miercuri, 14 noiembrie 2007

Ii salut pe bancheri, pe softisti, pe intelectualii saraci si pe functionari

Alex Dumitraşcu mi-a zis pe email cine îi vizitează forumul... drept pentru care am cerut şi eu "o informare" cu privire la cine vizitează blogul ăsta. Ce am primit m-a lăsat cu gura căscată.

Pentru perioada 1 septembrie - 10 noiembrie:

1. Vizite: 20418, din care 9999 din Bucureşti. Urmează Iaşi (890), Timişoara (686) şi Cluj-Napoca (650). Vizitatori unici absoluţi: 7354.

2. De pe adrese IP aparţinând BNR s-au făcut 244 de vizite, cu o tendinţă clară de scădere în ultimele 2-3 săptămâni când m-am luat cu treburile şi nu m-am mai ţinut de blog.

Alte bănci ai căror funcţionari au trecut / trec pe aici: Bank Leumi (181), Banca Ţiriac (173 / ? - probabil reţeaua de internet a rămas cu numele vechi), BCR (76), ING România (76), Alpha Bank (64), Raiffeisen (44), Bancpost (37), Banca Românească (9), Banca Cacofonică Carpatica (5), Libra Bank (5) etc.

3. Un segment foarte interesant de vizitatori e reprezentat de IT-işti: Softwin (255), Oracle Japonia (? - Alex D. mi-a şi zis un nume, 2 fraţi... iniţiala lor e "C", dar nu-mi permit să le dau numele aici, că nu or avea nici o legătură cu vizitele), Ixia România (63), Hewlett Packard (62), Kepler Rominfo (35) etc.

4. Un alt segment interesant e reprezentat de intelectuali. Îi salut călduros pe intelectualii noştri dragi, care jinduiesc pofticios la una bucată apartament comunist pe care nu şi-l pot lua nici din credit, că nu se califică, nici din şpăgi, că sunt prea mici în profesiile lor! Jinduire plăcută în continuare tuturor celor care vin din: Roedunet (352 - ăştia-s universitari, jinduire plăcută!), Universitatea Gh. Asachi - Iaşi (175), Centrul Finlandez de Cercetare Tehnică (104 / stai acolo, că stai bine!), Universitatea Tehnică Dresda (25 / idem!) etc.

5. Bineînţeles că am avut onoarea să fiu citit şi de oameni de stat: Ministerul Justiţiei (138), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (82 de vizite, cu activitate sporită în ultimele 2 săptămâni; cine naiba-s ăştia, SRI-ul?! ...uau!), Primăria Iaşi (51), ANRC (21), Ministerul de Interne (14 / ăştia-s poliţaii, s'trăiţ!) [update de dimineaţă: chiar şi 5 accesări de la "Cancelaria Primului Ministru" ! haaaa-haaaa-haaaa!!!... ] etc.

6. În rest o grămadă de SC Pandelică srl şi SC Găurelu srl, plus reţele casnice anonime : RDS-RCS, Astral, Artelecom.

Balonul imobiliar vă salută pe toţi!

25 de comentarii:

Anonim spunea...

pe alex dumitrascu l-a salutat si sts-ul dupa cum se poate observa.
balonul fiind gazduit aiurea-n internet, mai dificil ajung salutarile baietilor.

Anonim spunea...

Adica cei care la munca, de plictiseala, navigheaza aiurea pe net.

Ati vazut emisiunile lui Nasul de vreo trei zile. Acum se vede cine cumpara proprietati. Mafia parlamentara si a statului isi baga toti banii in imobiliare, iar apoi, incet-incet, ni le vor vinde noua si viitoarelor generatii de tineri care urla ca lupii de foame pe forumuri ca n-au case, si ii inteleg, dar asta-i viata.
Si culmea, distinsii alesi mai cersesc si 25 respectiv 80 milioane pe luna bani de chirie.

Anonim spunea...

@gigi castron

"Adica cei care la munca, de plictiseala, navigheaza aiurea pe net."

Sau poate cei care la munca, in cele 10-12 ore/zi, se mai relaxeaza din cand in cand.

Eu am inteles din declaratiile de avere ale "parlamentarilor" ca acestia detin terenuri si case pe care le vand...nici vorba de cumparat...acum.

Manole spunea...

Păi îi primim cu plăcere si pe ăştia de la STS. Un cârnat şi-un caltaboş avem să le dăm şi lor, şi loc la masă. Apropo de chestia asta, ia să schimb sondajul, că dacă forumul lui Alex Dumitraşcu s-a dus naibii mă tem că tot mie îmi va reveni sarcina să anim discuţiile.

Anonim spunea...

Numele forumului (guvernarea.ro) a fost ales gresit. Nu are nici in clin nici in maneca cu problemele discutate si poate conduce la confuzii grave.

Anonim spunea...

Ce tare! M-am gandit prima oara ca la hackuit careva, dar apoi mi-a zburat gandul gandindu-ma ca am eu idei prea SF. Avand in vedere ca nu si-a revenit nici azi, cred ca cineva are un interes clar sa-l desfinteze. La bloguri e ceva mai greu. Ar insemna sa darame tot domeniul, ceea ce nu cred ca ar indrazni sa faca.
Cat despre vizitatori, spre deosebire de alte forumuri care mai arunca pe ici colo cate un thread despre evolutia preturilor, consider ca aici calitatea discutiilor este infinit superioara. Ma bucur ca am citit aici niste pareri foarte bine argumentate, foarte logice, si din partea unor adevarati economisti. Sper ca lucrurile sa mearga bine in contunuare pe acest blog.

Anonim spunea...

"in rest o grămadă de SC Pandelică srl şi SC Găurelu srl" .... esti cam fara obraz aici. Sau poate tu lucrezi sau firma ta se numeste LaSalle, REMAX, Colliers sau cumva esti seful bursei din Tokyo ?

Anonim spunea...

Interesant de urmarit :
http://schimbarea.blogspot.com/

Anonim spunea...

Si eu am urmarit cu interes acest blog si mai tarziu si forumul deschis de alex. As mai adauga la lista de vizitatori si romanii din diaspora care sunt mai greu de urmarit dupa IP, credetima ca sunt multi si apreciaza calitatea discutiilor de pe acest blog.

cosmiX spunea...

@ anonim
""in rest o grămadă de SC Pandelică srl şi SC Găurelu srl" .... esti cam fara obraz aici. Sau poate tu lucrezi sau firma ta se numeste LaSalle, REMAX, Colliers sau cumva esti seful bursei din Tokyo ?"

ofensatule draga, lasa fumurile ...
si daca chiar nu te poti abtine sa judeci, spune-mi unde mai gasesti asemenea discutii ca in balon ...

manole, amice, vad o schimbare de atitudine,
cu cateva articole in urma te dadeai in spate, vad ca esti dispus sa continui, foarte bine !

Anonim spunea...

Just, fara sa fac misto, salut blog-ul si ii injur pe cei care au blocat forumul.
Insa , in timp, ca peste tot ... aici , apare ceva caracteristic rasei : mistocareala. Indiferent de cat de inteligent si doldora de informatii e cineva, tot isi da in petic candva.

Anonim spunea...

@Manole

Ai avut o idee foarte buna sa publici identitatea vizitatorilor. Asa ne cunosatem mai bine cei care participam la discutiile pe acest forum.

Ma bucur ca cei de la BNR viziteaza forumul. Poate isi mai fac si alte opinii cu privire la economia care "duduie" pe baza speculatiilor imobiliare si iau masuri de politica monetara adecvata. Pana acum au fost tot timpul cu un pas in urma pietelor.

De asemenea ma bucura faptul ca bancherii din banci sunt interesati de fenomen. Poate pe viitor o sa adopte o politica de acordare a creditelor mai prudentiala.

In concluzie majoritatea vizitatorilor acestui blog sunt destul de avizati in domeniul fenomenelor economice.

Manole, ar fi pacat sa nu continui munca inceputa. Ai o audienta mai mare decat unele emisiuni TV pe aceasta tema. Acesti oameni au nevoie de un astfel de forum.

Anonim spunea...

Doar atat : CONTINUA .....

Anonim spunea...

Si totusi, de ce lipsa asta de comentarii inteligente in ultima perioada? Cred ca a scazut ratingul totusi. Nu-l lasa (lasati) sa moara. Pls. Noi dar si ceilalti care inca nu stiu de existenta lui au nevoie de asa ceva.

Anonim spunea...

Vazand care sunt cititorii acestui site, profit de prezenta atator persoane din BNR pentru a le pune o intrebare indiscreta referitor la discrepanta dintre politica trambitata de dl Adrian Vasilescu referitor la posibilitatea unui balon imobiliar pe piata romanesca –intretinut de nu se stie cine! - si metodologia dupa care bancile comerciale care au primit avizul BNR pentru creditare opereaza pe piata imobiliara.
Caz concret. Saptamana acesta am achizitionat -cu inima cam stransa ce-i drept, dupa tot ce citesc pe aceste forum si in presa internationala- un apart de 2 cam in centru. Pret negociat:121 K euro in conditiile in care apartamentul arata jalnic, nici un fel de imbunatatire. “Emotii” la evaluarea cu evaluator intern al bancii, de teama sa nu fie neplacut impresionat de aspectul de pestera al apartamentului. Iar surpriza vine la anuntarea rezultatului evaluarii: valoare de 125 000 euro... conform pretului zonei. Personal, vazusem in aceeasi perioda si alte apartamente inainte sa ma hotaresc la acesta, care s-au vandut cu 122 500 cu ceva imbunatatiri, 120 000 fara etc.
Cum se face ca bancile evalueaza apartamentele in teribila luna noiembrie cand piata imobiliara fierbe in toata lumea la mai mult decat valoarea achizitie reale? Si cine urca astfel piata? Mai putem da vina doar pe agentii si proprietari crapanosi?
Culmea ironiei a fost ca respectiva banca.....m-a obligat sa platesc asigurarea obligatorie a apartamentului ...la valoarea de evaluare, iar nu la cea de achizitie. Deci am platit procent din asigurare pe diferenta de 4000 euro pe care n-am platit-o la achizitie.
Domnilor de la BNR care atrageti atentia asupra umflarii balonului imobiliar, cine stabileste politica de evaluari peste pretul tranzactiei si peste pretul zonei a bancilor comerciale?Va spune ceva acesta?
PS. pt linistea dv, si a mea!, nici o clipa proprietarul nu a aflat valoarea evaluarii de catre banca....
Domnilor de la BNR, aveti legatura......sub orice pseudonim

Anonim spunea...

amicului anonim de mai sus,

Dumneata gindesti inainte sa intrebi?

Pai daca zici ca ai dat 121 de mii de euro pe un apartament de 2 camere la bloc, aflat intr-o stare jalnica, intr-un oras de
la marginea europei unde venitul mediu este de 300 de euro , ai raspuns singur la intrebare.

Raspunde-mi si mie te rog , daca vrei , la urmatoarea intrebare:

De unde ai 125.000 euro in romania, chiar si cu rata la banca etc. tot e o suma enorma. daca ai luat credit , contravaloarea apartamentului pe care o platesti (banuiesc ca pe 30 de ani) va fi in mod real dubla, adica pe 2 camere ai dat 250.000 euro. Daca apartamentul are o suprafata de, sa zicem , 65mp, ai platit 4000 euro pe mp. Cu banii astia iti cumperi apartament in cele mai luxoase zone de oriunde din europa.

Eu locuiesc in Germania, linga Frankfurt, am venit de softist, si m-as gindi de 10 ori sa fac un credit pe o asemenea suma, intr-o tara in care venitul mediu e de 5 ori mai ridicat. In Frankfurt, oras unde PIB/locuitor este de ca. 70.000 euro (de 10 ori cit in Ro) in cartier de milionari costa un mp cam 3000-3500 de euro, suprafata LOCUIBILA !

Asadar ti-ai raspuns singur cine creste preturile.

Numai bine,

Radu din Germania

Anonim spunea...

Ma bucur Radu ca mai dai exemple reale, nu doar ce aud speculantii nostrii din Romania, care nu au iesit niciodata afara. Oricum in toata tarasenia asta, cel mai bine sa lasam treaba asa cum e. Se pare ca ne meritam soarta, din moment ce Bucurestiul e alcatuit din astfel de cetateni, n-au decat sa-si vanda intre ei apartamentele pana la adanci batraneti. Sper ca perspectiva din orasul meu natal sa ma faca sa renunt odata si-odata la peisajul "mirific" numit Bucuresti

Anonim spunea...

Radu, argumentul tau nu un are un fir logic. Spui ca la 4000 euro/m2 as putea cumpara oriunde in lume. Dar nu am 250 K in ziua de azi cash sa-mi cumpar o casa de lux oriunde in lume. Nu am nici 125K, de aceea am facut credit la o banca. Dupa logica ta, si preturile pe m2 din Franta, Germania ar fie aproape duble sau pe acolo, pt ca si acolo oamenii cumpara pe credit, chiar daca dobanda este de doar 4.5%.Asa ca …daca compar cei 250K ipoteci cu preturie platite in 20 ani de un cumparator strain si valorile pe m2 actuale in aceste capitale din aceste tari…iar nu mai ajung sa iau nimic nici pe acolo. Tu compari valoarea de vanzare a unui m2 in Ro anului 2007 cu costurile unui credit platit in 30 ani…adica o valoare achizitie cu niste costuri de rambursare.Oriunde exista un credit exista si niste costuri de rambursare.Altfe, bancile nu ar mai exista. Cam mari rau la noi, recunosc, dar suntem in UE si in cativa ani vom putea spera si la credite de refinatare la conditii similare cu ale bancilor straine. Apoi tu, in aceeasi logica, compari salariul mediu de economie cu salariul din Bucuresti . Aprox. 300 euro are in Bucuresti orice absolvent de 22 ani de studii superioare, angajat in privat. E lege la 880 Ron. Asa ca sunt si salatii de cateva ori mai mari decat decl mediu pe economie in acest Bucuresti scump.Cum sunt si locuinte mai ieftine, de 70 K in periferie. Daca in 2000 un salariu de 1000 euro era top management, acum sunt programatori de 24-25 ani care au acest salariu. Lucrurile s-au schimbat de cand ai plecat tu in Germania. Si in rau- preturile au crescut enorm- dar si in bine –au mai crescut si salariile, evident, fara sa tina pasul cu ritmul imobiliarelor. Si daca ti-as mai spune ca sunt oameni care nu se indatoreaza mai mult de 35% pt a suporta acest credit…sau care intentioneaza in viitor sa lichideze alte proprietati pt a acoperi mare parte din credit…sau ca ar fi vorba de o locuinta secundara, destinata inchirierii…lucrurile s-ar schimba ?Tot ca nebuni i-ai privi ?
Tot dupa logica ta, nimeni nu ar trebui sa mai ia masina de 10-15K pe credit, pt ca o plateste in cativa ani …cu alt prêt decat cel de achizitie real. Si daca mai pui ca masina se mai si duce la fier vechi dupa 12 ani....nu merita deloc!
Asa cum postam mai sus, temerea unei scaderi si eu o iau in serios. Dar acesta nu ar putea fi de mai mult de 30-40%, in functie de zona poate nici atat. Urmata, ca in orice ciclu ecomonic, de o revenire in cativa ani. Cum la fel de bine ar putea sa nu fie deloc. Sau cresterea sa mai urmeze 1-2 ani, intr-un ritm mai scazut,mult mai scazut urmata de descrestere de max 30-10%. Nimeni nu poate sti.Acelaesi reticente le-am avut si in primavara lui 2007, cand preturile erau cu 40% mai mici...
Dupa cum vezi, sunt situatii diferite, motive de achizitii diferite.Asa ca acesta piata nu o poti privi doar din statistici cu salariul mediu pe economie. In orasele in care se castiga doar acest salariu, si pretul caselor este de 30-40K

Anonim spunea...

@ anonim,

intii, multumesc de raspuns

problema este din punctul meu de vedere in felul urmator; Eu am urmarit piata imobiliara din Romania de vreo 4 ani. Am facut "gresala" sa nu cumpar cind erau apartamente centrale (Bulevardul Decebal) 4 camere la vre 40.000 Euro. Acum sint 160.000 Euro - in mai putin de 4 ani. In acest timp, au crescut salariile de la 100 de euro la 250 euro, salariu mediu net. Chiar si in Bucuresti salariul mediu net nu trece de 350 euro (10 milioane lei vechi). O regula cunoscuta oriunde in lumea dezvoltata spune ca valoarea unui imobil nu are voie sa depaseasca 4 salarii medii anuale pe economie, pentru a putea fi platita in mod normal de cumparator. asta ar da 500*12*4 = 24.000 euro un apartament cu, sa zicem, 3 camere. Am pus 500 euro luind in calcul salariul brut lunar aferent celor 300 de euro net. eu sint dispus sa mai pun un bonus de 100% pentru "venituri viitoare", adica sa iau in calcul eventuala crestere de venituri (deloc sigura si garantata) asadar dublez pretul la 48.000 euro pentru 3 camere. Deja suma asta pentru un roman mediu e de neatins prin credit simplu.

Acesta este un aspect. Alt aspect ar fi pretul de cost al unui mp construit. Crede-ma, am calculat si mp nu depaseste 300 de euro, daca vrei finisaje de lux (bine, nu robinete de aur si chestii de genul asta, dar o marmura in baie (50 euro mp * 10 mp = 500 euro nici nu e asa mult :) ). La un bloc cu 10 etaje pretul terenului este neglijabil.

Asadar apartamentul construit NOU la 100mp ar fi cam 30.000 euro, adica exact alea 4-5 salarii de care vorbeam mai sus.

Am un prieten care isi face VILA de 200mp cu 50.000 euro, deci un caz concret.

Alt aspect este , si acesta m-a facut sa ezit in 2004 sa cumpar, exact ceea ce ai mentionat si tu, starea jalnica a imobilelor din Romania. Dupa ce am trait citiva ani in Germania trebuie sa spun, nu vreau sa jignesc pe nimeni, am fost si am colindat putin Bucurestiul (in 2004) - impresia mea era de oras de lumea a 3-a. Pentru ceea ce ofereau blocurile ceausiste , cu mici exceptii, mi se pareau si preturile din 2004 prea mari. In mod obiectiv chiar sint, privite dupa standarde germane.

Eu am dat exemplul de mai sus cu locuinta din Frankfurt, acest exemplu fiind de locuinta FOARTE SCUMPA in Germania. Crede-ma, nu exagerez, la 350.000 Euro 100mp construiti e efectiv locuinta in zona de milionari, adica oameni cu venit anual peste 100.000 euro Daca vrei locuinte gen bloculet in Primaverii, nu e nici o problema, gasesti 3 camere lejer la pina in 150.000 ZONA BUNA, etc. Si aceste preturi sint valabile pentru marile orase din VEST! In fosta RDG, de ex. BERLIN, gasesti in zone centrale ultracentrale 2 camere la 60-70.000 Euro fara probleme. Este adevarat ca venitul este mai mic si somajul mai mare acolo, dar oricum de 3-4 ori mai mare (venitul) ca in Bucuresti.

Un alt aspect este cit poti estima ca mai iei pe un apartament peste 30 de ani ! daca valoarea platita va fi de 250.000 euro (125 +125) repet, vorbesc de valoarea reala platita, adica eu am scos din calcul inflatia (am ajustat calculul sa tina cont de inflatie). Deci peste 30 de ani ai un apartament pe care ai platit 4000 pe mp. Intrebarea e , valoreaza un apartament ceausist de 2 camere din 1980 in 2037, 250.000, la puterea de cumparare a euroiului de astazi, din 2007? Daca valoarea sa va fi de "doar" 175.000 euro, ai pierdut 75.000 euro!

Acuma, dupa cite stiu eu, in Romania marea majoritate a creditelor bancare pe termen lung sint cu dobanda variabila, adica aceasta este garantata 1 sau 2 ani dupa care este libera.
De aicea si legatura cu dobanda directoare, pe care alti forumisti nu o intelegeau (adica intrebari de genul: "da ce legatura are ma dobanda fed sau euribor cu piata creditelor imobiliare?" :))

In momentul in care dobanda este variabila , in perioade de dobanda directoare scazuta, banca centrala acorda refinantare bancilor in conditii foarte avantajoase, de dobanda scazuta, care in USA de ex. a fost si de 1 la suta (1%). Acest lucru este facut de bancile centrale pentru a stimula conjunctura economica, deci a fracilita creditarea in economie in general. Dezavantajul acestei masuri este insa inflatia, care la dobanda mica este in urcare. Un alt efect negativ este fuga de capital, deoarece dobanda fiind mica, plasamentele pe piata respectiva nu se renteaza foarte mult (vezi scaderea dolarului = dobanda mica in zona dolarului, sub europa, si deficit comercial urias al USA = suna cumva cunoscut ?).

Sa revenim insa la dobanda directoare. Cind aceasta incepe sa urce , si bancile comerciale incep sa scumpeasca creditele. Asadar dupa perioada de dobanda fixa de 1 sau 2 ani dobanda este la cheremul bancilor. Care o pot creste daca vor sau sint obligate de piata. Acum, o crestere de 1-1.5 % nu pare mare dar la un credit de sa zicem 100.000 de euro , care se afla inca la inceputul platii inseamna 1000-1500 euro in plus pe an, adica 100-150 EURO in plus pe luna, la un venit chiar de 500 de euro net pe luna (aproape dublul mediei de acuma), o crestere raportata la venit de 25- 30% din venit, deci ENORM ! Sa nu uitam, aceste sume vor trebui platite eventual ani sau zeci de ani mai departe! (Vezi si prabusirea pietei imobiliare din SUA de acum o luna, precum si pierderile de zeci de miliarde de dolari ale marilor banci americane)

In Romania dobanda la credite este de 6-7% pe an, adica enorma. Asta ar da la o durata a creditului de 25 de ani o valoare reala a cresterii de :
1.065 la puterea 25 = 4.82 . Acesta ar fi coeficientul cu care ar trebui inmultita suma initiala a creditului pentru a afla valoarea de rambursat. In mod real trebuie tinut cont mai departe de faptul ca suma initiala scade pe masura rambursarii ratelor si de rata inflatiei si de o eventuala scadere a ratei dobanzii ( ce am discutat mai sus).

De aici am estimat o dublare, la valoarea reala, a sumei imprumutate, care urmeaza a fi rambursata. Adica un coeficient de 2:

suma de rambursat = 2* suma initiala (valoarea sumei creditate initial) sau concret:

la un credit de 100.000 euro trebuie rambursati 200.000 euro, in termeni reali, unde de inflatie s-a tinut deja cont.

Eu mi-am luat acuma destul de mult timp pentru a scrie raspunsul acesta in speranta ca o sa mai fie si alti oameni care sa-l citeasca. Nu am nimic impotriva sa fie dat si mai departe daca cineva doreste acest lucru. Imi este perfect clar ca pentru cei mai multi din Romania cele prezentate de mine sint in buna masura lucruri absolut noi, mai ales corelatiile economice intre diversele componente ale creditarii.

Am vazut ca sint destui cititori de la banca nationala pe acest forum, de fapt era jobul lor sa instruiasca populatia asupra acestor aspecte.

Romanilor le place foarte mult sa vorbeasca, sa-si dea cu parerea dar cind trebuie sa treaca la concret, pauza. Dar sa dau insa, tot eu, si un contraexemplu la cele enuntate de mine mai sus, in cam aceeasi situatie se afla si Spania, cu o crestere gigantica a preturilor la case.

Problema este, fara sa vreau sa jignesc pe nimeni, ca in general popoarele sudice sint mai neiinstruite in materie de treburi comerciale si iau decizii deseori in functie de "burta" si mai putin gindind si analizind la rece hotarirea ce trebuie luata.

Pentru o consultare a pietei imobiliare germane recomand:

www.immobilienscout24.de

Toate bune,

Radu din Germania

Anonim spunea...

si inca ceva, in cele de mai sus nu am luat in calcul evenimente de genul depresiune economica, somaj, boala etc, aproape inevitabile la o astfel de durata !

Numai bine,

Radu din Germania

Anonim spunea...

Pentru cel care si-a cumparat apartament, ar fi interesant sa ne spui pentru ce salariu ti-a dat banca credit, si cat aveai stransi de avans.
Spun asta pentru ca eu am un salariu net de 2000 RON (ceea ce nu e nici mult nici putin, e un standard intr-o compania media cunoscuta din Romania) - si nici nu visez sa ma calific pentru un asfel de credit.

Anonim spunea...

Imi pare rau pentru tine, dar cu 2000 RON in Bucuresti in conditiile in care mai platesti si chirie, pot spune ca ai un trai greu, asa ca ce sa te mai gandesti la credit.

Anonim spunea...

@anomin
sunt si apart de 2 cam care inca se vand cu 70 000 in cartiere.La suma asta, cu 2 salarii amintite, si 25% avans te poti califica.
Situatia mea salariala este superioara celei evocate de tine (2 salarii superioare), iar avansul pe care l-am avut a fost de 25% din suma amintita+ rezerva de 10 000 euro pastrata pt amenajari.

Anonim spunea...

Nu cred ca are rost sa ne etalam catigurile. Da, printre noi, sunt oameni care luam ceva mai mult, cu atat mai mult cand suntem 2, dar in cazul anonimului care punea intrebarea sunt zeci mii de oameni in bucuresti, ca sa nu mai vorbesc si de numarul celor care au sub acest nivel.
Intrebarea mai corecta este: cati oameni catiga in bucuresti suficient de mult incat sa se incadreze la credite fie ele si cu 25% avans? Vorbim in general de apartamentele de 3 camere care costa 125.000E. Cand ai familie nu cred ca iti vine sa te bagi la credit (daca tot te bagi) pentru 2 camere, care apropos, 2 camere la noi echivaleaza peste tot in UE 1 camera, caci camera se considera cea de dormit. Cea de oaspeti cum este sufrageria se presupune ca e inclusa. Garsonierele noastre cum le mai numesc unii apartament de o camera, este in afara de fapt, STUDIO, pe care in general le inchiriaza/cumpara doar studentii. Deci, care e ponderea celor care se incadreaza la astfel de credite in totalul populatiei Bucurestiului? Veti vedea ca nu e asa mare precum trambiteaza lumea, iar aceasta categorie reprezinta cererea solvabila de apartamente. Asa ca cererea parerea mea nu e asa imensa cum spun ziarele. Nu e ca n-au de unde. Am mai spus si mai spun, nu confundati cererea cu nevoia. Nevoia o fi imensa dar nu se transpune direct proportional in cerere.
Zilele trecute am citit in ziare ca in anul 2008 vor absolvi liceul, prima generatie de dupa 89, care sunt cu aproximativ 30.000 de copiii mai putini. Poate nu vi se par multi, dar stati sa vedeti si urmatoarele 4-5-6 generatii. Degeaba visam ca Romanika sa ajunga o tara occidentala prea curand caci asta nu se va intampla. Si pana nu se va intampla asta nu inteleg de ce preturile apartamentelor trebuie s-o ia cu MULTIIIIIIIII ani inainte. Well, ce pot sa zic mai mult, sunt convinsa ca ne asteapta vremuri si mai grele. Apropos, tot in ziare, am citit ieri ca dobanda la credite mai poate creste inca 2 ani:D Doh, sa vedeti ce vine:D

Anonim spunea...

@ Radu din Germania :
"Problema este, fara sa vreau sa jignesc pe nimeni, ca in general popoarele sudice sint mai neiinstruite in materie de treburi comerciale si iau decizii deseori in functie de "burta" si mai putin gindind si analizind la rece hotarirea ce trebuie luata."

Din punctul meu de vedere ai MARE dreptate. Fara a ne mai "aburi" singuri sa luam in considerare si fondul genetic al Balcanilor si ... apare raspunsul...sau raspunsurile.
Bafta acolo unde esti si ...ramai acolo !

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?