Azi am avut o revelaţie: esenţa "românismului", adică "românitatea", dacă putem spune aşa, poate fi exprimată prin 3 chestii 5 chestii definitorii pentru felul în care se raportează românul la muncă.
1) La început: adamismul românesc. De treaba asta au mai vorbit şi alţii. În principiu, e vorba de faptul că noi, românii, trebuie să o luăm mereu de la capăt, indiferent ce facem. Şi să nu terminăm niciodată, din lipsă de timp. Cert e că la noi, dacă se apucă vreun fraier să facă un capăt de autostradă, cel care vine după el nu continuă cu tronsonul următor ci distruge tot ce a construit fraierul şi o ia de la început, apoi, din lipsă de timp, lasă treaba în coadă de peşte, vine altul după aceea, care o ia şi el de la capăt boscorodind şi bruftuluind tot ce au început predecesorii şi lasă şi el treaba neterminată... şi tot aşa.
2) Pe parcurs: expresia populară "las-o bă, că merge aşa". Asta e vitală pentru a-i înţelege pe români. La noi, dacă un perete e strâmb dar îşi realizează funcţia principală - aceea de a sprijini o casă - se zice: "lasă bă că merge aşa". În general, chiar dacă o treabă necesită în mod corect o finalizare X, românul ajunge până la stadiul X-cu-oarece-deviaţii şi apoi decretează: "lasă bă, că merge aşa". Românul e anti-perfecţionistul prin excelenţă, pentru el modelele sunt foarte fluide, un model e model ca să vezi nu cum trebuie, ci cum ar trebui, şi nu degeaba poporul nostru l-a dat pe marele Brâncuşi: când a sculptat prima dată capul domnişoarei Pogany sunt convins că, după ce a creat profilul iniţial, s-a oprit din lucru şi a concluzionat: "lasă bă, că merge aşa".
3) La final: "atât s-a putut". Asta e scuza preferată a românilor. Pus să explice de ce nu s-au atins cutare rezultate, politicianul, sportivul, inginerul român răspunde sec: "atât s-a putut". Şi apoi încearcă să (se) justifice: "dar s-au atins rezultatele pe jumătate, pe sfert, pe o zecime, pe o sutime". De remarcat, totuşi, optimismul intrinsec al acestei expresii. Căci, chiar dacă "atât s-a putut", românul e optimist pentru că asta e o dovadă clară că "a fost posibil ceva", deci nu vorbim de ceva imposibil. Orice vis e posibil, românul e conştient de treaba asta, doar o vede şi la nemţi, la americani etc., atâta doar că la noi: "atât s-a putut".
23 august: 4) Furatul căciulii, obicei românesc. Chestia asta cu imobiliarele e relevantă. Ne bucurăm că preţurile au crescut la nişte niveluri fără nicio legătură cu productivitatea sau cu salarizarea din ţara asta, dar nu ţinem cont de faptul că scumpirea peste orice limită raţională a locuirii a gonit din ţară 3 milioane de români, a aservit ţara capitalurilor străine aduse de desantul bancar şi a scos România din circuitul investiţiilor străine în care intrase atât de greu în 2004. Ne furăm căciula şi ne bucurăm.
5) Oricine altcineva e de vină numai noi, nu. Citiţi acest post şi minunaţi-vă: "Pe fondul unei campanii mediatice extraordinar de puternice (“scad preturile”, “se dezumfla balonul imobiliar”, “piata va suferi corectii” ) materializata in peste 250 de articole aparute in principalele cotidiene si saptamanale in primele 6 luni..." Piaţa imobiliară nu a căzut pentru că era iraţională, pentru că oamenii primeau servicii de 3 lei la preţ de Place Vendome, ci pentru că mass-media şi-a băgat coada. Aşa gândeşte rrromânul verde. Nu care cumva să se uite în oglindă şi să accepte cu modestie că a greşit sau am greşit cu toţii.
171 de comentarii:
Ar mai fi de adaugat cateva concepte:
- lenea constructiva
- paseaza repede pisica sa nu zgarie
- nu ne e frica de munca, stim sa o driblam
- daca vezi pe cineva muncind, nu-l deranja
Un feedback:
Ca cititor al site-ului, pe mine mă interesează fapte concrete pe care să-mi bazez raţionamentele, nu opiniile de genul "românii sunt în felul ăsta". Fraze de genul "eu cred că X este/vrea Y" (cum tot aud pe la talkshow-uri cu "analişti") mi se par apă de ploaie.
Să fie debitarea opiniilor personale, fără argumente care să le susţină, un criteriu al analistului român ? :-D
Radu, mai vrei si argumente ? Tu unde traiesti si muncesti ? Ar trebui sa scriem un roman.
O minge ridicata la fileu pt Canadianu, daca nu cumva a scris el textul din postura de guest star :)
Manole, cred ca la pct. 2 e de fapt "lasa ca merge si asa". Si-ul e esential! El atesta faptul ca romanul stie ca se poate mai bine, dar n-are chef sa-si bata capul, esential e sa functioneze, cel putin pana reuseste sa-si ia talapasita din zona si sa nu mai poata fi tras la raspundere.
Pe langa cele trei chestii enumerate de tine pe mine ma mai scoate una din pepeni. Aria de expertiza a romanului e infinita! Se pricepe, nu se pricepe, el totusi se simte dator cu o parere. Daca e si asezat pe un scaun ce-i confera o anumita putere atunci musai sa-si si implementeze viziunile, chiar daca pregatirea domniei sale ne spune ca ar fi cazul sa se abtina. De fapt ar trebui sa se abtina in primul rand de la urcatul pe scaunul respectiv, dar asta ar insemna deja sa-i cerem prea mult. Asadar cei care se pricep cat de cat la o chestie sunt intotdeauna covarsiti de o masa informa care nu se pricepe cu adevarat la nimic, dar care isi da cu parerea. In loc de rapoarte de expertiza sau constatari seci producem suete. E foarte vesel cand tu ii spui cuiva ca 2+2 face 4, iar el iti spune ca a intrebat in stanga si-n dreapta si ca nu e nicio problema daca face 3... Merge si asa!
de ce neaparat o minge ridicata mie ? nu stiu de ce aveti toti impresia ca eu as fi platit de guvernu canadei ca sa propovaduiesc emigrarea si sa-i injosesc pe romani. am zis si alta data, singura mea problema e cu cei care vad (sau vedeau, ma rog, ca in ultima vreme a cam inceput lumea sa se trezeasca din betie) lucrurile din rromania cu ochelari roz. that's all
Sariti ca il bat pe dragul (dracul) nostru vajnic coleg nok pe blogul lui cristi ogornas.... (www.khris.ro)!
Cezar, stimabile, ce parere ai matale de o 'mica' marire de impozit? Parca si manole sau aristotel a mai falfait marota asta acum ceva timp dar ei nu prea au coverage de la hotnews ...
As adauga o a patra caracteristica: lipsa cronica de entuziasm in a face ceva, de la lucruri mici, de fiecare zi, pina la lucruri insemnate. Comoditatea in a accepta ca "nu se poate, dom'le" in loc de a puna mina la treaba, sa vedem daca iese. Lipsa de concentrare pe rezultat si treaba facuta in dorul lelii. Culmea e ca toate credintele astea paguboase duc pina la urma la implinirea asteptarii, sub diferite forme: ori patronul da o teapa si ramin angajatii fara bani, ori clientii fug care incotro, ori produsul/serviciul e de doi lei
RASPUNS GENIALULUI OGONAS CU IDEILE LUI:
da, ogonas , ca de obicei, superficial si obloane de cal. totul se invarte in jurul banilor, nu miai conteaza viata nimanui. am mai postat mai demult ceva in legatura cu acest subiect. deci, o familie care a trait intr-o casa modesta o viata intrega, si-a crescut copii, au trecut prin greutati impreuna, au trait acolo, este obligata sa-si vanda casa din cauza unei "explozi imo" pe care nu si-a dorit-o nimeni, pentru ca nu mai pot suporta povara impozitelor.
domnule ogonas, nu tota lumea a absolivt"ilustra" facultate de stiinte "ieconomice" pentru a dobandi o mentalitate de speculant. unii oameni mai gandesc si cu sufletul. pentru majoritatea oamenilor casa respectiva are o valorare sentimentala. unii se chiar sinucid cand sunt fortati sa paraseasca o casa in care au trait 30 de ani. ce te face sa crezi ca toata lumea este, pus pe speculatii si capatuire, citind ziarele si incercand sa-si vanda o casa si sa se mute in alta parte, in functie de evolutia preturilor?
nu mai da de exemplu america. aici se plateste 1 la suta din proprietate, dar pentru aiai ai sosele, parcuri, spitale, scoli, autostrazi. dar cel mai mult, impozitul nu-l platesti din valoare casei, ca nu vine nimeni sa te premieze cat de ,mult ti-a crescut valoarea ci il platesti din salariu. iar 2000 de dolari anual dintr-un salriu de 80 000 - 200 000 nu e capat de lume, dar in ro, 1000 de dolari dintr-un venit de 2000-3000 insemna condamnare la faliment. mai mult, nici chiar in america nu-l platesti din valoare de piata, ci dintr-un pret stabiliat in urma unei analize a piatei si acre nu se apropie niciodata la mai mult de 60%-70% din valoare de specula, asa cum ti-ar place tie sa crezi.
deci, impozitul este atat cat valoreaza casele in realitate in romania, adica mai nimic, 10 000 -15 000 de doalri, atata fac, atat impozitezi. daca s-ar trece la impozitarea unor proprietati din fundul europei la valori ca cele din america, in cateva luni populatia romaniei, cei multi si saraci, cu venituri de 200 de dolari pe luna, ar fi faliti.
ce crezi ca rezolvati prin ridicare aberanta a impozitelor? singurii investirori vor disparea, statul va incasa ceva pe termen scurt, preturile se vor prabusi dar inainte, milioane de romani vor fi pusi pe drumuir ca un vor avea bani si vor trebui sa-si vanda casele ...se va ajunge la o noua nationalizare. statul le va confisca pentru a recupera impozitul. deci, s-a mai vazut si in trecut nationalizare, colectivizare si alte chestii. totusi, pentru cineva crescut dupa revolutie ma mir ca aveti o mentalitate comunista.
mai spunea cineva aici, de ce sa plateasca cei care au muncit si au avut performante pentru toate gunoaiele din parlament, pentru furtul pe fata, pentru speculanti si asa mai departe. voi puteti supraimpozita cat vreti, dar veti ramane singuri, intr-o tara corupta si fara speranta, va veti vinde gunaoiul din fata blocului si veti ajunge din europa direct in africa.
domnule ogonas, economia de piata e facuta de capitalisti, de oameni performanti, sepcialisti, nu de catre guvern prin impozite aberante si de ziaristi cu idei "geniale"
mai repet, capitalismul merge mana in mana cu crestinimul. este datoria fiecaruia sa-i ajute pe cei mai saraci, dar cand iti vine statul si-ti pune pistolul in tampla si te obliga sa le dai lor banii tai, ca "stiu ei ce sa faca cu ei" vorbim despre jaf si comunism.
pacat de tinerii romaniei ca nu au priceput nimic, aici e problema, lipsa totala de educatie si de intelegere a mecanismelor unei economii de paita. din pacate criza aceasta este rezultatul abuzurilor si devierilor grave de la principiile capitalismului si in nici un caz nu este o criza a capitalismului. atunci cand statul abuzeaza economia de piata rezultatele se vad in aparitia crizelor....
a 5-a caracteristica:
"Furatul caciulii proprii"
(Obicei stramosesc/sport national)
A se vedea Caritas, Mondoprosper, SAFI sau FNI, Dacia Felix, BIR + alte minuni economice de acest fel.
Tunul de partid si de stat (toate guvernele care au fost la putere fara exceptie)
In care tzari ati mai vazut miliardari din leafa bugetara?
(La noi in rRomanica toate averile au fost stranse cinstit din leafa, economii si mostenirea matusii Tamara)
Cand ne gandim ca Romania a iesit din 'iepoca' postcomunista fara datorii ...
doar 13 comentarii ? sa inteleg ca ati plecat toti in concediu sau ca nu v-a picat bine la stomac ce-a zis manole ? of, unde sunt vremurile de alta data, cand aveam si eu cu cine sa ma cert ... clar, a venit criza :)
Din seria: apartamente pe macheta si cartier cu pomisori din burete
http://www.zf.ro/eveniment/cumparatorii-de-apartamente-noi-amanati-la-nesfarsit-au-iesit-in-strada-cum-comentati-4699866/
De astazi sunt in vacanta pana pe 10 sept, va pup, am treaba cu turismul. Ne auzim la toamna, poate pana atunci vine mos gerila si alina criza. Numa bine.
pacat de tinerii romaniei ca nu au priceput nimic, aici e problema, lipsa totala de educatie si de intelegere a mecanismelor unei economii de paita. din pacate criza aceasta este rezultatul abuzurilor si devierilor grave de la principiile capitalismului si in nici un caz nu este o criza a capitalismului. atunci cand statul abuzeaza economia de piata rezultatele se vad in aparitia crizelor....
hai lasa-ma, ca devierile grave nu au venit din Romania si nici din educatia noastra financiara. Problemele au plecat de la unii "prea educati". lasa lectia asta, ca esti pe langa
elzorab, indiferent de argumentele lui orgonas (sau manole), impozitele pe proprietate in romania sunt de domeniul ridicolului, penibil de mici, insultator.
vor creste, fara doar si poate.
sa vedem cand si cat.
@mobutu - dupa alegeri in toamna vor creste atat de mult taxele in romania c-o sa ramana uimiti pana si cei care se asteapta la asta; taxele trebuiau de mult marite; amanarea nu face decat ca marirea sa fie, cand o fi, mai abrupta decat in mod normal.
Amuzant: Pretul Caselor creste in USA zice Ziarul Financiar.
http://www.zf.ro/zf-24/se-termina-criza-pretul-caselor-din-sua-la-prima-crestere-lunara-din-ultimii-3-ani-4703174/
De prin alte locuri (si chiar si din sursa lor!) aflam ca numerele nu erau de fapt Seasonally Adjusted iar pretul caselor scade (usor) in continuare...
http://www.calculatedriskblog.com/2009/07/case-shiller-prices-fall-in-may.html
Inca o mostra de jurnalism profesionist.
s-ar putea ca dupa alegeri sa ridice taxele la 1 la suta din proprietate, dar proprietate s-ar putea sa mai coste 100 de dolari inmultit cu 100, adica 10 000. deci tot atatae taxe vor incasa.
in alta oridne de idei, asa cum am mai spus, dupa ce o sa plece si ultimul investitor di romania, o sa ramaneti singuri sa va vindrti gunoaiele unii altora...
iar spiritul este acelasi, adca eu n-am haideti sa-i taxama pe cei acre au si sa le luam tot, sa crape si capra lor daca a mea a crapat de mult...nu? asta e spiritul...
@elzorab
Si eu si altii suntem in general impotriva taxatiei excesive. Eu personal sunt libertarian: guvern mic si ascuns bine.
In acest caz doar fac o exceptie pentru efectul care l-ar putea avea (negarantat insa) o astfel de taxa asupra pietei imobiliare. In rromanica sunt multi care nu-si permit imobilele la preturile curente. Ceva ar trebui sa cedeze. Eu sper ca pretul imobilelor.
Dar stii ca tu ai o groaza de tupeu? Ce taxe pe proprietate platesti in US? Si-ti asigura niste conditii de viata superbe.
In USA pe langa taxa pe proprietate mai sunt si costurile de administrare care pot ajunge pana la RATA LA BANCA! Sunt uriase costurile cu proprietatile acolo. Si se merita, conditiile sunt pe masura.
Pai nu ti-e un pic rusine sa vii sa ne propovaduiesti noua ca sa platim putin de tot continuand sa traim in mizeria in care traim?
IPOCRITULE! Sa ai curajul sa vorbesti despre taxe mici cand si tu platesti taxe mici. Atunci sa ne spui noua care suportam rromania ce sa facem.
Pana atunci permite-ne sa facem ce FACI tu si nu ce ZICI tu.
@all
Propaganda sa fie, dar s-o stim si noi!
Observ ca s-a inradacinat (ferm) ideea cum ca 'SUA ne-a bagat, SUA sa ne scoata'.
Poate gresesc, dar in SUA raportul preturilor caselor pre/post balon a fost (este?) cam 1:3. (carevasazica au crescut de 3 ori)
Acuma, la rRomanika, iau ca ex. Clujul, unde in vara lui 2001, am cumparat mp ultracentral cu aprox 140 $ (dulai).
Fast forward 2009, cat p'aci sa cumpar 100 mp, Cluj, ultracentral , la (atentie!) 850 Euro/mp,
Enter prostanacul Boc cu 'Prima Cloaca, ultima Tzeapa' si-mi trimite pretzu la 1000 E/mp. (comercialu la 2000 E/mp)
1 E = 1,4 $
rezulta ca la rRomanika raportul preturilor caselor pre/post balon a fost (este?) cam 1:10.
Acuma stand si cugetand, cine-i cel mai mare si mai tare speculant SUA (1:3) sau rRomanika (1:10)???
La romania saltul a fost cam 5-6x, cresterea de pana in 2004, bazata pe efectiv aparitia creditului poate fi considerata naturala. Mai adaugi cresterea salariului, fenomen nu prea raspandit in termeni nominali in US, si ajungi tot la un salt de 3x. Totusi, 100 mii o darapanatura de 2 camere in iasi e una, 30k aceeasi darapanatura e altceva :)
nok,
ia-o incet. mie mi-e rusine sa spun cat platesc pentru ca ar fi indecent sa-ti spun cat castig si faptul ca impozitul pe proprietate este nesemnificativ comparativ cu venitul meu anual. am mai spus, taxa o platesti din venit si nu cu bani proveniti din cresterea valorioii casei, ca nu vine nimeni sa-ti de bani in mana ca ti-a crescut valoarea casei...
eu nu spun ca trebuie sa ramaneti in mizerie, dimpotriva. dar daca nu veti gasi clienti straini pentru cloacele alea, clienti care sa fie dispusi sa achite preturile alea astronomice, veti ramane cu ele in brate, cu impozite marite de zece ori si cu valoarea reala a caselor de zece ori mai mica. pana la urma nu veti plati 1% ci 10% pentru ca atata va reprezenta impozitele asa cum doriri voi sa fie ele acum, raportat la valoare de peste doi ani a locuintelor...
si ce te face sa crezi ca daca se va plati impozit mai mare se va si face ceva cu banii aia? ei vor iontra tot in buzunarele directorilor la diferitele agentii , in buzunarele pensionarilor si bugetarilor de lux.
nu neaparat lipsa banilor face din romania o tzara din lumea a treia, ci jaful generalizat, deturnarea tuturor fondurilor, lipsa de interes si nepasarea autoritatilor fata de banul si intereseul publicului...
ani de zile statului hawaii i-a fost refuzat dreptul de a se constitui in stat, iar motivatia a fost: "autoritatile locale nu prezinta garantia integritatii morale, pentru a le putea fi incredintata guvernarea pe plan local in interesul si spre bunastarea cetatenilor ei"
au fost nevoie de zeci si zeci de ani de reforme pana s-a ajuns la concluzia ca oamenii politici din hawai au integritate morala. abia apoi a fost adoptat hawaii ca stat in uniune, pana atunci a fost doar teritoriu.
evident, peste tot sunt si cazuri de coruptie, problema romania este ca a ajuns in faza de metastaza, raspandit in toata societatea, paralizand-o si sufocand-o!!
elzorab, cica n-ar fi cam asa cum zici tu cu hawaii-ul
Though several attempts were made to achieve statehood, Hawaii remained a territory for sixty years. Plantation owners and key capitalists, who maintained control through financial institutions, or "factors," known as the Big Five, found territorial status convenient, enabling them to continue importing cheap foreign labor; such immigration was prohibited in various states of the U.S.
depinde pe cine intrebi...aia e varianta celor din hawaii... cu muncitorii pe plantatii, exploatarea omului de catre...masini ...si tot asa...
"Poate gresesc, dar in SUA raportul preturilor caselor pre/post balon a fost (este?) cam 1:3. (carevasazica au crescut de 3 ori)"
Gresesti. Raport de 1:3 intre normal si varf a fost doar in zonele ultrabalonoase, gen in camp in Florida.
Imflamarea balonistica luand tot SUA in ansamblu n-a depasit un 1.4.
in zona mea 1.6 si e una dintre cele ami puternice din punct de vedere economic
@marian, @elzorab
Mea culpa.
Am incercat sa fiu pt. SUA cat mai 'ciuma'
(de aceea am luat ca ex. zona dinspre ocean din San Diego, Calif. ca fiind 'ultrabalonos' de numa' ca nu dadea pe de laturi ),
iar pt. rRomanica ...'muma' (vitrega?) - din pacate nu cunosc f. bine situatia decat la Cluj, care, cred merita din gros shtampila de 'ultrabalonos'.
Bottom line:
Goebbels ar fi mandru de mine.
Elzorab, vad ca propovaduiesti dezastrul, fiind totusi pe dinafara.
Ei bine, eu cred ca daca s-ar fi impozitat casele cu 1% anual in Romania, baloniada n-ar fi fost atat de mare. Pentru ca reactia de compensare a cresterii preturilor ar fi venit si de la cei care in aparenta au fost indiferenti la baloniada: cand familia Cutarescu vedea cat are de plata la impozit la apartamentul de 4 camere, il scotea frumos pe piata si incerca sa se mute la 2 camere.
Si balonul s-ar fi umflat doar pana la 1000E/mp vechi, nu pana la 2200E/mp vechi cum s-a intamplat.
Sa dai 1% pe an ca sa ai canalizare, drumuri, scoli, etc nu mi se pare mult. Mai ales ca costul taxarii proprietatii este un procent relativ mic din costul total de proprietate. Numai banca are tupeu sa ia vreo 10% in DAE in Romania, la un EURIBOR de 1%.
Protectie a pensionarilor (si a oamenilor normali) impotriva baloanelor se poate pune o lege gen proposition 13 (fara defectele lui proposition 13): platesti taxe in functie de cu cat ai luat, ajustat la inflatie/CPI.
Adica ala care a luat in 2003 cu 10000 de euro ar plati taxe in 2008 la 15-20 mii euro proprietate (presupunand ca cam pe-acolo ar fi fost CPI/inflatia) si nu la 100 de mii de euro cat a dat fazanul pe 2 camere in berceni in 2008.
marian, cand dorel sondoru si maria femeia de serviciu vor castiga in romaniau 2000-3000 de doalri pe luna., poti sa le impozitezi cloacele de 80 000 de parai cu cat vrei tu, pana atunci n-ai cu cine, pentru ca 90% din populatia romaniei castiga 2500 de dolari intr-un an intreg din care economisesc 0.
eu am fost mereu sustinatorul faptului ca in romania este un mega extrabalon imobiliar care e pe cale sa explodeze, dar chiar nu-mi place atitudinea parlitziolor care daca n-au reusit sa-si cumpere nimic, din vina lor sau nu, se reped in cei care au reusit, sa-i impoziteze. eu va dau alta solutie, domnilor. nationalizati-le pe toate, de ce sa va mai complicati cu impozitatul??? nationalizati-le si mutati-va voi in ele. deci, cei saraci sa iasa cu coasa si sa confiste toata averea celor care au, chiar si de prin banci. de ce sa va opriti doar la case? puneti mana pe tot, ca daca ala are voi de ce sa nu aveti? nu? e simplu!!
Elzorab, Guvernul asta o sa majoreze semnificativ impozitele pe proprietati imobiliare indiferent cat de tare te enervezi tu. Il obliga acordul de imprumut incheiat cu FMI-ul. Ocareala sustinatorilor ideii nu schimba cu nimic realitatile de fapt.
Apropo de stilul extrem de "emotional" in care "dezbatem" noi aici pe blog, el ilustreaza perfect o dimensiune culturala carcateristica poporului roman. Suntem o natie cu scor mult peste medie la "uncertainty avoidance", citez, ceea ce inseamna ca suntem : "on the philosophical and religious level characterized by a belief in absolute Truth; 'there can only be one Truth and we have it'. People in uncertainty avoiding countries are also more emotional, and motivated by inner nervous energy. The opposite type, uncertainty accepting cultures, are more tolerant of opinions different from what they are used to; they try to have as few rules as possible, and on the philosophical and religious level they are relativist and allow many currents to flow side by side. People within these cultures are more phlegmatic and contemplative, and not expected by their environment to express emotions."
Te muti in USA sau Canada si cari cu tine amprenta culturala din tara de origine, fara macar sa realizezi, dupa care te miri de ce ramai un...wirdo, dependent de discutiile cu "idiotii" din tara, pe care nu te poti abtine sa-i ciocanesti la nesfarsit cu "adevarul absolut" in posesia caruia te afli.
da, ai dreptate, cu diferenta ca la mine e mostenire genetica...
in alta ordine de idei, sa le mareasca la infinit si sa le nationalizeze. in principiu, pot sa le mareasca oricat, da e greu de vccrezut ca vor si reusi sa mentina c balanta cursului, pentru ca o supraimpozitare va determina o iesire masiva de capital din romania si implicit un dezechilbru major. cursul va fi sustinut prin noi imprumuturi facute cu priomisiunea de a mari impozitele si mai mult si toto asa pana la faliment si pana romania va fi achizitionata de straini dar cu banii luati din impozitele incasate de la romani...veti invata in acest fel ce insemna culmea capitalismului...
bafta...
@elzorab, marona etc.
De ce va certati pe tema impozitelor la locuinte? Pana o sa creasca coeficientul de impozitare, o sa scada semnificativ preturile locuintelor si a terenurilor.
Pai nu ne certam, Dorin, ci ne spunem opinia in stil romanesc, adica pe un ton... artagos. :) Nu doar ideile preopinentului trebuie discreditate, ci mai ales preopinentul.
Pe tema impozitelor eu sunt neutra, fiindca asta mi-e meseria. :)
Va certati degeaba, daca s-ar adopta solutia propusa de Marian s-ar impaca si capra dezumflarii balonului cu varza pensionarilor care nu-si "permite".
Reiau ideea ca vad ca ati trecut prea usor peste ea:
Protectie a pensionarilor (si a oamenilor normali) impotriva baloanelor se poate pune o lege gen proposition 13 (fara defectele lui proposition 13): platesti taxe in functie de cu cat ai luat, ajustat la inflatie/CPI.
Adica ala care a luat in 2003 cu 10000 de euro ar plati taxe in 2008 la 15-20 mii euro proprietate (presupunand ca cam pe-acolo ar fi fost CPI/inflatia) si nu la 100 de mii de euro cat a dat fazanul pe 2 camere in berceni in 2008.
Ar mai fi de rezolvat cumva problema mostenirilor si cred ca o astfel de reglementare si-ar atinge scopul: tinerea sub control a preturilor (ah, crezi ca aceasta cloaca face 100k? plateste nenicule imozit la valoarea asta) si ar fi scutiti si cei care au cumparat in trecut cu 10k de o supraimpozitare pentru care nu au nici o vina.
Problema reala este ca actualii conducatori nu au nici un interes sa tina preturile sub control, programul "Subprima Casa" ne arata ca vor sa le "tina scara" se se cocoate iar unde erau odata.
@elzorab
probabil iti sint cunoscute cele 2 filosofii care au fost cindva si probabil sint in continuare pietrele de temelie ale universul imobiliar dorel sondoru:
"cer cit vreau si daca nu se vinde care e problema? ca doar nu cere de mincare"
"preturile sint uriase in Bucuresti deoarece nu oricine trebuie sa isi permita un apartament proprietate personala intr-o capitala UE"
Daca prima e self-explanatory aici comentez putin. Am inteles, in Bucuresti e bataie pe locuinte deoarece este motorul economic al tarii si in acelasi timp orasul fagaduintei urmind ca in urmatorii x ani sa se mute in el jumatate din populatia Romaniei, un fenomen firesc si benefic dealtfel.
Deci pentru o parte a populatiei Bucurestiul este un fel Honk Kong, un leagan al capitalismului in forma lui pura, nealterata, un oras dur si alert. Pentru altii este un fel de cutia milei, un oras unde poti trai linistit scuipind seminte la adapostul ajutoarelor sociale, impozitelor prietenoase, costurilor de intretinere subventionate partial sau total etc
Cele 2 filosofii ti se par corecte economic si morale?
Iti reamintesc ca dorel sondoru si maria femeia de serviciu care "nu castiga in romania 2000-3000 de dolari pe luna" se comporta de parca ar cistiga acesti bani in momentul in care 'fac' pretul de vinzare sau inchiriere al cotetelor disponibile. Desigur, la adapostul impozitului de 20 euro/an.
Bun..., a aruncat statul si ultima petarda ..... GATA!! a dat tot ce a putut ... peste maxim o luna doua o sa inceapa iar scaderile ...
probabil urmate de prabusirile din iarna (de dupa alegeri).
http://www.antena3.ro/economic/news/modificarile-la-programul-prima-casa-au-intrat-in-vigoare-se-pot-cumpara-si-locuinte-contruite-prin-credit-ipotecar_76773.html
@marona
Să contrapui acelui "uncertainty avoidance" şi esenţa... vieţii în România:
"undeniable honesty" :)
Elzorab ştie că în România s-au impozitat veniturile din dobânzile la depozite?
Averile românilor au formă de cărămizi sau plăci din beton armat.
Practic, majorarea impozitelor la cloace determină inaniţia generaţiilor ţinute în braţe de stat de la naştere... până în prezent.
Pe de o parte, aceste generaţii au tupeul de a considera că li se cuvine... mai mult, în toamna lui 2008 pensionarii umflându-se în pene legat de majorarea punctului de pensie. "Invers", cloacele sunt averi tranzacţionabile la preţul pieţei sau închiriabile... la negru... la preţul pieţei, şi, cum a spus şi Torin, subvenţionarea cheltuielilor cu utilităţile... e un must.
...repet blah,blah,blah-ul meu preferat... tinerii ţin în spate "capitaliştii... cu statul", pensionarii şi alţi asistaţi social, iar în "privat", tinerii sunt căpuşaţi de "afaceriştii de carton" şi... pensionari, mari rentieri post-iliescieni.
THINK, populaţia activă plăteşte "asigurări de sănătate", pensionarii beneficiază, iar populaţia activă, lovită de soartă, trebuie să plătească "serviciile medicale". WOW!
Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru Caesar din mileniul III şi se apropie... GAME OVER!
elzorab, despre ce capital strain care o sa fuga din rromania daca cresc impozitele pe proprietati aberezi tu acolo ? chiar crezi ca majoritatea fondului locativ din rromania e detinut de fonduri de investitie vestice, care face ce cu ele ? eu dimpotriva, zic ca foarte bine, sa se care dreacu odata fondurile alea, si sa vina cele care sunt dispuse cu adevarat sa investeasca
ca tot a mentionat aristotel de plata serviciilor medicale, am si eu o dilema:
platim asadar asigurarile, si ar urma sa platim si aceste servicii, dar in limita a 600 ron pe an. 600 ron asigurari+servicii, sau doar servicii? si cum ar functiona limita asta, pastrez chitantele si cand ating baremul ma duc cu ele sa dovedesc ca am cotizat deja 600 ron?
nu comentez asupra a cat de aberanta de masura in sine, ci sa inteleg si eu cam cum ar functiona de fapt.
Hahahaha, e acum un politzai pe realitateatv care incearca sa explice de ce o trusa auto banala (triunghi reflectorizant, stingator, vesta, trusa medicala) cota 1500 EURO/bucata.
Celebra afacere loganu' de 70k reiese la iveala acum sub forma loganu' de 30k
Hahahaahah.
Tseapă
@Elzorab:
"marian, cand dorel sondoru si maria femeia de serviciu vor castiga in romaniau 2000-3000 de doalri pe luna., poti sa le impozitezi cloacele de 80 000 de parai cu cat vrei tu, pana atunci n-ai cu cine, pentru ca 90% din populatia romaniei castiga 2500 de dolari intr-un an intreg din care economisesc 0."
Trecusi foarte peste partea cu "impozitezi doar pe valoarea tranzactiei (+ coeficient de inflatie)".
E normal ca impozitezi pe dorel sondoru si maria femeia de care castiga in romania 2000-3000 de doalri pe luna cu 1% din 80 de mii daca ei au dat 80 de mii pe apartament!!! Ca daca au avut bani sa dea 80 de mii pe garsoniera, ar trebui sa fie capabili sa dea si 800E/an pe impozit! Daca l-au luat in 2003 sau mai devreme, ii impozitezi cu 1% din 7 mii (sau 7 mii + coeficientul inflatiei)!!!
"eu am fost mereu sustinatorul faptului ca in romania este un mega extrabalon imobiliar care e pe cale sa explodeze, dar chiar nu-mi place atitudinea parlitziolor care daca n-au reusit sa-si cumpere nimic, din vina lor sau nu, se reped in cei care au reusit, sa-i impoziteze. eu va dau alta solutie, domnilor. nationalizati-le pe toate, de ce sa va mai complicati cu impozitatul??? nationalizati-le si mutati-va voi in ele. deci, cei saraci sa iasa cu coasa si sa confiste toata averea celor care au, chiar si de prin banci. de ce sa va opriti doar la case? puneti mana pe tot, ca daca ala are voi de ce sa nu aveti? nu? e simplu!!"
Un pic de strawman nu strica, nu, cand ramai fara argumente? ;)
Erata: "Trecusi foarte peste " -> "
Trecusi foarte usor peste "
Erata 2: "dorel sondoru si maria femeia de care castiga in romania 2000-3000 de dolari pe luna" -> "dorel sondoru si maria femeia de care nu castiga in romania 2000-3000 de dolari pe luna".
Sau la alegere: "dorel sondoru si maria femeia de care castiga in romania 200-300 de dolari pe luna"
elzorab, eu nu stiu de ce te agiti aiurea.
pe de-o parte nu-ti place ca impozitul sa fie 1% din 100.000 eur, adica 1000 eur/an;
pe de alta parte ai sustinut si sustii in continuare ca pretul real in romania este de sa zicem, o medie de 20.000 - 30.000 eur. poate chiar mai putin, dar hai sa zicem atat ... deci vreo 300 eur/an;
care e problema ta ???
hahaha
boc to some dude:
„Talk in English is save time, is save time, for the time being”
boc ne spune acum, live, ca din cei 20 mld euro luati imprumut fiecare roman va plati dobanda doar pentru 5 mld eur care revin guvernului, pentru restul de 15 mld euro care merg la bnr n-avem treaba!
genial!
hohohoho
Interesanta turnura a luat-o discutia despre impozite.
Pai sa vedem, muncesc o luna sau doua ca sa plateasc impozit pe casa. Daca am masina in ca o luna. Mai muncesc si pentru alte taxe si impozite inca o luna. Mai imi raman 8 luni pentru mine.
Cine mama dracu e statul sa imi ia mie 4 luni din viata?
Mai usor baietasi cu salarii mari.
De acord, impozitele pe case sunt mici dar cand o sa imi ceara statul banii pe o luna ca sa imi platesc casa il trimit la dracu.
La fel si pe bancile si companiile care isi maresc ratele si preturile pe seama oamenilor corecti.
Sustineti aiurea cresterea unor taxe pentru un stat ineficient si incapabil. De ce nu sustineti si cresterea ratelor la banci datorita celor care nu isi platesc creditele si incompetentei angajatilor?
ceea ce n-au priceput multi de aici e urmatorul aspect:
impozitul pe cladiri nu se plateste pe valoare la care a fost achizitionat un apartament ci pe valoare stabilita de catre cei care fac evaluarea.
degeaba ai cumparat-o cu 3000 de euro, daca vine evaluatorul de la primarie si ti-o evalueaza la 80 000, ai incurcat-o, mai ales atunci cand stabilesti 1% impozit. deci degeanaba esti pensionar cu 100 de euro pensie si ti-ai luat apartamentul in 92 la pret de nimic, vei avea de platit 800 euro pe an, pensia pe opt luni, la fel cu cel care a chiar platit 80 000 pe el. asa este peste tot in lume(mai mult sau mai putin)
nicaieri nu se stabileste taxa pe proprietate in functie de pretul de achizitie...aia e alta poveste. se stabileste in functie de zona, de dotarile urbane etc, dar niciodata nu atinge valoare de specula...
deci, o impozitare selectiva, adica cine a cumparat cu 80 000 plateste 800 si cine cu 3000 plateste doar 30, desi sunt vecini de scara si etaj, nu se practica nicaieri in lume...
in rest, da, sunt impotriva impozitarii aberante, a deturnarii de fonduri, a superamestecului statului in economie, a delapidarii de fonduri, a coruptiei in metastaza, sunt impotriva lui ritzi :) pitzi.
sunt pentru performanta, bun simtz, politete, maniere, sunt pentru educatia crestina, pentru ca fiecare sa inteleaga ca e datoria lui de crestin sa-l ajute pe cel de langa el, pensionar, orfan sau invalid, dar nu sunt de acord ca statul trebuie sa puna laba pe toti banii si s-ai foloseasca dupa bunul plac, a la ritzi , nastase, udrea, bordura-videanu, si altii de teapa lor...
sunt pentru capitalism, concurenta libera si neamestecul statului in economie. sa nu uitam ca aceste devieri grave in sistemul finaciar au inceput odata cu garantarea de catre stat a creditelor imobiliare("fredi" si "mae") nu s-ar fi ajuns niciodata aici daca bancile ar fi trebuit sa de banii lor pe principiile capitaliste de performanta. nimeni nu ar fi aruncat cu banii in vant, dar atunci cand garanteaza statul, fac toti ce pot sa incaseze comisioanele...
canadianu, nu ma refeream la investitorii din domeniu imobiliar ci la investitori in general, indiferent de activitate, pentru ca se stie ca atunci cand taxele sunt ridicate, tot tampul pricepe ca statul e disperat si nimeni nu poate sa stie, mai ales in romania, cand se vor ridica si impiozitele si tva si etc...
deci, cine e istezt, sufla in iaurt si o ia la goana inainte de a reusi statul romani sa il falimenteze...
investitorii cauta , in primul rand, stabilitate si predictibilitatea mediului economic. intr-o tara in care azi ai taxe atat si maine de doua ori mai mari, pentru ca la anul sa fie scazute si apoi ridicatte iarasi, doar mediu economic sanatos nu se numeste...
oricum, bafta, parerea mea, si o sutin din nou, e ca apartamentele de doua camere se vor intoarece, in medie, la 20 000 de dolari, iar garsonierele la maxim 15 000. pentru ca atat poate duce economia romana reala.
in romaia s-a ajuns ca doar cei mai potenti din punct de vedere finaciar sa-si mai poata permite o cosntiza sociala, un amarat de apartament comunist, in timp ce 90% din populatie nu-si mai permite nimic.
de fapt, acei potenti finaciar, persoane cu salarii de peste 1000 de euro, ingineri, medici(daca sunt), programatori, chimisti, etc, dar exclusi imobiliarii(noua clasa "emo") ar trebui sa se califice la case, vile si apartamente de lux, conforme statutului lor social si finaciar si in nici un caz sa fie limitati doar la cele mai saracacioase apartamente din cele mai sarace cartiere....
pa, ca la bucuresti!
@Christiansen:
Vad ca-ti place sa citesti pe sarite.
Cand preturile sint normale (la raportul ala de pret de locuinta pe salariu anual de 3 la 1), impozit de 1% din valoarea locuintei vine 3% din venitul anual. Nu mi se pare deloc o avere, raportat la nimic. Nici la TVA, nici la intretinerea pe care tot o platesti, nici la impozitul pe venit. Nu inseamna luni de munca anual, ci doar zile. Pentru care in schimb ai obtine strazi asfaltate, canalizare, etc. Macar cu chestia asta i-ar baga in secolul XX pe aia de la vila din Pipera, care se caca inca la fosa septica.
Numai ca atunci cand preturile o iau razna de tot, dispare ideea de "apartamentul in fundul berceniului/rahovei/pantelimonului care il tin gol nu-mi cere de mancare". Si asta are impact in reglementarea preturilor si prevenirea absurdului in numerele vehiculate la tranzactii.
@elzorab, probleme cu reading comprehension? Pai n-am zis ca s-ar putea baga in legea cu impozitarea conditie cu valoarea tranzactiei? Asta nu ti se pare ca anuleaza automat tot discursul tau inutil legat de zmeul cel rau, evaluatorul primariei?
Culmea e ca tot tu te plangi ca clasa medie superioara (ingineri, medici, programatori, chimisti) nu are acces la locuinte bune, dupa definitia clasica a affordabilitatii (nu aia daca te califici cu dobanda DAE promotionala la grad de indatorare 70%). Nu iti dai seama ca te contrazici?
sau s-ar putea lega impozitul de viitorul indice imobiliar pe care cica il vom avea de la anul ;)
@Elzorab
Persoanele juridice deja platesc impozit pe cladiri in functie de "evaluari". Deci, "investitorii" pot da o şpagă mică şi se dispensează anual de 1,5% din 10.000 Euro, la cât e evaluat un spaţiu de 1000mp situat semicentral. :)
persoană fizică... Iaşi?
19 Euro/3cam/semicentral :)
Dacă ai un bloc, probabil că treci de mia de euro... pe an. Ţară de... sufletişti...
@Chrysthyan
Hai sa o lamurim de la inceput, impozitul pe locuinta in Romania, relativ la ORICE alta taxa pe care o platim, nu este mic, este ZERO, 0.00. Aceasta impozitare zero a locuirii are un singur efect, sa-i spunem benefic, acela de gura de oxigen pentru populatia saracita a Romaniei aflata la limita supravietuirii. Restul efectelor sint devastatoare si de o perversitate extrema, nu mai reiau.
Eu pur si simplu nu cred in mitul asta cu tanti Maria de Romania, femeie virtuoasa, evlavioasa si buna crestina. Lacomia, prostia si nesimtirea sint atit de bine inradacinate incit nicio predica din lume nu o va convinge ca nu este tocmai 'crestineste' sa ceri sute de euro lunar pentru o cloaca igrasiata. Cu un impozit decent, diferit de zero, tanti Maria capata o buna ocazie sa-si revizuiasca atitudinea, daca nu din considerente spirituale macar din ratiuni matematice.
Cind unul tot da da da si altul doar primeste primeste primeste intru eternitate mie nu mi se pare in regula.
Deci nu impozit de dragul impozitului ci un impozit educational daca vrei, cu scopul de a schimba mentalitati bolnave care altfel, ne ingroapa de vii in rahat, pe toti.
A, da, si nu cred nici in mitul conducatorilor prosti. Dementa nu este numai sus, este si jos, de sus in jos si de jos in sus, si in toate directiile posibile. E simplu de vazut chiar si aici materia prima, ce fel de oaspeti a avut "casa Manole", fanatici, saltimbanci, oranjati la cap, dobitoci de toate soiurile.
Daca peste noapte cuplul B&B se impiedica si cade in butoiul cu acid sulfuric iar cei 322 de membri ai Marii Adunari Nationale sint tratati cu aruncatorul de flacari ca ouale din Aliens tot n-am rezolvat mare lucru, exista in spate o noua linie a doua, a treia, a patra, a mia. Si tot dezgolind straturi dupa straturi stii unde ajungi? La tanti Maria care ajunsa sus va 'incasa chiria' exact in stilul pe care il stie, dar de la intregul popor ;)
Conducatorii nostri (alesi) ne reprezinta PERFECT.
O singura intrebare pentru cei care sustin cresterea impozitului in scopul nobil de a-l usura pe chirias: taxele le suporta producatorii/comerciantii din buzunar sau consumatorii finali?
@qwerty
... e vremea proprietarilor/persoane juridice. Până şi băncile fac mofturi în privinţa contractelor de închiriere.
Pe piaţa chiriilor vine dezmăţul post-decembrist. Vor plânge proprietarii PF-ei după ceva... prospături. Cui şi cât să-i mai "impuţi"?
http://www.capital.ro/articol/update-bcr-va-semna-astazi-conventia-pentru-prima-casa-122947.html
Cititi comentariile. De mare angajament este cumatra Ana pe care nu o ajuta salariul si care nu are in familie nici o persoana eligibila ca si coplatitor dar care nu se se lasa de descurajata de aceste mofturi: trebuie sa faca acum un credit si nu va lasa pe nimeni si nimic sa-i sta in calea-i nobilului scop.
SUB-SUB-SUB-PRIME ;-)
@elzorab: dupa ce ajunge impozitul la 1% (sa lasam la o parte destinatia lui pentru moment, sa luam doar partea educativa), preturile se duc instantaneu la un sfert - o treime, instantaneu dpdv an fiscal, deci nu le va plati nimeni prea umflate.
In plus, s-ar putea face o scutire de la impozit pentru (si doar pentru) pensionarii cu o singura casa.
"... E simplu de vazut chiar si aici materia prima, ce fel de oaspeti a avut "casa Manole", fanatici, saltimbanci, oranjati la cap, dobitoci de toate soiurile."
In sfarsit, capitularea :))
@Cezar
"... E simplu de vazut chiar si aici materia prima, ce fel de oaspeti a avut "casa Manole", fanatici, saltimbanci, oranjati la cap, dobitoci de toate soiurile."
In sfarsit, capitularea :))"
Fii sigur ca tu faci parte dintre cei mentionati :)
Dorin wrote:
@Cezar
"... E simplu de vazut chiar si aici materia prima, ce fel de oaspeti a avut "casa Manole", fanatici, saltimbanci, oranjati la cap, dobitoci de toate soiurile."
In sfarsit, capitularea :))"
Fii sigur ca tu faci parte dintre cei mentionati :)
+1 :)
Va inselati, Cezar face parte din alta categorie, cea a masochistilor.
Dupa cat si-o fura in fiecare zi pe aici numai asa se explica prezenta lui continua, prin masochism..
Uitati ce-o sa se-ntample cand impozitul va ajunge 1% pe an
(pont: o gramada de 'apropitari'/iobagi-la-banca se vor 'impiedica' de batul de chibrit - cu scurgerea de gaz aferenta)...
"criza economica ii face pe romani sa caute si sa gaseasca solutii din ce in ce mai inventive pentru a scapa de masinile pe care nu le pot vinde. Asiguratorii suspecteaza cresterea numarului de accidente provocate intentionat de proprietarii de automobile pentru a incasa asigurarea. "In ultimile sase luni, romanii au devenit mari "iubitori de animale". Numarul accidentelor "cauzate" de evitarea unui caine, a unei pisici sau a altui animal a crescut foarte mult in primul semestru al acestui an. In general, vorbim de masini pentru care proprietarul inca mai plateste rate sau care au o vechime de maxim 4 ani. In conditiile crizei economice, piata automobilelor second hand a scazut foarte mult, asa ca proprietarii nu mai pot obtine pretul dorit la vanzarea unei masini. In consecinta, acestia incearca sa scape de automobil pe seama asiguratorului"
Daniel, zici ca masochistii nu s-ar incadreaza la categoria "oranjati la cap"? Intra la "perversiuni normale"? :lol:
Vad ca ati identificat in sfarsit nisa Romaniei, ceva la care sa ne declaram motzul planetei, bagati care mai de care: "Cea mai de kkt tara, cu cei mai de kkt politicieni si cu cel mai kkcios popor".
Cred ca spiritul competitiv v-a luat mintile si nu mai realizati ca pe "nisa" asta e concurenta mare!
@marona
la cea mai... compensăm cu ... preţurile la imobiliare.
Aristotel, ca regula generala, dupa ce citesc de 3-4 ori ce-ai scris si mai bag si-un google search dupa referinte, iti dau dreptate.
In sensul ca......metaforele tale contorsioniste sunt perfect logice si foarte realiste.
DAR..........ma lasi? Chiar vrei sa ma pacalesti cum c-am fi noi romanii fruncea bizoneriei imobiliare mondiale? Fiindca plecand de la o baza extrem de mica avem procentele mai mari? Unde ti-i deontologia stiintifica? :lol:
Marona,
Balonul nostu nu e mare pentru ca am pornit de jos (de unde au pornit si restul tarilor foste comuniste). Nu. Suntem campioni in acesta privinta din cauza raportului mirobolant "pret locuinta medie / venit mediu bizonic".
Marona studiaza opintelile... monosilabice ale... Costelului. Chiar...de multe ori. Deseori...il verifica cu gugal. Chiar Google search. Datorita continutului ....ridicat de informatie al postarilor Costelului, apar si... referinte. Concluzia ? De obicei ii da... dreptate.
Hai ca-mi.... place :)))
Costel, daca te scremi mai...adanc decat cele de mai sus...promit sa ma abtin, ca ajung ghei asa, dar nu ...garantez.
Sau altfel spus, spectacolul nu consta in saltul preturilor de la 8000$ la 120.000e in doar un deceniu. Nu. Grandoarea este asigurata de numarul de venituri anuale medii necesare achizitiei unei locuinte medii. Romanii sunt foaaaaarte harnici din acest punct de vedere.
Foloseste goagal si vezi cum stau romanii la aceste aspecte vs restul lumii. O sa fi surprinsa de cat de "avansati" suntem.
Cezar, ceea ce tu nu pricepi, nu-i incomprehensibil pentru toata lumea. Este doar pentru tine.
DCG, esti sigur ca noi performasem cel mai aberant raport? Daca da, sursa, te rog.
Solutia la impactul impozitului de 1% e simpla--sa poata fi amanat pana la vanzarea apartamentului, cu o dobanda destul de rezonabila, sa zicem dobanda media practicata la credite ipotecare.
Deci tanti Maria cea virtuoasa cu pensie mica, nu va mai plati nici un impozit pana nu vrea sa se mute, sau mai probabil pana cand apartamentul se duce mostenitorului. Aceasta facilitate ar putea fi acordata doar unei locuinte pe familie, deci cei care au 7 case care nu cer de mancare sa fie mai motivati sa le valorifice.
Si cum au precizat si altii, oricum impozitul va desumfla balonul destul de rapid. Deci daca impozitul lui tanti Maria se calculeaza la 1000 euro pe 2009, in 2010 va fi 600 euro, 2011 500 euro, si eventual se va stabiliza pe la 300-400 euro.
Ce va face administratia locala cu acesti bani e alta problema, daca vor fi folositi in mod transparent si util, dar speranta moare ultima.
Marona, baga si cu mine un google, nu numai cu A.Costel.
Totusi o sa-ti ofer un indiciu, vezi graficul din acest link... sper sa te tina monitorul, iti trebuie o scula cu rezolutie bazata, mai ales pe verticala deoarece trebuie sa incapa... TEAPA. :)
http://indeximobiliar.blogspot.com/2009/04/marea-teapa.html
PS: stiu ca graficul nu surprinde raportul preturi / venituri ci doar compara bula noastra cu cea americaneasca.
Dar, in loc sa ma pui pe mine sa-ti produc o sursa care sa compare toate tarile, incusiv pe cele mai obscure (printre care si Romania) si care sa-ti dovedeasca tie ca Romania e pe podium, eu zic sa punem problema un pic altfel. Gaseste-mi tu tara aia care are un raport pret casa medie / venit mediu anual mai jenant decat al nostru, ca pari sigura de ceva si mi-ai starnit interesul.
"Cezar, ceea ce tu nu pricepi, nu-i incomprehensibil pentru toata lumea. Este doar pentru tine."
Aiurea. Foarte multi oameni imi impartasesc neintelegerea. Nu eu sunt minoritatea, sorry.
"http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6010941-bcr-este-14-banca-care-semnat-conventia-pentru-programul-prima-casa.htm"
Din ce in ce mai rau. Ia sa vedem, voi "intelegeti" cum vine cu asta ?
http://www.money.ro/macroeconomie/dorin-mantescu-macroeconomistul-finantelor-vom-simti-efectele-crizei-timp-de-20-de-ani.html
:) Mai este ceva de comentat?
DCG, eu am vrut sa aflu pe ce te bazezi tu cand ne declari campioni mondiali la baloniada, fiindca pari foarte sigur ca noi suntem aia. Si esti foarte sigur chiar daca n-avem index imobiliar decat pe preturi de strigare in Bucuresti, pe anuntul.ro (multumita lui Renderman si ala), si o cifra oficiala privind venitul salarial mediu raportat pe tara (fara PFA-uri si microintreprinderi).
In fine, sa-ti zic o tara din regiune care cred eu ca ne-a luat fata: Rusia.
@dcg, Marona
Ucraina ar putea fi si ea o candidata redutabila. Nici tarile baltice nu sunt prea departe
http://www.ziare.com/articole/previziuni+somaj+2010
"Rata somajului din Romania ar putea creste la 8,5% in 2009, urmand sa depaseasca 10% in 2010, din cauza perspectivei economice sumbre de pe piata locala, potrivit unui raport publicat, marti, de grupul ING."
http://www.zf.ro/video-4706557/eveniment/
A se asculta si interviul televizat
si, ce mai ziceti, ce mai faceti ? s-o copt cucuruzu ? barabulele s-o facut ? ca indata vine august si trebuie scosi ... :P
Desigur, Cezar, agaţă'te de orice ciot ca tot înecatu'.
a semnat becereu' asadar vom fi inundati de bunastare prin credite prima ca$$a
Catusi de putin, mai retardo.
Pur si simplu pe aici se nadusea la convingerea ca "no sa mearga din start", ca "no sa vrea bancile, ca no fi proaste", ect etc.
Uite ca O sa.
daca o sa mearga sau nu (si in ce fel) ramane sa vedem (in toamna, iarna ...)
cat despre "n-o sa vrea bancile" eu nu am sustinut asa ceva.
Chiar si asa observam ca numai 19 banci din vreo 40 s-au bagat iar din astea 19 doar 14 au semnat efectiv, deocamdata.
Alea 14 care au semnat dau socoteala pentru 99, 99999 la suta din sistemul bancar.
Oups.
Chiar sunt 40 de banci in Ro ?! E anormal.
Intrucat nu sunt bun la statistici, rog pe dl. Dumitrascu sa verifice pe siteul BNR.
Cat despre ce-o fi, ce-o pati, o fi malefic, o fi benefic, se va vedea la anul.
... si totul e din cauza datoriilor.
Toti dintre cei care si-au luat datorii, mai mult sau mai putin constienit, sunt criminali.
N-ai bani?! Mori de foame cu demnitate! In loc sa furi din viitor!
Sa aibe grija: poate copii lor, amanetati sistemului financiar, nu vor putea fii criminai ca ei, si vor murii de foame ei in locul lor!
"Toti dintre cei care si-au luat datorii, mai mult sau mai putin constienit, sunt criminali."
Evident. Iar cretinii cu overdraft devin,atunci, criminali in serie.
"N-ai bani?! Mori de foame cu demnitate!"
Hmmmmmmm................. "foame"....:demnitate"......"mori" :))))
"Sa aibe grija: poate copii lor, amanetati sistemului financiar, nu vor putea fii criminai ca ei, si vor murii de foame ei in locul lor!"
Aici dai impresia ca devii coerent si, intrucat cugetarea nu e punctul meu forte, o las pe marona, aceasta materie cenusie de pe "balon", sa reactioneze. Daca vrea.
Stiindu-l pe kiko sincer, (ca si pe ceilalti tembeli staruitori), ma gandesc cu respect la rezistenta mentala deosebita a ownerului acestui interesant blog cand vede feedurile in fiecare zi.
@ toti cei care, dintr-un motiv sau altul, sustineti cresterea impozitului pe apartamente. Probabil sunteti toti tineri, plini de fervoare privind dincolo de limite. Prudenta, retinerea si scepticismul sunt de obicei atribute capatate cu experienta. Si experienta asta spune ca niciun impozit odata crescut nu va scadea si ca nici banii obtinuti pe el nu se vor duce unde am dori si unde ar trebui. Sa ne amintim cum a fost introdus TVA-ul dupa ww2 ca masura TEMPORARA ptr redresarea economiilor ravasite de razboi. Si exemple sunt cu nemiluita. Cresterea impozitului pe ap nu va genera decat pauperizare si mai accentuata a celor deja saraci, la limita. Si parca nici noi, astia care mai putem inca, nu stam prea bine, nu credeti? Statul e cea mai groaznica dihanie, cel mai mare demon in raport cu cetateanul de rand, cum afirma si Nietzsche, statul e acolo unde sinuciderea pe indelete a tuturora se numeste viata. Eu va inteleg frustrarea de oameni tineri, dar veti intelege ca o crestere a impozitelor pe amaratele astea de ap nu va genera nicio dezvoltare a infrastructurii, ci doar bani aspirati de gaura neagra numita statul. Si folositi - ca si pana acum - ptr cumetrii sus pusi si implicati politico-economic.
@NeaNicu:
"Eu va inteleg frustrarea de oameni tineri, dar veti intelege ca o crestere a impozitelor pe amaratele astea de ap nu va genera nicio dezvoltare a infrastructurii, ci doar bani aspirati de gaura neagra numita statul."
De-aia americanul are strada din fata casei desfundata, se caca la fosa septica ca magnatul din Pipera, si n-are nici strazi, nici autostrazi, nici poduri, nici tunele, nici gaze trase la casa?
Sa se duca banii locali in infrastructura locala. Sa plateasca bucuresteanul pentru Bucuresti, slatineanul pentru Slatina, ieseanul pentru Iasi, pipiereanul pentru Pipera, etc.
Ca sa nu se mai planga bolovanul de Oprescu ca nu e cu ce, si nici sa nu promita X sau Y in campanie autostrazi suspendate cand e clar ca nu e buget pentru asa ceva. De ce sa se sustina din bugetul de stat proiectele locale?
"Sa ne amintim cum a fost introdus TVA-ul dupa ww2 ca masura TEMPORARA ptr redresarea economiilor ravasite de razboi."
Cine a zis ca vrem taxe pe proprietate reale ca o masura de taxare temporara? Le vrem permanente. Riscuri? Ne uitam in curtea altora, si nu vedem cataclism, desi impoziteaza proprietati.
marian, eu propun o taxa pentru toti cei ca tine, care nu au reusit sa-si achizitioneze inca un apartament, l-as denumi taxa de inacompetenta si lene, sa fie cam jumate din venitul tau anual, asta pentru ca sa te inveti minte sa-ti bei banii in loc sa-i economisesti si sa faci ceva cu ei. evident ca va convine asa, sa plateasca tot cei care au facut economii, restul vrea infrastructura tot pe spatele color care au muncit, restyul are liber la distractie si spart banul...
hai, pa!
@marian
Asa tu cum iti dai cu presupusul ca eu citesc pe sarite imi dau si eu cu presupusul ca tu nu ai platit impozit pe casa niciodata.
Esti cam naiv.
@torin
O fi zero impozitul dar ce ai zice de o masura ca prima casa sa se impoziteze cu 100 de euro si a doua cu 1000? La fel si la masini?
Nu ar mai logic si moral decat sa lovesti in marea masa de proprietari sperand sa moara?
@olandezu@cezar
Sa dati voi 1400 de euro pe metru patrat in Bucuresti, ultracentral cu gunoaie, aglomeratie, caini vagabonzi si infractori,copaci care iti fac praf masina, rommi ca vecini, blocrui cu bulina si vecini cu 200 de euro chiria. Centrul e mort!
@all
Ati uitat toti de defectul romanilor: discuta dar nu fac nimic.
Eu am decis sa nu imi mai pierd timpul pe bloguri, chiar o sa il sterg si pe al meu.
Viata e in alta parte, nu pe internet. Vorba multa, saracia omului.
@cezar
Uita-te la descresterea chiriilor, scaderea PIB-ului, cresterea somajului si.... cresterea preturilor la imobiliare pe fondul programului prima casa(tzeapa).
Acum, cred ca un copil de 2 ani isi da seama ca toate lucrurile enumerate de mine mai sus sunt corelate si in nici un caz nu pot merge in directii opuse -- ceva trebuie sa faca poc la un moment dat, tu poti sa spui ce vrei, opinia mea e ca poc vor face bancile si primii tzepuiti -- cu accentul pe banci pentru ca de ele imi e mai multa mila (daca fac poc ne afecteaza pe toti).
cezar
"Aiurea. Foarte multi oameni imi impartasesc neintelegerea. Nu eu sunt minoritatea, sorry."
Aci iti dau dreptate: daca tu faceai parte din minoritate, blogul asta nu-si mai avea rostul! Majoritatea traieste, inca, in "neintelegere".
Din nefericire pentru multi "intelegerea" va veni repede...si cu...dureri...
chrys, de ce sa plateasca progresiv?
pai sa spunem ca ceteteanul x, care are o proprietate plateste 100 euro impozit. cetateanu y care are doua proprietati plateste 200 de euro. nu ti se pare ca plateste dublu fata de cel cu o singura proprietatte?
ceea ce sustii si tu si ceilalti se numesnte socialism, iar de socialism si comunism ati avaut parte din plin pana in 90. nu v-ati saturat???
uita cat de bine sunt platiti muncitorii in romnaia, cei de la care se asteapta sa plateasca credite de 60 000 de euro pentru doua camere.
http://www.adevarul.ro/rss/articol/cluj-socant-a-murit-de-suparare-ca-nu-si-a-primit-salariul.html
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/creditul-ipotecar-reia-cresterea-impulsionat-de-o-revenire-a-cererii-4709841/
Hai Steaua, ue Dinamo :B
Inca ceva: voi ati observat ca cezar e mult mai iritat si ii face pe toti tembeli pe fata, de unde pana acum era vorba doar de aluzii? Ce e, cezarica, te-au pus sa semnezi acte de "incetarea de comun acord"? :) A scazut chiria la garsoniera din Ghencea? :) Vai, eu i-as impusca, sa stii :)
Pe deoparte:
-FMI prin vocea presedintelui Basescu cere disponibilizarea a 200.000 bugetari, chestie care trebuie sa se faca urgent, oricat de ciudat vi s-ar parea.
-Pe de alta parte Boc vrea sa oblige bancile sa rezolve dosarele de credit in max. 30 de zile, ca la el la primarie.
E amuzant ca Boc si-a facut probabil socoteala sa-i vada pe bugetari procopsiti cu prima teapa inainte sa fie dati afara.
@Marona:
La nivel de capitale sunt convins ca Moscova ne-a luat fata, dar imi este jena sa pun semnul egalitatii intre Bucuresti si Moscova (dar asta este o alta discutie). Nu stiu cum stam insa la nivel de tari, gandeste-te ca preturile in Drobeta Turnul Severin erau comparabile (si inca sunt) cu cele din Bucuresti (fara linkuri - cauta singura - dar am avut mai demult o discutie cu cineva de acolo care m-a convins si uluit cu cateva linkuri... cautarile mele au confirmat aberatia. PS: respectivul era mandru de situatia asta). Poftim un link de pe wikipedia care pare a sugera ca avem podiumul asigurat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_property_bubble
In 2009, Internet surveys indicated that Romania is the country with highest house price to income ratio in the world
Continuam discutia dar te astept si pe tine cu niste date la nivel de tari (deci nu doar Moscova sau Kiev).
@marona
Gradul de porceala e proportional cu ...sovietismul. Comunismul a generat mase enorme de cezari, bazati pe aparate digestive perfecte si sisteme nervoase... anesteziate.
Evident, de la est la vest, România e doar cea mai sovietică ţară din ... lumea civilizată sau cea mai democratică din ... Uniunea Sovietică. În ciuda independenţei fata de URSS, porcii nostri sunt cam la fel de porci ca ai lor, diferentele constând în dimensiunile ...fermelor si numarului de ... animale.
Buloiul ucrainean e mai umflat decât al nostru, iar cel rusesc e de-a dreptul ... cosmic, însă mă raportez la ...lumea mai civilizata.
Direct, pe sleau... monosilabic, ca-n România-n UE... nu gasesti.
@cezar
Din Borcea te transformi în veveriţu' din Ice Age.
Am aflat ce era în spatele prostiei lui Boc... BCR si-a numarat interpelatorii... orali rezultând zece mii. Argument destul de tentant pentru naivul "premier" si ai sai "consilieri" sa adopte orice text de HG... doar-doar intra în joc... cândva, cele 308 milioane de euro.
E vară, economia mondială re...dudu...ie, creditacii tot rupţi în cur sunt, alţii nu mai cresc, dar am depăşit ce era mai greu... probabil... de digerat.
P.S. Îmi pare sincer rău că sensul frazelor mele nu penetrează refractaritatea retarzilor imobiliari...
... hă...'ngă...creşte... da' nu cumpără nimeni... numa' frustraţi!?! :)
"E amuzant ca Boc si-a facut probabil socoteala sa-i vada pe bugetari procopsiti cu prima teapa inainte sa fie dati afara."
Deci se poate sa fim si funny, daca vrem. Multe inainte :))
cezar, tot n-ai raspuns, ce e cu iritarea asta? A ajuns chiria de la 400 la 150?
Te anunt ca pe noi nu ne-a dat nimeni afara, . Asa ca faza cu "macar moare capra voastra" nu tine.
Daca nu vor ajunge la nivelurile de azi chiriile dupa recesiune (si cu specula la nivel normal e fuarte posibil), tu ai pus-o, si noi, in ciuda avertismentelor tale si ale lui punktarica, nu prea :)
Draga un doi trei, ai grija cu criza asta taica, manole si ai lui, adica si tu, incearca sa-ti transmita ceva de anu' trecut, cand ziceau ca scade ala,pibu'. Deci eu zic ca in mod SIGUR ramai fara job anul asta. Tu sau "voi", ma rog.
De ce nu te-ai ascultat :))
Oricum, NU e distractiv sa urmaresti cum se trezeste pe blogul apocalipsei zilnice un ametit sa ma ia pe mine "la chirie", fundamentul portofelului meu vezi bine, pe cand el saracu', (si cinstit :)) probabil are contract de munca in datul cu parerea in eternitate.
La Antena 3, editie speciala "Prima si ultima casa"
Merita urmarit cu juma' de ureche, distractie garantata [Cine a marit preturile? Va zic eu! Cine? Lacomia... A cui? Nu stiu, spuneti-mi dvs. Sigur! A cui? A naturii umane] Sau mai spre final cand am mutat eu dupa meci, citat aproximativ: [Cum recomandati sa fie casele cumparate prin programul Prima Casa? Ca masinile in vreme de criza: noi, mici si economice! Aha, ca "ultima casa", aia de 2 pe 1]
http://www.youtube.com/watch?v=A2DO0dMqwEY
http://www.youtube.com/watch?v=qy3k-pFdygY
Am uitat sa spun ca de la o vreme discutiile despre pretul imobilelor mi se par puerile si depasite.
Vom uita in curand de ele "la pachet" cu Boc, Pogea si Prima casa.
Lucrurile astea incep sa devina istorie.
Se va discuta insa urgent si cu mare nervozitate despre numarul ipotecilor executate.
FMI zice ca gata pauza...capu' la fund.
"http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_property_bubble
In 2009, Internet surveys indicated that Romania is the country with highest house price to income ratio in the world"
Valeu... 30...
Cand alte tari care sufera de barabula au mult mai putin:
SUA: 8.9 (asa mult???)
Australia: 6.52 (asa putin?)
India: 7.69
Ireland 8.25
Si inca o chestie pe care am uitat sa o spun. Ca sa se poata cumpara foarte ieftin, preturile trebuie sa ajunga de rasul curcilor, chestie care se va intampla. Da' o sa cumpere altii nu prostii astia de acum. Se schimba echipa.
Noii rechini :)))
(ca aia vechi sint pusi la protap)
Oricum, NU e distractiv sa urmaresti cum se trezeste pe blogul apocalipsei zilnice un ametit sa ma ia pe mine "la chirie", by cezar
Hai, mai cezarica, vorba reclamei, Biroul de Credit nu e acasa. Stiu ca nu te face pe tine chiria, sigur o sa gasesti unul ca tine ca sa ii iei comision, ca un agent adaptabil ce esti :)
Poate te ia manole in gazda, elzorab stiu sigur ca ar vrea o bucatareasa sud-americana emigrata ilegal, poti fi tu aceea :)
Dezvoltatorul primului centru comercial inchis: "Am gresit, am gresit cu totii"
Noroc cu cezar şi olandezu' că nu s-au înşelat... nici pe ei înşişi, nici pe alţii :)
Discuţiile astea puerile vor continua până... dispar... meşterii. Nu dispar? Ne râdem...
Mircea Badea ilustreaza criza imobiliara romaneasca cu... burta (minutul 1:20)
http://videonews.ro/action/viewvideo/20403/Ce-poate-sa-faca-maieul-lui-Badea/
Don Quijote de România: restanţierul la credite
"Viata e in alta parte, nu pe internet. Vorba multa, saracia omului."
Iata un om care s-a dumirit. Nu stiu care a fost ultima picatura, insa, iata, e posibil si se intampla.
Si zi asa, stai cu degetul pe F5, cezar? :)
It has been argued that some of the above-mentioned potential causes of Romania's rising property prices are not significant.
Although credit is part of every bank's product portfolio nowadays, few Romanians are actually creditworthy, and their average salary is too low to enable them to purchase a home;
The vast majority of the Romanians working abroad have low-income, low-grade jobs as construction workers, au-pairs etc., and it would be almost impossible for most such workers to save enough to buy a property in Romania;
Demand is not as high, and is not increasing as fast, as the market optimists estimate: the population of the country keeps falling as Romanians continue to emigrate abroad en masse (since January 1, 2007 Romania has been a Member State of the EU, which has made it easier for Romanians to travel to France, Germany and the UK);
The ceausei generation (the product of the 1970s baby boom resulting from the policies of the Ceausescu era) has now reached maturity, and many already own a home;
Future foreign workers arriving from poorer countries to meet demand in Romania's job market will be too poor to buy a house in Romania.
ce tare, uitati ca invata si americanii de la rromani, si-au tras si ei programu rabla
Atenţie, cade proprietarea privată!
@chrysthyan
Ai grijă, mamă, pe unde-ţi trăieşti... viaţa.
12. Baby boomers retiring. There are 77 million Americans born between 1946-1964. One-third have zero retirement savings. The oldest are 62. The only money they have is equity in a house, so they must sell.
Elzorab... explicaţii...
CE MAI FACE HAUGE:
http://www.prosport.ro/fotbal-extern/liga-campionilor/norvegianul-terje-hauge-va-arbitra-partida-fc-timisoara-sahtior-donetk-4715468
AICI E SI PROBLEMA SI SOLUTIA. EXACT CUM SPUNEAM, AMESTECUL STATULUI IN ECONOMIA DE PIATA A GENERAT DEZASTRUL....
"The US economy will not recover until house prices are allowed to fall to prices buyers can easily pay on a normal salary. The primary evil in the economy is government "affordability" programs which encourage debt, making prices higher, not lower. True affordability is not more debt -- true affordability is lower prices. The government's false affordability programs have created more debt than can ever possibly be repaid. Credit rating agencies lied about the value of this debt, scaring off investors."
ECONOMIA VA FUNCTIONA DIN NOU CAND INVESTITIILE SE VOR BAZA PE PRODUCTIA REALA SI NU PE SPECULATIILE FINACIARE...
When house prices finally fall to affordable levels, and foolish lenders and foolish borrowers are finally allowed to fail, then the economy will work again: there will be investment based on real production instead of on financial speculation, jobs will be created, and money will be earned and spent. Currently, we have no investment because the government is punishing savers and investors with policies that waste their honestly earned money to cover the foolish gambling losses of others.
CRED CA NIMENI NU PUTEA SA DESCRIE AMI BINE PROGRAMUL "PRIMA TZEAPA"
"Currently, we have no investment because the government is punishing savers and investors with policies that waste their honestly earned money to cover the foolish gambling losses of others."
Should taxes be used to pay the debts of irresponsible borrowers, no matter how much they over-borrowed or overpaid for a house? Should savers be forced to pay the debts of other people who cannot afford "their homes" no matter what price they paid or how far it is beyond their actual financial means? If so, go buy the most expensive house you can right now! Borrow as much as you possibly can to buy a bigger house, and don't pay it back, knowing that Congress will force the real repayment obligation onto others, onto people who are living within their means, so that you can stay in "your home".
Banks happily loaned whatever amount borrowers wanted as long as the banks could then sell the loan, pushing the default risk onto Fannie Mae (taxpayers) or onto buyers of mortgage-backed bonds. Now that it has become clear that a trillion dollars in foolish mortgage loans will not be repaid, Fannie Mae is under pressure not to buy risky loans and investors do not want mortgage-backed bonds. This means that the money available for mortgages is falling, and house prices will keep falling, probably for another five years or more. This is not just a subprime problem. All mortgages will be harder to get.
Referitor la rabla-americana,
Masini bune aruncate. Bucati de proprietate care se distrug. Oameni care aveau ceva, si acum, in schimb, au o datorie. Pt a cumpara o masina pe care nu s-i pot permite.
Si in america "rabla" nu e dacia de la noi. At-i putut vedea, masini OK, bune, distruse.
Teoretic asa un joc s-ar putea face daca resursele planetei ar fi infinite.
O sa-si deie foc la recolta si vor omora animalele, sa tina preturile inalte. Si vor crapa tot de foame.
De cand cu 'aviarha grippa' simt nevoia de a traduce 'pe romaneste' pt. d-nii Bashesku', Bok si Pogea la cele zise de Elzorab mai sus:
"economia va lucra din nou NUMAI atunci cand preţurile vor scădea astfel incat cumpărătorii sa-si permita sa plăteasca rata lunara la parazitu' bancar dintr-UN (nu doua) salariu normal, in asa fel incat sa nu 'faca foame'.
Asta va face ca investiţiile sa se reorienteze pe baza reală de producţie în loc de speculaţii financiare, vor fi create conditii pt. ocuparea forţei de muncă etc"
"cele zise de Elzorab mai sus:"
aristotelcostel a descoperit acel articol excelent, eu am selectat cateva idei esentiale...
A reînceput manipularea la nivel Terristic, Bernanke, FMI şi majoritatea mâncătorilor de prăjituri, din banii fraierilor, MINT.
GDP In Pictures: The Truth,
Veşti proaste pentru amatorii de cărămizi, SUA se află-n poopoo şi se scufundă.
Prices have been disconnected from Gross Domestic Product???
Cloace&GDP
-10-12% PIB 2009 cu toate făcăturile guvernului, şomaj 10%???... prognoză optimistă.
În 2010... papa bugetari, papa investiţii guvernamentale..."creşte" consumu', se "dezvoltă" serviciile şi comerţul şi, cine ştie, meşteşugăritul, vânătoarea şi pescuitul.
1400 Euro/mp???
Daca nu ma insel, salariul minim brut din Romania e cam 50% din valoarea celui din Ungaria.
din Evz:
"Ungurii ne dau „Prima casă” şi cu 15.000 de euro
Duminică, 02 August 2009
Cele mai tentante oferte vin din Ungaria, unde costurile unei locuinţe pornesc de la 20.000 de euro pentru un apartament
cu 3 camere sau între 15.000 şi 30.000 de euro pentru o casă, cu o dobândă începând de la 3,8% până la 5%."
Alarmă: din nou sunt mai mulţi pensionari decât salariaţi!
3 milioane din... privat(ă) duc în spate 1,5 milioane bugetari + 4,7 milioane pensionari din care doar 1,9 milioane sunt pensionati cu limita de varsta cu stagiu complet de cotizare... bonus, 11 milioane de asistati si, sarea-n bucate, demnitarii delapidatori.
... land of choice... pure slavery!
e alt hauge
Două puncte, paranteză... paranteză:))
Nu cred că a căzut piaţa imobiliară în întregime. Cred că zonele centrale vor rămâne mereu greu accesibile. Donald Trump avea dreptate: location, location, location. Doar asta contează.
Dan Negru, bombalăul emisiunilor cu proşti, câştigă din... imobiliare cât să facă televiziune cu ...capu' gol.
http://www.youtube.com/watch?v=A2DO0dMqwEY
http://www.youtube.com/watch?v=qy3k-pFdygY
nenea ala de la Impact, Pop, ii prostanac rau,
cand ia zis mandruta ca se uita la lacom nici nu a moriosit faza
@marona
Am în memorie un mă laşi?... în plus.
Iaca na replică:
Primarul din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, supranumit „Pinalti”, se numara printre beneficiarii unei locuinte ANL destinata tinerilor. Apartamentul se afla in Bucuresti, pe strada Godeni din cartierul Giulesti si nu este inca finalizat.
Si alti fosti sau actuali demnitari au reusit sa obtina o casa in acest complex ANL: Gheorghe Tinca (fost ministru al apararii), Simion Maftei (fost sef la Romsilva), Cristina-Ancuta Pocora (deputat PNL) si Eduard Romulus Goean (director de cabinet al lui Gheorghe Pogea, ministrul finantelor).,
...tinerii României... speranţele ţării...
si dnul Ciuhandru, familia & friends (primarul Timisoarei), au locuinte ANL,
revoltator sau oricum o fi ... toata lumea stie cine e si unde sta ... uni chiar iti zic ca esti prost ca te miri
Donald Trump avea dreptate: location, location, location. Doar asta contează.
Zi zau...
Donald Trump ofera un discount de 20 milioane dolari pentru un penthouse de lux din Manhattan
Proprietarul, miliardarul Donald Trump, s-a decis in final sa reduca pretul, la 54 de saptamani dupa ce apartamentul a fost scos la vanzare
Pret initial de 51 mil, deci o reducere serioasa. Cu nitzica negociere, il scoti la juma' de pret. In buricu' targului din buricu' buricului. Location, location, location...? :)
Flavian, asta pentru ca acum este criza, criza, criza.... Oricum proprietatile centrale la o revenire sau hiperinflatie se vor achizitiona primele.... asa ca nu il plange de mila decat daca nu rezista pana atunci si da faliment.
Demand for credit is weak and so is bank willingness to extend it. Thus, inflation is not yet in the picture, and when it does arrive, it will be far less than most expect.
@B
Indiferent de locaţie, alt buloi imobiliar de proporţiile celui din 2006 nu va ma exista, asta în privinţa lui Trump.
Dan Negru, spre deosebire de alţi fazani, se va putea debarasa la un moment dat de "investiţii", dacă renunţă la pretenţii.
P.S. La ultima hiperinflaţie din România, n-am observat un interes deosebit pentru imobiliare.
"Flavian, asta pentru ca acum este criza, criza, criza.... Oricum proprietatile centrale la o revenire sau hiperinflatie se vor achizitiona primele.... asa ca nu il plange de mila decat daca nu rezista pana atunci si da faliment."
Foarte corect.
Crazy Caw Syndrome 1#
Olandezu 1#
Cezar 2#
Nu va inflamati, era just for fun.
Trump, Buffett si alti smecheri s-au mai ars si ei cu criza asta, dar nu le plangem noi de mila :)
Worst June New Home Sales Since 1982
Link-urile ultimelor zile - international
Tot vorbiti de location location location ...
Nu uitati ca locationu asta e
Romania Romania Romania.
Nemtii isi lasau casele cu gradina doar gratis la stat doar sa scape de aici! A cumpara ceva in Romania in urmatorii 10-20 de ani e ca si cum ai trage banii pe wc.
Garantat ca pana la alegeri n-o sa stim adevaratele conditii in care ne-a fost 'amanetata' pielea la FMI...
La unguri cu ceva ani in urma - revolte de stradă, la noi - ciocu' mic.
Poate ca dupa alegeri - in caz ca pierde bashesku - ceea ce nu prea cred.
@cezar: ghencea nu e central, baaaaaaaa
Vad ca inca mai aveti preocupari imobiliare.
Ati mai auzit ceva de "prima casa"?
Da, cica ATE Bank deja a epuizat tot plafonul :))
http://www.zf.ro/eveniment/bcr-si-intesa-iau-startul-in-prima-casa-ate-a-epuizat-plafonul-4718098/
Lasati ma, fosta Mindbank avea numa' five mill.
Poate apuca costel la alte banci.
Mister Cezar, magnatu' lu' tata, stăpânu' garson'erei, cât te costă organizarea TNI?
După ce-şi revine economia României la nivelul anului 2000, la cât estimezi veniturile din amplasarea cartoanelor TNI?
Revenire economică temporară, cu dedicaţie pentru "şalăi",
încrederea oarbă într-un bine general dat de viitorul capitalismului corporativ trebuie lăsată la o parte, ca orice produs de propagandă ieftină. Să nu uităm că scopul acesteia este acela de a ne induce în eroare, de a facilita capitalului mare posibilitatea de a ne pune în braţe active supraevaluate şi în a ne transfera datorii care să ne explodeze în faţă. Este şi motivul pentru care contractarea unor noi împrumuturi (leasing auto, participare la programul "Prima Casă" etc.), mai ales pe termene lungi, într-o perspectivă zugrăvită în roz a unei reveniri economice, este cel mai iresponsabil lucru cu putinţă.
Şi pentru Zilişteanu, "specialistul" care recomandă credite în euro:
Morgan Stanley: Polonia poate adopta euro in 2014-2015, Romania in a doua parte a deceniului viitor
Si ce e vina mea ca n-ai venituri sa te-ncadrezi la prima casa ?
@Cezar
... doar părinţii tăi au o vină faţă de tine.
Într-o societate civilizată trebuie să tolerăm şi handicapaţii mintal.
Sunt de aceeasi parere :))
Ne dorim internationalizarea brandului TNI , iar primii pasi sunt deja facuti prin participarea de agentii imobiliare din Bulgaria, Spania, Grecia si Franta si prin parteneriatul cu MIPIM Horizons – targ imobiliar international organizat la Cannes in perioada 2-4 Decembrie.
Mai sunt 6 luni până la internaţionalizare.
Înainte de sală
Contabil-Statistician
Muşchii pe primu' loc... apoi statistica... şi, bine'nţeles, articole pe Banii Noştri despre revenirea economiei americane.
"Si ce e vina mea ca n-ai venituri sa te-ncadrezi la prima casa ?"
Obesrv cu uimire ca, de cca. 2 ani de cand scrii si vizitezi blogul asta, fraza de mai sus e singura concluzie la care ai putut sa ajungi.
De fapt, in jurul ideii asteia, se invarte toata "argumentatia" ta: preturile numai cresc, aia care cred contrariul n-au valoare!"
Banii de la FMI
"Obesrv cu uimire ca, de cca. 2 ani de cand scrii si vizitezi blogul asta, fraza de mai sus e singura concluzie la care ai putut sa ajungi."
Pai si asta e vina mea ?!
cezar
Exclusiv. Perceptia eronata asupra unui fenomen nu e "vina" fenomenului, ci a observatorului.
Multitudinea de opinii contrare nu face decat sa trezeasca si mai multe suspiciuni clientului final. Acestea pot fi contracarate doar in cadrul unui eveniment imobiliar, prilej cu care sa se poata analiza, compara si negocia in acelasi loc timp de patru zile toate ofertele de pe piata. In acest context, ii invitam pe toti cei interesati de domeniul imobiliar la cea de-a IX editie a Targului National Imobiliar ce va avea loc in perioada 24-27 septembrie la Palatul Parlamentului - Sala Unirea.
In calitate de organizatori ai evenimentului am putut constata o crestere a numarului de oferte imobiliare precum si a solicitarilor de participare in cadrul targului, datorate lansarii programului guvernamental. De asemenea, comparativ cu editiile anterioare, numarul de institutii bancare inscrise pana in prezent este mai mare, motivatia fiind desigur promovarea noului pachet de creditare.
Pe aceasta cale, ii anuntam pe cei interesati ca spatiul expozitional pentru urmatoarea editie este ocupat in proportie de 68%, iar companiile a caror oferta se inscrie in plafonul garantat de stat beneficiaza de o oferta speciala de promovare.
Ai încercat aici şi nu merge?
cezar
Foarte multi din cei care se cred "jucatori" si "insideri" nu cunosc pricipiul actiunii si reactiunii. Din postura asta autoasumata, te-ai gandit vreodata cum ar fi fost sa pariezi pe...scadere?
@ionut
Cu ce sa pariezi cand ai doar cartoane TNI şi o rată... îndestulătoare?
AristotelCostel
Nu vreau sa detaliez rapunsul, pen' ca sincer nu vreau sa-i afectez "candoarea" lui cezar si socul s-ar putea sa fie major pentru el, dar exista metode si solutii.
AristotelCostel
Cat despre rata, dupa unii (destul de multi) e o metoda de...economisire!!!
Pai este. Cum iei chenzina pui bani deoparte, pentru rata :D
Nestor ne-a dezvaluit metoda, mare econom!
@dcg
Într-un an a scăpat şi de... burtică.
Mai lasati incolo imobiliarele, e asa frumos la munte ... Rodnei, Calimani ... viata mai consta si in altceva decat investitii.
Salutari din Mocanita Vaii Vaserului.
Emil Boc: Vor fi desfiintate 9 200 de posturi din cadrul agentiilor guvernamentale
...ce de frecatori de menta...
amuzant postul :)
ti-ai dat cumva seama ca primele doua postari se contrazic? de fapt nici una dintre ele nu defineste romanul sau atitudinea sa; la ultima varianta mai exista si raspunsul: "ce te doare pe tine de asta?"
In esenta sunt copilarii; ciupeli; treaba neserioasa, fara resposabilitate! As spune ca romanul nu e interesat sa se mandreasca cu ce a facut. El stie ca a facut prost, aiurea, ca a dat rasol etc. si asta pentru ca a PUTUT si pentru ca e un MERIT sa fraieresti pe cel ce te plateste :).
Comportamentul romanului este copilaresc, neserios. Romanul este un tip IMATUR, care se crede foarte inteligent/destept, si neapreciat la 'adevarata' valoare, pe care evident nu stie sa si-o estimeze.
Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }
Trimiteți un comentariu