marți, 16 martie 2010

Chiar suntem ultimii?

Mi-a atras atenţia ieri un articol din "Financiarul", intitulat "Suntem ultimii din Europa la credite ipotecare: doar 270 de euro / locuitor". E a nu ştiu câta oară când se face referinţă la acest indicator, de aceea m-am decis să scriu un pic despre această falsă chestiune.

Este falsă din 2 motive:

  1. soldul creditelor ipotecare e relevant în primul rând nu faţă de PIB sau faţă de numărul populaţiei, ci faţă de totalul salariilor (câţi bani câştigă, efectiv, populaţia);
  2. în urmă cu 20 sau 30 de ani şi în ţările dezvoltate soldul creditelor era după toţi indicatorii (PIB, populaţie, masa salariilor) de 2-3 ori mai mic decât acum, şi nu se plângea nimeni, ba dimpotrivă, lumea se plânge acum.
Acestea fiind zise, trebuie observat că în cazul României (4.360.000 de salariaţi, salariu mediu net anual 4.000 de euro) soldul creditelor ipotecare reprezintă circa 32% din masa anuală a salariilor.

Chiar suntem ultimii? Nu prea.

În Polonia, unde indicatorul citat în articolul de mai sus e de 484 euro / locuitor, soldul creditelor ipotecare reprezintă de fapt doar 27% din totalul masei anuale a salariilor. Polonezii câştigă în medie 640 de euro net şi au, după toate calculele, în jur de 8,5-9 milioane de salariaţi. Din păcate, deoarece nu am găsit nicăieri cifre concrete privind populaţia salariată, a trebuit să combin informaţiile din Eurostat şi din CIA Factbook privitoare la populaţia aptă de muncă, populaţia ocupată şi şomaj. Dar am încredere în calculele făcute. Indiferent ce cifre folosim, în Polonia soldul creditelor raportat la totalul masei anuale a salariilor e mai mic decât în cazul României.

Din regiune noi, românii, ne putem compara cu Slovacia unde soldul creditelor ipotecare e aproximativ 38% din masa salariilor. Celelalte ţări citate în articol, Bulgaria, Ungaria şi Republica Cehă, sunt într-adevăr mult înaintea noastră şi la acest indicator, cu 79%, 66%, respectiv 78%.

Dintre ţările occidentale cea mai îndatorată este Spania, unde soldul creditelor ipotecare e în jur de 450% din totalul salariilor în timp ce Italia şi Franţa sunt cele mai relaxate cu 144%, respectiv 157%. Pentru restul ţărilor indicatorul e în jur de 2-300%.

Ca o curiozitate, pentru ca România să ajungă la acelaşi raport sold credite ipotecare / masa salariilor ca în Cehia, ar trebui ca datoria pe locuitor să ajungă la 670 de euro, deci să crească de 2,5 ori, şi ca să ajungă din urmă Italia, ar trebui să "deţină" o datorie ipotecară pe cap de locuitor de 1.240 de euro - o creştere de 4,6 ori.

Potenţialul de creştere a soldului creditelor ipotecare există, fără îndoială, dar trebuie să ţinem cont şi de condiţiile economice. De exemplu, dacă anul ăsta alţi 300.000 de salariaţi dispar din economie, indicatorul ar ajunge fără mare efort aproape de 35%.

26 de comentarii:

mobutu spunea...

De cand dracu a ajuns indatorarea cat mai mare motiv de lauda!!!???!!!

Cristian spunea...

Articolul din financiarul are un ton cam trist.. Prea putini sclavi pe plantatie.. Ah, cum munceste Ionel, care are de achitat 300.000 de euro in 30 de ani fata de "fraierul" de Gigel, care sta tot cu chirie...

Articolul ala ignora faptul ca piata imobiliara romaneasca a deraiat complet de la fundamentele economice (vezi titlul acestui blog:)), deci rezultatele sunt previzibile. Ia sa vad eu cum ar fi evoluat piata de credite imobiliare intr-o economie puternica, daca pretul mediu al unui apartament cu 2 camere ar fi fost egal cu venitul mediu al unei familii pe 10-12 ani. Nu mai vorbesc de frumosul DAE romanesc pentru creditele imobiliare in valuta, crescut ca painea calda. Rata asta mica de indatorare e de fapt un indicator de sanatate, nu de boala.

Informatii-economice spunea...

Indicatorul este unul real si poate fi folosit pentru a verifica in ce masura se merita sa mai cresti o bula. La noi spre exemplu, situatia este relativ roza deoarece avem un punct de plecare destul de stabil: noi am inceput sa ne imprumutam acum aproximativ 5 ani in timp ce in US sau UK oamenii au deja a doua ipoteca de mult mai multa vreme.
Faptul ca noi avem veniturile mai mici e intr-adevar un lucru demn de mentionat. Faptul ca noi, in ciuda indatorarii mici avem mai multi proprietari, inseamna din nou ceva.
Sunt mult prea multi factori care influenteaza volumul creditelor ipotecare.
Cu siguranta nu ar trebui sa se bucure cei supraindatorati. Cred ca mai interesant ar fi nivelul de indatorare si volumul creditelor luate de catre firme... Suntem o societate de consum si doar de asta ne pasa.

cezar spunea...

Dupa cifrele tale, draga manole, suntem penultimii. Pe polonezi i-ai rezolvat fara date precise, ca atare...
In plus, salariile platite la gri in RO (evaziuneaaaaa) sunt de departe mai multe ca in alte tari civilizate. Constructii, comert...
Mediul net statistic pur si simplu nici n-ar trebui luat in calcul.

Chiar suntem ultimii? Probabil.

cosmiX spunea...

offtopic : http://www.zf.ro/eveniment/raiffeisen-isi-cumpara-singura-terenurile-scoase-la-lichidare-ce-parere-aveti-5744827/

Manole spunea...

@cezar: nu neg că există mulţi bani negri în România, dar:

1. Cantitatea lor e imposibil de evaluat. De-asta se şi numesc: "bani negri", pentru că nu sunt la vedere, deci a zice că sunt nu ştiu cât de mulţi sau nu ştiu cât de puţini e cel puţin hazardat.
2. Creditarea nu poate creşte cu bani negri. Sau mă înşel eu şi mai nou băncile iau în considerare venituri a căror sursă nu poate fi dovedită?

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
renderman spunea...

Ce a uitat domnu' ziarist sa precizeze este faptul ca 42% din romani isi fac nevoile in wc-ul din fundul curtii (dupa datele INS).

cezar spunea...

Banii aia gri/negri asigura avans, manole. Atunci cand nu sunt suficienti pentru tranzactii (majoritatea cazurilor inainte de criza).
Creditul e acelasi, pe bani albi, ca intotdeauna. Altfel, ar fi ilegal (a se vedea normele benere).

Oricum, e haios sa pleci la drum cu o concluzie in gand, pentru ca la sfarsitul demonstratiei sa constati....baaaai, tata, chiar suntem ultimii :))

AristotelCostel spunea...

... economia gri... neagra... e opera mastodontilor.

Salariile gri/negre au fost rase odata cu domeniul... imobiliar. :)

Cat de prost poate fi un om... sa ne scoata ochii cu cifra exacta a numarului salariatilor din Polonia, dar in acelasi timp sa ne vorbeasca despre "banii aia gri/negri"... care asigura "avans"?

... in visele tale erotice.

P.S. Iar ai scazut chiriile? :)

Manole spunea...

@cezar: o singură întrebare: de unde ştii tu că banii ăia negri asigură avans?

Ceea ce ştim cu siguranţă este faptul că banii negri "asigură" o inflaţie constant mai mare ca în restul Europei, creşteri la fel de de constante de preţuri (până acum, în 17 luni de "criză" oficială noi am avut o singură lună de deflaţie) şi, pe cale de consecinţă, o pauperizare non-stop a marii mase a populaţiei. Repet, ştim că există, dar prin natura lor de "bani negri" nu ştim nici câţi sunt, nici unde circulă. Că dacă am şti, ar fi "albi" şi s-ar impozita.

cezar spunea...

Mai, eu nu spuneam decat ca evaziunea pe salarii in RO e mai mare ca in Polonia, sa zicem. (Am eu un presimt, asa). De aici plecasei. Ca atare, aia 32 la suta ar putea fi mai putini. Vorbim vorbe, nu ?

Cat despre cestiunea ailalta, in general banii asigura nu neaparat avans, ci ce vor ei. Inclusiv inflatie, daca vrei tu. Asigura avans sau finanteaza integral tranzactia pentru ca in anii trecuti era o statistica ce zicea chestia asta, majoritatea tranzactiilor imo s-au facut fara credit ipotecar. Probabil avans plus nevoi personale.
Cunosc suficienti indivizi din vanzari care au cumparat cu avans 50 la suta sau mai mult, si daca-i cautai la cartea de munca observai un 600 roni trecuti acolo, sa fie. Restul pe firma sau nici macar.
In constructii, la ingineri e un pic mai alba treaba, la 1500 E in C.M. sunt totusi trecuti cinspe milioane.

Ideea e ca in RO cifrele reale sunt o necunoscuta. Ar trebui sa-ti intinzi antenele la anaf, eventual :)

Ca o chestie amuzanta, in 09, an in care toata lumea e de acord ca a ramas,sau asa ceva, constructiile au scazut cu... 12 la suta.

Anonim spunea...

Sa fie impozitati cei care nu au credite, prea sunt relaxati, sa puna si ei osul la treaba si sa fie supusi patronilor si oranduirii. Ma mir ca nu s-a gandit Boc la aceasta masura de relansare economica.

Anonim spunea...

@cezar
Tu ce concluzie ai in gand ca ai tot vorbit dar nu inteleg ce vrei?

Manole spunea...

Unele cifre sunt necunoscute, altele nu.
Când Carrefour a venit în România în 1999 toată lumea a zis că-s nebuni, fiindcă nu ai de ce să vii într-o ţară unde salariul mediu e de 100 de dolari. Carrefour însă mizau pe "banii negri" ai românilor. Au jucat, au câştigat.
Asta nu înseamnă că poţi câştiga mereu, sau la 11 ani de la acel eveniment, mizând pe aceeaşi carte.
Deşi nu avem date clare despre economia neagră, avem date suficient de clare despre alte lucruri, cum ar fi creşterea restanţelor. Ritmul acestora nu ne încurajează să credem că românii ar dispune de rezerve fenomenale de "bani negri". Probabil că sunt mulţi oameni care nu-şi pot justifica averile, dar de aici până la a generaliza e cale lungă.

CUMPARATOR spunea...

Banii negri !?

Pai nu cumva banii albi + banii negri abia ajung sa acopere "la limita" traiul zilnic ?

Io nu cred ca rumanu "se ajunge" cu cei albi, iar pe cei negri ii da avans imo la divilopari sau cumpara la fete luisvuitoane.

Nu suntem in criza !?

alex.dumitrascu spunea...

Nu ai cum sa platesti un avans sau integral o tranzactie imobiliara cu bani negrii. Trebuie sa-i albesti cumva in prealabil, se verifica provenienta sumelor peste 10,000 euro intrate in sistemul bancar sau al platilor cu numerar la tranzactiile imobiliare(in fata notarului).
Oficiul pentru prevenirea spalarii banilor chiar functioneaza.

Anonim spunea...

Oficiul pentru prevenirea spalarii banilor chiar functioneaza.
Unde ? In rromania ? Ha, ha, ha. Ha.

alex.dumitrascu spunea...

@Viitorul....
Da, in Romania. Incearca daca n-ai de lucru.

@Manole
Ca sa-ti raspunzi la intrebari vezi ce inseamna pentru Romania "locuitor".
Sunt peste 4 miloane emigranti care nu ar trebui luati in calcul.
Nu zic ca Polonia nu are emigranti dar Romania are un procent enorm fata de numarul total al celor cu cetatenie romana, si asta deformeaza toate statisticile.

dcg spunea...

Alex, poti furniza un singur link (exemplu) spre o tranzactie imobiliara care... a intrat in deriva deoarece cumparatorul nu a putut justifica suma cu care se pregatea sa plateasca imobilul?

cezar spunea...

Trebuie sa-i albesti cumva in prealabil, se verifica provenienta sumelor peste 10,000 euro intrate in sistemul bancar sau al platilor cu numerar la tranzactiile imobiliare(in fata notarului).
Nu se verifica provenienta,ci altceva.

Declaratia pe proprie raspundere, la banci si notariate, pt. anumite sume de bani are strict valoare formala (adica indeplineste o cerinta de forma,fara ea nu se poate incheia actul).
In ce masura se si urmareste, evident ulterior, corectitudinea declararii provenientei sumei respective, vorbim vorbe.
De obicei se trece la provenienta "economii", ceea ce sub aspectul relevantei este egal cu zero, iar in ultimii ani n-am auzit pe cineva sa fie subiectul unei anchete a statului in aceasta privinta.
Am impresia ca problema nu s-a rezolvat nicaieri in lume :))

alex.dumitrascu spunea...

Nu va pot firniza nici un link fiindca nu se face cum credeti voi.
Se incheie tranzactia si dupa aceea notarul trimete documentatia la oficiu. Nu-ti spune, da o face ca il obliga legea.
Asta cand te duci cu caramida de bani la notar.
La banca, daca te duci sa pui o caramida in cont, ti-o iau, declari ce provenienta vrei, dar sunt si ei obligati sa sesizeze oficiul si o fac discret, fara sa te anunte pe tine.
Oficiul cerceteaza toate intrarile si isi face simtita prezenta numai cand cand banii se dovedesc a fi negri, in rest nu deranjeaza pe nimeni.
De aia va spuneam ca daca n-aveti de lucru sa incercati.

dcg spunea...

Inca nu am vazut pe nici un forum precum avocatnet sau alte asemenea dezbateri gen "a pus ochii pe mine oficiul pentru combaterea spalarii banilor, ce ma fac?". In rest "ma executa banca", "ma terorizeaza angajatorul" etc sunt discutii garla. Ce vreau sa spun: daca s-ar intampla, s-ar si povesti, oficiul nu poate fi atat de... discret.

alex.dumitrascu spunea...

Pai ce sa-ti fac eu daca nu le vezi pe forumuri.
Da' de "vanzari anterioare " ai auzit?
Sau de dosarul Nastase?
Sau te-ai gandit de unde si de ce a aparut grupul asta masiv de independenti , unii la care chiar nu te-ai fi asteptat?
Exista dosare la oficiu pentru fiecare suma peste 10.000 euro, dar daca se confrunta cu fisa fiscala si corespund atunci se inchid fara sa stii de ele.
E cazul "investitorilor" de garsoniera, care de fapt nici n-au ce sa spele.
Da la tranzactiile cu terenuri se schimba treaba. Functioneaza parandarat-ul dupa platile mari cu numerar, unii albesc, altii incaseaza un comision si dispar.
Ca sa fie "bun" un notar trebuie sa iasa din incapere cand se cantareste caramida. Si e scump atunci.
Da ce, tu credeai ca in Romania chiar se vand terenuri cu 2000 euro/m2???

Marian spunea...

In plus fata de cat % din salariul national anual reprezinta creditele ipotecare, conteaza cat e dobanda. Pun pariu ca Romania e castigatoarea detasata, cu probabil o medie de vreo 8% variabil, cand euriboru' e minuscul.

Conteaza dobanda pentru ca de fapt conteaza cat din salariu se duce pe loan servicing.

Anonim spunea...

cezare, ala inculpat e cumva frate-tu ? :)

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?