Cotidianul titrează: "Şoc fiscal! Microîntreprinderile vor plăti impozit de 16% pe profit din 2010".
Nu e niciun şoc, începe distracţia. 2010 se va deschide cu un pumn în plex pentru firava clasa mijlocie din România. Se ştie că microîntreprinderile erau, adică mai sunt, o modalitate simplă pentru zeci de mii de angajaţi de a primi salariul fără a plăti tonele de impozite pe care le cere statul în cazul unui salariu normal. Exceptându-i pe cei câţiva (gen Andreea Marin) care primesc sume colosale pe micro, şi care probabil nu sunt afectaţi de niciun fel de regim fiscal pentru că oricum câştigă destul, cei care au ales să-şi deschidă "micro" pentru a-şi rotunji veniturile cu 1000 de lei pe lună s-ar putea să aibă o surpriză când se vor uita în buzunar. Una neplăcută.
PS Tot din Cotidianul: râdeţi, vă rog! Pe mine m-a distrat acest reportaj...
PS2 Şi încă: 683.000 de şomeri. Bun ritm de toamnă, n-am ce zice: 1.000 de şomeri noi pe zi. Ţara arde şi babele votează.
30 de comentarii:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6698102-mfp-impozitul-veniturile-microintreprinderilor-mentinut-3-2010.htm
@Manole
Ma bucur ca ai schimabt putin registrul, pai prea multa politica strica ... sper ca supararea ti-a mai trecut
@divosmaiano: să dea Dumnezeu. Dar tot acolo scrie şi că: "MFP intentioneaza sa modifice in acest sens Codul Fiscal, insa doar dupa constituirea unui nou guvern."
Cota de impozitare pentru firmele care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor va ramane de 3% si in anul 2010, a declarat pentru Avocatnet.ro purtatorul de cuvant al Ministerului Finantelor Publice, Daniela Daraban.
http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=17664
@nok
Iti sunt dator cu un raspuns.
Imi spui ca sunt prost, agramat sau needucat.
Te miri de expresiile, Bine Absolut, Adevar, Dreptate Absoluta.
Educatia mea care te revolta pe tine semidoctule, nu este decat partial rodul sistemului de invatamant romanesc.
Intelegerea acestor expresii presupune studiul catorva autori plictisitori, Aristotel, Toma d'Aquino, Anselm de Aosta, Maritain si alti cativa ilustri necunoscuti pentru tine.
Nu incerca cu google si nici nu cauta in manualul vostru de filozofie de laliceul agricol.
Astia se studiaza in original si dureaza 6 ani(primul stadiu).
Pari un exemplar de portocaliu perfect, de rasa.
Hei, Alex, Nok, am toată stima pentru amândoi. Sunt sigur că puteţi comunica şi civilizat.
E drept că, în continuarea a ceea ce zice Alex, eu aş lua toată generaţia tânără de azi şi aş pune-o să citească "Istoria logicii" a lui Anton Dumitriu până îi toceşte filele şi până când învaţă să recite cu ochii larg închişi modurile aristotelice ale silogismului. Dacă oamenii nu au gândirea alfabetizată, e greu să faci ceva cu ei. Cum tinerii nu au nici gândire alfabetizată, nici experienţă de viaţă, sunt destinaţi să fie carne de tun.
@radumiki: repet, să dea Dumnezeu. Dar tot acolo scrie şi că: "MFP intentioneaza sa modifice in acest sens Codul Fiscal, insa doar dupa constituirea unui nou guvern."
Scuze, m-am infierbantat. Degeaba.
Alex, poti sa invoci ce nume vrei, in ochii mei orice spui tu din acest moment are valoare ZERO. Pentru mine inflexibilitatea in gandire (din vina proprie sau invatata din carti) descalifica individul de la multe, dar in primul rand de la conversatie.
@nok
Ai dreptate. Pentru tine are valoarea zero.
Pentru valoare diferita de zero se cer cele trei conditii ale inaintarii pe scara adevarului;
- privirea limpede
- buna educatie
- umilinta intelectului
Apropos de din astea, PFA-urile nu sint un mod legal de a insela statul de niste impozite?
Sau, mai bine zis, de a plati tu mai putin impozit decat cel de langa tine care munceste la fel de mult ca tine (are acelasi venit brut)?
Marian
Daca ar fi dupa mine as da tot salariul brut angajatului sa faca ce vrea el cu banii, nu ce ii impune statul!
Toti ne plangem, toti avem nemultumiri, toti ne dam cu parerea, dar tu pt. tine ce poti face ca sa-ti fie mai bine?
Povestea cu PFA-ul este o portita de a eluda plata unor impozite. Lucrurile nu sunt deloc bine definite... sunt multe firme de IT care desi beneficiaza de scutire de plata a impozitului prefera sa impuna angajatilor sa treaca pe PFA(de exemplu UTI)... prin asta se fac economii la fondul de salarii(CAS, Sanatate...).
Problema este ca chestia asta distorsioneaza piata si tu firma care vrei sa lucrezi legal cu angajati cu carte de munca esti concurat pe piata muncii de cei care angajeaza cu PFA; Unui senior C ca sa-i platesc echivalentul lui de 10000 RON pe PFA imi cere un brut de aprox 14000 RON.Este enorm.
Ce vreau sa spun este ca avem nevoie de PFA dar trebuie clar redefinit PFA -ul ca sa nu mai fie doar o smecherie de inlocuire a cartii de munca(esti angajat la o singura firma si acolo ai de fapt PFA pe 40 ore/saptamana).
blondu
"Ce vreau sa spun este ca avem nevoie de PFA dar trebuie clar redefinit PFA -ul ca sa nu mai fie doar o smecherie de inlocuire a cartii de munca(esti angajat la o singura firma si acolo ai de fapt PFA pe 40 ore/saptamana)."
Si cum sa-l redefinim? Sa obligam pfa-urile sa lucreze cu mai multe firme sau cum?
La ce foloseste unui om cartea de munca?
Nu am eu o solutie la aceasta problema...doar o semnalez! si nici nu vreau sa intru in polemica referitor la cartea de munca. Dar daca trec toti angajatii cu carte de munca in Romania pe PFA o sa avem surpriza ca bugetul de sanatate si pensii se reduce de 3-4 ori.
Ce ma deranjeaza este ca avem un dublu standard: unii captivi cu carte de munca si altii doar formal PFA pentru a evita plata impozitelor. In plus asta distorsioneaza piata muncii.
blondu
N-avem nici un dublu standard, e vorba de optiunea fiecaruia: cine-l impiedica pe cel cu pfa sa se asigure voluntar la sistemul de sanatate si pensii? Nu cumva insusi sitemul de sanatate si pensii?
Probabil ca masura de trecere a tuturor salariatilor in regim de pfa ar forta oarecum o reforma a sistemul. Eu asa ma gandesc.
Cat despre "captivii cu carte de munca" mi-am spus parerea, as renunta oricand la statutul de "tatuc" obligatoriu (la care ma obliga statul) al angajatilor.
Nu este optiunea fiecaruia... fi convis ca orice angajat tanar cu >3-4000 ron brut ar prefera PFA pe principiu pana la pensie mai este mult iar pentru sanatate faci contract cu casa de sanatate cu 6.5% din brutul minim pe economie. Dar doar unele din firme accepta PFA...iar altii chiar ii obliga.
Sunt insa de accord ca trebuie o reforma profunda in sitemul public de sanatate si in cel de pensii.
na de aici ce face isarelul:
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/879119/BNR-a-salvat-profitul-bancilor/
totul pentru front, totul pt banci, totul pt victorie.
Intre timp, Flamingo se duce putin dupa UltraPro: http://www.zf.ro/zf-24/flamingo-cere-insolventa-ing-incepe-sa-ia-marfa-din-magazine-5166888/
Ce misto:D o sa cumparam TV-uri de la ING....
DeGeCAP, DeGeSI, DeGeCIAT. Ghici ce-s. Şi după aia ghici cât consumă din banii tăi ... "sistemul" bugetar... plătit "cu ora"... după criterii de eficienţă şi competenţă... educaţie pauză... medici în Franţa... iar nepotiştii de la coada vacii... "noua elită".
Ex.: "Departament de Relaţii Externe" în cadrul Casei Naţionale de Pensii şi Sănătate...
Aristotel
EUTANASIABILI dpdv economic. In masa. Fara nicio selectie "pe criterii de competenta". En gros, fara discriminare...
Dar oare cine e "nebunu" care va arunca carpa aprinsa in viespar ?
Trebe un om fara caracter si maniere. Un "nesimtit".
"Trebe un om fara caracter si maniere. Un "nesimtit"."
Marinaaaarul...:))
Cezar
Ntz, ntz, ntz !
Esti cam subtil/aluziv. Inteleg ca tu nu-l crezi pe Geoana in stare sa-i desfiinteze pe astia ? Hmmmm ! Mai analizeaza un pic, mai intereseaza-te, mai intreaba pe cineva care se pricepe ...
blondu
"Dar doar unele din firme accepta PFA...iar altii chiar ii obliga."
Asta-i nivelul de managemant din romania, aici n-am a comenta foarte mult, fiecare e liber sa-si rupa gatul dupa cum crede de cuviinta!
http://www.urbaniulian.ro/2009/12/04/discutie-incendiara-piata-imobiliara-romaneasca-se-va-prabusi-in-2010-afla-cine-sunt-cei-care-trag-sforile-din-umbra-pentru-a-cumpara-pe-nimic-activele-majore-ale-romaniei-in-2010-cum-au-fost/
Sunt cosar, curat hornuri. Legal, ca nu-s politician. Vreau 100 lei pentru asta. Obligatoriu, mai iau de la client 19% TVA. Apoi din cei 100 lei dau 16% impozit pe profit, ca n-am cheltuieli, bila cu lant am luat-o de mult. Deci inca 16 lei la stat, imi raman 84 lei. Din astia, dau din nou 16% impozit pe dividende. Cum am zis, n-am cheltuieli, ofer servicii, nu am voie sa-mi bag carburantii pe firma, bila o am deja. Deci statul imi ia inca 13.44 lei si raman in final cu 70.56 lei, statul luandu-mi 49 lei din cei 119 luati de la client, adica 41%.
Fericit ca mi-am platit taxele si impozitele, ma duc sa-mi iau motorina la masina, tigari si sa-mi platesc curentul la cocioaba. Adica din nou, dau statului 16% din ce platesc comerciantului ca TVA, vreo 11.27 lei. Deci am 59.29 lei disponibili pentru mine din cei 119 lei luati de la client pe munca mea, negocierea mea, sudoarea mea, alergatura mea, stresul meu, afacerea mea. Adica mie-mi ramane mai putin de jumatate (49.82%), restul ii dau ca taxe si impozite la stat. Si sa nu uitam, in curent, tigari, carburanti sunt si accize, nu doar TVA, si nu-s mici deloc. Si mai am si taxe locale de platit, impozit pe harb, parcarea pentru harb, etc. Totul la stat.
Acum serios, cine mai ramane micro in conditiile astea? O sa urmeze o explozie a economiei la negru si a somajului, pentru ca micro presupune minim un angajat, 99% de forma, care vor fi aruncati in curtea somajului. Nu mai ai nevoie de angajat de forma (caruia ii platesti niste contributii in momentul de fata) daca nu mai exista micro.
Exact ce avem nevoie pe perioada de criza.
Ionut, nu-s deloc pentru taxe mari. Ci doar pentru taxare echitabila.
Nu pentru unii muma si pentru altii ciuma.
PFA-ul este foarte bine definit !
Ca PFA platesc taxe, impozite si asigurari sociale in jur de 52%.
Trebuie redefinita gandirea romanului.
Neplatind CAS si CASS isi fura caciula singur : va avea o pensie de mizerie si sistemul de sanatate nu-i va compensa niciun medicament la batarnete.
Cel putin in cazul de pfa cu norma fixa platesti mult mai putin impozit...despre asta vorbesc.
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=338587
cota unica mi se pare, in general, o masura buna. nu stiu insa daca e bine sa se aplice incepand cu aceasta perioada.
ma mir si ca nu s-a discutat pana acum problema in mass-media.
Trimiteți un comentariu