Chiar azi am asistat la o discuţie tv între dl. Bogdan Chirieac, dl. Adrian Vasilescu şi dl. Pogea.
Dl. Vasilescu a ţinut să ne asigure că oricine vorbeşte de un euro la 5 lei "minte" şi că nimeni nu poate face niciun fel de previziuni cu privire la curs. Cu alte cuvinte, leul e sub control. Dl. Pogea i-a asigurat pe pensionari să fie liniştiţi, că pensiile vor veni la timp. Avem bani.
Să înţelegem, aşadar, că problema din aprilie s-a depăşit. Aşa ne anunţase dl. Boc. "Nu am fost departe de un asemenea moment [de a nu mai putea plăti pensiile şi salariile bugetarilor]. Am depăşit momentul, vârful acela, sper să nu mai apară altul. Dar am făcut eforturi, am echilibrat, am plătit salariile şi pensiile la timp, cu banii pe care îi avem în buget, cu prevederile bugetare", a spus Boc pe la începutul acestei luni (sursa).
Ok. Atunci de ce au apărut în luna mai pensii date în bancnote noi, cu serii succesive?
[informaţie preluată de pe forumul lui Alex şi verificată de mine personal cu pensiile celor pe care-i cunosc]
Crăciunul uzurpat
Acum 5 ore
59 de comentarii:
manole, romanai are un avantaj strategic asupra celorlalte state din uniunea europeana si fata de sua, avantajul balcanic!
intr-o criza in care mascarea datelor reale, manipularea, minciuna, raportarea unor date statistice false si intcomiea unor raporturi favorabile propriei economii, romania nu poate avea probleme. romanii au fost obisnuiti sa creada in raportare productiei record la hectar, a depasirii planurilor cincinale, a situatiei stralucitoare din epoca de aur...
evident, totul s-a terminat si se va termina si de caeast data prin colaps total, dar pana in ultimul moment veti auzi aceeasi poveste: avem bani gramada, leul este foarte puternic, economia duduie, la noi nu e criza, pretul maghernitzelor din romaia e la fel de mare ca al aparamentlor din viena si paris, preturile nu au cum sa scada ca e "cerere mare" si multe alte dume specifice economiilor subdezvoltate care se mai mentin la suprafata pentru o periada scurta prin aceste mici trucuri.
este ultimul show, resursele se vor epuiza rapid, povara cheltuielilor bugetare va apasa din ce in ce mai mult pe umerii contribililor, tiparnitza va scoate fum din ce in ce mai gros si va fi din ce in ce mai greu de ascuns...
"aveti euro in buzunare ? nuuuuuu. cu guvernul condus de emil boc veti avea" :)
poate lei... mici si multi.
Nu au inca motive sa tipareasca moneda, mai se pot imprumuta de pe piata bancara.
Au dat drumul la rezervele de bani lichizi pentru a compensa lipsa de moneda din circulatie. Cata vreme populatie nu mai arunca banii in delir si ii tine la saltea nu au ce face. Cresc masa monetara aflata in circulatie bazandu-se pe faptul ca populatie nu va asalta cursul de schimb...
revenind la "prima casa" care nu e prima casa :))
http://www.gandul.info/economia/prima-casa-nu-e-prima-casa-poti-sa-iei-credit-si-daca-ai-mai-avut-casa.html?3936;4466188
mda, chestia cu bancnotele am observat-o din februarie la bancnotele de 10 lei. sunt bancnote din emisia 1 decembrie 2008 si sunt mai decolorate.
tiparnita e in functiune de anul trecut fix dupa atacul asupra leutului nostru drag.
totusi intreaga increngatura de la atac la tiparnita imi scapa.
Eu nu-i inteleg pe stimabilii care spun ca varful din aprilie a fost depasit. Ce s-a intamplat in mai ? A crescut productia industriala, au crescut exporturile, a scazut somajul, si-au revenit capsunarii. Ce minune s-a intamplat in afara de ultima cinzeaca luata pe caiet de la FMI ?
pai s-au intaplat tocmai banii de la fmi, deci pana ii cheltuiesc si pe aia ne mai distram...
Manole, o intrebare: te astepti ca leul nostru sa mai sufere un soc similar celul din ianuarie 2009?
Si a doua: cand vezi lucrul asta cel mai probabil? Asta e mai grea, e necesar sa ai globul de cristal la indemana.
PS: eu as miza pe un ianuarie 2010 cu mici framantari in toamna asta (similar experientei de octombrie 2008 - ianuarie 2009)
@dcg: Eu personal m-am obişnuit cu discursul iezuit al autorităţilor noastre ("iezuit", ca în Scrisorile provinciale ale lui Pascal...)
Cu voce tare: "Leul e sub control!" (cu voce joasă, să nu mai audă nimeni: "...momentan...")
Cu voce tare: "Am trecut de punctul minim al crizei!" (cu voce joasă: "...de până acum...")
Cu voce tare: "Mărim pensiile cu 50%!" (cu voce joasă: "...dacă vom avea cum...")
etc.
E şi ăsta un mod de a spune adevărul.
Concluziile, despre ceea ce cred eu, le trageţi voi. Din principiu am o neîncredere cronică în mesajele venite dinspre factorii de decizie.
Un raspuns destul de transant. Cred ca nu o sa ma prinda alegerile din toamna cu ouale puse in doua cosuri... o sa-i las sa mizeze pe leu doar pe cei cu nervii tari.
"Hubble spunea...
Eu nu-i inteleg pe stimabilii care spun ca varful din aprilie a fost depasit."
Simplu. Se citeste asa: urmeaza alte varfuri!
Dupa mintea mea ne paste o recesiune in L.
dcg
Eu ma astept sa inceapa criza.
@all
legat de cursul leu/euro/$, cum credeti ca va fi influentat de o accentuare a inflatiei pe principalele valute ?
am citit pe blogul Scenarii economice urmatoarea idee:Singura concluzie care o pot desprinde: acum este momentul transferului lichiditatilor in active reale, valoarea prezenta a banilor urmand sa fie afectata consistent de inflatie.dcg, eu zic ca ouăle trebuie schimbate pe faina, malai.
eu am oo`le in cosul euro dar ma gandesc ca pana in toamana sa cumpar nu teren, o casa in oras daca prind un pret bun. incep sa nu mai am incredere in niste hartii colorate.
@Nelu Pionieru
Articolul ala vorbe despre dolar.
In zona euro inflatia nu a fost atat de joasta niciodata. Iar daca inflatia va creste, BCE va ridica imediat rata dobanzii.
Nu putem compara, dupa opinia mea, comportamentul bce cu criminalii fed-ului. Eu deocamdata nu m-as preocupa pentru euro. Sa vedem ce vor decide in 4 iunie, dar, cred ca inflatia nu este o problema europeana, ci o problema a falitilor americani.
In plus, inflatia nu e sigur ca va salva nici macar curul americanilor.
Cu somajul in halul in care e, salariile nu au nici o sansa sa creasaca. Iar fara crestere de salarii nu pot sa se inflationeze afara din rahat.
Sigur, painea, rosiile si ceapa s-ar putea sa coste din ce in ce mai mult. Dar imobilele vor costa din ce in ce mai putin, in urmatorii 3-4-5-6 ani, mergand tot in jos.
Problema e ca daca vrei sa cumperi acum, cumperi in plin bulltrap. Parerea mea e ca preturile ar mai trebui sa scada cam la jumatatea celor curente ca sa fie macar aproape de valoarea reala, nu chilipir. Pentru chilipir trebuie sa astepti inca vreun an si sa ai cash.
In plus, cam acum un an, gurile rele tot asta anuntau: inflatie, prabusirea valutelor si cresterea aurului. Nu prea s-au materializat. De ce sa cred ca se vor materializa acum?
Si toate odata?! Pai monezile sunt unitati de valoare relativa. CE isi creste valoarea atat de mult incat relativ la el banii sa nu mai insemne nimic? Aurul? E tot o valuta fara valoare absoluta. Petrolul? Avem prea mult pentru o economie in recesiune. Creste acum doar din cauza speculatiilor de crestere. Imobiliarele? Pai asta CONDUC crash-ul: sunt prea multe, si lumea nu si le permite.
In concluzie: toate valorile nu pot cadea simultan pt ca ele au valoare doar una relativ la alta. Daca doar unele cad, e greu sa ghicesti castigatorul dar eu cred in euro si stau departe de imobiliare. Imobiliare sunt in continuare mult prea scumpe, inflexibile si au un ROI mai prost decat depozitul in euro la banca.
Miscarea mea personala a fost sa diversific bancile si valutele. Am facut-o in ian 08 cand au inceput zvonurile de caderi iminente. Unele valute mi-au crescut, altele au scazut relativ, dar per total am iesit foarte in castig chiar si numai din dobanzi.
M-am uitat sa diversific si prin imobiliare dar nu am gasit oferte care de valoare la preturi rezonabile. Asa ca am ramas in asteptare.
@pionelu
Internet bubble (1996-2000)
Real-estate bubble (2002-2006)
Mortgage-backed security bubble (2002- 2007)
Equity bubble (2003-3007)
Commodity bubble (2004-2008)
Deci, "buli pi" făină şi fasole... aurită deja fură.
?Un deceniu? de pauză în creditare... ipotecară s-ar putea să nu-ţi ajute în investiţia în terenuri şi case.
Alte bule globale cu participarea tuturor turmelor fizice eu nu le mai văd posibile.
@Nok
iti inteleg logica, insa piata a evoluat ilogic in ultima vreme, orice e posibil.
parerea mea e ca doar noi urmarim profitul, astia micii, am impresia ca scopul alor mari e altul, si anume sa ne bage pe noi astia micii in rahat (adica in datorii);de ce? pen' ca atunci jucam dupa cum canta muzicuta...
in concluzie, orice ai face, evita capcana si nu te baga in credite (a se citi rahat)
oricum esti la mana lor (ca doar ei tiparesc hartiile colorate din buzunarul tau), dar cel putin nu datorezi la nimeni nimic...
nelu pionieru, casa in oras e ok dar doar pentru sufletul tau - ca sa stai in ea. Ca investitie e cea mai proasta idee in vremurilea astea.
nu ma gandeam ca la o investitie care sa produca bani. la ce dobanzi se acorda acum, pastrarea ieuroilor la banci, probabil e cea mai buna afacere.
totusi o proprietate ar fi ceva concret, nu doar posibila maculatura ca ieurorii.
legat de preturile cashilor, asta e alta poveste. m-as baga doar daca as gasi un pret real, nu balariile de acum, care cica sunt de criza.
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/853181/SENATUL-EVZ-Imnuri-contra-Europei/
Pe interbancar acum 1 EUR = 4.24 RON. Sa-l trezeasca cineva pe Isarescu se plece odata la servici ca a ramas leul pe pilot automat :)
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5762775-programul-prima-teapa-cum-pierzi-casa-mai-usor.htm
nelu pionieru
Cine se lupta cu piata, pana la urma pierde ( mai ales daca se numeste guvernu' romaniei).
Parerea mea: eu n-as cumpara o casa acum.
P.S. Nu trebuie neaparat sa ma asculti. Oricum e o parere subiectiva, din 2 motive.
1)Eu am altceva de facut cu banii, astept sa cumpar altceva.
2)Imobiliarele sunt un capitol incheiat pentru mine (probabil pe viata).
A fost cineva la targul imobiliar ? A ramas cumva, ceva nevandut ?
http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/aproximativ-120-de-proprietati-au-fost-achizitionate-cu-banii-cash-la-targul-imobiliar-project-expo-8545.html
@Cumparator...
eu nu am fost desi aveam de gand sa ma duc... Da' am auzit de la prima tv, la blitz imobiliare, de succesul rasunator al targului. Tot acolo, am auzit cum ca sunt unii clienti care induc ideea ca pretul apartamentelor este supraevaluat si ca or sa vada ei, in curand, cum ca nu au dreptate.
Asa ca m-am gandit ca unii clienti, asa ca mine, nu prea sunt bineveniti... si nu m-am mai dus
radumiki
Tot de pe imopedia...
"http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/oana-zavoranu----investitia-pentru-inchiriere-este-un-venit-foarte--foarte-sigur-8427.html
No comment!
apai numa' nikita cred ca nu si-a dat cu parerea in rromania despre imobiliare, in rest ...
Cum poate fi cumparata o locuinta "in cadrul targului" ? Cu banii "cash" ? In perioada 29 - 31 mai (vineri, samb, dum. - notariate inchise, certificate fiscale lipsa, extrase de carte funciara ioc, banci inchise, "evaluatori" nexam ...) ?
Au fost si standuri cu notari la targ ? Cei 120 de cumparatori au vizitat ce vor cumpara ? Inaintea targului ? Atunci de ce au mai venit la targ ? Nu faceau actele in zilele lucratoare dinaintea targului sau de dupa ? Sau n-au vizitat cumparatorii, imobilele, inainte de targ ? Le-au "vazut" pe prospecte si machete, le-au cumparat, urmand sa le "vada" dupa ce termina actele ? Multe nu pot intelege ...Poate ne lumineaza vreun colega.
CUMPARATOR
"Cum poate fi cumparata o locuinta "in cadrul targului" ? Cu banii "cash" ? In perioada 29 - 31 mai (vineri, samb, dum. - notariate inchise, certificate fiscale lipsa, extrase de carte funciara ioc, banci inchise, "evaluatori" nexam ...) ?"
Pai probabil ca semnezi un antecontract...
Oricum din articolul de pe imopedia, in afara de titlu, nu reiese nicaieri ca s-au achizitionat 120 de case cu "cash"( sau n-am citit io bine).
Scrie in titlu si in primul alineat. Poate ca asa o fi fost. Da' cum s-a intamplat, tehnic vorbind ? Din economia textului reiese ca au venit oamenii cu banii legati cu elastice, pusi in pungi de plastic ecologic, s-au oprit la stand, au dat la o parte roiu' de hostesse, s-au asezat pe taburet si ...........de aici nu mai stiu !
120 de apartamente ! Presupunand ca la fiecare s-a platit un avans de minim 10000 euro (daca nu chiar tot pretul - pt. ca nu se vorbeste in articol de "rezervari", "promisiuni de vanzare" adica antecontracte, tentative de cumparare ...etc.) rezulta ca s-au plimbat pe la targ, in total, cam 1.200.000 euro .... Si noi am lipsit !
Manole, tine cont ca masa monetara aflata in circulatie reprezinta 10 sau 20% in comparatie cu cea care exista in sistemele informatice ale bancilor comerciale si centrale si care e marita din 'mouse'. In momentul in care lumea retrage banii din piata sau banci si ii pune la saltea, guvernul nu numai ca o sa creeze bani electronic marind numarul de zerouri la BNR la conturile de active ci trebuie sa mai si printeze plastic ca tanti Frosa cand isi retrage banii la ghiseu sa primeasca mai mult decat zerouri in cont ci plastic nou fosnitor, nu? Bitii din cont nu pot fi pusi la saltea si lichiditatea din piata monetara trebuie sa aiba si echivalent sub salteaua lui Tanti Frosa.
Dcg, dilema ta cred ca putea sa fie rezolvata de Jim Rogers care acum 5-6 luni ne indemna sa cumparam agricultural stocks. Avand in vedere ca deja acele active au crescut deja cred ca ai pierdut trenul dar considerand seceta de la noi cred ca mai poti sa prinzi ultimul vagon chiar cumparand grau la sac si spatiu de depozitare prin vreun siloz din tara. Tin sa precizez ca nu dau 2 bani pe asigurarile guvernului cu privire la garantarea preturilor la grau si daca ei vor avea bani sa le subventioneze pretul international e guvernat de cerere si oferta. Mancare e o nevoie imediata care nu poate fi amanata, deci trebuie sa cumperi mancare acum in timp ce achizita unui apartament sau a unei masini poate fi amanata vezi chirie sau RATB.
la faza cu cash -ul ajung sa cedez nervos,
caut de ceva vreme sa imi iau un apartament, si nu cred ca o sa se intample,
verific constant oferta, si odata la 2-3 luni ma duc sa si vad apartamentele,
si incepand conversatia cu proprietarii cand se ajunge la plata, unii dau ochii peste cap cand aud ca nu am cash,
ma irita tare de tot ca nu inteleg care ii faza, is incerc sa fiu intelegator,
oamenii astia isi imagineza ca am 60k EUR cash si stau de vorba cu ei depsre apartamentele cu 2 cam pe care ei vor sa le vanda ...
Probabil s-au obisnuit de pe vremea anilor 2007-2008 cand unii aveau cash nu pentru ca erau mai valori de manageri de afaceri prospere ci pentru ca tocmai vandusera vreo pestera confort 2 prin Berceni sau vreun hectar de arabil in SAI.
Cumparator, ia vezi si tu cauta in plasa din piata poate langa legatura de morcovi subventionata de guver (prietenii stiu de ce) gasesti si tu un fisic sau un teanc de RONisori legati cu elastic, poate ti-a dat gresit rest fermierul roman de la taraba..... :))
@ionut
"Imobiliarele sunt un capitol incheiat pentru mine (probabil pe viata)."
daca esti baiat destept si acum ai informatii despre bulele imobiliare nu ai inchide subiectul pe vecie. oportunitati vor fi in viitor, garantat (uneori chiar de stat, se pare).ca te uiti in jur si ii intelegi pina la urma pe baietii smecheri care au facut averi pe seama prostilor. lumea e lacoma si proasta. nu invata din greseli si e greu sa nu te lasi dus de spiritul de turma. ma gandesc la caritas si sentimentul pe care il avea atunci lumea ca se pot face bani de 8 ori suma investita in doar 3 luni si nu interesa pe nimeni cum functioneaza dracia aia. si a cazut (pe data de 5 dupa cum aminteste si statuia lui Avram Iancu din Cluj), cum au cazut mai apoi alte dracii asemanatoare despre care ai fi zis ca lumea a inteles ce rol au. si atunci ca si acuma au aparut tot felul de personaje din desene animate care sustineau legitimitatea programelor.
ceea ce se intampla acum peste tot in lume e la fel. o seama de oameni cu un pic de cretze pe creier fac bani pe seama celor multi din turma.
ce e foarte suparator in opinia majoritatii oamenilor e faptul ca daca stai in chirie esti perceput ca si un fel de nimeni in drum si toti umbla dupa statutul de proprietar de parca ar fi cura cancerului. nici pina acuma nu cred ca se intelege ca pina nu ai obtinut un bun imobiliar cu banul jos nu e al tau si daca iei bani de la banca nu esti tu proprietarul ci banca, cel putin pina ii dai banii inapoi (cam peste 30 de ani).
dragutza bula mai pregateste si marlanul asta de Boc pentru sprijinul pretenarilor din imobiliare. da-ti cate una sa ajunga la toata lumea...mai bine ar face un program guvernamental sa se dea minte la populatie, tot asa, cate una de caciula
Institutul National de Statistica a amanat pentru 9 iunie, deci dupa alegeri, comunicatul privind structura si dinamica detaliata a PIB pe preimul trimestru. Comunicatul ar fi trebuit sa apara pe 2 iunie.
Constat cu surprindere ca institutiile statului se aliniaza cu entuziam la politica partidului conducator.
gore
1) Am spus probabil.
2) Eu am chiriasi pe care ii consider ca atare (adica parteneri intr-un contract)... ca altii ii considera "nimeni in drum" e treaba...altora (si aici chiar ai dreptate, sunt multi care-i considera asa, ma rog, tipicul local).
3) M-am oprit eu din investitii imobilare speculative, la sfarsitul lui 2003, si pana acuma (sau mai bine zis, pana acum 1 an), probabil ca as fi castigat o caruta de bani din asta daca as fi continuat, daramite acum.
M-am orientat spre altceva....
"ma gandesc la caritas si sentimentul pe care il avea atunci lumea ca se pot face bani de 8 ori suma investita in doar 3 luni si nu interesa pe nimeni cum functioneaza dracia aia."
Eu am mizat si continuu sa mizez in continuare pe etica si morala in afaceri. In tara tepelor, a mercantilitatii si a "patronilor de carton", tot ce se poate sa fiu un prost si un fraier. De fapt mi-au si spus-o multi, si parteneri de afaceri si simple cunostinte, dar nu stiu cum se face ca am fost/sunt fraier cand n-am tras o teapa tipic romaneasca ALTUIA, nicidecum lor.
Si iarasi nu stiu cum se face, ca desi sunt fraier, ei inca fac afaceri cu mine, iar cand ma recomanda o fac la modul absolut, adica, "lucreaza cu omul ala, mergi pe mana mea, ca e corect 100%").
De acord, natura umana e predispusa la lacomie si coruptie. Dar te intreb ceva: eu, care as specula treaba asta, cum ar trebui sa ma numesc in cazul asta?
D'aia imi repugna total "destepatciunea" asta care stie sa speculeze ce e mai rau in om (gen schema ponzi de orice fel), si d'aia sunt uneori si mai virulent (aici pe blog) decat ar trebui.
In concluzie: nu sunt "baiat destept":)
http://www.baniinostri.ro/Se-tiparesc-deja-bani-pentru-pensii-si-salarii---p150.html
@ionut
eu cunosc ambele perpective ale statului in chirie/proprietar. deocamdata cel putin in US nici nu ma bate gandul sa ma bag sclav pe 30 de ani pentru un cotet pe care altii l-au luat cu efort mult mai mic in urma cu cativa ani. si daca va fi sa stau in chirie de acuma pina ma duc pe plaiurile nesfarsitei ale vanatorii nu cred ca m-ar deranja. si repet, nu pentru ca nu mi-ar da mina sa cumpar o casa. dar nu tin la ideea de a fi proprietar cu orice pret. imi este tot mai greu sa vad ca oameni educati, cu access la informatie, scot pe gura aceleasi lozinci despre cresterea preturilor si iesirea din criza. nu vreau sa fiu prapastios dar nu cred ca s-a ajuns la fundul sacului. dar si aici ca si in Ro se simte bull-trapul. greu sa rezisti lacomiei care iti zice ce afacere buna faci daca iei acum cand preturile sunt jos fara sa te gandesti ca in urma cu cativa ani (nu multi, 4-6) preturile asta ti s-ar fi parut total aberante. ce s-a schimbat de atunci sa se justifice dublarea/triplarea preturilor? inca resimt, cu toate ca nu cu aceeasi intensitate, sentimentul de superioritate/mandrie cand intr-o discutie cineva imi spune ca el e "proprietar". de parca ce greu era sa ma duc si eu cu mina intinsa la banca sa le zic ca imi trebuie 1 milion de dolari sa imi iau o casa. mdeah...
bravo tie daca reusesti sa fii un partener loial in afaceri. sper din toata inima sa mai fie oameni care sa aprecieze acest lucru si sa incerce sa faca la fel.
gore
"greu sa rezisti lacomiei care iti zice ce afacere buna faci daca iei acum cand preturile sunt jos fara sa te gandesti ca in urma cu cativa ani (nu multi, 4-6) preturile asta ti s-ar fi parut total aberante."
Eu tot n-am inteles ce au in comun cuvantul "afacere" si achizitia a 1,2,3...800 de apartamente( vezi cazurile "hauge" sau "topolinski") pe care sa le inchiriezi, sau pe care sa speri ca le vinzi in cateva luni si gata, te-ai imbogatit.
"Plan de afaceri" marca topolinski:
"nu stim cand si cat vom vinde, dar credem ca vom vinde!!!"
Asta dupa ce ai facut o analiza "adanca" a pietei si te-ai hotarat sa cumperi pe varf de bula!
Ma umfla rasul si acum, desi idiotenia e emisa printr-un "comunicat de presa" pe 15 octombrie 2008.
Mie unul, mi-e de ajuns sa recitesc perle d'astea ca sa-mi treaca orice puseu de lacomie.
http://www.prosport.ro/alte-sporturi/tenis/ce-n-a-vazut-parisul-cirstea-in-sferturi-la-roland-garros-4474218
DOMNILOR, FELICITARI PENTRU PERFORMANTA SORANEI. ALATURI DE NUMIREA LUI LUCESCU JUNIOR SI A NOII CAMPIOANE A ROMANIEI LA FOTBAL, SUNT CATEVA SEMNE CA IN ROMANIA NU A MURIT CHIAR SI ULTIMA URMA DE SPERANTA, DESI TOATE SE PETREC INTR-O MARE DE MIZERIE....
http://www.cetateanulclujean.ro/articol.php?id=1738
tzepe, tzepe si iar tzepe...sau "investitii imobiliare"
In ultimul timp au aparut articole imbecile cu titlul "Mugur Isarescu garanteaza pentru programul prima casa".
E cam greu sa confunzi BNR cu CEC, dar "prima casa" seamana binisor cu FNI.
Nu ma asteptam de la guvernator sa se implice in campania electorala.
Printre altele i se parea la un moment dat ca "economia da semne de revenire".
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-a-luat-5-mld-euro-de-la-fmi-rezerva-a-urcat-cu-doar-2-mld-euro-cum-comentati-4476234/
Concluzia: rezerva este in crestere, criza a trecut.
Sau altfel spus, marea teapa FMI concretizata in cifre. Sa platiti bine centura de siguranta, a bancilor fiice.
"Printre altele i se parea la un moment dat ca "economia da semne de revenire".
Pai uite ce spunea dl.Isarescu la finele lui mai (anul curent, si nu anul trecut, cum mi se parea mie cu alta ocazie :)) :
"Cred in continuare ca vom avea un V al recesiunii si cred in acelasi timp ca punctul minim a fost atins in primul trimestru"
"Nu suntem asa dependenti de exporturi si avem loc de imbunatatire si de crestere pe partea de agricultura"
"Guvernatorul spune ca economia nu a intrat in recesiune tehnica, termen pe care il defineste ca o scadere a PIB in doua trimestre consecutive, comparativ cu perioada similara a anului precedent"
"Isarescu apreciaza ca 4 din cele 5 componente ale crizei - privind cursul de schimb, balanta de plati, inflatia si disponibilitatile de capital - au fost deja depasite."
"El a mentionat ca, daca iesirea din criza va fi masurata prin cresterea nivelului de trai, atunci aceasta se va produce intr-un an si jumatate."
Sunt de acord ca omul spune numai prostii - eventual motivate electoral.
In plus, daca includem printre efectele crizei si scaderea gradului in care romanii o ard pe bloguri, e clar ca e groasa.
Detroit careva? :-P
http://www.realestatebook.com/detail.aspx?refer=homegain&LID=101-538816708&ecid=DF|homegain|538816708
Ne mai împrumutarăm ieri cu circa juma' de miliard de euro:
Finantele au vandut certificate pe 6 luni de 2,3 miliarde lei
Cine poate interveni mai oportun aici, decât un "gechicean" barbugiu de cloace?
Cezar, lipsesc din ecuaţie Gigi Contrii, agenţiile imobiliare fiind deja radiate, iar dezvoltatorii ... cu tolba-n târg.
Eşti pe aici un fel de Peter Sellers (Petrecerea)... suflând aiurea în trompetă.
"Guvernatorul spune ca economia nu a intrat in recesiune tehnica, termen pe care il defineste ca o scadere a PIB in doua trimestre consecutive, comparativ cu perioada similara a anului precedent"
Adica guvernatorul redefineste dupa bunul plac definitia de recesiune tehnica si eu tre' sa-l cred. Mai e unul, parca ala de la "impact", care zice ca recesiune e scadere pe 3 trimestre consecutive( vezi forumul lui alex).
"Nu suntem asa dependenti de exporturi si avem loc de imbunatatire si de crestere pe partea de agricultura"
Pe parte de agricultura se intrevede o crestere, e adevarat, a...culturilor compromise de seceta!
Deci nu suntem dependenti de exporturi iar importurile au scazut. Pai cel mai bine vom sta cand vor fi amandoua 0! Scapam de probleme definitiv.
"El a mentionat ca, daca iesirea din criza va fi masurata prin cresterea nivelului de trai, atunci aceasta se va produce intr-un an si jumatate."
Eu zic s-o intrebam si pe mama omida, cea mai adevarata si singura prezicatoare.
Parca am mai discutat chestia asta, isarescu o da in balarii in ultima vreme, are discurs politic si incearca sa induca optimism si incredere fraierilor.
mobutu
Pai spune-i lu' cezar, ca el e..."plin de optimism si incredere"(induse!).
"economia romaneasca nu e dependenta de exporturi"
Pai da, da nu e dependenta nici de consum intern din productie interna, e dependenta de importuri pentru consum, adica de bani, adica de imprumuturi externe.
Am aratat pe forum,(http://www.guvernarea.ro/financiar-imobiliar/forum/viewtopic.php?t=520&start=15) ca ne mai paste un imprumut de vreo 5 miliarde pentru reabilitarea centralelor termice de cogenerare, deoarece i s-a casunat guvernului ca centralele de apartament nu sunt o solutie 'de viitor".
Toate bune si frumoase, se ia imprumutul, se emit niste facturi de catre unii care repara centralele, creste PIB, se incetineste scaderea economica, dar incep sa ma ingrozesc serios cand ma gandesc la cat va fi serviciul datoriei externe la toamna. Eu inteleg ca pe guvern il doare in Pogea de viitor, dar datoriile astea nu vor putea fi rostogolite la infinit. Daca ne lasa ...finantatorii tocmai la iarna cand apar facturile mari la gazul rusesc?
Am impresia ca ni se pregatesc surprize extrem de urate.
Dezastru, de la moise guran am aflat ca statul roman nu este in criza si ca in februarie-martie 2009 salariile bugetariilor au crescut cu ~ 35%
Ne imprumutam in draci sa dam salarii si pensii marite in timp ce incasarile la buget scad si facem programe cretine gen prima casa, the land of choice etc ... funia se strange tot mai tare pe gat.
In ritmul asta falimentam dupa alegeri, la anul.
Efectiv sunt scarbit de toti imbecilii aflati la putere.
a, evident am uitat sa mentionez ca se discuta despre un nou spor de "incompatibilitate" si bineinteles cheltuielile aferente investitiilor au fost reduse.
incepe hora si la noi...
http://www.gandul.info/economia/bancile-scot-la-vanzare-pe-internet-casele-si-terenurile-rau-platnicilor-cum-sa-gasesti-chilipiruri-imobiliare.html?3936;4479340
Trimiteți un comentariu