Citind acest articol, mi-a venit o idee. Să zicem că domnul Popescu e patron. Cam ce fel de firmă ar trebui să conducă domnul Popescu pentru a-şi putea permite un apartament cu 4 camere (85mp) în cartierul Aviaţiei din profitul pe 1 an?
Că, na, mă gândesc, Ionescu, care e amploaiat, are tot dreptul să fie client de credite, dar Popescu e ditamai patronul, ar trebui ca măcar oamenii ca el să îşi poată lua un apartament, fără probleme...
Păi dacă pe un apartament în acest binecunoscut cartier bucureştean se cer 200.000 de euro, şi dacă punem o rată decentă a profitului, să zicem 20%, hai să vedem cam în ce fel ar trebui să arate firma lui Popescu.
În primul rând 200.000 de euro înseamnă 290.000 de dolari. Deci ăsta e profitul. Aplicăm regula de 3 simplă, pac pac, vorba lui Gigi Becali, şi rezultă o cifră de afaceri de 1.450.000 de dolari.
Aşa. Pac pac, hai să vedem de câţi angajaţi e nevoie să atingi o asemenea cifră de afaceri. În România, fireşte. Păi, 1.450.000 / 13 => 111.538 ore/muncă, adică echivalentul a aproximativ 60 de angajaţi (am socotit 236 de zile de lucru pe an, 8 ore pe zi).
Hm, deci Popescu ar trebui să fie patron peste o firmă cu vreo 60 de angajaţi ca să poată spera că îşi va putea cumpăra un apartament cu 4 camere în cartierul Aviaţiei la finalul unui an glorios pentru firma sa. Nu ştiu cum vi se pare vouă, dar eu zic că Popescu este un om, un şmecher destul de important, dacă are în subordine atâta popor.
Acum hai să facem socoteala şi pentru Fritz, care e neamţ. Fritz nu vrea un apartament la bloc ci o casă de 125 de metri pătraţi care se pare că în Germania costă 194.000 de euro (adică 281.000 de dolari). Păi la productivitatea neamţului de 50 de dolari / oră, rezultă că Fritz ar trebui să conducă o echipă de... 14 oameni. Nu ştiu cum vi se pare vouă, dar eu zic că Fritz nu e nimic altceva decât un mic patron. Cu toate acestea, îşi permite casa respectivă.
Spre comparaţie, un mic patron din România asemănător lui (adică patron peste un atelier cu 14 angajaţi) poate spera la un profit de aproximativ 68.723 de dolari, adică vreo 47.395 de euro. Dacă la finalul anului închide taraba şi vrea să ia profitul, se pare că nu va fi în stare să-şi cumpere nici măcar o garsonieră în Dristor.
Nu ştiu cum vi se pare vouă, dar eu zic că situaţia aceasta numai... iniţiativa privată nu o încurajează. Adică nu încurajează economia în general. Ce rost are să îţi pui mintea la contribuţie, să te speteşti, să tremuri după obţinerea de contracte, dacă la final nu te alegi cu mai nimic?! Nu mai bine renunţi la tot şi devii slujbaş ca oricine altcineva? Pe de altă parte, dacă toţi micii patroni şi-ar băga picioarele în ea de viaţă, oare câte încasări la buget ar dispare?
Crăciunul uzurpat
Acum 17 ore
73 de comentarii:
Interesant articol, m-am gandit si eu de multe ori la un asemenea caz. De patron. Dar......
.....o locuinta(apartament, casa, imobil etc) este peste tot in lume un bun de mare valoare, bun ce nu se obtine dupa un an de munca chiar si pentru un patron. Pentru majoritatea oamenilor situatia locativa este o problema permanenta de-a lungul vietii: s-o obtii, s-o achiti, s-o schimbi cu una mai mare sau, de ce nu, mai mica in suprafata, dotari, localizare. Costurile generate de habitat (rata, chirie) reprezinta cam peste tot in lume cca. 25-30% din veniturile unei familii. Este un bun pe care-l platesti aproape toata viata. Veniturile individului trebuie sa acopere si acest cost. In Romania e altfel.....
Aici gasesti tineri proprietari cu locuinte achitate. Fie au avut bani din cine stie ce surse fie lasate mostenire. Eu personal ii consider fericitii acestor vremuri. Cate lucruri as putea face eu sau familia mea daca ar dispare rata lunara aferenta creditului? Cel putin 3000 euro/an. Cate si ce fel de vacante? Poate o masina mai buna, poate ceva investitii.
Trebuie sa fim realisti, s-au dus vremurile cand un autoturism de clasa superioara depasea lejer valoarea unui apartament din Bucuresti. Parerea mea este ca preturile vor creste in continuare. Si numai datorita scumpirii mainii de lucru, a utilitatilor si a materialelor de constructii. Orasul va atrage anual noi si noi oameni, exista crestere economica, avem nevoie de mana de lucru, de specialisti, soferi, vanzatori, economisti, ingineri. Mai adaugam aici si mentalitatea romanului ca TREBUIE sa aibe casa lui.....
Si apropos, stiu destui patroni care locuiesc cu chirie, pe bune! Reinvestesc profitul. Si cifra lor de afaceri se dubleaza la 2-3 ani. Ei gandesc altfel. Cat de prost le-ar merge intr-o zi, tot le raman bani de-o casa. Nu apartament.
Am venit in Bucuresti in vara lui 2006, pentru ca am auzit ca aici e "malaiul". Intr-adevar, mi-am gasit repede de lucru, mi-am schimbat repede vreo cateva locuri de munca in scurta mea cariera, salariul a crescut ca painea calda, oportunitati.. n-am pentru ce sa ma plang.
Si in vara asta vor veni multi, si in vara viitoare, si cealalta..
Intr-un an si jumatate m-am saturat de Bucuresti.
M-am saturat de cele 2 ore de mers la serviciu (una dus, una intors), cu metroul, RATB-ul, schimbat in statii, de asteaptat, de imbulzeala, de hoti de buzunare, de cersetori, de slalomurile printre rahatei de caini de pe Stirbei Voda, da vanzatoarea de la chiosc. M-am plictist deja de replicile agentilor imobiliari, de ideile proprietarilor de a mari chiria ca asa s-a zis la TV, ca asa e "trendu".
M-am plictisit de taximetristi care se uita urat la tine daca nu lasi mai mult de 100 mii cand vii de la aeroport (deh.. vii din tari straine).
Si sunt asa de scarbit de capitala, ca ma intorc in Iasi. Ajung in martie si o sa-mi plimb iubita pe dealul Copoului, si-am sa vad un verde curat primavaratic, si-o sa fac un fotbal cu studentii pe terenurile din Tudor, si-o sa ma duc la un gratar la Ciric.. si-o sa fiu mai sarac, dar voi fi de o mie de ori mai fericit.
Daca trece mai mult de jumatate de ora de acasa pana la serviciu, imi va aminti cu nostalgie de pamantul fagaduintei.
Asa ca, vezi tu, se vine in Bucuresti, dar mai e si drumul inapoi. Si nu sunt singurul care se intoarce.
Acum ma bucur ca nu am casa. Si nici prea curand n-o sa-mi storc creierii cu asta. Cine stie, peste 3 ani poate o testez viata prin Cluj, Timisoara, Brasov. Si o sa am un bebe si tot nu ma simt presat.
.. k.. stiu ca bucurestenii isi iubesc orasul si vad altfel lucrurile. Eu nu!
csharpdeveloper esti un om normal printre ....putini
@m@m
"Trebuie sa fim realisti, s-au dus vremurile cand un autoturism de clasa superioara depasea lejer valoarea unui apartament din Bucuresti."
In societatea umana exista niste cicluri...s-au dus...s-au intors...
@csharpdeveloper
Am impresia ca ai lasat cererea de imobiliare pe piata bucuresteana de izbeliste. Tu erai viitorul!!!
Oricum in Iasi, ca si-n Vaslui, Roman, Tg. Neamt, etc. vei intalni aceeasi crestere procentuala la chirii...din cauza lui Zilisteanu. Deci, daca chiriile cresc cu 30%...trebuie sa aloci suma respectiva si urmarind trendul expus de bombonelu' de mai sus, intr-un an vom plati chirii cu credite garantate pe maselele de aur mostenite de la bunici.
Aseară Becali parea cam inflamat de problemele imobiliare si el a castigat carute de bani, dar ciobanu' vrea sa fructifice tot..."n-o sa scada"..."tinerii casatoriti vor plati cu 19% mai mult"??? dar la TVA nu se adauga si cresterea de 10-15% pe an?? Cum ramane cu cresterea pretului la materiale de constructie??? Dar mâna de lucru???
Vrem garsoniere la un milion de euro!!!
Ce prosti...doamne...ce tara...
@m@m@: desigur, calculul e din burtă dar l-am făcut şi cu gândul la doi prieteni, unul care care are o firmă de servicii web, altul de pus termopane şi care deşi au cifre de afaceri de 2-3 miliarde pe an, iată, nu şi-ar putea permite să-şi cumpere un apartament. Amândoi au 4 angajaţi. Probabil fiecare plăteşte la bugetul de stat în jur de 1 miliard pe an (taxe, impozite şi dări salariale). Dacă nu ar exista asemenea întreprinzători vă garantez eu că nu ar fi bine în România... Ori simplul fapt că o garsonieră în Dristor ajunge să fie preţuită cât activitatea pe 1 an a unei firme care dă 1 miliard la bugetul de stat arată că lucrurile nu sunt deloc bine aşezate în România. Poate că nu întâmplător unul din aceşti prieteni vrea să-şi lichideze afacerea şi să plece în Anglia.
Apropo, ştie cineva nişte statistici de încredere privind media cifrelor de afaceri din România, statistici privind de firmele după numărul de angajaţi şamd? Chiar aş fi curios să ştiu cât la % din economia românească e "mai puţin valoroasă" decât o garsonieră în Dristor.
sunt pe cale sa vand o garsoniera in vitan. sincer eram cam crispat citind vestile din uk si state, mi se parea mult 92.000 euro, ma gandeam sa o vand mai repede.
vreau sa spun ca in nici doua saptamani am avut doua oferte concrete pe 88.000 iar aseara una directa pe 90.000. probabil o sa o vand asa, ii astept deseara cu parintii.
se pare deci ca exista bani si cerere concreta in piata, fara interes, cred ca va creste piata imobiliara in continuare.
@nicanor
Şi noi suntem surprinşi să vedem că eşti atât de fraier încât să vinzi tocmai în seara asta...când ai putea s-o vinzi cu un milion de euro în doar câteva săptămâni...urmăreşte şi tu trendul...lasă UK...SUA...aia-s jerpeliţi...
Da,la numai 90.000 garsoniera in Vitan,as licita si eu.Pot sa vin si cu parintii,tunsi,daca trebuie.
Mult succes si nu va lasati!!!
Nu-mi vine sa cred. Un coleg de al meu stiti ce vrea sa faca??????? A gasit un ansamblu care ii ofera o garsoniera la 88.000E cu termen de finalizare peste 2 ani adica in 2010 la inceput. Avansul e de 15%, restul urmand sa ii achite la final. Ce credeti ca vrea sa faca? Dupa cateva experiente neplacute cu banca (unii ii aprobau o suma, altii nu) vrea sa faca creditul cel mare ACUM, ca nu se stie ce va fi peste 2 ani, si decat sa-l refuze atunci mai bine il face acum ca i-l aproba. Adica va plati 100%. Doi ani va plati dobanzi imense fara sa beneficieze de garsoniera. Ce sa mai spunem daca intra developerul in colaps? Am vazut ca este decis sa plateasca 100% si i-am spus macar sa se duca sa obtina un discount de la developer. Nu cred ca se ducea la negocieri daca nu-i ziceam. Nu-mi vine sa cred ca tinerii din ziua de azi pot face asa ceva.
Nu este aceeasi mirare pe care o aveai cu un alt coleg al tau ce urma sa achizitionesze tot in 2010,un apartament de 120.000,bla,bla,cu aceeasi poveste?
Cred ca ma confunzi....
@anonim
Chiar dacă sună naiv "...Nu cred ca se ducea la negocieri daca nu-i ziceam", nu pot să nu remarc garsoniera lui nicanor de 92 000 Euro, acum tu cu 88 000 Euro pe o cosmelie ce va fi gata peste 2 ani, deci garsonierele în Bucureşti sunt 90 000 Euro...
Foarte bine, asta şi ziceam...să fie...şi marmota învelea ursu'n staniol...
Eu am dat doar un exemplu ca exista si idioti (sper sa nu citeasca si el blogul, oricum daca l-ar fi citit cu siguranta nu ar fi cumparat, cu toate ca i-am dat adresa in trecut) si pe baza lor s-a ajuns la preturile astea aberante. Imi pare rau daca nu ati inteles de care parte a baricadei ma situez. Eu imi exprimam doar oripilarea la astfel de judecati. Cum Doamne iarta-ma sa te indatorezi ca boul pe 30 de ani, tu achizitionad garsoniera abia peste 2 ani, doar pe baza unei gandiri de genul: "daca peste 2 ani nu-mi mai acorda banca banii astia?". I-am subliniat eu cat am putut de subtil, ca daca isi pune problema asa, inseamna ca ar trebui sa se intrebe daca peste 2 ani va avea din ce plati rata?
Sunt atatea semnale ca piata este in blocaj, iar blocajul presupune o oarecare recesiune in viitor, insa se mai gasesc cativa gusteri d'astia care se panicheaza si practic se "sinucid" economic fara sa se uite macar in jurul lor. E trist, dar adevarat.
daca mai cauti prin titan sau chiar in nord, voluntari, 2 cocosi, mogosoaia, vei gasi si garsonere noi in pretul asta, 80-90, gata anul acesta.
la mine este avantajul locatiei, de aceea este cautata.
Vinde-o tu si dupa aceea mai vorbim. Dar fara sa vii cu minciuni. Stim ca vrei sa dai tunul cu garsoniera ta comunista, dar daca vii cu minciuni, orice dialog nu-si mai are rostul. Asteptam dovada dupa diseara. Eventual, dupa incheierea afacerii, un extras de cont de pe care stergi numarul si numele si lasi doar suma. Cu restul ne vom da noi seama daca ai fasificat in photoshop or smth. Sa gasesti un prieten cu 90.000E in cont care sa-ti dea un extras, cred ca mai greu....asa ca asteptam:)
Evident, nu tin neaparat, dar daca si tu ti sa ne convingi neaparat ca iei tu 90.000E pe ea atunci vii cu dovada:D. Altfel spunem: si mormota invelea ciocolata.
Manole, hai sa vedem lucrurile si din perspectiva patronului roman si a celui german. Germanul are un risc mare angajand pe cei 14 amploaiati deoarece camera de munca germana il obliga sa plateasca fiecarui ( eventual) disponibilizat daune echivalente a cel putin 12 salarii pe cand in Ro patronul roman e obligat sa le plateasca numai salariul pe 20 zile. In concluzie e lipsit de riscuri sa ai multi angajati in Ro iar cu profitul net nu te obliga nimeni sa cumperi bunuri imobiliare in Ro ci poti foarte bine sa-ti cumperi afara.
Apropo de profitul net realitatea este ca Ro este paradis fiscal comparativ cu orice alt stat VestEuropean. Unde mai gaseste patronul roman impozit pe dividende de 16% si impozit pe profit ( corporation tax) tot de numai 16%? Acestea sunt cam de cca. 25%, respectiv cca. 40% oriunde in Vest. Deci e OK sa fi patron in Ro in comparatie cu a fi patron in Vest.
Hrisant
www.plusvaloare.ro
Pai nu la asta mă gândeam, că ar fi sau nu ok să fii patron. Ci mă gândesc că neamţul ăla, care până la urmă are o afacere de 2 lei (+jumate) e de fapt la fel de avantajat pe piaţa imobiliară locală ca unul din România care se crede super-şmecher.
O dai pe replici muncitoresti Manole? Pana la urma probabil Marx avea dreptate...fiecare e ceea ce mananca
Hrisant
Hrisant dixit:
"Deci e OK sa fi patron in Ro in comparatie cu a fi patron in Vest.
"
Asta-i motivul pentru care patronii din Romania au inceput sa-si inregistreze firmele in Bulgaria, la Ruse?
De terorism fiscal sau de peste suta de taxe directe sau mascate ai auzit?
Cuvantul spaga iti spune ceva?
Stii cate situatii, raportari si declaratii trebuie depuse lunar?
Stii ca in Germania se depune un bilant anual si atata tot?
@Alex Dumitrascu:
1. Ati face firma in Bulgaria pentru a plati cu 6% mai putin la impozitul pe profit ( nu stiu cat o fi TVA-ul si impozitul pe dividende...poate ne spune cineva) nu e cea mai buna idee daca te gandesti la cheltuielile ocazionate cu traducatorii de bulgara-romana, la nesiguranta persoanei, a autoturismelor ( hotii si mafia locala), la spagile "special majorate" pentru cetatenii romani,etc.
2. La intrebarea cuvantul spaga iti spune ceva eu as raspunde ca intr-adevar e un mare neajuns dar pentru unii patroni imorali se dovedeste un "avantaj competitiv" .
3. Am inteles de la echipa mea de contabili ca au puzderie de raportari de dus dar totusi trebuie sa recunosc ca nu eu stau la cozi, cum dealtfel am decis sa nu vorbesc (direct) cu nici un tip de functionar roman. De ce sa ma enervez eu cand in timpul acela pot sa-i enervez eu pe altii?! (glumesc)
4. In Germania ai o relatie normala cu autoritatile daca asociatii sunt cetateni germani dar daca firma apartine unui roman atunci reflectoatrele fiscale sunt pe tine ( daca nu au grija xenofobii de nemti atunci sigur au grija alti romani din Germania sa-ti faca denunturi calomnioase...macar pentru pastrarea traditiei geto-dace...)-Smile-
Hrisant
Eu personal n-am auzit de patroni români care să-şi înregistreze firmele în Bulgaria, dar aud tot mai des de patroni care doresc să-şi înregistreze... buletinul, ca să zic aşa, în altă ţară decât România.
Idealul este intr-adevar sa ai firme prospere in Ro pe care sa le vizitezi 3 zile saptamanal si cam 4 zile pa saptamana sa locuiesti in...Geneva sau Lugano cu familia.
Hrisant
1-Vezi cate firme romanesti sunt inregistrate la Ruse unde nu exista bariere lingvistice si se face naveta zilnic.
2- Daca-ti convine argumentul competitiv al spagii te cam priveste. E un argument valabil fata de cei de categoria ta sociala nu fata de toata lumea.
3-Daca-ti convine sa platesti o armata de contabili ca sa umble nebuni de colo colo cu diverse situatii cretine, inseamna ca nu ai probleme de competitivitate sau de costuri in afaceri, ai probleme de tunuri bazate pe spaga si cam atat.
4-In Germania nu ai probleme cu fiscul daca lucrezi corect. In Romania daca nu 'cotizezi" ai de lucru mai mult cu ei decat cu ale tale. Adica e exact invers, borfasii n-au probleme.
Daca-ti place Romania asa cum este e sigur ca nu are ce sa-ti placa in Germania sau chiar in Bulgaria.
Esti omul sistemului. In mediu economic real ai deceda in sase luni.
Ia de exemplu un "imobiliar", pune-l sa lucreze cu adaus de 10% si ai sa-l vezi crapand.
@Dumitrascu- Iti multumesc pentru ca-mi aduci aminte cat de mult te pot ura romanii fara sa te cunoasca. Asta ma ajuta sa sar peste partea celor 3 zile saptamanal in RO
Hrisant
Pe internet esti cunoscut prin ceea ce spui, la asta ti se raspunde.
Despre ura, iubire, simpatie, etc, se poate discuta pe site-uri specializate. In locul asta ne dam cu parerea despre chestii mai putin pretentioase, economice, imobiliare, etc.
Hrisant
"Manole, hai sa vedem lucrurile si din perspectiva patronului roman si a celui german. Germanul are un risc mare angajand pe cei 14 amploaiati deoarece camera de munca germana il obliga sa plateasca fiecarui ( eventual) disponibilizat daune echivalente a cel putin 12 salarii pe cand in Ro patronul roman e obligat sa le plateasca numai salariul pe 20 zile."
Atat as avea de adaugat ...daca derulezi o afacere clasica...te omoara sistemul...daca esti din sistem...Romania e sansa ta...n-ai ce cauta in Germania ...
Daca ai un business pretentios...inaccesibil capacitatilor intelectuale securiste...ai putea reusi in Romania...dar un astfel de business mai bine l-ai derula...in alta tara...chiar si cu romani...dar in alta tara...
Si pana la urma de ce ii doare pe unii asa tare cu balonul asta ? Sunt probleme mult mai grave in tara asta. Daca se va dezumfla, ce vom mai discuta ? Poate reumflarea lui.
@corry
Esenta problemelor romanesti ... e in zona imobiliara...inflatie...crestere fantasmagorica a PIB-ului...tepe...
Ce motiv avem sa omitem subiectul???
Te deranjam in procesul de "pescuire"??? Stai fara grija...daca n-ai prins nimic pana acum...de acum inainte ai sa traiesti din amintirea valorii virtuale a "economiilor" tale...si atat.
Daca nu ma insel Corry e Gigi Castron. Un vechi "prieten":) Bine ai revenit. Daca tot ti se pare inutil sa discutam, atunci de ce ai revenit?
Corry dixit:
"Si pana la urma de ce ii doare pe unii asa tare cu balonul asta ? Sunt probleme mult mai grave in tara asta. Daca se va dezumfla, ce vom mai discuta ? Poate reumflarea lui."
Nu sunt probleme mai grave decat asta in Romania. Nu sunt nici in America,la ora actuala probleme mai grave decat cele cauzate de balonul lor imobiliar, dar cel putin ei incearca sa le rezolve prin politici publice, nu ascund gunoiul dupa usa. De ce nu-i interzici si BNR sa discute problema? Pur si simplu e cea mai grava problema economica pe care o are Romania, s-a terminat cu nesimtirea imobiliara. Sectorul va fi probabil curatat de pitecantropi si se va popula cu profesionisti.
Pe cat pui pariu ca vor fi si trasi la raspundere?
Trasi la raspundere...retroactiv este mai greu,dar in banci,la nivel de management vor pleca multi,sper ca si meseria de evaluator va avea la baza alte coordonate si nu intrebarea :"LA CAT VA TREBUIE SA FIE EVALUAT CA SA LUATI CREDITUL?EU IAU PENTRU ASTA,1000 EURO".
Mariana dixit:
"Trasi la raspundere...retroactiv este mai greu"
Rispondo dicens:
Anticipat e si mai greu.
Ideal ar fi in timpul derularii,nu?
Un nou articol din seria dezumflare:
http://cotidianul.ro/index.php?id=17509&art=42467&cHash=a6cefc68c9
de acord, o sa vin cu dovezi concrete in momentul vanzarii. datele s-au mai schimbat putin, garsoniera se vinde 90.500, vineri se semneaza antecontractul. mai m-au sunat doua agentii pentru vizionare, le-am spus sa revina sambata.
eu v-am spus ce se intampla in piata, nu am interesul sa o influentez, nu mai am zece garsoniere de vandut.
parerea mea este ca preturile vor mai creste un pic la comunistele de dupa 80 iar la celelalte va fluctua usor, daca ma gandesc la ce se intampla in zona titan.
revin cu detalii...
Unii au inceput sa devina nepoliticosi pe blogul asta...si fiecare cu motivul lui, cred. Nu sariti la gatul lui Nicanor!
Va zic eu o situatie reala, din dec 2007, niste prieteni au cumparat garsoniera pe Bd Mircea Voda, langa Camera de Comert cu 110000 E. Asta e, inca mai conteaza zona unde cumperi, si desi admit ca preturile sunt foarte mari, sunt de acord ca o garsoniera in zona buna sa coste mai mult decat in zone ca 2 Cocosi, Mogosoaia sau mai stiu eu prin ce fundaturi.
Mariana
Se vede ca nu ai avut de-a face cu o achizitie in ultimul timp. Eu am cumparat in nov o locuinta si am mai scris pe acest blog, banca mi-a evaluat-o la 125 000 euro, iar trnazacti s-a facut la 121 000. Deci, bancile supra-evalueaza, nu numai ca te intreaba de cat ai nevoi, ci te tenteaza cu mai mult
Culmea este ca am platit si asigurarea la nivelul zonei, adica tot la 125 000 euro. Fara comentarii...asigurarile se fac la valoarea de medie de piata a unei locuinte, iar nu la valoarea achizitiei, pt a-ti putea propune o locuinta similara ca si confort, zona ...in caz de dauna totala.
Cat despre postarea lui Nicanor, da, locuintele se vand la pretul cerut de proprietar *daca acesta este corelat cu pretul pietei ) cam in 2-3 saptamani. Si eu am patit la fel, doream sa cumpar ceva, am incercat sa negociez prea mult fata de pretul propus, cand amvrut sa revin asupra propunerii, locuinta se vanduse deja in 3 sapt de la publicarea primului anunt. Paradoxal sau nu, asta e realitatea. asta nu inseamna ca nu e posibila scaderea, ci doar ca acesta este in momentul de fata ritmul pietei. Mai multe persoane care au vandut (cunostinte)mi-au confirmat ca au vandut f repede (2-4 sapt) si la pretul cerut. Aberant sau nu, dar asta este!
De acord ca nu am avut eu personal nevoie credit sau de evaluare,am insa colega care a vandut in septembrie un apartament in Giurgiului si a venit cumparatorul cu evaluatorul.Ea mi-a redat discutia ce a avut loc in fata ei,cu privire la cat ii trebuia de evaluat astfel urmand sa obtina potentialul cumparator banii de la banca.
De asemenea,au loc vanzari,eu nu am susutinut niciodata contrariul:stiu apartament patru camere vandut in Pantelimon acum o luna,ce-i drept,mult mai jos decat visase proprietarul.Doar ca avea nevoie de bani urgent si asteptase deja doua luni.
Dobanda a crescut de la 8 la 9%...sa-i fie ţărâna uşoară... pietei imobiliare...
Creditele ptr locuinte sunt facute in Euro.
Cresterea de dobanda la leu ar cam duce la scumprea leului si ieftinirea Euro. De fapt piata imobiliara capata o gura de oxigen....pana dupa alegeri probabil? Alea din toamna? Alea prezidentiale? Pana nu mai are BNR resurse?
@tom
"Creditele ptr locuinte sunt facute in Euro."
E Ordonanta de Urgenta sau Hotarare de Guvern??? Stiu...e Directiva CE!!!
@tom
"Decizia de majorarea a dobânzilor în lei afectează masa monetară în lei, în timp ce majorarea provizioanelor la creditele în valută, în condiţiile menţinerii ratelor rezervelor minime obligatorii, a fost făcută cu scopul de a tempera avansul creditelor în valută", a explicat pentru NewsIn şi economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
http://www.tmctv.ro/articol_30599/analisti__decizia_bnr_va_duce_la_aprecierea_leului_si_la_scumpirea_creditelor.html
Ok, deci pe langa cresterea dobanzii a mai decis si cresterea provizioanelor la creditele in valuta. Are idee cineva cam cu cat va creste dobanda la creditele in Euro? Sau nu se poate calcula inca doar din ce apare prin ziare?
Tom:
" de dobanda la leu ar cam duce la scumprea leului si ieftinirea Euro. De fapt piata imobiliara capata o gura de oxigen"
Desigur, ca asta a fost si intentia BNR, de a produce suportul pentru cresterea de 30 la imobiliare prognozata de Zilisteanu pentru 2008. Inspirati adanc gura asta de oxigen.
Poate va era dor de o veche melodie: Pretul la inchiriere pentru garsoniere va creste anul acesta cu 10-15%
via
http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/37688/Pretul-la-inchiriere-pentru-garsoniere-va-creste-anul-acesta-cu-10-15.html
Eu zic ca poza face toti banii... :)
Ce ziceati de descrestere/ spargere/ desumflare? Sunt unii care pun mereu gura pe balon si sufla. Oare sa fie de la latexu' de vina? :D
aaa, scuze, m-am prins.
Coldwell-ul "a investit" in mani..., in stire voiam sa zic.
Stie cineva cata costa un articol din asta?
QUOTE (horia)
Eu zic ca poza face toti banii... :)
poza e potrivita si pentru asta :D
http://www.infonews.ro/art_94956_Economic-Previziuni_sumbre_pentru_2008_-_Apartamentele_vechi_se_vor_scumpi_cu_25.html
ZILISTEANU LOVESTE DIN NOU !
Pt cine nu s-a uitat aseara la TV, oracolul Zilisteanu a fost din nou plimbat ca sfintele moaste pe la diverse televiziuni. Vestile? Evident, cresterea preturilor.
a)Mai intai pe TVR, Zilisteanu comenteaza cresterea dobanzilor la credite. Concluzia nr 1: Unii nu-si vor mai putea permite sa cumpere apartamente noi. Nu ni se spune ce se intampla in cazul acesta cu pretul apartamentelor noi dar ni se prezinta
Concluzia nr 2: Cei ce nu-si vor mai permite apartamente noi se vor reorienta spre cele vechi si prin urmare pretul acestora va creste cu 20%. Evrika !!!
b) Mai tarziu pe Money Channel, glasul suav al lui Zilisteanu isi lanseaza analizele prin telefon.
In primul rand, ma frapeaza un fapt exceptional. Nu se stie prin ce metode magice Zilisteanu a calculat exact cererea solvabila in Bucuresti: 20000 unitati!! Asadar, intrucat in Buc s-au dat in folosinta doar vreo 4000 de unitati noi in 2007 (sau atatea vor fi in 2008 n-am inteles exact) prin urmare criza subprime, scumpirea creditelor, etc nu vor avea nici o influenta asupra pietii din Romania. Chiar daca vreo 4000 din cei 20000 nu-si vor maipermite credite tot raman 16000 care oricum sunt mult mai multi fata de 4000 cat e oferta. Concluzia : preturile vor continua sa creasca!
Insa surpriza, cireasa de pe tort, apare la sfarsit. Intrebat de moderator, Radu Soviani cred, in ce ar sfatui "investitorii" sa bage bani pe piata imobiliara, Mr Z zice: in terenuri !! (sic!)
Eu am o mare nelamurire: De ce niciodata in aceste emisiuni in care apar "analistii" imobiliari nu exista niciodata un invitat sau moderator care sa-i si contrazica, sa vina cineva si cu o parere, un argument contrar! Pe orice alte subiecte exista intotdeauna controverse majore, in schimb cand vine vorba de imobiliare la TV este o armonie totala!!
@scippio
Am vazut si eu masacrul cu prosti!
Era unu intre doua varste care l-a fortat pe Zilisteanu sa precizeze faptul ca in 2007 au fost cumparate vreo 300 de apartamente noi, dar contrar inceputului promitator a dorit sa-i scoata din cap lui Zilisteanu si telespectatorilor emotivi tendinta spre vechi. Adica, a spus ca piata de vechi EXPIRA, bineinteles cu atingere directa spre logo-ul ACUM E MOMENTUL PENTRU NOU!
Totusi, Zilisteanu chiar daca nu ara capacitate de analiza si sinteza, fiind luat la intrebari, a inceput sa scape din ...apucaturile personale. Deci, el n-ar investi in apartamente acum pentru ca in tarile dezvoltate evolutia imobiliarelor e sinusoidala, iar la noi a fost doar crestere...URMEAZA PRABUSIREA...dar ar investi in terenuri chiar daca la noi preturile sunt duble fata de Ungaria.
Explicatia la ...investitia in vechi in loc de nou isi are radacinile in mediul profesional in care se invarte Zilisteanu. O mana de disperati...vor apartamente ca simt ei ca irosesc bani pe chirie si atunci cumpara oricand, oricat si, bineinteles, ORICE, dar asta nu poate fi baza pentru o piata imobiliara lipsita de speculanti cumparatori.
Iarasi, cifrele de 100 000 cerere solvabila la nivel national e o minciuna oribila. Poate 100 000 sunt solvabili, dar nu toti intra la cerere...multi dintre ei, cel mai probabil, vand la ora asta...CUI??? Buna intrebare!!!
În România 99% (nouăzeci şi nouă la sută, nu o zic în derâdere, ci chiar cred în procentul ăsta) habar nu au să-şi calculeze dobânda la un credit sau la un depozit bancar. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: până acum nu au avut nevoie. Indiferent ce au făcut cu banii, banii s-au înmulţit. De aceea nu e de mirare că mai există încă disperaţi care de îndată ce fac rost de purcoiul de bani îi tezaurizează în betoane. Dar aceştia sunt din ce în ce mai puţini, tranzacţiile pe segmentul "vechi" au fost anul trecut la 50% faţă de 2006, ceea ce înseamnă că dacă ritmul continuă şi anul ăsta (şi toate semnele duc spre un asemenea deznodământ) tranzacţiile vor intra pe curba descendentă.
Pe de altă parte, măsurile BNR, schimbarea de macaz a mass-media şi preconizatele măsuri administrative (în special realizarea primului indice imobiliar oficial) arată că undeva acolo, sus, s-a înţeles ce înseamnă o piaţă imobiliară supergonflată dpdv economic şi încep să se ia măsurile pentru dezumflarea ei...
Masuri de dezumflare a suportului, adica a creditului supraumflat.
Imobiliarii nu sunt decat marionete scoase in fata.
@horia
Pretul e acelasi ca la reclame, si se calculeaza la centimetrul de pagina ocupat. Sa ma explic: o reclama simpla de jumate de pagina intr-un ziar national costa anul trecut undeva la 1000 de euro/zi. Daca mai vroiai si o jumate de pagina de articol despre cum se umfla pretul la imobiliare, cumparai matale aceeasi reclama cu 2000 de EUR.
Cum se face ca Zilisteanu a fost singurul intrebat aseara la TVR 2???Mai ieri spunea ca va creste piata cu 20% pe an in urmatorii 10 de ani,va amintiti?Eu l-am auzit cu urechile mele!Cata lume l-o fi ascultat si l-a fi crezut orbeste?Acum a intors-o.Incep sa cred ca cineva il foloseste pe prost si pana nu e si fudul...
Pentru a vedea balonul desumflandu-se ar trebui o criza economica de proportii, si cu toate ca exista semne de neliniste in piata, nu cred ca ajuta pe cineva adancirea crizei. Asa ca mai evaluati odata inainte sa va bucurati pentru ca tot noi vom trage ponoasele: taxe mai multe si mai mari, dobanzi mai mari, poate si un TVA mai maricel sau impozite mai frumusele pe venituri si pe proprietati, samd.
@corry
Efectele vor fi in buzunarele creditatilor, bancilor private si ale speculatorilor.
Ce treaba are "poporul" cu asta?
Ce-i cu TVA-ul??? Taxe mai mari???
Avem tot dreptul sa ne bucuram ca nu ne-am lasat prostiti de toti smenarii care au plecat de la ipoteza ca romanii sunt usor de pacalit. Au regizat un "pachet informativ", dar in era Internetului si a granitelor...deschise nu poti sa prostesti ...in totalitate...prin urmare, procentul e nesemnificativ.
Uitati-va putin la filmuletul asta:
http://www.youtube.com/watch?v=sM7bcDu04os
Ce previziuni in se faceau in America in decembrie 2006 despre evolutia imobiliarelor in 2007...
10-15% appreciation :)
Observati cum rad 2 "analisti" cand aud parerea ca preturile or sa se duca la vale in 2007.
@corry
Dupa umila mea parere o eventuala dezumflare a balonului imobiliar in Romania n-ar echivala neaparat cu o criza economica foarte mare. Nici macar cu pierderi pentru industria constructiilor sau a proiectelor imobiliare.
Pentru ca spre deosebire de criza subprime din America sau criza care se contureaza deja in UK si in Spania la noi cauzele profunde ale balonului sunt diferite. La ei este usurinta cu care s-au dat/luat credite pe baza unor venituri incerte sau insuficiente. Sigur ca asta a stimulat si entuziasmul si a generat cerere ce a condus la crestera preturilor dar nu intr-o masura asa de aberanta ca la noi.
La noi, sunt de acord cu cei care spun ca gradul de risc al portofoliului de credite nu este chiar asa mare. Pt ca la noi cauzele profunde ale balonului sunt, in opinia mea, altele si anume: psihoza creata prin colaborarea interesata a mass-media, banii negri si incultura si ingamfarea prosteasca a romanului alimentate de stadiul de pionierat al pietelor de la noi care s-au caracterizat prin ani de crestere continua no matter what.
Si asa s-a ajuns ca un apt intr-un bloc construit cu 500-600 euro/mp sa fie vandut cu 2000 euro/mp.
Este clar ca daca dezvoltatorul ar vinde doar cu 1000 euro/mp nu numai ca n-ar da faliment ba chiar tot ar obtine un profit mult mai mare decat se poate obtine in tarile occidentale.
Despre asta nu vorbeste nimeni la noi si se creeaza impresia ca daca maine scad preturile cu 5% , gata vin falimente in lant. Sau daca se mareste pretul fortei de munca cu 5% gata trebuie sa creasca si pretul imobilelor cu 5% de parca baietii ar lucra cu marja de profit de 1%.
La noi 30% -50% din totalul apartamentelor noi sunt cumparate de speculatori ceea ce este foarte mult. Acestia sunt oameni sau firme care dispun de bani cash si cumpara de multe ori din faza de proiect ca sa revanda dupa finalizare, la un pret mai mare amaratilor care isi iau credit imobiliar.
Ori dezumflarea balonului n-ar insemna nimic altceva decat micsorarea numkarului de speculatori in favoarea utilizatorilor finali. Iar pentru asta nu trebuie sa se intample cine stie ce minuni ci e suficient ca speculatorii sa vada ca preturile nu mai cresc asa repede si consistent si ca apartamentele nu-si mai gasesc asa usor cumparatori la preturile pe care le vor ei. Iar asta se poate intampla daca tot mai multi oameni sunt depasiti ca putere de cumparare de preturi si daca monopolul psihozei din mass media incepe sa fie spart astfel incat oamenii sa mai auda si alte pareri nu doar sa le fie indusa disperarea sa faca orice sacrificii si sa cumpere la orice pret ca oricum maine va fi mai scump.
Deci, daca stai sa te gandesti cine ar pierde prin scaderea preturilor? Cu adevarat n-ar pierde decat speculatorii. Dezvoltatorii as avea profituri mai mici dar inca substantiale, bancile, mai multa lume care chiar are nevoie si-ar putea permite sa cumpere un apartament or asta ar insemna ca ar fi in continuare de lucru garla pt constructori si toate industriile conexe, bancile ar da in continuare credite imobiliare, la valori mai mici dar mai multe..singurii care ies cu adevarat din tablou sunt doar speculatorii!
@Scippio
"Deci, daca stai sa te gandesti cine ar pierde prin scaderea preturilor? Cu adevarat n-ar pierde decat speculatorii"
As mai adauga doua categorii:
1.cateva mii (sau poate zeci de mii) de oameni care si-au luat casa pe credit la preturi umflate, si care timp de 20 de ani vor fi frustrati sa plateasca rate frustrant de mari cand se uita care e nivelul preturilor. De pierdut casa nu cred ca o vor pierde multi, strang din dinti si tot platesc.
2. Angajatii din bancile de la colt de bloc. Cand o sa se sparga petrecerea creditarii imobiliare banca de la colt de bloc care acum 5 ani era alimentara o sa redevina alimentara. Sau ma rog, shaormarie.
@Norman Bates
Oamenii, "poporul", nu vor să înţeleagă că nu există specialişti care să-i sfătuiască "moca" pe ei, după care ...să se ducă "toţi-turmă" sa facă...nu-ş-ce.
Exemplu:
"Vai tu, a zis Zilişteanu că se scumpesc creditele şi se vor cumpăra apartamentele vechi. Eu zic să nu vinzi acum, fată, că vor mai creşte. Doar dacă vine unu' de-ţi dă toţi banii şi-ţi promite că va fi sclavul tău toată viaţa şi toate generaţiile lui de moştenitori...abia atunci să cedezi."
Buna ziua tuturor!
Pe aceasta tema cred ca se poate discuta la nesfarsit. Sunt de aceeasi parere cu aristotelcostel ca aproape nimeni nu poate preconiza trendul pietei. Si la nou, si la vechi. Personal opinez ca apartamentele nou construite sunt mai susceptibile de o usoara ieftinire fata de cele vechi. In primul rand TREBUIE RECUPERATI BANII INVESTITI. In al doilea rand, cumparatorii de apartamente vechi sunt in majoritate end useri si oameni relativ saraci si respectiva locuinta este cel mai de pret bun pe care-l poseda. In al treilea rand pretul locuintelor a crescut foarte mult fata de cresterea veniturilor cetatenilor. Si a indeplini conditiile pentru a obtine un credit imobiliar a devenit mai greu. In restul lumii civilizate, incepand de pe la 40 de ani oamenii/salariatii/cetatenii obisnuiti obtin casa lor proprietate. Mobilitatea fortei de munca este mult mai mare decat la noi iar ei pornesc in viata cunoscand acest lucru. Nu este nicio tragedie daca pana la 30 de ani nu ti-ai cumparat sau contractat un credit pentru propria casa. Noi, romanii, urmarim o finalitate imediata si o siguranta pe veci legate de spatiul locativ. Nu este normal; trebuie sa investesti si in tine, in educatie, vacante etc.
Pe de alta parte, peste tot in lume(Europa, America) pretul proprietatii a crescut. In Marea Britanie, de exemplu, au fost cresteri de 8-12% pe an pentru locuinte relativ noi dar...NUMAI IN ZONE APROPIATE DE LONDRA SI INTENS CURTATE mai ales de tineri prosperi. Unde exista oportunitati si tendinte de crestere si preturile vor avea acelasi comportament. Gasesc oarecum normala evolutia preturilor in capitala, Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara etc dar anormala pentru un orasel fara un viitor prosper in imediata perioada de timp. In vest s-a ajuns la o saturatie a pietei, la o structurare a ofertei si se pot face unele previziuni pe cand la noi inca nu. Deh, la noi mai sunt si multi bani negri exact la patura doritoare de apartamente pe cand la ei doar emigrantii aud de "black". Ei, se vor ordona si la noi aceste lucruri odata, pacat ca nu ne putem dezlipi de moda miorotica si ca multi vor plati destul pentru scump si slab calitativ.
Oameni buni,
Primii mei fini au avunt un teren de vanzare in Catzelu. Au luat pe el 150.000EUR.
Mai au si un teren intravilan pentru casa (cu utilitati etc.).
Ce credeti ca au facut cu banii?
Da, ati ghicit:
si-au contractat un apartament in bloc nou, ce va fi gata intr-un an si pe care vor sa-l transforme in trei camere (alea de trei camere sareau peste 200.000). Si mai cumpara si locul de parcare cu 5000EUR.
I-am renegat (glumesc, fireste)!
Si Money Express sxcrfie despre o posibila inversare a trendului pe piata imobiliara:
http://www.moneyexpress.ro/articol_11906_61/piata_imobiliara_da_semne_de_incetinire.html
Norman,acesti "dezvoltatori" au devenit in mare majoritate speculatori,toti au angajate credite pe teoreticele vanzari supraevaluate,planurile lor de viitor sunt pe 2000 euro/mp,unii au cumparat noi terenuri-si ele mult supraevaluate, pe care sa inceapa concomitent o alta constructie,au cheltuit pe utilaje sau pe distractii si pe propriul jeep,o parte din avansurile primite.Au,in general,antamate lucrari contand pe aceste preturi de vanzare.
http://www.moneyexpress.ro/articol_11906_61/piata_imobiliara_da_semne_de_incetinire.html
@m&m
"Sunt de aceeasi parere cu aristotelcostel ca aproape nimeni nu poate preconiza trendul pietei."
Bonibon, eu nu-mi aduc aminte sa fi spus ca piata nu se prabuseste.
De fapt, atat am spus, piata imobiliara se prabuseste.
Ce preconizari iti lipsesc?
N-ai sa crezi pana cand nu se pronunta Zilisteanu???
Tom spunea...
Creditele ptr locuinte sunt facute in Euro.
Cresterea de dobanda la leu ar cam duce la scumprea leului si ieftinirea Euro. De fapt piata imobiliara capata o gura de oxigen....pana dupa alegeri probabil? Alea din toamna? Alea prezidentiale? Pana nu mai are BNR resurse?
04 februarie 2008 17:08
Gata gura de oxigen? Intelegi (astazi)de ce ti-am spus sa inspiri adanc(ieri)?
Cate proprietati ai vandut ieri?
@AlexDumitrascu
Draga Alex,
vreau sa te intreb urmatorul lucru: Cand crezi tu ca se desumfla balonul imobiliar din Romania mai repede? Cand e Euro 40 de mii, sau cand e Euro 30 de mii?
Observ din cand in cand niste postari "talibanice" in care unii oameni care frecventeaza forumul se lanseaza sa acuze intr-un stil agresiv opiniile.
"Cate proprietati ai vandut ieri?"
Un atac incalificabil. Forumul guvernarea.ro este al tau. Poti vedea de unde primesti vizita mea daca tot te preocupa meseria mea si eventuala mea implicare activa in piata imobiliara, si te vei lamuri cu adevarat care imi e profesia.
Numai bine.
Taliban hai sa zicem, dar taliban incalificabil nu e prea mult?
Mi-am exprimat intotdeauna opinia diferita de a altora, ca in Romania Balonul nu se va desumfla, ci va crapa cu zgomot si paguba.
Imi bazez opinia tocmai pe inconstienta unor imobiliari care nu se stie de ce prefera sa tot sufle in balon, decat sa accepte o dezumflare onorabila care le-ar permite eventual sa se si retraga cumva.
Mi s-a parut monstruos de "imobiliar" sa spuna cineva ca o crestere de doi bani a leului e o "gura de oxigen" pentru piata imobiliara. Cresterea dobanzii de politica monetara nu determina "caderea euro", asta nu se poate face decat prin vanzari de euro masive si...iresponsabile.
Schimbarea durabila a trendului, nu vine de la BNR trebuie sa vina de la economie si de la administratie.
In continuare, euro va avea o evolutie oscilanta pe termen mediu, nu stim care e valoarea in jurul careia se va stabiliza cat de cat(ma rog, eu presupun}. Masurile BNR au drept scop in principal prevenirea variatiilor foarte bruste ale cursului, si strangerea de lei de pe piata in vederea combaterii inflatiei.
Inflatie nu inseamna nici pe departe "prabusirea leului", asta e doar un factor favorizant.
Alt scop al interventiei BNR este limitarea creditarii, mai ales a celei in euro, pentru a proteja populatia impotriva riscului valutar.
BNR nu e deranjata atat de valoarea mare a euro, care pana la urma stimuleaza exporturile si mai netezeste dezechilibrele, cat mai ales de mecanismele care genereaza inflatie, si anume creditul de consum sau imobiliar, si spirala preturi salarii.
"Taliban hai sa zicem, dar taliban incalificabil nu e prea mult?"
E talibanic modul agresiv in care ataci uneori oameni cu o alta parere decat tine, iar cand "ma faci" :D agent imobilar ma jignesti (Manole sa nu se simta jignit in caz e intr-adevar agent imobilar), vad rosu in fata ochilor si incerc sa nu calific actiunea escaladand conflictul. Vezi tu Alex, eu chiar nu am interese nici in a cumpara, nici in a vinde in Romania.
"Mi s-a parut monstruos de "imobiliar" sa spuna cineva ca o crestere de doi bani a leului e o "gura de oxigen" pentru piata imobiliara."
Eu am zis ca un nivel scazut al Euro amana desumflarea (ma rog, prabusirea daca se desumfla repede) pietei imobiliare. Imi mentin parerea. Ce mi se pare mie monstruos e ca sunt acuzat de a fi agent imobiliar, desi am certuri cu romanii si devin antipatic cand le arat cat de gol e imparatul... Dar na! E usor sa arunci cu noroi dambovitean Alex...
@tom
Banuiesc ca eu îţi par cel mai taliban dintre toţi.
Când un sistem îşi propune să umfle PIB-ul prin promovarea speculaţiilor imobiliare în detrimentul end-user-ilor români, n-am de ce să am opinii prosistem.
Ca şi Alex, consider că piaţa va plezni pentru că a crescut exclusiv datorită speculaţiilor şi manipulării, iar în lipsa acestor două elemente rămâne o cerere reală transformată peste noapte în "necesitate expectativă".
Că vor vinde sau nu speculatorii e problema lor... dacă se vor baza, pe lângă evoluţia sinusoidală, pe desfăşurătoarea crescătoare (Zilişteanu's view), dar la jumătate din actualele valori de pe piaţa imobiliară se va mai ajunge ...peste 20 de ani.
O serie de 4 filmulete care dureaza adunate cam 30 minute si explica ce se intampla in state.
http://www.youtube.com/watch?v=gJULu9oH1Og&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=-FWT8bklPrE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=WUiPk1iQdFw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=FrwXU7zvKzU&feature=related
Verificam daca se poate comenta un post mai vechi.
Se poate. :)
Trimiteți un comentariu