miercuri, 9 decembrie 2009

Comentarii despre falimentul Flamingo?

Păreri? Presupuneri? Se vor restructura? Sau nu?

28 de comentarii:

renderman spunea...

Falimenul flamingo este o povestire cu final asteptat. Erau cateva firme care reprezentau varful de lance al nesimtirii : k-tech, best computers si flamingo. Primele doua prin modul de doi lei in care isi trata clientii, ultima prin preturile nesimtit de agresive practicate. Toate au mers din inertie, bazandu-se pe lipsa de concurenta, neavand absolut nici o strategie pe termen lung. Problema s-a imputit pentru ele cand cumparatorii au inceput sa aiba de unde alege, iar primele magazine la care au renuntat au fost bineinteles cele in care fusesera umiliti. Falimentul acestor firme reprezinta falimentul stilului "romanesc" de a face afaceri, bazat pe castiguri imediate, fara o gandire in perspectiva.

Akhenaton spunea...

Parca Flamingo se unise cu Flanco. Urmeaza cumva Altex si Domo?

Author spunea...

pregatesc un post monstruos :).

Renderman, imi permiti sa te citez? Cu full credit, desigur. :)

Author spunea...

cifrele sunt foarte proaste, revenirea este dificila, in conditiile in care vanzarile au scazut cu 48%.

La 30 septembrie 2009, Grupul are stocuri de 77 milioane lei si creante (adica banii care trebuie sa-i primeasca de la clienti) de 36 milioane lei. Banii cash si echivalenti disponibili erau de 8 milioane lei. Datorii pe termen scurt erau de 107 milioane lei catre furnizori si 139 milioane catre banci. Practic, daca la 30 septembrie grupul si-ar fi vandut toate stocurile si ar fi incasat toate creantele, nu si-ar fi putut plati datoriile.

La 30 septembrie 2009, Grupul detinea mijloace fixe de 53 milioane lei (cladiri, echipament) si imobilizari necorporale de 134 milioane lei (software, valoarea brandului, fond comercial). La 31 decembrie 2009, valoarea neta contabila brandului Flanco era de 65 milioane lei si un fond comercial ("goodwill") de 52 milioane lei. Aceste valori ale brandului si ale fondului comercial trebuie re-estimate.

La 9 luni, Grupul avea un EBITDA de -39 milioane lei iar pierderea celor 3 trimestre era de 62 milioane lei.

La 9 luni incheiate la 30 septembrie 2009, vanzarile totale erau de 269 milioane lei, cu 48% mai mici decat perioada precedenta a anului trecut.

Practic, indatorarea grupului era prea mare pentru a suporta aceasta scadere brutala de 48% a vanzarilor, si desi a existat o restructurare interna, aceasta nu a fost eficienta: pierderile la 9 luni 2009 erau cam de 4 ori mai mari ca cele pentru perioada similara din 2008.

renderman spunea...

@mihai marcu, daca consideri comentariul util poti sa il citezi

alex.dumitrascu spunea...

Daca se constata si falimentul poate iese la iveala si un credit pe care l-a luat de la Bancorex cu o luna inaintea dezastrului si pe care nu l-a achitat nimeni.
Cam asta era start up-ul afacerilor pe vremea aceea.

CUMPARATOR spunea...

Flamingo are si o divizie/ramura pt. imobiliare - FLAMINGO CONSTRUCT. Ei au cerut falimentul mallului aluia din Berceni - "Arena" parca - sa nu vorbesc prostii.

Mira-m-as sa nu aiba si investitia asta imo un rol....

Kapitalism romanesc. Cad imobiliarele, se inchid si magazinele de IT, electrocasnice, fabricile de carnati .....agentii autorizati UEFA .....

CUMPARATOR spunea...

Totu' are legatura cu imobiliarele - pai n-are dreptate Robert Dobrescu ?

cezar spunea...

"Flamingo are si o divizie/ramura pt. imobiliare - FLAMINGO CONSTRUCT. Ei au cerut falimentul mallului aluia din Berceni - "Arena" parca - sa nu vorbesc prostii."

Grand Arena, mai exact.
Flamingo Construct pare o firma micuta. Pe 08 si cifra de afaceri, si profitul sunt micute,cat pt. un bloc cu 40 ap. Pe 07, si mai mici.

vala spunea...

selgros si spar au cerut de ceva vreme, ele insele, insolventa flamingo

Author spunea...

selgros pentru o suma mica, 69600 lei cred.

vala spunea...

corect
dar suficient pentru a declansa procedura cu toate urmarile ... cred ca asta a cantarit in decizia ING

mobutu spunea...

Gata, s-a terminat, flamingo n-are nicio sansa, dar absolut nicio sansa sa mai evite dezastrul.
Cu scaderi LA VANZARI de 50-80% nu ai absolut nicio sansa sa-ti mai revii.
E un cadavru relativ proaspat iar vulturii se reped sa mai prinda cate ceva ... ing n-avea ce face altceva si bine a facut.
O merita, stil de business infect.
La mai multe!

Author spunea...

vala, din ce stiu eu - experienta practica - la sume de-astea mici te mai intelegi cu omul, cu exceptia cazului cand e o "servita"; la selgros cand ca ajunsesera astia cu nervii in pioneze, dar la suma aia se putea rezolva rapid.

ionut spunea...

mobutu

"Cu scaderi LA VANZARI de 50-80% nu ai absolut nicio sansa sa-ti mai revii."

Ba teoretic ai, dar nu in cazul flamingo, in care datoriile totale sunt duble fata de stocuri si creante si asta DUPA restructurare.

Eu sunt convins ca ing a amanat cat de mult a putut executarea silita, dar, mai mult ca sigur, ca amanarea asta sa fi fost o miscare gresita, venind prea tarziu. Intrarea in insolventa nu va intarzia...

Akhenaton spunea...

Odata intrat in faliment Flamingo, angajatii vor intra in somaj?
Piperea spunea ceva de luna februarie, vorbind de executari silite, sa inteleg ca ING da tonul mai devreme?

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
Nu se poate vorbi de termene calendaristice pentru executari. Se poate vorbi de momentum, de secunda in care beculetul rosu spune ca incepe sa dea cu minus, si atunci in 2 timpi si 3 miscari esti executat impachetat si cu fundita rosie... Cine spune altfel manipuleaza, piata e atat de haotica incat nu poti sa dai termene, poti doar sa anticipezi perioada in care executarile vor evolua de la faza de cazuri izolate la cea de trend.
Eu am vazut asta in Spania, la o saptamana dupa ce m-am dus impreuna cu un dezvoltator la banca finantatoare a unui proiect sa discutam solutiile de iesire din criza, reesalonari in baza lor, etc; banca foarte incantata, totul era extrem de fezabil, au aprobat niste derogari contractuale, multe concesii, totul ok.
Ne apucam de treaba, structuram campania de promovare, si pana sa dam drumul ne pomenim cu sechestru bancar si cerere de insolventa.
Mergem inapoi la banca, si acelasi director ne spune ca din pacate le-au venit noile nivele de preturi de la uniunea notarilor si analiza lor indica faptul ca proiectul e pe cale de a deveni toxic, deci se impune preluarea controlului de catre banca.
Chestia cea mai amuzanta? Noi am ramas in continuare in schema cu studiul facut, pe care ni l-au achitat ei, si cu proiectul de marketing/vanzare pe care l-am si implementat. S-au schimbat doar beneficiarul... si preturile, banca a mai oferit un plus de 25% de discount ca sa se vanda mai repede. Trageti voi concluziile...

limestone spunea...

Evenimentul zilei:

Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea Flamingo International (FLA) pentru intrarea în insolvenţă a companiei Flanco, controlată de retailerul de electronice, electrocasnice şi IT&C, astfel că executarea silită începută miercuri de ING Bank România a fost oprită.

Instanţa a numit administrator judiciar firma Casa de Insolvenţă Transilvania.

„Compania îşi desfăşoară în acest moment activitatea în mod normal, toate magazinele fiind operaţionale şi pregătite pentru vârful de sezon. Aprobarea demarării procedurii de insolvenţă înseamnă intrarea într-o nouă etapă pentru compania noastră, presiunea din partea creditorilor fiind acum atenuată, astfel încât să ne putem concentra pe eficientizarea activităţii”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Flamingo International, Adrian Olteanu.

Flamingo, împins în faliment de ING

Grupul Flamingo, care deţine reţeaua de magazine Flanco, a cerut intrarea în insolvenţă, constrâns fiind de marii creditori, printre care ING.

Unele magazine Flanco au avut ieri porţile închise, întrucât ING Bank a început ieri să execute silit stocurile de marfă din zece magazine, după ce a respins cererea de reducere suplimentară a datoriei Flamingo.

Potrivit directorului general adjunct al Flamingo Internaţional, Adrian Olteanu, acţionarii companiei vor participa la o ofertă de vânzare de obligaţiuni, una din soluţiile prevăzute în planul de reorganizare.

„Dacă redimensionăm datoriile companiei, infuzia de capital prin emisiunea de obligaţiuni este suficientă pentru Flamingo”, a spus Olteanu, care se aşteaptă ca reorganizarea retailerului prin declanşarea insolvenţei să dureze cel puţin şase luni.

Acţiunile, oprite de la tranzacţionare

În urmă cu aproximativ o lună, Flamingo a anunţat că a semnat un acord de principiu cu ING privind restructurarea datoriilor companiei, provenind dintr-o linie de finanţare de 17,5 milioane de euro, reprezentând primul pas din planul de restructurare financiară a retailerului.

Discuţiile dintre Flamingo şi ING au eşuat, iar banca a început să execute silit stocurile din magazine. Flamingo mai are datorii şi către UniCredit Ţiriac - 8,5 milioane euro şi BRD Groupe Société Générale - 6 milioane de euro, potrivit Mediafax.

Acţiunile Flamingo au fost oprite de la tranzacţionare pentru 40 de minute, astfel încât investitorii să fie informaţi cu privire la situaţia companiei, iar la reluarea transferurilor la Bursa de Valori Bucureşti titlurile au scăzut cu 14,9%, limita maximă admisă într- o şedinţă.

Potrivit lui Olteanu, de la începutul anului, au fost închise 22 de magazine, iar numărul de angajaţi al Flamingo s-a înjumătăţit, ajungând la 700. El a adăugat că, pe parcursul întregului an, firma a derulat un amplu program de reorganizare, având ca scop revitalizarea activităţii şi depăşirea actualei situaţii, cea mai dificilă din istoria de 15 ani a Flamingo.

Unknown spunea...

@all

Au inceput falimentele mari din imobiliare:

http://www.zf.ro/eveniment/exclusiv-zf-cel-mai-rasunator-faliment-imobiliar-proiect-de-1-9-miliarde-de-euro-esuat-s-a-ales-praful-de-miniorasul-din-buftea-125-ha-de-teren-scoase-la-licitatie-de-lichidatori-5170976/

elzorab spunea...

"Situatia s-a schimbat complet in Romania. Nu se mai acorda imprumuturi pentru constructie, desi noi am fi vrut sa facem proiectul", a declarat pentru ZF Jeff Kirby, CEO al companiei European Future Group."

ai naibii bancheriia stia cum nu vor ei sa finateze proiectele SF ale unor smecherasi. sigur se calcau in picioare somerii romanani sa ia credite de 200 000 de euro pentru un apartament in zona...

Akhenaton spunea...

Si in tot acest rastimp leul are tendinte de intarire ;)

http://www.zf.ro/eveniment/pozitie-surpriza-a-bnr-riscul-mai-mare-este-de-apreciere-nu-de-depreciere-a-leului-5164589/

Terminati cu devalorizarea, manipulati poporul cu ideile voastre, BNR stie mai bine, ca doar e la butoane.

Oare e advarat ca Isarescu e dorit de Basescu ca si premier, iar el (Isarescu) zice nu si nu?

http://www.zf.ro/zf-24/basescu-incearca-sa-l-convinga-pe-isarescu-sa-accepte-functia-de-premier-5171318/

Akhenaton spunea...

@Valentin

Era o poanta la un banc: "radem, glumim, dar nu parasim incinta" :)

Eu nu intrebam de o data exacta, ci de inceputul unei perioade in care executarile vor fii regula si nu exceptia.

ionut spunea...

Daca as fi in locul celor de la altex, mi-as declara si eu insolventa. Rapid!

Akhenaton spunea...

@ionut

tocmai acum, cand vanzarile de sarbatori vor exploda?

ionut spunea...

@Akhenaton

Insolventa nu exclude vanzarile.

Akhenaton spunea...

@ionut

stiu asta, era o gluma

Anonim spunea...

Ia sa o pun si eu de o plasma mai ieftina, ca pana acum nu am poftit la asa ceva.

Valentin Ionescu spunea...

@AKhenaton
Da, recunosc, aici m-ai pierdut. Nu am mai sters de mult globul de cristal si calendarul se vede foarte rau :D .
Oricum, e realist sa presupunem ca primavara asta se va lansa noua casa de mode atat de trambitata "Jean Foreclos" (V.I. tm hehe). Eu ii fac reclama de vreo 6 luni in Romania, dar vad ca degeaba... Asa ca mi-am luat si eu bilet la inaugurare si am sa-mi permit sa savurez toaletele.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?