sâmbătă, 20 martie 2010

Imobiliarele, monedă de refugiu a clasei politice

Dacă tot sunt la modă stenogramele de tot felul, mi se pare extrem de relevant să cităm următorul fragment care redă părerea unui senator al României:

"Toţi sunt disperaţi la Capitală, pentru că cei mai mulţi dintre ei au credite. El a zis: domne, am salariul ăsta, câştigam atâta pe lună, n-a luat în calcul anu' trecut când toate firmele cad. Şi acela care dădea o mie de euro pe lună peşcheş nu mai are de unde să i-o dea mia şi mulţi au făcut credite de o sută de mii, de două sute de mii sau s-au împrumutat, au făcut, au luat case la copii pe alte nume, pe credite, pe alte nume şi pierd acuma... [ - citatul e de pe Hotnews]"

Iată că până şi din aceste stenograme reiese obsesia puternicilor zilei vizavi de case. Dar de unde provine, totuşi, obsesia imobiliară a potentaţilor noştri, câtă vreme în urmă cu numai 10 ani un Adrian Năstase era înfierat cu mânie proletară că deţine 4 case?

Personal, cred că răspunsul la această întrebare stă în legislaţia anti-corupţie adoptată în 2003. Mai precis, legea 161 din aprilie 2003, care interzicea explicit demnitarilor şi tuturor celor care pot fi asimilaţi ca demnitari implicarea în orice fel de afaceri. 

În felul ăsta clasa politică (de fapt, elita în general, din rândurile căreia se aleg sau se numesc deputaţii, senatorii, primarii, magistraţii, miniştrii, capii poliţiei, ai armatei etc. etc. etc.) au fost nevoiţi să găsească un mijloc curat de tezaurizare a averii proprii. Averile nu mai puteau fi justificate prin declaraţia: "Am afaceri de succes!"

Voi credeţi că întâmplător preţurile au început să crească nebuneşte exact în perioada aceea? Eu, nu. Ia uitaţi-vă ce frumos ne dezvăluie Renderman celebra lui ţeapă în graficul de mai jos:


Curat întâmplător, coane Fănică. Şi credeţi, de asemenea, că tot întâmplător cele mai coerente încercări de a frâna declinul economic au avut loc tocmai în zona imobiliară, unde prin nenumăratele primecase s-a reuşit îngheţarea, măcar formală, a preţurilor? Fireşte că nu. Păi tot ce au "agonisit" dumnealor într-un deceniu se duce de râpă... aşa că hai să le dăm la melteni prima casă, a doua casă, a mia casă, până când or sări cu banul. "Familia mea de la patuzsopt si eu, în toate Camerele, cu toate partidele, ca rumânul imparţial... si să remâi fără coledzi... peste putinţă!" Curat peste putinţă! Să şparleşti un deceniu câte şi mai câte şi să vezi după aia că totul se topeşte ca un cub de gheaţă din cauza unei trebi de-asta... cri-ză e-co-no-mi-că...  ei, drăcia dracului... noi, politicienii României, suntem mai tari decât orice criză, criza trece, casele rămân!

Cred ei.

16 comentarii:

Akhenaton spunea...

"au fost nevoiţi să găsească un mijloc curat de tezaurizare a averii proprii."
Poate ai dreptate, insa cresterea s-a datorat mai multor factori, printre care cel mai infierat e creditarea laxa.

Asa se explica de ce nu s-au facut reguli mai stricte din vreme in ceea ce priveste creditarea sau inexistenta unui indice imobiliar (sau cum s-o numi) nici macar acum.

Anonim spunea...

Ai punctat inca un motiv dar te opresti prematur. Si patronii din sectorul privat au facut acelasi lucru incercand sa scoata banii negri la lumina. si pentru a-si justifica veniturile ilicite.
Vezi cateva cazuri celebre deja ale unor firme de IT.

Care-i faza cu reclamele la credite? E plin de ele.

alex.dumitrascu spunea...

Unii care vroiau sa evite impozitele au innegrit banii.
Exemplul clasic este al developerilor. La preturi mari ale terenurilor, ramanea mai putin profit de impozitat.
Altii i-au albit, aici e vorba de spaga. Exista posturi modeste ca pozitie, dar importante pentru detinerea unei stampile. Din posturile astea diversi indivizi obscuri si cu salarii de mizerie au incasat ani de zile CATEVA spagi de minimum 100 euro bucata IN FIECARE ZI.
Dar mai sunt si banii albiti aici:
din infracionalitatea clasica, droguri, trafic de persoane, jafuri, furturi.
Cazinourile si loteria nationala au prestat si ele.

CUMPARATOR spunea...

Surprinzator unghi de vedere Manole ! Si extrem de greu contrazis. In anii trecuti "averea" se masura in metri patrati construiti.
Aveai un palatzel de 2-300 mpc in Valea Furcii = iereai "jupan investitor". Si totodata, foarte priceput in afaceri. Practic, un "rechin" !
Banii ?! Banii erau peste tot ..... Orice vietate mergea la o banca si isi lua un 2-300000 Euroi pe 30-40-50 ani pentru a se alinia la "pretentiile" pietei.

Banii ?! Phuf..... IMO e "secretul" !

Ciucuda spunea...

No Basescu Day!
Pe 2 aprilie o initiativa INEDITA.
Purtati ceva violet.
De ce spunem NU lui Basescu?
Video si mai multe legate de aceasta miscare de protest pe: http://blog.imperiaonline.me/2010/03/21/no-basescu-day/

Anonim spunea...

Am vorbit despre falimentul personal pe blog, iata ca vine vremea sa se aplice si la noi. Sa vedem ce-o iesi.

http://www.gandul.info//financiar/romanii-pot-scapa-mai-usor-de-datorii-legea-falimentului-personal-aprobata-tacit-de-deputati-5766442

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cosmiX spunea...

cum sa dai cu ea de gard in doi pasi, ne arata Paul cu articolul lui

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/890288/Creditarea-prinde-contur-odata-cu-angajarile-din-banci/

„Eu văd altfel lucrurile. Mi se pare că băncile sunt consecvente în a-şi dezvolta reţelele şi chiar fac reduceri de personal, nu brutale, dar sunt”, ne-a declarat Gheţea.

is consecvente, isi extind reteaua, dar dau afara, sau angajeaza, nu ii prea clar ...

fiecare intelege ce vrea ...

alex.dumitrascu spunea...

Ghetea nu are cum sa priceapa ca se desfiinteaza sucursale. El e bancher la CEC, are retea teritoriala mostenita de la ma-sa nu plateste chirie pentru sedii.
Cu toate astea CEC-ul ar merita sa aiba un bancher in conducere nu pe Ghetea cel stupid.
Omu' traieste pe alta lume.

Unknown spunea...

nu o sa mai vedem noi case construite cat de curand. statul baga un pumn in gura dezvoltatorilor http://ziuaveche.ro/business/economic/1627-impozitele-pe-case-baga-dezvoltatorii-in-faliment

mobutu spunea...

Si nu-i asa, alexandru, asta nu poate sa duca decat la cresterea preturilor!

Unknown spunea...

Pai legea falimentului personal deja adoptata tacit in Senat are rolul sa-i scape de datorii. Macar atat sa rezolve baietii daca preturile la viloaie s-au prabusit

alex.dumitrascu spunea...

@mobutu
Si cresterea numarului de executii bancare tot la... cresterea preturilor vor duce nu?
Cu 'legea falimentului " se cauta aruncarea pierderlor in ograda bancilor si atata tot.
Am aratat pe forum ca ciudata banca Leumi, cea cu istorie NEMAIVAZUTA, a inceput sa faca EXECUTII BANCARE IN RATE!!!!

Ciucuda spunea...

Avem dovada !
Traian Basescu a ORDONAT arestarea lui Catalin Voicu.
Video pe: http://blog.imperiaonline.me/2010/03/31/traian-basescu-a-ordonat-arestarea-lui-catalin-voicu/

Adrian spunea...

Cum se numeste Google gadget-ul care prezinta graficul imobiliarelor din articol?

Seba spunea...

NOTA MEA: Din analiza tehnica a graficului pe care am efectuat-o, rezulta ca preturile la apartamentele de 2 camere din Bucuresti au un suport puternic la pretul de 40.000 de euro, unde vor ajunge. Asta inseamna, per ansamblu, o scadere la 33-35% din pretul maxim avut in februarie 2008, de 120.000 de euro, adica per ansamblu vor ajunge la o treime din pretul maxim pe care l-au avut in perioada de varf. Rezulta ca si apartamentele din restul tarii vor ajunge la aproximativ o treime - cel mult 40% din pretul maxim pe care l-au avut in perioada de varf din 2007-2008.

Sa luam aminte ca preturile in Romania au inceput sa creasca abrupt dupa vara lui 2003, atunci cand s-a terminat criza din S.U.A. Dupa analiza a ceea ce va urma dupa modelul Valurilor Elliott, la preturile de 40.000 de euro apartamentul cu 2 camere se va ajunge cam in toamna-iarna anului 2011. Acolo si atunci va fi probabil minimul pietei preturilor reale la care se fac tranzactiile in piata, nu preturilor cerute la ziar.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?