marți, 27 noiembrie 2007

Pericolul ieftinirii imobiliare, departe de Romania?

Voi înţelegeţi ceva din articolul ăsta? Oare ce rost are să pui un titlu optimist ("Pericolul ieftinirii imobiliare, departe de România") dacă înăuntrul articolului:

- zici că investitorii au fugit de pe pieţele emergente;
- îl citezi pe Silvestri care mai dă maxim 2-3 ani speculaţiilor;
- îl citezi pe Zamfir care zice că preţurile vor stagna /scădea;
- zici că boom-ul preţurilor a luat sfârşit;
- zici că soldul creditelor a crescut în 2007 sub aşteptări;
- zici că pieţele din jur sunt în scădere;
- compari România cu Bulgaria şi tragi concluzia că e mai bine să investeşti în Bulgaria;
- etc.

71 de comentarii:

Anonim spunea...

mie mi se pare simptomatic insusi titlul:

"pericolul ieftinirii"

pai de ce e un pericol ieftinirea spre valori corecte (undeva la 1/2)?
sa intelegem ca scumpirea pana la cote absolut scandaloase era un dar de la divinitate?

au trecut oamenii de la minciuni in tot articolul, prin farame de adevar, acum prin fapte reale prezentate sub un titlu mincinos si vor ajunge sa le planga de mila speculatorilor si miilor de romani naivi care s-au bagat la credite pe 30 de ani pentru pesteri comuniste.

fie si numai bunul simt ne spune ca n-are cum sa mai continue asa.

Anonim spunea...

Uhm... daca investitorii se orienteaza spre alte piete, oferta va ramane cam la acelasi nivel, probabil si cererea => preturile la locatiile existente vor ramane mari. Iar pericolul ar fi fost pentru bisnitarii de apartamente vechi, probabil, in cazul in care investitiile in proiecte noi ar fi crescut.

cosmiX spunea...

pai continutul e de-a dreptul ingrijorator,
dupa toata zapaceala de pana acum, nici nu au apucat sa construiasca bine ca ... nu mai sunt conditii de profit ?

pai numa oamenii fara judecata mor de foame ... pt ca in constructii se baga bani,
constructorii au reusit sa se pacaleasca singuri, in ideea de a 'maximiza profitul',
si acum sunt si ei convinsi de preturile pe care le cer/cereau erau acceptabile,

astazi imi atragea atentia un coleg,
in TM multe dintre blocurile noi construite si terminate de cateva luni acum ... nu sunt locuite,
nu sunt jaluzele la geamuri iar seara nu sunt becuri aprinse
ce chestie nuh ? ... cu cererea asta asa de mare

desi multi imi zic ca sunt nationalist, incep sa ma simt altfel, si sa imi pare rau ca m-am nascut in gramada asta dezorganizata numita RO ... mi se pare ca toata lumea pierde

Anonim spunea...

un lucru important pe care toata lumea il trece cu vederea:

costurile reale al mp construit la noi nu depasesc 700 - 800 euro/mp. Deci "dezvoltatorii" s-au obisnuit cu o rata a profitului uriasa.
Asadar scaderea preturilor nu ar insemna o catastrofa asa cum vor unii sa lase sa se inteleaga..adica vezi, doamne, nu va mai vrea nimeni sa construiasca de teama sa nu iasa in pierdere. Nu, pur si simplu vor trebui sa se obisnuiasca cu rate ale profitului mai apropiate de cele normale.

De asemenea, in unele dintre postarile mele mai vechi aminteam subiectul banilor negri care, dupa parerea mea au fost principalul motor, (si) al cresterii preturilor imobiliare. Si reaminteam debuseele succesive pe care acesti bani si le-au cautat de-a lungul ultimilor ani. A fost valuta. Apoi a fost bursa. Apoi au urmat imobiliarele. Si valuta si bursa au ajuns la momente in care si-au incetat cresterea continua si au urmat chiar scaderi. Tot asa cum exista unii astazi care trambiteaza neobositi cresterea continua a preturilor la imobiliare si imposibilitatea scaderii lor si atunci existau "talibani" care erau in stare sa te stranga de gat daca indrazneai sa sustii ca valuta sau bursa ar putea pati si fenomenul paranormal al stagnarii sau scaderii. De exemplu am prieteni care au bagat bani la bursa acum vreo 2, 3 ani si care tota ziua isi umflau pieptul si se dadeau mari investitori si speculatori pentru ca bursa crestea incontinuu fara sa aiba ei niciun merit, pentru ca analizele pe care le faceau ei erau absolut puerile doar vehiculau niste termeni cititi prin ziare pe care de fapt nu-i intelegeau. Acum se uita inmarmuriti si nu le vine sa creada ca au pierdut intr-o luna 40%.!!

Deci..ganditi-va..cand debuseul in care sunt bagati banii negri incepe sa dea semne de oboseala si previziunile privind randamentele viitoare nu mai sunt asa roze..si banii negri incep sa fuga spre altceva. Dupa cum spuneam, s-a mai intamplat!!

Anonim spunea...

pt. anonim 2: daca investitorii (a se citi speculatorii care achizitioneaza apartamente in diverse faze de executie in vederea revanzarii ulterioare cu un pret mult mai mare) se orienteaza spre alte piete, va scadea in mod semnificativ CEREREA SOLVABILA. Asta pentru ca,asa cum a inceput chiar si media oficiala sa recunoasca, cele mai multe achizitii nu sunt facute cu scopul de a locui in ele, ci in scop speculativ.
Iesind de pe piata "investitorii" vor incerca mai intai sa-si "marcheze" profiturile, respectiv sa-si vanda imobilele achizitionate, deci va creste OFERTA.
Voi ce concluzie trageti de aici?

Anonim spunea...

O sută de mii de persoane din Capitală şi-ar putea permite să cumpere locuinţe de peste 130.000 euro
Azi 12:29




În Capitală există în prezent 100.000 de persoane care şi-ar putea permite cumpărarea unei locuinţe cu un preţ cuprins între 130.000 şi 325.000 de euro, în condiţiile în care băncile ar acorda credite cu un grad de îndatorare de 35%, potrivit unui studiu realizat de UniCredit Ţiriac Bank. Dacă gradul de îndatorare la creditele acordate de bănci ar creşte până la 70%", atunci şi numărul persoanelor aflate în posibilitatea de a-şi cumpăra o locuinţă ar creşte şi el cu 30%. Persoanele care au un salariu cuprins între 1.000 şi 1.500 de euro îşi pot permite să cumpere o locuinţă de 100.000 de euro. Persoanele cu salarii mai mari de 5.000 de euro şi-ar putea achiziţiona o locuinţă cu un preţ minim de 325.000 de euro.

Anonim spunea...

deci conform ins sunt 65000 cu salarii de peste 700E in toata tara si 100.000 in Bucuresti?

foarte interesant. ce sa cred?
ca ins-ul minte sau ca unicredit minte pentru ca e foarte expus in cazul unei prabusiri a pietei imobiliare mai ales ca are 2 "proiecte" pe care le-a sustinut financiar?

hmmm, p-asta o trecem categoria minciuni stravezii.

Anonim spunea...

Persoanele care au in jur de (nu zic peste) 5000E (in mana) sunt f. putine si in alte tari nu stiu de ce va bagati sa vb de asemenea salarii ca si cum s-ar gasi pe toate drumurile...iar eu de ex care castig peste 2000E...nu mi-as lua nici de-al dracu apt de peste 130 000E in rahatul de bucuresti. Si mi-ar placea sa cred ca macar 30% din cei care isi permit sa dea atatia bani sunt destul de destepti sa ii bage in altceva.

Anonim spunea...

Vedeti ce se intampla in Japonia. A ajuns statul sa "subventioneze" firmele de constructii, deoarece pretul cerut de "dezvoltatori" nu il mai plateste nimeni.
Chiar asa de idioti ne cred : in SUA sunt probleme, in Japonia sunt probleme, sa nu amintesc de tari europene gen Spania, Irlanda, Marea Britanie. E de ajuns SUA si Japonia, ca astea doua la un loc fac cat 10 Uniuni Europene ca influenta in lume si putere economica.
Sa fie Romania cea mai tare ?!! Traim izolati ?

Anonim spunea...

Din ziarul "Ziua" de azi:

" Romanii dau aproape 40% din venit pe mancare, in timp ce pe servicii cheltuie doar 17% din ceea ce castiga * Aceasta distributie a cheltuielilor este specifica tarilor sarace."
"Romanii cheltuiesc pentru alimente 38% din venituri, pentru servicii doar 17%, in timp ce achizitionarea marfurilor nealimentare are o pondere de 45%, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu."

Hai bre ...hai nu zau...eu credeam ca pe credite !!!!. Pai unde este gradul de indatorare de 70 % ? Inseamna ca bancarii sunt toti niste dobitoci si vor urma cresteri spectaculoase ale creditelor "neperformante".
Ce tara !

Anonim spunea...

Bla, bla ... uite asa tot aducem argumente care de care mai fundamentate, iar preturile se tot duc si nu se mai opresc.
Si asa discutam si acum doi ani si acum doua luni si vom mai tot vorbi in speranta ca vor fi din nou vandute pe nimic.
VISE TAICA !

Anonim spunea...

1 E = 3.5615 RON

Parca acum vreo sapatamana majoritatea cantau prohodul.

Si deci BNR nu controleaza cursul ?! La ei e butonul.

Anonim spunea...

@acul si barosul :
"vom mai tot vorbi in speranta ca vor fi din nou vandute pe nimic."

Nu cred ca a spus cineva asa ceva, in mod serios si "fudamentat".
Tot ce se doreste e crearea unei piete "corecte", "la vedere", precum si exprimarea unor puncte de vedere si analize personale. La fel ca si ale tale.
Pana la urma fica ne arata ca oricum nimeni nu are dreptate ... absoluta.

cosmiX spunea...

in conditiile de la noi,
o subventie de la stat ar fi aberanta,

pt ca pana la urma bani statului sunt tot de la noi, de la mine,
si asta pt a plati la preturi aberante mp ?

pana acum ziceam ca daca esti idiot nu ai bani,
dar se pare ca nu e exclus .. din moment ce se mizeaza pe asta

si apropoo de salarii,
aud toata ziua aberatii de mii si mii de eur, si daca intrebi cifre concrete, nu prea se cunosc,
naivitatea ii mare,
si de ea se folosesc de multe ori speculantii ca sa te faca sa te simti inferior si sa bagi mana mai adanc in buzunar .. ca si aia care isi permit, pt ca ... cica e plin de ei :-)

Anonim spunea...

Se pare ca e mult mai util sa discuti depre piata imobiliara cu economistii decat cu "imobiliari".
Cu imobiliarii e chiar inutil.
Macaroana imobiliarilor va fi taiata scurt de taierea creditelor.
AMR 16 miliarde.


Creditele, aproape de fundul sacului

Românii mai pot lua credite de numai 16 miliarde de lei, după ce s-au împrumutat masiv în ultima perioadă. Viteza şi calitatea creditelor au readus motive de îngrijorare băncii centrale.

Piaţa imobiliară are o creştere din ce în ce mai rapidă. Motiv de bucurie pentru unii, de întristare pentru alţii. Partea proastă este că scumpirea imobilelor prezintă o serie de riscuri asociate, atât pentru populaţie, cât şi pentru sistemul financiar. Deoarece avuţia netă a populaţiei tinde să fie formată mai mult din valoarea proprietăţilor, şi mai puţin din active financiare propriu-zise sau din economisire. Potrivit studiilor făcute de banca centrală, averea netă a populaţiei a ajuns, la sfârşitul lui 2006, la circa 850 miliarde lei, în condiţiile în care activele financiare nete reprezintă aproximativ 160 de miliarde de lei. Ponderea averii nete în totalul veniturilor populaţiei a ajuns la aproximativ 95%.

http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?p=63#63

Anonim spunea...

De acord cu toate studiile voastre, dar ceva e dubios si anume ca nu spuneti nimic de bine, totul e numai de rau. Chiar asa jale sa fie ?

Anonim spunea...

Catre ac si baros:
da dom'le, e naspa cu preturile. Eu am observat ca romanasii se impart in doua grupuri cand vine vorba de imobiliare. Omul obisnuit zice ca preturile sunt aberante si ca chiar daca are bani, banii aia nu i-a facut de prost ca sa-i dea pe blocuri rsr sau pe power-pointuri-le developarilor. A doua categorie sunt bineinteles agentii care zic asa : preturile o sa mai creasca doi ani de zile, apoi se vor prabusi la apartamentele vechi, in schimb la apartamentele noi vor mai creste in continuare, cat despre terenuri vor creste la infinit. Am si eu o intrebare pentru agenti: de unde p mamii voastre stiti voi exact la fel chestia asta? Din advertorialele din ziare?

Anonim spunea...

don'le nimeni nu zice numai de rau, doar ca pe partea cu imobiliarele, cum s-a zis numai de bine pentru muuuuult prea multa vreme, lucru care a indus in eroare multi tineri, va continua sa se vb numai de rau la fel de mult (direct proportional).

cat despre curs s-a zis foarte clar ca pana la sarbatori bnr va interveni de brat cu banii capsunarilor (care vor fi mai putini anul acesta) si dupa anul nou vine decontul de brat cu indicatorii macroeconomici, adancirea crizei de lichiditati de afara eventual un nou rating (in jos) de tara de la inca o agentie de rating, niste scandaluri, probleme cu adoptarea bugetului de stat (fortat de imprejurarile politice sa fie nerealist si populist), cresterea pensiilor, majorarea salariului minim la 540ron, inflatia, majorarea pretului la gaze si curent, scumpirea benzinei la pompa, o posibila noua crestere a dobanzii de referinta, cresterea chiar si "marginala" a preturilor la alimente, stagnarea economica specifica perioadei de dupa sarbatori etc, etc, etc

nu e nimic anormal ca astea sa se intample, doar ca, fiind amanate si bagate sub pres prea multa vreme (cum s-a intamplat cu mentinerea fortata a cursului de schimb pana in 96-97 parca), s-au adunat si acum dau sa se reverse toate deodata.

slava cerului cu fondurile structurale, dar la 15mld E deficit de balanta comerciala, 3mld E din banii ue sunt frectie la picior de lemn in lipsa cresterii productivitatii muncii.

vom trece si peste asta desigur, dar cu un anumit pret care pentru unii mai expusi va fi prea mare.

hai baietii!

Anonim spunea...

si incepem din nou cu avertismentele:

1. Pe de alta parte, economistul-sef al BNR atentioneaza ca populatia s-ar putea sa nu constientizeze riscurile pe care si le asuma cand se imprumuta in valuta. El a enumerat o serie de riscuri generate de contractarea creditelor in valuta: fluctuatia cursului de schimb, marirea dobanzii percepute de banca, venituri care sa nu creasca in acelasi ritm ca in anii anteriori, la care a adaugat „informatia nerealista” ca preturile de pe piata imobiliara vor creste la fel ca in ultimii ani. „Nu sunt convins ca publicul cunoaste aceste riscuri si nici ca bancile se dau peste cap sa ii faca sa le constientizeze”

2. „In Europa, petrecerea s-a terminat. In Romania nu vad semnale ca bancile ar fi inteles acest lucru. Noul joc este recalcularea riscurilor, iar bancile din Romania nu prea fac acest joc. Piata nu mai este aceeasi ca acum cinci-sase luni“

3. Lazea a mai amintit si de faptul ca economiile romanilor sint la cel mai scazut nivel din Europa, fapt sustinut si de ponderea mica a economiilor in PIB (14%, adica cel mai mic nivel din Europa). Economiile romanilor reprezinta doar 6,2% din nivelul european, spune si Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank. In acelasi timp, creditul de consum reprezinta 40% in contextul in care romanii cistiga lunar doar 36% din veniturile medii din Europa. O posibila explicatie o gaseste Catalin Pirvu, directorul de retail al Piraeus Bank.

4. „Economisim putin, pentru ca standardele noastre cresc si pentru ca platim rate cu o pondere destul de mare in salariu“, a spus Pirvu. Valentin Lazea aduce insa si o alta explicatie. „Bancile nu sint prea interesate sa atraga economiile populatiei, pentru ca se finanteaza din exterior“, spune economistul BNR. De altfel, intr-o analiza recenta a ziarului Cotidianul aratam ca randamentele oferite de banci la depozite sint aproape nule, daca se ia in calcul inflatia.

5. „Cursul se stabilizeaza daca incepe corectia deficitelor externe, daca salariul minim nu creste peste niveluri sustenabile. Am inteles ca s-a stabilit un salariu minim de peste 500 de lei, fundamentele sociale arata ca poate fi si 2.000 de lei, dar daca economia nu sustine acest nivel, cresterea va fi doar una nominala“, a mai spus guvernatorul.

5.1 http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15985&art=39585&cHash=c4b90b2b1d

si ni se servesc noi felii de prajitura cu kko:

Pretul mediu al locuintelor va creste in 2008 cu 15% fata de 2007, asta si pentru ca pe piata se livreaza putine locuinte noi. Un studiu realizat de UniCredit Tiriac Bank arata ca 100.000 de bucuresteni isi permit oricind sa faca un credit pentru cumpararea unei locuinte cu un pret situat intre 130.000 si 325.000 de euro. „Daca la cumpararea locuintei avansul ar fi zero, numarul persoanelor care ar putea imprumuta suma ar creste cu 30%“, a spus, la seminarul Residential Market Forecast, Antonela Marchievici, head of Real Estate Department la UniCredit Tiriac.

cand vedem cine se pronunta avem masura exacta a echidistantei autorului.

Anonim spunea...

Oameni buni, in Romania nu mai avem decat doua banci cu capital romanesc, care prin firea lucrurilor nu au unde sa fuga.
Acestea doua, au expunere zero pe piata creditului ipotecar, fiind axate pe IMM -uri si pe atragerea de depozit. Astea sunt banci normale, care au de gand sa ramana si sa supravietuiasca.
Voi credeti ca nu se poate "marca profiltul" chiar si in conditiile incetarii platilor?
Adica voi clientii din Romania ai creditului imobiliar, sunteti siguri de tot ca , contractele voastre de credit nu au fost transferate de mult vreunui actionar extern din Honolulu?

Anonim spunea...

care sunt cele banci, sa le stim si noi?

Anonim spunea...

Pai din cate stiu eu banci cu capital romanesc mai sunt Banca Transilvania si CEC-ul. Nu stiu exact situatia de la B.C.Carpatica

Anonim spunea...

carpatica si transilvania

Anonim spunea...

cec nu e romaneasca ...fiindca e de stat. Se va privatiza, si inca nu as zice ca e banca.

Anonim spunea...

http://www.smartfinancial.ro/smartbank/piata+de+capital/criza+globala+a+lichiditatii+continua

Anonim spunea...

1 E = 3.5248 RON

Iar duduie economia ?

Anonim spunea...

@Acul si Barosul

In postarile pe care le-ai avut pe forum, am apreciat ca ai folosit un limbaj civilizat desi puteai sa fii agresiv. Nu te suspectez nici de prostie, nici de rea intentie. Te suspectez insa ca esti orbit de interesul tau imediat.

Vad ca ai avut mai multe postari in care remarci ca lucrurile merg bine in Romania dpdv economic.

"1 E = 3.5248 RON

Iar duduie economia ?"

Cumva realizezi legatura intre caderea cursului cu 15 procente si pericolul descresterii pietei imobiliare?! Eu daca eram agent imobiliar, saptamana trecuta ma uitam cu ochii mari si respiratia taiata la cum creste cursul.

Anonim spunea...

Bine punctat TOM:)
Acul si barosul, cum poti trage o concluzie ca aceasta: "leul se intareste putin => economia duduie" dar cand s-a depreciat cum s-a depreciat care era starea economiei daca tot esti expert? Daca nu esti economist macar nu te mai exprima cu privire la economia Romaniei. Daca nu stii sa faci o analiza economica te rog nu te mai exprima cu privire la starea economiei, caci nu ea influenteaza pretul aberant al apartamentelor. La imobiliare poti sa-ti spui parerea foarte frumos si chiar ti-o si citim, caci daca imobiliarii o fac (desi n-au nici cea mai mica doza de cunostinte conexe) noi de ce n-am face-o? Noi=toti, inclusiv tu. Dar daca nu stii ce inseamna economia unei tari, care sunt factorii in functie de care se determina cresterea, stagnarea sau scaderea ei, te rog frumos nu veni cu ipoteze absurde, sa comentam doar ca sa ne aflam in treaba de dragul artei.

Anonim spunea...

Gabriela, eu cred ca "Acul si barosul" a inteles legatura dintre curs si piata imobiliara/credite. De asta ne si arata ca "Hai mai, uite, vezi, scade! Totul este bine...". Nu as vrea insa sa vorbesc in numele lui.....e doar parerea mea pe care o poate confirma sau nu.

Anonim spunea...

Exclus ca acul si barosul, pe baza intaririi leului, sa traga concluzia ca preturile vor inregistra o oarecare corectie. Din moment ce economia "duduie" atunci puterea de cumparare a romanului creste, deci cererea va fi mai mare preturile vor creste.

Poate or sa mai creasca o oarecare mica perioada de timp, dar doar speculativ, in nici un caz real. Dar dupa mailul care circula azi prin posta electronica, vom observa ca deputatii nostrii "draguti" au cate 2-3-5 apartamente de caciula in Bucuresti. Daca inmultim cu cati deputati exista, daca adunam si rudele lor, dar si speculantii independenti de pe piata imobiliara, vom observa ca interesul porneste de sus de tot dar de asemenea, vom intelege ca sunt mii de apartamente sau poate spre 10 mii de apartamente, sau poate chiar si mai mult decat atatea pe piata in scop speculativ. Puterea este deci de partea lor, cu banii nostrii fireste. Ce pot sa zic mai mult decat ca mi-e sila de lumea in care traim. Atentie nu zic tara, pentru ca sunt convinsa ca peste tot in lume sunt jocurile polictice care calca oamenii de rand in picioare, evident depinde de la tara la tara cat de lacomi sunt alesii. La noi cred ca bat orice record.
Discutam aseara cu sotul meu despre urarile de anul nou si de speranta fiecarui om ca la anul va fi mai bine. Si intr-adevar a facut o remarca interesanta: de unde optimismul asta feeric? Ce ne da noua speranta sa credeam ca poate anul urmator va fi mai bine (financiar, social, personal, educativ, etc) cand observam de ani de zile ca lumea o duce din ce in ce mai rau pe toate planurile si aici nu includ doar Romania. Apoi m-am intrabat si eu, de unde optimismul meu ca piata se va sugruma si vor scadea preturile? Pana la urma urmei criza din America nu poate fi comparata cu piata imobiliara din Romania. Mobilitatea acolo e enorma, sunt sute de orase MARI in care se castiga bine, dar la noi mai toate converg catre Bucuresti si atat. E ca si cum am compara macro cu micro. Modelele economice pur si simplu nu se pot aplica si colo si dincolo ca si cand ar fi aceeasi matrita. Cu toate ca imi doresc nespus de mult sa se corecteze preturile, astfel incat si familiile cu pana in 1000-1500E sa aiba casa dar sa traiasca si decent, incep sa cred ca mijloacele celor care au interese in piata imobiliara sunt net superioare celor ce sunt impotriva curentului. Faptul ca incep usor-usor sa nu mai cred in balon, nu inseamna ca sunt de acord cu parerile conform carora aceste preturi aberante sunt sustinute economic si ca fenomentul este normal. Asa ceva total exclus. Matematica si statistica poate oricand infirma aceste aberatii si tocmai exemplu preturilor din afara(pe care unii le considera drept preturi de referinta) va desfinta sustenabilitatea economica a preturilor apartamentelor.

Anonim spunea...

@GabrielaG: "incep sa cred ca mijloacele celor care au interese in piata imobiliara sunt net superioare celor ce sunt impotriva curentului."

Pe "vechiul" forum am avut o mica-mare discutie pe tema asta , cand lumea se lua de unul sau altul din "trepadusii" imobiliarelor care faceau/fac/vor face afirmatii in genul stiute de noi. Am facut o "demonstratie" in care aratam ca sunt falsi si ei stiu asta ca sunt inteligenti, dar banul e bun si la romani coruptibilitatea si tradarea sunt genetice.
Noi ne "certam" in demostratii, "conspecte" din mass-media si 'literatura' economica, dar nu vrem sa intelegem ca aici nu logica economica dicteaza preturile si lumea afacerilor.
Ce naiba, sa fim seriosi, fara sustinere politica nu faci nici o afacere banoasa in tara asta de 2 lei.

Anonim spunea...

Da, ai dreptate, stiu asta, numai ca ma deranjeaza (de fapt n-ar trebui sa fie treaba mea) ce-i carora acest fenomen imobiliar de pe piata Romaneasca li se pare total firesc si sustinut economic.
Stim din practica: viata bate filmul, si deci realitatea bate logica/rationalul.
Oricum, per total ma bucur ca mai exista si oameni care gandesc logic si rational, chiar daca realitatea ne da peste nas. Pana la urma urmei , dupa cum invatam la scoala, absolut totul se reduce la instinctul de supravietuire, cine nu da din coate si se descurca trebuie sa paraseasca scena. Suna urat. Eu am sa incerc s-o ocolesc, si in final nu cred ca voi investi in imobiliare prin cumpararea unui apartament, ci doar a unui teren. Cumparand un teren consider ca nu contribui in nici un fel la cresterea preturilor la apartamente.

Anonim spunea...

"Populaţia contractează credite fără să analizeze riscurile

Creşterea cu peste 50% a creditului neguvernamental este motiv de îngrijorare pentru populaţie, a declarat, la Forumul Bancar Român, Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României.

„Creşterea de peste 50% din ultimele 12 luni a creditului neguvernamental reprezintă un motiv de îngrijorare pentru populaţie. Majorarea creditelor în valută a fost de 63,3%, lucru ce este, de asemenea, de natură îngrijorătoare”, a menţionat Lazea, care a precizat că punctul său de vedere nu reflectă poziţia BNR faţă de acest subiect.

Creşterea se bazează, potrivit acestuia, pe lipsa de informare a publicului cu privire la cursul de schimb, la posibilitatea modificării dobânzilor la credite şi la creşterile nerealiste, estimate de populaţie, ale salariilor.

„Nu cred că publicul ţine cont de aceste riscuri. Băncile trebuie să consilieze clienţii mai eficient, în condiţiile în care relaţia dintre client şi bancă e bazată pe încredere pe termen lung”, a adugat Lazea. "

sursa:
http://www.financiarul.ro/2007/11/29/populatia-contracteaza-credite-fara-sa-analizeze-riscurile/

Vedeti ca de multe ori viceguvernatorul BNR este mai putin credibul decat furnicaturile emotionale ale doamnei Vranceanu Firea. E mai putin credibil findca se aude mai putin, nu beneficiaza de publicitate mascata la asa zisele emisiuni de "analiza imobiliara".
Mai dati-l dracului de televizor, ca o sa terminati rau.

http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/

Anonim spunea...

Am si eu o intrebare.

A= apartamentul meu
B= apartament in complex rezidential

Intre A si B nu exista diferente de finisaj, termoizolatie ( A are 3 camere, 2 bai , un balcon urias, bucatarie mai mult decat generoasa, 90 mp = pret 12.ooo USD in 2002) azi 1500 de euro/mp.
B - o sa fie gata in 2010 la 3000 de euro/mp 3000x100= 300.000 de euro

Si acum :

A->B unde -> = 10 metri

Ce ma sfatuiti? Sa vand apartamentul A pentru un loc in B?

Anonim spunea...

Vezi mai intai daca-l poti vinde cu 140000.

Anonim spunea...

Esti tare smecher, mosule...Te-ai gandit ca, daca pui in comparatie ca ala e gata peste 2-3 ani si "arunci" cu 3.000 E, indemni si matale sa ti se cumpere cocioaba comunista ! HUO !

Pai, ma, papagalule, daca in Berceni in complex NOU de 2008 e AZI apartamentr MAI IEFTIN decat ceri tu, aberand, pe peretii si structura aia de bloc comunist, iti e teama ca nu-ti mai iei pretul ala, ai? Pai, numai IMBECILII platesc aberatiile de pret cerute de propr si agentii pe blocuri...de cartier comunist.

Se strange latul, mosule...! Gata, e real, VOR SCADEA PRETURILE in 2 ani, maxim, cu sau fara voia samsarilor si a bancilor lacome. Pana atunci, sanatare si virtute !

Anonim spunea...

Unii nu au inteles inca faptul ca o locuinta e o valoare si nu un chilipir. A trecut vremea cand tot activistu' primea casa de la partid. A venit vremea sa muncim o viata pentru o locuinta si nu doua nopti.

Manole spunea...

Nu va mai injurati. Va rog.

Anonim spunea...

Ca sa fiu clar. Sunt blocuri si blocuri. Apartamentul A nu este legat decat la apa rece, finisajele sunt peste medie si este in zona 0 a unui oras universitar.

Cele 540 de apartamente rezidentiale ( cu adevarat rezidentiale ( complex comercial, hotel de 5 stele, fantani multicolore, etc) sunt deja vandute.

Apartamentul A este la 10 metri de acest complex unde metrul patrat este 3000 de euro. Am facut pur un exercitiu si m-am dus la o agentie imobiliara. ( nu mai exista apartamente de vanzare in zona)
Va spun acest lucru deoarece m-am mirat cand am vazut nebunia cumpararilor de apartamente in complex). O sa revin cu un post in care o sa explic de ce nu as da mai mult de 30.000 de euro intr-o garsoniera in Bucuresti.

Anonim spunea...

Am urmarit blogul de la inceput si speram si eu in ieftinirea apartamentelor pentru a impiedica exodul medicilor specialisti, rezidenti care au intre 500 de RON si 700 de RON/luna si care nu-si permit nicio garsoniera in orice centru universitar.

Dar cand am vazut frenezia constructiilor din jurul complexului rezidential, vanzarea cu uriasa suma de 3000 de euro/mp a unui apartament, asfaltarea unor strazi secundare care nu au vazut asfalt din 1700, mi-am dat seama ca balonul imobiliar nu exista decat in mintea noastra.

Intrebarea mea a fost retorica. Trebuie sa fii nebun sa vinzi un apartament ca sa-ti cumperi altul identic ( sau aproape) dand 100.000 de euro in plus.

Cat timp am sa vad aceasta statistica nu cred ca un apartament in Romania merita sume atat de exorbitante.

http://www.who.int/whosis/database/core/core_select_process.cfm

Anonim spunea...

Mai bine cumpar un apartament in Paris decat in "micul Paris":

"Preturile locuintelor din Paris sunt mai mari decat cele din marile orase europene. Un apartament nou de doua camere (54 mp) poate fi cumparat cu aproximativ 170.000-200.000 euro. Apartamentele de la periferie sunt mai ieftine, unul de doua sau trei camere avand preturi intre 80.000 si 180.000 euro. Locuintele din imobilele de patrimoniu sau cu stiluri arhitecturale deosebite sunt mai scumpe, un apartament cu doua camere incepand de la 200.000 euro."

Anonim spunea...

A venit vremea sa muncim o viata pentru o locuinta

mi se pare chintesenta "viziunii" tale.

mister, indiferent cat castiga o persoana, ca e vorba de 200E ca e vorba de 5000E, atata timp cat costul de inlocuire (cu o constructie noua) al unui apartament comunist e de maaaxim 3-400E/mp (inclusiv terenul caruia ii face umbra), nu voi fi de acord ca acea pestera sa fie vanduta cu de 3-4 ori valoarea sa reala.

datorita carui fapt? cerere-oferta? hai sa fim seriosi! specula si numai specula a adus piata imobiliara aici unde e. cineva a investit in 2002 cu buna stiinta o gramada de bani si a creat o psihoza ce s-a intins pe 5 ani si care de abia acum isi da obstescul sfarsit. ramane sa-si marcheze profitul (daca are cum) sau sa ramana captiv si sa piarda in fata constructiilor noi (asa cum si cate sunt ele) a caror intrare in piata e intarziata prin toate mijloacele posibile si imposibile (primul din ele fiind pretul/mp).

cand concurenta pe segmentul nou va face ca pretul/mp sa scada sub nivelul celor vechi atunci automat si acestea vor scadea. si trebuie sa scada pentru ca nu mai exista bani care sa alimenteze aceste preturi scandaloase. si odata inceput dansul, se va ajunge la echilibru.

deci, atata face, atata sunt dispus sa platesc, pentru ca spatiul locativ nu mai e ceva fix pt. toata viata si trebuie privit ca orice alt bun sau serviciu consumabil. decat sa platesc cat nu face mai bine stau cu chirie. e mai ieftin, sunt mai mobil, n-am probleme cu impozitele si cu statul, pot sa ma mut cand vreau. nu sunt prizonierul propriei mele investitii.

Anonim spunea...

mugur isarescul dixit:

"Piata imobiliara romaneasca are in acest moment un profil speculativ, avertizeaza Isarescu, lasand sa se inteleaga ca o parte din banii fierbinti ai investitorilor straini ar putea fi plasati in real estate.
"Piata de real estate are din ce in ce mai multi cumparatori care intentioneaza sa vanda cu profit. O spun cu toata raspunderea, nu merge asa la infinit.""

Anonim spunea...

@ Gabriela
Cumparand un teren consider ca nu contribui in nici un fel la cresterea preturilor la apartamente.
Din pacate, pot sa te asigur ca nici asta un e gandire rationala la scara de neinfluentare a pietei imobiliare: stiu sute de familii de tarani din jurul Bucurestiului care le-au luat celor 2-3 copii pe care ii aveau in oras garsoniere, apartamente etc in Bucuresti….tocmai cu banii obtinuti din teren. Cand un mare retailer sau investitor strain (developper) iti ofera 500 000 euro pe un teren de 1-2 ha in periferia orasului, pe care tu pana mai an’ cultivai porumb….ce faci cu atata pohor de bani? Le iei copiilor cate un apartament, iti faci si tie imbunatatiri la casa…..si uite asa constati cum tu, care ai mostenit doar bagajul intelectual al parintilor, angajat cu salariu frumusel intr-o multinationala, dupa ani de cariera, cu inima stransa faci credit sa-ti iei un apartament in Bucuresti, si negociezi la sange. Dar vine un mostenitor de teren in Chiajna, si ofera cat cere, suflandu-ti de sub nas negocierea. Pentru ei, banii au alta valoare, si nu merita sa riste o negociere daca apartamentul le-a placut. Imi pare rau sa v-o spun, dar am pierdut enorm de multi bani asteptand ca acesta piata sa se dezumfle, si constat pe zi ce trece ca salariul meu de multinationala de top, atat de rar in Bucuresti (spun unii dupa statistici…) e concurat cu forte egale de veniturile unui instalator sau zugrav care lucreaza la negru, sau de cash-ul unui mostenitor de teren pe unde a trecut autostrada sau un lant de hipermarket-uri renumit si care un vor intra niciodata in statisticile veniturilor salariale. Vezi, Gabriela cate surse de alimentare a pietei imobiliare ignoram?

Anonim spunea...

Da:( m-am grabit si n-am analizat problema din toate punctele de vedere. Pt ei nu numai ca au alta valoare ci tind sa cred ca nu prea au valoare mai deloc. Oricum si eu sunt din ce in ce mai dezdanajduita de dezumflarea balonului. Sau mai bine zis de corectia preturilor. Daca ar scadea cu 10% tot ar fi nesemnificativ. Cu mai mult de atata nici eu nu cred ca vor scadea.
Aseara m-am uitat la un documentar distribuit de revista terra, se numea "Cutremurele" din seria dezastre naturale. Sa ne fereasca Dumnezeu de asa ceva, insa ma voi zbate cat de mult voi putea pentru a avea casa pe pamant. Si daca voi adopta varianta de casa in afara Bucurestiului si garsoniera inchiriata mai aproape de serviciu, voi alege musai bloc de 4 etaje (sper sa gasesc). Suna aiurea, dar nu ziceti niciodata niciodata. Mai ales ca dupa cum ziceam mai sus, eu altceva nu vad in lumea asta decat ca lucrurile merg din ce in ce mai rau. Asteptam samitul de la Bali sa vedem care va fi pozitia Americi dar si a altor mari poluatori cu privire la incalzirea globala. Pana atunci, sanatate si virtute! :)

Anonim spunea...

Si totusi, ca sa te ajut Gabriela in problema unde investim bani ca sa nu alimentam o piata supraincalzita, dincolo de declaratiile lui Isarescu referitoare la riscurile care se expun cei care iau credite, tot pe The Money Channel, Bogdan Baltazar atragea atentia zilele trecute intr-o emisiune ca activele Romaniei sunt inca subevaluate (!), cu o singura exceptie: terenurile din Pipera. Asa ca cel putin, daca tot alimentezi indirect piata apartamentelor vechi, cu o investitie rationala cum spui tu, ai grija unde iei terenul acela, macar sa nu fie in Pipera….

Anonim spunea...

Nope, nu este in pipera, e in est. Chiar daca inca persita problema cu mirosul, tot in 2008 fabirca consider ca va fi desfiintata. Nu-l iau in Glina, si nici in Catelu(desi Catelu mi se pare ok, insa pretul e deja maricel), dar in mai toate partile din est-sud/est, depinde de cum vate vantul, miroase. Dar nu va mai mirosi. Se va dezvolta zona, chiar daca mai greu. Oricum in cazul meu nu e vorba de investitie. Cel putin asa imi place sa spun. Eu nu investesc ci rezolv o problema locativa. In situatia mea sunt multi, dar pe langa noi astia multi, mai sunt de vreo 3-4 ori mai multi speculanti ("investitori")

Anonim spunea...

Partial adevarat :

"SISTEMUL BANCAR MONDIAL
* fractional reserve banking reprezinta procedeul prin care o banca are voie legal sa imprumute oamenilor bani pe care nu-i are pana la de 10 ori cat are fizic in seif uneori se ajunge pana la 30 de ori (SUA). Bancile au legal dreptul sa creeze din nimic 90% din banii pe care ti-i dau tie pe credit si la care tu platesti dobanda - hotie pe fata. Tu ajungi sa platesti dobanda la niste bani pe care banca nu-i avea inainte ca tu sa-i ceri prin credit. Nu numai ca ei justifica "tiparirea lor digitala", dar daca tu nu-i achiti in timp pierzi bunurile in cauza - in acest fel bancile detin aproape totul. Cine-i sclav in Matrix !?"

Anonim spunea...

Oricum, si in nord-vest (Buftea, Mogosoaia persita rau de tot pb cu mirosul pestilential …de la crescatoria de pasari de la Crevedia…..in vest persita pb cu mirosul de Rahova
Cred ca asta e fondul locativ al Bucurestiului. Si oricat de scumpe ni s-ar parea terenurile sau apartamentele, asta aveam, asta cumparam din pacate.
Cat despre apartamentele in Paris ....cel care poasteaza mai sus uita sa spuna ca
ca la banii amintiti (nu prea sunt reali, deh, presa...) poti lua un apartament cu aceeasi suprafata cu unul din pesterile comuniste, asa cum le numesc unii dintre cei ce posteaza, cu singura diferenta ca este la 17-20 km de Paris, si casa scarii arata impecabil. Cu ceva efort putem si noi sa ne facem casa scarii mai prezentabila, dar multi romani nici nu-i simt uratenia. Pe mine ma sidereaza oamenii care considera ca in Ro nu exista decat pesteri comuniste pe motiv ca ...au fost construite in anii aceia. Putem face cel mult referire la cartierle aglomerate, asa zisele dormitoare cand vorbim de asta. Acesta este fondul locativ al acestei capitale si nimeni nu va rade maine si nici in 5 si nici macar 10 ani ani centrul Bucurestiului, cu blocuri construite de-a valma in 1920 cu bulina rosie (ei, acelea nu mai sunt pesteri....ci cavouri vii) sau blocuri decente din anii ’80, ceva mai spatioase decat cele din periferia Parisului, numai pentru ca au fost construite in epoca comunista. Trebuie sa ramanem realisti, nu putem schimba fondul locativ in cativa ani, si nu de aceea vor scadea preturile, pt ca sunt pesteri comuniste. Uneori apartamentele au exact aceleasi suprafete ca cele din marile capitale ale lumii, vandute si inchiriate la preturi duble, triple fata de ale noastre. Problema scaderii preturilor tine de alti factori, de creditare, de scumpire a banilor, nu musai de ce nostalgii ne inspira fondul locativ, pt ca asta marfa aveam, asta vindem. Iar ansamblurile rezidentiale daca se vor construi – daca! – vor fi in periferia orasului.

Anonim spunea...

Si eu impartasesc parerea Gabrielei.
Logic din punct de vedere economic ar fi ca preturile sa nu mai creasca, poate chiar sa scada. Mai corect, logic ar fi fost sa nu se ajunga la preturile astea acuma.
Din pacate pe aceasta piata nimic nu e logic totul e emotional. Si asta ma face sa cred ca nu vor scadea preturile, dimpotriva, vor creste, creste.
Recunosc validitatea argumentelor in favoarea balonului, insa acul care sa il faca sa se sparga este tocit de un comportament ilogic. O gandire care considera banii pe chirie aruncati iar banii pe dobanda investiti, nu poate sa conduca la o scadere a preturilor. La fel, o piata a chiriilor nereglementata, in care chiriasul e la dispozitia proprietarului, va goni intotdeauna chiriasii catre ideea de a deveni proprietari.
O infrastructura proasta, care ne obliga sa stam exact in oras-ul in care si lucram altfel nu am ajunge la job, forteaza o concentrare a populatiei pe spatii relativ mici. De unde si preturile uriase pentru acele spatii.
In Bruxelles de exemplu, la o populatie de 900.000 vin zilnic la munca inca 900.000 oameni de pe o raza de 100 km. Deci in loc sa stea inca 900.000 de persoane (si familiile lor) in Bruxelles si sa creasca presiunea, infrastructura le permite sa vina in timp util si de la 100 km.
In concluzie - si eu cred ca, desi total ilogic, "pericolul" ieftinirii imobiliare este departe de Romania.

Anonim spunea...

Piaţa imobiliară din România va mai creşte încă 20 de ani

http://www.tmctv.ro/articol_25971/piata_imobiliara_din_romania_va_mai_creste_inca_15_20_de_ani_de_acum_incolo.html

De la începutul acestui an şi până în prezent, cele mai multe solicitări de locuinţe s-au înregistrat pentru apartamentele de două camere. Demne de luat în seamă sunt şi cererile pentru garsoniere şi pentru locuinţele de 3 camere. Cei care se gândesc să facă o achiziţie imobiliară au venituri lunare peste medie. Faţă de Spania, piaţa rezidenţială locală este încă la începuturile sale. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre evoluţia ascendentă a preţurilor. Faţă de Barcelona sau Madrid, Bucureştiul este mai ieftin de aproape 3 ori. Analiştii estimează însă o continuare a tendinţei de apreciere a caselor din România.

În 2007, majoritatea solicitărilor de pe piaţa imobiliară din România au fost înregistrate pentru proprietăţi noi. Cele mai bine vândute au fost apartamentele de 2 camere, datorită raportului foarte bun dintre preţ şi facilităţile oferite. La mare căutare au fost şi apartamentele de 3 camere şi garsonierele. Potrivit reprezentanţilor Contempo, există şi un target care optează pentru locuinţe second-hand, care nu are puterea financiară necesară acoperirii costurilor unei locuinţe într-un ansamblu rezidenţial modern. Pe piaţa din România, închirierea reprezintă ultima opţiune. Cei care aleg un astfel de stil de locuire sunt în special studenţii şi cei care vin din provincie pentru un loc de muncă.



Nordul Capitalei rămâne în topul preferinţelor de achiziţie, în special în rândul persoanelor cu venituri peste medie. Zona va continua să se extindă şi pe parcursul anului viitor, însă nu la fel de mult precum sudul şi vestul oraşului. Cât priveşte partea de sud a Bucureştiului, ea va creşte în atractivitate în special pentru dezvoltatorii care propun proiecte destinate clasei medii.



La nivel naţional, reprezentanţii Contempo prognozează că piaţa imobiliară va continua să se dezvolte încă 15-20 de ani, mai ales în oraşele mari. Comparativ cu Spania, unde sectorul de real estate a ajuns la maturitate, costurile locuinţelor sunt de aproape 3 ori mai mici.
La acest moment, preţul mediu al imobilelor din Capitală se situează la 1.500-1.600 de euro pe mp, în timp ce în Barcelona, acesta poate ajunge şi la 6.000 de euro pe mp.



Nivelul preţurilor de pe piaţa spaniolă se justifică prin faptul că sectorul imobiliar a cunoscut în ultimii ani un adevărat boom, ce a început încă din 2000, când s-au vândut aproximativ 200-300 de mii de locuinţe. Pentru 2007, stocul anunţat este de 700 de mii de unităţi.



Spre deosebire de Spania, a cărei populaţie este de două ori mai mare decât cea din România, numărul unităţilor anunţate în ţara noastră începând cu 2006 este de circa 30 de mii în decurs de 2-3 ani. Totuşi, este probabil ca o parte foarte importnată din locuinţele anunţate să nu fie finalizate şi noi proiecte vor apărea în oferta locală.

Anonim spunea...

@ pesimist

Gandirea romanesca conform careia banii pe chirie sunt aruncati si cei pe dobanzi investiti are la baza o realitate inverse fata de tarile cu piete imobiliare stabile. Ani in sir, datorita preturilor relative scazute ale imobilelor, pretul de inchiriere al unei proprietati a fost mai mare sau egal cu pretul platit pt a achita rata la banca pt acealasi tip de locuinta (ca suprafata, amplasare, grad de confort). Asta nu mai este gandire romanesca, ci chiar gandire profitabila, in conditiile in care tot ani in sir intr-un oras ca Bucurestiul se putea parcurge intr- o ora maxim -sau chiar mai putin- axa nord/ sud sau vest /est, deci timpii de ajungere la job (in masina) erau mult sub 1 h , in cele mai nefericita cazuri 1h max. Atunci de ce sa nu fii proprietar si sa ramai la final cu o locuinta (care tot ani de zile aduna plus valoare rapid), daca nu exista impedimentul mobilitatii generate de traficul infernal la care s-a ajuns in 2007? Si apoi, nu putem compara o piata de inchiriere bazata pe un fond locativ destinat exclusiv inchirierii (cum este in tarile occidentale) cu o piata a proprietatilor unice (sa ne amintim ca inaiante de 89 nu aveai dreptul de a avea 2 proprietati), care a inceput timid sa capate forma, distorsionata si aceea, dupa ceva retrocedari si achizitii de proprieati multiple ale unor personae?Acesta piata nu a ajuns la capacitatea normala si reglementarile necesare, asa cum nici infrastructura romanesca nu a ajuns la un nivel rezonabil in cei 17 ani de sperante. Inutil de adaugat celelalte inconveniente in relatia chirias- proprietar specifice mentalitaii romanesti rigide si lipsei de cultura si reglemantari legislative. E doar un aspect pe care doresc sa-l punctez din postarea ta atat de obiectiva…

Anonim spunea...

Hehe, parca vad ca se incearca o separare a claselor sociale, in Nord aia cu bani, scoli bune, infrastructura (metrou pana la aeroport) etc, in Sud aia saraci cu scoli gen getou american si alte alea. Nu m-ar mira sa fie asa, caci ma uit la Cernica. Degeaba au turnat aia vile ca ciupercile dupa ploaie daca satul arata fix ca un ghetou de tigani. Branestiul parca e mai civilizat, dar Pantelimonul si Cernica cred ca tot timpul vor fi slab cotate (ca si civilizatie) contrat preturilor destul de piperate si acolo.
Zona de nord se ridica datorita reclamei, si poate chiar va ajunge bine infrastructurizata, dar ce bine ar fi daca ar fi acelasi interes si pentru zona de est. Cei drept sunt mai atractive zonele cu padure. Sudul si vestul nu prea au asa ceva:((

Anonim spunea...

"La nivel naţional, reprezentanţii Contempo prognozează că piaţa imobiliară va continua să se dezvolte încă 15-20 de ani, mai ales în oraşele mari"

Nesimtitii - uite asa ii crede taramul roman

Anonim spunea...

Pesimistule, cand banii de dobanda = banii de chirie, atunci vei avea argumente...Deocamdata asta se intampla numai in primele luni sau chiar deloc insa pe masura ce se ramburseaza si parte din capital diferenta dintre cele 2 creste continuu... Si apropo voi stiti cum e sa stai cu chirie intr-un oras si sa ai adresa stabila in alt oras...iti mananca nervii de fiecare data cand ai treaba cu autoritatile...ca sa nu mai spun ca si o recomandata de la posta nu o poti ridica decat tu in orasul de bastina.

Anonim spunea...

Daca stai la "negru" adica fara contract de inchiriere si fara viza cred si eu ca te duci acasa dupa recomandata.
Si proprietarul te da afara cand vrea el, poate sa spuna de exemplu ca ai intrat prin efractie.

Anonim spunea...

Si totusi eu nu inteleg urmatoarea: apartamentele nu dau seme ca o sa se ieftineasca. Ok. Asta nu inseamna ca trebuie sa cumpar acum pentru ca e mai ieftin azi si miine o vind mai scump. Nu vreau sa imi fac praf economiile pe o porcarioara. Mi se poate reprosa orice. Mi se pot spune fel de fel de glumite: Gica Contra, nu vreau sa fiu in rindul lumii, nu vreau sa fiu om ca toti oamenii, de ce crezi tu ca vrei sa fii altfel, plateste toata viata ca un apartament nu e ceva cumparat din doua salarii. Fiecare ia decizii in dreptul lui si suporta consecintele singur. Toti glumetii isi vad de treaba lor si nu intervin in a-ti usura eforturile. Asa ca sa ramina la parerile lor. Si sa-si vinda periodic apartamentele intre ei ca sa le scumpeasca.
Ma gindesc la America latina. Multi oameni extrem saraci si citiva extrem de bogati. Nu vreau sa ajung in prima categorie.
Sint oameni care muncesc mult si au salarii mici si oameni care muncesc extrem de mult au salarii mici dar, dupa ce platesc ratele ramin la fel de saraci ca cei din prima categorie.
Dar de ce sa fac eu asta?
Sa fim intelesi bine, eu sint de acord sa platesc cit face, dar nu vreau sa imbogatesc un gainar care cumpara un apartament si il vinde de 5 ori mai scump. Ce a facut el pentru diferenta? L-a mutat cumva in alta parte si vad Zurichsee cind ies pe balcon? Nu. Tot betoanele de Bucuresti le vad. Asa ca sa stea nenea ala cu apartamentul pina se plictiseste ca nu i-l cumpar. Asta in caz ca nu il costa suficint de mult intretinerea.

Si, tot aud mesaje stupide: Vai ca de ce nu fac oamenii 2,3 copii, cai ca ce e cu ei samd samd samd.
In momentul in care intri in concediu de maternitate primesti o gluma de 6 milioane pe luna desi tu ai platit gros statului. Toata responsabilitatea cade pe el. Din din 2 salarii trebuie platita o ditamai rata. (sa fim optimisti si sa zicem 30% din veniturile celor doi tineri) . Dupa intrarea in concediu de maternitate se ajunge la aproape 60%. Nu mai consideram cresterea ratei, a euroiului samd. Nu zic nimic de genul: statul ar trebui sa ajute tinerii. Ci doar: sa nu se cace pe el ca a scazut puternic natalitatea. Si ca vai ce romani iresponsabili.

Eu unul nu cumpar si pentru faptul ca nu planuiesc sa mai stau mult pe aici. Si in urmatorii minim 10 ani nu ma ajuta cu nimic un apartament in Romania.

Manole spunea...

@anonim: ştii cum se spune, ultimul rămas stinge lumina.

Anonim spunea...

Se mai poate spune si ultimul ramas sta in chirie.

Anonim spunea...

Si se multiplica.

Anonim spunea...

"Anonim spunea...
Si totusi eu nu inteleg urmatoarea: apartamentele nu dau seme ca o sa se ieftineasca. "

Nu avem de unde sa stim daca dau semne sau daca nu dau semne.
Anunturile nu sunt de loc un indiciu, cu cateva sute de euro poti sa dai ce 'SEMNAL" vrei pe piata.
Informatia utila ar fi numarul de tranzactii si pretul mediu pe m2 al tranzactiloe efectiv realizate.
Restul sun povesti, de asta ne tot certam. Evolutiile nesanatoase sunt posibile tocmai datorita lipsei de reglementare si transparenta a pietei. Piata imobiliara functioneaza pe principiul ca[canei: stai pana pica un fraier.
www.financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum

Anonim spunea...

Cu tristete spun ca am citit cu adevarata admiratie postarile anumitor persoane, atat de pertinente si bazate pe analize macroeconomice obiective. Dar,din pacate ma instristeaza ascunderea dupa un deget a unora care inca incearca sa ne spuna ca nu stiu daca piata scade sau creste in acest moment, ca cineva o manipuleaza cu anunturi de 1 euro/bucata. Sunt absolut de acord cu toate riscurie enumerate aici, dar nu sunt de acord cu faptul ca oamenii care isi petrec zeci ne minute zilnic postand, analizand, animand forumuri, nu stiu exact, nu au surse sa analizeze ce se intampla cu piata acum si se bazeaza pe aceleasi mult hulite argumente de studiu de piata al unor jurnale importante, respectiv site-ul anuntul.ro Oamenii cu adevarat interesati de fenomen trebuie sa aiba informatii reale, de la tranzactii reale, prin intermediul prietenilor, colegilor, sa profite de orice sursa etc. Si cu tristete va spun ca piata ...creste in continuare. Incet, dar nu da inapoi. Asta nu exclude ca intr-o zi va cadea, de si mai sus, dar mi se pare just daca tot analizam ceva, sa o facem cu argumente si documentari reale, iar nu asa cum ne-ar aranja pe noi in teorie. Cand piata va cadea, ii vom felicita pe cei care au fost vizionari ai fenomenului. DAr acum avem nevoie de surse de informare reale

Anonim spunea...

Crezi ca am blogul ar mai fi existat daca am fi avut posibilitatea sa obtinem pe cai oficiale surse reale de informare? Atata timp cat notarii sau INS nu prezinta nici un raport concret si oficial cu privire la numarul total de tranzactii si pretul mediu/mp. Noi ca si specatori ai fenomenului, dar cu oarecare cunostinte economice nu facem decat sa ne dam cu parerea si cel mult sa avansam niste scenarii rationale. Nu putem prezice viitorul pietei imobiliare atata timp cat nu exista transparenta totala si nu avem informatii exacte. Nu se da nimeni la fund, ci urmarim impreuna fenomentul, si evident, aratam de care parte a baricadei ne aflam si aducem argumente in masura posibilitatilor. Vezi comentariile de la articolul urmator chestia aia cu economistii sunt aceia care inteleg maine, de ce ceea ce au precizat ieri nu s-a intamplat.

Anonim spunea...

Mi-e greu sa cred ca cei ce activeaza pe acest forum nu au informatii directe despre evolutia pietei, luate de la cei apropiati.Eu lucrez intr-o firma de 35 persoane si cand m-am decis sa fac o achizitie am intrebat, timp de 2-3 luni, pe fiecare dintre colegi ce cazuri concrete de vanzari-cumparari cunosc, si mai ales cat timp a durat din momentul scoaterii de pe piata a respectivului imobil si care a fost marja de negociere posibila. Am obtinut enorm de multe informatii concrete, cazuri reale, din om in om intreband. Cred ca acest tip de date, obiective, bazate pe cazuri reale sunt mult mai importante decat statisticile si imaginile deformate aparute pe anuntul, unde toti stim ca preturile sunt cu 10-15 mai mari decat tranzactiile in sine. Priviti cu atentie pe sit-ul magazinuldecase si va veti face o imagine si asupra timpului de vanzare (este precizata data fiecarei postari). Insist, eu cred ca toti cei care suntem aici sunte direct interesati de o achizitie, de mersul pietei si exista multiple metode de a lua pulsul unei piete, altele decat statistice.Intrebati vecini, administratori de bloc, pe oricine care va poate da o info recenta si nedistorsionata.

Anonim spunea...

Ma faci sa rad serios. Chiar ma faci sa rad, nu stiu ce profesie ai, dar ma faci sa rad. Daca eu am 20 de prieteni care si-au cumparat toti anul asta cate un apartament si imi furnizeaza mie informatii cu privire la pret concret si mp crezi ca pe baza acestor informatii poate cineva sa traga concluzia ce preturi vor fi la anul? Singura concluzie care pot s-o trag pe baza informatiilor de la prietenii mei care au achizitionat e ca au reusit sa negocieze cam intre 5 si chiar 10% din pretul anuntat in ziar. Din pacate nu 20 dintre prietenii mei au achzitionat ci doar vreo 3. Asa ca pe baza e 3 cazuri concrete de achizitie cunoscute de mine eu nu pot sa prezic numarul total de tranzactii la nivel de bucuresti decat daca sunt mama omida.
Ma opresc aici inainte sa zic ceva care poate ar supara.
Iar pentru cei ca tine am un mesaj: nu va asteptati la vreun guru sa vina sa va spuna care vor fi preturile la anul ca nu se va intampla asta niciodata, pe nici o piata, in nici o economie. Daca vor fi mai mari, asa cum scriu unii "analisti imobiliari", nu inseamna ca aceia sunt analisti competenti si au tras aceste concluzii pe baza unor modele de analiza concrete, ci , daca le iese "prezicerea" va fi pentru ca manipulantii si detinatorii de interese au inca resursele necesare sa invarta piata cum vor ei. Va veni si vremea cand tot acesti speculanti vor dori niste preturi mai mici. Noi aici ne dam cu parerea de cum ar trebui sa stea in mod firesc si rational piata imobiliara in Romania. Daca va fi asa sau nu vom vedea cu totii, caci toti asteptam deznodamantul. Model de analiza ideal, care sa genereze previziunile de care ai tu nevioie NU EXISTA.
Cu privire la informatiile de la prieteni, din nefericire nu am prieteni care vand (mai toti avand 25-35 de ani) ci doar care cumpara sau ar vrea dar nu la aceste preturi. O singura familie cunoastem care ar vrea sa vanda dar nu sunt siguri, si au dat anuntul la ziar pt o zi, si au primit cateva zile la rand telefoane in nestire, de la agentii, de la particulari doar cateva.

Anonim spunea...

Gabriela
Daca ai citi mai cu atentie postarea de mai sus, ai intelege ca eu nu sunt din categoria celor care doresc ca piata sa urce piata , dimpotriva. Ceea ce doream sa subliniez este faptul ca exista surse de informare, altele decat presa, site-ul anuntul si celebrele agentii imobiliare, care-ti pot spune la ce preturi se vand acum si numai acum, cu ce marja de negociere si in cat timp de la scoaterea unui apart pe piata se incheiei o tranzactie.Nimeni nu-tio va spune la ce pret se vor vinde aceste propriatatiu la anul, sau peste 2-3 ani. Cu parere de rau tot eu iti spun ca am sperat luni in sir ca piata se va calma, motivandu-mi diverse argumente luate de pe site-uri si forumuri de discutii, ca e efectul aderarii care va trace in cateva luni, ca un apartament scos pe piata nu se vinde decat la 6 luni si cu negociere dramatica, etc. Ceea ce pot sa-ti spun din experienta colegilor mei (un conteaza ce profesie am, esential este ca intre cei 35 colegi au fost frati ai lor, prieteni apropiati care au vandut, deci info din sursa sigura) este ca in momentul august-octombrie cat am studiat piata, cei care au scos apartamente pe piata le-au vandut in aprox..30 zile si la preturi f apropiate de cele cerute, iar unul care a rezistat tentatiilor si a asteptat 60 zile (dar incluzand augustul, luna moarta considerata) a vandut chiar cu negociere 0 fata de pretul cerut si incasat in cash banii….. Asta m-a siderat si pe mine, pt ca din 2 cazuri concrete din blocul meu, tranzactii facute in 2006 toamna, vecinii au vandut dupa 4-6 luni de asteptare si cu o marja de negociere mult mai mare, de peste 15%. Nu credeam ca in conditiile in care pe piata s-au facut simtite turbulentele finaciare ale pietei amerciane se poate vinde orice in doar cateva saptamani.Aceeasi situatie am intalnit-o pe piata si in oct-nov, cand m-am confruntat direct cu acesta piata pe care o analizasem 2-3 luni inainte prin informatii credibile iar nu facand sinteza de pe anuntul. Au fost proprietari carora le-am facut propuneri inferioare cu 10-15% fata de pretul cerut, asupra carora am dorit sa revin ulterior si apartamentele erau deja vandute, in doar cateva saptamani de la scoaterea pe piata! Si la preuri de doar 5-8% mai mici decat cele cerute, iar un 10-15% cat incercasem eu negocierea…Ceea ce era esential in postarea mea era faptul ca un incerc sa surprind sau sa anticip o tendinta a acestei piete in urmatoarele luni sau ani, ci sa va spun ca atunci cand esti cu adevarat interesat de o piata ai nenumarate cai de a o analiza, atat teoretic cat si de a-i lua pulsul direct. A analiza 7-8 tranzactii facute de cunostinte nu inseamna a face o analiza exhaustiva a preturilor pietei, ci a surprine niste tendinte, numite timp de tranzactionare si marja de negociere care-ti spun ceva fata de gradul de interes al unui tip de imobile pe o piata, fata de nivelul cererii. Si te asigur ca urmaresc in continuare acesta piata, pt ca sunt constienta de faptul ca achizitionad ceva in toamna anului 2007 mi-am asumat niste riscuri (v-am urmarit din august acest blog si multe forumuri similare internationale) si un exclud ideea de a-mi face exit-ul cu apartamentul cumparat daca o sa simt in cateva luni sau ani ca piata da semne de slabiciune, detinand si o alta proprietate, si deci nefiind din categoria celor care ar ramane in strada. Dar nu am mai suportat ideea de a vedea ca avansul meu, care reprezenta la inceputul acestui an 50% din valoarea zonei unde eram interesata, s-a transformat in avans 25% la momentul achizitie, in oct/nov 2007.....

Anonim spunea...

Nimeni nu credea ca Northern Rock o sa scoata lumea im Marea Britanie pe strazi,asezata la cozi sa-si ridice sumele din cont.Si totusi,un fel de gloata de la Caritas a generat...Sume neacoperite de peste 35 de MILIARDE...Realizati ce rezerva are de exemplu,BNR-UL nostru, cam cit lipsa de la Northern Rock,sau gresesc?Nimeni nu credea ca vor sta case goale deja degradate si vandalizate in SUA si nu le va cumpara nimeni...Valoarea lor este masurabila in bonuri vandute de americani la alde Deutche Bank,CITI etc.Asa nici in Romania,nu crede nimeni ca se va prabusi o piata saracita si intretinuta de inconstienta...VA FI O IARNA DESTUL DE DIFICILA PENTRU BUGETELE ROMANILOR,IAR CEEA CE A SPUS CINEVA MAI SUS-LOVITURA DE GRATIE VA FI CURSUL VALUTAR.Primii sacrificati cu adevarat sunt tot cei mici.

Anonim spunea...

Nu poti surprinde tendintele pietei analizand un esantion de 7-8 cunostinte, hai sa zicem si 20. Nici nu am spus ca esti din tabara celor care vrea ca preturile sa urce, am spus doar ca ceea ce ceri, si anume o certitudine cu privire la cresterea/descresterea preturilor pe termen scurt, este cam imposibil de realizat. Cei de aici care au(am) sustinut ca este firesc ca ele sa scada, au adus argumente realiste din punct de vedere social si economic. Daca insa analizam ceea ce s-a intamplat practic in ultimii ani, putem trage o singura concluzie certa: in Romania, regulile de bun simt economic nu se aplica.
Factorii care influenteaza piata imobiliara romaneasca sunt in numar extrem de mare, de la speculantii interni la cei externi, de la grupurile de interese la banci, notari si agenti imobiliari, de la factori interni cat si externi, gen influente din plan international. Fiind atatia factori gandeste-te ca si numarul de scenarii e un numar extrem de mare. (Permutari si combinatii:)) Daca mai luam in calcul si cresterea salariala in care eu sincer nu credeam sa mai vad cresteri spectaculoase se va schimba si optica. De exemplu aseara am aflat de o cunostinta, (fara experienta prea multa, 30 de ani, fara studii superioare - abia anul acesta incepute) care tocmai a fost acceptata pe un salariu de start-up de 600E la 4ron/euro, deci 24 de milioane salariu de begginer(renegociere la 3 luni). In situatia de fata incep eu sa-mi schimb optica cu privire la viitoarele salarii. Se pare ca multinationalele sunt dispuse sa investeasca in human capital romanesc mai mult decat ma asteptam. Cel mai de dorit ar fi ca INS sa fie mult mai transparent. Avand informatii de la INS am putea face analize mult mai competente.

Anonim spunea...

Tocmai am dat un raspuns celor de la wall-street.ro pe tema semi ieftinirii pietii imobiliare.

Cu cat sunt mai multi care au ceva de zis cu atat mai bine.
@ Manole, tot respectul si la cat mai multe articole.

Anonim spunea...

Multumiri Horia din partea mea ca ai postat si ca astfel a ajuns si la cunostinta mea grupul de gmail. Super tare, sper sa am timp suficient sa citesc. Deja am vazut postari foarte interesante.

Anonim spunea...

Ii stie careva pe cei de la Coliers International? A lucrat cineva cu ei pana acum? Priviti ce dume dau intr-un articol publicat in Ziarul Financiar:

-8.600 Euro/mp construit pe strada Gogol. Ce mai, Parisul si Londra la 4-5.000 Euro/mp in zone de lux sunt mici copii, Bucurestiul e capitala Lumii, Noul Ierusalim, mai ceva ca la Turnu Babel

-apartamente cu 3 camere care se dau in chirie cu 2-4.000 Euro/luna. Cred ca sunt tencuite cu aur pe dinauntru, caci pe dinafara arata ca dupa bombardament

-apartamente ceva mai mari de fitze se inchiriaza la 5-10.000 Euro/luna

-apartamente cu 4 camere care se vand si la 900.000 Euro (pret psihologic rau).

Concluzie, cupmarati acum apartamente la 900.000 Euro caci maine vor ajunge a 9 milioane Euro. Daca ati gasit de cumparat apartamente la 3-400.000 Euro nu mai stati pe ganduri, cumparati acum pt ca sunt niste chilipiruri.

Mai, dar a inebunit rau de tot umea. Caritasul a fost o gluma buna. Ce va urma va fi Adevaratul Caritas care ne va vindeca cu adevarat de tunuri financiare.

Adresa articoluui:

http://www.zf.ro/articol_152379/colliers_international__8_600_euro_mp_construit_pe_strada_gogol.html

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?