Dacă da, poate ne dă un răspuns la următoarea chestiune arzătoare: cu cât au crescut anul ăsta investiţiile venind dinspre zona imobiliară comparativ cu anul trecut?
Care sunt cele mai căutate medii? Netul, printul...?
Ar fi interesant de monitorizat şi mesajele reclamelor. Ştie cineva câte reclame sunt la beneficii de tipul discounturi, reduceri şamd?
Cum voi juca alegerile acestea
Acum o săptămână
35 de comentarii:
Legat de subiectul acesta, am observat in ultimul timp doua tipuri de reclama masiva: pentru joburi/targuri de joburi si pentru imobiliare/targuri de imobiliare.
Nu vreau sa spun ca o analogie intre cele doua este corecta, insa e interesant de observat ca targurile de locuri de munca sunt atat de raspandite deoarece sunt prea putini doritori de joburi in conditiile actuale.
@john:
Probabil ca la joburi cand spui conditii te referi la salariile mici oferite vs costul vietii care a ajuns destul de piperat.
In legatura cu locuintele probabil ca te referi la pretul ridicat vs costul creditului care la randul lui se raporteaza la venitul obtinut din job. Job care a fost comentat succint mai sus nu?
Si uite de vezi cum se inlantuie cauzele si efectele...
http://www.capital.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=108247
E off-topic, dar reprezentativ pentru piaţa imobiliară românească.
Cei de la Capital publică un tabel cu "diferenţe" pe baza datelor raportate de agenţiile imobiliare. În afară de 2 cam. pe Ştefan cel Mare, unde diferenţa e 0 ca şi ...procentul, în rest...toate calculele sunt greşite.
Să fie vorba de o formă de profesionalism românesc?
iar scad... http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/dtz-prima-agentie-mare-care-anunta-ieftiniri-la-apartamentele-vechi-12438
Exista doua feluri de preturi, cele vizibile prin toate anunturile si cele la care se fac efectiv tranzanctiile. Asta pentru ca exista doua tipuri de vanzatori, cei care nu vor sa vanda (care tin doi ani acelasi anunt, care cresc pretul de doua ori pe luna si care atunci cand gasesc potential cumparator, mai cresc pretul cu 10%, ca poate se poate si mai mult) si cei care vor sa vanda.
Pana cand nu o sa avem o statistica clara cu nivelul preturilor reale (pe care eu il banuiesc a fi undeva cu 10-15% mai mic decat media de pe siteurile de profil) nu o sa putem aprecia daca preturile scad cu adevarat.
De vreo trei luni se tot vehiculeaza ca piata ar fi blocata. Statisticile prezentate prin ziare dovedesc contrariul, tranzactii se fac in continuare.
De trei luni preturile declarate au continuat sa creasca (destul de mult, din ce am vazut), ceea ce nu inseamna neaparat ca si preturile reale au urmat o curba la fel de abrupta.
Eu cred ca de fapt "piata e blocata" se traduce prin preturile nu mai cresc cum ne asteptam pana acum, sau preturile incep sa stagneze. Iar acest efect este in mare alimentat si de zvonurile privind prabusirea pietei.
Dupa ce avem statistici oficiale, vedem daca zvonurile se confirma sau nu.
@nestor
Isărescu a cuvântat astăzi că preţurile locuinţelor sunt ...abureli.
Tocmeala asta de ordinul a 10-50% din preţul ofertat e tipică pentru România.
"Pana cand nu o sa avem o statistica clara cu nivelul preturilor reale nu o sa putem aprecia daca preturile scad cu adevarat."
Si cum rămâne cu investiţiile în imobiliare? Randamentele de 15-20% pe an? Creşterile din următorii 25 de ani? Dezvoltarea Bucureştiului la nivelul Detroitului?
Uite, îţi recomand un forum pe care vei întâlni semeni din specia ta:
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=373551&st=0
Daca ar fi sa extrag doua concluzii din ce ai scris mai sus, care anume ar fi acelea?
1. Ai opţiunea fantasme prin deviere către forumul recomandat.
2. Te întorci cu picioarele pe Pământ, păstrezi liniştea până începi să înţelegi ce se întâmplă în jurul tău şi pe urmă poţi să cuvintezi...la început prin onomatopee, apoi interjecţii...cum îţi vine.
sa va dau cateva hinturi de la un agent imobiliar. mi-a spus ca nu vrea sa se mai ocupe de apartamente pentru ca nu mai exista cerere si nu vrea sa isi piarda vremea.
in privinta terenurilor zicea ca inca se mai cer, desi de curand mi-a spus ca are cateva terenuri mai departe de bucuresti la care anul trecut se suna des. acum nu mai suna nimeni. desi terenurile inca se mai vind, parcelele care se dau sint mici, in jurul a 500 mp.
tendinta (ca sa nu zic trendul) observata de el este fuga bizonilor de la apartament la casa. spunea ca are multi clienti care si-au vindut sau vor sa isi vinda apartamentul din bucuresti ca sa isi faca casa la periferie.
Uite un "publicitar", din ograda lui Isarescu :
http://www.ziare.ro/1208375060-Creditul_mediu_pentru_case_intre_27000_si_70000_euro
Bancile nu au risc de neplata a imprumuturilor pentru locuinte.
» Aproape jumatate din constructiile de locuinte sunt finantate de straini.
Romanii isi achita la timp ratele la creditele imobiliare, cererea de imprumuturi pentru case este mare si nu exista riscul ca bancile sa aiba probleme, a declarat Ion Dragulin, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Dinamica privind oferta imobiliara se mentine ridicata, astfel ca nevoia de finantare isi pastreaza potentialul, desi expunerea mare pe sursele de finantare externe reclama o atentie aparte, daca turbulentele internationale se accentueaza", a spus Dragulin.
Statisticile bancii centrale arata ca anul trecut bancile au acordat 12.000 de credite ipotecare in Bucuresti, cu o valoare medie a creditelor de aproximativ 70.000 de euro, in timp ce unele judete au atras doar 2.000 de imprumuturi ipotecare medii/judet. In restul tarii, valoarea medie a unui credit ipotecar acordat anul trecut a oscilat intre 27.000 si 48.000 de euro, sugereaza datele bancii centrale.
Dragulin a atras atentia ca in prezent valoarea de achizitionare a unui apartament poate fi acoperita partial de un credit bancar mediu si, in aceste conditii, nu exista riscul unei crize financiare pe piata autohtona. "Faptul ca achizitionarea unui apartament poate fi finantata doar in parte printr-un credit bancar mediu, asa cum reiese din statisticile pentru Bucuresti, demonstreaza ca nu poate fi facuta o legatura cu situatia de criza de pe piata imobiliara din SUA", a explicat Dragulin.
Reprezentantul BNR a avertizat insa ca pe piata imobiliara romaneasca exista un grad mare de opacitate, ceea ce afecteaza capacitatea BNR de evaluare a riscurilor privind stabilitatea financiara.
Sunt curios cum o sa isi mai construiasca oamenii case dupa ce se prabusesc preturile la apartamente si nu o sa le mai ajunga banii sa isi termine casa.
De curiozitate, cam ce procent din imobiliarele de vanzare consta in case terminate pe jumatate? Pentru ca am impresia cu multi s-au avantat la terenuri si la case iar acum realizeaza ca nu au cum sa le mai termine.
Am vazut niste apartamente noi, terminate, foarte faine de altfel, la marginea Bucurestiului care se vand cu 250 000 de euro. Banii astia, pusi la banca, genereaza 2000 de euro lunar. Suficient cat sa stai cu chirie intr-un apartament vechi dar foarte aranjat si intr-o zona buna, si sa-ti mai si ramana bani de cheltuiala.
Intrebare: daca ati dispune de 250 000 de euro cash, v-ati lua casa la Snagov, apartament nou la marginea Bucurestiului sau chirie intr-o zona faina, apartament spatios si renovat + bani de cheltuiala?
@nestor
Ţi-am spus deja
1. Ai opţiunea fantasme prin deviere către forumul recomandat.
Văd că ai optat pentru fantasme, dar ai greşit...patul.
Dobânda la 250 000 Euro, în România e în jur de 1000 Euro/lună. Dacă-i schimbi în lei...poţi să ajungi la 7000 RON/lună.
Bucureştiul, zice lumea, e bun pentru câştigat bani ...faţă de restul României. Dacă i-ai avea, ce măgăruşu' meu să mai cauţi acolo?
Manole
sunt putin offtopic dar nu pot sa nu remarc noua ofensiva in mare forta a papusarilor din spatele zilistenilor & co.
zilele acestea aproape la toate jurnalele principale de stiri ale posturilor de maxima audeienta au aprut comentarii cu privire la piata imobiliara. Eu unul am vazut pe PROtv si pe TVR1.
De remarcat ca de data asta zilistenii sunt doar personaje decorative care suna din trompeta aceeasi arie bine stiuta. De data asta trambita principala este chiar comentariul citi de prezentatori.
Cel putin, ce-am vazut marti sau miercuri pe principlaul jurnal de pe TVR1 intrece orice imaginatie in materie de manipulare de pana acum.
Zilisteanu a aparut si a spus ca datorita cresterii costului creditelor unii cumparatori nu-si mai permit locuinte noi si in consecinta..se duc toti spre locuinte vechi punanad presiune p epreturi care in consecinta..ati ghicit..vor creste.
Dar textul principal al comentariului citit voios de Mirela Nagat si Mihai Constantin suna, in esenta, cam asa: datorita crizei economice globale, datorita crizei imobiliare de pe piata americana si europeana, datorita scumpirii costului creditelor,etc, etc..toata lista de factori nefavorabili...preturila la imobiliarele din Ro vor creste!!!!
Si nu cu 10% cu cat prognozau specialistii pana acum ci cu 20%!!!
ABSOLUT INCREDIBIL !!!! ASCULTAM SI NU-MI VENEA SA CRED !!! DECI INSIRI TOATE ARGUMENTELE SI PUI ASA PUR SI SIMPLU CONCLUZIA EXACT CONTRARA!!! PE PRINCIPALUL JURNAL DE STIRI AL TELEVIZIUNII PUBLICE FARA NICIO RUSINE!!!
CNA-ul asta chiar n-are nimic de spus? Cine a redactat acea stire? Si cati bani a luat?? Eu cred ca s-a depasit deja orice limita!!
@Cristian
Tot răul e ...spre bine.
Până la urmă e la mintea ...cocoşului că investitorii afectaţi de criza financiară mondială se vor orienta către pieţele emergente, singurele pieţe în care imobiliarele ...cresc, desigur.
Nu înţelegi? "Economie în dezvoltare!" Cum să scadă?
Pe de altă parte, dacă ar fi scadă...absurd desigur...cum ştim dacă scade? N-avem statistici...aşa că...
Şi chiar dacă ar scădea, piaţa se maturizează şi doar anumite segmente vor suporta scăderi.
Suntem abia la început...50 de ani de acum înainte... nu vom uita fenomenul pieţei imobiliare din 2008.
@AristotelCostel
1. Dobanda anuala 10% -> pt. 250.000 dobanda 25.000 => 2083 euro pe luna.
Bine, o sa zici, nu e corect ca 10% iei cu tot cu capitalizare, perfect, 9% => 1875 .
Cam departe de 1000 cat zici tu.
Sa-ti mai zic ca sunt OBLIGATIUNI cu dobanda +2%, deci ~10-11% .
In fine.
"investitorii afectaţi de criza financiară mondială se vor orienta către pieţele emergente"
MUAHAHAHAHAHAHAHAHAH!!!!!
Pai si atunci de ce avem scaderi asa de mari la bursa nene?
Sau tu crezi ca romanii rupti in fund scot banii si-i pun la banca?
Om trai si om vedea, dar acum trendul e DOWN, toti frustratii spun in stanga si in dreapta ca piata va cadea, creeaza panica, inclusiv blogul asta creeaza panica...
SI GHICI ce????
De data asta lumea pune botul si preturile chiar vor scadea.
Singurul meu regret ca ca s-a intamplat prea devreme si nu se va prabusi piata si o va lua usor la vale.
@qwarty
Tu eşti carne de tun de pe softpedia.
Dacă identifici banca aia care-ţi dă ţie 10%/an la depozite în Euro, azi mă duc şi-mi implementez câteva mii acolo.
Textul cu investitorii a fost interpretarea unui refren al "specialiştilor din riălisteiţi".
Cum poţi să generezi panică pe o piaţă sănătoasă cu un blog?
Informarea cererii solvabile într-un moment în care cumpărătorii fac piaţa e o simplă datorie morală faţă de comunitate.
Ceaşcă a făcut cloace pentru clasa muncitoare. Dacă tu numeşti fondul locativ românesc "segment rezidenţial al pieţei de real-estate", poţi să fredonezi şi "VALOAREA MEA, VALOAREA MEA N-O MAI ARE NIMENEA..."
@AristotelCostel, da, ai dreptate in prima privinta, alea sunt dobanzile pentru lei, nu pentru euro.
Dar daca tot am ajuns aici, sa te intreb altceva: cam intre ce valori va evolua euro?
Daca eu convertesc cei 250.000 de euroi in lei si ma lacomesc la 10%, si euro creste de la 3.7 la 4, mi-am luat o tzeapa (~5% dobanda la euro peste o apreciere de 8%).
Dar romanul platit in lei care face un imprumut in euro, nu isi ia aceeasi tzeapa?
Sa te intreb ce face saracul care a facut un imprumut cand euro era pe la 3.1 lei daca euro ajunge la 4 lei?
"Cum poţi să generezi panică pe o piaţă sănătoasă cu un blog?"
In primul rand ce intelegi tu prin "piata sanatoasa"?
In al-II-lea rand, nu e vorba doar de un blog, tocmai asta iti spuneam, vantul produs de aripile fluturelui provoaca un uragan in partea opusa a Pamantului :)
Am zis ca oamenii cred ca preturile vor scadea, randamentele sunt din ce in ce mai mici, piata este ULTRA SATURATA de speculatori care vor vinde, TOCMAI pentru ca sunt speculatori si nu investitori (lol, si investitorii ar vinde).
Piata va ajunge MEREU la echilibru intr-un timp mai lung sau mai scurt, cu oscilatii mai mari sau mai mici.
Sunt foarte multi factori care pot influenta piata in sus sau in jos, dar in opinia mea cei mai importanti sunt:
1. conditiile de creditare
2. numarul speculatorilor din piata
3. sentimentul din piata (adica daca oamenii cred ca preturile vor creste sau vor scadea)
4. mentalitatea
Eu zic ca sortii sunt potrivnici pietei de la noi, dar suntem doar intr-o faza incipienta.
Nu cred intr-o prabusire brusca a pietei ci intr-o aterizare lina.
Asta pentru apartamente, pentru terenuri sunt convins ca va urma o prabusire serioasa pentru ca piata colcaie de speculatori.
In schimb sunt convins ca vor aparea dezvoltatorii seriosi pentru ca randamentele acum sunt undeva pe la 300-400% si chiar si cu scaderi masive vor ramane randamente destul de bune.
Semnalul va vi prabusirea pretului la terenuri.
Parerea mea...
Revin la chestionar. Cât de plauzibil ar fi ca Agenţiile de Riălisteiţi să plătească salariile la gri?
Am văzut azi undeva că se căutau agenţi imobiliari cu capacitate de manipulare. Se oferă 1000 Euro/lună, dar nu se spune dacă e net sau brut...şi cu carte de muncă.
Care este diferenta intre un agent imobiliar si un om de vanzari in general?
Conceptual nici una, toti vor incerca sa iti vanda produsul lor. Tu numesti manipulare, ei le numesc tehnici de vanzari.
Este un adevar bine stiut ca oamenii de vanzari, intermediarii, sunt cei care castiga cei mai multi si cei mai usori bani.
Pe mine nu ma intereseaza cati bani produce firma de pe urma mea atata vreme cat eu primesc acel salariu pe care l-am cerut.
Altii nu se pot impaca cu ideea si prefera sa traiasca in saracie decat sa stie ca i-au cumparat patronului un BMW nou.
Poate este impresia mea, dar cred ca romanii sunt cei mai ofticosi oameni.
@nestor
"Poate este impresia mea, dar cred ca romanii sunt cei mai ofticosi oameni."
O posibilă explicaţie a preţurilor de pe piaţa imobiliară românească.
oameni buni, v-ati uitat un pic lapreturile la apartamente in CHISINAU, KIEV SAU BELGRAD?
ati observt si voi deja ca in Bucuresti sunt inca de vreo 3-5 ori mai ieftine decat in capitalele
tarilor ce ne inconjoara si nici macar nu sunt in UE...
da, am ineles, toti vreti sa scada preturile...
si de-asta da-i in jos si in sus cu articole stupide cum ca se prabuseste tot, bla bla bla
uite-acum... stai asa... si o sa pice.. si o sa luati iar apartamente cu 20-30 mii euro... sigur...uite acum
MUA AHAH AHAHAHHAHAH HAHAHAHAHAH
HAHAHHA HAHAHA HAHA HAHAHAHAHAH
Voi nu luati in calcul si impozitul la depozite?
Chiar asa? Nu stiti atata lucru si va dati cu presupusul la viitorul pietei imobiliare?
De 3 luni citesc anunturile pt garsoniere si vad ca s-au scumpit. Unde vedeti voi ieftinire?
Pe ce lume traiti?
Hai ca va platesc numai sa-mi gasiti ceva la pret mai mic decat criticati.
na d-acilea si da banii la un amarit pe strada:
Data: 2008-03-19
BABA NOVAC GARSONIERA IN VILA CU UN ETAJ SUPER ZONA CENTRAL PRETABILA FIRMA 10 MIN DE UNIREA CU MASINA ET 1 TOATE CONDITIILE PARCHET GRESIE TELEFON INTERNET SOBA CU GAZE NU SE PLATESTE INTRETINERE 26 MP APROX .
Pret: 69000 EURO; Localizare: BUCURESTI
Data: 2008-04-09
BABA NOVAC GARSONIERA IN VILA CU UN ETAJ SUPER ZONA CENTRAL PRETABILA FIRMA 10 MIN DE UNIREA CU MASINA ET 1 TOATE CONDITIILE PARCHET GRESIE TELEFON INTERNET SOBA CU GAZE NU SE PLATESTE INTRETINERE 26 MP APROX .
Pret: 65000 EURO; Localizare: BUCURESTI
----------------------------------------
Data: 2008-03-25
DRUMUL TABEREI FAVORIT VAND GARSONIERA PARTER
Pret: 72500 EURO; Localizare: BUCURESTI
Data: 2008-04-01
DRUMUL TABEREI FAVORIT VAND GARSONIERA PARTER
Pret: 70000 EURO; Localizare: BUCURESTI
---------------------------------------
Data: 2008-03-26
PANTELIMON , NOUL BRD , PARTICULAR , 32 MP , 2/10 , IMB
Pret: 76500 EURO; Localizare: BUCURESTI
Data: 2008-04-18
PANTELIMON , NOUL BRD , PARTICULAR , 32 MP , 2/10 , IMB
Pret: 73500 EURO; Localizare: BUCURESTI
maria ionescu (= lucian georgescu?) comentariul tău nu-l voi şterge dintr-un singur motiv: pentru ca oamenii să vadă prostia în toată splendoarea ei şi să poată face studii clinice pe ea.
BTW, ti-ai vândut cocioaba cu care stai nevândută de juma' de an? Nu încă?!...Păi du-te la Kiev şi lasă-ne...
ryky, mai trage un pui de somn.
@manole
E vina mea! Am intrat pe forumul softpedia...de unde m-a ras un trabant, iar acum câţiva bizoni din turma respectivă îşi expun carenţele intelectuale pe aici.
Două-trei exemple de "how stupid people can be" merită să fie păstrate, dar deja simt un exces.
Am observat in ultimul timp cu oarecare parere de rau transformarea lui Manole in Ahab.
Inchei ultimul meu post pe acest blog cu o singura observatie:
violenta verbala sau cenzura sunt argumentele celor care nu au argumente.
P.S. Imi voi permite totusi din cand in cand sa mai arunc o privire pe aici.
Tinerilor romani (ne-bugetari) care (inca) vor sa scape de neo-iobagie pe "plantatia ciocoiasca rrromanica-banana":
Am (avut) un amic in provincie, pensionar, (fiica sub 25/logodita/ Bucuresti/chirie/partial subventionata de tata).
Socrul catre viitorul ginere: "casa mea nu face peste 60.000 EUR pe piata "libera", ia taica un imprumut de la banca (in jur de 80 - cu mult sub piata "fictiva") si-o cumperi de la mine.
In prezent amicul + familionul locuiesc in vest, chirie ZERO (apt. achitat), munca mai bine platita, nu tu manele/maidanezi/biruri etc.
Cine are socri cu casa/apartament + urechi de auzit, sa auda.
off-topic
au ajuns prietenii cu bine, si am aflat si cu cat au vandut apartamentul
deci, 3 camere in pantelimon, capatu lu 14, etajul 2, vedere spre nord, 128000 euro !!!!! m-am crucit. l-a cumparat nu'sh ce directoare pe la o firma de asigurari
@jason
tu ne minti :P
n-ai vazut ca, daca e sa ne luam dupa noamy, nu exista in lume alta capitala mai frumoasa si mai desteapta decat bucacatresti ....
iar de emigrat emigreaza numai inadaptatii si incompetentii :P
Apartamentele in Bucuresti sunt prea uniforme ca pret. Nu poti compara un apartament din tineretului cu unul din dr taberi unde nu ai metrou, esti departe de centru si totusi dif de pret sunt de 10-20%. Mult prea putin.
Preturile la apartamentele vechi vor scadea doar in zonele periferice. Ce se va intampla cu cineva care vrea apartament central (numesc central tot ce e in interiorul centurii mihai bravu si in continuarea lui) si nu mai exista teren de construit.
Evident ca exista si varianta unei case in afara bucurestiului dar cand mergi intr-un club ce faci? Faci 1-2 ore pana acasa? Cererea pentru apartamentele centrale va exista intodeauna pentru ca vor exista tineri si oameni de afaceri. In orice oras european acestea sunt scumpe.
Trimiteți un comentariu