1 iulie 2007: 1 Euro = 3.13 RON.
1 noiembrie 2007: 1 Euro = 3.31 RON.
22 noiembrie 2007: 1 Euro = 3.59 RON.
Leul s-a devalorizat cu 8% în noiembrie şi cu 14% în ultimele 5 luni. Dacă "preţurile" reale la case (nu cele din anunţuri!) nu au crescut cu minim 15% de la 1 iulie până acum, atunci valuta a redevenit un mijloc de economisire mai sigur decât imobiliarele.
Update> Azi e joi. Va ajunge mâine 3.65?!
--
Căderea leului ameninţă stabilitatea financiară (România Liberă)
Leul a fost, ieri, campionul devalorizarii, fiind moneda cu cel mai inalt ritm de depreciere, iar caderea lui ameninta preturile si stabilitatea financiara, avertizeaza analistii.
Leul a spart ieri dupa-amiaza pragul de rezistenta de 3,60 in tranzactiile pietei valutare romanesti si, cu o cotatie de 3,6435 lei/euro la ora 16.00, era moneda cu cea mai mare depreciere dintre cele monitorizate de Bloomberg, a spus Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Banca centrala a afisat ieri un curs de 3,5944 lei/euro, in cadere cu 1,55% fata de cotatia zilei de vineri, cea mai joasa cotatie a ultimelor 16 luni. Cursul afisat de banca centrala este insa o medie a cotatiilor tranzactiilor valutare interbancare, calculata la ora 13.00. "Cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este o cotatie indicativa, care descrie o situatie la un anumit moment. Tranzactiile continua pe piata din Bucuresti pana dupa ora 4 si, se mai fac schimburi cu lei pe piata de la Londra, care se inchide mai tarziu", a explicat Dumitru.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank spune ca prabusirea monedei nationale din acest moment se datoreaza unei perceptii negative privind economia romaneasca si, mai ales, politicile sale. "Leul cade pentru ca deficitul de cont curent creste prea repede, inflatia aveanseaza rapid, economia incetineste si politicile economice sunt neadecvate. Doar banca centrala are politici restrictive, cele fiscale sunt prea relaxate", spune economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Dragos Balaci, analist la ABN Amro Romania, crede ca nu va continua caderea leului si considera ca moneda noastra a fost impinsa de un asalt speculativ. "A cazut prea jos si prea rapid", spune Balaci, care estimeaza un curs de final de an de 3,55 lei/euro.
Nu e asalt speculativ, e nervozitate
Dumitru respinge ideea ca piata valutara romaneasca ar fi scena unor asalturi speculative. "Nu cred ca e vorba de atacuri speculative pe leu. Mai degraba putem observa ca investitorii straini sunt nervosi, iar unele comentarii ale oficialilor de la Bucuresti au inflamat nervozitatea", a spus Dumitru. Reprezentantii bancii centrale estimeaza ca banii speculativi care se misca in piata romaneasca sunt undeva intre 2,5 si 3 miliarde de euro.
"E greu de estimat suma totala a banilor speculativi, dupa cum e dificila definirea acestora. Eu cred ca sunt plasamente speculative la nivelul a 4-5 miliarde euro in piata romaneasca, dar nu e vorba doar de banii nerezidentilor, plasati in banci. E vorba si de plasamente pe piata de capital si chiar de investitii in piata imobiliara, care au si ele un aspect speculativ, chiar daca sunt mai putin lichide", spune Dumitru. Dupa ce consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat, pentru o mare agentie de stiri, ca actuala cotatie a leului "respecta fundamentele economiei romanesti", piata a reactionat si leul a coborat la 3,65 lei/euro, spun dealerii.
Caderea leului spulbera sperantele ca inflatia anuala s-ar plasa sub nivelul de 6%, avertizeaza Dumitru. "Noi, de altfel, ne-am schimbat estimarea de inflatie pentru 2007, la un nivel de 6,5%."
Creditul in valuta s-a scumpit
Economistul-sef al Raiffeisen avertizeaza ca stabilitatea financiara este amenintata de devalorizarea brutala a leului, motiv care ar putea face ca banca centrala sa intervina pentru echilibrarea situatiei.
"Romanii sunt supraexpusi la creditele in valuta fara a avea o acoperire a riscului, deoarece au venituri in lei", spune Dumitru. Cand s-au relaxat conditiile de creditare, in iulie, cursul era undeva la 3,11-3,15 lei/euro. "Bancile comerciale au urcat pragul de indatorare la 70% din venitul unei familii, iar daca ne uitam acum la devalorizare, vedem o depreciere a leului cu peste 15%. Omul care a luat un credit in euro isi da aproape tot salariul pe rambursarea imprumutului", a avertizat Dumitru.
131 de comentarii:
E groasa. Nici chiar mai pesimisti dintre noi nu ne asteptam la asta. Caderea monedei nationale intr-un asemenea ritm descopera la suprafata dezechilibre economice mai mari decat putem noi observa la prima vedere.
Nu faptul ca moneda romaneasca se devalorizeaza e grav. Acesta e chiar un lucru bun pt echilibrarea deficitelor externe. Ceea ce e grav este ritmul foarte alert in care are loc devalorizarea.
Daca prin absurd s-ar pastra acest ritm pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008 euro ar ajunge sa fie cotat dublu fata de azi.
Cei care au credite in euro (si sunt foarte multi) cred ca au cosmaruri zilele astea. Deja ratele au crescut cu 15% mai mult fata de vara anului 2007.
Si cei care au credite in lei nu ar trebui sa doarma linistiti. In mod sigur BNR va creste rata de referinta rezultand de aici o crestere a dobanzilor in general.
O crestere cu numai 1% a dobanzii pt un credit pe 30 ani cu rate egale inseamna o crestere a ratei cu peste 10%.
Daca dobanda BNR va creste intr- o anumita perioada cu 5% asta inseamna ca ratele vor creste cu peste 50%. Numerosi clienti ai bancilor nu-si vor mai putea plati creditele, sistemul bancar intra in colaps, economia Romaniei va intra in colaps, adica o criza de tip "subprime".
Poate cineva sti cu cat vor scadea preturile locuintelor intr-o atare situatie? Eu zic ca la mai putin de 50% din nivelurile actuale. Economia Romaniei nu se compara cu economia americana, iar leul nu e dolarul sa planga strainii de grija lui.
Unde este Gigi cu Castron la cap sa ne explice el legile economiei de piata si sa ne spuna cum apartamnentul lui va ajunge 1 milion euro pt ca preturile la imobiliare vor merge doar in sus?
Conform unui articol din Zf.ro in Cehia peste 300.000 persoane au probleme cu rambursarea creditelor bancare. Pentru detalii acesati link-ul de mai jos
http://www.zf.ro/articol_151189/cresterea_nivelului_de_indatorare_al_consumatorilor_da_batai_de_cap_autoritatilor_din_cehia.html
Se pare ca visul lui Manole va deveni realitate. Iata scenariul: Cei care au credite vor incepe sa defecteze si bancile nu-si vor mai incasa ratele. Din lipsa de lichiditati bancile vor scoate toate odata la vanzare bunurile imobile ipotecate, oferta imobiliara va creste cu mult peste cerere si Balonul Imobiliar va plesni. Deci hai sa comentam mai mult caci in curand Manole isi va inchide blogul deoarece nimeni nu va vrea sa mai auda ceea ce toti deja vom stii ...ca din bogati am devenit aproaope saraci deoarece bunurile noastre imobile s-au depreciat jalnic. Concluzie: Baietii destepti tre sa se apuce sa vanda big times in zilele ce vor urma
Hrisant
www.plusvaloare.ro
@hrisant: visul meu nu e sa scada preturile spectaculos si sa intre in c...t 3/4 din cei care au luat credite. Dar fiecare doarme dupa cum isi asterne si... viseaza in consecinta.
Sau sunteti invidiosi sau rautaciosi.De ce sa intre in faliment 3/4 din cei cu credite?Oare voi v-ati dezvoltat numai pe economisire?Atunci hai sa inchidem bancile si sa plece toti bancherii acasa.Preturile sunt mari.Bun.Obliga cineva pe cineva sa cumpere la asa preturi?Daca piata se prabuseseste tot amaratul intra in faliment nu speculatorul.
http://www.gandul.info/economia/euro-cursul-acum-16-luni.html?3936;1057634
Am cautat sa vad o previziune privind evolutia pietei imobiliare a "specialistului" Zilisteanu sau macar o incurajare a celor de "Colliers International"...
Iata dream-ul Colliers:
"In its 11 years of local presence Colliers International has grown together with the country, striving to lay the grounds for an educated market."
"Educated market"...hahaha
Multa vreme nu vom mai auzi de previziunile acestor tovarasi cu talent in "bisnit".
@ portarul
"Preturile sunt mari.Bun.Obliga cineva pe cineva sa cumpere la asa preturi?Daca piata se prabuseseste tot amaratul intra in faliment nu speculatorul."
Amaratul neinformat si dezinformat munceste ca un sclav pentru a plati cat nu face.
Daca piata se prabuseste bancile creditoare pe jumatate de viata n-o vor duce excelent.
Speculatorul o ia peste nas pentru ca fix de acum doua-trei-patru luni nu mai are cui sa-i dea "investitia"...
Si uite asa afla romanul ca si "cele mai sigure investitii" nu sunt sigure si ca, pt. a n-a oara in istoria postdecembrista am luat tzeapa!
Problema este ca suntem o turma usor manipulabila pentru ca TOATE canalele de informare a turmei sunt corupte sau coruptibile!
Ne-au dus de nas, asta e concluzia.
Si cand te gandesti ca unii si-au amanetat viitorul pentru minciunile lor!!!
Teoretic e raspunderea fiecaruia care si-a bagat capul in lat, dar asta nu va impiedica drama unei intregi generatii (cea de 30-40 ani) pauperizata tocmai cand credea ca "s-a ajuns"!!!
Intr-adevar va fi foarte grav pentru cei care s-au indatorat pe 30 de ani, anul/vara acesta. Ca sa nu mai zic de cei care au luat pe grad de indatoarare 60-70%. Cu toate acestea, chiriile se vor pastra aproximativ la nivelul actual - pararea mea - deoarece spatiile din camine sunt intotdeauna insuficiente, iar nivelul salarial nu prea are cum sa scada. Deci chiriile vor ramane in consecinta destul de maricele in comparatie cu ce era pe piata acum 2-3 ani. Ar putea totusi sa fie un declin in toamna anului urmator cand, dupa cum am mai spus, nr total al absolventilor va scadea cu cel putin 30.000 de persoane. In aceasta situatie, de stagnare pe piata chiriilor, nu cred ca acei speculanti se vor grabi buluc sa vanda toti cat mai repede ca sa iasa cat de cat in castig. Poate or sa prefere sa inchirieze, receuperarea investitiei va fi multttt mai lenta, dar macar nu vor iesi in pierdere. Nu stiu ce sa zic. Tot ce imi doresc este ca preturile sa revina la valoarea din 2006 (inceput) pentru ca acelea mi se par niste preturi cat de cat digerabile pentru toate conditiile care se afla in piata economica din Romania.
colac peste pupaza, bisnitarii de imobile, sa le creasca profitul peste noapte vand majoritatea locuintelor in stadiul "semifinisat", adina geamuri si usa la intrare. cei care au luat credite pt asemenea locuinte sunt sigur ca nu s-au gandit si la costurile de finisare...care nu sunt defel mici si nu si le puteau permite si daca stagna euro...
asa ca "apartamentul bun pentru investitie" va ramane mult timp in acest stadiu nefinisat si nu-l va dori nimeni...
Mai nasol e pt cei care s-au ipoteicat locuintele rudelor pt a achizitiona un apartament in faza de proiect...
maspa rau, dar traim in Romania...
Domnilor,
Chiriile, ca si ratele sunt in EUR, asa ca apetitul pentru credite nu se va reduce din motivul asta. Dimpotriva, probabil ca lumea va fi nevoita sa ia credite de la banci mai hraparete, cu rate fixe mici in primul an si uriase din anul 2, pentru ca la bancile normale nu se vor mai incadra din cauza cresterii de curs.
E clar pt toata lumea ca chiria reprezinta o cheltuiala nerecuperabila, in timp ce rata reprezinta practic o investitie intr-un activ care ramane in proprietatea platitorului.
Sa facem un calcul simplu. Pentru o familie de 2-3 persoane, deci cu o situatie stabila pe termen mediu/lung (fara idei de plecat in strainatate, alte orase etc.) care plateste o chirie lunara de 450 Eur pentru un apt de 2 camere ceausist auster la o baba nebuna, cat considerati ca ar trebui sa plateasca rata bancara la cumpararea unui apartament similar pentru ca sa se considere castigata financiar?
Eu cred ca in acesta faza a pietei finaciare, multe, daca nu majoritatea proiectelor imobiliare anuntate vor intra intr-un nedorit stand-by. Cine va mai avea curajul sa se lanseze intr-un proiect de anvergura, fara sa aiba o stabilitatea a pietei finaciare ?
Din pacate, acesta nu va rezolva cu nimic problema pe piata apartamentelor vechi, pentru ca in lipsa livrarilor de apartamente noi, presiunea nu va scadea aici decat din partea celor ca re nu vor mai putea avea plafonul necesar de indatorare.
@anonim 23 noiembrie 2007 10:34
Unde sunt apartamente de vanzare?
Bisniturile la 1500-2000 euro/mp sunt doar pentru prosti...
Acum poti sa incurajezi ratele in defavoarea chiriilor, dar pana acum se vorbea de investitii in imobiliare.
Iata ce-a zis Zilisteanu in ultima vreme:
http://www.hotnews.ro/articol_77973-Ion-Radu-Zilisteanu-Piata-imobiliara-mai-merge-5-7-ani.htm
http://www.tmctv.ro/articol_18554/radu_zilisteanu__potentialul_de_crestere_al_pietei_imobiliare_romanesti_va_mai_dura_patru_cinci_ani.html
http://www.draculaestate.ro/stiri-imobiliare/conservatorismul-bancilor-pazeste-imobiliarele-roma-2.html
Deci, la inceputul lui iulie 2007, investiti ca-n urmatorii 7 ani va imbogatiti de nu va vedeti.
La sfarsitul lui iulie...piata veche merge 2 ani, piata noua 4 ani si urmeaza o stagnare...lunga.
In Septembrie, piata creste inca 2-3 ani.
Probabil in Octombrie a vorbit singur in baie si a spus ca mai creste un an-doi, iar luna asta isi spune singur in ...trafic...GATA...NU MAI CRESTE...
Acest Gioconda al imobiliarelor a alimentat zvonurile si a certificat escrocheria fara limite...
Solutia la chirie nu poate fi o locuinta supraevaluata, iar de acum inainte, la creditare, banca nu va mai evalua cotetul la pretul pietei...
... valva mare valva,
v-ati uitat pe grafice cum variaza cursul pe perioada unui an,
fac pe desteptu', si eu am pierdut o groaza de bani pt ca imi tin economiile in lei, si acum am nevoie de ei,
dar variatiile zic eu ca sunt normale, si nu ma refer la valori absolute, ci doar la variatii
http://www.conso.ro/cotatii.php?graphMon=EURRON%3DX&graphPeriod=730
am o groaza de prieteni care au credite luate, cu tot ce posedau ipotecat si fiecare forma de venit cumulata, inclusiv matusi si bunici,
si le-am spus de vremuri din astea,
mi-ar parea rau sa am dreptate,
pt ca in astfel de situatii ... pierde toata lumea
si inca ceva, legat de preturi,
supriza va fii cu ata mai mare, cu cat la scaderea cursului valoarea in EUR va fi adjustata (a apratamentelor vechi), ca sa se mentina valoarea in EUR,
cui ii pasa de cerere si oferta, cate se vand, sau cat valoreaza,
omu are un singur ap de vanzare, si judecata 'niet, ... si el nu vrea sa iasa in pierdere
Aseara la emisiunea lui Moise Guran, au fost invitati Ilie Serbanescu, Bogdan Balthazar si inca un tip, nu mai tin minte numele si nu il stiu dar e OK, care au spus exact ce se spune sau se citeste 'printre randuri" pe acest blog. Ce se va intampla cu cei care au credite 'pe viata si cu viata luate" : vor primi o lectie ! In viata orice se plateste, iar economia nu face rabat. Ca in razboi : gresesti .. mori. E foarte foarte dureros...dar , cum zicea si serbanescu, acesta e capitalismul, are reguli, are o filozofie a investitiilor etc. etc. Nu te duce capul , nu te bagi sau platesti pe altii care se pricep . nu faci nici asta ...platesti greselile. Q.E.D.
E ceva normal, la noi si aiurea in lume, chiar si in SUA. Viata iti da peste bot cand te intainzi mai mult decat iti permiti.
Aum Banca Transilvania :
Cumpara euro cu 3.61
Vinde cu 3.7
@manole
am descoperit de curand blogul tau
comentariul tau de azi m-a lasat cu gura cascata,; inca sper ca ai glumit!
nu pot sa cred ca esti atat de egoist. Daca tu ai fost suficient de inspirat/informat/educat sa nu faci un credit ipotecar in euro pe 25/30 ani, nu inseamna ca iti doresti ca 3/4 din cei care au facut acest lucru sa intre in c...t!
Adica, mama, ce tare sunt eu si ce prosti sunteti voi care ati luat credite! Bun , admit ca fiecare doarme cum isi asterne dar afirmatia ta e mult prea deplasata. Pune-te in situatia unui cuplu tanar care s-a saturat sa stea cu chirie si isi ia inima in dinti si contracteaza un credit ipotecar cu speranta ca isi vor trai si ei tineretile intr-un mod decent, intr-un spatiu intim si nu isi doresc decat sanatate sa poata munci ca sa plateasca acest confort! Iar societatea are grija sa la dea in cap cand le e lumea mai draga! Exact cum ai factut si tu! Bucura-te in continuare de necazul altora si iti doresc un trai linistit in apartamentul inchiriat in care probabil stai ...dar fara griji, ce-i drept!
@biet roman
omul a zis ca NU vrea sa intre in rahat 3/4 din romani
@un biet roman
manole n-a spus nicaieri ca se bucura de insuccesul altora, dimpotriva de vreo 3 luni incoace incearca sa trezeasca la realitate pe cei care se arunca la pescuit de apartamente in apele tulburi de acum sub influenta mass-mediei oficiale care urla ca "pretuuurile vor creste", chiar daca peste tot in jurul nostru ele SCAD.
Si eu m-am perpelit tot anul sa iau ceva ca mi-a crescut familia si nu mai incapem in 2 camere (4 pers.), dar cand am descoperit blogul a fost ca un dus cu apa rece - pur si simplu mi s-au deschis ochii si am vazut ca ce se petrece acum pe piata imobiliara din Ro e repetarea unei scheme care a "mers" si-n alte parti (vezi SUA - conditiile sunt din ce in ce mai asemanatoare)pe seama naivitatii unora si lacomiei altora.
Nu Manole iti sparge tie visele, ci realitatea in sine.
Parafrazand o vorba a lui Malraux Manole "e barometrul timpului sau si barometrul nu poate fi vinovat de furtuna".
Romania Libera :
"Riscul, prieten cu romanu
Lidia Moise
Vineri, 23 Noiembrie 2007
Ultima luna de toamna e dura pentru leu si bursa. Pulsul pietei financiare s-a inviorat, ca sa zic asa, si semnaleaza caderi succesive ale monedei nationale, victima a ceea ce analistii pietei numesc sentimente negative.
Bursa a pierdut si ea, in noiembrie, castigurile dobandite incepand din vara acestui an, cand banii straini au invadat piata financiara.
E limpede ca severele miscari din piata valutara si din burse sunt datorate iesirilor banilor speculativi. Investitorii straini de portofoliu, speriati,
initial, de avertismentul agentiei de rating Standard&Poor’s, zboara spre ceea ce considera a fi plasamente de calitate si pun banii in bonuri de trezorerie americana, unde se asteapta la castiguri mai bune (daca Ben Bernake urca dobanda).
Alti bani sunt plasati in aur sau se joaca pe petrol. In acest moment, cotatia petrolului este afectata aparent de nevoia de combustibil a celui mai mare consumator al lumii, Statele Unite, de tensiunile politice din Nigeria sau din alte tari exportatoare. De fapt, analistii suspecteaza ca o parte din alunecarea cotatiilor petrolului se datoreaza unor atacuri speculative ale investitorilor cu apetit pentru risc.
Turbulentele din pietele financiare, datorate crizei creditelor cu grad mare de risc din piata Statele Unite, problemele economiei romanesti, atractia plasamentelor sigure, explica intr-o mare masura problemele leului si ale pietei de capital.
Realitatea este ca Romania parcurge, cu diferente de viteza intr-un context, e drept, cam nefavorabil, traseul altor tari care au intrat in Uniunea Europeana.
Mai toate tarile vecine care s-au calificat in prima etapa a aderarii au trecut prin momente de euforie, insotite de intariri ale monedelor nationale, urmate de dusul rece al caderii, datorate, dupa caz, unui deficit fiscal prea mare sau altor dezechilibre.
Romania a fost tinuta pe loc de incapacitatea liderilor sai de a dezvolta economia si de coruptia care a devalizat-o. Cetatenii sai au fost, la randul lor, impinsi la limita saraciei, de aceeasi incompetenta incapatanata, dublata de indiferenta bizantina a autoritatilor. Latinitatea a dat insa romanilor sansa de a lucra fara prea mari probleme de comunicare in multe tari europene. De unde au trimis bani acasa. Banii lor acopera astazi dezechilibrul balantei de cont curent, pe care, paradoxal, tot banii lor il creeaza. Suntem aparent intr-un cerc vicios, dar probleme mari ale economiei raman notiuni abstracte pentru omul obisnuit.
Romania invata in aceste zile intelesul cuvantului risc. Pana acum ceva timp, o atitudine riscanta era considerata interesanta, parea aventuroasa, aducea bani. Era riscant sa faci contrabanda, dar miliardarii in lei vechi si-au facut averile cu sacosa si se pot lauda ca au avut apetit pentru risc. Era riscant sa nu platesti taxe, dar amanarea platilor fata de Fisc a devenit un sport national la un moment dat si putem admira si azi alti miliardari in vechea moneda ale caror datorii au fost pasuite, inca din vremea lui D.T. Remes.
Intr-un plan mai recent, e riscant sa contractezi un imprumut intr-o alta moneda decat aceea in care esti platit. Dar leul se intarea, euro se ieftinea, yenul si francul elvetian erau deja ieftini si riscul asumat era alungat cu un ranjet de superioritate. Risc? Aiurea!
Iata ca latul se strange, leul se va opri probabil din cadere, dar asta se va petrece la o valoare mai apropiata de cotatia economiei romanesti, care, vedem bine, e cam joasa. Pana atunci, vom asista la unele falimente personale.
Potrivit datelor bancii centrale, s-au dublat sumele restante aferente creditelor mai mari de 200.000 de lei. S-a dublat si numarul restantierilor la plata imprumuturilor de mari dimensiuni. Nivelul restantelor la plata creditelor a atins un plafon ingrijorator pentru banca centrala. Impreuna insa cu piata financiara, constatam ca riscul este un univers mai larg, pe care va trebui sa-l definim si sa-l intelegem."
NIMENI de aici nu se bucura de necazul celor care au sau vor avea, daca va fi cazul, probleme cu restituirea creditelor. Sunt parinti, frati , prieteni de ai nostri, care au ales sa faca acest pas (contactarea de credite "vietase") acum. E alegerea lor, e "gandirea" lor. Dar asta e viata, unii pierd unii, castiga.
Cititi John Perkins "Confesiunile unui asasin economic".
@manole
Scuze, am citit eu in graba ..dar si exprimarea ta a fost un pic ambiguua:)
Bcr cumpara cu 3,6.Piata a scazut cu 0,8 lei in 40 minute si tendinte e tot descrescatoare.Se pare ca nivelul de 3.65 e dorit
NU vreau ca 3/4 din cei care s-au împrumutat să intre în rahat acum. De unde ştiţi că nu sunt şi eu în aceeaşi situaţie? Dacă mi-ar fi convenit chestia asta nu deschideam blogul!
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat în exclusivitate pentru The Money Channel că actualele fluctuaţii de curs nu fac bine economiei naţionale şi că BNR îşi rezervă dreptul de a interveni pentru a stabiliza piaţa.
http://www.tmctv.ro/articol_25200/span_style__color__red___exclusiv_tmc___mugur_isarescu__asemenea_fluctuatii_de_curs_nu_fac_bine_romaniei__span.html
"Distractia" de-abia incepe. Imi imaginez toata situatia ca si cum ai sta intr-un trenulet de roller-coster:
1) Pana acum vre-o 3-4luni trenuletul mergea in sus, noi cu spatele lipit de scaun doar cerul il vedea ca limita.
2) Acum 3-4 luni trenuletul s-a indreptat la orizontala dar cu totii ne uitam inainte si privelistea era totusi frumoasa.
3) De cateva zile trenuletul s-a aplecat in fata, ca sa nu cazi trebuie sa te tii de margine, si incepem sa vedem golul.
4) Cei care s-au dat cu asa ceva stiu foarte bine urmatoarea senzatie.
Eu zic sa nu mai fim chiar asa pesimisti in legatura cu cursul.Nimanui nu cred ca ii convine o intoarcere la 4.Ar fi rau pentru toata lumea.Bine nici 3.1 nu reflecta exact situatia.Dar dupa cum declara Mugur,un 3.6 este sustenabil.Eu zic ca pe aici se va invarti.Nu uitati ca vin sarbatorile cand foamea de lei e mare si s-ar pute ca iar euro sa se intoarca pe la 3.4.
3,6221
@portarul
Intradevar de Sarbatori intra multa valuta in tara de la "capsunari" si exista sanse de apreciere a leului, dar si cheltuielile cu importurile de marfuri sunt mari asa ca va fi nevoie mare de euro.
Nici nu s-a miscat prea mult euro in sus ca au inceput sa apara anunturi interesante pe internet:
"Predau contract apartament 150.000 euro
mitica (l.....r@rol.ro), 2007-11-23 12:29:36
Unde pot da anuntul asta cu predare contract apartament 3 camere in complex rezidential de lux din Bucuresti. Am achitat avansul si am credit imobiliar pe 7 ani, dar cu Euro la 40.000 rol cat se previzioneaza incepand de luna viitoare, nu fac fata la rate, DAU FALIMENT. Acuma stau cu chirie, si aia in euro, 300 pe luna! Asa ca vreau sa vand urgent contractul. Apartamentul e super, termen de livrare octombrie 2008."
http://www.evz.ro/comment.php?artid=331844&commentid=943422
Pai Manole, nu credem ca faci parte din cei imprumutati pentru ca acest blog l-ai deschis priin aug-septembrie, cand euro era inca flacau si a avut drept scop influentarea pietei imobiliare in jos, iar nu in sus. Ori, ca orice investitor care se respecta, intentia e sa cumperi pe scadeare nu pe crestere, caci atunci e rentabil. Oricum, in situatia actuala, toata acesta pledoarie e defavorabila acum tot achizitiilor de apart noi, pt ca cele vechi macar iti confera siguranta intrarii in ele. Pentru cele noi, la o rata in euro -cu un euro fluctuant -s-ar mai putea adauga si o chirie in euro, in conditiile in care nu posezi deja o proprietate in care stai actualmente. Eu continui sa cred ca multe, mult prea multe proiecte imobiliare anuntate nu se vor mai realiza niciodata .
Hai sa mai luam un credit!
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15836&art=39320&cHash=f4adcbf7cf
Unul ipotecar in euro, pentru un apartament vechi, la care sa platim o rata de 75% din leafa. Mai ginditi-va!
Cind am vazut joi, pe interbancar, euro la 3,6 lei, mi-am adus aminte de un amic care, in culmea disperarii, a platit, saptamina trecuta, 70.000 de euro pentru un apartament de 37 de metri patrati intr-un bloc mai in virsta decit el, la marginea Bucurestiului. Omul a tras de toate baierile pungii lui si a sotiei pentru a se califica la creditul cu care sa-si ia cutia de chibrituri care sa-l scape de chiriile nesimtite. Si ca el sint multi: imprumutati pina la limita, in euro. E bine sa te imprumuti in moneda in care iti iei leafa, dar leul e o marfa foarte scumpa la bancile romanesti. In medie, jumatate din venitul lunar al romanului se duce pe rate la credite. Raportat la media UE nu e mult, dar daca ne gindim la ce poate sa faca un roman cu ce-i ramine din leafa si la ce poate face un european din Vest, e enorm. Si asta nu e tot: ce ramine dupa rata din ce in ce mai mare e erodat de inflatia care s-a reaprins si arde la buzunar mai tare decit inflatia din statistica.
Sigur, explicatii pentru prabusirea leului exista, sint chiar de bun-simt: Tariceanu a zis ca asta e cursul care reflecta cel mai bine starea economiei, BNR ca deprecierea este in concordanta cu indicatorii fundamentali ai economiei, capitaluri speculative care fug, criza de lichiditati in lume etc., dar asta nu-l ajuta prea mult pe cel care se duce la piata cu din ce in ce mai putini bani si vede pe taraba preturi mai mari de la o saptamina la alta. Si ce va face omul: daca lucreaza la stat, o pune de-o greva ca sa-i creasca leafa, daca e la privat, fie cere o leafa mai mare, fie se duce la alt patron care sa-i dea o leafa mai mare. Adica genereaza, la limita, tot inflatie, in situatia (caracteristica mai ales bugetarilor) in care face tot ce facea inainte, dar pentru un salariu mai mare.
Sigur, creditul tine de optiunea, responsabilitatea si de stilul de viata al fiecaruia. Tinta fiecarui individ e bunastarea, iar drumul pina acolo se face din banii altora. Problema e ca romanii se gindesc intii la citi bani pot sa ia in speranta unei fabuloase cresteri a salariului in viitor, si abia apoi daca ii si pot da inapoi din ce au acum, dovada cresterea exploziva a numarului restantierilor. Si se gindesc cu atit mai putin la riscurile asociate imprumutului, riscuri in fata carora nu se pot proteja in nici un fel, iar cel valutar tocmai a muscat. Vestea si mai proasta e ca leul nu se va intoarce prea curind la nivelul din vara. Vestea dramatica ar fi spargerea bulei imobiliare a lui Isarescu...
Manole tu ai scris in Cotidianul :)) ??
Salutare,
putin off-topic:
uitati-va la linkul
http://www.factbook.net/progresului_apartment_development.pdf
...in caz ca cineva se mai indoia de marjele de profit si de cat costa un m2 construit in noile blocuri construite.
Acuma nu stiu ce sa zic, poate ca documentul asta e facut subestimand costurile reale si supraestimand vanzarile doar ca sa atraga niste straini cu bani si sa ii prosteasca sa cumpere terenul respectiv. In caz ca e vorba de un proiect "pe bune", calculati va rog rata profitabilitatii:
Est. Total Cost of Land & Construction €256,745,600
Est. Gross Revenue 418,900,908
=>Est. Pre-Tax Revenue 162,155,308
Numai bine.
Daca o iei asa inseamna o rata a profitului de 60% ptr developer.Mai are si constructorul o rata de 10% minim,mai are si vanzatorul terenului min 10% deci rezulta ca din pretul de vanzare al unui apartament cost e 20% si profit 80%.Hmmmmmmmm.Daca era asa de ce nu navalesc toti sa construiasca aici?Un profit 80% in euro in cca 20ani(adica 40% pe an in euro) ar fi splendid pentru toata lumea.Toti investitorii ar sta la granita cu sacose de bani sa constriasca in Romanica.Ceva e putred acolo.Si cum pretu de vanzare e real,eu zic ca,costul e minimizat.
Sa-mi continui scenariul:
Unii au cumparat cu imprumut in Euro deoarece s-au gandit ca-si vor plati rata din chirii, chiriile fiind chipurile tot in Euro. Pai de unde vor avea chiriasii acei Euro sa plateasca? Pai din salarii. Daca lumea este imprumutata ipotecar si cheltuiala cu dobanda va creste neasteptat de mult atunci multi vor consumamult mai putin decat erau firmele obisnuite sa produca. Deci firmele vor micsora productia si in consecinta nu vor mai mari salariile ba chiar vor concedia. Si atunci chiriile vor scadea. Oricum chiriile vor scadea deoarece sunt intr-o relatie matematica cu valoarea de piata a bunului imobil si daca bunul impbil se va deprecia brusc datorita ofertei gigant a bancilor atunci si chiriile vor scadea brusc. Deci nicio sansa nu va fi ca apartamentele noi sa-si acopere ratele ipotecare din chirii. Consecinta este ca si aceste apartamente se vor alatura ofertei gigant care va urma.
Concluzia e clara: trebuie sa vinzi urgent si maine sa te muti la mai mic, iar diferenta care ai obtinut-o in bani trebuie s-o economisesti la ciorap sau intr-o banca din afara in Euro. Apropo, nici bancile romanesti nu vor mai fi un loc prea sigur de economisit in curand sau cel putin nu peste limita de garantare
Hrisant
www.plusvaloare.ro
Deja unii au inceput sa vada Apocalipsa Romaniei din cresterea cursului euro, uitand ca Romania are totusi o economie cu o rata de crestere mult superioara mediei Europei occidentale, care nu mai atrage de mult mari investitii. Chiriile nu sunt influentate obligatoriu de valoarea imobilului, ci de criza sau de abundenta de locuinte. In acesta acceptie, daca valoarea imobilelor a crescut cu 50% din ianuarie pana acum, si chiriile au crescut cu acelasi procent, ceea ce nu e sustinut in practica. Sa nu uitam ca modificarea cursului euro de la 3.1 in iulie la 3.4 in nov nu a reusit sa influenteze deloc scaderea pietei imobiliare, dimpotriva, si-a urmat trendul, usor incetinit poate. O scadere sau temperare vor fi cu siguranta, dar nu dati sfaturi pana nu vedeti exact cum va fi absorbit acest soc in piata concret. Dupa opinia unora, Bucurestiul se va depopula in cateva luni, si lumea va migra la tzara....sa cultive pamantul. Asa ca e de investit in terenuri agricole acum….trebuie sa apara un trend nou, nu?
@anonim 23 noiembrie 2007 17:19
Pai, draga, principial e opulent declinul pietei imobiliare de la statutul de "posibilitate de investitie", la cel de "alternativa la chirie".
Cand fan-fan-ii si ra-ta-tu-ii, proprietari de apartamente vechi vor vedea declinul, in prima faza vor astepta pana la anu', bagand spatiul respectiv in folosinta pe piata chiriilor...deci scade chiria.
Investitorii adevarati (speculantii) stiu ca acum se mai poate scoate parleala, iar daca mai vand ceva cu discount de 20-30% ...s-au realizat...desi au ratat varful...cand ar fi putut sa castige un BMW...in plus.
Evolutia cursului are darul de a le tranti un bocanc in cap celor care s-ar fi gandit in aceasta vara, la un Euro de 3.1, cum ar fi daca si-ar lua un apartament la 100 000 euro, adica 3,1 milioane RON.
Acum, acel apartament costa pe hartie 3.6 milioane RON, iar prin credit bancar...mai plateau prostutii un miliard in plus ...lejer...vreo 30 de ani. Mai ales, ca Isarescu si Motoriceanu spun ca acesta e cursul real si nu 3,1.
In lipsa fraierilor care sa acceses credite absurde, cine mai poate cumpara ceva de peste 100k euro?
Bani negri nu mai sunt la ...kilogramele astea ...
sunt la sfarsitul bateriilor...
100k euro = 310k RON
100k euro = 360k RON
@AristotelCostel
E vineri seara, se explica oboseala..
Regret disparitia temporara a mea si a forumului. Acum functionam amandoi.
Forumul a pierit dintr-un motiv absolut fizic,(www.gazduire.ro)
Vina mea a fost ca nu aveam un backup destul de actual. Cu ocazia decesului acestui server au pierit din peisaj cateva sute de site-uri.
Am refacut forumul, voi face back-up-uri zilnice, asa ca nu va mai pieri. Am intarziat deoarece am sperat in recuperarea datelor.
Viata e grea.
Va trebui sa va reinregistrati.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
@Alex
Salut Alex. Eu am crezut ca te-ai dat la fund ca sa poti beneficia din plin de actuala situatie incendiara de pe pietele financiare. Altii s-au gandit la mai rau, ca ai fi dat coltul pentru ca ai avut pierderi imense in investitiile tale.
Inca odata salutari si bine ai revenit printre cei vii si nevatamati de spargerea balonului imobiliar.
Cum sa dau coltul, nu sunt lacom asa ca nu pierd mai mult decat imi pot permite.
Neamurile proaste sunt lacome si atotstiutoare.
Nu pot sa nu recunosc ca ma simt BINE.
Dar ocupat am fost, si colac peste pupaza a crapat si serverul pe care tineam forumul. L-am refacut dar am pierdut baza de date, fiindca am fost dezordonat si n-am, facut backup zilnic. Acum fac.
Am si povestit pe forum o parte din impresiile de saptamana asta.
M-am obisnuit saptamana asta sa nu mai dorm deloc, asa ca am ceva timp suplimentar acum.
Acum sase luni cand dovedeam ca la sfarsitul anului euro va fi 3.6 lumea ma cam injura. De fapt stiam din ce e facut "leul tare'.
Va fi bine, dar dupa ce vom trece prin mai rau. Austeritatea in definitiv e la indemana oricui, si e chiar o metoda de disciplinare morala.
"Anonim spunea...
Deja unii au inceput sa vada Apocalipsa Romaniei din cresterea cursului euro, uitand ca Romania are totusi o economie cu o rata de crestere mult superioara mediei Europei occidentale, care nu mai atrage de mult mari investitii. Chiriile "
Daca va pun acum ca Romania NU are crestere economica, iar o sa spuneti ca sunt nebun. E o chestie care se cheama "deflatarea pib' , sa-i vad cum o fac acum.
vad ca bateti campii cu toti pe aici. Cica scaderea preturilor la imobiliare. Culcati-va voi pe urechea asta. La anul o sa cumparati apartamente cu 20-30% mai mari, iar in 3-4 ani o sa le cumparati la pret dublu.
Cererea e imensa si credeti-ma ca stiu ce spun. Lucrez in domeniu si simt piata in fiecare zi. Nu va lasati influentati de bloguri in genul asta pe care intra doar pesimistii si frustatii care nu reusesc sa-si cumpere o casa pentru ca muncesc prea putin sau pentru ca nu au curajul sa contracteze un credit ca sa traiasca omeneste la casa lor. Mai bine prefera sa locuiasca in mizerie in case inchiriate unde proprietarul ii da afara cand are el chef.
Asadar sfatul meu pentru oamenii inteligenti: cumparati acum cat timp mai aveti oportunitatea unui pret scazut (in raport cu locuintele din Londra de exemplu). La anul n-o sa mai puteti cumpara sau veti cumpara foarte scump. Bafta!
Ti-a zis cineva ca esti patetic?
Nu e patetic, a ramas in iunie 2007.
In afara de imobiliare pentru el nu exista nimic, e normal din asta traieste.
Noi traim insa in imobile, nu din imobile.
Oricum e un excelent exemplu de discurs standard al unui agent imobiliar.
Cand au sa priceapa si ei ca in tara asta exista de fapt mai putini bani decat imobile, va fi prea tarziu (pentru ei).
Imi place ca ne comparam cu Londra (de exemplu)
Pt agent imobiliar(real-ireal?)
Asa e, preturile sunt mici in comparatie cu Londra.Si cu New York.Si cu Tokyo.Dar simplul fapt ca faci comparatie cu Londra dovedeste faptul ca esti agent imobiliar comun.Voi puteti fi inlocuiti foarte simplu cu un blog ca acesta, sau orice pagina de internet, publicatie, gazetă, orice.Poate ma contrazici in ce spun eu, dar activitatea voastra poate fi sintetizata foarte usor:Gica vrea sa vanda si vine la voi.Voi publicati anuntul si Vasile afla, vine la voi.Cheltuiti un bilet de RATB siva intalniti cu totii, ca nu cumva Gica sa-i faca ocheade lu Vasile si sa v-o traga pe la spate de comsision.Aaaa, uitasem, se semneaza inainte celebrul contract de "vizionare".
Dupa care, daca Gica si Vasile cad de acord, faceti ceea ce numiti "precontract", adica un analfabetism din punct de vedere juridic.In drept nu exista notiunea de "precontract",cel mult se discuta despre "antecontract" o institutie specifica, pe care tu nu ai cum sa o intelegi.De altfel, am observat ca astfel de "precontracte" sunt furaciuni de concept de la notarii publici(in multe din ele apare art. 66 din Legea nr.36/1995 privind notarii publici, ceea ce probeaza ca prin bunavointa notarilor sau prin raportare necorelata ati luat "modelu" ca să dea bine).
In realitate "precontractele" voastre au valoarea juridica a unor bilete de tramvai.Daca Gica sau Vasile va trag teapa pe comision, va trebui sa mergeti in instanta, cu actiune in pretentii, timbrata la valoare, sa probati ceea ce va fi foarte greu-aici voiam sa ajung cu discutia: prestatia pentru care solicitati comision.
Si acu vedem cam ce fel de prestatie aveti voi, ca tot vorbeai de cei ce muncesc mai putin ca tine.
1.NU ASIGURATI IN NICIUN FEL CUMPARATORUL CA TRATEAZA CU PROPRIETARUL IMOBILULUI.
2.NU GARANTATI DE EVICTIUNE SAU VICII ASCUNSE CUMPARATORUL.
3.NU FACETI NICIUN DEMERS PENTRU A INFORMA CORECT CUMPARATORUL CU PRIVIRE LA CARACTERISTICILE TEHNICE ALE IMOBILULUI, PUZ(plan urbanistic zonal, bonus de la mine, adica sa stie Vasile cam ce se poate construi si in ce conditii pe un teren, de pilda)
Prin urmare, ne putem lipsi oricand de agentu` imobiliar cu cravata din poliester venit cu rata in fata blocului sa ne comisioneze.E suficient sa avem Anuntul de la A la Z, Anuntul telefonic sau anunturi postate in marele Net. Adica voi puteti disparea cum au disparut bisnitarii de Kent de la gura metroului Romana, ca exemplu.Si nu va va simti nimeni lipsa.Crede-ma.
@Manole,
De fapt, sunt speriat si neputincios.
@unu' realist,
Antecontract facem, chiar daca uneori, din pripa, ne luam dupa ceilalti si-i spunem "precontract".
1. Nu reusim intotdeauna sa obtinem actele proprietarului, sa le verificam inainte de-a duce primul client. Uneori, verificarea actelor se face la aceasta prima vizita. Dar, de regula, eu il informez pe client asupra acestor lucruri.Nu-i vina noastra. Reglementari lipsa.
2. Cum as putea eu garanta contra evictiunii si viciilor ascunse?? Asta numai proprietarul o poate face, nici macar notarul.
Obligatia mea e aceea de a-l informa pe cumparatorul-client asupra viciilor ascunse, in masura in care le cunosc.
3. Ba facem. Cerem PUZ, PUD, CU si AC. Recomandam si ducem experti tehnici si evaluatori.
4. (bonus) Port cravate de matase.
Oameni buni, nu e obligatoriu sa apelati la un agent imobiliar. Foarte bine daca va descurcati fara el.
Noua ne sunt suficienti cei care apeleaza la noi si sunt multumiti de serviciile noastre. Si, ati citit si voi statisticile, doar 5% dintre noi mai au interese in zona apartamentelor vechi, comuniste.
Haideti sa venim putin cu picioarele pe pamant. Ingamfarea si lipsa de informatie a micilor agenti de cartier, devin efectiv penibile.
Iata ce e Romania cu adevarat:
"Calculat la paritatea puterii de cumparare, salariul minim din Romania este de 204 euro. Cel mai scazut salariu minim este in Bulgaria, acesta atingand doar 92 de euro. Cu toate acestea, are o putere de cumparare mai mare, echivalentul a 216 euro. Explicatia consta in faptul ca in Bulgaria preturile sunt mult mai mici. Astfel, in functie de paritatea puterii de cumparare, salariul minim din Romania se plasa, in luna ianuarie, pe ultimul loc in UE.
La polul opus se afla Luxemburg unde este cel mai ridicat salariu minim, de 1.570 de euro pe luna, urmat de Irlanda, cu 1.403 euro, si Marea Britanie, cu 1.363 de euro. In Grecia, Spania, Malta, Slovenia si Portugalia, salariul minim variaza intre 470 de euro si 668 euro"
sursa
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_10598/Eurostat-Romania-are-cea-mai-mica-putere-de-cumparare-din-Europa.html
Cand o sa fie in stare fcaraghiosii astia de agenti si "developari" sa ia in spate o proprietate si sa plece cu ea la Londra, au sa o vanda la preturile de la Londra.
Pana atunci, nu au sa reuseasca sa excricheze(de fapt asta se intampla), decat pe cei mai slabi de minte decat ei, si astia devin din ce in ce mai putini.
Se raresc prostii in Romania, domnilor, va dispare obiectul muncii.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
Domnilor,
Aici se fac generalizari periculoase, ma mir Manole, ca permiti asa ceva. Generalizarile nasc patimi si in loc sa ne concentram pe obiective comune putem pierde timp si energie in dispute false.
Mi se pare mie, sau voi extindeti niste experiente izolate, ridicandu-le la rang de lege?
@Alex.Dumitrescu,
TOTI agentii imobiliari de cartier si developeri sunt ingamfati, neinformati, caraghiosi, "excricheaza" pe cei mai slabi la minte ca ei ?
@unu' realist,
Ne putem lipsi de ORICE agent imobiliar sau numai de unii (de cei cu cravata de polistiren veniti cu rata...)?
Haideti, mai bine, sa facem portretul robot al agentului imobiliar de care ne putem lipsi si apoi sa vedem daca toti agentii imobiliari seamana cu el. Deocamdata, ca vestimentatie, inteleg ca are cravata din polistiren si adidasi (daca-mi amintesc bine de cele spuse de Manole, pe la inceputuri).
In acelasi timp?
Postasem undeva mai sus ca din 1990 de cand m-am stabilit in Bucuresti si pana acum am cumparat pana acum 3 proprietati, apartamente in blocuri comuniste care fac subiectul acestui blog, fara sa trec niciodata prin agentie imobiliare (nu ca le-am fentat, pur si simplu proprietatile care au facut obiectul tranzactiilor le-am gasit in relatie directa proprietar-proprietar).Ultima tranzactie am facut-o acum 1 saptamana, prin credit, evident fara agentie si hai sa-mi spuneti unde ar fi putut sa ma ajute agentia (pentru ca dincolo de momentul identificarii efective a apartamentului dorit, multi cumparatori care nu au macar o experienta anterioara a unei tranzactii, si spun ca prefera sa plateasca comisionul pt ca agentia….sa se ocupe de alergatura cu actele….care acte ? aici intervine doar nestiinta clientilor, in ziua de azi nu exista nici o alergatura, nici un act de facut din partea cumparatorului, care ar putea fi inlocuit de o agentie.
- proprietarul detinea intabularea si cadastru apartamentului. Acestea cad obligatoriu in sarcina celui care vinde . Am prezentat bancii copii dupa tot istoricul apartamentului (de la preluarea de la ICRAL, eventuale tranzactii anterioare, mosteniri, cadastru+ intabulare). Deci un drum cu proprietarul pana la banca, cu copiile actelor, si atat. Notarula agreat al bancii a analizat toate aceste documente in copie si si-a dat avizul asupra dosarului. Proprietarul a semnat la banca un formular prin care aviza un imputernicit al notarului sa ridice extrasul de carte funciara (cel valabil 48 h). Notarul s-a ocupat de ridicarea acestuia, deci nici un drum din partea celor 2 implicati. A urmat evaluarea, implica doar 5-10 min de fotografiere a apartametului, nici o participare a agentului, doar prezenta proprietaului la imobilul respectiv. O data evaluat, extrasul de carte funciara scos de catre notar, s-a semnat la sediul bancii, in prezenta notarului. Eu personal nu am facut ante sau precontract, dar in cazul meu a fost o situatie speciala (nu intru in detalii), dr pentru a evita eventuale mariri de preturi pe care le-ar putea pretinde proprietarul, se poate face precontract la notarul bancii sau orice notar (daca este acelasi notar cu cel care va semna contractul definitiv, taxele notariale aferente precontractului se deduc din taxa finala). Nu stiu ce valabilitate are precontractul semnat la agentie (probabil cea sugerata mai sus) dar precontractul semnat la notar nu poate fi contestat.
Pentru cei care nu au facut nici o tranzactie in ultimii ani si care cred ca achizitia unei proprietati este o alergatura cumplita….prin Bucurestiul asta infernal, iata adevarata fata a tranzactie. Ce ati fi castigat ca si servicii trecand printr-o agentie, la partea de acte….doar experienta. Nu exista nici un moment in schema descrisa mai sus si atat de simpla in care sa fie nevoie de un agent imobiliar, dupa identificarea locuintei dorite, bine inteles. Iar alergatura cu actele se reduce fix la un drum pana la banca, cu copiile actelor apartamentului. Restul cade in sarcina notarului, si te asigur ca nu face rabat la exigenta in analiza actelor. Iar cat despre identificarea apartametului, in epoca net-ului cred ca se mai gasesc metode care sa economisesca cateva mii de euro.
Asa cum spunea si dl agent virtual, de multe ori el vede actele la prima vizita. A uitat sa spuna ca de multe ori vede si apartamnetul cu ocazia primei vizite cu un client, restul fiind o simpla agatzare telefonica a proprietarului si o descriere telefonica a acestuia…de unde si balbele lor la telefon cand cerem detalii referitoare la apartament.
Nu fac portretul robot al agentului imobiliar, fiindca nu prea am a face cu agenti imobiliari.
Dar pot sa analizez spusele lor si sa ajung la niste concluzii:
1)Repeta de ani de zile ca preturile vor creste
2)Nu dovedesc niciodata pe ce se bazeaza, in afara rasuflatei sitagme "raport cerere oferta".
3)Repeta cu obstinenta aceleasi lucruri indiferent de context si de argumentele celorlalti.
4}Nu pomenesc niciodata nimic despre economie, tendinte mondiale, curs valutar, etc. Ei nu stiu decat ca "preturile vor creste"
5)E evident ca "target-ul " lor sunt prostii, oameni fara cunostiinte, fara rigoare intelectuala, si usor de speriat.
6)Prin faaptul ca percep comision si de la vanzator si de la cumparator sunt dubiosi, se descalifica moral.
7) Nu a aflat nimeni niciodata de de sunt ei experti, ce pregatire si ce cunostiinte au.
8)Astept sa fiu contrazis cu argumente de bun simt.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
@Alex
La punctele 1,2,3 din pacate piata le-a fost favorabila in ultimii ani, deci au fost din plin ajutati de realitatea pietei, la crestetrea careia au pus si ei constant umarul, urcand cu cifre de cate 10 000 euro orice anunt si orice tentativa de tranzactie.Eu am postat mai sus, si evident ca la banii cu care am luat efectiv mi s-a spus de zeci de agenti la telefon « la banii astia, in zona aceea…nici o sansa ».Iar eu am gasit fara ei, fix la banii aia.
Cat despre dezinformarea clientilor asta e real, cu surprndere pot sa-ti spun ca am intalnit oameni de marketing, detinad pozitii de top in companii multinationale renumite, care nu mai tarziu de saptamana trecuta nici nu stiau ce se intampla in State pe piata imobiliara, ce inseamna credit subprime, asta in conditiile in care ei aveau credite in derulare la locuinte achizitionate in ultimul timp, deci ar fi trebuit sa fie la curent si interesati de valoarea de piata si tendintele pietei imobiliare. Net-ul e o sursa exceneta de informare, dar strict pt cei ce au apetitul sa se informeze.Cum s-ar spune, D-zeu iti da, dar nu iti baga si-n traista… Cat despre presa, canta acelasi « DO » de sus de ani de zile, creste, creste, creste, asa ca oamenii de unde sa afle…ce e cel mai la indeamana, jurnalul de seara la TV e contaminat de interesele dezvoltatorilor imobiliari si manipularile de rigoare.
De acord cu tine ca cei lipsiti de cultura economica as spune eu, sunt clienti excelenti pt agentii imobiliari. Si mult prea dezinteresati de banii lor, nu doar cei efectiv de tranzactie,pt ca investitia implica si castiguri si riscuri, ci si ce ar putea face cu banii platiti pt un serviciu inexistent si cuantificabil zero.
Ce pregatire si experienta au….cel mai adesea nici una. Experienta ….vazand (cati fraieri sunt) si facand….
@alex.dumitrascu,
cred ca tu faci o confuzie intre ocupatiile de analist imobiliar, consultant imobiliar si agent imobiliar, adica toate-s una, pentru tine.
daca vrei detalii despre ultimele 2 ocupatii, uita-te pe www.unim.ro la imobiliar/standarde profesionale.
punctele 1-5 din postul tau se refera la analisti, in primul rand. in ultimul rand la agenti.
A lua comision de la ambele parti se obisnuieste in multe tari din lume, inclusiv in America. Asta se decide la nivel de asociatii profesionale si apoi la nivel de agentie imobiliara, adica managerul stabileste asta; pe el, eventual, descalifica-l moral, dupa ce intelegi cum vine treaba. Ultimul care ar fi vinovat este agentul imobiliar. Nu inseamna ca e dubios daca ia comision de la ambii, inseamna doar ca "mediaza" si nu "negociaza" pentru nici unul dintre clienti.
"Nu a aflat nimeni niciodata in ce sunt ei experti, ce cunostinte au" spui tu. Dar a cautat sa afle? am dat o simpla cautare in google si uite:
1. MATERIILE STUDIATE (360 ore):
* Managementul serviciilor imobiliare;
* Marketingul serviciilor imobiliare;
* Drept: Legislatie, cadastru, carte funciara;
* Evaluarea proprietatilor imobiliare si a afacerilor imobiliare;
* Economie: Contabilitate, fiscalitatea, creditarea si asigurarile imobiliare
* Constructii, arhitectura, amenajari interioare si peisagistice
Este o profesie ce necesita cunostinte dintr-o gama larga de discipline, nu se pune problema de-a fi "expert" in nici una. Lumea nu-i alcatuita numai din experti, mai sunt si oameni de afaceri, s.a.
Totusi, de ce generalizezi?
Toti agentii imobiliari?
sau, de fapt, analistii? sau agentii, putini, pe care i-ai cunoscut tu?
"o descriere telefonica a acestuia…de unde si balbele lor la telefon cand cerem detalii referitoare la apartament"
unii dintre voi atatea detalii cer pana identifica singuri apartamentul, daca agentul imobiliar e un novice.
cum ar fi sa generalizez si eu si sa spun ca toti cumparatori-s ticalosi, ca incearca sa fure si sa insele?
@anonim,
De acord cu tine. Si inca: sa nu uitam, e vorba de cele mai prapadite proprietati imobiliare. Chiar nu-i cazul sa apelati la serviciile platite ale nimanui. Ar trebui sa va descurcati singuri si sa economisiti astfel fiecare banut.
"1. MATERIILE STUDIATE (360 ore):
* Managementul serviciilor imobiliare;
* Marketingul serviciilor imobiliare;
* Drept: Legislatie, cadastru, carte funciara;
* Evaluarea proprietatilor imobiliare si a afacerilor imobiliare;
* Economie: Contabilitate, fiscalitatea, creditarea si asigurarile imobiliare
* Constructii, arhitectura, amenajari interioare si peisagistice"
Victor, nu te supara dar nu poti ajunge nici pana la genunchiul broastei in disciplinele astea dupa 360 ore de studiu.
De la ce nivel se pleaca, oamenii astia au studii superioare intr-un domeniu inrudit cu cele enumarate de tine, sau pur su simplu o iau de la zero?
Daca o iau de la nivelul liceului, se aleg cu o spoiala de cunostiinte. Adica mai rau decat nimic. Nu ma mai mira ca nu inteleg nimic nici din economie, si nici din drept.
Si eu sper ca astia sunt agenti imobiliari, nu consultanti sau "analisti". Daca universitatea asta populara de 360 de ore te face "analist" sau "consultant" atunci e de rau.
360 de ore de studiu nu ajung nici macar pentru disciplinele introductorii, din anul intai de facultate la ASE, sau Arhitectura sau drept.
Ce ma ingrijoreaza pe mine este ce in "analizele" d-lor, nu am gasit nici macar urme vagi de cunostiinte economice sau juridice.
Si mai rau este ca d-lor influenteaza piata fatis si cu nonsalanta.
Tu ai merge la un inginer mecanic sa te opereze de apendicita?
Ce pregatire are domnul Zilisteanu de exemplu? Nu ca as fi curios sau ca l-as banui de incultura, dar din analizele d-lui nu reiese ca ar avea cunostiinte avansate in vreun domeniu apropiat de ceea ce face.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
"1. MATERIILE STUDIATE (360 ore):
* Managementul serviciilor imobiliare;
* Marketingul serviciilor imobiliare;
* Drept: Legislatie, cadastru, carte funciara;
* Evaluarea proprietatilor imobiliare si a afacerilor imobiliare;
* Economie: Contabilitate, fiscalitatea, creditarea si asigurarile imobiliare
* Constructii, arhitectura, amenajari interioare si peisagistice"
Victor, nu te supara dar nu poti ajunge nici pana la genunchiul broastei in disciplinele astea dupa 360 ore de studiu.
De la ce nivel se pleaca, oamenii astia au studii superioare intr-un domeniu inrudit cu cele enumarate de tine, sau pur su simplu o iau de la zero?
Daca o iau de la nivelul liceului, se aleg cu o spoiala de cunostiinte. Adica mai rau decat nimic. Nu ma mai mira ca nu inteleg nimic nici din economie, si nici din drept.
Si eu sper ca astia sunt agenti imobiliari, nu consultanti sau "analisti". Daca universitatea asta populara de 360 de ore te face "analist" sau "consultant" atunci e de rau.
360 de ore de studiu nu ajung nici macar pentru disciplinele introductorii, din anul intai de facultate la ASE, sau Arhitectura sau drept.
Ce ma ingrijoreaza pe mine este ce in "analizele" d-lor, nu am gasit nici macar urme vagi de cunostiinte economice sau juridice.
Si mai rau este ca d-lor influenteaza piata fatis si cu nonsalanta.
Tu ai merge la un inginer mecanic sa te opereze de apendicita?
Ce pregatire are domnul Zilisteanu de exemplu? Nu ca as fi curios sau ca l-as banui de incultura, dar din analizele d-lui nu reiese ca ar avea cunostiinte avansate in vreun domeniu apropiat de ceea ce face.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
"Antecontract de vânzare-cumpărare. Rezoluţiune
Rezoluţiunea poate fi pronunţată pentru neexecutarea de către una dintre părţile antecontractului a obligaţiei de a prezenta, în vederea autentificării contractului de vânzare -cumpărare, a extrasului de carte funciară din care să rezulte că imobilul este liber de sarcini, chiar dacă în antecontract nu a fost inserată o clauză privind inexistenţa unei sarcini în cartea funciară.
Secţia civilă, decizia nr.1052 din 12 martie 2002"
sursa:
http://www.scj.ro/SC%20rezumate%202002/SC%20r%201052%202002.htm
Daca agentii imobiliari au capacitatea profesionala de a te feri de asemenea riscuri, si daca isi asuma raspunderea pentru evictiune, atunci merita comisionul . Altfel nu, pot sa dau anunturi si in nume propriu, pot sa-mi angajez un avocat, pot vedea si singur o proprietate, fara prezenta sacaitoare a agentului care de fapt ma impiedica sa negociez.
Sa nu-mi spui domnule Victor, ca in Europa sau America sau unde vrei d-ta, agentiile imobiliare nu au raspundere in materie de evictiune, ca nu te cred, si te contrazic cu legislatie.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
@alex.dumitrascu,
nivelul e cel postliceal dar majoritatea agentilor au o facultate sau sunt studenti.
nu inteleg ce astepti, sa aiba cunostinte la nivel de facultate? atunci ar rezulta ca astepti ca in toate cele 6 domenii (la care sa adaugam comunicare si negociere) sa fie la fel de expert, deci, dupa tine, unui agent imobiliar ii trebuie 6 facultati ca sa te multumeasca.
sa nu uitam ca, in primul rand, un agent imobiliar trebuie sa-ti gaseasca/vanda o casa. sa aiba minte si picioare bune, sa cunoasca piata.
si, daca ma intrebi, iti spun ca eu n-as merge la multi economisti sa ma opereze de casa.
Repet, doar proprietarul, adica vanzatorul garanteaza contra evictiunii si viciilor ascunse.
Ce este evictiunea, pentru cine nu stie: pierderea bunului (imobilului) totala sau partiala sau tulburarea cumparatorului in exercitarea drepturilor lui de nou proprietar.
Cum se poate ajunge la evictiune: daca vanzatorul, anterior semnarii contractului de vanz-cump a mai vandut cuiva acelasi imobil, sau ulterior, dupa semnare, il vinde unui al doilea, raspunde de evictiune in fata cumparatorului care nu a reusit sa-l intabuleze.
Va rog sa-mi dati orice lege sau link care spune altceva.
Ca sa nu apelez la o agentie imobiliara , as putea sa fac la notar antecontractul ?
Dati prea multa importanta agentilor. La urma urmei si ei sunt barometre mai curand decat oameni care aduc ploaia. De ce tranzactiile de la proprietar la proprietar nu se intampla la jumatate de pret?
Am gasit un articol care demonstreaza ca deja defectarile la plata ratelor aproape s-a dublat , vezi linkul http://business.rol.ro/content/view/55639/2/
Hrisant
Si apropo de agenti va adaug rezultatul unui sondaj facut de un amic angajat la o scoala romana de pregatire pentru angajatii agentiilor imobiliare. Stiai ca un agent vorbeste in medie cu 700 prospecti pana cand ajunge in situatia sa obtina un comision de intermediere. In concluzie este extrem de frustrant sa fi agent si comisionul obtinut dintr-o singura tranzactie reprezinta si contravaloarea muncii depuse atat in alte tranzactii care au cazut cat si munca de a sta de vorba cu acesle sute de persoane. Scolile de agenti te pregatesc prost sau mediocru sau aproape bine pentru orice dar nu si impotriva frustrarilor.Incercati si voi sa practicati macar in gluma pentru 3-4 luni meseria de agent imobiliar... daca nu va e teama de un ulcer
Hrisant
www.plusvaloare.ro
"Ca sa nu apelez la o agentie imobiliara , as putea sa fac la notar antecontractul ?
25 noiembrie 2007 19:38"
Orice avocat membru al baroului are dreptul sa incheie si sa autentifice un antecontract.
Onorariul e infinit mai mic decat comisionul agentiei, si pentru un onorariu suplimentar va asista si la incheierea tranzactiei. Se poate discuta mai mult pe forum
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
postul de mai sus e pentru mihai g
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
@mihai g.
fa antecontractul la notar, nu mai treb sa platesti onorariu suplimentar la avocat si in plus, suma platita pentru antecontract se va scadea din suma platita la semnarea contractului de vanzare-cumparare, daca cele doua acte se semneaza in acelasi an calendaristic.
@Hrisant,
si mai pune la socoteala si faptul ca majoritatea celor cu care au de-a face agentii imobiliari sunt prostii,
oamenii fara cunostiinte,fara rigoare intelectuala,si-ti poti da seama ce frustranta e munca asta si de ce e asa mare fluctuatia intr-o agentie imobiliara,ca nu rezista nimeni multi ani .
alex.dumitrascu...
Cum adica orice avocat poate
autentifica un contract???
Vorbesti numai tampenii.
Doar notarii pot face autentificari.
Tu cunosti ceva din tot ceea ce scrii sau vorbesti din auzite ?
Am vazut un articol foarte dragut: http://www.evz.ro/article.php?artid=332149. Incep cu acceptarea un adevar (ca romanii nu isi permit apartamente scumpe) si continua cu o minciuna frumoasa (ce ieftine sint noile apartamente). Totusi parca ma simt mintit mai cu bun simt, nu chiar asa sfruntat ca pina acum.
O intrebare pentru adevaratul agent imobiliar: daca preturile la apartamentele bucurestene vor ajunge la nivelul preturilor din Londra, de ce sa nu se scumpeasca toate de miine, sa coste cit cele din Londra. Nu e pacat, mai baieti, de atitia bani pierduti, procent din preturile astea ridicol de mici din Bucuresti ? Daca de miine o sa fie toate la nivelul Londrei o sa luati si voi un comision mai bun si nu o sa fie nevoie decit de o vinzare pe an ca sa nu dati faliment, nu 3-4 ca acum.
Nu stiu de ce ati sarit toti pe agentii imobiliari dupa ce am postat aici. Meseria de agent imobiiar e la fel de nobila la fel ca oricare alta: cismar,croitor, doctor, inginer, profesor, agent comercial etc
Agentul imobiliar este la fel de necesar intr-o tranzactie imobiliara reusita precum: banca, evaluatorul, notarul, asiguratorul si cei de la cadastru.
In cazul ca veti renunta la agentul imobiliar veti putea avea uterior nevoie de: doctor, psiholog, avocat, judecator, procuror si politist, executor si, in cazuri extreme chiar de un popa ca sa va ingroape.
Unii tot o dau pe bog cu chestiunea confictului de interese pentru ca agentul imobiliar reprezinta interesele atat ale cumparatorului cat si ale vanzatorului. Chiar si cei de la Uniunea Europeana se gandesc sa reglementeze aceasta activitate astfel incat agentul imobiliar sa reprezinte doar una dintre parti.
Aceasta reglementare (daca va fi adoptata) va avea un efect invers fata de cel asteptat si iata de ce:
-numarul agentilor imobiliari se va dubla (un rand pentru cumparatori, altul pentru vanzatori);
-cheltuielile cu comisionul vor creste. Fiecare dintre cei 2 agenti va dubla comisionul ca sa aibe aceleasi incasari anterioare legii. Astfe daca acum se cere 2-3% pentru vanzator+2-3% pentru cumparator, ulterior agentul cumparatorului va trebui sa ceara 4-6% din valoarea apartamentului, iar agentul vanzatorului va cere si el 4-6%. Cum vanzatorul include comisionul in pret ramane in carca vanzatorului sa plateasca 8-12% comision de agentie imobiliara+notar+carte funciara+comisioane bancare+evaluator+asigurare+alte costuri rezulta 20% din valoarea apartamentului doar tranzactia.
Deci este o masura nefezabila cea cu impartiarea agentilor imobiliari pentru vanzator si pentru cumparatori.
As aprecia daca veti posta comentarii de bun simt la adresa agentilor imobiliari. Ar trebui sa-i respectati pentru ceea ce fac. Ei participa direct la cresterea niveului de trai al clientilor prin ajutorul oferit a procurarea unui spatiu de locuit adecvat, isi respecta clientii, iar cei mai multi clienti ii respecta la randul lor pentru eforturile care le fac in slujba lor.
"Cum vanzatorul include comisionul in pret ramane in carca vanzatorului sa plateasca 8-12% comision de agentie imobiliara+notar+carte funciara+comisioane bancare+evaluator+asigurare+alte costuri rezulta 20% din valoarea apartamentului doar tranzactia."
Scuze, am vrut sa spun ca ramane in spatele CUMPARATORULUI sa plateasca un comision marit (dublu).
Bancile au ansat primele credite pe 40 ani. Inca un "motiv" ca analistii imobiliari sa prooroceasca o crestere a pretului la imobiliare.
Adica romanii sunt atat de prosti incat vor deveni robi pe viata.
Detalii in articolul de la adresa de mai jos:
http://www.evz.ro/article.php?artid=332080
Multe din apartamentele noi sunt mai mici decat cele construite pe vremea lui Ceausescu.
Amanunte la adresa de mai jos:
http://www.evz.ro/article.php?artid=332149
Cei de la Ziarul Financiar recidiveaza cu o analiza pe baza anunturilor din "Anuntul Telefonic". Sunt penibii.
Mai mult unul din analistii citati spune:
"Daca o sa fie o stagnare va fi pe o perioada foarte scurta, generata de faptul ca moneda a inceput sa se deprecieze. Exista riscul ca piata sa pice la un moment dat, dar acest lucru se va intampla in cinci-zece ani, cand lumea isi va permite sa iasa afara din oras", a spus Dragomir
Cine-o fi Dragomir habar n-am. Acum aflu prima data de el. Asa se nasc analisti imobiliari peste noapte ca sa agite piata. Unde esti tu Zilisteanule? Iti trimiti ucenicii la inaintare?
Informatii la adresa de mai jos:
http://www.zf.ro/articol_151398/cu_o_crestere_de_peste_40__de_la_inceputul_anului__preturile_apartamentelor_nu_dau_semne_de_calmare.html
@agent imobiliar real
Asa cum s-a spus in comentariile anterioare, un agent imobiliar poate sa se "scoleasca" artificial in "managementul cresterii pietei marketate", dar abc-urile nedeprinse in scoala...nu se mai prind de el in veci.
"numarul agentilor imobiliari se va dubla (un rand pentru cumparatori, altul pentru vanzatori);"
Crezi ca numarul actual de agenti imobiliari acopera necesarul? Vorbim totusi de 3000 de tranzactii pe an...
"cheltuielile cu comisionul vor creste. Fiecare dintre cei 2 agenti va dubla comisionul ca sa aibe aceleasi incasari anterioare legii."
Daca ai fi absolvit patru clase m-as fi asteptat la acelasi "rationament" din partea ta.
"Cum vanzatorul include comisionul in pret ramane in carca vanzatorului sa plateasca 8-12% comision de agentie imobiliara+notar+carte funciara+comisioane bancare+evaluator+asigurare+alte costuri rezulta 20% din valoarea apartamentului doar tranzactia."
Ai enumerat cam ce se intampla acum pe o piata nereglementata si, de fapt, motivele pentru care majoritatea va ...evita.
Pana sa vorbim de comision, n-ar fi rau sa "vedem padurea", adica pretul unei locuinte. Acesta e atat de umflat ca majoritatea clasei medii din Romania nu-si poate permite un apartament nici cu credite pe 40 de ani.
As vrea sa ma lamuresti si pe mine de ce tiganii, stapani de retele de cersetori trimisi in Italia si Spania, deschid agentii imobiliare pentru puradeii lor. Nu cumva pentru ca nu sunt necesare decat scoala vietii, multa nesimtire si tupeu de smenar?
"alex.dumitrascu...
Cum adica orice avocat poate
autentifica un contract???"
Nu vorbesc tampenii, sunt informat. Si citeaza-ma corect. Orice avocat membru al baroului, poate autentifica un antecontract, adica o conventie sinalagmatica daca stii ce e aia. Practic, daca vrei sa cumperi, poti sa-l iei pe vanzator, sa mergi cu el la un avocat. Contra unui onorariu infinit mai mic decat comisionul agentiei, avocatul identifica partile, verifica titlul vanzatoului si redacteaza contractul, pe care il autentifica cu parafa sa de avocat.
Mirarea ta fata de "noutatea" asta, denota lipsa de pregatire juridica a agentilor imobiliari, ineficienta celor "360 de ore".
Faptul ca imi spui ca 'vorbesc tampenii", denota lipsa de educatie a unora din ei.
Mai cititi si voi, cartea nu musca.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
Acum ca am tot dezbatut cu optimism, sa tragem totusi o concluzie proletara: PE CAND SPARGEREA BALONULUI ?
Aici puteti gasi un antecontract asa cum il intocmesc in mod curent avocatii. Ne vom stradui sa publicam si legislatie.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewforum.php?f=23
"In cazul ca veti renunta la agentul imobiliar veti putea avea uterior nevoie de: doctor, psiholog, avocat, judecator, procuror si politist, executor si, in cazuri extreme chiar de un popa ca sa va ingroape."
No comment.
Dupa "declaratia" asta oprice om normal va va evita cu grija.
@ acul si barosul
"Acum ca am tot dezbatut cu optimism, sa tragem totusi o concluzie proletara: PE CAND SPARGEREA BALONULUI ?"
Sa fim seriosi...acest lucru nu se va intampla niciodata!!!
Cand Euro se apropia de 3,1 Ron, toti stiau ca leul se apreciaza si asa a fost...pana acum 4 luni.
Daca incerci sa intreti un trend, spui toata ziua la The Money Channel ce cresteri se inregistreaza pe piata imobiliara si cum se poate investi cu "cap" (de guma) in diverse "spatii".
Bai gamalie, daca ti se naruie bruma de "investitori", banii negri iau alte ...cai, iar potentialii fraieri se mai gandesc daca are sens sa devina sclavii unei anume banci, nu cumva tu nu vezi padurea din cauza ...
Crestera va avea loc in urmatorii 5 ani pentru ca de asta isi iau banii niste smenari, si anume, pentru a detine functii si pentru a dezinforma constant in mass-media.
Revin, in momentul in care in fata la Caritas erau randuri de mii de fraieri asteptand sa-si ridice banii dupa lungi asteptari, Tatulici facea emisiuni cu Stoica despre "minunea" numita Caritas. Multi dintre acei fraieri au ramas pe drumuri la propriu sau locuiesc in bordeie... IN PAMANT.
Pe cand spargerea balonului?
Poate de vreo 4-6 luni, de cand numarul tranzactiilor aproape s-a anulat???
"Acul si barosul spunea...
Acum ca am tot dezbatut cu optimism, sa tragem totusi o concluzie proletara: PE CAND SPARGEREA BALONULUI ?"
Atunci cand numarul de credite restante va creste suficient de mult pentru a pune bancile in dificultate, si atunci cand acest fapt ii va preveni pe romani sa nu se mai indatoreze orbeste.
Eu nu sunt nici Zilisteanu nici mama Omida sa fac predictii, dar este evident ca asta e punctul slab al "cresterii imobiliare".
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
…@Victor
unii dintre voi atatea detalii cer pana identifica singuri apartamentul, daca agentul imobiliar e un novice.
cum ar fi sa generalizez si eu si sa spun ca toti cumparatori-s ticalosi, ca incearca sa fure si sa insele?
Pai Victor, daca dupa cateva intrebari (sau detalii cerute telefonic) proprietarul poate identifica singur apartamentul....mi-e teama ca ti-ai acordat singur masura importantei acestei munci, si a comisionului de cateva mii de euro bune. Adica dincolo de monopolul de a publica aceste anunturi in numele agentiei (mizand pe ignoranta vanzatorilor care chiar cred ca agentiile au “in sertar” clienti seriosi, cu sute de mii de euro cash in buzunar, si ca daca o sa-si publice singuri anuntul o sa ia mai putini bani pe apartament si n-o sa gasesca in veci clienti), dincolo de identificare, NU EXISTA ALTE SERVICII REALE PE CARE VOI LE OFERITI. Temerea ta ca din prea multe intrebari se poate identifica apartamentul ar trebui sa nu existe daca in spatele identificarii acestuia ar exista si alte servicii de neinlocuit, fara de care tranzactia ar fi in pericol Asa cum am spus in postarea de mai sus, dincolo de identificarea apartamentului, agentul nu mai are nici un rol, dar absolut nici unul, in conditiile in care antecontractul se poate face la notar, printr-un act de necontestat, iar taxele aferente se vor scade din valoarea finala a texelor de autentificare definitiva a notarului. Crede-ma, ca am trecut prin trei tranzactii in ultimii 10 ani, toate fara agenti si fara nici o problema ulterioara. Pentru o persoana avizata, informata, care intelege sistemul, este imposibi sa nu intelegi ca singurele documente imbatabile sunt cele emise de institutiile autorizate ale statului, respectiv extrasul de carte funciara care-ti autentifica proprietarul. Cat despre faptul ca daca treci de agent vei avea nevoie de psiholog ulterior....nu e deloc real, fiind chiar psiholog de formatie si avand capacitatea de a analiza cu rigoare care sunt beneficiile si rolul (altul decat cel de manipulare) al unui agent imobiliar. Cel putin in societatea noastra, nu vreau sa extrapolez la nivel de profesie peste tot in lume. Repet, in Romania comisionul nu este justificat nici ca valoare nici ca pondere a serviciilor in procesul tranzactie. Rolul agentului este complet inutil o data apartamentul identificat.Asta in conditiile in care cel interesat nu este capabil sa o faca singur.
Cat despre faptul ca acei cumpatarori sunt ticalosi, pt ca vor sa fure si insele....din moment de cumpara (cu bani grei), nu fura si nici nu inseala. Faptul ca vor sa se debaraseze de niste servicii de intermediere inutile si exagerat de scumpe, cerand la telefon niste informatii...denota doar ca vor sa sparga un monopol – acela al publicarii anunturilor. Nu e nimeni ticalos pt ca cere o informatie telefonica. Lasati proprietarii sa-si publice singuri anunturile, publicati si voi in paralele, mizand pe serviciile de neinlocuit pe care le puteti oferi in procesul tranzactionarii, pe preturile realiste ale acestor servicii, si astfel veti vedea valoarea serviciilor voastre. In rest, e doar un monopol....condamnabil ca orice monopol. Bazat pe manipulare si pe ignoranta vanzatorilor.
@alex.dumitrascu
"Atunci cand numarul de credite restante va creste suficient de mult pentru a pune bancile in dificultate"
Inseamna ca mai e mult pana atunci. Mai sunt si alte conditii ?
Parerea mea (strict parerea mea) este ca actualele preturi vor stagna (cel putin doi ani), dar nu sunt adeptul unui balon. Astea sunt preturi reale (poate putin umflate pentru categoriile de blocuri construite dupa standardele d-inainte de 1982). Nu este posibil sa cumperi masini cu 25-35.000 E si apartamente in orase mari la acelasi pret. Trebuie sa existe o diferenta. Daca un apartament cu 2 camere ar fi 50.000 E s-ar inghesui toata lumea. Cum nu se prea poate ca tot amaratul care are un salariu de 1000 E sa aiba locuinta in orase mari, uite asa pretul este de 80-90.000 E. Daca nu ai bani sa platesti pretul asta ori iti iei chirie, ori pleci unde crezi ca iti merge mai bine. Asta e cererea si oferta.
@AristotelCostel
Bai gamalie, ...
Vrei sa transformam discutia intr-una de genul "ba p-a matii" ? Sper sa iesim din vocabularul tehnic de mahala.
@acul si barosul
"Nu este posibil sa cumperi masini cu 25-35.000 E si apartamente in orase mari la acelasi pret. Trebuie sa existe o diferenta."
De ce? Sunt piete diferite. Masinile de 25-35.000 E sunt un lux (poti sa iei si la cateva mii)in timp ce un apartament e in primul rand o necesitate.
E ca si cum ai spune ca daca prajiturile sunt 3 lei, cum sa fie painea (care e mult mai necesara decat prajiturile) mai putin de 3 lei.
Mai departe spui "Cum nu se prea poate ca tot amaratul care are un salariu de 1000 E sa aiba locuinta in orase mari, uite asa pretul este de 80-90.000 E"
Stimate coleg de comentarii, statisticile arata ca anul trecut au fost 65.000 de romani cu venituri mai mari de 700 E. Deci amarastenii cu salariu de 1000 E sunt si mai putini, iar daca nici ei nu-si permit apartamente, cam cine o s-o mai poata face in viitorul apropiat?
Revenind la problema, preturile vor scadea atunci cand:
- nr. restantierilor va creste astfel incat bancile vor incepe sa duca lipsa de lichiditati
- se vor ajunge la primele executari silite ale proprietatilor (partamentelor) nou achizitionate
- cand cele doua conditii de mai sus vor transpare in presa oficiala.
Nu stiu despre ce statistica vorbesti, dar iti spun ca ultima companie la care am lucrat are 3000 angajati iar salariul mediu este de 900 E. Asta fara sa mai pun prime de sarbatori si de concediu, tichete de masa sau alte beneficii.
Cum iti explici ca vanzarile la autoturisme noi cresc an de an ? E clar ca exista venituri cu mult peste statistici si aglomerate in special in marile orase. Cum se explica cresterea continua a vanzarilor in marile magazine la toate categoriile de produse (electrocasnice, alimente, imbracaminte).
Iar apoi un apartament nu e o necesitate atata timp cat exista varianta chiriei. Pot sta 2-3 persoane intr-un apartament de 2-3 camere. S-a terminat cu egalitatea si sa fie clar: ori ai bani ori n-ai si te dai mai la o parte pana ai.
Si imi permit sa mai fac o previziune pentru viitorul pe termen mediu al Romaniei, cu riscul de a fi hulit: datoria externa trebuie platita si pentru asta cineva trebuie sa plateasca. O sa plateasca toti prin diferite modalitati (taxe, impozite, accize, combustibili, variatii de curs, inclusiv plata ratelor sau a chiriilor). Cine vrea sa prospere in urmatorii 3-5 ani are sanse sa plece afara. Dupa aceea mai vorbim.
In rest sa lasam teoriile apocaliptice ca euro se va stabiliza, bursa va creste la loc, etc... fara sa le pese de comentariile catastrofale.
Linia Romaniei e creionata pe cel putin 10 ani: MUNCA SI PLATITI PENTRU VISELE VOASTRE SAU LENE SI LA GHETOU! Asta-i libertatea.
@ acul si barosul
Cand te exprimi impotriva evidentei, fie ai un interes, fie nu te duce capul.
Legat de replica preferata a lui CTP, ai gresit ortografia si n-are legatura cu nimic din ce am spus.
In cele 4 randuri pe care le-ai redat posteritatii ai fi putut foarte bine sa intrebi, de exemplu, "cand se va devaloriza leul?"...
Tu ce zici, are sens intrebarea?
"Nu este posibil sa cumperi masini cu 25-35.000 E si apartamente in orase mari la acelasi pret."
Ce legatura are un Mercedes sau un BMW cu un dormitor ceausist?
Poti sa te raportezi la puterea de cumparare a ROMANILOR, la locatie...ROMANIA, la calitatea infrastructurii ROMANESTI, la calitatea vietii din ROMANIA, dar ...nu are sens sa te raportezi la segmentul "masini de moft".
"Parerea mea (strict parerea mea) este ca actualele preturi vor stagna (cel putin doi ani), dar nu sunt adeptul unui balon."
Parerea ta e naiva de la Pamant a Luna si retur. Stagnarea asta pe ce se bazeaza? Un investitor cumpara pe stagnare ceva in varf de pret?
Cei din clasa mediu + sunt atat de prosti sa cumpere cand preturile sunt in schimbare evidenta de trend?
Bula asta imobiliara ar fi fost catastrofala daca avea la baza marea masa de romani, dar asa au fost pacalite maxim 2-3000 familii de tineri nerabdatori.
Preturile se vor aseza pe capacitatea reala de cumparare a romanilor, iar "stagnarea" ta va fi scadere, iar panta va fi egala in valoare absoluta cu cresterea artificiala inregistrata in ultimii 2-3 ani in conformitate cu evolutia tuturor pietelor imobiliare care au la baza ...raportul cerere-oferta.
Eu m-am cam plictisit de propaganda pe blog.Si mai neplacut este ca suntem insultati de un fistecine ni se tot spune ca suntem prosti sau lenesi.
De fapt respectivii nu sunt prea ajutorati intelectual, si in loc sa intrebe pentru a fi ajutati, se cred destepti si dau sfaturi cu autoritate.
Uite ceva concret: cata lume a citit legea creditului ipotecar, sau cata lume stie ca exista:
Uite un fragment:
"Executarea creantelor institutiilor care acorda credite ipotecare
Art. 19. - In cazul intarzierii la plata, imprumutatorul va trimite beneficiarului imprumutului o notificare prin scrisoare recomandata, prevenindu-l asupra consecintelor incalcarii contractului de credit ipotecar.
Art. 20. - In cazul in care, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii prevazute la art. 19, beneficiarul creditului nu executa obligatiile, contractul de credit ipotecar se considera reziliat de plin drept si intreaga suma a ratelor de credit cu dobanzile aferente devine exigibila. "
Textul complet:
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?p=21#21
@ agent imobiliar (real) spunea
e foarte enormal sa vrei sa fii respectat, sau meseria pe care o ai,
dar ... mai e pana acolo,
dupa ce ca trebuia sa inghit o gramada de texte de rahat din partea agentilor, prin care fiecare era unic in felul lui, dar toti cu aceiasi abureala ... de parca au facut un curs.
veneau cate 2-3, din care unu era 'cel mare', care trebuia sa impresioneze, dar nokia communicatorul sau costumul nu aveua nici un efect, ma lasau rece,
la capitolul imagine : nota 0, comportamentul de smenar/afacerist ma dezgusta,
la capitolul cunostinte : nota ZERO, nu stiu decat pretul :-)
nu exista asemenea generalizari,
dar totusi ... 2/15 au avut bun simt si un dram de logica,
de fapt nici nu e nevoie de logica,
cand zic ca nu vreau etajul 4, si ma duce la etajul 4, nici nu stiu de ce mai e nevoie,
... cautam 70mp+, ma duce la sub 50, si apoi cand iesim ii spun, asta are sub 50mp, imi spune cu un aer de cunoscator absolut : apoi tu chiar crezi ca exita ap ceausiste la sprafata aia ?
si exemplele continua,
asa ca mai bine vorbesti in nume personal, ca daca ii sa aperi bransa ... pe mine nu ma mai convingi
Creste costul creditelor, scade pretul.
U.K. House Prices Fall
@Agentul imobiliar. Romanii nu sunt nemti, nu sunt englezi, romanii niciodata n-or sa accepte sa plateasca un comision de 4-6% la preturile actuale. Poate nu realizezi cat trebuie sa munceasca chiar si un om care castiga 1000E doar pentru acel comision. Sa fim seriosi. Fara scuzele de rigoare, am intrat si eu in legatura cu cativa agenti in aprilie anul curent. O doamna chiar a fost draguta, restul analfabeti la propriu, iar 3 tigani tigani. Nu am nimic cu tiganii la propriu, normal ca trebuie sa munceasca si ei, dar oare nu e suspect ce fel de clasa sociala (analfabeti si tigani) formeaza marea parte a acestei bresle.
@ AristotelCostel spunea...
Cand te exprimi impotriva evidentei, fie ai un interes, fie nu te duce capul.
Am incercat sa fiu conciliant cu tine si sa-ti arat ca se poate comunica si civilizat.
Daca nu-ti mai incape coeficientul de inteligenta in cutia craniana de ce stai sa te smiorcai pe blog ca sunt preturile mari la dormitoarele ceausiste.
Du-te tata si fa o cerere la primarie sa-ti dea locuinta ieftina cu subventie de la buget ca esti tu destept si fara tine scade productivitatea muncii.
Te inteleg ca nu ajungi la struguri dar nu te cred ca sunt acri.
@ acul si barosul
"Daca nu-ti mai incape coeficientul de inteligenta in cutia craniana de ce stai sa te smiorcai pe blog ca sunt preturile mari la dormitoarele ceausiste."
Si cu ce ma smiorcai eu???!?!?!?
"Du-te tata si fa o cerere la primarie sa-ti dea locuinta ieftina cu subventie de la buget ca esti tu destept si fara tine scade productivitatea muncii."
N-am nevoie...
"Te inteleg ca nu ajungi la struguri dar nu te cred ca sunt acri."
Intelegi tu multe, dar notiunile ulterioare alfabetizarii le-ai inteles gresit.
Vorbim cumva de apartamente construite in epoca expansionist-comunista de dezvoltare la nevoile societatii muncitoresti?
Punem "ghiveta cu monorobinet" si vindem la pret de lux? Motivam ca-i linsitita vecina?
Strugurii la care te referi nu sunt acri, ci sunt putrezi.
Revenind la variatia cursului, poate te prinzi si tu cum e cu speculatiile.
Cursul s-a apreciat pana in iulie ARTIFICIAL, iar acum isi revine NATURAL. In trei luni a dat semne de revenire, iar intr-o saptamana si-a revenit.
Dupa 10 de ani de crestere a pietei imobiliare urmeaza o crestere?
Pai, tata, cine cumpara?
O familie cu venit de 2-3000 de euro/luna va cumpara o ridiculozitate comunista??? Un apartament la standarde muncitoresti construit in 2007-2015???
IN ROMANIA???
Manole, se poate posta pe blogul asta fara sa-ti frece ridichea cate un specialist care a facut o facultate cu plata sau la ff. Ca o freaca e una, dar iti mai da si peste bot ca esti analfabet sau ca nu te duce capul. Sau poate asta e un blog de doctoranzi in ale economiei asa cum se mai dau multi si prin ministerul de finante.
Apropo, cum ar fi sa te fac pe tine redus mintal doar asa ca nu-mi place ideea blogului si nu sunt de acord cu parerea ta. Ia-o ca un exercitiu !
Oameni buni, care va tineti docti, va rog din suflet, treceti si pe la cursurile de comunicare ca sunt special facute pentru a evita astfel de apucaturi monstruoase.
@economistul : "Adica romanii sunt atat de prosti incat vor deveni robi pe viata."
DA ! SUNT ! DEJA AU DEVENIT !
Mai repet si eu un lucru pe care l-am spus mai demult, dar care a trecut poate nobservat:
Imobilele nu sunt o marfa ca oricare alta, cum ar fi tigarile sau berea. Imobilele nu se pot exporta, nu se pot importa,nu sunt fungibile. Asta inseamna de fapt ca sunt supuse unui monopol natural, geografic, economic ,administrativ, politic, dempgrafic.
O schimbare semnificativa in oricare din aceste domenii, produce schimbari majore in piata imobiliara.
Daca ignori schimbarile, informatia nu poti sa-ti dai cu parerea despre evolutia pietei imobiliare. Ori "analistii" nostri imobiliari, nu vorbesc decat despre "cerere si oferta". Pai in cazul acesta, ceea ce prognozeaza ei pentru Romania, este la fel de valabil si pentru Libia, si pentru Coreea de Nord. Chiar, care e evolutia pietei apartamentelor vechi in Libia? Pun mana in foc ca orice 'analist" imobiliar va poate raspunde cu aceleasi argumente si prognoze ca si pentru Bucuresti de exemplu.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/index.php
@ acul si barosul
Sa inteleg ca ai facut un curs de "Managementul comunicarii"?
Adevarul doare? Jigneste?
Te dai filosof cand ma trimiti la primarie sa cer ceva???
Nu fara mine scade productivitatea, ci fara romanii care au parasit natia asta de "proprietari" de la stat...carora le creste averea de cativa ani.
Romanii sunt prostiti in masa prin mass-media, iar tu vrei sa-ti inghit "refrenul" evolutiei pietei imobiliare?
Cu ce argumentezi???
E de ajuns sa spui ca "parerea ta e ca...piata va stagna". 2 ani?
Asta spune Zilisteanu. El lucreaza in ani. Piata creste cativa ani, apoi urmeaza o stagnare.
Principiul speculatiilor e altul: "creste si se prabuseste". Cumperi la INCEPUTUL CRESTERII si VINZI INAINTE DE CLIMAX.
"Apropo, cum ar fi sa te fac pe tine redus mintal doar asa ca nu-mi place ideea blogului si nu sunt de acord cu parerea ta. Ia-o ca un exercitiu !"
Acul si barosul,
ar fi o suprema dovada de rabdare pentru Manole sa te mai accepte pe blog dupa asa ceva, nu de alta dar e blogul lui.
Incepe sa devina hilar !
Daca citesti mai atent, ai sa observi ca nu l-am facut pe Manole redus mintal. Mai incearca odata, poate intelegi !
Incerc totusi sa scriu ignorand jignirile pentru ca e ceva normal sa mergi pe strada si sa te injure tot felul de necrescuti. De ce ar fi altfel pe blog. Aici e paradisul pentru astfel de specimene.
Cat despre piata imobiliara nu am spus ca vor creste preturile ci ca vor stagna sau vor scadea la apartamentele vechi. Asta ca sa vezi domnule aristotel cum imi intorci declaratiile in functie de starea ta de moment.
Apoi continui sa sustin aceasta idee pentru ca mi se pare imposibil ca un apartament cu 2 camere in Bucuresti peste doi ani sa fie sub 80.000 in conditiile in care lumea e disperata sa isi cumpere locuinte, oferta e redusa, locuintele noi sunt la preturi duble, iar puterea de cumparare a celor care se lupta sa achizitioneze o locuinta va mai creste, cu toate previziunile unora sunt apocaliptice.
1 E = 3.5921
Se pare ca inca nu a venit apocalipsa.
Acesta este un curs la care trebuia sa ne asteptam si nu e sfarsitul. Este ceea ce trebuia Romaniei pentru a tempera deficitul.
Este controlat 100% de BNR chiar daca se fereste sa o spuna.
PS: sper sa nu fiu din nou facut cu ou si otet pentru umila mea parere.
BNR nu controleaza cursul si in nici un caz trend-ul. Nici nu poate.
Controleaza insa variatiile bruste de curs, care pot genera panica si dificultati de decontare a contractelor. Asta e scopul interventiilor de sterilizare ale BNR.
Cand o sa am anailza mai completa a pietei de azi am sa o public pe forum
Un link Interesant
http://imobiliare.wordpress.com
Chiar nu-ntelegi ca te comporti ca un tambalagiu la Festivalul Enescu?
Acul si Barosul
"Incerc totusi sa scriu ignorand jignirile pentru ca e ceva normal sa mergi pe strada si sa te injure tot felul de necrescuti. De ce ar fi altfel pe blog. Aici e paradisul pentru astfel de specimene."
@acul si barosul
Toti economistii de bun simt au spus 3,5-3,6 drept valoare reala a cursului.
Dar am avut in vara "specialisti" care au prognozat cotatii sub 3 RON. Altii, zilele trecute vorbeau de 4 RON.
Si in comentariul meu anterior ti-am spus ca leul si-a revenit natural intr-o saptamana, adica saptamana trecuta.
Tot anterior am spus ca perceptiile romanilor sunt altele cand privesc 100 000 Euro acum, decat in vara aceasta.
Nu se mai baga nimeni cu cap ...in credite la limita suportabilitatii pentru ca nu le garanteaza nimeni stabilitatea economica.
Daca nu sunt la limita suportabilitatii...creditele nu vor mai fi ...pur si simplu...
Asta nu e apocalipsa, ci normalitate.
Hei, hei, hei! Nu vă mai jigniţi că dau off la comentarii! Agentul_real si Acul_si_barosul, daca ati fi citit toate lucrurile spuse pe acest blog, inclusiv comentariile, ati fi observat ca s-au mai discutat temele voastre! Da, e cerere uriasa, da, avem o gramada de oameni cu salarii uriase, da, suntem o natiune de milionari, da, or sa creasca preturile pana vom sta cu totii cu fundul pe 1 milion de euro si o sa ne facem vacantele pe Coasta de Azur! S-au mai discutat toate astea... ori deschideti teme noi, ori aduceti argumente noi la teme vechi, ori va abtineti. Va rog frumos!
Observ o atitudine clara a acestui blog, inclusiv a adminului: Cine nu e de acord cu balonul e impotriva noastra. Va las sa va dati apa la moara.
Sa-mi spui si mie pe cine si unde am jignit.
Ai observat gresit. Orice opinie e binevenita, dar tu repeti niste platitudini care au fost sucite pe toate partile... De exemplu zici ca "nu e posibil ca o masina X sa coste cat un apartament Y" . Pai pana acum 2-3 ani cum a fost posibil? Pur si simplu nu putem compara mere cu pere, asa pot si eu sa zic ca nu e posibil ca un apartament platibil in 30 de ani sa coste mai mult de 365 de zile x 30 de ani x 1 paine => 10.950 Euro (daca luam pretul de 1 Euro = 1 paine). Nu ma intreba de unde am luat comparatia... din burta, de dragul argumentarii.
@ acul si barosul
Cand spui aberatii de genul : "BNR controleaza cursul 100%" cine crezi ca mai asculta ideiile tale ? poate tot genul de oameni care cred ca BNR controleaza cursul 100%. Dar din astia nu prea gasesti printre cititorii acestui blog.
@ aristotelcostel
Acum o luna admiram ca pe acest blog se poate discuta civilizat si cu argumente economice. M-am "contrat" si cu tine de cateva ori dar de fiecare data ai venit cu o argumentatie fundamentata. Lasa-l in pace pe ac si pe baros ca tot ce realizati este sa scadeti nivelul discutiei la piciorul broastei.
Pe bune, daca chiar crezi ca poti sa vi cu niste argumente de ordin economic la cineva care inca crede ca banca nationala controleaza in totalitate cursul leului atunci continua discutia cu el. Dar eu cred ca pur si simplu nu intelege nimic din ceea ce tot repeti.
E normal ca disputele aprinse sa mai nasca si jigniri, si atacuri la persoana. Acestea sunt "sarea si piperul" unor discutii "argumentate puternic" mai ales in Romania. Dar uneori dincolo de nivelul discutiior se spun adevaruri dureroase.
Discutiile pe acest blog au scazut pentru ca blogu a devenit foarte popular, iar unde-s multi mai sunt si "uscaturi". Asta este pretul platit de un blog popular.
Importante sunt mesajele care se transmit intre membrii in esenta lor si nu in forma lor mai mult sau mai putin civilizata.
Cred ca orice argument trebuie privit contextual, al unei dinamici, iar nu doar comparatie de dragul comparatiei. Este evident ca daca valoarea unui apartament ar fi in anul 2007 cat a unei masini, fie ea si de fitze, iar creditele s-ar acorda in conditiile din 2007, adica fix de dupa iunie 2007, in cateva luni s-ar produce blocaje in piata, iar bancile ar exploda, nefacand fata cererilor (acesta strict in conditiile lui 2007, cand pe piata nu s-a construit aproape nimic nou). Deci nu putem compara preturi de acum 3 ani cu o realitate economica din anul 2007, pentru ca incercam sa desprindem o realitate de contextul care a favorizat-o si alimentat-o. Pentru oamenii care cunosc corelatii economice, atata timp cat rata bancara pt achizitia unui apart este mai mica decat valoarea de inchiriere pe piata a exact aceluiasi tip de apartament, se spune ca este inca loc de crestere. La noi, in acest moment, s-a ajuns la o egalare a acestor 2 indicatori, pe alocuri chiar depasire, deci e evident ca loc de crestere nu prea mai e. Si tot atat de evident este ca acesta este realitatea anului 2007, iar in conditiile unor livrari masive de locuinte noi pe piata urmatorilor 3-4 ani, acesta realitate nu va mai fi cea expusa acum., ci substantial diferita. Faptul ca unii oameni “triseaza” si fac 2 credite atat pt avans cat si pt rate, e riscul lor, dar acest raport de egalarea a ratei bancare cu cea a chiriei trebuie sa fie un indicator de luat in calcul.
Continuand ce spunea predecesorul, loc de crestere nu prea mai este, dar nici balon nu va fi.
Eu nu fac afirmatii ca nu exista balon sau ca exista. Asta e o alta discutie. Spun ca un argument de genul “in 2002 un apart costa cat o masina si uite ca se putea, nu e un argument valabil pt 2007, ci trebuie privit strict in contextul realitatii economice din 2002. Si nici faptul ca preturile la care s-a ajuns astazi nu sunt umflate, dimpotriva, dar umflarea lor a fost si este favorizata de un anumit context al Romaniei in 2007. Nu exista scheme general valabile pt toate tarile, cum nu mi se pare firesc sa ne comparam nici cu Londra, dar nici cu Budapesta, pt ca acolo au existat realitati diferite. Din pacate, in Romania anului 2007 s-a ajuns aici.
In UK dar si in State, inaintea asa-numitului crash imobiliar, raportul chirie/rata se situa undeva in jurul valorii de 1,5 si varia chiar pana la 2 in functie de zona. Daca mortgage pentru o casuta de 3 camere era in jur de 450 de lire, chiria unui acelasi tip de apartament/casa era in jur de 700 de lire sau chiar mai mult. In state, chiria se invartea in jurul cifrei de 1000-1200$ in timp ce rata la banca era in jur de 650$. La noi rata 700-1000E pentru 3 camere, chiria 500-700E pentru 3 camere. Deja ce este peste 700E sunt considerate apt de lux si nu are rost sa discutam de ele. Ce concluzie ar putea trage cei care mereu fac comparatii intre Bucurestiul nostru (vesnic murdar) si marile metropole din Europa? Comparatie absolut numerica, pentru ca mereu se uita de infrastructura, conditii economice, nivel de trai, pe care ii consider CEI MAI IMPORTANTI factori cand faci o astfel de comparatie. Sa reduci absolut totul la cerere-oferta inseamna ca trebuie sa te orientezi dpdv cultural, nicidecum sa iti permiti "obrazul" sa emiti pareri si analize. Sa revenim, ce concluzie ar putea trage acei indivizi? Deja cred ca le putem face un portret robot si eventual implementa un model matematic care sa ne puna pe masa modul lor de gandire. Cu siguranta vor spune: "mai e loc de crescut la chirii". "Haida mare cu chiriile, ca sa se faca raportul ca in afara." Haideti mai oameni buni, mai puneti putin bibilica in miscare si nu mai visati la cresteri fara sfarsit. Nu exista asa ceva. S-a ajuns in varful clopotului ca sa-i zic asa. Poate scaderea nu va fi brusca, dar va reamintesc, la anul vor fi cu 30.000 mai putini absolvenit de liceu la nivel national. Cati liceeni credeti c-or sa mai vina la Bucuresti (marele centru universitar de te doare capul) daca intretinerea fiecarei odrasle la facultate va depasi minim 500E pe luna, chirie(la comun cu altii), mancare(cartofi fierti cu paine, nu prajiti ca dau faliment), haine, manuale, etc.
Gabriela
Nu stiu daca cifrele tale sunt reale (par inversate), dar eu stiu ca a existat loc pentru speculatii atatia ani pt ca acest raport a fost in Romania exact invers.Datorita preturilor relativ accesibile pana anul acesta se putea achizitiona un apartament cu avansul cerut de banca si o rata la banca mai mica, la segmentul lux chiar mult mai mica, poate la jumatate, fata de chiria respectivului apartament.Eu doream sa subliniez in postarea de mai sus ca s-a ajuns intr-un moment in care preturile apart fiind atat de ridicate, rata la banca depaseste chiria posibila pt respectiva investitie, deci acum s-a pus capat speculatiilor. Ceea ce ar putea reprezenta un motiv de stagnare sau chiar scadere a pietei imobiliare.
Repet, daca cifrele tale n-ar fi inversate, nu vad cum in State putea alege sa stai cu chirie la dublul pretului fata de care ti-ai fi platit aceeasi locuinta prin credit
Hai sa revenim la titlu. As vrea si eu niste sfaturi de la ce mi tari in materie, cum sa-mi economisesc banii (in jur de 10.000 E). Sa-i tin in E la banca, sa-i schimb in lei sau $, sa cumpar actiuni, sa platesc din ei asigurari de viata ?
Mi-e teama ca daca ii tin in monetar, s-ar putea ca in 5 ani sa valoreze 60-70% din cat valoreaza acum.
Mi-am facut si eu un blog si sper sa nu te superi ca mi-am permis sa fac reclama pe blogul tau.
http://padisadventure.blogspot.com/
La modul in care opereaza agentii imobiliari in Romania, eu as propune si infintarea unor agenti alimentari. Adica, niste baieti, care sa stea la intrarea in piete, si care sa nu te lase sa cumperi rosii, decat daca semnezi un contract de previzionare inainte, si platesti o taxa dupa. Iar apoi sa ne explice prin fraze pretentioase, cum ne scutesc ei de stressul negocierii cu taranii de la tarabe, cum au ei grija de noi sa nu cumparam rosii stricate...
De ce nu vreti sa pricepeti, ca in principal, rostul unui agent imobiliar este de a economisi timpul cumparatorului, si de a gasi cat mai rapid clienti, pentru cel care vrea sa vanda. Iar voi nu faceti nici una nici alta. Eu daca vreau sa cumpar un apartament, ar trebui sa dau un telefon, sa spun "vreau apartament 2-3 camere, in zona colentina, cu toate utilitatile, mobilat, etaj 3-7, pret pana in 120 de mii de euro", iar in cateva zile sa ma sune inapoi agentul imobiliar, cu ofertele pe care le-a gasit el, din care eu sa imi aleg. Cati dintre agentii imobiliari romani fac asta?
In America, evident, se gasesc si chirii mai ieftine decat am scris eu, dar si mai scumpe. Eu am vorbit de average intr-un Big Big City. Cei care locuiesc in America, sau Anglia pot oferi mai multe detalii, daca exista oameni de acolo care ne citesc. De preturile din America, stiu de la prieteni, cele din Anglia sunt verificate de catre mine. Iar la noi cred ca cunoastem realitatea. Deci? Mai cresc chiriile sau mai scad preturile la apartamente?
"Acul si barosul spunea...
Hai sa revenim la titlu. As vrea si eu niste sfaturi de la ce mi tari in materie, cum sa-mi economisesc banii (in jur de 10.000 E). Sa-i tin in E la banca, sa-i schimb in lei sau $, sa cumpar actiuni, sa platesc din ei asigurari de viata ?
Mi-e teama ca daca ii tin in monetar, s-ar putea ca in 5 ani sa valoreze 60-70% din cat valoreaza acum."
Prima regula este sa nu ii tii pe toti intr-un fel. Iti sugerez 5000 euro in depozit bancar(de exemplu la BCC), si restul de 5000 schimbati in lei la licitatie interbancara(ca sa nu pierzi la diferenta de curs), dupa care sa cumperi unitati la un fond deschis pe actiuni sau mixt, in functie de apetitul pe care in ai pentru risc.
Unitatile astea de fond, se cumpara primavara sau vara cand scad, si se vand in perioada predivident, cand sunt mai scumpe.
Cu schema asta sigur, nu pierzi nimic, dar mai si castigi aproximativ 10% in euro(pe orizont de un an).
Daca ai chef sa te joci pe bursa si nu stii prea multe, e bine sa incerci sa "inveti meserie" cu 1000 de euro si nu mai mult, si sa nu te enervezi daca pierzi 20% intr-o singura zi.
Extrem de interesanta declaratia de astazi a lui Isarescu,(stati pe lei) si adevaratul ei inteles.
Am ccomentat asta pe forum:
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewforum.php?f=9&sid=9af6d6ef48e31af14368c8f9ce0cd662
De asemenea am comentat interventia de vineri a BNR pe piata valutara.
Sa revenim la economisire/investitie. Nici eu nu stiu ce sa fac cu 135.000E, banii tatalui meu. Ma gandesc, pe de-o parte, ca dobanda (chiar si la euro) i-ar asigura plata chiriei pentru cel putin o perioada, astfel incat sa decida in viitor un moment prielnic pentru a intra in piata. Sunt chiar foarte dezorientata din punctul asta de vedere insa in nici un caz nu-mi vine sa investesc in vreun comunist(125.000E), chiar daca blocurile vizate de noi sunt din '87. De unul nou nu prea ne putem apropia, pretul unui apartament cu 3 camere invartindu-se pe la 160.000E (Nu este vorba de Bucuresti). Credit pt diferenta de bani, la varsta lui nu ii dau eu voie sa faca, daca pot sa ma exprim astfel. Prefer sa-si traiasca viata (si eventual daca vrea sa-i cheltuiasa pe toti, sa traiasca pe picior mare) decat sa munceasca sa plateasca rate pentru restul vietii.
Astazi 27/11 bursa se deschide si continua rosu de tot. Nu creste deocamdata absolut nici o actiune.
Stiuta fiind corelatia cu leul, inteleg ca ultima interventie a BNR a fost depasita de volumul vanzarilor. Acum e ora 11.00.
Daca nu intervine BNR pe piata valutara, probabil ca astazi vom asista la o noua depreciere a leului.
Pana la urma ce vrei sa-i cheltui sau sa-i economisesti ?
Nu stiu daca se mai poate pune vorba de economisit la varsta lui. E vorba sa-si asigure un confort necesar la standarde bune(ca sa nu zic ridicate)cu banii pe care ii are acum. Se pune problema daca sa investeasca sau nu in piata imobiliara (adica practic sa cheltuiasca toti banii pe un beton) si sa traisca cum a trait si pana acum din salariu. Sau sa stea cu chirie, macar o perioada, si sa traisca ceva mai bine ca pana acum. Acum are 56 de ani, pe la 75 (sau poate mai devreme) cu siguranta va veni la noi, sau mai aproape de noi pentru ca noi sa avem grija de el. Cu banii astia pana atunci ar trai foarte bine. Eu nu vreau mostenire de la el, deci ce rost ar mai avea sa cumpere o casa? Daca impartim 135.000E la 20 de ani, ar veni cam 562,5E/LUNA. Daca i-ar tine la banca, cu 5%, dobanda tot 562,5E pe luna ar veni, din care insa se va opri impozitul, deci ar ramane cu 472,5E. Momentan are si salariu deci nu va cheltui fix in fiecare luna tot atata, asa ca si-ar permite luni mai modeste si luni mai luxoase sa zic asa:). Chiar nu stiu, e un scenariu, care momentan suna cel mai bine in raport cu solutia de a cumpara un apartament. De la teorie la practica e cale lunga, de aceea sper (sunt din ce in ce mai convinsa) ca anul 2008 va reprezenta o punte de referinta. Fie asta ramane pretul apartamentelor definitiv, fie se aplica o corectie. Vom trai si vom asista impreuna la ce se va intampla pe piata. Daca preturile depasesc acest prag, si vor continua sa creasca, eu una consider personal ca nu merita sa dai atatia bani pe un beton, pentru ca inseamna ca toate bucuriile vietii sa le sari pentru a plati apartamentul o viata intreaga.
Graficul cursului valutar ne cam indica "directia" si mai ales viteza cu care galopam in inflatie. Deja am spus ca de fapt schimbarea leilor in valuta reprezinta doar primul pas catre o minima protectie si doar aparent, o economisire.
Trimiteți un comentariu