Conform site-ului Capital.fr, care citează o firmă de studii de piaţă, Xerfi, în Franţa nu se aşteaptă revenirea pieţei imobiliare mai devreme de 2012.
"En effet, les premières baisses de prix ne suffisent pas à gommer les excès des années passées. Pour rappel, la cote de l’immobilier a été multipliée par deux entre 2000 et 2008 !"
Câtă... ingenuitate la francezii ăştia, zău aşa.
169 de comentarii:
Si la noi de cate ori s-au multiplicat?
Daca o garsoniera de 5000 de euro in 2000 ajungea in 2008 la 60.000 de euro?
Poate la ei de doua ori ca la noi...
Doar parerea mea, mai avem de scazut, mult.
Ei nu au avut cresteri reale ale salariilor cu un factor gen 3. Totusi, la noi s-a rupt de salarii cu un factor tot de 3 pretul. 1/3 din varf, in termeni ajustati cu inflatia, ar fi *normal*, fara criza. Daca adaugi si criza, d-zeu cu mila cat o fi bottom-ul :)
Piata imobiliara isi va reveni abia atunci cand isi vor fi facut exitul toti cei cu stoc, fiecare in functie de cum isi asuma/constientizeaza/accepta pierderea. Abia apoi putem vorbi de piata imobiliara bazata pe necesitatea de locuire. Pana atunci vor mai curge multe discutii pe blog.
Cursul se va plasa între 4,1 şi 4,4 lei/euro până la finele acestui an, dar cu o probabilitate de 90% se va situa între 4,2 şi 4,3 lei/euro, întrucât se pare că nu au existat derapaje inflaţioniste determinate de această plajă a parităţii, afirmă preşedintele executiv Alpha Bank, Sergiu Oprescu. El a menţionat că, dacă există o tendinţă a monedei naţionale, atunci aceasta este mai degrabă una de apreciere.Sursa
Piaţa imobiliară se va relansa atunci când dezvoltatorii vor găsi clienţi pentru proiectele realizate în ultimii doi ani, în condiţiile în care programul "Prima Casă" este insuficient deoarece finanţarea este folosită cu precădere pentru case vechi, consideră preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.Sursa
N-am uitat de ăsta. De departe e cea mai de soi progenitură securistoidă. Se strânge laţu'!
Aristotel, ai uitat perla asta:
În ceea ce priveşte "Prima Casă", şeful Alpha Bank România consideră că au existat câteva efecte pozitive ale programului, printre care stabilizarea preţurilor, aflate înainte pe o pantă descendentă...
Ce cretin.
Auzi, stabilizarea preturilor, cand e evindent ca acestea sunt inca rupte de realitate.
Si de ce ar fi un lucru pozitiv sa avem preturi mari la case? Pe cine ajuta? Nu-i ajuta nici pe cumparatori nici pe dezvoltatori, deoarece nu au cui vinde. Sau ce folos sa avem preturi mari cu tranzactii foarte putine.
Cat despre curs, de apreciere nici nu se pune problema, deprecierea depinzand de disponibilitatea surselor externe de a credita in continuare Romania. Sa fim seriosi, fara imprumuturile de zeci de miliarde de la FMI si banci, acum de mult discutam de euro peste 5. Sa vedem cat mai tine coarda si cat mai dureaza criza, unii cred ca e pe terminate, hm!
Doreşti să continuăm discuţiile pe unul dintre scenariile izvorâte din puţul gândirii tale?
Sunt prea multe variabile.
OK, nu sunt bani pentru cloace, enumeră "prea multele variabile".
AbsoluteDebttoGDP
Care este pe scurt în ansamblu totodata la fel ca inainte si inapoi... Caritas.
@Dan Ioanitescu
Costel a ilustrat foarte clar ceata din mintea ta printr-o simpla intrebare. Mi se pare ca iti dai cu stangul in dreptul.
Eu tin sa te intreb cine te-a prostit cu zacamintele de H2S din Marea Neagra. Daca vrei dezvoltam pe tema asta, insa asa ceva inca nu s-a descoperit in lume, hidrogenul sulfurat insotind zacamintele de hidrocarburi in proportii de la 0 la 6%, este letal la concentratii de 100 parti pe milion in aerul inspirat si trebuie indepartat complet din gaze si carburanti, altfel ai paraliza de cate ori bagi nasul. Hidrocarburile bogate in sulf cresc mult costul de procesare/rafinare asadar sulful nu e dorit. H2S se valorifica in sulf si obtinerea de acid sulfuric (reactiv esential al sintezei organice) dar se obtine ca produs secundar al rafinarii si nu din zacamant intrucat pretul sulfului obtinut nu ar acoperi cheltuielile de productie. Sulful era scump pana in anii 60-70 (cand Ceausescu a creat bomba ecologica din Calimani) dar in ziua de azi are un pret derizoriu intrucat este in super-exces pe piata odata cu cresterea exponentiala a extractie de hidrocarburi.
There were those who said that a crash similar to the 1929 crash would never happen again. The above graph of the NASDAQ amply proves the weakness of that assertion. In spite of the size of our economy and the advances in
technology, flaws in human nature still have the capacity to repeat and even exceed the excesses of the past. Will the NASDAQ suffer a second severe downturn like the Dow experienced (F-G)? No one knows... except those who possess sufficient power to move the markets. The rest of us must resort to conservative financial principles and a life view that copes well with the unknown. Be tenacious about diversification, take calculated risks using proven methods and reduce your debts to reasonable levels. Debt elimination should be the ultimate goal. History is sadly full of
examples of wealthy entrepreneurs who never paid off their home mortgage, only to find their fortunes reversed and their homes foreclosed. Pay off your mortgage so you won't have to worry about a place to live. Conservatism may
limit your upside potential, but you will sleep better if the markets turn against you.
Stock Market: Great Depression
Max => 92-onwards
Dan Ioanitescu
Aceste "cuvinte" ne doare. Vreo idee, ceva? Nu? Nimic?
Trezirea si ... reincarcarea!
@Dan Ioanitescu
-Zacamintele alea de h2so sunt in cartierele rezidentiale, in fosele septice.
-"o Dacie era atunci cca.17.000 de euro"
atunci adica inainte sa se inventeze euro, liberalizarea contului de capital si flotarea libera a leului.
-"Consider ca vectorul crizei imobiliare si-a atins fundul,"
cum poate un 'vector" sa-si atinga fundul???? Si inca in mod pragmatic?? E folositor sa-ti atingi fundul???
-care-i 'valoarea reala" a unui imobil? in ce se exprima ea?
- vad ca ti se pare firesc sa coste o Dacir 17000 euro dar ti se pare "ceausist" sa coste o garsoniera 5000. Sti sa spui de ce?
-"Acum este doar momentul visatorilor, al plescarilor si al hienelor imobiliare. Dincolo de acest moment se afla "normalul" romanesc."
adica retransformarea hienei in porc
-"Nu inteleg asteptarea obstinata a unora dintre comentatori ca preturile locuintelor sa devina iarasi ceausiste"
Da pe a alora care spera in revenirea pe crestere a preturilor la imobiliare o intelegi?
Ti-o explic eu : au ramas ultimii, adica investitori captivi si nu pot sa vanda decat in pierdere. Sunt disperati.
Ar fi in stare sa se transforme si in intelectuali ca sa- se scape de "investitii".
"Ar fi in stare sa se transforme si in intelectuali ca sa- se scape de "investitii"."
Acum inteleg dorinta lui Vanghelie sa fie intelectual, o fi avand si el ceva imobile de vandut :))
Vroiam sa spun ca ar face imposibilul
Investitorii romani blocheaza piata imobiliara din BulgariaRomanii au inceput sa investeasca in sectorul imobiliar de peste granita in 2007, iar preturile apartamentelor au crescut astfel pana la 900 de euro pe metrul patrat, potrivit agentiei bulgare de stiri Novinite.
In urma retragerii masive a investitorilor romani, preturile au scazut insa pana la aproximativ 300 de euro metrul, iar piata imobiliara din zona este pentru moment blocata.
Chiar daca nu se mai inghesuie la apartamente bulgaresti, romanii isi fac in continuare cumparaturile in supermarketurile din Ruse, unde preturile au ramas mai mici decat in tara.
Sursa: Ziare.com
@Dan Ioanitescu: informaţiile pe care le avem despre salarii şi situaţia de pe piaţa muncii ne fac să credem că preţurile de strigare încă sunt supraevaluate cu 30-40%, cel puţin. E într-adevăr greu de crezut că se va reajunge la preţurile din 2001-2002, care se bazau pe alte date economice.
http://www.zf.ro/eveniment/oprescu-alpha-bank-fortam-dezvoltatorii-sa-vanda-apartamentele-cum-comentati-4891451/
@dan ioanitescu
Romania a trait dupa '89 o perioada destul de gri in priviinta economiei. Ai uitat? Se aplica vreo lege economica atunci? Sau mai bine zis, se aplica vreo lege?
Azi o paine era un leu, maine zece.
Ce a fost atunci nu o sa se mai repete.
Sa discutam de cumparat case cand numarul restantierilor la furnizorii de energie electrica, telefonie, cablu au crescut alarmant cred ca e inutil.
Sunt convins ca preturile se vor duce foarte jos si asta in primul rand datorita scaderii drastice a veniturilor.
Si pana la urma, cat ... costa 20 de mp in statele occidentale?
Sunt convins ca nu 60.000 cat ajunsese o garsoniera in Romania.
@alex.dumitrascu
"Ti-o explic eu : au ramas ultimii, adica investitori captivi si nu pot sa vanda decat in pierdere. Sunt disperati. "
De acord fara rezerve. Eu nu inteleg de ce nu vand? Porcul nu o sa mai zboare, mai ales dupa prezidentiale.
@Dan Ioanitescu: cu garsoniera in champs elysees iti spun eu, e vreo 300 000 de euro la 15mp. Totusi, tu compari garsonierele de pe un bulevard de 2km DIN PARIS ca raritate cu cele 800 000 de apartamente (casele sunt bonus) din bucuresti si cine stie cate milioane din tara?. Unde spanac vezi tu oferta mica? :D
Avem oferta mica de apartamente serioase si noi, dar LIPSA DE APARTAMENTE nu exista nicaieri in tara asta, nici macar in bucuresti.
Stii cate sunt goale? :B. Nu-ti mai spun, tin la sanatatea ta :)
Suntem in mijlocul clasamentului? Nu zau :).
Ai idee despre ce vorbesti cand pomenesti periferiile Lyonului? Nu de alta, dar lasi sa se inteleaga ca ar fi mai nasoale, cu salarii si calitatea vietii mai mica decat, sa zicem, bulevardul Burebista. Sa stii ca NU e cazul :)
Prin urmare, bati campii 3 posturi cu "nevoia de habitat", fara sa cuantifici care e aia. Dimpotriva, pariez ca numarul de apartamente / cap de locuitor e mai mic in multe, daca nu toate, tarile foste comuniste.
Tinand cont ca nici tu n-ai venit cu date (eu macar ti-am dat un numar mai sus), nu ai cum sa ma contrazici.
Scuzati, am folosit aiurea cuantifici, dar la 3 cearsafuri de ... cum le zicea inainte de 89, "indicatii pretioase" iti pierzi un pic cumpatul :)
Ultima treaba, ca tot era vorba de Lyon, Dan Ioanitoaia. Verifica
1) Populatia orasului
2) Cate ecoles superieures sunt acolo (noi n-avem echivalentul, vai de capul nostru)
3) Punctele de atractie turistica (la noi sunt 2, Casa Poporului si aurolacii)
Si dupa aia spune-mi daca mai vrei sa compari Parisul cu Bucurestiul cand si Lyonul il face sa para comuna Patarlagele :)
Domnule Dan Ioanitescu,
In loc sa te mire cum de iei asa de repede si atat de multi scuipati intre ochi, mai bine ai citi ce s-a scris mai devreme (pe parcursul a 2 ani), ca poate pricepi ca ceeace faci este sa insiri talking points ai burtosilor imobiliari.
Iar porcii si cuvintele lor "intelepte" (pe care le repeti fara sa-ti dai seama de unde provin) nu au soarta buna pe aici.
Dan Ioaniţescu: am impresia că nu ai poposit pe blog de multă vreme. Multe din lucrurile pe care le zici tu sunt discutate şi răsdiscutate iar verdictul e unul singur: preţurile încă sunt umflate.
Îmi place că aduci vorba despre venituri, nu salarii. Chestia asta cu "veniturile românilor" care ar fi misterios mai mari decât salariile are, fără îndoială, un sâmbure de adevăr ce izvorăşte din anii '90 când exista celebra vorbă: "ce face românul când are nevoie de bani? mai schimbă 100 de dolari!" dar în anul de graţie 2009 dă-mi voie să cred că abundenţa veniturilor la negru nu mai reprezintă decât un mit urban. Nu neg că românii or câştiga un 10-20% în plus la negru, dar în niciun caz nu mai e situaţia din 1999 când câştigau la negru 100% din venitul oficial. Nu are rost să insistăm de ce, dar în ultimii ani febra creditării i-a făcut pe mulţi să-şi declare şi ultimul cent. Şi faptele vorbesc: în ciuda unei extinderi agresive pe baza acestui mit urban al veniturilor la negru, alde Carrefour închide magazine abia deschise de 1-2 ani, mall-uri din oraşe de provincie în care se paria pe "apetitul" de cheltuire a localnicilor zac goale sau sunt închise, etc. În ciuda a ceea ce putem crede pe baza veniturilor proprii mulţi oameni chiar trăiesc din salariul ăla de 1400 de lei / lună.
De ce trebuie atunci să luăm în calcul salariile şi nu veniturile? Pentru că astea sunt singurele venituri cu caracter predictibil şi numai ele pot susţine cererea de credite (adică finanţarea pieţei imobiliare) pe termen lung. Pricepi?
Eu îmi fac griji mai mult pentru... cezar. L-a aranjat maică-sa în Rahova şi singurel, cu capu' chel, s-a instalat la... vulcanii noroioşi.
Bucureşti, Sector 6, Drumul Valea Furcii. Anul 2009, o capitală europeană, străzi desprinse din Evul Mediu, fără canalizare, apă curentă şi asfalt.
Dan Ioanitescu, mizeria venitului umflat din dividende e sustinuta de Radu 33 (parcele fara utilitati). Mediana veniturilor lunare se situa in 2008 sub 200 Euro, acum e cu siguranta mai jos si, cam tot ce era la negru/gri a cam disparut. Astia cu <200 Euro/luna se confrunta cu nesatisfacerea "NEVOII" de locuire.
Vrei sa le vinzi ceva?
"N-am venit sa ma cert cu voi. Imi imaginam, (greseala mea!) ca poate exista dialog in termeni amiabili."
Amice, or fi derbedeii astia cum or fi, dar macar NU sunt imprevizibili. La ce te asteptai ?!
Bre, s-a terminat cu economia Romaniei bazata pe credit, tu nu pricepi ca nu mai curg bani. Tb sa mai si muncim sa producem si sa exportam ceva, altfel de unde cascaval. Vrei sa exportam cloace?
Cu H2S las-o in gard. E prea poluant ca sa constituie sursa de energie, cantitatea de energie obtinuta nu acopera cheltuielile de procesare si ce dreaq faci cu muntii de sulf solid rezultati din conversie?
Compari Lyonul cu Craiova?!?!?!?!?!
Cred ca esti dus cu pluta. Mai circula, iesi din rromanica un pic si o sa realizezi ca NICI UN ORAS din vest nu suporta comparatia cu urbele poluate, prafuite si pline de tigani ale patriei.
Scuza-ma, dar esti PROST. Stii ceva? Iti doresc sa traiesti tu la Craiova si io la Lyon. In apartament cumparat la acelasi pret hihihi.
@IOANITESCU
"Valoarea reala a unui imobil este data de raportul cere-oferta. Cum acest raport este foarte rar echilibrat, "valoarea reala" se modifica dupa cum fluctueaza piata. In context, valoarea unui imobil care scade sub costurile de productie nu mai poate fi socotita ca reala. Sau eu nu o socotesc astfel, desi si acest raspuns este posibil sa va nemultumeasca. "
intrebari:
-daca valoarea este "reala". de ce variaza in timp? Variaza in timp costurile de productie ale unui apartament construit acum 10 ani?
Pai ori e valoare 'reala" data de costuri ori e "pretul pietei". Despre ce vorbiti de fapt?
- Credeti ca exista vreo legatura intre venitul mediu si pretul mediu al unei locuinte?
- Cum va explicati faptul ca investitorii nu-si exporta imobilele in tarile unde ar putea obtine un pret mai bun?
- Daca nu se pot exporta din considerente naturale, de bun simt, credeti ca pretul lor se va forma exclusiv prin mecanismul cererii si al ofertei in conditiile liberei circulatii a marfurilor si capitalurilor?
- Nu cimva imobilele sunt o marfa mai speciala care nu se supune reglementarileor privind libera ei circulatie?
- Ati auzit vreodata de 'cerere solvabila"? Credeti ca "nevoia de habitat" poate fi satisfacuta la orice preturi?
- Stiati ca populatia Romaniei este in scadere, ca populatia rezidenta creste ca procent in total populatie, si ca pe deasupra populatia urbana isi vinde imobilele tocmai datorita 'costurilor habitatului urban" si se muta la tara?
- Credeti ca o eventuala crestere (sau mai degraba oprire a scaderii)preturilor la imobile nu ar trebui sa fie precedata de crestere economica, reflectata in cresterea venitului mediu?
- Va inchipuiti ca piata imobiliara nu e parte a economiei?
Are cumva alte cauze de evolutie decat cele economice?
@Aristotel
Am inteles ca nu esti Mesia si ca nu ai solutii. Totusi atunci cand analizezi si previzionezi un dezastru macar asa dintr-un instinct de supravietuire tot ai o varianta salvatoare la nivel personal.
Scade pretul imobilelor transformand economia intr-un dezastru, care e varianta ce salveaza finantele personale?
Stiu tu n-ai aceasta problema, n-ai proprietate imobiliara, am inteles ca locuiesti in stil occidental platind chirie.
Ma adresez tie si nu o lua ca pe un atac, pentru ca pari extrem de ancorat in realitate, ai inteligenta si esti analitic.
Ii rog pe sustinatorii lui Costel sa se abtina de la comentarii si sa-l lase pe om sa se desfasoare.
@Dan Ioanitescu
"In context, valoarea unui imobil care scade sub costurile de productie nu mai poate fi socotita ca reala."
Domnu' Dan Ionitescu, aici cred ca dati apa la moara la cei care spun ca imobiliarii in Romania pierdusera orice contact cu realitatea.
Pai se poate?
Domnu Kakanaton,
Scaderea pretului la imobiliare dezmorteste economia inclusiv pe porcusorii dezvoltatori care vor avea cui vinde dupa ce-si vor fi restructurat costurile de productie.
Si daca tot v-a apucat brusc mila muncitorilor din constructii, vb cu Basescu sa se puna bine cu Gaddafi sa prinda niste contracte, deoarece dupa embargo, Libia are foame de infrastructura si constructii. Asta ca un exemplu. Dar lasa ca se ocupa italienii ca sunt mai fraieri.
Spirit: the final frontier. These are the voyages of the starship Humankind. Its continuing mission: to explore strange new worlds of spirit, to seek out new ways of living and new levels of civilization, to boldly go where we have never gone before.
Doua argumente se contureaza aproape permanent in tiradele celor care arata ce "dezastru" reprezinta caderea pietei imobiliare:
1. un' se duc oamenii muncii din constructii care au ramas someri ?
Raspuns: de unde au venit sau un' s-au dus si muncitorii aia de acum 20 de ani cand "a cazut" IMGB, FAUR, SEMANATOAREA, ACUMULATORUL, IPRS, Tractorul BV, Electroputere CV si alte "intreprinderi". Recalificare urgenta si redistribuire pe unde e cerere de forta slab/mediu calificata
Al doilea argument forte invocat de sustinatorii miei de euro pe mp este:
Nevoia/cererea imensa, total nesatisfacuta de "habitat urban".
Si ca sa cobor din sferele inalt elevate/rarefiate ale filozofiei/discutiilor imo dau exemplul meu.
In 2000 mi-am luat un apt. in zona centrala din Buc. Din 2000 pana in prezent, din 24 de apt cate are blocul, IN PERMANENTA, IN MOD CONTINUU, fara nicio pauza in timp, 6 buc. stau goale. Neinchiriate, neimprumutate, nelocuite. Unu e al unei dne maritate prin Italia de fo 12 ani, altu e al unui francez (!?) pe care in 9 ani nu l-am vazut niciodata, alte doua sunt ale unor cupluri care traiesc/muncesc/se inmultesc prin Canada respectiv USA si pe care de asemenea nu le-am vazut niciodata, altu cica e al unui proprietar care are mai multe apt. prin Buc. dar pe asta nu-l inchiriaza .....samd. Trecand anii, m-am interesat asa, intr-o doara pe restul bulevardului, cam care e situatia. In general, cam 20 % din apt. sunt goale.
Intrebare: asta o fi nevoia imensa de habitat urban ?
@Domnu’ Hublou
Axandu-ne pe probleme si nu pe rezolvari ne adancim mai mult in mocirla.
Sper sa va ganditi la fel si in directia extractiei de titei (petrolist cum ziceau unii sa sunteti) si sa faceti drumul Libiei cat mai curand. Pai sa o ia italienii inaintea domniei voastre, un vizionar citior prin stele (unii mai rai spuneau ceva de contoare).
Si apoi nu domniei voastre m-am adresat.
M-as bucura sa prindem la nivel de tara ceva contracte in Libia sau aiurea in lume, precum Vespasian spun si eu repetandu-ma: banii n-au miros
Ce inteleg eu din tot discursul tau malitios e ca la nivel de tara exportul ne-a ajuta, insa la nivel personal ai vreo sugestie?
Dan Ioanitescu, uita-te inca o data pe wikipedia macar cati locuitori are Lyon. Ce craiova? E de vreo 6 ori mai mare, e cat Bucurestiul
Together with its suburbs and satellite towns, Lyon forms the second-largest metropolitan area in France after that of Paris, with the population of its urban area estimated to be 1,783,400 and that of its metropolitan area 4,415,000
Da-o-n pana mea de treaba, economie nu, dar macar geografie.
Tu ai venit primul cu " nu-mi veniti cu comparatii gen suburbii lyon cu centru bucuresti", eu ti-am demonstrat ca macar centru-centru poti vorbi, eventual e penibila pe motiv de bucuresti si nu de lyon comparatia :)
Si plecand tot de la exemplul personal: avand in proprietate un apt. in Buc. care imi satisface la max. necesitatile de comfort (in prezent si pt. urmatorii 10-20 de ani), totusi trebuie sa recunosc ca implinirea mea imobiliara, desavarsirea mea ca entitate imo, orgasmul meu intelelectual/imobiliar se va produce atunci cand si daca voi reusi sa mai achizitionez un apt. de fo 2 camere pe la mare si vreun ogeac/cascarabete ceva tot de max. 2 camere pe Valea Prahovei. "Necesitatile" astea de habitat urban le am in stransa legatura cu dragostea de mare, de schi, si cu dorinta de a inceta sa mai cotizez pe la niste hotelieri de kkt.
Este clar astfel ca sunt interesat de piata imo dar este la fel de clar ca pentru implinirea acestor dorinte pot astepta fara pb. chiar si urmatorii 30 de ani. Oare cati or mai fi ca mine? Reprezentam noi o nevoie acuta/stringenta/dureroasa de "habitat urban" ? Io zic sa fim seriosi !
Am retinut un porumbel scos de "marele economist" Pogea in negocierile astea ale lui cu bugetarii nesatui:
"Domnilor (bugetari), resursele sunt limitate dar nevoile umane sunt nelimitate!"
Probabil ca tot asa si cu "cererea imensa de habitat urban".
Akhenaton, îţi înţeleg provocările de doi lei şi cincizeci de bani şi pot chiar să-ţi dau şi sfaturi.
1. Ai de vândut o cloacă? Preţurile se prăbuşesc GARANTAT, deci faci cum crezi.:)
2. Ai credit cât casa din Lyon/Paris, dar eşti sclav în Craiova/Bucale? Cin' te-a pus?:)
Scade pretul imobilelor transformand economia intr-un dezastru, care e varianta ce salveaza finantele personale?
Şopârle din astea am tot întâlnit. Economia era un dezastru încă din 2006. Clociada a fost doar o perdea groasă de ipocrizie şi burtilism mioritic.
The US economy will not recover until house prices are allowed to fall to prices buyers can easily pay on a normal salary. The primary evil in the economy is government "affordability" programs which encourage debt, making prices higher, not lower. True affordability is not more debt -- true affordability is lower prices. The government's false affordability programs have created more debt than can ever possibly be repaid. Credit rating agencies lied about the value of this debt, scaring off investors.
When house prices finally fall to affordable levels, and foolish lenders and foolish borrowers are finally allowed to fail, then the economy will work again: there will be investment based on real production instead of on financial speculation, jobs will be created, and money will be earned and spent. Currently, we have no investment because the government is punishing savers and investors with policies that waste their honestly earned money to cover the foolish gambling losses of big banks.
Dacă ai nevoie de vreun consilier financiar, era un milionar mioritic pe aici.
CUMPARATOR, daca iti place ski-ul nu stiu ce faci pe Valea Prahovei. Aici nu se schiaza.
Incearca Austria, Franta, Italia, Elvetia. E mai ieftin, iar acolo ski-ul... are alta dimensiune.
Munti, ghetari, zone de ski GIGANT, telescaune de mare capacitatae ultrarapide, pensiuni prietenoase la preturi decente. Incearca.
Oh, si intamplator Lyon-ul este relativ aproape de Alpii francezi/elvetieni.
A compara Lyon-ul cu Craiova este echivalent cu a compara Chamonix cu ... Straja: idiotic.
@Nok
Stiu Austria. Am fost. Rai, heaven. In prima zi din prima vacanta acolo m-am dat jos de pe schiuri de abia cand imi tremurau genunchii de nu mai puteam sta in picioare.
Totusi, nu-mi prea pot lasa afacerea pentru asa multe zile (6,7...10). O chestie asa gen "magazie de mana" am nevoie si pe aici. Vineri la 12.00 o tai, intr-o ora juma' ajungi, bagi tare tot weekendul, luni dimi esti in Buc. calare pe job. Mai iei cu tine si prieteni, mai mergi si vara/primavara/toamna ...cand prinzi 2-3 zile mai libere si frumoase, iti mai trimiti acolo copiii cu bunicii, iti poti trage internet si poti conduce job-ul si de acolo. E lax, practic, ieftin, comfortabil, aproape de Buc. Da' nu cu 1000 EUR pe mp. In definitiv se poate si fara.
Dar ideea ta cu Austria ma duce cu gandul la amplificarea nevoii acute de "habitat urban". Pen' ca gandindu-ma mai bine mi-ar placea sa am si o garsonerie pe undeva prin vreun satuc din Austria. Si iaca-ta cum "criza" de spatii locative creste imediat si cuprinde si Austria. Ca doar ce-am zis ca as vrea si o garsonerie pe acolo. Deci reprezint o "cerere".
Sau nu !?
Nu stiu... Greu, greu cu nevoia asta "acuta" de habitat urban.
@Dan Ioanitescu
Uite aici motivul pentru care in RO gradul proprietarilor este mare:
http://www.banknews.ro/stire/32160_speriati_de_pretul_inchirierii,_90p_dintre_romani_au_ajuns_proprietari.html
@Aristotel
Iti multumesc inca odata ca-mi porti de grija. Si totusi solutii nu dai? Stiam ca romanii (referindu-ma la tine nu folosesc rr) sunt experti in dat cu parerea asa ca esti invitatul meu. Stiu ca mai sunt experti romanii si in scosul castanelor din foc folosind mainile altora, insa tu un initiat nu o vei face.
@kknaton
La nivel personal, ca tot m-ai intrebat, sugestia e sa te iei de mana cu Ioanitescu si cu alti sfidatori ai logicii si mai nou chiar ai stiintelor exacte si sa faceti curent la casa de nebuni unde puteti provoca sentimente de exuberanta.
@Dan Ioanitescu
Coraj ! Coraj !
Blogu' lu' Manole e foarte interesant daca urmaresti fenomenul IMO. Gasesti pe aici niste posturi / studii / argumente de-a dreptul interesante si la care merita sa te gandesti. Pe de alta parte daca ai "available" niste argumente logice / solide, de o simplitate / claritate de-a dreptul deconcertante esti chiar binevenit.
Nu te lasa descurajat de primele injuraturi, invitatii la secsi orali .... expresii precum "derbedeii de pe blogu' asta".
Depaseste-le, ramai cu noi si fii linistit ca are grija Manole de igiena noastra orala. Te asteptam cu argumente in tot ce sustii.
P.S.
Daca vrei un blog mai linistit, mai elevat, mai civilizat incearca si Nobila Casa. E putin senil dar e de-a dreptul reconfortant fata de agitatia de pe aici.
si sub raportul infrastructurii si a ceea ce iti ofera statul contra impozitelor (spital, gradinita, scoli, parcuri=recreere) nu comparam?
ar mai fi un aspec... comparam si numarul tiganilor ? (daca tot vb de craiova)
@Hublou
Era mai simplu sa nu raspunzi.
Cand nu stii, nu e nicio rusine sa recunosti atat timp cat vrei sa inveti, insa aratandu-ti limitele in felul asta degradant cum o faci tu mai sus … zau nu iti faci tie niciun bine.
Nu stiu unde am sfidat EU logica, sau stiintele exacte, insa stiu bine ca “hotii striga: HOTII”
Te intreb pe tine, expert in imobiliare (sau asa crezi tu ca esti), cand apartamentul va fii 3 lei (cum zice Aristotel) chiria cat va fi pentru acelasi imobil?
Ernst& Young anticipeaza ca va fi nevoie de o perioada de cinci ani pentru ca piata imobiliara sa atinga apogeul din 2007.
...Analistii estimeaza ca preturile vor stagna timp de aproximativ doi ani inainte de o crestere substantiala.
Oamenii ăştia se străduiesc să construiască ceva... nu sunt doar experţi în datul cu părerea.
Akhenaton, dac'ai greşit grav la viaţa ta, după recunoaşterea reprobabilităţilor în faţa oglinzii, de ce nu încerci să razi vreo 2 cm de pe obrajii tăi îmbujoraţi înainte de a lua... masa?
Incepem sa ne apropiem:
http://www.ziare.com/business/imobiliar/09-14-2009/16-000-de-euro-cea-mai-ieftina-locuinta-la-targul-prima-casa-885292
@Aristotel
Iti spun ca mi-am asumat mereu greseala facuta, chit ca puteam sa arunc pisica moarta in bratele altuia.
Ti-am spus odata ca nu te mai atac, ceea ce fac acum e sa inteleg cum gandesti tu si ce masuri iti iei tu pentru a depasi iarna economica (sau nu despre asta vb tu?), adica sa vad si eu ce solutii oferi tu publicului cititor ;)
Aceeasi intrebare despre chirie ti-o adresez si tie ca si amicului Hubble.
@Dan Ioanitescu
Nu cred ca ne incadram la comparatii fericite cu Paris sau Lyon, atat pentru Bucuresti, cat si pentru Craiova. Pur si simplu nu se pot compara din punct de vedere economic, istorico-cultural, turistic si altele. Nici nu stiu daca e relevant un raport Paris/Lyon fata de Bucuresti/Craiova, ca sa aflam cam cat ar trebui sa fie valoarea unui imobil in Bucuresti comparativ cu Craiova (prea iese din tipar Parisul).
Eu cred ca o comparatie acceptabila ar fi cu Varsovia, scazand cam 30% din pretul mediu al Varsoviei (nivel salarial mai mare, investitii mai multe, infrastructura mai buna). Pentru ca Budapesta sau Praga au cu totul alt potential turistic si cultural.
@all
Pentru toti ce au peste 60% din valoarea unei locuinte si nu stiu in ce sa investeasca, poate ca s-ar justifica achizitia uneia cam prin martie anul viitor. Pentru toti ceilalti ar fi bine sa astepte cam pana prin 2015. S-ar putea ca pana atunci sa fie platiti in euro, avand un credit in euro, indici statistici facuti dupa date concrete, presiunea locativa a generatiilor noi mult mai mica(ma refer la '90 plus). Vor beneficia de posibilitatea alegerii unei chirii dupa buget, vor avea mobilitate si sunt singur ca in actualul context se mai gasesc si proprietari rezonabili.
http://www.zf.ro/eveniment/seaca-sursa-nr-1-de-finantare-romanii-nu-mai-trimit-bani-acasa-cum-comentati-4891502/
Sa mai zic ca am incurcat-o?
Sa estimez unde se va duce cursul de schimb?
@ioanitescu
"Doresc sa vand o casa( nu, sigur nu, domniilor voastre) si sa si cumpar un apartament( sau doua daca ma ajuta Dumnezeu)."
Veti vinde greu si veti cumpara usor. Dar Dumnezeu va ajuta daca daca apreciati corect :
- trend-ul , crescator sau descrecator
- delay-ul dintre tranzactii.
Cam asa se face la bursa, unde insa nu da nimeni sfaturi nimanui.
Asa ca depinde de dv. singur.
Opiniile sunt interesante sau nu, pot fi controversate sau unanim recunoscute. Da' jocul e chiar pe bani. Ai dv.
din ziarul Clujeanul:
"chiriasii se muta din blocurile vechi cu mobilier demodat si linoleum, in cele noi cu marmura pe jos si cada cu hidromasaj.
La Cluj, in blocurile vechi, chiar din centru, o garsoniera confort 1 se inchiria cu 300 de euro, acum 200 pare un pret exagerat. Piata este plina de oferte."
Vin vremuri kkcioase pt.Pogea-Boc-Basel-Isarel..
(de pe www.zf.ro)
"Remiterile de bani ale romanilor din strainatate, cea mai sigura sursa de finantare a deficitului extern din ultimii ani, s-au prabusit in iulie, coborand cu 90% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
Transferurile curente, care reprezinta in principal banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate, s-au diminuat semnificativ, excedentul lunar ajungand in iulie la doar 120 mil. euro, fata de 500 milioane de euro in aceeasi luna din 2008, conform datelor BNR."
Dedicatie pt. voi dragi se-curisti, troll-icei si răspandaci de pe acest blog:
"The biggest and most secretive gathering of ships in maritime history lies at anchor east of Singapore. Never before photographed, it is bigger than the U.S. and British navies combined but has no crew, no cargo and no destination - and is why your Christmas stocking may be on the light side this year.
The 'ghost fleet' near Singapore. The world's ship owners and government economists would prefer you not to see this symbol of the depths of the plague still crippling the world's economies"
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1212013/Revealed-The-ghost-fleet-recession.html
"@Dan Ioanitescu: informaţiile pe care le avem despre salarii şi situaţia de pe piaţa muncii ne fac să credem că preţurile de strigare încă sunt supraevaluate cu 30-40%, cel puţin. E într-adevăr greu de crezut că se va reajunge la preţurile din 2001-2002, care se bazau pe alte date economice."
Pai vezi ca preturile la apartamentele noi au fost anul asta cam 1600 E TVA inclus,minus 10-15 la suta negocierea directa. Vanzari mici, ce-i drept. Normalitatea, zici tu, ar fi minus 30-40 la suta. Cam...1000. La 4,2 :))
Mare grija manolakis.
"Este clar astfel ca sunt interesat de piata imo dar este la fel de clar ca pentru implinirea acestor dorinte pot astepta fara pb. chiar si urmatorii 30 de ani.".
Dragul meu, statistic (dar stim noi ca ele sunt mai generoase din fire, nu?) dupa 30 de ani vei fi relativ mort. Exista ski in lumea celor drepti ? Nu pentru speculanti, clar, pentru oamenii cinstiti ca tine intreb.
"Ti-o explic eu : au ramas ultimii, adica investitori captivi si nu pot sa vanda decat in pierdere. Sunt disperati."
Adica in pierdere ? Vai, dle Dumitrascu, dar se poate... Pai, ori au marje nesimtitte de profit, deci isi permit, mama lor, sa scada pretul, ori, la preturi mai mici merg pe pierdere.
Acuma, atentie : ce vrei dumneata ? Preturi corecte la imobiliare ? Ori...mai degraba...sa dea naibii faliment primitivii aia. Mda, si sa vezi cum ne apucam toti de futures. O sa ne si radem la subtiori.
"http://www.zf.ro/eveniment/seaca-sursa-nr-1-de-finantare-romanii-nu-mai-trimit-bani-acasa-cum-comentati-4891502/
Sa mai zic ca am incurcat-o?" Pai ce, erai asistat social de rudele din Italia ?! Atunci chiar ca ai incurcat-o.
"Sa estimez unde se va duce cursul de schimb?"
Fa-o si eventual da-ti pumni in cap ca nu ai facut suficienti lei pina acum incat sa iei EUR si sa castigi din curs. La naiba, chiar inteleg ce simti :)
Dan Ioanitescu
"@ionut
imi permiteti sa va spun domnule ionut, lucru pe care nu am putut sa o cer si telescopului.
Aveti o fire nobila. Cand ati observat ca mi-au sarit doi in ceafa ati fost generos, c-asai la gramada. Deh, spirit subtire, de club. Felicitari!"
N-am observat ca ti-au sarit 2 sau 10 in ceafa! Ce-am observat in schimb e lipsa oricarei idei si dorinte de dialog, lipsa care se acunde in spatele unei retorici deosebit de pompoase si pretentioase.
Ce-am avut de spus, ti-am spus. De explicat nu-ti explic nimic (ii las pe restul sa-si bata capul), pen' ca n-am cui, deoarece, din pacate, nu vrei sa gandesti cu propru-ti cap.
In plus, nu-s popa sa tot "toc" de fiecare data aceleasi lucruri, pentru fiece "baba surda" ratacita pe blogul asta.
Un minim bun simt ar fi trebuit sa te faca sa citesti blogul inainte sa repeti papagaliceste citate din vlasceanu, zilisteanu sau bordei.
Pe scurt, esti virusat deja, iar incercarea de manipulare e o magarie.
P.S. Daca vei ajunge vreodata fizic la lyon, ai sa-ti dai seama de enormitatea pe care ai reusit s-o "debitezi".
@ Cezar
Nu stiu daca exista schi in lumea celor drepti. Sa speram ca da. Sau macar mare sa existe...
In ecosistemul asta in care ne invartim noi (eu si cu tine), totusi, e clar ca nu gasesti prea multi cretinetzi care sa bage njdemii de euroi intr-un cavou tihnit, la loc cu verdeata, prin Valea Furcii / sector 6. Idiotzenii imobiliare de genul asta iti pot greva nivelul de trai si comfortul personal pentru o buna parte din cei 30 de ani pe care, statistic, i-am mai avea noi de trait. Si dupa ce repauzezi, lasi in urma o gugumanie imo pe care se vor chinui s-o "rezolve" cumva, urmasii.
Chestie de management al vietii personale.
Io zic sa fim veseli, optimisti si mai ales rabdatori. Vezi si tu ce vremuri imo traim. Vremuri de stat cu fundu pe banii din conturi si de paza "la gaura" cu paru' in mana. Pana la urma soarecele trebuie sa iese afara. De foame, bineinteles.
Hmm, mai degraba vremuri emo, din cate vad pe aici.
In rest, vad ca esti un baiat matur pentru anii tai. Intr-adevar, decat sa cumperi o casa, mai bine rabzi un pic. Trebe sa mai lase din pret soarecii aia, domle, pina sa-ti permiti si tu..."idiotenii de genul asta".
Cat despre de "foame" :))...stii cum e, de cand lumea, unii nu rabda niciodata, altii - mai mereu. Clasa de mijloc ?! LOL
@cezar
"Pai ce, erai asistat social de rudele din Italia ?! Atunci chiar ca ai incurcat-o. "
""Sa estimez unde se va duce cursul de schimb?"
Fa-o si eventual da-ti pumni in cap ca nu ai facut suficienti lei pina acum incat sa iei EUR si sa castigi din curs."
E greu intelesul sensului celor doua propozitii apropiate?
Si la urma nu te afecteaza ca doar ai zis ca fixezi chiria in RON ;)
@dan
Da-mi un singur motiv pentru care 20 de mp patrati in Bucuresti trebuie sa coste 60.000 de euro!
In aceeasi tara in care majoritatrea au salariu sub 3000 de Ron.
http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/71485/Mall-uri-pe-jumatate-goale-si-20-de-spatii-libere-pe-Calea-Victoriei.html
@Dan Ioanitescu
Da Dane, chiar asa ! Spune-ne si noua de ce crezi talica de ex. ca acea casuta a ta ar cam fi echivalentul a 2 apt. Dar fara implicarea lui Dumnezeu. Asa, tehnic si aritmetic vorbind.
Cam la cat ti-o evaluezi tu ? Si de ce vrei sa te muti de la "casa pe pamant" la bloc ? Pierzi atatea delicii: n-o sa mai poti plati facturi de gaze de meleoane de lei, n-o sa-ti mai dai zapada singur prin fata portii, ai sa pierzi pe veci legatura cu nenea cu vidanja care-ti ridica "productia", ai sa te instrainezi si de "baietii" care-ti goleau o data pe saptamana tomberonu, cand o sa mai ploua torential nu vei mai putea da afara din curte apa cu farasu' de plastic .... vei avea o viata trista si anosta ca orice blocker semidepresiv.
Ce ziceti de compania descrisa mai jos? Daca vreti sa verificati informatiile puteti urma link-ul urmator si introduceti condul unic 22824780. In partea stanga jos alegeti sa vedeti datele din bilatul pentru anul 2008.
http://www.mfinante.ro/contribuabili/link.jsp?body=/contribuabili/agenti_cod.jsp
O fantomă pe locul 5 în topul firmelor româneşti
Ocupanta locului 5 în clasamentul întocmit după profitul realizat în 2008 funcţionează într-un sediu fictiv şi nu are niciun salariat
American European Marketing&Enterprises a realizat anul trecut un câştig mai mare decât Romgaz Mediaş, ArcelorMittal Galaţi sau Carpatcement Holding SA. Compania, despre care până acum nu s-a auzit nimic, a depus la Registrul Comerţului un bilanţ contabil din care reiese că a avut în 2008 un profit de 747.619.052 de lei, la o cifră de afaceri de 747.630.000 de lei. La un curs mediu de 3,6 lei/euro, înseamnă că această societate a atins performanţa de a înregistra un profit zilnic de peste o jumătate de milion de euro. La asemenea sume ameţitoare te aştepţi să fie vorba despre un furnicar unde mii de muncitori trudesc clipă de clipă pentru ca motorul economic să funcţioneze la capacitate maximă. Surpriză însă: firma nu are niciun angajat cu carte de muncă.
Sediul declarat al misterioasei companii este pe strada Văii 41, din satul Fîntâna, judeţul Braşov. La adresa respectivă locuieşte însă o familie modestă, care nu a auzit în viaţa ei despre American European Marketing&Enterprises. Mai mult, oamenii se uită cruciş atunci când li se spune ce „comoară” găzduiesc fără ştiinţă în propria casă şi li se arată cifrele cu multe zerouri în coadă pe care le rulează această societate. Nici ceilalţi localnici nu cunosc mai multe, iar primarul comunei de care ţine satul Fîntâna se declară uimit de o astfel de veste. Şi totuşi, firma există şi face profituri uriaşe.
Capital social subscris: 50 de milioane de dolari
Confirmarea vine din partea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, care, prin intermediul directorului Mihai Constantin, ne-a asigurat că în scriptele instituţiei această companie figurează ca fiind activă. Mai mult, ne-a dezvăluit că firma a declarat un aport în valută în valoare de 50 de milioane de dolari. „Un astfel de capital social subscris ne dă siguranţa că e vorba de o afacere foarte serioasă”, a precizat reprezentantul Registrului Comerţului. Actele dovedesc negru pe alb că societatea a fost înfiinţată în 2007, având ca acţionari şapte persoane fizice: Cornel Ionescu (20%), Daniel Afusoae (20%), Szapirow Wilfried (20%), Rosa Gagesch (20%), Lucian Nica (10%), Ştefan Pintilie şi Viorica Pintilie, fiecare cu 5% din acţiuni.
Conform bilanţului contabil pe 2008, activele imobilizate ale companiei sunt estimate la 863.132.310 lei, capitalul social subscris vărsat este de 115.504.789 de lei, cifra de afaceri este 747.630.000 de lei, iar profitul este de 747.619.052 de lei. În cadrul rubricilor alocate plăţii asigurărilor sociale apare cifra zero, de unde rezultă faptul că firma nu are niciun angajat.
Cheltuielile totale raportate sunt de 10.948 de lei. Societatea a declarat creanţe în valoare de 660 de lei, casă şi cecuri bancare în valoare de 100 de lei şi datorii totale de 9.229 de lei. În situaţia în care profitul contabil ar fi fost impozitat în România, compania ar fi trebuit să vireze la bugetul de stat suma de 119.618.568 de lei.
„E prima firmă care declară un sediu fictiv?!”
Adresa falsă raportată la înregistrarea firmei şi lipsa unui sediu ar induce imediat ideea că este vorba despre o companie-fantomă. Dar surpriză! Pe parcursul documentării, când toată lumea ridica din umeri, apare administratorul societăţii. Daniel Afusoae a explicat pentru SFin că strategia companiei este aceea de a sta într-un anonimat temporar. „E prima firmă care declară un sediu fictiv?! Acesta a fost planul nostru pentru a reuşi ceea ce ne-am propus. Compania nu derulează un singur tip de afaceri, având implicaţii şi în zona imobiliară, şi în IT. Sunt şi alte sectoare cu care ne intersectăm şi care ne aduc încasări”, a precizat Afusoae, fără a desluşi prea mult misterul în care e învăluită firma.
Posibile afaceri cu Guvernul SUA
Surprizele nu aveau să se oprească aici. Aflat în străinătate, alt acţionar principal, Cornel Ionescu, ne-a contactat pentru a ne furniza mai multe lămuriri legate de activitatea American European.
Marketing&Enterprises. „În primul rând, este vorba despre o societate înfiinţată ca urmare a unor planuri bine puse la punct şi cu scopuri stabilite dinainte. Unii dintre acţionari sunt persoane cu mai mulţi ani de experienţă şi cunoştinţe în managementul financiar, inclusiv în sfera burselor, a contabilităţii şi în colaborări public-private atât în SUA, cât şi în Uniunea Europeană. Începând cu înfiinţarea acesteia, societatea a fost gândită să opereze atât în România, cât şi în afara ţării, cu perspective de colaborare în grup de interes cu întreprinderi comerciale mari - americane şi multinaţionale, cu bănci transnaţionale şi cu Guvernul SUA”, ne-a declarat Ionescu. El susţine că realizarea proiectelor planificate se va face în etape, în decurs de trei ani de la înfiinţare. „În prezent, societatea îşi împarte iniţiativele pe mai multe sfere de interes, cum ar fi comerţul intermediar specializat în vânzarea produselor cu caracter specific - neclasificate în altă parte, activităţile de management ale holdingurilor etc. Derulează afaceri cu instrumente financiare, dar şi activităţi în domeniul IT”, ne-a mai spus reprezentantul companiei, fără a preciza din ce tranzacţii sau prestări de servicii a scos firma acel profit uluitor.
Venituri strămutate, profit de un miliard în 2009
Acţionarul din străinătate a oferit lămuriri şi în legătură cu lipsa personalului angajat cu contract de muncă, precizând că toată activitatea este prestată de administratori, acţionari şi personal specializat independent. În cadrul următoarei şedinţe AGA se va stabili remunerarea efectivă a celor implicaţi, iar acest lucru se va face odată cu acordarea dividendelor. În ceea ce priveşte planurile pe 2010, Cornel Ionescu spune că pentru atunci sunt prevăzute şi angajări masive.
Dacă pentru anul trecut cifra de afaceri şi profiturile raportate au fost unele demne de Cartea Recordurilor, pentru primele şase luni ale lui 2009, compania are pregătită o nouă surpriză: „Societatea a ales să strămute veniturile şi să predea un bilanţ fără cifră de afaceri pentru jumătatea anului 2009”, a precizat Ionescu.
În ceea ce priveşte rezultatele financiare pentru anul în curs, patronul American European Marketing&Enterprises ne-a dat un răspuns năucitor: cifră de afaceri de două miliarde de euro şi profit de un miliard de euro. A omis să precizeze unde vor fi realizate aceste încasări.
Emisiuni de cupoane şi cecuri valorice În 100 de ţări
Halucinante sunt şi planurile imediat următoare. Acţionarii doresc ca, în scurt timp, să poată lista compania la burse din străinătate. Până atunci însă, mizează pe emiterea unor „cupoane sau cecuri valorice multifuncţionale” în peste 100 de ţări. De asemenea, firma va semna un contract prin care va deveni „strângător exclusiv de fonduri” pentru o organizaţie americană cu ramificaţii internaţionale. Care nu a fost dezvăluită.
În tot acest noian de informaţii, care mai de care mai spectaculoase, există un profit declarat la Ministerul Finanţelor Publice din Româ-nia de peste 178 de milioane de euro realizat în 2008. Iar instituţiile statului ar trebui să verifice cum a fost posibilă o astfel de performanţă şi poate în acest fel vor lua o lecţie de economie americană aducătoare de 500.000 de euro pe zi.
Nu a plătit impozit pe profit
Funcţionarii Direcţiei Publice Braşov au simţit fiori pe şira spinării atunci când au realizat că la ei în judeţ funcţionează una dintre primele cinci companii din România. Clasamentul face referire la profitul realizat în 2008, şi bilanţul contabil raportat de American European Marketing&Enterprises dovedeşte acest lucru. Oamenii s-au panicat şi au hotărât să trimită către sediul central toate datele companiei, pentru ca orice problemă care ar putea apărea să fie soluţionată de acolo. Potrivit datelor furnizate de instituţia braşoveană, până acum firma amintită nu a declarat niciun impozit pe profit. „Din punct de vedere legal este posibil, dacă veniturile realizate se înscriu în prevederile articolului 20 din Codul Fiscal privind neimpozitarea veniturilor. Ce pot să vă spun este că societatea a înregistrat la 31.12.2008 profitul contabil 747.619.052 de lei, realizat din interese de participare, dar a declarat şi un venit neimpozabil în valoare de 747.619.052 de lei. Prin urmare, profitul fiscal este zero şi nu avem ce impozita. Un profit din interese de participare poate rezulta în urma primirii unor dividende de la o altă societate aflată în străinătate. Potrivit legislaţiei din România, astfel de sume nu se impozitează, intrând sub incidenţa articolului invocat mai sus. Toate datele pe care le avem se bazează pe informaţiile furnizate de asociaţii acestei societăţi, iar ei au depus o declaraţie pe proprie răspundere prin care susţin că tot profitul a rezultat în urma colectării unor dividende de la o altă firmă. Mai multe date pot fi obţinute în urma unui control de fond la compania care şi-a declarat sediul în România”, ne-a explicat directorul coordonator al Direcţiei de Finanţe Publice Braşov, ec. Ion Popescu.
Pe locul 5 în topul profitabilităţii
Un clasament al profiturilor realizate anul trecut de companiile care operează în ţara noastră arată că American European Marketing&Enterprises se află în grupul primelor cinci firme.
În 2008, cel mai mare profit a fost înregistrat de operatorul de telefonie mobilă Orange, care a raportat 1,661 miliarde de lei. Pe locul 2 s-a poziţionat compania Electrica. Firma de stat a avut un câştig de 1,220 miliarde de lei. A treia poziţie a clasamentului aparţine altei societăţi de telefonie mobilă, Vodafone, cu un profit de 1,128 miliarde de lei. Pe locul patru se află Petrom, cu 1,022 miliarde de lei. American European Marketing&Enterprises ocupă poziţia a cincea, cu 747,619 milioane de lei.
Dacă primele patru companii sunt cunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate, firma de pe locul 5 a fost înfiinţată în 2007. La ora actuală nu are sediu şi nici angajaţi, activitatea sa fiind coordonată prin intermediul asociaţilor şi administratorilor.
Prevederile Codului Fiscal
Potrivit articolului 20 din Codul Fiscal, umătoarele venituri sunt neimpozabile:
- dividendele primite de la o persoană juridică română. De asemenea, neimpozabile sunt şi dividendele primite de la o persoană juridică străină, din statele Comunităţii Europene, dacă persoana juridică română deţine minimum 25% din titlurile de participare la persoana juridică străină, pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin 2 ani, care se încheie la data plăţii dividendului
- diferenţele favorabile de valoare a titlurilor de participare, înregistrate ca urmare a încorporării rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se deţin titluri de participare, precum şi diferenţele de evaluare a investiţiilor financiare pe termen lung. Acestea sunt impozabile la data transmiterii cu titlu gratuit, a cesionării, a retragerii titlurilor de participare, precum şi la data retragerii capitalului social la persoana juridică la care se deţin titlurile de participare
- veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, precum şi veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile
- veniturile neimpozabile prevăzute expres în acorduri şi memorandumuri aprobate prin acte normative.
@Dan Ioanitescu
Primirea de care te-ai bucurat tu e cu mult mai calduroasa decat cea de care m-am bucurat eu. E drept ca in cazul meu s-au cam inselat, in al tau nu prea. Se spune ca tacerea e de aur.
Sa nu te superi prea tare pe Ionut, el are masinaria timpului si aduce bani inapoi din viitor. (asta oare presupune consumarea resurselor viitorului inca de acum?)
Tu ai un interes pragmatic sa vinzi apoi sa cumperi, numai ca pe aici cam greu sa afli ceva concret, nu e niciun oracol in preajma.
La intrebari concrete ti se va raspunde ambiguu sau se va devia de la subiect, ca sa nu spun ca de multe ori vor fi injurii.
Raspunde cumparaturului, ar fi interesant raspunsul tau si plin de invataminte.
Astept cu nerabdare si raspunsul pentru alex.dumitrascu.
@Aristotel
Sa inteleg ca atunci cand se palteste 20-30% din venit e ceva justificat. De ce oare crezi tu asta? De ce nu 10% sau 40%?
La “o cloaca” de 3 lei, pentru un venit mediu de 400-500 euro echivalent in lei (la romani, iar venitul e in scadere sau ma insel?) chiria sa fie cat?
Matematica asta cere cifre exacte (sau sa spun numere naturale sau reale?)
“Oricum, pe termen lung, europeanul mediu va fi mai puţin stresat dacă:
- vor fi probleme politice în România;
- guvernul României va îndeplini condiţiile din acordul cu FMI-ul;
- negocierile cu FMI-ul pentru acordarea următoarelor tranşe eşuează;
- indicatorii macroeconomici se înrăutăţesc;
- latul leton este devalorizat.”
Asta s-a vrut o lectie? :))
Eu te provoc cu ganduri bune, tu insa imi raspunzi in dodii.
akhenaton, in anii ce vin vei vedea pe propria-ti piele ce inseamna diferenta dintre 20-30% din venit platita de un european pe chirie/rata si 70-113% platita de un roman. Consum poopoo!
Bineinteles ca m-am referit la ... cei multi.
"Cloaca de 3 lei" rezulta din compararea unei achizitii in martie 2008 cu 120.000 Euro... credit, total plata 30 de ani 360.000 Euro si achizitie 2010/2011, cash, 10.000 Euro. Poate inseamna vreo 3%.
Ce zici, esti foarte prost?
@Aristotel
Incepe sa-mi placa dialogul cu tine, desi mai greu am scos o informatie clara, cloaca de 3 lei va fi de fapt de 10000 euro ;)
“Bineinteles ca m-am referit la ... cei multi.”
In sfarsit ma elimini din ecuatie :)
“Ce zici, esti foarte prost?”
Cam la aceleasi calcule ma gandeam si eu (ma refer strict la chiri) numai ca voiam sa-ti aflu rationamentul. Deh, prosti, dar multi!
Si vezi ca nu raspund la atacuri desi imi e atat de usor.
Atunci nu te mai intreb.:)
Cloaca... 3 la leu fu "epitet".
@Aristotel
Daca "cloaca" va fi 10000 euro, o vila prin Prelungirea Ghencea cam cat va fi prin 2010-2011? Dar pe la Aviatorilor? Asta de dragul predictiilor.
lol, ce-am apucat sa vad p'aci, comparatii intre paris-bucuresti, lyon-craiova, franta-romania.
Hai ma, gluma buna.
Akhenaton
"Sa nu te superi prea tare pe Ionut, el are masinaria timpului si aduce bani inapoi din viitor. (asta oare presupune consumarea resurselor viitorului inca de acum?)"
Nu, nici pe departe nu presupune asta. E...mult mai simplu de atat!
Akhenaton
Precum banuiam din start (nu ma intreba de unde stiam) dan ioanitescu a intrat pe blog din pur interes: vrea sa vanda o proprietate si sa cumpere alta(ele) Pana aici nimic de comentat, DACA incepea cu asta.
Da' cum a inceput sa bata campii cu "nevoia de habitat care va creste in curand vanzarile si preturile", sigur ca si-a primit raspunsurile meritate de la "derbedei" blogului. Il anunt ca acu' cca. 20 de ani am fost si "golan emerit".
Eu unul, precum am mai spus, refuz sa ma lupt cu ... infinitul!
@Ionut
“E...mult mai simplu de atat!”
Un exemplu concret poti da sau ramane cum am stabilit?
Imi aduc aminte si de “vorbesti despre nimic” tot banuitor erai si atunci? S-au confirmat banuielile tale?
“Il anunt ca acu' cca. 20 de ani am fost si "golan emerit".”
Mi-ar fi usor sa spun la fel insa cu ce ma califica asta?
"Precum banuiam din start (nu ma intreba de unde stiam) dan ioanitescu a intrat pe blog din pur interes: vrea sa vanda o proprietate si sa cumpere alta(ele)".
Cojocaru, cat de imbecil poti fi sa presupui ca altcineva pote fi atat de imbecil incat sa intre pe "balon" in cautare de...tranzactii.
E mare Dumnezeu, lasa. Probabil te vei alege si tu, pina la urma cu (macar) 2 neuroni neaflati in conflict :))
Akhenaton
"Un exemplu concret poti da sau ramane cum am stabilit?"
Astepti consiliere financiara gratis?
"S-au confirmat banuielile tale?"
Sigur, precum ti-am (mai) spus, nu cauta "solutii financiare si simulari de investitii" gratis!
Vei primi ce-ti da aristotel!:)
Incearca cu cezar...
"Mi-ar fi usor sa spun la fel insa cu ce ma califica asta?"
Nu e vorba de "calificare", ci de acelasi tipar de gandire.
"Cojocaru, cat de imbecil poti fi sa presupui ca altcineva pote fi atat de imbecil incat sa intre pe "balon" in cautare de...tranzactii."
Dragutule, esti nervos? Ai ramas cu...leii?:) Ghinion, daca atat te duce capu'!
Cat despre "imbecil" ai mai folosit cuvantul asta odata tot pe blogul asta, si culmea, ti-ai sapat singur groapa.:))
E adevarat ca lopata eu ti-am dat-o.
Cineva a intrat pe balon in cautare disperata de "deocamdata stagneaza, da' in curand revine cresterea"!
@Ionut
“Astepti consiliere financiara gratis?”
Atat timp cat te intrebi asta e clar ca nu ai confirmata nicio banuiala. “Din cacat sa faci bici” e asa usor sa spui, mai dificil sa treci la fapte, nu-i asa Ionut?
Eu nu m-am laudat ca stiu sau ca fac bani, tu insa DA. Acum ti s-a luminat mintea?
Spre exemplu Aristotel a avut curajul sa spuna cum crede el ca vor evolua preturile in 2 ani.
Fii barbat, asuma-ti vorbele, da exemple concrete sau ramane cum am stabilit.
"Cat despre "imbecil" ai mai folosit cuvantul asta odata tot pe blogul asta, si culmea, ti-ai sapat singur groapa.:))
E adevarat ca lopata eu ti-am dat-o."
Ce bine ma simt cand stiu ca nu risc nimic de data asta. Yes yes yes :))
Akhenaton
Daca te-apuci sa incerci sa faci "bici din cacat", te "paste" ruina.
Am sustinut eu asta? Postez pe "balon" din august anul trecut. Te invit sa-ti sustii afirmatiile.
Nu "sa fac bani" e scopul meu in viata. Repet, banii sunt, pentru mine personal, doar un mijloc.
Cum fac bani? Produc, vand si recumpar "active nete", totul intr-un sistem de afaceri pe care l-am initiat acum 8 ani.
Ia o bancnota de 100 de euro de exemplu, si uita-te bine la ea. Ce vezi? Eu vad nimic altceva decat o simpla hartie.
Parere personala: daca pentru hartia asta sunt gata sa-mi pierd omenia, cinstea, cuvantul, familia si putinii prieteni am o mare problema.
Daca cu ajutorul ei pot, de exemplu, sa readuc zambetul pe fata unui prieten, atunci hartia aia capata la modul real valoare.
Ai ceva bani si esti convins ca cea mai buna investitie e una imobiliara? Nu incerc sa te contrazic.
Vrei sa afli care e parerea mea despre cat ar trebui sa coste o locuinta? Nu mai mult de 1 salariu mediu pe economie in zona respectiva/ mp., locuinta noua, daca se poate cash, daca nu credit cu rata FIXA in moneda in care ai veniturile, cu grad de indatorare nu mai mare de 25%.
Sau, alt mod de calcul, pretul unei locuinte = maxim 4 venituri anuale/familie nete, certe si exigibile.
In alta ordine de idei ce cred eu ca se va intampla cu preturile locuintelor de acum inainte? Ce ti-am povestit in paragraful de mai sus, adica scadere.
"Ce bine ma simt cand stiu ca nu risc nimic de data asta. Yes yes yes :))"
Din nefericire, tu riscasi in... "valea furcii", da' cu "chiria" in lei!
Spre deosebire de cei 2 neuroni conflictuali ai mei, al tau moare de singuratate. Inainte de calvitie, ai fost blond?!
@Ionut
M-a bucurat forma in care ai reusit sa raspunzi, una umana. Atat timp cat e crezul tau ce-ai spus mai sus, inseamna ca prietenii tai au un aliat de nadejde. :)
Akhenaton
Intrebarea e: te-am lamurit?
@ Akhenaton
Nu ca voi ca sa ma laud nici ca voi sa te'nspaimant da' tu'l vezi pe Dan Ioanitescu raspunzandu-mi ceva ?
Din mai 2009 m-am alaturat si eu voua si am considerat util sa va "deranjez" pe de o parte si pe de alta parte ma interesau f. tare argumentele logice si practice ale celor ce sustineau ca preturile imo nu au cum scadea. Astfel, am gasit in "comunitatea" imo persoane care intuiau, cumva, la fel ca mine, si in antiteza, persoane care sustineau cresterea imo neabatuta. Primii nu ma interesau asa de tare ca erau "de-ai mei" iar de la ceilalti am cautat "sa iau lumina". In schimb, daca faci un rezume al postarilor din mai pana acu', vei observa ca argumentele "forte" sunt cam de nivelul analitic al "ma-sa curva ta'su labagiu al aluia care nu da 500000 - 1000000 Euro pe o casa pe pamant in Prelungirea Ghencea".
Argumentele astea, pur si simplu imi umplu ochishorii de lacrimi.
Dim mai pana acu', in timp ce noi graseiam imberb pe blogu' lu' Manole, neste executori bancari de pe la Raiffeisen si BRD se patimeau rau de tot sa plaseze ceva apt. cu 3 camere prin sect. 6 la valoarea de 25000 Euroi. Fara succes ! Deprimant !
Daca vei iesi putin "din casa" si vei da o talpa prin birourile notarilor si ale executorilor vei putea constata "ex propriis sensibus" ca cruda realitate merge fix PARALEL cu multe postari de pe blogul asta. Si la realitatea asta cruda trebe sa ramanem noi, permanent cuplati.
Eu unu' nu-mi pot permite sa ma loghez aci' si sa-i zic "idiot" unuia ca Cezar inainte de a verifica 2-3 executori bancari si 3-4 notariate. Chit ca sunt anonim, macar asa, pentru estetica discursului.
Nu e important daca-i zic io unuia ca e idiot. Poate reprezenta doar o jignire ieftina. Important pentru el, e daca nu cumva e idiot de-adevaratelea, INDIFERENT si INDEPENDENT de jignirile vreunui anonim oarecare.
P.S.
Si sa stii draga Akhenaton ca am io o "chestie" si cu Manole... Are omu' cateva posturi in care sustine ca nu poate scadea pretul sub 700 - 800 Eur / mp si zice si ca nu se mai pot intoarce anii 2001-2002. Inca nu mi-a venit apa la moara, da' de-abea astept, cand o fi cazul, sa-i storc lamaia 'n nas. Il astept la interval. Pe moment insa, n-am ce face, ....low profile.
Pai, mai cumparator, nu-mi aduc aminte sa fi purtat discutii. Ca atare, nu cred ca ai de unde sa stii ce "cred" eu.
In plus, ce-ti pasa ? Eu ma simt destul de bine in pielea mea. Iar lamaia imi place intern, nu pe nasul cuiva.
@Cezar
Dragul meu, suntem pe un blog de discutii libere. Fiecare intra acilea pentru idei noi si un eventual "transplant" de inteligenta.
Orizontul de asteptari este mare la inceput si apoi se reduce incet-incet pana cand devine UN PUNCT DE VEDERE.
E absurd sa ma intrebi "ce-mi pasa" de cele ce sustii tu pe aici.
"Imi pasa" de opinia tuturor !
Si eu ma simt bine in pielea mea !
Dar nu-mi place senzatia asta de autosuficienta. E semn de mare prostie !
Asa ca relationez. Pt. asta sunt blogurile. Cand postez aici intru in "discutii" cu toti chit ca multi nu-mi raspund. Daca as vrea ceva mai "intim" as posta pe Nobila Casa.
Nu ma astept sa influentez "viata" cuiva cum sper ca nici tu nu crezi ca ai convins pe cineva de aici sa se mute cu 500000 Eur in Ghencea.
Vorbim discutii prietene si ne "cantarim" unul pe altul in functie de consistenta dialogului !
@Ionut
“Nu-i tii, ii plimbi. Inapoi... din viitor si...inainte!!! :)”
coroborat cu:
“Cum fac bani? Produc, vand si recumpar "active nete", totul intr-un sistem de afaceri pe care l-am initiat acum 8 ani”
Ce sa-ti zic? La mai mare.
Exemplul personal mi se pare mai de efect, actiunile intreprinse arata ca ai ori nu speranta, optimism, initiativa.
Desi prima mea postare pe blog (data exacta 11.08.2009) poate duce cu gandul la consiliere financiara, nu e deloc asa. Citeste cu atentie, iar banuielile tale se vor risipi.
Eu incercam sa aflu cati dintre cei care posteaza au initiativa si cati latra la luna a paguba.
Parerea unuia cu initiativa are greutate mai mare.
@Cumparator
“ma interesau f. tare argumentele logice si practice ale celor ce sustineau ca preturile imo nu au cum scadea.”
Se pare ca suntem in aceeasi tabara. Pe mine ma intereseaza si parerile celorlalti care previzioneaza si pana unde vor scadea.
“Si la realitatea asta cruda trebe sa ramanem noi, permanent cuplati”
Inca odata sunt in total acord cu tine
Eu n-am nimic cu cei care m-au acuzat de diversiune, manipulare etc. Fiecare e liber sa-si dea cu parerea si eu n-am de gand sa-mi justific actiunile.
Eu astept in continuare raspunsul lui Dan, sper ca va raspunde, poate ca e nevoie de timp pentru asta. Acorda-i circumstante pentru intarziere, spunea ca munceste.
@Aristotel
Iti multumesc ca provocarea mea de 2 lei juma’ e mai valoroasa ca si Cloaca “3 la leu”.
Epitete amandoua, nu? ;)
Ma amuz si eu :)
"Dar nu-mi place senzatia asta de autosuficienta. E semn de mare prostie !" Vezi cum nu exista comunicarea :))
GERMANIA, 4 APARTAMENTE 70 MP FIECARE, LÂNGA DRESDA, ZONA DE SCHI SI TURISTICA, PRET FIECARE 0727.561.170/ 00491712872874
Pretul afisat e 13900 euro, sursa www.anuntul.ro
Manole la nemti au scazut preturile, sau numai la francezi?
pentru manole, aristotelcostel, cumparator, 123 si altii ca ei.
senzatia mea este ca voi sunteti un cor de cioclii cu orienatre economica. Peisajul ce-l zugraviti (si probabil ca il doriti) ar fi o tara in ruina in care sa aveti ceva parai prin buzuanre si sa cu,parati vile pe Dacia la pret la Zimbabwe.d. Dan v-a demonstar extrem de rabdator si elegant care este realitatea. Eu sincer am renuntat sa mai scriu pe acest blog. Il urmaresc ocazonal ca sa ma distrez pe seama aberatiilor debitate. Ma bucur ca nu acesta este nivelul poporului roman. Poporul roman este exemplificat de acei pusti care au construit cu cateva zeci de mii de euro o racheta si o vor trimite spre luna. Este exemplificat de marca Dacia care are cea mai mare crestere de piata (in Europa Occidentala!!) din ultimii 40 de ani. Nu exista precedent aproape pentru o crestere cu 2 cifre a vanzarilor. Restul sunt vorbe. Cand te apuci sa compari Lyon sau Cannes sau mai stiu ce alte targuri de provincie cu o Capitala europeana nu avem ce discuta. Sub acest raport valoric intre Frankfurt sau Barcelona si Tirana nu exista comparatie. Tirana e o Cpiatala, iar celelalte city-uri sunt orase de provincie. Asa si voi stimati scribi. Unii sunt analisti (chiar daca semiprofesionisti) iar voi niste insi fara obiective care debitati prostii (in Romania toata lumea se pricepe la imobiliare!) si de care timpul va rade cu toata gura. Ca nu o sa rada in 2010 si o sa rada in 2012, mai putin conteaza. Dar cand va fi o garsoniera in Bucuresti din nou 80000E sunt curios cine dintre voi va mai aminti de aiurelile debitate azi cu atata elan. Inainte de a scrie ceva mai baieti, amintiti-va de potofoliul vostru investional si bazandu-va pe aceasta constatare dati-i apoi drumul la scris. Daca nu exista asa ceva...atunci lasati-i pe altii sa scrie.
spartacus ... le-ai zis-o,
asta ii tot ce am inteles, esti tare 'frate'
si cred ca nici tu nu ai inteles mare lucru din ce ai ajuns sa critici
@spartacus
ARBEIT MACHT FREI !
Pe toti burtosii cu cloaca, cap mic si rata mare la banca.
Tarnacop bun !
Esti viitorul tarii. Avem nevoie de tine. Schema caritas te-a prins in plasa.
Frankfurt provincie, my god !
Mai nou ai iluzii de egalitate cu pustii lansatori de rachete. Du-te ma si te pisa.
spartacus, mare prost eşti.
hai marş înapoi la adevăratul "popor" român îndobitocit.
@Spartacus
Eeee poftim ! Te suparasi ! In loc sa te distrezi copios ..... de caraghioslacurile noastre.
Sa stii ca si eu ii admir pe pustii cu racheta si pe aia de's olimpici si pe cei cu Dacia, si pe Ford-isti, si pe ala - Bogdan Aurescu de ne-a castigat la Haga procesul cu Ukr si pe Irinel Popescu care mai are putin si face si transplante de creier si pe zidarul ala de canta opera, si pe saritorul ala in bazin care se antrena sarind de pe trambulina pe niste saltele (in loc de apa), ii respect chiar si pe taranii aia nerasi si cu degete strambe de munca de la care cumpar in piata castraveti si rosii si pe pustii care pleaca prin Afganistan sau Irak ca sa castige o solda lunara egala cu 1/2 din comisionul "agentiei" la vanzarea unei garsoniere cu 80000 Eur ....ha, ha, si inca pe multi altii.
Da' nu prea stiu ce atitudine sa am fata de "pustii" astialalti care termina faculta la Spiru - Relatii Ec. Internationale- si dupa aia isi deschid o agentie imob cu servicii complete, inclusiv "finantarea" sau poate "o firma de consultanta imobiliara" cand ei habar n-au care e deosebirea dintre o structura de cadre armate monolite si una de placi prefabricate.
Si astia "exemplifica" spiritul muncitor, viu, creativ, al poporului roman ? Sunt si ei niste genii pe care tara nu-i mai poate incape ?
Ar trebui sa-i admiram, sa-i respectam, sa-i copiem si pe ei ?
S-au mai bine sa-i dipretuim asa, putin, cam cum ii dispretuiesti tu pe de-alde astia de aristotel, manole, cumparator, 123.. vai de ei !
Ha ?
Cum sa procedam ?
Ajuta-ne un pic ! Nu ne lasa neterminati ! Fii un formator de opinie !
Spartacus
"pentru manole, aristotelcostel, cumparator, 123 si altii ca ei.
senzatia mea este ca voi sunteti un cor de cioclii cu orienatre economica. Peisajul ce-l zugraviti (si probabil ca il doriti) ar fi o tara in ruina in care sa aveti ceva parai prin buzuanre si sa cu,parati vile pe Dacia la pret la Zimbabwe."
Sa inteleg ca:
Incepand cu anul 2007, anul aparitiei blogului astuia, manole si restul de cateva zeci de "derbedei", au purces la urmatoarea miscare, concomitent si dintr-o data (practic o conspiratie in toata regula):
Manole pe post de sef si "creier" al actiunii, a luat legatura cu noi, restul "de ciocli cu orientare economica", cu gandul ca sa infiintam, intretinem si crestem blogul asta, in care propovaduim dezastrul, cu scopul declarat de prabusire a pietei si ulterior a preturilor din imobiliar, pentru ca apoi sa putem noi sa cumparam pe 3 lei "vile in dacia".
Conditia necesara dar nu suficienta, era ca noi sa facem pe dracu'-n patru astfel incat, desi economia se prabuseste, noi sa ramanem cu ceva "parai prin buzunare", ca la momentul bottom-ului, pe care sigur ca cu totii il stim da' nu vrem nici "picati cu ceara" sa-l impartasim autsider-ilor, sa renuntam brusc la activitatile de pana atunci (cele care ne-au si asigurat pe timp de criza "paraii" respectivi si care s-au dovedit astfel destul de profitabile) si sa purcedem in grup compact si unitar la cumparat de vile "moca", asta reprezentand crezul nostru investitional ultim in viata.
Spun necesara dar nu suficienta, pentru ca,in acest rastimp, ar fi trebuit sa si devenim o adevarata forta cu putere imensa de penetrare la nivelul mentalului colectiv, forta cu efect de "levier" asupra evolutiei pietei imobiliare.
Sau suntem toti niste amarati de pauperi, cu salarii si job-uri de mizerie, nici unul la casa lui, dar care TOTI au mostenit, castigat la loto, furat, etc. "paraii" respectivi si care, in ciuda dorintei arzatoare si nevoii "funciare de habitat", s-au abtinut din rasputeri sa se implice in ultimii 2 ani intr-un credit imobiliar (luandu-si portia de energie zilnica necesara unui astfel de efort de pe "balon"), locuind care-ncotro, unii in cort, altii in "craci", restul cu parintii, socrii si mai stiu eu cate alte neamuri in cate un "2 camere" amarat, in asteptarea "zilei Z", propovaduita, zi care ne va aduce in sfarsit binemeritata "mantuire imobiliara".
Sa presupunem ca, macar unul dintre cele 2 scenarii SF, este adevarat.
In cazul asta, meritam felicitari, am reusit din plin ce ne-am propus.:))
Cireasa de pe tort:
dezvaluirea informatiei despre cand, cum si cat va fi bottom-ul este free (inclusa in abonament) pentru "membrii clubului", si costa al dracu' pentru restul!
Spartacus, cand o sa mai fie 80.000 EUR o garsoniera noi toti o sa fim cam batrani sa ne mai intereseze sau poate chiar mai rau.
Fiecare este liber sa faca ce vrea asa ca te rog sa cumperi cat mai multe apartamente si garsoniere in Romania si sa te bucuri de ele. Daca consideri ca merita sa platesti preturile cerute esti liber sa o faci si sa te inchizi intre cei patru pereti pe care-i cumperi intr-un “stup” din Bcuuresti.
Eu sincer nu detin nici un apartament si nici nu intentionez sa cumpar unul in viitorul foarte apropiat cu toate ca as avea bani cash cam de doua garsoniere la pretul indicat de tine.
Acest capital imi aduce castiguri care sa-mi acopere o chirie in sectorul 1 si reusesc si sa merg in 2-3 vacante. Sa nu mai zic ca nu am nici un stres legat rate la banca etc.
Pe mine nu o sa reuseasca nimeni sa ma convinga ca in Romania merita sa dai mai mult de 500-600 E/ mp, dar daca in opinia ta si a celor precum Cezar, olandezul etc considerati ca merita atunci feel free la cumparaturi.
@Manole, ionut, 123 si altii
Ma, spuneti drept ma, asa-i ca v-a platit Patriciu sa prabusiti economia Romaniei ca sa cumpere el ieftin?
@Spartacus: O garsoniera probabil va costa din nou 80.000 de euro cand BCE va decide ca europenii sunt prea prosti ca sa socoteasca cu eurocenti si va renunta la ei, adaugand un 0 in coada euroiului.
Pretul nominal e bun doar pentru masturbarea mentala a unora, ce conteaza in realitate e raportul cu venitul/averea eventualului cumparator.
@Spartacus -- completare:
Da, stiu ca un eurocent = 0.01 euro
@spartacus
"Poporul roman este exemplificat de acei pusti care au construit cu cateva zeci de mii de euro o racheta si o vor trimite spre luna"
In nici un caz nu e reprezentat de bizonii care tot cu cateva zeci de mii de euro au cumparat o garsoniera pe care nu mai reusesc sa o vanda.
DRUMUL Taberei, Prelungirea Ghencea, cartier de vile P+1, 180 mp, finisate la cheie, acces pana la vile pe asfalt, zona linistita, gradina amenajata, jacuzzi, parter: living, birou, bucatarie, etaj: 3 dormitoare, 2 gr. sanitare, cash, 118.000 euro
0722.530.496
sursa: www.anuntul.ro
Fratilor, nu mai stiti de gluma? Mi se pare delicios ce a scris spartacus. Aproape ca am ras cu lacrimi! E satira, oameni buni!
Daca nu sinteti convinsi, mai cititi inca o data frazele:
Sub acest raport valoric intre Frankfurt sau Barcelona si Tirana nu exista comparatie. Tirana e o Cpiatala, iar celelalte city-uri sunt orase de provincie.
Tirana se pisa si pe New York, o capitala ramane o capitala si cand este in pielea goala.
@Marian
Umorul in vremuri de criza il vrei tu? Majoritatea e inebunita, unii din cauza lipsei banilor "cash", altii din cauza micsorarii profiturilor, sau a spectrului falimentului ori a somajului.
Prea putini sunt linistiti si relaxati. Priveste si pe strada figurile trecatorilor si vei vedea cata ingrijorare citesti in ochii lor.
Eu personal am intrat aici dintr-o eroare. Acum daca tot sunt aici vreau sa-mi dau seama ce le rezerva viitorul unora dintre cunostintele mele care printre altele m-au acuzat ca sunt "calcat cu fierul pe crestet" ca nu investesc in imobile. Ciudat si acum sunt acuzat la fel, insa din cu totul alte motive.
In afara de acuze la adresa mea ce ma amuza, caut argumente logice si verificabile pentru care preturile la imobile vor creste ori vor scadea, "servindu-le" apoi amicilor implicati in domeniul acesta (a se citi cu investitii imobiliare) si care inca nu au descoperit balonul.
@cumparator: preţul de 7-800 l-am avansat, l-am susţinut, l-am argumentat. În condiţiile unui euro la 3,5. Deci în condiţiile leului de azi, ar fi cam 5-600. Şi nu cred că se va mai ajunge la nivelul de preţuri din 2001 pentru că salariile sunt de 3 ori mai mari, real. Nu că eu, personal, nu aş fi de acord că o bombă infectă situată în cea mai poluată capitală europeană nu ar merita mai mult de 10.000 de euro. Dar pe la 5-600 de euro se vor găsi sigur destui inşi care să cumpere şi să susţină cererea.
@Manole
"preţul de 7-800 l-am avansat, l-am susţinut, l-am argumentat. În condiţiile unui euro la 3,5."
Mda, in firu' asta logic, mai merge. Nu te pot contrazice. Eu unul, la fel ca si "piata imo" am abandonat RONu cam acum 5 ani.
In ultimii 4-5 ani n-am vazut nicio tranzactie imobiliara notariala la care pretul sa fi fost platit in altceva decat in EURO.
Pentru simplificarea calculelor si a comparatiilor (mai ales cu Europa de vest) imi pare mult mai util sa lucram cu EURO. Numai cu euro. Euro, euro, euro ....
Sa va povestesc si despre alti pui de curca. Just for fun !
Zilele trecute m-au dus trebile prin Bulgaria - colegii de Uniune Europeana.
Ruse - 1000 Euro mp la apt. din centru.
Nu se vinde, nu se mai cumpara nimic de peste un an. Pretul asta era pt. "investitorii" straini care acum vreo 2-3 ani incepusera sa misune prin Bulg.
Acum e o liniste pe acolo de auzi bubuitul ierbii cum creste.
TVA - 20 %
N-au banca nationala (sau ma rog, poate au dar nu mai "joaca").
Au consiliu monetar (un grup de 10 bancheri din Zurich).
Paritatea EUR / Leva - fixa de prin '98 = 1,95 Leva pt. 1 EUR.
Nu se tiparesc bani (leva), guvernul nu emite obligatiuni ca sa umfle levusoarele de pe la banci pt. plata salariilor si pensiilor, nu tu piata valutara interbancara, nimic, nimic, nimic. Nu vor jupanii de la Zurich.
Guv. se intinde fix cat il tine plapuma. Si chiar mai putin. Lantul e f. f. scurt.
Cu 50 leva (~25 Eur), 4 persoane mananca si beau la cel mai bun restaurant, de nu se pot scula de la masa.
@Manole
Sa inteleg ca te pui rau cu Aristotel?
Pai el spune 10000 iepuroi "cloaca" tu spui 500 - 600 euro/mp, cum s-ar spune numai un pic mai mult. E adevarat ca nu specifici mp nou ori mp vechi.
“Nu că eu, personal, nu aş fi de acord că o bombă infectă situată în cea mai poluată capitală europeană nu ar merita mai mult de 10.000 de euro.”
Uite cum indulcesti tu tonul, sau poate te referi la confort 4 in Ferentari ;)
Spui de salarii real mai mari de 3 ori raportat la anul de gratie 2001, pai cei mai multi salariati au deja credite luate, deci cum stam cu cererea de "habitat urban" si cu puterea de rambursare a noilor credite? De unde sa apara acei “destui inşi” care sa ofere 500-600 euro/mp? Sau poate cum e hobincu cu vreo 160.000 euro cash sunt multi?
Cum vezi ma pot situa si de o parte si de alta a "baricadei", dupa cum imi convine, numai argumente sa primesc ;)
@Spartacus
Stimate domn Spartacus, daca ati fi urmarit intradevar ocazional acest blog, poate ati fi remarcat si urmatorul comentariu
precum si acesta in care ii explic domnului Nestor cum e cu "manipularea" pe care o facem noi pe aici.
Vezi domnia ta, tu esti in postura "expertului" din povestea de acum un an si chiar ma gandeam cum sa o continui, insa gratie comentariului facut mi-ai dat cateva idei. Multumesc.
@Andrei Stroiescu
Vai domnule Stroiescu, pai gramada cerea varf, zau asa, iar domnia voastra, un fabulist, un nou Grigore Alecsandrescu, un La Fontain modern era musai sa interveniti, nu? Era musai sa fiti varful gramezii?
Nu pot fi de acord cu Spartacus, insa sa ii dati in cap desi sunt altii care o facusera deja? Ce pot intelege de aici?
Am vazut si cum i s-a dat la cap lui Confucius, am vazut si cum e tratat superior Cezar, numai ca el, Cezar se amuza copios, sunt convins de asta, de altfel a si spus-o. (a i se da la cap e metafora sa nu se creada altceva)
Va rog sa continuati fabula, ramasese neterminata si sa-mi spuneti si mie domnule fabulist cu care dintre "animalele" domniei voastre MA identificati, sau introduceti un nou “animal” sa ma identific si eu.
Cine stie poate cititi si blogul minunatului “nobilacasa” sa luati de acolo vreun exemplu.
Sa aveti spor si desigur inspiratie scriitoriceasca!
Akhenaton - şoarece "expert" - nărav intact - păr... căzut.
@Akhenaton
Sunt de-a dreptul impresionat de scriitorii enumerati ... eu, un mic incult ma intreb daca au scris ceva despre imobiliare ca sa ne impartasiti niste impresii.
"Cezar se amuza copios, sunt convins de asta, de altfel a si spus-o."
Sunt convins ca se amuza(mai ales daca a si spus-o):
preturile au scazut cu 40% si amarastenii tot nu-si permit sa cumpere (terenuri in valea furcii langa vilele de 500.000 de euro)!!!
Ar mai fi ceva... si altceva, de ce olandezu sustinea aici in toamna trecuta ca leul se va intoarce in 2009 la 3,6, iar in primavara asta ne-a dat peste nas ca el a cumparat euro la 3,7?
Cum dracului se amuza cezar copios vorbind de "limita" minima adsmisa a pretului per unitatea de cloaca si revirimentul iminent datorat relansarii economice din cap... in fund, daca el si-a scos cloaca la... mezat de anul trecut?
Confucius, in afara de jignirea mea personala, a "sustinut" si altceva?
... cat despre Spanacus, contampland comparativ, nestor pare geniu.
@qwerty
“Sunt convins ca se amuza(mai ales daca a si spus-o):
preturile au scazut cu 40% si amarastenii tot nu-si permit sa cumpere (terenuri in valea furcii langa vilele de 500.000 de euro)!!!”
Vezi tu ca eu am preluat acum cateva zile (am dat si sursa) un anunt referitor la Prelungirea aceea, vila la 118000 euroi …
Cred ca Cezar n-a vrut decat sa inflameze putin spiritele sa-l mai atacati putin. Il banui ca a spus intentionat despre Valea Furcii. Ii place polemica. Sunt sigur ca realitatea ii spune si lui ce ne spune tuturor.
Pai mai radeati voi privind imaginele acelea?
@Aristotel
Da-i voie te rog distinsului domn Andrei Stroiescu sa isi precizeze pozitia. Spre deosebire de cei pe care tu-i cataloghezi soareci “experti” eu n-am pus pe nimeni sa faca nimic, n-am dat sfaturi (ca nu mi-au fost cerute) si nici n-am facut previziuni. Si apoi imi declin competenta de sfatuitor financiar. Precum observi n-am spus nimic despre Olandezu (sau cum s-o fi numind el) din simplul motiv ca el n-a postat inimic in ultima luna de cand am aparut eu (sau poate ca a postat si nestiindu-i nickul n-am de unde sti).
Multumesc insa ca-mi acorzi atat de multa atentie.
A aparut un nou indicator. Bineinteles, fiind vorba de o fabulatie, indicele in sine este o tampenie... Caritas... sau, cum ar zice Vacaru... AristotelCostel a pierdut bani la Caritas... un frustrat... eu, nu el, bineinteles.
Ponzi Finance Indicator - percentage difference between the annualized rate of change in GDP and debt.
Negative values indicate that debt is growing faster than GDP; positive values indicate GDP is growing faster than debt. The former is negative for the economic outlook, the latter positive.
When debt is used as self-liquidating trade credit or for other productive purposes then this indicator will trend above zero, as GDP growth is driven to a greater degree as a percentage change than is debt.
When debt is used for purely speculative or consumptive purposes this indicator will trend below zero, indicating the non-productive (and ultimately destructive) use of debt.
When you get higher lows as we had from the 1950s to roughly 1971 the economy is growing solidly and debt is not a problem - it is being used properly to advance GDP through self-liquidating trade credit, the purchase of productive machinery and the like.
But when you see a general deteriorating trend as we have had since the mid 1970s you're in trouble. Since 1980 we have had only one short period where GDP growth outpaced debt growth on a percentage basis - that is, there was only one year out of the last twenty-nine where this was the case.
More On My "Deflationary Collapse" Ticker
...aaa, să nu uit, urarea punkt-iformă cu efect de bumerang garantat pe 30 de ani:
POFTĂ BUNĂ!
@Akhenaton
Stimate domn, ii cereti lui Aristotel sa imi dea voie sa-mi precizez singur pozitia (ea este precizata demult, e suficeint sa recititi blogul) dar va faceti ca nu vedeti cum dvs. uzurpati pozitia domnului Spartacus, vorbind in numele sau de parca ati fi una si aceiasi persoana.
Mai ales ca v-ati si inchipuit ca "fabula" mea trebuie neaparat sa faca musai referire si la dvs. V-ati regasit cumva in ea? Daca raspunsul este pozitiv, atunci stiti desigur si in ce ipostaza anume, astfel incat demersul ipocrit de a-mi cere sa va identific eu, sau culmea vanitatii sa introduc un animal special numai pentru dvs, ei bine ambele reprezinta exact o monstra de ipocrizie. Daca raspunsul este negativ, atunci nu va inteleg reactia puternic defensiva vis-a-vis de ea ("fabula") si de ce anume v-ati atacat in asa hal, de parca comentariul va era dresat direct dvs, nu domnului Spartacus. Sau vroiati doar atentie, caz in care domnul Spartacus era doar un pretext, ceea ce inseamna ca nu va interesa de fapt "soarta" sa pe blog, cu alte cuvinte o alta monstra de ipocrizie. In plus, daca nu v-ati regasit in "fabula" (adica raspuns negativ la intrebarea de mai sus), de unde pana unde impresia ce musai se refera si la dvs?
In ceea ce-l priveste pe domnul Spartacus, comentariile sale au fost facute pentru a aafla reactiile celor de pe blog, cata vreme a fost adresat tututror: "pentru manole, aristotelcostel, cumparator, 123 SI ALTII CA EI." Intrucat ma consider un altul ca ei, m-am simtit direct vizat de comentariul sau, drept urmare i-am raspuns. Ca dvs. aveti impresia ca i-am dat in cap e dreptul dvs. insa nu inteleg de ce imi reprosati faptul ca i-am respuns, in conditiile in care a cerut in mod explicit raspuns ("pentru... SI ALTII CA EI.")
Vedeti dvs., eu m-am simtit vizat de comantariul sau si am raspuns, la fel cum si dvs. se pare ca v-ati simtit vizat de comentariul meu, dar mai ales de "fabula". Si ati raspuns...
O zi buna.
Akhenaton
"Nu pot fi de acord cu Spartacus, insa sa ii dati in cap desi sunt altii care o facusera deja? Ce pot intelege de aici?"
Ceea ce e de inteles, adica andrei e unul dintre "membrii clubului":)
@Andrei Stroiescu
“va faceti ca nu vedeti cum dvs. uzurpati pozitia domnului Spartacus, vorbind in numele sau de parca ati fi una si aceiasi persoana.” coroborati domnia voastra cu “Nu pot fi de acord cu Spartacus”
“si de ce anume v-ati atacat in asa hal, de parca comentariul va era dresat direct dvs, nu domnului Spartacus” coroborati cu “Vai domnule Stroiescu, pai gramada cerea varf, zau asa,”
ce rezulta sa imi comunicati dv. sau scrieti o noua fabula.
Nu ma leg de acuzele domniei voastre la adresa mea, pseudo-dovezile subtiri si conjuncturale va descalifica.
Ar mai fi ceva, Daca-l intreb ceva pe Aristotel si-mi raspunde Ionut ori UJohn e musai sa concluzionez (cum faceti dv.) ca e vorba de aceeasi persoana?
Asa ca va doresc spor in munca de fabulist si nu in cea de fabulator! :)
- Stiati ca populatia Romaniei este in scadere, ca populatia rezidenta creste ca procent in total populatie, si ca pe deasupra populatia urbana isi vinde imobilele tocmai datorita '"costurilor habitatului urban" si se muta la tara?
Raspuns:
Nu nu stiam; Si daca este asa este valabil doar pentru pensionari. O pensie la tara are mai multa valoare.
Ahahahahahahahahahah, populatia scade pentru ca mor pensionarii si NU se nasc destui copii noi. Doamne, tu cam cum iti inchpui ca scade populatia?
@Akhenaton
Stimate domn, e bine ca cititi ce scriu ceilati, pacat ca intelegeti doar ce doriti dvs. "De parca ati fi una si aceiasi persoana" nu inseamna ca am tras conluzia ca "sunteti una si aceiasi persoana" (ati ratat cuvantul "PARCA"*), ci doar ca am remrcat faptul ca vorbiti in numele altuia, dupa ce dvs. tocmai ati interpelat o terta persoana pentru ca vorbeste in numele meu, cerandu-i sa nu o faca. De unde si senzatia ca umblati cu jumatati de masaura. Dovada conjucturala? Tot ce se poate, dar cine va pune sa bagati intr-o asemnea conjuctura? Dvs singur si din proprie initiativa v-ati amestecat in disputa dintre mine si dl. Spartacus, iar dupa ce ati facut valuri, acum va mirati ca va udati...
Tineti neaparat sa avem vreo disputa, nici o problema, insa asi sugera un alt loc, cata vreme aici suntem deocamdata off-topic. Multumesc.
* PARCA adv. - 1. atribuie celor spuse valoare de nesiguranta, dubiu, probabilitate etc. 2. - ca si cum ar fi
@Dan Ioanitescu
"Cunosc firme care s-au infiintat la Londra in 2007 care au vandut exclusiv "produse imobiliare" romanesti."
---
O evolutie mai mult decat fireasca.
Cei care mai ies pe afara nu pot sa nu-si aminteasca de cetele dese de paraziti imobiliari din UK din anii trecutzi care 'scurmau' prin Grecia/Cipru sa dea 'lovitura'.
Cum imi zicea cu entuziasm de prostanac acu 4 ani un ciuruc engezoi de vreo doua'jde ani din UK:
Am luat imprumut in UK (probabil de la arab)cu care ma apuc sa speculez/imput catziva ani bunicei prin Europa de est (Ro/Bul).
Dupa ce fac 'suma' ma-ntorc sa-mi cumpar 'prima casa', cu banu jos, in Londra.
Am renuntat sa-i mai spun ciurucului ca eram rroman si l-am indrumat cordial spre ... Bulgari (hehehe!)
Akhenaton
"Eu incercam sa aflu cati dintre cei care posteaza au initiativa si cati latra la luna a paguba.
Parerea unuia cu initiativa are greutate mai mare."
Asta e o afirmatie cu care nu pot sa fiu cu nici un chip de acord!
Vrei sa explici, te rog, ce inseamna sa ai initiativa?
Dan Ioanitescu
"Ionut,
Regret ca am reusit sa te inraiesc.
Pace? Polemica uneori e toxica.:)"
Nu crezi ca era mai onest din partea ta sa-ti faci debutul cu postul asta?
In alta ordine de idei, sa lamurim si "marota" cu locatia.
"Raspuns:
Da, daca se poate lua in calcul venit mediu regional, ceea ce nu cred ca este posibil, si nu unul national. Aici intervin o multitudine de variabile: zone premium, zone turistice, zone industriale active, zone defavorizate, mahalale, zone neelectrificate, infrastructura...etc.,"
Ia, te rog, in considerare si posibilitatea (asta doar la nivel de polemica:) ca sub aspect economic, social, cultural, calitate a vietii, infrastructura, etc. romania sa fie toata o ... mahala.
@Ionut
“Vrei sa explici, te rog, ce inseamna sa ai initiativa?”
Pai atunci cand iti vinzi casa si pleci in chirie, iar cu banii din vanzare te apuci si incropesti o afacere, angajezi oameni si ai responsabilitatea “lucrarii” acesteia se cheama ca ai initiativa.
Un astfel de om are o alta viziune asupra economiei (sau macar a segmentului in care activeaza), fiind implicat si implicit greutatea spuselor sale e mai mare decat a unor teoreticieni, care uneori doar isi verifica teoriile.
Daca nu suntem de acord, nu inseamna ca suntem in tabere diferite, ci doar ca exista premisele unui dialog constructiv.
Numai comunistii spuneau ca cine nu-i cu noi e impotriva noastra.
“Ceea ce e de inteles, adica andrei e unul dintre "membrii clubului":)”
Hmmm … numai ca e in asentimentul celor din “club” a reusit performanta sa se numere printre “membri”, sau are si alte calitati, ca pana acum nu mi-a aratat decat defectele? (ma refer strict la 5 postari si anume 3 aici si 2 la care face trimitere, toate off-topic).
@Andrei Stroiescu
Ma limitez sa-ti spun ca imaginea pe care ai reusit sa mi-o formezi despre tine e dezastraosa. Cuvintele scrise de tine se intorc precum un bumerang, ma refer si la asta: „pacat ca intelegeti doar ce doriti dvs”
“Tineti neaparat sa avem vreo disputa, nici o problema, insa asi sugera un alt loc, cata vreme aici suntem deocamdata off-topic. Multumesc.”
Ma adresez intr-un spatiu public (adica aici pe blog) este optiunea mea si apoi TU m-ai acuzat tot intr-un spatiu public. Sau trebuia sa inteleg ca e musai sa coboram in preistorie si sa ne intalnim cu ghioaga-n mana? :))
Si la final o definitie din dex-online.ro (e mai usor copy-paste), asa ca da bine in context, iar la tine e la moda inca definirea termenilor:
„UMÓR s.n. Înclinare spre glume şi ironii, ascunse sub o aparenţă de seriozitate; manifestare prin vorbe sau prin scris a acestei înclinaţii; p. ext. veselie, haz. ♦ Categorie estetică ce constă în sublinierea incompatibilităţii şi absurdităţii laturilor unor situaţii în general fireşti. [Var.: humór s.n.] – Din fr. humeur, humour. Cf. engl. h u m o u r.”
Iti doresc numai bine!
Akhenaton
Hai sa incercam altfel:
Un matematician are initiativa?
Eu unul, am incetat sa fac greseala sa consider ca, opinia astuia din urma ar avea mai putina greutate decat a unuia implicat in fenomen ( sa zicem unul care are o agentie imobiliara).
Ca sa nu mai spun ca cel neimplicat direct in fenomen, mai are un avantaj (chit ca nu intotdeauna se foloseste de el): obiectivitatea.
Akhenaton
Pe parcursul vietii am avut surpriza sa intalnesc oameni cu rationamente impecabile si prognoze exacte, in domenii in care respectivii nu aveau nici o certificare vizibila.
@Ionut
Nu vreau sa te supar, eu stiu ca se generalizeaza plecand din particular si nu se particularizeaza plecand din general asta apropo de matematician si agent imobiliar. Trecem peste asta.
Unul cu agentie imobiliara are interesul prin natura activitatii sa creasca pretul imobilelor pentru ca el traieste din acel comision generalizat de 3% (cum spunea un clasic in viata). Un asemenea om va face orice ca pretul sa urce, fie si numai din lacomie (ca doar una e sa iei un 3% din 100 si alta din 1000).
Si apoi agetia nu face decat o intermediere, iar cel ce detine o agentie e numai partial implicat. Riscuri pentru agentie apar cand nu mai are tranzactii din care sa-si ia comisionul din care traia. Unul care se juca cu focul (adica vindea si cumpara proprietati) s-ar putea sa simta altfel lucrurile , el fiind extrem de implicat, el fiind papusarul in cazul unei manipulari, agentul imo fiind numai papusa. Toate astea s-au mai spus, eu acum doar le accentuez.
Facand analogie cu un sport oarecare, matematicianul e precum un suporter, adica eventual un amator in ale jocului. Alta e viata din teren.
Tu cati matematicieni stii care sa-si riste viitorul numai ca sa-si dovedeasca teoriile economice? Eu nu stiu niciunul, desi cunosc cativa matematicieni.
Intr-o alta perspectiva unul care a fost angajat si a ajuns prin puterea initiativei personale si prin asumarea riscurilor ce decurg de aici in postura de angajator (si nu ma refer la cel care angajeaza o bona, ori o menajera) sau activeaza intr-o meserie liberala pe cont propriu vede lucrurile dintr-un unghi mai larg.
Parerea unor asemenea oameni are greutate.
Akhenaton
"Alta e viata din teren."
Managmentul din romania sufera in proportie covarsitoare, in primul rand, de amatorism, lipsa unei viziuni si strategii pe termen mediu daca nu lung, politica "tunurilor" si a "afacerilor" cu "statul". Maxima competenta manageriala a multora este: eu cu castigurile, clientii cu riscurile si pierderile, statului prafu' de pe toba, iar angajatii ciocu' mic ca daca nu afara!
In ceea ce priveste piata imobiliara, adevaratii papusari si-au facut exitul pe la sfarsitul lui 2007.
Au ramas amatorii de genul popp ala de la impact sau alde negoita.
E dreptul tau sa "pui greutate" pe parerile unor astfel de oameni (cu initiativa), da' scuza-ma, eu nu dau 2 bani pe ele. Prefer sa ascult ce are de spus unul ca adrian panaite de la curierul national.
Mostre:
Dan Ioan Popp - presedinte Impact - 12.05.2008.
"Pe piata noastra exista inca o discrepanta enorma intre cerere si oferta, nevoia fiind una efectiv reala, astfel ca nu se poate vorbi de o cerere speculativa."
http://www.clujeanul.ro/cluj/dan-ioan-popp-impact-de-ce-sa-emigrezi-la-milano-muta-te-la-cluj-2693998
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1224775-dan-ioan-popp-impact-impartit-pierderile-clientii-sai.htm
http://www.mediafax.ro/social/popp-impact-propun-extinderea-programului-prima-casa-la-cei-care-vor-o-casa-mai-buna-4607398
http://www.gandul.info/news/fiscul-il-cauta-pe-deputatul-imobiliar-negoita-pentru-o-datorie-de-10-milioane-video-4870715
@Ionut
Faptul ca tu ai inteles ca eu pun greutate pe vorbele lui Popp sau Negoita ma face sa zambesc.
Bine ca n-ai zis si de Patriciu!
Ii si vad pe cei 2 dezvoltatori cum si-au vandut apartamentele (probabil in anii ’90) si cu “cascavalul” (cuvant la moda) astfel obtinut si folosindu-se de o gandire avangardista au prosperat.
Mi-a placut ca ieri la TVR au aparut impreuna Baltazar si Vasilescu explicand care sunt diferentele dintre criza din 29 si cea de acum.
Vasilescu: “diferenta majora dintre criza de acum si cea din ‘29 e aceea ca statele lumii s-au implicat in timpul crizei si nu dupa ce ea (criza) a trecut”
Baltazar: “bancile dau credite in proportie de 90% din banii deponentilor” si eu care credeam ca 90% sunt bani virtuali, uite asa invat.
Vasilescu: “bancile au adus prosperitatea si in Romania deoarece prin credite s-au intalnit prezentul cu viitorul si s-a creeat bunastare”
Baltazar: “bancile nu sunt societati de binefacere”
Ce am inteles eu: bancile s-au folosit (si se folosesc in continuare) de lipsa de educatie economica indemnandu-ne si “ajutandu-ne” (contra cost evident) sa folosim resursele din viitor, insa pretul si riscurile sunt ascunse ochilor nostri. Noi vom plati nestiinta, ca ele (bancile) nu-s societati de caritate. Si bunastarea de o clipa o platim o viata intreaga, ca deh, prostia si placerea se platesc.
Imi amintesc numai bucuria si fericirea zugravite in reclamele la credite.
Ma intreb acum cati dintre cei care au luat credit luand ca etalon fericirea din reclama sunt acum fericiti cu adevarat?
Spui ca papusarii au disparut inca din 2007, cred ca te inseli. Daca ma iau dupa una dintre teoriile conspiratiei pot spune ca exista si “papusi” “papusar”.
Precum am mai spus odata o repet: stiintele sociale, sociologia, psihologia au avansat. Manipularea unor mari grupuri de oameni (neinitiati) e asa de posibila incat devine imposibil de crezut ca ea nu se petrece (fie si numai de dragul unui experiment).
Raman optimist si cred ca exista mecanisme de reglare si autoreglare in natura, iar omul desi s-a cam desprins in multe privinte de natura, e parte integranta.
Ideea e insa alta: ce e de facut la nivel personal pentru a iesi cat mai putin sifonati din criza asta?
Akhenaton
"Ideea e insa alta: ce e de facut la nivel personal pentru a iesi cat mai putin sifonati din criza asta?"
Repet singura idee care-mi trece prin cap: fa ce stii sa faci si fa-o cel mai bine.
In ceea ce priveste finantele personale, aici multi vor trebui sa ia serios in considerare sintagma de "minimizare a pierderilor", desi , in cazul unui credit ipotecar pe zeci de ani, e aproape imposibil.
Trimiteți un comentariu