Greşeala nr. 1: am presupus (fără să vreau) că situaţia din afara ţării va rămâne stabilă, cam aşa cum e acum, şi corecţia va avea loc doar în România. Evident, m-am înşelat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că la fiecare 3 procente de scădere din Europa s-ar putea să trebuiască să punem vreo 6 pentru România. Cu cât situaţia va fi mai albastră în restul Europei, cu atât va fi mai neagră aici.
Asta înseamnă că preţurile pe care le-am avansat în posturile precedente despre profeţie s-ar putea să trebuiască niţeluş revizuite...
Greşeala nr. 2: e legată de nr. 1. Preţurile avansate de mine erau sustenabile dacă piaţa ar fi îngheţat la momentul iunie 2008; dar piaţa nu a îngheţat la momentul iunie 2008, dimpotrivă, a continuat să se deterioreze.
Ramolismentul producătorilor auto occidentali
Acum 21 de ore
112 comentarii:
profetia mea ramane identica: la MAX 24-36 luni, preturile se vor intoarce acolo unde ele pot fi sustinute dintr-un salariu mediu, de 300 euro, adica pe la 20 000 - 30 000 euro. ast daca nu vom asista mai repede la un colaps generalizat, caz in care se vor lua si mai ieftin...creyi
"Interventia a avut drept scop testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine, precum si intelegerea unor necorelari intre datele statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete", a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al bancii centrale, cu privire la interventia bancii centrale pe piata monetara.
!!!!!Conform acestuia, Banca Nationala a Romaniei a vandut circa 40 milioane euro.!!!!
Banca Nationala a aparut pe ecranele dealerilor cu ordine de vanzare de valuta in prima parte a sedintei de tranzactionare, in incercarea de a mentine cursul dupa ce pietele de capital din toata lumea s-au prabusit. Pe fondul interventiei, cursul a coborat pana spre 3,76 lei pentru un euro, dupa ce piata se deschisese in cotatii de 3,83 lei pentru un euro. Cursul oficial calculat de BNR a coborat cu 5,59 bani, pana la 3,7690 lei pentru un euro.
Interventiile directe ale BNR pe piata valutara sunt exceptionale, practic in ultimii ani fiind derulate astfel de operatiuni doar in cateva cazuri extreme, care ar putea fi numarate pe degetele de la o mana.
Dealerii suspectau inca de la inceputul saptamanii ca BNR intervine pe piata valutara, insa pana astazi operatiunile erau derulate indirect.
Dupa jumatatea zilei piata a corectat insa o parte din aprecierea leului, astfel ca la ora 14.00 cotatiile se intorsesera peste nivelul de 3,8 lei pentru un euro.
Pe piata monetara se resimte din nou o cerere importanta de lichiditati, iar dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au urcat la 16%-21% pe an.
40 MILIOANE DE EURO AU TREBIT VANDUTE PENTRU A STABILIZA CURSUL. IN RITMUL ASTA IN CATEVA SAPTAMANI RAMANEM FARA REZERVA VALUTARA. EVIDENT SE VORM MAI CHELTUI INCA, PANA LA ALEGERI, CA SA DEA BINE...DUPA NOI, POTOPUL!
Ce ziceti de actiunile Impact?...este clar ca nu este criza pe piata de real estate de la noi :)
Anul trecut avea o capitalizare de 240 mil iar acum mai ca o cumperi cu pretul unei vile din Bucuresti :))
Performate recente
Variatie in ultima saptamana -48,31%
Variatie in ultima luna -60,68%
Variatie de la inceputul anului -90,80%
Variatie in ultimul an -95,70%
Elzorab, acum patru zile toti credeati ca euro va trece de 4 lei pana la Craciun. Mai mult, erati convinsi ca o sa sara chiar saptamana asta. Previziuni de pe azi pe maine ma duce si pe mine mintea sa fac...intrebarea este, ce o sa fie peste 6 luni?
Altfel, eu pana acum nu am vazut prabusirile alea de preturi pe care le asteapta unii.
Manole a facut multe conexiuni intre preturi, venituri, chirii. Dar a omis una, pe care imi permit eu sa o amintesc. Raportul pret/chirie.
@nestor:
Pai hai, fa tu conexiunea. Cu alte cuvinte, daca tot contrazici, fa-o cu argumente.
manole
"Asta înseamnă că preţurile pe care le-am avansat în posturile precedente despre profeţie s-ar putea să trebuiască niţeluş revizuite..."
In mod sigur vor trebui revizuite. Impactul real al crizei financiare actuale va fi cu mult mai mare decat ne-am imaginat!
Eu chiar estimez( e o parere personala) ca evenimentele se vor precipita mult mai repede, ca si fazele dezumflarii "balonului".
Adica, fata de estimarile initiale,se va trece mult mai repede peste faza de denial, "bull-trap"-ul va avea o existenta scurta, aproape "meteorica"( va aparea si va disparea foarte rapid)si toate acestea vor avea ca rezultat o prabusire a preturilor mult mai mare decat cea pe care o prevedeam.
Repet e doar o parere personala.Om trai(altfel!?) si-om vedea...
nestor
"Elzorab, acum patru zile toti credeati ca euro va trece de 4 lei pana la Craciun."
Sa fi convins ca daca B.N.R.-ul nu intervenea, chiar asta se intampla: euro "sarea" de 4 lei.N-a venit inca Craciunul...
nestor
Cu cat ne amagim mai tare cu atat "dusul" va fi mai rece si trezirea la realitate mai dureroasa...
previziunea mea pentru luna ianuarie la leu este de 4.2-4.5 in conditiile in care bnr va sustine intr-un mod moderat leul. ma refer la sfarsitul lui ianuarie, toti stim ca pana dupa alegeri se va face tot posibilul pentru a pastra o atmosfera cat mai calma, apoi de craciun mai vin o data, poate pentru ultima oara, capsunarii cu ceva bani de schimbat. dupa ianuarie, cand romanii isi vor fi consumat si banii din credite pe ultimele vacante, va incepe plata politelor. bnr nu va putea tine in brate leul decat pentru o perioada scurta, rezervele nu sunt nici ele fara limite, iar deficitul e mare. mai avem de-a face si cu criza asta nebuna. eu intrevad in max 3 luni falimentul catorva banci din romania. sper sa nu fiu acuzat de subminarea economiei nationale. dar, nu e cale de scapare...
a, si pastrez previziunea ca, pana la craciun, leul va trece peste 4 lei, chiar daca va interveni bnr si il va stabiliza, dar vor fi treceri peste 4.
am vazut la stiri ca "leul este atacat de speculatorii straini"
asta seamana tare mult cu sloganurile de genul "nu ne vindem tara" si altele.
leul a fost atacat, in primul rand, de prostia si incultura economica a cetatenilor romaniei, de lacomia si lipsa de scrupule a "bisnitz manilor" romani si de inconstiinta politicienilor corupti, dispusi sa faca jocurile mafiei, pentru a-si rotunji veniturile!
nestor
"Manole a facut multe conexiuni intre preturi, venituri, chirii. Dar a omis una, pe care imi permit eu sa o amintesc. Raportul pret/chirie."
Si care ar fi conexiunea ...?
Manole, in profetia anterioara asta-i deja o prezumtie care a devenit falsa: "Cei care se ghidează după teoria că metrul pătrat ar trebui să coste cât un salariu mediu trebuie să ţină cont totuşi de faptul că pe o piaţă emergentă, cum e România, salariile cresc de la an la an şi atunci preţul metrului pătrat trebuie să conţină inclusiv aşteptările de creştere."
Inlocuieste asteptarile de crestere a salariilor de la an la an cu asteptari de scadere a salariului real in euro - care se petrece deja si se va accelera dupa alegeri - si de somaj, exact in domeniile in care s-au umflat major salariile in anii precedenti: banci si intermedieri financiare, imobiliare si furnizorii aferenti, multinationale care produc sau presteaza servicii local si furnizorii lor.
A doua prezumtie eronata e aia ca imobiliarul romanesc se va intoarce "back to fundamentals" si atat. NU. Va cadea zdravan sub, pt ca psihologic romanul trece rapid de la entuziasm nemarginit la ura si dezgust, nu se incurca el cu analize de fundamentals la rece... Grecul Ilias si sotia ta au dreptate. :)
@nestor: am vorbit şi despre chirii. Probabil te referi la randamentul chiriilor, nu? ... care la un moment dat poate deveni chiar bunicel. Cred şi eu. Dacă ajungi să iei o garsonieră în Militari cu 50.000 de E şi o vei închiria cu 400 de E, ăsta e un randament bunicel (în jur de 9% pe an dacă am calculat bine), ca să nu zic bun de-a dreptul dar, surprize surprize, s-ar putea ca atunci când o să coste 50.000 să nu o mai poţi închiria cu 400, ci doar cu 200.
Se porneste de la prezumtia ca de obicei chiriile sunt mai sensibile la raportul cerere-oferta decat preturile apartamentelor, in cosecinta chiriile se ajusteaza rapid la orice variatie a unuia din cei doi factori.
Apoi in functie de valoarea raportului pret/chiria anuala se decide daca achizitia este o investitie buna pe termen lung.
Teoria spune ca achizitia devine o investitie buna cat timp raportul acesta se mentine undeva sub 17 iar daca nu ma insel, pentru imobiliare, valoarea medie istorica este undeva in jur de 15.
Va las pe voi sa faceti calculele.
Sau am vazut si alta forma, in care pretul la un moment dat ar trebuie sa fie undeva intre 150 si 200 de chirii. Sa luam valoarea de 150 si sa o inmultim cu valoarea actuala a unei garsoniere in Militari (parca 350, pentru ceva decent), si cadem in jurul cifrei de 50 000.
Asta fara sa tinem cont de restul aspectelor.
Putem discuta si pe baza chiriilor care scad. Poti sa imi dai un exemplu de capitala europeana unde chiriile au scazut cu 50%?
nestor
"Putem discuta si pe baza chiriilor care scad. Poti sa imi dai un exemplu de capitala europeana unde chiriile au scazut cu 50%?"
Pot sa-ti dau un exemplu de capitala europeana, Budapesta,( e relativ aproape, poti face o excursie pana acolo intr-un weekend), unde pretul de inchiriere pentru o garsoniera este de 220-220 de euro/mp.Punand la socoteala si nivelul veniturilor, ce te face sa crezi ca un nivel al chiriei pt. o garsoniera in bucuresti de 350 de euro, e sustenabil? In plus teoria economica, si mai ales "bunul simt", iti spun ca in vremuri de criza, pretul de inchiriere scade...
"Se porneste de la prezumtia ca de obicei chiriile sunt mai sensibile la raportul cerere-oferta decat preturile apartamentelor, in cosecinta chiriile se ajusteaza rapid la orice variatie a unuia din cei doi factori.
Apoi in functie de valoarea raportului pret/chiria anuala se decide daca achizitia este o investitie buna pe termen lung."
De acord, dar numai cand trendul pietei este crescator!Vremurile cand se faceau achizitii in scop de inchiriere s-au dus!
@nestor: tu poţi să dai un exemplu de capitală europeană în care preţurile sunt susţinute de faptul că oamenii acceptă să stea câte 2 per cameră în timp ce mare parte din locuinţe sunt:
- goale;
- subocupate (de regulă de bătrâni pensionari);
- ocupate de "proprietari" care sunt luaţi de tremurat ori de câte ori mai oscilează euro un pic;
- firme?
Aşa cum am mai zis, piaţa chiriilor a fost distorsionată de tot mersul pieţei imobiliare. Nu mai comparaţi cu ce a fost, pentru că nu trăim un bubble ca oricare altul. Va fi suficient ca în Bucureşti să crească niţel şomajul, doar un pic, 1%, şi toată şandramaua chiriilor se va duce naibii. Părerea mea.
Scenariu: la 1E = 4,1 RON (foarte posibil în primăvara 2009) 50.000 E pe o garsonieră vor echivala cu cca. 205.000 RON. Problema e că, socotit în lei, nimeni nu va putea scoate o chirie mai mare de vreo 1200 RON pe o garsonieră oarecare, situată într-un cartier oarecare, utilată într-un stil oarecare. Ceea ce va însemna real cam 290 de euro, nicidecum 350 sau 400.
Ratele sunt înşelătoare, chiriile nu. Oamenii nu pot da mai mult decât câştigă. Cât dai pe chirie socoteşti acum. Rata... peste 30 de ani.
De fapt cred că îndemnul cel mai bun care ar putea fi adresat proprietarilor ar fi ăla pe care-l dădea Isărescu lui Tăriceanu: nu mai trageţi atâta de chirii, că se rup.
@all
In legatura cu chiriile sunt foarte pesimist. Sincer nu cred ca vor scade. Sunt multi care au apartamente si traiesc de pe urma chiriei. Cred ca mai degraba vor stagna preturile. Cred acest lucru datorita faptului ca sunt foarte multi oameni care isi permit sa stea in chirie insa nu isi permit sa cumpere apartamentul. Pe segmentul de inchirieri cererea este foarte ridicata (in Bucuresti mai ales).
Ma intreb, daca din nefericire nu s-ar putea intampla totul chiar pe dos?
In sensul ca, dupa toate aceste injectari de capital sa ajungem in situatia unei inflatii foarte foarte mari, si sa se intample ca o paine sa coste 100 de euro, si un apartament vre-un miliard? Adica sa cada toate valutele si tot ce e mondeda sa-si piarda valoarea de la o zi la alta? Ce parere aveti? E posibil sa se intample asta inainte de Craciun?
Kiko, nu se va intampla in felul in care zici tu, pentru ca daca s-ar intampla asa ceva inseamna ca butoiul cu rahat in care suntem se transforma in OCEAN :)
sa speram, belly
atate zvonuri de tot felul se aud (mai ales online) in zilele astea ... chiar ca pare sa fie sfarsitul lumii.
Kiko, acuma e sfarsitul capitalismului cum il stim noi.
Vor fi nevoie de niste "reguli" noi pentru "capitalism".
Ei au transformat capitalismul in ceva care nu e diferit fata de sclavie.
"Tinand cont de ritmul accelerat de crestere al pietei imobiliare din ultimii ani, consultantii imobiliari sunt extrem de expusi la stres, astfel ca majoritatea dintre ei apreciaza ca acest job nu poate fi facut pentru o perioada lunga de timp."
NICI O PROBLEMA, VINE VACANTA DE IARNA-VARA-IARNA-VARA, CARE VA DURA CAM ZECE ANI. VETI AVEA TIMP SA VA REFACETI FORTELE PENTRU EXPLOZIA IMOBILIARA DIN 2050!
DOUA LOCUINTE LA PRET DE UNA! :)
iata ca moda promotiilor castiga tot mai mult teren:))
http://www.capital.ro/articol
/spania-doua-locuinte-la-pret-de-
una-113105.html
eu mai astept pana vor da 4 la pret de una :D
belly spunea...
"Ei au transformat capitalismul in ceva care nu e diferit fata de sclavie."
---
Belly, aici ai pus degetu pe buba:
capitalismul a devenit CREDITalism
(cam de multisor) - numa' ca neo-iobagu' sec XX-XXI era prea hulpav ca sa mai bage de seama.
Am o senzatie ca acesta "neo-iobagire" a fost planuita cu foarte mult timp in urma, ramane de vazut daca vor reusi sa iobageasca intreaga planeta, ca de plantatia anglo-saxona ....
Scuze el-zorab, (fara rautate/sarcasm) dar pt. iobagimea anglo-sax. vin vremuri extrem kkcioase.
asa e, jason. nu trebuie sa-ti ceri scuze. eu nu am spus ca sistemul american e unul bun, am spus doar ca are sanse mai mari decat cel din europa sa-si revina.
europenii au vrut sa aiba bani ca americanii si concedii si sistem social ca europenii. de aia nu se poate. nu poti sa si muncesti putin si sa ai bani multi.
si nu vreau sa spun ca a avea bani multi e o realizare deosebita si ca toti ar trebui sa urmam acel model(sa nu povestim de modelul bekali). prefer un Octavian Paler sau Pitis ca modele de urmat, fie-le tarana usoara...
@ elzorab
"profetia mea ramane identica: la MAX 24-36 luni, preturile se vor intoarce acolo unde ele pot fi sustinute dintr-un salariu mediu, de 300 euro, adica pe la 20 000 - 30 000 euro. ast daca nu vom asista mai repede la un colaps generalizat, caz in care se vor lua si mai ieftin...creyi "
3 chestii :
1. ce-i aia "creyi" ?
2. observ ca IN NICIUN CAZ nu ne da prin cap ca am putea deveni mai eficienti si ne-ar putea creste salariul . Se simte stofa de "winnneri" in noi !!! :-)))
3. Clar ! Mai sau 3 ani si ma mut...nu la mamrmacie desigur ! :-)))) Intrebare suplimentara : sa contez pe un BMW 320 pe la 8000 E (ca asta e pretul ce va putea fi sustinut din 300E) si pe un flat screen de 150 E (aceiasi justificare) ?
Si ultima intrebare (nu m-am putut abtine) : daca o sa am numai 200 E salariu in loc de 300 sa inteleg ca o sa-mi vanda apartamentul cu numai 15000-20000 in loc de 20000-30000 ? Ca doar atat pot eu suporta !
:-))))))))))))))))))))))))))))))
Sa salveze cineva forum-ul asta sa ne mai descrtim fruntile peste 3 ani ...Nu glumesc ! manole contez pe tine !!!
Seara buna !
am impresia ca un "flat screen" sau un bmw intra la categoria luxuries. adica le poti avea, dar poti sa traiesti ani frumosi si fara ele. pe cand un logan si un televizor cu diagonala de 45, ti le poti permite chiar si cu 500 euro. adica un salariu mediu? nu olandez...zburator?
olandezule, in conditii de eficienta maxima, de politici bune si sutinute, se poate. se poate sa ne creasca salariile in acelasi ritm cu crestrea economica, dar o crestere sustenabila, ceva la 5% anual. in nici un caz cresteri de 50%. apoi vom avea perioade de stagnare, si de criza, cand salariile vor scadea. asa e, in 20-30 de ani se poate sa ajungem si la noi la salarii de 800-1000 de euro.
ceea ce va urma in romania este o prabusire atat a preturilor la case cat si a salariilor inspre palierele care pot fi sustinute. degaba a explodat sectorul constructiilor, al vanzarilor de masini si cel finaciar, cu toata explozia din salarii, daca aceasta explozie s-a bazat doar pe creditarea excesiva a unei populatii care nu stie sa produca mare lucru dar stie sa consume doar produse de lux.
a fost doar un foc de paie si a durat doar atat vreme cat lumea s-a inghesuit la credite pentru a consuma. sa vedem cum se vor inghesui de acum la ghiseele bancilor pentru a plati in zeci de ani ceea ce au consumat in doi...
sincer, este extrem de indecent sa vorbim despre bmw si mercedes. daca nu-ti dai seama de chestia asta imi pare rau de tine. spune mult despre caracterul unui om(nu ma refer la tine-nu e atac la persoana ta), cum ai pus mana pe niste bani cum te inghesui sa-ti tragi un mertzan. sa nu uitam ca in vest, inclusiv america, mertz si bmw sunt chestii de lux, pe care chiar daca mi-o permit din venitul pe doua-trei luni, totusi nu mi-l iau pentru ca reprezinta un moft si pentru ca exista masini care-si fac la fel de bine treba la jumate de pret. deci, iti iei masina sa te "falesti" cu ea sau iti iei masina pentru ca nu ai incotro si pentru ca ai nevoie de ea.
pentru romani, daca e o necesitate, te multumesti cu o dacie, si aia veche, pentru ca atat
poti sa platesti dintr-un salriu normal fara sa-ti omori copiii si nevasta.
daca pe voi atat va duce capul, in momentul in care pentru cateva luni-un an sau doi, printr-o conjunctura deosebita, ati ajuns sa castigati ceva banutzi, sa va aruncati la credite si sa cheltuiti pe produse lux(bmw etc) pariind ca veniturile alea sunt o stare normala si nu una exceptionala, atunci sincer mi-e mila de voi(indiferent daca sunteti romani sau americani)
olandezule, nu-ti doresc raul, dar uita-te cum scade pretul la titei, cum scade cererea la nivel mondial pe fondul crizei. crezi ca jobul tau, atata de bine renumerat, este vesnic si garantat pe viata? nu trebuie sa-mi raspunzi, stiu, esti pe val, invincibil. am fost si eu, viata te va invata ca nu e chiar asa cum se vede de pe creasta valului...
numai bafta!
Nu exista crestere in Romania. S-au vandut nistre resurse care nu se mai pot repeta, statu s-a imprumutat, a fost ajutat de Europa ... asta acum s-a terminat. O crestere reala nu exista.
BMW-ul, da, costa 8000, asta e pretul la care Romanul cumpara gioarsele "second hand". S-au , se imprumuta. As fi curios cati burtosi au ACHITAT BMW-urile cu care umbla? Pun pariu ca sunt "sclavi" si au rate. Sau ei , sau firmele lor pe cale de faliment.
Daca occidentul va avea probleme, Romania se va reintoarce in perioada aniilor 80. Salam cu soia. Sau mai rau. Fara medicamente, fara resurse, fara o industrie, fara fabrici, fara profesionisti. Leul va se va deprecia, deci salarul de 300 de euro e un "vis", peste 3 luni, cu euro la 4.20 de lei nu va mai fi salarul 300 de euro. Defapt azi deja trebuia sa fie euro=4lei daca BNR n-ar face gesturi disperate.
Si ... nu cumva in Romania se castiga inca in Lei? Ce atata euro? La lopata, la sapa, la cules porumb! Gata cu textele astea de "crestere" in Romania!
Olandezule. o singura intrebare la care te rog sa imi raspunzi.
In ce tara locuiesti si muncesti?
"Astăzi terenurile nu s-au ieftinit. Au valoare zero, pentru că nu le cumpără nimeni. Dacă vrei sa îl valorifici, nu iei nimic"
http://www.tmctv.ro/articol_50685_67/ovidiu_tender__piata_imobiliara_este_intr_o_situatie_mai_proasta_decat_ma_asteptam.html
La ceea ce trebuie sa ne rugam e ca Imperiul American sa nu cada, sa reuseasca sa stoarca inca o perioada teritoriile subjugate, ca europa sa supravietuiasca si sa poata pompa ceva si aici, cu speranta sa ne poata sclaviza si pe noi in romania. Pe undeva cred ca e mai bine sa devenim sclavii Imperiului decat sa ramanem pe cont propriu, chiar acum, dupa ce am fost destituiti de toate resursele noastre. Cel putin inca cat dureaza generatia noastra. Dupa noi potopul!
PS:
si nimeni nu a cumparat inca un Flat Screen in Romania.
Cativa au luat pe imprumut (apeland la viitorul de care nu e in complet control si posesie - deci pasibil furt). Nu cred ca furtul poate fi considerat "crestere".
Mr Kiko, suntem destul de departe de sfarsitul lumii, chiar si de sfarsitul imperialismului capitalist.
Intotdeauna m-am intrebat cum este posibil ca oameni inteligenti si educati sa alunece atat de usor pe panta extremismului, pentru ca nu stiu daca realizati, dar discursul vostru este un fel de propaganda socialista adaptata timpurilor noastre.
Atunci cand iti masori succesul in viata raport cu insuccesul esti din start predispus esecului. Intotdeauna cineva va avea o masina mai scumpa ca tine, o casa mai mare, un salariu mai bun, o sotie mai frumoasa. A accepta acest lucru si a invata sa respecti faptul ca fiecare om este liber sa isi traiasca viata asa cum doreste, fie si intr-un BMW pe ritm de manele este un lucru primordial pentru evolutia catre o societate. Evident, la noi inca nu se pune problema.
Toti, inclusiv cei plecati si realizati peste hotare, nu se pot desprinde de aceasta gandire marunta, in care sursa nefericirii lor sunt intotdeauna ceilalti.
Dupa ce s-a anuntat falimentul Bear Stern, cateva ore mai tarziu tineri ieseau cu cutii de carton in mana din cladire, iar a doua zi deja isi cautau altceva de lucru.
Romanii ar fi organizat greve, ar fi cerut 24 de salarii compensatorii, ar fi acuzat guvernul sau BNR de destabilizarea economiei nationale.
Pentru noi orice criza trebuie sa fie un eveniment cosmic, oamenii trebuie sa primeasca lectii de viata, trebuie sa existe vinovati, pedepsiti. Ca la scoala, daca nu ti-ai facut lectia trebuie sa fii plesnit cu rigla peste maini, sa iti fie invatatura de minte.
Cei care si-au dorit cu atata ardoare o prabusire, care sa aseze lucrurile cum trebuie, au primit exact ceea ce si-au dorit.
In ultimii ani s-a intamplat ceea ce multora nu le convine. Oameni care inainte erau ca ei, conduceau o Dacie si stateau la doua camere, la scara vecina, acum conduc masini scumpe si stau la vila. Colegi ai lor, care inainte imparteau acelasi birou si carau aceleasi hartii acum sunt directori prin banci sau multinationale si castiga bonusuri obscene. Normalitatea, sau decenta, pentru unii inca a ramas o expresie a apartamentului de bloc, a masinii romanesti si a concediului la mare. Orice peste este fita, impresie, parvenitism.
Cu genul asta de mentalitate, intradevar suntem o natie de sclavi, dar nu ai sistemului, ci a propriei noastre gandiri.
Mr Kiko, inteleg ca daca leul s-ar devaloriza foarte mult in raport cu euro atunci contul tau din Italia ti-ar putea cumpara un apartament mai mare, poate chiar o casa in Romania. Inteleg ca faptul ca preturile la apartamente se incapataneaza sa ramana foarte sus iar cursul nu se depreciaza chiar cum ti-ai dori te impiedica sa faci achizitia acum, dar in acelasi timp situatia incerta de pe pietele bancare europene iti da emotii.
Ce vei face, vei merge la siguranta si vei cumpara acum sau vei risca si vei astepta inca sase luni, asteptand sa mai scada preturile?
Ce este acela un Flat Screen?
@all: v-am mai zis să nu-l mai băgaţi în seamă pe Olandezu'. Din punctul meu de vedere e liber să-şi debiteze placa până când s-o plictisi. Nu ştiu de ce e aşa de negaţionist, nu mă interesează, dar eu bănuiesc că face parte din specia "agenţilor de influenţă" care au mai fost prezenţi pe blog până când am cerut ca toată lumea să aibă cont.
2, e chiar distractiv să mai auzi azi, 11 octombrie, că "preţurile se încăpăţânează să rămână sus". Nestor, mai dă şi tu o tură pe la agenţiile imobiliare din cartierul tău. O să fii surprins de schimbări.
nestor, spui si tu ceva acolo, atat ca atunci cand un sistem capitalist, concurential este transformat intr-o mare cacialma, lucrurile nu mai stau asa.
asa e, de data asta cei cumpatati si calculati vor ajunge sa plateasca pentru prostia celor cre s-au aruncat la credite si la cheltuieli pe care nu si le puteau permite pentru a conduce aceleasi masini cu cei care au muncit din greu pentru ele.
e simplu, cand o masa de oi needucate este impinsa de la spate de niste hiene smechere, care urmaresc doar atingerea unor cote, pentru a incasa bonusurile, fara macar a imprumuta proprii bani ci pe cei garantati de subventionati de stat(a se vedea freddy mac si fanny mae) sau pe cei al altor investitori care le-a dat banul pe mana, atunci pot aparea si astfel de deviatii periculoase ale capitalismului.
nu spune nimeni sa nu traiesti cum vrei si sa conduci ce vrei, atata vreme cat muncesti pentru banii pe care iti cumperi acele luxuri.
pentru ca acest sistem sa functioneze din nou, e nevoie de o reforma majora. atunci cand cel care detine cu adevarat capitalul, isi asuma riscul de a fi sau nu fi rambursat un imprumut, analizeaza cu adevarat solvabilitatea celui caruia ii acorda imprumutul iar apoi ii calculeaza dobanda si, cel mai probabil ii cere sa vina cu o parte din bani pentru procurarea bunului respectiv.
doar in acele conditi se poate vorbi de capitalism. atunci cand dai imprumut banii care nu sunt ai tai ci sunt garantati de altcineva, doar pentru a face planul, se numeste inconstienta, lipsa de profesionalism, lacomie si prostie.
da, de data sata s-ar puta ca cei care au economisit, au facut investitii sau au avut bani cash sa se trezeasca cu economiile fie devalorizate de inflatie fie pierdute prin falimentul bancilor( a se vedea islanda). ce vrei sa-mi spui? ca sunt invidios be badea gheorghe care de la oi a ajuns direct la bmw, ca daca si inginerul sau medicul cutare are, el de ce sa nu aiba? si badea gheorghe nici nu e o problema asa mare. ceea ce-mi pare mie aberant sunt smenarii de prin centru, care nici nu muncesc si nici nu produc nimic, dar isi permit bmw, ca daca ai masina ai valoare, nu??
la fel si cu smenarii imobiliari care peste noapte, fara sa fie capabili de nimic, fara cunostinte si o profesie solida, s-au bucurat de aceasta situatie exceptionala, de deviatie a sistemului capitalist, pentru a profita de pe urma inconstientei baniclor si a cumparatorilor si a-si umple buzunarele, iar acum defileaza prin centru in mertzane cumparate pe credit, pariind pe venituri la fel de mari si in urmatorii 20 de ani.
ce spui nestor, daca toti acesti inconstienti vor duce la falimentarea sistemului bancar din romania, daca milioane de oameni vor ramane fara slujbe, daca vei ramane fara economiile din banca, vei fi al fel de mandru de acesti "vasile" care conduc bmw luat pe banii bancii pe care nu i-au mai putut restiui, iar acum platesti tu cu economiile tale pentru bmw-ul lui? nu suna asta mai degraba a socialism decat a capitalism? asta se va intampla acum. comunism de cea mai joasa spetza. cei muncitori si care aduc valoare unei economii vor ajunge sa plateasca prostia restului de inconstienti care au stiut doar sa consume, si nu orice ci, produse de lux, BMW.
gandeste-te putin la ceea ce spui, inainte...
scenariul apocaliptic nu e doar un scenariu. este situatia din sua si care tocmai a inceput si in europa. tu traiesti inca in romania cu realizari glorioase, cu crestere economica de 10%, cu crestere salariala de 50% pe an si imbogatire din cresterea preturilor imobilelor de 50%.
lucrurile se vor schimba repede si radical. iarna aceasta va fi un examen crunt pentru multi romani, iar anii viitori vor fi extrem de grei...
multa bafta!
economia unei tari nu poate functiona la infinit doar pe baza smenurilor si tzepelor pe care ni le tragem reciproc. poti sa-i prostesti pe unii tot timpul sau o data pe toti, DAR NU-I POTI PROSTI PE TOTI TOT TIMPUL, asa cum credeau smenarii imobiliari...
elzorab,
dar exista vre-un proiect de vre-o reforma majora??
dupa cate vad cei care stau astazi la carma habar n-au ce se intampla. N-au nici o solutie. Azi ce-au facut la Washington? Nimic.
deocamdata nu exista si, sincer, nici nu cred ca vom scapa prea usor din situatia actuala. vom plati din greu si multi ani, din pacate impreuna, cei care au muncit vor plati cot la cot cu ceilati pentru prostia celor care s-au aruncat ca disperatii la consum si pentru mafia de hiene care i-a manipulat!
reforma, daca se va realiza, va fi un plan pentru urmatorii 20-30 de ani, acum nu mai e nimic de facut, e prea tarziu. urmeaza ani grei de platit oale sparte!!!
Si Chris Martenson nu mai publica ultimul capitol "what to do".
http://www.chrismartenson.com/crash-course
Dar si el, ce sa zica. sa cumperi aur. Sa iesi din datorii ... aceleasi chestii ce stim de 1 an.
Am vrut sa cumpar aur. Dar in italia daca cumperi aur ... hoppa ... imediat esti semnalat la fisc. Si probabil vor confisca tot aurulul.
Si cand zici din astea, pari "naiv" si faier. Dar luni seara cand la inchiderea burselor vreu eu sa vad cine e fraier.
DUMITRU DRAGOMIR:
"Speranţa este o curvă internaţională"
"40 MILIOANE DE EURO AU TREBIT VANDUTE PENTRU A STABILIZA CURSUL. IN RITMUL ASTA IN CATEVA SAPTAMANI RAMANEM FARA REZERVA VALUTARA."
Ai idee ....cam cati bani are BNR ?
Manole, n-ai gresit cu nimic. Tinand cont de sursa exclusiva a rationamentelor tale, si anume analogia si intuitia (daca nu cumva ai un CV are i-ar impresiona pe aia de la Fitch , FMI, BM si alte prescurtari), macar esti credibil in continuare. Ramane de vazut ce se intampla.
Cand e vorba de constatari de genul, X a continuat sa se deterioreze si dupa iunie '08, ca atare, vezi Domane, 'profetia' a fost prea 'blanda'.... deja e melodrama. Asteapta inceputul anului viitor pentru a evalua evolutia ultimului semestru. Parca mai sunt 'unii' care trag concluziile DUPA ce se intampla lucrurile. Nu ?
Cat despre preturi, 2 camere in Titan continua sa fie platite cu 83 mii (chel, vechi,ultimul etaj, chiar, si-a luat vara-mea), prin Sebastian/Prosper 100 mii (chele, vechi), prin Rahova (79 mii, exemplu personal, dar si 75 mii, 73 mii etc).
Probabil in urma scaderii leului cu 3-4 la suta fata de acum 2 sapt. (acum e undeva pe la 3,75), preturile nominale in EURO mai scad putin.
Dar nu chiriile :))
Haide sa iti spun ceva despre smenarii cu X5-uri. Oriunde parchezi prin centrul Bucurestiului, seara, exista niste baieti smecheri care iti arata locul de parcare pe care l-ai vazut si tu dupa care iti cer o mica atentie, ca sa fie si ei atenti la randul lor cu masina ta.
Doi, trei, cinci lei, fiecare da dupa cat de faina e masina, ca si cum ca sa ai grija de un Mercedes e nevoie de doua ori mai multa atentie decat la un Opel. Toti prietenii mei, fara exceptie, cotizeaza constant la acest fond de garantare al integritatii masinii, argumentand ca oricum este o suma de rahat, si decat sa umble apoi cu masina prin service dupa o zgarietura.
Acum cred ca toata lumea realizeaza ca baietii aia strang aproape milionul pe ora iar 90% din bani ajung in buzunarul unui smecher.
Si totusi, toti continua sa cotizeze constiincios. In principiu, pe toti ne deranjeaza smcheria si o consideram plaga societatii, altfel, in particular, devenim indifirenti atunci cand o intalnim.
Smecherii conduc BMW pentru ca un intreg sistem cotizeaza la bunastarea lor. Cumparam masini SH aduse de ei din Germania, cumparam haine de marca sau electronice la o zecime de pret tot de la ei, iar exemplele pot continua.
De aceea mi se pare absurd cand o natie care are combinatorismul in sange isi condamna smecherii.
Unii au ghiul si sunt tigani, altii cravata de matase si sunt parlamentari. Fundamental, si unii si altii sunt exponentii societatii noastre, romanii care intruchipeaza cel mai bine valorile si stilul de viata pe care il promovam.
Exceptiile sa ma ierte.
"@nestor: tu poţi să dai un exemplu de capitală europeană în care preţurile sunt susţinute de faptul că oamenii acceptă să stea câte 2 per cameră în timp ce mare parte din locuinţe sunt:
- goale;
- subocupate (de regulă de bătrâni pensionari);
- ocupate de "proprietari" care sunt luaţi de tremurat ori de câte ori mai oscilează euro un pic;
- firme?"
Pensionarii 'subocupa' spatiile de locuit ? Straniu, mereu m-am gandit la ei ca la oameni care traiesc greu, saraci, bolnavi, vai de capul lor. Dar sa ma raportez la ei ca si cum n-ar fi pe de-antregul 'ocupanti' ai spatiului lor vital (casa),asta e tare.
Goale ? Te referi la cele cateva sute de apartamente noi care nu sunt ocupate inca ? Hmm, ap. noi nu sunt relevante petru piata imobiliara bucuresteana. Pentru ca sunt cateva (in raport cu cele vechi)
Proprietari care 'le' tremura cate ceva cand face nu stiu ce cursul ?
Nu si daca nu vor sa vanda. Le dam voie sa nu vanda, nu ?
Firme ? Asa, si ?
In acelasi post, ca si in altele, apare obsesiv corelatia de pret : garsoniera in Militari cu 50 mii, chirie actuala de 400 E (si care va ajunge la 200 acusica).
O garsoniera in Militari (Apusului chiar, daca nu Lujerului) nu e cumparata nici la executare silita cu 50 mii. Chiar si acolo pretuirile de plecare sunt pe la 55-60 mii, in functie de multe chestii.
La fel, chiria in zona nu sare de 350 E (mobilata 100 %). Cine ofera 'seriozitate' si termen lung poate plati chiar si 300. Desigur, cu exceptia lunilor de venire a studentilor. Dar nu te obliga nimeni sa inchiriezi pe 'virf' de crestere, nu ?
Olandezule, ai depasit orice masura ! Pai , sa faci tu misto de un suflet mare ! Si-apoi, n-ar fi frumos sa cumperi un apartament cu vedere la Mariott cu pretul unei Octavii ? Te intreb asa, omeneste.
olandezu
"3. Clar ! Mai sau 3 ani si ma mut...nu la mamrmacie desigur ! :-)))) Intrebare suplimentara : sa contez pe un BMW 320 pe la 8000 E (ca asta e pretul ce va putea fi sustinut din 300E) si pe un flat screen de 150 E (aceiasi justificare) ?"
Ce legatura are pretul unui B.M.V.-ul 320 cu preturile de pe piata imobiliara...numai tu stii!!!
Si apropos, 2 chestii:
1) Ca tot ai dat exemplul,B.M.V.-ul ala despre care tu spui ca n-are cum sa coste mai putin decat costa,(aprox. 45000 in varianta full-option),el chiar costa mai putin, in S.U.A ( aprox. 30000 de $)!!!!( sau ca sa nu-mi aduci argumentul ca B.M.V. are fabrica in s.u.a., uite alt exemplu, concurent direct, lexus, care se produce numai in japonia).Dar inca odata te intreb: ce legatura are asta cu pretul unui apartament,fie el 3-4 camere, costruit acum 40 de ani , situat in titan de exemplu?
2) Nu mai face confuzia voita intre o piata oarecare si una de lux, ca n-au aceeasi structura, conditii de dezvoltare si nici nu se adreseaza aceluiasi tip de clienti.Vezi ca-ti faci de ras M.B.A.-ul ala!!
Cezar
"Vederea la Marriot" nu e decat pentru parveniti un factor care sa creasca valoarea apartamentului.( eventual cu 20-30%).Ca si vecinatatea cu manelistul guta sau cu fotbalistul X.
@mr. kiko
"BMW-ul, da, costa 8000, asta e pretul la care Romanul cumpara gioarsele "second hand". S-au , se imprumuta."
Pi nu cred ca elzorab se referea la apartamente de 2 camere in Ferentai . Ca pe astea cu putun noroc le gasesti si azi la 30000 E. Se referea la locuinte normale si noi presupun. Si asta era si intrebarea bea : o masina normala si noua o sa o gasesc cu cateva mii de euro ?
Recunosc ca nominalizand BMW-ul v-am dat argumentul pe tava - ala cu luxul.
Hai sa vorbim atunci de necesitati : o sa vad lapte cu 25 de bani litrul, panea 5 bani , carnea 1 leu/kg , legumele maxim 75 de bani pe kg (din ce-o fi) etc .?
Ca doar am 300 de Euro salariu (1ooo de RONI) ?
Astept !
cezar
"40 MILIOANE DE EURO AU TREBIT VANDUTE PENTRU A STABILIZA CURSUL. IN RITMUL ASTA IN CATEVA SAPTAMANI RAMANEM FARA REZERVA VALUTARA."
Ai idee ....cam cati bani are BNR ?"
Intrebarea e alta: tu crezi ca B.N.R.-ul e dispusa sa-si cheltuie toata rezerva pentru mentinerea unui curs artificial al leului? Si chiar daca ar fi asa , unde ajungem??
Olandezu,
Se poate intampla orice!
Daca se rezolva problema bancilor si societatea reuseste sa continuie pe strada de pana acum, e previzibila o crestere economica, salarii care cresc, chiar daca incet, acces la paine, lapte, masini ... pana la urma si la case. Am mai spus undeva ca 1200-1500 pe metru patrat NU mi se pare mult.
Daca treburile nu se rezolva RAPID, s-ar putea ca Marriot sa nu mai fie hotel, ci cazarma, sau penitenciar pt detinutii care nu si-au platit datoriile.
POATE URMA O INVAZIE DE LACUSTE
In care greierii care tot cantau incearca sa deie peste furnicile care si-au vazut de treaba. Dar in camara nu e paine pt toti!
@ ionut
"Ce legatura are pretul unui B.M.V.-ul 320 cu preturile de pe piata imobiliara...numai tu stii!!!"
Pai cum ce legatura are ? Nu ati postulat voi ca preturile TREBUIE sa fie corelate cu venitul ? Asta am spus si eu : daca pretul e corelat cu venitul pe piata imobiliara atunci nu vad de ce asta nu se intampla si pe piata masinilor, a electonicelor, a alimentelor etc .
Sau rationamentul asta cu pret/ venit e selectiv ?
Sa inteleg ca trebuie sa merg pe blogul "bula auto" a lui vasile ca sa am parte de acelasi rationamen ?
nestor
"Cei care si-au dorit cu atata ardoare o prabusire, care sa aseze lucrurile cum trebuie, au primit exact ceea ce si-au dorit."
Continui sa dezamagesti si incep sa-i dau dreptate lui andrei stoiescu. Noi ne dorim decat revenirea la niste preturi sustenabile in ceea ce priveste locuintele si o stare de normalitate pe termen lung a pietei imobiliare( asata ca sa ma refer doar la subiectul blogului asta).Ca datorita lacomiei si prostiei unora , revenirea asta la normal nu se poate face decat trecand printr-o criza urmata de prabusire, asta e altceva si era inevitabil sa se intample, independent de dorinta noastra.
Există statistici care ne spun că 50% dintre români nu înţeleg sensul unui text scris. Cezare, faci parte din ăştia?
Vezi că în comentariul meu apare un "ajunge să..." care schimbă total sensul în care ai înţeles tu comentariul meu.
olandezu
"Pai cum ce legatura are ? Nu ati postulat voi ca preturile TREBUIE sa fie corelate cu venitul ?"
Pai asta a si facut piata auto( ca tot ai adus vorba de ea, desi, repet, n-are nici o legatura cu piata imobiliara): a corelat pretul masinilor cu toate buzunarele( n-a disparut asa cum sustii tu ca ar trebui),asta spre deosebire de piata imobiliara din romania, care are la ora actuala preturi prohibitive pentru 90% din populatie!!
Si Romanii nu cumpara BMW. Masinile de lux sunt inca exceptii.
Cand vii pe autostrada dinspre Viena spre Budapest si vezi transporturile de utomobile, cu tot felul de modele amestecate puse pe aceeasi camion, deja stii ca sunt pt Romania.
Nemtii cumpara BMW-uri. Romanii cumpara BMW-uri uzate. Deci salarul nemtilor este pt bmw-ur, slarul Romanilor pt masini uzate. Restul sunt exceptii.
@all: vă reiterez invitaţia de a-l lăsa pe Olandezu' să vorbească singur.
Eu nu îi şterg comentariile dintr-un singur motiv, şi anume că sunt decente în absurditatea lor.
@all
"Noi ne dorim decat..."
erata
Evident,"Noi NU ne dorim decat..."
elzorab, de vorba cu o pitzipoanca, ar trebui sa se intituleze articolul ala. sa spicuim.
Activitatea de consultant o descrie drept "exciting".- romgleza, un semn de inteligenta extrema, excitanta chiar
Pentru a fi un broker bun cineva trebuie sa gandeasca, sa vada intreg tabloul. Nimeni nu intelege cu ce ne ocupam. - oh my god, it must be rocket science to rent some shitty buildings
Considera ca exista un pas urmator in cariera si pentru ea dar, tinand cont ca nu stie care este, nu are de gand sa iasa curand din piata consultantei imobiliare. - lasa dragutza ca o sa iesi singurica cat de curand
La Paris, aproape in fiecare seara merg la Notre Dame sa ascult concerte de muzica gregoriana. frumos. pacat ca nu se baga si schopenhauer la notre dame
Departamentul de retail al companiei, condus de Luiza Moraru, are spre inchiriere centre comerciale precum ERA Shopping Park din Iasi, Arena Mall din Bacau sau Mures Mall din Targu-Mures. din nou frumos. am auzit ca retail-ul din rromania o duce foarte bine, e o criza de spatii comerciale de te-apuca dracii
in concluzie, o pitzi cu figuri de manajer, ajunsa din targul esilor in bucacatresti si care se sparge in figuri la paris. consultant(a), ce sa-i ceri ...
manole
"@all: vă reiterez invitaţia de a-l lăsa pe Olandezu' să vorbească singur."
Consider ca ar fi o greseala.
In primul rand , comform zicalei "si tacerea e un raspuns", olandezu ar putea considera ca ii dam dreptate!
In al doilea rand, exista si oameni care,chiar daca nu comenteaza, viziteaza acest blog. Eu, asa cum am mai spus-o, pentru ei comentez" perlele" olandezului!
olandezu
Se pare ca tu vezi o locuinta ca un element de lux, pe care cine si-l permite bine , cine nu, nu! Si cand spun "permite" ma refer si la achizitie si la inchiriere.Altfel nu-mi explic...
@nestor
In ultimii ani s-a intamplat ceea ce multora nu le convine. Oameni care inainte erau ca ei, conduceau o Dacie si stateau la doua camere, la scara vecina, acum conduc masini scumpe si stau la vila. Colegi ai lor, care inainte imparteau acelasi birou si carau aceleasi hartii acum sunt directori prin banci sau multinationale si castiga bonusuri obscene. Normalitatea, sau decenta, pentru unii inca a ramas o expresie a apartamentului de bloc, a masinii romanesti si a concediului la mare. Orice peste este fita, impresie, parvenitism.
Cu genul asta de mentalitate, intradevar suntem o natie de sclavi, dar nu ai sistemului, ci a propriei noastre gandiri.
nestor, deci in conceptia ta toti cei care au vila si conduc masini scumpe le-au obtinut absolut cinstit, iar directorii de banci si multinationale chiar isi merita bonusurile obscene, nu ? scuza-ma, dar cred ca tu esti ala care are o problema cu gandirea, nu romanul de rand care a vazut imbogatiti peste noapte in rromania carora in vest le-ar fi luat cateva generatii sa ajunga acolo
@cezar
poate ne explici tu cum se cheama un apartament de 3 camere in care stau 2 pensionari (mama si tata, daca ajungeti pe aici, sa stiti ca eu inca va iubesc :D)
Statistica respectiva e corecta, Manole. Nu ca prin Occident procentul ar fi cu mult mai mic.
Mai e o statistica. Aceea care spune ca romanii vorbesc fara masura de viitor la timpul prezent.
Hai sa asteptam ca preturile sa...aaaa, 'ajunga' la cotatia respectiva (probabilitate mai mare sau mai mica, depinde cine priveste).
Sigur ca rostul BNR nu e acela de a mentine, cheltuindu-si euroii cumparati cu greu in ani de zile de crestere economica, un curs artificial. Ramane de vazut daca cursul de 3,5 pentru un euro este artificial. Pina una alta, doar 'criza' recenta l-a dat peste cap, iar 'lumea' era peste masura de fericita. Lumea, adica noi, romanii.
Aprecierea referitoare la cine sta in Mariott e pe masura aprecierii cuiva de pe aici referitoare la ce inseamna lux si ce nu. Unora li se pare Mariott 'locatie' exclusivista, la fel Asmita Gardens, altora nu.
Nu te pune nimeni sa bagi bani in astfel de zone.
Asa ca astfel de aprecieri morale, despre parvenitii de pe langa Mariott (apropo, multi au fost militari si Statului roman, si mai sunt inca), au valoare doar pentru cine le face.
cezar
"Aprecierea referitoare la cine sta in Mariott...
Nu m-am referit la cine STA in marriott, ci le cei din zona care au apartamente cu "vedere la marriott".Si care considera ca , odata cu aparitia hotelului, valoarea apartamentului lor a crescut cu 20-30%...
cezar
Sau cu pretentiile crescute ale posesorilor de apartament odata cu mutarea in zona a unui "vedete" sau fotbalist. Sa-ti aduc aminte de raspunsul "celebru" al unui fotbalist (raducanu parca il chema), care, intrebat fiind daca nu l-ar deranja sa locuiasca intr-unul din noile BLOC-NOTES-uri!!! construite recent in nu's ce cartier, a raspuns ca nu, nu l-ar deranja nicidecum...
Asta e ca in bancul cu boierul si tiganul care erau vecini, aveau casele identice si amndoi voiau sa le vanda.In timp ca boierul cerea o suma X , tiganul cerea dublu! La intrebarea boierului , de unde aceasta diferenta cand proprietatile sunt identice, tiganul ii raspunde: pai simplu boierule, gandeste-te ca viitorul proprietar al casei mele va avea vecin un boier, pe cand in cazul matale...
Pai chiar a crescut, acum multi ani, si nu doar cu 30 la suta.
E firesc, oamenii sunt atrasi de bogatia altor oameni, aparenta de exclusivism, calitatea locatarilor.
Cum se cheama un apartament din ala ?
Pai, dupa o viata de munca, alergatura etc, parca merita o pereche de pensionari bolnavi si saraci 70 mp utili, nu ?
Nu pentru mult timp, speranta de viata in RO e mica si in scadere, probabil. Apartamentul ala se va elibera curand.
Spicuiri din interviul cu gagica broker :
"In schimb, de la 9 la 18 vorbesc la telefon. Am schimbat o multime de telefoane, dar inca nu am gasit niciunul a carui baterie sa reziste mai mult de o zi", descrie Moraru activitatea unui broker care gestioneaza inchirierea unor spatii comerciale cu o suprafata de ordinul sutelor de mii de metri patrati."
Tare ! Umor involuntar de cea mai buna calitate.
"Pentru a fi un broker bun cineva trebuie sa gandeasca, sa vada intreg tabloul. Nimeni nu intelege cu ce ne ocupam. Nu poti practica aceasta meserie fara sa stii anumite lucruri care trebuie sa le pui intr-un context - cum gandesc oamenii, de ce merg la cumparaturi, ce fac acolo? Retailul este un puzzle, in continua schimbare, in care trebuie sa pui toate piesele la un loc si sa-ti lasi po-sibilitatea de a le modifica rapid cand se schimba contextul".
Nimic mai adevarat.
"Nu mai sunt la varsta la care stateam prin barurile din jurul Pietei Universitatii si, cand mergeam in Laptarie, cunosteam pe toata lumea. Sau vremurile cand mergeam cu gasca la munte cu trenul prins in ultima secunda sau cu 'nasul'. Cu toate acestea, deseori te poti simti mai bine intr-o 'bomba' decat intr-un restaurant de fite", spune consultantul de la CBRE Eurisko."
De, imbatranim cu totii. Nasol e ca in bucuresti daca nu ai bani de carciumi cu fitze, mai bine bei acasa (dar nu mai agati). Celelalte locuri chiar sunt deseori 'bombe'.
Fata asta va ajunge departe, va spun eu. Deja dezvolt un sanatos sentiment de invidie proletara.
cezare, n-o arde aiurea-n tramvai. un apartament de 70mp in care locuiesc 2 persoane care "trag sa moara" e sau nu subocupat ? raspunde punctual si la obiect, nu calca pe urmele olandezului
chestiile cu speranta de viata, o viata de munca si alergatura, sacrificiul pentru copii, mame eroine, etc si bla bla bla nu fac obiectul acestei postari. so ?
ps : nu stiu cat de informat esti, dar in vest oamenii aia batrani dupa o viata de munca, daca au casa lor, de obicei o vand si sparg banii in excursii si se retrag sa moara intr-o camera de azil, care sigur nu are 35 m patrati ...
Da, e subocupat pentru standardele morale si de civilizatie ale unor romani. Eu unul nu-mi permit luxul de a impartasi acest punct de vedere. La o adica mi s-ar da replici de genul ' misca si fa bani si cumpara-ti cate case vrei', si zau daca ar fi placut.
Cat despre partea cu 'ce fac cei de afara', intrucat nu am relatie directa cu pensionarii occidentali, ma cam abtin. Stiu,de la niste romani plecati in Florida, ca viata locativa a pensionarilor americani e 'spatioasa' si 'subocupata' din plin. Ceea ce le doresc si alor romani.
In legatura cu apartamentele subocupate.
Sa recapitulam situatia din Bucuresti:
Sunt foarte multi pensionari care locuiesc singuri in apartamente de 3 camere. Ce mi se pare mie absurd este faptul ca ei refuza sa il vanda si sa se mute intr-un apartament mai mic avand in vedere ca ei se plang intr-una ca nu le ajung banii (aici nu mai pomenesc nimic de cei care locuiesc in centru).
Avem de cealalta parte a "baricadei" o multime de tineri (cupluri) care locuiesc cate 1 cuplu pe fiecare camera a apartamentului.
Aici nu zic cine ar trebui sa aibe castig de cauza din cauza faptului ca pensionarii merita si ei sa aiba o viata linistita dupa atatia ani de munca. No comment in continuare.
@Olandezu. Tu continui sa ma uimesti prin comparatia bunurilor mobile cu bunurile imobile.
Exact cum a mai comentat cineva pe blog, industria AUTO s-a adaptat pentru toate nevoile pietei: de la preturi de 5000 EUR pana la preturi de sute de mii de EUR pentru masini noi. Iar PRINCIPALA diferenta intre bunurile MOBILE si bunurile IMOBILE este faptul ca bunurile MOBILE se devalorizeaza pe zi ce trece....
De exemplu, daca cineva nu isi permite un automobil nou de 10.000 EUR el se va duce pe piata auto second hand si isi va cauta acolo o masina care se va incadra in bugetul lui.
Presupun ca stii si tu ca apartamentele "second hand" nu respecta principiul masinilor. Daca oricine din Romania isi permite o masina, nu acelasi lucru se poate spune despre imobile.
Si ca sa iti dau un exemplu ca sa pot sa iti inchid gura (degetele):
Daca salariile nu sunt suficiente pentru a cumpara BMW atunci BMW-ul nu se va mai vinde pe piata locala si se va opta catre alte masini.
Dar despre locuinte nu poti sa zici acelasi lucuru intrucat o locuinta este o necesitate primara pe cand o masina nu este (nu te obliga nimeni sa ai masina cat timp sistemul de transport in comun este destul de bine dezvoltat in Romania).
Sper ca te-am lamurit.... d
Iar ce zici tu de 1 litru de lapte la 25 de lei devii absurd de tot......... Dar tu continua cu absurditatile astea, ca asa am subiect de glume la servici cand le arat colegilor ;)
cezar, problema subocuparii nu e la cei care-si permit (cred ca sunt destui oameni in varsta care stau chiar prin castele in anglia si franta), problema e cand mori de foame si de boala intr-un apartament de 70 de m patrati si te plangi la guvern ca nu e bani (desi aici o dam in alta discutie, nivelul pensiilor nu are sau nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu imobiliarele)
dar cuplurile care stau 3 intr-un apartament de 70mp se incadreaza in standardele morale si de civilizatie ale unor romani ?
de altfel ti-a raspuns si belly pe tema asta
Ma intrebi de cuplurile tinere ,care stau inghesuite in apartamente ?
Sunt tineri, au viata inainte, spre deosebire de bosorogi, ca atare pot munci si pot castiga (daca pot, desigur) bani incat sa-si asigure si spatiu locativ generos.
Spatiul locativ nu e un drept din nastere, si de asta si-au dat bine seama generatiile trecute, nu ?
Mi-aduc aminte ca bunicii mei si-au permis o casa dupa ce au stat 15 ani in casele altora, drept chiriasi impusi de stat. In prezent, ai bafta de a putea beneficia instant de un apartament, platit in rate 15 ani.
Daca-ti permiti, desigur. Daca nu, asta-i viata.
Cezar, si te mai miri ca RRomania devine o tara de bosorogi?
De curiozitate, cati ani ai? 40-45?
31.
Multi inainte.
Te mai miri in cazul in care l-ai zis de ce natalitatea este mai mica decat mortalitatea?
Sa nu intelegeti ca am ceva impotriva pensionarilor. Un singur lucru nu inteleg la ei: De ce se plang ca nu au bani cand stau cu fundul pe o comoara....
Pentru ca asa au gandit o viata intreaga in care proprietatea privata (adica ce-i al meu si doar al meu) era desconsiderata intensiv. Iar daca prop. privata privea si o casa, deja instinctul posesiunii ACELEI case batea orice logica.
Cat despre natalitate, cred ca are legatura si cu mentalitatile generatiei de 25-30 de ani, nu doar cu banii din portofel.
Cezar. Mentalitatea tinerilor de 25-30 ani consta in faptul ca ei doresc sa aiba locuinta proprie si sa aiba un venit stabil si suficient de mare pentru a putea oferi unui copil un trai decent. Nu mai merge treaba ca pe timpu comunismului cand statu iti "dadea" casa.
Iar daca ei locuiesc cate 1 cuplu pe o camera unde mai vrei sa faca si un copil? Asupra acestui lucru a atras atentia si Manole....
Este o problema destul de grava.
Cezar, poti sa mai explici odata mentalitatea pensionarilor? Eu nu am inteles ce ai vrut sa zici.
@cezar
eu nu inteleg conceptul ca trebuie sa munceasca mai mult, mai bine, mai nu-stiu-cum. ideea e ca nu putem fi toti o tara de manageri si brokeri, iar eu consider ca si un tamplar, si un instalator, si o profesoara, si un neurochirurg merita in egala masura un acoperis deasupra capului. nu vorbim de aceleasi standarde de locuit, evident. asa cum unii vor manca intotdeauna ceapa cu mamaliga, asa altii vor manca branza cu mucegai si sunca de parma. problema e: trebuie sau nu sa mancam toti? e normal sa existe o piata pentru fiecare categorie de cumparatori si in imobiliare, asa cum se intampla in toate domeniile.
Nu prea inteleg ideea cu "Asta-i viata". Adica, desi, dupa statistici, multi romani nu si-ar permite nici chiriile cerute in momentul de fata, ca sa nu mai vorbim de credite, trebuie sa interpretam situatia ca o stare normala de fapte, pe principiul "Daca-ti permiti un iacht, bine, daca nu, asta-i viata?"
Sincer, ma deranjeaza mai putin faptul ca in prezent, cam asta se intampla, cat faptul ca unora chiar li se pare o situatie normala.
Multumesc
Mie unu imi place la nebunie cand lumea iti zice:
Esti tanar, ai toata viata inainte, ai timp suficient ca sa poti sa iti iei o casa, sa iti intemeieze o familie.
Sau preferata mea (dupa cum a fost foarte vehiculata): Pai tu vrei sa iti iei asa de usor o locuinta? Trebuie sa muncesti pe branci, sa economisesti la greu, sa te mai ajute si parintii, sa mai reduci din luxuri (sa mananci paine cu margarina si sa nu te mai duci in nici un concediu).......
cezar, proprietatea privata poate sa aiba si 25m2, adica cat o garsoniera in care stau unii tineri norocosi (sau muncitori, ar zice unii), nu neaparat 70m2, adica cat un apartament cu 3 camere in care stau unii pensionari
Cred ca Cezar se referea la faptul ca la persoanele in varsta li s-a inradacinat ideea ca in apartamentul in care au locuit toata viata trebuie sa fie si apartamentul in care sa moara, chiar daca prin vanzarea lui si prin achizitionarea unui apartament mai mic ar trai foarte bine pana la sfarsitul vietii.
Da, cam asta e mentalitatea varstnicilor. Bunica-mea a acceptat mutarea din provincie in Bucuresti abia dupa ce a ramas vaduva. Avea deja 71 de ani si traiau singuri de 30.
Din banii casei aleia am luat pe vremea aceea 2 camere in Bucuresti, plus maruntis. Aspectul financiar n-a interesat-o insa deloc.
Batranii sunt conservatori in cele mai mici detalii.
Cat despre tinara generatie, din care, ca varsta , fac si eu parte, tot respectul pentru cei ce-si fac planuri de viata pe cel putin 5-10 ani. Nu am intalnit astfel de oameni pina cum.
Rude, prieteni, clienti, aveau o singura mare idee, cum sa lasi chestiile pragmatice pe seama sortii sau norocului, sau parintilor, iar noi ne tinem de credite de placere. Si cred ca am stat de vorba, profesional sau nu, cu sute de indivizi. Cred ca 1 la suta dintre ei doreau bani pentru casa. Restul - faceau parte din Generatia Pro.
Pe de alta parte, stiu cum i-a tratat viata pe ascendentii mei.
cezar, nu mai devia discutia, nu ma (ne) intereseaza conceptiile batranilor din rromania. pe mine m-a frapat atitudinea TA, un tanar de 31 de ani. TU te-ai legat de manole cand a zis ca exista in rromania apartamente subocupate de catre pensionari. TIE ti s-a parut ok ca 2 pensionari sa stea in 70m2 si 2 tineri sa stea in acelasi ap de 70m2 impreuna cu alte 2 cupluri. capisci ? punte-ti cenusa in cap si gata, nu e asa o tragedie sa recunosti cand gresesti, mai ales in spatiul virtual
@belly
"Daca salariile nu sunt suficiente pentru a cumpara BMW atunci BMW-ul nu se va mai vinde pe piata locala si se va opta catre alte masini."
SENZATIONAL !!!! Bravo belly ! Faptul ca un produs este (sau nu) necesar n-are importanta pt. rationamentl de sus . EXACT asta se va intampla si cu apartmanetele. Daca nmeni nu are bani pt. a cumpara un apartament nou , gues swhat . Apartamente noi nu se vor mai vinde, deci nu se vor mai face si fondul de locuinte va ramene cel vechi. care se va tranzactiona la preturile date de cerere si oferta (avan in vedere si cantitatea de bani de pe piata). Nu rezulta nicaieri din rationamentele tale ca pt. ca nu sunt bani de apartamente noi atunci se vor face apartamente noi MAI IEFTINE !
Iar ce zici tu de 1 litru de lapte la 25 de lei devii absurd de tot......... Dar tu continua cu absurditatile astea, ca asa am subiect de glume la servici cand le arat colegilor ;)
Pai ziceam de 25 de bani nu de lei .
Altfel salutari colegilor tai (arata-le si postul asta :-) )!
Cu cat citesc mai multi cu atat mai bine (sper ca ii lasi sa citeasca tot si nu le dai tu doar parti "cenzurate" si bine articulate care sa-ti sustina puntul de vedere).
Altfel am incredere ca "sooner or later" bunul simt iese la suprafata , asa ca iti urez in continuare momente interesante cu colegii de birou ! Or sa fie (pe termen mediu) mai interesante decat crezi. Seara buna !
@ viitorulsunabine
"problema e cand mori de foame si de boala intr-un apartament de 70 de m patrati si te plangi la guvern ca nu e bani (desi aici o dam in alta discutie, nivelul pensiilor nu are sau nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu imobiliarele)"
....hmmm interesant punct de vedere ! Nu cumva asta e si problema celor care spun ca n-au bani de un apartament asa ca
1. trebuie guvernul sa le dea sau 2. trebuie sa dea faliment toti nenorocitii de dezvoltatori ca ei
2.1. sa poata lua apartamentul ieftin
2.2. sa nu-l ia dar macar sa crape si capra vecinului
...de fapt eu am impresia ca batranii din exemplul tau sunt tinerii din exemplul meu ...peste care va trece 30-40 de ani !
:-)))
Seara buna !
@ belly
Spania si Romania - in parti egale ...deocamdata !
pentru ceilalti cititori, deja am stabilit ca pe olandezu nu-l duce bostanu' prea mult, asa ca incerc explic ce a vrut sa zica belly cu masinile.
bmw e scump si nu se vinde. apar alte variante mai bune la bani mai putini. nici vorba sa nu se mai vanda masini doar pentru ca lumea nu-si permite bmw. lumea nu-si va lua dacia second (corespondentul apartamentelor vechi) cu isi va lua un subaru sau o toyota sau un saab superior la bani mai putini.
cocalarul zburator crede ca lumea a luat de buna harneala lui cu "sub 1400 nu se poate". harneala demna de un imobiliar ordinar.
belly, nu mai hrani tumoarea, te rog.
Da dom'le, am gresit.
Ramane de vazut ce faceti mai departe cu subocuparea asta, asteptati rabdatori finalul biologic al babalicilor/remediati problema activ (va cumparati niste bani ca sa va cumparati mai departe ceva).
Inca ceva. 'Pararerile' conteaza cel mai putin. Daca eu cred ceva in legatura cu amarata asta de subocupare, asta n-o face mai suportabila/rezolvabila. N-o face in nici un fel, deoarece lipsesc din discutie bosorogii respectivi, care sunt cei mai 'tari' in discutia asta, ca sunt proprietarii. O mare parte din 'parerile ' mele le apartin, dealtfel. Ei, insa, spre deosebire de mine, nici nu s-ar mai obosi sa insire atat poliloghie.
@ 7
"pentru ceilalti cititori, deja am stabilit ca pe olandezu nu-l duce bostanu' prea mult, "
"...in directia in care dorim noi - "politia gandului" " ar fi fraza corecta 7 ! Ma rog, nu ca ar conta !
"bmw e scump si nu se vinde."..."lumea nu-si va lua dacia second (corespondentul apartamentelor vechi) cu isi va lua un subaru sau o toyota sau un saab superior la bani mai putini."
In primul rand e haioasa asta "saab superior la bani putini !" Se pare ca visul romanului "pret de productator" sau "calitate la pret redus" danuie indiferent de generatii (asta daca nu ai 50+ ...desi nu cred).
Altfel am o veste proasta : la masini poti avea diverese preturi, mergand in jos pana la - sa zicem - 7-8000 (un Logan, nu?) . Varietatea asta nu se regaseste insa si la apartamente din motive care tin de specificul produsului. La masini "metalul" din care e facuta masina are un grad mult mai inallt de prelucrare - in ultima instanta nu materialul contand ci eficienta si fiabilitatea ansamblului. La constructii in afara de ceva diferentieri la finisaje si eventual zona - diferentierea e mult mai mica, materialul de baza fiind acelasi (vorbesc de regula nu de exceptii de genul case care se dau dupa soare etc etc ).
Corespunzator cand vorbim de plafon cred ca suntem ambii de acord ca exista un minim si pt masini si pt apartamente. Pe scurt NU poti sa ai o masina cu 1000 E ...adica un apartament cu 30000 E . Vorbesc de unul nou . Mai clar pt. intelegerea ta : nu o sa poti avea un Renault sub 9000 E , sau o toyota sub 12000 (si asta cea mai mica - adica echivalemntul a sa zicem o garsoniera noua sub 50-60000 E).
Deci rationamentul tau curge frumos , cu singura deosebire ca faptic nu o sa ajungi niciodata la apartamente noi de 30000 E - DOAR PT CA ROMANII NU AU BANI., ci numai la apartamente vechi de 4-50000 E pe termen scurt , dupa care pretul incepe sa creasca din lipsa de oferta.
Daca nu esti convns vorbim la anul pe vremea asta din nou ...
Zi buna !
Olandezule, scuze in legatura cu laptele, imi retrag cuvintele.
Dar vad ca tu nu te lasi cu comparatia intre masini si locuinte.
Si daca ai fi citit toate posturile mele ai fi vazut ca am explicat odata ca daca nu sunt bani pentru a plati dezvoltatorilor actuali banii pe care ii cer ei, atunci vor veni dezvoltatori care sa construiasca locuinte care se vor incadra in bugetul populatiei (aici avand si ei un minim al preturilor).
Dar pana sa vina acesti dezvoltatori in primul rand bancile trebuie sa inceapa sa dea credite mai convenabile nu sa jupoaie clientii.
Apropo, sa stii ca sunt masini si mai jos de 7000 EUR....
sapte. multumesc de ajutor, dar cred ca este degeaba avand in vedere faptul ca olandezu nu pricepe ca nu se pot compara cele 2 categorii.
Olandezule, ca sa fiu clar:
Daca un produs este pre scump pentru piata locala, atunci acel produs va fi inlocuit de un produs (similar sau mai prost calitativ - aici depinde de mai multi factori) care sa poata fi absorbit de piata locala, indiferent de tipul produsului (masini, imobiliare, alimente, imbracaminte, etc).
http://www.standard.ro/articol_63034/timon_prezinta_zece_proiecte_noi.html
Cezar, dar ei nu au dat nici un detaliu despre proiecte (Locatie, Preturi, Data finalizarii, etc).
Sincer sunt cam sceptic cu proiectele care se anunta.
Om trai si om vedea, noi sa fim sanatosi :)
@cezar
am afirmat eu vreodata ca parerea mea, a ta sau a lui manole ar face lumea sa se invarta in sensul opus ? nu-mi amintesc. era doar o discutie de principii. care principiu zicea ceva si despre "ia mai duceti-va in paula mea de pensionari, care stati in 3 camere da' va plangeti ca intretinerea e scumpa". putem aplica acelasi principiu cu care esti si tu de acord, ca parerea lor nu-i ajuta sa scada costul intretinerii. si atunci ar avea varianta sa vanda cele 3 camere la care intretinerea e 7 milioane si sa se mute la o garsoniera unde e 2 milioane. dar nah, ce sa-i faci, parerea lor ca tre' sa stea neaparat in 3 camere e mai importanta decat a mea ca nu tre sa stea .... desi asta, cu riscul de a ma repeta, nu le va scadea factura la intretinere cu nimic
ps : contrar aparentelor, nu sunt de parere ca pensionarii o duc bine in rromania, ba dimpotriva
Erau nominalizate Rovere (complet mobilat si utilat, ghici cu ce produse) si inca altul, pe segmentul mediu-lux.
Asta in limbajul 'cifrat' al developerilor, undeva pe la 2000 E inclusiv TVA.
In zona de Sud se construieste (proiecte micute) in continuare, chiar inainte ca gazul si curentul sa se traga cat de cat. Ca noutate, pe DN6 cladirile p+3 de birouri/mici hale au inceput sa se invecineze diret cu casele resedinta, si au ajuns la 20 km de Bucuresti (Mihailesti). Se spunea prin presa ca accentul se va pune pe office, mai putin pe rezdential.
La fel, barfele legate de aeroportul din sud i-au facut pe taranii din Adunatii Copaceni (denumire antologica!), Darasti, Mihailesti sa mai reduca ecartul dintre Vest si Sud in materie de preturi cerute.
"Bubble-ul imobiliar din Romania s-a spart. Piata e inghetata. Bancile nu mai dau bani, cumparatorii sunt in stand-by. Peste previzibila criza de maturizare a pietei imobiliare locale se suprapune cea internationala, care a blocat sistemul circulator al businessului: finantarea. Si, in conditiile in care nimeni nu poate anticipa cat va dura blocajul, companiile se vad nevoite sa-si planuiasca viitorul mergand pe nisipuri miscatoare.
Actionarii isi cer banii inapoi si suntem nevoiti sa ne reducem investitiile“, spune George Teleman, managing partaner al fondului imobiliar Equest Balkan Properties. „Am doua-trei spatii comerciale pentru care gasesc cu greu chiriasi iar pana acum aveam lista de asteptare“, declara Ovidiu Budeanu, actionarul majoritar al Arena Mall din Bacau. „Cu Sun Plaza mergem inainte, iar pentru celelalte trei proiecte nu vom incepe constructia decat dupa ce se clarifica situatia din piata“, explica Bosko Skoko, director de comunicare al Sparkassen Immobilien, divizia imobiliara a Erste Bank. „Este absolut normal ca saptamana viitoare sa nu vindem nici un apartament“, se consoleaza si Ion Avram, dezvoltatorul proiectului Prima va ra Lujerului. „Am amanat proiectul imobiliar de la Buftea pentru ca nu am putut sa obtin finantarea de la banci“, marturiseste omul de afaceri Mohammad Murad, proprietarul companiei Triumf Construct."
Unii au castigat 14 la suta intr-o zi, azi pe bursa.
@cezar
Au castigat un rahat.
Ca sa fi castigat 14% ar fi trebuit sa intre pe bursa joi la inchidere...sau spre finalul unei zile in care BVB-ul a fost deschis. Se stie ca in ultima vreme, programul a fost mai scurt...
Portofiile speculatorilor sunt praf de cateva luni...Acum se mai repara cateva cioburi din blidele sparte.
Cezare, oameni ca tine nu vor mai ajunge curand prin ...banci.
Epoca creditelor pe baza raportului "cerere-oferta" si "ca creste" a apus.
Cumparatorii de luni au castigat vanzand marti. In medie 14 la suta, in special pe blue-chipsuri.
Brokerul de la Intercapital imi spunea la pranz ca deja nu mai avea ordine de vanzare pe BRD, al meu fiind practic printre ultimele. Eu n-am castigat decat 10 la suta, pentru ca am mizat pe o reversare a trendului, asa ca am vandut repede. Oricum, chiar si la 9,70 mai e mult pina departe.
cezar
"Unii au castigat 14 la suta intr-o zi, azi pe bursa."
Si uite asa incepe bull-trap-ul!!!
Stati sa vedeti declaratiile financiare (revizuite pentru anul in curs)...si pe urma sa vorbim de revenirea trendului pe bursa.
Trimiteți un comentariu