Ieri, înainte de culcare, un cititor anonim mi-a atras atenţia că în ziarul "Ziarul" apăruse un articol care mă cita . Articolul a fost preluat şi pe portalul 9AM.ro.
Trecând peste marele sentiment de mândrie patriotică de moment (e prima oară după 23 de ani când apar la ziar, he he...), în momentul de faţă chestia asta îmi dă fiori.
Dacă eu, micul, insignifiantul, limbricul de Manole, îmi pot impune cu atâta uşurinţă părerile în presă, vă daţi seama în ce hal se poate manipula presa?
Dacă mie mi-a luat o săptămână de existenţă subterană pentru a-mi face cunoscute părerile în masă, păi atunci unui mahăr care vrea să transmită următorul mesaj: "Cumpără, pulime, bagă banul, că preţurile vor creşte!", cât i-ar trebui? Şi, mai ales, ce credeţi că va declanşa în piaţă?!
PS. M-am decis: următoarele mele posturi vor viza îmbunătăţirea culturii economice a cititorilor mei. Un om care judecă singur e mai puţin penetrabil la zvonistică.
Cum voi juca alegerile acestea
Acum o săptămână
14 comentarii:
Manole, da-ne un algoritm de calcul al pretului corect. ce ai spus tu, cu 8% mai putin decat cere proprietarul nu ma multumeste, luna viitoare el o sa mai salte pretul cu cat crede el de cuviinta, si-atunci, eu ce-i ofer? tot cu 8 % mai putin? sau cu 9%?.
nu exista o formula matematica? ceva cu suprafata construita, anul constructiei, locatia, etc.?
sigur ca exista
uita-te in normele expertilor tehnici judiciari si ale notarilor
dar asta nu inseamna ca vanzatorul te va asculta...
Manole, de ce la tine pe blogg apar linkuri de imobiliare?..:))
mi se pare cel putin haios...
Felicitari Manole ma bucur sa vad ca , cultura spiritului de turma nu a pus total stapanire pe tara asta !
Referitor la o formula matematica de calcul a pretului unui apartament nu cred ca exista ceva clar.. Ceea ce exista asa cum a zis si anonim sunt normele notarilor (preturile stabilite pentru fiecare zona, suprafata ,etaj etc) Dar ele au ramas foarte in urma fata de 'pretul zonei' La un apartament pe care eu am dat 82.000 euro pretul trecut in normele notariale era de 50.000 euro Daca eu ma duceam la propietar si ii ofeream 50.000 euro ma scuipa in ochi si se lua si de mama ....
Din 'cautarile mele' si ce spune Manole ideea e ca:
Stabileste-ti o zona si un tip de apartament pe care ai vrea sa-l achizitionezi. Urmareste ziarele si noteaza preturile respectivelor apartamente. Vei observa unele foarte ridicate ( propietari care stau la specula ..am intalnit cazuri in care a stat cu apartamentul la 80 de mii aproape 2 luni si l-a vandut apoi pe 73.000 )
sau cu preturi mai mici decat pretul pietei (propietari care se grabesc se vanda , au platit deja un avans la o casa ..etc deobicei anunturile astea nu stau mai mult de 2-3 zile)
Faci o media si aflii pretul zonei. Daca apartamentul se vinde prin agentie trebuie sa stii ca la pretul afisat se mai adauga 2-3% comisionul agentiei de la propietar iar peste pretul afisat ti se mai cere si tie inca 2-3% (comisionul de la cumparator). Cum romanul s-a nascut negociator tot timpul la pretul dorit se mai adauga un 2-3% marja de negociere care a stabilit-o propietarul. Deci poti incerca sa oferi cu 8% mai putin decat este afisat acolo.
Negocierea se face treptat nu intrii in apartament si ii spui omului ca ii dai cu 8% mia putin doar ca asa vrei tu ..ITi faci o lista cu defectele apartamentului pe care o prezinti .. ( Balconul este deschis ..mai trebuie cel putin o mie de euro sa il inchid cu termopan , terbuie zugravit , reparatii etc)
Multi se uita putini cumpara deci dak pari serios si ca ai vrea sa cumperi respectivul apartament .. propietarul se va multumi si cu mai putini bani (asa cum si tie ti se face lehamite dupa ce ai vazut 20 de apartamente si nimik pe plac asa si vanzatorul dupa ce a primit 20 de vizitaci vrea sa scape de stres)
anonim2 reclamele alea nu sunt puse de Manole .sunt reclame contextuale puse de siteul blogger.com Adik daca eu scriu despre castraveti vor aparea reclame despre castraveti ( e normal ca cine intra pe un site de castraveti sa dea click pe reclame din acelasi domeniu si nu despre notebookuri ieftine nu?!)
Deci cum Manole scrie despre imobiliare apar reclame din acest domeniu.Sper ca te-am lamurit
Fiind vorba in ultimul post al lui Manole despre cultura economica,insist si eu asupra unui aspect pe care l-am mai semnalat.
Cine urmareste piata de capital, a observat ca de la criza creditelor sub prime, bursa nu si-a mai revenit in adevaratul sens al cuvantului. A existat o corectie de crestere dupa scaderea masiva declansata direct de criza, dar este clar ca s-a terminat cu entuziasmul. Urmeaza o perioada de cresteri modeste, "in dinti de fierastrau", dar s-a cam terminat cu maximele istorice. De asemenea, pe piata valutara, trendul s-a inversat se pare definitiv, asistam si vom asista la o depreciere controlata a leului, dar totusi depreciere.
Piata imobiliara va ramane putin in urma datorita 'jucatorilor captivi", adica a celor care deja au investit in scop speculativ, dar mi se pare foarte probabil ca investitiile speculative se vor opri. Eu cred ca primul efect va fi scaderea preturilor terenurilor, sper sa fie o scadere controlata, dar schimbarea trendului este de neevitat.
Este total incorect sa tratezi piata imobiliara, separat de piata de capital, ca pe un simplu joc intre cei care au nevoie de o locuinta, si cei care au nevoie de banii astora.
Banii sunt si ei o marfa, iar pretul lor a inceput sa creasca serios.
Piata imobiliara si miliardarii ei:
http://evz.ro/article.php?artid=321245
Manole!!! eu zic ca si agentiile au rolul lor negativ in a creste preturile nemotivat.un exemplu de azi pe un renumit site; http://www.museimobiliare.ro/detalii-anunt/154023/garsoniere/vanzare/Rovine/Craiova/Dolj .Eu daca as avea o agentie nici nu as indrazni sa public asa ceva; garsoniera 40mp la etaj 8, si fara imbunatatiri !!!!sau daca as fi in locul administratorului acestui site nu as permite publicarea acestor anunturi .vreau sa mai spun ca pe acelasi site la rubrica ,,cumparari ''sunt multi privati si agentii care dau anunturi aiurea ca sa creasca preturile ;anunturi de genul :cumpar garsoniera cu 70000euro sau agentie imobiliare cumpara cu bani jos apartamente 3 camere 80000euro .Aceaste anunturi influenteaza foarte mult proprietarii care nu au capacitatea de descernamint (pulimea).Poti sa-mi spui si mie cine cumpara totusi la aceste preturi aceste apartamente (daca exista niste statistici).
Va rog sa mai cititi si despre pretul banilor nu numai despre cel al locuintelor. Abordarile gen "agentie imobiliara de cartier" sunt paguboase. Investitorii mari, isi marcheaza deja profiturile, iar nota de plata va fi achitata de sistemul bancar si de fraierii care s-au indatorat pe o viata intreaga.
Leul pierde, intr-o singura zi, 1% in fata monedei europene
Miercuri, 05 Septembrie 2007
Miscarea cursului de schimb este cea mai drastica de la inceputul acestui an Cursul de schimb al monedei nationale a crescut, ieri, cu aproape un procent comparativ cu euro.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat o rata de 3,2934 lei/euro, cu peste doi bani mai mult decat nivelul inregistrat la inceputul saptamanii. Astfel, miscarea de ieri a dus cursul la un nivel similar cu cel de acum trei luni.
Ordinele de cumparare de valuta ale investitorilor straini au dominat sedinta de tranzactii din piata valutara. Astfel, moneda nationala a inregistrat cea mai drastica depreciere zilnica din acest an. Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank, explica faptul ca evolutia de ieri a leului a fost caracteristica intregii regiuni. "Numai intensitatea a diferit", adauga Radu Craciun.
Astfel, rata de schimb a forintului maghiar a urcat cu 0,47% fata de euro, iar zlotul polonez s-a depreciat cu aproximativ 0,1%. Romania, printre cele mai vulnerabile economii emergente In plus, miscarea mai ampla a leului romanesc a fost determinata si de alte stiri. Cu o zi inainte, banca centrala a publicat datele privind rezerva valutara, care a inregistrat, in august, o crestere cu aproape 2,3 miliarde de euro, pana la nivelul de 24,7 miliarde de euro. Pentru comparatie, in lunile precedente, nivelul rezervelor valutare se modifica doar cu cateva zeci sau sute de milioane de euro.
"Probabil ca unii investitori nu erau convinsi ca Banca Nationala a fost prezenta, in luna august, in piata valutara", explica analistul ABN Amro. Iar date publicate de BNR arata faptul ca interventia in piata valutara a fost semnificativa. Pe langa contextul regional si evolutia rezervei valutare, este posibil ca inca un factor sa fi contribuit la deprecierea de ieri a leului, adauga Radu Craciun.
La inceptul acestei saptamani, agentia internationala de rating Standard&Poora??s a publicat un raport in cadrul caruia plaseaza economia romaneasca printre cele mai vulnerabile in fata crizei de lichiditate inregistrate la nivel global. Tot in acest raport, Turcia ocupa locul patru, Romania fiind pe locul cinci din punctul de vedere al vulnerabilitatii.
Iar lira turceasca s-a depreciat cu 0,8 procente. Pe de alta parte, Ungaria, tara a carei moneda s-a depreciat cu un ritm mai redus, este considerata de analistii Standard&Poora??s ca fiind mai putin vulnerabila in fata crizei de lichiditate. Tot ieri, Institutul National de Statistica a publicat evolutia Produsului Intern Brut la nivelul trimestrului doi. Iar ritmul anual de crestere a fost de 5,6%, sub rata de 6% inregistrata in primul trimestru. Totusi, Radu Craciun considera ca moneda nationala nu a fost influentata de aceasta stire.
"Daca rezultatul din trimestrul doi a fost determinat de o incetinire a consumului, atunci stirea este, de fapt, pozitiva", explica analistul ABN Amro. Institutul National de Statistica urmeaza sa publice, vineri, evolutia Produsului Intern Brut pe principalele componente. La nivel international, euro pierde teren Moneda unica europeana s-a depreciat ieri atat fata de dolarul american, cat si de yenul japonez.
Asta pentru ca datele publicate de Eurostat, departamentul de statistica al Comisiei Europene, arata faptul ca ritmul de crestere al Produsului Intern Brut din zona euro a incetinit, in trimestrul doi, la 2,5%, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani. Totodata, oficialii unor banci din Germania spun ca vor anunta, pentru trimestrul doi, reduceri ale veniturilor sau chiar pierderi. Iar analistii internationali considera ca acesta este un semnal ca institutiile financiare din vestul Europei au o expunere semnificativa pe piata creditelor ipotecare "subprime" din Statele Unite.
Evolutia de ieri a leului a fost caracteristica intregii regiuni. Numai intensitatea a diferit.
Radu Craciun analist-sef ABN Amro Bank
@alex: Alex, tu ai un blog? Da-mi linkul să îl punem pe lateral.
30 aug.2007 1EU=3.2595 LEI
31 aug.20071 EU=3.2719 LEI
3 sep.20071 EU=3.2627 LEI
4 sep.20071 EU=3.2934 LEI
5 sep.20071 EU=3.3238 LEI
Cursul inregistrat azi era prognozat de analistii bancilor comerciale ptr. sfarsitul anului: http://www.dragosgalateanu.ro/?p=22
Acum 2 sapt. citeam socat comentariile unui senior al sistemului bancar romanesc (nu dau nume) care acuza analistii bancilor comerciale ca isi urmaresc propriul interes atunci cand afirma ca leul se va deprecia.
Dar ia vezi ce s-a tranzactionat ieri la Sibiu pentru Euro!
Acolo e adevarul nu in "analize".
Fericitii posesori ai unui credit imobiliar de 100000Eu, adica aproximativ 310.000ron la data contractarii, au pierdut in ultimele doua zile din propriul buzunar aproximativ 22.000 Ron. Dar ei dorm linistiti si sunt fericiti fiindca nu stiu.
Ei merg in continuare cu traistele sa-si faca cunparaturile la hipermarket fiindca e mai ieftin, si trebuie sa faca economii deoarece au datorii la banca.
Astazi am gasit pe forumul din Evenimentul Zilei un comentariu ca raspuns la un articol manipulator "70.000 Euro o garsoniera la periferie (Bucuresti)"
Iata mesajul cititorului:
SOLUTIA MEA
Sile (s.....i@yahoo.com), 2007-09-12 05:06:37
Oare cine mai pune botul la astfel de vrajeli de articole comandate si platite de agentiile imobiliare?
Astia chiar ne iau de fraieri oameni buni. Nu va mai lasati pacaliti. E timpul sa facem ceva, altfel vor continua sa-si bata joc de noi.
PROPUNEREA MEA
Haideti sa postam fiecare cate 10 (sau mai multe, depinde numai de imaginatia si timpul dvs.) anunturi imobiliare false (cu chilipiruri, ca sa-i atraga precum mustele la kk), sa se apuce sa caute, sa sune disperati aiurea, sa vada si ei cum e sa fii dezinformat, manipulat, dus de nas, prostit in fata, tzepuit etc. Puneti in anunt numere de telefon de la gari, autogari, diverse institutii unde de regula suna ocupat, sau pur si simplu numere ale unor telefoane publice unde nu raspunde nimeni. Dati adrese fictive, nume fictive, totul sa fie o aiureala, asa cum fac si ei. Faceti asta periodic, veniti cu noi "oferte" umpleti internetul de bazaconii, punetii sa munceasca aiurea. Daca tot pretind comisioanele alea nesimtite, atunci macar sa transpire serios.
Daca cel putin 100 de persoane vor face lucrul asta, macar odata pe luna, va asigur ca in maximum jumatate de an vom scapa de toata isteria asta imobiliara, cu cresteri aberante de preturi dictate de samsarii imobiliari.
Bineinteles ca samsarii vor critica propunerea asta. Au si motive, sunt in joc enorm de multi bani. Iar ei sunt fara mila cand e vorba de bani.
Spor la anunturi oameni buni!
Trimiteți un comentariu