Iniţial s-a vorbit de o supra-subscriere la "Prima Casă" de 457 de milioane. Acum, la o socoteală nouă, reiese că prin întârzierea sau refuzul câtorva bănci, în frunte cu BCR, băncile au pus la bătaie cu adevărat numai 850 de milioane.
Guvernul însă, prin tam-tam-ul făcut, le-a dat prilej de publicitate gratuită tuturor.
luni, 20 iulie 2009
Am supra-subscris, dar stăm
Scris de Manole la ora 09:18
Cuvinte cheie: prima casa
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
84 de comentarii:
Manole sta bine la "denial" :))
BCR, cea mai mare banca, nu intra in "Prima casa" fara modificarea conventiei de garantare
Prima casă de lux, chiar şi cu buletinul
@cezar
Sunt sigur că ai încredere deplină în primul cosaş al ţării. Deci, în trimestrul al III-lea vom începe să creştem, iar tu, guvernul şi încă vreo câteva sute de burtoşi duduinzi vă veţi putea bucura de autonomie deplină în... CARACAL!
@cezar: sunt în ton cu piaţa ;)
Felicitari, Manole :)
http://www.catavencu.ro/la_orizontul_primei_case_de_60_000_de_euro_se_vad_apartamentele_de_20_30_000_de_euro-8885.html
"R: Pe forumurile care dezbat criza am întîlnit multe discuţii despre "CEREREA SUSTENABILĂ"?
J: În România se vorbeşte numai de cererea de case, care e mare. Cererea sustenabilă e reprezentată de cel care îşi doreşte, are bani şi cumpără. În România nu e un argument că într-un aparatament stau trei generaţii, bunicii, socrii, cuplul, şi eventual un copil. Asta înseamnă că nu au bani, e un indicator al sărăciei, nu al cererii. Cererea o reprezintă, clar, cei care îşi permit să cumpere.
K: Eu cred că aceste statistici se fac greşit. În general, ei merg pe stradă şi întreabă cine vrea casă. Şi toţi de pe stradă ar vrea o casă."
Pai ar fi timpul sa le bage "moartea cu coasa" taxa Robin Hood la nesimtitele de banci nu-i asa?
Dupa ce ca sunt "pline de bani" mai sunt si perverse: se 'calca pe picioare" si dupa aceea il lasa cu ochii in soare.
Vad ca descoperit si cosminx America. Sau roata.
Si cine a "supra subscris"? Poate gastele de pe sticla; dupa numaratoarea mea din 42 de banci au dat pe acolo cam 20.
am si eu o intrebare oarecum off topic si oarecum stupida: ce se va intampla cu creditele in lei facute pe 30 de ani, in momentul in care se va trece la euro?
Crezi ca vom trece la euro mai devreme de 20 de ani? :)
@123:
Cred ca oamenii vor trece la euro imediat ce vor realiza ca BNR e in pielea goala. Atunci probabil vom vedea ceva masuri extreme de genul confiscarii valutei, dar poate avem noroc si nu mai avem parte de asemenea dobitoci.
Oricum prima casa este in primul rand o teapa pentru banci, nu pentru "fazani." Mereu vor fi oameni care vor pune botul indemnati de parinti, si poate si propria prostie, sa "isi faca casa lor." Insa acest program cred ca e teapa clara pentru banci, ceva in genul "dati credite, daca nu merg, noi va dam banii inapoi." Problemele ar aparea cand bancile chiar isi vor cere banii, insa cine stie cine va mai fi la guvernare atunci.
Cu masuri dure si ministri tehnocrati, Ungaria o ia inaintea Romaniei
Orfeu, un contract intre ministerul finantelor si banci nu ar trebui sa fie modificat din mers de urmatoarele guverne sau urmatorul ministru de finante. E ca si cum ai spune ca dupa alegerile din toamna Romania ar putea sa inceteze plata datoriilor externe deoarece, in fond si la urma urmei, ce treaba are ipoteticul nou cuplu presedinte & premier cu Base si Boc?
@dcg:
Nu am zis nimic despre onorarea unui contract, ci despre probleme si cine trebuie sa le rezolve. Iar daca onorarea contractului se face la fel ca returnarea TVA atunci am avea probleme. Daca tu iti ceri drepturile si ti se spune ca vei primi in 6 luni, iar tu mori de foame pana atunci, nu stiu cat de mult te ajuta.
Ceea ce se urmareste este amanarea prabusirii si atat, aceasta este inevitabila oricum.
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/860067/Statul-indatoreaza-fiecare-roman-cu-3200-de-euro/
@orfeu
De unde scoateti ideea confiscarii valutei ? L-am auzit si pe Kiko. Voi aveti ceva metehne din strafundurile istoriei ? Despre ce vorbim, ne bagam piciorul in drepturile omului si libertate ? Sincer, ma furnica pe spinare astfel de opinii, fie ele si in gluma.
ING pleacă din "Prima Casă"
Haideti sa facem un exercitiu. Ce se va intampla daca se intra in incapacitate de plata, ipoteza foarte plauzibila.
Concurenta la admitere, cateva exemple:
- geografie 12/1
- ASE 8/1
- medicina 2/1
- politehnica sub 1
Altceva nu comentez pentru ca s-ar putea sa fiu luat pe sus.
Dar imi pun problema, cine o sa ne opereze sau cine va construi infrastructura. Probabil trendul este sa devenim o tara turistica si exportatoare de servicii financiare, o noua Elvetie.
@Hubble:
Istoria relativ recenta a Romania a intalnit astfel de evenimente si politicienii de atunci sunt si acuma. Nu subestima niciodata disperarea unora de a ramane la putere.
@Orfeu
Si cum o confiscam ? Trimitem militia sa cotrobaie prin beciuri ? Facem perchezitie corporala la vama ? Numai faptul ca pomenesti astfel de idei imi creaza o repulsie organica.
Pai foarte simplu.
Schimba toata rezerva bancilor aflata la BNR la un curs fix, cel mai probabil de la 1 octombrie anul precedent. (Adica ceva de genul 3.7)
Totusi suntem o tara UE, nu cred ca mai merg manevrele astea.
@puco:
Asta voiam sa zic si eu. Asa a facut Stolojan in 1992 cred. Mai sunt si metode de genul limitarea cantitatii de valuta cu care poti iesi din tara, mi se pare ca si asta s-a folosit.
@dcg:
Speranta moare ultima, dar eu cred ca ai de ce sa iti fie frica. Probabil pe atunci ziceau ca acuma e democratie, nu se mai poate intampla ...
@orfeu
Atunci de ce sa nu emigram cat mai e timp ? La faza asta erai Gica contra.
@Hubble:
Fiindca eu am mai multe sanse aici decat afara. Nu stiu cand am fost gica contra cu emigrarea propriu-zisa, poate mi-am exprimat parerea personala ca si in alte tari poate fi rau, nu numai la noi. O parere pe care mi-o mentin.
Personal cred ca in alte tari chiar vestice va fi mai rau ca la noi din simplul motiv ca s-au invatat cu binele, in timp ce pentru noi e ceva nou.
Dar e parerea mea.
@Orfeu
In Argentina, in anii '90, intr-o situatie aproximativ similara cu ce ai zis tu cu valuta, s-au luat 2 masuri:
1) limitarea sumei pe care o puteai extrage din banca
2) conversia fortata a sumelor din USD in pesos.
@UJohn:
Deci exista metode de confiscare, numai ca nu contin cuvantul respectiv.
Si la noi s-a facut colectivizarea in 50 iar ghibitii incep sa vorbeasca din nou despre astfel de orori.
Ca sa nu mai spun ca printr-o astfel de masura, statul si-ar taia singur craca de sub picioare. Pune mana pe o suma frumusica de valuta (ce mai gaseste prin conturi), dar nici nu mai pupa alta de la "capsunari" in viitor.
Problema e ca nu poti sa folosesti valuta in tara, nici o problema, o folosesti in strainatate. Sper sa nu ii duca gandul pe unii ca o sa trecem iar Dunarea inot.
@Orfeu
Tocmai empiricul ma sperie. Iar faptul ca readuci in discutie momente intunecate ale istoriei ma face sa cred ca cineva deja cloceste aceste masuri.
@Orfeu
Explica, te rog, ce ai cu Isarescu si Stolo?
Ieri am auzit coceptul potrivit caruia cea mai buna masura anticriza a guvernului a fost investitia a 4.5 md euro in leu.
@UJhon:
Retrag ceea ce am spus despre Isarescu si Stolojan. Sunt niste specialisti si avem nevoie de oameni ca ei.
orfeu, tu te uiti la nivelul de trai care poate sa scada, dar la capacitatea statelor vestice de mobilizare si organizare nu te uiti ? la infrastructura ? la investitiile in educatie si cercetare ?
intr-adevar poate in vest le va scadea nivelul de trai in mod proportional mai mult decat in est, dar in mod absolut nu cred ca va fi mai rau
"tu te uiti la nivelul de trai care poate sa scada, dar la capacitatea statelor vestice de mobilizare si organizare nu te uiti ? la infrastructura ? la investitiile in educatie si cercetare ?"
Ba da. Mi se par irelevante :). Stiu, deja am pierdut farama de credibilitate de care nici nu sunt sigur ca o am, dar asta e parerea mea.
@Orfeu...
Sunt specialisti... dar nu stiu cat de mare nevoie de ei avem, deoarece iesirea din criza, cred eu, are nevoie de masuri economice eterodoxe pe care astia doi nu cred ca sunt capabili sa le ia. Dar sunt persoane si as prefera sa discutam despre alceva (cum ar fi de exemplu piata imobiliara) si nudespre personajele respective... nu de alta, dar daca m-ar pasiona VDTL as fi intrat pe cancan.ro.
Asa e, Isarescu si Stolojan, chiar presupunand ca stiu ce masuri trebuie luate ptr. a salva pe ultimul moment nava de naufragiul iminent, nu pot sa faca nimic singuri.
cum expresia ,,vointa politica" ma face sa zambesc amar, cred ca singura solutie este copierea ungurilor: guvern de tehnocrati, specialisti apolitici care sa ia masurile care se impun.
parlamentul ar ramane cu lucrul la cadrul legislativ necesar salvarii, tinand cont de sugestiile guvernului (urasc ordonantele de urgenta, sunt atat de multe si atat de usor de contestat in justitie), iar presedintele s-ar limita la prerogativele sale date constitutie.
stiu, visez...
asta nu se va intampla in viata asta.
suntem terminati...
Orfeu:Asta voiam sa zic si eu. Asa a facut Stolojan in 1992 cred. Mai sunt si metode de genul limitarea cantitatii de valuta cu care poti iesi din tara, mi se pare ca si asta s-a folosit.
@Orfeu: In 92 nu exista Paypal :B. Nici carti de debit, daca e s-o luam asa :)
Ptiu, carduri, nu carti.
Doar o parere de pe margine relativ la Stolojan, Isarescu si masurile ce ar trebui luate acum, sau Doamne fereste in caz de intrare in incapacitate de plata. Am citit zilele trecute un articol in ZF despre masurile luate in Ungaria, aflata la un pas de intrare in faliment. Par a fi masuri sinucigase din punct de vedere politic: taieri in carne vie din cheltuielile bugetare (salarii, pensii, etc), dar taieri adevarate, nu frectii ca la noi, concedieri masive in sectorul bugetar, crestere impozit pe consum (TVA de la 20 la 25%), plus REDUCEREA impozit pe venit si a taxelor sociale. Problema e ca acolo politicienii s-au dat pur si simplu la o parte si au lasat tehnocratii ca faca treaba asta murdara. E posibil ca si Isarescu si Stolojan sa stie cam ce e de facut, dar anul asta e an electoral. Asa ca singura masura luate de guvern e imprumutul in draci de pe piata bancara interna (10 miliarde de euro de la inceputul anului!) ca sa nu se strice sandramaua pana la sfarsitul anului. In iarna lui 2010vom face si noi ce e de facut si va fi nasol ca am intarziat atat. btw. nu am auzit de masuri precum confiscarea valutei in Ungaria, si mie mi se par destul de asemanatoare situatiile intre cele doua tari
@Cristi
De cand am auzit ca l-au numit pe Boc Poloboc Hodoronc Tronc premier mi-am zis ca guvernul asta e guvern de un an de zile. E un guvern intermediar, pana la alegeri si cred ca nu o sa ia nici o masura semnificativa pana nu se vede marineru' reales. Desi, daca stau sa ma gandesc, e posibil ca ultima masura sa luata inainte de numirea unui nou premier sa fie cea a maririi TVA-ului si cotei unice.
Problema cu Stolojan si Isarescu, cred eu, este ca sunt oameni de formatie veche a caror indoctrinare nu prea le-ar permite sa gandeasca "out of the box". In plus, daca vine vorba de tehnocrati... problema e ca nu prea avem. Da cine stie, poate scoatem RPD vro 2-3 formati proaspat pe la Spiru'.
Cica Rafazen Bank s-a hotarat sa inceapa sa dea drumul la multele dosare aflate la sucursale.
Mai ramane marele becereu'. Niste nenorociti :)
"Guvernul României va aproba joi o nouă formă a convenţiei dintre băncile active în programul „Prima casă“ şi Fondul de Garantare. Acest lucru înseamnă că celor 12 instituţii de credit care semnaseră deja convenţia li se vor alătura alte şapte bănci, printre care liderul BCR şi Raiffeisen Bank. Cele mai importante modificări aduse la prevederile convenţiei vor fi excluderea taxelor notariale (prin instituirea unei ipoteci legale asupra imobilului) şi introducerea posibilităţii de a achiziţiona apartamente noi din ansambluri imobiliare deja ipotecate de către dezvoltator. Practic, noua formă spune că statul va institui ipotecă legală asupra imobilului contractat prin credit şi nu ipotecă convenţională cum era prevăzut înainte."
Restul poate fi citit in Cotidianul.
Ce zici manolakis, esti de acord ? :)
Succesul programului „Prima casă”: 11 case în două săptămâni
In ciuda acestui fapt eu cred ca se vor da totusi relativ multe credite ... pentru ca exista multi prosti in tara asta.
Ramane de vazut cate vor fi date pana la alegeri, sute, mii, zeci de mii. Pentru ca, probabil, dupa alegeri situatia se va deteriora si atunci nici prima casa nu va mai fi decat sub forma de procedura prafuita.
'om vedea.
io-s asa mai prost oleaca si n-am mai apucat sa fac si facultatea de drept, imi egzplica si mie cineva care e diferenta dintre ipoteca legala si aia conventionala ?
"http://www.rubinian.com/dictionar_detalii.php?id=2939"
Desi,intrucat traiesti pe net, puteai sa faci efortul singur, uite ce mi-a relevat d. Gugaaaal.
Oricum, ce trebuie sa retii este ca ipoteca asta e o tanti parsiva, numa' buna pentru fazani/creditaci/subpraimari.
@Cezar: păi vezi şi care era "cuiul lui Pepelea". De acum suveica bănci-dezvoltatori-prostime se poate roti liniştită. Hai să vedem dacă se vor găsi într-un timp suficient de scurt 17.000 de amatori solvabili. Până la urmă la asta se rezumă totul, nu? A, ştiu, acum e vară şi lucrurile merg mai greu... din septembrie o să vină moş crăciunul care n-a venit în septembrie 2008 :)
Sau, dragă Cezar, dacă aş fi sardonic aş exclama: "Da, Jesus comes!" văzându-ţi jubilaţia :)
Sardonicule :)
Prin toamna iar dispare cezar... o perioadă.
Sa dea domnu' sa fie asa, costelush, insa ma indoiesc ca se da drumul si la terenuri anul asta.
Manole, subminezi economia nationala, zice boc-poc:
http://www.cotidianul.ro/emil_boc_acuza_populatia_ca_este_vinovata_de_adancirea_crizei-92797.html
Guvernul vrea sa vanda 11.000 locuinte ANL populate cu chiriasi electorali la pretul de 40.000 bucata.
Cine a vrut sa-si aduca o nepoata sau un verisoe de la tara sau de la Cluj, a avut nevoie:
-sa-i faca diploma ; si s-a facut Spiru
-sa-l cazeze: si s-a facut ANL.
Asa ca asta vroia sa faca guvernul pe banii bancilor. Ramaneau numai cateva mii (6-7) pentru ...restul lumii. Nu uitati ca fiecare dosar trebuie avizat de "agentie", chestie care se poate face mai repede sau mai...incetisor, dar ordinea de aprobare a creditului de catre banca e tot primul venit primul servit. Iar bancile vedeau initial si oportunitatea de a se rezolva in vreun fel cu finanarile neperformante acordate dezvoltatorilor. Adica sa aleaga si ele cat decat cu-i sa-i dea, pe cine sa scoata.
Iar in privinta garantiilor, chiar daca sa zicem ca guvernul le plateste, ar mai ramane sa recupereze bancile si ...dobanda ca guvernul nu garanteaza decat 60.000 adica suma maxima.
Da' oricum bancile nu mai sunt chiar asa sigure de solvabilitatea guvernului, asa ca vor da credite cu masura, fiindca e ca la rabla, nu e obligata banca in nici un fel sa ruleze toata suma din conventie.
http://patrasconiu.blog.cotidianul.ro/2009/07/21/romania-fara-sperante/
@viitorulsunabine -- deja plang in hohote si nu mai pot dupa competendtul Basescu.
Stai calm, piaza rea nu piere, garantat Base castiga alegerile, dar nu vad cum afecteaza asta discutia despre imobiliare.
Cezare, e mai usor sa gasesti fete mari la ASE decat clienti la terenuri. Oricum vad ca ai orgasm in forma spasmatica la fiecare ordonanta sau rectificare a lui Boc. Incearca putin ceai de tei.
Eu, printre multi altii, nu cunosc decat orgasme in forma spasmatica. La tine cum sunt, politicoase si cu contorul Geiger alaturi, sa nu te radiezi de entuziasm ?
O mostra de istetime:
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=413332&view=findpost&p=6812694
"Se pregatesc niste batai in usa la niste bloggeri cu "informatii negative", ziaristii neputand fi atinsi"
@all
Si totusi, sa nu ne dam mai multa importanta decat meritam:)
Fazani se vor gasi mereu, precum si nihilisti.
Ma rog, sunt de acord insa cu partea ca nu trebuie sa imi smulg parul in fiecare zi uitandu-ma la tembelizor cat de mare este criza:)
Mai bine caut clienti noi.
Speaking of tembelizor, ma amuza cum incearca sa ne convinga ziaristii cat de mult se plateste la un credit la prima casa.
Ce bune ar fi fost avertismentele astea in 2007-2008 ca sa nu platesti in 30 de ani 200.000 europe un apartament oricum supraevaluat de 100.000.
Spor la treaba tuturor, trecem noi si prin criza asta:)
@cezar
Nu intensitatea orgasmului e ingrijoratoare ci partenerul. Incearca o femeie si lasa-l pe Boc.
Emil Boc acuză populaţia că este vinovată de adâncirea crizei
Premierul face apel la “optimism” din partea cetăţenilor şi acuză atitudinea negativă a populaţiei care este afectată de “informaţiile negative”.
http://www.cotidianul.ro/emil_boc_acuza_populatia_ca_este_vinovata_de_adancirea_crizei-92797.html
---
Boc confunda pt. a N-a oara efectul cu cauza.
Pe vremea lui Ceausescu presa era 100% stiri pozitive, rezultatul il stim cu totii.
Ha ha ha, ştirile astea sunt bune de dimineaţă, distractive, luminează toată ziua. Auzi, cică poliţia o să bată la uşa blogerilor şi Boc s-a găsit să ne îndemne la optimism.
Trist e ca respectivul chiar crede ce spune. Daca tot si-a luat-o "pe parte economica" macar sa-i salte militia de raii aia de bloggeri care sunt responsabili pentru teapa vietii lor care e, invariabil, o achizitie facuta pe varf de bula cu ajutorul unui credit.
Roadele optimismului de ardelean mic, fâşneţ şi bun doar la coasă... se văd deja.
Cât despre zăbălici ăla de pe softpedia, cu creditul cât China, să-şi facă griji că poliţaii rămân fără mălai, mulţi trebuind să zboare în Ţărănezia lor... mama! I'm coming... hoooooom'... spală roşiile, scoate brânza şi... ascute coasa!, aspectul esenţial constituindu-l ieftinirea... chiriilor, şi haosul între măfiuţele locale, rămase astfel fără ... moderatori.
@S
Să nu lăsăm impresia că românii ar fi altceva decât ... purici pe... Titanic.
Eu sunt liniştit, văd... pupa Titanicului... la 30 de grade.
1,2 mld euro luat de stat, club loan, bullshit ...
Poate ne trezim detinuti politici pentru opinii impotriva sistemului.
@orfeu
http://www.romanialibera.ro/a160443/medaliatii-olimpiadei-internationale-de-matematica-plecam-sa-studiem-in-strainatate.html
dar cine naiba are nevoie de creiere in viitor, cand ne vor trebui mai mult palmasi si zilieri decat materie cenusie ... right ?
Fiti tristi !!! :))))))))))))))
http://www.zf.ro/business-international/apar-cateva-semne-de-insanatosire-4685631/
Cu salutari !
Numai vesti bune...
...crash, boom, bang...
Bine'nteles ca olandezu' poate fi pacalit cu pretul la fier si scaderea exporturilor Japoniei de doar 35%.
Se apropie noile corectii... petrol... burse... valul Alt+A, Europa de Est... trece si campania electorala din Germania...
Prima Casa e esenta... in Romania.
olandezu, nu uita:
ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong!!
@olandezu
Cam sumare semnele de insanatosire, parca i-ai spune unui bolnav de leucemie ca ii cade cu 35% mai putin par pe zi.
voi va dati seama ce usor era de bagat in pat olandezu daca era femeie ?
"olandezu, a incetinit ritmul de scadere al economiei cu 0.1%, wanna go to bed?"
"ya, I'm all wet and hot" :)
olandezu
"Cu toate acestea, pretul caselor continua sa scada, iar Ben Bernanke, presedintele Fed, a anuntat ca piata muncii isi va reveni abia peste doi ani."
Lucrezi la...cancelaria primului ministru?:)
@viitorulsunabine
"voi va dati seama ce usor era de bagat in pat olandezu daca era femeie ?"
Ihim ! Si ce dezamagit ar fi fost apoi, odata intrat in pat cu oricare din cei de pe forumul asta !?
Atentie la caldura de azi ...nu mai postati pana diseara cand se mai racoreste ! :p
olanda, racoreste'te:
Lectia de toxicitate
http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?story_id=14085688&source=hptextfeature
Ilie Serbanescu, 110.08.2009:
http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/cine-plateste-imprumutul-de-la-fondul-monetar-517479.html
Trimiteți un comentariu