miercuri, 5 august 2009

Salut! O propunere pentru impozitul pe proprietate

Momentan ma aflu in vacanta si va spun sincer ca nici nu prea mai stiu ce e prin tara, pentru ca nu am nici posibilitatea nici disponibilitatea de a ma informa cu privire la ceea ce se intampla pe acolo, dar profit de faptul ca am gasit un hotspot pentru a-mi da cu parerea asupra unei teme deschise pe khris.ro chiar in ziua in care am plecat: impozitul pe proprietate.

Problema e urmatoarea: cata vreme grosul averii romanilor e formata din avutia imobiliara, marirea impozitelor datorate de pe urma acestei avutii e inevitabila. Marirea trebuie facuta insa in asa fel incat sa nu fie afectati oamenii care nu au nicio vina ca detin o proprietate.

Ma refer in primul rand la pensionari. Nu e vina lor ca au fost improprietariti in anumite conditii in urma cu 20 de ani si ca valoarea proprietatii lor a crescut halucinant in ultimii ani ca urmare a unei conjuncturi fericite (sau triste?) care nu se va mai repeta prea curand. Pensia medie a crescut in ultimii 6 ani de la 50 de euro la 140, deci de aproape trei ori, ceea ce inseamna ca marirea impozitului datorat pentru un apartament detinut continuu din 1990 incoace si aflat, probabil, in posesia cuiva la pensie sau in prag de pensie ar putea fi marit de 2-3 ori, dar nu mai mult. Adica, este normal sa soliciti pentru un astfel de apartament un impozit de 40-50 de euro pe an (ceea ce ar reprezenta aproximativ 3% din venitul anual al unui pensionar, adica un procent mai mult decat suportabil) dar nu 4-500 pe motiv ca pretul real al apartamentului e de 70-80.000 de euro.

In al doilea rand ma refer la cei care au achizitionat sau vor achizitiona un apartament inainte de aparitia indicelui imobiliar national de la anul. Acesti oameni trebuie considerati victime ale unui Caritas corupt (la fel ca pacalitii FNI) si nu e vina lor ca au platit mult prea mult pentru casa in care locuiesc, in conditiile in care piata a fost netransparenta si opaca. Impozitul trebuie corelat strict cu cresterea generala a salariilor care a avut loc in ultimii ani. Cum in anul 2000 salariul mediu net era de circa 100 de dolari/euro (1.900.000 lei vechi) iar acum e de 1400 de lei, adica vreo 330 de euro, rezulta ca un impozit marit de 3-4 ori pentru o proprietate cumparata dupa 2000 e foarte suportabil pentru proprietari.

Putem numi impozitarea de acest gen, o impozitare pe baza sociala. Nu prea e sanatoasa (suna a: "de la fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa nevoi" / cunoscutul slogan comunist), dar totusi statul are datoria morala de a proteja acele categorii sociale care nu au nicio vina ca piata a fost opaca sau ca li s-au acordat credite pe banda rulanta.

Un sistem sanatos de taxare are insa fundamente economice, nu sociale.

De aceea, dupa publicarea indicelui oficial este obligatoriu ca impozitul sa aiba la baza numai ratiuni economice si sa fie corelat cu valoarea de piata. Altfel zis, cu cat e cumparatorul dispus sa dea. Orice tranzactie ce se va face in noile conditii ar trebui, asadar, sa suporte un impozit pe masura. Multa lume vorbeste de 1% din valoarea de piata (care va fi, practic, valoarea data de indicele bazat pe tranzactii concrete) dar adevarul e ca in occident nu exista un procent fix, taxa pe proprietate diferind de la oras la oras. Asa trebuie sa fie si la noi. Poate ca unele municipalitati, pentru a atrage locuitori, vor decide ca e mai sanatos sa ceara o taxa de 0,01%. Cel mai simplu e ca o autoritate nationala - Ministerul Finantelor? - sa stabileasca niste normative pe baza de locatie, vechime, suprafata etc. si niste marje +/- in care sa fluctueze taxele iar municipalitatile locale sa isi determine propriile valori ale impozitelor in functie de marjele indicate de autoritate, dar nu mai mari decat acestea.

Pe masura ce o proprietate este vanduta, ea va trece automat din clasa de impozitare sociala, pre-2010, in cea economica, post-2010. Iar pentru imobilele care vor fi mostenite (deci nu tranzactionate) trecerea din fondul "social" in cel "economic" se va putea face foarte simplu, la succesiune. In acest fel ne asiguram ca intr-o perioada oarecare de timp, probabil nu mai mult de o generatie, impozitarea va ajunge sa fie facuta strict pe baze economice si pornind de la valoarea de circulatie, nu de la ce pensie sau salariu are proprietarul care, poate, locuieste intr-o casa pe care nu si-ar permite-o intr-o economie normala.

208 comentarii:

1 – 200 din 208   Mai noi›   Cele mai noi»
Marian spunea...

Probleme:
1. Nu e treaba ministerului de finante sa stabileasca nimic. Ori se da lege ca e 1% (sau 0.5% sau oricare alt numar), si banii se varsa toti la bugetul primariei, ori e la latitudinea primariei sa stabileasca orice procent, intre niste limite stabilite prin lege, si banii se varsa toti la bugetul primariei.

2. Nu abordezi problema protectiei la bule ulterioare. Pui mult prea mult accent pe protectia sociala (in conjunctie cu accidentele pre-2010), ignorand complet problemele potential viitoare.
Ori nu dai atata amploare ideii de protectie sociala (*), ori vii cu o solutie care sa rezolve si problemele din viitor.

(*) Exemplu: "Daca creditacul de 2007 e in stare sa plateasca la banca dobanda de ii iese pe urechi (cand se redreseaza EURIBOR: in jur de 10% sau mai mult, la EURO), isi permite sa plateasca si acel 1% (sau 0.5%, sau orice alt numar rezonabil) in plus ca taxe de proprietate."

mobutu spunea...

Desigur, o gramada de indivizi care "nu au nicio vina".
Nu pe dracu.

Nok spunea...

N-are nimeni nici o vina.

Cred ca asta ar fi trebuit s-o scrii revelatia nr. 4 a postului anterior.

Singurii vinovati sunt tinerii care pot sa munceasca, contribuie pe rupte la stat si vor si ei sa inceapa o familie si sa aiba o casa. Astia sunt vinovati. Vina lor? Ca n-au plecat inca in strainatate. Dar isi repara vina, fii fara grija.

Oricum astia trebuie ignorati. Tinerii astia prosti si muncitori. Sa plateasca!

In schimb sa protejam... pensionarii. Acestia trebuie protejati cu orice pret, sunt EXTREM de utili societatii. Fara ei suntem pierduti.

Sincer, decat guvernari socialiste, cred ca as prefera imobiliare SCUMPE. Pentru ca sincer intr-un stat capitalist fac bani. Dar intr-un loc unde statul ia cat poate de la mine ca sa dea la puturosi, paraziti si pensionari... ma ia lehamitea.

Nu ma-ntelege gresit, sunt PRO impozit pe proprietate, minim 1% as zice, DAR LA TOTI LA FEL. Fara protectie speciala pentru saracii bogati in case si apartamente...

Daca cineva are IAHT dar n-are bani sa-l intretina, este BOGAT si PROST nu demn de mila.

incomod spunea...

Cred ca o varianta mult mai corecta ar fi impozitarea dupa suprafata/persoana si numarul de locuinte. Impozit progresiv, crescut de la a doua locuinta in sus si la suprafete care depasesc de exemplu 30-40 metri patrati / locatar.
@Nok & Mobutu: Eu zic sa-i impuscam pe pensionari. Care a facut varsta de pensie si nu mai poate munci sa se intretina, pac. Nu-i mai bine asa ?

Nok spunea...

@incomod: iar eu zic sa-i impuscam pe tinerii care muncesc si-si platesc taxele. Pentru tine este mai "logic" asa?

Miorlau Pufos spunea...

"In schimb sa protejam... pensionarii. Acestia trebuie protejati cu orice pret, sunt EXTREM de utili societatii. Fara ei suntem pierduti."

"Dar intr-un loc unde statul ia cat poate de la mine ca sa dea la puturosi, paraziti si pensionari... ma ia lehamitea."

Nok, se vede treaba ca tu nu ai parinti si nici bunici, sau daca ai nu-i iubesti deloc. A-i pune la un loc pe pensionari cu toti lenesii si parazitii mi se pare cel putin cinic si nepotrivit.

Probabil ca dupa aplicarea masurii de a creste impozitele pe proprietati primii loviti vor fi cei care si-au luat credit de curind. Dupa ce ca au de cotizat la banci pe 30 de ani, mai au de dat si sume considerabile ca biruri la stat.

dcg spunea...

"In schimb sa protejam... pensionarii. Acestia trebuie protejati cu orice pret, sunt EXTREM de utili societatii."

Dar pensionarii sunt categoria sociala cea mai harnica in ziua votarii deci sunt foarte utili unora.

dls spunea...

Nok, tu ai fost creat in laborator sau ai fost nascut si crescut de parinti?

incomod spunea...

N-a fost creat in laborator, pur si simplu e nematurizat. Si cand o sa se maturizeze, la pensie, o sa-l impuste nepotii, ca nu va mai fi util...

cosmiX spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862437/800-de-imobile-stau-sa-cada/


nu o sa admit niciodata povestile astea cu categorii sociale,
stiu femeie cu 4 copii care avea pe cap si un sot betiv si si-a luat cate joburi a putut face in 24h si au avut copii mancare, haine si ce le-a trebuit la scoala ... i-ar fi fost mult mai usor sa stea cu mana intinsa

nu este o oala in care sa ii bagi pe toti, dar si pensionarii ...
stau in centru Timisoarei, in piata Operei si se plang ca nu le ajunge pensia, de pe bani pe care ii primeste de pe vanzarea apartamentului se intretin 2 familii ani buni
(iar eu stau la panda sa imi iau un apartament vechi pe credit pe care o sa il platesc pana ajung la varsta lor,
cine ii defavorizat pana la urma ?castig comparabil cu ei, dar imi dau bani pe o casa pe care ei o au deja)

ce am scris mai sus nu e science fiction, sunt situatii in care am fost implicat,
nu pot sa fiu intelegatori cu ei, oamenii care strang neputinciosi din umeri nu au drepturi in fata mea,
asta in contrast cu postul lui Manole la care in tonul de vacanta debordeza de intelegere :-)

vladone spunea...

si-a dat Manole arama pe fata :) .. nu ca n-ar fi recunoscut ca este oleaca de stanga.
Taxele unui stat ar trebui sa fie fundamentate de costurile de existenta a statului; pe ce cheltuie statul banii ? : pai pe educatie, pe un minim de servicii de sanatate, sociale - cam la fel pentru fiecare locuitor; mai cheltuie pe administratie, ordine publica, aparare nationala, infrastructura si altele - cheltuieli legate mai mult de asset-uri; deci taxele ar trebuie sa aiba doua componente importante: una "pe cap de vita furajata" si alta pe asset-uri - cladiri, terenuri si masini; in romania componenta asta a doua este practic inexistenta.
Ca sa "salvam pensionarii" am putea permite tuturor sa-si deduca, sa zicem, 30 mp de locuinta inainte de impozitare.

Anonim spunea...

Dar de ce nu va faceti casa in loc sa tanjiti la pensionari. Bula s-a spart, pamantul e ieftin. La munca.

vladone spunea...

@hubble - sa-mi fac la marginea orasului casa si sa-mi trimit copiii la scoala in noroaie ?!? - pensionarii ocupa centrele oraselor - sa le ocupe daca si le permit !

incomod spunea...

n-auzi ca ei muncesc ? ii tin pe pensionari in spate ? de-aia nu-si pot lua ei casa...

incomod spunea...

@vladone - m-ai lasat fara replica...

Radu M Rusu spunea...

In nici o tara impozitele pentru proprietate nu sunt in functie de venitul oamenilor, ci doar de valoarea proprietatii. Orice incercare de a implementa o astfel de propunere ar duce la distortiuni pe piata--de exemplu pensionarii cu venituri mici sa ramana proprietari, dar ei de fapt sa fie mutati la tara si sa lase casa copiilor sau sa o inchirieze. Si daca asa se vor eschiva jumate din apartamentele vechi, povara impozitelor va fi aproape dublata pentru cealalta jumate. Tot la distorsiuni duc si scheme de "inghetare" a impozitelor ca in California cu Proposition 13, care a dus statul in prag de faliment.

Mai simplu si mai onest este sa se dea o optiune ca impozitele sa nu trebuiasca platite imediat, ci sa poata fi amanate pana la vanzarea (sau mostenirea) apartamentului cum se poate proceda in anumite regiuni USA, cu un "tax lien". Ca sa nu fie abuzata nici figura asta, dobanda pe datoriile de impozite ar trebui sa fie media dobanzilor ipotecare--deci sa nu iasa nici statul (sau primaria locala/administratia judeteana) in pierdere, dar nici sa fie o dobanda arbitrara.

Asta impaca si capra si varza, batranii cat traiesc nu sunt nevoiti sa plateasca decat cat vor si pot. Si daca mostenitorul nu va fi in stare sa achite nici 10% din valoarea apartamentului (sa zicem ca la atat se acumuleaza "tax lien"), inseamna ca ori e lenes, ori handicapat.

Si batranii au oricand mai multe alternative pe langa cea de a acumula impozitul--sa vanda apartamentele scumpe din Bucuresti si sa se mute la Ploiesti la jumatate de pret, sau sa faca downgrade la garsoniera. Intre timp nu este drept ca un cuplu tanar cu copii si fara parinti bogati, care de abia isi permite creditul ipotecar pentru o garsoniera, sa fie impozitat mai mult decat un batran vaduv, caz social, dar care sa aiba apartament de 3 camere.

Nu sunt un adept orb al pietei libere, sunt cazuri bine stiute de "market failure"; dar in cazul impozitelor pe locuinte e mai simplu si echitabil. Devierile de la piata libera duc la aparitia unei piete negre intr-o forma sau alta, pe cand simpla amanare (cu dobanda) a impozitului este practic un "reverse mortgage" (popular in Vest, dar care probabil ar fi mai greu de acceptat psihologic de pensionarii romani decat o amanare cu care sunt familiari si o considera ca ceva acceptabil)

Anonim spunea...

@radurusu
"In nici o tara impozitele pentru proprietate nu sunt in functie de venitul oamenilor, ci doar de valoarea proprietatii."
In toate tarile normale valoarea proprietatilor este in functie de venitul oamenilor :)
Nu si la noi

Kiko spunea...

Cand pensionarii astia se pun sa vanda o locuinta, n-au nicio problema sa ceara enshpe zeci de mii de euro.

Tineti minte prima vanzare de "prima casa". Cei doi pensionari, care au vandut un jeg de apartament pe care n-au dat aproape nimic, la doi nenorociti care vor trebuii sa traga o viatza intreaga pt ceva ce e de demolat.

Daca cei mai saraci platesc impozit mai mic, atunci si la vanzare, ar trebuii sa fie obligati sa vanda la 1-2 pensii de ale lor pe metrul patrat. (ceea ce oricum urmeaza...)

Daca n-au bani de impozit sa faca un "downsize", asa cum fac toti cei care dupa perioada productiva se retrag in ceva mai ieftin. Dar poate apare si pe aici noua reforma medicala care in Statele Unite ar prevede (mai indirect si mascat) eutanasierea vartstinicilor care nu mai produc.

Unknown spunea...

Statul investeste in tineri cel putin pana la varsta de 18 ani (in cazul majoritatii dintre noi, banii respectivi au venit de la pensionarii de azi). Cati dintre noi au "rambursat" aceasta investitie? Cred ca e inca prea devreme sa ne dorim un stat 100% capitalist, suntem in plina dezmortire.

AristotelCostel spunea...

@con

Ce paştele iepuraşului a făcut statul?

Cât e alocaţia? 20 lei/lună? Pensia medie 600 lei/lună?

Suplinitori în loc de profesori, la 700 lei/lună?

Aaa... s-au reparat budele cu 100.000 Euro colacu' şi firma fiicei primarului a termopanat ruina şcolii...

Mai sunteţi mulţi cu simţul datoriei neachitate?

UJohn spunea...

Parerea mea:

Orice impozit/taxa trebuie sa aiba un algoritm simplu de calcul fara exceptii si fara ambiguitati.

Nu conteaza daca pensionarii sunt de blamat sau nu, si nici cati copii merg la scoala cu cizme de cauciuc in dotare.

Altfel, nu se alege nimic din banii platiti ca impozit si se mai genereaza si tot felul de situatii sociale aberante.

Cel mai simplu ar fi un impozit procentual (procent unic pentru toata lumea), platit anual, calculat in functie de valoarea locuintei, valoare calculata in functie de un indice oficial. Si sa nu uitam, cu penalitati de intarziere. Fara exceptii sau derogari.

arthur spunea...

O posibilitate mai buna de protectie sociala mi se pare a fi un impozit mai mic pentru locuinta de domiciliu.

Ar putea sa fie un impozit calculat separat (alta grila sau procente mai mici din valoarea proprietatii - de exemplu 200 lei in loc de 400 lei sau 0.2% din valoare in loc de 0.5%). Probabil nu e cea mai buna idee - se incadreaza un procent foarte mare, probabil peste 90% din locuinte, si raman cu impozit nemicsorat mai ales locuinte de inchiriat si cele transformate in spatii comerciale sau de birouri.

Alta posibilitate ar fi deduceri in suma fixa (de exemplu impozit mai mic cu 200 lei daca locuiesti in casa respectiva) - asta ar insemna atat o reducere pentru locuita de domiciliu, cat si un impozit mai mare pentru cei care au proprietati mai scumpe.

Se pot face si variatii - de exemplu deduceri de impozit in functie de numarul de persoane care locuiesc impreuna cu proprietarul sau de categoriile sociale in care acestea se incadreaza (de exemplu deduceri pentru copii sau pensionari etc.).

Sau deduceri nu doar pentru locuinta de domiciliu (deducere daca cineva locieste in casa respectiva - asta ar insemna un impozit mai mare pentru casele nelocuite si ar putea fi folosit pentru a da un impuls inregistrarii fiscale a contractelor de inchiriere)

In cazul deducerilor ar trebui probabil adaugata si o valoare minima a impozitului.

incomod spunea...

@Kiko: "Dar poate apare si pe aici noua reforma medicala care in Statele Unite ar prevede (mai indirect si mascat) eutanasierea vartstinicilor care nu mai produc."
Dar de eutanasierea celor cu un IQ subunitar ce zici ?

Radu M Rusu spunea...

Dupa cum e explicat in linkul de ma mai sus din Wikipedia despre "reverse mortgage", in USA este de multe ori folosit la nivel de county (judet) pentru protectie sociala (in care administratia locala il acorda fara comision, si fara amestec din partea bancilor, doar pentru plata impozitelor). Aceiasi Marie cu alta palarie este mentionata si in articolul despre "tax lien". Cata vreme penalizarea pentru neplatirea impozitelor se reduce la doar o dobanda rezonabila (la nivel de credit ipotecar), este destula protectie sociala.

Alte solutii care tin cont fie de venit, fie de domiciliu primar duc la distorsionari si piete negre.
Nea Costel de 50 de ani care e pensionat pe caz de "boala" dar care mai are ceva invarteli nedeclarate ar fi motivat sa isi tina apartamentul de 3 camere din Bucuresti daca ar plati impozit de nimic, si il poate inchiria la negru daca el se muta la tara. Deci se impune un plan simplu, nedeschis la smecherii (decat daca considerati amanarea impozitelor, cu domanda si din care statul nu pierde nimic, o smecherie).

Daca nu ii convine sa acumuleze impozite, nea Costel nu are decat sa faca downgrade, ceea ce majoritatea pensionarilor saraci dar in putere presupun ca o vor face. Oricum pensionarii au de ales intre mai multe alternative destul de bune, comparat cu tinerii carora nu le-a cazut nimic pleasca, nici de la stat nici de la parinti.

Un impozit de 1% (rata exacta stabilita de fiecare consiliu local, sau de ce nu prin referendum local, ca de-asta e democratie) ar acoperi administratia locala, drumurile, parcurile si scolile, si ar ajuta si bula sa se desumfle. Ceea ce majoritatii tinerilor (care inca nu au cumparat pe varf de bula) nu le-ar strica.

Oricum, mai devreme sau mai tarziu un metru patrat va trebui sa scada sub un salariu mediu net lunar, deci un impozit de 1% pentru un apt. de 60mp ar fi sub 5% din venitul mediu lunar (de persoana, nu de familie). Cel putin asa vad eu in Statele Unite, si sper ca spargerea balonului va lasa Romania cam in aceiasi parametrii.

Cei optimisti pot spera ca in loc sa se sparga balonul vor creste veniturile, si daca socotesc in RON nu este exclus sa aiba dreptate (cum au avut si in anii 90 de fapt).

Anonim spunea...

Seful statului a subliniat ca, daca nu exista vointa politica pentru ca aceste reduceri sa fie facute, salariatii de la stat vor trebui sa fie platiti din imprumuturi.

Atentie! Deci, scaderea economica a Romaniei nu este imputabila Romaniei, ci conjuncturii internationale.


HAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA
ma scuzati, dar altceva nu pot sa comentez. deci, cu riscul de a ma repeta,
HAAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA

AristotelCostel spunea...

D-na Kroes, comisarul pentru Concurenta, este cretina rau de tot!

Ilie Şerbănescu

@canadianu'

Cu proştii îţi pierzi repede răbdarea. Ne filfizonăm în spatele unor cuvinte întortocheate până începe să ni se rupă.

Anonim spunea...

pe langa faptul ca dezaprob vehement propunerea lui manole, vin cu o alta.

pe modelul olandez, toate tranzactiile cu pretul, vanzatorul si cumparatorul sa fie publice si accesibile pe www.

doi, oamenii sa fie impozitati functie de cat declara EI ca le valoreaa casa DAR, daca vor sa vanda, sa vanda la cat au declarat in fisele fiscale.

bine e si varianta in care un speculator se risca si plateste impozitul la valoarea supraevaluata ca doar nu sta cu peretii ani intregi. atunci vine clientul, beleste ochii pe net si vede cam ce impozite si cam la ce valori isi declara lumea apartamentele/casele in zona respectiva si poate se prinde ca da prea multi bani.

transparenta ar rezolva totul, nu ajutoare sociale si scutiri de taxe si alte mizerii socialiste.

Anonim spunea...

si apropos de pensionari/parinti etc: pai majoritatea au muncit cu un kur in comunism (sa nu facem pe necunoscatorii), s-au pensionat la 50 de ani ca e grea munca, si au votat cum au votat an dupa an (motiv pentru care nici n-au avut locuri de munca de au fost nevoiti sa se retraga repede repede din campul muncii).

deci, n-au nicio vina my ass. ba au, si inca una mare de tot.

Anonim spunea...

sa mooor de ras: la a3 reportaj despre dezinflatie, reporteritza (naiss altminteri) din fata bnr: bla, bla, "partea nasoala...err....partea proasta" iar voice-over-ul de pe film de abia se mai putea abtine sa nu rada.

cum ar zice un amic, E NASOALCA!

Anonim spunea...

@cei care l-au luat pe nok in colimator
ce relevanta are daca nok mai are sau nu parinti/bunici in viata ? daca are si ii ingrijeste, bravo lui, daca are si nu, ghinionul lor. in ambele situatii nu vad de ce m-ar durea pe mine in cur de parintii/bunicii lui sau ai altora. in cel mai bun si mai bun caz statul, asta in caz ca isi permite (ce cruda si nemiloasa e lumea asta in care traim, nu-i asa ?), ar trebui sa aiba programe sociale care sa le permita supravietuirea (gen azile). sincer nu vad nici un motiv pentru care pensionarii (inchipuiti sau nu) trebuie neaparat sa dea ortu popii in acelasi apartament de 3 camere in care si-au inceput viata sexuala. pentru mine personal asta e un mare mister, de unde si pana unde s-au invatat atatia sa ia lucrurile for granted for life ...

cezar spunea...

"doi, oamenii sa fie impozitati functie de cat declara EI ca le valoreaa casa DAR, daca vor sa vanda, sa vanda la cat au declarat in fisele fiscale."

Adica, casa o evaluez eu cu 300 E/mpc, si o vand in acte tot cu 300 E/mpc. Evident, eu incasez pretul pietei.

In felul asta, 2 efecte : toata lumea se distreaza, si, in plus, casele revin la niste preturi normale (precum cel de sus).
Saptea-iurea, mai vrem!

Torin spunea...

Oameni care nu au nicio vina
Nu e vina lor ca au fost improprietariti in anumite conditii in urma cu 20 de ani
nu e vina lor ca au platit mult prea mult pentru casa in care locuiesc
datoria morala de a proteja acele categorii sociale care nu au nicio vina



Permite-mi sa continui.
Magistratii nu au nicio vina ca isi judeca propriile cauze. Pentru privilegiul parlamentarilor de a-si vota lefuri cit de mari au chef si privilegii peste privilegii e vinovat Nimeni.
In general, oamenii nu au nicio vina pentru "vechea mostenire". Pentru cei 15 ani de comunism rezidual iliescian si constantinescian e vinovat Nimeni. Pentru securismul rezidual din 2004 incoace e vinovat tot Nimeni. Pentru mineriade e vinovat Nimeni. Ironia sortii, bite in cap au primit atunci tot tinerii.
Pentru lipsa de demnitate de-a dreptul scirboasa a pensionarilor care se calca in picioare pentru 1 kilogram de ulei in preajma votului sau un bilet 'social' la parangheliile vangheliene e vinovat Nimeni.
Observi cumva un pattern?

Mai da-i in pula mea pe tineri, inadaptatii dracu'.
"sa va faceti casa in loc sa tanjiti la pensionari. La munca." indeamna domnul Hubble.
E bine dar nu si suficient, propun sa infiintam si lagare de munca fortata pentru tinerii recalcitranti gen Nok carora le trece prin cap sa fuga din tara. Institutii militarizate, pazite de pensionari, ca si asa avem destui, avem de unde sa punem si 2-3 paznici / cap de animal nerecunoscator. Acolo ii domesticim si ii invatam ce-i ala respect pentru cei virstnici. Pai ce facem, ii lasam sa plece si sa ne lase cu ochii in soare si neasistati? Noi vrem asistenta, macar (inca) o generatie de acum inainte!
In spiritul moralitatii, propun ca si Matusa Tamara sa fie impozitata tot cu 40-50 de euro pe an, ca e si ea batrina si bolnava.

In perioada comunista a luat nastere si s-a dezvoltat monstruos una dintre cele mai puternice structuri de casta din istoria omenirii, comparabila cu India antica. Stii prea bine, tot in numele statului si datoriilor lui morale, nomenclatura locuia in Primaverii sau pe bd. Victoria Socialismului, conducea Dacii negre cu 'numar mic', accesa magazine cu circuit inchis samd
Dupa '89 acest sistem s-a recreat in toata maretia lui. Avem legi speciale pentru jurati, pentru armata, pentru parlamentari, pentru servicii etc Intotdeauna au fost 2 feluri de legi, legi pentru caste si legi pentru viermi.
Tu vii acum senin si propui, in_numele_a_nu_conteaza_ce (divinului, binelui, moralei, milei, sufletismului, grijilor sociale, cumsecadeniei conformiste), sa infiintam o noua casta si sa intindem rahatul asta pe niste alti zeci de ani.
Incep sa cred ca asistarea asta sociala tinde sa devina un scop in sine. Asistatii, multi dintre ei simple aparate digestive votante, trindavesc cu burta la soare la un pahar de suc si privilegii, ceilalti se dau de ceasul mortii luptind cu "provocarile" vietii, n-au timp nici sa respire si in acest fel toata lumea e ocupata, ordine si disciplina in societate.

Btw, cainii nu au nicio vina ca sint cu sutele de mii pe strazile oraselor, ataca in haita si desfigureaza copii. Eu zic , din dragoste pentru animale, sa ii lasam asa, sau, si mai bine, sa obligam prin lege familiile tinerilor sa adopte cite unul, cite doi, dupa puteri. Incepind cu 2010, desigur, dupa recensamantul cainilor.

ionut spunea...

sapte

Propunere de bun simt. Rezolva toate problemele.

Cezar

"Adica, casa o evaluez eu cu 300 E/mpc, si o vand in acte tot cu 300 E/mpc. Evident, eu incasez pretul pietei."

Evident, in cazul asta, cand sa incasezi diferenta de pret, iti iei o teapa maxima sau, in cel mai bun caz pentru tine, tranzactia cade. Daca e greu de inteles, putem dezvolta subiectul si-ti voi dezvalui mecanismul.

dcg spunea...

Torin, excelent post!

cosmiX spunea...

Torin, bine zis
... respect!

vladone spunea...

manole> niste posturi de pe aici, cum e cel al lui torin, necesita un raspuns din partea ta !

cezar spunea...

"Daca e greu de inteles, putem dezvolta subiectul si-ti voi dezvalui mecanismul."

Mie mi se pare greu de inteles,mai ales ca , uite, eu asa mi-am facut banii, si,ca atare, e putin mai greu sa fi luat tepe, sau sa nu fi facut...tranzactiile. Tehnic :))

Anonim spunea...

practic, cezar, pisatule, presupunand ca e ca tine si incasezi dif pe sub mana (in cazul cash), cetateanul, inainte sa te intalneasca pe tine, un pisat, casca ochii pe www si gaseste contractele anterioare, declarate la sumele normale conform fiselor de impunere fiscala, si in plus, casca ochii la ce impozite plateste lumea in zona respectiva. daca dupa ce vede contractele pe www, daca dupa ce vede cam ce stare financiara au cei din zona in care vrea sa se mute, daca dupa ce te intalneste pe tine, un pisat, clientul inca e dispus sa decarteze, atunci si-o merita.

in cazul credit, pisatule, te-ai lins pe bot. scurt si la obiect. daca doresti, dezvolt. banca da search, gaseste preturile si impozitele din zona, inmulteste cu 0.75 si asta e creditul.

e un win-win situation, pisatii raman pisati, statul ia mai multi bani, nevoiasii nu se muta decat daca vor, preturile se ajusteaza perfect la puterea de cumparare si veniturile romanilor, creditarea poate reincepe sanatos. iar toata treaba e valabila si la terenuri, deci...

AristotelCostel spunea...

@7mai

Eu nu cred ca cezar vrea sa vanda sub 1400 Euro/mp.

El stie ca e plin de bani ... in D. Taberei si n-o sa accepte sa-i spuna lui ratatu' ala de cumparator (care, de fapt, n-are nici bani si nici tupeu' sa cumpere) ca tot luxul din lume face vreo 10.000 Euro.

Kiko spunea...

@incomod spunea...
@Kiko: "Dar poate apare si pe aici noua reforma medicala care in Statele Unite ar prevede (mai indirect si mascat) eutanasierea vartstinicilor care nu mai produc."
Dar de eutanasierea celor cu un IQ subunitar ce zici ?

Incomodule nu fa pe simpaticul cu IQ-ul, nu e idea mea, face parte din noul plan Healtcare Reform a lui Obama, mai informeaza-te ...

cezar spunea...

Sapte, ce va sa zica pisat ? Iti plac lucrurile maruntite ?
Sper ca e asta, altfel trag concluzia ca-ti place urina. Mie nu, asa ca hai cu reforma fiscala la cei sapte ani...de acasa :))
Anyway, sa vezi ce figura vor face vanzatorii cand o sa li se puna in fata alea de pe "www', si ei, ca si pina acum, tot pretul maxim il vor scoate. C-asa-i in tenis :))

mobutu spunea...

torin,
un up si de la mine.

manole zice ca e in concediu ... sigur o sa raspunda.

cezar ... el nu intelege ca in sistemul descris de sapte nu are cum sa incaseze la negru ... iar daca ar avea nu i-ar da nimeni.

atentiune, vine elzorab inspre spulberare.

Radu M Rusu spunea...

@Kiko
De unde scoti chestia cu eutanasiere? Tot de la geniile care zic ca Obama e nascut in Kenya (de parca a calatorit maica-sa vreodata in Africa), sau care inca mai cred ca Saddam Hussein l-a ajutat pe Osama bin Laden sa atace America? Ascunde-te repede sub un bolovan, ca vin elicopterele negre sa te prinda ca sa nu afle toata lumea adevarul.

Pentru cine nu este in cunostinta de subiect, planul de reforma medicala al lui Obama este destul de firav--vrea sa mentina sistemul privat, si doar sa impuna niste conditii companiilor de asigurare ca sa nu ii refuze sa ii asigure pe oamenii care au conditii pre-existente, sau sa le desfaca contractul altora imediat ce se imbolnavesc. Plus ca statul sa acorde niste subventii familiilor sarace sa cumpere asigurare privata, care acum costa cam $12000 pe an pe familie (daca vrei una buna), ceea ce este o povara chiar clasei de mijloc. Si daca au avut ne-norocul ca tu sau cineva din familie sa fi avut vreodata vreo conditie grava (de exemplu cancerul, chiar vindecat, tot te pune la risc in viitor), nici o companie medicala nu ii va dori sa ii asigure decat daca este obligata de stat.

Din aceasta cauza, multi oameni care altcumva ar fi antrepenori decid sa ramana angajati de stat sau la companii mari chiar daca nu le place ce lucreaza, doar pentru ca ofera asigurare medicala. Deci reforma sistemului se impune tocmai pentru a ajuta piata libera a fortei de munca si antrepenorii sa nu mai fie tinuti ostateci de companiile de asigurare private.

Kiko spunea...

@radurusu

am auzit in mai multe locuri, pe situl lui Alex Jones, care poate fi exagerat, dar si in locuri serioase, ca de ex aici:

http://www.financialsense.com/fsn/main.html
(segmentul 3)

Poate fi adevarat, poate fi fals, nu sunt unul care militeaza politic, comentariul meu in legatura cu eutanasia sper ca s-a inteles ca era in sens CRITIC. Si scuza-ma, dar daca am o opinie diversa de a ta, nu inseamna ca trebuie sa ma ascund sub un bolovan.

Kiko spunea...

@radurusu
Si, citind bine ce ai scris, spui exact ce ziceam si eu!!!

"Si daca au avut ne-norocul ca tu sau cineva din familie sa fi avut vreodata ...." crapi.

pai nu e asta eutanasierea unei paturi sociale?

Si defapt nici noi nu suntem departe. Uitati-va numai la situatia cu medicamentele, cu farmaciile, cu spitalele ... Vi-am zis cu 2 luni in urma sa faceti stocuri de medicamente, m-ati luat la misto si atunci ... Mai vorbim la toamna.

Radu M Rusu spunea...

@kiko

Nu sunt de acord in multe lucruri cu Obama; de exemplu programul Rabla american distruge multe masini inca bune, care altcumva ar fi utile oamenilor intr-adevar saraci, care nu isi permit sa ia nici macar o Kia noua, dar isi puteau cumpara una second-hand cu $1000, dar din cauza programului Rabla preturile la second-hand vor creste. Si nici platirea de sute de milioarde de dolari lui AIG, Citi, si Bank of America (si indirect lui Goldman Sachs) fara ca sa nu se stranga cureaua la bonusurile de sute de milioane de dolari pentru oamenii care au luat cele mai multe riscuri. Privatizarea profiturilor si socializarea pierderilor nu este piata libera, si in asta politica lui Obama se aseamana prea mult cu cea a lui Bush. Sau facilitatile fiscale pentru cumparatorii de case, care interfereaza cu spargerea balonului acum (si cele mai vechi, ca deductibilitatea dobanzii ipotecare, care original a contribuit la umflarea lui)

Dar cat priveste sistemul de sanatate (mai precis asigurarile, ca spitalele si doctorii functioneaza bine si nu trebuie schimbate mult), aceasta e marea buba a Americii. Oamenii de peste 65 de ani au deja Medicare, un sistem in care statul ii asigura pe toti indiferent de cat de bolnavi sunt, si in general sunt satisfacuti. Dar cei sub 65 de ani sunt amenintati de faliment--60% din falimentele personale sunt datorita cheltuielilor medicale, si 78% din falimentele medicale se intampla oamenilor care au asigurare privata (cel putin la inceputul bolii, ca sistemul de acum face prea usor ca companiile de asigurare sa desfaca contractele politelor de asigurare individuale). Oamenii de clasa mijlocie au o sabie a lui Damocles deasupra capului--faliment daca au o boala scumpa de tratat. Apoi dupa ce ajung falimentar sunt acoperiti de programul existent de stat (Medicaid), deci nu mor cu zile ca in Romania, dar sa pierzi agoniseala de o viata nu este o perspectiva prea buna. Mama lui Obama a murit de cancer, si in ultimele luni si-a pierdut mult din timp si energie luptandu-se cu compania de asigurari care nu voia sa ii acopere tratamenul. Nu i-a grabit moartea (cel putin nu in cazul ei oricum se trata, doar ca ii venea nota de plata acasa si nu era platita de asigurare), dar cancerul e destul de mare pacoste fara ca bolnavul sa se mai lupte si cu compania de asigurare.

Toate tarile dezvoltate au sisteme de asigurare medicala regulate si subventionate de stat, fie private ca Elvetia (care cum propune Obama, interzice discriminarea impotriva oamenilor deja bolnavi), fie de stat ca UK sau Canada. Si totusi, desi toate tarile dezvoltate sunt democratice, nici un popor nu a cerut ca sistemul sau sa fie complet privatizat si dezregulat. Personal cred ca America are mare nevoie de o reforma fie in forma elvetiana, fie canadiana, dar orice ar fi mai bun decat sistemul de asigurari de acum.

In sistemul de acum american, doar 70% din platile pentru companiile de asigurare se duc la spitale sau doctori. 30% sunt overhead--birocrati care incearca sa reduca sau sa elimine platile medicale (in multe cazuri gasind nod in papura sau defacand contracte cand le merge figura), reclame pe toate posturile de televiziune, bonusuri obscene (in 2006 CEO-ul UnitedHealth si-a tras un bonus de 1.1 miliarde dolari). Intr-un sistem regulat de stat, ca in Elvetia (care interzice discriminarea impotriva oamenilor bolnavi, si probabil ca si reclame la televizor), overhead pt. asigurari private este de doar 6-7% in loc de 30%. Iar intr-un sistem de stat (ca in Canada sau UK), overhead este de doar 3-4%.

Anonim spunea...

@Torin

Foarte inflacarata postarea ta. Mi-a placut si mie. E foarte buna de animat masele, adica de umflat mamaliga.

O mica observatie, ai amestecat impozitarea cu sistemul ticalosit.

PS: Sper sa fim forever young !

...

Sincer tot nu inteleg cine il impiedica pe cosmix sa locuiasaca in buricul Bucurestiului. Calm ca v-a inflamat bula. Inca putina rabdare si o sa va permiteti sa dormiti pe Unirii, daca va mai doriti cumva.

Cat despre impozitare, sunt adeptul unei impozitari la fel pentru toti si usor crescatoare de la a 234 ...

Din pacate cam ploua si am avut timp de prostii. Maine ma duc in rezervatia Bila-Lala. Salutari.

alex.dumitrascu spunea...

Sunteti muribunzi, asa ca vedeti-va de coma voastra si taceti din gura.
Sau ma rog, discutati si voi despre locuri de veci. Sunt si astea o investitie imobiliara, o sa creasca sigur.

ionut spunea...

cezar

M-am razgandit, nu-ti mai explic pe indelete, ci scurt: cand vrei sa cumperi ceva si intalnesti un samsar, folosesti metodele lui!

lys spunea...

Bine v-am gasit, tineri isteti si muncitori. Va saluta un biet pensionar.

Va multumesc umil ca inca nu m-ati impuscat. Profit de putinele clipe care mi-au mai ramas ca sa va atrag atentia asupra catorva chestii interesante.

Va plangeti ca aveti in spinare o caruta de puturosi si va bateti cu caramida in piept ca nu mai puteti de atata munca, in timp ce economia nu produce absolut nimic.

Asta in timp ce voi va puteti castiga existenta pe piata libera, puteti acumula capital si bunuri prin care sa va asigurati batranetile, in timp ce eu sunt prizonierul unei pensii mizere.

Va indignati ca noi pensionarii "ocupam" centrul oraselor pe care tot noi le-am construit, si aveti impresia ca vi se cuvin pe deplin doar voua.

Va vaitati ca noi pensionarii nu am platit "aproape nimic" pe apartamente, dar tin sa va amintesc ca am platit cu o viata in care am muncit mai mult decat veti munci voi in 7 vieti. Drept dovada, inca circulati pe drumurile facute de noi, stati in bloacele facute de noi, consumati curent produs de centralele construite de noi samd. Pana si gloantele cu care visati sa ne impuscati sunt facute tot de noi.

cezar spunea...

Stati linistit, dle 'pensionar', baietii glumesc, se mai descarca si ei. Stiu, 'inainte' asta se facea prin barfa cu vecinii, poate chiar un rebus, dupa aia hop pe nevasta, da' ei n-au femei asa ca stau si se injura "pe net" toata ziulica.
Uitati, pina sa simtiti 'gloantele', amintiti-va ca oricum nu se intampla nimic. LOL.

Anonim spunea...

Ikpeba, dupa logica ta in Burj Al Arab ar trebui sa locuiasca fara nici o problema sclavii adusi din india si bangladesh sa-l construiasca, nu-i asa ? voi boshorogii aveti o logica economica de sta matza-n coada. uite si de asta e rromania unde e ...

Anonim spunea...

ikpeba, esti un troll.
si daca n-ai fi: v-ati pensionat la 50 de ani, ati muncit prost si ati dus-o majoritatea mai bine decat meritati. vorba celebra 'timpu trece leafa merge' tot voi ati inventat-o.
daca erati asa destepti nu va trezeati astazi cu pensii de mizerie, si daca erati asa de luminati nu votati cum ati votat.
daca erati asa de valorosi va educati copiii in spiritul muncii oneste si responsabile dar vai....voi nici n-ati stiut vreodata ce e aia.

daca ati ajuns la mana hienelor tinere, care dimpreuna cu bloacele sunt tot opera voastra, nasol, insa nu aveti dreptul sa va plangeti. in timp ce voi ati fi putut sa va educati copiii, noi nu ne-am putut alege bosorogii, asta-i diferenta.

deci da, batrani ai patriei, va acuz si nu am mila de voi. tiiiiiiiime, is on my side.....

Unknown spunea...

@Ikpeba
aveti pe undeva dreptate ca toate lucrurile mentionate au fost facute de generatia Dvs. si e cam drept ca mai nou preferam sa fim cu totii "ajenti" de vanzari sau burtigarzi decat sa tragem la saiba. Buba e ca nici unde sa tragi la saiba nu mai ai, ca s-a furat tot ce era de furat, inclusiv saiba. Au fost si lucruri bune sub Nea Nicu (in mod clar nu Lenuta), ideea in sine de colectivizare ar asigura (in teorie) o productivitate mai mare decat cea a agricultorilor individuali. din cate imi amintesc eu Baraganul era irigat, acum se transforma in desert. au fost fabrici, s-a construit drumuri, bloace mandre pe care si le-a permis romanu de rand fara sa isi vanda rinichiul si s-o scoata pe Maria la produs. sa nu uitam siguranta publica (din pacate cel mai des si personala).
nu suntem nici mai harnici, nici mai destepti, nici mai lenesti nici mai prosti decat generatia de dinainte. intodeauna va fi o oarecare disolutie intre generatii. dar iarasi nu mi se pare corect ca un pensionar sa aiba o pensie echivalenta cu a unui individ activ cu studii superioare (ma rog, in ce masura "studiile" de azi mai reflecta ceva, asta ar fi alta discutie). stiu ca e greu sa te rupi de cuibul in care ai stat o viata dar iarasi nu mi se pare corect sa stai in buricul targului, sa traiesti de pe o zi pe alta ca asistat social pina la urma cand ai putea fie sa vinzi, fie sa te muti la spatiu mai mic, fie sa dai in chirie si sa te muti la tara sau mai la periferie si sa te ajuti cu ce iti ramane.
nu vreau sa deviez de la subiect. incet, incet ajungem unde vor toti sobolanii astia care ne conduc, sa ne intoarcem unul impotriva altuia, numai sa nu ne uitam la ei sa vedem ce manareli fac. trecem de la "atentie la capitalistii americani" ( sub Nicu) la romania-ungaria (imediat dupa revolutie) si la razboiul parinte-fiu mai nou. nu cred ca ne uitam unde trebuie. si poate ca ar trebui sa dam dracului micul electoral si sa le bagam noi ceva in gura maritilor conducatori, la randul nostru. cu mic, cu mare, fiecare cu ce are.

elzorab spunea...

domnule ikpeba, aveti dreptate. pensionarii au muncit intr-un sistem care nu le-a permis sa acumuleze alte valori decat o locuinta primita de la stat. au muncit pentru stat iar unul dintre beneficiile lor, pentru salariul mizerabil a fost o locuinta de stat.

nu-mi pare corect ca regulile jocului sa fie schimbate acum, cand acestia nu mai au nici o alta sansa...e ca si cum ai lua o tzeapa dubla.

in alta ordine de idei, nesimirea si lipsa de respect cu care sint atacati pensionarii imi confirma inca o data ca romania este o tzara de un primitivism greu de descris. prostul gust, nesimitirea, manelismul lipsa de respect, de maniere si, in final, de omenie a cetatenilor ei au impins-o pe buza preapastiei.

nu uitati:

"Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău."

e prima porunca insotita de o promisiune.
stiu, voi sunteti educati si inteligentzi, atei, voi va ghidati dupa alte principii, iar apoi va miratzi de ce traiti in mizerie, atat fizica cat si morala....

"Nici un cuvant. Nu-mi spune ca-i o forma,
Cunosc insemnatatea ei deplin.
Stiu, voi aveti in viata alta norma..."


nu uitati, nu pensionarii sunt cei care v-au vandut dezvoltatorilor imobiliari, care v-ai mintiti si v-au furat. altii sunt de vina. deschideti-va ochiiii!!!!!

elzorab spunea...

http://www.capital.ro/articol/tranzactii-imobiliare-de-12-milioane-de-euro-in-t2-in-romania-123312.html


dupa ce vanzarile s-au prabusit cu 98%, cam cu cat credeti ca vor scadea preturile? dar impozitul pe prorietate?
ok, sa spunem ca in conditiile actuale pentru o casa de 60 000 de euro, impozitul corect e de 600 de euro. cam cat credeti ca e impozitul corect daca pretul scade cu 80%????

e, e exact 48 de euro!!!!!! atat se plateste si acum, deci nu inteleg de unde atata inversunare.

asa e, daca n-ai, n-ai. strigi cu disperare sa moara si capra vecinului, ca de ce sa fi tu singurul fara capra...

dar asa cum am spus si pe forumul celalat, eu as pune o taxa pe lene si prostie. deci toti cei care nu au inca o casa, sa fie taxati pentru toti banii pe care i-au cheltuit aiurea pe bautura si femei. cred ca statul ar castiga de zece ori mai mult daca ar taxa lenea si prostia decat sa-i taxeze pe cei harnici, productivi, performanti, cei care duc societatea inainte.

nu cei care au munciti din greu si au cumparat o casa sunt vinovati pentru cresterea preturilor ci tocmai cei lenesi si lacomi, prosti si needucati, carora li s-a permis acces nelimitat la bani, iar acesti bani au fost cheltuiti ca atare, adica au fost risipitzi pe negandite pe mertzane si pe cloace supraevaluate, sperand din tot sufletul sa se capatuiasca peste noapte fara pic de munca ci doar prin speculatii...

asa cum spunea si in emisiunea lui mandrutza. dezvoltatorii imobiliari sund de vina ca au alimentat si profitat de lacomia si prostia fara de margini a romanilor, dar nu ei au provocat explozia preturilor. nu aveau cum. explozia a fost provocata tocmai de catre mare masa a populatiei, masa extrem de needucata din punct de vedere economic, dar extrem de lacoma, care s-a si vazut dandu-le cu tifla fracezilor si nemtzilor, gandisndu-se cat de bogati vor fi ei peste inca 5 ani, daca preturile continua sa creasca cu 50% pe an...

hai ca m-ati scarbit de tot, mentalitate bolnava de comunisti. hai sa-i omoram pe toti care muncesc, sa nu mai produca nimeni nimic, asa, daca nu reusim noi sa tinem pasul cu ceilati, macars a le dam la tzurloaie sa fie toti ca noi, rupti in coate, poate asa o sa scada preturile la case si ne putem si noi permite cate ceva...

ati deraiat de tot, domnilor, ati luat-o in directia gresita, vina e a altora nu a celor care au muncit ci a celor care au furat, taxati-i pe aia, puneti o taxa pentru furt si delapidare, nu una pentru munca si proprietate....

elzorab spunea...

http://www.bloombiz.ro/finante/cine-a-facut-porcaria-mai-mare

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/news/cfr-marfa-se-scoate-la-vanzare-pentru-cateva-miliarde-bune-de-euro.html?3927;4726493

Dupa ce vindem si ultimele ctitorii ale parintilor nostri, sa vedem cu ce ne vom prezenta la apel in fata copiilor. Sa ne dorim multa bafta !

wingover spunea...

pentru cei mai tineri, fara suparare, o lectura scurta si foarte interesanta: http://www.edge.org/3rd_culture/derman09/derman09_index.html

wingover spunea...

"Doctors testing comatose patients for signs of life give up when there is no response to pain. Fiat money incorporates only two of the three primitives, pleasure and desire. Genuine money should always involve the recollected pain involved in creating it."

AristotelCostel spunea...

Frumoasă schimbare de direcţie.

@Elzorab

Ţara asta nu se poate schimba doar pe baza a 4-5 milioane de tineri.

Am crezut că liberalii chiar intenţionează, după mărirea substanţială a pensiilor (1 punct de pensie reprezintă ~40% din venitul mediu BRUT), să elimine "survenţiile". Asta i-ar fi obligat pe mulţi să se gândească serios la spaţiul pe care şi-l pot permite, totodată scutind contribuabilul să arunce bani pe geam.

Unde crezi tu că putem ajunge dacă punem la căruţă 33% din România, iar restul n-au nici măcar datoria morală să-şi strângă balele care le curg din gură?

Dacă le dai 2 lei în plus sinistraţilor comunismului, oul din piaţă se scumpeşte un minut mai târziu cu 2 lei. Ce zici că fac ctitorii neamului? Se împrumută să cumpere 2 ouă că cresc preţurile, iar de-al de cezar, care-şi vinde ouăle... de la părinţi, le râde în nas... ălora 33%.

Şi scuză-mă, dar eu deosebesc bătrânii români de animale după miros. Să mai vorbim de respect? Dar ei se respectă pe ei înşişi? De fapt, lasă-i să pută... că nu mai au mult.

Disclaimer: utilizatorii de Fa/Irinel să mă scuze, dar eu nu i-am întâlnit.

@wingover

Seniorule, care-i legătura cu tinerii?

Anonim spunea...

elzorab, vorbesti de pensionari de parca ei nu ar fi la fel de rromani ca si restu populatiei mai tanara decat ei. din punctul meu de vedere isi merita soarta poate chiar mai mult decat tinerii din ziua de azi

Unknown spunea...

Vladone: E o mare eroare sa crezi ca un stat ar trebui sa-si fundamenteze nevoile de taxare pe costurile de existenta.
Statul exista si are sens in ideea de a asigura niste servicii noua cetatenilor mai bine decat am face-o daca am fi doar o masa amorfa de indivizi ne-statalizati.

Deci, logic, cheltuielile statului trebuiesc fundamentate in funtie de serviciile pe care le asigura cetatenilor si calitatea acestora.

In fond ce este statul? In mod concret este un numar de functionari ierahizati intr-un anumit mod. Pai costurile de existenta ar putea fi oricat de mari, pentru ca in mod firesc toti functionarii astia vor s-o duca cat mai bine . Asa ca ei pot
"justifica" de la an la an o crestere tot mai mare a costurilor de existenta a statului si uite asa statul se transforma intr-o institutie in sine pe care cetatenii ajung s-o slujeasca intr-o relatie tipica de stapan-vasal. In fond, exact asta se intampla in Romania. Cheltuielile statului au crescut de nspe ori iar serviciile asigurate cetatenilor au ramas la fel de proaste. In timp ce tot felul de personaje gen Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc, Mitrea, Nastase, etc au adunat averi de nababi din lefusoara lor de la stat.

P.S. Ca simplu fapt divers, intr-adevar Manole a devoalat mai subtil sau mai pe fata in panseurile lui politice tendintele de stanga, nuanta P.S.D. Desi eu personal cred ca P.S.D-ul si in general partidele din Romanica nu au nicio treaba cu stanga sau dreapta, sunt pur si simplu niste gasti de baieti care se lupta intre ele sa-si imparta tara, doar ca si-au ales fiecare alta doctrina politica pe post de stindard si praf in ochii prostilor (alegatorilor).
Desigur, cu toate ca alegerile sale mi se pare surprinzatoare, indiferent de simpatiile politice, stima mea pentru Manole ramane absolut aceeasi

Unknown spunea...

Torin
foarte bun post - de acord cu multe din cele scrise de tine

all
Eu cred ca trebuie sa se stabileasca niste grile de impozitare rezonabile si obligatorii pentru toata lumea in ceea ce priveste locuinta de domiciliu.

Si cred ca influentele in calculul grilei in ceea ce privesc valoarea imobilului si venitul mediu ar trebui sa fie intr-o proportie de genul 80%-20%. Desigur ar trebui mare atentie in stabilirea valorii de impozitare pentru ca valoarea de piata este variabila iar aceasta valoare de impozitare ar putea chiar influenta piata intr-un fel sau altul.

Nu sunt de acord cu niciun fel de metode de amanare / scutire de la plata acestor impozite a diverselor categorii sociale. (Exceptie ar putea face doar persoanele cu handicapuri grave)

Mi s-ar parea situatii la fel de aberante ca cele in care posesorii de apartmente de 3 camere in buricul marilor orase primesc subventii la plata cladurii.
Adica pana la urma, ok, inteleg ca sunt oameni care poate sunt batrani, pensionari cu venituri mici, bolnavi dar mai las-o si-n pana mea... cand tie ti-a dat tatuca Iliescu apartament in buricul targului pe doi lei in timp ce altuia i-a dat pe aceeasi doi lei apartament tip-vagon in bloc cu vedere la porumb, FARA SA AI ALT MERIT DECAT CA S-A NIMERIT SA LOCUIESTI ACOLO CU ACEEASI CHIRIE LA STAT, ai fost favorizat odata si inca foarte mult fata de altii care teoretic au pornit cu aceleasi drepturi ca si tine. Cat mai vrei pomana pe spatele altora, sa-ti plateasca caldura si sa te scuteasca de impozit? Vinde-ti apartamentul si muta-te unde-ti permiti impozitul si incalzirea si mai ramai si cu o carca de bani.

Asta in ceea ce priveste locuinta de domiciliu. Referitor la a doua, a treia proprietate,etc aici nu mai incape discutie, impozitul trebuie sa urce semnificativ.

Problemele majore sunt insa in numar de doua:

1. O mare parte a functionarilor superiori ai statului, incluzand aici si parlamentarii sunt ain situatia de a avea "n" case..as aca n-au niciun interes sa voteze o astfel de lege

2. Marirea impozitului la prima casa si lipsa oricaror "facilitati" pt anumite categorii afecteaza in mod direct bizonul electro de unde sus-pomeniti indivizi isi trag voturile. Asa ca iar, n-au niciun interes

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cosmiX spunea...

lkpeba,

cred ca am fost printre primi care am zis ca nu cred in solutia cu hai sa ii intelegem pe X si pe Y si sa ii ajutam,
ii nevoie de prea multa intelegere si nu o sa functioneze, altfel cu draga inima, mai ales ca tot inspre pensionare ne indreptam si noi

nu sunt sigur daca esti pensionar pe bune sau doar ai venit cu o abordare reconcilianta, oricum, respect, postul tau vine cu un punct de vedere echilibrat, la fel si pt Miorlau Pufos

Torin spunea...

@Hubble

Ce e ala sistem ticalosit in afara de-o vorba goala aruncata de-un securist? Elaboreaza.
Exista ticalosie - ticalos, crima - criminal, tortura - tortionar, hotie - hot, vina - vinovat samd Bine, la noi nu exista nimic din toate acestea, tot ce tine de fiinta omeneasca e ameliorat, diluat, e light, avem spirite si caractere light care nu ingrasa si nu dauneaza ...corpului

Nu am confundat nimic, am 'atacat' propunerea lui Manole din 2 unghiuri:

1. Motivatie
Daca Manole si-ar fi manifestat grija fata de cei multi si nevoiasi printr-un act de vointa proprie era o chestie.
Impozit 0% pentru natural born assisted, 2% pentru boul ramas la jug pentru ca asa mi-e vrerea, asta mi-e vointa.
N-a spus asa, a ales sa 'explice', a invelit totul intr-o poleiala morala nu greu de digerat ci imposibil de inghitit. Popor de victime fara calai.

2. Esenta
In esenta eu nu mai suport legi speciale pentru nimeni, nici pentru mine, nici pentru tata, nici pentru mama lu' mama lu' tata, pentru nimeni.

ionut spunea...

elzorab

"dar asa cum am spus si pe forumul celalat, eu as pune o taxa pe lene si prostie. deci toti cei care nu au inca o casa, sa fie taxati pentru toti banii pe care i-au cheltuit aiurea pe bautura si femei."

Inainte de a publica un comentariu tu re(citesti) ce scrii?
Va sa zica toti cei care nu au inca o casa sunt lenesi si prosti.
Crezi ca daca eu am 5 case, asta ma face automat mai destept( eventual de 5 ori) decat daca locuiam cu chirie!?
Mai gandeste-te!

ionut spunea...

Hubble

"Dupa ce vindem si ultimele ctitorii ale parintilor nostri, sa vedem cu ce ne vom prezenta la apel in fata copiilor. Sa ne dorim multa bafta !"

Poti sa explici de ce ar trebui sa ma "prezint eu la apel" in fata copiilor? Sau invers?
Sunt satul de ctitorii...

Cand s-a "ticalosit" sistemul? Te-ai gandit vreo secunda ca asa a fost conceput, ticalos?

mobutu spunea...

Torin,
corect, aia e esenta ... FĂRĂ LEGI SPECIALE !!!

elzorab spunea...

ionutz, daca cei care au o casa sau mai multe sunt toti hoti si criminali si, in consecinta trebuie sa plateasca impozite cat mai multe si cat mai mari, atunci toti cei care nu au nimic sunt lenesi si prosti si consider ca prostia si lenea trebuie descurajate, deci, propun sa fie taxate in consecinta.

cat despre locuinetle tale, mai scuteste-ne ne-ai mai spus cate si te asigur ca nu esti singurul care are, dimpotriva, sunt altii cu mai multe, dar care nu cred in capatuirea de pe urma lor....

ionut spunea...

elzorab

"ionutz, daca cei care au o casa sau mai multe sunt toti hoti si criminali si, in consecinta trebuie sa plateasca impozite cat mai multe si cat mai mari, atunci toti cei care nu au nimic sunt lenesi si prosti si consider ca prostia si lenea trebuie descurajate, deci, propun sa fie taxate in consecinta."

Devii din ce in ce mai incoerent.
Cine de pe blogul asta ( da' te rog, cu exemple clare) a sustinut ca cei care au o casa sau mai multe sunt hoti si criminali, si ca doar hotii si criminalii trebuie sa plateasca impozite?

Te mai intreb odata: de cand se masoara prostia sau desteptaciunea in functie de numarul de case detinute/nedetinute?

cezar spunea...

"""""""dar asa cum am spus si pe forumul celalat, eu as pune o taxa pe lene si prostie. deci toti cei care nu au inca o casa, sa fie taxati pentru toti banii pe care i-au cheltuit aiurea pe bautura si femei.""""""

Antologic.
Ramane de vazut daca banii cheltuiti pe dame si bautura chiar au fost prost plasati :))
Mai ramane, fereasca Sfantu', sa compromitem si ideea de gipan in fata blocului.

"Te mai intreb odata: de cand se masoara prostia sau desteptaciunea in functie de numarul de case detinute/nedetinute?"

Damn ! Spune-i asta lui costel :))

"Devii din ce in ce mai incoerent." Va spun asta de 1 an.

Dorin spunea...

@All
http://www.capital.ro/articol/tranzactii-imobiliare-de-12-milioane-de-euro-in-t2-in-romania-123312.html

"Tranzacţiile imobiliare din România au însumat în perioada aprilie-iunie 12 milioane euro, cea mai redusă valoare trimestrială din ultimii cinci ani, în scădere cu 98% faţă de rezultatul din perioada similară din 2008, de 696 mil. euro, reflectând blocajul pieţei, potrivit Cushman&Wakefield România."
Trosc... pleosc ... Buf...
Vai, vai, vai ... cate tranzactii ... tre' domle sa fi fost...

elzorab spunea...

ionutz draga, eu nu ma voi lasa atras intr-un conflict cu tine.
da, sunt de parere ca intr-o economie corecta cei cu o pregatire superioara si care muncesc mai mult vor detine o cantitate mai mare de valoare creeata decat cei care muncesc mai putin.

pe scurt, ca sa nu spui ca sunt necoerent:

sustin munca, performanta, capitalismul, acumularea de valoare de catre cei care muncesc, protectia sociala in masura bunului simtz. nu sustin impozitarea cu nesimtire a tuturor celor care muncesc si care au acumulat o anumita cantitate de valoare pentru ca acest lucru descurajeaza munca si performata si favorizeaza lenea si prostia.

deci, de ce-ti par eu lipsit de coerenta este urmatorul fapt. detin si eu un numar de imobile nu doar in romania, dar pentru ca nu am mentalitate si interese de speculant, adica vinde repede si castiga cat poti in cel mai scurt timp, sunt de parere ca aceste imobile sunt supraevaluate, chiar si de 5-10 ori fata de valoarea cu care le-am achizitionat. eu am facut un plasament de lunga si foarte lunga durata, 20-30 de ani si, deci, nu-mi convine sa fiu taxat pentru ca acestea s-au supraapreciat peste noapte fara ca eu sa fi avut nici o singura vina. nu-mi convine ca taxa sa-mi fie stabilita cu preturile de bula imobiliara iar peste doi ani sa mai valoreze doar 30% din cat valoreaza acum taxa sa ramana la valorile de bula.

deci, da sunt o persoana peste nivelul mediu din punct de vedere material dar care nu crede nici in inavutirea peste noapte prin specula imobiliara dar nici in suprataxarea celor care au muncit cinstit.

cred ca preturile se vor prabusi si vor ajunge acolo unde le e locul, intr-o tara din margine europei, atat fizic cat si economic dar si din punct de vedere al civilizatiei si infrastructurii. stii cum se spune: location, location, location!

deci, impozitele vor fi mici, preturile mici si salariile mici. se v-a reveni la normal, la starea de echilibru, iar pentru cei care spera ca romania poate intra in europa, sa se alinieze ca nivel al salarilor, preturilor la case si asa mai departe, le dau o veste trista. aceasta nu se v-a intampla pe parcursul vietii lor, v-a trebui sa treaca generatii si multa munca dar si sansa multa si stabilitate economica si politica pana acest lucru se va intampla.

in rest, multa bafta si putere de munca....

ionutz, daca prin impozitare progresiva nu se insinueaza ca aceasta ar fi fost dobandita incorect, atunci de ce se doreste aceasta impozitare progresiva?

daca tu ai cinci apartamente, nu platesti de cinci ori mai mult imopozit decat unul care are unul singur? nu este destul de etic?

de ce sa platesti de zece ori mai mult, cata vreme tu deti doar de cici ori mai multa valoare? si de ce casele sa detina un statut aparte fata de aur, diamante, masini, tablouri, apa minerala. de ce sa nu-i impozitam progresiv pe cei cu trei telefoane mobile?

de ce sa fie pedepsiti cei care muncesc si de ce sa fie favorizati cei care nu o fac?

ionut spunea...

elzorab

"deci, de ce-ti par eu lipsit de coerenta este urmatorul fapt. detin si eu un numar de imobile nu doar in romania, dar pentru ca nu am mentalitate si interese de speculant, adica vinde repede si castiga cat poti in cel mai scurt timp, sunt de parere ca aceste imobile sunt supraevaluate, chiar si de 5-10 ori fata de valoarea cu care le-am achizitionat. eu am facut un plasament de lunga si foarte lunga durata, 20-30 de ani si, deci, nu-mi convine sa fiu taxat pentru ca acestea s-au supraapreciat peste noapte fara ca eu sa fi avut nici o singura vina. nu-mi convine ca taxa sa-mi fie stabilita cu preturile de bula imobiliara iar peste doi ani sa mai valoreze doar 30% din cat valoreaza acum taxa sa ramana la valorile de bula."

Mai citeste odata propunerea lui @sapte mai, cu care eu m-am declarat perfect de acord (n-avea rost sa postez una identica). Adica eu sutin impozit la valoarea declarata. Insa daca vrei sa vinzi locuinta la un pret de 10 ori mai mare, trebuie sa accepti si reversul: plateste mata diferenta de impozit pentru toti anii in care ai detinut casa ,LA VALOAREA DE VANZARE. Iar vanzarea sa fie conditionata de dovada platii impozitului in aceasta formula.
Daca esti intr-adevar cinstit, si nu ai "mentalitate de speculant", nu vad de ce n-ai fi de acord cu aceasta propunere.

In legatura cu impozitarea progresiva in functie de numarul de case si nu stiu ce povesti lacrimogene cu protectii sociale, legi speciale si tot felul de asistati, un singur lucru am de spus.

2 dintre multitudinea de "piloni" pe care sta, in toata lumea,CIVILIZATIA sunt:

1)Impozit progresiv in functie de avere
2)O (una) UNICA lege (fara exceptii) pe care o respecta TOATA lumea (sau ma rog, marea majoritate a cetatenilor).

elzorab spunea...

IONUTZ, IN TOATA LUMEA EXISTA IMPOZIT PROGRESIV??????


GRESESTI SI SE VEDE CA DIN TOATA LUMEA TU TI-AI GASIT SA LE DAI CA EXEMPLU PE CELE MAI COMUNISTE.

TE ASIGUR CA AICI UNDE SUNT NU EXISTA TERMENUL DE IMPOZIT PROGRESIV CI DE IMPOZIT CORECT, EXISTA DOAR NISTE MICI FAVORURI FACUTE CELOR SARACI, DAR PROCENTELE SUNT MICI, E VORBA DE 2-3-5% PE CAND TAXA PROGRESIVA LA CASE E DE 25% PENTRU PRIMA SI AJUNGE LA 100% PENTRU A CATA? NU MAI STIU...

N-AM NIMIC IMPOTRIVA CATORVA PROCENTE IN PLUS, DAR AICI SE DICUTA DESPRE AUZURI IN TOATA REGULA, DUBLAREA IMPOZITULUI PENTRU CEI CARE AU MAI MULT INSOTITA DE STABILIREA IMPOZITULUI LA NISTE VALORI DE BULA IMOBILIARA, CEEA CE INSEMNA CA IN CONDITII REALE AJUNGI SA PLATESTI IMPOZIT SI DE ZECE ORI MAI MARE DECAT IN CONDITII NORMALE. EU VORBESC DE ABERATII SI ANOMALIILE CARE APAR INTR-O SOCIETATE SI ECONOMIE SUBDEZVOLTATE....

Anonim spunea...

@Ionut:
In cazul impozitului progresiv se pleaca din prima de la premiza ca nimeni nu merita sa castige atat. Chiar daca patronul zice altfel, sunt unii in costum undeva care zic ca tu nu meriti.
@All:
Despre cei care sunt de acord cu cresterea impozitului, eu zic sa il susineti in continuare. Oricum cam tot voi o sa si il platiti. Platiti pensia la pensionari, medicamentele lor, chiar si spitalizarea, acuma tocmai v-ati oferit sa le mai platiti si un impozit.
@ikpeba:
Hai lasati-o moarta cu realizarile voastre ca macane. In toate orasele unde au fost lasate sa putrezeasca, viata e mai buna, numai unde s-au agata de ele se moare de foame. Poate Constanta sa faca exceptie. Singurul lucru care e tot aruncat in fata e cu irigatiile, dar nu am auzit de nimeni daca erau si eficiente. Zeci de tone la ha, dar stateai la coada la paine.

O seara buna la toata lumea!

ionut spunea...

elzorab

N-are rost...

ionut spunea...

taica

"@Ionut:
In cazul impozitului progresiv se pleaca din prima de la premiza ca nimeni nu merita sa castige atat. Chiar daca patronul zice altfel, sunt unii in costum undeva care zic ca tu nu meriti."


???
N-am inteles! Vrei sa explici?

Anonim spunea...

Impozitul progresiv este din start o penalizare pentru calitate. Daca cineva poate sa produca mult mai mult decat altii, atunci acesta va intra intr-o noua banda de taxe, mai mare. Argumentul adus initial pentru acest impozit era ca nimeni nu merita sa castige acele sume. L-am dat pe acest fiindca dupa o perioada s-a trecut la explicatii mai fardate, dar in esenta e acelasi lucru.

Daca imi explici ce nu intelegi, poate pot fi mai clar.

De asemenea impozitul progresiv nu este o sursa de bunastare in acele state, ci sunt de fapt o consecinta a bunastarii. Inainte s-a creat averea, si abia apoi s-a venit cu ideea impozitarii diferentiat, folosindu-se diferite metode electorale. Cum mereu sunt mai multi oameni saraci decat instariti, ghici unde s-a ajuns.

cezar spunea...

"N-am inteles! Vrei sa explici?"

Dl. Cojocaru e vestit pentru lipsa de intelegere a unor silogisme deseori simplute. Nu mai vb de consecinte mai departate ale unor prostii cat casa de mari.
Omul ti-a explicat in clar : el crede ca impozitul progresiv e o invitatie sa produci mai putin, daca tot se duce diferenta la stat.
Asta crede el,ce-o fi frate asa sofisticat.
Nu c-as fi de acord cu el, DAR ASTA SPUNE OMU, COJOCARU, ACUM AI INTELES ??

"De asemenea impozitul progresiv nu este o sursa de bunastare in acele state, ci sunt de fapt o consecinta a bunastarii. Inainte s-a creat averea, si abia apoi s-a venit cu ideea impozitarii diferentiat, folosindu-se diferite metode electorale". Corect. Doar n-o sa creezi bunastarea clasei de mijloc luandu-i 50 la suta impozit.

In alta ordine de idei, corelarea impozitului pe proprietate cu pretul de vanzare, care este mereu al pietei, nu ca vrea vanzatorul asta (poate vor intelege si retarzii lucrul asta complex) duce la mutarea unor sume de bani dintr-un buzunar (al vanzatorului) in cel al statului. Nu mi se pare o mare scofala. Pretul de vanzare TOT al pietei va fi, fericiti cu duhul.
La fel, pensionarul vanzator va fi fericit sa constate ca trebuie sa faca credit pt. a-si achita spectaculosul sau impozit, inainte de a putea incasa pretul tranzactiei. Way to go, Cojocaru :)) Asa-i trebuie, daca tot a tinut mortis cumparatorul sa-i ofere ...."un pret de 10 ori mai mare".

ionut spunea...

taica

"Impozitul progresiv este din start o penalizare pentru calitate."

Ce parere ai despre calitatea produselor suedeze, de exemplu?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Nici una :). Nu stiu nimic facut in Suedia. Din cate stiu Ikea are niste metode simpatice de a evita impozitele, SAAB nu a avut profit de mai mult de 10 ani. Sistemul financiar nationalizat si apoi reprivatizat acu' vreo zece ani este iar falimentar.

Cica suedezele sunt misto.

ionut spunea...

inteligentu' blogului

"Omul ti-a explicat in clar : el crede ca impozitul progresiv e o invitatie sa produci mai putin, daca tot se duce diferenta la stat."

D'aia produce microsoft din ce in ce mai putin!
Pe la scoala ai dat?
10% impozit din 100 euro = iti raman 90 euro
50% impozit din 1000 euro = iti raman 500 euro

"La fel, pensionarul vanzator va fi fericit sa constate ca trebuie sa faca credit pt. a-si achita spectaculosul sau impozit, inainte de a putea incasa pretul tranzactiei. Way to go, Cojocaru :)) Asa-i trebuie, daca tot a tinut mortis cumparatorul sa-i ofere ...."un pret de 10 ori mai mare".

La mintea ta ... a cazut o stea!

Saracu' pensionar asistat, cand sa plateasca impozitu', locuinta e vai mama ei, daca face 1000 euro. Cand s-o vanda, hopa, schimbam macazul, face 100000 ca deh! asta e pretul pietei, da' nu e vina lui!

Ma, da' tu numai de cumparatori BATUTI IN CAP ai avut parte, le-ai oferit tu un pret si ei nu si nu, au tinut mortis sa-ti ofere "pretul pietei". Ma rog, in cazu' tau tind sa te cred, cum e turcu' si pistolu'!

ionut spunea...

taica


"Nici una :). Nu stiu nimic facut in Suedia. Din cate stiu Ikea are niste metode simpatice de a evita impozitele, SAAB nu a avut profit de mai mult de 10 ani. Sistemul financiar nationalizat si apoi reprivatizat acu' vreo zece ani este iar falimentar."

No comment!

Anonim spunea...

Nu ai nimerit-o cu MS. Daca analizezi sistemul de taxe din SUA, ai sa vezi ca e putin altfel.

Si din nou pui boii in fata carului. MS nu are atata profit fiindca plateste acel impozit, ci plateste acel impozit fiindca ...

ionut spunea...

taica

"MS nu are atata profit fiindca plateste acel impozit..."

Nu te-ai trezit un pic cam devreme?

"ci plateste acel impozit..."

Exact sistemul asta de impozitare il sustin si eu!

Anonim spunea...

@Ionut:
Adica cu cat esti mai productiv, cu atat sa fi taxat mai mult? De ce sa nu iti exitinzi afacerea? De ce sa nu dai mai mult la investitori si acestia sa faca ce vor cu banii lor?

Acel impozit este o penalizare fiindca sunt mai buni ca altii, dar asta e parerea mea.

Dar asta e alta problema. Voiam numai sa punctez ca impozitul nu este un drum spre prosperitate, ci o penalizare pentru prosperitate.

ionut spunea...

taica

"Voiam numai sa punctez ca impozitul nu este un drum spre prosperitate, ci o penalizare pentru prosperitate."

De acord. Insa:
prosperitatea se obtine, de obicei (exceptii sunt putine si notabile), prin consumarea de resurse.
la ce bun prosperitatea intr-o tara cu unul dintre cele mai scazute standarde de calitate a vietii?

Hai sa transformam romania in paradis fiscal? Ce parere ai?

Anonim spunea...

taica said Voiam numai sa punctez ca impozitul nu este un drum spre prosperitate, ci o penalizare pentru prosperitate.
discutia pro/contra taxarii progresive se poarta de zeci de ani, dar nu pot sa nu remarc ca majoritatea tarile unde "se traieste bine" (inclusiv leaganul capitalismului, SUA) au sisteme de taxare progresive. niste fraeri ...

Anonim spunea...

@viitorulsunabine:
Am mai zis de cateva ori, taxele au crescut dupa ce s-a facut averea si prin metode electorale. Ca fapt divers, de fapt taxele in SUA au scazut in ultima vreme, povara este data de asigurari sociale si alte costuri similare.

Tot ca fapt divers, in SUA impozitele au fost cam 20%-24% din PIB cea mai mare parte a secolului XX.

In ciuda impozitului progresiv, mereu s-a colectat putin din acesta, insa a generat probleme sociale cum inflatia a introdus categorii ce inital sustinusera acest impozit in benzi superioare de impozitare.

cezar spunea...

"Ma, da' tu numai de cumparatori BATUTI IN CAP ai avut parte, le-ai oferit tu un pret si ei nu si nu, au tinut mortis sa-ti ofere "pretul pietei". Ma rog, in cazu' tau tind sa te cred, cum e turcu' si pistolu'!"

Pai nu vanzatorul ofera pretul, ci ala care vrea sa cumpere. Vanzatorul CERE pretul, se mai negociaza, evident in jos, si se face bate palma. Problema e complexa,recunosc, insa nu am cum sa explic mai bine.

ionut spunea...

cezar

O.K. mea culpa! Inlocuieste "oferit" cu "cerut", esenta frazei e aceeasi.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

"""
Pai nu vanzatorul ofera pretul, ci ala care vrea sa cumpere. Vanzatorul CERE pretul, se mai negociaza, evident in jos, si se face bate palma. Problema e complexa,recunosc, insa nu am cum sa explic mai bine.
"""

@cezar: tu, dupa 2 ani de stat pe blogul asta, n-ai inteles ca asta e diferenta dintre variatiile de pret datorate ciclicitatii normale a economiei si bubble-uri?

Cand cumparatorul nu mai negociaza deloc in jos si da cat se cere, eventual cu bonus, ca stie ca il va vinde nu cu 1% mai mult in 1 an (ciclu normal), situatie in care ar trage rau de pret :), ci cu 25% in 2 luni, ai o bula.

Anonim spunea...

taica, nu stiam ca impozitu se ia din PIB
pentru istoricul taxarii in sua poate ar fi mai bine sa studiem datele exacte, in loc sa vorbim discutii
apropo, ai ceva studii in domeniu ? ca vad ca te pricepi la analize sociale si stii care au fost/sunt cauzele problemelor din sua

cezar spunea...

123, pretul pe piata e format de pretul oferit de cumparatori vanzatorilor. Pricepi asta, dupa care accepti asta, si trecem mai departe. Pina atunci, intretine-te cu pishatul lui sapte. Oups !

alex.dumitrascu spunea...

@CEZAR
"pretul pe piata e format de pretul oferit de cumparatori vanzatorilor"

Numai cand se intalneste cu oferta, adica cand e acceptat de vanzator. Si intalnirea asta se intampla cand nevoia de bani a vanzatorului e mai mare decat lacomia. Asa ca un vanzator fra bani va accepta preturi mai mici decat unul care dispune de lichiditati. La fel, un cumparator cu mai multi bani va oferi preturi mai mari decat un cumparator fara lichiditati.
Chestia asta se intampla de cand lumea pe piata de capital, un banii sunt chiar marfa care se tranzactioneaza. Piata imobiliara e formata din operatori mai tampitei, nu se uita decat maidane, "apartamente", "ansambluri' si alte chestii din astea, care in lipsa banilor nu se pot tranzactiona, nu sunt altceva decat ciurucuri, lucruri inutile.
Ori oamenii astia isi inchipuie ca piata imobiliara merge cumva asa, independent de evolutiile economice, dupa bunul lor plac.
Ma amuza tafna si mirarea prosteasca a unor indivizi care nu pot sa priceapa cu nici un chip de ce un maidan pe care ei s-au hotarat sa-l vanda cu 1000 euro/m2 nu se va vinde in vecii vecilor.
Ipochimenele se infurie in prostia lor , ameninta clientul potential, il insulta, i; trateaza cu aroganta, atata ca banii sunt la client , pe care il cam doare in cur de socotelile acestor prosti.
Cu banii se pot face multe alte chestii utile si profitabile decat achizitia de "imobile". De exemplu importuri, exporturi, productie servicii, investitii de portofoliu.
Da astea sunt pentru lumea buna, nu pentru indivizi de la coada vacii cum e de exemplu Popp de ...chestia aia.

Dorin spunea...

@Cezar
"123, pretul pe piata e format de pretul oferit de cumparatori vanzatorilor"
Nu chiar! Din textul tau reiese faptul ca exista posibilitatea ca daca avem 1000 vanzatori pe anul x si 100 cumparatori dispusi sa ofere vanzatorilor 100.000 (pretul cerut / negociat) / apartament => pretul pietei 100.000 euroi ... ceea ce este fals.

cezar spunea...

"Ipochimenele se infurie in prostia lor , ameninta clientul potential, il insulta, i; trateaza cu aroganta, atata ca banii sunt la client , pe care il cam doare in cur de socotelile acestor prosti."

Nu stiu in ce lume 'imobiliara' sau altfel te invirti, pe client nu te poti 'supara'. Comportamentele inadecvate sunt neprofitabile, iar eu n-am asistat la 'zbierete' si aroganta, desi am de a face cu primitivi in genere. (Primitivul este omul care-si ignora optiunile si alege prost, si cam asa sunt romanii, cu putine exceptii)
Am intalnit nestiinta vecina cu inconstienta in promovarea unui produs,ca doar am 4 ani de banca, dar nevoia te invata si te civilizezi pina la urma.
Uite un posibil efect pozitiv al acestui blocaj al pietei :))

Draga Dorin, fiecare tranzactie e unica, asa ca daca mie imi ofera cineva un pret pe lotul ala disponibil de langa casa din Cornetu, atunci ala e pretul zonei pentru mine pe anul de gratie 2009, si basta.

elzorab spunea...

http://www.cancan.ro/2009-08-08/Ce-a-fost-mai-rau-a-trecut!-Europa-de-Est-a-scapat-de-criza.html

off, bine ca a trecut ca deja imi faceam griji...

bine ca am scapat....

Anonim spunea...

@viitorulsunabine:
Ma refeream la cat aduce la buget. In articolul indicat de tine exita si o lege, Hauser's Law si care cam confirma ce ziceam eu.

Uite un alt grafic cu incasarile din taxe si deficitul.

Imi cauti nod in papura sau chiar nu ai inteles ca ma refeream la incasari? Sa stiu sa fiu mai explicit data viitoare.

Nu stiu ce treaba au studiile si de ce ar trebui sa am o diploma in economie pentru a putea sa citesc si sa inteleg lucruri de bun simt. As putea sa iti zic linistit ca sunt doctorand la MIT sau absolvent Automatica Bucuresti sau student la Spiru Haret, in ultima vreme simbolul prostiei umane pentru multi. Pana la urma, dupa criza asta a aratat, economistii se pricep foarte bine la citit in stele.

Unknown spunea...

daca scrie in cancan atunci asa este

Tufis spunea...

"
123, pretul pe piata e format de pretul oferit de cumparatori vanzatorilor. Pricepi asta, dupa care accepti asta, si trecem mai departe. Pina atunci, intretine-te cu pishatul lui sapte. Oups !
"

Pai cezar, nu ne mai onora cu prezenta, daca dupa cei 4 ani de banca nu intelegi atata lucru, care e pana si in cursurile de la ASE.

Eu nu am zis ca nu e asa, ti-am explicat diferenta dintre cresterea normala din cadrul sinusoidalei economice si aia gen bula, ce zic eu si ce raspunzi tu. Conteaza si motivatia cumparatorului, si cea a vanzatorului :)

Dupa 2 ani tu atat ai inteles? :) Daca inca ai de mancare inseamna ca esti un tip foarte baftos, felicitari :)

Bine ca nu lucrezi la CERN, ca ne lua gaia pe toti.

ionut spunea...

Dorin

Pentru alde cezar&comp. "pretul pietei" (o "gogoasa" imobiliara dealtfel) se calculeaza dupa formula: sub 1400 euro/mp. constuit n-are cum!
Sau, daca in cornetu sunt 50 de terenuri de vanzare, si in 6 luni-1 an apare un ratacit care da 200 de euro/mp. ala e pretul pietei.

Dorin spunea...

@Cezar
"daca mie imi ofera cineva un pret pe lotul ala disponibil de langa casa din Cornetu, atunci ala e pretul zonei pentru mine "

Da... ia spune cati ti-au batut tie in usa sa-ti ofere un pret pe terenul ala din Cornetu sau pe altul ... in ultimele 6 luni si tu... indiferent de pretul oferit ai spus: "OK asta e pretul!" ?

Cezare, atata timp cat vanzatorii nu vor sa scada preturile, vor vinde cu taraita. (mai bine spus vor vinde cei care vor oferi produsul(teren, locuinta, casa)sub pretul celorlalti).
Vanzatorii nu ruleaza banii ... Cumparatorii nu beneficiaza de produs ....
Si asa ... bine pentru toata lumea :)

Unknown spunea...

Ce ne tot chinuim sa determinam:

'Pretul pe piata' =

1. pretul dat de 'posesorii de cloace' 'posesorilor de bani'
2. pretul dat de 'posesorii de bani' 'posesorilor de cloace'.

parerea mea:

1. valabil in balonare
2. valabil in de-balonare

Anonim spunea...

@ torin

torine (cu scuze pt reactia intarziata) nu credeam ca apuc sa citesc asa ceva pe blogu' lu Manole ! ...asta o fi semn ca se aproprie criza de sfarsit :D
Bravo oricum !!!

alex.dumitrascu spunea...

@cezar
Nu ma invart intre imobiliari. E vorba de o emisiune a lui Mandruta de la antena 3 cu un bou pe care il chema Popp.
Si nu exagerez cu epitetele, n-am vazut niciodata ipochimen mai tampit.

CUMPARATOR spunea...

Sfarsitu' crizei!

http://www.zf.ro/eveniment/dezastru-imobiliar-92-la-tranzactii-in-semestrul-i-4732640/

Acu' dupa prima jumatate a anului e un moment bun de meditatie pt. fiecare dintrei noi - cei care mai postam pe aici. Verificam fiecare ce am postat intre ian si iunie 2009 pe blogu' asta si gasim fiecare raspunsul la intrebarea - "Sunt un idiot sau poate ca nu ?"

Nu e mare lucru daca-ti zic unii sau altii ca esti "prost". Marea problema e daca nu cumva chiar esti prost - in realitate si in toata splendoarea. Un veritabil "luptator cu gura".

Anonim spunea...

solutia crizei, 10 zile de concediu fara plata. GE-NI-AL !!!
http://standard.money.ro/articol_104596/guvernul_imbratiseaza_solutia_business_standard__vacanta_neplatita_pentru_bugetari.html

elzorab spunea...

cateva probleme de matematica:

"În ultimii patru-cinci ani, am asistat la o creştere foarte mare a anvelopei salariale în sectorul public. De la 4,5% în 2004 la peste 8% la sfârşitul lui 2008."

numerele de mai sus se refera la pib.

apoi:

"Potrivit memorandumului semnat cu Comisia Europeană, cheltuielile cu salariile trebuie să scadă, în 2009, nominal, cu 4%."
4% din pib?

daca da, atuci cu tristetze trebuie sa va anuntz ca scaderea cheltuielilor cu 4% din pib insemna peste 100 de zile lucratoare fara salariu...

daca e doar 4% din totalul cheltuielilor e apap de ploaie in conditiile in care incasarile la buget vor scadea cu peste 40%

oricum, se observa cum incearca sa o o dea iarasi cu manipulararea, rasucind procente si inmultindu-le ca sa dea bine...se numeste statistica guvernamentala sau cum sa manipulezi opinia publica....

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

"Modelul de creştere economică bazată pe consum, încurajată de creşteri salariale peste aprecierea productivităţii şi de o creditare dublată an de an, totul pe fondul lipsei de investiţii în infrastructură, s-a dovedit aproape falimentar."

http://www.gandul.info/news/exclusiv-urmeaza-marea-concediere-banii-fmi-ajung-doar-o-luna-solutia-guvernului-sa-ne-imprumutam-in-continuare.html?3927;4732300

elzorab spunea...

mare noroc cu ghetea asta, amre geniu, oare de ce nu-l angajeaza administratia obama sa-si scoata si pe ei din criza? da-mi putin dobanda in jos si...gata, atrecut si criza....mai ce simplu era....

http://www.capital.ro/articol/ghetea-sper-ca-firmele-sa-si-revina-dupa-scaderea-dobanzilor-123395.html

Anonim spunea...

Imi place faza asta cu infrastructura. E potop, e molima, vin investitori, pleaca investitori, avem gripa porcina: nu avem infrastructura. Apoi cand ii intrebi ce inseamna infrastructura: strazi. E singurul motiv pentru care ne merge noua rau.

Anonim spunea...

manole, uite o idee de sondaj nou : "cand credeti ca explodeaza mamaliga in rromania ?". sper ca nu e vreun cretin pe aici care se indoieste ca nu se va intampla asa ceva

mobutu spunea...

Până la urmă pensiile vor fi majorate cu 2% din 1 octombrie 2009.

cezar spunea...

"De la 1 ianuarie 2010 impozitul minim va fi redus la domenii specifice, iar de la 1 octombrie se va aplica măsura neimpozitării profitului reinvestit. Cota unică şi TVA vor fi păstrate la actual nivel, iar pensiile vor creşte tot de la 1 octombrie cu 2%", a declarat astăzi premierul Emil Boc"

Mie mi se pare un premier bun. Voi ce parere aveti ?

AristotelCostel spunea...

Cezar, e unanimitate pe blog, tu si sufletul tau pereche v-ati adaptat bine la oras la o varsta usor intarziata, dar asta nu e singurul retard de care suferiti.

Neimpozitarea profitului reinvestit pe timp de criza e cea mai buna masura posibila.:)

TVA se va mari dupa urmatoarea vizita a FMI, iar pensiile vor fi rezolvate din curs.

Boc e un foarte bun premier şi poate intra în istorie... din mâinile creditacilor.

cezar spunea...

:)))

mobutu spunea...

Pe mine ma distreza ca, cica daca faci profit si-l reinvestesti dupa 1 octombrie 2009 atunci nu ti-l impoziteaza.
Da' totusi trebuie platit forfetaru, cel putin pana in ianuarie 2010 :)
boc sula gheorghe

mobutu spunea...

Cu alte cuvinte nu-ti luam impozit pe profitul reinvestit dar iti luam impozit forfetar aplicat pe CA/2008.
Genial!

cezar spunea...

Intrebare pentru genialul mobutu : Oare firmele cu profit de reinvestit... platesc impozit forfetar ?
Cine oare ne lamureste :))

Marona spunea...

Eu te lamuesc, oh Cezar! La chestiuni de politica fiscala ma abtin, la cele tehnice... nu pot sa te las in ceata.

O firma care datoreaza impozit pe profit zero, fiindca beneficiaza de o facilitate fiscala (cum ar fi asta cu scutirea profitului reinvestit) tot este obligata la plata impozitului minim (care-i bazat cifra de afaceri din anul precedent).

Tot tehnic vorbind, neimpozitarea profitului reinvestit e o mare teapa, nu poate beneficia de el decat o firma care nu apeleaza deloc la credit, fie el si credit comercial (furnizori inca neplatiti). S-a mai "dat" in trecut si a generat intotdeauna probleme de aplicare uriase: conflicte de interpretare intre fisc si companii, impunerea de conditii suplimentare prin norme metodologice, aplicari arbitrare ale legii cu ocazia inspectiilor fiscale.

Sursa zazaniei: e foarte complicat sa “identifici” si sa “atribui” cu precizie sursa unei achizitii de utliaje, sa zicem (ca alte investitii nu ia fiscul in considerare) pentru ca sursele disponibile concomitent sunt, pe langa profitul curent, si:
profiturile anilor precedenti nedistribuite ca dividende, obligatiile neplatite catre furnizori, salariati si ce-o mai fi la momentul t (sfarsit de perioada fiscala), capital imprumutat, inclusiv ala de la actionari, majorari de capital etc .

Inchipuie-ti ca dupa ce se scad toate astea din valoarea achizitiei de utiliaje or whatever dintr-o perioada, nu prea mai ramane ceva "aferent profitului reinvestit". Si perioada fiscala se inchide, floesc!

elzorab spunea...

terminati cu copilariile, chiar daca 20% dintre bugetari vor fi dati afara tot nu vor avea de unde sa scoata banii pentru a acoperi gaurile negre din buget. scaderea impozitelor e basm. vor trebui a creasca si impozitele si tva si tot, ca nu vor mai avea bani pentru nimic...si cu chestia asta le-a dat fmi peste botic si firmelor obraznice care au avut tupeu sa evadeze din occident si sa vina in romania la facilitati fiscale...

elzorab spunea...

amintiri din viitor...

abia la jumatatea anului si cu statisticile de pe primele trei luni, domnul ministru vine si ne explica cum a reusit sa evite romania o mare drama in anul 2009 :)

pai nu dudiia economia? nu s-a terminat criza odata cu prima tzeapa?
la sfarsit, dar nu n ultimul rand, pai de unde stiti voi cat va avea romania deficit pe 2009 cand suntem abia in august iar statisticile s-au intocmit abia pe lunile de iarna???

elzorab spunea...

http://www.bloombiz.ro/finante/nica-guvernul-a-evitat-un-dezastru

elzorab spunea...

uneori am impresia ca cei de la putere ne cred niste imbecili.
sa recapitulam: in conditiile in care romania este in recesiune severa, s-ar putea ca in primul semestru din anul viitor sa avem crestere economica, dar riscam un deficit de 14%...

incercati voi sa mai intelegeti ceva, ca eu am renuntat...

http://www.bloombiz.ro/finante/fmi-a-revizuit-prognoza-pentru-scaderea-economiei-in-2009-la-8--85

http://www.bloombiz.ro/finante/economia-romaniei-ar-putea-creste-cu-05-1-in-2010

http://www.bloombiz.ro/business/premierul-romania-risca-un-deficit-bugeta-de-14-din-pib

cezar spunea...

Si tu acuma marono, evident ca obligatiile specifice fiecarui an (fiscal sau martian) raman in picioare, desi unul de aici se tanguia ca de ce nu face statul amnistie fiscala pt. ala forfetaru', daca tot ne baga "scutiri" pentru la anu'. Iti moare mintea, draga :))
Deci, nici asa nu e bine, ratatul asta de Boc nu e in stare de nimic.

Cat despre balariile metodologice in privinta profitului reinvestit, ce treaba are profitul nedistribuit etc etc din anii trecuti cu ala din anul trecut, scutit de impozit ? Oare chiar e mai complicat decat la prima vedere ?!

AristotelCostel spunea...

Shattered Housing Dreams

In the long run, consumption cannot grow faster than income. Borrowing to support consumption only works as long as asset prices are rising. Consumers were willing to go deeper in debt and banks were willing to lend based on the now-shattered dreams of forever rising home prices.

In aggregate, consumers are now unable to service their debt, and the deflationary deleveraging process has started. Consumers will either default on debt, pay their debt down very slowly over time, or some combination of both.

Thus, the most likely result of Bernanke's printing press operation will be to drag the "job loss recovery" out for another decade, just as happened in Japan.


Poate pricepe şi arhitectul de spiru' de ce i-a mers bine pe creştere, 125.000 Euro= beatitudine. Either... or nu se aplică în cazul lui punkt...

AI SĂ PLĂTEŞTI! :)

Unknown spunea...

O propunere pentru impozitul pe proprietate? Rabdarea.

Doi-trei-cinci ani si multi apropitari de valoroase asset-uri real estate din Militari, Drumul Taberei sau alte cartiere glamour ale metropolelor luxoase din Romania isi vor da obstescul sfarsit. Vom vedea cum arata inflatia on the supply-side of the market :D

Idem pentru apropitarii - corporate sau freelance - detinatori de terenuri de mare potential, adecvate accesului offroad extrem cu 4x4 TDI.

Impozitili si taxili tot vin, la fel si falimentul. Nu si cumparatorii - stiti, demografia post-90.

"On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero."

Asa ca, cine dracu' poate fi preocupat la ora asta de paduchii, lacustele si plosnitele de la stat, ori de sursele lor de venituri?

Daca erau competenti la stat si isi binemeritau salariul, si-l vor binemerita si la privat.

Nu-i asa, prietene cezarica-fara frica-pogea-vine-cu-papica?

Akhenaton spunea...

Sunteti haiosi tare, se rezolva cu impozitarea asta "forfetara" ori "neforfetara" toate bubele Romaniei? Nah, pai nu asta conteaza, important e ca vor veni mai multi bani la buget, ca deh sunt multe beizadele ce trebuiesc furajate :)).
Ce bine ca nimeni prin guvern nu citeste ce spuneti voi, pai atunci sa te tii, cresteau impozitele precum Fat-Frmos.
Inteleg ca n-am iesit din bula, naspa ... cine are case s-a fript, cine are bani ... dau bancile faliment si la noi? :))
Ceva idei de afaceri d-astea de criza n-aveti si voi?
Plasamente sigure unde se gasesc?
Hai sa vad si eu putin optimism, ceva forta creatoare (sau sa-i spun creativa?).
Curaj, aratati-mi si mie din prea plinul vostru, calea spre independenta financiara, calea spre dezrobirea personala, ca neamul e dator pentru cateva generatii.
numai vesti triste? Hmmmm ... prima casa merge rau, avem idei de cum sa se impoziteze corect, sa moara pensionarii de nu-i asa.
Doamne fereste de un cutremur, dintr-ala anuntat de postul TV al poporului ... si de Hancu, evident

CUMPARATOR spunea...

Pana acum 311 dosare prima casa aprobate de fondul de garantare. 24% din ele in Bucuresti. Suma medie imprumutata - 41000 EURO. (Moise Guran).

Saptamana trecuta am vazut personal prima tranzactie de anul asta autentificata la un notariat.
Garsoniera, Titan, 35mp, 23000 EURO. Proprietarul a inceput negocierea de la 40000 EURO.

Hai ca se poate !

qwerty spunea...

@cezar "pretul pe piata e format de pretul oferit de cumparatori vanzatorilor"

Nu e, cum nici casatoria nu e promisiunea facuta domnisoarelor in timpul partidelor focoase de amor...
Eu cred ca e valoarea la care se fac tranzactiile, dar cum piata e foarte putin adanca nu stiu cat de relevante sunt si tranzactiile .

elzorab spunea...

http://www.gandul.info/news/romania-mai-poate-imprumuta-inca-30-de-miliarde-de-euro.html?3927;4740654

gata, de cum iarasi al huzureala, avem de unde lua bani imprumut....

elzorab spunea...

se justifica pretul atunci cand locuiesti in venetia...

http://www.clujeanul.ro/cluj/florestiul-mica-venetie-a-clujului-viata-intre-inundatii-si-praf-4738684

elzorab spunea...

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=29083

Akhenaton spunea...

Speram ca cei de mult timp pe aici, cei cu o vasta experienta in domeniul caderii pietei imobiliare (sau sa-i spun dezumflarii balonului?) sa aiba si ceva viziune despre cum se poate depasi situatia actuala insa la nivel personal, ca oricum “puterea”, guvernul ia masurile ce sunt impuse de altii si nu de voi cei de aici. Sa inteleg ca pesimismul face ravagii? Unde e exemplul personal? Unde e curajul?
O sa dam vina pe "greaua mostenire" sau pe "contextul international nefavorabil" pentru orice scadere a nivelului de trai si vom accepta idei despre marirea impozitelor pe proprietati (oare se poate face un impozit de 90% sau mai mult?) Pai daca eu n-am proprietate sa traiesc pe spinarea celui care are, ca d-aia are el pentru asistati.
Cat despre nefericitii de pensionari, ei sunt de vina cu adevarat. Situatia din imobiliare din cauza lor s-a creeat, pai de-si vindeau sau donau proprietatile celor "tineri si razvratiti" piata era mai linistita, cresterile mai domoale, iar acum scaderile minime. Unde mai pui ca tot pensionarii s-au inmultit (in urma acestui fapt banal au aparut tinerii) care apoi i-au fortat sa iasa la pensie.
Mai bine se mutau la tara si cresteau oi ca Jiji, sa dea si celor de la oras, eventual moca. De ce nu mor odata, sa le luam locul si in case dupa ce i-am fortat si le-am luat locul de munca pensionandu-i?
Tinerii muncitori cu vorba (oare ce dracu fac managerii astia de top, sau tinerii politicieni) sa sta in centru si nu la porumb, sa plateasca impozite maricele si rezolvam totul dinainte sa apara problema. Ba chiar aveam excedent bugetar, nu?
Interesant e ca ei au cotizat la vremea lor la asigurarile de stat (cele private neexistand atunci), iar banii lor din cate stiu eu s-au papat de catre stat.
De ce nu s-au razvratit oare tinerii atunci? Oare nu stiau ca tot ei vor plati oalele sparte?
Rabdare putin, ca sistemul sanitar e deplorabil acum (desi medici buni se mai gasesc) si batraneii astia care se incapataneaza sa nu moara inca o vor face incet si sigur, deh in drept se spune ca moartea e singurul eveniment viitor sigur.
Impozitare placuta!

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Akhenaton spunea...

@cosmiX

"m-ai nimerit cu descrierea in 3 cuvinte de mai sus,
sunt un pesimist curajos ce se da exemplu personal"

N-am acum timpul necesar sa urmaresc tot ce ai spus de-a lungul timpului, recunosc ca am intrat intamplator pe aici acum 2 zile, asa ca mi-ar placea sa aflu mai multe, cum e cu pesimismul curajos si cu exemplul tau personal. Asta ca tot te-am nimerit

cosmiX spunea...

eram ironic,
nu ai ce postari sa gasesti

AristotelCostel spunea...

@Akhenaton

România-i fix de poopoo şi tu ne spui că nu-i sens să "stricăm" acest echilibru.

Pune-ţi proteza şi urmăreşte-mă.

Atât timp cât avantajezi doar anumite generaţii în defavoarea altora nu te poţi aştepta decât la emigrarea defavorizaţilor şi sărăcirea/sucombarea asistaţilor.

Până la impozitare, moşu' lu' tata, avem de trecut marele hop al "survenţionării" utilităţilor în funcţie de veniturile "magnaţilor"... indiferent de proprietate. Personal nu cred ca va fi aplicată impozitarea. Totuşi, "nesurvenţionarea" obligă pensionarii să caute soluţii, şi până la downgrade mai există închirierea spaţiului locativ în exces.

Alternativă la impozitarea proprietăţii? Obligă proprietarul să-şi taie crengile atârnânde în/pe faţa blocului, să tundă iarba, să repare faţadele cloacelor cu respectarea unor standarde... amendează-l dacă n-o face. Altfel... Papagalistan, jeg... e greu maică!

Statele civilizate investesc, nu în borduri sau asfaltări, ci în ...nu spun că daţi în mine...
Se pare că nu e cazul României, deci... viitorul e sigur... compromis.

Akhenaton, scad salariile în privat şi vor scădea şi la stat. Măreşti pensiile?

Acum, cu mintea ta întinsă cu placa, ne vorbeşti de o ipotetică plată a salariilor din impozitele luate de la proprietari?

În privinţa plasamentelor, prefer să iau, just in case, aceeaşi ţeapă ca şi cetăţeanul german. În niciun caz nu vreau să fiu ţepuit ca un român.

Anonim spunea...

am eu solutia iesirii rromaniei din criza economica : inchiderea granitelor si infiintarea lagarelor de munca. cum adica nu va place ? pai de ce ? :P

Akhenaton spunea...

Cu “humorul din dotare” si desigur cu mintea intinsa cu placa incerc sa vad lucrurile asa cum mi le prezinti tu. Romania e in hazna (si pute cam urat), bugetarii vor simti si ei scaderea veniturilor, ca la privat se inched inca vreo 100000 de firme (asa am inteles eu) Sa ne bucuram cu totii ca scad cheltuielile cu personalul, sau ca va creste nr de asistati?
A nu, eu sunt partizanul stricarii echilibrului, tocmai ca sa gasim unul mai bun, pai de ce sa stam numai pe dreapta, ori pe stanga, mai alternam “piciorul” pe care ne tinem echilibrul. Nu e pacat sa nu schimbam cizma ruseasca cu ceva mai subtil desi …
Piata care a generat plus valoare (imobiliara asa am inteles eu) a scazut si loc de scadere este inca.
AOLEU, sa ne aruncam in fata trenurilor, dar repede ca daca Berceanu da 7000 de ceferisti afara vor deraia si alea si s-ar putea sa nu ne nimereasca nici trenurile.
Nimic, dar chiar nimic nu ne poate salva? La asta m-am referit cand intrebam de ceva idei de criza.
Acum despre pensionari, multi dintre ei defavorizati, ca nu degeaba cauta paine in tomberoane (sau pe aceia nu i-ai observat niciodata) cum sa-I explicit ca de au o camera in plus e musai sa-I bagi pe gat o pe cineva necunoscut care sa locuiasca cu el si asta numai sa-si poata plati impozitul? (sau nu despre impozit vorbim acum)
Cate e pensia medie in Romania? Ca sa vb pe cifre concrete, sa vedem cum e cu generatia aceea “privilegiata” scuze “avantajata”? Tu ai energia unui om in plina putere creatoare (aflat in plina maturitate sper eu), ai si viziunea lucrurilor (data de stiinta de carte si a lucrului in mediu informatic), insa oamenii astia batrani, rigizi prin definitia batranetii, obisnuiti de o viata sa execute ce spune cel de conduce tara (obisnuinta e a doua natura cica) cum sa se apere? Unii sunt mai rau ca si copiii. Care era ponderea exporturilor in perioada ultimului cincinal ceausist? (asta sa vedem daca munceau sau frecau duda cu totii)
@Costel
“Atât timp cât avantajezi doar anumite generaţii în defavoarea altora nu te poţi aştepta decât la emigrarea defavorizaţilor şi sărăcirea/sucombarea asistaţilor”
Perfect de acord. Si uite cum raman copiii de izbeliste pe meleaguri mioritice.

Cred ca impozitarea e musai sa se faca pe baze economice seci, iar protectia sociala sa fie cu adevarat protectie.
Eu nu spun sa se mareasca pensiile, nu-mi amintesc sa fi spus asta, mai citesc inca odata ce-am scris.
Numai ca ideea unora de exterminare in masa a celor fara putere de aparare (a se citi pensionari) ma face sa cred ca umanitatea dispare incet si sigur in vremuri de criza si prefer sa devin altceva decat un om de tip nou.
Intreb si eu, daca sunt asa multi oameni harnici acum, de ce merge asa “bine” economia de nu-i mai suporta pensionarii?
Si cum e in tarile acelea civilizate, tot asa e impovarat “boul care a tras la jug” o viata, sau exista o protectie adevarata si “animalul de povara” se duce in voiaje prelungite?
Si daca va lamentati ca pensionarii sunt disciplinati si voteaza cu “cine trebuie” noi astia mai tineri (ma autoinclud aici) unde suntem sa votam cum “nu trebuie”? Poate asa Aristotel ajunge premier si ne arata luminita aceea (care cica licare undeva la capatul tunelului timpului) Cat despre tepe, crezi tu ca mai conteaza ce natie are cel care da teapa cand tepuitul esti tu? Tot romaneste ti-o furi!
Sau poate asa voalat voiai sa ne explici ce bine e in Germanica? De ce nu in Elvetia, tara bancara? Ah, nici Elvetia nu mai e ce-a fost!

Akhenaton spunea...

@ viitorulsunabine

“am eu solutia iesirii rromaniei din criza economica : inchiderea granitelor si infiintarea lagarelor de munca. cum adica nu va place ? pai de ce ?”

Patenteaza-ti repede ideea, ca cine stie ce Stalin mic in devenire citeste postul tau si o implementeaza in indepartata Canada
:))

Flavian spunea...

Costele, apropo de "preferatul" tau de care vorbeai in penultimul articol:

Banking and Credit: It Is NOT Over

English: Treasury has conspired with the banks to intentionally pump stock values which has led to them being able to sucker people into giving them more money for what will soon be proved to be worthless stock. The bagholder is you. No real progress can or will be made on "troubled assets" because doing so would force recognition of bankruptcy of these institutions; "waiting it out" depends on the fanciful belief that consumers will be able (and willing!) to borrow, but there is no more borrowing capacity in an amount sufficient to make this happen.

One-sentence reduction: We're screwed and a repeat of 2008, writ even larger, is now visible. Be long guns, ammo, and food and short banks.


Ce mai, inca unul care s-a dus pe copca... :)

Hai, curaj, nu va lasati acum: asta e ultimul pas inainte de a descoperi pastila rosie... ;)

CUMPARATOR spunea...

Domnilor, cam toti de pe aici suntem tineri scoliti (sau chiar toti) asa ca si exigentele sunt f. mari. Tre' sa stim despre ce vorbim si n-avem voie deloc sa batem campii.
Pensionarii - cei mult huliti acum - nu sunt o masa omogen parazitara / sugatoare de sange a tinerilor bloggeri, imberbi, inteligenti, unici,indivizibili si nonconformisti.

1. sunt acei pensionari (majoritatea covarsitoare dintre ei oameni ca si noi, cu picioarele in jos si nasul in fata) care in ultimii 60 de ani au trait intr-un anonimat perfect si au suportat cuminti toate fanteziile legislative si politice ale secolului trecut. S-au angajat de tineri (~20 ani varsta), au lucrat timp de 45 de ani si AU PLATIT CONTRIBUTIE la sistemul romanesc de pensii tot atatia ani. In mod si firesc si legal si biologic dupa ~45 ani vechime si 65 ani varsta (stagiu complet de cotizare cu ambele conditii indeplinite) au iesit la pensie. Aceasta categorie de oameni sunt pur si simplu dincolo de orice discutie a oricaruia dintre noi. Au respectat umili legislatia romana a pensiilor au cotizat full option si si-au dobandit dreptul LEGAL de fi platiti dupa 65 de ani. Sistemul de pensii exista in Romania / lume cam de pe la inceputul secolului trecut. Si e o inventie USA nu a lui Ceausescu sau a Moscovei. De fapt Organizatia Int a Muncii a fost infiintata si isi are sediul la Geneva, iar leaganul celor mai puternice sindicate din lume e in USA (transportatorii, Hoffa, alea alea .....)iar nu pe langa Kremlin. Categoria asta de pensionari cu toate drepturile CORECT acordate se invart undeva intre 700 si 1600 lei pe luna (aproximativ ~)

2. Exista alta categorie a celor de aceeasi varsta cu cei de mai sus dar care, dupa 1989, "nu au mai suportat" sa lucreze pana la limita de varsta si s-au pensionat "anticipat" sau cu spagile aferente, au reusit o pensionare "pe caz de boala". Categoria asta de milogi este si cea care tipa cel mai tare ca nu "le mai ajunge banii sa traiasca". Asa e ! Cand li se calculeaza / recalculeaza / actualizeaza pensiile NICIODATA nu li aplica aceiasi coeficienti ca celor din categoria 1. Drept pt. care sunt obligati sa mai "completeze" cu ceva resturi dintr-un tomberon, cu lucru la pamantul de la tara ..... Ei nu au stagiu complet de contributie la fondul de pensii. Dar sunt vocali !

CUMPARATOR spunea...

3. o alta categorie e a smecherilor care in guvernarea trecuta de larga respiratie liberala, au gasit teren sa-si traga "legi speciale". Magistratii,parlamentarii, curtea de conturi. Ce inseamna o lege speciala ? La magistrati inseamna ca poti iesi la pensie dupa 10 ani vechime indiferent de varsta. Esti judecator de la 32 la 42 de ani, iesi la pensie cu 85% din VENITUL din ultima luna (ai grija ca in ultima luna sa-ti bagi pe langa salariul de baza 2000 lei, si sporurile de stres, de loialitate de fidelitate, de izolare, de aglomeratie, de vechime de lucru cu publicul, de toxicitate, de luat la stanga, de luat la dreapta, de folosire a transportului in comun, de nefolosire a transportului in comun, de suprasolicitare, de sub solicitare + o prima de 4000 lei pentru merite deosebite = venit in ultima luna 20000 lei rezulta pensia de 85% = 17000 lei pe luna pe care o iei pana crapi.) Categoria asta de homunculi ne enerveaza pe noi. Ies la pensie la 42 de ani varsta, fara sa cotizeze 45 de ani si isi trag pensii obscene. Iar in continuare lucreaza in privat ca juristi si isi mai rotunjesc "pensioara". Astora le-a dedicat FMI ul legea unica a pensiilor.

Iar astia din categoria 3 sunt tinerei - asa - cam ca noi sau un pic mai purii. Oricum comparandu-i cu categ. 1 , sunt mai sexy mai "in putere" , mai cool, mai trendy, stiu sa foloseasca un blog si pot posta acolo ca ce tara de kkt e romanica unde "nu ai siguranta" stabilitatii legislative si te trezesti peste noapte ca-ti ia cretinul de boc "un drept castigat deja prin lege" ca-ti vine sa emigrezzi ca Fane Spoitoru' si sa sa zici tot ca el "Romania = cea mai tzara proasta !" (Fane Spoitoru' - un mare admirator al Canadei de unde l-au expediat in romanica politaii aia ai lor palariosi si rai ).

Iar pensionarii 1. sunt cam nasparlii, miros urat, batrani, haine de moda cam veche, rigiditate mintala, limitare mintala, nonbloggeri, bash....nosi... ce sa mai - decrepitudine totala.

Totusi, niste tineri exegeti si exigent ca noi nu se pot lasa pacaliti de aparente.

UJohn spunea...

@Cumparator

Incerci sa categorisesti un numar imens de oameni... un lucru imposibil de facut in mod exhaustiv. (Sa-ti dau un exemplu? "mamele eroine" de pe vremea lu' nea Ceasca acu sunt iesite la pensie fara stagiu complet de cotizare ... ca deh, concediile pre/post-natale si o cariera de succes nu prea se pupa-ntre ele).

Realitatea e mai simpla si nu s-a schimbat de pe vremea lu' Neanderthal... daca ai ajuns la o varsta la care nu mai poti/vrei sa muncesti trebuie sa fie cineva care sa munceasca pentru tine. Daca nu are cine... ata ete... ori muncesti in continuare, ori te pui in fund si mori.
Stiu... nu e drept,sau cinstit, sau moral....

Ce se incearca acum este sa se puna biciul pe "aia mici"... care sa faca bine sa munceasca "or else". Pe termen lung, cand "aia mici" sunt din ce in ce mai putini si mai anemic, asta nu o sa faca decat sa agraveze situatia.

elzorab spunea...

domnilor, singura solutie la aceasta criza este CRIZA. trebuie sa o lasam sa-si faca treaba, sa curete sistemul de ineficienta. nu cred ca solutia este perpetuarea tocmai a acelor probleme care au cauzat-o.

trebuie sa se incheie un ciclu economic, economia trebuie sa revina la un stadiu normal, cei necalificati care primea salarii mari doar pentru ca erau agenti imobiliari sau de vanzari tyrebuie sa intre in somaj si sa invete ce e munca, preturile apartamentelor trebuie sa scada, romanii trebuie sa inteleaga ca un muncitor din romanai nu are "fata" de mercedes ci doar de dacia, ca o secretara nu poate sa-si faca concediu in monaco ci doar in bulgaria si asa mai departe. criza ii va readuce pe toti cu picioarele pe pamant si ii va invata ca banul nu se ia imprumut pentru a fi cheltuti pe toate fitzele ci pentru a fi investiti in economia reala.

va fi o lectie grea dar o lectie pe care toata lumea trebuie sa o invete.

de aceea eu spun CRIZA PLACUTA! cu cat aceasta va fi ami combatuta si mai atenuiata, cu atat oamenii vor invata mai greu si cu atat revenirea economica se va produce mai tarziu. criza nu au provocat-o americanii ci, in primul rand, fiecare dintre noi prin propria inconstienta, lacomie, lene si prostie. ceilati au profitat de ea, in frunde cu wall street si continuand cu marii nostrii dezvoltatori imobiliari si politicienii nostrii de frunte...

Torin spunea...

@Ikpeba, CUMPARATOR, Akhenaton and so on

Din partea mea bravii ctitori pot trai 100 de ani (din pensioara mizera :)) si locui la Intercontinental atita vreme cit:

* inceteaza a mai fi exponentii lui "mi se cuvine" si traiesc in demnitate, decenta si bun simt incepind cu cele mai simple situatii de viata; pot incepe prin a renunta la prostul obicei de a cersi un loc pe scaun in tramvai; 'ia ridica-te copile ca acest loc mi se cuvine' - li se cuvine pe dracu'

* stopeaza orice initiativa de a educa pe cineva; sa incerce sa invete ei ceva de la copiii lor in loc sa le toarne in cap la infinit propriile timpenii; sa terminam cu obsesiile astea transmise din tata-n fiu

* isi asuma minciuna in care au trait zeci de ani, minciuna ca mod de viata; productia la hectar, cincinalu' in 4 ani jumate, cintarile si recitarile la Festivalul Prostirea Romaniei sint glume nevinovate fata de minciuna ca mod de viata.

* nu se mai distanteaza de conducatori si isi asuma ca sint imaginea condensata a acestui popor, mutantii astia nu sint niste invadatori extraterestri, sint fiii lor; suna rau, dar asta e. Stii, cind un criminal (tov nicolae) reuseste sa conduca o tara timp de zeci de ani nu mai putem spune 's-a intimplat accidental'

* Sintem tara cu cel mai mic consum de sapun sampon pasta de dinti si detergent din Europa. Ce rost are sa vorbim despre alte feluri de .... curatenie?

Se poate macar atit? Cei 45 + 20 ani au aratat ca NU, NU SE POATE nici atit. Mai mult, din timp in timp, capete luminate apar si ne arata cit de gresit este sa judecam aceste aberatii cu mintile noastre, cit de gresit este sa luptam cu mentalitatea de pensionar [pe care o putem gasi si la tineri de 25 de ani!], ca totul trebuie revizuit dar sa ramina neschimbat, astfel incit in anul 2580 sa fim fix in acelasi punct.

AristotelCostel spunea...

@cumparator

Eu, je, mon person... am amintit pe aici ca doar 1,9 mil din 4,7 mil sunt pensionari cu limita de varsta si vechime intreaga.

@akhenaton

Piata imobiliara si consumul punkt-iform au ascuns inca din 2006 stagnarea/recesiunea din Romania.

Cresterea pensiilor am amintit-o pentru ca Boc's government trebuie sa se tina de cuvant. Chiar daca mi s-a parut o tampenie legiferarea cresterii salariilor profesorilor, binevenita nerespectare a legii este un argument solid pentru solidaritate sociala... insa 2% la pensionari... trebuie.
Sa urmariti pretul la ulei/zahar/oua in luna octombrie. 2%? Deci 2 lei in plus.
_________
Pensia medie e ~600 lei/luna... cat salariul minim.
_________
Daca nemtii si-o iau cu euro... ghinion, daca tu ti-o iei cu leii sa dea dumnezeu sa fie leoaice.

@flavian

Am vazut. Cat e chiria la casuta de valori?:)

Nobila Casa Rasariteana spunea...

Perplexant. Omu' cauta senzationalul (titlul blogului e vizibil) dar cunostintele economice sunt ZERO. In primul rand Sanatos fara Socila nu exista. Ce este antisocial nu este SANATOS.
In al doilea rand scaderea preturilor bunurilor imobile (care ti-a dat okazia sa lansezi acest blog de 2 parale) s-a datorat unei crize financiare grave. Adica - disparitia banilor a generat o subtrazactionare. Puteai sa vorbesti depsre "balon" daca preturile scadeaua precum in Jap[onia 1997 respectiv scadeau prin tranzactii. Era o scadere econimica iar nivelul de 2-5%/an era pertinent. Dar asa ..... hai sa ne dam economisti. Nu in ultimul rand trebuie sa fi legat la ochi sau cu IQ subunitar ca s anu intelegi ca in moemntul in care repar banii pe piata se va relansa brusc acest sector.
In al treilea rand si cel mai important este logic ca sa intample o crestere de taxe si impozite atunci cand si statul face ceva pentru localnici. respectiv sa traga utilitati fara sa platim noi ceva (stim cat costa curentul si gazele da?)sa avem sosele si strazi asfaltate si canalizate, ca sa nu ne intre apa in case la orice ploi; sa avem dispensare, scoli si gradinite suficiente si in toate localitatile. retineti ca nu ma refer numai la marile orase. Inteleg ca si ultimul sta din Romania sa fie dotat la fel cu cel mai amarat sat din Franta sau Germania. Numai vorbesc de state cu adevarat dezvoltate precum Norvegisa sau Elvetia...aia sunt in alta galaxie.
Dupa ce ajungem din urma state cu probleme ca cele de mai sus, inteleg sa discutam de taxe..pana atunci se pare ca banii romanilor se duc pe jaluzele, concerte, scene, pixuri, Logan-uri de 35000E, dube "ultradotate" de 500.000E (!!!), autostrazi care se termina la pensia noastra, clip-rui cu un turism scump si necalitativ.Sa mai continui? In rahova, pe strazile proaspat "canalizate" de Marean a intrat apa in casele oamneilor la ultima plaoie. Ce sa mai vorbim de sate unde nu ajungi decat cu caii sau off-road-ul?

AristotelCostel spunea...

@Nobilcasa

Cum de-a dat domnul de-ai venit cu intreaga aula de aerian atat de necopt pe aceste meleaguri.

Mai baiat cu comision mare si minte extrem de putina, banii nu se mai intorc in Romania asa cum te-ai invatat tu, de-au ajuns retarzii sa creada ca-s de 1000 Euro/luna, iar punkt de 5000.

Shpilul blogului e tocmai faptul ca discuta despre balon din august 2007. Daca ar fi aparut in Noiembrie 2021 ar fi fost un tratat de istorie.

Relaxeaza-te si asteapta revenirea banilor.

Scenariu Japonia: prabusire... scadere lenta... 20 ani.

Scenariu SUA: prabusire 2 ani... scadere lenta...7 ani... ai rabdare.

Scenariu Romania: prabusire :)

Torin spunea...

@nobilacasa, Buna dimineata! :)

Iti multumesc ca ai trecut pe aici, am ris cu lacrimi citind una alta pe blogul tau.
Un flavour:
Romania comisionul e generalizat la 3% pentru firmele serioase. Din pacate sunt dumping-ari care incearca sa "dea lovitura" pomenind de 1,5% sau chiar de 1%. Cum poate un agent cinstit sa asigure existenta unei firme daca el factureaza la unica tranzactie lunara (sau chiar la 2-3 luni - cazul acestui an ) cate 500-600E?"

3% pentru firmele serioase, pentru cele de-o seriozitate extrema propun 10%.
Si cind spui ca va ploua din nou, torential, cu bani? Sa-mi iau umbrela la mine.

Anonim spunea...

Sunt socat de faptul ca mai exista in august 2009 sandibeli ca nobilcasa. Tampitelu asta ii depaseste cu mult pe cezar si olandezu, cei din urma deja pot fi socotiti chiar respectabili. Doamne apara si pazeste ! Cu astia trebuie sa defilam. Auzi la el, cand se reintorc banii ... cand o zbura porcul. Viseaza chiar ca devenim o mica Elvetie, vreun Dubai. Tantalau tati, inainte sa casti gura in lume, fa un control la stomatolog ca mirosi a prost.

Unknown spunea...

@NobilaCasa: omule! Esti senzational, serios. Vii de pe aceeasi planeta ca si Boc, amandoi aveti impresia banii vor veni inapoi atunci cand or sa vina, cam ca si pasarile migratoare, la o anumita perioada a anului viitor.
Bun. Stii sa lucrezi cu bancile, stii sa lucrezi cu oamenii, fa-te arendas, e poate singura sansa de reconversie sociala pe care fostii imobiliari o aveti. Fii inaintea trendului, dude!

ionut spunea...

nobilacasa

"In primul rand Sanatos fara Socila nu exista. Ce este antisocial nu este SANATOS."

In lungile ore de frecat "menta" pe la "agentie" ("Cum poate un agent cinstit sa asigure existenta unei firme daca el factureaza la unica tranzactie lunara (sau chiar la 2-3 luni - cazul acestui an ) cate 500-600E?") nu ti-a trecut prin cap o intrebare: ce-au a face "socialul" cu preturile aberante din imobiliar?!
Nu? Pacat!


"In al doilea rand scaderea preturilor bunurilor imobile (care ti-a dat okazia sa lansezi acest blog de 2 parale) s-a datorat unei crize financiare grave."

Hi! Hi! HI!
Da' daca:
Criza asta financiara "grava" s-a datorat (in mare parte) CRESTERII fara masura a ghici!...preturilor bunurilor imobile, si va avea ca efect SCADEREA...?
Buna criza, poate mai reduce din comisionul ala de 3% "generalizat"!


"Nu in ultimul rand trebuie sa fi legat la ochi sau cu IQ subunitar ca s anu intelegi ca in moemntul in care repar banii pe piata se va relansa brusc acest sector."

Carevasazica: n-avem gradinite, scoli, spitale, canalizare, strazi, autostrazi, intr-un cuvant infrastructura, DAR, cand vor aparea banii (sic!), brusc...

Mare e gradina!

CUMPARATOR spunea...

@ Aristotel Costel

Stima mea. Uitasem post-ul tau. Deci in total exista cam 4,7 - 1,9 = 2,8 mil. milogi.

@ nobila casa

esti betoooooon ! m-ai avut! nu te lasa ! sio pe ei ! numai ca vezi ca Manole are blogul de fo' 2-3 ani. Sunt cativa veterani p'aci care prin 2007, 2008 erau sa fie unsi cu smoala si dati prin fulgi pentru ca anticipau / propovaduiau apocalipsa din 2009. Oameni rai! Ai grija la lovitura din "dreapta" daca te apuci sa postezi.
Oricum esti un dulce ! You made my day !

P.S. Da si mie niste preturi la garsoneriile din Titan.

CUMPARATOR spunea...

@UJohn

Just ce zici ! Din cauza impotentei cronice de a reglementa drastic domeniul pensiilor (sau a-l mentine in termeni decenti) ne-am pomenit cu un balast imens de 2,8 mil. de pensionari falsi / incompleti / speciali / pe caz de boala ....care greveaza imens bugetul. Insa Ujohn, asa cum spune Elzorab, criza asta va rezolva multe lucruri. Impotenta guvernamentala n-ar fi indraznit niciodata sa-i casapeasca pe aia 2,8 mil de milogi. Insa sfanta CRIZA, prin lipsa cronica de bani, va reface urgent lantul trofic.

CUMPARATOR spunea...

@nobilacasa

Ai si blog ! Plin de aceeasi limbaj / cultura de agentie imo. Toti sunt de vina ca nu se mai vand garsoniere cu 4-j de mii de euro: bancile, boc, evaluatorii, Manole ...
Eviti total sa pui degetul pe "preturi". In scenariile de pe blogul tau excluzi din start ca aia care umbla cu 4000 de EURO in buzunar, sa mai ia credit 10000 EURO pe 20 de ani cu rata lunara de 50 EURO si sa-si poata cumpara o garso cu 14000 EURO.
Te inteleg ! 3% din 14000 e sensibil altceva decat 3% din 40000.
Cum sa nu-ti vina sa emigrezi ?!

Foame placuta !

Anonim spunea...

din ciclul "am visat frumos aseara si m-am udat"
Programul „Prima casă” ar trebui extins şi la bunurile necesare utilării locuinţei, respectiv mobilă şi produse electrocasnice, a declarat directorul de marketing şi vânzări al companiei Altex, Cristian Moanţă.
ps : in timp ce postez asta aud la irealitatea despre impachetarile cu ciocolata de la spa ... ziceati ca e criza in rromania ?

elzorab spunea...

in principiu, eu cred ca programul prima casa trebuie extins asupra tuturor bunurilor de consum, dupa principiul : boborul cheltuieste, statul plateste si fmi ne face galerie!

povestea domnului/doamnei nobilacasa(din cluj de altfel) este de pomina. eu sunt de acord. atunci cand se vor printa din nou banii fara noima si fara acoperire, cand acestia vor fi dati credit cu buletinul tuturor inconstientilor si parlitzilor, deci cand banii se vor intoarce dupa scenariul "imperiul(imobiliar) contaataca, atunci vom avea din nou parte de o noua bula imobiliara de acelasi calibru(cu conditia ca aceasta generatie sa dispara sau sa uite cu desavarsire ravagiile provocate de cea pe care tocmai o parcurgem)

evident, o nou bula are sanse mari sa apara, pentru ca istoria este ciclica, itr-o oarecare masura, dar aceasta nu se va produce probabil in acest secol, ci in cele urmatoare, pentru ca aceasta bula si efectele ei nu sunt este nici a noastra nici a copiilor nostrii ci a nepotilor si stranepotilor nostrii. cred ca si ei vor mai plati si vor mai trage ponoase in urma ei...

hai pa, singurii pe care-i mai astept pe aici cu comentarii, pe langa nobilacasa sunt cei de la grup de lux, impreuna cu lupeanau, reprofilat din speculant in mare analist...

Anonim spunea...

nobilacasa :
Robert Dobrescu
About Me
imobiliare, imobiliare, imobiliare, geopolitica, roman, nationalist, ortodox, trist ca asist la disolutia tineretului roman...

deci ati retinut, da ? de 3 ori femeie, pardon, imobiliare, rroman, nationalist, ortodox, trist ... nu incetez sa ma mir cat de des notiunile de rroman, nationalist, ortodox si cre(s)tin se intalnesc in aceeasi persoana ... oare sa fie o coincidenta ?

elzorab spunea...

incet incet, criza va face ordine. va fi un proces extrem de dureros dar inevitabil si extrem de benefic pentru insanatosirea societatii.

aici sunt bani dumneavoastra:

http://www.cotidianul.ro/boc_acuza_cheltuielile_nesimtite_din_agentii_gata_cu_asemenea_golaneala-95114.html

elzorab spunea...

"Sporul de confidenţialitate, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, care este 50% din salariul brut, sporul de mobilitate, sporul de confidenţialitate, suplimenul postului şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare, care sunt între 10 şi 15%,"

dupa cum mai spunea cuineva pe forum: sporul de facuit la dreapta, de facut la stanga, sporul de spalat pe dinti, pe ochi, sporul de inspitat si expirat, de compoziatia atmosferica, sporul de privit televizorul in timpul orelor de birou, sporul de stat pe la colturi la barfe, sporul pentru taiatul unghiilor pe tastatura de la calculator si asa mai departe....

elzorab spunea...

e parfum prin agentuiile guvernamentale, chef mare...

„Există agenţii unde încă nu se simte niciun fel de criză, iar salariul şoferilor este de 4.100 de lei şi cel al unui director este de 17.600 de lei“

elzorab spunea...

ce-mi place mie la romani e ca pricep relativ repede si se adapteaza:

http://www.cancan.ro/2009-08-13/Si-a-dorit-o-masina-mai-veche-si-mai-ieftina.html

elzorab spunea...

domnisoara georgiana man, legat de observatiile dvs in legatura cu studiile nostre tehnice. pe acest forum au fost dicutate niste concepte serioase de statistica si economie, ceva mai avansate decat v-au fost predate la facultatea de stiinte economice unde toata lumea termina cu 10(un fel de spiru haret cu acte-n regula)

eu tin sa va rwamintesc doar unul: clopotul lui gauss!

ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong!!!

cosmiX spunea...

@nobilacasa

din partea mea ti-ai castigat o palma dupa ceafa

agentii imobiliari si teoriile lor imi provoaca repulsie, i-as fi salutat de la distanta, numai ca au facut flood la tot ce insemna publicitate imobiliara (cu anunturi inventate si pareri deplasate, ca ale tale)

pacat ca nu te duce teasta sa iti dai seama ca zilele de sugaci s-au dus, si asa cum au spus ceilalti mai elegant va trebui sa pui si tu mana sa faci ceva util,
nu numai sa abuzezi publitim -ul si apoi sa emiti pretentii doar pt ca esti tu coios

nu a fost nimic normal in cresterea de preturi pe care o preaslavesti tu, a fost si s-a dus, nu o sa se mai intoarca, tai-tai ....

bani sunt si acum, dar m-i tin la banca, si o sa cumpar cand cred ca sunt destul de jos,
si atunci o sa evit agenti, daca nu o sa reusesc insa, o sa arunc cu scarba o coaja unuia ca tine

'perplexant' esti tu,
manole ii cat se poate de rezonabil, sa nu crezi ca esti singurul care are o parere si sa te simti special pt asta

sper ca o sa iti exprimi parerile si cu alte ocazii pe balon, a fost o adevarata destindere sa iti raspund

Florian Popa spunea...

labilacasa

"Romani, va implor ! Treceti la cumparat imobile. Cam asa ar trebui sa sune reactualizat Ordinul Maresalului Antonescu din iunie 1941. Pentru prima oara dupa aproape 1 an presa si indicii economici anunta ca in aprilie 2009 preturile nu au mai scazut."

boc poc -> glont in cap

Anonim spunea...

cretinul nationalist ortodox rroman trist said : Judecati si veti afla ce se poate intampla daca ar mai scadea preturile.
aaaaaaa, io-te ca pe mine nu ma duce capu la dat seama ce se poate intampla daca ar mai scadea preturili, nu vrei matale sa ma(ne) lamuresti ? :blink: , :blink:
@restul
tre' sa recunoasteti ca ne cam plictiseam in ultima vreme, chiar aveam nevoie sa apara un nou clown prin zona sa mai avem si noi de cine sa ne radem :)

Akhenaton spunea...

@Cumparator

Eu cand ma refer la pensionari ma refer cam la prima ta categorie plus o parte din cei pensionati inainte de termen, datorita somajului in care se gaseau in urma “restructurarilor”. Probabil stii ca acei oameni pe la 50 – 60 ani se intrgrau greu spre deloc in campia muncii. Ceilalti sunt parazitari, insa cine-mparte parte-si face (asa spune intelepciunea populara). Bine ca a venit cavalerul trac (FMI) sa ne ajute sa facem o lege mai dreapta.

@Costel

Daca pensia medie e cam 600 lei (sau cum spune Manole 140 euro) spune-mi tu cam cati sunt peste linia asta si cam cati sub ea. Iti va spune mult despre cei care vor putea plati impozitele acelea la valoarea de piata (si in fond care e valoarea aceea azi?).
In ceea ce priveste investitia in euro mi-ai netezit si mai mult mintea intinsa cu placa, pai asta fac toti azi inclusiv ala de-a vandut pamantu' de la ta-su si altceva nu stie sa mai faca, speram la ceva mai consistent de la tine (ca ai cunostintele necesare, studii, etc), spre exemplu o afacere cu castig decent, insa criza asta e si la idei. Pesimismul ne omoara, zau asa!
Acum eu trebuie sa ma bucur sau sa ma intristez ca m-ai asemuit cu Boc? (sau paralelismul nu l-am inteles?)
Cand credeam ca am scapat de Tatuca Iliescu ctitorul Romaniei postdecembriste, acest Guru al tranzitiei, doctorul Operescu (omul sau de suflet) apare la interval.
Merci, prefer sa mi-o … cu “scorpioancele” cica-s mai focoase ca leoaicele, dupa preferinte.

@UJohn

Poate la tine nu s-a schimbat nimic din vremurile acelea de preistorie timpurie, insa ma intreb si eu, de ce nu dai tu lovitura de gratie pensionarilor? In tari civilizate (spre care tindem si balastul prejudecatilor astea nu ne lasa) pensionarul se duce in tot felul de excursii in jurul lumii (or fi mituri sa le cred numai eu), oare la noi de ce nu se poate? (si uite asa ajungem la: “numai atat s-a putut la noi, da’i bine si la Amara daca ai cu ce ajunge”). Cred ca nu pensionarii ci statul “pune biciul” pe ala micu’ tinerelu’ prin tot felul de biruri, ca apoi banii sa se cheltuiasca anapoda (spre ex. terenul de golf in jurul Parlamentului s-o mai fi facut?). Nu-mi aduc aminte sa fi cerut vreunul dintre “bosorogi” marirea de taxe, insa tu stii si poate ne impartasesti si noua.

@elzorab

Criza placuta si tie! (sper sa nu fi la cea de 40 de ani, ca de obicei iesi jumulit rau din ea)
Voi anuntati Armagedonul cumva? Sa investesc in adaposturi antiatomice?
Dupa criza din ’29 a urmat un razbel tembel rau, asta ne paste cumva si acum? Uf, ce ti-e si cu impozitarea asta. Duce la razboi zau asa!

AristotelCostel spunea...

@akhenaton

Deschide-ti o agentie imobiliara sau un centru Spa. Ca sa n-ai batai de cap, mai bine cumperi o garson'era si-ti recuperezi investitia in secolu' asta... sau celalalt.

Banui ca o eventuala prabusire a cursului te-ar avantaja daca ai de gand sa exporti ceva. Deocamdata Isarescu spune sa mai astepti, pentru ca leul e puternic si se apreciaza.

__________

Pensionarii adevarati(veritabili:)... limita de varsta si vechime de COTIZARE completa) au peste 600 lei. Cu cloaca-n posesie ar trebui sa ajunga banii. Altii trebuie sa munceasca pentru banii astia si s-ar presupune ca sunt la varsta acumularilor... de experienta. Orice marire a pensiilor atrage inflatie. Lipsa de educatie a generatiilor sablon... ne incurca pe toti.

AristotelCostel spunea...

Legat de prostuţii imobiliari, gen Nobil(de)acasă, cei mai straşnici dintre ei se vor pe... sticlă.

De urmărit evoluţia fulminantă a agentului Daniel Dobre.:)

Le-a intrat în... fişa postului, termenul "brocăr".

Akhenaton spunea...

@Costel

"Deschide-ti o agentie imobiliara sau un centru Spa. Ca sa n-ai batai de cap, mai bine cumperi o garson'era si-ti recuperezi investitia in secolu' asta... sau celalalt."

Hopa, ori ti-au plecat neuronii la petrecerea de jos (se intampla si la case mai mari) ori esti iritat rau. Oare ma vei ierta cand iti voi ura: “Urmeaza-ti sfaturile!” si sfaturile sa fie exact astea?
Se pare ca esti bine documentat in ceea ce priveste pensionarii, piata imobiliara, modul de impozitare. Sa trag concluzia ca sunt multi cu pensii de mizerie ca au iesit ca paduchii repede la pensie, cativa cu pensii uriase, ca deh sunt cei care isi impart singuri, si restul, cei mai putini Asta vrei sa inteleg? Cum era cu curba aia Gauss parca-i zicea? Sau aici nu se aplica? Eu nu-s economist, asa ca te rog sa cobori din inaltele sfere ale gandirii si desigur ale ratiunii si sa imi spui ca pentru cei cu “mintea odihnita” sau “mintea intinsa cu placa”.

Akhenaton spunea...

@nobilacasa

“Nu in ultimul rand trebuie sa fi legat la ochi sau cu IQ subunitar ca s anu intelegi ca in moemntul in care repar banii pe piata se va relansa brusc acest sector”

De unde sa vina acei bani in piata? Cine si de ce i-a ascuns acum?
Stiu ca exista zvonuri ca piata se stabilizeaza, ca va incepe din nou sa creasca, tu de unde ai auzit?
Nu sunt economist asa cum am mai spus, asa ca argumentele sunt minunate sa inteleg si eu viziunea ta

Despre impozit sunt de acord ca si asa e cam mare, insa nu sunt intrebat de nimeni.

dcg spunea...

Debilacasa,

Am facut eu un rezumat al activitatii tale publicistice. O singura mare rugaminte as avea... poti sa bagi o poza in profilul blogului? Cititorii tai in curs de fidelizare vor sa-ti aprecieze grosimea grumazului la ajusta valUare.

*******
"Am senzatia ca asist la un carnagiu. Vulturii acestor timpuri se reped si spinteca piata imobiliara fara a intelege ca isi spinteca viitorul. Pe al lor si pe al copiilor. Veti spune ce legatura are achizitia "ieftina", ("de okazie" su "chilipir" sau "negociata beton" nu conteaza cum ii spunem) cu viitorul copiilor nostri. Ba veti spune ca aduyce chiar bonus..."
*******

"Ne bucuram ca niste oameni fara creierashe ca "scad preturile" fara a intelege ca acest fapt antreneaza mii de concedieri"
*******

"sau mai rau..ai participat la o licitataie de executare bancara si ai cumparat un tort intreg la pret de o lingura.... ca un carnivor profesionist."
*******

"prin expectativa condamna la disparitie dezvoltatori si agenti, dar preturile visate nu vor aparea in schimb blocurile (aceleasi) vor reaparea pe piata dupa 6 luni la preturi mai mari."
*******

"In Romania comisionul e generalizat la 3% pentru firmele serioase. Din pacate sunt dumping-ari care incearca sa "dea lovitura" pomenind de 1,5% sau chiar de 1%. Cum poate un agent cinstit sa asigure existenta unei firme daca el factureaza la unica tranzactie lunara (sau chiar la 2-3 luni - cazul acestui an ) cate 500-600E? va spun eu : NU SE POATE."
*******

"21 mai 2009
Acum ori niciodata
Romani, va implor ! Treceti la cumparat imobile. Cam asa ar trebui sa sune reactualizat Ordinul Maresalului Antonescu din iunie 1941."
*******

"03 iulie 2009
SEMESTRUL al II-lea. Terenurile vor fi reginele pietii"
*******

PS: mare pacat ca gradul de (semi)alfabetizare in randul agentilor imobiliari nu este putin mai mare... am avea si noi mai multe "prileje" de ras.

Akhenaton spunea...

@dog
Asta scrie el pe blog? AU, pai sa cumparam,sa cumparam si iar sa cumparam el find agentul O sa ia acel comision decent de 3% sau incepe si el sa devina dumping-ar cand va avea asa multi clienti? Sa ne infigem cu totii la reginele pietii?
Ce vulturi, ce hiene (asta e carnivor profesionist, parca), spintecam viitorul copiilor!

AristotelCostel spunea...

@Servitoru'

...pot regiza si filme de Spielberg...

Mai greu e sa vorbesc de date statistice. Astea sunt imposibil de gasit si inca si mai greu de interpretat.

Cotizatie si vechime complete - peste medie.

Restul? Sub?

Sistemul contopist, cu smecheri imputiti pensionati pe legi speciale, de la voi il avem.

cosmiX spunea...

@nobilacasa

'interesant' blogul, nu te simti singur ... ?

Akhenaton spunea...

@ Spielberg
Esti amuzant. Mai era unu care le stia pe toate … acum nush unde e, ca l-au ciuruit. Tot in sfere inalte ai ramas! Cu cat urci mai sus, cu atat caderea va fi mai dureroasa. Sa stii ca pe mine chiar nu ma intereseaza pensionarii, unii isi cam merita soarta, insa evit pe cat pot generalizari sunt paguboase. Stiu caz conctret, oameni reali (nu din statistici) care desi au stagiul complet, vechime, varsta etc si au pensie sub medie. Culmea au si studii au lucrat si in conditii grele de santier 12 ore zilnic (oare iti zice ceva podul de la Cernavoda – mergi si tu spre mare tot pe el, desi acum e inclus in autostrada Bucuresti – Cernavoda nu e decat asfaltat sub “noua” putere), munca lui se vede si azi. O fi infaptuit cincinalul in 4 ani juma’, mai stii? Si cu toate astea are sub medie. O fi ceva putred in statistici, impozitati-l rau, sa-l usture, ca nu l-a pus nimeni sa stea intr-un bloc central si cu bulina. Vezi tu, el e demn, nu acuza pe nimeni. Tu mai lamenteaza-te putin cu ce-a zis Base’, mai pune de-un scenariu a la Spielberg cu baietii si cand te plictisesti coboara-n strada sa observi ca nu e singular cazul. Iti dau un indiciu, arhiva sect 1 de la pensii s-a mutat, s-au pierdut mii de dosare, iese un film, iei si premiu ;)

Akhenaton spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
UJohn spunea...

@Akhenaton

" -Buna ziua, nea Ioane!
-Iaca... fac niste gavane!
-Nea' Ioane, esti nebun?
-Nu-s de salcie...'s de prun!"

sau... daca vrei, ce are Sula cu prefectura?

Pensiile sunt platite NU din avutia acumulata de generatiile anterioare, ci din avutia produsa ACUM de generatiile curente. Care avutie produsa acu' este praf si pulbere.

Si poate ca baba care ma pandeste prin vizor (sa ma pareasca la administratora cate blonde, brune si roscate trec pe la mine ca sa le treaca la intretinere) nu-mi baga mana-n buzunar... dar il voteaza pe Boc daca ii promite o crestere de 2% de pensie si cupoane de caldura la iarna.

Cat despre ameristanezi care fac turism sexual pe buzunaru' gol prin tari bananiere... e o cu totul alta discutie. Iti spun doar atat... ca se plimba pe banii lui produsi de altii. Si ca nici nu sunt reprezentativi statistic.

Deci... Haorde, faraoane, pupatzash pensioara matali... vorbim ce vorbim, basca ne-ntelegem!!!

AristotelCostel spunea...

@Akhenaton

Unde ai vazut ca ma lamentez? L-am ajutat "cu marfa clientului" sa arate ca ultimul prost... si atat.

Propun marirea pensiei ctitorului podului de la Cernavoda.

Dacă actuala locuinţă are bulină, ar merita o a doua locuinţă de la stat. De fapt să i se mai dea două.

Hint! Nu stiu sa fac filme de ... Spielberg.

cezar spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/863503/ANAF-75-din-firmele-suspendate-nu-aveau-activitate/

Al naibii forfetar, a "distrus" "economia" :))

Anonim spunea...

care vroia poza cu cre(s)tinul nationalist rroman trist ?
nah, luati de aici
puteti de asemenea sa faceti o cautare pe gugl folosind ca parametri numele lui, veti avea niste surprize placute :)))))

Dorin spunea...

@Cezar
1.Este vorba de repulsia pentru noi si noi biruri
2."Alte 10.549 de firme a căror activitate a fost susrpendată sau care au fost dizolvate au avut un volum de activitate nesemnificativ.
" - fiecare picatura de ploaie contribuie la realizarea unui fluviu ...

Anonim spunea...

la dracu, is invidios pe el, pare sa aiba succesuri la femei mai mari ca mine, va rog sa observati cum il soarbe din priviri bruneta (coltul dreapta sus)
si inca o mostra de intelighentia : Sc Nobila Casa Rasariteana Serv SRL este una dintre cele mai vechi agentii imobiliare din Bucuresti, fiind infiintata in 1996 si totodata prima agetnie imobilira care are in denumire termenii "NOBILA CASA".
ati retinut, da ? prima agetnie imobilira care are in denumire termenii "NOBILA CASA". prima, manca-v-ash. ignorati greselile de tehnoredactare, alea-s detalii

cezar spunea...

"Ca urmare a declaratiilor celor 93.542 de societati care s-au lichidat in primele sase luni ale anului 2009, invocand in opinia mea in mod eronat impozitul minim, din analiza datelor noastre rezulta urmatorul lucru: din cele 93.542 de societati comerciale, un numar de 71.004 societati nu au avut activitate in momentul incetarii activitatii sau nu au declarat activitatea desfasurata. Asta inseamna un procent de 76%, alte 10.549 avand un volum de activitate nesemnificativ, adica 12% din numarul total de societati", a spus seful ANAF.
Bun, 76 la sula erau moarte, decedate, vorba lui Manole, hai sa avem si noi o firma. Stim cu totii d-astia.

Dar ce e cu celelalte 12 la suta ?

"Cand vorbesc despre volum de activitate nesemnificativ vorbesc despre societati care in ultimii doi ani de zile, atat in 2007, cat si in 2008, ani de crestere economica, ani in care nu se declansase inca criza economica, criza financiara, aveau o cifra de afaceri de la un leu la zece mii de lei, adica mai exact de la un leu la o suta de milioane de lei vechi. Daca impartim la 12 luni, cat are un an calendaristic, o sa vedem ca aceste societati aveau o cifra de afaceri de maxim opt milioane de lei vechi pe luna."

E si mai clar,acum, sper.

Dorin spunea...

@Cezar
Firmele respective care nu prea aveau activitate ofereau cel mai probabil consultanta sau aveau alte activitati care aduceau profituri ocazionale proprietarilor.
Majoritatea vor gasi superfugii pentru a-si asigura in continuare profiturile, dar statul nu va beneficia in aceeasi masura de impozite
Toate acestea sunt "picaturi", dar impreuna ....

alex.dumitrascu spunea...

La anu’ o sa-l felicitam pe ginerica basescu ?!????!!!!!!!!!!

http://vladrosca.wordpress.com/2009/08/13/la-anu-o-sa-l-felicitam-pe-ginerica-basescu/#comment-160

elzorab spunea...

http://www.capital.ro/articol/economia-romaniei-dupa-alegeri-inca-o-datorie-de-40-de-miliarde-de-euro-si-o-noua-devalorizare-a-leului-123594.html

vesti bune din iconomie, se intorc banii, nobilacasa

Akhenaton spunea...

@UJohn

" -Buna ziua, nea Ioane!
-Iaca... fac niste gavane!
-Nea' Ioane, esti nebun?
-Nu-s de salcie...'s de prun!"
Ion = John?

Poetescule, inteleg ca ai cultul personalitatii exacerbat. Pai sa scrii tu poezioare in care personajul principal sa fii chiar tu? Capul la cutie, caramizile-s de la fanii tai declarati. :D

“Pensiile sunt platite NU din avutia acumulata de generatiile anterioare, ci din avutia produsa ACUM de generatiile curente”
In caz ca vrei, poate-mi spui si mie cum de s-au vaporizat sumele cotizate inainte de ‘89 de actualii pensionari (ca parca erau mai multi in campia muncii decat “asistati” pe vremurile acelea). Nu cumva Iliescianismul a facut un nr de magie?
“cine uita istoria, risca sa o repete”
Iti spun numai atat: propunerea lui Manole mi se pare de bun simt.
Sa vedem ce va face Guvernul dupa alegeri, inainte e clar ca orice discutie despre impozitare e de la sine inteles ca va fii evitata sistematic.

@ Spielberg

Tu propune, ca oricum altii decid, chiar si pentru tine. (a se vedea imprumutul de la FMI)
Am citit si ce-ai spus in alte imprejurari si mi-a placut. Atitudinea ta de a nu actiona decat prin asteptare nu o inteleg insa. Rabdarea e un atribut al inteleptilor poate vei spune. Timpul, criza le aseaza pe toate, nu?
Ce vrei sunt limitat in incercarea de a prevedea viitorul.
Invat de la cei mai buni, acum spre exemplu de la tine ;)

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 208   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?