duminică, 27 septembrie 2009

Banii, problema nr. 1 a sistemului medical?

Zilele astea familia mea are de-a face cu sistemul medical din România. Mai precis, o rudă foarte apropiată - gradul 1 - urmează, spus pe şleau, să moară. E o chestie de zile, poate chiar de ore, după o suferinţă care a durat câteva luni. 

E prima oară când simt nevoia să vorbesc pe acest blog despre ceva personal, pentru că simt că am învăţat ceva esenţial. Aproape de sfârşitul acestei experienţe am ajuns la concluzia că nu banii lipsesc în sistemul medical, ci umanitatea. Şi nu sărăcia e cvasi-prezentă, ci nesimţirea şi indiferenţa

Bolnavul nostru a avut de toate: când doctorii ne-au zis să cumpărăm un medicament, l-am cumpărat. Când au zis să cumpărăm ustensile de operaţie, le-am cumpărat. Când au zis că e nevoie de cutare lucru pentru toaleta bolnavului, l-am cumpărat. Desigur, nu au lipsit nici "micile" atenţii. Până acum toată distracţia ne-a costat câteva zeci de milioane. Spitalul nu a dat decât medicul care a făcut operaţia, patul şi asistentele.  Credeţi-mă, nu banii au fost problema

Din păcate, la ieşirea din operaţie bolnavul a rămas imobilizat la pat în stare vegetativă, cu o ţeavă înfiptă în gât (traheoctomie) prin care este ajutat să respire. Faptul că respiraţia lui depinde de aparat ne-a împiedicat să-l luăm acasă pentru că, în mod evident, acasă nu avem aparatura medicală care să-l ajute să respire şi nici nu ştim cum s-o instalăm şi cum s-o folosim, presupunând că o putem cumpăra de undeva. În America ştiu că sunt oameni care stau în îngrijirea familiei şi 20 de ani, dar acolo or fi magazine pentru asemenea ţevi şi aparate şi or fi servicii medicale pe care le poţi cumpăra pentru asemenea bolnavi.

Bolnavul nostru a depins astfel de grija cu care este îngrijit în spital. Nu banii erau problema. Trebuia doar să fie îngrijit corect pentru a se mai putea recupera într-o oarecare formă. Sigur, noi nu suntem absurzi să credem că ar mai fi putut iar să joace fotbal. Există însă o cazuistică la nivel mondial care arată că un asemenea bolnav, în câteva luni, poate ajunge să îşi recapete legătura cu exteriorul, să mişte o mână, un picior. Există cazul Salvatore Crisafulli, care a ieşit din ceea ce medicina numeşte "stare vegetativă permanentizată" după mai bine de 2 ani şi a declarat că a fost conştient tot timpul, auzind inclusiv ceea ce ziceau doctorii ("Ăsta o să moară repede!") doar că nu putea mişca nimic, nici măcar ochii. Măcar lucrurile astea şi faptul că familia nu făcea economie de bani ar fi trebuit să impulsioneze personalul medical să îngrijească bolnavul cu responsabilitate. Nu îi costa nimic, erau în timpul serviciului.

În loc de asta, bolnavul nostru va muri pentru că traheoctomia a produs o infecţie care s-a generalizat în organism. O moarte demnă de secolul XV. Poate părea incredibil, dar aşa e. Se pare că ţevile alea trebuie şi ele spălate, schimbate, curăţate, şi nu o dată la trei luni, ci zilnic. De altfel am şi fost puşi la un moment dat să cumpărăm nişte tâmpenii numite "canule" care au zăcut şi cred că în bună măsură zac şi acum la căpătâiul bolnavului. Şi mi s-a spus recent de cineva din sistem că genul ăsta de infecţie e o problemă comună în România (deci, ferească Dumnezeu să ajungeţi la traheoctomie în România!... mai bine vă scrieţi testamentul!). Pe lângă asta, toată hrana a asigurat-o familia dar nu ni s-a spus că hrana trebuie să aibă un anumit conţinut caloric, pentru ca organismul să poată lupta cu o eventuală infecţie. Dimpotrivă, după prima masă care a conţinut supă cu carne pasată mărunt, oamenii s-au alarmat: văleleu, nu-i rezistă stomacul! Daţi-i doar supă, fiertură! De fapt problema era foarte simplă, hrană consistentă = scaune dese, hrană fără conţinut ridicat caloric = comoditate. Nu că familia nu ar fi fost lângă bolnav în momentul curăţării, dând o mână de ajutor. Dar noi, nefiind medici, am luat de bună recomandarea asta şi i-am adus numai fierturi şi supe. Nu e de mirare că organismul nu mai poate lupta cu infecţia nici măcar ajutat cu antibiotice. Antibiotice care oricum sunt date la grămadă, pentru că nu a stat nimeni să cerceteze propriu-zis ce microb a provocat infecţia şi ce antibiotic trebuie administrat.

Totul e de domeniul absurdului. Ţara lui Ubu roi. Ne lăudăm că facem operaţii pe creier, deschidem inimi, înlocuim rinichi, dar bolnavii mor pentru că spitalele nu sunt în stare să lupte împotriva unor microbi. Şi nu sunt în stare nu pentru că nu sunt bani, ci pentru că personalul medical are o atitudine de indiferenţă incredibilă faţă de propria sa meserie. Conştiinţă profesională zero. Sau, mai corect spus, conştiinţă zero. Starea sa e mai vegetativă decât a bolnavilor de care ar trebui să aibă grijă.

54 de comentarii:

Nok spunea...

Imi pare rau de ruda ta Manole.

Dar sa stii ca nu e de domeniul absurdului. Este perfect normal in rromanica.

Am zis deseori: nu conteaza cati bani ai aici. Traiesti in mlastina si singura iesire este sa pleci, nu sa-ti cumperi cercei mai frumosi.

Banii nu pot cumpara oameni. Cei mai buni doctori, surori medicale, chiar si femei de serviciu - sunt acum in Canada, UK, US, Spania, etc. Cei ramasi sunt (pe medie) mult inferiori.

Deseori uiti asta si ai tendinta sa zici ca in rromanica e OK pentru cine are bani dar te inseli.

Tragedia oamenilor de succes (si bani) din rromanica este ca standardul lor de viata este MULT sub standardul de viata al ultimului maturator de strada din Vest. TOTUL (infrastructura, servicii, educatia workerilor) este SUB Africa.

In Africa nu au bani, dar cel putin LE PASA. Rromanii sunt o natie de nesimtiti, cu rautatea in suflet si nepasarea in ochi. Nu pot si deranjati nici sa-si faca datoria dar nici sa-i doara in c*r de o alta fiinta umana. Asa cum nu pot fi ospitalieri cand lucreaza in turim, la fel nu pot fi curati cand lucreaza in sanatate.

N-am sa uit niciodata cand stateam langa sotie pe patul de spital omorand gandaceii care incercau sa se urce pe picioarele patului de fier. Noroc cu pisicile care mai prindeau si mancau (sau macar speriau) si ele din insecte.

Cand eu nu eram acolo sotia avea alarma programata s-o trezeasca la ora de schimbare a personalului ca sa le "unga" pe cele ce intrau in tura.

Cand m-am intors aici din US am facut-o in cautare de aventura, de nou si ca sa resping conventionalul. Acum plec pentru oamenii la care tin: merita o viata decenta iar in rromanica nu am cum sa le-o ofer. Nu ne lipseste nimic material, dar traim cu toti in mocirla.

Miorlau Pufos spunea...

Manole, am toata compasiunea pentru ce ti se intimpla.

Din nefericire, nu stiu daca mai exista vreun domeniu in tara asta neatins de frasuiala, treaba facuta pe genunchi, nepasare si nesimtire. Cel mai tare doare atunci cind cineva drag sufera si te vezi neputincios, de-ti vine sa dai cu capul de pereti o sectie intreaga incepind cu portarul.

Nu e treaba de salarii, e treaba de lipsa de respect fata de propria meserie pe care tot oamenii astia au ales sa o practice, ca doar nu i-a tirit nimeni cu de-a sila sa dea la medicina si sa se faca doctori.

Cei citiva oameni de bun-simt care-au mai ramas sint marginalizati de toate coardele care si-au cumparat posturile, care sint pila cuiva, care stiu "politica" sau sint neamul cuiva din politica si a caror singura legatura cu meseria asta e diploma. Aia care isi fac treaba cu pasiune ( din fericire, am citeva exemple ) si nu tin cont de spagi, de salariul de receptionista, de nopti nedormite prin garzi sau lucrind la studii sint pusi mintenas la colt, nu carecumva sa strice "piata". Multi dintre ei aleg calea pribegiei, realiznd ca doar faptul ca-si fac treaba nu e suficient intr-o tara ca Romania si o sterg peste mari si tari, pentru ca dupa 6+5 ani de munca au obosit sa se mai lupte cu toate javrele din jur si realizeaza ca atitudinea lor nu poate schimba nimic.

In urma cu niste ani buni, dupa ce-am stat citeva saptamini intr-un spital si mai nimeni nu mi-a dat atentie, am zburat la propriu intr-o alta sectie pe motiv ca parintii mei n-au impins suficienti bani pe post de spaga.

Dumnezeu sa te intareasca in incercarea prin care treci!

vala spunea...

sunt intr-o situatie similara ... nu e cazul sa-l trec in revista dar cred aceleasi lucruri despre nesimţirea şi indiferenţa pesonalului medical ... o sa ma limitez la a aminti juramantul lui Hipocrat :
"Odata admis printre membrii profesiunii de medic:

Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;

Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;

Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;

Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;

Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;

Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;

Colegii mei vor fi fratii mei;

Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;

Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.

Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!"

Formularea moderna a juramantului lui Hipocrat, adoptat de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975.

Novaccin spunea...

Traiasca comuna din Paris. Traiasca societatea socialista...bla,bla,bla..
Se spune ca "poetul" Voltaire a fost surprins de ucenici intr-o "bolnitza" manastireasca, unde grija bolnavilor era asigurata de maicutze si surori. Consternati,l-au intrebat de ce nu s-a dus la un spital "comunard". Raspunsul, de om normal de altfel,: "fiti ingaduitori fratii mei, am neaparata nevoie de ingrijire."
Pam, pam.....

Unknown spunea...

Manole, imi pare sincer rau ca a trebuit sa treci prin asa ceva. Acum un an a trebuit sa stau in spital cateva zile si nopti alaturi de o ruda apropiata (grad 1) si iti inteleg perfect frustrarea. Odata ajuns cu o problema grava in spitalele romanesti nu te mai poate salva decat Dumnezeu. Asistentele si infirmierele cu care am interactionat eu in spital sunt printre cele mai dezgustatoare fiinte pe care le-am intalnit pana acum.

addatwork spunea...

te compatimesc.

daca e ceva de care mi-e frica in tara asta e sa am nevoie de sistemul de sanatate romanesc.

in rest, le poti rezolva pe toate cu munca si vointa, dar doamne fereste sa intri pe mana astora, nu mai depinde de tine.

Anonim spunea...

Sincer, imi pare rau pentru aceasta experienta...mie imi e groaza de momentul in care voi fi nevoit sa apelez la serviciile unui spital din romania...pt ca orice ai face, tot o sa ajungi cel putin odata intr-un astfel de spital....
si cand ma gandesc cati bani platesc la asigurari de sanatate...cred ca as fi dotat o sala de operatii cu acei bani

Unknown spunea...

Este foarte trist ceea ce ati scris mai sus.. iti vine sa o iei la fuga la gandul ca peste un anumit numar de ani o sa ajungem (probabil) si noi in aceeasi situatie. Din pacate, cred ca banii sunt in continuare o problema : ganditi-va ce s-ar fi intamplat cu bolnavul daca nu era familia sa plateasca atentiile/medicamentele/alte consumabile. Probabil Lazarescu 2.
Apoi, revenind la lipsa (evidenta) de profesionalism, cred ca aceasta se manifesta in absolut toate domaniile; medicul care isi bate joc de pacient are in oglinda politicianul corupt, functionarul incompetent, profesorul indolent, sau altfel spus orice roman care isi bate joc de propria meserie. Din pacate, la spital suferi cel mai mult de pe urma acestei atitudini.

Adrian Iftode spunea...

Imi pare rau pentru tine si familia voastra.

Si cred ca ceea ce o sa va doara cel mai mult, fara a fi cinic, nu e pierderea rudei, ci poate neputinta de a face mai mult, de a reactiona, de a avea uneltele necesare pentru a preintampina sau sanctiona situatia.

Povestesc si eu o intamplare personala. Copilul s-a nascut anul trecut, la spitaul Cuza din Iasi. In timpul sarcinii am fost periodic la un cabinet particular. Doctorul ni sa parut a fi unul care nu si-ar face meseria pe banii pacientului, plateam consultatiile, fara "adaosuri". Nasterea a fost prin cezariana, am considerat ca 400 RON e suficient.
N-a fost sa fie asa. Dupa operatie doctorul nu si-a facut vizitele, nu s-a uitat la pansamente. A aparut o infectie, care a fost rezolvata in final, la Vaslui. Celalat doctor, ca sunt 2, rezidentul, ne-a ajutat mai mult, dar ne-a sugerat ca trebuie sa ne intalnim neaparat cu "Domnul Doctor". Noi am dat 400 RON la sfatul unui alt doctor care a spus "banii astia sunt suficenti, nu e operatie pe creier".

Acum asteptam al doilea copil si de data asta o sa cumparam umanitatea la pretul cerut. Speram sa avem parte de ea, pentru ca voi nu ati avut.

Adrian Iftode spunea...

si pentru ca uitai concluzia

Banii devina problema numarul 1 cand nu ii ai sau nu ii dai, astfel sansele tale pentru un tratament corect scad drastic.

Mai cred ca spaga a devenit atat de obisnuita ca nu mai e un impuls, nu mai e o motivatie financiara in a face lucrurile bine.

cancer la stomac spunea...

de acord perfect cu tine ..si eu am patito m-au operat de ori odata
infectii sechele

mobutu spunea...

Incredibil!!!

alex.dumitrascu spunea...

De la apendicita la operatie pe creier, e bine sa mergi in Ungaria, la o clinica particulara..
Nu costa mai mult decat in Romania si nici nu ai surprize din astea.

John Galt spunea...

Manole, tatal meu a murit dupa 2 operatii la plaman si una la coloana.

Totul ar fi putut fi evitat daca.. e prea mult de spus insa cred ca intelegi.

..

Acum insa exista o solutie (cred ca e singura in cazul "lor"): un avocat si despagubiri (link).

Stiu, probabil numai la asta nu te gandesti si sunt sigur ca nu e vorba de bani. Insa e o datorie morala ca sa impiedici pe viitor astfel de erori.

CUMPARATOR spunea...

Multa parere de rau Manole !

As fi tare curios sa vad parerea vreunui medic, aici pe blog. Oare chiar nu citeste niciun medic blogu' asta ?!

Dupa intrarea in Uniune am inteles ca ne putem trata la orice spital (din Uniune). Multi din judetele din vest se trateaza curent la spitalele din Szeged, Budapesta ... Iar spitalele trimit facturile (in euro) catre casele de asigurari de sanatate din Oradea, Arad, Timisoara, ....
E o incantare pt. doctorii din Ungaria.
Nu stiu mai multe amanunte (detaliile, ca intotdeauna, sunt extrem de importante) dar daca vreunul aveti nevoie (Doamne fereste!) merita sa analizati.

Unknown spunea...

Stimati cititori
Am citit cu atentie aceste materiale.Sa stiti ca cunosc sistemul sanitar din 1980 muncind efectiv sau tangential in acesta.Banii reprezinta una din problemele deosebite cu care se confrunta sistemul sanitar.Inainte de revolutie era o problema tabu deoarece o parte din sumele colectate cu mmulta corectitudine si fara a face rabat de la calitate erau deturnate pentru realizarea unor actiuni speciale dictate de situatia economico-sociala generata de razboiul economic in care eram angrenati avind un caracter de adevarat razboi mondial.Atunci era deviza totul pentru front totul pentru victorie.Acum banii sunt recuperati de la aceeia care mai produc cu mari eforturi si cu o evaziuine fiscala nemaiintilnita.Din pacate nu exista metode coercidive de a se recupera fortat asemenea fonduri.Iar putinii bani care ajung
sunt risipiti functie de criteriile mafiote caci in spitale se manifesta din plin asemenea tare fiind dupa sistemul politienesc,judiciar si bancar al 2 kea factor de destabilizare.Din pacate nici parlamentul nu este interesat in a se face dreptate si nici celelalte puteri a le statutlui.Acesta este un rezumat care poate fi scris despre situatia financiara a sistemului sanitar.

renderman spunea...

As reformula titlul : "Banii, problema nr. 1 a Romaniei?". Comportamentul asta este specific natiei asteia, se pare... de asta arata tara asa cum arata...

albereto spunea...

intr-adevar trist...dar daca nu ma insel tot de o infectie din asta a murit nu demult, cu zile, Valeriu Lazarov, intr-un spital privat din Spania. Deci fiecare cu soarta si cu zilele lui. Eu nu pot sa judec oamenii din sistemul sanitar decat prin prisma propriei mele experiente. Am avut sansa de a nu ajunge intr-un spital decat o singura data in viata. Acum 2 ani, in vacanta, am avut un accident cu un ATV, umar dislocat. Eram undeva in nordul tarii. Am mers urgent la cel mai apropiat spital, in Radauti. Nu cunosteam pe nimeni. In 30 de minute de cand am ajuns am avut radigrafia gata si eram intr-o sala de operatie . A trebuit sa astept inca apr. 45 min anestezistul care a fost chemat de acasa, mi-au pus oasele la loc sub anestezie generala. Repet, nu cunosteam pe nimeni. Medicul, un tip tanar, pana in 35 de ani, a fost foarte rabdator cu mine, mi-a explicat pe radiografie ce s-a intamplat, cat de grav e, ce trebuie facut dupa accident, etc. Dupa operatie, ciudat, am avut o stare de euforie, ma gandeam cu bucurie prin ce experienta interesanta tocmai treceam. Am vrut sa-i las 100 de lei, dar m-a refuzat. Anestezistul i-a luat cam cu jena si mi-a urat sanatate. Imi amintesc ca spitalul arata pe interior sinistru rau, mocheta rupta , vopsea scorojita, paturi de spital ruginite, sala de operatie cu aparatura antica, .Bolnavii pe care i-am vazut in treacat prin saloane aveau peste pijamale niste halate de culoare inchisa tocite de atata purtat. Imi place sa cred ca nu am avut doar noroc de niste oameni ce-si faceau meseria bine in ciuda lipsurilor. Mai retin sentimentul de incredere care mi l-a transmis doctorul in momentul in care m-a consultat. Eu eram deja cu psihicul la pamant, nu-i prea placut sa te uiti la propriu-ti umar si sa vezi cum niste capete de oase dau sa-ti iasa prin piele afara.

Anonim spunea...

@mobutu
ce-i asa de incredibil ?

B spunea...

Manole imi pare rau pt ruda ta, e greu sa fii neputincios si sa nu poti sa ii alini suferinta.
Totul deriva de la indiferenta noastra, de faptul ca ne vindem voturile pe 2 mici si o punga cu faina. Pana cand nu promovam niste politicieni care se se multumeasca cu salariul de pe cartea de munca viata noastra o sa fie mai rea si nu mai buna.... Avem tara pe care o meritam!

Adi spunea...

Manole, imi pare rau si un gand bun pentru voi in momentele astea atat de grele.
Din fericire n-am avut (inca) in mod direct experiente nefericite cu sistemul nostru sanitar. Insa si pe mine ma cam nedumireste ce cauta unii pe acolo. Umanitatea e singurul lucru la care nu ar trebui sa renunti daca vrei sa ramai om si, orice s-ar spune, nimic, dar absolut nimic, nu justifica spaga ceruta de un cadru medical. Uneori am senzatia ca printre resorturile ascunse ce-i propulseaza pe unii spre meseria asta e si un oarecare sadism. Dar n-as vrea sa se inteleaga ca generalizez. Sunt convins ca exista si destui oameni de calitate in sistem.
Dincolo insa de aceasta lupta dintre bine si rau, lupta ce se duce pe fronturi ce implica zestrea genetica, educatia si orizonturi mari de timp, cred ca un pas concret ce ar putea fi facut in directia schimbarii sistemului ar fi responsabilizarea. In general noi avem o problema cu lipsa de consecinte a faptelor noastre. Nimeni nu e responsabil de nimic concret. Face unul o boacana, mai mare sau mai mica si de cele mai multe ori nu se intampla nimic. Trecem voiosi mai departe. Cred ca daca chestii precum asta:
Chirurg condamnat la plata a 500.000 € pentru malpraxis ar fi pentru orice doctor ceva din domeniul posibilului si de care ar avea motive intemeiate sa se fereasca lucrurile s-ar schimba incet incet. Deocamdata insa tendinta e spre musamalizare si tergiversare.

blondu spunea...

Am si eu de adaugat: am fost socat sa aflu cat castiga lunar la negru o sefa de sectie(cancer...)dintrun spital important din Bucuresti: 50000 RON /luna ... Stiu ca este o meserie dura dar totusi?

shmayck spunea...

Manole, imi pare sincer rau pt. situatia ta. Citesc blog-ul asta de cateva luni si este prima oara cand comentez. Am studiat medicina in Romania, asa ca am inteles pana la un moment dat argumentul "nu sunt bani". Problema este ca s-a generalizat o cultura a lipsei totale de orice empatie fata de pacient. Drama si mai mare este ca aceasta cultura se transmite la noile generatii de medici.
Catalizatorul a fost in mod clar o lipsa totala de respect a legislativului (bugetul) fata de sanatate si invatamant, iar rezultatele se vad. Raspunsul breslei medicale a fost nepasarea si resemnarea. Singura preocupare a asistentelor (si in clinici private in tara) este cum sa mimeze mai bine munca, Doamne fereste sa si faca ceva in timpul in care se streseaza cum sa se prefaca mai bine ca muncesc.
Problema se va inrautati deoarece invatamantul sta si mai prost, isr medicii slab pregatiti vor face stagiatura intr-un mediu unde nu invata altceva decat cum sa plece mai repede acasa, cum sa dea explicatii cat mai fugitive si neclare pacientilor.....am inca multi prieteni medici in tara, LA NICI UNUL nu le trece macar o data prin cap cum ar putea sa incerce macar sa inbunatateasca sistemul. NICI NU ISI PUN PROBLEMA!
Vina apartine societatii intregi, care se multumeste cu mizeria si jegul generalizat.

Akhenaton spunea...

@Manole

Durerea si revolta sunt pe deplin justificate in cazul tau.

@Alberto

Perceptia generala e ca sistemul e corupt, ca medicii sunt niste insi fara inima, pusi pe capatuiala si ca toti si-au luat diplomele la FF. Tu esti un caz fericit, ai gasit un medic aflat in trecerea lui spre occident. Pai nu au plecat toti aia buni prin Canada ori SUA? Interesant e altceva, pai daca toti sunt o apa si-un pamant cu diplome cumparate cum de ii accepta occidentul?

@CUMPARATOR

“Oare chiar nu citeste niciun medic blogu' asta ?!”
Tu chiar crezi ca au timp de asa ceva? Ei sunt ocupati cu luarea de mita si cu musamalizarea culpelor medicale (opinie generalizata). Pai tu crezi ca e usor?

@all

De ce Obama vrea o reforma in sistemul sanitar daca e asa bun?
Cupla medicilor (din spitale) de la noi e vizibila la TV. Se uita ca dupa o tura si o garda (uneori grea) se intra la contravizita (adica e munca de mai bine de 24 ore). Ce randament mai are omul ala, cu ce rabdare sa mai consulte? Ce sa mai vorbim de pasiunea cu care sa-si faca meseria?
Si cand vezi cazuri trase parca la indigo timp de ani de zile si cand oboseala devine cronica, sensibilitatea medicului se estompeaza, ca e om si el.
Medicul isi face meseria cum crede de cuvinta, iar juramantul acela nu insemna ca medicul e obligat sa vina cu mopul si dezinfectantul de acasa, sau eventual ca din leafa lui (plus spaga zic unii) sa cumpere materiale pentru sterilizare.
Concluzia mea personala: lipsa banilor din sistem reprezinta principala cauza pentru degradarea actului medical.
Oare nu depun un juramant si magistratii? Ei sunt mai putin blamabili?
Legea 303/2004 privind statutul magistratilor
Art. 32. - (1) Înainte de a începe să-şi exercite funcţia, judecătorii şi procurorii depun următorul jurământ: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire."

io spunea...

si eu am un prieten care a fost pus sa isi cumpere perfuziile cand era in spital desi plateste o gramada pe luna asigurari de sanatate. Mama mea a stat cu o alta femeie in pat cat a fost si ea internata.

Luminita spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-6210003-romania-locul-32-din-33-tari-europene-topul-sistemelor-sanitare.htm

Manole spunea...

@Akhenaton: comentariile sunt moderate. De-asta nu a apărut de prima oară. Oricum, vă mulţumesc că vă menţineţi la subiect.

ionut spunea...

Manole

Stiu prin ce treci si sunt alaturi de tine cu tot ce pot: un gand bun.
Eu unul am renuntat de mult la sistemul de sanatate din romania.
Banii sunt intr-adevar o problema, dar nu singura. Cata vreme exista si exceptii, si sunt mai multe decat credeti, adica oameni care-si merita titlul de medic si de om, inseamna ca undeva in sistem e problema. Si eu cred ca e vorba despre cine, cat si cum raspunde pentru incompetenta sau rea-vointa.
Dar, deocamdata, sfantu' asteapta e roman! Pana cand nu-l "deportam" lucrurile vor ramane, din pacate la fel.

Unknown spunea...

1.regret ca treci prin asa ceva.sincer.DAR....

2.medicina costa enorm dar romanii au fost obisnuiti sa creada ca e gratis.in sua o carie te ajunge si la 10.000 de para.in romania daca mergi in autogara si vrei sa faci pipi tre sa dai bani si nu te deranjeaza dar te deranjeaza sa platesti pt o medicina mai buna.de cateva zile am fost la spitalul din orasul meu , un oras cu peste 200 de mii de locuitori resedinta de judet.din vestul tarii...am ramas socat cum acel spital functioneaza.peretii erau plini de mucegai,care in sinea lui este o cauza de boli.ei bine spitalul functioneaza.si acolo exista medici si asistente si bolnavi.ca si absolvent de medicina m-am gandit cum as putea munci in asemenea loc in care te poti imbolnavi doar respirand.deci banii sunt o problema.si sa-ti mai zic ceva: daca faci nspe ani de scoala si dai zeci si zeci de examene si ajungi medic intr-un sistem care te desconsidera asa cum se intampla in romania,in presa si in ceea ce scrii tu , te intreb cat de mare chef ai mai avea de lucru.acesti pacienti pe care incercam sa-i salvam sunt cei care ne vad in ce conditii muncim si sunt cei care ne privesc ca pe dusmanii lor.e frustrant.am facut medicina din pasiune pt oameni si acum pot sa-ti zic sincer ca urasc tot ce inseamna medicina : pacienti,colegi,spital.am colegi care s-au infectat cu hepatita B recoltand probe pt analiza.tot dezastrul putea evitat daca medicul avea o banala pereche de ochelari de protectie.dar fiindca nu sunt bani s-au infectat.si cine plateste?
deci nu te astepta sa vezi medici zambind in acest sistem bolnav.

3.ca si medic remarc o tendinta la romani de a refuza sa mai moara.suntem medici nu dumnezeu.exista boli de care se moare si boli de care se moare mai putin.si asta gandindu-te ca in romania nu exista vata in spitale universitare.deci cred ca atitudinea asta ostila fata de medici si spitale e nejustificata.ar trebui la unii sa le ridicati statui nu sa-i discreditati.exista si uscaturi bineinteles dar aceste uscaturi sunt peste tot.pot sa-zi spun ca in sua se moare cu pneumonie.vb de sua care au tot ce-ti doresti de la un sistem medical.au medicamente de ultima generatie au dotari.noi avem pereti cu mucegai si salarii de 8 milioane si un ministru importator ferrari.ia ai curiozitatea si vezi ce masini are ministrul in declaratia de avere.

4.in romania mai avem un obicei.luam antibiotice si avem acces direct la ele.pt ca in romania toti ne pricepem la fotbal si la medicina.si deci luam antibiotice dupa cum ne taie capul.si ajungem in spital si suntem rezistenti al 90% dintre cele disponibile si atunci facem infectii generalizate = septicemii.si le facem din cauza doctorilor nu din cauza ca suntem neinformati si aroganti si ne asumam dreptul de a ne prescrie medicamente.nu spun ca este cazul rudei tale.dar e foarte posibil.iar cele 10% din medicamente la acre nu suntem rezistenti costa exorbitant si nu se gasesc.

in final sincer regret prin ce treci dar pot sa-ti zic ca numai la debilii mintali o sa vezi bucurie pe fata in timp ce ei traiesc si muncesc in niste conditii de ev mediu pentru niste bolnavi care nu au nici macar bunul simt de a asculta ce le spui.eu le zic cunoscutilor mei sa nu se indoape de antibiotice.oricum sunt destule in puii si carnea pe care o mancam.dezvoltam rezistenta si de la ce mananci.dar nu stii asta.documenteaza-te si vezi de ce guvernul da voie sa mancam toate porcariile modificate genetic sau pui crescuti cu hormoni si indopati cu antibiotice.daca vrei sa faci o revolutie fa-o dupa ce cercetezi.si by the way eu te sustin.

numai bine

mihaiul spunea...

imi pare fff rau si din pacate nu cred ca ceva poate fi schimbat peste noapte. Unii medici sunt ucigasi cu sange rece. Nu stiu in ce procent, insa acesta este adevarul..

nelu pionieru spunea...

imi pare rau ca treci prin asta... sunt constient ca daca ma voi imbolnavi de vreo boala mai serioasa, viata mea va depinde doar de Dumnezeu...dar nu mi-e frica sa mor, nu asta e problema. cea mai mare frica a mea este ca cei din familia mea sa nu se îmbolnăvească. nu cred ca as rezista sa ii vad murind cu zile prin spitalele noastre infecte....

Manole spunea...

@Radu: Sunt convins că există o mulţime de medici oneşti în ţara asta, care îşi fac meseria aşa cum pot, în condiţiile date.

Contactul meu cu sistemul medical mi-a lăsat însă un gust amar. Despre asta am vrut să scriu. Avem o problemă de sistem. Chiar dacă am pompa bani în el, nu cred că lucrurile s-ar schimba, pentru că lipseşte omenia.

Unknown spunea...

Si eu am trecut prin ceva asemanator!

Vecinii l-au dus pe tata (era in coma) in patura la Spital, iar acolo docutorul tinea de usa sa nu intre bolnavul! Daca intra, si murea in spital, trebuiau sa-i faca autopsie!

Hai cu bolnavul in patura inapoi acasa, iar ziua urmatoare (ca prin minune), si-a revenit! A iesit in oras, fara sa stie nimic! De atunci a mai trait aproape un an, intrand de mai multe ori in coma!

Orasul e unul mic (de vreo 20.000 - municipiu), iar tata era un profesor mai mult decat cunoscut in tot orasul (doctorita era noua in oras si nu-l cunostea)!

Cand am ajuns ziua urmatoare in oras, am vrut s-o omor pe idioata de dectorita, si cred ca ar fi meritat! Era chiar idioata! Macar o perfuzie, ceva!

In fine ... ma intreb de ce ma incapatanez sa raman in aceasta tara "cretina" si "mizera" ...

CUMPARATOR spunea...

@ Radu

Bun post Radu ! Respectul meu neconditionat pt. ca ai scris.
Si este dincolo de orice indoiala ca toti regretam necazul familiei lui Manole.
Dar hai sa privim lucrurile, asa, mai profesional, mai chirurgical, mai detasat si tehnic. Societatea e organizata (sau functioneaza), in linii mari, "pe servicii".

Ai masina, ti se strica, o duci la service. Acolo, mai nou, "o internezi" si nici macar nu ai acces la ea in timpul interventiei. Nu vine niciun inginer la tine sa clameze lipsa cheilor de 16, a rotilor baladoare pt. cutia de viteze, a salariului mic ... Toti "pacientii" privesc unitatea service ca un "sistem". Ei intre ei, aia de acolo (niste unii), ingineri, tehnicieni, franari, mecanici, electricieni, fac ce fac, discuta, se cearta, se impaca, se demisioneaza - nu stim exact ce, nici nu ne pricepem si nici nu vrem sa stim ce si cum se intampla. Noi asteptam la cafea in salon (sau ne intoarcem dupa cateva zile), platim si ne luam masina "vindecata". La fel si cand te duci la expertul tau contabil. Nu ne intereseaza si nici nu intelegem si nici nu trebuie sa intelegem care e bucataria CECAR-ului. Duci actele, platesti si iti ridici apoi situatiile. Ce probleme au ei in sistemul de contabilitate romanesc e treaba lor. Ei inteleg cel mai bine cum trebuie sa procedeze si cum trebuie s-o faca. Pentru mine, si ei sunt "un sistem". Adica sunt EU pe de o parte si EI, ceilalti, care-mi raspund unei nevoi. Eu doar platesc. Si platesc, crede-ma ! La fel in multe alte servicii publice - turism, judecatori, notari, transporturi aeriene, feroviare, veterinari, croitori, cinematografe, hypermarketuri ...
Fiecare din "chestiile" astea e privita de catre mine, ca cetatean, ca fiind o "oragnizatie" profesionala careia ma adresez, ii platesc si doresc sa-mi furnizez un serviciu. NU MA INTERESEAZA bucataria lor si ce eforturi supraomenesti fac ei ca "sa ma satisfaca". Banuiesc, imi imaginez, foarte probabil ca toti astia de mai sus faca si ei eforturi si se "patimesc" in domeniile lor.
Sunt sigur ca ai inteles ideea.
La fel si cu "sistemul" medical.
Spune-ne tu noua ce va opreste pe voi (medicii mai tineri in principiu) SA NU ACCEPTATI o stare de lucruri. Ce va franeaza sa va adresati directorului spitalului, si impreuna cu directorul spitalului sa mergeti la Colegiul Medicilor si apoi cu totii, intr-un microbuz la Ministerul Sanatatii si chiar la presa. In mod repetat, lunar, ani in sir , decenii de-arandul....pana cand se intampla "ceva". Explica-ne ce va anesteziaza si va impiedica sa fiti "rai", sa luati atitudine, sa va faceti bloguri profesionale, sa fiti talibani in profesia voastra.
De ce, in loc sa va "miscati" in "sistemul" vostru, preferati sa le cereti pacientilor vata, antibiotice, canule si alte alea despre care noi nu avem habar. Dintre mine si tine, cine consideri ca e mai in masura sa hotarasca ce are nevoi spitalul in care lucrezi ? Cum poate unu ca mine sa te ajute si ce trebuie sa fac ? Cand "ma adresez" "sistemului" din care faci parte si cand intru in cabinetul tau igarsios, insalubru, cu geamuri vesnic murdare, cand imi ceri sa aduc vata si canule de acasa, si antibiotice si cearsafuri curate si pijamale si mancare si plosca si ....ce sentimente crezi ca ar trebui sa am fata de tine, cum sa te "cantaresc" ?
Cum trebuie sa "privesc" eu colegiile medicilor care par a nu avea alt scop decat de a musamaliza crimele colegilor tai ?
Intelege ca nu ma adresez, tie Radu in mod personal, ci fiecarui medic din "sistemul" din care faci parte. Explica-ne, te rog, ce anume va opreste sa "aruncati totul in aer".

Akhenaton spunea...

@CUMPARATOR

Revolta ta nu e pe drumul cel mai bun.
Imi pare rau ca tu consideri ca omul e o masina si ca spitalul e service.
Fie si cum spui tu, atunci de ce nu te duci la un service de stat cu masina personala? Un service cu preturi impuse, cu piese luate prin licitatii aranjate de politicienii care conduc si tara. Un service unde personalul va fi putin si slab pregatit (cei buni sunt in Canada ori SUA, sic!) si unde masinile de reparat sa fie 100 cand mecanicul nu are timp sa repare nici 30. Si asta zilnic.
Spitalele sunt de stat in cea mai mare parte, deci comparatia ar fi buna, abia acum incep sa se dezvolte serviciile medicale particulare.
In sistemul public exista un buget care nu asigura necesarul, medicii sunt nevoiti sa se incadreze in cheltuieli si taie de unde pot, de unde se pricep, adica din costurile la alimente (si vezi cum e mancarea din spital), din costurile la curatenie si igienizare (si vezi peretii scorojiti, plini de igrasie, wc-uri insalubre), iar in cazuri din ce in ce mai dese din medicamente si materiale sanitare.
Oare e menirea medicului sa faca curat, sa gateasca pentru bolnav, ori poate sa cumpere medicamente din leafa lui?
Sa privim un pic asupra a ceea ce s-a stabilit prin ordin de ministru. O consultatie dureaza 15 minute in medie.
Intr-un program de 8 ore un medic vede cam 32 pacienti zilnic (asta teoretic). Si scrie tot atatea retete. Pai avand in vedere ca nu toti au aceeasi boala, iar simptomele pot fi asemanatoare la mai multe boli, in 15 min crezi ca a identificat deja de ce sufera fiece pacient? Iar tu medic bun fiind si cu 100 pacienti la usa (ca la pomul laudat) pe care pacient vezi mai repede? Restul de 60-70% care nu au avut ocazia sa intre atunci in ziua respectiva in cabinet ce vor spune despre tine, ca esti inuman, ca nu vrei sa-i salvezi si pe ei.
Cum crezi tu ca ar arata un miting al doctorimii in Romania si cu ce impact? Presupunem ca maine ies toti medicii si militeaza pentru spitale mai bune, medicamente, etc. bolnavii, cei cu urgente si rudele lor ce vor spune? Cumva: “fir-ar ei … si mitingul lor”?
Sunt impinsi spre dezumanizare. Au si ei viata lor privata, iar cand ai dat nr de tel personal unui pacient s-a cam dus linistea. Uneori o faci, din umanitate, insa el pacientul profita, ca si mama, sotia copilul are o bubita si e urgent sa sune, nu? Apoi te inveti si schimbi nr. Adica devi inuman, ca nu te mai intereseaza de pacient, pai sa nu sune el la 3 dimineata ca-l doare capul, ori se simte singur?
Exista si reversul, medici care nu interneaza din considerente inumane, lasand fara pic de sansa pacientul.
Sistemul e imbacsit se medici politicieni, care au putere de decizie, putere pe care si-au capatat-o tocmai pe considerente politice si nu profesionale. Insa generalizarea acestor cazuri duce la excese, la campanii de presa indreptate impotriva doctorimii in ansamblu.
E o problema in sistem, insa e cauzata de lipsa banilor, pentru medicamente, materiale sanitare, etc.
Si mai e o problema tot legata de bani, medicii tineri pleaca cu adevarat. Pai ce sa faca aici cu 800-1000 lei, cand nu isi pot cumpara o “cloaca” nici in rate pe 30 ani? Iar pacientii s-au obisnuit sa pretinda servicii gratis, ca au platit contributii, ce conteaza ca circuitul banilor in buget e necunoscut.

Anonim spunea...

@CUMPARATOR
dar pe magistrati cine-i opreste sa "arunce totul in aer" ? dar pe lucratorii in turism, notari, transporturi aeriene, feroviare, veterinari, croitori, cinematografe, hypermarketuri ... oh wait, cred ca ar trebui aruncata toata rromania in aer ... dar atunci ce s-ar alege de branza, viezure si barza ?

qwerty spunea...

@CUMPARATOR

Mecanicul nu e platit la buget ci direct de catre tine, contabila iar nu e platita la buget ci de tine, la fel notarii croitorii, etc... medicii, judecatorii sunt platiti INDIRECT de catre tine, si atunci rezultatele se vad.
"Plata" echivalenta e SPAGA, si e trist ca unele animale nici dupa o spaga consistenta nu-si fac treaba.
Sigur in cazul altor servicii daca nu-ti place te duci in alta parte, in cazul serviciilor medicale se poate sa nu mai ai optiunea asta in urma "serviciului prestat".

"Spune-ne tu noua ce va opreste pe voi (medicii mai tineri in principiu) SA NU ACCEPTATI o stare de lucruri"
"Explica-ne ce va anesteziaza si va impiedica sa fiti "rai", sa luati atitudine, sa va faceti bloguri profesionale, sa fiti talibani in profesia voastra."
". Explica-ne, te rog, ce anume va opreste sa "aruncati totul in aer"."

Aici esti de-a dreptul patetic si ipocrit, sper ca-ti dai seama...
Pe tine ce te impedica sa iei atitudine?
Singura problema in Romania e sistemul medical?
In rest toate merg struna?
Avem niste politicieni cinstiti care umbla toata ziua pentru popor?
Judecatorii care abia asteapta sa-ti faca dreptate?
Politia sa te protejeze?
Profesori care predau cu sarg elevilor?
Muncitori care robotesc toata ziua facadu-si treaba cu profesionalism?
Imobiliari care cladesc sute de imobile din altruism si dorinta de mai bine pentru fratii lor romani?

Sper ca-ti dai seama ca acelasi balcanism, mostenire bolsevica, prostie, lene, dezinteres sunt la fel de prezente in sistemul sanitar precum oriunde altundeva in Rromania.

Anonim spunea...

Draga Manole,

Imi pare rau pentru situatia prin care ai trecut. Sunt sigur ca a fost o experienta personala dureroasa care a avut impact in viata ta si pe care nimeni nu ar vrea sa o cunoasca.

Tatal meu urmeaza sa fie operat. Saptamana trecuta (in ziua de luni) a asteptat 8 ore (de la 7 dimineata la 15 dupa masa) doar pentru ca doctorul sa-i spuna "veniti peste 2 saptamani si vedem noi daca putem sa va internam". Asteptarea a fost din cauza ca medicul nu a venit pana la acea ora la serviciu. Si recomandarea medicului care l-a consultat a fost sa se opereze de urgenta.
Ieri trebuia sa-mi fac un control oftalmologic, mi-am facut programarea saptamana trecuta. Am gasit cabinetul inchis la ora consultului, nimeni nicaieri.

Inteleg asadar "sistemul". Insa a generaliza nu cred ca este bine. Nu toate cadrele medicale sunt nesimtite si indiferente. E de exemplu cazul mamei mele, care aflata aproape de pensie, are in urma o cariera in care nu a pretins nimanui nimic pentru serviciile medicale (Niciodata, fara exceptie.) si si-a facut meseria cu inima. De asemenea, exista in clinica si doi medici (unul roman si altul maghiar) despre care, din cate cunosc, nu au pretins niciodata de la bolnavi. Acesti medici, printre cei mai buni din Cluj in domeniul lor, nu sunt profesori universitari. Deoarece neluand mita, bineinteles ca nici nu au dat. Asa ca altii au luat posturile de profesori.

Inca o data, imi pare rau pt situatia prin care ai trecut. Nu apar sistemul, subliniez ca generalizarea nu e un lucru conform cu realitatea.

Cred ca cel putin unii tineri au incercat sa faca ceva si sa schimbe sistemul. Dar sa recunoastem ca e teribil de greu, asa cum e in aproape orice domeniu la noi. Si atunci au abondonat lupta si poate... si tara.

Anonim spunea...

Si, daca mai era nevoie: romania pe locul 32 din 33 in ceea ce priveste sistemul sanitar.
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_18333/Romania-locul-32-din-33-de-tari-europene-in-topul-sistemelor-sanitare.html

CUMPARATOR spunea...

WOW ! Ce reactii... Ador blogu' asta ! Totusi ma steptam sa raspunda ceva Radu sau cineva in cunostinta de cauza.

@qwerty

"Aici esti de-a dreptul patetic si ipocrit, sper ca-ti dai seama..."

Nuuuu, nu-mi dau seama. Eu iau atitudine nedand spaga. Prea putin ! Cineva calificat in profesia respectiva, care poate deosebi un "stent" de un "stem" o "canula" de un "cateter"...s.a.m.d, poate lua atitudine in mod profesionist. Acela (cel calificat) stie de ce are nevoie, in ce cantitate si de ce calitate, pentru a-si desfasura activitatea. Eu nu stiu. Sunt necalificat, nu am studii medicale. Sunt atat de necalificat incat nici macar nu-mi puteam imagina ca daca nu port ochelari la recoltari de sange, ma pot infecta cu hepatita B. Foarte necalificat ..... Obscen de nestiutor. Daca as fi pus acum ministru sanatatii si as sta de vorba cu niste doctori, estimez, rezonabil, ca n-as putea intelege aproximativ 50-55 % din cuvintele pe care mi le-ar adresa. N-as putea trece de nivelul "rezolvarii curateniei si al veniturilor salariale".Credeam ca e unanima parerea si recunoasterea faptului ca numai cineva calificat poate sti vectorii "revolutiei" pe care trebuie s-o porneasca. Mai clar, e greu pt. un contabil sa revolutioneze "sistemul" judiciar, pt. un notar sa revolutioneze sitemul "contabil", pt. un medic sa revolutioneze sistemul "transporturilor aeriene" iar despre legatura dintre veterinari si "cinematografe" prefer pur si simplu sa tac. Fara patetism si fara ipocrizie - cred FERM lucrurile astea.

@Akhenaton

Nu stiu mai nimic despre sistemele sanitare din USA si Canada. Nu am avut de-a face cu ele, nu m-am informat, nu m-au interesat si deci nu pot spune ceva de luat in seama. Singurul meu reper (si ala in privinta sistemului medical din USA) e filmul lui Michael Moore (dedicat expres si in exclusivitate inaltului umanism, aplecarii catre pacientul american, grijii neabatute fata de starea de sanatate a citizenului USA...bla, bla). Ti-l recomand ! Totusi cand il vei vedea, sa ai in vedere ca Michael Moore e homosexual. Si obez. Si e si cam rau. Ma rog, vei aprecia tu ....

@viitorulsunabine

Magistratii au aruncat "totul in aer". S-ar parea ca totusi (nefiind pirotehnisti calificati ...iar "calificarea" bat-o vina) au tinut bomba in maini cand au detonat-o. "Explozia" e inca in derulare.
Despre restul postului tau, dragul meu, nu stiu ce sa-ti spun. Inca n-am reusit sa te "fixez". Vrei "s-o ardem la mishto" sau vrei sa vorbim serios ?

P.S.

Raduuuuuuuuuuuuuuuuu...

CUMPARATOR spunea...

Niste articole si cam vechi si cam "patetice":



http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/832826/Medici-care-se-intorc-in-Romania

http://www.desteptarea.ro/munca-in-strainatate-platita-scump-%E2%80%9Eitalienii%E2%80%9C-%E2%80%9Eenglezii%E2%80%9C-si-%E2%80%9Ecapsunarii%E2%80%9C-se-intorc-acasa-bolnavi-psihic.html

http://www.adevarul.ro/rss/articol/bucuresti-profilul-medicului-emigrant-barbat-tanar-cu-salariu-mai-mic-de-1-500-de-lei.html

cosmiX spunea...

nu imi ramane sa zic decat "Doamne Ajuta'"
si daca am ajuns sa spun asta inseamna ca ma simt total neputincios

faptul ca nu le pasa nu e asa de grav ca si faptul ca unii doctori nu stiu mai mult despre medicina decat un om de pe strada,
diferenta fiind ca el e indreptatit sa poarte halatul si sa emita pretentii

stiu atatea intamplari si am vazut oameni murind din cauza faptului ca medicii nu isi faceau datoria ... nu are sens sa descriu

bani sunt una, am ajuns sa pot sa ii ajut pe toti cei dragi, dar daca se ajunge acolo ca sa moara cineva din cauza lor, lipsa de interes sau cunostinte ... nici Dzeu, la care am facut apel al inceput, nu ii scapa din mana mea

Nok spunea...

Sunt eu paranoic sau de ce cand vad posturi si articole din astea gen "tot mai bine-n tarisoara mea" am imaginea unui Serviciu formator de opinie care impinge imaginatia rromanilor in directia... cea buna?

Adica stau si io si ma gandesc: daca as fi la putere intr-o tara baniera si mi-ar fugi cei mai buni "producatori", ce masuri pot lua?

a) sa imbunatatesc conditiile ca sa nu mai pleca (legi, infrastructura, etc => cost trilioane)

b) sa angajez niste agarici iefini care sa stea pe bloguri, forumuri, sa colaboreze cu ziare, reviste, televiziuni etc. si sa creeze imaginea VESTULUI cel cumplit si inspaimantator. Adica mai inspaimantator decat rromanica... ridicol!?

Probabil ca sunt eu paranoic... but still...

Mihai spunea...

Eu deja m-am obisnuit.
Sunt constient ca traiesc intr-o tara numita Romania si ma astept de la orice.

Anonim spunea...

@cumparator
care e ideea cu linkurile alea ? incerci sa ne transmiti ceva ? ca eu unul cel putin nu ma prind

CUMPARATOR spunea...

Nu. Nu e bine. Postam aiurea, ca sa nu tacem inteligent.
MEDICINA nu poate fi pusa totusi langa fotbal, politica si imobiliare - la care ne pricepem toti. Vorbim "discutii" !

Fiti de acord ca nu putem discuta serios de medicina daca nu ne lamuresc oameni ca Radu. Alunecam in tembelisme de genul Michael Moore e coloana a V - a ziarului Romania Mare in USA. Nu ! suntem departe de subiect. Inteleg de ce a schimbat Manole tematica, dar nu cred ca ne putem "cupla" la subiect in mod serios. Ne luam de mana, lejer, cu Nobila Casa numai ca in domeniul medical iar nu al imobiliarelor.

Raduuuu, ne ajuti ?

@viitorulsunabine

branza, manz, viezure, barza

qwerty spunea...

@CUMPARATOR

Esti in continuare ipocrit si patetic, pentru ca:

1. nu cred ca nu dai spaga la medici(poate vrei sa spui ca nu ai avut nevoie sa dai spaga INCA si asta e altceva)
2. a NU face ceva, nu e acelasi lucru cu A FACE ceva constructiv (nici eu nu arunc hartii pe strada, dar na, asta nu ma face un erou revolutionar -- e absolut normal sa NU fac asta si mai mult, faptul ca nu arunc hartii pe strada nu aduce vreo schimbare in mizeria din Romania)
Tu compari a nu da spaga cu a te duce sa dai cu pumnul in masa directorului spitalului ca nu ai ustensile?
A nu da spaga cu a reclama un coleg?
A nu da spaga cu a acuza (pe buna dreptate) pe cineva de coruptie?
Vai eroule, tu nu dai spaga, mii de plecaciuni!

3. te prefaci ca nu ai inteles argumentele mele si deviezi discutia:

Eu ti-am spus ca esti patetic cand te revolti ca medicii nu schimba EI sistemul medical pentru ca NIMENI nu face nimic sa schimbe metehnele domeniului in care munceste ci isi vede de propria viata si interese:

-ai auzit notarii sa lupte impotriva monopolului meseriei de notar? (in statele civilizate nu ai nevoie de notari btw, toate actele ti le faci prin intermediul unui avocat)
Ai auzit notarii sa se planga ca numai pilosii pot ajunge notari si drept urmare tarifele percepute pentru niste amarate de hartii sunt prea mari?
-magistratii/politistii sa-si denunte proprii colegi?

"Credeam ca e unanima parerea si recunoasterea faptului ca numai cineva calificat poate sti vectorii "revolutiei" pe care trebuie s-o porneasca"

Credeam ca am depasit mentalitatea comunista ca inginerul trebuie sa fie director in intreprindere si medicul director la spital, dar se pare ca m-am inselat.
Nu cred ca revolutiile au fost facute de regi ci de cei nemultumiti.

SnakeKaa spunea...

Incompetenta, tergiversarile, banuielile nejustificate nu sunt doar apanajul unor institutii de stat, din pacate, in Romania. Eu risc sa fiu dat in judecata de cel pe care l-am tamponat doar pentru ca unui inspector de daune de la GENERALI i s-a parut ca masina pagubitului e mai sifonata decat ar trebui. Nu si-a pus problema ca partea din spate a unui Fiat Punto e din plastic, iar bara din fata a unei Skoda Octavia este din otel. Vedeti aici discutia de pe forumul juridic de la Softpedia:

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=593179

Nu mai mira nimic in tara asta de 2 lei, in care tocmai a cazut guvernul, colac peste pupaza, iar cursul leu-euro a sarit cu 5.14 bani!

alex.dumitrascu spunea...

Adevarata problema a sistemului sanitar era lipsa bordurilor din saloane. Acum s-a rezolvat.

tudor spunea...

Din pacate, BANII sunt problema nr 1 a sistemului medical...
Empatia cadrelor medicale nu poate fi cumparata, dar asta nu se intampla doar in sistemul medical, se intampla peste tot, de multe ori chiar si la pacienti...
Si, in final pacientii (ca si cadrele medicale dealtfel !...) n-au nevoie - in primul rand - de empatie ci de un tratament corect. Si asta inseamna bani.

@CUMPARATOR: pentru un pacient la care "nu banii au fost problema"... nu e usor a spune "Eu iau atitudine nedand spaga!"...

Manole: Stiu ca e dureros, dar nesimtirea si indiferenta sunt o consecinta a cvasi-saraciei.
Incearca sa strangi argumente pentru malpraxis. Incearca sa afli cine a mai fost infectat in spital, cine si ce masuri a luat ...
Stiu ca asta ajuta cu nimic dar este un mod de a lua atitudine ...

Unknown spunea...

@tudor

Mi se pare cel mai pertinent comentariu! Asa e, @tudor, problema e foarte complexa. Sanatatea in sine implica o componenta sentimentala majora. Sentimentele n-ar trebui sa se cumpere, si totusi, se cumpara. Problema e deosebit de complexa ...

spartacus spunea...

Manole, trebuie sa iti trimit toata intelegerea mea. Anul acesta am fost de vreo 5 ori pe las spitale cu rude de grad 1 si prima oara am cunoscut gustul amar al decesului unei fiinte dragi. Deci chiar stiu despre ce vorbesti. Dar la fel de adevart este ca cel mai adesea am avut parte de surprize destul de placute din partea medicilor si asistentelor. Cu execptia spitalului Colentina, unde doctorii sunt de nota 10 dar asistentele sunt din perioada ceasista. Acel spiotal e din alte timpuri. si inca odata spun : doctorii sunt Ok. Dar asistentele si brancardierii sunt groaznici. In rest : Matei Bals , Cantacuzino, chiar si Panduri - Burghelea - spitale Ok, cu servicii destul de bune. O nota aparte pentru Matei Bals care are un personal parca rupt din strainatate. E incredibil ca se poate asa ceva in Romania. Nu asteptau nimic si totul era exemplar. Revenind. Daca crezi ca e ceva in neregula in cazul tau ar trebui sa faci reclamatie. Eu am avut anul trecut un tratatment nasol la Victor babes, tot cu o ruda de grad 1. Au avut doctorii niste fitze de neamuri proaste si o doza de superficialitatein stanilirea diagnosticului, ceea e posibil sa fi contribuit la decesul rudei mele. Am facut ceva instructie cu ei. Si sper sa nu mai aiba nimeni parte pe acolo de fazele alea. Asa ca ar trebui sa faci la fel. Daca insa crezi ca ai motive.

spartacus spunea...

pentru NOK
rar am auzit asemena idiotenii. Izvorate din putzul gandirii unuia care isi imagineaza ca Romania e o statie de tranzit si ca "afara" cresc carnati pe gard. Biet NOK sa te lamuresc : aici au ramas romanii adevarati. Multi dintre ei au colaborari la universitati sau spitale de afara. Dar practica in Romania. "afara" au plecat numai idiotii, lichelele si materialistii (vanzatorii de neam si tara). deloc ntamplator sunt si practicieni slabi care fug acolo pentru a li se compensa slaba pregatire prin dotarea spitalelor. Cine e capabil de ceva face aici ce poate in conditiile in care se poate.

Anonim spunea...

@spartacus
sper din suflet sa ai dreptate ca romanii adevarati au ramas in romania

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?