ca practic nu mai au ce cumpara - totul fiind oprit/abandonat etc. Asta se va intampla - daca nu ne loveste vre-un asteroid - de prin mai , iunie !
Sper ca e clar acum.

Anonim spunea...

Si una mai tehnica:

http://www.zf.ro/zf-24/update-industria-constructiilor-avanseaza-cu-19-1-in-octombrie-3611610/

Astia iar compara cum vor ei (cu luna oct 2007) ca sa dea bine. pe cand o comparatie cu aug 2008. Aaaaa sau acum vine iarna si nu se toarna beton.
Comparati cu oct 1998 ca sa dea mai beton.
Mai bine-l pune pe Dorel redactor ca stie mai bine pulsul constructiilor.

olandezu spunea...

@ manole

"stai aşa. Ce înseamnă "bad timing" pentru tine? Nu tu ziceai că preţurile nu vor scădea sub un plafon de 1400, poa' să dea ăştia şi cu bomba atomică? Sau te refereai doar la construcţiile terminate?"

...am raspuns la asta mai sus sper !

"În opinia ta, e singura explicaţie sau mai sunt şi altele?"

Este PRINCIPALA explicatie. Evident mai e vorba si de cantitatea REALA de bani pe piata care oricum ai lua-o creste mai incet decat se construiesc proiecte noi. Deocamdata !
Cand proiectele in curs vor "ingheta" atunci se va inversa trend-ul, pe piata aparand mult mai putine locuinte noi decat banii care se produc pt. cumpararea lor. La "bula 2.0" lucrurile insa vor fi mai asezate : cand piata se va dezgheta nu vor mai apare 1000 de berbeci sa construiasca toti deodata, ci in primul rand vor (re)incepe proiectele inghetate si se vor termina. Ceea ce va regla viteza de expansiune a constructiiloe noi si probabil ca nu vom mai vedea exuberanta de la "bula 1.0".
Problema care nu stiu cum va evolua se refera la cei ce au dat avansuri pt. apt. in "bula 1.0" si nu si le vor primi decat in timpul "bulei 2.0". Aici o sa fie ceva vanzoleli pe piata ! Parca vad ziarele titrand "Mii de proprietari inselati de dezvoltatori !" sau ..."Familie cu 3 copii ramasa pe drumuri pt. ca dezvoltatorul e falit !" etc etc

Cam asta e.

Cu salutari !

Anonim spunea...

Iar ai aparut olandezule cu tampeniile tale. Abia s-au mai linistit oamenii si se dicuta in concordanta cu principiile de bun simt ale logicii.

Chiar ne-am saturat sa-ti tot desenam cum scad toate costurile (materiale, teren, forta de munca) si cine va bugeta proiecte pe noile costuri va avea succes in ciuda muiei pe care au luat-o cei ce au bugetat in varf de bula.

Daca mai pui placa asta cu 1400 te trimit la poporul chinez. Hai ca m-am enervat iar.

Anonim spunea...

Mai oameni buni, nu va mai obositi sa-i mestecati aberatiile. Sa zica sincer ce urmareste, vorba lui Sapte.

AristotelCostel spunea...

@hubble

Specialistii romani ma "doare" pe mine.

Sunt bulversat de o contradicţie căreia nu-i dau de cap nicicum:

1. Prostia n-are limite.

respectiv

2. Toate au o limită.

olandezu spunea...

@ hubble

Hubble draga, o minima norma de politete spune ca trebuie sa raspunzi cand esti intrebat ceva. Ceea ce am si facut adresandu-i postul lui manole.
Tot o (alta) minima norma de politete spune ca nu e frumos sa te bagi in seama singur daca ceilalti te ignora !

...nu ca politetea (sau lipsa ei) ar fi principala ta problema. Dar am zis sa punctez daca tot ai deschis subiectul.

Salutari !

Anonim spunea...

@olandezu
O minima norma de politete spune sa te duci sa te culci cand mai multi iti confirma ca esti beat.

"Hubble draga, o minima norma de politete spune ca trebuie sa raspunzi cand esti intrebat ceva"

HAI NU ZAU ! Tu unde ai fost educat ? La penitenciar ?

Anonim spunea...

Intrebare :
Exista vreo legatura , la noi si in lume, intre explozia creditarii si guvernarile de "dreapta" ?
La americanii au fost republicanii .
Intre 2000 si 2004 , la noi, nu au fost chiar asa de mari cresterile ca in 2005 - 2007 .

Miorlau Pufos spunea...

http://www.replicaonline.ro/index.php?a=6278

...se duce pe tobogan si Impactul incet-incet

Acuma, la cum arata cartierul ala, cred ca si cu criza si fara tot era greu de vindut. Niste casute de cred ca un copil in clasa a 2 a le desena mai frumos, in mijlocul unor noroaie.

Scaderea asta de preturi si spargerea gastii in caritasul imobilar roamnesc tot s-ar fi intimplat. Criza a fost doar un catalizator care a grabit lucrurile si o foarte buna scuza pentru unii.

@ Aristotel Stii ce ma distreaza pe mine? Cind am zis eu ca in constructii se vintura tot soiul de "specialisti" cu clase cit trenul in mod real mi-ai sarit la beregata. Acum cind a venit omul ala arhitect ( Zahir ) si ne-a spus pe sleau cum sta treaba nu mai zici nimic...

AristotelCostel spunea...

@miorlau pufos

Cind am zis eu ca in constructii se vintura tot soiul de "specialisti" cu clase cit trenul in mod real mi-ai sarit la beregata. Acum cind a venit omul ala arhitect ( Zahir ) si ne-a spus pe sleau cum sta treaba nu mai zici nimic...

Şi ţie şi lui Vasile v-am spus acelaşi lucru.
Când ies banii cu lopata, normal ar fi să se împartă tuturor celor care au un aport cât de mic la "afacere".
N-am spus niciodată că procentele trebuie să fie diferite, considerând că prin omiterea lui "să se împartă egal"...se înţelege că procentele de profit sunt diferite.

Practic, dezvoltatorul îşi asumă profitul, iar tembelul pe care-l recrutezi tu abia îşi duce chiria. Mai mult, dezvoltatorul ne scoate ochii cu scumpirile datorate creşterii costurilor cu ...forţa de muncă.

Din contră, am recomandat comentariile lui Zahir!

Miorlau Pufos spunea...

@ Aristotel

Treaba facuta in dorul lelii se datoreaza numai intr-o masura lipsei unui venit corespunzator. Daca materialul e de proasta calitate, cu toti banii din lume nu vei putea sa il faci sita de matase. Unul care a trecut prin facultate ca rata prin apa si a facut constructiile la FF ( sau fara folos ) va veni sa ceara mii de euro salariu, doar pentru ca a terminat o facultate. Tu daca ai fi in papucii angajatorului i-ai da, stiind ca "produce" ce ne spune noua Zahir? Problema e de calitate si productivitate...

AristotelCostel spunea...

@miorlau pufos

Şi angajatorii-dezvoltatori sunt "identic de valoroşi".

Recesiunea îi trimite pe tembeli...la specializare sau către alte domenii...mai potrivite, pe dezvoltatori...înapoi la agricultură, iar firmele de construcţie vor deveni ceva mai serioase.

Anonim spunea...

ASTA ERA IN AUGUST:

Sa va povestesc 3 cazuri reale ale unor colegi.

Coleg 1: Acum 6 luni voia sa-si ia un ap la 80-100 disperat ca preturile cresc. I-am recomandat blogul asta. Acum e happy ca a pus frana.

Coleg 2: Avea un ap. L-a vandut acum 8 luni cu 80000. A dat avans 20000 si a luat cu credit ap 3 cam la 100000. Din 60000 ramasi luat Octavia de 25000 si a mai dat avans la o garsoniera de 60000 cu speranta inchirierii. Acum are rate de 1400 e la un salar de 3000. Ce a castigat? Si abia acum calculeaza ca are de returnat 400000 e in 25 ani. Ce face daca preturile scad? Naspa.

Coleg 3: Are un ap de 100000 valoarea acum 1 an. Si-a luat o casa la 140000 pe credit. Rata 1200 pe 30 ani. Cu moralu sus ca daca e ceva nasol, vinde ap si achita datoria. Acum nu poate lua nici 70000 pe ap si tocmai l-au concediat.

SITUATIA ACUM:

Coleg 1: E cel care mi-a ras in nas ca si-a luat apartament la 65000 (vezi discutia de alaltaieri)

Coleg 2: Ratele i-au crescut de la 1400 la 1800. Cu Octavia ii este ciuda ca preturile au scazut enorm la masini. Garsoniera cine mai stie cat valoreaza si se cearta cu chiriasii cum ca e nesimsiti domle ca vor sa stea pe gratis. Ca el a investit bani acolo nu gluma.
E din ce in ce mai in cacat. Adevarul e ca tipu asta e cam prost gramada in materie de relatii sociale, cu meseria le mai rupe.

Coleg 3: Inca nu si-a gasit job. Apartamentul nu l-a vandut ca sa-si acopere gaura si nici nu-l va vinde prea curand. Spera ca mai ia 70000. Poate daca face dumping il marita la 40000 ca sa aiba fond de rulment. Dar nici asa nu prea s-or gasi cumparatori. Rata de la 1200 s-a umflat nitel, nu stiu exact cat.

CAM ASTIA SUNT FAZANII NOSTRII

mobutu spunea...

Hahahaha, in ciuda iernii laleaua nu da semne de "ofilire" si ne prezinta in continuare aceiasi placa, ca la "turntable", care parca s-a blocat intrun infinite loop.
Esti tare laleao', te poti reprofila pe entertainment, ai ajuns clown'ul blogului!

Tufis spunea...

@aristotel, daca mai dai placa cu impartitul profitului fac poc.

In primul rand, la firme mici, de 5-15 angajati, cel mai adesea patronul munceste cot la cot cu angajatii, scotand bani din afacere proportional cu cat scoate.
In acelasi tip de firme, patronul e probabil un tip curajos si cam atat, ORICARE din angajati ar putea fi patron daca si-ar asuma si el riscuri. Nu o face -> e angajat, si nu patron, e destul de simplu :)

Cu alte cuvinte, in firmele mici riscul contrabalanseaza faptul ca ii ies mai multi bani patronului.

Daca vorbesti de menajeri infecti de multinationala care isi bat joc de subordonati, e cu totul altceva.

Tufis spunea...

al doilea scoate = munceste

AristotelCostel spunea...

@vasile

daca mai dai placa cu impartitul profitului fac poc.

Eu ar trebui să fac implozie?

Aşa îmi vine în cap "împinsul Daciei 1310":

"Domnu', domnu', nu mă ajutaţi să împing dracia asta?"

Odată demarată drăcia...nu primeşti ...nici "mulţumesc"!

Tembelii care intră în afacerea ta nu-şi asumă riscul unei alegeri proaste?
Dacă ţie nu-ţi merge şandramua, nu rămân pe drumuri că pe tine nu te-a dus capul la mai bine?
Merge treaba? Şi de ce, mă rog, vrei tu 100% profit + ...maximizarea profitului prin tăierea cheltuielilor cu sclavii?

Cei 50-70 de ani de comunism+neocomunism se datorează şi capitalismului retardat expus mai sus.

RESPONSABILITATE SOCIALĂ...dacă vrei să ai profit pe termen lung, altfel ...ţeapă 2003-2007 şi te-ai ras.

elzorab spunea...

masura corecta pe care o vor adopta tarile uniunii europene este de a taxa importurile de dacii de trei ori ami mult.

de ce are impresia tariceanu ca el poate sa impuna masuri protectioniste in timp ce celelalte tari vor sta si vor uita la ele. in acest mod se ajunge din nou de unde am plecat, adica fara uniune, fiecare cu traista lui.


"CE nu a fost informata despre decizia de a majora taxa auto la masinile rulate"

vladone spunea...

@elzorab "masura corecta pe care o vor adopta tarile uniunii europene este de a taxa importurile de dacii de trei ori ami mult"
.. de trei ori zero tot zero face ! :)

ionut spunea...

olandezu

"Probabil ca treburile vor incepe sa se miste cand oferta reala (adica apt. TERMINATE nu in lucru) se va ingusta suficient de mult incat sa sperie oamenii cu banii care vor vedea ca practic nu mai au ce cumpara - totul fiind oprit/abandonat etc. Asta se va intampla - daca nu ne loveste vre-un asteroid - de prin mai , iunie !
Sper ca e clar acum."


Iarasi ma distrezi,sa mai postezi p'aici ca esti "caraghiosul" blogului.
Oamenii cu bani, sa fi tu sanatos de cand au cumparat! Acu' care oameni cu bani?

"(faptul ca vedem 900-1000 (fara TVA BTW) este un semn al disperarii, nicidecum o piata normala !)"

Normal ca e semn al disperarii, disperarea data de intelegerea faptului ca s-au apucat de "investitie" fix cand nu trebuia (la preturi de cost maxime) si ca s-au terminat brusc "prostii" carora sperau ei sa le puna in carca toate aceste costuri.

O piata normala, e a mia oara cand iti spunem, va fi cand preturile de vanzare vor tine cont de veniturile oamenilor, iar dezvoltatorii seriosi( nu negam ca exista si din astia) isi vor calcula cu atentie toti pasii, astfel incat sa n-ajunga la... disperare!

Anonim spunea...

Sa speram ca Mos Nicolae nu a investit in imobiliare si are lichiditati pentru cadouri.

La Multi Ani Nicolae si Nicoleta!

ionut spunea...

" cezar spunea...
Nu ma mai mira imbecilitatea fara de sfarsit a unora incapabili sa inteleaga ca organul gandirii a fost lasat de Dzeu cu un scop, care nu este acela de a produce vorbe.
400.000 credite restante ?
Da de unde, sunt 146.000 de restantieri si 176.000 credite restante."

Sa vedem:

1)"400.000 este numărul interogărilor la Biroul de Credit în noiembrie."

Şerban Epure, director general Biroul de Credit"

2) din totalul de 5,2 milioane de credite cele restante au o pondere de 8,36%, sustine Nicolae Cinteza directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei."



8% din 5 milioane = 400000
Cezar, cine este imbecilul care produce vorbe?!!

cezar spunea...

LOL, eu ma raportam la o statistica din 2005 :)) Tare netul asta.

Hai, fa-ma si la partea cu adevarat interesanta din postul meu anterior (stii tu care) si ai o bere de la mine.
Apropo, sigur ca n-ai de unde sa stii, insa mai putin de o zecime din publicatiile de vanzare (sapa si afla ce-s alea) ajung sa se concretizeze in vanzari.
Cu alte cuvinte, la mai putin de 10 la suta (din 8 la suta credite restante) credite ipotecare RESTANTE PT. O LUNA SAU MAI MULTE (ceea ce nu inseamna insolvabilitate definitiva a debitorului), din alea 400 mii, calculeaza (DACA ITI DA MINA) NUMARUL DE CASE PIERDUTE LA EXECUTARE SILITA care vor duce piata in jos.

Da, tata, imbecili care mor de grija altora. Oameni tristi.

PS. Costele, daca tu crezi ca vreun loc de pe blogosfera asta mare te poate ingadui, pe tine si pe porcariile tale MAI MULT DECAT VERBALE (afara de blogul tau si asta), da-i nainte.
Sau spala-ti gura, pune un costum pe tine si vorbeste ca oamenii, CU OAMENII.
Imi pare rau, am intrat si eu pe blogul lui si m-am speriat. Ceva de genul castrat furios.

ionut spunea...

cezar

"Cu alte cuvinte, la mai putin de 10 la suta (din 8 la suta credite restante) credite ipotecare RESTANTE PT. O LUNA SAU MAI MULTE (ceea ce nu inseamna insolvabilitate definitiva a debitorului), din alea 400 mii, calculeaza (DACA ITI DA MINA) NUMARUL DE CASE PIERDUTE LA EXECUTARE SILITA care vor duce piata in jos."

1) N-am afirmat ca un credit restant, inseamna neaparat insolvabilitatea definitiva a debitorului, dar in conditiile actuale tinde sa devina.
2) Calculul e simplu : aprox. 40000
Marea problema e ca tendinta asta e destul rapid crescatoare...
Mai stam de vorba in 2-3 luni despre asta.

ionut spunea...

cezar

Mai e o chestie: in mintea multor bizoni s-a insinuat deja ideea ca statul va interveni si-i va ajuta ( asta si pentru faptul ca, de fapt, ideea statului care e obligat sa te ajute in orice conditii e "mostenita" si n-a parasit de fapt niciodata complet mintile conationalilor).
Precum se vede, staul insusi e deja intr-un mare rahat...

ionut spunea...

cezar

Eu zic, ca in cazul asta, ar trebui sa-ti ceri scuze "imbecililor", eventual chiar si dand vina pe net.

mobutu spunea...

Solectron Flextronics Timisoara anunta concedieri de ~700 persoane.
Defapt concedierile vor fi cu cca. 1000 persoane in plus, angajati temporari. Total ~1700 persoane.
Criza de nervi, deh.
Solectron Flextronics concediaza

laleao, uite ca astia zic ceva despre scaderile de pret pe mp la nou, evident sub "placa" ta ruginita:
Scad costurile de executie a noilor locuinte

mobutu spunea...

Solectron Flextronics Timisoara concediaza

mobutu spunea...

Scad costurile de executie a noilor locuinte

AristotelCostel spunea...

@cezar

...spala-ti gura, pune un costum pe tine si vorbeste ca oamenii, CU OAMENII.
Imi pare rau, am intrat si eu pe blogul lui si m-am speriat. Ceva de genul castrat furios.


Te-am lovit în colegi de breaslă şi prieteni?

Îmi recomanzi să pun un costum pe mine şi să vorbesc ca oamenii? Îmi recomanzi cumva meseria de agent imobiliar?

Retardatul de Văcaru gândeşte ca şi ...cezar, ca şi ...olandezu:

De ce inca un blog imobiliar?...Pentru ca s-a dus vremea “gastelor de jumulit”...

Dorin spunea...

Olandezu
"Ce am zis este ca preturile NU POT SCADEA sub o anumita valoare (si am dat 1400 E/mp cu TVA inclus ca pret minim de vanzare care asigura o marja decenta unui dezvoltator) fara ca piata sa fie distorsionata, proiecte sa se opreasca si sa ne intoarcem la anii '90 "

&All
Preturile vor scadea. Cu cat? Dumnezeu stie. Cel mai probabil avand in vedere amplitudinea balonului din Romania precum si evolutia bursei care reflecta indirect si activele firmelor (inclusiv imobile) evolutia viitoare este posibil sa se prezinte astfel:
Preturile vor scadea ff mult trecand mult sub pretul de cost a unui mp constructie noua din varf de bula si chiar de costurile de constructie a unui mp in faza de minime de costuri cu materialele de constructie, teren etc.
Preturile la terenuri precum si la locuintele vechi vor scadea mult mai mult.
Pe toata perioada crizei bancile vor fi foarte reticiente in a acorda credite, deoarece nici ele nu stiu cand se vor opri preturile din cadere, o cadere care poate dura ani si ani. (vor acorda in conditii foarte exigente 25-50% din valoare drept avans, rata sa nu depaseasca 50% din venituri sau chiar 30% si nici nu vor lua in considerare toate veniturile.
Blocurile neterminate vor trece din mana in mana pana vor fi finalizate. Pentru a se vinde preturile vor scadea tot mai mult. Discrepanta dintre paturile de varf (care au cumparat si care oricum si-au cam terminat banii cel putin pentru investitiile imobiliare) si clasa medie catre care se adreseaza locuintele este foarte mare. Sa nu uitam ca multe dintre respectivele locuinte au fost cumparate cu scop investitional (cei care au avut multi bani si care vor avea nu vor locui in apartamente ci in vile).
Unii vor spune: nu vor vinde sub pretul pe care l-au dat sau pretul de cost. Este fals. Daca pretul ar fi azi 100000 euro si se prevede ca peste 3 ani va fi 40000 ca mai apoi peste alti 15 sa se ridice din nou la 100000 ce ati face?
Cea mai buna varianta ar fi sa vinzi azi, pentru ca peste 3 ani sa cumperi doua apartamente si sa ramai cu mai mult de 20000 euro (+dobanda).
Nu poti cu 100000 , nici cu 50000, si vinzi la 40000 minimul. Este posibil sa fie inca o afacere buna. Motivul? Depinde de cat de repede se va relansa piata si cu ce viteza de crestere. Daca pp 3-5 ani dupa prabusire piata va ramane aproape constanta adica preturile ar ramane in jurul valorii de 40000 este posibil ca valoarea dobanzii sa-ti aduca profituri mai bune.
In plus speculantii se pot orienta mult mai bine catre bursa unde revigorarea puternica va fi asigurata dupa trecerea crizei (se intelege ca bursa nu va recupera totul intr-un an).
Cel mai rau este ca nimeni nu va cunoaste care va fi cu adevarat minimul (este posibil sa fie 40000 dar la fel de adevarat poate fi si 20000). Nimeni nu stie, iar faza de disperare si teama (care cuprinde orice investitor mai ales pe cei care nu sunt obisnuiti cu suisurile si coborasurile pietei)va arunca preturile in aer.
Se va construi? Putin, dar se va construi deoarece "acum preturile la materialele de constructie sunt foarte mici", "nu voi mai prinde o asa oferta la terenuri", " acum cat e criza, ca de maine pretuirle la materialele de constructie vor sari in aer", in spate vor fi aceleasi motive pentru care pe tot parcursul scaderii preturilor la actiunile de la bursa au existat cumparatori. Vezi colegul 1 a lui Hubble.

Dorin spunea...

http://stirileprotv.ro/bin/front.php?media_id=60207597&section_id=18
Si cum spuneam Colegi ca a lui Hubble sunt si vor fi pe intreaga perioada a scaderii...

Anonim spunea...

ce mi-a placut ala: "mai jos de atat sigur nu se va mai putea!"

hahahah, facem pariu ca peste doua luni un coleg de-al sau va relua aceeasi placa dar pe alt palier de preturi?

moar.

olandezu spunea...

@ mobutu

"Scad costurile de executie a noilor locuinte"

Pai si am zis eu ca nu scad ?...parca sunteti cu totii dislexici !!
Am zis ca desi scad n-o sa mai construiasca nimeni o perioada ...si v-am argumentat de ce.
Daca aveti de spus ceva dati contraargumente nu bagati placa cu "Iar ai aparut olandezule cu tampeniile tale" (hubble) sau "Iarasi ma distrezi,sa mai postezi p'aici ca esti "caraghiosul" blogului." (ionut).
...Si btw ionut oameni cu bani inseamna cei care isi permit un apt de clasa medie 1400E/mp, 3 camere peste 90 mp - nu tziriac , particiu, bill gates sau mai stiu eu cine .

E foarte greu sa faci "box intelectual" cu un adversar care n-a vazut "manusi de box" in viata lui, nu prea intelege ce ii spune arbitrul luptei (ca nu stie limbi straine), si nu stie decat "sa dea la gioale" ca pe maidan...sa zicem tot "intelectual"...desi in cazul multora de aici termenul e inadecvat ! :-) Dar n-am altul.

...sper ca figura de stil de mai sus nu e prea complexa. Daca n-o intelegeti ingnorati-o !

Salutare waza banga !

Anonim spunea...

@olandezu
Deci se poate sub 1400 (mult sub 1400, ca barilul e 41 si trage toate preturile dupa el) dar de fapt cu 1400 tu te refereai la middle-class.
Cum s-ar zice ai schimbat mana ca ti-a amortit.
Cred ca voi ati asociat middle-class cu low-class care pe baza imprumuturilor de la banci au devenit fazan-calss.

Uite mai postez odata, poate iti intra in cap:
"Chiar ne-am saturat sa-ti tot desenam cum scad toate costurile (materiale, teren, forta de munca) si cine va bugeta proiecte pe noile costuri va avea succes in ciuda muiei pe care au luat-o cei ce au bugetat in varf de bula."

olandezu spunea...

@ dorin

Iata in sfarsit un post articulat !
Felicitari !
Ma refeream la postul in care ai explicat cum scad preturile . "Blocurile neterminate vor trece din mana in mana pana vor fi finalizate. Pentru a se vinde preturile vor scadea tot mai mult."
Exista insa o eroare de rationament si anume ca TREBUIE MUSAI SA SE VANDA !

In realitate nimeni nu obliga pe nimeni sa vanda intr-o piata neprofitabila. Cu cat scad preturile la materiale , teren , forta de munca (varianta super optimista pt fanii scaderii - in realitate nu va fi chiar asa, dar in sfarsit nu conteaza prea mult) cu atat presiunea pe piata (banci) va creste ca sa isi recupereze investitiile. Ca a atare vor suprima oferta de noi proiecte - vor restrictiona noile intrari pe piata si vor incerca sa inchida proiectele deja existente.
Poate exista evident situatia in care vin bani noi de afara - fara participarea bancilor - si se vor face apt. mai ieftine. Dar sunt sanse mici. Si eu pot fi bogat daca joc la loterie ...da' nu ma bazez pe asta, nu ?
In plus oricine vine va construi in ALTA PARTE decat locurile ocupate acum de proiecte - locuri care evident nu vor fi cele mai bune (e drept insa ca vor fi mai ieftine). Iar oricum ai lua-o - AZI daca vine cineva si tot dureaza 2-3 ani sa predea locuinta . Timp suficient sa piarda "valul" ieftinirilor de acum.

Si ultima observatie : blocurile nu trec din mana in mana decat daca vanzatorul scoate ceva profit - sau macar nu pierde. IN pierdere absoluta nu va vinde nimeni pt. ca varianta la situatia asta este... sa NU i se intample nimic. Banca n-are interes sa devina administrator de imobile si nici sa piarda bani. Asa ca se va astepta pana cand se inchide cercul (si, in paralel cu masurile de suprimare a ofertei, probabil ca nu va fi prea lung timpul). Iar peste toate e suficient sa vedem un pic de recuperare economica in China sau in Rusia (adica petrol mai scump din nou) si gata cu materiale ieftine de constructie. La fel si cu forta de munca, forta ce va putea practica in din ce in ce mai multe tari europene cand restrictiile VOR TREBUI ridicate .
Sfatul meu : 1 an sau 2 bucurati-va de preturi mici (in jur de 1000-1200 E/mp fara TVA)! Din 2011-2012 welcome to Europe. Stiti cat e un apartament AZI in Madrid - in plina criza cu 500000 de locuinte goale ?
"desde 170000 E + IVA" .
Ma refer la 3 camere - cam 80 mp.

Si pt. documentare referitoare la cum reactioneaza bancile IN REALITATE (nu in teorie) intr-o situatie de cadere a pietei imobiliare, va recomand sa cititi despre criza japoneza din 1989-2000. Sau "decada pierduta" cum i se mai spune !

Succes !

olandezu spunea...

Vesti proaste pt. Armata Rosie :

http://www.nytimes.com/2008/12/04/business/04refi.html?_r=1&hp

w/e placut ! he he

AristotelCostel spunea...

@olandezu

... mare Smeagol mai eşti...

AristotelCostel spunea...

Worries about next year

I’ve been ruminating over economic prospects for next year, and I’m getting scared.

Two points:

1. The economy is falling fast. We’ll see what tomorrow’s employment report says, but we could well be losing jobs at a rate of 450,000 or 500,000 a month.

2. Infrastructure spending will take time to get going — a new Goldman Sachs report suggests that projects that are “shovel-ready” are probably only a few tens of billions worth, and that a larger effort would take much of a year to get going. Meanwhile, it’s very questionable how much effect tax rebates will have on consumer demand. So it may be hard for stimulus to get much traction until late 2009 — and that’s even if Congress goes along, which may be a problem given all the bad analysis and disinformation out there.

So here’s what I’m wondering: will it, in fact, even be possible to pull the economy out of its nosedive before unemployment goes into double digits? I’m starting to wonder.


Paul Krugman

Anonim spunea...

@olandezu spunea
"Sfatul meu : 1 an sau 2 bucurati-va de preturi mici (in jur de 1000-1200 E/mp fara TVA)! Din 2011-2012 welcome to Europe."

Ohoho. Sa ne bucuram la 1000-1200. Ohoho fara TVA. Pai deja se vinde la sub 1000 cu tot cu TVA. Si noi avem inca rabdare. Daca am asteptat patru ani mai asteptam inca 6 luni. Sa vezi la sub 500 cum ne bucuram.

Faza cu integrarea in UIE nu mai prinde nici la badea gheorghe.

u spunea...

@ Olandezu

"In realitate nimeni nu obliga pe nimeni sa vanda intr-o piata neprofitabila. Cu cat scad preturile la materiale , teren , forta de munca [...] cu atat presiunea pe piata (banci) va creste ca sa isi recupereze investitiile. Ca a atare vor suprima oferta de noi proiecte - vor restrictiona noile intrari pe piata si vor incerca sa inchida proiectele deja existente."

***

"In realitate", pe o piata neprofitabila o companie ar trebui sa vanda ca sa scape de pierderile si mai mari care se profileaza in viitor. Acest proces functioneaza si daca finantarea este interna,si daca este bancara.

Sa luam urmatorul exemplu: companie listata la bursa, care atrage fondurile investitorilor pentru a finanta un proiect imobiliar. Acest proiect, gandit oarecum prost, nu da randamentul scontat. Ce face compania sub presiunea investitorilor? Sta cu proiectul nevandut si asteapta vremuri mai bune (2-3-5 ani)? Sau cauta sa scape de problema cu o pierdere cat mai mica? (gen stop loss). Tu, daca ai avea banii bagati in acea companie, ai avea rabdare 5 ani sa ti-i scoti (poate cu profit, poate nu), sau ai fi "un pic" speriat de crivatul de afara si ti-ai vrea (cat mai multi din) acesti bani inapoi?

Bancile, la randul lor, sunt catalizatorul fenomenului: si in sus, dar si in jos. Ma indoiesc ca bancile vor sta sa astepte indeplinirea unor vise improbabile ("peste 2 ani, va fi soare si frumos, criza nu va mai fi decat o amintire"), ci vor actiona pentru stoparea pierderilor acum si aici. Posibil ca unele proiecte neterminate sa fie "inchise", dar ce faci cu cele terminate? Le lasi sa zaca goale? Daca tot faci referire la pretul celor 3 camere din Madrid, spune si daca e vorba de un apartament vechi, sau nou, periferic sau central... Adica pune in context, nu te juca cu cuvintele, ca se cheama manipulare, nu "box intelectual".

In fine, nici ce zici tu nu pare totalmente neadevarat. Pe langa fenomenul considerat de mine mai sus se adauga si ce ai spus tu, adica posibila reticenta crescuta a bancilor in a se implica in proiecte imobiliare pe viitor. Ceea ce duce deja catre o noua directie a discutiei.

Manole spunea...

@ Olandezu: Mă îndoiesc că dezvoltatorii din România au forţa, ca ăia din Madrid, să aştepte (ipotetice) vremuri mai bune.

În România mulţi au jonglat în imobiliare 100% cu averea proprie - Becali e doar exemplul cel mai vizibil - şi acum se trezesc că sunt rupţi în fund deşi pe hârtie au milioane.

Sunt mulţi oameni de afaceri provenind de aiurea, din industria mobilei, IT, producţia de mezeluri, etc. care şi-au investit tot profitul în imobiliare. Mă tem că ăstora le arde buza după bani, tocmai pentru că a fost o investiţie de tipul "never put your eggs in the same basket". Ea reflectă de altfel o oarece lipsă de cultură economică şi amatorismul îmbogăţiţilor din România, care de regulă nu s-au îmbogăţit fiindcă ar fi mari oameni de afaceri, ci fiindcă au profitat de o conjuctură.

Pot să pun pariu că în spatele locuinţelor din Madrid stau capitaluri care reflectă şi investiţii la bursă, în mărfuri (aur, petrol) în IT, în alte pieţe imobiliare neafectate de criză etc. ceea ce îi face pe proprietari să aştepte cel puţin până când vor putea să-şi refacă strategia. Nu e cazul la noi, unde investiţiile imobiliare, astea câte au fost / sunt, au fost gândite pentru o îmbogăţire rapidă, lipsită de riscuri.

Anonim spunea...

bah, da' nu-i injura nimeni pe aia de la macacazinul de case si pe bloagarii care le fac publicitate ? pe mine unul m-au scos din sarite ... am niste draci ... jur ca nu mai intru pe nici un bloc din rromania pe care mai vad reclama la cacatul ala de promotie

Anonim spunea...

"Pe langa fenomenul considerat de mine mai sus se adauga si ce ai spus tu, adica posibila reticenta crescuta a bancilor in a se implica in proiecte imobiliare pe viitor. Ceea ce duce deja catre o noua directie a discutiei."

Bancile se vor implica in noi proiecte bugetate pe costul terenurilor la un nivel normal, pe costum materialelor cu 50% mai ieftine sau poate chiar mai mult, pe costuri cu forta de munca mai mici, pe profituri normale ale firmei de constructii si ale dezvolatatorului, etc.

Se vor implica bineinteles pe 50% din valoare nu pe 90% ca pana acum.

Vor evalua bonitatea si istoricul companiei mai judicios.

Olandezu mizeaza ca toate bancile in cor taie creditatrea ca sa scada ofera. El uita capitolul concurenta si anume ca daca banca A are posibilitatea sa finanteze un proiect ieftin si fezabil nu se va da in laturi doar ca sa suprime oferta pentru ca banca B e in rahat cu credite subprime. Ce viseaza olandezu ar fi posibil intr-un cartel al bancilor.

Si sa nu uitam ca oferta care ne era prezentata infima in raport cu cererea este de fapt imensa fata de viitoarea cerere in conditiile lipsei olimpiadei creditacilor.

Anonim spunea...

@MAnole spunea:
"Sunt mulţi oameni de afaceri provenind de aiurea, din industria mobilei, IT, producţia de mezeluri, etc. care şi-au investit tot profitul în imobiliare. Mă tem că ăstora le arde buza după bani"

Nu stiu cum sa spun dar iar ai dreptate. Un exemplu elocvent e firma la care lucreaza soacra-mea (productie alimentara) care a investit intr-un bloc de locuinte.
Acum trimit oamenii in somaj (zic ei temporar) ca sa reduca costurile, de fapt sa acopere niste gauri.
I-au imbarbatat pe bietii oameni ca din primavara se reia creditarea si ca o sa vanda constructiile respective.

N-au venit studentii in septembrie 2008 o sa vina mos gerila la primavara.

Anonim spunea...

SONDAJ

Tinand cont de fazele din graficul balonului:
- new paradigm
- denial
- bull trap
- return to “normal”
- fear
- capitulation
Unde credeti ca se afla Romania

Eu votez undeva intre denial si bull-trap.

Anonim spunea...

SEMNE DE PRABUSIRE

http://www.antena3.ro/stiri/romania/criza-economica-pune-mai-multe-primarii-din-tara-fata-in-fata-cu-falimentul_59616.html

Mai multe primării din ţară sunt în pragul falimentului. Cum trezoreriile sunt goale, se pune acum problema ca angajaţi ai mai multor municipalităţi din ţară să nu-şi ia salariul luna aceasta. Edilii caută soluţii disperate, pentru a face rost de bani. La Deva, primăria mai are 500.000 de lei noi. Banii nu ajung nici pentru salarii. Ca să mai facă rost de nişte bani primăria a vândut un teren.

La Târgu Mureş primăria are bani de salarii, dar a sistat investiţiile. "Nu vom putea avea aceeaşi posibilitate ca în acest an pentru reparaţii de drumuri, pentru modernizare, pentru construcţii de locuinţe", a declarat Marius Paşcan, purtător de cuvânt al Primăriei.

La Oradea, municipalitatea a decis să nu plătească firmele cu care are contracte. Oraşul s-a împrumutat, iar acum are de plătit rate. Consiliului Judeţean Iaşi a renunţat la construirea unui nou sediu şi la finanţarea echipei de fotbal. "Avem atâtea probleme de rezolvat încât mi s-ar părea o nebunie sa dau un milion de lei la fotbal, când sunt atâtea găuri de astupat", a spus Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Jumătate dintre primăriile din judeţele Arad şi Braşov spun că nu mai au bani de salarii. Dacă până acum mai trăiau din taxele pe tranzacţiile imobiliare, acum aceste fonduri nu mai vin. Ministerul de Finanţe a cerut administraţiilor locale să oprească cheltuialile care nu sunt necesare.

URMEAZA PIB-ul DOMNULE JIPA

Anonim spunea...

n-are treaba pibul cu cresterea economica si cu starea bugetelor locale, judetene, nationale, etc., ele este separate, nici atata lucru nu stii mai Hubble mai ... :P

Anonim spunea...

@canadianu
Dar daca angajatii din primarii nu-si iau salariile si astfel nu se vireaza contributiile sau n-au bani sa-si plateasca intretinerea sau benzina si ..... tot asa prin cercul vicios al lipsei de lichiditati, nu stau sa desenez schema circulatiei monetare. Deci n-are legatura ? Cresterea economica si PIB-ul sunt o insula exotica ?

mobutu spunea...

hubble, canadianu glumea ...

Anonim spunea...

Da, scuze, acum am vazut P-ul de la sfarsit.

Anonim spunea...

Desi :P in emocions inseamna o limba scoasa nu parodie.

ionut spunea...

olandezu


"Sfatul meu : 1 an sau 2 bucurati-va de preturi mici (in jur de 1000-1200 E/mp fara TVA)! Din 2011-2012 welcome to Europe. Stiti cat e un apartament AZI in Madrid - in plina criza cu 500000 de locuinte goale ?"

Acu' intram in europa in 2012! Bre, tocmai am "intrat in europa" de aproape 2 ani!

Cum adica "e" un apartament in madrid? "e" inseamna pretul la care unii s-au gandit sa vanda , sau cum "e"?
Cat de prost sa fii sa dai 170000 de euro + taxe pe un apartament, in conditiile in care sunt 500000 goale?
Nu mai bine stai in chirie intr-unul d'asta gol cu 100 de euro?
De fapt tu vrei sa ne spui ca sunt o "caruta" de prosti si in madrid? Stim...

ionut spunea...

olandezu

In plus ai uitat partea cu: stiti cat este salariul mediu in MADRID, AZI, in plina criza?

ionut spunea...

olandezu

Pana si ultimul parlit de "imobiliar" a renuntat la vrejelile astea ieftine cu pretul clocelor a madrid, intratul in europa, etc.
Ai ramas tu...

elzorab spunea...

olandezu:
"Stiti cat e un apartament AZI in Madrid - in plina criza"

intrebarea corecta: stiti cat vor costa apartamentele in madrid in cativa ani, in conditiile in care exista 500 000 de apartamente goale, spania fiind, in afara de romania, tara cu cea mai mare bula imobiliara pe cale sa explodeze?

intrebarea doi: ce te face sa crezi ca romanii vor fi dispusi sa munceasca 30 de ani in strainatate, sa faca foamea si sa locuiasca in conditii mizere, pentru a cumpara o cloaca in romania vanduta la pret de paris?

Anonim spunea...

Banuiesc ca ati mai intalnit in viata GICA-CONTRA care oricum ai da-o sunt impotriva si nasc tot felul de argumente imbarligate numai ca sa te contrazica. Am intalnit unii chiar fanatici de ajungeai sa te taie cu cutitul numai sa nu fie cum spui tu. Altii, cum e olandezu de ex., o fac din distractie, cu toate ca sunt constienti ca nu au dreptate. Cred ca e o boala sau o obsesie.

Dorin spunea...

Olandezu:
"blocurile nu trec din mana in mana decat daca vanzatorul scoate ceva profit - sau macar nu pierde"

Acest mod de gandire este intr-adevar des intalnit la romani.

In bursa, pentru a preveni o situatie in care preturile nu o iau in directia prognozata de investitor, acesta, plaseaza imediat dupa ce cumpara actiunile sau dupa ce incheie contractele futures un ordin care se executa la anumite niveluri de pret. (vanzarea actiunilor, incheierea altor contracte futures de sens contrar etc)ceea ce asigura minimizarea pierderilor.

Ceea ce am vrut sa subliniez este ca adevaratii investitori (si mai ales adevaratii speculanti) STIU cand sa piarda. Ideea in afaceri si mai ales in speculatii nu este sa castigi intotdeauna ci pe total sa iesi in profit (cat mai mare se intelege).

Nu cred ca este cazul sa repet motivul pentru care investitorii vor vinde chiar si in pierdere (sa nu uitam ca multi investitori (speculanti) in imobiliare sunt straini care nu au gandirea pe care tu ai mentionat-o.

Cei care nu vor vinde acum (daca intr-adevar au urmarit profituri si nu cumpararea unei locuinte) vor intra in panica incet dar sigur. In imobiliare au intrat o gramada de "pui" si "porci" (cum sunt catalogati anumiti "investitori" in limbaj bursier), deoarece au crezut ca "preturile vor urca la cer". Acesti "investitori" vor ceda pe rand.

Chiar daca dezvoltatorii vor dori sa tina la pret, "investitorii" mai sus amintiti, sau cei care vor judeca corect si vor urmari minimizarea pierderilor (vezi si postarea anterioara) vor duce preturile in jos. Multi dintre dezvoltatori daca nu vor scadea mult preturile vor falimenta, bancile in goana dupa lichiditati vor executa cat mai rapid numai sa puna mana pe bani, ca altfel dau ele faliment.

Cat despre faptul ca nu se va mai investi in constructii dupa ce preturile la vanzare vor scadea chiar si sub costuri este partial reala afirmatia.
Spun partiala pentru ca:
- oamenii care au cu adevarat bani (multi) vor urmari confortul;
- cei care au inceput deja lucrarile in interes personal (locuinta proprie) vor fi chiar bucurosi de preturile scazute la materiale;
- eu si probabil si altii nu au incredere in calitatea locuintelor vechi si nici in a celor nou construite si prin urmare vor prefera sa construiasca, poate usor mai scump, decat ar putea cumpara de pe piata (situatie - preturi mai mici decat costurile de constructie - care ar putea sa aiba loc pe o perioada de 1-2 ani)stiind ca mai devreme sau mai tarziu preturile de pe piata se vor ridica atingand un nivel de cel putin cost +profit normal). Spun "nivel de cel putin" pentru ca din moment ce istoria a aratat ca au fost in mod ciclic bule imobiliare este prin urmare APROAPE sigur ca situatia se va mai repeta.

Dupa criza si depasirea minimelor (preturi sub cost +profit) constructiile se vor relansa.

Atentie: nu in nici un caz preturile inaintate de tine nu sunt costuri minime + profit rezonabil (parca spuneai de 1200, sau 1100 fara TVA) mai ales in masura in care pe langa reasezarea preturilor multe firme (de constructii, producatoare de materiale de constructie sau distribuitorii acestora) vor trebui sa-si caute metode de diminuare a costurilor (in caz contrar vor disparea de pe piata).

lys spunea...

"Mi-e teamă că vor fi nişte fenomene sociale deosebite, oamenii vor ajunge, pur şi simplu, să-şi dea unul altuia în cap. Ar putea recurge la infracţiuni, pentru că românii vor fi puşi în faţa unei situaţii în care nu-şi vor mai putea achita ratele la bănci, alimentele se vor scumpi şi ele, salariul lor va fi acelaşi, asta în cazul în care vor mai avea un loc de muncă, şi astfel nu le mai rămâne decât, Doamne fereşte, să-şi pună ştreangul de gât."


Nu stiu cum se face, dar numai in Romania se scumpeste mancarea cand e criza si scade cererea. Zona crepusculara, nu alta...

olandezu spunea...

@ manole

"Pot să pun pariu că în spatele locuinţelor din Madrid stau capitaluri care reflectă şi investiţii la bursă, în mărfuri (aur, petrol) în IT, în alte pieţe imobiliare neafectate de criză etc. ceea ce îi face pe proprietari să aştepte cel puţin până când vor putea să-şi refacă strategia. Nu e cazul la noi, unde investiţiile imobiliare, astea câte au fost / sunt, au fost gândite pentru o îmbogăţire rapidă, lipsită de riscuri."

Manole ai dreptate cu paragraful de mai sus...cu prima lui parte ! Asa e, in Madrid capitalul are baze mult mai solide. Mai departe insa - afirmatia cu investitii pt. o imbogatire rapida - e superflua ! Si in ES si in RO s-a construit sa se vanda si sa se faca profit. In ES a durat 12 ani (1996-2008) in RO a durat numai 2 ani (2006-2008) si nici macar nu s-au terminat mai mult de 10-20% din proiectele incepute in perioada asta. Cand piata s-a blocat s-a blocat identic si-n ES si-n RO. Diferenta este insa ca in RO expunerea e de ...sa zicem 500 mil. E iar in ES de 15 mld E.
Mai departe e la fel si pt. bancile din ES si pt, cele din RO : asteapta sau vand acum (daca au cui) si pierd.
O obs imporatnta aici : practic si in RO si in ES BANCILE sunt in spate . Capitalul privat este relativ redus ca prezenta in ES si aproape zero in RO.
Avand in vedere valorile absolute ale "expunerii" cat si faptul ca ES este deja saturata de locuinte pe cand in RO e doar o chestie de "money availability" personal as dori sa am bani blocati in RO si nu in ES.

"For the records" apartamentul la care fac referire este la periferie (ca acolo s-au dezvoltat cartierele noi) , cam 80 mp si construit MULT mai prost decat in RO (asta va poate spune orice "capsunar" care a stat cu chirie in Madrid sau oriunde in Spania) .

Si - in final - ca sa fiu explicit : nimeni nu poate prezice viitorul cu exactitate (sau cei cativa care o fac devin FFFFF bogati) dar cel putin ne putem uita in jurul nostru si putem observa ce s-a intamplat in tari care sunt inaintea noastra si pe ale caror drumuri am pornit si noi. E vb. daca vreti de o extrapolare temporala - care chiar daca nu ne da un raspuns absolut la ce-o sa fie , ne apropie de el. Si in cazul asta asteptati-va la evolutii pe care le-am descris .

Sper ca sunt mai clar acum cu CE si mai ales DE CE estimez ca o sa se intample.

Numai bine !

olandezu spunea...

@ dorin

"Multi dintre dezvoltatori daca nu vor scadea mult preturile vor falimenta, bancile in goana dupa lichiditati vor executa cat mai rapid numai sa puna mana pe bani, ca altfel dau ele faliment."

Hai sa ne jucam un pic cu niste cifre (deh - boala mea de inginer):

Ipoteze :
- proiect de 1200000 E, 1000000 E banca (imprumut cu 8%/an) si 200000 E dezvoltatorul
- construiti 1200 mp (vandabili - adica spatiile comune nu sunt puse aici). Ca sa fie mai usor cu calculul.
- Sa zicem apartamente de 3 camere 100 mp/apt. - 12 apt.
- Pret vanzare 1200 E/mp = 120000 E/apt. (sarim peste TVA in toata discutia pr. simplificare.)
- situatia azi : omul a vandut pe varf de bula 4 apartamente si mai are 8 si piata e blocata. A incasat deci 480000 E.

De aici pornim rationamentul :
Banca mai are de primit 520000 E.
Omul mai are de vandut 8 apt la 120kE adica 960 kE. Problema e ca nu cumpara nimeni la 120 K....nici la 100 ...nici la 80 ....nici la 60 .
Ar avea ceva clienti la 40 KE care ii vin de pe un blog fff informat "bula imopbiliara" ! :-)
Aici dezvoltatorul - si banca - au o alegere de facut : Vand cu 40k sau stau .
La 40k /apt ar vinde cu 320 k TOATE apartamentele. Banca si-ar marca o pierdere de 200 K si dezvoltatorul de 200 k (banii lui care nu-i mai vede). Alternativ insa renegociez datoria, din cei 480 K deja dati bancii se considera NUMAI 300 K rambursare , si banca ii lasa 180 k - capital de lucru. Mai are deci 700 k de dat bancii , 8 apt de vandut si 180 k in cont.
Banca il lasa 4 ani cu datoria cu conditia sa ii dea dobanda. 8% din 700000 sunt 56000/an. Cei 180000 ajung 3 ani pt. dobanda si mai raman 12000 E.

Concluzie : 3 ani de zile NU IL OBLIGA NIMENI sa vanda. In caz extrem - la prima ocazie , dezvoltatorul vinde un apartament cu ceva mai mult decat cei 40000 pe care ii ofera baietii de pe "balonul imobiliar" azi si mai castiga unul sau 2 ani. Unde mai pui ca poate inchiria intre timp.
Dezvoltatorul NU da faliment - banca face mai multi bani din dobanda pe 3-4 ani pe care nu o prevazuse initial si toata lumea e fericita (mai butin unii baieti de pe un anumit blog :-P).

Cam asta e mecanismul prin care bancile vor "manage" situatia.

Evident discutia poate fi complicata la infinit : proiect neterminat vs. terminat , adaos in bula mai mare de 20% sau mai mic, dobanda mai mare sau mai mica de 8% (apropo ne indreptam spre un mediu cu zero % dobanda) etc etc

Concluzia este insa una singura :

Doar Hindemburg s-a prabusit in 37 de secunde !!!! Dar a fost exceptia !
Altfel pt. o prabusire spectaculoasa trebuie timp !!!

:-)

Salutari !

Anonim spunea...

@olandezu
In sfarsit ai spus ceva mai real. Tu ai prezentat situatia unui dezvoltator care a vandut 33% in varf de bula. Nu uita ca multi n-au vandut nici 10%.

Si apoi dezvoltatorul din exemplul tau de ce ar mai astepta 4 ani cand poate sa sifoneze banii luati in timp de bula si sa dea faliment (cazul Gigant Construct).

Apoi banca nu i-a pus in brate un milion de coco si i-a zis fa blocul. Banca ii da banii in transe pe masura ce realizeaza investitia.

Marona spunea...

Olandezu, sunt doua premise implicite in scenariul tau. Este suficient ca una dintre ele sa fie falsa pentru ca intreg scenariul sa devina imposibil:

1) bancile opereaza cu un model de prognoza in care peste 4 ani pretul si nr tranzactiilor imobiliarelor vor reveni la ceea ce au fost in 2007, varful celui mai urias hiperbalon de creditare imobiliara care are ca efect astazi o criza financiara sistemica fara precedent.

FALS: bancile nu mai opereaza pe aceasta prezumtie de vreo 2 luni incoace, nicaieri in lume.

2) Bancile nu sunt obligate de lege sa raporteze indicatori de prudentialitate.

Fals. Din fericire pentru deponentii lor, bancile sunt obligate sa raporteze garantiile pentru creante la valoarea de piata! Cand aia scade sub un anumit prag, socotelile se schimba si refinantarile generoase bazate pe sperante uberoptimiste nu mai sunt posibile.

In fine, tu ca si creditac pe varf de bula esti inderptatit sa construiesti oricate scenarii fantasmagorice. Pe mine nu ma deranjeaza.

ionut spunea...

olandezu


"Banca il lasa 4 ani cu datoria cu conditia sa ii dea dobanda. 8% din 700000 sunt 56000/an. Cei 180000 ajung 3 ani pt. dobanda si mai raman 12000 E."


1)In conditiile actuale ale pietei, ce garantii aduci tu bancii respective, ca sa te lase 4 ani cu datoria. Nu merge cu "pe cuvant de onoare ca creste in continuare".
Normele prudentiale ale BNR, probabil ca, intr-un astfel de caz, ar cere bancii respective sa constituie provizioane care pot ajunge pana la valoarea imprumutului!! Cat sa-ti aplice banca dobanda ca sa-i convina continuarea imprumutului, 120%?
2) Chiar daca ar fi asa, cei 180000 raman la dispozitia bancii( si trebuie chiar sa mai aduci d'acasa) si tie nu-ti mai raman bani pt. finantarea activitatii curente.
Daca nu ai alte surse de venit, scenariul pica.
3) 8% dobanda? Esti naiv...
4)Presupui ca dezvoltatorul a vandut deja o treime din ap. Ce te faci cu cei care n-au vandut (mai) nimic?
5) Nu vrei sa intelegi un lucru: bancile" mama" au taiat finantarile pe termen lung catre "fiice", si asta e de fapt cauza principala a inghetarii creditarii. Depozitele constituite de populatie sunt pe termen scurt.
In plus, s-a terminat "extazul", deocamdata( eu unul cred ca mult timp de-acum inainte) piata merge in jos, nu in sus!

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 372 din 372   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?