duminică, 11 aprilie 2010

Totul va creste

Săptămâna asta am tot auzit diverse zvonuri. Cică va creşte preţul la case, pentru că "nu mai are unde să scadă" (deşi până la 0 văd că mai e destul loc...).

Acum aud că şi preţul maşinilor noi sau second-hand va creşte, tot pentru că "nu mai are unde să scadă".

Dacă stai să-i asculţi pe nebunii ăştia, totul va creşte. Din păcate unii chiar n-au înţeles că petrecerea s-a încheiat şi s-a stins lumina. E noapte. Noaptea imobiliară ar fi durat mai puţin dacă guvernanţii nu ar fi organizat o piaţă subprime ca la carte, prin "Prima Casă". Aşa, rămâne să vedem ce va fi pe viitor. Prin menţinerea pieţei la valori artificiale, guvernanţii au reuşit să îndepărteze de piaţa imobiliară:

  • banii investitorilor de bună credinţă, care nu-şi permit să investească atâta vreme cât valorile sunt incerte;
  • banii investitorilor speculativi, care din principiu nu mai sunt interesaţi de investiţiile de acest gen.
Aşa că piaţa a rămas strict la mâna "nevoiaşilor", adică a familiilor care, pur şi simplu, au nevoie de o casă. Cu un şomaj galopant (sper că nu sunt singurul care remarcă faptul că, deşi pe ansamblul ţării şomajul pare să stagneze, în Bucureşti e a opta lună succesivă în care el creşte cu peste 3%), cu chiriile în scădere continuă, cu recomandări oficiale din partea FMI să slăbim leul, cred că ultimul lucru la care cineva cu capul pe umeri s-ar putea gândi e că "preţurile creşte şi la case lumea se-mbulzeşte".

Cât despre piaţa auto nu ştiu ce să zic, dar constat un lucru: avem vreo 4,3 milioane de angajaţi şi 4,1 milioane de maşini. Deci aproape o maşină pe cap de angajat (indicator: 0.95). O fi mult, o fi puţin?... Ia să ne uităm un pic prin curtea altora:
  • Franţa: 31 de milioane de maşini la cca. 21 de milioane de angajaţi (v. aici) - indicator 1.47
  • UK: 28,5 milioane de maşini la cca. 22 de milioane de angajaţi (v. aici) - 1.29
  • Germania: 41 de milioane de maşini la cca. 30 de milioane de angajaţi (v. aici) - 1.36
Cifrele astea arată foarte clar că, la cât se munceşte în ţara asta (adică în România) nici piaţa auto nu mai are mare loc de creştere. Şi dacă ţinem cont şi de faptul că în România salariul mediu net e de 3-4 ori mai mic decât în ţările citate, mă mir şi că avem atâtea maşini. Şmecherii trebuie să înţeleagă că fără muncă, numai din fuşereală, nu are cum să crească nici cererea de maşini, nici preţul caselor de sub fund. La fel şi guvernul nostru: ar trebui să înţeleagă că singura modalitate prin care pot fi redresaţi indicatorii economici sunt creşterea numărului locurilor de muncă şi creşterea gradului de ocupare al populaţiei active, nu măsluirea din pix a datelor statistice.

50 de comentarii:

danezia spunea...

nu e nimic... daca totul va creste, trebuie sa se invete si romanii ce e bull trap-ul si cu ce se mananca. E imposibil sa creasca "tot" sustenebil atata timp cand fundamental economia noastra e la pamant si lipsita de un motor real care sa o scoata din recesiune!

Author spunea...

multi nu inteleg sau nu vor ca asta e noua normalitate.

cresterile din anii trecuti au fost finantate de banii ieftini de afara si investitiile, nu de spiritul antreprenorial al romanilor care au dat de capital.

mobutu spunea...

E "cresterea" de primavara ... e primavara si e "psihologic" bine sa trambitam si sa anuntam cresteri din pix (si din putul gandirii).
E la mintea cocosului ca n-are de unde sa creasca.

CUMPARATOR spunea...

Nu mai creste nimic !
Sambata seara am iesit cu sotia la un film. Nu mai fusesem demult. Cinema intr-un mall bucurestean, of course ! Frumos, dolby, pop corn, un pahar de bere, seara, ne tineam de mana, alea, alea, ....
AM FOST SINGURI, NOI DOI, IN TOATA SALA......! Dupa o jumate de ora de la inceperea filmului a mai intrat o pereche. Si am plecat noi...
Duminica, dimineata ...Shoping in Unirii... Cre' ca aproape jumate sau mai mult din spatiile din aripa Calarasi sunt goale ....

O sambata seara intr-un cinema gol o duminica dimi intr-un magazin pustiu...... prea mult...

Abia duminica seara ne-am revenit din depresie ....

Nu se mai vand belete la film de 25 de lei buc. si or sa se vanda garsoniere de 60000 E / buc. sau masini de 15000 E / buc. ?!

Saptamana trecuta vorbeam cu un partener de afaceri german... Ca e criza, ca aoleo, ca ce ne facem ... Iar eu i-am spus ca nu e nicio criza, ca de fapt ne-am intors acolo unde ne e locul... Tara cu 150 E salariu minim, 400 E salariu mediu si toate preturile tre' sa tina cont de asta... Aici ne e locul, putin in fata Bulgariei. La Berlin un apt. nou de 3 camere de 120000 E la un salariu minim de fo' 2000 E. La Berlin !

La Bucuresti, in niciun caz nu se poate asa ceva!

Doar un idiot mai poate crede asta !

Akhenaton spunea...

CUMPARATOR

Poate ai dreptate, insa cresteri sunt si probabil ca vor mai fii. Motorina a crescut la pret, gazul metan urnmeaza (daca nu s-a intamplat deja)
Pai daca energia se scumpeste nu-i firesc sa creasca si pretul la apartament sau la masini? E adevarat ca in viziunea mea nu ar trebui, ca au crescut in anii trecuti mai ceva ca Fat-Frumos.
La cate "Moluri" s-au deschis nu-i de mirare ca unele spatii comerciale (tot mai multe) stau neinchiriate.
Apropo de chirii, am un amic ce se intereseaza de inchirierea unei vile si nu se grabeste prea tare. Imi povestea ca anul trecut prin Noiembrie a vazut o vila pentru care i s-a cerut 3900 euro. Luna asta aceeasi vila, ce a stat goala toata iarna, e la inchiriat pentru 2000 euro (pret cerut).
Concluzia, cresc preturile, nu-i asa?

CUMPARATOR spunea...

Akhenaton

Benzina, gazele, au in pret fel si fel de accize, taxe...pretul e legat si de cotatii internationale .....
Greu de spus de ce au crescut. Nu prea e libera piata lor.

Dar in rest !? E suficient sa iesi din casa si sa dai o tura prin ceva magazine ca sa "simti" tristetea. Si seara cand te intorci acasa de la job, fa un ocol, treci pe langa proiectele imo finalizate si numara ferestrele care au lumina.
Sinistru ! Inspaimantator !

Akhenaton spunea...

@CUMPARATOR

Indiferent care e motivul cresterii pretului la energie el se va reflecta si pretul celorlalte marfuri.
Nu stiu cum sa incadrez stirea despre televizoarele 3D numai la "tristete" nu o pot incadra.
Stiu ce spui si sunt de acord cu tine.

CUMPARATOR spunea...

Akhenaton

Pai stirea cu TV 3D pune-o langa aia cu "s-a lansat un nou model de Porsche Panamera".

Sunt doua chestii la fel de importante pentru traiul tau de zi cu zi.

cezar spunea...

Investitorii aia de buna credinta deocamdata au lansat (verbal) anul trecut singurele 2 proiecte noi cu finisaje sub-medie, (30-40 ap.fiecare) pe care le stiu eu (undeva pe langa Vitan-Splai), la preturi de la 1200 E/mpc in sus. Asta se intampla intr-o vreme in care criza chiar se simtea (la nivelul finantarii etc).
De fapt,impartirea investitorilor in speculativi/de buna credinta e mai degraba una de ordin moral. Toti vor sa construiasca pt. a vinde, si toti vor profit cat mai mare. Adica nu 15-20 la suta, ca ala se face usor prin modalitati mult mai putin complicate.
Eu unul i-as uri pe toti la gramada, cel putin ar fi logic.

Pe de alta parte, cine a spus ca preturile imo cresc ? Oamenii implicati cat de cat in fenomen stiu ca mai intai trebue sa se dezghete tranzactiile la nivelul actual de preturi. 2010 e pierdut din acest punct de vedere, cel putin la terenuri din afara Buc.

Unknown spunea...

@Cumparator

Spatiile din Unirea din aripa splai sunt goale pentru ca spatiile respective au fost cumparate de zara.

CUMPARATOR spunea...

Zara nu are magazinul jos pe aripa Calarasi langa KFC ?

F. multe spatii goale am gasit pe etajele din aripa Calarasi.

Nu sunt f. la curent. Poate ca or fi vandute !?

Unknown spunea...

Da, Zara are magazinul de jos de langa KFC. Dar au cumparat si spatiile de pe aripa splai. Nu stiu ce vor face cu ele (ma mira totusi ca au cumparat si spatiile alea; chiar sunt curios ce or sa faca acolo).

Unknown spunea...

O intrebare referitoare la grafic: care ar fi la moi "media de pornire" in imobiliare, adica acea valoare "reala" dinaintea "take off-ului"?

Vorbim de valoarea de pina in anii 2000? Pe atunci o garsoniera in Timisoara era vreo 8000 DM (4000 de euro). Personal cred ca e nu e valoarea "reala" ci mai degraba rezultatul lipsei banilor de pe piata pe vremea respectiva (inca nu aparusera creditele ipotecare).

Atunci vorbim de valoarile din 2001, 2003 ...?

Cred ca asta e intrebarea de 100 de puncte. Altfel fiecare interpreteaza cum vrea: unii "las' ba ca vedeti voi cand scad preturile la 15000 EUR doua camere cum era mai demult" iar ceilalti "50000 eur doua camere era pretul din 2006 dinainte de nebunie si acum nu poate sa scada mai jos".

Personal nu contest graficul acesta dar cred ca descrie o evolutie pe o piata speculativa si mai putin situatia de la noi. Ce avem noi mai aparte? Faptul ca avem in general filozofie de proprietari si nu de chiriasi , faptul ca vreme de 15 ani s-a construit putin sau deloc ('90-'05)
deci oferta mica si faptul ca in aceasi perioada generatii intregi de "decretei" (unde ma includ si eu) au ajuns la maturitate (cerere potentiala foarte mare). Creditele imobiliare au transformat aceasta cerere potentiala in cerere (pseudo)solvabila si a inceput goana. Nu am date concrete dar cred ca la apartamente majoritatea achizitiilor au fost in scop personal si nu speculativ. Terenurile sunt alta poveste.

Cum vad viitorul? Daca nu crapa economia de tot, "creditacii" vor stringe din dinti si vor plati ratele caci nimeni nu vrea sa ajunga in strada cu familia... Vor fi si executari silite dar nu ma astept la un fenomen de masa. Preturile in general vor fluctua functie de preturile apartamentelor noi. Daca dezvoltatorii, care vor nu vor trebuie sa ia decizii de afaceri, cedeaza si reduc preturile vertiginos atunci vor cadea si preturile la apartamentele vechi.
Daca criza explodeaza de tot, cu somaj 15-20% pe tara, atunci dumnezeu cu mila caci probabil preturile la apartament vor fi cea mai mica problema a noastra.

CUMPARATOR spunea...

Robert

Tu deja ai vazut pe aici imparteala:

- unii zicem ca tre' sa plecam de la 350 E / mp

- altii zic ca sub 2000 E / mp n-are cum sa scada. E si ilegal si imoral

La extremele astea mai adauga si opinia unui evaluator autorizat (nu spui cine - persoana importanta!) care la un spritz "de vin" amical si off the record mi-a zis asa: "Bai baiatule, e simplu: valoarea / mp e 700 E din care scazi uzura ".

Alea noi, cu eticheta pe ele - 700 E. Cu cat sunt mai vechi cu atat scazi mai multa uzura. Daca sunt de peste 50 de ani vechime, e cu "piua". Cumperi doar daca esti prost sau arheolog.

Acu' depinde si de forul tau interior pe care din cele 3 variante de mai sus o consideri "sustenabila".

cezar spunea...

- altii zic ca sub 2000 E / mp n-are cum sa scada. E si ilegal si imoral

Exagerezi. Cine a zis asta?
Media preturilor pe nou, dinainte de criza, pe Bucuresti n-a sarit niciodata de 1700-1800. Cel mai scump proiect pe target mediu spre lux (exceptand defunctul proiect la lui Tiriac din Baneasa), si anume Asmita a vindut pentru o vreme studioul de 50 mpc cu maxim 100 k. Fara parcare :) Dupa care a scazut usor usor. La fel proiectele de la langa Carol.
Pai eu am luat la 1000 E/mp pe segment economic, prin 07, iar preturile au sarit ulterior pina la maxim 1300.
...In conditii ideale, bani ieftini, cumparatori pe off-plan etc.
Cu alte cuvinte, draga cumparatorule (ma rog), Soseaua Nordului chiar nu e Romania.

CUMPARATOR spunea...

Cezar

Poate ca am exagerat putin. Dar parca ar fi pacat s-o lasi sub 2000/mp.

Hai s-o dam la pace ! Fie ca tine 1700-1800/mp. OK !
Da' hai sa punem si 1 loc de parcare sau chiar doua, + spatiile comune + comisionu' agentiei + taxa de "rezervare". (Ai uitat ?!)

Si asa io zic ca tusham un decent 2000/mp util.

P.S.
Ce vremuri triste prietene !
Am ajuns sa ma corectezi TU pe mine IN JOS la pretul/mp.

S. spunea...

http://www.money.ro/imobiliare/standard-de-cost-mdrt-a-fixat-un-pret-de-referinta-de-385-euro-mp-pentru-constructia-de-locuinte.html

Frumos reper dupa mine:P

S. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

Cezar, noi vorbim de pretul pe mp util, ala care se foloseste in mod uzual in orice alta tara.

Tu ai dat 1500 pe mp UTIL, nu 1000. Media pe nou la UTIL a fost de peste 2000. M-as hazarda sa spun un 2500 mp util nou pe Bucuresti in 2008.

Pe construit, socotind si toata casa scarii, si nisipul din fata blocului, posibil sa ai dreptate.

cezar spunea...

Tu ai dat 1500 pe mp UTIL, nu 1000
De unde stii cota mea de spatii comune ?!

default spunea...

In spatiile din aripa calarai din unirea or sa faca breska , pull and bear si stradivarius . Adica Zara o sa isi bage tot brandu in buricul Bucurestiului.

Tufis spunea...

@cezar

Pai ai luat in cartierul latin, prelungirea ghencea, nu?

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cezar spunea...

Cartierul latin era prea scump, prea departe si nici n-avea pe vremea aia in plan parcare subterana.
Oricum, n-am vazut nicaieri, pe segmentul economic cota de spatiu platit peste mp utili de 50% . Sunt si proiecte unde terasa, care nu e nici spatiu comun nici util, e jumate din apartament.
In general, pe segmentul economic media e pe la 30%. Eu am platit 25% fix.
Pe de alta parte, de anul trecut negocierea la pret a facut sa se ia practic gratis spatiile comune. Cine a stiut sa negocieze, ma rog.

alex.dumitrascu spunea...

In multe (majoritatea) contractelor de finantare intre dezvoltatori si banci exista clauze referitoare la pretul minim de vanzare al imobilelor finantate.
Asa ca preturile sunt facute mai ales de proprietarii banilor nu de figurantii care au construit pe banii astia.
Contrar declaraiilor oficiale e evident ca recesiunea determinata de criza creditelor subprime nu e "importata", indusa de criza mondiala, ci este autentic romaneasca, asa cum au fost autentic nationale in toate statele in care s-au manifestat.
Au existat cauze comune legate de prostie si de lipsa de reglementare, iar simultaneitatea nu a facut decat sa amplifice efectele.
Fara falimente bancare care sa curete activele toxice nu este posibila reluarea cresterii.
Oricati bani s-ar injecta in sustinerea cursului, sanatatea financiara a imprumutatilor si implicit a bancilor nu poate fi sustinuta la infinit.
Pana la urma, se va recurge si in Romania la finantarea deficitelor prin curs, e calea naturala, imprumuturile externe nefiind decat un paleativ temporar si costisitor.
Mai vedeti si cum a fost la altii si veti intelege ca artificiile statistico contabile nu se pot substitui legilor economiei.
Mai multe nu spun deoarece risc sa ma intrebe vreun gigel cu cine am votat.
Da' STIU ce urmeaza.

AristotelCostel spunea...

"Fara falimente bancare care sa curete activele toxice nu este posibila reluarea cresterii."

Din pacate, pe tema asta poate discuta doar Fitch... pe noi ne infunda Ghetea. :)

Ciucuda spunea...

Adevarat.
Parca merge cu:
Ciclul Vietii
Evolutie – Involutie
Drama clasei de mijloc
Pe Starea NATIUNII: http://blog.imperiaonline.me/2010/04/14/ciclul-vietii/

cosmiX spunea...

schimbare de atitudine, se admite ca situatia e aberanta

http://media.imopedia.ro/plugins/player/player.swf?config=http://media.imopedia.ro/config/settings-12188

Anonim spunea...

Dezvoltatorii trag de timp cu vanzarile in speranta revenirii preturilor la valorile visate. Tare de tot.

Intre timp se anunta ca s-a topit bruma de revenire economica. Daca nici primavara, atunci cand? Poate la toamna, daca va fi un bun an agricol.

Dorin spunea...

http://www.capital.ro/articol/investitorii-imobiliari-de-la-tri-investments-pleaca-din-romania-134002.html

"Fondul britanic de investiţii Tri Investments intenţionează să-şi lichideze, în doi ani, toate proprietăţile rezidenţiale pe care le deţine în România, din cauza performanţelor slabe"

Adica sa vanda acum cand preturile au atins minimele si va sa creasca?
Ptiu Doamne "MARE PROSTI"

Unknown spunea...

http://www.politichii.ro/?p=1653

CUMPARATOR spunea...

"..dezvoltatorii trag de timp cat pot sperand ca preturile vor reveni la nivelul din 2008..."

Au si ei dreptatea lor. In maxim 30 de ani ne intoarcem la nivelul din 2008. Creditacii de acum isi vor fi terminat ratele la ce au cumparat in 2008 si incantati de finalizarea creditului respectiv vor vrea "encore un fois", de data asta pentru copii. Logic, strategie curata ! Am putea spune chiar "cronologic"

AristotelCostel spunea...

@io

Tovarasul ala a fost deja diagnosticat cu "turbo-trabantism".

Din putul gandirii:

Toată lumea spune că imobiliarele s-au ieftinit. În realitate, sunt mai scumpe. 95% din locuinţe sunt cumpărate prin credit bancar, aşa că suma tranzacţiei este mai puţin relevantă.

Autorul articolului Piarizda de la Adevarul

Iată ce spunea cretinul Cristian Banu alias turbo-trabant... sau invers in Decembrie 2008 şi mergi pe mâna lui:

Întrucât criza economică redevine subiect principal de discuţie în ultima vreme, reiau subiectul cu un update la articolul precedent. Între timp, au apărut şi prognozele Băncii Mondiale, destul de optimiste, care merg pe aceeaşi linie cu CNP şi guvernatorul Mugur Isărescu, indicând o creştere economică de cca 3-4%. De partea cealaltă stau Casandrele care prevestesc o prăbuşire de proporţii catastrofice.

sursa

AristotelCostel spunea...

Acelasi cretin Cristian Banu/turbo-trabant, martie 2008:

În mod cert nu vom mai avea creşteri de 50-60% într-un an ca până acum, ci cel mult creşteri similare cu cele ale veniturilor, dar a spera că se vor ieftini mi se pare o copilărie.

http://www.politichii.ro/?p=411

Mai e copilărie acum, prostane? Iso 9001 scrie pe tine... fake shit prost autentic.

POVESTIRI IMOBILIARE spunea...

:) Cum zici tu:)

Manole spunea...

Ştirea cu Tri Investments face într-adevăr toţi banii. Culmea e că oamenii ăia chiar îşi explică foarte coerent şi credibil exitul. Sunt curios dacă erau la fel de coerenţi şi atunci când au intrat pe piaţă.

AristotelCostel spunea...

@turbo

beletristule, vezi bine ca n-au scazut :)

@manole

Au argumentat decizia... nu si cum isi vor face exitul. :) Solutia "1-2 ani" o auzim de la pefeii mai prostuti. :)

CUMPARATOR spunea...

Astia de la Tri Investments .......

Au cumparat in 2009 ca sa-si faca exitul in 2010 ...... ????

Astia au terminat ASE-ul la Spiru sau cumva chiar la ASE ? Nu blogaresc si ei ? Sau or fi nimerit pe blogurile lui R. Dobrescu, trabant sau imopedia ?

AristotelCostel spunea...

No, There's No Bubble In Canada Real Estate

Anonim spunea...

@aristotelcostel
asa, si ? esti gelos ? :P
titlul e inselator, bula aia e doar in Vancouver, nu in toata Canada. Vancouverul e cel mai putin afordabil oras din Canada, si asta se stie de mult
una din cauzele "bulei" e imimenta cresterea a TVA pentru locuinte cu 5% din iulie
si de fapt nici nu stiu daca se poate chema bula, avand in vedere unicitatea orasului in lume ... aici chiar actioneaza legea cererii si a ofertei, ca nu cred ca sunt prea multi care se califica sa ia case de 1 milion cu imprumut de la banca (vezi ce am zis mai sus despre afordabilitate), majoritatea acestora sunt luate cu banii jos de asiatici

Ciucuda spunea...

De amuzament,
Oda Elenei inchinata lui Basescu pe : http://blog.imperiaonline.me/2010/04/16/oda-elenei-inchinata-conducatorului-iubit/

Anonim spunea...

http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/04/07/most.livable.cities/index.html
ia ziceti, e justificat sau nu un bubble in Vancouver ?

AristotelCostel spunea...

să fim honeşti... buloaca aia va plesni ... cu artificii

Ce-i drept, am scos 16 din 16.

olandezu spunea...

Salutari !...
Vad ca inca NU va pregatiti de impact ! Ma rog, chestie de stil...

Altceva vroiam insa sa spun ..

Mai jos un text f. misto de Plesu. Despre forumuri si forumisti . Pare off topic , dar in realitate e mai "on topic" decat multe din postarile de aici !


Enjoy ...and learn ...daca puteti ! :)

Salutari....


"Forumul nu e un ring de box, în care intri pus pe mutilarea adversarului. El nu e, de fapt, un loc al adversităţii, chiar dacă e unul al dezbaterii, al părerilor contradictorii. Ceea ce urmăreşte forumistul nu e să brutalizeze, ci să convingă. Nu să spargă nasurile, ci să reorienteze minţile. Asta se face cu argumente, cu vervă (eventual ironică), nu însă cu injurii şi ghionturi. Şi încă ceva: în piaţa publică nu te duci dezbrăcat, sau în pijama, sau nespălat. Te duci îngrijit la vorbă şi la port, gata să contrezi, gata să îţi susţii fără concesii convingerile, dar niciodată preocupat să îţi înjoseşti propinenţii sau pe tine însuţi prin gesturi şi cuvinte de ocară. E recomandabil să ştii despre ce vorbeşti, să te exprimi corect şi limpede şi, mai ales, să fii la obiect. Să nu te laşi dominat de idei fixe, de obsesii private, de instincte nedomesticite. Să combaţi idei, nu oameni, să nu-ţi iei antipatiile personale drept „principii“, nici competenţa proprie drept cristal.

Forumiştii ar trebui, poate, pornind de la schiţa de mai sus, să-şi pună, măcar din cînd în cînd, problema unei minime etici a forumului. Forumul nu e o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs. E un centru social, nu o berărie de cartier. Experienţa mea de lectură, cu unele excepţii, cărora le sînt recunoscător, nu e pe măsura aşteptărilor. Mulţi dintre forumişti sînt fie confiscaţi de o exaltată imagine de sine, fie obsedaţi de sîngeroase resentimente. Cei care îl detestă pe Băsescu scriu despre el indiferent dacă articolul pe care îl „comentează“ e despre piersici. Cei care, mutatis mutandis, mă detestă pe mine, au aerul că aşteaptă febril ocazia săptămînală de a-şi exersa ura şi umorul fin împotriva metehnelor mele pernicioase. Alţii se ceartă între ei, alţii fac paradă de cultură şi subtilitate, carenţi, în mod stingheritor, la amîndouă. Cei mai mulţi nu fac decît să se afle în treabă, cerşind un pic de atenţie, un pic de prestigiu, o ţîră de recunoaştere publică. Forumul roman se construise prin asanarea unei mlaştini. Din păcate, la noi, mlaştina e încă la suprafaţă”.

AristotelCostel spunea...

@turbo

In ultimul post am anticipat rahaturile pe care le-ar avea de masticat... "domnii"... :) ca tine.
CNP-ul s-a facut de căcat prin propria prestaţie... n-am avut nevoie de niciun ... adjectiv. :)

Ca si concluzie (pt. Costel) , un 90000 E pt. un ap. de 2 camere e chilipir si v-as sfatui sa il luati imediat (daca aveti banii evident).
Precum s-a vazut in diferse postari , pretul n-are cum sa scada, apartamentele (noi) se scumpesc din cauze de materiale, dobanzi la banca etc, iar BNR s-ar putea sa inaspreasca creditul.


Ceea ce urmăreşte forumistul nu e să brutalizeze, ci să convingă..

:) N-am urmarit o clipa... sa manipulez si nici nu fac "schimburi de idei" cu mononeuronati. Fie iti torni cenusa-n cap si-ti ceri scuze pentru prostiile pe care le-ai spus... din interes, fie ramai la nivelul tau de mizerie mica. :)

ionut spunea...

Asa ceva mai rar, plesu insusi perorand despre morala si etica...

CUMPARATOR spunea...

Vai lasatzi !
Olandezule, ne complexezi !

Ne faci sa ne simtim MAI CURAND ca niste astia implicati mai mult in afaceri, piata imobiliara, alte piete, afaceri, combaterea tzeparilor si a idiotilor ce ehxiba dorinte meschine si idei tampite, DECAT ca niste intelectuali rasatzi care ar trebui sa posteze avand in vedere perspectiva filozofic/existentiala a cuvintelor asternute precum si hermeneutica si tzinuta textului.

Alaturandu-ti-l pe Plesu si oferindu-te la pachet cu el aproape reusesti sa te pozitionezi cu mult deasupa ideilor imobiliare consacrate de clasicismul "olandez" cu care ne batem noi pe acilea. Si totodata ne oferi si un scurt eseu despre estetica uratului. E mult !

Io nu cred ca te meritam ! N-avem cum ! Esti din alt film...pur si simplu. Noi suntem prea nimicnici.

Hai ca iti mai citesc o data postul si ma culc. Pa !

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/financiar/imobiliarii-se-plang-ca-au-ajuns-la-pretul-real-si-nu-mai-ofera-ieftiniri-5962811

Ce fior rece m-a trecut, nu o sa mai am somn. Deci pana acum a fost teapa, o spun chiar ei. De acum e real. Dar daca nu sunt bani, e un fel de real imaginar.

alex.dumitrascu spunea...

E ca si cum ai visa ca visezi.
Asta inseamna real imaginar.

alex.dumitrascu spunea...

De exemplu visezi peste noapte ca vrei sa convertesti in actiuni o creanta de 150 milioane a Oltchim catre anaf, faci o declaratie publica, si cresc actiunile OLT cu 20 % in doua zile.
Asta e vis de ministru al economiei.
Realul imaginar, dar profitul e bun si facut usor.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?