sâmbătă, 5 decembrie 2009

Uite că unii mai sunt interesaţi de imobiliare

Ei, da, via blogul lui Aristotel, am ajuns şi eu să lecturez notele de discuţie "incendiară" dintre parlamentarul Iulian Urban şi un bancher. Nu ştim nume, nu ştim despre cine e vorba dar părerea mea - şi din păcate aici trebuie să fiu în dezacord cu Aristotel -  e că sunt mai mult de 90% şanse  ca discuţia asta să fie o simplă intoxicare.

"Subtilităţile" acestui interviu care pe mine mă pun gânduri:

  • Discuţia musteşte de teoria conspiraţiei, cum că băncile au complotat malefic împotriva românului de rând şi a ţărişoarei ca să ne îndatoreze pe 30-40 de ani. Chestiile astea mi se par aiureli. Pentru mine, bula imobiliară e mult mai simplă şi se datorează 99% prostiei generalizate şi amatorismului din sistemul bancar românesc. Nu avem oameni pregătiţi, nu avem teoreticieni, nu avem oameni care să se fi confruntat vreodată cu o bulă speculativă. Avem doar ex-funcţionari CEC ajunşi pe la bănci private şi "ofiţeri bancari" cu diplomă de Spiru Haret sau ASE cu teste grilă. Prostia inerentă sistemului s-a suprapus peste lipsa de educaţie a populaţiei şi tot acest melanj de pseudo-inteligenţă a fost vegheat cu grijă de Proasta supremă, Clasa Politică.
  • Ideea că bancherii străini speculează sistematic şi finuţ pe ternele şi cenuşiile apartamente gri ceauşiste e de-a dreptul tâmpită. Nu domnilor, aţi înghiţit o găluşcă şi acum vă stă în gât. V-aţi dat seama că aţi creditat ca imbecilii nişte cutii de carton fără să ţineţi cont de precaritatea acestor cutii, de puterea de cumpărare a populaţiei sau de perspectivele economice reale ale României. Acum aşteptaţi să se aşeze apele şi veţi începe cu adevărat executările silite după ce veţi fi încasat suficiente rate de "dobândă" (adică nu... de "principal"), de la actuala generaţie de creditaci. După 3-4 ani de rate la dobânzile uriaşe practicate în România, orice credit poate fi lejer executat, pentru că banii se vor recupera cu siguranţă. Acum e prea devreme: abia a apucat populaţia creditată să plătească 1-2 ani de rate (punctul maxim al bulei speculative fiind atins în 2007 - inceputul lui 2008). Dar, aşa cum sugerează şi materialul domnului Urban, mai vedem de la anul încolo. Eu aş zice chiar că în toamna lui 2010, deci cam de acum într-un an, va fi măcel curat.
  • Bancherii care se implică în alegerile din România, asta e chiar bună. Dacă Băsescu va pierde alegerile, le va pierde pe mâna lui, ca fraierul, deoarece anul ăsta a comis prostie după prostie: alianţa PSD-PD-L, numirea incapabilului Boc premier, refuzul de a accepta iminenţa crizei şi apoi justificarea împrumutului de la FMI, campania pentru EBA, refuzarea soluţiei Johannis, bâlbâielile penibile din campanie. Poate că bancherii i-or fi luat minţile, mai ştii...
  • Una peste alta interviul musteşte de lucruri deja ştiute de cei care citesc (pe unde apucă) articolele semnate de Ilie Şerbănescu sau de Adrian Panaite. Există într-adevăr o serie de analişti economici care au fost constant marginalizaţi sau nebăgaţi în seamă de presa mainstream, dar presa mainstream publică întotdeauna ceea ce se vinde, şi de vândut se vând chestiile călduţe, optimiste, nicidecum alea care te ameninţă cu moartea.
  • Pe de altă parte, inexactităţile (ca să nu zic prostiile) pe care un analist de talia lui Ilie Şerbănescu nu şi le-ar permite (ceea ce îmi arată mie că interivul ori e făcătură, ori bancherul e prost rău) sunt evidente, dar mă voi opri doar asupra uneia:
    "Tinerii romani vor avea doar doua optiuni : angajati la stat, sau angajati la  multinationalele straine." - greşit: mai există şi varianta "luat picioarele la spinare şi emigrat la vest de România"!
  • Dintre chestiile pe care interviul a uitat să le precizeze: Klaus Johannis e marioneta  francmasonilor, pe uşa băncilor va bate Vântu şi dacă va pierde alegerile, Băsescu sigur va pleca pe un vapor cumpărat în leasing.

Mă rog, ideea de bază a articolului cred că e corectă. În 2010 va veni nota de plată pentru anii electorali 2008-2009, indiferent cine va ieşi preşedinte. Senatorul Urban putea însă să-şi expună ideile direct, că nu se supăra nimeni.

21 de comentarii:

Marona spunea...

Manole, se pare ca sarcasmul lui Aristotel a devenit din subtil de-a dreptul impenetrabil... altfel nu-mi explic de ce crezi tu ca sunteti in dezacord. Dimpotriva, sunteti in deplin acord. Nici el nu da doua parale pe caraghioasele teorii ale marii conspiratii bancare din "interviul" respectiv, dar l-a preluat pe blog pentru mesajul clar si valid pe care il livreaza dom' senator: in 2010 va fi macel imobiliar si vor veni la scadenta toate platile pentru notele amanate in 2008 si 2009.

AristotelCostel spunea...

... se arunca pisica moarta in bratele unor interese, dar se ajunge la "consens" in privinta destinelor crude ale creditacilor... in 2010.

Aseara am scuturat textul de tampeniile uriase si a ramas o imagine de ansamblu:
- manipulare electorala vs. apreciere leu;
- firmele "moare" vs. ratele "creste";
- CDS-urile au explodat vs. "espertii de la Londra" vad euro la 4.1 lei (Boc e suspendat si nu mai are parghii sa sustina leul :));
- Tinerii romani vor avea doar doua optiuni: angajati la stat, sau angajati la multinationalele straine... daca au credit ipotecar (plecatul afara inseamna o chirie in plus la... rata :))

Clar... cloacele romanesti vor ramane la noi in colhozuri, dar teoria conspiratiei... grupurile financiare care se pregatesc sa cumpere activele majore ale tarii, in regim de solduri. a fost valabila si in Argentina si in Asia.

"Interviul" e clar o opinie personala a lui Urban afectat de fenomenul ţaigas'... documentarul pentru copii care face referire la compania Bechtel, cea mai viabila solutie de "accesare" a banilor publici.

Daca tot am ajuns pe campii, nu se intreaba nimeni de ce Isarescu n-a explicat romanilor mecanismul de functionare al Caritasului... mai ales cand a ajuns la TV?

Legatura ar fi ca Stoica&participantii au avut bubele lor, dar listele de castigatori... "grupurile de interese"? Ma rog, o fi fost vorba de libera initiativa si evolutie naturala a capitalismului salbatic.

Author spunea...

corect, interviul ala pare total inventat, nu mi se pare deloc credibil. Trebuie sa ne bucuram de aceste zile de calm, dupa 7 decembrie incepe trezirea.

AristotelCostel spunea...

@manole

Urban n-a luat o secunda in calcul un procent de sub 60%... asa ca n-a avut nimic de spus pe tema flotei.

Acum se joaca "roata la roata", cel putin in mediul rural, dar in caz de esec... vini rievolutia portocalii.

AristotelCostel spunea...

Adevaratii stapani ai Romaniei

CUMPARATOR spunea...

Bancherii romani .... Cat efort pe HR ca sa-i gaseasca .... Oameni degeaba !

olandezu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
ionut spunea...

Nu-ti face iluzii, odata cu reaparitia ta, distractia-i garantata:)

ionut spunea...

Aristotel

"Daca tot am ajuns pe campii, nu se intreaba nimeni de ce Isarescu n-a explicat romanilor mecanismul de functionare al Caritasului... mai ales cand a ajuns la TV?"

Rolul unui bancher sef e cu totul altul, nu sa "explice" poporului ce face o banca centrala. Ce ar mai fi sa se impuste singur in picior?

ionut spunea...

S.F.

Bancher-saf catre "bizon":

Nu puteti fi voi indeajuns de lacomi pe cat putem noi emite discretionar moneda!!!

ionut spunea...

La multi ani, Nicoleta si nicolae, oriunde v-ati afla!

Si-o dedicatie:

http://www.youtube.com/watch?v=uAsV5-Hv-7U

Marian spunea...

Daca cumva iese Prostanacu', fac si eu ca unii de pe-aici, gen Canadianu', care redenumesc Romania: o sa ma refer cu numele de Prostanacia

Anonim spunea...

"luat picioarele la spinare şi emigrat la vest de România"!
nu nu, ca in vest esti sclav, trebuie sa speli buzi si sa lucrezi la mec. tinerii romani mai bine sa stea in romania si sa lucreze la multinationale. sau la stat. sau la barabule si cucuruz ;)

Anonim spunea...

ia uitati ce zice tinerii din romania. mie imi place in mod special de don'shoara economista mariana milea :)
http://online.wsj.com/article/SB125988241065975639.html#project%3DRomaniaElec0912%26articleTabs%3Dinteractive

Anonim spunea...

si de pavela yanuts (cred ca de fapt in cheama pavel ionut) imi place, el a venit din london sa-si deschida un biznis : un bar :)))))))))

Manole spunea...

Olandezu, ai pierdut pariul cu şomajul. Aşa că fă-ne plăcerea şi nu mai comenta (de-asta ţi-am şters comentariul).

AristotelCostel spunea...

@Marian

... deocamdata e... Manipulistan.

Anonim spunea...

Manole, ci rau esti azi. lasa-l pe om sa se elucubreze, vorba lui ionut, noi de cine ne mai radem ?

AristotelCostel spunea...

Iata ca altii vor revolutie portocalie... hmmmmm... asta nu e bine pentru cloacele centrale. :)

cezar spunea...

LOL. Dezacordul dintre "manole" si "costel" se rezuma la cei cativa centimetri de...decenta (prin urmare, inteligenta,nu?) pe care primul CREDE ca-i detine in plus.
Pe de alta parte, nu-i asa, puterea mintii nu trebuie subestimata :))

Cat despre textul discutat/senatorul Urban, nush cine spunea ca tot ceea ce este exagerat, devine insignifiant. Omul traise vremuri extreme,ce-i drept, pe de alta parte,asta e si scuza unor...bloggeri.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Propozitiile tale ne ajuta sa evaluam gradul de frustrare din zona insiderilor, precum si doza de inconstienta.

Daca decenta ar fi "prin urmare inteligenta"... imobiliarii sunt cei ma scabrosi prosti care au populat vreodata Terra. Totusi... nu exista nicio relatie intre cele doua calitati/defecte.

In viata reala... senatorul Urban are de-a face cu rezultatele "economiei" proslavite de mizerii ca tine.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?