duminică, 13 decembrie 2009

O noua intoxicare ia cu asalt mass-media: pretul terenurilor agricole "are potential de crestere"

Nu aş fi scris despre chestia asta dacă nu ar fi fost preluată în ultimele zile, absolut necritic, de toată mass-media. Mai concret, e vorba de ceea ce au spus nişte indivizi care au rămas în braţe cu vreo 6.000 de hectare de teren agricol, şi anume că preţul terenului agricol din România, care e de numai 2-3.000 de euro pe hectar, sigur se va alinia în anii următori la vreo 10.000 de euro, cum e, de exemplu, în Austria.

Compania "Solproiect", care a aruncat pe piaţă prostia asta (voi arăta imediat de ce e o prostie), doreşte să devină, conform site-ului propriu, "cel mai mare comasator de teren agricol din Ialomiţa şi Călăraşi". În realitate lucrurile sunt mult mai simple... domnii austrieci au cumpărat ca nehaliţii pârloage româneşti şi acum au rămas cu ele pe cap. Şi nu întâmplător ştirea a apărut la foarte scurt timp după ce Ziarul Financiar a anunţat falimentul mega-proiectului din Buftea, de pe urma căruia toată ţara a aflat că a mai rămas doar terenul ce va fi vândut de lichidator la un preţ cu 75% mai mic decât preţul din vârf de bulă. Genul acesta de falimente or să tot apară şi preţurile terenurilor se vor duce acolo unde le e locul. De aceea, e un moment tocmai potrivit ca să lansezi o ştire-bombă, din categoria Dan Diaconescu în direct - poate, poate s-or mai prinde 2 fraieri în plasă. După cum se vede presa tot tâmpită a rămas şi s-a uitat în gura lor fără să-şi pună nici cele mai mici întrebări.

Haideţi să ne uităm la fotografiile următoare:


Vizualizare hartă mărită

Deasupra sunt nişte pârloage austriece. După cum se vede, pârloagele sunt trasate cu rigla, totul dă senzaţia de rigoare, pământul e valorificat la maximum şi în plus au şi niscaiva eoliene pe ele, deci pământul produce nu doar mâncare, ci şi energie. 70% din suprafaţa Austriei e muntoasă, deci e normal ca terenurile agricole să fie mai scumpe: sunt rare şi trebuie să hrănească 8,2 milioane de oameni.

Dar iată cum arată şi nişte pârloage de prin Franţa. Parca ar fi o pictură de Kandinsky. Se vede de la o poştă că suprafeţele sunt mult mai mari, ceea ce le face cu atât mai valoroase pentru agricultură. Şi în cazul Austriei, şi în cazul Franţei, remarcaţi vă rog densitatea de şosele care asigură transportul rapid al mărfurilor către pieţele de desfacere.


Vizualizare hartă mărită

Şi acum hai să ne uităm un pic la pârloagele ialomiţene. Le luăm pe cele mai pârlăgioase, ca să zic aşa, pârloagele de pârloage, cele din preajma Autostrăzii Soarelui. Dacă derulăm mai la nord, cu cât ne îndepărtăm de autostradă peisajul e şi mai sumbru.


Vizualizare hartă mărită

După cum se vede, peisajul nu are nicio logică. Suprafeţe comasate coabitează fără probleme cu petice de pământ mai brăzdate ca spinarea unei zebre (din păcate tocmai suprafeţele comasate par abandonate). Reţeaua rutieră? Ultra-rarefiată. Despre irigare nu putem bănui decât că se face cu performantul sistem "Drăgaicele". Totul dă senzaţia de harababură. La nivel naţional, se vorbeşte de 6,8 milioane de hectare care zac necultivate.

În condiţiile astea e normal ca pârloaga românească să coste mai puţin decât cea austriacă. E mai prost delimitată, e mai prost muncită, are condiţii mai proaste de dezvoltare şi de valorificare şi în plus în România ai terenuri la discreţie, spre deosebire de mica Austrie.

Au aceste terenuri "potenţial" ? Sigur! Putem întrevedea potenţialul în orice. Până şi Congo are potenţial să devină cea mai mare putere maritimă a lumii. Întrebarea se pune: va deveni?

95 de comentarii:

Akhenaton spunea...

S-ar putea sa fie o urma de adevar in ce afirma stimabilii ceia. Pai gandestete ca resursele de hrana sunt tot mai limitate. Deci afirmatia ta: "În condiţiile astea e normal ca pârloaga românească să coste mai puţin decât cea austriacă. E mai prost delimitată, e mai prost muncită, are condiţii mai proaste de dezvoltare şi de valorificare şi în plus în România ai terenuri la discreţie, spre deosebire de mica Austrie" sa se rezume la ce e acum.
Insa gandeste-te cum va fiiii cand austriecii vor dori sa scoata si profit ;)

Marona spunea...

Manole, de ce nu-i lasi sa pompeze linistiti la o bula pe terenurile agricole? Din bula pe imobilare ne-am ales cu o multime de case si blocuri noi, plus ditamai industria de constructii, cu tot cu productie loco de materiale, in numai 4 ani.

John Galt spunea...

La eoliene situatia e putin mai complicata de atat. Terenul e ultima chestie care conteaza, prima fiind vantul si distanta fata de utilitati, drumuri etc.

Daca vrei o harta cu viteza la 3 altitudini da un semn.

:)

cezar spunea...

Ai naibii "solproiect" astia, nu s-au saturat sa...manipuleze.
Ce-i drept, macar nu-i manipuleaza pe pauperii obisnuiti.

Pentru ca.... baietii astia comaseaza parcele intre 50-100 ha...strang ei cateva sute de hectare si pe alea...le vand. Unor cumparatori care valoareaza 1 milion doar la tranzactii de genul asta. Eu... nu le-as purta de grija.

Intelegi ? Joaca in cu totul alta liga decat...2 camere in Militari,"imi dai cat cer pe ele,vai ce l-am manipulat pe creditac".

AristotelCostel spunea...

Joaca in cu totul alta liga decat...2 camere in Militari

... deci... nu-i pentru speculanti ... pe credit? :)

elzorab spunea...

1. asa cum am mai subliniat, romania nu este nu a fost si nu va fi nici franta si nici austria. tocmai pe prostia asta s-a bazat balonul in anii trecuti. romanii s-au crezut balena-n borcan, uitat de starea cronica de subdezvoltare in care se afla tara. romania mai are nevoie de zeci p[oate sute de ani sa ajunga din urma macar pe cele mia subdezvoltate state din europa, dar in niic un caza nu pot spera sa ajunga franta sau austria...get a life, guys!

2. chestia cu resursele de hrana sunt limitate e o mare prostie. SUA are suficient teren agricol si capacitati de productie pentru a htrani intreaga planeta, singura problema e transportul care ar ridica preturile, dar costurile de productie sunt mult sub cele din europa. un fermier singur cu un "bigbud" si un avion, face agricultura singur cam cat 100 000 de mici fermieri din romania si cat 1000 din franta sau austria...

http://www.vincelewis.net/bigbud.html


http://www.gaservesamerica.com/farmers/index.html?WT.adv=adv3

elzorab spunea...

Bigbud 747 works at a rate of 1 acre every minute whilst motoring along at 8 mph...and that's quite a fast ratio of work.

asta insemna ca poate ara un hectar la fiecare 2 minute la o adancime de 1.2 metrii, iar daca adancimea scade, ceea ce e normal pentru alte tipuri de culturi, probabil ca poate ara minutul si hectarul, deci intr-o zi buna de mub=nca, in conditii optime, poate ara 500 de hectare, in doua zile 1000, iar in zece zile 5000, mai ganditi-va!!

Akhenaton spunea...

Deocamdata se intra in insolventa in ritm accelerat ;)

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/879625/My-Dream-Residence-a-intrat-in-insolventa/
se poate cauta si pe capital.ro

Terenurile pot fi redate agriculturii pentru a fi cumparate de investitorii din domeniu?

elzorab spunea...

abor optimista-somaj 7%
pesimista 36%, depinde doar ce numeri si ct vrei sa te joci cu definitia...

"Conform cerinţelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM), un şomer este acea persoană care caută în mod „activ“ de muncă. Sunt incluse aici nu neapărat persoanele înscrise la oficiile de şomaj, ci şi cele care ,,au contactat un oficiu al forţelor de muncă, o agenţie de plasare, un angajator, au întrebat cunoştinţele despre aceasta, au publicat sau au studiat cereri de angajare“.
Deci, dacă am lua de bună metodologia Biroului Internaţional a Muncii am putea spune că, teoretic, rata şomajului în România ar depăşi 36% (asta dacă luăm în calcul atât şomerii declaraţi, cât şi cele 2,62 milioane de persoane care nu apar în statistici). Definiţia BIM este folosită de Eurostat la calculul ratei şomajului. În cazul ANOFM, pentru a putea fi considerat şomer, solicitantul de muncă trebuie obligatoriu să fie înscris la oficiile forţelor de muncă, fapt care face ca rata şomajului cu care se mândreau până mai de curând guvernanţii să fie inferioară celei reale."

elzorab spunea...

ABERATII, LUCRURI EXTREM DE GRAVE CE SE PETREC IN ROMANIA SI CARE VOR PRECIPITA INTRAREA IN COLAPS A "REPUBLICII BANANIERE A BATAII DE JOC"

La începutul anului viitor, 800.000 de firme, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), vor fi obligate să alerge după semnătura unui consultant fiscal, conform site-ului Money.ro. În 2006, mai mulţi angajaţi ai Ministerului Finanţelor, conduşi de şeful ANAF de la acea vreme, actualul vicepreşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Daniel Chiţoiu, au pus bazele Camerei Consultanţilor Fiscali. S-a inventat şi un obiect de activitate pentru aceştia, astfel încât consultanţii să câştige şi ei uşor o pâine. Imediat după apariţia Camerei Consultanţilor Fiscali, şeful ANAF a decis modificarea Codului de procedură fiscală prin introducerea obligativităţii ca firmele să prezinte declaraţia anuală de profit avizată de unul dintre consultanţii lui Chiţoiu.

Legea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008, însă în urma scandalului pe care l-a provocat, Chiţoiu a cerut Parlamentului să amâne prevederea pentru 1 ianuarie 2010.
Publicitate

Obligativitatea va fi aplicată la 1 ianuarie 2010, însă la nivel naţional consultanţii cam lipsesc, fiind câte unul, câte doi pe ici, pe colo. Firmele vor fi la mâna acestora, mai precis în ceea ce priveşte preţurile pe care consultanţii le vor impune pe piaţă. Prevederile nu şoptesc o vorbă despre tarife maximale care pot fi cerute pentru aceste servicii. Numărul consultanţilor activi la nivelul întregii ţări este de 3.400, şi în medie fiecare consultant va trebui să rezolve 235 de firme. Situaţia va fi mai gravă în oraşele unde numărul acestora este sub medie. În Dej, de exemplu, sunt doar doi consultanţi şi nu este singurul oraş în această situaţie. În Feteşti există doar unul. Toate firmele din România vor plăti (nimeni nu ştie cât) o simplă semnătură, dar una obligatorie.


http://www.cotidianul.ro/legile_strambe_lovesc_economia_dupa_1_ianuarie-105383.html

elzorab spunea...

SI ASA ROMANIA SE INDREPTA CU PASI GRABITI, DISPRE O ECONOMIE DE PIATA INEXISTENTA SPRE FEUDALISM. AMI URMEAZA CA ACESTI BARONI AI FINANTELOR SA FIE NUMITI CONTI SI DUCI PENTRU CA LUCRURILE SA FIE IN REGULA.

MULTA BAFTA, UNEI TZARI CARE SE INDREAPTA SPRE CEA MAI CRUNTA CRIZA DIN ISTORIA SA...

elzorab spunea...

imi place ca au rezervat trei randuri in capital pentru stirea cu insolventa, in timp ce pentru toto felul de manipulari cu cresteri de preturi se rezerva cam 200 de randuri...

Anonim spunea...

@cezar spunea: Intelegi ? Joaca in cu totul alta liga ...

Si ce vor face in liga exclusivista ? Vor lucra pamantul prin infiintarea de ferme moderne, creind locuri de munca, valoare adaugata si bunastare (vezi fermele lui Flavian) sau vor cauta fraieri care sa pluseze peste pretul de varf de bula (cam rar fazanetul, insa intoxicarea de fata e un semnal ca se incearca startul sezonului cinegetic).

Ma rog, ar mai fi o varianta, decat sa alergi dupa fazani rarefiati mai bine rupi usa statului care imediat ce i se va propune mega business-ul nu va rata oportunitatea.

Akhenaton spunea...

@Hubble

Pai insasi faptul ca faci afaceri cu statul intr-o tara ca Romania te califica intr-o alta liga nu crezi?

In alta ordine de idei am auzit (e zvon neconfirmat) ca exista un deficit de forta de munca in agricultura. Poate, cine stie, soata ta, somera acum, isi gaseste acolo mult speratul job. Pana la campania agricola de primavara e timp suficient sa te informezi mai indeaproape.
Stii tu: "munca innobileaza spiritul" ;)

Marian spunea...

Domnii din presa ne-au promis ca se aliniaza preturile la cloace comuniste cu preturile de apartamente centrale din Paris.
Si uite asa au cumparat prostovanii cloace, ca sa nu piarda ultimul tren si sa ramana pe dinafara.

Anonim spunea...

@akhenaton
Am savurat cu deosebita placere fina ta ironie (din ciclul ma kki in fundul curtii verde k lamaia).

Multumesc pentru grija deosebita dar mai bine ti-ai purta de grija pensiei, cacam banii de la FMI intarzaie sa apara. Sau incearca de pe acum un fenobarbital ca sa nu ai soc in momentul in care euro va ajunge pe la 5-6 si o sa fi nevoit sa ceri ajutor social la primarie. Sau tu credeai cacam gata daca esti pensionar te culci pe-o ureche si faci misto de cei care trebuie sa sustina fondul de pensii.

Akhenaton spunea...

@Hubble

Dragule, pai de unde ai concluzionat tu ca-s pensionar? :))
Daca doar atat poti, inseamna ca putul gandirii tale e cam gol. Tu ai grija cu ajutorul de somaj.
Si roaga-te sa iasa intr-un final Geoana presedinte, sa iei cei 25k pentru romanii ce se intorc in tara sa investeasca in ferme agricole ... numai bani de pamant sa ai :P

Anonim spunea...

@akhenaton
Ce-ti mai place sa-mi freci ridichea aiurea-n tramvai. Munca in agricultura, ajutor de intors in tara, somaj ... daca ai citi atent posturile mele ai observa ca n-am avut niciodata nevoie de asa ceva. Dar prostul cand nu are despre ce vorbi isi da apa singur la moara.

Anonim spunea...

Manipularea continua:

http://www.zf.ro/eveniment/s-a-dus-vremea-tunurilor-in-agricultura-preturile-terenurilor-mai-cresc-cu-maxim-20-pe-an-cum-comentati-5176714/

"Pretul la care se tranzactioneaza un hectar de teren agricol ajunge in prezent la 2.000 - 3.000 de euro, in functie de calitatea solului si de dimensiunea parcelei, iar in urmatorii zece ani preturile vor continua sa creasca pana vor ajunge la nivelul din alte tari europene, cum ar fi Ucraina, Marea Britanie, Austria sau Franta, unde preturile sunt de trei-patru ori mai mari, spun jucatorii din industrie"

"Solproiect este o companie cu actionariat austriac, inregistrata din 2003 in judetul Ialomita, care a achizitionat circa 4.000 de hectare de teren agricol in zona de sud a Romaniei. Avand un grad de comasare de 50%, terenul urmeaza sa fie vandut investitorilor interesati de agricultura."

Aceeasi marota cu care ne-am obisnuit. Pretul va tot creste dar austriecii sunt interesati sa vanda investitorilor interesati de agricultura.

Akhenaton spunea...

@Hubble

"daca ai citi atent posturile mele ai observa ca n-am avut niciodata nevoie de asa ceva."

OK, asa sa fie cum spui tu. Exemple?

"Eu nu muncesc in tara iar sotia isi cauta loc de munca in Bucuresti de vreo 6 luni, nu beneficiem de ajutor de somaj pentru ca am incetat contractele de munca cu acordul partilor". Deci veniturile familiei tale sunt cam nesigure ... un singur salariu, probabil ceva mai mare decat media sa fie suficient?

Am inteles de mult ca logica ta e deficitara, acum observ si argumentele la care stii sa recurgi.
Ceva mostre: "Dar prostul cand nu are despre ce vorbi isi da apa singur la moara." sau desigur argumentul tau forte "(din ciclul ma kki in fundul curtii verde k lamaia)"

Desigur energetica (cel putin asta te lauzi ca ai terminat) te-a facut asa plastic in exprimare, insa pe mine nu ma intereseaza cum te caracterizezi, cand o faci, in fata oglinzii personale sau ce faci tu in fundul curtii mai apoi.

Tu sustineai ca e momentul sa mai si muncim, eu iti sugeram (si nu-ti dadeam sfaturi, poate intelegi diferenta) un posibil domeniu. Dar deh, tu atat intelegi atat spui, atat faci …..

Anonim spunea...

Mai boul baltii, nu ai citit ultimele doua cuvinte: Unde figuram ? Adica la someri sau nu, pentru ca asta era topicul. Si nu mai imi plange de mila veniturilor mele nesigure, mai bine ai grija de rahatul din curtea ta. Si unde ai mai citit zevzecule ca am terminat energetica ? Chiar nu vrei sa pui frana cu elucubratiile ?

Akhenaton spunea...

@Hubble

Inteleg ca ai deseori monologul asta: "Mai boul baltii". Asa te incurajezi tu singur? Sau folosesti si "zevzecule" uneori?

Nu mi-a scapat intrebarea din final, am omis-o deliberat, esentialul nu e in intrebare, ci in textul reprodus de mine cand te citam, adica soata ta e in somaj, platit ori nu.

Nu-ti plang de mila, ma intrebam (curiozitate masculina :P) cum e sa fii somer in Romania. Adica cum se simte din interiorul fenomenului. Si de ce nu e buna sugestia cu munca in agricultura pentru un "somer" fara plata indemnizatiei?

Cand unii spuneau ca esti cititor de contoare ce spuneai? Ah ... ai uitat ... nu-i nimic.
"Elucubratii" .. :))

Anonim spunea...

@dobi spunea: "adica soata ta e in somaj, platit ori nu"

Acum cateva posturi spuneam ca nu beneficiem de somaj nici unul.

@dobi spunea: "cum e sa fii somer in Romania"

In topicul anterior iti spuneam ca nu lucrez in Romania dar am job. Daca arealul tau e doar Romania imi pare rau ca m-am facut greu inteles.

@dobi spunea: Si de ce nu e buna sugestia cu munca in agricultura.

E foarte buna sugestia insa rudele tale erau mult mai bine pregatite profesional acestui job.

@dobi spunea: "Cand unii spuneau ca esti cititor de contoare"

Cine mai spunea in afara de tine, sau auzi voci ? Poate visai azi noapte ca citesti pe bloguri.

Daca nici acum nu ti-e clar ca fabulezi, du-te taica la spitalul din care ai evadat.

CUMPARATOR spunea...

@Akhenaton

Tu te certi cu Hubble pe blog si in timpul asta CCR mi-l face presedinte pe mariner.Cata lipsa de vigilenta...!

Tii un pariu ca pana la jumatatea lui ianuarie dizolva nebunu' parlamentul ?

Muri ideea nobila a "social democratiei liberale" sau a "liberalismului social democrat", ma rog.

"Ierea pe cand nu se vedea
Azi o vedem, dar nu e "

cezar spunea...

"Tii un pariu ca pana la jumatatea lui ianuarie dizolva nebunu' parlamentul ?"

Sper ca domnul presedinte Traian Basescu,tragand invataminte folositoare din ultimele sufragii... sa se abtina dracu in urmatorul mandat,la care am contribuit si eu dealtfel.

AristotelCostel spunea...

"Dealtminteri"... ar fi pacat sa nu apeleze la aceasta... prerogativa.

AristotelCostel spunea...

Căcaţii ăştia cu terenurile nu mai ştiu încotro s-o ia... la fugă. :)

Presiunile pe monedă vor fi teribile. Presiunile pe contracția consumului, la fel, cu spectrul șomajului în față.
...
Cel mai mare fond de obligațiuni din lume, PIMCO – ce are neplăcuta calitate de a mirosi necazul înainte de a apărea și de a trimite avertismente – renunța, în 2000, la investițiile făcute în Argentina.
...
Iată ce spune un studiu PIMCO din decembrie 2009 despre economiile emergente din Europa, deci și despre România: „Pentru țările emergente ale Europei, care aspiră la paradisul zonei euro, zilele acestea reprezintă purgatoriul.
...
Ungaria, România și țările baltice continuă să sufere recesiuni severe și credem că expunerea acolo ar trebui minimizată“.
...
Care e cea mai mică expunere? Zero? Ce a însemnat retragerea PIMCO din Argentina, în anul 2000? Expunere zero.


Sora vitregă și urâtă a UE

cezar spunea...

"Căcaţii ăştia cu terenurile nu mai ştiu încotro s-o ia... la fugă. :)

Presiunile pe monedă vor fi teribile. Presiunile pe contracția consumului, la fel, cu spectrul șomajului în față.
...
Cel mai mare fond de obligațiuni din lume, PIMCO – ce are neplăcuta calitate de a mirosi necazul înainte de a apărea și de a trimite avertismente – renunța, în 2000, la investițiile făcute în Argentina.
...
Iată ce spune un studiu PIMCO din decembrie 2009 despre economiile emergente din Europa, deci și despre România: „Pentru țările emergente ale Europei, care aspiră la paradisul zonei euro, zilele acestea reprezintă purgatoriul.
...
Ungaria, România și țările baltice continuă să sufere recesiuni severe și credem că expunerea acolo ar trebui minimizată“.
...
Care e cea mai mică expunere? Zero? Ce a însemnat retragerea PIMCO din Argentina, în anul 2000? Expunere zero." Bla bla bla,drama tragedie.

Ce-ti pasa ?! N-ai...NIMIC de pierdut :)
Dl.Soviani...da, isi va pierde jobul din ianuarie. Pe EL il... inteleg.

Akhenaton spunea...

@CUMPARATOR

Eu nu ma cert cu Hubble, il provoc la dialog insa pe alte coordonate decat cele cu care e el obisnuit. Il demasc ca ipocrit.

In ce priveste politica, "Sinbad" poate acum sa dicteze conditiile mai in forta decat acum cateva luni.
Cred ca Cezar are ceva dreptate. Daca insa vrei sa dau de baut putem gasi o ocazie, nu neaparat un pariu. Eu nu fac pariuri din motive ce tin de credinta.

CUMPARATOR spunea...

@Cezar

"Sper ca domnul presedinte Traian Basescu,tragand invataminte folositoare din ultimele sufragii... sa se abtina dracu in urmatorul mandat,la care am contribuit si eu dealtfel."

Te-ai inmuiat !? E un fel de "sindrom Helsinki" ?

@Akhenaton

"Pariu" asa, metaforic vorbind... Nu am vrut deloc sa te contrariez.

@Aristotel

"Dealtminteri" - cel mai important ...

Daca intind un deget, nu te uita la el (la deget). Uita-te incotro arat cu el ! Of, of, "arbiter elegantiorum"...

Unknown spunea...

Fenomen imobiliar ciudat (insa destul de previzibil) aici la Cluj:
'Apropitarii fata-n-fata cu reactiunea'

Imediat dupa incheierea turului intai la prez'dentziale cand scaunu' matrozului se cam clatina
am observat (in zonele microscopice pe care le monitorizez zilnic)
o buluceala la vanzarea de imobile cu 25-35% sub pretul cerut inaintea turului intai.

Azi dupa 'ungerea' tatucului si previzibilul guvern Udrea-Boc-Blaga de larga uniune mogulo-baroniala, apropitarimea clujeana a intors-o ca la Ploiesti.

Iobageala placuta tineret roman.
Sclavie usoara si indelungata numai prin programul
'Prima casa, ultima tzeapa'.

cezar spunea...

Iote, tata, stire veche deja "http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-6726351-analiza-wbs-pietele-europene-crescut-fondul-vestilor-venite-din-abu-dhabi.htm

Ca sa vezi,oamenii aia bogati,care urmau,vezi bine,sa traga dupa ei juma de planeta,si de a caror grija muream noi in rafale...au "decis" sa se imprumute intre ei.
"Abu Dhabi",sa-ti fie....rusine.

Flavian spunea...

Mda, i-am zis lui Manole de atunci ca la ce euforie e acum in piete, Dubai va fi trecuta cu vederea deocamdata. Le-au dat bani sauditii sa mai continue petrecerea nitzel.

In schimb povestile alea cu bancile si falimentele de care va ziceam eu in primavara sunt tot mai reale. De greci ati tot auzit probabil ca-s in prag de faliment, iar de curand nici austriecii nu se lasa mai prejos.

E vorba de Hypo Group Alpe Adria care a capitulat si urmeaza sa fie nationalizata. Banca este a sasea ca marime in Austria si declara la finalul lui 2008 bunuri in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro. Adica de vreo trei ori mai mult decat are BCR care este in prezent cea mai mare banca din Romania.

Volksbank se pare ca e urmatoarea pe lista. Nationalizarea e noul sport. Halal capitalism si free market. Nici macar aparentele n-au mai ramas. Noi sa fim sanatosi, sa le putem "nationaliza" pe toate si apoi sa vedeti ce bine o sa ne fie la... depozite... :-)

Anonim spunea...

Pana acum se pare ca afost antrenamentul. Partea a doua a crizei mondiale va fi piatra de incercare. Se vorbeste cate ceva pe ici colo (SUA, Germania, Tarile Baltice) insa efervescenta cu revenirea pare sa estompeze avertismentele. Imi aduc aminte de posturile lui Andrei Stroescu care spunea ca trebuie sa avem multa rabdare chiar si pana la bull-trap.

Mai este o idee de retinut, dupa scurta deflatie datorata reducerii consumului, va urma se pare o puternica inflatie ce isi are cauza in tiparnita duduinda din acesti ani. Flavian avea oarece dreptate, chiar si Patriciu pomenea ceva, pentru cine are urechi sa-l asculte. Asadar daca aveti de pastrat economii n-ar prea fi recomandat sa mergeti pe monede ci pe orice altceva care mai poate avea o valoare peste 3-5 ani ... dar nu imobiliare, ca sa fiu clar inteles.

Akhenaton spunea...

@hubble

"Asadar daca aveti de pastrat economii n-ar prea fi recomandat sa mergeti pe monede ci pe orice altceva care mai poate avea o valoare peste 3-5 ani"
Tu pe ce ai merge? Stiu ca Flavian a spus de aur, petrol si ferme. Adica cererea de pamant pentru agricultura va creste, agricultura bio e pe val? Daca tot esti la capitolul sfaturi macar da unul cap-coada, altfel e ca si in povestea lui Creanga ... cea cu drobul de sare ... stii tu ...

Anonim spunea...

Of ce frumos ninge, sa creasca nametii pana la streasina. Sarbatori Fericite !

Anonim spunea...

@ake
Daca vrei consiliere, costa ... Nu sunt agentie caritabila. Aduna si tu franturi de prin postari si gandeste cu capsorul tau. Oricum reteta ideala (magica nu exista) depinde de la caz la caz. Dar pentru ca sunt in vacanta si mai dureaza pana creste omatul de sanie, o sa incerc sa te ajut. Ce te framanta ?

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@cezar

Pai... n-am NIMIC de pierdut că nu m-a-ncurajat mamiţa să-mi iau tarlale... că le creşte valuoarea şi nici nu m-a-mprop'etărit... la capitală... să absolvez la... spiru.
Acu'... dacă tot ai intrat ca prostanu' în BLA, renunţă şi tu la presa de te-a adus în halul în care eşti. :)

cezar spunea...

De fapt, asociind corect saracia cu tineretea, putem concluziona,fara sa gresim, ca unii joaca toata viata rolul Forever...young.
Costel...te invidiez. Multumesc!

CUMPARATOR spunea...

Cezar

Nu s-a inteles prea bine. Abu Dhabi a cumparat cloacele construite pe frunze de palmier sau le-a dat un imprumut rambursabil de 10 mild ?

Ca daca e doar un imprumut.....n-am facut mai nimic. O sa fie si mai grav !

cezar spunea...

Amice,tehnic vorbind, e un impumut.
(http://www.zf.ro/zf-24/abu-dhabi-uluieste-pietele-cu-un-imprumut-de-10-mld-dolari-acordat-vecinului-dubai-5177709/)
Insa cultura noastra economica, oarecum precara, nu ne permite sa facem distinctii clare intre "imprumut rambursabil,sa linistim pe moment alti oameni cu bani" (ca intre seici) si "achizitie de bad assets,la preturi speciale,ca investitie buna pt. viitor". Probabil sunt implicate niste garantii...asa ca se poate ajunge si la varianta a doua :))

AristotelCostel spunea...

"Este normal ca aceste persoane să încerce să îşi transforme activele în cash, întrucât, probabil, au obligaţii de plată. Totuşi, aceste cazuri sunt destul de rare" - Bogdan Baltazar

cocalari si manelisti nenorociti, smecheri de doi bani... jipi

... noroc că trece repede criza şi nu se înmulţesc aceste cazuri... cu totul... dar cu totul escepţionale.

CUMPARATOR spunea...

Cezar

Da, sigur. Totusi, cine cumpara cloacele ? Ca sa se inchida cumva megaafacerea gigaimobiliara.

Anonim spunea...

Cloace a la Dubai :-))) de ce nu ? Mofturile s-au estompat.

Manole spunea...

Împrumutul de urgenţă acordat de Abu Dhabi pentru Dubai are un singur scop: împiedicarea contagiunii. Trebuie să fii chior să nu vezi asta. Şi fratele dubaist va plăti cu banii ăştia nişte firfirele din datoria acumulată, dar destul de puţin în comparaţie cu toată datoria. Problema e doar amânată, nu rezolvată.

Miorlau Pufos spunea...

Acum vreo doua saptamini agitau ziarele o stire: cum ca nu stiu ce fond de investitii din Gloful Persic are vrea sa cumpere 50000 de hectare de teren agricol din Romania. Si ca ar avea ei 350 de milioane pentru achizitii in Europa de Esti si aiurea.
Stirea face parte din aceeasi...schema.

Pina una-alta cei care se incumeta sa cumpere pe la noi se vor alege cu pirloaga si oarece balarii.

Asta pentru ca:

1. are Romania utilaje performante pentru a exploata aceste terenuri?

2. avem o strategie pe termen macar mediu daca nu lung in privinta agriculturii? Ca una e sa cultivi rosii pe balcon si alta e sa investesti in conditionarea terenurilor

3. avem oameni dispusi sa lucreze pamintul asta? sau aducem chinezi, ca in constructii? Satul romanesc nu (mai) e ala din poeziile lui Cosbuc si nici din romanul Ion, ci e mai mult praf si pulbere, bintuit de saracie lucie. E putin probabil ca oamenii sa se-adune si sa faca o treaba legata.

Toate astea trei ajung sa dea...cu virgula si s-ar putea ca raportat la hectar sa iasa chiar mai scump.

In fine...se incearca cresterea unei noi bule, se stie ca niciodata nu se inflameaza aceeasi consecutiv, aia cu imobiliarele s-a dus pe copca, aia cu actiunile nu mai e nici ea ce-a fost. E in "incalzire" bula aurului si probabil cea cu terenurile agricole, din care probabil niste baieti vor sa-si faca exitul in mod rezonabil

Akhenaton spunea...

@hubble

Vezi ce frumos stii a vorbi? Sigur e de la vremea asta superba, numai sofer sa nu fii azi in Bucuresti.
Inca de dimineata am anticipat cum va fii, asa ca m-am bucurat de zapada. Nu ma framanta nimic. Intrebam la nivel informativ, ca vezi Flavian a spus ce si cum crede el.

Cred ca nu e vorba de nicio bula, in Romania se poata face agricultura ecologica. Produsele respective sunt ceva mai scumpe si au mare cautare.
Desigur se poate sa fie si ceva speculativ, insa nu la nivelul e redus. Acum e bula peste tot?

Akhenaton spunea...

Erata "nu la nivelul e redus" = "nivelul e redus"

cezar spunea...

"In fine...se incearca cresterea unei noi bule, se stie ca niciodata nu se inflameaza aceeasi consecutiv, aia cu imobiliarele s-a dus pe copca, aia cu actiunile nu mai e nici ea ce-a fost. E in "incalzire" bula aurului si probabil cea cu terenurile agricole, din care probabil niste baieti vor sa-si faca exitul in mod rezonabil".

Se ia niste austrieci cu bani. Astia cumpara si unifica multe loturi faramitate. Micul proprietar incaseaza niste bani, mai multi sau mai putini,cu care isi va lua logan si plasma. Pina acum nici o teapa, nici o bula,doar ceva invidie.Buuun.

Austriecii,care nu cumpara pamant in vederea consumului,fiind omnivori, doresc sa faca bani vanzandu-l urmatoarei verigi, si anume utilizatorului final/sau nu. Niste ..."arabi"....din Golful Persic,pina una alta. Astia se lauda ca vor creste productia la pirloaga de la 2 la 5 tone.Grau, teroristi, ma rog.Buuun.

E,care-mi esplica si mie unde e...manipularea, boula,si,in general,ce e in neregula cu imaginea de mai sus.

Marian spunea...

"Printre obiectele de lux la care aceste categorii de persoane au fost obligate să renunţe se numără ceasurile, care acum sunt scoase la vânzare pe site-uri de licitaţii, iar preţurile cerute sunt destul de mici, comparativ cu valoarea obiectelor, care oricum creşte odată cu timpul."

Haha!
Numai cresteri :)) Mai ales la obiectele de consum, gen ceasuri si masini :))

cezar spunea...

"Numai cresteri :)) Mai ales la obiectele de consum, gen ceasuri si masini :))"

La ferrari si breguet cam creste.

Marian spunea...

Pai atunci, cezarica, pune mana si investeste in masini si ceasuri. Cloaca la Valea Furcii ti-ai luat, acum trebuie sa streci la pasul urmator cu investitiile ;)

Flavian spunea...

Mai copii, doar bule si invarteli va trec prin cap cand auziti de domeniul agricultura ?

Fastest Food Inflation Since Riots Means Milk Up 39%

Rice may surge 63 percent to $1,038 a metric ton from $638 on Philippine imports and a shortage in India, a Bloomberg survey of importers, exporters and analysts showed. The U.S. government says nonfat dry milk may jump 39 percent next year, and JPMorgan Chase & Co. forecasts a 25 percent gain for sugar. Global food costs jumped 7 percent in November, the most since February 2008, four months before reaching a record, according to the United Nations Food and Agriculture Organization.

Farm prices this year lagged behind copper futures that doubled and oil’s 57 percent increase. A recovery from the worst recession since World War II would spur food demand and boost costs for buyers of commodities including milk processor Dean Foods Co. while increasing the number of hungry people that the UN says now exceeds 1 billion.


Aurul a crescut, cu mancarea vedem cum stam, doar combustibilii care au ramas un pic in urma. O fi avand vreo legatura cu faptul ca BDI a scazut cu 94% in doar jumatate de an ?

ionut spunea...

"E,care-mi esplica si mie unde e...manipularea"

'Ai sa te "repar", groapa masii!

1)Cand am inceput sa cumparam, ACTELE COSTAU AI MULT DECAT TERENUL”, a declarat Mihai Romaniuc, directorul general Solproiect.

2)"În Romania terenurile fertile se vand acum cu 2000-3000 de euro pe hectar."

Sa mori tu!!

3)Pe termen lung in cadrul Uniunii Europene nu va mai fi posibila mentinerea diferentelor atat de mari intre preturi”,(romania 2000 vs. austria 10000).

Si asta se crede mama omida!

4)Solproiect a fost infiintata in anul 2003 si pana in prezent a investit cinci milioane de euro pentru achizitia si comasarea a aproape 6.000 de hectare in judetele Calarasi, Braila, Tulcea si Constanta, IN VEDEREA INFIINTARII DE FERME AGRICOLE"!

Asta sa i-o spui lu' mutu (si dupa ce a tras pe nas, nu treaz!).


In concluzie: cand au cumparat ei au dat nimica toata pe teren (costau mai mult actele!), in prezent un hectar are un pret de pana la 3000 euro (minciuna gogonata!), si, ca s-o spunem p'aia dreapta , noi am cumparat initial terenul, deosebit de "fertil", in vederea infiintarii de ferme agricole, da' brusc, (n-are nici o legatura cu "criza"), ne-am hotarat (suntem disperati) sa vindem, acu' e cel mai bun moment, deoarece pe termen lung "nu va mai fi posibila mentinerea diferentelor atat de mari intre preturi, U.E. dixit!! (pura speculatie).

CUMPARATOR spunea...

@Ionut

Stai putin, ca n-ai pus tocmai "sarea si piperul" in ciorba asta agricola

5) Solproiect a luat cei 5 milioane - fatalmente - credit de la vreo banca (din aceea cu bancheri cu multe MBA-uri)

@Cezar

De ce crezi tu ca Dubai-ul a avut asa multi bani pana acu' ?

Pen' ca inca nu investise in imobiliare "de lux"

Anonim spunea...

Este cert, cezar are bulopie autoindusa.

Manole spunea...

În completarea a ceea ce zice Ionuţ: dacă oamenii ăştia chiar erau interesaţi de comasarea terenurilor ca să facă ferme, ar fi avut suficient timp până acum. În Occident o fermă tipică are în jur de 40-50 de hectare.

Pentru Cezar, explicit. Manipularea constă în inundarea presei româneşti, şi aşa "dumb" prin natura ei interioară, cu comunicate sau analize care dezvăluie numai parţial anumite aspecte ale problemelor în discuţie. Pentru ca o informaţie să fie corect prezentată publicului, ar trebui să fie prezentată din mai multe perspective şi să conţină şi un filon critic, care să-l ajute pe cititor să ia decizia corectă. Bunăoară, chestiunile ridicate de Miorlau Pufos mai sus ar fi trebuit ridicate de presă.

Akhenaton spunea...

http://www.capital.ro/articol/marile-banci-ale-lumii-salvate-cu-bani-proveniti-din-trafic-de-droguri-129335.html

Nu investiti intr-o campie cu mac, ori ceva canepa? :)

Akhenaton spunea...

Pazea se reface piata imobiliara

http://www.capital.ro/articol/vremea-cumparatorilor-de-apartamente-la-pachet-129240.html

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
Vrajeala maxima. Un fond de investitii va cumpara la pret DE PIATA 50 de apartamente. Get real!
Rad si copiii.
Poate o fundatie umanitara...

Akhenaton spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Akhenaton spunea...

@Valentin

Tu crezi ca inghit toate gogosile? Mai am si eu cateodata pofta, dar nici asa

Akhenaton spunea...

Si o veste minunata pe care-o veti gasi tot in capital.ro

http://www.capital.ro/articol/fmi-va-lasa-bancile-straine-sa-scoata-banii-din-romania-129398.html

Anonim spunea...

@ake
Daca iti era dor de Boc, o sa-l ai inca o buna perioada de timp. Mai palpitant e ca s-ar putea sa-l ai si pe Hogea. Multa bafta. Johannis era ciumat, nu ne plac noua astia seriosi (barbi de genul moguli si ajenturi straine). Sa continue circul, materie prima este. Pana te delectezi tu cu astia eu incerc un interviu la Exxon Mobile, m-am cam plictisit la Eni.

alex.dumitrascu spunea...

Din povestea cu terenurile agricole e de neinteles cine poate fi interesat sa produca alimente in Romania?
Pana una alta e piata de desfacere si orice tentativa de productie autohtona e reprimata cu salbaticie de hypermarket-uri sau de legislatia europeana.
Daca s-ar face agricultura in Romania ar scadea pretul terenurilor agricole in Franta de exemplu, ceea ce nu e desirabil.
La piata de locuinte mai era un sens cumva. Erau destinate locuirii, adica unei nevoi fundamentale a bastinasilor.
Da cine e end user-ul de la terenurile agricole?
Pur si simplu nu exista. Agricultura romaneasca trebuie desfiintata pentru a-i favoriza pe fermierii din Franta, Spania si Germania care auneaparata nevoie de piata. Concurenta le trebuie lor?
Fara piata de desfacere interna sau externa nu exista agricultura si fara agricultura nu e nevoie de terenuri agricole.
Asa ca terenul agricol practic n-are pret, e inutil.

Akhenaton spunea...

@Hubble

"Pana te delectezi tu cu astia eu incerc un interviu la Exxon Mobile, m-am cam plictisit la Eni."
Iti urez mult noroc. Sa ne spui si noua cum au decurs lucrurile.
"Daca iti era dor de Boc, o sa-l ai inca o buna perioada de timp. Mai palpitant e ca s-ar putea sa-l ai si pe Hogea."
Atat timp cat soata ta ramane sa-si caute de lucru in Bucuresti ii urez si ei multa bafta. Eu ma descurc cumva indiferent cine va fiiiiii la guvernare.
Uiti insa ca Johannis a fost dorit cu insistenta de sibieni (asa a declarat chiar Johannis) si oricum voia sa ramana numai maximum 6 luni. Despre ce era sa fie ... imagineaza-ti cum ar fi aratat lumea de invingeau dacii in 105-106 :P
Puteam sa fiu si malitios. :)

@alex

Ca intotdeauna ai argumente logice.
Totusi stiu ca in vestul tarii italienii au cumparat terenuri agricole si le-au comasat (judetele Timis, Arad, etc). Crezi ca ei vor lasa Franta si Spania sa le ingroape "afacerea" numai ca e in Romania?
Mostenitorul coroanei britanice are si el o ferma prin Ardeal ... e foarte adevarat ca asta nu o sa se faca aprozargiu, insa de vin mai multi englezoi (si la ei exista efectul de turma) ce vor face ei, ii lasa pe francezi sa faca legea?
Probabil ca romanii nu vor face ferme adevarate din lipsa de capital si cunostine manageriale, insa cand e vorba de alte neamuri din vest, lucrurile se schimba dramatic.

alex.dumitrascu spunea...

@
Akhenaton

Nu cauta logica atunci cand se incearca o tentativa de bula.
Bula se bazeaza tocmai pe lipsa logicii.
Cetatenia italiana sau franceza sau germana nu conteaza pentru autorii bulelor. Conteaza cetatenia UE. Rezidenta lor e de regula prin nordul Africii.
Vom asista probabil la o incurcatura intre bani si cultura cerealelor.
Oricum, lipsa utilajelor sau a capitalului, precum si faramitarea proprietatii nu sunt adevaratele cauza pentru lipsa de performanta a agriculturii romanesti.
Adevarata cauza e interzicerea accesului pe piete, inclusiv pe cea autohtona.
Procesul a fost lung si laborios, a inceput cu daramarea "chioscurilor", urmat de autorizarea construirii de mall-uri in centrul orasului si continuand in prezent cu fiscalitatea pogista, inclusiv impozitul forfetar.

sorin_f spunea...

@alex.dumitrascu

Cat timp poate dura acest dezechilibru in care pana si mancarea de baza e importata?
Sau, daca nu e dezechilibru, ce producem si exportam pentru a putea importa in schimb produse agricole?


@Manole si ceilalţi participanţi la blog
Urmaresc de ceva vreme acest blog si va multumesc pentru el.

Flavian spunea...

La italieni sau la englezi situatia e un pic diferita.

Probabil ca cineva acolo sus le-a soptit si lor ca e bine sa ai un teren agricol undeva, iar in Romania sunt destul de ieftine.

Vom vedea si multi din romanii plecati acum la lucru in tarile respective revenind in tara in urmatorii doi ani.

Nu aruncati cu pietre inca. Just wait and see... ;-)

Akhenaton spunea...

In ultimi ani s-au anuntat diverse investitii in capacitati de productie de bio-diesel. Pai pentru asa ceva e nevoie si de productie si culmea, asta (productia) se face pe camp. Nu-i chiar un motiv sa creasca pretul terenurilor, insa cand sunt unii interesati de pamant intr-o zona anume pretul zonei creste. Iar pentru minimizarea costurilor, campurile de productie sunt in apropierea rafinariilor(sau cum s-or numi) de bio-diesel.

alex.dumitrascu spunea...

@Akhenaton
Azi am fost la un supermarket si am vazut in raft niste pungi de fasole importate din Grecia si din Bulgaria. Romaneasca nu aveau.
Asa ca nu e musai deloc sa fie campurile de productie in preajma rafinariilor.

qwerty spunea...

@Flavian:

"Probabil ca cineva acolo sus le-a soptit si lor ca e bine sa ai un teren agricol undeva, iar in Romania sunt destul de ieftine."

Draga, repeta de 100 de ori: "Ulciorul nu merge de multe ori la apa".
Apoi adu-ti aminte ca strainii au bagat banii in Pipera "ca creste" si nu la Cucuietii din Deal (acolo au crescut pretul localnicii) ce te face sa crezi ca terenurile agricole din Cucuietii din Deal vor fi mai valoroase?
Nu compara un teren intr-o zona buna detinut pentru specula cu un teren agricol care e acelasi oriunde in Romania.
Apoi gandeste-te la suprafata imensa de PARLOAGA din Romania.
Sa faci specula cu terenuri agricole in Rromania e ca si cum ai incerca sa vinzi ghiata eschimosilor, nu crezi?


"Vom vedea si multi din romanii plecati acum la lucru in tarile respective revenind in tara in urmatorii doi ani."

Daca se intorc capsunarii de afara, cred ca ultima grija a mea va fi ca ne vor inunda cu euroi si vor cumpara terenuri agricole.

Akhenaton spunea...

@Alex

Si eu cand ma duc sa-mi cumpar rosii sunt destul de mirat ca desi romanesti (in declaratii) patlagelele sunt din "samanta italiana" ca asa-s directivele de la consiliul judetean (asa-mi spun mie taranii din Giurgiu).
Si-s de la noi, pentru ca gustul le tradeaza, sau sunt eu naiv si ii cred pe tarani.

Nu-i musai sa fie campul langa rafinarie, insa costul transportului din Timis pana-n Suceava (sa zicem) se va regasi in costul de productie. Si nu-i deloc putin de transportat, ca aia au nevoie de cantitati mari.
Sigur nu-ti spun eu o noutate, punctam numai ca astia-s interesati ca sa aiba totul in aceeasi zona. Si ca au nevoie de terenuri agricole intinse.
Si dupa imobiliare cred ca mai degraba se inflameaza bula speculativa pe aur, dolar, petrol etc.

@qwerty

"teren agricol care e acelasi oriunde in Romania"
TOT TERENUL DIN ROMANIA ARE ACEEASI CATEGORIE? :P
Mai gandeste-te si spune-ne care e diferenta dintre teren agricol de categoria 1 si categoria 3 asa de dragul discutiei.

Flavian spunea...

@qwerty - repeta de 100 de ori: specula nu e singurul scop in viata

Cine cumpara acum terenuri agricole la noi, e foarte posibil sa nu vada asta ca o "investitie" asa cum o intelegi tu acum. Am tot subliniat diferenta intre "investitie" si "asigurare" dar lumea pricepe greu si uita repede.

Si cine a zis ca vor veni capsunarii pentru a ne inunda cu euroi si a cumpara terenuri ? Din contra, se vor intoarce pentru ca vor muri de foame pe acolo. Ce poti sa faci intr-o tara in care nimic nu mai functioneaza in momentul in care sistemul financiar e pe butuci ?

Nu va vine sa credeti ca vom trai ziua in care Anglia sau Italia vor deveni zone mai putin dezirabile decat Romania, nu-i asa ?

Well, repet.. just wait and see...

AristotelCostel spunea...

nu

ionut spunea...

@flavian

"Nu va vine sa credeti ca vom trai ziua in care Anglia sau Italia vor deveni zone mai putin dezirabile decat Romania, nu-i asa ?"

Nu in timpul vietii noastre.

Akhenaton spunea...

@Flavian

"Nu va vine sa credeti ca vom trai ziua in care Anglia sau Italia vor deveni zone mai putin dezirabile decat Romania, nu-i asa ?"
Nu-mi vine sa cred, acum vreo 3 ani am auzit o parere asemanatoare de la un amic. Cred ca exagerezi cum exagera si amicul atunci.

Miorlau Pufos spunea...

Ionut, teoretic orice e posibil. Nici aia din Thailanda n-au crezut ca se poate sa fie zdruncinati in halul ala, si totusi s=a intimplat.

Singurul lucru pe care as paria in privinta terenurilor agricole de la noi, chiar daca in prezent sint pirloaga, ar fi...curatenia. Monsanto si Pioneer au reusit sa chimizeze tot ce le-a stat in cale. Ma rog, termenul folosit de un fost oficial de la Pioneer era altul

http://www.gardianul.ro/2006/06/05/actualitate-c24/codul_lui_pioneer_-s79957.html

alex.dumitrascu spunea...

@akhenaton
Ideea era ca producatorii de energie din resurse vegetale trebuie sa fie si aproape de consumatori. Oricum eu nu vad un viitor stralucit productiei de biogaz, de uleiuri si alcooluri vegetale. Nu sunt surse de energie propriuzis alternative.
In loc sa se consume resurse de fotosinteza fosilizate se consuma resrse "proaspete" asta e tot.
Exista limitari chiar mai severe decat la combustibilii fosilizati.
Surse de energie propriu zis alternative sunt cea eoliana, si nucleara(ne place sau nu).
Biogazul si uleiul de rapita sunt o moda, nu sunt rentabile si nu functioneaza decat la scara mica.
In privinta influentei asupra pretului terenurilor agricole cred ca se cauta doar un pretext.
Nu stam in loc de energie, asa ca ...

@miorlau
Ai o parere mult prea buna despre curatenia terenurilor din Romania.
Agricultura socialista intensiva a fost mai eficienta decat imperialismul decadent.
Pur si simplu nu se masoara nimic si nu exista date. Asta da impresia unei lipse a chimizarii de zeci de ani.

Unknown spunea...

"Nu sunt surse de energie propriuzis alternative.
In loc sa se consume resurse de fotosinteza fosilizate se consuma resrse "proaspete" asta e tot."

Huh?

alex.dumitrascu spunea...

@
Marian
nu stiai?

Petrolul si carbunele sunt rezultatul fotosintezei de acum niste milioane de ani. Copacii care prin fosilizare au dat carbunii, au crescut si ei la soare.
Urcand pe lantul trofic pana la dinozaurii transformati in petrol toate sunt rezultatul vegetatiei de pe aceeasi suprafata care e disponibila si in prezent.
Ori inlocuirea combustibililor fosili formati in milioane de ani cu combustibili rezultati din culturi anuale e o tampenie.
Daca intreaga suprafata a Terrei s-ar cultiva cu rapita pentru ulei combustibil sau cu cereale pentru distilat alcool, toata chestia nu ar reusi decat sa ne infometeze, nu sa ne satisfaca si necesitatea de a inlocui combustibilii fosili.
Se va renunta curand la culturile destinate productiei de energie e prea stupida toata chestia asta.

dcg spunea...

Noul ministru al finatelor are o gandire sanatoasa: http://www.zf.ro/eveniment/vladescu-numai-inflatia-ne-poate-scoate-din-criza-cum-comentati-4874008/

Singura solutie pentru echilibrarea sistemului prins in cercul vicios al scaderii veniturilor este sa acceptam inflatia.

dcg spunea...

Bonus: http://www.sfin.ro/articol_18467/ministrul_inflatiei_publice.html

Deci creditacii in euro pot rasufla linistiti. :P

AristotelCostel spunea...

@alex

... e buni şi injinerii la ceva...

O lume minunată

algae yield 30 times more energy per acre than land crops such as soybeans, and some (e un proiect "americano-francez") estimate even higher yields up to 15000 gallons per acre.

Ciucuda spunea...

Dar ce spuneti despre asta:
Un individ il face troaca de porci pe Mircea Badea.
O parodie de genul “Afara Ploua” – de cea mai joasa speta.
Un filmulet de 6 minute in care un individ il injura ca la usa cortului pe Mircea Badea.
Video pe http://www.blog.imperiaonline.me ,
Aceasta se fie RECONCILIEREA presedintelui?

AristotelCostel spunea...

...microalgae appear to be the only source of biodiesel that has the potential to completely
displace fossil diesel. Unlike other oil crops, microalgae
grow extremely rapidly and many are exceedingly rich in
oil. Microalgae commonly double their biomass within
24 h. Biomass doubling times during exponential growth
are commonly as short as 3.5 h. Oil content in microalgae
can exceed 80% by weight of dry biomass
...
Between 1 and 3% of the total U.S. cropping area would be sufficient for producing algal biomass that satisfies 50% of the transport fuel needs.


:)

:)/engindex.html

Anonim spunea...

Gata, m-am linistit, Udrea piesa grea in guvernare. Iar daca Vladescu da drumul la tiparnita va fi beton.

Nu va mai certati va rog cu biodieselul. E pe teava fuziunea nucleara iar sursele actuale de energie vor deveni istorie.

alex.dumitrascu spunea...

Videanu zice mai nou ca Rosia Montana "va face parte din programul de guvernare.
Si Spiru Haret probabil.
Lui Marko Bella i-a traznit prin cap ca daca tot se desfiinteaza o camera a parlamentului sa se infiinteze in loc "miniparlamente locale".
Recunosc insa ca cel mai perspicace e pana una alta Vladescu.

Anonim spunea...

@alex
Acum cateva luni pomeneam de Rosia Montana ca obiectiv major al guvernului in foame de bani. Si mai spuneam si de niste privatizari (Tranzgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, concesionari rezervatii naturale). Stati usor sa vedeti ce spunea Basescu in campanie legat de privatizari vs. ce va urma pe bune.

alex.dumitrascu spunea...

Nu cred ca le stim pe toate. Unii cam fug de guvern: Pogea, Aurescu, Croitoru...la agricultura nu se hotaraste nimeni.
Cred ca vom avea surprize majore cu ocazia bugetului. Asta trebuie sa se "lege" totusi cat decat de executia pe 2009, si executia asta are niste zone misterioase.
Panala urma ar trebui sa se coreleze si cu bilantul BNR.
E primul an cand BNR "guverneaza" practic in tandem cu executivul si banii se cam amesteca.

elzorab spunea...

hubblr, fuziunea aiai e pe tzeava de cand ne-a fost prezentata la o ora de fizica prin liceu...tot pe tzeava a ramas...

Anonim spunea...

@elzorab
Eu presupun ca tehnologia de obtinere a energiei din fuziune este in faza destul de inaintata, doar ca nu se doreste inca sa se puna in practica, datorita intereselor mari ale companiilor petroliere americane si nu numai. S-a vazut si la Copenhaga.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fusion_power

Razvan spunea...

@Elzorab

Vroiam doar sa-ti spun ca desi insirui o serie de informatii se pare ca nu prea reusesti sa le procesezi. Nu o sa intru in polemici despre agricultura americana cu tine pentru ca nu prea are sens. Vreau doar sa-ti spun ca exemplul tau cu Big Bud de care esti atat de mandru este un non exemplu. Poate ne explici cum se face ca acest tractor minune a fost produs in impresionantul numar de 1(UNU) exemplare. Cauta eroarea si poate ne mai dai si alte exemple despre agricultura americana la fel de documentate.

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?