Ia citiţi articolul ăsta din revista "Capital" de ieri: Gelu Tofan, back in business. Toate bune şi frumoase, există teren disponibil pentru construcţii în sud, proprietarul nu mai stă cu fundul pe el şi e dispus să-l pună la dispoziţia unor proiecte imobiliare, dar citiţi şi comentariile postate de doi cititori. În caz că vor fi şterse le reiau eu aici:
gicu balaban: Terenurile sint contaminate cu negru de fum(cancer / Este ilegal sa vinzi terenuri contaminate chimic ...fara sa faci decontaminarea lor. Decontaminnarea terenurilor de la Danubiana costa de 10 ori mai mult decit ternurile.
Revista Capita de ce nu spune nimic ca este ilegal sa vinzi ptr imobiliare sau agiricultura astfel de ternuri.
Ternurile de la Danubiana sint moarte poate o groapa de gunoi dar nu vad altceva posibil
Revista Capital ar trebui sa mearga sa vada terenurile respective si dupa aia reclama...
vasile Pavelescu: Zona Danubiana o bomba chimica / Am lucrat la Danubiana si stiu situatia , acolo este contaminat totul pe o zona de 3 km daca nu mai bine. Ca sa cureti trebuiesc decopertati 3-4 m de pamint nu face sens..pe 3-4 km
Cum de Tofan are curaj sa vinda asa ceva nu stiu nu cred ca va primi aprobare ..este mult prea periculos cu bataie prea mare ca cineva sa riste...
Sint curios daca Revista Capital poate fi data in judecata ptr ca face reclama la ceva care este ilegal.....
Cum voi juca alegerile acestea
Acum o săptămână
43 de comentarii:
De parca Nea' Nicu nu a construit toata zona Tineretului si blocurile alea de pe Vacaresti pe mlastina Cocioc !!!!
Era odata publicata o harta cu zonele "negative" ale Bucurestiului, zone care in timp conduc la boli grave la cei ce locuiesc "in" ele.
Cat costa un apartament pe Tineretului ???!!! Prefer sa nu spun ... ca vomit.
Asa ca faza cu Danubiana e ... parfum !
cate iti iei ... ?
:-)
pamantu ala chiar avea nevoie de publicitate judecand dupa situatie,
numai ca sa intors impotriva lui
bravo celor ce trageti semnalele de alarma
sa cumpere cu buna stiinta cei care vor sa le mai creasca un picior sa sunt fani pt autodistrugere
"sa cumpere cu buna stiinta cei care vor sa le mai creasca un picior sa sunt fani pt autodistrugere"
Dar cei care imprumuta si iau cu 130 000 de euro la P-ta Sudului 3 camere cum vor fi ? Tot cu 3 picioare nu ?
Si sa nu spuna cineva ca nu se vand, ca pe A. Obregia, la capatul c...ui s-a vandut last week 3 camere cu 110 000 euro. De ce ? Pentru ca din 5 blocuri cu 4 etaje aflate unul langa altul, paralele, acesta era primul apartament scos la vanzare in ultimii 2 ani !
forumul va fi functional in curand
(24 ore) (hard)
am citit si eu un articol interesant despre Tofan&Fiul la adresa asta:
http://fluture.friendlyfrog.ro/?p=335
In ultimele 2 luni piata imobiliara a crescut cu 15% datorita cursului, 10% datorita cresterii pietei imobiliare, 10% datorita dezvoltarii zonelor centrale spre perifierie, si aproximativ 15% din neatentia cumparatorilor la negociere.
Terenuri contaminate?
Si de ce ar fi bombe imobiliare?
Romanii folosesc substantele toxice drept ingrasaminte in agricultura ecologica.
Daca tot consuma substante toxice, n-ar fi normal sa si locuiasca printre acestea?
Lua-le-ar...integra-le-ar, dar pe mine ma doare rau cursul.
3,46???
Du-du-du-duim economic!!!
Ministerul Mediului are in obiectul de activitate sa preseze prin amenzi toti proprietarii de terenuri contaminate. Acestia trebuie sa le decontamineze pe banii lor sau sa prezinte Mediului in ce stadiu sunt cu planurile de obtinere finantare. Poate, nu ar strica si inventarea unei buline negre pentru terenurile contaminate, listarea lor pe internet ca sa intelegem ca respectivii functionari nu iau salarii degeaba.
Hrisant
Evenimentul Zilei de azi :
"Noul cadastru va regla preturile imobiliare
16 Noiembrie 2007
Raluca Dan
Romania va avea o baza de date ce va contine toate informatiile legate de cladiri ori terenuri, de la proprietari pana la materialele din care este construit imobilul si modul in care sunt dispuse incaperile acestuia.
Potrivit unor specialisti ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), care se afla zilele acestea in Olanda pentru a pune bazele programului-pilot, in dreptul fiecarei proprietati va fi inscris si un pret. Acesta va fi evaluat de specialisti ai ANCPI in functie de valoarea de impozitare a imobilului respectiv.
Celelalte criterii de evaluare sunt pretul pietei, analiza facuta de proprietar in fata notarului si cea facuta de banca - in cazul in care, la vanzare-cumparare, cumparatorul contracteaza un credit.
In acest fel, autoritatile spera in stabilizarea preturilor imobilelor si terenurilor, care au explodat mai ales in marile orase din Romania.
„Oamenii vor avea informatii suficiente, pentru ca, la cumpararea unui imobil, sa nu mai poata fi manipulati de cei care controleaza in acest moment piata imobilara (spre exemplu, agentiile imobiliare). Vor putea sti daca apartamentul sau casa pe care vor s-o cumpere merita banii”, au explicat oficialii ANCPI.
Baza de date se afla momentan insa doar in stadiul unui program-pilot, la nivelul municipiului Buzau. Prima inaugurare ar urma sa aiba loc abia la sfarsitul anului viitor. "
De ce nu s-a facut pana acum ?! Era greu sa gandesti nu ?!
Si-au umplut burdihanurile, vad ca o iau in jos si acum cica fac "corectii".
Ca sa avem o masura a preturilor apartamentelor va spun ca eu mi-am finisat, mobilat si utilat apartamentul cu 3 camere cu 17.000 euro fara. O sa spuneti ca m-am rupt in figuri. Nu, este vorba de lucruri de calitate medie, adica fara lux. Cele mai scumpe lucruri au fost usile de interior din stejar masiv (care au costat 4000 RON pentru 7 bucati) si o cada de vibromasaj cu 3500 RON. Daca vreti va etalez si lista completa. Restul au fost lucruri gen mobila furnir, instalatii sanitare, aparatura electrocasnica etc.
Si acum stau si va intreb, cat ar trebui sa coste un apartament cu trei camere tinand cont ca acesta implica:
- teren
- proiect si autorizatii
- racordare utilitati (apa, canal, gaze, centrala de scara, curent)
- materiale de constructie (beton armat pentru fundatii si structura, BCA, tencuieli)
- manopera (din ce in ce mai scumpa)
- instalatiile de utilitati interioare ale blocului
- dependinte comune (lift, uscator, beci, ghena, scari de acces)
- mai puneti ca si firma care construieste mai vrea un profit (adaugati doar 20%)
- mai puneti si un TVA (19%)
Sub 100.000 Euro sa nici nu va ganditi.
Si acum o sa spuneti ca preturile pe piata sunt mai mari. Pai sa vedem de ce:
- proiecte putine
- lipsa infrastructura de transport si utilitati
- profituri mari adaugate de constructori
Restul e cerere si oferta.
Cred ca ar fi mai interesant sa discutam de pretul terenurilor.
S-a ajuns ca un teren la mama dracului fara utilitati si drumuri, dar cu speranta ca in 10-15 ani va avea asa ceva, sa coste 100 euro/mp.
"Declinul demografic inchide universitatile
Aida Danaila
Vineri, 16 Noiembrie 2007
De anul viitor, cand vor absolvi liceul primele generatii nascute dupa 1989, deci mai putin numeroase, universitatile romanesti vor avea un numar tot mai redus de candidati. De exemplu, fata de 1989, cand s-au nascut 369.000 de copii, in 1990 au fost 314.000, in 1991 doar 275.000, iar in 1992 numarul de nou-nascuti a fost 260.000. Declinul demografic incepe sa-si puna amprenta tot mai mult. Si nu doar asupra universitatilor, care vor trebui sa gaseasca solutii pentru a face fata, ci si asupra pietei muncii, deja afectata de migratia romanilor la munca in tarile UE. Potrivit datelor statistice, in 2010 numarul absolventilor de liceu, deci care ar fi putut deveni studenti sau sa intre pe piata muncii, se va reduce cu 120.000. In aceste conditii, unele universitati vor trebui sa-si inchida sectii si sa treaca la disponibilizari de personal. "
Romania Libera.
Scade numarul platitorilor de chirii, apoi numarul cumparatorilor deoarece, ca si pana acum, jumatate din absolventi vor pleca din Romania si abia daca se vor mai intoarce un sfert, ...etc etc etc.
Mai bine dau 230 000 in Spania, unde am minim 1500 euro/luna , decat unui "proletar" 130 000, care spera sa isi scoata toata satra din mizerie cu banii cumparatorului.
Simon, am postat si la celalalt topic acelasi mesaj, inainte sa vad postarea ta de aici. Daca institutiile enumerate de tine vor fi la fel de obiective in evaluare...apoi sa tot asteptam reglarea pietei prin statistici...
Vazand care sunt cititorii acestui site, profit de prezenta atator persoane din BNR pentru a le pune o intrebare indiscreta referitor la discrepanta dintre politica trambitata de dl Adrian Vasilescu referitor la posibilitatea unui balon imobiliar pe piata romanesca –intretinut de nu se stie cine! - si metodologia dupa care bancile comerciale care au primit avizul BNR pentru creditare opereaza pe piata imobiliara.
Caz concret. Saptamana acesta am achizitionat -cu inima cam stransa ce-i drept, dupa tot ce citesc pe aceste forum si in presa internationala- un apart de 2 cam in centru. Pret negociat:121 K euro in conditiile in care apartamentul arata jalnic, nici un fel de imbunatatire. “Emotii” la evaluarea cu evaluator intern al bancii, de teama sa nu fie neplacut impresionat de aspectul de pestera al apartamentului. Iar surpriza vine la anuntarea rezultatului evaluarii: valoare de 125 000 euro... conform pretului zonei. Personal, vazusem in aceeasi perioda si alte apartamente inainte sa ma hotaresc la acesta, care s-au vandut cu 122 500 cu ceva imbunatatiri, 120 000 fara etc.
Cum se face ca bancile evalueaza apartamentele in teribila luna noiembrie cand piata imobiliara fierbe in toata lumea la mai mult decat valoarea achizitie reale? Si cine urca astfel piata? Mai putem da vina doar pe agentii si proprietari crapanosi?
Culmea ironiei a fost ca respectiva banca.....m-a obligat sa platesc asigurarea obligatorie a apartamentului ...la valoarea de evaluare, iar nu la cea de achizitie. Deci am platit procent din asigurare pe diferenta de 4000 euro pe care n-am platit-o la achizitie.
Domnilor de la BNR care atrageti atentia asupra umflarii balonului imobiliar, cine stabileste politica de evaluari peste pretul tranzactiei si peste pretul zonei a bancilor comerciale?Va spune ceva acesta?
PS. pt linistea dv, si a mea!, nici o clipa proprietarul nu a aflat valoarea evaluarii de catre banca....
Domnilor de la BNR, aveti legatura......sub orice pseudonim
@gigi castron
"Sub 100.000 Euro sa nici nu va ganditi."
Asa pseudonim, asa exprimare. Se vede ca vorbesti limba bucuresteana.
Tu ai bagat banii aia in "accesorii masive", dar asta nu ridica valoarea imobilului tau cu exact valoarea investitiei pentru ca nu ai tu de unde sa sti valoarea de referinta a apartamentului tau, in lipsa statisticilor, iar gusturile tale nu se suprapun pe cele ale potentialului cumparator.
In privinta "developarilor", multitudinea de principii pe care se umfla pretul...nu se sustine.
Ei, ca "developari", ar trebui sa achizitioneze "en-gros" la preturi mult mai mici decat tine sau decat mine, iar calculele tale sunt "nevalabile".
Nu e vorba de oferta si cerere, ci de specula si, respectiv, prostie.
Totusi, apreciez faptul ca ridici problema pretului terenurilor, dar faci asta din simplul motiv ca nu esti proprietar de teren, in rest...cauta-ti fraier pentru dormitorul tau ceausist ...acum. MAINE VA FI PREA TARZIU!!!
Nu am intentia sa vand apartamentul. L-am modernizat pentru inima mea pentru mult timp si nu cu intentia de a-l vinde. In rest putin ma doare de valoarea lui. Valoarea consta in faptul ca locuiesc bine si imi pot permite un job bine platit.
Ti-am etalat niste aspecte ca sa intelegi de ce nu se poate sub 100 000.
In al doilea rand sunt ardelean (m-am mutat de curand in Bucuresti, iar intre timp am facut facultatea in Bucuresti si am mai lucrat vreo 8 ani prin Pitesti si Constanta) si bag de seama ca am vorbit doar in romana.
Iar pentru ca tot va legati de pseudonimul pentru a va justifica convingerile am sa-l modific.
Apoi iti spun sincer ca nu imi trebuie teren, ca n-am chef sa-mi irosesc banii intr-o vila, prefer sa fiu modest in apartamentul meu (care nu e ceausist ci e construit 2006) si sa am o viata imbelsugata (o masina, vacante, si alte distractii).
@corry featuring alter ego
Esti propser in declaratii si ai visuri normale.
"Apoi iti spun sincer ca nu imi trebuie teren, ca n-am chef sa-mi irosesc banii intr-o vila, prefer sa fiu modest in apartamentul meu (care nu e ceausist ci e construit 2006) si sa am o viata imbelsugata (o masina, vacante, si alte distractii)."
Niciun roman n-ar trebui sa-si iroseasca banii pe nimic, dar politicieni si diversii analisti ne baga in cap hipnotic nevoia noastra de a achizitiona si de a investi pentru "ca Caritasul" imobiliar sa continue pana ce ultimul smenar isi va vinde "investitia".
Masina...vacante...alimente...la toate capitolele romanii sunt furati: taxa auto determina pretul de 4500 Euro pe Matiz care a facut taxi, in timp ce polonezii pot recicla "Opel Astre" din 2005 la 4000 de Euro. Vacantele in fundurile Romaniei sunt la acelasi pret cu sejururile turistice in Paris, Londra, Barcelona. Alimentele deja au depasit cele mai nesimtite preturi.
Toate astea au un punct comun, "romanii ajunsi", clasa desteptata imediat dupa '90, adica tonetarii si vanzatorii de gogosi de atunci aveau un singur talent dezvoltat inainte de '89...SPECULA...BISNITA...iar acum am devenit o economie de piata functionala in care prospera SPECULANTII SI BISNITARII.
Poate intelegi de ce nu pot accepta opinii contrare bunului simt.
nu ma lansez in calculele fantasmagorice ale unui blid proaspat ajuns in Capitala ce inca traieste cu impresia ca e prosper daca si-a luat ap. si are usi de stejar masiv.
te intreb doar atat:
cat economisesti pe luna?
cat faci de la munca la serviciu dus-intors in fiecare zi?
pentru educatia copilului tau cat pui deoparte? (ca n-o sa mai mearga fara bani cum e acum)
cat investesti (timp h/saptamana, bani E/luna) in hobby-urile tale?
si ultima, f.f. serios: cum iti merge casnicia, sincer, raspunde-ti doar tie?
alora ciau! :)
faza de proiect in buzau va ajunge in bwukhale peste 2 ani, timp in care "bajetzii" vor incerca sa scape de investitii repejor, repejor.
si iata ca regatta continua asaltul asupra bunului simt in direct la tmctv cu noi cresteri (e drept moderate) in urmatorii 2-5 ani.
Evaluarile facute de experti evaluatori in constructii nu sunt reglementate de BNR.
Expertii, autorizati de cine i-a numit experti, nu stiu ce minister, trebuie sa foloseasca in raportul lor catre banca comerciala minim 2 metode de evaluare, din 3 posibile.
2 metode se refera la costul de inlocuire/construire si una se refera la pretul de vanzare-cumparare pentru locuinte similare, preturi provenite de la notari.
Evident banca prefera sa ia in considerare ultima varianta de evaluare.
Deci, acei 125kE e pretul mediu inregistrat in tranzactii la notariat, in ultimele luni, pt ap de 2 camere, dec,etaj intermediar bla bla, in zona centrala.
@gigi castron
preturile la apartamente depind FOARTE MULT de evaluarile bancilor.
Daca bancile accepta evaluarea la 150kE, asta e. Dau un credit si cineva va cumpara la pretul asta.
Daca , dupa o oarece criza, bancile se supara si evalueaza apartamentul la ZERO,adica nu dau credit(de ex acuma e asa pt imobile cu risc mare la cutremur), n-o sa-l poti vinde cu semnificativ mai mult de banii de avans+credit de nevoi personale, adica vreo 40-45KE.
Exemplul cu evaluare la zero e cam exagerat, dar ganditi-va ce s-ar intampla daca bancile s-ar panica (sa zicem ca scade ratingul, cresc dobanzile si apar multi restantieri) si n-ar mai da decat credite cu 25% avans si 35% rata.
Preturile ar cadea la nivelul din 2006.De la 130.000 la 90.000. Instantaneu.
Ar fi cel mai de dorit asa. Dar oare cand?
Anonim spunea...
nu ma lansez in calculele fantasmagorice ale unui blid proaspat ajuns in Capitala ce inca traieste cu impresia ca e prosper daca si-a luat ap. si are usi de stejar masiv.
Bai mitocanule, se vede ca ai crescut intre tomberoane. Eu am facut bani inainte sa ma mut in capitala, iar pentru cultura ta de om intepenit intre Ghencea si Giulesti pe linia lui 41, situatia prospera a preturilor apartamentelor e in toata tara.
Tu nu ai drumuri la piata cate am eu cu avionul si nu cred ca stii mai mult de 10 capitale din Europa.
Asa ca inainte de a jigni oamenii din jur, incuie-te intr-o camera si repeta "M-a facut mama dobitoc si neajutorat" pana cand i s-o face cuiva mila de tine si o sa-ti dea o para malaiata.
Hai pa mamifer biped !
@corry
Desi nu merg la piata, am fost in SUA ca turist, in Grecia si Franta ca scientist si tot un mamifer biped sunt.
Tu, insa, esti diferit. Esti un average Romanian, clonat si "intalnibil" oriunde in Romania, Italia, Spania...
Cat te-ai plimbat tu in tarile europene, nu ai simtit...asa... vag...o diferenta?
DA...poate n-ai coborat din avion...sau din copac.
@Alexadi,
stiam de aceasta modalitate a evaluatorilor de a evalua si in functie de media ultimelor tranzactii din zona, dar pentru mine nu e clara daca acesta medie este obtinuta din date culese de la notari sau de la agentii imobiliare….ca aici intrevine o mare diferenta. Cat despre sintagma ta “media pe ultimele luni” e vorba mai degraba de media pe ultimele …saptamani, tinand cont de faptul ca in acelasi bloc, un apartamenmt identic ca si impartire, suprafata si etaj s-a vandut in februarie 2007 cu 80 K…Asa ca evaluatorii bancilor (repet, era vorba de un evaluator intern al bancii, iar nu de o firma luata de pe o lista sugerata de banca) sunt foarte repede up-date-ati pentru a tine pasul cu target-urile de creditare.
Cat despre revenirea ta la prima postare, tinand cont de faptul ca la nivelul anului 2000 nu se dadeau credite deloc iar “avansul” cu care venea cumparatorul de acasa era 100% valoarea apartamentului, adica pt exact acelasi tip de apart 20 K, iar salariile erau care erau…1000 euro era spre top management romanesc pe atunci. Putem spune ca pt acesti 20 K se economisea un deceniu, nu cativa ani ca acum la nivelul salariilor actuale (ma refer strict la salarii de Bucuresti, peste medie). Asa ca eu as zice ca acum se poate veni cu avans de 40 000-50 000 lejer dupa cativa ani buni de economii cumulate ale unei familii cu venituri peste medie, eventuale lichidari ale unor alte proprietati. Personal, si eu cred ca o revenire la nivelul anului 2006 ar fi un pret corect pt tranzactiile care se fac azi. Cat de forumisti am fi, nu putem crede ca in cativa ani un apart spatios in centru orasului, bloc solid dupa 1980 se va vinde cu acelasi pret ca o masina de fitze cu ceva optiuni. Altfel, apartamentele in periferii s-ar vinde in acelasi ritm cu numarul de unitati vandute pe piata auto si in aceeasi progresie ca in ultimii ani...ori stocul e limitat.
@Radu
Repet, calculele tale sunt perfect valabile si fundamentate pt orice tara, doar ca trebuiesc ajustate cu rata dobanzii din respectiva tara. Daca e sa luam cazul Frantei sau al Austriei, eu cred ca iti poti raspunde singur. Un apartament ultracentral in Paris sau Viena, in imobil construit in secolul trecut, si-a pierdut valoarea in 30 ani, si nu a meritat un credit facut- la costurile respectivei tari - acum 30 ani, doar pentru ca e vechi…si nu din 1982 !, ci din 1882 ?
Exemplul tau cu vila prietenului facuta cu 50 K e perfect « la indigo » cu povestea a zeci de prieteni care fac acelasi lucru actualmente. Numai ca o fac intr-o zona fara infrastructuri, fara verdeata, parcuri, scoli, fara posibilitati de inchiriere. O fac dupa gustul lor, intr-o margine de Bucuresti aleasa de ei, care va capata valoare in timp, dupa ce ei isi vor fi tocit nervii si masinile intr-un trafic infernal, infruntand noroiul si lipsa de sistematizare de acum vreo 10 ani inainte. Platind obligatoriu 2 masini si benzina aferenta pt cei 2 membri ai cuplului. Si vidanjand fose septice periodic… Exista un prêt si pentru acesta lipsa de confort, iar acela este exact cei 50K pe care prietenul tau ii investeste in 2007. Plus valoarea terenului, care poate fi mai mica daca a fost achizitionat cu cativa ani inainte. Plus vreo 2 ani de santier si relationare « de calitate » cu zilieri, zidari, instalatori. Plus faptul ca s-ar putea ca la final sa ajunga la mult mai mult decat calculele initiale de 50K….asa cum au patit multi prieteni (tot la indigo exemplul)
Daca alegi sa traiesti intr-o zona centrala, intr-un apartament la aceasi standarde de locatie cu cel la care fac referire, vrei ca la 3 min de casa ta sa fie parcul Kiseleff, sa faci 5 min pana la metru sau autobuzul sa treaca prin fata casei tale, chiria este cat platesc eu la banca acum rata. Chit ca nu stai pe 200 m2, dar confortul are fatete diferite in functie de alegerile personale si valori diferite. Mai laes cand faci 10 min pana la job… Daca este sa privesc din aceeasi perspectiva, merita sa platesti 30 ani aceeasi chirie, fara dobanda ce-i drept, si la finalul celor 30 ani sa constati ca nu ai nici o proprietate, sau sa platesti exact aceaesi suma lunara la un credit- indiferent la cat ajunge valoarea pe m2 conform celor mai avansate calcule corelata la rata dobanzii, a inflatiei in 30 ani etc. -si sa ramai cu o proprietate pana la sfarsitul vietii car poate fi valorificata aopi de mostenitorii tai au chiar de tine ?
O alta greseala pe care o faci este ca iei in calcul raportul intre salariul mediu pe economie in Ro corelat cu pretul pe m2 de locuinta in Bucuresti !Acestea sunt doar date statistice, mult diferite de realitatea de pe piata fortei de munca din Bucuresti. Exista 2 Romanii, cea rurala si cea urbana. Iar in cadrul Romaniei urbane exista o exceptie numita Bucuresti. Acolo unde sunt multinationalele, unde un salariu de peste 1000 euro/net pt un angajat cu studii superioare, de peste 30-35 ani este deja o regula. Iar restul regulii il face economia gri.
Daca toti investitorii straini s-ar fi bazat pe statistici, economia romanesca ar fi fost la nivelul anilor 2000 acum, adica ..in picaj. Intamplator, in 2000 am lucrat in echipa cu care s-a pregatit deschiderea primul hypermarket al unui mare lant de retail. Daca ar fi fost sa se ia dupa datele statistice de la acea vreme, astazi acest lant nu ar fi trebuit sa fie in Romania. Va spun sincer ca la acea vreme bantuia un grad de scepticism in echipa romaneasca….nimic din datele care prezentau Bucurestiul nu erau favorabile acestei investitii, raportat la standardele lor internationale : gradul de penetrare al masinilor la mia de locuitori in 2000 era jalnic, locatia aleasa -printre porumbi -la capatul lui Militari, dincolo de o alta investitie similara, parea de inspiratie proasta…salariul mediu pe economie in Bucuresti abia parea ca acopera intretinerea unui apartament…ce mai, pregateam un mare esec. Inutil sa spun ca acest retailer, contrar asteptarilor bazate pe statisticile vremii, a inregistrat cel mai mare succes din Europa inca de la deschiderea primului magazin si s-a dezvoltat enorm in cei 7 ani, fiind o referinta in Bucuresti la « calcatul in picioare », atat in we cat si in timpul saptamanii. Pentru cei care urmaresc canalul The Money Channel, in seara acesta, directorul unei mari companii de studii de piata, Daedalus, spunea aceeasi poveste a scepticismului cu care a intrat pe piata cel mai.
mare retailer actual in 2000, bazandu-se doar pe faptul ca datele statistice nu reflecta deloc realitatea financiara din Ro.
Din perspective celor spuse, nu pot spune decat ca traiesc si eu acelasi regret ca si tine, ca am asteptat in ultimii ani mult crezuta scadere a pietei imobiliare, si, desi indeplineam conditiile de creditare inainte de 2007 (cand aveam avans 50% din valoarea apart) am ales sa intru in piata mult prea traziu, probail intr-un punct maxim al curbei imobiliare, cu riscurile pe care le cunosc si mi le asum. Nu sunt din categoria Gigi Castron sa cred ca daca am pus usi de stejar valoarea apartamentului meu va creste progresiv cu multiplu anual de cele 7 buc/ usi. Iau in calcul o posibila scadere a pietei, dar nici nu pot fi de acord cu calculele tale ca un apart in centrul unei capitale ar trebui sa fie 4 salarii de cate 500 brut….pt ca draga noastra statistica chiar nu m-a convins in 2000 ca are dreptate, nu a convins nici un mare investitor european sa nu vina, si de 7 ani tot e contrazisa de realitatea consumului si efervescentei economice din aceasta capitala. Singurul care avea un argument realist si argumentat (25% avans, 35 % max indatorare) asupra valorii apart in Bucuresti era Aleaxadi, intr-o postare de mai sus. Undeva la nivelul finalului de an 2006 ar trebui sa fi ramas, pentru a nu implica riscuri pe termen lung.
Bucureştiul este clar altceva decât restul ţării. Cred însă că şi nivelul salariilor este supralicitat. Ascultându-i pe unii dintre voi s-ar zice că în Bucureşti până şi un măturător ia 1000 de euro. Ei, nu prea cred că e aşa, mai ales în condiţiile în care euro a ajuns in numai 90 de zile de la 3,1 la 3,46 (cine lua 3100 de RON in vara, adica 1000 de euro, acum mai ia doar 900). Alţii zic de programatori de 24-25 de ani care iau 1000 de euro. Probabil, dar ăştia nu prea cred că sunt cu miile. Sigur că Bucureştiul oferă mult mai multe oportunităţi pentru locuitorii săi decât alte oraşe, dar de aici până la a susţine că umblă câinii cu covrigi în coadă e cale lungă. Plus că mai trebuie ţinut cont şi de altceva, de comportamentul raţional al oamenilor. Să zicem că avem la un moment dat 10 inşi cu salarii de 1000 de euro. Să nu credeţi că toţi ăştia sunt clienţi pentru piaţa imobiliară! Dacă îi întrebi, probabil 2 preferă să facă din surplusul de bani vacanţe în străinătate, 2 strâng bani ca să deschidă o afacere, 2 se pregătesc să plece în Canada etc. Publicul ţintă pentru piaţa imobiliară s-ar putea să fie mult mai mic decât cel care se vede la prima vedere.
Băncile au ajuns deja între ele la o luptă de tip "junglă" pentru cotă de piaţă. Pe voi nu vă sună zilnic câte un agent să vă vândă credite? Eu personal percep chestia asta pur şi simplu ca o îngustare a pieţei şi o luptă tot mai crâncenă a băncilor după clienţi. În aceste condiţii este normal să dea bani, oricât de mulţi, oricât de uşor, numai să dea. Repet ce am spus mai demult, oamenii din bănci au targeturi de vânzări, toată puzderia de sucursale care se deschid în orice colţ al oraşului, zilnic, nu se deschid din bonomie, ci pentru ca micile echipe care formează acea sucursală să atingă nişte cifre concrete de vânzări. E o presiune pusă pe oamenii din bănci. Rezultatele trebuie atinse oricum, chiar şi prin umflarea lor.
oh, da, povestea cu sucursalele de banci la tot pasul...locuiesc intr-un oras mare, ultracentral si, incet-incet, in jurul meu au ramas doar banci, cafenele, baruri si cluburi. libraria din colt s-a desfiintat si in locul ei a rasarit alta sucursala de banca. de cateva zile ne-au desfiintat si piata agroalimentara, au mutat-o departe, cam la aceeasi distanta ca si cele din cartiere. nu mai spun ca, deocamdata, hipermarketuri si malluri se gasesc doar la periferie.
Sa lamurim un lucru: nu am spus ca mi-am montat usi de stejar ca s a creasca valoarea imobilului ci doar pentru confortul personal, cu atat mai mult cu cat nu intentionez sa vand locuinta in urmatorii 10 ani. Am facut o apreciere ca finisajele si utilarea m-au costat 17ooo Euro si in consecinta un apartament nu are cum sa coste 30ooo cum spunea un forumist anterior.
Acum, pentru ca e mai limpede, putem continua.
A te inhama la un credit pe 25-30 ani necesita o obisnuita in a trai dupa reguli ce tin de rate,buget restrins,siguranta locului de munca,sanatate de fier,viata in cuplul "ideal" timp de un sfert de secol...Nu-i usor,veti vedea ce surprize vor aparea...atunci cand depinzi de atatea variabile.
Pentru Radu:casa la finit astazi este pe la 400-500 euro.TOTI prietenii care construiesc case in imprejurimi au apreciat gresit bugetul,TOTI au depasit 100.000 euro.Sunt scumpe si utilitatile,exista monopol "pe fata" la gaze pe fiecare zona.Iar sacrificiile de care se pomenea mai sus,sunt reale,drumul zilnic pana acolo si integrarea in satele de prin imprejurimi nu este usoara.Plus scoala copiilor...ma intreb uneori daca merita atitea sacrificii!
Avind in vedere urmatoarele:
- de la anul numarul de studenti va scadea, deci presiunea pe piata chiriilor va scadea. Majoritatea vor avea de ales intre a sta cu garsoniera goala si a o inchiria la un pret mai scazut.
- ca nu toti intermediarii au platit constructorii cu banii jos, adica au imprumuturi la banci, adica rate, nu stiu cit de mult le convine sa stea si sa astepte sa cumpere cineva apartamentele respective in conditiile in care ei le scumpesc in mod repetat. E o tehnica foarte draguta asta: cumpara acum repede ca in putin timp se va scumpi, grabeste-te, grabeste-te. Dar nu prinde la multi. Sau cel putin la nivelul preturilor nu mai tine sa zici: grabeste-te, grabeste-te. Pentru ca omul se gindeste: da, ma grabesc eu acum, dar suport consecintele 30 de ani. Nu mai bine stau si analizez bine ?
In concluzie: nu isi permit sa astepte pentru ca au presiune din partea bancilor sa returneze banii.
Sint atitea exemple de vinzatori in piata care vad ca fructele se strica dar nu fac nici cea mai mica reducere. Si ramin cu ele in brate.
- ca respectiva constructie nu e extrem de bine facuta si ca intr-un an s-ar putea sa pice tencuiala, sa apara crapaturi samd eu consider intelept sa vezi cum arata apartamentul respectiv dupa ce a trecut cel putin printr-o iarna. Daca stau cu ele nevindute, deci goale, s-ar putea ca intr-o iarna sa se deterioreze si mai rau. Sau... inainte de vizitele potentialilor cumparatori sa bage alti bani in zugraveli.
In concluzie. Sa presupunem ca in 5 ani preturile vor scadea. Si vor scadea sanatos pentru ca o gramada de apartamente vor fi in stare de predare asa ca oferta va depasi cererea solvabila. Eu daca fac un imprumut acum, peste 5 ani voi mai avea 25 de ani de platit imprumutul respectiv. Si voi ajunge in situatia japonezului sau americanului din articolele anterioare. De ce sa repet istoria lor?
In ultimii 6 ani am lucrat la 2 firme in 4 sedii. De fiecare data m-am mutat in chrie in alta locatie pentru a ajunge cit mai usor la noul sediu. Acum de exemplu merg pe jos 20 de minute zilnic (dus-intors) scapind de stresul numit trafic.
PS. Si daca in 5 ani nu voi mai fi in Romania nu e o cheltuiala aiurea in plus un partament aici ?
Conform Ziarului financiar apartamentele in Bucuresti au crescut cu 6%. Sursa de informatii anunturile din ziarul "Anuntul Telefonic".
Articolul poate fi citit la adresa de mai jos:
http://www.zf.ro/articol_150531/in_octombrie__apartamentele_au_mai_luat_un_avans_de_6_.html
Mie ziarul asta mi se pare din ce in ce mai neprofesionist. Cum poti sa faci un studiu stiintific citind un singur ziar si fara sa iei in calcul notarii? Ori sunt "interesati " financiar de mari agentii imobiliare gen Regatta&Comp ori sunt neprofesionisti.
Preturile sunt in stagnare, iar in anumite zone sunt in scadere, dar un ziar ce se pretinde serios incearca sa puna paie pe foc pentru a se putea vinde apartamentele noi din cartierele rezidentiale.
In lipsa de cumparatori, cele mai fierbinti piete imobiliare europene continua sa scada.
Preturile in Europa vor scadea in medie cu 10%, iar in Letonia pretul apartamentelor au scazut cu 12% in ultimile 5 luni.
Cititi tot articolul la adresa de mai jos:
http://www.adevarul.ro/articole/casele-se-ieftinesc-in-europa/332425
De acord,ZF actioneaza neprofesionist.Au dat un studiu acum doua saptamani al agentiei Perfect Casa despre IMPOSIBILA scadere a preturilor in cazul in care apar in piata casele blocate acum L112 si L10.In treaba lupul despre oaie,cam asa ar veni...
La care adaugati lipsa interesului de a se investi in infrastructura, adaugati cele 10 minute de asteptare pe peron ca prostul dimineata cand metroul apare ticsit de oameni si uneori nici nu putem intra in el. Adaugati sistemul de educatie care e din ce in ce mai prost. Deja tinerii (care vor carte evident) de clasa a 10-a se gandesc de ce sa ma duc la ase si nu la Geneva pentru a studia economie. Mi-a spus tata de curand ca are un prieten stabilit in Spania (afacere proprie) si ca vrea s-o aduca si pe maica-sa de 80 de ani acolo, dar saraca ca nu vrea caci la varsta asta a zis ca prefera sa moara in tara. Amicul a zis, ca dupa ce n-o mai fi...nu mai vine nici macar in vizita. Asa ca din cei plecati numarul celor care se intorc acasa este destul de mic (normal, nu pe relatarea tatalui meu, ci statistic vorbind, sunt convins ca asa stau lucrurile). In conditiile acestea de ce isi imagineaza oamenii ca mai pot creste preturile cum vor ele. In toata europa incep sa scada, dar la noi "cresc". Ha ha ha! Plus ca omul a devenit mai preocupat de propria fericire, si de traitul clipei, de ce sa isi bage toti banii intr-un beton si sa plateasca la ei 30-40 de ani cand poate s-o duca bine cat e tanar, excursii, petreceri, trai imbelsugat, vazut lumea, etc.
Articolele din ultima perioada care tot anunta cresteri nu sunt decat incercari disperate de a mentine panica in oameni. Eu cred ca romanul, asa prost cum e el in general (nu-mi sariti in cap ca aduc si argumente), incepe totusi sa mai deschida ochii si sa nu mai puna botul la orice minciuna servita de speculanti. Trezirea Romaniaaaaaaaaa pana nu e prea tarziu.
Dupa cum spuneam, astia nu-s sanatosi, se vede disperarea in articol caci alt argument in afara de CEREREA nu este batut in cuie.
http://www.hotnews.ro/articol_50818-Expertii-imobiliari-o-tin-una-si-buna-preturile-la-apartamentele-vechi-vor-creste.htm
Nu vă luaţi după ZF. Am mai comentat o dată aşa zisul "indice": e pur şi simplu o gogomănie. Păi oricine se poate duce mâine la Anunţul şi cu 1000 de euro dă câte anunţuri vrea, valabile o grămadă de săptămâni. Păi asta-i treabă?! Nici măcar nu cred că gogomănia are în spate vreun interes, pur şi simplu e vorba de prostia ziariştilor.
Ops, vina mea. doh, cautam ceva pe google si am dat de articolul respectiv, am vazut hotnews dar nici prin cap nu mi-a trecut ca este din 2006 decat dupa ce am citit comentariile. Are sens articolul acum, dupa ce se pare ca a avut dreptate:((( cu toate astea tot nu mai cred in crestere
" Si daca in 5 ani nu voi mai fi in Romania nu e o cheltuiala aiurea in plus un partament aici ?"
Daca e luat pe credit raspunsul e Da , nu merita. daca ai avut norocul sa il iei acum 5 ani e ok, vinde-l si banii luati platesti avansul la o casa din Cartagena (Spania, regiunea Murcia) pe malul marii. Si daca ai studii superioare tehnice, gasesti in maxim o luna de munca la peste 1500 euro, iar rata nu va fi mai mare de 700. Cu restul traiesti "boier".
Nu merita sa va mancati nervii si banii pe niste cutii de chibrituri. mai ales ca daca ai in jur de 30 ani si faci credit pe 30, la viata pe care o ducem, e foarte sigur sa iti plateasca asigurarea ultimele rate (aia de viata). Life is short ! Don't miss it .... pe betoane ! intr-o tara de 2 lei !
Cel mai tare comentariu de la articolul din 2006:
"Am sunat un imobiliar si i-am zis ca vreau 3 camere decente in sector1.Mi-a zis 100mii euroiL-am intrebat daca are oferte si a zis ca nu,ca foarte rar cineva vinde.A doua zi am sunat acelasi imobiliar si i-am zis ca vind un apartament exact ca ala pe care as fi vrut sa-l cumpar.Mi-a zis ca doar-doar voi obtine 70mii euroi,daca am noroc.L-am intrebat daca vind si altii si mi-a zis ca sunt gramezi de oferte.Ca amuzament,l-am sunat si a treia zi,i-am zis ca sunt din provincie si ca vreau sa cumpar 3 camere in sector 1.mi-a zis ca fara 120mii euro nu scap.Dom"le,de-mi zicea doar 2 lucruri diferite ziceam ca e schizofrenic,dar eu cred ca cei din tagma asta astia sunt de-a dreptul trizofrenici..."
@Simon, problema relocarii nu-i chiar asa usoara. Sunt multi care pleaca usor, dar sunt altii care u s-ar desprinde de familie, sunt una dintre cei care nu pot. Dar chiar si-asa prefer sa fac altceva in viata decat sa platesc 30 de ani un apartament, timp in care nu prea o sa ma bucur de viata.
@Alex&Co. Vrem forumulllll:) de ce intarzii atata?
E vina ta ca ai sunat o agentie imobiliara. Oricum, nu vei avea niciodata o imagine de pret corecta, asa cum bine ai observat. Eu nu inteleg de ce in tara asta oamenii ignora faptul ca pot gasi si in particular o locuinta, iar cu sumele enorme care sunt costuri de agentie isi pot amenaja apartamentul? Eu sunt stabilita din 1990 in Bucuresti, timp in care am cumparat 3 apartamente si am vandut unul. In toate cele 3 cazuri de cumparari nu am facut apel la agentii, am lucrat si am gasit direct in particular. Prin 1995-1999 cand am facut 2 tranzactii era la moda anuntul din Romania Libera, (editia de luni cea mai bogata). Asa am gasit direct de la particular pt 2 din cele trei tranzactii. Acum, in epoca Internetului, sunt site-uri specializate de publicare de anunturi direct de la particular. Poti face u email catre baza de date a tuturor prietenilor si iti faci publica optiunea, etc. Sunt si alte metode, mergand pana la lipirea de anunturi pe scarile blocurilor care te intereseaza. E adevarat, implica ceva timp si presupune sa ai f. bine delimitata zona in care vrei sa cumperi, dar vei avea surpriza sa constati ca vei descoperi apartamente care se vand fara sa li se faca niciodata publicitate prin agentii, presa, tocmai pt ca proprietarii lor au imagine negativa despre tranzactiile intermediate de agentii. Sunt si apartamente care nu sunt facute publice pt ca deja cineva din acelasi bloc, un locatar, este interesat de achizitia lui sau are un prieten pe care vrea sa-l aduca in bloc. Alta sursa ar fi administratorii de blocuri daca sunt cooperanti. Iar despre preturi, intreaba-ti prietenii, colegii de serviciu despre tranzactile efective care s-au facut in ultimul timp in cercul lor de prieteni si vei avea o imagine clara a pretului anumitor zone. Eu asa am procedat pt a cumpara anul acesta a 3 locuinta din seria enumerata – fara intermediari-. Acum depinde de finantele fiecaruia, am si prieteni care-mi spun nu ma complic, imi permit comisionul...las pe altii sa caute.Cum am si colegi de serviciu care afland ca am luat fara agentie in anul de gratie 2007 cand totul se intermediaza...vin sa ma intrebe ...cam ce dimensiune aveau anunturile lipite la scarile blocurilor?....de parca asta era cheia succesului. Parerea mea e ca nimeni nu stie sa caute mai bine decat tine, dar fiecare actioneaza in functie de buget si disponibilitate.
Era un comentariu preluat de pe site-ul articolului cu pricina. Nu cred ca tipul va citi raspunsul. Nici eu nu vreau sa platesc comisionul agentilor mai ales cand stiu ca nu-mi tin mie partea ci vanzatorului. Plus ca ei iau comisioane din ambele parti ceea ce nu e deloc normal avand in vedere ca nu poti reprezenta ambele parti intr-o tranzactie deoarece exista conflict de interese, iar agentul imobiliar ignora regulile de bun simt in afaraceri, atunci eu de ce as plati aceste "mahar"?
Referitor la site-uri cu anunturi particulare pe imobiliare.ro,la apartamente,de exemplu,ultimele incercari au avut de fapt contact tot cu agenti ascunsi dupa formulari de genul"reprezentanti ai proprietarului","asociat","nepot","var" etc.Cind am spus de ce se dau particulari,ca eu as vrea sa dau de proprietar,mi-a urat obraznic "succes sa-l gasiti!"Poate am fost eu ghinionist,dar sa nu credeti ca nu se practica,mai ales la site-urile gratuite...
"mi-a urat obraznic "succes sa-l gasiti!""
Mi-e sila de agentii imobiliar in general si datorita acestor fel de specimene doresc sa nu am contact cu ei. Pacat de Manole, care chiar pare un om cu capul pe umeri, si cu scaun la cap, cum zice o vorba. Or fi si exceptii, dar doar pentru exceptii nu am de gand sa interactionez cu breasla.
Mai e si www.magazinuldecase.ro. Garantat proprietari. Pt cineva care urmareste de luni de zile acest site, se poate observa ca unele proprietati figureaza in continuare la nevandute, desi de la prima afisare s-a schimbat numele proprietarului, telefonul...si pretul a devenit cu vro 30 000 mai mare decat la prima afisare. Speculanti sunt peste tot, chiar daca unii sunt proprietari cu acte, iar nu agenti.
Nu ca i-as face reclama, dar si eu am dat de atatea agentii care-mi propuneau oferte luate de pe aceste site, pe care nici nu le vizitasera, si mi le descriau citind efectiv descrierea de pe site. Pe unul l-am oprit din discurs, spunandu-i “merci, am vizitat deja acest apart, cititi cuvant cu cuvant de acolo, si unele lucruri chiar nu corespund....” Repet, doar daca zona ta vizata reprezinta o strada /zona restransa, incearca si cu biletele lipite pe scarile pe care le vizezi.
Cat despre Manole, “pe net poti fi oricine vrei” spune o reclama...
http://www.bankingnews.ro/brief/economia+romaniei+a+intrat+intr-o+zona+periculoasa%2C+spun+analistii+de+la+danske+bank
foarte important de citit
Trimiteți un comentariu