Scopul acestui post este acela de a pune în evidenţă şi a explica un criteriu simplu după care fiecare om poate să-şi dea seama când sunt (re)create condiţiile propice pentru revenirea în piaţă a "investitorilor" sau, altfel zis, a "speculatorilor".
De ce este important să ne dăm seama de apropierea acestui moment? Pentru că atunci vom putea fi siguri că o componentă importantă a cererii e pe cale să revină în piaţă.
Aşa cum rezultă din articolul Case/Shiller citat în acest post, în perioade de boom imobiliar aproximativ 90-95% din cerere este cerere speculativă, care are ca principală motivaţie investiţia, nu nevoia. Altfel zis, dacă în România la un moment dat se (re)vindeau 100.000 de locuinţe pe an, din acestea numai 5-10.000 erau cumpărate efectiv de clienţi care aveau o nevoie efectivă de o locuinţă (nouă); restul erau cumpărate de clienţi care priveau achiziţia ca pe o oportunitate de investiţie.
Mai mult, din studiul citat (v. pag. 7) rezultă că pentru un procent cuprins între 44% (piaţă stabilă) şi 56.3% (piaţă efervescentă) dintre cumpărători motivaţia investiţională este foarte puternică. Ăştia sunt, probabil, "speculatorii" pur sânge, cei care în perioadă de cădere a pieţei nu ar intra la cumpărare nici morţi.
În acest fel se explică şi scăderea numărului de tranzacţii întâlnită în perioadele de "îngheţ" imobiliar. Oamenii care chiar au nevoie să cumpere, continuă să cumpere (nevoia e nevoie!), dar "investitorii" se abţin. Nu e nicio filozofie!
În general, un investitor investeşte ca să scoată profit. Bagă un bănuţ şi scoate doi. Nu există altă motivaţie. Asta e motivaţia care a existat pe tot parcursul boom-ului imobiliar din România, asta e motivaţia care lipseşte acum.
Cea mai simplă investiţie, baza investiţiilor, e cumpărarea de locuinţe cu scopul de a le da în chirie. În Occident e un sport destul de practicat şi o modalitate simplă de a-şi valorifica economiile pentru cei care au ceva bani adunaţi, mai mulţi decât ar fi cazul să ţină la bancă sau în alte instrumente de economisire, mai puţini decât ar fi necesari pentru deschiderea unei afaceri adevărate.
Ceea ce se obţine însă din chirie, randamentul, yieldul, trebuie să fie mai bun decât ceea ce se obţine dintr-un depozit bancar. Într-o piaţă stabilă, cu o monedă stabilă, cu o inflaţie stabilă, dobânzile maxime pe care le poate spera cineva sunt de 2-3%; ceea ce înseamnă că un câştig de 5% dintr-o chirie e mulţumitor, iar ce e peste - la 6-7% - mai mult decât mulţumitor.
5% este echivalentul a 20 de ani necesari pentru recuperarea investiţiei. 6-7% ar însemna 15-16 ani. Asta pe o piaţă matură, pe care preţurile - atât la cumpărare, cât şi la chirii - cresc în general cu 2-3% pe an, sau stagnează.
Dar cum stau lucrurile la noi?
Păi, în primul rând hai să vedem cum au stat lucrurile în perioada 2004-2007.
În primul rând dobânzile la bancă. La valută erau 2-3% (dolari şi euro), la lei 10%, apoi au coborât spre 6-7%. În acest timp preţul caselor creştea cu 15-20% pe an (şi în 2007, chiar cu 50%).
În 2004 cumpărai cu 25.000 de euro o garsonieră şi o scoteai la închiriat cu 150. Asta înseamnă un venit de 1.650 de euro pe an (150 x 11 luni; eliminăm chiria pe o lună, ca să acoperim cheltuielile cu taxele, reparaţiile anuale etc.). Deci un randament de 6,6%. Faţă de dobânda obţinută de la bancă, bunicel! Chiriile erau stabile, salariile în creştere, dobânzile la bancă - neatractive şi, mai important decât orice, şi casei îi creştea preţul. Oricine ar fi intrat la cumpărare şi oricine ar fi putut să "investească", ar fi investit!
Prin 2007 o garsonieră ajunsese 50.000, chiria - 300. Aplicând acelaşi calcul, reiese tot un randament de 6,6%. Bun şi ăsta! Chiriile erau stabile, salariile în creştere, dobânzile la bancă - neatractive şi, mai important decât orice, şi casei îi creştea preţul. Oricine ar fi intrat la cumpărare şi oricine ar fi putut să "investească", ar fi investit!
Să vedem însă cum se prezintă situaţia în 2009. Dobânzile bancare au ajuns în jur de 6% la euro şi 13-14% la lei. Foarte atractive. Şi depozitele sunt garantate într-o limită generoasă de 50.000 de euro. Preţul caselor a scăzut anul trecut cu 15-25% (depinde dacă socotim în lei sau euro) şi continuă să scadă. Chiriile sunt şi ele nesigure, pentru că devalorizarea leului pare să fi pus o presiune suplimentară şi neaşteptată pe ele. În aceste condiţii, cum stăm cu randamentele? Am făcut un mic studiu pe baza statisticilor din Anunţul şi iată ce am aflat.
După cum se vede din documentul la care fac referire, momentan majoritatea tipurilor de achiziţii ar aduce randamente cu cel mult 1,5% mai mari decât randamentul unui depozit bancar. Un pic mai bună e zona... Pantelimon, unde atât garsonierele, cât şi apartamentele cu 2 camere, aparent se cumpără ieftinuţ şi se închiriază frumuşel. Există însă şi zone / achiziţii în care randamentul este, efectiv, unul de mizerie. Cam tot ce e sub 6,5%.
În condiţiile acestea nu e de mirare că 75% dintre cititorii blogului au răspuns la ultimul sondaj că ar intra la cumpărare numai dacă randamentul investiţiei ar fi de minim 10%. E nevoie de minim 2% în plus pentru a justifica achiziţia, nu păstrarea banilor la bancă, şi minim 2-3% suplimentar pentru a te asigura împotriva scăderii de preţ, în varianta optimistă în care preţurile ar mai scădea cu cca. 10%. Dacă la anul pe vremea asta un apartament care costă acum 60.000 E şi oferă un randament de 7% va ajunge 54.000, înseamnă că pe parcursul a 12 luni vei pierde 6.000 E, adică mai mult decât câştigi din chiria pe un an şi jumătate! Şi dacă preţul va scădea cu 20%, atunci abia un randament de 14-15% ar deveni tentant pentru o investiţie (echivalent cu 7 ani de recuperare a investiţiei)!
Părerea mea e că sunt şanse mai mari să pice un meteorit peste Bucureşti decât să vedem randamente de 10-15% din investiţiile în apartamente. Vor scădea preţurile, dar vor scădea (în euro) şi chiriile, datorită devalorizării leului. De aceea investitorii, adică 90% din grosul cererii din perioada de boom, se vor lăsa aşteptaţi ... mult şi bine.
Şi ştiţi până când? Păi, până când un randament de 6-7% va fi iarăşi cu minim 2-3% peste ceea ce poate oferi economisirea bancară şi preţurile vor fi suficient de stabile pentru ca nimeni să nu se teamă că face o achiziţie proastă cumpărând acum. Aşadar, repetaţi trimestrial tabelul meu, urmăriţi ce dobânzi oferă băncile şi până atunci păstraţi-vă banii la bancă sau în seif. Şi lăsaţi-i pe alţii să viseze la o eventuală relansare miraculoasă a pieţei în această primăvară.
Ramolismentul producătorilor auto occidentali
Acum 20 de ore
229 de comentarii:
1 – 200 din 229 Mai noi› Cele mai noi»Tinand cont de structura economiei Romaniei si de contractia puternica viitoare a economiei, nu va mai fi timp de bull-trap sau se va trece cu viteza pe langa el ca rapidul prin halta. In conditiile astea nu prea mai poate nimeni aplica rationamentul lui Manole cu randamentul chiriilor vs dobanzi. Posibil peste doi ani undeva prin 2011 cand totul se va calma. Acum e o perioda agitata si orice investitie e riscanta, fie ca e in aur, imobiliare, petrol sau vacute de lapte.
Pana la urma voi urma sfaturile lui Mobutu si Andrei si voi achita 75% din credit. Mai las si o bruma de bani pentru zile negre.
Cred ca sarim etape - fenomemele din studiul citat se intampla pe decenii. Din ce vorbesc cu oamenii care nu sunt foarte implicati in piata, perceptia ca inghetarea pietei se datoreaza blocarii creditarii e foarte raspandita, pentru ca asta se repeta obsesiv in media. Cererea e dupa usa, asteapta semnalul de la Isarescu.
Curba noastra Gauss era in plina alonja pe frontul crescator cand i s-a taiat benzina (creditaci eligibili si finantare externa), nu s-a indulcit pentru ca oameni au inceput sa-si dea seama ca s-ar putea sa fie o tzeapa.
Atatia ani de sparale a creierelor la TV cum ca imobiliarele sunt o investitie excelenta nu o sa dispara in cateva luni. Apetitul de speculatie al romanilor nu a disparut, marea majoritate crede ca preturile isi vor reveni in maxim 1-2 ani si vor creste in continuare.
Pe piata chirilor exista perceptia ca cei care isi cumparau pana acum vor da buzna sa inchirize - sa vezi ce-o sa ne capatuim inchirind o garsoniera insalubra studentilor de la Cucuieti.
Randamentele la chiri din tabelul tau sunt cam aceleasi cu cele de acum 2 ani, iar dobanda bancara la depozit e mai mare pentru ca ascunde un risc urias de faliment national, iar oamenii sunt foarte constienti de asta. Faliment, apropos, neacoperit de FGDB. Deci compari mere cu pere cand pui dobanda de acum 2 ani in aceiasi oala cu cea de acum.
Motivele din spatele umflarii balonului sunt psihologice, perceptia ca "o sa creasca dom'le". Aceleasi motive pot reporni Caritas-ul deca revine finantarea, in ciuda analize tale rationale (corecte).
La noi e plin de zone monoindustiale. In afara de cateva orase mai dezvoltate sau mai diversificate restul oraselor (zonelor) tind sa se transforme in zone sinistrate gen Valea Jiului, Zimnicea, Calarasi, Copsa Mica. Asa ca nu vad ce mare piata imobiliara o sa mai fie pe la noi.
hubble, ma gandeam sa scriu si eu zilele astea despre bull-trap. sunt perfect de acord cu tin. acest clopot al lui gaus s-ar putea sa fie atat de inalt si atat de instabil, datorita aprecierii nu cu zeci de procente ci cu sute, incat sa se prabuseasca dintr-o data fara sa mai treaca prin toate celelalte faze. ce parere aveti domnule stroiescu?
e doar o parere, dar dimensiunea si forma acestui clopot este atipica, s-ar putea sa ne confruntam cu o evolutie atipica. un castel de nisip cubaza de 10 cm si inaltime de 10 metrii, un simplu vant mai puternic si se naruie totul.
chiar sunt curios cum va evolua, dar s-ar putea sa scriem o noua teorie statistica, sa vorbim de modelul clopotul gauss romanesc!
ce ami cumperi in america pe 20 000 de euro!
http://www.homes.com/Content/ListingDetail.cfm?City=CHARLOTTE&State=NC&Radius=0&FirstRec=1&OrderBy=price%3AD&Bedrooms=&FullBaths=&MinPrice=20000&MaxPrice=31000&PriceRange=&AmenitiesList=&PropType=*&TotalRecs=5&MinSqFt=&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=&MaxYear=&PropIdList=3_80043931,3_78789148,3_80536516,3_81900803,3_59719693&PropId=81900803&NHC=1&searchorig=main
http://www.homes.com/Content/ListingDetail.cfm?City=CHARLOTTE&State=NC&Radius=0&FirstRec=1&OrderBy=price%3AD&Bedrooms=&FullBaths=&MinPrice=20000&MaxPrice=40000&PriceRange=&AmenitiesList=&PropType=*&TotalRecs=20&MinSqFt=&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=&MaxYear=&PropIdList=3_80810408,3_81194678,3_81341500,3_80436141,3_81426531,3_55436673,3_77030446,3_81491202,3_80043933&PropId=81491202&NHC=1&searchorig=main
asta chiar e draguta:
http://www.homes.com/Content/ListingDetail.cfm?City=CHARLOTTE&State=NC&Radius=0&FirstRec=10&OrderBy=price%3AD&Bedrooms=&FullBaths=&MinPrice=20000&MaxPrice=40000&PriceRange=&AmenitiesList=&PropType=*&TotalRecs=20&MinSqFt=&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=&MaxYear=&PropIdList=3_80043934,3_80043937,3_81237660,3_81667102,3_78587485,3_79801854,3_80043931,3_78789148,3_80536516&PropId=81667102&NHC=1&searchorig=main
ia luati si lot de 1300mp, in oras, cu utilitati, asfaltat si toto ce trebuie al doar 15 000 euroni!
olandezu, scoate baniiiiiii!!!!!!
da, na, sunt in america de nord, in carolina, nu e nici paris nici londra, dar nici bucurestiul nu e, sac!
manole, aranjeaza tu link-urile astea sa nu se enerveze canadianu' ca iar se ia de mine ca-ti stric blogul!
In primul rand analiza lui Manole este foarte buna. Insa el priveste problema mai degraba din prisma investitorului decat a speculantului. Pe scurt, ce inteleg eu prin speculant: Speculantii sunt cei care cumpara pentru revanzare pe termen scurt si foarte scurt (speculeaza momentul). Aici am o explicatie mai detaliata raspuns la intrebarea userului Decebal.
Rationamentul lui Manole se va aplica incepand cu perioada return to normal care va urma sfarsitului acestui balon imobiliar (dupa despair). Practic, urmand acest rationament vom reusi sa identificam adevaratul return to normal de cele false care vor veni (unul sau mai multe, ramane de vazut).
Clopotul lui Gauss ne poate aparea atipic acum, deoarece ne aflam chiar sub el. In plus, nu avem nici un punt clar de referinta. Eu presupun de exemplu, in baza graficului facut in urma unor statistici din 2007, si presupunand ca datele respective erau corecte, ca ar fi inceput sa se formeze in 2004 (vorbesc acum analizand strict linia roz, ignorand restul), insa putea la fel de bine sa inceapa in
1997 sau in 2006. Tot ce stim e ca in prezent suntem in zona descendenta. Abia dupa ce acest balon va fi trecut de ceva timp (dupa ce nu vom mai fi parte din el), privind inapoi vom putea spune cat de tipic sau atipic a fost clopotul romanesc.
In fine, inapoi la bull trap. M-am gandit si eu la ipoteza ca s-ar putea ca totul sa se miste atat de repede incat sa sarim peste el, insa mai degraba cred ca va avea loc mult mai jos decat apare pe grafic, scurtand astfel din fear si capitulation si trimitandu-ne direct in despair (prin aceasta ultima faza asta sunt convins 100% ca o sa trecem, altfel n-am mai fi oameni - saritul peste ea ar sfida logica, statistica, pshihologia si sociologia toate la un loc).
Oamenii sunt ori prea optimisti (creste pana la cer) ori prea pesimisti (no sa se mai intample niciodata), si prea putini sunt moderati si in una si in cealata. Tocmai de accea exista bear trap si bull trap, tocmai de accea nu pot fi evitate, chiar si fara nici o manipulare in vreun sens sau altul, dar mai ales in conditiile in care manipularea este o parte importanta in ecuatie.
Poate ca totul (balon, criza, etc) a fost regizat de ceva rechini (teoria conspiratiei), poate ca totul s-a intamplat de la sine (chestia cu prostia si delasarea pe termen lung - in cazul de fata abdicarea pe scara larga de la bunul simt), pana la urma cred ca este irelevant, relevant este faptul ca acei rechini exista (chiar daca nu-s conspiratorii lui peste, evrei, masoni, bubuli, antichrist, etc) si ca nu doar profita de orice oportunitate, dar vor face tot ce le sta in puteri (manipulare, propaganda, lobby) pentru a putea ajunge in situatia in care sa poata profita.
Bull Trap este o capcana naturala, care apare din insasi natura comportamentului uman, si n-am nici cea mai mica urma de indoiala cu nu va fi exploatata la maxim de catre cei care au posibilitatea asta. Amploarea ei ne va spune daca a fost sau nu "ajutata". Cum bine puncta Stelian, o buna parte din romani (cam toti cei care se considera "smecheri") au inca un apetit ridicat pentru speculatie (ca oricum, cam asta au si facut in ultimul deceniu, indiferent de domeniu, si ma indoiesc ca ar mai putea renunta asa usor) si tocmai ei sunt boii de prins in capcana.
Probabil ca speculantii marunti si-au luat portia, insa sunt destui speculanti (pardon, "investitori") de calibru mai mare care au apucat sa-si faca exitul (sau care si-l vor face pe spinarea statului prin diverse portite) si care vor musca iar (doar le-a mers odata, sunt "baieti destepti").
Si ca veni vorba, o buna diversiune ar fi crearea unui fals bull-trap, prin care sa trecem rapid, astfel incat adevarata capcana sa fie perceputa ca "return to normal".
Deja lumea din domeniu este mult mai avizata despre ce inseamna un balon (masele oricum se iau dupa "cei care se pricep"), iar manipularea va trebui sa devina mai subtila, pentru a o convinge sa intre intr-o capcana de care este sau ar trebui sa fie constienta. Pentru asta e suficient sa creezi impresia ca fie s-a trecut prin bull-trap, fie ca, datorita situatiei atipice, acesta nici nu va mai avea loc.
Sunt convins ca in curand vom incepe sa auzim din ce in ce mai des, prin toate mediile, de faptul ca balonul (o, da, vor zice toti ca e balon) e pe cale de lua sfarsit, ca el este oricum unul atipic, si ca ne va asteapta direct "return to normal".
Daca pana acum a fost destula munca de lamurire ca ne aflam intr-un balon, de acum va incepe munca de lamurire ca inca ne mai aflam in el.
In rezumat, cred ca:
1. Nu suntem inca in bull-trap insa e posibil sa ne astepte unul sau mai multe, false.
2. Va fi cu siguranta si un bull-trap real, cu dedicatie pentru speculanti si "baietii destepti".
3. Acesta va avea loc abia dupa ce se va ajunge la un relativ echilibru si in timp ce perceptia generala se va fi schimbat in "return to normal"
4. In viitoprul apropiat propaganda va incepe din nou, pentru a acredita ori ideea ca suntem in alte faze decat cele reale, ori ideea ca balonul a luat sfarsit. Oricum oamenii tind sa se grabeasca, trebuie doar ajutati.
Se maresc pensiile, se relaxeaza creditele, se ingheata euro la 4.2. Semne de bull-trap.
Daca ii mai dau si cu mariri de salarii, sa vezi curs valutar si return tu normal.
@Andrei Stroiescu
Şi lui Renderman i-am atras atenţia asupra "mediei". Vreo 2-3 trei ani va fi orientată ...descendent pentru că PIB-ul se mai dezumflă o ţâră, venitul mediu lunar se "corectează" şi, în graficul tău, "value" se raportează la euro. În aceste condiţii, balonul spart va trebui să prindă în cădere ...corecţia mediei.
Balonul românesc nu e tocmai atipic, dar e specific baloanelor est-europene şi ...sovietice, adică "lăcomia" depăşeşte aşteptările, iar "frica" şi "capitularea" reprezintă "mintea omului de pe urmă".
"In viitorul apropiat propaganda va incepe din nou, pentru a acredita ori ideea ca suntem in alte faze decat cele reale, ori ideea ca balonul a luat sfarsit."
Propagandă? Bloggerul leton n-a mai scris nimic din august 2008.
...Caritas, SAFI, FNI, Bancorex, BIR, campionatul national de electrocasnice (unde, pe lumea asta, a mai platit cineva 1000 Euro pe un aspirator sau 3000 Euro pe o masina de spalat?), SH car championship (VW-1999/10 000 Euro???/30 000 Euro pe credit), cupa mondiala imobiliara piramidala.
Chiar Costele, ce naiba se intampla cu Renderman, ca nu si-a mai actualizat de mult blogul... stie cineva?
@Aristotel
Media (linia albastra) din graficul meu este pur arbitrara, fapt care l-am si specificat la vremea respectiva. Am zis atunci ca, pentru a avea cat de cat o referinta si a putea exemplifica mai bine, voi lua o medie de crestere de 10%/an, ceea ce a parut hilar atunci, cand se discuta de cresteri de 20-50% ca find "normale".
Da, ai dreptate, si media se va corecta, insa daca linia albastra va suferi corectii, cu atat mai mult va oscila linia roz fata de ea. S-a vazut asta pe crestere se va vedea si la descrestere.
Si da, propaganda. Balonul nu s-a umflat din propaganda pe bloguri, ci din cea din ziare/tv. Blogurile au avut insa rolul de a arata ca prin campia ta cu fazani cautand cloace mai sant si persoane care nu s-au lasat prostite. S-a incercat ignorarea apoi denigrarea, acum blogurile sunt la loc de frunte, asa ca se va incerca si deturnarea.
Poate ca bloggerul leton n-a mai scris nimic din august 2008 pentru ca a considerat misiunea incheiata. S-a demascat balonul, s-a determinat maximul, gata. Blonul exista insa si dupa maxim, el se va fi incheiat abia dupa revenirea la normal.
Tocmai de aceea primul semn de normalitate va fi interpretat ca sfaristul balonului, sfarsitul crizei, inceputul unui noi perioade de crestere (normala sau nu) si tocmai faptul ca ne vom grabi sa declaram acest moment va declansa bull-trap.
O zi buna
Am un coleg creditac tare. Are 100kE credite imobiliare, auto, de nevoi. Auzi concept:
"Daca nu pot sa-mi iau un bun acum cand poftesc, peste x ani cand as strange banii, ce rost mai are?"
E genul care are ultimele dotari pe masina, ultimul mobil, ultimul laptop, ultimul frigider sau ultima plasma.
Unde va ajunge nu stiu zau. Ratele sunt 60-70% din venit. Intr-o zi i se va infunda si nu stiu pe unde va scoate camasa. Si culmea e ca nu a plecat de la zero, avea si ceva mosteniri. El zice va in 5 ani isi achita datoriile. Din ce ? Din restul de 30-40% din venit, care oricum poate fi incert in anumite perioade.
@Hubble:
păi atunci să mai "poftească" şi acum ceva "bunuri" ... mai strică nişte credite ultra-scumpe? :)
Conceptul prietenului nu e fundamental gresit. Scopul oamenilor in viata e sa fie fericiti (sau asta ar trebui sa fie). Fericirea e un lucru personal, si valoarea data de diverse actiuni e profund subiectiva.
Unii gasesc satisfactie in a avea ultimele gadget-uri, altii in a asigura viitorul financiar al copiilor, altii in a "trai clipa" prin excursii & petreceri.
Din punctul asta de vedere, e perfect acceptabil sa ai lucrul care te face fericit acum, nu mai tarziu. Timpul are un pret, si acel pret e dobanda.
Totusi, trebuie gasit un echilibru intre investitii care te fac mai productiv, de ex. educatia sau o casa (nu mai platesti chirie), si cheltuielile hedoniste (o masina scumpa), altfel ajungi in ruina financiara si nivelul tau de fericire va scadea brusc. Cum se pare ca va pati prietenul tau peste cateva luni.
Ce vreau sa zic e ca nu poti trata finantele personale ca pe cele ale unei companii, exclusiv pe baza ROI-ului. Sau, in acel ROI trebuie adaugati factori subiectivi precum satisfactia personala.
Pentru ca spre deosebire de o companie, viata ta e limitata si vrei sa obti "the most bang for the buck".
Aici intervin deja si chestii filosofice.
Ce e mai bine? Sa faci si sa fii implicat si sa ai, sau sa nu ai dar sa poti NU FACE NIMIC.
Mai bine budhist cu nr 1 haina, dar sa n-ai treaba, sau sa ai de TOATE (inclusiv un Lamborghini si un Ferrari) dar sa trebuiasca sa fii implicat?
Pe undeva eram ft pentru varianta 1: mai bine renunt la mult dar sa nu trebuiasca sa fac nimic. Pana cand am aflat ca saracii budhisti din Tibet defapt au un program mai sever decat un top manager.
Calea e la mijloc, depinde doar intre ce valori facem media. Intre 1 si 10, sau intre 1 si 1000?
Daca 75% din venit trebuie sa-l dai timp de 30 de ani pt o garsoniera e o chestie. Daca ai 5 firme, doua locuinte, castigi peste 100k pe an, nu e nici o problema sa te bagi la o datorie si sa-ti cumperi o vila.
Ce e mai bine? Sa stai acasa sau sa mergi cu 180 pe autostrada? Eu zic sa mergi cu 130 pe autostrada.
Cine se imprumuta pt a castiga din chirii, goneste noaptea cu farurile stinse, in contrasens, beat si fara acte la el. Cine la sfarsitul anului are profituri de cateva sute de mii de euro pe bilant, poate investii in niste imobile, fara sa trebuiasca sa calculeze cat ar putea sa scoata din chirii.
Depinde si de varsta. La 20 de ani sigur viitorul are o alta valenta decat la 45 sau 50, cand deja ai si ai facut toate chestiile la care acesti ipotetici "investitori" aspira. E normal ca cineva la 20-25 de ani sa doreasca totul acum. Cand deja le-a avut se schimba muzica.
Majoritatea tinerilor sunt inca saraci, si majoritatea celor care sunt plini de bani au deja o varsta.
A revenit renderman cu graficele preturilor de strigare din anuntul.ro.
http://indeximobiliar.blogspot.com/
Interesanta este evolutia la 3 camere... in timp ce la garsoniere si 2 camere preturile scad la fel de abrupt, la 3 camere parca vedem o codita de bull trap. Totusi pare prea devreme si e un interval prea scurt ca sa ne dam cu presupusul, dar merita urmarit.
Cristi Dimofte,
probabil pt ca la garsoniere - 2 camere clientela era din seria "investitorilor", mai mult decat la 3 camere, unde oamenii cumpara pt ei insisi.
Sincer, nu vad logica presupunerii tale. Sa lasam sa mai treaca doua saptamani si discutam ciudatenia, daca aceasta se mentine.
In sensul ca ft multi care cumparau pt investitie, cumparau garsoniere si 2 camere, pt a le da in chirie. Cum reiese si din acest thread, randamentul neconvenabil face ca in acest segment sa lipseasca clientii, de aici scaderile de pret de care spuneai mai sus.
In schimb locuintele mai mari se cumpara pt a locuii/upgrade, din nevoie, deci piata e inca vie, inca nu scad. Dar ... the worst is yet to come. Pana in 2011 tot asa, in jos.
Inca o analiza extrem de interesanta pe khris.ro:
Sfarsitul legendei si inceputul normalitatii in sectorul imobiliar
Credit pe maxim 50 de ani direct de dezvoltator o.0
http://www.piata-az.ro/Imobiliare/Apartamente/Detalii-Anunt/Apartamente-in-rate.aspx?AdId=796227&
Superfinisat, pret negociabil.
Persoana fizica vand apartament, 2 camere, in Zorilor, etajul 1 din 4, decomandat, 62 mp, confort: sporit, balcoane: 1, bai: 1, faianta, zugravit lavabil, modificari interioare, geamuri termopan, balcoane: 1, centrala termica, contoare apa, contoare gaz, tv cablu. Pret 45000 EUR, negociabil.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: lenam@yahoo.om
Telefon: 0744256893
Vizualizat: 10
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 19-01-2009, 03:26
Vand urgent, pret negoiabil!
Persoana fizica vand apartament, 3 camere, in Manastur, etaj intermediar din 9, decomandat, 60 mp, confort: i, balcoane: 1, bai: 2, finisat, parchet, gresie, faianta, zugravit lavabil, modificari interioare, usa antiefractie, geamuri termopan, balcoane: 1, centrala termica, contoare apa, contoare gaz, telefon, tv cablu, garaj tabla, loc in pivnita. Pret 41000 EUR, negociabil.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: cmorar@yahoo.com
Telefon: 0722910321
Vizualizat: 11
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 19-01-2009, 03:21
Olandezuleeeeeeee!!!!!!!
uita-te la ora postarii sa vezi ce cosmaruri au uni oameni noaptea....
cu garaj cu tot, cu loc in pivnita....
or fi ele blocuri comuniste, da sunt net superioare majoritatii blocurilor construite in ultima perioada....
@Stelian
...nu poti trata finantele personale ca pe cele ale unei companii, exclusiv pe baza ROI-ului.Pentru ca spre deosebire de o companie, viata ta e limitata si vrei sa obti "the most bang for the buck".
Faliment personal în România? Nu?
Merită riscul de a deveni sclav pe viaţă? E adevărat că viaţa e limitată şi nu poţi trage ca boul mai mult de 30-40 de ani...pentru alţii...consecinţă a "trării clipei" şi "self-esteem-ului"...exagerat.
http://www.antena3.ro/stiri/romania/previziuni-sumbre-pentru-2009-romania-macinata-de-lupte-de-strada-si-greve_62424.html
Incepe sa se spuna lucrurilor pe fata. Slogane de genul "CREDITE NOI AM LUAT, NU AVEM DE RAMBURSAT"
@mobutu: interesant articolaşul lui khris, dar mult prea simplist şi cu câteva erori evidente (nu anul 2000 dă startul baloniadei). Dar e bine că prin asemenea posturi tema atinge şi un public mai puţin informat.
@hubble: pe blogul ăsta: http://sootandashes.blogspot.com/ există chiar şi un contoar al "românopanicii". Momentan suntem la 2 (din 5).
Studiu de caz:
- ajutor notar;
- credit BCR 69 000 Euro.
rata primul an 460 Euro/lună;
rata anul doi 600 Euro/lună;
rata în prezent 900 Euro/lună.
Realităţi:
1. Apartamentul este închiriat pentru 300 Euro/lună. ROI-ul mamei tale, domnule Catalin Efemerides sau cum te-o chema.
2. Notariatul merge ca un rahat lately.
3. Creditacul vrea să crească chiria la 400 Euro.
...succese!
Mr Kiko spunea...
In sensul ca ft multi care cumparau pt investitie, cumparau garsoniere si 2 camere, pt a le da in chirie. Cum reiese si din acest thread, randamentul neconvenabil face ca in acest segment sa lipseasca clientii, de aici scaderile de pret de care spuneai mai sus.
In schimb locuintele mai mari se cumpara pt a locuii/upgrade, din nevoie, deci piata e inca vie, inca nu scad. Dar ... the worst is yet to come. Pana in 2011 tot asa, in jos.
Mr Kiko, e cam fortat scenariul tau. In primul rand randamentele din chirii sunt mai mari la garsoniere si doua camere dar trecand peste asta si considerand ca toate randamentele sunt destul de slabe tot nu vad cum s-ar putea revigora vanzarile la 3 camere (pe considerentul ca oamenii cumpara "pentru ei") dar scadea abrupt la 2 camere (sunt convins ca multi s-ar multumi cu un 2 camere confort 1 pentru "uz propiu"). De obicei scenariile cele mai simple au sanse sa fie cele mai probabile. In cazul de fata: dobanzi aberante la creditul imobilar (si la orice credit in general) => tot mai putini oameni se califica sau pot suporta astfel de rate => locuintele cu cat sunt mai mari si mai scumpe devin tot mai greu vandabile deoarece se adresaza putinilor oameni cu salarii intr-adevar mari => pe fond de cerere scazuta, preturile ar trebui sa scada procentual mai mult la astfel de aparatamente (3 camere) fata de cele de 2 camere si garsoniere. Bine, pot compune si un scenariu cat de cat plauzibil si pentru a incerca sa explic "anomalia": multe apartamente de 1 sau 2 camere au fost cumparate in scop speculativ de diversi neaveniti pe ideea "am si eu ceva bani si nu stiu ce sa fac cu ei" cu scop de revanzare pe termen scurt (speculatie pur sange). Astea, neservind unui scop esential (locuire) trebuie vandute repede pentru a limita pierderile, proprietarii actuali neavand chef sa astepte 10 ani "revenirea" pietei imobiliare ;) Totodata actualii proprietari observa ca banciile dau dobanzi mai mari decat obtin ei chirie deci nu sunt nici foarte tentati sa le tina inchiriate: spera sa scape de ele si sa astepte (cu un depozit bine rasplatit de banca) vremuri mai bune in care randamentele locuintelor (cu preturi in continua scadere) vor depasi randamentele bancare cand poate vor reintra in piata. Asta implica niste preturi de strigare mai scazute (procentual) pt locuintele mici si in scadere mai abrupta (concurenta intre vanzatori si dorinta de vanzare mai mare).
Totusi poti observa ca scenariul II este ceva mai tras de par si pe termen mediu eu as miza pe o ieftinire in bloc cu caderi mai spectaculoase la spatiile locative mari.
Ok, or sa fie greve si proteste. Si?
De unde nu e nici Dumnezeu nu cere.
Dar cand ii vezi pe ai nostri conducatori cum fac praf banul public mai ca iti vine sa le dai cu bordura in cap.
Pana si cel mai calm si rabdator om are o limita si nu m-as mira ca intr-o zi sa auzim de unul care isi ia arma, intra intr-o firma si impusca tot ce prinde sau o ia la vanatoare pe strada.
Sper sa nu se ajunga niciodata acolo.
@Cristian M
Ca tot spuneai ca eu ma bucur de criza, drept sa-ti spun mi-e nu-mi vine a rade vazand ca Romania s-ar putea sa fie printre cele ma lovite tari. La noi agravarea parca a luat viteza si inca accelereaza.
http://www.standard.ro/articol_76795_16/top_10_bancar__unii_nu_se____relaxeaza_____altii_se_mai_gandesc.html
@Manole
Daca poti fi mai explicit, ce ai vrut sa spui cu "poporul roman va fi razbunat" ? Vrei sa spui ca isi vor lua leapsa bancile creditoare.
hahahahahaha
Ionuţ Popescu va fi consilier pe probleme economice al premierului
Raportul Comisiei Europene zice ca Romania va avea in 2009 un deficit bugetar de 7.5% si o crestere economica de 1.75%
Mafiot de Teleorman propus la Interne. Bleah.
@mobutu 7.5% ? Au mama ! De fapt daca PIB-ul scade fff mult, deficitul cantitativ va fi acelasi. Iar daca euro va fi 6 lei deficitul trasformat in euro e mult mai mic (tot cantitativ). Oricum o dam e naspa, indicatorii economici ies din range.
Vad ca BNR tine cu dintii de curs sub 4.3. Dimineata e ok iar dupa ora 12-13 pleaca in sus.
A revenit grecul investitor in real estate român.
Si ma enerveaza ca repeta obsesiv (nu numai in acest articol) faptul ca "Romania has a great future".
Pe langa faptul ca "Exactly NOW is the time to invest, NOW we find opportunities (and the most important) owners with the ears open to listen to us."
“Darling, you got to let me know… Should I stay or should I go?”
@mobutu
Deja au devenit papagali. Nu-i mai crede nimeni. Dar sa vedem poate se adeverste bull-trap-ul pronosticat de Andrei.
4.32
4.2917, dar maine se face sigur 4.3
@Al
Eu citez din cursul on-line nu ce da BNR la 12.
@ all
Bomba:
Anuntul facut de Radu Mazare primarul Constantei, la Realitatea tv, raspunzand la o intrebare:
"Din 18 blocuri aflate in constructie in Constanta s-au vandut doar 20de garsoniere.Constructorii sunt disperati si panicati caci bancile nu le mai dau bani. Drept urmare, el primarul Mazare va da o hotarare de consiliu saptamana viitoare prin care va cumpara pentru tineri din banii primariei toate cele 18 blocuri de la constructori !!"
Deci, el Mazare face ce vrea muschii lui cu banii primariei Constanta, nu poate venii guvernul sa-i interzica asta.
Se prefigureaza ce spunea Manole, falimentele constructorilor vor fi cumparate din banii publici, trist..
@ all
Daca tot ne pierdem timpul pe site hai sa facem ceva constructiv.Cum putem impiedica cumpararea acestor falimente din banii nostri ??
Astia suntem :
http://www.ziare.ro/1232367750-Pretul_apartamentelor_a_crescut_cu_10_in_cinci_zile
Frumoasa tara , pacat ca e populata !
Nu cred ca penibilul ăla poate să facă ce vrea muşchiul lui cu banul public.
@limestone
Stai calm. Sunt banii constantenilor. Any constanteni here?
P.S. Cand e urmatoarea tragere la sorti pe stadion?
Aceeasi stire in stil pur romanesc:
http://www.antena3.ro/stiri/economic/preturile-apartamentelor-au-explodat-din-cauza-relaxarii-conditiilor-de-acordarea-a-creditelor_62464.html
Ma doare burta de cat am ras cand am citit titlu, nu mai pot...
Eu am stat in CT 5 ani si cunosc starea de spirit. Acolo Mazare face chiar ce vrea. Va imparti apartamentele la "saraci" mai da trei franzele si 5 kg de malai la pensionari si le taie gura la toti. Nu se va opune nimeni din consiliu pentru ca toti au interese, chiar si opozitia (PNL-Hasoti).
@all
Legat de Mazare si restu care cheltuie banu public (il fura).
Nu inteleg de ce va agitati atat. Stiti foarte bine ca s-a furat, se fura si se va fura in continuare. Totul pe fata. Mai bine conservati-va energia pentru probleme pe care chiar puteti sa le rezolvati.
P.S. Stie cineva daca din toate cazurile de coruptie (de la Revolutie incoace) pentru care s-au pornit anchete si dosare penale, cati dintre acesti "oameni" anchetati sunt in puscarie sau au averile sechestrate????
Cu stima.
Legat de articolul citat de Florian Popa, asta e tentativa clara de bull-trap. Inca nici nu s-a uscat cerneala pe noile norme si astia o fi saltat pretul de strigare. Cata dobitocie. Vine Foamea cu F mare si explodeaza preturile. Beliti mielul cu o nara. Maine o sa scrieti ca s-a reinstaurat dictatura vanzatorilor.
Hubble, nu exista bani pentru bull trap. O sa fie doar manipularea din presa care va fi ignorata de gravitatea evenimentelor ce vor urma. Aaaa, o sa fie bulltrap pe magazinudecloace sau anuntul.cloaca.ro
Cam toate "converg" spre acest bull-trap. de exemplu si in Evenimentul Zilei : http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/836296/Pretul-apartamentelor-a-crescut-cu-10-in-cinci-zile--/:
"Anunţul de relaxare a condiţiilor de creditare la împrumuturile ipotecare, făcut de BNR la sfârşitul săptămânii trecute, a făcut ca preţul afişat al proprietăţilor să sară în aer.
●În doar cinci zile, proprietarii şi agenţiile imobiliare bucureştene s-au grăbit să crească preţurile apartamentelor cu aproximativ 10%.
..............................."
Sa vezi acum ce o sa mai apara Zilisteanu & comp. pe TMC , cu sfaturi, ca vezi cum au avut ei dreptate, ca.. ca ....ca ....
Dar nu stiu cine va mai pune botul, atata timp cat se da afara in draci pe piata privata (inclusiv in banci), sau se scad salariile, etc. Poate bugetarii.
Asta erau una dintre previziunile lui Manole ;-)
Primăria sectorului 1 a achiziţionat 140 de apartamente de pe piaţa liberă
http://www.realitatea.net/primaria-sectorului-1-a-achizitionat-140-de-apartamente-de-pe-piata-libera_439392.html
Iar fraieri se vor gasi. In Romania dupa Caritas a existat bine mersi SAFI al lui Catarama, apoi FNI-ul lui Vantu .
Ce au patit acesti oameni ? Unul controleaza un "imperiu" media plus o gramada de afaceri imobiliare , chiar si in Delta Dunarii. Prin guvernatorul Deltei, ziaristul ala de la Catavencu (parte a trustului lui Vantu).
Va incepe o campanie "murdara" in presa, pro-imobiliare ..... dar la 4.3 RON eurica ...... plus DAE de xy % .....
Chiar sunt curios cine se va mai "agata". Care va fi profilul social si psihologic al noilor cumparatori ?
Pana la urma s-ar putea sa fie bull trap. Cu toate ca 99% din cetateni au realizat ca vine o perioada de recesiune, presupun ca doar 10-20% constientizeaza adevaratul colaps ce va urma. Restul de 80-90% au impresia ca a fost o perioada mai dificila si ca se va rezolva. Factorul care genereaza bull trap e doar pshihologic.
Sau s-ar putea ca statul sa genereze bull-trap cumparand imobile asa cum a facut-o primaria sectorului 1. GUNOAIE !
Si ceva reactii:
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=339331&st=900&p=5840797&#entry5840797
"Cam nasoala situatia cu blocurile astea.Se vor muta toate ciorile gonite din casele nationalizate.Am vazut la tv faceau aia un scandal....
O sa duduie manelele in cartier mai ales in D-urile alea ca am auzit ca acolo se muta. "
Delicii:
În Capitală, problema caselor sociale este una veche şi departe de a fi rezolvată.
Prelungirea Ghencea, sectorul 6 al Capitalei, Cartierul Latin. În acest cartier rezidenţial primăria sectorului 1 a cumpărat apartamente pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate.
Ăăăă...avem stat de drept...ăăă...justiţie...
Plantaţii regimului comunist sar din cloacele "luxuriante" direct în "locuinţe sociale".
Noroc că şi bugetele hoţilor sunt limitate. Deşi sunt 1400 de familii, primăria n-a reuşit să cumpere decât 140 bucăţi locuinţe sociale.
Sunt cazuri disperate, o familie a ajuns chiar în stradă, de unde va fi luată şi plantată drept vecină a unor familii de pămpălăi care mai au de muncit în chinuri 30 de ani pentru marile lor investiţii.
Ăsta e stat securist... cer scuze...pentru realitate.
Eu inca nu am priceput chestia aia cu "familii ramase fara locuinta, nu au unde sa stea". Notiunea de chirie este necunoscuta unei familii de oameni muncitori?
Vazand ce se intampla cu banii statului, sincer imi doresc o revolta/revolutie/mineriada. Trebuie rasturnat sistemul asta mafiot si executati toti nenorocitii cum a fost executat Ceausescu. Dar cine sa o faca, pensionarii, bugetarii, profesorii, copiii, judecatorii, pensionarii MApN, MI si MJ. Noi astia tineri suntem majoritatea plecati pe afara.
@cristi dimofte
Chiar nu inteleg de ce statul trebuie sa asigure lucuinte tuturor PUTORILOR.
Tot ce am acum, casa, masina, frigider, mobil si ce mai vreti voi, le-am facut din munca mea si a sotiei, nu am primit nimic de la stat sau parinti. Sunt plecat din tara ca sa pot realiza aceste lucruri si traiasc jumatate de viata departe de familie. De ce statul trebuie sa le dea PUTORILOR casa si masa din munca mea. Sa-i sprijine sa munceasca sunt de accord dar daca n-au chef de munca sa stea in AIA A MAMI LOR in ghetouri sau la metrou. Nu-i asa Elzorab ?
Ce marfa va fi ! Sa dai 900 euro pe luna rata pe 25-30 ani si sa ai vecini in acesti ani pe cativa din "asistatii social" ! Curat murdar coane Alecule !
Oricum, tonul a fost de dat Videanu cand eram primar general al Bucurestiului. Asta a achizitionat de pe piata privata apartamente. Cu mici exceptii, "asistatii" astia "social" care primesc locuinte de la stat sunu "nationalitati conlocuitoare".
Exista niste locuri in Buc.....pe unde .... in anumite blocuri...au si primariile apartamente "sociale".
Dar nimeni din serviciul Fond Imobiliar al primariei respective, sau AFI (pe Bucuresti), nu verifica situatia sociala.
Sa vezi cum astia cu apartamente sociale au cate 2 - 3 masini, a caror valoare singulara (la unele) sau adaugata, depaseste pretul unui 3 - 4 camere in perioada de maxim a balonului.
Cum s-au dat repartitiile alea ? Si de ce nu se controleaza periodic starea financiara a familiei respective ?
Se pare ca noua conducere este implacabila adica implacabil de proasta. Senzatia mea este ca o sa calce in toate strachinile si o sa faca toate greselile pe care le poate face plus cateva la care noi nici nu ne-am fi gandit caci baietii par a fi prolifici si plini de imaginatie.
Ia sa vedem: cumparare de locuinte "de pe piata libera", moratoriu cretin de scutire executare silita & plata rate credite, norme crestere grad de indatorare excelent multate pe devalorizarea leului si criza de lichiditati, despagubiri in bani pentru fostii proprietari a caselor nationalizate si protectia chiriasilor cumparatori, crestere alocatie copii ca prinda inflatia culoare in obraji toate astea in cateva saptamani... hmm ce se mai poate strica in tara asta? Sa ne pregatim sa fim uimiti.
@ hubble
sa vezi cum stau asistatii social la 10 minute de P-ta Victoriei. Si ce masini de peste 12 000 euro au toti !
Asta e Romania ! Cum spune Aristotel, o tara de securisti. PSD, PDL, PNL aceleasi jeguri din esaloanele 2, 3 , 4 s.a.m.d. al Partidului Comunist.
De ce dau putorilor ? Pentru ca sa ii tina in sah, ca ei sa poata "deturna" banii Europei spre propriile bussines-uri !
E clar ca guvernarea asta nu va dura mai mult de 1 an si sta sub semnul exiturilor imobiliare, dar e suficient timp ca baietii destepti sa-si scoata parleala. Acum e clar de ce s-au relaxat creditele si ultima reduta a increderii (BNR) a disparut.
Speram ca intr-un an sau doi, dupa ce mai rezolv din pb financiare sa revin in tara cu serviciul. Ce sa mai revin in rahatul ala. Poate in 2018.
O sa-mi vand apartamentul (poate primariei cu 1500 E/mp) si plec vazand cu ochii. O sa-i las pe conlocuitori sa se subventioneze intre ei. Pacat ca e o tara frumoasa unde mi-am petrecut toate concediile (cu 2 exceptii). Dar se pare ca se alege praful.
Urmeaza un an bun pentru politicieni/oameni de afaceri. Marile averi romenesti s-au facut in anii de "criza" 1990 - 2000.
Apoi doar au completat. Sau "complectat" cum zice primarul sectorului 5.
hubble, pot sa te rog si eu ceva?
crezi ca poti sa nu mai introduci 4-5 posturi consecutive a cate o propozitie fiecare? se pot scrie aceleasi lucruri intr-un singur post coerent, zic eu.
multumesc anticipat.
eu inca am mir cum de lumea nu a bagat in seama anuntul insse: salariul mediu brut/cap vita furajata va scadea nominal in 2009. daca adaugam si inflatia, eliminarea bonusurilor si primelor la stat, faza cu pensiile+salariile si cursul eurron reiese o reducere de minim 10%, in realitate.
e clar ca se coace un bull-trap chinuit, date fiind conditiile, si, exact cum prevesteam, bancile, dupa ce au obtinut modificarea regulamentului de creditare, trag de bnr ca sa le reduca rmo la lei, situatie care ar duce inevitabil la cursul de 4.7ron/eur prevestit de ing.
cel mai probabil, o parte din acei lei vor fi folositi la inlesnirea exitului "amicilor" din servicii si din fosta securitate.
miroase a revolutie, v-o spun pe bune.
Înca un pas spre Revoluţie
http://www.zf.ro/zf-24/pogea-prognoza-ce-privind-deficitele-bugetare-2009-si-2010-nu-este-corecta-3770918/
Pai cum sa fie adevarat ? Aia ne vor raul !
@sapte
Poate faci un regulament de postare.
Bun venit in socialism. Unii care se plang acum erau foarte impotriva indemnizatiilor de mamici proportionale contributiei si pro-plafonare.
Mi se pare mie sau masurile comuniste sunt nasoale doar cand nu ne ajuta pe noi?
Daca ti-ai petrecut concediile in Romania, imi pare rau de tine: ai pierdut mult. Nu stiu de unde mitul asta cu Romania tara frumoasa. Ca e destul de mediocra. Vrei munti? Alpii, Dolomitii. Vrei natura salbatica? Muntenegru. Vrei ski? Austria, Elvetia, Franta. Vrei mare, plaja? Grecia, Croatia, Egipt. Vrei orase? Barcelona, Paris, Budapesta, Londra. Vrei cumparaturi? Londra, USA, Dubai.
Ca sa nu mai spunem de chestiile cu adevara frumoase si exotice gen insule tropicale, Filipine, Tailanda, Noua Zeelanda, Australia, Alaska, etc.
@nok
Habar nu ai cate locuri superbe sunt in Romania si iti dau doar trei exemple: Retezatul, Padisul, Ceahlaul. Nu trebuie sa mergi pana in Alaska. Dar tie ti-a mers gandul la V.Prahovei banuiesc.
Am fost in Retezat. Mi-a placut, dar tot Fagarasul e mai pe gustul meu. Padisul e pe lista. Prahovei e pe lista de evitat.
Acum, tu ai fost in Yosemite? Dar in Dolomiti? Ai fost? Ei? Ascult...
Didn't think so.
Atunci cum iti permiti sa compari cand nici macar nu ai cea mai mica idee despre ce vorbesc eu?
STFU cand nu ai nimic de adaugat la conversatie. Opiniile fara substanta, indiferent de forta cu care sunt exprimate, nu adauga decat zgomot. Iar tu ai un signal-to-noise ratio extrem de scazut pe acest blog...
Creditarea asta relaxata n-o sa urneasca in vreun fel piata din loc. Marile investitii sint stopate de-a binelea, nu mai construieste nimeni nimic. Povestile cu blocuri in tarla ( pe la IMGB am vazut doua mari blocuri in zona industriala, oare cine se duce sa stea acolo? ) s-au cam terminat. Dezvoltatorii concediaza si ei oameni pe rupte...deci ce-o sa mai crediteze bancile?
@ Hubble, problema cu locuintele sociale e cam spinoasa, mai ales in cazul chiriasilor din casele nationalizate. Gindeste-te ca multi sint oameni in virsta, care nu mai au din ce sa-si plateasca chirie la vreun apartament. Nu e vina lor ca au ajuns in situatia respectiva, cum nu e nici vina proprietarilor ca s-au trezit fara case intr-o noapte si-au fost dati afara in strada. Sigur ca s-au facut o gramada de abuzuri, sigur ca in primarie a inflorit o mafie a caselor nationalizate, sigur ca nu e drept ce se intimpla. Dar o judecata de genul asta comporta nuante, nu sint toti in papuci asemanatori cu ai tai, in floarea virstei si capabili sa se descurce unde-i pui.
Si pentru ca tot a adus cineva vorba de Constanta, acolo centrul istoric nu se poate renova si restaura din cauza proceselor de retrocedare, sint unele case boieresti superbe, distruse de tigani. Mai bine i-ar lua Mazare, le-ar face buletine si i-ar trimite in blocurile alea de tocmai vrea sa le vinda.
am si eu o rugaminte, nu mai postati linkuri catre khris ala, omu e penibil. bineinteles, asta e doar parerea mea proprie si personala, care n-are nici o legatura cu articolele lui despre cum n-o sa fie criza in rromania, samd
in alta ordine de idei, vad ca le trec la unii ganduri de emigrare ... well, sa ma anuntati din timp daca vreti sa va astept la aeroport ca sa ma invoiesc de la servici :D
@canadianu
chrismartenson nu este cu nimic mai penibil decat administratia americana si multi sefi de banci centrale din lumea larga :(
Ha, ha..
adineauri la stiri:
Mazare va vinde tinerilor din Constanta locuintele din cele 18 blocuri cu avans zero !
S-au inscris pe lista de vanzare de apartamente cu avans zero, 20 de mii de constanteni...
Succes constantenilor la inscrierea in programul de inrobire marca Radu Mazare..
vladone, este vorba de un anume khris mioritic cu blog, nu de martenson :)
"pe care s-a plătit între 1100 şi 1500 de euro pe metru pătrat..."
posibil sa mai urmeze inca vreo 400 de bucati. Nu inteleg de ce a cumparat aici, mai ales pe vremea asta cand sunt variante cu 800/m2 in zone mai bune
http://www.gandul.info/economia/un-salariu-de-doua-ori-mai-mic-pentru-un-credit-ipotecar-mare.html?3936;3772064
Bucurie mare taica, o sa poata tot poporu sa-si cumpere iarasi casa cu credit pe 30 ani fara sa fie siguri daca maine vor mai avea de munca. E clar, capcana de bizoni pe fata. Vad ca toata media incepe sa puna umarul. Timp de o luna ne vor anunta cum cresc iarasi preturile, indecisii vor spune gata acum e momentul ca apoi va creste si nu mai prind eu asa sclavie pe 30 ani, rechinii isi vor face exitul si oalele sparte le va plati poporul in nici un caz tembelii care cumpara cloace la 1500 euro mp in lanul cu papusoi, ei vor ramane pe drumuri si bugetul va ajuta bancile in criza care isi vor repatria fondurile. Si uite asa o vom lua din nou in brate. Uitati-va si la limbricul asta cum se agita:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-5341987-gordon-brown-omenirea-este-amenintata-spirala-paguboasa-globalizarii.htm
@miorlau pufos
Daca sunt batrani si nu mai pot munci, sa le faca azile moderne unde pot socializa cu cei de varsta lor, asa cum se intampla in tarile civilizate. De ce trebuie sa le dea casa moca nu inteleg. Dar ma indoiesc ca putorile alea care stau la coada la primarie sunt inapte de munca (99%). Exista varianta sa stea in chirie la oras sau sa plece la tara sa dea o sapa. Dar daca statul e vaca laptoasa ! Sa le faca precum in Deutch, daca sunt asistati social nu au dreptul la autoturism sau alte luxuri.
Cladirile alea din centrul vechi al CT pot fi reabilitate cu napalm, parerea mea.
Poza aceea pufoasa e a ta ? :-P
@nok
Nu am bani de spart in Yosemite. Am fost in Alpi si nu mi s-a parut mai frumos decat in Apuseni sau Retezat, ma rog cu exceptia infrastructurii, dar ma refer la natura pura, ca asta ma intereseaza. Asa ca prefer sa stau o luna in Padis decat sa stau 5 zile in Dolomiti. Pun pariu ca habar nu ai de 99% din locurile frumoase din Romania. Eu personal nu mai fac vacante afara pana nu epuizez tot ce e in Romania. Oricum cu recesiunea asta o sa le mai treaca vanturile de vacante exotice (poate pe credit) la multi.
Cat despre noise, sa-ti spun drept ti-a dat apa la moara sapte. Esti cumva Cezarica sau Holland, pe cinstite.
@al
De ce sa cumpere Mazare de la cei cu 800 E/mp ? Aia sunt fraieri ca cer asa putin.
@sapte
Multumit pt conformare ? Mai am voie sa postez azi ?
Mai oameni buni, degeaba ne agitam aici, sforile se treg de catre "mana nevazuta".
Cineva tre sa isi faca de cap (exitul din imobiliare) acu pana se mai poate si i se da voie...
Ganditi-va ca in curand vor veni alegerile prezidentiale... Pai daca nu coboara euro la 3.5-3.7 credeti ca mai iese Base prezident?
Si va spun eu ca nu va sta cu mana in san, ii lasa acu sa-si faca de cap pt ca tre sa te faci frate si cu dracu pe urma strange si el cureaua... Hienele multumite ca au facut exitul, pe urma Base multumit ca e reales...
o mana spala pe alta
Mai oameni buni, degeaba ne agitam aici, sforile se treg de catre "mana nevazuta".
Cineva tre sa isi faca de cap (exitul din imobiliare) acu pana se mai poate si i se da voie...
Ganditi-va ca in curand vor veni alegerile prezidentiale... Pai daca nu coboara euro la 3.5-3.7 credeti ca mai iese Base prezident?
Si va spun eu ca nu va sta cu mana in san, ii lasa acu sa-si faca de cap pt ca tre sa te faci frate si cu dracu pe urma strange si el cureaua... Hienele multumite ca au facut exitul, pe urma Base multumit ca e reales...
o mana spala pe alta
Se va face un acord cu FMI pentru a se incerca stabilizarea cursului sub 4 RON, bancile vor da credite ipotecare si se va trambita pe toate canalele media sfarsitul "crizei" din imobiliare, pierderea locurilor de munca va fi minimalizata pe cat va fi cu putinta (in media), se va scoate taxa auto pentru a fi multumiti toti cei care vor BMW-uri, VW-uri, Audi la 2000 euro (aia pe care ii vedeti in slapi in BMW vechi de 15 ani), pe scurt Romania va fi bagata in cofa pentru ca Baselu' sa fie reales. Apoi ....D-zeu cu mila. Politicienii nostrii nu gandesc pe "cincinale", doar pe perioade scurte, luni, un an, ce urmeaza apoi...om vedea...rezolvam noi cumva, asta e filozofia lor.
Iar la faza cu "saracii batrani" care primesc locuinte sociale .... e un bluf. Eu am vecini niste asistati de'astia si numai batrani nu sunt. Firme, masini, pile la primaria genarala sau la sector, tot tacamul.
Din 10 apart. daca ajunge unul la niste batrani. Si aia trebuie sa provina din fostul aparat de partid sau MI ca sa primeasca asa ceva.
Acordul cu FMI nu-ţi garanteaza "stabilitatea" cursului ... vezi Maghiaria.
Acordul FMI iti umple niste gauri (deficitul) si iti cere in schimb controlul asupra cheltuielilor bugetare. Scopul FMI este de a nu te lasa sa mori atata timp cat ai niste datorii de rambursat la banci occidentale, ca altfel vorba aia "prinde mortul, scoate-i ochii". Sa vedem daca va fi razbunat poporul roman.
@ Hubble
Beleaua e ca la noi nu exista mai nimic legat de protectia sociala a oamenilor astora vai mama lor. Dupa cum bine s-a vazut, toti evacuatii din casele nationalizate au sfirsit in strada. Atita lipsa de organizare si de omenie zau daca am vazut pe undeva.
Asta cu centrul vechi al CT...sint niste bijuuri arhitectonice pe-acolo...Casa cu lei, inca o casa cu mozaic rosu si turcoaz, Muzeul Ion Jalea, sediul Cosena...chiar ar fi pacat sa pui napalm pe ele. Cre' ca nici cu otrava de soareci nu merge, ca tiganii au gena rezistenta...
Da, poza aia de sezon e a mea.
http://www.antena3.ro/stiri/economic/preturile-apartamentelor-au-explodat-din-cauza-relaxarii-conditiilor-de-acordarea-a-creditelor_62464.html
Preturile au explodat -))
Oare cat de penibili pot fi unii oameni?
paerdon, ziaristi
http://www.adevarul.ro/articole/2009-recul-pe-piata-locala-de-real-estate.html
Aristotel, material pentru blog.
Da, preturile au explodat pana sau facut tandari... in curand o sa le explodeze si lor dosu.
Curs BNR: 1 euro=4.3025RON
Dar dupa ora 12 a plecat in sus.
4.3470 ACUM
Ei, se pare că domn' manole s-a-nşelat.
Nu degeaba îşi freca mâinile Gheţea după revoluţiile verbale ale BNR în domeniul "relaxării".
Până de ziua FeMeIi (8 Martie?) ne jucăm de-a revenirea pieţei imobiliare.
Scursurile societăţii, agenţii imobiliari mincinoşi, au acum o grămadă de prăjituri turceşti de mâncat cu proştii care-i cred.
Chiar dacă am remarcat nişte imobiliari ceva mai coerenţi, tot simt nevoia şi ăştia să-şi demonstreze dibăcia în incompetenţă vorbind despre "traversarea crizei" din punctul de vedere al pieţei imobiliare.
Hubble, ia in considerare valoare "Bid", nu "Ask" ... meaning 4.33xx
e momentul sa mai intervina BNR-ul un pic
deocamdata 4.30 pt azi
Pai crezi ca n-a intervenit astazi? Garantat a fost pe piata cu euro din rezerva de vanzare ...
Sindicatele din învăţământ se pregătesc de ...proteste. Robii în euro sunt cam dezorganizaţi la ora asta, dar ar face bine să se ...organizeze.
Mai mulţi lei la pleşcari înseamnă mai multe procente din veniturile familiei şi ...rudelor familiei...alocate pentru ratele în valută.
Ăştia din invăţământ mi se par de departe cei mai groteşti. În loc să le fie dublate veniturile prin dublarea normelor orare şi epurarea penibililor din sistem, reiau comportamentul "maimuţesc" specific anilor '90.
Cica autoritatile doresc transformarea CEC in banca pentru agricultura si IMM ... pai ce face Zgheţea care moare daca nu dă nişte ipotecare?
Iar pe bursă nu exista momentan niciun cumparator pentru actiunile Erste, toata lumea vinde ...
Mama ceo sa fie diseara la gura lu Esca, apocalipsa de un emi.
"Manescu apreciaza ca piata imobiliara romaneasca ar fi suferit mai usor socul generat de criza daca preturile la imobile nu ar fi crescut anterior crizei in mod exagerat din cauza vanzatorilor care, din dorinta de a obtine profituri uriase intr-un timp foarte scurt, au spraevaluat pretul de vanzare. Si asta chiar daca construirea unui imobil sau a apartamentelor noi de la bloc a costat cu 200% sau 300% mai putin. "Piata nu este blocata in totalitate, putand vorbi de blocaj doar atunci cand nu se mai face nicio tranzactie, ci mai degraba se afla intr-o stare de tatonare", spune seful notarilor."
Rog traducere ..."a costat cu 200% sau 300% mai puţin".
În afară de a semna "cârtii", ce altceva mai face cap chel ăsta?
Cea mai abrupta scadere a tranzactiilor imobiliare: -54% in noiembrie
"Preţul apartamentelor a crescut cu 10% în cinci zile"....În doar cinci zile, proprietarii şi agenţiile imobiliare bucureştene s-au grăbit să crească preţurile apartamentelor cu aproximativ 10%.
:))
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/836296/Pretul-apartamentelor-a-crescut-cu-10-in-cinci-zile--/
Or fi crescut. Si ce ?
Cine mai cumpara acum la 4,3 RON pentru 1 euro si la DAE "care este" ?
Cator oameni din multinationale nu le tremura cu ..l, asteptand sa NU fie pe listele de disponibilizari ?
Terenurile nu se mai vand de cateva luni, asca ca "taranii" nu mai au ce vinde sa "ia la copii casa in Bucuresti".
Publicitate ordinara ! E doar inceputul, mai urmeaza. Tremurul gusel lui Zili, suvita rebela a lui Ghetea .... orgasmele imobiliarilor pe TMC ...etc.
@mobutu
Ce influenta are scaderea acriunilor Erste asupra bancii ? Suna prohodul cumva pe la BCR ?
@AC
As vrea s-o vad si pe asta sa ceara profesorii cresterea normei de munca si restructurarea sistemului. La noi cica au fost 20 de ani de tranzitie, poate de vrajeala.
Costele, nu speria pufoasa.
@Al
Cum mai merg tranzactiile la apartamente si terenuri ? Baga stiri calde.
@Floria Popa
Ce voiai sa spui cu Esca ? La mine nu merge ProTV-ul.
@canadianu
Esti un boier.
Cat despre curs, stati linistiti ca BNR vegheaza ..... sa nu sara de 6.
@ Hubble
Am ras toti cand am vazut stirea aia din EVZ.
Sunt destul de multi care suna pentru apartamente. La terenuri insa nu misca nimic. Nu se dau credite pentru terenuri
Eu imi cam bag ceva in Romania si aia care o conduc. Astia de cand au fost alesi numai cu stangul in dreptul isi dau, plus ca ne mai dau si noua la picioare, astora care inca mai miscam.
Asta e tare cu asistatii social in rezidentiale... sa vezi gratare langa bloc, manele si gunoaie.
Un cacat de tara care se pretinde capitalista si democrata, mare civilizatie de 2000 de ani si europeana dar este un stat mafiot, plin de metisi si care a dat lumii cea mai mare realizare culturala: maneaua electronica.
In rest mai suntem buni la topirea banilor publici si europeni si planuri pe hartie.
Oricum, criza continua in ciuda lor si ce trebuie sa se intample, se va intampla. Ori scoatem infectia din tara asta, ori murim odata cu ea.
@AristotelCostel
Am avut niste conversatii cu oameni care se exprimau in felul asta(scadere de 100%) si intelegeau de fapt prin asta scaderea la jumatate a pretului adica cu 50% cum ar zice majoritatea:). Nu cred ca s-au gandit la scaderi ca fiind strict mai mici(in procent) de 100%, pentru ca pana nu demult era vorba doar de cresteri care nu sunt limitate ca procent.
Deci "scadere cu 200%" ar fi de fapt o scadere cu 75% (prima data cu 50% apoi cu 50% din 50%), si "scadere cu 300%" ar fi o scadere cu 87,5% (x - x*50% - x*50%*50% - x*50%*50%*50%)
Cred ca asta a vrut sa spuna :)
In conceptia logica a aritmeticii (si aici nu e loc de filozofie), o scadere de 200% inseamna acelasi pret dar cu semnul "-". Adica vinzi un apartament si tot tu dai banii. Da ce pretentii sa ai de la imobiliari.
Am şi eu o reflecţie de seară.
Cu ce se ocupa Mugurel Isărescu în perioada Caritas?
Nu era la curent cu activităţile "economice" din România?
@AC
Cine avea curajul sa spuna atunci ca nu e fezabil Caritasul. Te facea nebun si uzurpator al idealului national. Nebunia era completa. Bunastarea crestea cand toti aveau averi virtuale x 8 x 8 ... x 8.
La fel a fost si cu imobiliarele. Tu si Manole ati pus cruce.
@Ionut
Mai existi ?
Teapa a luat pur si simplu o alta infatisare. In '94 era Caritas, a urmat FNI, acum avem imobiliarele, presimt ca se pregatesc niste loterii gen bingo, ca ma indoiesc ca romanul va gusta bursa.
Acum cateva zile se vehicula pe acest blog de catre userul "Andrei Stroiescu" ideea unui Bull Trap prelungit. La cum arata cursul leu - euro, am impresia ca e problema de zile, cel mult de saptamani (foarte putine) pana la "disperare". Asta apropos de economia noastra "atipica". Cred ca ar trebui reinventata Elodia..... Mai traieste?
Cat despre bull trap-ul sistemului bancar, cand credeti ca se va face simtit, si ce sanse de mentinere pentru o perioada de timp medie sau lunga are? Oare ceruta si dorita reducere a RMO sa reprezinte un prim pas in directia bull - trap? Sau inceputul sfarsitului? Croncaneala corbilor FMI-sti nu spune si ea ceva?
Vad ca e la moda "avatarurile" (Aristotel, Miorlau)
Hai sa incerc si eu ...
Reteta Anticriza ; "Potroceaua`" :
se formeaza aluatul majoritar PSD + PDL (obligatoriu se adauga si PC). Se poate folosi si PSD singur in aceasta combinatie, dar gustul va fi mai acru. Se transeaza halci din "banii de capatat" dupa care se vor imparti in functie de preferinta. Se unge fundul tigaii cu "hrebenciuc" si se pudreaza cu "vanghelie". Tigaia trebuie sa fie marca "geoana" intrucat e tratata cu "prostanac" si "combinac". Se adauga putin (foarte putin) Boc, si se fierbe cca. 4 ani (sper ca nu) la cuptorul "Basescu". Se poate servi cu un vin rosu (intens) din podgoria "Nea` Nelu Longevivu`". Atentie!
La aluat se poate folosi si PNL dar din cauza esentei "taricene" risca sa se afume repede. A nu se incerca folosirea mirodeniilor UDMR-iste intrucat strica gustul. Este recomandata aceasta potrocea` in combinatie cu carne de vanat "nastase". Daca folositi oala sub presiune, mare grija... Pofta buna neamuleeeee!!!!!!
maine, "propitarii" vor mai scumpi cu 10% pretul apartamentelor. motivul : l-au pus pe barak presedinte in america deci criza e ca si rezolvata.
Pana si CANCAN-ul asteapta deblocarea pietei imobiliare :))))
E de-a dreptul suspecta deblocarea asta, toata Europa e varaza doar Romanaia merge bine si se asteapta iaras succesuri imobiliare.
http://www.cancan.ro/2009-01-21/Piata-imobiliara-se-va-debloca-in-primavara.html
miorlau pufos, cati anisori ai tu de spui ca in 94 a cazut caritasul?
in 94 se puneau deja bazele unei noi tzepe nationale: SAFI!
caritasul era deja inmormantat de multa vreme!
oricum, daca aia e poza ta, iti permitem sa mai spui si cate o prostioara, chiar mai mare decat asta :)
sa va spun o poveste de pe vrema caritasului. am avut un amic in ro, care avea depusa o suma ametitoare la caritas, a invartit-o cam de trei ori.
a dat avans 5000 de marci ca sa-i retina unul o proprietate de un milion de marci, atentie, un milion, pana scoate el banii de la caritas.
evident ca nu i-a mai scos in vecii vecilor, a ramas si fara cei 5000 de marci si fara proprietate si fara banii de la caritas.
asta pentru cei care se plang ca acum sunt preturi mari la proprietati.
vreau sa spun ca dupa ce s-a prabusit caritasul, la un an, cumparai o garsoniera cu 5000 de marci iar un apartamet cu 15000 -20000 de marci, nu euro!
ma incearca o ciudata senzatie de deja vu in ultima vreme.
ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong!
ding, dong
Iata ce repede am ajuns la sub 1000E/mp util. Nu trebuia decat sa micsoram un pic profiturile.
De acum inainte incep falimentele pe linie la dezvoltatori.
domnilor, trebuie sa ma spovedesc, e lata. va marturisesc ca inainte sa apara manole sa distruga mitul imobiliar si stroiescu sa-mi tot bata clopotul lui gauss in cap, valorea investitiilor mele din romaia era de peste o juma de milion de dolari.
azi am primit vestea oficiala ca mai voaloreaza jumate(intr-un scenariu optimist)
manole, te dau in judecata pentru subminarea economiei nationale! sa-mi dai despagubiri si sa-mi platesti diferenta!
fiti-ar###**********@@@@######piu, piu***&&^^%$##@@**&& al naibii@@@@@@ k4444
(blesteme, blesteme, blesteme)
mi-a sunat ceasul lae, dar si clopotul lui gauss bate, bate, nu iarta si nu tace!
ding-dong, ding-dong, ding-dong!!
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=20843
clujul oras monoindustrial de tip nou, a carui economie depinde de sectorul imobiliar?
aberatiile exploziei imobiliare.
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=20844
mda, unde sunt veniturile alea extraordinare de sute si mii de euro? au ajuns romanii sa faca credite ca sa plateasca cheltuielile de bloc...poate din ce ramane isi trag o casa de un juma de milion prin pipera...
@elzorab
caritasul nu a cazut in 94 dar nici cu mult timp in urma. pe la sfarsitul lui septembrie-inceputul lui octombrie s-au facut ultimele plati la chitantele din 14-15 iunie. La sfarsitul lui august 93 am scos "profitul" de 2mil din urma unei investitii de 4 mii lei pt a-mi cumpara o dacie. O mai am si acum, trasa pe dreapta de vre-o 4 ani.
Atentie investitori... o pun in vanzare...are valoare mare ca e luata de la caritas...
Cum cantam pe vremuri , in tabere : urla foamea-n noi....lalala ....si cu ea urlam si noi ...la lalal la ....
http://www.ziare.ro/1232521979-Spatiile_de_birouri_se_ieftinesc
"Un raport al companiei Artisreal România arată că proprietarii de spaţii pentru birouri nu mai ţin atât de tare de preţ. Astfel, dacă în trimestrul trei din 2008, chiria pentru birourile de clasa A depăşise 24 euro/mp/lună, ajungând la 292 de euro/mp/an, în ultima parte a anului, valoarea a scăzut la 22 de euro/mp/ lună.
Oricum, preţul este aşteptată să mai scadă "dacă, până acum, proprietarii preferau să închirieze numai spaţii de mari dimensiuni unui număr cât mai mic de chiriaşi, acum aceştia vor permite şi fragmentări în suprafeţe de dimensiuni mai mici ale spaţiilor date spre închiriere", se arată în studiu, citat de Evenimentul Zilei.
Tendinţa este urmare a crizei economice ce se resimte puternic pe piaţa imobiliară, mai ales prin oprirea oricăror tranzacţii sau investiţii.
Potrivit Atisreal, în ultimul trimestru, în Capitală nu s-a realizat nicio achiziţie în segmentul de office. În total, valoarea tranzacţiilor imobiliare din Bucureşti a fost de 715 milioane de euro în 2008, în scădere cu circa 5% faţă de anul precedent. În 2007, investitorii au achiziţionat proprietăţi imobiliare totalizând 749 de milioane de euro, în timp ce în ultimul trimestru valoarea tranzacţiilor a fost de 45 de milioane de euro.
Tranzacţiile imobiliare din România au scăzut în 2008 cu circa 40%, ajungând la un miliard de euro, relevă un studiu al companiei CB Richard Ellis. Criza a apărut în a doua parte a anului, când au fost înregistrate doar două preluări, totalizând 89 de milioane de euro."
Iar despre bull-trap : cred ca este o "capcana" globala. Cu "inscaunarea" negrisorului multi cred ca se va rezolva criza. Cel putin in SUA. Hai sa fim seriosi. Mafalda sa fie si tot nu poate face nimic. Atat timp cat muncitorul de la Crysler lucreaza ca cel de la Dacia (plastice de proasta calitate care se desfac dupa o runda de gropi, tabla care rugineste dupa 3 ani etc.) poate sa vina mama lui Paulson si sa le dea pomeni ca oricum, putini vor mai cumpara cataragele lor.
@Stelian.
Din pacate multi dezvoltatori sunt excesiv de incapatanati si nu reactioneaza la piata.
E nevoie de "sange proaspat" in domeniu:
- alti dezvoltatori cu alta mentalitate;
- lichidatori flamanzi :).
Daca agentii economici s-ar fi putut restructura singuri, la timp, nu ar mai fi existat falimente. Au nevoie de ajutor falimentul e una din putinele solutii!
@ elzorab Hai ca nu e o prostie asa de mare, mai ales ca au trecut 15 ani de atunci. Acum imi amintesc ca prin '93 prin vara Stoica vroia chiar sa-si faca hypermarket in Cj cu banii aia. Si niste baieti care si-au luat partea leului atunci zburda voiosi prin politica acum. Teapa a luat forme diferite si la ora actuala gasesti pe piata in Ro tepe pentru toate buzunarele. Nu e de mirare, intr-o tara in care polarizarea e din ce in ce mai mare oamenii sint foarte receptivi la loterii si alte cele, chiar cu pretul libertatii / averii proprii.
Si anisori am exact citi imi arata poza. Nu acelasi lucru il putem spune si despre Costel, care dupa poza arata tinar si nelinistit...in loc sa fie intelept si potolit, asa cum scrie
„Am avut o întîlnire cu constructorii şi i-am asigurat că, în cazul în care le rămîn locuinţe nevîndute, le vom cumpăra la Primărie. Drept pentru care vom face, pe 29 ianuarie, cînd avem şedinţa de Consiliu Local, o hotărîre în acest sens, pentru constructorii care au nevoie de garanţii la bancă. Constructorii aveau temeri cu privire la ce s-ar fi putut întîmpla în cazul în care le rămîn apartamentele necontractate şi nevîndute. Le-am spulberat aceste temeri la discuţii, asigurîndu-i că, în cazul în care rămîn apartamente nevîndute, atunci le vom cumpăra noi, fie că sînt 50, 100 sau 500 de apartamente sau garsoniere, care, ulterior, le vom repartiza pe criterii sociale. Este o măsură preventivă, dar eu cred că toate locuinţele vor fi vîndute, deoarece a crescut numărul celor care doresc să încheie ante-contracte”, a spus Mazăre.
La naiba, daca nici locuintele sociale facute de Pastaie nu mai merg de unde tot viseaza unii revigorarea pietei imobiliare?
@miorlau pufos
"...dupa poza arata tinar si nelinistit...in loc sa fie intelept si potolit, asa cum scrie"
Mă reprezintă...poza. Sunt "ghiftuit senzorial", dar mai mult de un "câh"...ce aş putea face?
@miorlau pufos
Mazare o face deja e pe fata. Cred ca nu mai e mult si o sa aiba soarta lui Ceausescu multi.
@Elzorab
Ce ai avut cu pufoasa, ai luat-o cam nevinovata.
@ Hubble Mazare e obscen de bogat, il doare fix la basca, daca e vreo chestie ia avionul si se cara in America de Sud unde are investitii adevarate, nu 3 lei in CT. In fond si la urma urmei e iubit pe-acolo de majoritatea care voteaza, le mai arunca o plasa cu mincare din cind in cind si toata lumea e fericita. Faza e ca mafia lui gabjeste orice, se bucura inclusiv la sume mici de genul 1000 de euro. Uite-asa se face avere...
Mafiotii astia au facut avere lasant tara inglodata in datorii. Noi si copiii nostri va trebui pana la urma sa platim prin munca grea, asa cum pe vremea lui Nicu studentii si soldatii erau dusi fortat la canal, elevii la munci agricole iar moldovenii la mina si pe santiere. Taranii probabil vor da iar cota de alimente si va trebui din nou sa mergem la parinti la tara sa-i ajutam sa realizeze productia pentru cota. Sa nu creada cineva ca o sa fluieram. Din acest simplu motiv am sa ma gandesc la solutii de plecare. Nu vreau sa fiu partas la plata datoriei externe pentru ca nu eu am facut-o, ba dimpotriva, am adus bani in tara spijinind jalnicul curs valutar.
remember:
http://www.cotidianul.ro/ion_radu_zilisteanu_piata_imobiliara_mai_merge_5_7_ani-29067.html
eram curios sa vad cum ne mai abureau ziaristii/rechinii din imobiliare prin 2007 si am dat peste asta...
inca 5-7 ani de cresteri:) o adevarata mama omida ce sa mai.
@aristotelcostel
vad ca esti priceput in toate domeniile parca-i fi roman. nu comentez celelalte postari cu care sunt in mare parte de acord dar aia despre profesori e total aberanta (20 ianuarie 2009 13:50). dublarea normei de munca? ai habar ce inseamna sa fi profesor? (dar unul adevarat nu un ratat refuzat de orice firma). Ai habar cat consum psihic presupune o ora de predare? Mai bine te-ai documenta putintel inainte sa-ti dai cu parerea.
Asta nu inseamna ca cererile sindicalistilor sunt normale.
Totusi te cam contrazici. Nu vrei sa le dea salarii mari dar vrei sa se curete de incompetenti? In ce capitalism ai vazut tu oameni de calitate care sa munceasca pe putin (600 RON un debutant in RO)? Poate in "capitalismul" bolsevic.
@Andrei
Ai dreptate cu invatamantul. Sunt eu mai bou.
Ai idee ca statul roman plateste cu 5000-10000 lei/luna profesori universitari cu norma de 2 ore pe saptamana? Bineinteles, cursuri stresante ...ca-s aceleasi din 1970.
Legat de preuniversitar, intr-adevar, poate ar fi mai utila injumatatirea orelor elevilor.
@Andrei
Daca n-as fi facut scoala te-as fi crezut. Pai in facultate tehnica (dedicata industriei) jumatate din cursuri au fost:
- politologie
- istorie
- educatie fizica
- filozofie
- psihologie
- si multe alte balarii ...
Si asta ca sa-si umple norma tot felul de catedre.
Ca sa nu mai zic ca am ratat odata bursa din cauza unei restante la istorie.
Asta ca sa nu mai spun ca pe profil de petrochimie ne-au umplut cu:
- matematici speciale
- fizica nucleara
Ca sa aiba treaba cat mai multi profesori. Mai era putin si invatam de avioanele lui Belly.
Una peste alta tot ce folosesc sunt 8 materii de baza cu laboratoarele aferente (sa zicem jumatate din tot stresul).
Hahaha, am vazut acum pe realitatea tv ca este un roman intors in tara (piatra neamţ) care vrea sa primeasca banii ăia promişi de Geoană pentru repatriere, 20.000 EURO.
Câtă prostie, de ambele părţi.
@costel nu esti bou doar ca generalizezi aiurea:).
Plus ca eu ma refeream la invatamantul preuniversitar. ca acolo sunt salarii de 600 de RON.
Esti norocos daca folosesti atat de multe materii din facultate. Eu folosesc maxim 3 si ai zice ca am facut o facultate cu pretenii A&C din buc.
Cristian M = Chrysthyan
Ca asa-i corect! :)
Zilele trecute l-am auzit si pe Dl. Victor Ciorbea care se lăuda că, spre deosebire de actualii guvernanţi, el s-a ţinut de cuvânt şi a mărit salariile.
Inflația în sute de procente a fost doar unul dintre efecte, dar omul s-a ținut de cuvânt.
Șoarecii istoriei în loc să se retragă în silozul cu grâu, insistă să mănânce pe masa din ...bucătărie.
@Andrei
De parca in preuniversitar nu e umplutura de materii. In liceu am avut bafta cu trei profesori buni la mate, fizica si chimie. Restul erau pierde vara si luau bani la fel ca cei buni. Datorita alora trei am realizat ceva. Pe ceilalti i-a platit tara degeaba.
@AC
Ce e Doamne iarata-ma cu Ciorbea asta. A revenit in forta sau mai bine zis in camasa de forta.
Poate'o punem de'un bubble pe avataruri! :)
Mda, nici eu nu stiu ce-i cu revenirea (in media cel putin) lu' Ciorbea da' in locul lui mi-ar fi rusine.
Pare corect, pana acum , sper sa o spuna mai "raspicat" si creditacilor si bancilor :
"....Insa, nu e corect ca BNR sa intervina pe piata sa sprijine leul cu scopul de a sprijini pe cei care au datorii in valuta Pentru o astfel de masura, o banca centrala ar fi descalificata. "
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR., in Curierul National de astazi.
Da ce a urcat dolarul 1.29 respectic 3.3364.
@vitruvianu
Bull-trap e pentru boi. Adica aia care vor sa-si faca acum exit pe spinarea fazanilor (sau a statului roman, daca nu vor mai fi fazani). Din tot ce-am scris ai retinut ca va fi un bull-trap prelungit. Nu faptul ca acesta va fi asimilat in constiinta tuturor cu o presupusa reintoarcere la normal, care chiar va arata ca o intoarcere la normal (piata deblocata, preturi stabilizate spre in crestere la modul real, nu din declaratii sau previziuni, multe tranzactii, tendinta generala de optimism) si abia dupa ce se va sfarsi ne vom da seama ca a fost o iluzie.
Deocamdata tot ce se incearca de masinaria de propaganda este acreditarea ideii ca preturile vor creste iar. Daca va tine sau nu, ramane de vazut. Daca nu va tine, se va trece la planul B (sa preia statul, consiliile locale, locuintele supraevaluate, pentru "nevoi sociale").
N-am auzit inca, "ce beton, o locuinta e doar X lei/euro, fraier sa fiu sa nu cumpar (ca daca nu stau in ea, o inchiriez)" spus din perspectiva cumparatorului nu a vanzatorului ("frate, e oferta, ia acum ca e afacerea vietii") .
Nu confunda merele (se incearca alimentarea ideii ca preturile cresc/ vor creste) cu perele (s-a terminat criza, uraaaaa...) De unde atata graba in a declara ca e bull-trap? Pana la urma ce inseamna bull-trap pentru cei care tot zic ca suntem in mijlocul lui, sau ca sta sa pice pe noi? Ce inseamna pentru mine am tot explicat... Astept explicatiile voastre.
O zi buna.
http://www.gandul.info/flux/clientii-bcr-care-intra-in-somaj-ar-putea-fi-scutiti-o-perioada-scurta-de-obligatii.html?3996;3780311
Ma intreb de unde atata marinimie. La fel cum spuneam si de FMI. Nu te lasa sa mori ca ai datorii. Iti mai da un 220 sa te trezesti.
@Andrei Stroescu
Poate fi un help pentru bull-trap. Pana acum n-am inteles prea bine rolul cocoasei din grafic dar se pare ca e ceva foarte real. Atata timp cat exista multi bulls printre care si statul de ce sa nu o punem de un trap. Parca tine de natura umana.
@Miorlau Pufos
Mazare l-a trimis pe fra-su (dupa fata pare ca are IQ de mormoloc) in parlament iar pe afisele electorale se spunea de marea echipa pentru CT. Iata cine erau sponsorii echipei si ce scopuri au. Sa vezi cum isi gasesc blocurile din Tomis Plus, Mamaia Sat si casele Impact clienti printre sinistratii din clanurile mafiote ale CT.
Oupsss !
http://www.ziare.ro/1232548177-Bancile-mama_forteaza_subsidiarele_din_Romania_sa_ceara_rambursarea_anticipata_a_creditelor
"Bancile-mama obliga subsidiarele din Romania sa opreasca liniile de finantare deja acordate si sa ceara rambursarea anticipata a creditelor, a declarat, miercuri, directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu, potrivit NewsIn. Intrebat care sunt acele banci-mama care cer rambursarea anticipata a creditelor, seful Coface a raspuns: "Toate. Banci americane, banci turcesti, banci austriece....". Ionescu a adaugat ca firmele care au intarzieri de plata catre furnizori motiveaza aceste intarzieri prin faptul ca bancile le cer rambursarea creditelor
................................. "
@ hubble Tu ai vazut cum arata cartierul Impact in CT? Boreal sau cum ii zice. Niste casute in mijlocul unor mari noroaie. Doar la pret de locuinta sociala merita sa stai acolo.
Si iote ce zice Colliers prin ZF:
"Pretul mediu al apartamentelor din sectorul 6 al Capitalei, care cuprinde cartiere precum Militari sau Crangasi, a scazut de la maximul din luna martie a anului trecut (1.798 euro/mp) cu 37%, pana la un nivel mediu de 1.135 de euro/mp, potrvit indicelui BREI, realizat de firma de consultanta imobiliara Colliers International.
Sectorul 6 este de altfel zona cu cele mai ieftine locuinte, in timp ce pretul mediu al apartamentelor din sectorul 1 era in decembrie de 1.855 euro/mp, dupa o scadere de 22% fata de nivelul maxim din martie."
Astia par ca muncesc unii fara altii, dar ideea e ca au cum sa spuna ca vor creste preturile. Gata cu scaderea, acum incolonarea catre banca la credite ca o sa creasca din nou.
@simon
Sa ceara rambursarea anticipata e una, dar nu stiu daca pot si obliga.
Uite, eu vreau sa returnez anticipat dar imi ia 3% comision. Cum fac daca obliga ?
@pufoasa
Locuinte sociale de 200-300 kE cu acces direct din lanul de maracini.
asa e miorlanel, nu e chiar o prostie, dar te tachinam si eu...
http://www.zf.ro/zf-24/bursa-a-pierdut-peste-4-la-inchidere-3781029/
cine spunea ca dupa scaderi de 70-80 de procente nu se mai poate scadea inca sanatos?
azi pe bursa, maine pe imobiliare.
@ hubble
Ai dreptate. Tocmai asta ma intrebam si eu . Dar a trebuit sa ma intrerup, aveam ceva de munca ....hahahhaha. Nu au cum sa te oblige. Doar sa ceara, dar ce motiv sa invoce ? Poate ca eu nu sunt de acord si mergem in instanta sau la alte institutii de supraveghere/inspectie.
Vroiam sa intreb daca cineva de aici stie/a auzit de asa ceva printre firmele cunoscute sau cu care lucreaza. Eu am intrebat pe langa mine si nu a auzit nimeni de asta.
Dar Cristian Ionescu de la Coface e un profesionist si nu face afirmatii gratuite.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5345175-traian-basescu-deficit-catastrofal-daca-aplica-legile-privind-cresterile-salariale.htm
Mai tineti minte cand Base zicea ca sunt bani pentru toate salariile si ca aceste mariri nu vor afecta deloc Romania? Ia vedeti ce zice acuma ;)
Sper ca stiti cu cine votati anul acesta........
@Belly
Da' cine candidează?
Deşi nu l-am văzut niciodată, mi s-a părut cunoscut
@costele
Dar chiar crezi ca e vreo diferenta intre candidati? Macar eu unul stiu cu cine sa NU votez :)
e o teza simpla: iisus nu va candida niciodata deci vom avea mereu de ales dintre entitati imperfecte. cum biologic si genetic nu pot exista doua fiinte identice rezulta logic ca unul e mai bun, sau ca sa fiu corect "mai putin rau", decat celalalt. alegerea e clara: pui umarul la cel mai mic rau si speri.
faza cu rambursarea anticipata e treucta in contracte la capitolul "daca apar modificari in statutul creditacului - schimbat locul de munca, situatie familiala, domiciliu etc etc" banca poate solicita anticipat rambursarea integrala.
eu insa n-am inteles cum e cu modificarea unilaterala a dobanzii sau a comisioanelor. in noul regulament anpc scrie ca daca nu-ti convine noua situatie poti sa dai toti banii anticipat fara penalizari. nu spune ca daca tu nu esti de acord banca ramane cu dorinta iar tu cu contractul deja semnat si aceleasi conditii valabile in continuare. e o mica mare diferenta: ori dai toti banii inapoi, ori te supui. naspa.
http://www.tmctv.ro/articol_59152/casa_de_500_de_dolari.html
"Cel mai adesea proprietarii acestor case incredibil de ieftine sunt băncile, care au avut de recuperat ipoteci şi care acum se văd nevoite să scape de aceste imobile. In prezent există numeroase oferte rezidenţiale ce variază între 500 şi 3000 de dolari.
Băncile din Statele Unite ale Americii au început să scoată la vânzare proprietăţile recuperate de la clienţii lor răuplatnici. Doarece taxele şi costurile de întreţinere depăşesc în multe cazuri valoarea locuinţelor, instituţiile financiare au ajuns să solicite preţuri ridicol de mici: între 500 şi 3.000 de dolari.
In oraşul Flint, din Michigan 18 case sunt la vânzare la mai puţin de 3.000 de dolari, în Indianapolis sunt 22, iar în Cleveland 46. În Detroit, situaţia este cu mult mai gravă. 709 imobile au preţuri de listă sub acest nivel. Aici, Century 21 promovează o vilă cu 3 dormitoare şi un grup sanitar la doar 500 de dolari. "
Dar nuu cele scrise mai sus, suna incredibil. Mai incredibila este urmatoarea fraza:
"Preţul este incredibil având în vedere că proprietatea a fost achiziţionată la finalul lui 2007 cu 72.000 de dolari."
Adica in Iasi pentru o locuinta de doua camere, nou construita in... 80, se cereau preturi si de 70-80 de mii de euro si asta nu in centru. ATENTIE: EURO NU DOLARI.
Cu aceasta ocazie ii transmit si domnului anonim (agentul imobiliar care "pe vremea libertatilor acordate de Manole" - de a posta sub anonimat- "ma tragea de mustati" ca nu am mai postat nimic pe blog):
In sfarsit am pus un nou "articol" si sunt tare curios daca reusesti sa inteleagi ceva din training-ul meu, de resurse umane. Apropo nu trebuie sa muncesti prea mult (e video cu sonor).
Oricum iti urez succes!
Intrebarea din titlu este desigur retorica. Nu ne aflam in fata unui balon, a unui boom imobiliar, e vorba de o criza.
Evolutia preturilor si 'revenirea" pietei nu se vor face in modul clasic, pe care il arata istoria si statistica.
Si asta deoarece, contractele de creditare pe care s-a bazat cresterea, au depasit cu mult posibilitatile de plata specifice fiecarei tari, fiecarei regiuni economice. Creditatii vor trebui sa munceasca ani sau zeci de ani pe bani putini pentru a plati aceste datorii, iar cei care vor deveni insolvabili, vor transfera pierderea asupra bancilor si bugetelor nationale.
Urmeaza deci o lunga perioada de austeritate, cu bani putini si implicit cu lipsa pietelor de desfacere pentru mai toata lumea, cu exceptia celor care au speculat si au "iesit" la timp, adica in perioada de varf a preturilor.
Prin urmare, evolutia preturilor la imobiliare si la chirii, nu va avea a face cu psihologia proprietarilor sau cu apetitul pentru risc speculativ al unor ipotetici investitori, ci aceasta evolutie, va fi determinata de recesiune si de lipsa lichiditatilor.
Cat despre reveniorea "sistemului" la o stare anterioara, nici vorba.
Piata imobiliara va fi asezata sigur pe alte baze, rolul creditului va fi restrans, globalizarea va face un pas inapoi.
Fenomenele economice ciclice, se cam repeta istoric, dar nu si crizele provocate de mecanisme "extraeconomice".
Criza din 1929 a fost cauzata de tranzactionarea nelimitata "in marja" a valorilor mobiliare.
Acest fapt nu s-a mai repetat, piata de capital a fost reglementata si a limitat acest gen de tranzactii.
Cam asa se va intampla si cu piata imobiliara. Probabil ca guvernele vor conditiona mai strict achizitionarea de imobile de rezidenta. Chiar daca suna ciudat, se pare ca asta se va intampla.
Atata timp cat prin specificul lor imobilele sunt bunuri care nu pot fi relocate, globalizarea acestei piete, este in contradictie cu bazele economiei, este element extraeconomic, perturbator si destructurant al sistemului financiar.
@Andrei stroiescu:
Nu am inteles din postarile tale numai partea cu bull - trap-ul prelungit. Dupa umila mea parere, pt. a face viabila orice "capcana de boi" trebuie indeplinite anumite cdtii., care ar functiona in tari si sisteme cat de cat "coerente". Dar in janghina asta de tara, numai asa ceva n-ai sa mai intilnesti
Manole, cum comentezi situatia celor care au ridicat ansambluri rezidentiale " pa persoana"?
Nu de alta dar am intilnit in com Chiajna, in vecinatatea sectorului 6, un "bisnitman" care se c(a)(c)a pe el ca nu are nicio treaba cu criza, intrucat din 5 blocuri construite, 3 erau deja vandute, iar el preciza ca "a prins osinza" pt. multi ani d-aci`ncolo. Despre partea cu vandutul avea dreptate, intrucat prin tina stramoseasca se intrezareau urme de bizoni creditaci. Sa mai precizez faptul ca muncitorii erau "la negru"( de, doar era "persoana fizica"), iar mare parte din materialele folosite pt. constructie erau achizitionate de-o maniera cel putin frauduloasa. Crezi ca va avea de suferit prea mult?
hubble
:)
Mai "exist".
On topic
Nici macar n-am vazut adevarata fata a crizei. E d'abia inceputul si ce are criza mai rau abia urmeaza. Ce investitori?!! Ce randamentte ale chiriilor, manole?
Eu am mai spus cu cateva luni in urma ca fazele balonului vor fi arse mult mai repede la noi, iar preturile vor suferi corectii la care putini s-au gandit.
Bull-trap-ul va fi scurt, meteoric, vor urma rapid frica, panica si capitularea.
Caritasul imobiliar e un capitol incheiat, pentru cateva decade(decenii), in romania...
Perfect de acord cu alex. dumitrascu. De discutat doar partea cu reglementarile din partea guvernelor( cel putin la al nostru) unde am niscai indoieli. In plus, cu toate reglementarile pietei de capital, sunt oricand posibile "ocoliri" si "scapari". Vezi recentul caz "madoff"...
Videanu vorbeste pe B1 tv, la Morar despre Fondul de Garantare al guvernului destinat creditatilor cu probleme. Idiotii, chiar vor baga bani in asta...
@vitruvianu: nu am nicio părere specială. Este o aberaţie, dar... trăim cu ea. În mod normal, în orice ţară civilizată, un cetăţean oarecare care ar fi dorit să participe la progresul construcţiilor din ţara sa şi ar fi dispus de o sumă oarecare de bani ar fi putut-o face numai prin intermediul investiţiei într-o companie. Fie direct, fie indirect (acţiuni, bursă). Treaba lui cum face investiţia. Compania plăteşte dări la stat, îşi asumă responsabilitatea construcţiei. România însă e Africa Europei. Orice şef de trib poate face ce vrea muşchii lui cu banii. Dacă se va întâmpla ca un bloc d-ăla să pice la un cutremur, nici nu ai pe cine să tragi la răspundere. Evident, inconştienţi sunt şi cei care cumpără aşa ceva. Inconştient e şi Statul român care nu impozitează asemenea prostii în aşa fel încât speculanţilor să le iasă pe nas orice zi în care deţin proprietatea suplimentară. Inconştiente sunt şi băncile care dau credite pentru cumpărarea sau, mai rău, construirea unor asemenea prostii.
Apropo de ce a zis vitruvianu nu exista decat o singura expresie: spalare de bani.
Pentru nostalgici: Zona de sud a Capitalei nu este în criză imobiliară
Se calcau oamenii pe picioare sa aiba casa langa aeroport. Pai ce poate fi mai frumos decat sa te trezeasca in fiecare dimineatza sunetul suav al reactoarelor la 120dB. Sa simti ca traiesti !
http://www.romanialibera.ro/a144272/bancile-suspenda-finantarea-imobiliara.html
conditiile de creditare s-au relaxat asa de tare ca au incrementi de tot!
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=20930
cititi si lamuriti-va pe ce dati sute de mii de euro, ep niste mizerii de case, pe nistre strazi mizerabile, in cartiere fara utiliti...vai de capul nostru, tra din lumea a treia cu preturi de paris!
@sapte
http://www.gandul.info/economia/unele-banci-sunt-dispuse-sa-pasuiasca-somerii-de-la-plata-ratelor-video.html?3936;3781859
Pai stirea asta e in contradictie cu cea referitoare la solicitarea platii anticipate. Deci daca iti pierzi locul de munca ce iti va face banca ? Daca iti cere sa returnezi anticipat, de unde sa-i platesti.
@ionut, all
Ce afaceri credeti ca vor merge in urmatoarea perioada. Lasand gluma la o parte eu ma gandeam la o cantina a saracilor, gen cazanul cu fasole. Eventual si cu vanzare pe caiet, ca sa revigoram creditarea.
@limestone
Cum va suna oare legea cu subventionarea rau-platnicilor ? Cum se va evita ne-plata generalizata in conditiile incurajarii ei ? In cazul asta cine n-a luat credit chiar ca a fost fraier.
Dar totusi, inainte de a subventiona datoriile altora, statului ar trebui sa-i tremure bojocii de propriile datorii si de deficitul ala care poate ajunge la 2 cifre.
Va intrebati cine candideaza
http://www.antena3.ro/stiri/politica/proiect-politic-oprescu-candidat-la-presedintie-vanghelie-primar-general_62717.html
Circul e asigurat
Bogdan Potârniche propune relansarea pieţei ipotecare din România prin crearea unei Fănică Nae:
"Prima decizie ar fi infiintarea unei societati nationale de garantare a ipotecilor de clasa A. Sa o numim Agentia de Garantare a Ipotecilor (AGI). AGI ar fi o societate cu capital de stat, tip IFN, reglementata de BNR, cu un Consiliu de Administratie inpedendent. AGI, care ulterior ar putea fi listata la bursa locala sau pe o bursa regional, ar urma sa garanteze 75% din valoarea unei ipoteci rezidentiale sau a unui portfolio de ipoteci rezidentiale, sub rezerva ca ipoteca si clientul sa respecte un set de pre-conditii care sa permita ipotecii sa intre sub umbrela acestei garantii."
Cum as relansa piata ipotecara
Sistemul funcţionează bine-merci în SUA şi am putea să-l preluăm şi noi. Efectele sunt garantate!!!
De unde apar aceşti papiţoi din organizaţii caritabile?
Hai Videanu! Bagă Pogea! Boc Boc Boc!!!
Sa ne descretim putin fruntile: Apartamentele din Militari s-au ieftinit cu 500 euro/mp
http://www.zf.ro/eveniment/apartamentele-din-militari-s-au-ieftinit-cu-500-euro-mp-3781658/
Sa o infiinteze dar sa cotizeze bancile la ea, agentiile imobiliare,firmele de constructii, aia care isi fac credite imobiliare! Nu tot poporul!
Adica sa cotizeze beneficiarii acestei masuri.
Chiar asa, eu nu mai vreau sa platesc pasajul Basarab, autostrada Transilvania si imi vreau inapoi si bordura cumparata de Videanu din banii mei. :)
Dac-ar fi destept, statul roman (desi ma intreb daca putem vorbi de asa ceva) ar putea "profita" putin de criza pentru a cumpara apartamente (binenteles in anumite conditii: doar dupa falimentul dezvoltatorilor sau defaultul creditatilor, doar in locatii acceptabile si in imobile executate cum trebuie, doar la preturi rezonabile etc.) si a redeveni un jucator important pe piata chiriilor. Binenteles toata chestia ar trebui facuta doar dupa ce toti dobitocii dau bine merci falimentul meritat, iar bancile se trezesc cu bomba in brate si sunt dispuse sa scape de ea la preturi promotionale. In niciun caz nu cred ca statul ar trebui sa preia vreo ipoteca sau sa miste vreun deget pentru ajutorarea vreunui imbecil de dezvoltator sau creditat. Ar trebui doar sa vina la sfarsit si sa faca curatenie dupa ce toata lumea isi primeste "lectia" cuvenita.
Dupa parerea mea unul din factorii ce a contribuit la umflarea balonului a fost si lipsa de "frana rationala" pe care o putea oferi existenta alternativei de a fi chirias la stat (un nivel al chiriei rezonabil si stabil, relatia strict formala cu proprietarul si inexistenta capriciilor din partea acestuia, inexistenta presiunii de a deveni proprietar din moment ce atat timp cat iti platesti chiria nu te da nimeni afara - statul nu moare si nu are mostenitori, statul nu ar trebui sa aiba nepoti etc.). In lipsa acestei alternative toata lumea vrea sa fie neaparat proprietar, iar statul in chirie devine un soi de provizorat permanent din care vrei neaparat sa evadezi. Pe acest fundal psihologic a fost foarte usor de speculat de catre manipulatori existenta cererii "uriase" si tot ce a urmat se stie.
Dar statul roman nu e foarte destept...
@Zahir
Statul român e o gaşcă de băieţi şmecheri care adoptă soluţii cât mai favorabile lor.
Propunerea boului din organizaţia de caritate nu e întâmplătoare.
Uşor-uşor ni se serveşte prăjitura "electorală" şi soluţia de mare angajament guvernamental.
În UE există vreo Fănica Nae?
Apartamentele noi se ieftinesc ca să beneficieze de TVA-ul de 5%
1. End-user-ii pot cumpăra şi cu 60% mai ieftin.
2. Dezvoltatorii şi investitorii nu dorm nopţile gândindu-se la săracii cumpărători.
3. Apartamentele de 145 kE se reduc la 95 kE, iar cele de 118 kE se reduc la 95 kE. Deci, indicele pentru un apartament nou e 95 kE.
http://www.zf.ro/zf-24/raiffeisen-si-alte-8-banci-de-top-din-europa-cer-de-la-ue-ajutor-anti-criza-pentru-tarile-din-est-3783893/
Nu stiu ce fac altii dar eu ma gandesc ca e posibil ... si ar fi indicat ... ca sa nu ajung cersetor pentru proprii bani.
@ Hubble business-ul care merge indiferent de vremuri e unul cu pompe funebre. Ai o sezonalitate vara, ca nu prea moare lumea dar in rest nu-i bai. Suna cinic da' asta e.
Habar n-am unde iti tii tu malaiul dar nasucul meu de pisica spune ca BCR e ok, desi in zilele noastre nimeni nu stie ce e si ce nu e ok.
@ elzorab M-am prins eu cum vine treaba si n-am zis "cahhh"
@ Zahir treaba cu chiria la stat a mers pina in '89. Gindeste-te ca multe din spagile politice care se vehiculeaza se regasesc in imobiliare. Daca totul ar fi corect si transparent atunci cum s-ar mai putea specula terenuri de zeci de milioane? Si tot tambalaul aferent...avize peste avize, inspectii. Trebuie sa ramina de-o ciorba pe tot parcursul, nu?
@pisicuto
De ce crezi ca BCR/Erste e ok. Prea apar prin presa cu declaratii prin care sa ne asigure ca e bine. Cu BCR lucrez si eu dar ma ingrijoreaza expunerea pe pietele din Europa de Est. Dupa ani de zile in care s-au luptat pentru cote de piata (de creditare) acum bancile cer ajutorul UE, de parca le-a obligat cineva sa joace la ruleta.
@hubble
Ma afiliez si eu cu sfaturile...motanesti, si as mai adauga pe langa BCR, CEC si RAIFFEISEN. Unul din motive ar fi raportul credite acordate/depozite atrase. Care in cazul celor trei este nesperat de bun(pentru momentul actual)
@zahir
Cand spui statul Roman spui Guvern, Parlament, Presedintie, plus alte institutii.
Cand spui Romania, vorbesti despre noi, "pulimea"
In cazul de fata Romania nu este una si aceeasi cu Statul Roman.
"Prietenii stiu de ce"
Altfel, laudabile ideile tale
Cu respect...
@costel
oare baiatul cu AGI vorbea in cunostinta de cauza, sau avea si el pareri precum Claudiu Saftoiu?
@vitruvianu
Ingrijoratoare sunt si dobanzile care au ajuns 7% la euro si 15% la lei. De unde vor rambursa aceste dobanzi cand depozitele vor ajunge la maturitate (sa zicem 3 luni) in conditiile in care credite nu se dau si mai apar colac peste pupaza si restantieri tot mai multi. Parca miroase a FNI.
Sunt curios ce va face BNR-ul cu RMO. Va plati din ea depozitele celor prejudiciati de un eventual faliment ? Sau va face altceva ?
@hubble
Bine pusa problema...
Cred ca solutia se afla (sper) in tartacuta isaresciana.
Stau si ma intreb, daca statul nostru garanteaza aceste depozite, in caz de neplata, eu de ce nu l-as putea executa silit?
Ar fi misto` sa vand cateva bunuri din domeniul privat al statului nu? :))))
@hubble
In ceea ce priveste RMO, s-ar putea sa fie o "smichirie" gandita tocmai pt. situatii de genul asta.
Insa statul, prin garantarea acestor depozite si-a asumat o calitate de fidejusor. Desigur, garantia este una generala, un gaj al creditorilor chirografari(obisnuiti), dar de ce sa nu munceasca si executorii judecatoresti?
Pai daca o banca da semne ca ar falimenta (vb. de romania) atunci BNR va face pe dracu'n patru sa evite falimentarea respectivei banci si astfel sa evite o criza sistemica (toti se vor buluci sa-si scoata banii din toate bancile) si va folosi inclusiv de RMO pentru asta.
S-ar putea ca unele banci sa-si doreasca falimentul:
1.Pierd banii din RMO (cu ajutorul BNR ar putea scapa basma curata, vreo relaxare ceva)
2.Pierd ce au imprumutat creditacilor (se agita cu rambursarea anticipata cat pot, deja au aparut stiri de genul acesta)
3.Castiga din teapa trasa deponentilor (lupta sa adune cat mai multa osanza prin dobanzile mari)
Cand 3 >= 1+2 sau macar se apropie, bancile vor prefera foarte CINIC si complet IMORAL sa dea faliment. Pun pariu ca toti bancherii si-au facut astfel de strategii.
Sa dea D-zeu sa ma insel !
Trimiteți un comentariu