vineri, 11 decembrie 2009

Şomajul începe să se cronicizeze şi în Bucureşti

Şomajul de la lună la lună începe să devină cronic şi în Bucureşti, deşi în cifre absolute capitala are în continuare o situaţie foarte confortabilă, cu un şomaj de numai 2,2%. Imaginea de mai jos ne arată că a fost nevoie de aproape un de criză pentru ca în Bucureşti şomajul să evolueze de la lună la lună cu cifre cuprinse între 5 şi 10%. În ritmul ăsta prin martie Bucureştiul va avea peste 30.000 de şomeri - cât un orăşel de provincie.

15 comentarii:

Akhenaton spunea...

In afara de constructii si imobiliare ce domenii sunt mai afectate?
Era de asteptat ca si Bucurestiul sa intre in randul lumii ca doar nu e rupt de tara

Adrian Iftode spunea...

si cei care isi dau demisia mai mult sau mai putin la cererea angajatorului, intra in calcul? este vreo statistica? se consemneaza undeva cand cartea de munca e luata de la ITM?

elzorab spunea...

manole, iti recomand o cura de optimism pe khris.ro, o ora acolo si uiti de griji, somaj, criza....

Anonim spunea...

Eu nu muncesc in tara iar sotia isi cauta loc de munca in Bucuresti de vreo 6 luni, nu beneficiem de ajutor de somaj pentru ca am incetat contractele de munca cu acordul partilor. Unde figuram ?

Apropo, a reinceput manipularea, luati pamant:

www.gandul.info/financiar/terenurile-agricole-din-romania-de-cinci-ori-mai-ieftine-decat-in-austria-nu-pentru-mult-timp-insa-strainii-se-pregatesc-de-achizitii-importante-5173531

Akhenaton spunea...

@Hubble

Iti recomand blogul senatorului Iulian Urban. Vei constata ca strainii vor sa cumpere la preturile din 2001-2003, acum dupa ce ne-am indatorat la nivelul anilor 2007-2008 :P
Si zi asa, sotia ta isi cauta de lucru in Bucuresti? Si cand Robert Dobrescu(asa-l chema?) ne spunea ca totul e legat de imobiliare n-ai vrut sa-l asculti ... Nu el spunea: "cumparati, cumparati si iar cumparati"? Ete nu l-ai ascultat asa ca acum e musai sa cauti de lucru (nu tu, ci soata ta)

Anonim spunea...

@akhenaton

Ce vrei de la mine jupane cu Robert Dobrescu sau cine pana mea o fi asta ?

dcg spunea...

@csharpdeveloper:

Cei care isi dau demisia nu intra in statistici. ;-) Nu se consemneaza nicaieri in cartea de munca faptul ca si-au scris demisia cu pistolul angajatorului la tampla sau pe baza de zile fripte.

PS: evident, cei care si-au dat demisia nu beneficiaza de ajutor de somaj.

Miorlau Pufos spunea...

Lucrurile arata...critic in materie de job-uri. N-am anunt la care sa am sub 5-600 de aplicanti, indiferent de domeniu. In realitate, cifrele arata cu totul altfel, nu ii pune nimeni la socoteala pe cei care sint in cautare, firmele la care lucreaza sunt pe butuci dar ei n-au intrat in vreo evidenta din diferite motive.

Dupa imobiliare si constructii urmatorul domeniu lovit este retailul, avind in vedere retelele supradimensionate care acum incearca sa pluteasca in vreun fel. Retele supradimensionate = crestere haotica = angajat oameni cu foarte slaba calificare. Ca atare, astia zboara primii.

Pe de alta parte, desi e plin de aplicanti, nu pot sa nu remarc calificarea submediocra a multora dintre ei. La fel, atitudinea fata de orice. Valoarea adaugata pe care o pot aduce unei firme? Responsabilitate? Zero barat. Oamenii astia si-au gasit de lucru in urma cu 2-3 ani doar pentru ca...existau, aveau doua miini si doua picioare.

CFR Marfa are in plan sa puna pe drumuri 6300 de oameni pentru care nu exista nici un plan de recalificare, nici un proiect de outplacement ( hehehe, la asta trebuie facuta licitatie, e complicat, dom'le ), la nici un nivel.

Am asa o senzatie ca din ce in e mai mult traim pe baza de "Dumnezeu cu mila"

Miorlau Pufos spunea...

Ah, si inca ceva. Mai multe firme prestigioase ( deh, nu dam nume ) si-au trimis la plimbare angajati cu sutele fortindu-i sa accepte demisia doar pe considerente de...imagine. Evident, acestia nu ingroasa rindurile somerilor si sint nevoiti sa isi caute imediat altceva de lucru.

Manole spunea...

Dacă nu mă înşel cei plecaţi prin "demisie" nici măcar nu sunt luaţi în statistici pentru că dpdv legal ... nu sunt şomeri. Ştiu şi eu o mulţime de cazuri de oameni plecaţi "prin demisie" din firme mari. Ştiu şi cazul cuiva care n-a vrut în ruptul capului să-şi dea demisia, pe motiv că e dreptul lui să încaseze indemnizaţia de şomaj, şi acum are un ajutor de şomaj de vreo 1.000 RON, suficient cât să-i plătească unica rată pe care o are de plătit, la maşină.

Unknown spunea...

-Dacă nu mă înşel cei plecaţi prin "demisie" nici măcar nu sunt luaţi în statistici pentru că dpdv legal ... nu sunt şomeri.-
Fals.
Desi ramasi fara job in urma unui act unilateral propriu,ceea ce-i priveaza de ajutor de somaj, sunt inscrisi in scriptele Agentiilor Oc.F.de munca la cerere, in cazul in care doresc cursuri de recalificare etc.

Unknown spunea...

Sau pentru a beneficia de targurile de joburi organizate de respectivele agentii.

Ciucuda spunea...

STIREE !!!
Pe www.blog.imperiaonline.me este o inregistrare cu Traian Basescu recunoscand o masluire de probe.

Manole spunea...

@ion: s-ar putea să ştii teoria, dar să te mănânce practica.

Azi am avut prilejul să discut cu un middle manager rămas fără job. De la AMOFM Bucureşti i s-a spus că nu are dreptul la şomaj pentru că are un apartament închiriant (chestie verificabilă prin Administraţia Financiară) şi cuantumul chiriei e mai mare decât eventualul ajutor de şomaj. Drept pentru care nu are dreptul la ajutorul de şomaj, pentru că aşa ar zice legea. Omul a renunţat să mai spere de la un ajutor din partea AMOFM şi îşi caută (degeaba) pe cont propriu job.

Unknown spunea...

Salutare manole.
Ce sa-ti spun, imi pare rau pentru omul tau.
Probabil chiar n-are drept legal de somaj,din motivul transmis chiar de el. Are venituri, dovedite legal (vezi ce bine era sa inchirieze la negru ?!),ca atare nu moare de foame etc. Nici macar dpdvd moral nu se poate plange. Din cat a cotizat la "somaj' de-a lungul vremii se vor bucura altii,mai flamanzi ca el. Solidaritate sociala. Sigur,e nedrept :)
Cursuri recalificare, targuri de joburi...chestii neconfortabile.
Eficiente, mai putin eficiente,tot neconfortabile raman.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?