joi, 22 aprilie 2010

Casă, dulce casă

"Fiscul se pregăteşte să scoată la vânzare în premieră o locuinţă cumpărată prin programul Prima Casă. Proprietarul nu a mai putut plăti ratele, iar banca a cerut deja ministerului Finanţelor banii înapoi. Adică valoarea creditului neplătit de client.

Conducerea Fondului de Garantare, instituţia care aprobă dosarele de credit înscrise în programul Prima Casă declară că este doar începutul. Numărul celor care vor rămâne fără locuinţe pentru că nu le vor mai putea plăti va ajunge la câteva sute, adică 2-3 procente din totalul împrumuturilor aprobate." (de aici)

Cât au trecut? 8 luni? :)

46 de comentarii:

Akhenaton spunea...

E numai un accident. Urmeaza si alte accidente. Cand incep insa executarile silite, acelea multe asa cum se preconiza mai prin toamna anului trecut?

CUMPARATOR spunea...

Akhenaton

Au inceput deja:
heima.ro executatsilit.ro site-urile bancilor, birourile executorilor judecatoresti

Mai ieri auzeam de niste vilishoare noi-noute la Mogosoaia - 40000 E / buc.

Umbla si tu putin si ai sa gasesti "oferta". Pana acum nu s-a executat silit nimic din Prima casa. Acum avem si din Prima casa. Cat de "multe" vrei sa fie ?

Akhenaton spunea...

"Atat oficialii din Guvern, cat si presedintele Aurel Saramet spuneau vara trecuta, la lansarea programului, ca in primul an de "Prima casa" nu se vor inregistra defaulturi, pe termen lung, estimarea pierderilor fiind de 4-5% din valoarea garantiilor puse la bataie de stat."
sursa: http://www.zf.ro/eveniment/un-client-al-bcr-din-sud-estul-tarii-nu-a-mai-putut-plati-ratele-la-prima-casa-6062045/
Ce pacat ca nu traim in lumea lui Pinocchio!

Unknown spunea...

Ce care au cumparat vor fi evacuati ?

Ce va face statul cu apartamentul ?

Tufis spunea...

Vor fi evacuati, ANAF va scoate apartamentul la licitatie, daca nu se acopera paguba pagubitul va plati 30% din salariu statului (dupa o hotarare judecatoreasca, care cred ca va fi totusi rapida) pana o stinge.

Si cand imi aduc aminte cand se grabeau toate proastele care nici dupa achizitie nu cred ca au inteles in ce consta "Programul"...

AristotelCostel spunea...

Locuinţe pentru tineri, cu bani din vânzări... inexistente

Ex.: „Pentru cele 359 scoase la vânzare au existat încă de anul trecut 35 de cereri de cumpărare, dar între timp şase au renunţat şi au ales să-şi construiască singuri case, astfel că au mai rămas 29 de cereri”, a declarat un reprezentant al Primăriei Bistriţa

In urma organizarii campionatelor municipale gramada, tinerii sunt "plasati" in functie de septelul familial:

2 adulti + 5 copii => 2 camere;
2 adulti + 4 copii => 2 camere;
2 adulti + 3 copii => 2 camere;
2 adulti + 2 copii => 2 camere;
2 adulti + 1 copil => 1 camera :)

... cumparati-le... veti plati o viata (doua), iar la final le veti putea lasa... copiilor. :)

@Manole

Textul gigelian cu CAS-ul e preluat de mizeriile din pilonul II si alti... asiguratori. Ei sunt parfum.
Poate ar merita analizat sistemul similar polonez, unde deja se acorda pensii de 30 Euro/luna, astfel banii nemaifiind "irositi" in sistemul public de pensii. :)

Akhenaton spunea...

@AC

Esti rau. Statul incurajeaza cumpararea, ca sa creasca avutia nationala, ce-ai vrea sa faca? :))
O stire optimista, ceva de viitor, o idee, nu sugerezi si tu?

Flavian spunea...

Pai astea sunt stirile optimiste. Alea care zic ca se dune jos sandramaua. Of, of, credeam ca ati priceput deja... :)

Sindromul Stockholm

Anonim spunea...

Ar mai merge ca uns un program "Primul teren".

ioan spunea...

"Atat oficialii din Guvern, cat si presedintele Aurel Saramet spuneau vara trecuta, la lansarea programului, ca in primul an de "Prima casa" nu se vor inregistra defaulturi, pe termen lung, estimarea pierderilor fiind de 4-5% din valoarea garantiilor puse la bataie de stat."
Ce e de pinochio in declaratia asta ?

Akhenaton spunea...

@ioan

Ce inseamna la tine default? Un caz fie si dintr-un numar de 100.000 (dupa spusele lui Boc sunt aproape 18000 de credite acordate sau in curs de acordare) reprezinta UN DEFAULT, deci ... ce ramane din "ca in primul an de "Prima casa" nu se vor inregistra defaulturi"
Vrei sa-mi spui ca default inseamna 4-5% din numarul total?
Prognoza asta facuta de oficiali este pentru naivi, deci e tara lui Pinocchio.
Stiu, in 2011 FMI prognozeaza o crestere de peste 5% a economiei romanesti, iar guvernul a aratat acest aspect ca pe o victorie, e adevarat ca anul asta au redus din crestere, spre 0 ... insa asta e mai mult tacere. ;)
Sa mai credem in prognoze?
In 2009 cresterea economica a fost oficial de -7,1% (daca nu ma insel). Ce mare faliment s-a inregistrat?
Ce s-a dorit cu acest program de fapt? Limitarea scaderii si implicit a ecomoniei?
Nu sunt buricul pamantului, poate ca e bine ca s-a facut ceva, eu cred ca totusi era mai eficient sa lasi piata imobiliara sa-si stabileasca singura limitele preturilor asa cum s-a facut si cand crestea. Sau de ce nu s-a implicat statul cu un program si atunci prin 2003-2004?
Orice s-ar spune programul guvernamental e o interventie, o fortare.

@CUMPARATOR

Uite ce voiam eu de fapt sa spun in primul comentariu:

http://khris.ro/index.php/04/2010/de-ce-avem-atat-de-putine-executari-silite/

alex.dumitrascu spunea...

Au fost putine executari silite din trei motive:
-"administrarea" cursului de catre BNR
-politica bancherlor de reesalonare refinantare si chiar de ascundere a default-urilor, pentru a nu constitui provizioane
-pretul de evaluare al ipotecii facea putin probabila acoperirea debitului din vanzare si bancherii stiau asta

In prezent;
- se reevalueaza ipotecile si se cer garantii suplimentare
- se pregatesc vanzari la preturi cu pana la 50% mai mici decat cele de strigare actuale, deoarece constituirea de provizione devine paguboasa. E mai rentabil sa raportezi pierderea si mentii coeficientul de solvabilitate prin majorari de capita. Vedeti ca a reinceput si competitia pentru atragerea de depozite.

Toate astea inseamna de fapt ca se intra in normalitate, criza din Romania trece si ea n faza critica pe care nu o putea inlocui nimeni.
Intarzierea de aproape doi ani se datoreaza faptului ca Romania a fost practic guvernata de BNR, guvernul nefiind decat un spanac.

default spunea...

ce ziceti de asia ?
http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/adama-piata-rezidentiala-se-dezgheata-vindem-dublu-fata-de-inceputul-lui-2009-41873
20 pe luna, pe luna adica.
=))

alex.dumitrascu spunea...

Chiar nu mai conteaza ce zicem noi sau ce zic altii.

Raluca spunea...

S-au gasit si eroii intamplarii cu pricina...

http://www.ziare.com/stiri/ancheta/o-spalatoreasa-cu-650-lei-salariu-a-luat-un-credit-de-57-000-de-euro-pentru-prima-casa-1012367

CUMPARATOR spunea...

Totusi, ce imobil din comuna Poarta Alba ar putea valora 35000 Euro ?
35000 E in Poarta Alba ?!?!

Mai curand pare a fi o inginerie accesibila oamenilor simpli: verishorul de-al doilea are un cotet cu care nu are ce face, verishoara spalatoreasa il cumpara prin prog. Prima Casa. Verishorul umfla banutzii, ii da si verishoarei spalatorese "partea" dupa care verisshoara "se preda" = nu mai poate plati. Rezultat:

statul devine proprietarul "imobilului" din Poarta Alba, banca si-a luat banii de la fondul de garantare, verishorii au facut rost de ceva banutzi frumosi.
Acum ar fi bine ca spalatoreasa sa plece in Italia sau Spania la munca ca sa-i scuteasca pe creditori (care or fi aia, indiferent de schema) sa mai umble dupa ea cu niscaiva popriri, executari .....

D'aia trebe sa-si plateasca contribuabilii impozitele la zi. Sa poata fi alimentat fondul de garantare. Sa ajute statul "domeniul constructiilor".

Si totusi,ce imobil din comuna Poarta Alba ar putea valora 35000 Euro cat a fost el evaluat la acordarea creditului ?

Raluca spunea...

Eu inteleg ca a fost evaluat la 57.000 eur, daca atat a primit credit :)), desi este evident ca si valoarea de 35.000 eur este la fel de mirobolanta. In momentul asta "specialistii" au evaluat imobilul la 35.000.

cosmiX spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7176688-familia-ionescu-cardul-credit-masina-pierduta.htm

mobutu spunea...

Cumparator, ce zici tu acolo este perfect adevarat .. inainte de momentul lansarii primului veceu s-au arat pe forumuri, chiar si in media-TV modalitatile extrem de usoare de dat țepe ... din pacate nimeni de la butoane nu a ascultat

CUMPARATOR spunea...

Mobutu

Totusi, au ajuns spalatoresele din Poarta Alba sa sifoneze bani de la stat prin Fondul de garantare !?

Cred ca se vor lua masuri urgent.

Tudor spunea...

Mai rau, daca si spalatoresele reusesc asta cat reuseste un parlamentar? Dar un ministru?

Informatii-economice spunea...

Programul prima casa a fost una dintre cele mai stupide masuri anticriza puse la cale de catre cineva, vreodata. Iar asta nu pentru ca a fost complet eficient, ci pentru ca obiectivele lui au fost inacceptabile pentru contribuabili, asa ca programul a fost invaluit intr-o serie de minciuni care acum ies la ivela.
Oprirea scaderii preturilor, defaulturile, Hazard Moral si Selectie Adversa sunt doar cateva dintre rezultatele programului despre care se spunea ca va relansa economia!!! Asta nu a facut!

Starea NATIUNII spunea...

Circula o vorba prin targ,
Cica Grecia e pe marginea prapastiei.
Culmea e ca se uita la noi :)

alex.dumitrascu spunea...

Tembelismul consta mai ales in aceea ca ii incuraja sa se indatoreze pe cei carora le pregatea concedierile si reducerile de salarii.
"Clasa de mijloc" dupa cum se stie preabine e alcatuita di bugrtari.

Tufis spunea...

Ati auzit ca berbecii vor sa elimine taxa unica si sa o treaca "pe sistem" progresiv?

Cum pana mea, in conditiile acestei tarisoare, sa impozitezi munca si NU proprietatea? Nu inteleg. Impozit 160ron pe 3 camere la Unirii? 140 ron in Cluj?

Exact ca sa evit asta NU am votat PSD-ul, si acum o fac la fel. Al dracu' care mai munceste, nu am beneificiat O ZI de asigurari sociale, dar ma duc sa ma fac portar, sa primesc subventie la intretinere, la incalzire, o sa stau la coada la pui si cozonac de pasti, ca electoratul lui vanghelie.

Oricum voi fi bagat la chiaburi, pentru ca am salariul fix pe la 1500 de euro. Ultima oara cand am avut impozit progresiv, deja salariul unui profesor era pe la ultimele trepte de impozitare (acum salariul respectiv e 2000), asa ca sa va asteptati la 90% taxa pe salarii peste 3000.

Da-ma-n pana mea de nesatul, cat imi mai trebuie? Sa traiasca si gura lu' tanti leana de la apaca pe banii mei, desi si-a vandut deja apartamentul gratuit pe 100k.euro.

Unknown spunea...

Pustinicii de lux: vilă - da, electricitate şi vecini – ba

CUMPARATOR spunea...

-25; -15 Abia acum incep sa am senzatia ca traim intr-o guvernare de dreapta

Anonim spunea...

Abia acum pretul imobiliarelor se duce la vale pe bune. Om fi trecut de bull trap?

Anonim spunea...

Poate mai pune si cursul euro umarul si tocanita e completa.

Anonim spunea...

Capitane Basescu, aruncam oamenii peste bord?

AristotelCostel spunea...

Toata stima pentru Andrei Stroescu, da' scenariul lui cu bull-trap-ul intarziat trebuie corelat "cu culoarea" sa oranj. :)

N-o zic din rautate, dar cand o rotita se invarte alandala, sistemul mai poate da... erori.

Akhenaton spunea...

@AC

Inca mizezi pe euro, adica sa iei teapa nemtilor?
Cu anuntatele masuri de relansare economica (scaderi de salarii, pensii, ajutoare sociale) ce se intampla cu "mai jos nu se poate" de pe piata imobiliara?
Si inca ceva, la tine pe blog (sau o fi glob? :D ) mi-am cerut deja scuze, o fac si aici, te-am "judecat" gresit

Andrei Stroiescu spunea...

@AristotelCostel

Multumesc de stima. Poate daca o sa castig si mai multa stima, pe viitor o sa adaugi si I-ul lipsa din nume.

Cu sau fara legatura cu portocaliul (asta depinde de fiecare):

Ce inseamna Bull Trap?
Unul sau mai multe false semnale care indica faptul ca un trend descendent (in cazul de fata cel al pietei imobiliare) a fost inversat transformandu-se intr-unul ascendent, cand de fapt, in realitate, el va continua sa ramana descendent.

O capcana Bull Trap va determina adesea unii investitori sa cumpere, insa deoarece valoarea achizitiilor va continua sa scada dupa semnalele initiale, cumparatorii vor fi prinsi in "capcana" undei investitii proaste.

Asadar.
Care si cand a fost semnalul ca trendul pietei s-a inversat? Prima Casa in cel mai bun caz (repet, in cel mai bun caz) a fost perceputa un semnal de stabilizare, nicidecum de crestere. Si care sunt investitorii care au cumparat?
CA INVESTITIE?

Uite un alt scenariu (culoarea o poate atribui ficare, dupa preferinte):
Preturile o iau iarasi la vale. Mai repede, mai incet, nu prea conteaza la efectul final. Piata, stabilizata artificial la 50.000, va ajunge la 40.000 (inca mult), la 35.000 (parca, parca pare rezonabil), la 30.000 (pare mai rezonabil), la 25.000 (rezonabil, acum e momentul, care mai aveti bani, veniti de bagati, ca faceti afacerea vietii!). Incep cumpararile, incep si cresterile de preturi. Atunci va fi bull-trap.

Bineinteles, o pot arde aiurea. Oranj.

AristotelCostel spunea...

Am specificat ca nu-i rautate... ca-n alte cazuri, iar memoria imi spunea ca ai o problema "nominala" cu i-e-urile si... n-am nimerit-o.

"Atunci" la care te referi tu, se va vorbi despre imobiliare in stransa legatura cu... Atlantida.

Andrei Stroiescu spunea...

@AristotelCostel

Mea culpa, atunci.

In legatura cu celalat "Atunci", da, tot ce se poate.

Anonim spunea...

Scaderea salariilor si pensiilor este o masura necesara in faza in care nu mai sunt bani la buget insa va duce la scaderea consumului si scaderea afacerilor mediului privat in consecinta. Reducerea cheltuielilor bugetare si subventiilor va afecta mediul privat, tinand cont ca cele mai infloritoare afaceri erau cele cu statul. Nu mai vorbesc ca reducerea salariilor inseamna imediat scaderea incasarilor din impozite pe salarii si a TVA-ului incasat de pe bunurile si serviciile cumparate de bugetari. Asta este structura economiei, spirala scaderii incasarilor bugetare va continua indiferent de ce masuri se iau. Cum va fi 2011 ?

Anonim spunea...

cum adica cum va fi ? va fi bine !!! recititi comentariile de acum 18 luni ... :D
schadenfreude, schadenfreude :P

qwerty spunea...

@Hubble

Eu am tot auzit chestia asta cu spirala asta negativa si doar in parte sunt de acord cu ea.

Motorul economiei trebuie sa fie mediul privat!
Tu imi spui ceva de genul: "lasa-i pe hoti sa-ti fure banii din portofel ca sa aiba cine sa-ti cumpere produsele".
Dar nu mai bine, in loc sa dau banii la hoti ca sa faca consum, ii consum EU cel care-i produc?

"Cele mai infloritaore afaceri erau cu statul" -- aici cred ca GLUMESTI, nu????
Adica daca maine STATUL dispare asa, pur si simplu "PUFF", nu mai exista oportunitati de afaceri?
Afacerile de care vorbesti tu se cheama popular TUNURI.

Iar despre scaderea impozitelor platite de bugetari.... iar ma faci sa rad, imi place logica ta circulara:

STATUL pune TVA si impozite ca sa plateasca BUGETARII; daca BUGETARII au salarii mai mari, atunci platesc mai mult TVA si impozit => venituri mai mari => fonduri si mai mari pentru salariile bugetarilor => incasari si mai mari la buget => salarii si mai mari la bugetari => .....

Un bugetar plateste impozit + TVA sa zicem 50% din salariul sau; atunci statul investeste intr-un bugetar 1 leu si primeste inapoi 0.5 lei, WOW, SUPER afacere!!!
Nu era mai bine ca leul ala sa-l tin pentru mine decat sa-l "investesc"?

Deci argumentele tale n-au nici o valoare.
Bugetarul nu este tinut de STAT din ratiuni economice ci din ratiuni de NECESITATE (avem nevoie de serviciile lor).
Atunci SINGURUL argument pentru salariile bugetarilor ar trebui sa fie NECESITATEA si piata libera.

CUM e posibil ca angajatii la stat(loc de munca mai putin riscant) sa aiba salarii in medie mai mari decat in mediul privat?

Starea NATIUNII spunea...

Soseste vremea FAPTELOR !!!

Natiunea isi cheama fii.
Se pare ca vremea vorbelor trece incet ... incet.
Timp de 20 de ani s-a tot vorbit ....
Un mesaj transmis prin intermediul unui filmulet.

alex.dumitrascu spunea...

Povestile astea cu reducerea salariilor si pensiilor au foarte putine sanse sa fie puse in practica.
Datorita incapacitatii administrative si legislative.
Adica datorita prostiei.
Mai vorbim peste o luna de chestia asta.
Practic Romania are anume creante certe pe care nu le poate plati.
E in incetare de plati.
Nici macar FMI nu crede in capacitatea guvernului de a savarsi ceea ce a declarat Basescu.
Asa c scrisoarea de intentie nu va fi aprobata de catre board-ul FMI pana nu vor fi indeplinite.
La "amanuntul" asta vad ca nu comenteaza nimeni.
Cred ca e vorba de moartea acordului si falimentul de stat, intarziate cu o ciorovaiala sociala de 2-3 luni.

Anonim spunea...

Sunt curios ce va face beneficiarul de la prima casa cand va afla ca tocmai a devenit sub-prime prin reducerea salariului cu 25 %.
A, stai ca l-a asigurat Boc.

CUMPARATOR spunea...

Alex

Si eu am mari indoieli in ce priveste "potenta" administrativa si legislativa a clasei politice prezente pentru a face "ceva" - orice.

Personal, subiectiv si poate oarecum idealist imi pun speranta NUMAI in indrazneala, curajul, cvasinesimtirea si spiritul de aventura si miserupism pe care le presupune profesia de marinar.

In rest, trebe' sa fii cel putin idiot sa "crezi" in Vladescu, Funeriu, Geoana, Vosganian, Ponta, Videanu, Lia Olguta, Geoana, Crin, Catalin Voicu, justitie, Klaus Johannis, Geoana, .....

mobutu spunea...

Pana la urma tot la marirea taxelor (tva, cota unica, proprietate) se va ajunge.

Unknown spunea...

Exista deja mai multe site-uri care publica anunturi de la firmele aflate in insolventa precum si tot felul de anunturi de executari silite Bucuresti , Constanta, Iasi, Timisoara, Oradea, Cluj etc. Eu unul prefer www.elichidare.ro. Pot vedea anunturile fara sa mai creez si cont.

Unknown spunea...

Pe www.elichidare.ro poti gasi licitatii de la firmele aflate in insolventa sau in faliment precum si anunturi din marile orase gen: executari silite Bucuresti, executari silite Brasov , executari silite Constanta etc.

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?