Nu ştiu cum de mi-a rămas neobservată ştirea privind falimentul Stenyon. Păcat de faptul că o afacere cinstită începută în anii de glorie de după revoluţie se încheie cu febră imobiliară, mama ei de treabă şi mama ei de febră imobiliară care i-a luat pe toţi la cap.
"Inainte de a deschide procedura de insolventa a companiei, Stefanescu a incercat sa salveze businessul demarat in urma cu optsprezece ani prin scoaterea la vanzare a doua proprietati in valoare de zece milioane de euro.
El a publicat mai multe anunturi pe site-urile imobiliare, intentionand sa vanda atat o vila construita anul trecut in apropierea lacului Snagov, in valoare de 1,5 milioane de euro, cat si un teren de 13.300 de metri patrati in zona Colentina a Capitalei, pe care solicita de 650 de euro pe metru patrat, adica 8,5 milioane de euro."
PS. şi să nu uităm discuţia despre ultima frază rostită de Pogea aseară (v. ultimele comentarii de la postul anterior). O fi dat drumul la vreun porumbel? Are legătură cu asta şi cu asta?
Crăciunul uzurpat
Acum 9 ore
62 de comentarii:
Da Manole, din pacate are legatura. Asta am banuit-o de cand a inceput efervescentul program subprime sub obladuirea FMI care pare ca nu are obiectii.
Reteta satisface bancile si imobiliarii.
Se petrec acte de inalta coruptie. Ce facem?
PS: O sa ajungem sa platim datorii externe vreo 20 de ani. Parca seamana cu despagubirea de razboi catre Rusia care ne-a apasat atata amar de vreme. Sper macar ca Basescu, Boc si Pogea sa fie condamnati pe viata.
Nu m-ar mira ca astia sa inceapa sa vanda bucati din tara ca sa-si ostoiasca setea de avere si putere.
roflmao:
Last one to touch the bill has to actually read it.
nu neaparat poza cat comentariili:
"Whoever they are, the guy on the left could pass for Putin’s brother."
manole, partea din finalul postului tau trebuie sa fie dezbatuta. e dezastru.
Eu as merge mai departe si as afirma ca programul prima casa este primul pas facut in aceasta directie.
Aleluia, am pus'o.
Un constructor a cerut in instanta falimentul Real Estate Development
Uite, m-am dus si eu pe lincurile alea. Pe unul se vorbeste de o mea culpa pentru raspandirea de zvonuri incerte (da, asa este exprimarea, n-am ce-i face) si se face vorbire de 'adevaratul' gentleman's agreement care s-ar fi petrecut anul asta, intre Romania si FMI, si anume, preluarea la valoarea contabila a creditelor neperformante de AVAS. Care-s muuulte, suntem deja intr-un iad covarsitor (citat tot din linc) Wow. Am si eu o intrebare, cu tot cu provizioane, se face preluarea aia, au ba ? Bine. Noapte buna, "Dan".
Al doilea linc se ocupa tot de speculatia asta, de data asta de dl. Serbanescu, acest "Am ratat tot ce-am putut pina la 60".
Fara legatura cu Stenyon. Faptul ca omul ala a incercat sa faca lichiditati prin vanzarea unor proprietati e un lucru normal, n-are treaba cu "febra" imobiliara sau alte bazaconii.
Iar falimentul lui era normal si asteptat, omul nu si-a extins afacerea, nu a lansat campanii publicitare, distributia era varza etc. Sa speram ca-i cumpare cineva utilajele, pentru ca azi e o zi f. proasta pentru asa ceva. Sorin Minea spunea mai deunazi ca procesatorii de carne nu mai vand cu profit de ceva vreme.
Cateva scancete intristatoare din articolul lui Serbanescu :
"Faptul este naucitor! Caci daca n-ar fi adevarat, s-ar repezi sa infirme!" Adica, gata, speculatia are parfum de veridicitate :))
"Tacerea asupra clarificarilor credem ca spune totul. Nu poate fi decat cum poate fi mai rau!" Ah, elzorabule, e mai bun ca tine Serbanescu, sorry !
"Adica: 1) preluarea la AVAS se va face la valoarea contabila (si nu la valoarea de piata, respectiv la cea afectata de criza), caci doar nu sunt bancile straine tampite sa nu scape fete mari cand au gasit elefantul!;" Observati exprimarea, usor de inteles si...de simtit de popor. Eu unul ma simt gata sa linsez pe unii care suge sangele poporului.
"3) tranzactia va capata forma unei vanzari, deci cu preluarea integrala a responsabilitatilor de catre statul roman, care obligatoriu trebuie sa ramana cu buza umflata;"
E OBLIGATORIU ca Statul sa ramana cu buza umflata. Nu da bine in poza de la sfarsitul lumii, altfel.
"4) si, bineinteles, aprecierea ca un credit este neperformant va apartine bancilor insele, care au gasit in aceasta tranzactie ocazia fericita de a baga pe gatul statului toate murdariile care le deranjeaza."
....Si iata ultima teapa :)))
Cititi si restul si veti aprecia singuri halucinatiile acestui om batran si trist.
@cezar - ala si-a decapitalizat afacerea bagand tot in "proprietatile" alea pe care incearca sa le vanda, credeam ca pana si pentru tine e evident, cum adica n-are legatura? :)
@ Cezar Tu cind gindesti stai in cap? De febra imobiliara au fost atinsi o gramada de afaceristi, din toate palierele - si mici si mari ( vezi Domo ) care au fost atrasi de mirajul "bagam o data, scoatem de 8 ori" si care si-au lasat balta afacerile si ce stiau ei sa faca mai bine pentru a se "scoate".
Din pacate pentru Pogea, n-are balta peste. Creditaci eligibili pentru balaria lui nu s emai gasesc asa usor. Asa ca o sa ramina cu casa-n brate, orice intelegeri ar avea.
Hectarul din Colentina si vila din Snagov au produs... decapitalizarea lu' Stenyon. Bine.
Idei putine si fixe, da' fixe rau.
Evident ca o firma de talia unui procesator de carne nu se impiedica de o vila si de un teren,cel mult de un ..complex rezidential. Nu e cazul aici.
Oricum, manole doar a incercat sa mai utilizeze marota sa preferata, si anume, imobiliarele si afacerile "corecte" nu se pupa, "duce" la dezastre naturale. Si, evident,a reusit :))
@ Cezar
Cezar, uneori comentariile tale sunt de bun simt, alteori nu. De data asta n-ai nimerit-o.
Se pare ca esti foarte priceput in a invoca doar argumentele care iti priesc, si in a le ignora (printr-un soi de "miopie" pe care Costel ar numi-o fara doar si poate "manipulatoare") pe cele care nu se potrivesc cu teoria ta despre "cat de bine ne merge" sau, hai ca te-ai mai schimbat si tu, "cat de putin rau ne merge".
Mai uita-te inca o data pe critica pe care i-o faci articolului lui Serbanescu. Contine numai ironii (neargumentate) si sofisme "ad hominem". Nici mie nu imi place de acest tataica, care putea sa faca multe la un moment dat, dar a ales sa nu faca nimic; dar nu ma consider superior lui - asa cum reiese din tonul de dispret suveran al cuvintelor tale.
Mai gandeste-te. Impreuna cu mersul la sala, ganditul face bine la "constitutie". Si, sa stii, un dram de modestie nu a omorat, niciodata, pe nimeni.
Mai devlin, CVul meu este f. slab in comparatie cu cel al lui Serbanescu. De-asta am si pretentii de la un omu' respectiv.
L-am si votat (indirect) in '96.
Problema e ca ironiile mele neargumentate se pliaza perfect pe speculatiile lui neargumentate,care, din punct de vedere al BUNEI-CREDINTE, pot apare cu cinste in Romania Mare.Punct.
Deci.. rasalaltaieri Iliescu a afirmat:
"Asistam la o criza de sistem care ar putea inchide o istorie de 500 de ani, reasezand economia pe baze post-capitaliste"
Ieri, la Nasul, Basescu o zis:
"Criza este o criză globală. Dacă îmi permiteţi să spun, poate fi o criză de sistem economic."
Ce citim azi in presa:
"Prezent in emisiunea “Nasul” de la B1TV, Traian Basescu l-a atacat dur pe Ion Iliescu"
"Băsescu l-a costat pe Naşul 2.500 de lei"
"Traian Basescu este suparat pe mogulii din presa"
e.t.c.
Deci, 2 lideri importanti din 2 parti adversare afirma ca ne gasim la inceputul unei crize economice sistemice ... si evenimentul trece NEOBSERVAT!!! Nu tu panica, nu tu titluri de o schioapa, nimic.... Geez, suntem tampiti cu totii (prea multa scoala, pesemne)
cezarica, datoriile firmei sunt de 3 milioane de euro. El incerca sa marite "investitiile" cu 10 milioane, deci daduse mai mult de atat pe ele. Parerea mea e ca nu le marita nici la 3.
Tu crezi ca pe degeaba vorbeste manole de 3 ani de bule? La preturi d-astea se ajunsese, si tu ar trebui sa stii astea.
In plus, vezi ca e un grafic cu parametrii lui stenyon. Nu, nu orice procesator de carne are profit net de miliarde de euro, cunosc un procesator de carne care are 3 angajati, din aceeasi familie :B
"cezarica, datoriile firmei sunt de 3 milioane de euro. El incerca sa marite "investitiile" cu 10 milioane, deci daduse mai mult de atat pe ele. Parerea mea e ca nu le marita nici la 3."
Baiatule, inca o data. Datoriile OPERATIONALE si de cost de capital ale unei firme sunt una, cat a dat pe niste terenuri acu x ani - e alta, cu cat incerca sa le vanda in 2009 - iarasi alta manacare de peste,cu cat "reusea" sa le plaseze - iarasi, altceva.
Daca e cum zice uncheshul Ilie S.( sa nu uitam, totushi, ca e unu` din ce tzashpe mii de specialishti ai lu` Memil C-tinescu ) nu ne ramine decat ca in toamna sa ne intalnim toti in piata Palatului si sa strigam:
Arhentina! M..e Arhentina! ( Stiti, ca dupa meciul de la campionatul mondial din `94 cu Argentina ).
@karino
Ilie Şerbănescu a fost chemat la guvernare vreo 6 luni, după eşecurile iniţiale ale guvernării CDR.
Ilie Serbanescu si-a pus demisia la dispozitia primului ministru
Gestul lui Ilie Serbanescu a fost determinat de propunerea facuta de PNTCD in cadrul discutiilor politice cu Partidul Democrat privind preluarea, de catre un reprezentant al PD, a unei functii de vice-primministru insarcinat cu coordonarea ministerelor economice, au precizat sursele citate.
Potrivit acelorasi surse, Serbanescu a argumentat ca, in asemenea conditii, Consiliul pentru Reforma - al carui obiect al activitatii este tocmai coordonarea politicilor economice - ar deveni complet inutil. Ministrul Reformei a spus ca nu intelege de ce solutia unei crize politice este transferata tocmai asupra unor ministri fara apartenenta politica si ca daca el a ajuns sa constituie iesirea din criza este gata sa demisioneze din functia pe care o detine.
E atât de uşor să deformezi trecutul în ochii celor care nu-l cunosc.
Veni, vidi... fugii, România pur şi simplu.
Oare de ce în ultima vreme sunt preferate fătucile? Au mai multă onoare şi competenţă, nu-i aşa?
Manole, ai fost la Targu Magurele? :))
"Breaking news" pe iRealitatea:
"Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa, a catalogat programul Prima casă al Guvernului Boc ca fiind o "vrăjeală": "Ce e asta prima casă? A venit Boc cu vrăjala asta. Păi cum îl las eu pe Pogea, când am jumătate din Guvern, să facă bagabonţeala asta? Ăştia cum ajung miniştri de Finanţe, cum sunt foarte deştepţi".
Suntem în spatele lor. Tot timpul reacţionăm la Băsescu. Este greşit din punct de vedere strategic. Când vorbeşte Videanu, în spate e un business. Când respiră vrea să facă bani. Daţi, mă, în ei că sunt vraişte la chestia asta! Boc habar nu are de economie. Pogea e adus de pe drumuri. Ăştia ştiu că e omul de casă al lui Videanu. Sunt vulnerabili din punct de vedere public. Hai să-i atacăm", a spus Geoană."
Manole, recunoaste ca esti... Mazare :))
@dgc
Daca Manole-i Mazare... eu maine ma duc sa-mi iau garsoniera-n rate!!! :))
Daca un mafiot spune *intre patru ochi* ca prima casa e o bagabonteala inseamna ca asa este :)
@cezar
El incearca sa le vanda ca sa scape de faliment, banuiesc, ca in 2009 . De unde stii ca in acel "x ani" de care pomenesti, x nu e = 1? :)
Tu esti fuarte fuarte sigur ca ala n-a dat faliment pentru ca s-a bagat cu entuziasm "pa imobiliare" in loc sa isi vada de afacerea serioasa pe care o avea. Eu sunt fuarte sigur de varianta cu "a" in loc de "n-a" :)
Mai, nu sunt sigur de nimic, voi sunteti siguri. Probabil ati auditat biznisul ala.
Eu sunt sigur ca de 2 ani n-am mai vazut un produs stenyon pe piata locala (Bucuresti, fabrica lor era la Magurele, la 2 pasi), iar inainte de asta vreo x ani l-am vazut sporadic. Foarte slaba distributia (cel putin).
In plus, marjele de profit din industrie, dupa cum spune atotstiutorul Sorin Minea, bosul de la Angst, sunt f. mici.
Nu e singurul jucator cu probleme.
De pilda in curand (31 sept. 09) fabrica din Tulcea a lui Campofrio se va inchide (norme eruropene etc). Pina acum oamenii au produs (si) la fabricile concurentei. Iar o fabrica noua, pentru care au deja terenul, costa 20 milioane E. E,inlocuiti Campofrio (ditamai gigantul) cu Stenyon, micutul soricel, si vedeti cum se pune problema costurilor financiare.
"http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5842590-bancherii-neaga-existenta-unui-agreement-secret-prin-care-avas-prelua-creditele-neperformante-ale-bancilor.htm"
E, uite si negarea aia a carei lipsa dl. Serbanescu o invoca drept scuza pentru dat drumul la robinetul cu speculatii (...incerte, vb lui "Dan" de la "Trenduri").
Mai mult, un om de la ING afirma ca un respectivul acord ar dauna anumitor indicatori conveniti tot cu... FMI.
Berea Azuga se transformă în firmă de imobiliare
deci in loc de crapau (sper ca stiti ca berea e considerata aliment, da ? :D ) veti manca beton. cul
Draga Cezar, preluarea activelor toxice ar fi chiar un lucru benefic pentru economie, ce zici ? Si mai ales combinat cu eliberarea RMO. Mai cumparam prin prima casa de la dezvoltatori proiecte nefinalizate ca sa recupereze bancile si imobiliarii investitiile. Retete ideale de lasat poporul in curul gol, doar doar niste handicapati de la putere isi mai fac safteaua un an doi.
Fie vorba intre noi, de ce tii cu dusmanul si te zbati sa faci demonstratii care te umplu de ridicol. De unde atata putere si perseverenta ?
Un ochi imi rade la prezenta ta pe blog pentru ca ilustrezi exact putrefactia care ne guverneaza in clipa de fata, astfel cititorii se edifica mai bine asupra contradictiilor. Keep going.
Revenind la partea tehnica, ai vazut ce dezastru e cu PIB-ul tau crescand ? E groasa treaba cu salariile si pensiile sau cu alte obligatii de plata. Spirala abia incepe. Nu mai sunt bani de consum, nici privatul nu mai merge, ca de exportat nu ne-am rupt in cur de cand cu RON-ul puternic din 2007. Economia a fost bazata mai mult pe credite si risipa bugetara. Nu mai mai e risipa, privatul se sufoca, ii mai trebuie si o taxa in plus si aleluia. Intra si mai tare privatul in coma, bugetul cade si mai puternic. Uite asa merge componenta exponentiala din functia lui Gauss. Panta puternic descendenta abia incepe. Stai sa trecem de bull-trap (abaterea psihologica de la curba lui Gauss). Poate ma ajuta Elzorab cu matematica.
hubble, lasa-l pe cezarica in pace, omu inca e frustrat ca n-a zis el primu ca ieconomia duduie. si oricum viitorul suna bine, nu-i asa ? ;)
Moise Guran a lansat ipoteza existentei unei clauze secrete in acordul FMI de 'vidanjare' a bancilor de scursura sub-prime, care va fi preluat cu entuziasm de catre 'pu!ime', ahem ... statul rroman.
hubble,nu mai fac nici o matematica, de cand a spus traian ca suntem prea filozofi...
cand am vazut cum a trantit pogea, clopotul lui gaus pe tabla si a spus ca e un U sau V, m-a apucat damblaua, ce matematica sa mai fac? cine are nevoie de ea? mai mult, de atata prostie au pus U-ul si V-ul cu partea deschisa in sus, de parca cele cateva luni cu valori de anomalie extrema, cand preturile si economia ajunsesera pe culmi nebanuite de crestere exploziva si necontrolata, ar fi fost media unui sir de a cel putin 20 de ani, ca sa putem sa facem niste calcule bazate pe un sir de date valid si sa tragem niste concluzii. dar ei au luat acel varf extrem si au spus ca de pe var vom cobora intr-o vale si vom urca inapoi pe alt everest....
ce sa mai spun? in principiu rationamentul e corect dar e pe dos. U-ul si V-ul trebuie rasturnate cu capul in jos si veti obtine evolutia corecta...asta fara nici o matematica, doar cu bun simtz...
"http://www.standard.ro/articol_99976/datele_bnr_confirma__banii_companiilor_nu_mai_pleaca_din_tara.html'
Investitiile straine directe (ISD) au urcat in perioada ianuarie-aprilie 2009 pana la 2,05 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cifra este cu 44% mai mica fata de perioada similara a anului trecut, dar reprezinta jumatate din totalul ISD-urilor prognozate pentru anul acesta.
In primele trei luni ale anului, investitiile straine se cifrasera la 1,45 miliarde euro, ceea ce inseamna ca doar in luna aprilie investitorii straini ar fi adus in Romania aproape 600 milioane de euro. Mai mult, deficitul contului curent in perioada ianuarie-aprilie 2009 a fost finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania.
In primele patru luni ale anului, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 1,18 miliarde euro, in scadere cu 78,9% in raport cu aceeasi perioada din anul 2008. Totusi, economistii explica aceasta crestere a ISD-urilor nu prin bani adusi in tara de catre investitorii straini. Analistii considera ca multe companii au facut o conversie a datoriilor pe care le aveau catre entitatile-mama in participatii la capital.
“Cred ca este vorba despre o restructurare a datoriilor. Multe companii-mama isi transforma imprumuturile pe care le-au acordat filialelor romanesti in participatii la capitalul acestora. Este bine si asa, nu mai avem aceasta grija a rambursarilor externe pe termen scurt. Aceasta era o vulnerabilitate majora a mediului corporatist. In urma cu cateva luni, datoriile externe pe termen scurt se cifrau la circa 22 miliarde euro, iar acestea au mai scazut, parte din ele si pe acest palier”, explica pentru Business Standard economistul Aurelian Dochia. Iar datele bancii centrale par a confirma acest fapt. Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 aprilie 2009 nivelul de 20,11 miliarde euro, in scadere cu 9,4% fata de 31 decembrie 2008. Mai mult, daca in urma cu cateva luni se vorbea despre o “rostogolire” a datoriilor, acum acestea au fost transformate in capital. Practic, aceste datorii sunt eliminate. “O mare parte din investitiile straine directe sunt transformari ale datoriilor pe termen scurt in participatii la capital. Mai mult decat atat, daca in urma cu cateva luni se vorbea despre o amanare, o «rostogolire», despre un roll-over al datoriilor, acum acestea au fost introduse in capital. Cu alte cuvinte, aceste datorii nu sunt amanate, ci sunt anulate prin transformarea lor in capital”
@cezar
Hocus pocus am scapat de datorii. Pai daca au transformat datoriile in actiuni si piata este invadata de actiuni, care va fi valoarea acelor actiuni ?
Cat despre deficit, s-a mai spus pe aici de ce scade dramatic, nu stau sa-ti mai repet.
Iar investitiile straine sunt o vrajeala. S-o fi referit la ce aduc capsunarii ? Hai sa fim seriosi. Cine mai investeste in Romania in colaps. S-au n-o fi vorba tocmai despre datoriile transformate in capital, ca deja ma ia durerea de burta.
Keep going. Cate una pe zi.
Manole, dupa parerea mea zvonul este adevarat si guvernul deja a implementat subtil-tiptil o buna parte din "instrumentele" prin care urmeaza a se infaptui operatiunea de preluare de catre statul roman a creditelor neperformante din banci (vorbim aici de creditele comerciale si ipotecare acordate firmelor, nu de mizilicul ajuns la populatie).
Cum ma obliga job-ul sa ma tin la curent cu orice schimbare legislativa, de multa vreme ma chinuiam sa pun cap la cap motivatia anumitor noi prevederi, toate piesele unui puzzle - si-mi tot scapa sensul...
1) Dintr-o data MF-ul a renuntat la plata obligatiilor fiscale in contul unic, de unde fiscul defalca sumele virate in plati propriu-zise stingand nu debitele fiscale propriu-zise ci majorarile de intarziere in primul rand, apoi restantele si abia la sfarsit CAS-ul sa zicem, pentru nevirarea caruia administratorii fac, potrivit legii, puscarie...
2) AVAS-ul a capatat brusc noi atributiuni: creditare, esalonare, garantare credite: http://www.financiarul.com/articol_18410/avas-va-acorda-credite-si-va-esalona-datoriile.html
3) S-a amendat si clarificat in sfarsit procedura cesiunii de creante fiscale ale ANAF catre doritori/licitatori (de peste un an era blocata si nefunctionala si nu facea nici un sens economic, asa cum fusese legiferata).
Ce legatura au toate astea? Pai ele sunt, impreuna, mecanismul de preluare si transfer al semi-falimentului si gaurilor. Sa ma explic.
Orice firma din Romania are doi creditori mari si neinduplecati: banca si fiscul. Sub Tariceanu/Vosganian, fiscul a capatat puteri mai mari decat banca, atat de mari incat capatase prioritate: era si a si fost pana mai ieri mult mai riscant (puscarie) si mai costisitor (peste 36% penalizare de intarziere anualizata) sa nu virezi integral darile la stat, astfel incat sa indestulezi in final si obligatia cea mai periculoasa, aia cu CAS-ul, decat sa nu-ti platesti rata la credit.
Cata vreme banii curgeau in tara, vanzarile duduiau si un credit putea fi rostogolit, amandoi creditorii puteau fi indestulati/impacati. Din noiembrie 2008 a inceput insa nebunia si acum statul renunta la "seniorajul" castigat in favoarea unei imparteli de "gaura" cu bancile ori........ambele parti vor ramane cu buza umflata: falimente generalizate.
In opinia mea, intelegerea banci straine - guvern, intermediata de FMI, a fost urmatoarea: firmele creditace vor fi fortate sa plateasca la buget doar obligatiile fiscale pe care le mai pot plati dupa ce-au achitat ratele la credite bancare, acumuland arierate la ANAF, nu la banci. ANAF-ul va cesiona respectivele creante catre AVAS. AVAS nu va executa firmele, ci va converti creantele fiscale in actiuni. Aceste este procesul invers privatizarii: re-etatizarea gaurilor negre din economie, acum ca nimic nu mai duduie si nu mai sunt profituri de privatizat. La schimb pentru acest favor, bancile mama straine au promis ca vor fi cuminti si nu vor repatria capitalul pe care nu il mai pierd.
Alex, degeaba razi de Base ca-i delusional cand se burzuluieste el la bancile straine ca si cum ar fi actionar si nu un fitecine de pe strada. El, prin guvernul POC, tine mana pe furtunul de la tubul de oxigen, fara de care...
Apropo de acordul de imprumut cu FMI: a remarcat cineva ca guvernul nostru s-a angajat sa majoreze taxele pe proprietate (terenuri, locuinte) prin pastrarea cotelor si majorarea bazei impozabile? Cred ca vom avea pana la urma si noi un index imobiliar oficial. :)
Mantra "casele si terenurile nu cer de mancare", deci le pot tine la nesfarsit oricat timp goale si neutilizate, pana le creste iar valoarea la "realul" din primavara lui 2008 va deveni si ea o amintire. FMI-ul nu-i o institutie de caritate, intentioneaza sa-si recupereze creditul acordat Romaniei, deci la acest "efort" de serviciu al datoriei vor fi foratati sa participe si cei care au acumulat pretioase imobiliare, care "sed" si "cresc".
@
Marona
In economie oxigen inseamna bani, guvernul tocmai asta nu prea are.
Ti-am raspuns si pe "mesaj privat"
Cu dedicatie pentru AristotelCostel, ca el are expozitia de "exemplare":
http://forum.computergames.ro/39829555-post6111.html
"Hocus pocus am scapat de datorii. Pai daca au transformat datoriile in actiuni si piata este invadata de actiuni, care va fi valoarea acelor actiuni ?"
Nefiind cotate la bursa, e o afacere intre firma de afara si aia de aici, e o chestiune de incredere. Adica semnalul pozitiv de care firmele alea (nu tu, stai linistit) aveau nevoie.
Nu e vorba de banii capsunarilor (desi nici aia n-au scazut mare lucru) ci de ISDuri. Mai citeste.
Marono, e normal sa maresti impozitele pe proprietati. Noi avem in continuare cele mai mici taxe pe transferul de proprietate, practic cateva mii de euro la case de 100 mii. Am un amic in Belgia care a platit 40 mii E taxa de cumparare la o casa de 200 mii. Nici asa, dar nici ca la noi.
Cezar, daca gasesti ca este normal sa avem taxe deloc simbolice, ci consistente, pe detinerile si transferurile de proprietati, de ce nu s-au majorat aceste taxe pana acum, in 20 de ani de economie de piata, ci a trebuit sa ne forteze FMI-ul sa ne "aliniem"?
Apropo, tonul superior si plictisit cu care imi corectezi presupusa ignoranta ma enerveaza din ce in ce mai putin. :) Cred ca e momentul sa experimentezi cu noi metode.
Alex, la ce "mesaje private" te referi? Nu stiu unde sa le gasesc. Sorry. Poate ma indrumi putin.
"firmele creditace vor fi fortate sa plateasca la buget doar obligatiile fiscale pe care le mai pot plati dupa ce-au achitat ratele la credite bancare"....cu alte cuvinte, amnistie fiscala frate.
Marona, oricum se platesc mai intai penalitatile/majorarile (cum le spui tu), si ulterior principalul. Doar ca acum in loc sa le platesti pe toate, poti alege sa achiti doar penalitatile de la CAS, sa zicem, in loc sa trimiti suma intr-o galeata mare, unde sa nu stinga...nimic. E o chestie buna pt. firme, cu exceptia platii unui mare numar de OP :)), si pt. stat, care are mai putine plati de procesat/ore de munca alocate.
E ingenios sa sugerezi ca plata defalcata a impozitelor/penalitatilor/majorari intarziere ar duce la plata "doar ce si cand vreau eu, patronul", si, evident, i se sopteste sa plateasca intai rata la banca. Sincer, felicitari.
"ANAF-ul va cesiona respectivele creante catre AVAS. AVAS nu va executa firmele, ci va converti creantele fiscale in actiun". ANAF poate executa debitorii direct, sa stii, nu trebe sa dea nimic la AVAS. De aici incolo m-ai pierdut, e un parfum de speculatii...
@marona:
Foarte interesante informatiile tale. Multumesc mult si spor la treaba.
Cezar, stiu ca n-am fost suficient de explicita, dar as fi lungit mesajul, oricum lung.
Dar cum te vad interesat sincer si convins ca m-am lansat in speculatii aberante, ma simt datoare sa explic mai clar cehstiunea.
Prima precizare: capacitatea de plata a marilor contribuabili romani s-a diminuat semnificativ. Ei acumuleaza si vor acumula arierarate. Daca macar unul dintre marii creditori nu-i amana la plata intra clar in faliment. Statul roman, asa cum am vazut, are capacitatea de-a rostogoli datorii prin apelul la imprumuturi externe. Creditele bancare vor fi onorate, dar obligatiile fiscale neachitate se vor acumula in creante la ANAF pe care aceasta institutie nu le va executa silit, ci le va cesiona la AVAS, care le va converti din datorii in actiuni (nu neaparat aducatoare de control).
Pana la iarna vom avea ocazia, si tu si eu, sa ne convingem cat de fantezist si aberant este acest scenariu.
A doua precizare: evident ca ANAF poate executa debitorii direct, asa se va si intampla in cazul patronului nea Ion Popescu de IMM. Dar nu in IMM-urile creditace se afla grosul "activelor toxice" ale bancilor, nu acelea ameninta sa colapseze toata sandramaua.
A treia precizare: ANAF-ul si-a pregatit o procedura de cesionare a creantelor fiscale inca de acum un an, prin care, in principiu, putea plasa cartofii fierbinti (creante fiscale neincasabile). Procedura a fost amendata de vreo 4-5 ori, dar pana in prezent inca nu s-a cesionat nici macar un leu creanta fiscala cuiva. De ce? ANAF-ul nu are voie sa cedeze creantele la discount unor agenti de recuperare privati - se incalca niste legi privind datoria publica impuse de EU.
Ca urmare, Guvernul a venit cu solutia: se scoala din mori AVAB-ul rebotezat AVAS, e creditat de Guvern, "achizitioneaza" cu acesti bani creante ANAF si le converteste in actiuni la marii contribuabili datornici, ba le mai da, odata ce devine actionar, si garantii si bani de plata a ratelor la credite bancare.
Frumoasa solutie nu? Eleganta. Pe forma. Pe fond, vorbim de jaf.
@Marona:
Esti cam patimasa! Te enerveaza cumva prostii?
Orfeu, nu. Poate ca exista prosti pe lumea asta dar eu personal nu am avut ocazia sa ma intersectez cu ei.
Eu ma intersectez zilnic cu oameni orbiti ori euforizati de lacomie, de indivizi cinici ori de-o ticalosie rapace, care n-au interesul sa priceapa / perceapa o realitate sau un adevar. Astia ma cam enerveaza, desi n-ar trebui, it's just nature at work.
@marona:
Da, asa e, oamenii pecializati, inchisi in propriul lor univers sunt cel mai periculosi. Dar oricum, multam de info.
"http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/fiscul-tine-la-secret-firma-care-a-cesionat-creantele-nicolina-sa~ni56mg"
Asta ca tot... "... pana in prezent inca nu s-a cesionat nici macar un leu creanta fiscala cuiva".
... incat au aparut si primele scandaluri.
Ciudat ca sunt deja cesionari interesati de a prelua o datorie la valoarea contabila, iar legea care modifica oug 19/2008 mentioneaza posibilitatea ...licitatiilor, prin care se poate oferi ...mai mult decat valoarea creantelor cesionate.
Ei cum asa ?! care o fi interesul cesionarului de a plati egal/mai mult decat primeste, let alone efortul si cheltuielile lui, plus riscul de a nu lichida nimic ?
Pai ca sa ne dumirim mergem la aceeasi lege, 194/2009, care ne lamureste.
Exista "discounturi" (25 la suta la prima licitatie, 50 la suta la a doua), vorba maronei. Nu pentru creantele principale,ce-i drept. Ci pentru alea accesorii, definite de Codul de proc. fiscala drept...majorari de intarziere.
Acestea pot fi uneori mai mari decat creanta principala, si,deci, "interesant" de preluat de catre un cesionar.
Sincer acuma, marona, scenariul tau initial se poate adeveri. AVAS a tot dat la schimb creante contra actiuni , vezi cazul Oltchim din acest an, numai ca asta se incadreaza ca... ajutor de stat si trebe cerut voie de la Comisia Europeana. Nu FMI nu nimic.
:) Supriza mare, Cezar, procedura schioapa si absurda a fost deja utilizata pentru o frauda, evident imobiliara, la fiscul din Iasi.
De-abia luna trecuta s-a clarificat prin lege faptul ca "accesoriile" din creanta pot fi cesionate la discount, Cezar, asa cum era legea inaninte si pirncipalul si accesoriul erau tot una. Asta mi-a atras brusc atentia, doar am mentionat ca e una dintre piesele din puzzle, se creeaza un mecanism prin care ANAF-ul devine o placa turnanta de transfer de control asupra unor firme si AVAS-ul nu va fi unicul "beneficiar", in numele nostru, al realocarii de drepturi de proprietate si control in companii mari si mijlocii, vor mai exista si alti beneficiari, in mod real si personal, "cu dedicatie".
Cat despre obtinerea avizului de la CE pt ajutorul de stat, big deal! S-a si obtinut:
http://www.standard.ro/articol_96157/schema_de_ajutor_de_stat_pentru_restructurarea_companiilor_din_portofoliu_avas_a_fost_avizata.html
CE da avize pe banda la toate guvernele EU, ar fi o ipocrizie impinsa la absurd sa refuze numai Romania.
E bine ca ne-am lamurit marona.
Asa este, este important sa intelegem metodele pidosnice prin care se vor executa bailout-uri bancare in Romania. La noi nu se va deranja guvernul sa treaca prin parlamentul marioneta vreun TARP, ca la americani, sau sa semneze vreun decret de achizitie a pachetului majoritar al unei banci, ca la olandezi, nemti ori belgieni.
Dar as vrea sa ramana stabilit ca Ilie Serbanescu nu e un paranoic ramolit, ci un realist indreptatit la scepticism.
morona, nu s-au marit impozitele la valorile caselor, pentru ca, se tine cont si de venitul obtinut in tara respectiva. nu uita ca in belgia, sua sau europa, salariile, cele din care se plateste de fapt impozitul pe venit, sunt de 5-10 ori mai mari.
nu uitati ca 90% din salariatii romaniei, ceicare si ocupa cloacele comuniste, au venituri de 200-300 euro pe luna, in scadere.
si ce te-ai face peste doi ani, cand o cloaca va mai valora 20 000. cum ai arata cu o cloaca ce nu valoreaza nimic, dar ai de platit impozit de 1000 de euro, cand tu castigi 2500 pe an, din care abia iti cumperi de mancare.
pe cine vrei sa pedepsesti? 95% din populatia romaniei, doar pentru ca, niste nebuni au declarat ca pretul casei lor este de 100 000 de euro?
corect este sa taxezi tranzactia, acolo unde se chiar obtine acel profit prin vanzare, dar majoritatea stau in cloaca si incaseaza ajutor de somaj. cu cel ajuta i-a explodat pretul la apartament? mai mult, ce ar insemna sa ridici impozitul la valori de specula si bula imobiliara? pai i-ai nenorocii pe toti, ar trebui sa se mute in strada...
la fel si cu investitorii, multi, prosti, cum sunt, au veniti cu niste bani, banii lor, iar daca-i sperii vor pleca. evident, printr-un impozit mare, vor pierde si vor lua tzeapa, dar, te intreb: tu te-ai mai intoarce vreodata sa investesti, indiferent in ce domeniu, daca ai fost tzepuita la modul cel mai brutal? ma indoiesc.
a-i pedepsi pe toti, cu mic cu mare, doar pentru ca o ceata de nebuni si una de haini au declansat aceasta bula, nu este solutia. multi investitori au venit si au investit corect cu mult inainte de 2003. la fel, multi oameni au cumparat inca un apartament sau doua prin munca lor cinstita, ei cu ce au gresit, ca sa doresti sa-i falimentezi prin impozite?
impozitele in romania sunt cele corecte, pentru serviciile care iti sunt oferite in schimb, scoli, spitale, sosele, infrastructura, calitatea vietii, parcuri.
nu uitati, valoare reala a proprietatilor este cea din 2002-2003 si sunt impozitate la acea valoare, care este cea corecta. de impozitat trebuie impozitata specula, nu trebuie sa fie pedepsiti toti, doar pentru ca s-a anuntat la televizor ca s-au imbogatiti peste noapte prin cresterea pretului la cloace...banii respectivi exista doar in capsorul lor nu si in realitate...veti trai si veti vedea...
criza a fost declansata tocmai de creditarea celor rupti in coate, i lenesilor, a inconstientilor, a lacomilor, care s-au vazut imbogatiti peste naopte fara munca. acolo e problema si nu la cei acre au muncit din greu,a u facut un ban, iar apoi cu banul lor au cumparat si investit. de ce sa-i pedepsesti pe cei care muncesc si produc? pedepseste-i pe ceilalti, pe putori...altfel, dupa criza veti ramane cu ei, iar ceilati vor pleca definitiv si nu se vor mai intoarce...
@marona
"This account has been disabled or discontinued [#102]. - mta400.mail.re4.yahoo.com"
-Aveai o adresa de email pe yahoo, ceva gen ****38@yahoo.com care nu functioneaza, e blocata si probabil nu o mai citesti.
-Esti inscris pe forum ca user activ de multa vreme, dar faptul ca nu-ti merge adresa asta cu care te-ai inscris, te tine izolat de sistemul de mesagerie interna al forumului pe care iti tot scriu fara folos.
elzorab, sunt de acord cu tine ca locuinta principala trebuie sa aiba un impozit decent si acceptabil, corelat cu veniturile specifice tarii, dar ce ma intereseaza pe mine ca cineva a cumparat din munca cinstita inca 100 (cifra e impinsa la extrem, bineinteles) de apartamente cand se dadeau la kilogram iar altul a cumparat din bani furati tot 100 ? impozitul pe a 2a,3a,Xa casa trebuie sa existe si sa fie mai mare tocmai pentru a descuraja pe cei care tin casele la dospit, cum se procedeaza in tarile civilizate
da-mi voie sa te contrazic, ceea ce sustii tu se numeste socialism, iar socialismul este dusmanul economiei capitaliste adevarate.
intr-o economie normala impozitul trebuie sa fie egal pentru toata lumea. de ce sa plateasca mai mult cine muncese mai mult si e mai performant, iar putorile si lenesi sa fie stimulati prin impozite mici?
la fel si cu casele, de ce sa fie ele tratate altfel? e doar o afacere ca oricare alta. crezi ca apartamentul in care locuiesti in chirie, in canada, este impozitat progresiv? crezi ca firma care detine complexul tau de apartamente si poate inca zece, este impozitata progresiv si prohibitiv pentur fiecare aparatment in plus?
stii foarte bine ca exista firme care detin mii si mii de apartamente, ele sunt date in chirie, in conditii extraordinare, comparativ cu romaia. aici orice complex are administratori si personal de intretinere perezent aproape 24 din 24, orice se strica, iti este reparat in mai putin de 24 de ore.
deci, de ce sa fie tratate casele diferit fata de masini, haine, electronice si electrocasnice. de ce sa nu iti fie impozitat al doilea celular cu 50% in plus, sau a doua masina, sau al doilea costum, sau a doua paine sau litru de lapte din frigider.
ce face aceste case sa fie atat de speciale??
ma rog, daca statul vrea sa faca putin socialism si sa acorde niste discount-uri la impozit pentru prima casa, sau sa ajute tinerele familii sa isi cumpere o casa, prin diferite facilitati, e alta problema, dar de aici pana la a supraimpozita banul investit in orice, de la case la masini,este cale lunga.
este reteta perfecta pentru dezastru. nu uita, au mai fost cativa zeci de ani de comunism a caror rezultat se vede...
nu e nevoie de nici un impozit pentur a regla piata, ea se autoregleaza, problema nu vine de la impozitarea sau neimpozitarea locuintelor ci de la excesele creditarii, de la faptul ca banii au fost dati pe mana oricui in orice conditii. de acolo a pornit totul, iar bula nu a fost doar imobiliara ci si in cazul salariilor, a masinilor, a electronicelor, calculatoarelor si a tot. e o inflatie generalizata datorita aparitiei pe piata a unor bani fara acoperire, aruncati in nestire de catre banci, pentru a face profit...
repet, daca cei care detin mai multe case ar fi supraimpozitati, atunci de unde ar mai exista un fond locativ pentru cei care doresc sa inchirieze? ar fi toti proprietari??
iar in alta ordine de idei, deja este supraimpozitat. prima casa e normal, a doua e deja 50% si asa mai departe...
lasati piata sa-i execute pe cei care au riscat si nu fortati lucrurile mai mult de atat pentru ca s-ar putea sa va coste enorm...odata cei cu bani plecati din tara o sa ramaneti sa va vindeti singuri unul altuia gunoiul din fata blocului...
o tzeapa puteti sa le dati o data, dar a doua oara vor fugi mancand pamantul cand vor auzi de romania. stii foarte bine ca intr-o economie de piata numele si renumele sunt esentiale, iar la hotzi si talhari nu mai pui piciorul ever...
cu modestie trebuie sa recunosc ca discutiile sunt la un nivel prea 'inalt' pt mine (FMI, mecanisme la nivel global ...)
revenind la mult dicutata prima casa,
dezvoltatorii nu prea sunt parte din discutie. Statul si bancile par sa fie singurii pioni in planul asta, iar dezvoltatorii se 'usureaza' de apartamentele cu care cam au ramas in brate.
Pana si notari au zis ca reduc din costurile pt programul asta,
dezvlotatorii ... ceva ... ?
au crescut preturile fara nici o explicatie, textele prezentate erau mai mult basme.
in TM de ex, ap de 2 cam a sarit de la 60k la 90, si au vandut cateva la pretul ala, vreo 5-10 (din 150, urmaresc un proiect anume).
Dupa care si-or fi dat seama ca i-a luat avantul pe dinainte, au facut o 'promotie' a venit si scaderea TVA -ului la 5%, pretul e mai decent, 65K, doar ca acum nu mai sunt destui disperati care sa sara pe ele,
se finalizeaza proiect dupa proiect, tronson dupa tronson,
vinzari ... din parti.
Faptul ca ar vrea sa vanda se vede dupa nrul de bannere cu care au umplut orasul doar ca la pret nu sunt dispusi sa umble.
Acum sa mearga mai jos le pare rau, ca erau 90 ...
nu le aduce nimeni aminte acum de povestea cu 'legea pietei',
se asteapta sa fie bani si pur si simplu ... s-au scos, asta ii planu ?
Trebuie sa vezi si legatura dintre dezvoltatori si banci, primii au credite luate de la ultimii si daca falimenteaza se propaga chestia in lant.
Marona, fain rationament.
Twisted but brilliant!
Uitasem, de aceea se incearcă pasarea falimentului in cârca contribuabilului roman.
Trimiteți un comentariu