miercuri, 12 mai 2010

Telegrafice

1. Dragii mei, mergeţi la munte (în România). E ieftin şi plăcut. Boierie curată.

2. Voi mai plătiţi vreun ban acestui guvern? Nu? Foarte bine. Nici nu merită, pentru că nu mai e guvernul vostru / nostru. Zilele astea ne-au dovedit că trăim într-o ţară ocupată. "Autorităţile române s-au angajat să nu promoveze legea insolvenţei personale". Daţi-mi voie să spun: treaba asta e mai gravă decât tăierea salariilor, pensiilor, pamperşilor. Pentru că tăierile alea ar fi venit vrând nevrând, fiind vorba de nişte cheltuieli pe care statul pur şi simplu nu şi le mai permite. Că erau 25%, că erau doar 10%, că se tăia "progresiv", de la cei bogaţi mai mult, de la cei săraci mai puţin, nu contează. Toţi suntem "solidari" şi arşi la buzunare în faţa crizei. Asta e. E criză! Ne loveşte pe toţi! Însă refuzul asumat al dreptului la insolvenţă al fiecărui român arată de fapt ce sunteţi / suntem pentru indivizii ăştia: nişte sclavi. Şi ne dovedeşte că guvernanţii actuali nu guvernează în interesul românilor, ci în interesul ălora care îi plătesc. De fapt, ţinând cont de apetenţa lor pentru manele, nici nu e de mirare, filozofia de viaţă a maneliştilor fiind: cine dă banul pune muzica! Ori, cine le-a dat lor banul anul trecut? Băncile!

Oare exagerez dacă spun că putem vorbi de un nou pact de tipul Unio Trium Nationum? Băncile, FMI şi clasa politică (toată clasa politică, inclusiv PSD-PNL, nu numai Băsescu şi PDL-ul) pe de o parte, şi românii pe de alta. Ăia fac pacturi şi proştii de români îşi vor rupe spinarea până la adânci bătrâneţe pentru că au avut inocenţa de a visa când erau tineri.

3. Se pare că piaţa imo abia se stabilizase. Mă rog, aşa cum remarcă autorul, "anul trecut nu exista Prima Casă" (fără PC numărul tranzacţiilor ar fi fost tot pe minus). Zic "se stabilizase" şi nu "s-a stabilizat" pentru că, în mod normal, recentele măsuri anunţate de Băsescu - reducerea drastică a salariilor bugetarilor şi eliminarea subvenţiilor la încălzire - nu pot duce decât la:

  • default masiv: bugetarii creditaţi vor fi în imposibilitate de a-şi mai plăti ratele, iar creditacii - fie ei bugetari au ba - care mai mizau pe ajutorul părinţilor s-ar putea să aibă o surpriză urâtă cât de curând;
  • prăbuşirea cererii de credite: păi dacă 30% din salariaţii din economie îşi vor vedea salariile aşa de drastic tăiate, ne putem aştepta la cel puţin 30% prăbuşire a cererii de credite;
  • aruncarea pe piaţă a numeroase proprietăţi cu scopul unei capitalizări rapide şi disperate: până acum exista teoria că un apartament "nu cere de mâncare". Să vedem de acum încolo, când fiecare sută de lei economisită s-ar putea să însemne enorm pentru multe familii! Sunt 100% sigur că mulţi bugetari vor găsi brusc prin ... arhiva familiei un apartament care zăcea degeaba, nefiind nici măcar închiriat, şi care ar fi numai bun de valorificat.
  • ... aşadar, o nouă destabilizare a pieţei.
Chiar dacă, aşa cum se aude, măsurile anunţate de Băsescu nu vor putea fi aplicate, fiind în esenţa lor ilegale, cel puţin eliminarea subvenţiei la încălzire va putea fi aplicată fără probleme, ceea ce înseamnă că anumite efecte tot vor fi pe piaţă. Chiar şi din perspectiva pieţei chiriilor, ne putem întreba: vor suporta chiriaşii mărirea costurilor de întreţinere? De unde bani? Oare nu vor fi forţaţi proprietarii să accepte chirii mai mici pentru ca locatarul să-şi poată plăti întreţinerea? Şi dacă da, atunci chiriile mai mici nu vor duce automat la o scădere a valorii de piaţă a locuinţelor?

4. Hubble mă invită să fac un remember cu "tot creşte". Tot creşte prostia din capul celor care ne guvernează, dar ca să fim drepţi iată care zic eu că au fost cele 4 greşeli majore care ne-au adus astăzi la colaps:
  1. ianuarie 2008: BNR s-a încăpăţânat "să apere leul", în loc să-l lase încă de atunci să treacă de 4,2 /euro (sau chiar mai mult). Consecinţe? Deficitul comercial a continuat să crească agresiv, creditarea a continuat să crească agresiv (până la căderea Lehman Brothers din septembrie 2008) iar indicatorii economici (în speţă, PIB-ul) au continuat să se umfle aşa cum umfli un balon: cu aer.
  2. toamna 2008: beţia electorală care a dus la măririle aiuritoare de pensii, lefuri, indemnizaţii, alocaţii etc. etc. etc. Să ne reamintim, vă rog, că în plină criză mondială marii economişti de la PDL îşi făceau programul de guvernare prognozând o creştere economică de 6% pentru 2009, deşi erau evidente semnele că dezastrul se aproprie de graniţele României: piaţa imobiliară începuse să scârţăie rău de tot, vecinii noştri (ungurii, ucrainienii, balticii) cădeau ca seceraţi de gloanţe etc. Astăzi ăştia încearcă să dea vina unii pe alţii, dar adevărul e că toţi au fost iresponsabili: PNL-ul care guverna efectiv, PSD-ul care făcea joc de glezne în parlament, PDL-ul care se pregătea să ia puterea şi, mai presus de toate partidele, Zeus însuşi care declara ritos că resursele pentru mărirea salariilor profesorilor cu 50% "există".
  3. martie 2009: amânarea restructurării cheltuielilor statului şi accesarea mega-împrumutului FMI. În mod normal nu era nevoie de împrumut, nici măcar ca "plasă de siguranţă", raţionalizarea cheltuielilor publice fiind o măsură suficientă pentru a traversa criza. În urmă cu un an exista răgazul necesar pentru a concedia 100.000 de bugetari, pentru a crea un sistem transparent de achiziţii publice (mai ales că partidele din coaliţie aveau 70% din parlament) etc. În loc de asta, coaliţia a preferat să practice o retorică a suspiciunii reciproce şi să împrumute bani din afară pentru a susţine nivelul nefiresc de cheltuieli, care nu-şi mai avea corespondent în starea economiei. Şi asta dintr-un singur motiv: oricine ar fi tras primul glonţ ar fi fost acuzat de partea cealaltă că e unicul vinovat pentru înrăutăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei, ceea ce ar fi dus cu siguranţă la pierderea alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului.
  4. iunie 2009: Prima Casă. Asta a fost ultima şi cea mai mare prostie făcută de guvernanţi. Nu mai insist cu explicaţiile. Cert este că azi, la aproape 1 an de la lansarea acestui program idiot, se vede cu ochiul liber că nu a impulsionat nici industria construcţiilor, nu a creat nici locuri de muncă şi nici nu a avut efectul scontat, multiplicator, în economie. În schimb PC a făcut imposibilă aşezarea pieţei imobiliare pe nişte baze normale, a amânat (cu cel puţin 1 an) corelarea preţurilor cu veniturile populaţiei şi cu potenţialul economiei şi a contribuit direct, prin îngheţarea preţurilor la un nivel nefiresc, la pierderea a mii de locuri de muncă din imobiliare şi din sectoarele adiacente (decoraţiuni, curăţenie, materiale de construcţii etc.). Până la urmă metrul pătrat în România tot va ajunge să coste atât cât e cazul, doar că o va face cu cel puţin un an întârziere. Miile de şomeri din imobiliare ar trebui să-i mulţumească domnului Boc pentru treaba asta...

88 de comentarii:

Starea NATIUNII spunea...

Care sunt reactiile si mesajele care le transmit copii … parintii si bunicii nostrii, conducatorilor, cu privire la masurile draconice care vor urma de la 01 iunie 2010?
Imaginile graiesc mai bine in aceste vremuri tulburi pentru popor:
Pensionari si Bugetari – Uniti-va

Clodi spunea...

lcand se imparteau banii la sfarsit de an ca si bonusuri in sistemul bugetar era bine? Cand privatii au dat afara 300k angajati ca sa reziste era bine pentru bugetari?
Stiu ca generalizez dar parca nu imi pare asa rau de ei...maar de si-ar schimba atitudinea aia de prin primarii...Noroc cu sindicatele ca aveti putere altfel era vai de voi. Mergeti la privat daca sunteti asa valorosi!

CUMPARATOR spunea...

Corect !

Anul 2009 a fost an electoral. Adica an pierdut. Daca se secerau acum un an vreo 500.000 de bugetari, daca se reforma atunci invatamantul, daca se evita P Casa, daca se executau garantiile, daca nu se lua imprumutul FMI,...acum eram departe.
Macar daca s-ar actiona chiar si acum in 2010, am avea o sansa pt. 2011, 2012. Dar vad ca o dau iar in balarii ....CES, consultari cu sindicatele ....

elzorab spunea...

eu o singura treaba nu pricep. locuiesc in state intr-o casa de 200 mp iar incalzirea pe timpul iernii ma costa jumate cat incalzirea unui apartament de 100 mp pat5ati in romania, asta in conditiile in care venitul mediu al unui american este de zece ori mai mare decat al unui ro,aman. ce nu pricep eu eu cum reusesc romanii sa aiba cele mai ridicate costuri de productie ale agentului termic in conditiile in care salariile celor ce muncesc pentru a-l produce este de zece ori mai mic.

nu acordarea subventiilor produc paguba ci jaful organizat din sistem , salariile si profitul clientelei politice angajate in sistemul respectiv.

cum poti justifica costul cu incalzirea la acelasi nivel sau mai mare decat salariul mediu pe economie? mie asta imi pare aberant in romania. sa dai un intreg salariu pe incalzire. daca traducem asta in limbaj american, ar insemna ca eu ar trebui sa platesc, tinand cont si de suprafata, undeva pe la 4000 de dolari pe luna pentru incalzire. aberatii absolute, nu-mi vine sa cred....

Anonim spunea...

manole, esti cam extremist si incorect in legatura cu legea falimentului personal. exceptand ansamblurile noi, in clipa in care romanul se angaja sclav la banca si platea suta de mii de euro pe un apartament ceausist nu tot in buzunarele unui concetatean de-al vostru se duceau banii aia ? eu nu zic ca nu-s vinovate si bancile de situatia in care s-a ajuns, dar hai sa nu le scoatem doar pe ele vinovate. penultimii participanti din aceasta schema ponzi imobiliara romaneasca au avut si ei de castigat, ca si finantatorii (bancile), daca nu cumva ei au fost principalii castigatori, avand in vedere ca un apartament cumparat cu 2 lei la revolutie se vindea pe varf de bula si cu de 20 de ori valoarea de cumparare. ori din cate imi amintesc dupa un credit de 20 de ani banca incasa cel mult inca o data pretul apartamentului, adica un profit de 100%. ori 100% e mult mai putin decat 1900%
chiar sunt curios daca stie cineva care e valoarea tranzactiilor pe varf de bula la apartamente vechi versus cele noi
plus ca daca matale ai avea banii depusi la o banca care ar da faliment deoarece debitorii au intrat in faliment nu stiu cat de bucuros ai fi

Manole spunea...

Canadiene, conform actualelor prevederi legale băncile te pot urmări şi-n gaură de şarpe după ce te-au executat silit, dacă execuţia silită nu le acoperă pierderea. Suntem în plin Ev Mediu şi guvernanţii noştri şi-au luat angajamentul că ne vor ţine aici.

ionut spunea...

De ce si-ar tine cineva banii in "banca", institutie care e in orice moment insolvabila?

alex.dumitrascu spunea...

Sa-i zica cineva lu' canadianu ca numai prostii isi tin banii in bancile romanesti, sau cei care au mai putin de 50.000.
Ultima gaselnita cu impozitarea dobanzilor si cu accesul anaf la conturi a provocat o hemoragie de retrageri si de transferuri de care vad ca nu vorbeste nimeni.
Capitalul fuge de prosti.

Anonim spunea...

@alex
exemplu subsemnatul, mi-am mutat capitalul intr-o tarisoara mai sigura

UJohn spunea...

@Manole

Problema e ca o banca te cauta de bani si-n ... gaura de sarpe CHIAR DACA SI-AU ACOPERIT pierderea. Cauta pe goagal "dobanda legala" si vezi cum.

ionut spunea...

Si sa mai spuna cineva ca:
- economisirea inseamna acumulare de capital nu de "hartii"
- capitalul nu-i acelasi lucru cu banii

mobutu spunea...

fain articol, mi-a adus aminte de the good old times.

Anonim spunea...

@manole
comentariul tau nu schimba cu nimic datele problemei. n-are rost sa dezvoltam subiectul aici, dar nu mi se pare corect ca din 3 participanti la o tranzactie (creditor, creditat si smecherul care a castigat) cel mai vinovat sa-l scoti pe creditor, cand cel mai castigat e smecherul care a vandut pe varf de bula. sunt curios daca, continuand in spiritul dreptatii sociale pe care se pare ca il ai, ai fi de acord cu confiscarea banilor de la smecherul care a vandut cu profit 1900% ... nu stiu de ce banuiesc ca nu prea ...

cezar spunea...

1. Dragii mei, mergeţi la munte (în România). E ieftin şi plăcut. Boierie curată.

Ieftin, cam cat? De fapt unde ai fost ?

cris spunea...

off topic:
de cateva zile nu mai pot intra pe blogul http://www.realinromania-blog.com/, mai are si alcineva probleme sa-l acceseze?

ionut spunea...

@crisdim27

Buna incercare :-)

Miorlau Pufos spunea...

Ce nu inteleg este cum de nimeni nu a sesizat (inca) asta:

XAU/RON la 04.01.2010: 104,1843

XAU/RON la 13.05.2010: 132,0326

De ce imi miroase mie ca lumea scoate bani din banci si se napusteste pe aur? Cam mare variatia intr-un timp atit de scurt.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@ionut
se pare ca te-ai luat aiurea de crisdim27
http://www.realinromania-blog.com/i-apologize-but-i-thank-you-as-well/

Kiko spunea...

Fain articol Manole, ca intotdeauna. Complimente!

Intr-adevar, falimentul personal trebuie sa fie posibil, faptul ca jmecherii au vandut la preturi de balon e si vina creditorilor care au permis sa se participe la dezmat, deci trebuie sa-si asume riscul.

Oricum, e tare Base al vostru ca are curaj sa taie in halul asta, nu ca si ceilalti, care continua sa acopere problema cu noi si noi datorii. Pt ca, sa fim seriosi, duminica trecuta au salvat din nou bancile Franceze si nu Grecia. Oricum, bluff-ul nu a tinut prea mult, cum zicea cineva mai sus, uitati-va la aur ...

Anonim spunea...

again @manole
abia acum ti-am citit si restul articolului, ieri ma oprisem doar la punctul 2, dar azi am citit si 3. si sincer sunt in ceata total. deci sa inteleg ca faptul ca vor scadea chiriile si valoarea apartamentelor e naspa ? disparitia cererii de credite e naspa ? si in general, destabilizarea pietii IN JOS e naspa ? pai pana acum urla toata lumea ca piata e supraevaluata, acum incepeti sa urlati ca ar fi subevaluata, sa inteleg ca piata a trecut prin punctul optim ca intercity-ul prin halta ? wtf ?

ionut spunea...

@canadianu

Nu "m-am luat" deloc de el. La adresa indicata de el e blogul grecului ilias care n-a avut nici o problema de accesare! :-)

Pe de alta parte @crisdim27 e un... "profil nedisponibil"

Miroase a spam...

Cum ii cresc eu traficul (nr de vizitari) lui manole? Intru pe blogul lui aristotelcostel si anunt:
De cateva zile nu mai pot sa intru pe blogul lui manole. Mai are cineva problema asta? Ce crezi ca se va intampla?

cris spunea...

in cer scuze de confuzia creata cu comentariul meu nevinovat;
numele meu e cristina, am 30 de ani
si urmaresc zilnic cateva bloguri economice avand o fff mica afacere;
mi-am permis sa cer ajutor in acest loc vazand ca blogul respectiv este in blogroll;
daca comentariile mele vi se par ciudate, va rog sa tineti cont ca e a doua oara in viata cand postez un comentariu pe internet

AristotelCostel spunea...

... telegrafice:

If you're not out of debt by now, you're about out of time.

... If you're wondering if you have enough liquidity to survive you don't.

Cezar, iti place supa? :D

Anonim spunea...

@ionut
avand in vedere ca grecul e deja in blogroll-ul lui manole interventia cristinei mi se pare inutila doar pentru a atrage vizite, dupa cum presupui tu
@cristina
nu-i baga in seama pe toti

Flavian spunea...

Pufoaso, unii au sesizat "problema" cu aurul de vreme buna. Vezi aur, ferme si energie pe care le recomandam insa din vara lui 2008, inainte de prabusirea Lehman. Mai vezi si: Ce sa faci cu banii ? Sau asta: Lamuriri despre dolari si aur

Imi aduc aminte ce spuneai insa tu acum nici jumate de an: E in "incalzire" bula aurului si probabil cea cu terenurile agricole, din care probabil niste baieti vor sa-si faca exitul in mod rezonabil. Ti-ai schimbat intre timp opinia ?

Flavian spunea...

Cu un trilion de noi hartiute aruncate in joc dupa ce acum un an europenii ii criticau pe americani pentru TARP-ul din toamna lui 2008, materialul de mai jos a venit la fix. E unul din cele mai bune si actuale documentare aparute in ultima vreme ce vorbeste despre soarta dolarului, a euro si a evolutiilor monetare viitoare. Nu ratati minutul 20. Have fun... :)

MELTUP

Da, stiu ca unii s-au saturat de Gerald Celente, Peter Schiff, Ron Paul, Marc Faber sau Jim Rogers. Ii considera pesimisti si prefera in schimb sa asculte tot felul de economisti sefi, de experti, analisti, nobelisti si alti “-isti” pe care mass-media continua sa-i bage in seama. Iar respectivii ne tot repeta ca inca mai putem "salva situatia" si propun tot felul de metode pentru a realiza asta.

Stiti insa care este diferenta intre cele doua categorii ? Primii vorbeau de criza economica si de fenomenele actuale INAINTE de producerea lor.

Razvan spunea...

Asta cu aurul nu a prea intuit-o foarte multa lume dar, se pare ca situatia se schimba. Pana si blogerii care ziceau ca e bascalie vad ca au ajuns la concluzia ca nu este chiar asa. La fel ca si tine preconizam desfasurarea actuala care inca nu a ajuns la sfarsit. Este absolut logic si era previzibil ca mare parte dintre oamenii cu banii si cu amintiri din alte crize se vor dirija spre aur cand vor vedea ca bursele evolueaza haotic si contrar celor mai elementare percepte economice, ca sa nu mai pun la socoteala tiparnitele suprasolicitate US,UE,JPN,CN etc. Aurul este usor transportabil, foarte lichid pe orice piata, se cumpara fara acte si fara intrebari, nimeni nu stie ca il ai, poate fi pastrat in orice conditii deci investitia perfecta pe timp de criza. De ce sa ma obosesc sa-mi ascund banii in te miri ce paradise fiscale facand tot felul de scamatorii cand ii poti ingropa elegant in fundul gradinii asteptand vremuri mai bune.

Flavian spunea...

Da, ai dreptate cand zici ca o parte din cei care luau la bascalie povestea cu aurul au inceput sa-si schimbe parerea.

Insa acestia am impresie ca se vor pacali din nou in momentul extrem de probabil in care aurul va cobora o vreme odata cu bursele in momentul in care se va strica jucaria.

Daca decuplarea aurului de burse nu va avea loc inainte de prabusirea acestora, scenariul se va desfasura cel mai probabil dupa motto-ul "prin deflatie catre hiperinflatie"... :)

Razvan spunea...

Pai jucarica e stricata gata, a inceput sa se dezumfle balonu si la chinezi, numai ca la ei preturile la case au cazut cu vre-o 25% in doua trei luni, deci sa vezi foc de artificii si puscatori chinezesti. TARP-ul european va fi o frectie la picior de lemn, luam banii de la popor sa-i dam la banci ca fara ele nu vom putea trai (sanchi), reducem salariile poporului sa platim credite faraonice si dobanzi astronomice, poporul nu va mai consuma decat papica si strictul necesar, scad incasarile si tot asa. Iar cand toate nenorocirile astea americana, europeana si chineza se vor intalni va fi interesant. Este posibil sa mai dureze zic eu cel putin un an daca nu mai bine, pentru ca lumea nu vrea sa vada realitatea, toti prefera sa se ascunda dupa deget si sa-si spuna ca vad luminita de la capatul tunelului, ca america a iesit din criza (pe hartie evident dar au ajuns la 40de mil. de sarmani care primesc food stamps, halal recovery) ca Germania nu stiu ce, ca Franta la fel. E ca-n piesa aia a lu Parazitii, minte-ma frumos, parca le-a luat dumnezeu mintile la toti. Singurii lucizi sunt batranii care au mai trecut prin asta, bunica mea care are aproape 90 de ani mi-a explicat si razboiul, criza de dupa, foametea, devalorizarea monetara si cate si mai cate iar ciclul se pare ca se va repeta. Stiu ca pare foarte ciudat dar batranii astia care au trecut prin toate vicisitudinile istoriei, la anii lor au o gandire economica mult mai sanatoasa decat invatatii, espertii si comentatorii pa trend.

Ciucuda spunea...

Eu zic BASTA !!!

19 MAI - Soseste ziua Socotelilor !
Ziua in care cerem socoteala conducatorilor:
http://blog.imperiaonline.me/soseste-ziua-socotelilor.html

Un filmulet promotional al protestelor care vor urma.

Starea NATIUNII spunea...

Ziua in care cerem socoteala conducatorilor:
19 MAI - Soseste ziua Socotelilor !

Un video de promovat.

limestone spunea...

Pt Ciucuda & Starea natiunii

Sunteti bugetari pe faras ? Au muncit privatii sa va tina in spate pana acum iar acum nu se mai poate ?
Iar vreti sa faceti rascoale cumplite cu zece pensionari ?
Dupa mine ori sunteti bugetari romani treziti din somn si trimisi la munca, ori asistati sociali scosi din perfuzii si intrati in agonie..
Sorry ,eu muncesc la privat, am treaba pe 19, nu pot sa particip..

AristotelCostel spunea...

What the 1979-80 gold bubble looked like

@limestone

bOC-ul tau nu e in stare de nimic. Va creste taxele, iar tu vei parasi mediul privat de la Palatul Victoria... tarat de cravata. :P

limestone spunea...

Costel & Aristotel

Tu nu te inseli prea des dar cand o faci, o faci cu grandoare.
Cravata nu port decat la nunti. De obicei sunt imbracat cu casca de protectie in cap, salopeta si cizme cu metal in bot. Privatul pentru care lucrez eu se inchina la Alah si sta intr-adevar intr-un palat dar palatul e in desert..

Daniel spunea...

Pentru Ciucuda si Nestarea Natiunii

Ce s-a intamplat, s-a taiat al 13-lea salariu? S-a taiat prima de muraturi ? Vai ce tragedie !

AristotelCostel spunea...

Real estate bublimaniaci

"In fact, there is no real choice here. You have to buy now as much as possible. It is your f$cking last chance. It's now or never..."

... bulbi de lalea.

Akhenaton spunea...

@AC

Iti cam lipseste carnea de tun. :))
Pai totul in jur e o bula speculativa? Nici macar un domeniu n-a ramas neatins?

Flavian spunea...

Hehe, pentru mine tot dolarul ramane cel mai tare balon... :)

Care s-a tot desumflat el pe ici pe colo in ultima suta de ani incoace, dar inca n-a facut poc de tot.

Anonim spunea...

@ionut

De ce mi-as mai plati impozitele la stat, institutie in orice moment insolvabila?

Le platesc dar... pentru ce?

Anonim spunea...

Ar fi interesanta o discutie legata de raportul E/$ si cum va afecta romania.

Flavian spunea...

Romania e mai apropiata de E decat de $. Cat timp va mai exista E si un BNR care sa tina cursul in lesa, RON-ul va impartasi soarta acestuia. Lucrurile vor deveni mai interesante daca benerel va ramane in pana de cash si va fi nevoit sa lase cursul liber.

Dar FMI va incerca la fel ca si pana acum sa impiedice asta. Stiind ca un RON devalorizat puternic fata de Euro ar pune in pericol ratele si bancile oricum subrede din austria sau grecia care activeaza la noi.

Pentru chestii mai serioase, recomand din nou calduros documentarul: MELTUP

cosmiX spunea...

@flavian : merci foarte frumos,

ii incredibil cate fenomene comune sunt in SUA si in RO

documentarul poate avea efecte secundare constand in depresie, dar detasat, cred ca trage un semnal de alarma

qwerty spunea...

@Flavian

"aur petrol si ferme"

"3 negrii mititei au fost la război

1 a fost împuşcat si-au rămas doar 2"

Cine a impuscat petrolul, sau petrol nu mai recomanzi?

Cate kile de aur ai cumparat?

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

cosmiX - cu placere

qwerty - s-a ieftinit benzina si n-am observat eu ? Sau ai cumva vreo masina care merge cu apa ?

Aurul nu se cumpara la kilogram. Da, am mai auzit ca un vagon de aur in desert nu valoreaza cat un pahar de apa. Motiv pe care am recomandat aur PE LANGA combustibili si hrana.

Dar nimeni nu mi-a raspuns la intrebarea: cat valoreaza un vagon de dolari in desert ?

Pe mine ma distreaza cei care mai considera aurul o bula. Sunt sigur ca cei din Zimbabwe se tot uitau cum creste pretul aurului lor zicand: bula dom'le.. e bula.. ce naiba...

Ah, Zimbabwe nu se pune ? Dar Argentina ? Tot nu e suficient ? Nu poti compara imperiul american cu o biata tara de mana a treia ? Hai sa ii comparam cu un alt imperiu atunci. Unul care a facut poc destul de recent. Ce zici de cel rusesc ?

In exemplele de mai sus, inlocuieste moneda tarilor respective cu dolarii sau euro. Pune apoi aurul in locul dolarului ca sa vezi ce se intampla cand crapa americanii sau imprima europenii trilioane. Asta ca sa-ti faci o prima idee ce inseamna FIAT money raportat la singurele monede ce vor ramane solide. Adica metalele pretioase. Iti pare cunoscut ? Probabil pentru ca seamana cu graficul de aici: Lamuriri despre dolari si aur

Si ca sa vezi chestie, cu cateva grame de aur poti azi sa te imbraci si sa mananci cateva zile la fel cum o faceai acum un secol. Cu cativa dolari de acum o suta de ani nu mai poti decat sa iei cateva suluri de hartie igienica. Asta daca n-a dat faliment banca la care ii bagasei...

AristotelCostel spunea...

Pai, daca tu numesti balon pe dolar pierderea a 95% din puterea de cumparare, cand se sparge balonul... treci pe aur? :)

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CUMPARATOR spunea...

http://www.zf.ro/companii/falimentul-unui-bloc-de-locuinte-trei-etaje-de-beton-pentru-datorii-de-33-milioane-euro-6132557

CUMPARATURILE OFF-PLAN = apogeul cretinismului investitional imobiliar

Flavian spunea...

AC - balonul dolarului s-a tot desumflat in ultimul secol. Asa a ajuns dolarul la doar 5% din valoarea pe care o avea atunci, in timp de aurul si-a pastrat-o intreaga.

Iar acum ne apropiem de pasul final. Momentul in care balonasul va face poc de tot si vom trece de la cei 5% ramasi la .. zero... :)

AristotelCostel spunea...

... acum vorbesti de balonul din 1910... bine...

AristotelCostel spunea...

Acu' 2 ani am citit un articol perfect... similar. Da' cred ca era vorbe de case, ma rog, nu mai tin minte.

Akhenaton spunea...

Pe Antena 3 statea scris ceva de genul: "5 miliarde de euro datoreaza bugerarii bancilor, cum vor plati?"
Eu ma intreb: numai atat?

cezar spunea...

Eu ma intreb: numai atat?

Adanca intrebare.

Anonim spunea...

@flavian
Pai hai sa discutam despre aur. De unde sa cumpar si cum sa-l valorific peste tz ani?

Exemplu: merita sa-l cumpar cu acte de la BNR + TVA sau de pe piata neagra (sa zic din turcia sau emirate). Si cine imi da pe el peste 20 de ani macar 75% din pretul de piata la data respectiva din viitor?

@cezar
Mai traiesti? Ce ai zice sa-ti faci un remember cu postarile tale in genul AC. Un fel de harakiri :-)))

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cezar spunea...

Pentru a discuta despre aur, ar trebui sa dispuneti de bani. La sub 50 k E discutia devine indecenta.

Mai traiesti? Ce ai zice sa-ti faci un remember cu postarile tale in genul AC. Un fel de harakiri :-)))

Din pacate, dupa trafic/comentarii, am impresia ca unicii/unicatele de pe aici au renuntat la aflarea in treaba, concentrandu-se pe supravietuirea zilnica. 300 E/mp, decesul speculantilor etc etc raman, fiind idealuri de cand lumea, insa interesul individual primeaza.
In plus, cand 500 E pe luna devine un salariu atragator , datul cu parerea e cu adevarat un lux :)

Anonim spunea...

@cezar
Corect 500E salariu atragator precum corect si cu disperatii care mai cer cat ii mai tin puterile 1000E pe metru patrat. Sa dea Domnu sa nu exprimam in curand preturi de vanzare pe saci cu fasole sau lazi de bere.
Doar cateva noi motive daca n-ai auzit:
- taierea subventiilor la gigacalorie si revenirea la incalzirea cu butelie
- impozite progresive dupa functii cu derivata bogat pozitiva
Dar in fine, mai vine o transa de la FMI si ne mai imbatam cu putina apa rece.

Akhenaton spunea...

@Cezar

Nu stiu cat de adanca fu intrebarea mea de acum cateva zile, insa stiut fiind faptul ca in Romania "clasa de mijloc" e formata in principal de bugetari, la o datorie privata de cateva zeci de miliarde, numai 5 sa fie din cauza lor (a bugetarilor) mi se pare o suma mica. Poate ca ma insel.

"Din pacate, dupa trafic/comentarii, am impresia ca unicii/unicatele de pe aici au renuntat la aflarea in treaba, concentrandu-se pe supravietuirea zilnica."
Ar trebui sa inteleg ca atunci cand nu postezi comentarii pe aici ai o problema cu inchirierea spatiilor locative din dotare, respectiv cu supravietuirea zilnica? Asta fu mai inalta, asa ca pentru tine? Cat mai e apartamentul in Prelungire, la inchiriat, asa de amuzament?

Am avut ocazia sa vorbesc cu cativa avocati integrati in ceea ce pe drept cuvant se poate numi clasa medie. Ei sunt de parere ca spre finalul anului un apartament de 3 camere confort 1 intr-un cartier muncitoresc o sa ajunga spre 35-40k la oferta.
O fi mult? (inca una adanca).
Faptul ca judeci oamenii dupa nr de postari, sau dupa pretinsele venituri, sau dupa nr de mp detinuti nu te face nici mai frumos, nici mai destept.
Esti amuzant, atat timp cat reusesti sa contrezi elegant. Tu ai reusit deocamdata.

Asept viitorul care sa ne dovedeasca de e mai bine cu cash sau nu.

AristotelCostel spunea...

@ultimul... retardat imobiliar

Nu te simti... stingher pe aici?

CUMPARATOR spunea...

@Aristotel

Robert - Nobila Casa. Are si blog...

qwerty spunea...

@Flavian

"qwerty - s-a ieftinit benzina si n-am observat eu ? Sau ai cumva vreo masina care merge cu apa ?"

Pai asa zi ma, ca vorbeai de benzina si nu de petrol, trebuia sa zici: aur/benzina/ferme.
Intre noi fie vorba benzina nu s-a ieftinit ca si petrolul din cauza cursului leu/dolar si accizelor (apropo, daca cumparam acum 2 ani benzina si o vindeam azi, ce profit as fi facut?).

Orice idee de investitie e buna intr-un anumit moment,singura ta idee e "aur/benzina/ferme la orice ora din zi si noapte, ca tot creste" .

Ai zis de dolar ca s-a depreciat cu 95% in 100 de ani si ca aurul si-a pastrat valoarea (corect si atentie, aurul este un instrument de PASTRAT valoarea pe termen lung).
Ce nu vrei tu sa intelegi e ca orizontul tau de timp pentru investitii NU e de 100 de ani ci probabil de 20-30-40 de ani, timp in care aurul (ca si actiunile) pot fluctua destul de puternic(de obicei in sens contrar :) ).

In fine, sfatul tau de a cumpara aur e tembel:

- ne sfatuiesti sa cumparam aur dupa un raliu urias, cu alte cuvinte esti leit cu cei care tipau sa intram pe bursa la varful bulei
- vorbesti despre pastrarea valorii constante a aurului pe 100 de ani in timp ce a cumpara aur inseamna cel mai probabil instrumente gen futures (3 luni/6 luni....)

Anonim spunea...

@querty. flavian
Eu incerc sa intuiesc o bruma de utilitate in toata discutia despre aur. In conditiile in care nu poti avea baza in asigurarile de pensii atat de stat (datorita deficitului fondului de pensii) cat si private (posibile falimente stralucitoare in viitor), nu poti sa-ti strangi bani la saltea (in E sau $) pe 20-30 de ani deoarece nu stim ce surprize aduc viitorul si chiar vestitele investitii imobiliare pot fi capcane (istoria poate aduce nationalizari sau cresteri mari de impozite), va intreb, cum sa ne asiguram un trai decent pentru vremuri mai grele dupa 50 de ani cand sanatatea poate juca feste sau valoarea noastra de piata ca angajati poate scadea din diverse motive?

Aurul poate fi o solutie. Problema este cand sa cumperi, cum si ce sa cumperi astfel incat pe perioada lunga sa recuperezi valoarea lui (macar 75%). Ce parere aveti de monedele cu valoare numismatica batute de BNR luate cu acte in regula ?

Anonim spunea...

Cunosc un caz de divort dupa executarea silita a unui apartament de 100kE. Datoria dupa executare a devenit 60kE si s-a impartit frateste 30/30kE. Daca domnul (cu salariu mai maricel) isi poate achita datoria prin tragere din salariu (si banuiesc o actiune a unui gentelmen de minimizare a pierderilor), doamna (somera) e free (aviz celor ce prefera o doamna bine cu zestre negativa). Pont: daca luati o astfel de doamna in casatorie nu faceti contract prenuptial pentru asumarea datoriei.
Trist dar adevarat!

qwerty spunea...

@Hubble

Aurul poate fi o optiune daca il cumperi pe bune (nu contracte la bursa) si daca apoi ai o piata lichida in care sa-l vinzi -- incearca sa vezi daca poti cumpara aur in Romania si la ce pret si daca-l poti vinde si la ce pret.
Nu vad un moment in care sa platim direct in aur, nici macar in WWII cu inflatia de atunci nu se platea in aur; fii convins ca intr-un scenariu descris de Flavian nu o sa poti merge la piata sa cumperi zarzavaturi cu aur (pentru asta e nevoie ca TOATA lumea sa foloseasca aurul ca si moneda).


Strict la intrebarea ta: daca ai bani si vrei sa-i investesti poti sa-i tii SI depozite in euro SI in dolari SI in actiuni (daca orizontul tau de timp e mai mai mare(>20 de ani) si daca am avea o piata bursiera matura) SI in aur (in anumite conditii).
Nu stiu in ce domeniu lucrezi, dar poti investi si in tine ca sa-ti pastrezi valoarea de piata dupa 50 de ani.

alex.dumitrascu spunea...

Aurul e mijloc de tezaurizare eficient numai daca circula ca modeda, fizic sau sub forma de moneda cu acoperire integrala in aur.
In rest e o poveste, trebuie sa-l dezmagesc pe flavian
Daca e cotat in dolari sau euro sau mai stiu eu ce e chiar mai volatil decat monedele in sine.

Flavian spunea...

Baieti, cei care mai au nelamuriri in privinta achizitiilor recomandate de mine pot sa arunce un ochi aici: Lamuriri despre dolari si aur

Vedeti graficul atasat si apoi cititi nitzel si scenariul prezentat aici: Prin deflatie catre hiperinflatie

Asta pentru ca am repetat deja raspunsul la intrebarile respective de prea multe ori: Ce sa faci cu banii ?

Andrei Stroiescu spunea...

@Flavian

Zic si eu sa nu tac. E cred ca pe cei mai multi ii doare acum sa afle raspunsul la intrebarea: "Cum sa faci bani?" si mai putin la "Ce sa faci cu banii?" Poate de aceea uneori dai impresia ca esti cumva rupt de realitate, si ca o consecinta... ignorat. Fara intentii jignitoare.

O zi buna.

Dorin spunea...

http://www.curierulnational.ro/Specializat/2010-05-27/Preturi+incredibile+in+Bulgaria+-+Apartamente+de+lux+la+24.000+de+euro

Anonim spunea...

Poate a trecut neobservata modificarea codului fiscal de la 1 iunie si ma refer la impozitul pe locuinte:
- pt a doua locuinta imp se majoreaza cu 30%
- pentru a treia cu 100%
- pentru 4+ cu 200%
Exceptie se face in cazul in care este inchiriata.

Cum va afecta asta piata imobiliara? Mai bine zis cu cat pentru ca sensul nu se mai pune la indoiala decat de catre turbotrabanti.

gompo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
gompo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
gompo spunea...

Reţeaua de librării Diverta intră în insolvenţă

http://www.sfin.ro/articol_19926/reteaua_de_librarii_diverta_intra_in_insolventa.html

Unknown spunea...

Hubble... cu nimic, cand ai 4 apartamente in proprietate faptul ca nu mai dai 100 RON impozit ci dai 200 pe al 4-lea e frectie la picior de lemn.

Se dubleaza impozitul, dar cand dublezi un nimic tot un nimic iti da :)

Impozitele pe locuinte sunt fff mici.

Eu zic ca vor scadea preturile in continuare dar marirea impozitelor nu cred sa fie un factor... nu cred ca vinde nimeni locuinta pentru ca trebuie sa plateasca 200Ron impozit.

Anonim spunea...

@cornel
200% la a 4+ inseamna de 3 ori. In zona mea in bucale (zona "dormitor") impozitul la 3 camere e 150 RON. Deci va creste la 450 RON. Nu e mult dar un pic de aici ... inca un pic de colo (eliminarea subventiilor la incalzire), in conditiile in care nu ai cui sa mai inchiriezi la preturile de acum 2 ani, un apartament incepe sa devina o povara, cu atat mai mult cu cat salariile o iau si ele in jos.

AristotelCostel spunea...

... "inervarea" este bună... un flavian-goldbug l-a deranjat pe Denninger.

spicuiri... detalii la sursa:

Worthless currency eh? Hmmm... all I have to do is be able to obtain a return that exceeds the devaluation of the currency in question, assuming it does in fact devaluate.

How's that thesis worked out for the last year or so? Remember, these were the same people who told us that the dollar was imminently going to collapse in 2007, 2008 and 2009.

Now there will be many who claim "well the dollar is relative since all currencies are fiat - that means you can't use this."

Ok, I'll give you that. You're still wrong - the dollar's purchasing power in the context of purchasing power of actual hard productive assets such as land, houses, commercial buildings, industrial equipment and various other means of production has appreciated dramatically since the start of the financial crisis in 2007.

After all, I don't care what you claim something is worth in the end - what I care about is what I can exchange that "something" for in the marketplace. Durable, productive assets are by far the most important indicator of a currency's value since they are the means by which one can sustain themself.
...
Wealth is created through production - that is, mining, manufacturing or growing something. The wealth so created is the intrinsic, not speculative, portion of the value so-created. A home with three bedrooms and one bath can thus comfortably house a family of four persons consisting of two married adults and two children, and more persons with decreasing levels of comfort. The wealth inherent in the free-and-clear ownership of such a home is in its shelter value. That can be reduced to a monetary number in any unit you care to use, along with a premium (or discount) predicated on speculative conditions.
...
Even today the banksters would love a gold standard, as it would play directly into their hands. With the vast majority of production being tied to a handful of suppliers absolute control would vest in just a few easily-bribed persons and corporations. By being able to control gold supply through such a corrupt system they could easily cause deflationary collapses any time they wished, thus escheating all property carrying debt to themselves literally on demand. Such was common practice prior to the abandonment of gold-backed currencies.

Gold-backed currency is a banking cartel member's wet dream.
...
Gold is a asset class as are houses, stocks and other items. It too gets inflated in price as it has a speculative premium associated with it - indeed its price is MOSTLY speculative premium!
...
during Kondratieff Autumn (expect) inflation - and lots of it - in the monetary and price sense. That is, prices for assets rise dramatically, often exceeding 1,000% of their realistic and intrinsic value. Gold is a asset class as are houses, stocks and other items. It too gets inflated in price as it has a speculative premium associated with it - indeed its price is MOSTLY speculative premium!

But Kondratieff Winter follows autumn, and during winter you have deflation - and again, lots of it. Values over that period return to historically reasonable ratios and wealth returns to near or at intrinsic value. This is insanely disruptive to the economy as a whole, and to those who hold assets they believe can "never go down" - including Gold.
...
Those who are looking for hyperinflation are about 20 years too late. We already had it. First in stock prices, and then in houses. Anyone who cares to argue that taking the SPX from 100 to 1500 over a period of 20 years is not "hyperinflation" has rocks in their head. They are also trying to deny the history of long-wave cycles.

AristotelCostel spunea...

de reţinut... cezar, olandezu'... titirezu'... etc.
has rocks in their head :D

vladone spunea...

offtopic oarecum: il cunoaste cineva pe renderman sa-l roage sa-si mai actualizeze indexul ? ar trebui deja sa fie oarece miscari acolo ...

Flavian spunea...

Costele, pe Denninger l-am mai urmarit eu ca e haios cand se enerveaza pe unul sau pe altul, dar la unele chestii este din pacate pe langa subiect.

Vede totul numai in termeni economici, este cam in aceeasi liga cu Peter Schiff, inca n-a avansat nici macar la nivelul lui Chris Martenson ca sa poti sa zici ca are o imagine cat de cat mai de ansamblu.

Una peste alta, teoriile lui sunt corecte atata vreme cat sistemul functioneaza. Cata vreme joaca continua. Dupa ce facem poc, poti sa tragi apa si peste Kondratieff sau peste Keynes sau altii.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/prima-casa-pierde-clienti-doar-80-de-dosare-pe-zi-aprobate-in-luna-mai-6239917

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Unknown spunea...

Bună ziua tuturor, sunt aici să spun ceva despre instituțiile de credit cu împrumut. Am găsit adresa ei de e-mail online cu privire la împrumutul/ajutorul lui pentru cei care au nevoie de un împrumut. Așadar, l-am văzut și mă întrebam dacă împrumuturile sunt legitime, deoarece nu am primit niciodată vreo companie de împrumut cu reședința în afara țării. Totuși, am dat peste
cheltuieli și aveam nevoie doar de un mic împrumut de 15.000 wueo pentru a plăti unele datorii pe care le deținem la momentul respectiv. Așa că le-am adunat e-mailul online de unde l-am văzut și am decis să încerc. În cele din urmă le-am trimis un e-mail și am luat legătura cu ei, le-am trimis tot ce au cerut și, spre cea mai mare surpriză, am primit azi o alertă că împrumutul de la care am aplicat... Așa că nu mi-a venit să cred până nu am mers la bancă. și am văzut-o reflectată. Așadar, folosesc acest mediu pentru a informa pe toată lumea despre instituțiile de credit cu împrumut și cum m-au ajutat cu împrumutul de 15.000 de euro. Așa că, dacă poate cineva are nevoie de un împrumut, aș sfătui mai degrabă să le contacteze, deoarece sunt amabili și pe măsură ce am făcut cercetările despre ele, au ajutat atât de mulți oameni, inclusiv pe mine. Deci sunt cea mai bună opțiune de a alege în Lending. Contactați astăzi instituțiile de credit pentru un împrumut prin e-mail: (loancreditinstitutions00@gmail.com) sau numărul de whatsapp: +393512114999. sau whatsapp: +393509313766 sau loancreditinstitutions00@yahoo.com

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?