marți, 27 noiembrie 2007

Suntem pe cale sa impunem o sintagma?

Văd, pentru prima dată, un titlu de ziar care reia ad-litteram titlul blogului nostru: "Balonul imobiliar".

http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-11-27&id=229946

În treacăt, articolul acuză dezvoltarii de umflarea nejustificată a preţurilor finale de construcţie.

25 de comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bine ca incep sa apara si articole care sa reflecte cat de cat realitatea, si nu minciunile pe care ni le servesc toate grupurile de interese zi de zi.

Anonim spunea...

Aici in Romania, cred ca suntem pe cale de a ne impune si punctul nostru de vedere. Si aici nu ma limitez la acest blog. Sunt multi care gandesc si actioneaza (adica nu actioneaza in sensul dorit de "manipulatori") ca cei care ne intalnim aici. Blocajul pietei arata acest lucru. Iar "balonul imobiliar" ... cuvinte care se tot folosesc de 100 ani incoace....and preturile se afla pa maximul sinusoidei.

Anonim spunea...

1 EURO = 3.5865 RON
Si unii vedeau deja Romania in colaps. Are grija BNR-ul.

Cand se vor ieftini apartamentele cu mai mult de 10% in urmatorii 10 ani sa-mi scrieti ca dau o bere la toata lumea.

Inca nu m-ati lamurit care e varianta cea mai buna sa-ti economisesti banii.

Anonim spunea...

Fara legatura cu titlul 'comentariului" :

" Evenimentul Zilei Nr. 5005 Marti, 27 Noiembrie 2007, 13:28


Fiecare roman, de la bebelus pana la cel mai in varsta pensionar, datoreaza bancilor in medie 900 de euro
Salariatul roman, dator la banci cu 4.200 de Euro
27 Noiembrie 2007
Consuela Stegarescu

Suma rezulta raportand valoarea creditelor contractate de romani la numarul total de angajati si este egala cu salariul mediu net incasat in 14 luni.





Angajatul roman are, in medie datorii la banci echivalente cu salariul mediu net incasat in cel putin 14 luni. Indatorarea sa medie este de 4.200 de euro, la finele lunii trecute raportand totalul creditelor contractate de populatie la numarul total de salariati. Cifra este cu circa 80% mai mare decat cu un an inainte.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, valoarea totala a creditelor contractate de populatie reprezenta aproape 47% din veniturile nete disponibile ale persoanelor fizice la mijlocul acestui an. In urma cu un an, in iunie 2006, acesta reprezenta circa 33% din venitul disponibil al populatiei.

Fiecare roman - credit de 900 de euro

La finele lunii octombrie, un roman datora circa 900 de euro bancilor, comparativ cu circa 500 de euro, media creditelor cu 12 luni inainte, potrivit calculelor EVZ. Sumele rezulta daca sunt contabilizate toate creditele contractate de populatie la banci, la sfarsitul perioadei mentionate, raportat la populatia totala.

Astfel, in perioada amintita, indatorarea populatiei a crescut cu 80%, daca este calculata in euro, majorare care se datoreaza in parte si unui leu mai puternic la finele lunii octombrie a.c., comparativ cu un an in urma.

Calculele au fost facute fara a lua in considerare imprumuturile acordate de institutiile financiare nebancare.

Prognoze depatite

La sfarsitul anului trecut, indatorarea financiara a romanilor era de 567 de euro, conform reprezentantilor UniCredit Group. Institutia financiara a luat in calcul atat creditele angajate de romani, cat si contractele de leasing incheiate de persoanele fizice.

Finantarile in sistem leasing reprezentau anii trecuti „grosul” imprumuturilor date de institutiile financiare nebancare.

Indatorarea financiara a unui roman era de 277 de euro la finele anului 2005, potrivit unor studii mai vechi ale UniCredit. Acestea previzionau un nivel de indatorare financiara a romanilor de 546 de euro pentru 2008.

Faptul ca imprumuturile contractate de persoanele fizice numai de la banci pana la finele lui octombrie a.c. tind catre nivelul estimat pentru anul viitor, ilustreaza viteza expansiunii creditelor pe piata autohtona.

CUM E LA ALTII

Datoria medie a englezului: 46.000 de euro

Familiile din Marea Britanie au ajuns la limita capacitatii lor de indatorare, cu imprumuturi personale care s-au dublat in ultimii ani.

Potrivit unui raport PricewaterhouseCoopers, preluat de cotidianul „Daily Telegraph”, media datoriilor pe care le are un britanic ajunge la 33.000 de lire sterline, adica peste 46.000 de euro, din ipoteci, carduri de credit sau credite de consum. In 2000, media pe britanic era de doar 17.000 de lire sterline (23.800 de euro).

Raportul a fost realizat intr-o perioada in care familiile se pregatesc pentru Craciun, cand, mai mult ca oricand, britanicii de rand se afunda in datorii. O presiune si mai mare va fi inregistrata anul viitor, cand mai bine de 1 milion de englezi vor da piept cu dobanda variabila la creditele deja contractate. Acest lucru va insemna o crestere medie cu 140 de lire (196 de euro) a ratelor lunare. Cifrele date publicitatii la inceputul acestei luni arata ca numarul britanicilor care au intrat in faliment a crescut cu 2% in ultimile trei luni, ajungand la 15.000.

Pe toti ne apasa explozia creditelor. Cine e responsabil pentru situatia la care s-a ajuns? Asteptam comentariile dvs., in cadrul unei noi dezbateri EVZ.

DEZBATERE EVZ: Cine e responsabil pentru explozia creditelor? "

Iar cu grija BNR .... Doamne in ce tara traim .... inca ....

Anonim spunea...

@ acul si barosul :Inca nu m-ati lamurit care e varianta cea mai buna sa-ti economisesti banii.


To who it may concern .....

"alex.dumitrascu spunea...
"Acul si barosul spunea...
Hai sa revenim la titlu. As vrea si eu niste sfaturi de la ce mi tari in materie, cum sa-mi economisesc banii (in jur de 10.000 E). Sa-i tin in E la banca, sa-i schimb in lei sau $, sa cumpar actiuni, sa platesc din ei asigurari de viata ?
Mi-e teama ca daca ii tin in monetar, s-ar putea ca in 5 ani sa valoreze 60-70% din cat valoreaza acum."

Prima regula este sa nu ii tii pe toti intr-un fel. Iti sugerez 5000 euro in depozit bancar(de exemplu la BCC), si restul de 5000 schimbati in lei la licitatie interbancara(ca sa nu pierzi la diferenta de curs), dupa care sa cumperi unitati la un fond deschis pe actiuni sau mixt, in functie de apetitul pe care in ai pentru risc.
Unitatile astea de fond, se cumpara primavara sau vara cand scad, si se vand in perioada predivident, cand sunt mai scumpe.
Cu schema asta sigur, nu pierzi nimic, dar mai si castigi aproximativ 10% in euro(pe orizont de un an).
Daca ai chef sa te joci pe bursa si nu stii prea multe, e bine sa incerci sa "inveti meserie" cu 1000 de euro si nu mai mult, si sa nu te enervezi daca pierzi 20% intr-o singura zi.

27 noiembrie 2007 09:52 "

Fratilor .... s-au deschis granitele ... lasati oamenii astia de bine sa se descurce pe plaiurile mioritice in casele lor de sute de mii de euro ... lumea e mare .... si nu peste tot sunt romani multi...

Anonim spunea...

BNR a anuntat ca nu poarte musai de grija datornicului roman, ci mai degraba incerac sa creeze o atmosfera greu predictibila a cursului, cu fluctutaii mari, pt a tempera apetitul fondurilor speculative. Cine a facut credite in euro la limita suportabilitatii, sa le refinanteze cu credite in lei.Iar cine afcaut si credite pt avans....e greu de datsfaturi, nu prea era cazul sa spere la un credit imobiliar daca nu demonstrase ca stie si are capacitatea de economisire cativa ani buni inainte.

Anonim spunea...

Asta spuneam si eu cu creditele, si tot mi se spunea ca nu stiu sa-mi gestionez finantele. Daca nu aveti dovada clara a unui procent de economisire de minim 20-25%, ATENTIE: DE ECONOMISIRE, nu doar de cheltuit dupa plata ratelor, nu va grabiti sa va indatorati pe viata. Poate ca acest curs cu variatii atat de mari chiar va tempera masele speculative. Si poate lumea se va gandi de 2 ori inainte sa se imprumute cu 100k euro cand salariul lor e doar de 1k euro. Pentru cei care castiga in lei, creditele in lei sunt cele mai bune daca insa, numai daca, dobanda la lei ar fi de bun simt, dobanda care in momentul de fata nu prea e de bun simt.

Anonim spunea...

Special am pus intrebarea legata de modul de economisire a 10000 E.
Dupa parerea mea 10000E nu valoreaza nimic. Sunt bani pe care intr-un an ii toci si ramai chel.

Cea mai buna investitie este in propria pregatire profesionala si in cariera si nu in ultmul rand in sanatate. Daca le ai pe toate astea esti capabil sa duci oricand o viata buna indiferent de chirii si apartamente.

Dar asta inseamna in special munca si consecventa.

Anonim spunea...

Ok, in principiu suntem de acord ca preturile sunt la limita suportabilitatii.

Ca sa fim un pic mai practici,doresc o parere a cititorilor acestui blog cu privire la durata previzionata de crestere a preturilor (inainte de scadere) si un procentaj de scadere.Ne referim doar la apartamentele vechi (comuniste)!La restul sunt prea multe variabile(teren agricol,teren de case etc)

Avansez aici parerea mea:
Crestere 1 an(max 2 ani) cu inca 20% apoi scadere 30-35 %.

Cum vi se pare ipoteza?

Anonim spunea...

Mi se pare aproape de realitate, dar vei fi atacat cu siguranta pentru aceasta parere.

Anonim spunea...

O indoiala am asupra imobilelor mai vechi de 1982, care nu prea se pot numi locuinte ci sunt mai degraba niste cavouri la un viitor cutremur mai puternic. Ca sa nu mai vorbesc de cele mai vechi de 1976 construite fara stalpi de beton (doar din prefabricate).
Va trebui intr-adedevar sa se faca o diferenta in acest sens. Asta va duce la cresterea pretului constructiilor noi, si aici intra chiar cele de dupa 1986 cand au crescut standardele de calitate.

Anonim spunea...

Nu cred ca mai au cum sa creasca cu 20%. Parerea mea, si fara sa-ti dau in cap, cum se exprima acul si barosul (care oricum dupa stil pare-mi-se doar ca si-a schimbat blana), pentru ca dupa cum spuneai ca suntem de acord: preturile/creditele sunt deja la limita suportabilitatii si de la mai toti prietenii ce lucreaza in multinationale observ ca renegocierile de salarii, au inceput sa se soldeze cu cresteri de 10, maxim 15% pe an pentru acelasi post. (Excludem avansarile). Cresterea salariala specaculoasa din ultimii ani o sa-si domoleasca panta. Ce-i drept salariile vor creste in continuare dar nu cum au crescut pana acum. Ca sa mai suportam inca o crestere de 20% a apartamentelor, salairile noastre trebuie sa creasca inca pe atata dar in mod constant, deoarece trebuie sa se acopere inflatia reala (si nu cea publicata de stat). Dupa cum spunea cineva, ulei-crestere 55%, paine=80%, legume=100%, si tot asa.
In privinta scaderii nu ma pronunt inca, doar spun ca preturile din 2006, erau mult mai digerabile. O crestere cu 20% a apartamentelor, am uitat sa spun, va taia multe lucruri de pe lista cheltuielilor zilnice dar si ocazionale, nu cred ca vor mai fi asa multe concedii in strainatate, nici la noi la mare sau la munte, (poate doar pe la manastirii ca acolo e mai ieftin, dar si frumos:))
Eu inca ma uit in anultul.ro si vad numai jeguri de apartamente, cf 2 si 3, apartamente de 3 camere cu 53mp, etc, Piata de gatuie rau de tot, o simt cum abia mai respira, anunturile acelea vor sta mult si bine acolo caci nimeni nu le va cumpara. Mai sunt cateva mai rasarite, dar consider ca acelea apartin speculantilor care cred si ei ca au ajuns la varful maxim si ca e bine sa se debaraseze acum de investitie pana nu profitul va fi ceva mai mic.

Anonim spunea...

Acul si barosul spunea...
'Special am pus intrebarea legata de modul de economisire a 10000 E.
Dupa parerea mea 10000E nu valoreaza nimic. Sunt bani pe care intr-un an ii toci si ramai chel.

Cea mai buna investitie este in propria pregatire profesionala si in cariera si nu in ultmul rand in sanatate. Daca le ai pe toate astea esti capabil sa duci oricand o viata buna indiferent de chirii si apartamente.

Dar asta inseamna in special munca si consecventa.'

Sa nu ma faci teste cu mine. Te-am luat in serios si ti-am spus un lucru de folos, si in loc sa spui multumesc incerci sa-mi dai lectii de viata si ma tratezi cu superioritate gaunoasa.
De acum inainte nu mai raspund la intrebari decat pe forum, si acolo n-ai ce sa cauti.
Fiecare euro inseamna ceva, nu numao 10000 sau 100.000, chiar si unul singur. Asta inseamna o buna educatie financiara. Neamurile proaste nu o au.

Anonim spunea...

Multumesc domnu' Alex pentru sfat. Te-ai straduit, dar nu am cum sa tin cont de el pentru ca nu m-ai convins deloc. Si apoi nu stiu de ce te-ai simtit ofensat tocmai tu ?

Sincer vreau sa aflu care este cea mai buna varianta de investitie si mi-am exprimat si eu o opinie pentru care am fost a "n" oara jignit.

Si apoi ce mare schema de forum ai tu unde nu scrie nimeni altcineva decat tine. Las-o mai usor ca iti sade mai bine. Bafta.

Anonim spunea...

simon spunea...
"Aici in Romania, cred ca suntem pe cale de a ne impune si punctul nostru de vedere. Si aici nu ma limitez la acest blog."
..........................

Declaratia de astazi a lui Mugur Isarescu vorbeste in clar despre securitatea financiara a populatiei, amenintata de ratele la creditele imobiliare. E prima data cand foloseste sintagma asta.
De asemenea foloseste sintahma "stati pe lei", in sensul contractarii creditelor in lei, nu al economisirii in lei cum spunea pana acum.
Se pare ca "imobiliarii" devin outsideri in jocul asta.
Si blogul si forumul sunt citite de ...bancari(inclusiv BNR). Pe imobiliari nu-i intereseaza.

Anonim spunea...

dati-mi link-ul catre forum, nu reusesc deloc de azi dimineata sa il accesez, pe orice "cale" am luat-o. Cu multumiri anticipate.

Anonim spunea...

"Si blogul si forumul sunt citite de ...bancari(inclusiv BNR). Pe imobiliari nu-i intereseaza."

Alex iti spun sincer ca ii intereseaza. Cel putin pe "profesionisti". Stii mai bine decat mine, real estate inseamna mai mult decat "agentii imobiliari si agentiile lor" de mana a doua si de 'cartier". Sunt grupuri financiare care au in componenta divizii de real estate cu tot ce inseamna asta ... dar atat ca ma prind rechinii. Nemultumirea e la varf in aceste grupuri, dar specula e dictata de mult iubitii nostri conducatori care , au vazut cat ne mai intereseaza la alegerile astea.

Anonim spunea...

http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/

Manole spunea...

"de la mai toti prietenii ce lucreaza in multinationale observ ca renegocierile de salarii, au inceput sa se soldeze cu cresteri de 10, maxim 15% pe an pentru acelasi post."

Vedeti si interviul publicat de mine mai demult.

Multinationalistii (ca sa le zic asa) stiu prea bine ca in 2008 mingea e in terenul lor. Angajatii sunt legati de glie cu contracte lungi de creditare... daca vor sa plece "la mai bine" nu o vor mai face cu 10, ci cu 1000 de intrebari preliminare... si in general pesimismul se va instaura inainte de epuizarea celor 1000 de intrebari.

Vedeti si un sondaj publicat de site-ul desprefirme.com, care arata clar ca inlesnirea accesului la credite e o manevra de "cumintire" a angajatilor.

Anonim spunea...

"Vedeti si un sondaj publicat de site-ul desprefirme.com, care arata clar ca inlesnirea accesului la credite e o manevra de "cumintire" a angajatilor."
Asa a fost din totdeauna in tarile occidentale. Pentru mine nu e o noutate, si pana la urma urmei sunt si lucruri bune ale creditarii, daca insa pastram creditarea in limite de bun simt.

Anonim spunea...

Manole ai dreptate cu legarea de glie.

acum cativa ani, am plecat de la o multinationala (prin demisie, mi-am deschis ulterior o firma). Anterior (cu un an,doi inainte ) cerusem un credit ipotecar,(pe care il primeai de la firma, la o dobanda mai mica decat cea de pe piata;e o metoda pe care o folosesc multe multinationale).

Din diverse motive nu l-am putut primi atunci.( directoarea folosea discretionar aceasta facilitate)

Chestia e ca dupa ce am plecat, imi ziceau fostii colegi ca s-ar fi exprimat ceva de genul ca ar fi facut o greseala ca nu mi-a aprobat cererea de credit,pt ca daca eram angajat la un credit nu mi-as mai fi dat demisia.Si probabil avea dreptate.

Oricum atentie cu creditele, uneori poate e mai bine sa ai doar o rata, ceea ce iti permite sa fii mult mai mobil. Cunosc persoane din Vest care mult timp nu au avut proprietati,dar care erau extrem de mobili(si aveau banii investiti in alte valori).

de ce cred eu ca au crescut asa tare preturile la imobiliare:
1.Lacomie si dorinta de imbogatire usoara
2.Lipsa de alternative la investiile imobiliare.
3.Mentalitatea romanilor
Investitia in imobiliare e o chestie traditionala in Ro, spre deosebire de alte popoare vestice unde de mult se practica si alte metode de economisire/investire.
Plus neincrederea (justificata de o serie de tepe ) in sistemul bancar-financiar.
4.Imobilitate si lipsa de ambitie
(putin in opozitie cu lacomia de la pct1)

Totusi nu inteleg de ce nu intervine statul in regularizarea acestor preturi . nu stiu unde am citit(cred ca aici ) ca piata imobiliara nu este o piata libera ci este un monopol, ca locuintele nu sunt ca tigarile sau ciorapii(asa e).

Anonim spunea...

Bravehart spunea...

Totusi nu inteleg de ce nu intervine statul in regularizarea acestor preturi . nu stiu unde am citit(cred ca aici ) ca piata imobiliara nu este o piata libera ci este un monopol, ca locuintele nu sunt ca tigarile sau ciorapii(asa e).

Statul ar trebui sa intervina pentru reglementare nu pentru regularizarea pietei.
Si prima masura ar fi publicarea datelor despre tranzactii (date centralizate, despersonalizate) Spun gurile rele ca in Bucuresti anul asta nu s-ar fi vandut mai mult de 1500 apartamente.
Ar trebui introdusa ca in SUA obligativitatea evaluarii dupa reguli stricte inainte de orice tranzactie, si nu in ultimul timp impozitarea speciala a tranzactiilor speculative(la mai putin de 3-4 ani pentru acelasi imobil)

Anonim spunea...

alex.dumitrascu,
dar si acum sunt impozitate diferit tranzactiile cu imobile, in functie de perioada de detinere a acestora, daca e sub sau peste 3 ani.

Anonim spunea...

Probabil ca diferentierea e ineficienta.

Manole spunea...

"Spun gurile rele ca in Bucuresti anul asta nu s-ar fi vandut mai mult de 1500 apartamente."

Domnilor, simplul fapt ca numai 5% din agentiile imobiliare mai au interes in zona aceasta spune totul despre cum merge piata.

"Vremea de aur" a tranzactiilor cu apartamente vechi a apus, dar exista inca interese ale unor spalatori de cadavre sa ne prezinte mortul ca si cum ar fi viu. Normal, fiindca preturile ridicate ale pietei vechi le sustin pe cele ale pietei noi, care sustin pretul ridicat al terenurilor samd.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?