"Ziarul Financiar" a publicat în ediţia de azi, chiar pe prima pagină, o nouă cercetare bazată pe lecturarea conştiincioasă a anunţurilor din gazeta de perete "Anunţul (telefonic)" . Concluzia dumnealor e că-n octombrie preţurile au mai crescut cu 6%.
Oau! Mă mir că atâta inteligenţă nu presează pe dinăuntru creierele care o posedă făcându-le să se crape.
Hai să facem o socoteală simplă. Aşa cum zic dumnealor în articolul de azi, "analiza ZF a luat în calcul apartamentele cu trei camere, construite între 1980 şi 1990, acestea fiind cele mai stabile din punctul de vedere al preţului."
Şi acum hai să ne uităm pe Anunţul. Într-o ediţie normală de toamnă, perioadă de efervescenţă imobiliară, sunt aproximativ 2000-2500 de anunţuri de vânzare de 3 camere, din care aproximativ 500-1000 pot fi sigur încadrate la perioada 1980-1990. Strict pentru necesitatea demonstraţiei, hai să luăm o medie a lor: 750.
Anunţul ăsta telefonic apare de 3 ori pe săptămână. O lună are 4 săptămâni şi un pic. O lună tipică are, aşadar 12 apariţii (maxim 13). Carevasăzică într-o lună apar aproximativ 750 x 12 = 9000 de anunţuri care se încadrează în "profilul" urmărit de analiştii ZF.
Buuuuuuuuuuuun! Acum, dacă presupunem - tot pentru necesitatea demonstraţiei! - că fiecare anunţ din cele 9000 înaintează, în medie, suma de 100.000 de euro, rezultă că media preţurilor la 3 camere e de 100.000 de euro. Just, nu? Că doar e un calcul matematic simplu...
Ok. Dar ia să presupunem că the evil, diabolicul domn Dracula Oarecare vrea să vândă mai scump apartamentul propriu, drept pentru care vrea să "urce" piaţa. Să zicem că vrea să o urce cu 6%, cu cât au văzut analiştii ZF că au crescut preţurile în ultima lună. El îşi propune să publice în fiecare apariţie din AT un număr x de anunţuri care să nu vehiculeze suma de 100.000, ci pe cea de 150.000.
Ştiţi de câte anunţuri ar avea nevoie?... cât ar trebui să fie x?...
Păi, conform unui calcul matematic simplu ar fi nevoie cam de 1250 de anunţuri. 1250 de anunţuri aiurea, care ar vehicula preţuri de 150.000, ar trage în sus media preţurilor cu 6%.
Una mie două sute cincizeci de anunţuri.
Cum preţul unui anunţ în AT e în jur de 1 euro (un singur euro!), rezultă că dacă dl. Dracula Oarecare ar investi co-lo-sa-la sumă de 1250 de euro (una mie două sute cincizeci de euro!) ar putea să-i convingă pe jurnaliştii de la ZF că preţurile au crescut cu 6%, ceea ce ar face ca apartamentul lui să se vândă nu cu 100.000, ci cu 106.000 euro.
ZF va publica ştirea pe prima pagină, că doar se bazează pe o cercetare meticuloasă (mda... meticuloasă... numai că... halal metodologie!) şi întrucât ZF e un cotidian de business foarte serios şi bine informat, ştirea va fi preluată de multe alte publicaţii. The evil, diabolicul domn Dracula Oarecare îşi va atinge scopul cu o simplă investiţie de valoarea unui laptop mai acătării.
Nu-i aşa că şi dumneavoastră sunteţi ferm convinşi că oamenii inteligenţi nu pot fi manipulaţi?
Cum voi juca alegerile acestea
Acum o săptămână
106 comentarii:
Eu zic ca te costa mai putin de 1.250 Euro ca sa ajungi la acelasi rezultat. E suficient ca in loc de 4 saptamani sa publici anuntul doar 2 saptamani pentru ca restul 2saptamani anunturile vor aparea din nou in ziar din lipsa de materie prima.
Sau, daca nu, e suficient sa publici doar 200 anunturi pentru ca alti particulari abia asteapta sa creasca si ei pretul si sa spuna "Pai uite, nu vezi ca in zona apartamentele au crescut? Cumpara ziarul si vezi." Mai pui si agentiile imobiliare care salta rapid preturile la o adiere de vant si... la sfarsit, dupa ce investesti doar 200 Euro sa ai surpriza ca majoritatea dau anunturi la 150.000 Euro fata de 100.000 Euro cat "costa" un apartament cu o luna inainte.
Asadar e culmea ca tu sa urmaresti o crestere de "doar" 6% investind 200 Euro si sa te trezesti ca ai obtinut o "crestere" in piata de 40-50%
La sfarsit gasesti un disperat care se imprumuta pe 30-50 ani si te roaga sa-i vinzi apartamentul cu 150.000 Euro pentru ca banca il preseaza, iar el a citit prin presa serioasa (Ziarul Financiar, Evenimentul Zilei) ca apartamentele vor creste si mai mult... Tu... baiat finut ii spui: "Uite, eu iti las 10.000 la apartament daca platesti intr-o saptamana". iar el bucuros... se da peste cap, imprumuta de la mama, de la soacra, de la frati, de la prietenii, strange avansul si-l da repede la proprietar, merge rapid la banca (nici nu mai conteaza ce banca e aia daca-i da repede imprumutul, ce dobanda e, daca e fixa sau variabila, daca are comisioane etc) si semneaza contractul pe nerasuflate...
Apoi mananca 30 ani mamaliga cu ceapa impreuna cu sotia si copii, dar e fericit ca a cumparat apartament la 140.000 Euro (un chilipir cu 10.000 Euro mai putin decat "piata"). Nici nu mai conteaza ca in 30 ani va plati 400.000 euro, important e ca are o cutie jegoasa in care e rob si trebuie sa plateasca nelintit, luna de luna, rata la banca. Nu conteaza ca e bolnav, ca a ramas somer, ca l-a parasit nevasta sau ca vrea sa se mute in alt oras cu serviciul si familia... El trebuie sa plateasca luna de luna rata la banca...
Fereasca Dumnezeu sa mai vina si un cutremur si sa-i naruiasca apartamentul si odata cu el visele in doar 20 secunde.
In piata de capital manipularea pietei se pedepseste cu ani grei de inchisoare. In piata imobiliara manipulatorii zburda in voie desi ar trebui sa zburde cu "bratari" la maini in "cartiere rezidentiale" din Jilava (adica la puscarie).
In alte tari chiar si manipularea pietei imobiliare se pedepseste drastic. La noi inca nu a ajuns acea legislatie.
Ar fi curios de facut un clasament al celor interesati de aceasta manipulare a pietei. Pentru inceput propun eu o lista, apoi astept sa o completati voi:
-Proprietarii ansamblurilor rezidentiale
-Bancile care finanteaza constructia si cumpararea apartamentelor
-Proprietarii de aparetamente vechi
-Proprietarii de terenuri
-Societatile de asigurari
-Agentiile imobiliare
-Notarii
-Societatile de constructii
-Fabricile de materiale de constructii
-Comerciantii de materiale de constructii
-Evaluatorii
-Statul (incaseaza mai multe impozite)
-Investitorii speculativi
-Proiectantii
-Stilistii
-Muncitorii din constructii
Toti acestia de mai sus castiga din cresterea preturilor. Dar cineva trebuie sa piarda si acela e CUMPARATORUL. El tine in carca toata aceasta industrie muncind si platind 30 ani cu propria sa viata pentru a functiona "sistemul". Mie mi se pare o noua forma de sclavagism.
Simplu ca buna ziua. Imi vine sa ma prapadesc de ras!
Cum puteti mai oameni buni sa mai credeti in spargerea bulei astia nenorocite? Din vara si pana acum se sparse mai Manole balonul? Eu vad ca nu.
Si nici nu se va sparge. Si stii de ce? Nu din cauza ziarelor, a bancilor, a disperatilor si agentiilor. Ci dintr-un motiv simplu. E LOC DE MAI MULT! Da, e loc si va mai creste. Ca si apa, care curge la vale, si nu la deal, asa si orice piata, imobiliara sau oricare alta, va creste daca va mai avea loc. Cand nu va mai fi loc, va putea da dracula 100000 de anunturi, nu 200 si nu va mai putea face nimic. Cat de infantili puteti fi sa credeti ca o piata (chiar si asa prost reglemntata) poate fi influentata de un singur om care are 1300 E de cheltuit pe anunturi.
Nu voi mai urmari ce se intampla pe aici (am chestiuni mai importante de facut). Dar sfatul meu este, daca tot vreti sa ajutati oamenii, dati-le informatie corecta. Si ajuati-i sa ia cea mai buna decizie. Nu le dati sperante desarte ca preturile vor scadea la nivelul de acum 4-5 ani! Sau ca dupa balon, si casiera de la Cora isi va putea lua un apartament cu banii, daca va renunta la un concediu si la cateva rujuri. Nici aicvi, si nici afara, casele nu se obtin atat de usor.
Bafta la balonat!
Manole, io zic altceva.Sa lase prostiile dezvoltatorii imobiliari si sa se aplece cu mai multa seriozitate la o idee,le vind eu un pont.Baieti, plasati in sanatate.Facem omul sa traisaca 900 ani ca Matusalem si sa vezi atunci ce piata imobiliara o sa avem!Sa traiasca omul dom-le sa poata plati 600 ani rate, ca ne incurcam cu 30 ani, zau asa.
mcdonald_trump: iar ma faci sa explic babeste ceea ce am vrut sa zic, sau sa-ti dau un pont ca sa intelegi mai bine fondul problemei. Asadar: tie ti se pare normal ca in cel mai importat cotidian de business din Romania pulsul unei piete care valoreaza cateva miliarde de euro sa se ia dupa o metoda care poate fi manipulata cu o investitie de 1000 de euro? Probabil da...
Manole, dupa cum tii minte sunt unul care nu sustin ideea balonului din mai multe motive:
- preturile sunt sustinute de cresterea economica si de cea a salariilor (sau cel putin de speranta cresterii in viitor)
- toata lumea isi doreste sa locuiasca intr-un oras mare unde iti gasesti usor de munca si sa beneficieze de tot confortul (apa calda, caldura, mijloace de transport, spitale bune, scoli, supermarketuri, etc)
- nu s-au prea construit apartamente noi care sa contracareze cererea (cred ca de aici vine particularitatea Romaniei)
- ce s-a construit fie e foarte scump, fie nu are drumuri si utilitati, fie e vreo teapa
- populatia rurala (50%) tinde sa vina la oras pentru ca la tara nu au oportunitati de a face o agricultura prospera
- romanii care au plecat in strainatate de la tara sau dintr-un orasel mic (cum sunt eu spre exemplu) tind sa traga spre un oras mare gen Bucuresti, Cluj, Sibiu, Constanta, etc (si daca vrei iti expun motivele in alta postare)
Iar ca sa inchei oarecum ciudat, eu iti spun sincer ca nu as da mai mult de 60.000 euro pe un apartament de doua camere in Bucuresti relativ nou adica dupa 1982. La unul inainte de 1982 nici nu imi trece prin cap sa ma bag.
Nu este la obiectul acestei discutii, dar pare interesant :
http://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/35358
@economistul
"In piata de capital manipularea pietei se pedepseste cu ani grei de inchisoare. In piata imobiliara manipulatorii zburda in voie desi ar trebui sa zburde cu "bratari" la maini in "cartiere rezidentiale" din Jilava (adica la puscarie)."
In mizeria asta de tara, ROMANIA, nu m-ar mira sa fiu eu dat ... in judecata pentru influentarea negativa a "cresterii imobiliare sanatoase".
@manole
Nu e nevoie de 1000 de anunturi. E vorba de trend, la zvonistica se raspunde imediat. Si 20 de anunturi sunt de ajuns pentru a da tonul unei cresteri in ...anunturi.
@mcdonald_trump
Desi ai IQ-ul subunitar, macar esti perseverent.
Avem scadere demografica in Romania?
Capitalismul romanesc de tip "piata de desfacere" poate duce la cresteri economice pe termen lung?
Acceptarea muncitorilor romani de catre toate tarile membre UE se va realiza in unul, respectiv, maxim doi ani?
Romania "musteste" de familii creditabile cu zeci de mii de euro?
E posibil ca dupa pataniile Japoniei si tendintelor din acest moment, din Europa si America de Nord, piata imobiliara sa fie privita cu imensa circumspectie de catre investitori?
"Cand nu va mai fi loc, va putea da dracula 100000 de anunturi, nu 200 si nu va mai putea face nimic. Cat de infantili puteti fi sa credeti ca o piata (chiar si asa prost reglemntata) poate fi influentata de un singur om care are 1300 E de cheltuit pe anunturi."
Pai, maturule, o piata imobiliara lipsita de statistici, o piata complet netransaparenta in privinta valorilor de tranzactie, e usor manipulabila, ceea ce se intampla din 2000 incoace.
Manole n-a facut decat sa prezinte o simpla ipoteza de cum se poate manipula o piata "fara rea vointa".
Totusi, as mai adauga faptul ca Romania e un stat securisto-capitalist, astfel procesul manipulator de devalorizare completa a tuturor proprietatilor din anii '90 a fost urmat de "cresterea sustinuta" din 2000 incoace. In avantajul cui???
Cursul valutar de astazi :
1 EUR = 34833 ROL , in crestre .... de cand....2 saptamani...unde e alexdumitrascu sa ne ajute ?
"Go on pe credite !" Asa ne trimit mesajele "subliminale" din media. Go on sa ne imbuibam noi !
Scuze ...ei ... nu noi !
Bancul de pe vremea lui Ceasca : Blablabla ...sa facem o societate NOUA nu VOUA !"
Litrul de ulei e vreo 6 RON, or mai fi si altele....ideea e ca trebuie sa avem "financial history" altfel nu vom avea nici dreptul de a mai respira ....
Io le-as sugera celor de la ziaru' financiar sa faca un index imobiliar pe baza previziunilor lu' mama omida. Daca statistici n'avem...
Apropo de creditele la banca. Nu va obliga absolut nimeni sa luati credite daca nu va permite plapuma.
Eu va dau exemplul meu si sper sa nu sara nimeni la gatul meu. Am venit de 2500 E iar suma ratelor pe care le am la banci este de 360 E (din care 250 E pentru apartament si 110 un credit personal care l-am luat ca sa-mi mobilez casa). Am o Dacia SN din 2002 pe care intr-adevar am intretinut-o si i-am facut reparatii la timp si in mai putin de un an nu ma gandesc sa-mi schimb masina si mai ales sa mai fac un credit la banca cu toate ca as putea sa mai am 700 euro rata in plus si sa-mi trag BMW. Prefer sa mai strang si un ban de-o parte.
Asa ca atentie mare cu creditele, daca ai 1000 E pe luna nu te apuci sa faci rate de 500 E cat iti permit bancile ca nu se stie (probleme cu sanatatea, cheltuieli mari, pierzi jobul si vreo 6 luni lucrezi pe 500E).
Iar daca vreti sa invatati de la unul patit, cand lucram in tara pe 1000 euro si aveam rata de 250E imi "tremurau picioarele" in fata sefilor sa nu ma dea afara ca nu mai am sa platesc rate. Acum ca am si bani pusi de-oparte ma duc mult mai relaxat la munca (adica fara stres si ma doare la basca atunci cand se caca pe el cate un sef ca ia masuri).
Iar ca sa intelegeti mai bine ce e capitalismul: este o societate care iti etaleaza diferite posibilitati de la viata modesta pana la luxul extravagant, iar fiecare individ, in functie si de bibilica tinteste un anumit nivel. Pentru a ajunge cat mai repede la acest nivel solutia simplista este sa te imprumuti. Iar de aici ghiciti ce se mai intampla: esti sclav sa muncesti toata viata fara sa te mai ia comunistii de pe stada.
CONCLUZIE: Analizati-va foarte bine posibilitatile si ce va asteapta inainte de a va baga la credite mari. Eu consider ca un credit iti poate modifica radical viata (care e numai una).
@Corry
Ce crestere economica visezi? Nu vezi ca toti analistii economici spun ca economia e supraincalzita? Ia un manual de economie si vezi ce inseamna acest termen. Cresterea salariala nu mai poate fi atat de mare cat a fost si pana acum, de ce? Pentru ca pur si simplu Mugur Isarescu a avertizat ce-o sa se intample daca nu se face o crestere moderata ci una atat de mare cum s-au facut in ultimii 2-3 ani si marile corporatii au inceput sa vada ca M.I. a avut dreptate. Cat despre apartamentele noi, uite ca se construiesc, si se vor construi o buna perioade de acum incolo. Numai anul viitor se vor investi 2,4 miliarde (MILIARDE) de euro pentru locuinte. Oricum din cate am observat nu prea citesti presa, sau cel putin nu citesti articolele care trebuie.
Vis-a-vis de oamenii care pleaca si se intorc, iti zic eu ca statistica nu sta chiar asa bine pentru cei care se intorc, adica, din ce in ce mai multi se stabilesc acolo, si incearca disperat sa-si ia toate rudele posibile.
Si dupa cum ai zis ca nu te-ai baga la un apt mai vechi de 1982 si nici mai mult de 60k nu ai da pe cele construite dupa acel an, asa sunt multi, pentru ca nici eu, nici altii pe pe blog, nici altii de pe forum, si nici altii din viata de zi cu zi nu sunt dispusi sa plateasca returile exagerate care sunt acum in piata. Da se gasesc disperati care sa cumpere, dar deja si astia sunt pe cale de disparitie.
Va imaginati aia care dau rate de 600-800E/luna pt apartamente (60% grad de indatorare) ce patesc daca ajunge euro la 4 lei????? Nici nu vreau sa-mi imaginez. Cred ca mancatul mamaligii cu rabdari prajite dar statul in buricul targului va deveni ceva la moda.
Cererea deja nu mai e mai mare decat oferta, cand o sa priceapa toata lumea treaba asta. Mai este cerere evident, dar nu atat de mare, si nu neaparat solvabila. Din nou spun ce au spus si altii, nu mai confundati cererea solvabila cu nevoia. Cererea se va diminua pana gand piata se va gatui de tot, si evident trendul ascendent isi va revizui directia pantei, adica in jos. Nu cred ca preturile vor ajunge la nivelul de acum 4-5 ani. Dar cel putin la nivelul inceputului lui 2006 ar fi corect.
analiza a fost destul de laborioasa,
intrebarea de la sfarsit a conturat comentariul,
fenomenul discutat de articolul din ZF e cat se poate de real, acum nu stiu calculele, dar sigur merita, pt ca prinde, specula e in floare
si zic asta pt ca am avut experiente destule pe tema asta.
Acum contractez un ap construit nou, in TM, la 950 eur/mp, (un pret bun ce-i drept) si toata lumea imi spune ca e dubios.
De ce ? Pai toti fleti citesc anunturi fictive de spe-miliarde si sute de mii de eur, si apoi cand eu vin cu o asemenea suma sunt aberant ... pai nu functioneaza manipularea din plin.
constructorul asta mi-a mai prezentat doua proiecte in ce acum le finiseaza, in vara la 800 si 850 eur/mp, doar ca erau la ultimul etaj si nu sunt ok pt mine, deci ... daca ii sa vorbim de un pret, ii cat se poate de real.
sa intampla si la cele vechi,
cand agentiile nu au nici un ap de vanzare publica anunturi in publitim cu zecile, cand sun ... ramne ca ma suna ei inapoi, si ma suna peste 2 sapt, cand eu nici nu mai stiu cu cine am vorbit,
sau daca exista un ap de vanzare in zona mentionata, anuntul mai apare de 30 de ori, cu preturi strigatoare la cer, cu alte nre de tel, la care rasp aceiasi tanti, si cand cadem de cord sa ne intalnim sa vad ce au in oferta, e un amarat de ap din 77, ... :-),
dar pretul lui e unul foarte bun in comparatie cu "ce se vinde in zona"
@corry
Ai dreptate.
Tine de rasa si educatie toata treaba asta. Cand apartamentele erau la nivelul anilor 2000 , vedeai oameni care locuiau in cartiere si zone sordide , dar aveau masini mai scumpe decat apartamentul. Asa e si in SUA. In Bronx, in apartamentele alea mai rele ca ale noastre stau 6 insi in 2 camere , dar au Chrysler 300 cc parcat in gunoaie. Vazut pe viu ! Si nu era exceptie.
Dar pentru a "analiza posibilitatile" ... trebuie sa ai aceasta capacitate ... de a analiza. La multi lipseste.
"Tuesday, June 12, 2007
Advarul despre Imobiliare
Al treilea jucator european pe piata imobiliara isi anunta intrarea in Romania
Pirelli Re - companie din grupul italian Pirelli - si-a anuntat intentia ca pana in august 2007 sa intre pe pietele imobiliare din Romania si Bulgaria. Anuntul a fost facut la Milano de directorul executiv al companiei, Puri Negri, citat de cotidianul turc Turkish Daily. Pirelli Re este a treia companie de pe piata imobiliara europeana, pachetul sau majoritar de actiuni fiind detinut de grupul Pirelli. Potrivit declaratiilor lui Puri Negri, intrarea pe piata din Romania va consta - cel mai probabil - in crearea unor instrumente investitionale impreuna cu banca UniCredit. „Vrem sa intram pe noi piete in fiecare an”, a spus Negri, referindu-se la economiile emergente din Estul Europei.
In acest moment, Pirelli Re domina piata imobiliara italiana, compania fiind prezenta si in Germania, Polonia si Marea Britanie. Potrivit Reuters, Pirelli Re detine proprietati in valoare de 14,5 miliarde de euro.
Hotnews
Adevarul despre piata imobiliara
Acesti jucatori imobiliari traiesc din comisioane - vor vrea ca pretul ca fie cat mai mare ca sa isi mareasca profitul (comisionul) - fortand in permanenta pretul pietii. Daca Remax (vorbesc de state) detine 70% din piata de real-estate - daca isi pun in minte la o conferinta pot ridica pretul caselor pentru o zona cu 10% super lejer. Tu cand vinzi o casa, ei te sfatuiesc asupra pretului cu care sa o vinzi - prin asta controleaza pretul pietii - ei sunt piata.
Mastodontii imobiliari sunt vasalii bancilor si creditelor imobiliare - o mana spala pe alta.
Acesti mastodonti din Real Estate nu fac altceva decat sa fie niste catalizatori pentru ridicarea nejustificata a pretului locuintelor vis a vis de cresterile real economice si salariale din tara... urmeaza un plan mondial strict secret pentru inrobirea populatiei in credite imobiliare. In fine, oamenii au fost "dresati" sa se bucure cand creste pretul caselor, "semn" ca merge bine economia... Din pacate pretul caselor nu creste proportional cu ritmul lent al cresterii economice - fapt datorat sistemul bancar mondial ticalosit care arunca bani pe piata (prin acordarea de credite) fara acoperire in materie. Din aceasta cauza acum numai 1 Dollar din 50 are acoperire in lume in produse sau in bunuri... practic daca toti banii s-ar investi in lucruri, terenuri, numai 1 dollar din 50 ar avea corespondent in materie.
Numai 5% din bani sunt tipariti fizic - restul de 95% existasi apar ca si credite, cecuri, bani digitali. Cum am mai spus bancile au dreptul sa dea bani pe datorie cu pana la 10 ori mai mult decat au ele fizic in cont... hotie pe fata - procedeul se numeste *fractional reserve banking. Dacă toţi banii ar avea corespondent în aur, atunci nu ar mai fi inflaţie, deoarece aurul are o valoare destul de constantă, doar cu mici fluctuaţii. Spre exemplu Banca Federala a SUA - controleaza Dollarii si numarul lor atat in SUA cat si in lume este - stupoare o banca privata !!! Nu are buget, de 70 de ani emite dollari pe piata fara acoperire in aur, NU este subiectul unui audit si nici un comitet nu poate stii sau face ceva pentru a superviza si controla operatiunile acesteia.
*fractional reserve banking - adica o banca are voie legal sa imprumute oamenilor de 10 ori cat are detine in seif uneori se ajunge pana la 30 de ori (SUA). Au dreptul sa creeze din nimic 90% din banii pe care ti-i dau tie pe credit si la care tu platesti dobanda - hotie pe fata. Cand te imprumuti si nu iei cash, atunci 90% din bani apar din nimic."
Cu creditele la banca sunt de acord ce se zice, problema e ca sunt destul de multi inconstienti. Ce poti sa le faci mai mult decat sa-i lasi sa se friga singuri.
@Corry. Daca zici ca ai rata 250E inseamna ca nu ai luat mai mult de 30.000E pe credit pe 20 de ani sau, aproape 40.000E pe 30 de ani. Deci daca ai cumparat anul trecut sau chiar anul asta, ai avut bani de acasa mai mult de 55-70% daca ai luat apartament. Daca ai luat garsoniera se intelege rata, dar daca ai luat garsoniera si te-ai bagat la credit pe 30 de ani chiar nu mi se mai pare ok. Ma rog, cum ai zis si tu, fiecare doarme asa cum isi asterne. La 2500E rata de care zici tu e o nimica toata, dar gandeste-te te rog ca nu toti catiga 2500E in Bucuresti, deci cererea pe care o trambiteaza toata lumea nu e chiar asa reala
0)ZF e un ziar romanesc. Preia comunicate ale diferitelor institutii si companii, dar asta nu insemna ca redactorii inteleg ceva din cifrele alea. Vreun redactor de acolo cu o lucrare economica publicata, pe EconPapers macar?
Nu, ei doar citeaza ba pe economistu sef, ba pe trezorieru sef, ba pe analistul sef, toti una si aceeasi persoana, dar depinde de reporter cum interpreteaza functia de senior economist.
1)banca are evaluatori care se uita la preturile cu care S-AU VANDUT ap similare, la notariat.
Deci poate sa fie pretul in AT oricat, daca nu se si vand la pretul ala banca nu va da imprumutul.
Altfel, vand eu apartament de 1 milion de E lu frate-meu, impartim banii si pleacam in Caraibe. Evident uitam sa mai platim vreo rata. Banca il vinde la licitatie si se multumeste cu paguba?! si marmota...
2)In AT deja sunt pt 1 apartament real,10 anunturi de la 10 agentii diferite, plus inca 10 anunturi false, cu preturi mici ca sa atraga clienti.
3)Un client cu banii astia, se uita la 20 de apartamente, reale, de vanzare, face ce poate sa fenteze si agentia, negociaza la sange etc.
Conteaza apartamentele reale si preturile lor nu anunturi fictive cu "ne pare rau , tocmai s-a dat, dar avem altceva..."
Ca o curiozitate, cineva publica aproape zilnic pe site-ul www.anuntul.ro un anunt de genul “ crah-ul imobiliare se apropie...preturile vor scadea cu 40 % pana in primavara...sau invers, piata imobiliara va creste cu 40%, grabiti-va sa cumparati acum.
Problema este ca acest cineva investeste doar 3 euro (dar zilnici)in aceste anunturi...si probabil ca de aceea preturile nu ii urmeaza prezicerile.
Personal, urmaresc anuntul pt o anumita zona bine definita din Bucuresti cam din primavara lui 2007.
Din pacate, la o analiza obiectiva pe “anuntul”, lucrurile se prezinta cam asa :pt aceeasi zona exista 2-5 anunturi fictive sau capcana ale acelorasi agentii, cu preturi cu aprox.10% mai putin decat pretul real de vanzare, si restul anunturilor care reprezeinta apartamente reale, evident cu preturi negociabile (aici nu putem spune cate, marja de negociere depinde efectiv de gradul de interes al clientilor fata de acea zona)
La o medie, pe anuntul exista anunturi capcana fictive cu preturi inferioare zonei, si anunturi reale cu preturi care vor fi negociate de cumparatori.
Acesta este realitatea acestui sit, constatat de mine cam dupa 6 luni de urmarire, in calitate de cumparator. In reest, de acord cu Alexadi, clientul alege dupa ce vede si face oferta la 10-15 proprietati similare
RECTIFICARE: Pretul unui anunt prin sms la anuntul este de 3 euro. Nu schimba cu nimic, o data ce realitatea anunturilor a fost descrisa mai sus
http://www.zf.ro/articol_150515/cresterea_preturilor_la_apartamente_limiteaza_accesul_la_credite_ipotecare.html
Cresterea preturilor la apartamente limiteaza accesul la credite ipotecare
Si totusi exista o problema!!!
In curand, doar managerii de top isi vor permite rata la o garsoniera in Pantelimon.
Deci, preturile vor creste, urmand ca Bucurestiul sa fie populat de milioane de McDonalds-i Trump-i si de ciobani Becali-eni.
Din pacate pentru visatorii erotici, "Becali unicul" si-a luat "Palat" si nu este interesat de garsoniere supraevaluate ...indiferent de zona, oricand, oricat...fara numar...
De ce nu ne spune nimeni nimic in ce stare se mai afla forumul?
30-06-07
1 eu = 3.11 ron
500 eu = 1555 ron
venit = 3110 ron
grad de indatorare =50%
................
20-11-07
1 eu = 3.5 ron
500 eu = 1750 ron
venit = 3110 ron
grad de indatorare = 56 %
..............
nota: utilitatile in Romania se platesc in euro.
Ha ha, da chiar, stati sa vedem si facturile la utilitati cu 12% mai mult, si mobile, si fix, si cablu tv, internet, nu stiu cum e cu lumina si gazele ca alea nu le platim noi si n-am vazut facturile dar asta e:(( si lumea spune ca mai e loc de "crescut" la apartamente (doar ignorantii mai pot afirma asa ceva). Asa sa nu le creasca si lor salariile caci nu se gandesc la sutele de mii de amarati din Bucuresti si la milioanele din Romania care abia traiesc de pe o zi pe alta. Nu am stat sa verific alte calcule decat cu cat a crescut euro de la 3.1 la 3.5. Cu 12%, deci cu atata vor creste si facturile in euro, si rata, daca credeti ca nu e sesizabila mai calculativa odata cheltuielile totale lunare. Ca sa nu mai zicem de alimtentele mai scumpe (unele cu 50%, vezi uleiul). Si vine iarna, cica una mai grea fata de anul trecut. Cred ca deja la anul o sa auzim de primii oameni care au vandut apartamentul pe care l-au luat pe credit ca sa achite soldul ramas si sa scape cel putin momentan de corvoada, evident, asta daca vom avea transparenta la informatii. Dragi oameni, noi majoritatea care intram pe blog stim ce inseamna economie de piata, stim ce inseamna economie supraincalzita, stim ce inseamna inflatie sau crestere economica sustenabila, stim toate acestea si de aceea nu ne bagam in acest colos numit "imobiliare", cel putin nu in Romania unde totul e relativ si nimic stabil. Dar ce facem cu amaratii care habar nu au de aceste lucruri si care se arunca cu capul inainte. Ei nu intra pe interenet sa se documenteze. Din nefericire nu putem decat asista la acest fenomen. Nimeni in decursul istoriei nu a putut impiedica un trend economic, fie in sus fie in jos prin propria-i putere, Lucrurile s-au reglat de la sine, cu avantajele si dezavantajele de rigoare, cu pierzatori si castigatori. Momentan ma bucur ca pot lua o decizie in cunostinta de cauza, ma bucur ca mai sunt si altii, si imi pare rau ca asa nu sunt toti, dar asta-i viata. Life goes on!
Aici se poate completa ca daca ai castigul in EURO iti este egal.
Eu am facut credite in E pentru ca am castiguri in E si ma bucur de aceasta revenire a monedei europene.
Culmea, atunci cand leul sa-ntarea preturile de asemenea cresteau si ajunsesem sa-mi diminuez puterea de cumparare.
Pentru cel care ma sfatuia sa citesc un manual de economie. Am citit destul la viata mea si nu am specializare economica, dar cheia la ceea ce discutam noi aici n-o gasim in manualul respectiv.
Si va rog sa nu mai veniti cu justificari cu articole de umplutura trantite de prin ziare.
Pt. anonim: Cu putin noroc mi-am luat apartament nou cu 3 camere acum mai bine de doi ani, asa am ajuns sa am rata de doar 250E si mai puneti ca am dat 40% avans.
Iar cat despre cresterea economica ea exista, mica sau mare, dar exisa si va mai continua cel putin 10 ani. Sa lasam de o parte exclamatii gen economie supraincalzita. Abia acum s-a urnit din loc intepenita de 50 de ani de comunism si deja are temperatura ?!
Daca lucrurile ar sta asa simple, putem aplica si teoria inversa, orice cumparator disperat si dispus sa-si faca un credit la 100K sau mai mult ar investi suma de 1260 euro pt a da anunturi in sens invers, adica cu pretura mai mici decat media zonei. Asta i-a asigura lui o scadere de 10% minim la pret de achizitie.Cei de la Zf ar prelua stirea...cumparatorii s-ar alinia....Realitatea acestui moment e f trista....doar vanzatorii fac piata. Atata timp cat bancile nu vor opri finatarile oferite pe termen lung si cu grade de indatorare mari....
Sfat prietenesc: nici sa nu va treca prin cap sa dati 100 kE pe 2 camere din 1982-90. Va puneti singuri latul.
Cu asta m-ai lamurit ce fel de persoana esti. Aveam o banuiala dar am zis ca poate gresesc totusi. Daca tu castigi in Euro inseamna ca toata tara castiga in Euro? Si daca tu te vezi cu sacii in caruta, restul Dumnezeu cu mila nu? Mi-e ....(nu vreau sa stric blogul) de astfel de oameni individualisti si care daca lor le e bine restul e pleava. Si eu castig in euro dar crede-ma ca suntem 2 persoane total diferite ca si caracter si asta spune multe. Eu nu ma bucur deloc cand vad ca oamenii se descurca din ce in ce mai greu, eu am plans cand mi-a povestit cineva ca s-a dus cu ajutoare la un batranel din Bucuresti (cu malai, faiana, ulei, deci nu cine stie ce) si batranelul a inceput sa planga spunad ca l-a trimis Dumnezeu pe prietenul meu caci nu mai avea nici malai sa-si faca o mamaliga. Aici se vede cum tu iti maresti fericirea (ca ai apucat ceva convenabil, cu toate ca dupa calcule nu prea se potriveste ce indrugi tu acolo) pe seama nenorocirii altora care cu fiecare crestere isi inradacineaza trista constatare ca nu vor putea visa niciodata la o casa, sau la un viitor mai bun(stabil).
Ca o gluma, hai sa trecem de la 100 kE la 0.1 ME (MEGA), pentru a reduce numarul de zerouri.
@Anonim
Ai dreptate si cumparatorii ar putea sa cumpere anunturi de 1200 Euro, dar asta nu ar misca piata in jos pentru ca vanzotorii se uita in anunturi la preturile maxime la care aduga 5-10% pentru a avea de unde scadea la negocieri. Din pacate cumparatorii sunt disperati si nu negociaza asa ca pretul cu 5-10% mai mare devine pret "oficial" iar urmatoarea runda de vanzatori mai adauga inca 5-10% la acel pret deja unflat.
Chiar si daca un cumparator a obtinut o reducere de 10% din pret crezi ca va mai da anunt vanzatorul ca a vandut ci 10% mai putin decat a cerut? Nu. De aceea nu poti lua ca si reper anunturile din ziar pentru ca acelea sun anunturi de strigare gen "Pentru cine intreaba e 100.000 Euro, pentru cine cumpara (si negociaza) e 90.000 euro".
@Anonim
Un alt motiv pentru care cumparatorii nu pot manipula piata, ei nu-si permit sa arunce 1200 euro si sa riste pentru ca sunt simple persoane fizice. Pe cand vanzatorii ce detin mari proiecte imobiliare sau agentiile imobiliare mari pot sa arunce si 100.000 Euro in piata publicand anunturi fictive, comandand studii si articole manipulatoare in presa, platind analisti de carton etc...
Fenomenul asta nu se intampla numai la noi, marii jucatori din imobiliare au manipulat si pietele din SUA, Spania, Franta, iar acum se vad rezultatele... Un deficit structural de lichiditati care nu se va rezolva usor fara a se lasa cu cadavre si sange (poate chiar la propriu).
Gabriela mama, te inteleg ca esti in campanie electorala, dar sa stii ca ma doare atat de mult de cei de care spui tu, cat le pasa si lor de mine cand am mancat 5 ani in facultate cartofi prajiti si am dormit 5 insi in 3 paturi si respectiv cat le-a pasat altora atat timp cat eu am muncit 8 ani pe santier si de un an incoace in desert.
Asa ca te rog pasteaza-ti veleitatile pentru autoportret si doneaza-ti veniturile tale la azilul de batrani.
PS: De acord cu dialogul pana la jigniri.
In aprilie, cand am aplicat la mai multe banici pt un credit, durata de acordare mi s-a spus ca ar fi de 5 zile..analiza dosar, aprobari. In sept, cand am revenit, aceleasi banci mi-au spus 2-3 sapt!…avem de 3 ori mai multe cereri de credite, deci analize de dosar, de unde si triplarea timpului de asteptare. La un apartament bun, bine plasat, etaj bun, etc…am incercat si eu o negociere de vreo 12%. L-a dat celui care i-a facut oferta cu doar 4% negociere….in conditiile in care proprietarul pusese din start 10 000 peste pretul zonei. Mi-as fi dorit eu sa fim in 1999 cand proprietarii se rugau de mine sa le fac oferta, ma bombardau cu telefoane si ma imbiau ei la negociere…
singurii care pot influenta piata sunt banchetrii, bancile, creditele
Nimeni nu ofera bani unui proprietar fara sa vada cateva proprietati similare...asa ca daca dai anunturi false, virtuale...cumparatorii vor vizita proprietati virtuale si toti vor licita tot cele 3-4 oferte reale ale zonei.
"....singurii care pot influenta piata sunt banchetrii, bancile, creditele........."
Nu au nici un interes in scaderea preturilor sau "spargerea balonului"!
Doare adevarul, nu? Era doar o constatare, daca te-a jignit, inseamna ca asa e. Nu vreau sa fac nici un autoportret, dar ca mi-e greu sa ii inteleg pe acesti oameni care doresc ca preturile sa creasca la infinit, doar pentru ca s-au ajuns ei si nu are cum sa-i afecteze, cand visurile multor tineri se distrug pe zi ce trece. Ca tine, sau ca noi, sunt si acum copii care stau in camine si prajesc cartofi dar ei nu mai au nici o speranta ca vor avea propriul apartament vreodata, daca preturile continua sa creasca. Daca nu am bani sa le dau la fiecare nu inseamna ca macar sa-i compatimesc nu pot. Nu sa sustin cresterea care nu le aduce nimic bun. Iar in naivitatea mea (dupa unele considerente) consider ca daca adopt pozita contra cresterii (eu si multi altii, incet incet) odata si-odata lucrurile vor reveni la normal.
@Gabriela: Corry e fostul Gigi Castron. Omul a explicat mai demult că lucrează de fapt undeva prin Libia, 2 luni muncă + 1 odihnă (parcă) şi şi-a luat apartamentul de la ANL în urmă cu vreo doi ani. Ok, bravo lui, să-i trăiască.
Pe de altă parte studenţii ăia de care zici tu stai liniştită că au o şansă imensă spre deosebire de generaţiile de dinaintea lor: nu le convine ceva, şi-au pus coada pe spinare şi la revedere. Ne vor scrie de la Frankfurt, din Londra, din New York. Munca lor va produce bani pentru alte popoare. Inteligenţa lor le va folosi altora. Statul roman va rămâne numai cu factura (neachitată) a educării lor timp de 20 de ani, plus un mediu din ce în ce mai propice emigrării care va face ca numărul de facturi neachitate... să se tot adune. Piaţa europeană a muncii şi libera circulaţie vor regla tot ce se întâmplă cu cartofii prăjiţi din căminele studenţeşti. Mai rău, într-adevăr, e cu bătrânii care nu mai au viaţa în faţa, ci în spatele lor.
@ manole
Asa este. Eu stiu deja 5 persoane foarte apropiate mie care deja au "proprietati imobiliare" si muncesc .... si ....vor ramane "afara".
durerea e ca sunt " ' telectuali". Iar aici raman ...
Mersi Manole pentru informatii.
Parca ieri am vazut la televizor vorbindu-se din nou de criza inginerilor din Germania. Au spus ca vor sa grabeasca procedura legislativa pentru a permite inginerilor din popoarele nou aderate sa intre in piata fortei de munca (pe segmentul ingineresc) cat mai repede si fara ca statul german sa mai treaca prin procedura de cautare a inginerilor de cetatenie germana. In privinta imigrarii masive nu vreau totusi sa ma pronunt, dar asa merita o tara care nu vrea sa investeasca nimic in proprii cetateni. Nici macar in educatie. Dupa cum mai mai spus cu alta ocazie, pentru multi tineri de liceu din ziua de azi, perspectiva studiului in afara, suna din ce in ce mai tentant si sa nu uitam ca numarul absolventilor va scadea anul viitor cu 30.000 de copii, apoi de la an la an cu inca nu stim cati copii, dar va scadea. Abia din 2005 natalitatea si-a mai revenit putin.
Productia industriala a crescut cu aproximativ 6% in primul trimestru 2007, iar productia din constructii cu peste 30 %.
Ce-ar fi sa va informati ce este aceea crestere economica si cum se...calculeaza ea?
E sigur,....sigur de tot ca avem crestere economica?
"Corry e fostul Gigi Castron. Omul a explicat mai demult că lucrează de fapt undeva prin Libia, 2 luni muncă + 1 odihnă (parcă) şi şi-a luat apartamentul de la ANL în urmă cu vreo doi ani. Ok, bravo lui, să-i trăiască."
e o chestie denaturata in acest caz sau cel putin marginal dpv statistic. Baiatul asta - probabil un inginer constructor sau hidrotehnist sau amenajari funciare etc - a prins un post in desert, din ziar, mai ales bazat pe faptul ca e probabil singur si necasatorit, fapt care-i permite orice pana la urma - poti intra si in Mafia italiana.
Esalonul reprezentativ il reprezinta aici FAMILIILE unde pb. achizitionarii unei locuinte este destul de complexa avand in vedere ca deja in ecuatie intra foarte multi factori - chiar daca exista si un castig de cateva zeci de mil. ROL pe luna.
@Anonim
Cresterea economica de pana acum a avut 4 componente:
1.Convergenta la preturile UE. De exemplu in 2000 o paine costa 0,1 euro, astazi costa 0,5 euro desi pib-ul din industria de panificatie este de fapt o reasezare (crestere a preturilor) desi productia fizica a scazut
2.Consumul pe datorie si cresterea deficitului extern (importuri mai mari decat exporturi)
3.Investitii straine care sunt prea mici fata de nivelul necesitatilor si sunt orientate mai ales in consum (supermarketuri).
4.Banii de la "capsunari" oameni care muncesc in exterior si produc pentru tara.
Primul punct nu mai poate fi invocat astazi pentru ca deja s-au depasit preturile europene la multe din produsele de larg consum
Al doilea punct nu mai poate fi aplicat; datoria externa a ajuns deja la 35 miliarde euro, iar deficitul comercial va atinge anul acesta 20 miliarde euro
Al treilea punct: In conditiile in care Romania este retrogradata de agentiile de rating, in conditiile in care pietele externe de capital sunt in fierbere, investitiile straine vor fi din ce in ce mai mici.
Al patrulea punct: Capsunarii si-au cumparat proprietati in strainatate si au mai putini bani disponibili de a trimite in tara. In plus multi nu mai au la cine trimite bani pt ca batranii lor le-au murit (sau urmeaza sa moara), iar copii si nevestele deja s-au mutat in strainatate cu ei. Asadar din ce in ce mai putin ne vom putea baza pe "Capsunari".
Aici e ceva de spus legat de deficit si de datoria Romaniei de 35 md Euro sau cat o fi mai exact.
E clar ca datoria e mare si creste in acest moment cu 8 - 10 md pe an.
Ma astept in curand sa se ia masuri pentru reducerea vitezei de crestere a datoriei, iar aceste masuri nu pot fi decat de genul (crestere taxe si impozite pe venituri sau pe alte castiguri, crestere dobanzi, scumpirea carburantilor si a energiei prin cresterea accizelor).
E clar ca latul se va strange in 2-3 ani iar atunci se va vedea adevarata putere de cumparare a unui cetatean care crede ca daca are 1000 E pe familie isi permite sa-si ia credite cu rate de 400-500 E pe luna.
Nu sunt economist si va rog sa ma corectati daca gresesc. Asta e parerea mea si va rog sa nu sariti iar sa-mi luati gatul cu explicatii de genul ca vreau sa creasca taxele ca sa flamanzeasca batraneii.
@Manole
Postul asta privind manipularea pietei de catre Dracula se pare ca a batut recordul la comentarii si participanti. Intr-o singura zi peste 40 comentarii, e ceva.
Se pare ca blogul tau merge mai bine decat un forum tinand cont ca discutiile sunt destul de aprinse.
Important este ca romanii gasesc in acest forum si alte puncte de vedere decat cel "oficial" din presa manipulatoare.
Si blogul tau poate fi considerat un mijloc de manipulare "in jos" al pietei imobiliare asa cum s-a exprimat cineva intr-un comentariu, dar tinand cont de diversitatea parerilor exprimate si agrgumentele care le sustin (uneori mai fundamentate decat in presa economica) atunci afirmatia de "manipulare" nu se mai sustine 100%.
@Corry
Datoria externa este de 35 miliarde Euro, dar ea e purtatoare de dobanda (minim 7%) ceea ce inseamna ca la rata anuala de 5 miliarde care trebuie returnata se mai adauga si dobanda de minim 3 miliarde Euro.
Mai adauga deficitul comercial de 20 miliarde din care scazi 5 miliarde remiterile capsunarilor, 5 miliarde investitiile straine directe, 2 miliarde veniturile BNR din rezerve si va rezulta un deficit net de 16 miliarde Euro/an pentru urmatorii 10 ani care nu prea avem de unde sa-i scoatem.
Chiar daca se maresc taxele si impozitele acestea vor fi platite in lei, deci nu sunt relevante pentru plata datoriei externe ci doar pentru reducerea consumului.
De aici rezulta un singur fapt: Leul e supra, supra evaluat. Probabil cand va ajunge 7-8 lei un Euro sa se mai echilibreze cat de cat balanta comerciala. Dar in cazul asta, cei care au credite imobiliare in Euro vor da faliment din start si nu sunt putini, peste 300.000 persoane/familii, peste 300.000 de drame.
Atunci sa vedem cum vom suporta cu totii o "crestere" negativa a PIB-ului. Vestea nu e rea doar pentru cei cu credite ci pentru toata tara.
Daca pentru Caritas, SAFI sau FNI putem acuza anumite persoane particulare mai mult sau mai putin penale, pentru "Caritasul" imobiliar care se prefigureaza o singura persoana poarta marea majoritate a vinei: Mugur Isarescu.
Mugur Isarescu a luat urmatoarele masuri antieconomice:
-a permis intarirea leului atat nominala cat si reala inadmisibil de mult (pana la 3,1 lei pentru un Euro)
-a relaxat foarte mult normele de creditare
-a fost intodeauna cu un pas in urma pietei financiare pe care o supravegheaza (speculatorii si-au facut de cap cu dobanzile si leul in anul 2007)
-a neglijat total pana acum piata imobiliara, desi stia la ce riscuri supune sistemul bancar si piata financiara in ansamblu
-nu a luat nici o masura pentru autorizarea corecta e evaluatorilor imobiliari aflati in slujba bancilor care unfla preturile apartamentelor,caselor si terenurilor de la luna la luna.
-a fost intodeauna cu un pas in urma pietelor externe, desi ele erau in fierbere inca de la inceputul anului
Mai sunt si alte lucruri care i se pot reprosa acesui Mogul al Sistemului Financiar Romanesc, dar cea mai mare vina care i se poate pune in carca e INCOMPETENTA. O incompetenta vecina cu crima financiara.
Se prea poate ca aceasta crestere a economiei care duduie sa fie 80% pe datorie (fie datorie a cetatenilor la banci fie a institutiilor publice pentru realizarea de drumuri, spitale, scoli, etc.).
"Mai sunt si alte lucruri care i se pot reprosa acesui Mogul al Sistemului Financiar Romanesc, dar cea mai mare vina care i se poate pune in carca e INCOMPETENTA. O incompetenta vecina cu crima financiara".
Nu e incompetenta ci e facuta cu buna stiinta!
Obisnuiti-va sa-l vedeti pe Mugurica ca pe o marioneta in mana acelorasi forte care l-au facut pe Alan Greenspan (FED) sa duca aceeasi politica de falimentare a Americii!
Despre terenuri :
http://www.atac-online.ro/administratie_/zona-de-vest-a-bucurestiului-6-e-cea-mai-ieftină_19011
"Nu e incompetenta ci e facuta cu buna stiinta!
Obisnuiti-va sa-l vedeti pe Mugurica ca pe o marioneta in mana acelorasi forte care l-au facut pe Alan Greenspan (FED) sa duca aceeasi politica de falimentare a Americii!
21 noiembrie 2007 08:42"
AR TREBUI SA DAU COPY DE 1000......00 ORI ! MASON ! asta este domnul respectiv. si il doare-n cot de romania. trebuie sa isi serveasca stapanii !
Despre Mugur Isarescu: cautati-i numele pe lista asta, cititi si cine sint ceilalti membri si cam ce vrea comisia asta - http://www.trilateral.org/MEMB.HTM. MI e singurul roman membru al comisiei trilaterale.
Altfel nu ar fi rezistat atat in postul in care este, mai ales intr-o tara ca Romanica unde se schimba sefii si sefutii ca sosetele.
N-a zis nimeni ca nu exista crestere economica, dar cea de 6% (cu care unii se pare ca se mandresc) a fost doar in prima jumatate a anului. Pana la sfarsitul anului cand se va trage linie, veti vedea ca nu mai e fix 6 la suta, ci poate putin sub. Insa aceasta crestere, fie ea si de 6% este foarte mica si insignifianta fata de avantul salariilor din ultimii 2-3 ani, la care de adauga deficitul de cont curent, datoriile externe si deficitul comercial. Intr-adevar daca si eu am crezut intr-o reapreciere a leului, pentru ca m-ar fi avantajat la credit, acum nu mai sunt asa increzatoare. Oricum eu cred ca in anul 2008 ne vor astepta niste fenomene oarecum extreme si vom putea asista la clarificarea trendurilor, descendente, sau ascendente.
Cand va veni vremea scadentei va fi ....jale. Mai tineti minte anul, dupa 1996...nu mai stiu exact cand, pana in 2000, atunci cand trebuia platita nu stiu ce suma si eram aproape in incapacitate de plata...ca tara.
Nu este aici locul de a discuta asa ceva, e forum de imobiliare doar, dar e dureros sa vezi cum sunt oamenii pacaliti tot timpul si acum...mai rau...indatorati pe viata. Si pentru ce ... ?
E adevarat ca undeva tot trebuie sa stam, casa e o nevoie fundamentala a omului, tocmai de aceea e si super exploatata. Majoritatea se vor rupe de la multe, cum zicea cineva odata pe "fostul" forum ; am prieteni cu casa in Baneasa, pe credit care nu vin la o "pizza" ca nu au ...bani, deoarece au credit si rata de 1200 euro.
Piata este si va fi intretinuta la aceste valori sau mai mari, pentru un mai bun "control social". Pentru "unii" pierderi de milioane de euro nu inseamna nimic, e vorba de "credite" pozitive ... pentru ei. Scaderea, pe care o asteptam si care e ceva mai suportabila, e undeva pe la nivelul anilor 2005 - 2006.
Si asta se va produce doar in momentul cand cei care se 'baga" acum la o rata de 500 euro, se vor " baga" la una de 700 dar intr-un ansamblu nou, construit insa, foarte important, in zone BUNE (maxim 15 km de la centru), nu la mama naibii, in sate din jurul Bucurestiului. Si asta cred ca nu se va intampla cand se vor termina ansamblurile din zona "parcului industrial" Timpuri Noi, Sema Park si mai sunt locuri virane in acest cerc de 17 km, care dupa ce vor fi cumparate de cine trebuie vor fi puse in circuitul de fond locativ si bussines.
Gabriela,
ia sa ne uitam si pe altii (SUA), ca pe acolo toti fierb ca se apropie marea criza. Un titlu sintetizeaza toate temerile analistilor: "The great depression of 2008 – the mother of all depressions".
uite si link-ul: http://functionpix.com/index.php/article/The_great_depression_of_2008__the_mother_of_all_depressions/1647/
Articolul se bazeaza pe un raport al sefului Goldman Sachs aparuta in TIMES: http://business.timesonline.co.uk/tol/business/economics/article2886499.ece.
Daca am face o paralela intre masurile luate de FED si care au dus la bula imobiliara in SUA si masurile BNR din ultimul an vom vedea similitudini care ar tb. sa ne dea cosmaruri.
Din articolul indicat de "anonimul" de mai sus
"Many experts and scholars believe that it was the fault of governments and the banking institutions who were to blame for the great depression. It was said that the problems began with excessive lending and a blatant disregard for cheap loans."
Textul se refera la criza din '33...dar colegul nostru are dreptate, "input-urile" sunt identice. Cititi si "Silent weapons for quiet wars" si parca incep sa apara raspunsurile.
Premisele cresterii pietei imobiliare din ROMANIA pentru anul 2008:
- criza pe pietele imobiliare ...externe;
- declin economic in SUA si estimari de scadere a cresterii economice in UE;
- scumpirea resurselor energetice;
- declin demografic in toate tarile civilizate si in Romania;
Acum e momentul sa apelati la Milenium Bank, Libra, Ambro pentru credite pe jumatate de veac.
Norocul nostru ca suntem un popor optimist si, mai ales, ca am reusit sa fim apreciati de alte popoare care ne dau bani sa facem ce ne duce capul ...cu ei.
Se ingroasa gluma. Un euro e cotat pe piata inerbancara la ora asta la 3,53 lei. In vara cand s-a deschis blogul lui Manole nici cei mai pesimisti dintre noi nu se asteptau sa se ajunga aici in asa scurt timp.
Pe Bursa e sange, pe piata interbancare e sange... In curand se va lasa cu sange si-n casele celor care de abi le-au cumparat cu credite in Euro pe 30 ani.
Mugur Isarescu ar trebui sa se pregateasca de pe acum sa-si faca harakiri pentru ca nu stiu cum le va explica el amaratilor astia politica monetara idioata care a dus-o in ultima perioada (si nu numai).
Chiar daca veti rade de mine :
1. A impruumuta bani cu dobanda 9camatarie) la persoane fizice e pacat ... ce trebuie marturisit la spovedanie (biserica.org.);
2.A vinde ceva cu mai mult decat face e tot pacat ("scumpetea");
3. Asuprirea saracilor ... e pacat strigator la cer.
Dar pe cine mai intereseaza nimicurile astea ?!
De ce nu ne spune nimeni ce s-a ales de forum si ce e cu admin-ul de nu mai apare pe blog?
Nu de alta, da' deja ne incoltesc in minte ipoteze ce tin de teoria conspiratiei si parca ne ia cu ameteala (ca e ilustrata pe viu)...
Hei, voi pe-acolo, de ce s-a bulit forumul?
Nici eu nu stiu ce o fi cu Alex Dumitrascu.
Manole, las-o naiba ca e chiar de tot teoria ta conspirativa...Nu stau sa citesc 58 de comentarii dar daca esti atat de sigur de teoria ta iti propun altceva: publica matale 1250 de anunturi cu 50.000 de euro sa scada preturile cu 6%. Publicitatea va fi inzecita (toate ziarele vor scrie ca pentru prima data a scazut in n ani de zile) si toata lumea recunoscatoare de pe blog care va cumpara cu 6% mai ieftin iti va da fiecare cate 1250 euro. Ca sa nu mai vb de faptul ca o odata inceputa scaderea va trece de cele 6% matematice...mai ales pe fondul actual al economiei.
Dupa teroria ta castigul e garantat! Dar tu ai curajul sa-ti pui banii unde ti-e gura?
P.S. Vezi sa nu pui 1250 de numere de telefon la intamplare ca cine stie pe ale cui nimeresti...
@Anonim
Mi se ca administratorul forumului e alex.dumitrascu. La un moment dat el a zis ca e interesat mai putin de vorbarie pe blog/forum si mai mult de facut bani exploatand oportunitatile pietelor.
Daca ne uitam ce se intampla in zilele astea pe pietele financiare interne si externe unde volatilitatea e foarte mare atunci alex.dumitrascu e interesat:
-fie pentru a castiga foarte multi bani
-fie pentru a-si limita pierderile
-fie isi linge ranile pe undeva departe de lume, eventual la tara in casa bunicii
Daca alex e ranit inseamna ca talentul lui de analist a palit in fata realitatii care e mult mai cruda.
Asa ca iertati-l daca nu se va auzi o vreme de el de acum incolo.
Poate administratorul forumului munceste sa-l pregateasca pentru relansare,poate ca trebuie sa-l securizeze mai bine,iar asta ia mai mult timp decat va asteptati,nu?Si banuiesc ca o face in timpul liber...
@anonim: ha ha, îmi place cum pui problema, da' citeşte comentariul meu cu #5. Oricum, nu mă face să-mi pun mintea cu chestia asta, că acuş vorbesc cu Ogică de la OTV şi strângem nu 1.250, ci 100.000 de euro pe un "bilet colectiv" de pus anunţuri! :))
@ anonim 21 noiembrie 2007 13:44
Cei care au interese pentru a fi eficienti in manipularea pietei, trebuie sa aiba si o baza.
Evident, cei care detin proprietati sunt avantajati in manipularea pietei.
Noi nu facem decat sa prezentam "baza cresterilor" si "misterul afacerii" celor care pot ajunge in situatia de a lua teapa.
Tare mi-e ca multe economii "civilizate" s-au bazat in ultimii ani doar pe boom-ul imobiliar.
Personal nu sunt interesat de tranzactionarea imobiliarelor la pret de patrunjel, dar suntem o societate umana, iar interesele comune trebuie sa primeze.
Atat timp cat imobiliarele sunt considerate simple surse speculative intr-o piata complet netransparenta si nereglementata, intr-o economie primitiva, alcatuita din marea masa de sclavi sub contract si cei cativa soferi de Mercedes si Ferrari, consider ca imi revine si mie sarcina de a puncta o serie de realitati si bineinteles, ma straduiesc sa incurajez pe cei care fac oarece eforturi in acest sens.
Revenind la "ghidusia" ta, ti-as reaminti si tie, asa cum i-as tranti motanului meu una peste cap cand se scapa pe covor, ca orice inceput are si un sfarsit.
Cresterea pietei imobiliare pe argumentul cresterii economice din Romania si a mentinerii dezechilibrului dintre cerere si oferta nu a fost valabila niciodata dupa '89.
Banii negrii si manipularea pietei imobiliare sunt singurele argumente viabile si acceptabile intr-o societate ca a noastra, dominata de principiile "politically correctness" si, in special, "fair play".
Suntem cu totii de acord ca nu asta e valoarea reala a apartamentelor. Hai sa ne dam cu parerea asupra valorii reale asa cum m-am exprimat eu anterior: un apartament Bucuresti (zona gen Drumul Taberei) 2 camere 60 mp contruit 1982-90 undeva intre 55.000-60.000 E.
@corry
Formula pretului corect:
Un apartament 2 camere 50 metri patrati trebuie sa coste intre 50 si 100 salarii medii/economie diferentierea facandu-se in functie de zona, dotari, finisaje, vecini etc.
1 m patrat util=1-2 venituri lunare.
Pentru Bucuresti ar fi o exceptie, apartamentele sa se calculeze la venitul mediu lunar al unui bucurestean inmultit cu 50-100.
Restul e aritmetica. De aici rezulta pretul corect.
"WSWS : News & Analysis : North America
US recession fears grow as bank losses mount
By Barry Grey
21 November 2007
Use this version to print | Send this link by email | Email the author
The crisis in US housing and credit markets is taking a growing toll on major banks and financial institutions in the US and around the world, and increasingly affecting other sectors of the economy. Mounting bank losses and tightening credit are deepening the housing slump and impacting retail sales, hi tech business and corporate profits as a whole.
US officials are now acknowledging that there will be no early resolution of the financial crisis and are revising downward their economic forecasts for 2008. While they avoid the word “recession,” there is growing concern, if not panic, on Wall Street that a potentially deep and protracted downturn may be looming.
The crisis is compounded by the continuing plunge in the value of the US dollar on world currency markets, which is increasingly placing a question mark over the dollar’s status as the world reserve currency and raising the specter of a dollar panic, which could plunge the world economy into a recession—or even a full-blown depression.
Stock markets around the world are moving lower in the face of the credit crisis and its spreading impact on the general economy. On Tuesday, the New York Stock Exchange managed to record its first gains in five sessions, after sharp declines Monday on all of the major stock indexes.
The modest increases—51.70 points for the Dow Jones Industrial Average, 3.43 points for the Nasdaq Composite Index and 6.43 for the Standard & Poor 500 Index—came despite more negative news on housing and retail sales and the announcement by Freddie Mac, the giant government-sponsored mortgage insurer, that it had lost $2 billion in the third quarter, in large part due to the collapse of securities linked to subprime mortgages.
Indeed, a major factor in the upward spurt that enabled the indexes to finish the session in the black was a gloomy economic growth forecast issued by the Federal Reserve Board on Tuesday. The Fed’s prognosis for economic growth in 2008, revised downward from 2.5-2.75 percent to 1.8-2.5 percent, convinced many big investors that the US central bank would announce yet another cut in interest rates when its policy committee meets again on December 11.
The banks and big investment houses are clamoring for another rate cut, despite its potentially disastrous implications for the dollar and the threat of an inflationary spiral, because they see cheap credit and an endless supply of liquidity as the means for rescuing them from the consequences of their reckless speculation in subprime mortgages and other high-risk deal-making.
They also fear that, without a bailout from the Fed, the ensuing financial wreckage will expose shady and concealed financial manipulations and accounting gimmicks similar to those which came to light six years ago with the collapse of Enron, WorldCom, Tyco and other major corporations.
On Monday stocks fell sharply after Goldman Sachs downgraded its advisory on Citigroup, the biggest US bank, to “sell” and predicted that banks would have to write off another $48 billion in bad investments by the end of 2008.
According to Goldman, Citigroup—the most heavily invested bank in subprime-linked collateralized debt obligations (CDOs), speculative off-balance-sheet entities called structured investment vehicles, and debt linked to leveraged buyouts—will take the biggest hit. Goldman forecast that Citi will write down $22 billion, split between $11 billion in this year’s fourth quarter and the remaining $11 billion in the course of 2008.
The Goldman report brought Citi’s shares down 5.9 percent, bringing its loss for the year to over 42 percent.
Goldman also predicted write-downs of $13 billion for Merrill Lynch and $8 billion at Morgan Stanley, shared over the final quarter of 2007 and 2008.
Among European banks, UBS could have the biggest write-downs, according to the research house CreditSights. The research firm expects UBS to have more than $9 billion in further CDO write-downs, which would add up to more than 70 percent of the bank’s 2006 pre-tax profit.
Dresdner Bank and WestLB could also end the year with write-downs in excess of 50 percent of their prior year’s profits.
The spreading impact of the credit crunch was also demonstrated by the announcement from Swiss Re, the world’s biggest reinsurer of bond insurance firms, of a $1.08 billion write-down of securities linked to subprime mortgages.
Confidence in the credit-worthiness of major financial institutions is evaporating, resulting in a reluctance of banks to lend to one another and to other corporations. This credit squeeze worsens the plight of all sorts of financial companies that depend on readily available and cheap credit to make speculative profits, and are now unable to find buyers for their bonds.
Suddenly, hedge funds and private equity firms that were flying high only a few months ago and reaping gargantuan profits from leveraged buyouts are unable to sell their bonds. On Tuesday, Cerberus postponed its planned sale of $4 billion in bonds related to its buyout last summer of Chrysler.
Moreover, the subprime contagion is spreading to other forms of consumer debt. Lehman Brothers in a report issued Monday said US car loan delinquencies have risen sharply in recent months. “We are beginning to see deterioration in auto asset-backed securities credit conditions,” Lehman Brothers said, suggesting that write-offs of another category of debt-backed securities held by big banks and investment houses may be in the offing.
This crisis feeds off itself, intensifying the housing slump, slashing orders for hi tech and industrial goods, and dragging down consumer spending.
Building data released Tuesday suggested the US housing slump would deepen in the months ahead. Groundbreaking permits fell 6.6 percent in October to their lowest level in over 14 years, a sign that builders were cutting back on residential home projects. Permits have slid nearly 25 percent since October 2006, Commerce Department said.
Construction of single-family homes dropped again last month, and over all housing starts remained near the lowest level since the recession of the early 1990s. The chief executive of Wells Fargo bank last week described the housing slump as the worst since the Great Depression.
Moreover, the credit crunch is increasingly dragging down building activity in the commercial sector.
In another sign of impending recession, US industrial production fell 0.5 percent in October, the biggest decline since the aftermath of Hurricane Katrina in September 2005.
And over the past several days, a series of companies have reported lower sales or profits for the third quarter and warned of weaker sales and earnings in the months ahead. These include the retail chains JC Penney, Kohl’s and Target, the home improvement chain Lowe’s, the package-moving giant FedEx and even Starbucks, the biggest coffee house chain.
Corporate profits are also trending down. According to Standard & Poor’s Index Service, operating earnings for the companies in the S&P 500 stock index fell 8.5 percent in the third quarter, the first decline since the fourth quarter of 2001, i.e., during the recession that followed the collapse of the 1990s’ stock market bubble.
At the same time, inflationary pressures are building. Crude oil futures closed over $98 a barrel on Tuesday, and home heating oil rose by $2.69 a gallon.
The US dollar, which has dropped 16 percent this year against a basket of major currencies, fell to new lows against the euro. The relentless slide of the dollar is roiling economies around the world and further destabilizing the global financial system. It is hurting exports from countries with stronger currencies, including the European Union and Japan, and fueling inflation in countries, such as the oil-exporting Persian Gulf states, that peg their currencies to the dollar.
All countries with large hoards of US dollar-denominated assets and dollar currency reserves are seeing the value of their holdings steadily erode, fueling talk about shifting to other currencies, such as the euro.
On Monday, Chinese Premier Wen Jiabao told a business audience in Singapore that it was becoming difficult to manage China’s $1.43 trillion foreign exchange reserves. “We are worried about how to preserve the value of our reserves,” he said. His remark increased speculation that China may be shifting a portion of its reserves out of the dollar.
And at a weekend summit of OPEC countries in Riyadh, Saudi Arabia, the weakness of the US currency emerged as a major topic. Iran and Venezuela pushed for a statement in the summit communiqué on the impact of the falling dollar on the group’s revenues, which are being hit because oil prices are set in dollars.
This produced a clash with the Arab states, led by Saudi Arabia, which was inadvertently broadcast live to reporters covering the summit. Saud Al-Faisal, the Saudi foreign affairs minister, warned the meeting: “The mere mention that OPEC is studying the issue of the dollar is going to have an impact.” He said a reference to the US currency in the summit declaration could cause the dollar to “collapse.”
The Financial Times on Tuesday quoted Stephen Lewis of Insinger de Beaufort as saying, ““If the Gulf nations dropped their objection to pricing oil in currencies other than the US dollar, the dollar’s global reserve role could be severely impaired.”
The newspaper’s lead editorial on OPEC’s dollar dispute concluded by warning: “Yet as the monetary consequences of the falling dollar worsen for those countries pegged to it, the risk of revaluations and subsequent flight from dollar assets gets higher. A dollar rout in still a danger.”
The newspaper over the weekend reported another sign of the times in regard to the dollar: India’s culture minister announced that the US dollar will no longer be accepted as payment for admission to the country’s cultural sites, such as the Taj Mahal. While in the past the government encouraged tourists to use the US currency to buy admission tickets, they are now insisting on payment in rupees.
On the most fundamental level, the erosion of the global position of the dollar expresses the immensity of the crisis of world capitalism and the fact that it is centered in the center of the world capitalist system, the United States.
See Also:
Near-panic atmosphere as US Federal Reserve chairman testifies before Congress
[9 November 2007]
Citigroup ousts CEO, warns of billions more in subprime losses
[6 November 2007]
Stock market gyrations fueled by credit, housing market crises
[3 November 2007]
US Federal Reserve accedes to Wall Street demands with another interest rate cut
[1 November 2007]"
Ca o curiozitate, in momentul de fata nici un proprietar de apartament vechi nu vinde casa in functie de suprafata ci de “pretul zonei” care poate fi acelasi pt un apart de 20 cam de 52 m2 sau 60 m2, ani de constructie diferiti. Incercati sa-i aduceti argumentul suprafetei...si veti vedea reactia. Nu conteaza!!! s-a vandut un alt aprt de 2 cam cu atat in vecinatati, atat fix cer si eu.In Dr Taberei nici 10% din apart existente nu sunt construite dupa 1982 (s-a construit masiv la inceputul anilor ’70 acolo si chiar un an doi ianinte) si nu corespund cu aceste dimensiuni generoase evocate. Asa ca …nici nu stim ce sa comparam.
@Anonim 11:44, mersi pentru articole, le voi citi si pe acestea, dar ma gandesc ca poate crezi ca sunt in tabara gresita. Eu sunt pentru revenirea la normalitate a preturilor(supraevaluate si nesustinute econimic), eu nu cred ca vor mai creste, chiar daca trebuie sa ducem lupta de convingere cu ceilalti naivi. Eu sunt pentru constientizarea populatiei aspura ce inseamna credite date "ieftin" (adica la 3,1ron/euro si dobanzi promotionale de 5-6%). Eu sunt pentru informarea populatiei aspura unor fenomene economice clasice (macar) si avertizarea lor in cazul in care se arunca cu capul inainte fara sa se informeze macar ce inseamna asta. Sunt contra speculei manate de dorinta de imbogatire pe spatele "naivilor". Sunt contra pararilor potrivit carora "o ducem bine" sau "e normal sa fie asa".
Acum sa revenim la oile noastre. Cu toate ca cel mai mult ii ustura pe cei care au credite in euro, cresterea euro sa stiti ca are si avantaje economice pentru Romanika. Sa incepem cu banii capsunarilor trimisi acasa. Ok, nu mai sunt la fel de multi, dar vor fi mai puternici, un euro puternic favorizeaza foarte mult exporturile si defavorizeaza intr-un mod crunt inporturile, exact ce avem nevoie pentru ca a noastra mititica crestre economica sa fie si sustenabila. Un leu puternic insa favorizeaza aparita capitalului speculativ, pe cand un euro puternic il cam indeparteaza. Euro se va intoarce parerea mea, pe la un 3,7-3,8, poate chiar 3,9. Personal nu-l doresc atat, dar cred ca asta e singurul raspuns pentru un leu supraevaluat, si semnale au fost numai ca lumea nu a vrut sa le asculte. Au fost numerosi analisti care au spus ca leul este supraevaluat, ca economia e supraincalzita, dar nu i-a luat nimeni in seama. E cazul sa le recunoastem meritele.
Acum despre Mugur Isarescu. A vrut, n-a vrut, o face constient sau nu, e omul negru sau nu, eu nu stiu. Nu i-am urmarit nici toate aparitiile si nici toate interviurile, dar nici toate deciziile. Cand a fost vorba de marire sau scadere a dobanzii, la acele lucruri ma asteptam si eu oarecum date fiind conditiile economice de la momentele respective. Ce pot sa spun este ca el a avertizat ca leul e supraevaluat, a avertizat asupra avansului cresterilor salariale, si ca se vor culege ponoase mai tarziu, si am fost pe faza si cand a fost impotriva anumitor bugete alocate de catre "alesii" nostrii. Cu toate astea, chiar daca el a dat avertizari, se pare ca e la mana mogulilor si nu a putut deloc impiedica masurile pe care acestia le-au adoptat. Fie ca el a vrut sau nu.
Revenind la euro, ce fac cei care s-au imprumutat asta vara cu rate de 500, 600, 700E? Ce fac ei daca ajunge euro la 3.8? Vor da mai mult cu 78, 94 respectiv 110E la nivel de 3.8. Daca le e indiferent ca mai scot 3-4 milioane LUNAR din buzunar asa pur si simplu, stati sa vedeti cat or sa mai dea cand se termina perioada promotionala.
daca ii sa vorbim de logica ...
cu aargumentul asta sa ajus aici
mi-e imi prezentau "apartamente de lux", pt ca aveau instalatie de clima (10-20mil.), dar mobila trebuia toata aruncata si finisajele refacute,
cand i-am zis ca nu pot sa le folosesc mi-a zis ca pot sa le arunc a 2a zii ... atata judecata e la limita durerii
pretul/mp in functie de zona si vechime,
erau primele mele intrebari,
si agentu in loc sa raspunda : "tu esti softist, numa softisti ma intreaba de astea ..."
mi se par cel mai relevante
cat despre asa zisa criza,
sper ca exagerati,
ca de o fi sa se intample,
pe langa toate celelalte gunoaie din tara asta,
ne putem astepta la sinucidere in masa ... exagerez si eu :-)
sper ca nu aveti dreptate
p.s.
Despre recesiune din america, inca nu ma pronunt, teoria conspiratiei imi spune ca si acolo sunt interese foarte mari ca fenomenul sa ia amploare, evident pana la un moment dat. America e o putere mult prea mare ca sa lase acest fenomen pur si simplu la voia intamplarii. Dar nu putem face decat sa asistam si sa tragem invataminte.
Iar pentru cei care inca mai sustin crestrea preturilor la apartamente: cum puteti crede ca acestea vor mai creste cand in TOATA EUROPA sunt tendinte de scadere. Evident, pe nicaieri (sper) nu va fi nici un crash imobiliar, insa chiar si o scadere de 2-3-5% este o scadere, si nimeni (nici un investitor strain) nu va mai intra pe piata imobiliara speculativa vazand ca la el acasa lucrurile nu stau prea bine. Crezi ca o sa mai vina vreun neamt, vreun englez, austriac sau francez sa mai cumpere vreun apartament in Romanika gandindu-se ca il vinde la anu' mai scump? Sunt atatia care deja au luat tepe cu investitiile din zonele montane din Bulgaria, de ce credeti ca si-ar mai incerca de acum incolo norocul cu Romania. A adus cineva mai demult vorba ca ar cunoaste niste coreeni care au luat zeci de apartamente in ansambluri noi. Nu contest dar si greu imi vine a crede. Totusi, investitia in apartamentele noi nu e chiar asa periculoasa ca investitia in cele vechi, si chiar daca "stim" (mai mult sau mai putin) ca si calitatea materialelor sau a lucrarilor nu este dintre cele mai de dorit, faptul ca e nou, va permite mentinerea unui pret usor supraevaluat. Eu nu sunt impotriva creditelor pe termen lung (caci alte solutii nu prea exista) ci impotriva creditelor luate fara cap, adica pentru apartamente supramegaevaluate cand puterea de economisire se reduce la aproape 0.
@Cosmin
O criza nu presupune neaparat o cadere abrupta si mai ales imediata. Balonul se poate dezumfla incet dar sigur, timp in care ne putem lua mai multe centuri de siguranta, fiecare dupa cum va putea. Nici eu nu doresc o criza, dar trebuie sa ne luam masuri de precautie. Sa presupunem totusi ca va fi doar o stagnare, deprecierea leului va ustura grav la portofel, importurile vor scadea, preturile la aceste produse vor urca (trebuie sa-si plateasca datoriile), marfa mai putina caci ei(importatorii) au mai putini euro in cont si tot asa, rezultatul va fi clar ca buna ziua: NIVELUL DE TRAI va fi net inferior ultimilor cativa ani. Iti place sa stii ca nu-ti vei mai permite cate chestii ti-ai permis pana acum, sau mai speri la mariri spectaculoase de salariu ca sa acopere inflatia?
Vom trai si vom vedea. Pana atunci nu investesc in piata imobiliara la capitolul apartamente. La teren preturile au ajuns destul de mari incat nici la ele nu stiu daca se mai pot incadra la capitolul "investitii".
cred ca manipularile pietei imobiliare sunt evidente si ar trebui sanctionate.se impune controlul si centralizarea tuturor tranzactiilor. Dar atunci cum s-ar mai putea face marile averi cu terenuri expropiate(autostrazi,Nabucco,etc)
@Corry
nu fi stresat pt tot felul de frustrati care nu mai pot de grija altora! Sunt alaturi de tine !
Daca vei continua sa duci o viata cumpatata, sa castigi bine, sa economisesti si sa investesti inteligent surplusul in 10-20 de ani vei fi milionar.(cauta compound calculator pe google )
@economistul si alti specialisti cateva intrebari :
care e rata reala de inflatie pt euro?(in UE)
cat din datoria de 35 miliarde e publica si cat privata ? din cea privata cat s-a dus pe investitii in tehnologie?
stie cineva ce inseamna cu adevarat'supraincalzire' in afara faptului ca se tot plimba prin media acest termen? pe wikipedia spune ca daca productia nu tine pasul cu cererea . asta inseamna ca inainte de 1989 aveam overheating?
de ce avem inflatie la imobiliare si deflatie la bunuri de consum (tv,aparate etc)?
Danke schon.
Uitati-va pe site-ul ANL si veti afla ca se vor contracta 100 apartamente noi pentru constructie in Ploiesti la pretul de 58000 pentru 3 camere, 42000 pentru 2 camere si 30000 pentru garsoniere.
Sunt apartamente noi si gata finisate si va spun sincer ca avei toate sansele sa prindeti fara pile, asa cum am prins si eu.
Fiti pe faza ca apar si in alte orase si au fost continuu oferte.
Si daca nu ati mai avut locuinta si sunteti casatorit sub 35 de ani mai primiti si 20% subventie de la stat conform OUG 51/2006 (asa cum am primit si eu).
DECI IATA VALOAREA REALA.
Si in loc sa plangeti pe forum, bagati-va pe felie.
BAFTA din INIMA.
PS: Eu am luat acum doi ani 3 cam in Buc cu 42000 si am primit subventie cam 8000.
Dezavantajul e ca asteptati 2 an pana se construieste (timp in care platesti rata proportional cu gradul de finalizare). E problema fiecaruia cum alege.
Si sa nu-mi spuneti ca finisajele ANL sunt proaste. La banii astia nici nu se mai pune la socoteala. Oricum le schimbati cum vreti voi.
Si mai e ceva. Nu sunteti proprietari pe teren, dar vi se da in folosinta gratuita pe toata perioada existentei constructiei prin HG. Ulterior se vor da si HG prin care se vor putea cumpara terenurile dar dupa vreo 5 ani. Si mi se pare normal acest lucru pentru a impiedica specula. Adica il cumperi pentru tine si nu pentru a face afaceri.
Aceea este valoarea reala pt Ploiesti, si cel mai probabil pt Ploiesti margine cu vedere la teren agricol.Bucurestiul are alt pret al terenurilor, alte facilitati, deci nu va luati ca reper preturile din Ploiesti. “ Acesta este deci adevarata valoare” ..pt cei dornici de chilipiruri, de astepta 2 ani sau si mai mult in chirie apoi de stat 1 an fara apa si gaze si conditii de provizorat….cum s-a mai intamplat in Bucuresti. Piata imobiliara cuprinde, in functie de preferinte, varste, venituri, atat doritori de locatii Dorobanti sau Unirii cat si Pantelimon capat sau Fizicienilor sau autogara Militari. Fiecare zona are un pret, un grad de confort, un anumit profil al locatarilor. Asta nu datorita balonului imobiliar, a manipularii romanesti sau a lui Isarescu. In orice tara este asa, in orice tara sunt locuinte sociale, cartiere ieftine, si cartiere mai scumpe. Din pacate, aici vorbim de un fenomen global, incercam sa-i analizam cauzele, parghille care pot misca acesta piata, fenomen care a afectat toate tipurile de locuinte si categoriile de pret si confort, iar nu de o fuga dupa chilipiruri si cu locatii batute in cuie (si alea distribuite celor care se incadreaza).Oamenii ai gusturi diferite, interese diferite in a locui si nu poti caza un Bucuresti intreg in cartiere ANL…adica vreo cateva zeci de unitati locative.
Ce tari suntem. Lipsim de pe lista lor si la noi continuau si continua sa creasca, cat timp la ei incepuse descresterea si reasezarea. Inseamna ca la ei s-a trezit lumea si "speculantii" (capitaluri speculative sa sune mai bussines) au venit in Romania.
Bai ... suntem tari! Pe invers intotdeauna ! In orice !
" Monday, October 22, 2007
The end of the Eastern European housing bubble?
The Latvian housing bubble has been one of the main topics on this blog recently. By now, the bubble seems to be over. The apartment prices have declined 14% in last half year and are still falling.
According to Irish Independent, the same thing has happened in most of Eastern Europe. Latvia, Estonia, Lithuania, Poland, Hungary, Bulgaria... all those countries have their housing prices falling. And some Irish investors are having problems because of that...
Posted by Latvian abroad at 11:47 PM "
@richard
I.Cineva spunea ca exista 3 tipuri de minciuni:
-minciuni
-minciuni sfruntate
-statistici
Si statisticile care indica nivelul inflatiei din orice tara se incadreaza la capitolul "minciuni supergogonate"
In UE rata oficiala a inflatiei e de 2,5% dar cea reala cred ca depaseste usor 5%.
In Romania rata oficiala a inflatiei e de 6%, dar ea depaseste lejer 20%. Gandeste putin la urmatoarele cresteri de pret in ultimele 12 luni:
-paine 70%
-ulei 59%
-zarzavaturi 100%
-grau 160%
-servicii de baza 50%
-benzina 30%
-chirii minim 30%
-case minim 40%
-intretinere 20%
-adauga stagnarile sau scaderile de pret la produse electronice si electrocasnice, servicii telefonice, energie electrica etc si vei vedea ca tot va sari de 20% aceasta inflatie calculata pe genunchi ce Comisia Mincinoasa de Statistica.
II.Datoria externa a Romaniei de 34 miliarde e impartita astfel:
-datoria publica 7 miliarde
-datoria public garantata 4 miliarde
-Datoria privata 23 miliarde
@richard
III.Incalzirea economiei?
Pai cand tu mergi la piata si cumperi 5 kg de rosii, dar nu ai bani decat pentru 3 kg te imprumuti la vecinu' pentru restu 2 kg pana la salariul viitor.
-Apoi mai vrei sa cumperi un televizor cu plasma si te imprumuti la alt vecin pana la salariul viitor.
-Apoi vrei si masina si te imprumuti la 2-3 prieteni pana la salariul viitor
-Apoi vrei si casa si te imprumuti la toti prietenii, dusmanii si vecinii pe care-i cunosti pana la salariul viitor.
-Apoi mergi la serviciu si ti se face lene sa mai lucrezi. Ce-ti mai trebuie, ai burta plina, casa, masina si TV in sufragerie. Vine seful si te vede ca stai pe tanjeala... te iei cu el in gura, iar a doua zi te da afara...
Vine ziua salariului, din ultimul tau salariu de somer proaspat devenit nu poti returna toate datoriile pe care le-ai facut...
Debitorii tai (prieteni, vecini, dusmani) preseaza asupra ta sa le returnezi imprumutul. Tu ii mai amani putin, apoi inca putin... pana cand ei dispera si vin de-ti iau si TV-ul si masina si apartamentul. Apoi iti mai dau si cate un picior in fund si cate un pumn in nas pana ce ajungi sa faci febra de atata bataie... Asta se cheama "febra economica" sau mai academic "supraincalzire economica" in viziunea mea.
Mai sunt si alte variante, dar nu vreau sa insist aici.
30-06-07
1 eu = 3.11 ron
500 eu = 1555 ron
venit = 3110 ron
grad de indatorare =50%
................
20-11-07
1 eu = 3.5 ron
500 eu = 1750 ron
venit = 3110 ron
grad de indatorare = 56 %
..............
21-11-07
1 eu =3.54 ron
500 eu = 1770 ron
venit = 3110 ron
grad de indatorare = 57%
.........................
nota: utilitatile in Romania se platesc in euro.
@anonim 21 noiembrie 2007 18:17
De acord cu tine in privinta cresterii ratelor...
Totusi, utilitatile si accizele sunt platite la cursul de la inceputul lunii Octombrie.
Desigur, aceasta reglementare a fost valabila pentru anul 2007 cand cursul a fost constant sub valoare din Octombrie 2006, dar in 2008 cu siguranta se va adopta un act normativ care sa permita ajustarea la cursul ...mai recent.
Argumentul mentinerii in 2007 a fost principiul recomandarii UE...in 2008 se va aminti de ...necesitatile poporului roman si de nevoia de independenta si clarviziune...
Suntem luati de prosti...
Cand mi-am luat eu de la ANL cu 42000 erau aceleasi voci ca si a anonimului de mai sus care are basini de centru si daca se poate si peste noapte. Pai stai tata si asteapta inca doi ani pana prinzi tu in centru sub 100.000 si mai vorbim. Pai ce vrei mai bine decat 3 camere in bloc nou 80 mp la 58000? Iar daca nu vrei oferta asta, macar nu te mai plange ca sunt mari preturile.
Nu va mai luati dupa toata zvonistica cu utilitatile. O fi fost un caz doua care ulterior s-au rezolvat. Daca iei o darapanatura comunista construita pentru doar 7 sau 7.5 grade Richter e bine ?
Vocabularul si prezenta lui corry, adica gigi castron, va descalifica si va dezonoreaza pe toti.
Este suficient un marlan pentru a desfiinta o discutie. Pun mana in fic ca neam de neamul lui n-a vazut Libia si ca nu e altceva decat un falit de agent imobiliar de cartier.
Nu am nici un motiv sa mai scriu ceva aici, nu-mi face placere sa sa fiu insultat de toti derbedeii.
Dupa cate imi amintesc si alex.dumitrascu a renuntat sa va mai onoreze tot din cauza insultelor astuia.
Manole, n-avem un regulament, ceva?... impotriva astora de-alde corry
@economistul
dar daca inflatia reala in zona euro este de 5 % nu este normal ca imobiliarele sa creasca cu minim 5 % ? Daca adaugam si cresterea economica de 5-6 % din ultimii ani rezulta o apreciere de 10% pe an.Mai avem un procent de ???% datorita faptului ca apt pe vremea lui Ceausescu erau practic subventionate de stat(se platea doar imobilul si nu terenul).
Teoretic daca adunam aceste 3 valori ar trebui sa gasim cresterea normala a imobiliarelor. Pe langa acestea mai sunt variabilele urmatoare: crestere economica locala, pozitionare, etc.
tocmai am auzit de un caz de un apt in Israel(Tel-Aviv) cumparat acum 10-15 ani cu 15000 $, pretul a ajuns acum 1 an la 100 000$ iar acum a ajuns la 60 000$.Persoana din Israel care are si in Ro un apt. incepea sa imi zica ca preturile au cam ajuns la maxim si ca el ar vrea sa vanda pana nu se intoarce roata.
Totusi sa speram intr-o aterizare lina si nu o prabusire, pt ca in acest caz toti vom avea de suferit.
http://int1.fp.sandpiper.net/reuters/editorial/images/20071120/Mortgage%20FalloutGS.pdf
Regulamentul sunt eu. Lăsaţi-l şi pe Gigi Castron / Corry să-şi spună părerea... eu, ştiindu-l de la început, cred că omul e mult mai conciliant decât în urma cu 2 luni când ar fi fost în stare să-mi spună în faţă că-s dobitoc.
De Alex Dumitraşcu nu ştiu ce să zic, nici forumul nu-şi revine... pe el l-au jignit mult mai mult nişte anonimi, dar ce naiba, suntem oameni maturi, n-are rost să ne supărăm din atâta lucru. De-a lungul timpului nu am şters decât câteva mesaje care nu exprimau numai jigniri, ci de-a dreptul injurii.
Ma simt dator, fata de membrii civilzati ai acestui blog, ca inainte de a-mi inceta modesta colaborare, sa va aduc la cunostiinta un mic amanunt, pe care l-am observat de la bun inceput, dar pe care m-am facut ca nu-l observ.
Daca Gigi Castron, sau Corry sau cum s-o mai fi chemand ar fi "petrolist" in Libia (?), sau Botswana sau Tibet, sau unde ar vrea el sa fie, ar avea salariul in dolari, nicidecum in euro. Dolarul este moneda in care se coteaza petrolul, se raporteaza afacerile din petrol, si...se platesc salariile.
Sintagma Euro, este insa atat de familiara agentlor imobiliari de cartier, incat nu pot renunta la ea nici cand se aventureaza in...petrol.
@anonim
desi in general nu sunt de acord cu gigi castron, la faza cu salariul gresesti.
si eu sunt "petrolist", si am salariul in euro. ca urmare a intrarii romaniei in uie. cel putin la marile corporatii, s-a produs schimbarea de la $ la E pt romani.
Dracu
Manole,
care-i diferenta dintre jignire si injurie? da si tu niste exemple...neutre, daca se poate. ce se poate spune si ce nu, in limitele bunului simt.
Din acest moment nu voi mai posta. Vad ca mai multi ma fac dobitoc, marlan, ca nu am caracter sau ca am nu stiu ce vocabular, in timp ce eu doar dadeam niste sfaturi intr-un mod cu totul civilizat. Conform principiului: Nici un bine nu ramane nepedepsit.
Unii pun mana in foc ca am salariul in dolari, altii ca sunt petrolist. Ce mai stiti despre mine?
Sanatate baieti. Si sa va fie chiria usoara !
Din seria de succes piata imobiliara va creste:
http://www.gandul.info/economia/pregateste-directiva-referitoare-creditele-ipotecare.html?3936;1056251
CE pregăteşte o directivă referitoare la creditele ipotecare
Se vorbea de circumpsectia de toamna a potentialilor cumparatori...poate ca se va prelungi pentru tot anul 2008, iar din 2009 piata imobiliara din Romania va fi un Roller Coaster pentru "investitori" romani (bisnitari) si straini (speculanti).
" Va fi cel mult o vorbarie frumoasa " .
http://www.hotnews.ro/articol_90573-Bruxelles-ul-vrea-sa-schimbe-regulile-pe-piata-creditelor-imobiliare.htm
pt termenii folositi de manole
http://dexonline.ro/search.php?lexemId=28302
INJÚRIE s.f. 1. Jignire, insultă. 2. (Rar) Acţiune cu efect vătămător. [< fr. injurie, cf. lat. iniuria – nedreptate].
@ anonimul ofensat
poate ca limbajul nu a fost unul oficial, dar faptul ca tu te simti agasat, cred ca e ceva personal,
am citit si eu posturile, si mi s-au parut echilibrate
esti liber sa pleci asa cum ai venit, si e valabil si pt mine acelasi lucru, nu vreau sa te supar si eu,
cel pe care il vad ca greseste esti tu, cand il acuzi ca spune lucruri neadevarate, nu poti avea nici o idee ce castiga omu sau ce face,
el nu si-a jucat cartea cu ofensatu'
bila albe pt gigi/corry
bila neagra ....
Vazut la cafea de dimineata pe Money Channel : un broker care a afirmat ca , din punctul lui de vedere, investitorii straini nerezidenti au inceput retragerea "strategica" de pe piata. Apoi explicat de ce crede asta ; scaderea anumitor indici bursieri, scaderea valorii leului fata de euro etc. etc.
Bruxellul nu poate influenta printr-un proiect de lege (care nu aduce prea multe in plus, decat mai multa transparenta) piata din acesta tara.Numai schimbarea politicii de creditare in sine, de catre bancile comerciale sau de catre banca nationala poate influenta acesta piata. Iar in momentul de fata, aceasta este departe de a se intampla, dimpotriva, tot mai multe banci primesc avizul BNR de a acorda credite cu grad de indatorare la 70% si avans sub 25%...nu sunt sanse. Cursul valutar, construirea masiva, accesul la credite, acestea sunt singurele parghii care mai pot schimba acesta piata. Cred ca trebuie trase mai multe sperante din cursul valutar – astazi 3.59 -care va face ceea ce nu indraznesc bancile sa faca: sa reduca gradul de indatorare....dar altfel decat procentual afisat.
...
apropoo de tactici financiare si de curs,
250mil erau cu o sapt in urma 7300eur acum sunt doar 6600eur ...
pt 700eur economii stau o luna si ma uit la altii cum isi traiesc viata, si eu "sug ca si ursu pe deget" .. acum ii ca si cum i-as fi aruncat pe geam,
what a looser .... hmmmmm ?
cine vrea sa ma protejeze, Bruxel -ul ?
gluma zilei ... doar ca nu mai pot sa rad
Asa e, nu are cum sa influenteze decat daca se modifica normele de greditare, nu modul de calcul al DAE. Pana la urma daca omului de rand ii se comunica CLAR cata dobanda plateste, si el accepta, nu-l mai intereseaza deloc ce formula de calcul se alfa in spatele rezultatului. Cumparatorii isi calculeaza investitia in functie de dobanda sau plata totala finala. Sub nivelul preturilor din 2006 piata imobiliara sunt convinsa ca nu va scadea niciodata. Romanul dupa ce a vazut ce inseamna sa ai bani multi, nu cred ca va mai vrea sa-si vanda maghernita, chiar daca piata va scadea. Chiriile se vor mentine pe un nivel ridicat, iar daca pretul apt scade, prefera sa-l inchirieze decat sa-l vanda. De vandut poate mai vand doar pensionarii care nu au cui sa lase mostenire.
Cosmin, de protejat ne vom proteja singuri daca adoptam moneda euro cat mai repede. Pentru ca aceasta sa se intample trebuie sa avem piete stabile, indiferent ca este vorba de cea de consum, sau imobiliara. Atata timp cat nu se iau masuri impotriva speculantilor si bisnitarilor, nu avem sanse sa stabilizam pietele prea curang. De aceea imi doresc o stagnare a preturilor cat mai curand.
Ma intreb cum a fost cu chestia aia ca daca vindeai apartamentul mai devreme de 3 ani plateai 16% impozit. De ce s-a scos? Pentru ca printre distinsii alesi erau foarte multi "bisnitari" pe piata imobiliara.
@ GabrielaG
"Ma intreb cum a fost cu chestia aia ca daca vindeai apartamentul mai devreme de 3 ani plateai 16% impozit. De ce s-a scos? Pentru ca printre distinsii alesi erau foarte multi "bisnitari" pe piata imobiliara."
Nu insemna nimic, oricum cereau cu 16% mai mult decat vroiau initial.
Comisionul agentiei datorat de catre vanzator este in pret. Cumparatorul le plateste pe amandoua dca pot spune astfel. Eu vreu 1oo K euro si trebuie sa dau agentiei 4000 euro, cer pe el 105 k euro. Asa si cu impozitul. Ceri mai mult si acoperi sumele. Asta e iar un motiv al valorii "nerealiste" .
niste vesti:
1E = 3.59 ron
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15803&art=39228&cHash=29dacef357
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15796&art=39268&cHash=00ff25aa2e
iar din ratele astea s-au cumparat 1500 de apartamente noi in 10 luni. adica 150/luna adica, la 1000+ de agentii imobiliare, 1 apartament nou la 6 luni/agentie.
si ne gandim cate din apartamentele astea sunt doar pe hartie?
si pentru cate din apartamentele astea s-a platit doar avansul ca sa poata da bine la statistica?
ni s-a servit pana acum asa: piata creste, apartamentele noi se vand ca painea calda, alea vechi se vand din prima zi, veniturile cresc, economia creste, accesul la credite e facil, vin multi tineri in Bucuresti, investitorii cumpara sute de apartamente in faza de proiect, multi tineri castiga 700+ euro/luna si isi permit, etc, etc, etc
daca e sa ne luam dupa ce spunea un "imobiliar", cum ca s-au vandut anul asta mai multe apartamente noi decat vechi ce inseamna asta? ca o agentie vinde in medie un apartament la 3 luni?
e oare asa ceva posibil?
unu care economiseste
Apropos, ce ati face cu 135.000E daca ati avea deja banii astia in mana, fara credit. Ati investi ACUM in imobiliare?
Tin sa spun ca e vorba de tatal meu, care face 57 de ani, deci nevoie de 3 camere nu este acuta, iar unele banci ofera 5% si la euro. Dupa calculele mele dobanda i-ar acoperi o buna perioada de timp chiria, pana sa se hotarasca ce sa faca, sa vada daca o iau preturile in jos, sau in sus. Cred ca 2008 este un an definitoriu. Voi ce ziceti?
Nici eu nu as cumpara nimic daca as avea 135.000 Euro. In astfel de momente cand preturile au avut o curba ascendenta de o lunga perioada de timp si, in acelasi timp, pe piata a aparut o inflatie de apartamente noi (peste tot se construieste - de asta e si atat de groaznic traficul in bucuresti), este clar ca maximul a fost atins. Daca intr-adevar va incepe o concurenta reala pe piata constructiilor noi (si nu oligopol cum a fost pana acum), preturile nu au cum sa ramana cele de acum!
Eu personal as tine banii la banca (ca la Bursa nu ma pricep sa investesc).
Mizati pe leu ne indemna MI acum 3 luni. Acum mi-e clar ca a facut-o intentionat si cu buna stiinta la fel cum a pastorit haosul ce va urma pana la punctul de fierbere, exact dupa modelu' american.
juramantul fata de "fratie" este deasupra oricaror juraminte sau angajamente anterioare sau ulterioare.
…@Victor
unii dintre voi atatea detalii cer pana identifica singuri apartamentul, daca agentul imobiliar e un novice.
cum ar fi sa generalizez si eu si sa spun ca toti cumparatori-s ticalosi, ca incearca sa fure si sa insele?
Pai Victor, daca dupa cateva intrebari (sau detalii cerute telefonic) proprietarul poate identifica singur apartamentul....mi-e teama ca ti-ai acordat singur masura importantei acestei munci, si a comisionului de cateva mii de euro bune. Adica dincolo de monopolul de a publica aceste anunturi in numele agentiei (mizand pe ignoranta vanzatorilor care chiar cred ca agentiile au “in sertar” clienti seriosi, cu sute de mii de euro cash in buzunar, si ca daca o sa-si publice singuri anuntul o sa ia mai putini bani pe apartament si n-o sa gasesca in veci clienti), dincolo de identificare, NU EXISTA ALTE SERVICII REALE PE CARE VOI LE OFERITI. Temerea ta ca din prea multe intrebari se poate identifica apartamentul ar trebui sa nu existe daca in spatele identificarii acestuia ar exista si alte servicii de neinlocuit, fara de care tranzactia ar fi in pericol Asa cum am spus in postarea de mai sus, dincolo de identificarea apartamentului, agentul nu mai are nici un rol, dar absolut nici unul, in conditiile in care antecontractul se poate face la notar, printr-un act de necontestat, iar taxele aferente se vor scade din valoarea finala a texelor de autentificare definitiva a notarului. Crede-ma, ca am trecut prin trei tranzactii in ultimii 10 ani, toate fara agenti si fara nici o problema ulterioara. Pentru o persoana avizata, informata, care intelege sistemul, este imposibi sa nu intelegi ca singurele documente imbatabile sunt cele emise de institutiile autorizate ale statului, respectiv extrasul de carte funciara care-ti autentifica proprietarul. Cat despre faptul ca daca treci de agent vei avea nevoie de psiholog ulterior....nu e deloc real, fiind chiar psiholog de formatie si avand capacitatea de a analiza cu rigoare care sunt beneficiile si rolul (altul decat cel de manipulare) al unui agent imobiliar. Cel putin in societatea noastra, nu vreau sa extrapolez la nivel de profesie peste tot in lume. Repet, in Romania comisionul nu este justificat nici ca valoare nici ca pondere a serviciilor in procesul tranzactie. Rolul agentului este complet inutil o data apartamentul identificat.Asta in conditiile in care cel interesat nu este capabil sa o faca singur.
Cat despre faptul ca acei cumpatarori sunt ticalosi, pt ca vor sa fure si insele....din moment de cumpara (cu bani grei), nu fura si nici nu inseala. Faptul ca vor sa se debaraseze de niste servicii de intermediere inutile si exagerat de scumpe, cerand la telefon niste informatii...denota doar ca vor sa sparga un monopol – acela al publicarii anunturilor. Nu e nimeni ticalos pt ca cere o informatie telefonica. Lasati proprietarii sa-si publice singuri anunturile, publicati si voi in paralele, mizand pe serviciile de neinlocuit pe care le puteti oferi in procesul tranzactionarii, pe preturile realiste ale acestor servicii, si astfel veti vedea valoarea serviciilor voastre. In rest, e doar un monopol....condamnabil ca orice monopol. Bazat pe manipulare si pe ignoranta vanzatorilor.
Trimiteți un comentariu