vineri, 4 iunie 2010

Plan diabolic. Din nou despre "negative equity".

Noţiunea de "negative equity" s-a mai discutat pe acest blog, dar azi am constatat că ignoranţa continuă să fie enormă în România.

Un prieten de-al meu (angajat la stat şi cu soţia în concediu post-natal) care şi-a cumpărat în vara lui 2007 un apartament (nu cine ştie ce) într-un cartier oarecare din Bucureşti e acum cam nemulţumit de următoarele lucruri:

  • rata pe care trebuie s-o plătească e cu cca. 30% mai mare decât o rată similară prin "Prima Casă";
  • rata pe care trebuie s-o plătească e cu cca. 40% mai mare decât o chirie similară în zonă;
  • guvernul taie cu barda tot ce mişcă: salariul lui, indemnizaţia soţiei, pensiile socrilor etc.

Drept pentru care a ajuns cam strâns cu banii. Şi asta în condiţiile în care banca de la care a luat împrumutul a avut nu ştiu ce meciuri cu BNR-ul (mi-a explicat mai demult ce meciuri, dar chiar nu m-a interesat, aşa că n-am reţinut), fiind obligată de banca naţională să reducă ratele la o serie de credite. În fine, eu personal cred că a fost vorba pur şi simplu de banala recalculare periodică a dobânzii - dar amicului meu îi place să creadă că există acolo sus un dumnezeu care îl iubeşte. Concret, omul plăteşte acum vreo 375 de euro în condiţiile în care până de curând a plătit vreo 490. Şi chiar şi aşa, e cam greu.

Dar, datorită situaţiei în care se află, mintea lui de român cu facultate a clocit un plan... diabolic. Şi anume, să-şi vândă actualul apartament şi cu banii încasaţi să-şi închidă creditul şi să aplice pentru un alt credit, eventual "Prima Casă", cu care să-şi cumpere un alt apartament, la o rată mai mică.

Atunci când mi-a spus chestia asta m-a pufnit râsul. Din fericire eram cu el pe messenger, aşa că nu şi-a dat seama cu câtă poftă am râs. Dar l-am întrebat dacă şi-a pus problema că s-ar putea să fie în "negative equity". La întrebarea lui : "Ce e aia?" i-am explicat pe scurt ce înseamnă o asemenea situaţie şi mi-a replicat, foarte convins, să mă uit pe anunturiparticulari.ro, să văd că ar lua suficienţi bani pe apartamentul lui - exact cât îi trebuie ca să-şi închidă creditul. 

Spre disperarea lui, l-am mai întrebat două chestii:

  1. "Crezi că preţurile afişate sunt cele la care se efectuează tranzacţiile? Ce te faci dacă preţurile afişate sunt cu numai 10% mai mari decât cele de tranzacţionare?" Nu a ştiut ce să-mi răspundă. Nu se gândise la asta.
  2. "Ai fost la bancă să întrebi cât mai ai de plătit ca să închizi creditul?" Nu, nu a fost. De ce să se ducă? Ştie cât a plătit până acum: 32 de rate în valoare totală de 15.500 de euro. Scade 15.500 de euro din cât a împrumutat, şi aia e! (din nou am râs, dar de data asta mai domol, pentru că mi-am dat seama că situaţia e gravă) "Păi ar trebui să te duci, nu care cumva să ai un şoc când... vei găsi client pentru apartamentul tău". Din discuţie mi-am dat seama că omul e complet paralel cu ceea ce plăteşte şi habar nu are care e diferenţa dintre "principal" şi "dobândă".

Fără îndoială, amicul meu e în "negative equity". A dat 85.000 de euro (20.000 avans, bani strânşi din greu, şi 65.000 credit) pe un apartament care acum nu mai poate fi listat decât (cu indulgenţă) cu 65.000 dar pe care nu va putea încasa, real, mai mult de 50-55.000 de euro - şi asta dacă se grăbeşte să-l vândă azi, până nu-şi fac efectele măsurile propuse de guvernanţi. De la toamnă va fi mai rău! Pe de altă parte, în aproape 3 ani de rate, dacă şi-ar verifica soldul creditului ar vedea că nu a plătit efectiv decât vreo 2-3.000 de euro. Aşa că omul va descoperi pe propria piele ce înseamnă "negative equity": să nu poţi vinde bunul luat pe credit decât cu mai puţini bani decât ţi-ar trebui pentru a închide creditul. Şi să rămâi, astfel, şi sărac, şi dator la bancă. Păcat de el, că era băiat bun. Oare câţi naivi d-ăştia or fi mai fi în România?...

40 de comentarii:

cristian dogaru spunea...

mai stiu eu unul...

Gusty spunea...

...multi, dar ma consolez cu gandul ca nu-s doar in Romania.

machiavelly spunea...

O sa vedem noi cand o sa creasca preturile iara.
Ce o sa mai rada de noi astia care ne-am mai abtinut.

Adamclisi spunea...

Stiu cel putin 3, doua imi sunt rude mai indepartate. Iar culmea ignorantei, e o ruda care avea apartament cu doua camere in proprietate personala, si si-a mai luat unul cu 3 camere, 125.000 Euro (doar pretul apartamentului, nu valoarea totala a creditului), cu avans 0 (zero), ipotecand si primul apartament, planuind sa-l inchirieze pe cel de doua camere si cu chiria sa plateasca rata la cel de 3 camere. Rata ii vine vreo 700 Euro si cu nevasta castiga aproximativ 1000 Euro. El era convins ca va scoate din chirie minim 350 euro pe doua camere. De vreo doua luni sta cu cel de doua camere la inchiriat, n-a reusit sa-l dea nici cu 250 Euro.

Mai am inca doi prieteni care si-au luat anul trecut apartamente prin credit, speriati ca in curand se scumpesc. De atunci le-a scazut valoarea cu minim 20%.

Si culmea, toti sunt fericiti, relaxati, convinsi ca se va aproba legea falimentului, ca statul ii va salva cumva daca apar probleme. Unul din ei chiar mi-a zis odata "Eh, eu nu prea imi fac calcule din'astea, sunt mai impulsiv, cand imi place ceva il cumpar, iar apartamentul asta e suuuper!".

Si tind sa cred ca chiar vor fi salvati... Din nou, pe pielea celor cumpatati, calculati, care stau cu nevasta, copil si catel intr-o garsoniera pentru ca nu s-au aruncat la un credit pe 30 de ani.

alex.dumitrascu spunea...

Surpriza vine odata cu reevaluarea ipotecilor. A inceput. Se cer garantii suplimentare.

Unknown spunea...

Cred ca Adamclisi are dreptate;am observat si eu, in ultimul timp, aceeasi atitudine la foarte multe cunostiinte care nu-si mai pot achita ratele la creditele facute;mai nou, ca sa ramana cu locuintele cumparate cu bani de la banca, cei mai multi considera (si spera !) ca bancile sa dea faliment iar ei sa ramana in proprietate cu locuintele astfel cumparate.Din cate stiu eu, chiar si in caz de faliment al bancii, respectivii tot nu scapa fara sa-si plateasca banii luati cu imprumut.Oricum, poate salvarea lor(pentru ca sunt prea multi in aceasta situatie) sa vina (asa cum spune si Adamclisi)tot de la ...stat(si tot pe spinarea celor cumpatati), ca de-aia e stat, nu!

AristotelCostel spunea...

this bear is something you have never seen in your life. Save your wealth, children, family and future. 2008 was just a warm up.
...
Atilla, actually I stay in cash. In your scenario what do you think is the best active to stay in? Gold? USD?
...
USD
...
Atilla,
Which sectors do you think will be the weakest in this ongoing downfall?
...
Real estate
...
very scary shit Atilla !


http://www.xtrenders.com/2010/06/us-financial-markets-may-be-shut-down.html

elzorab spunea...

bun, daca tot ai amintit, mi-am amintiti si eu de o chestie. cat e dolarul 1.19?? tz, tz, tz...cat era acum un an? 1.65? tz, tz, tz...

ok, unde sunt smecheranii care ma luau peste picior si faceau glume pe seama mea cand le spuneam ca dolarul va rezista mai bine? dar cei care ma ironizau si-mi explicau cat de paraleu e euronul cu un singur neuron si cad de tare se duce naibii dolarul.

am spus atunci ca euro va rezista susu exact atatta vreme cat vor putea economiile europei sa-l duca in spate si se pare ca le-a cam rupt spatele rau de tot..

care e diferenta in momentul de fata? pai simplu, americanii au inceput sa se adapteze crizei sa adopte strategii inca de cum trei ani, timp in care europa, asa cum e de rigida a stat ca o stanca in picioare, pana s-a crapat de tot...

nu ca nu ar fi probleme nenumarate si cu dolarul, dar economia sua e al naibii de flexibila, cheltuielile sociale minime fata de europa si se reformeaza din mers. o decizie se ia in sua peste noapte, in europa in doi ani....

Manole spunea...

Elzorab, nu te agita prea tare. Dolarul încă e 1% valoare şi 99% hârtie, dar ca orice supermonedă (cum e şi euro) are un statut care nu reflectă doar deficitul comercial al ţării emitente, ci un complex mult mai mare de relaţii economice şi de putere mondiale. Europa face foarte bine lăsând euro să se deprecieze şi au existat diverse adaptări la criză, dar ăsta e într-adevăr primul gest comun, pan-european (forţat şi de problemele tembelilor de greci). În felul ăsta sunt ajutate atât exporturile Germaniei, cât şi ale membrilor cu probleme, aşa-zişii "PIIGS". E clar acum că ieşirea din criză se face numai prin muncă, prin producţie, prin exporturi şi cu o balanţă comercială sănătoasă. Aşa că, să-i dăm bice! Ăştia care putem, nu România, că România nu exportă nimic, deci n-are din ce criză să iasă. În schimb, dolarul slab de până acum nu i-a ajutat decât pe... chinezi, care au yuanul legat de dolar. Să vedem însă de acum încolo, când mărfurile chinezeşti au devenit destul de repede mai scumpe cu 15% pe cea mai mare piaţă din lume (în UE trăiesc 490 de milioane de oameni care, spre deosebire de chinezi sau indieni, chiar au putere de cumpărare) ce părere au gălbejiţii. Dacă le scad vânzările pe piaţa europeană, eu zic că Hu Jintao nu va avea nicio problemă să deprecieze yuanul faţă de dolar, ceea ce va duce la adâncirea deficitului comercial pe relaţia SUA-CHINA. Până una alta, până nu vă recâştigaţi capacitatea productivă, pe care aţi abandonat-o cu totul în ultimii 30 de ani, perspectiva pe care o aveţi voi în America e ca peste 50 de ani să vorbiţi fluent chineza! :)

Anonim spunea...

Manole, da' Canada, Canada cum o va duce ? :P

Anonim spunea...

a, si inca una : ce-i aia balanta comerciala "sanatoasa" ? :)

Anonim spunea...

M-am lasat de ceva timp de obiceiul de a sfatui oameni sa nu isi ia credite pe zeci de ani.
Majoritatea se supara, in prostia lor au impresia ca mi-e ciuda pe "succesul" lor.
Spor la rate.

Manole spunea...

@canadianu: mai aveţi petrol pe la eschimoşi? :))

elzorab spunea...

manole, eu nu am agit. am spus exact ceea ce se intampla si astept scuzele celor care imi povesteau cum dolarul se va prabusi.

stiu exact ce fel de hartie e dolarul si stiu exact cat de nebenefica este o intarire, iar toata teoria cu exporturile si cat de benefica era un dolar slab am expus-o cu ani in urma, tot pe forumul tau...

in rest, oricat de proasta ar fi hartia pe care se tipareste dolarul, este clar superioara celei pe care e tiparit euro :) :)

deci, eu ma refeream strict la ce s-a intamplat cu moneda si nu ma bucur prea tare de un dolar puternic, asteptam doar fair play din partea celor care ma luau peste picior si vedeau prabusirea maericii si a dolarului

cezar spunea...

Exista acest avantaj (Atunci când mi-a spus chestia asta m-a pufnit râsul. Din fericire eram cu el pe messenger, aşa că nu şi-a dat seama cu câtă poftă am râs., intr-adevar, in a avea cunoscuti mai putin inspirati in anumite privinte.
Trebuie compensate intr-un fel si situatiile inversate.

AristotelCostel spunea...

@elzorab

Probabil ai franturi de amintiri si ultima e legata de... impozitul pe proprietate.

In 2008 am contrat argumentele tale pe tema "flexibilitatii" economiei SUA avand in urechi zumzeturile unui zgribulit de la Money Channel si mat'maticianului Sima care argumentau probabila apreciere a dolarului cu "revenirea mai rapida a economiei americane", respectiv, "cresterea ratei de dobanda".

Cu certitudine acele argumente erau si au ramas... tembele.

La inceputul lui 2009 am vorbit despre incantatiile tale antileu si nu consider ca m-am inselat. Februarie si Martie 2009 au fost lunile cu cel mai ieftin leu.

In ianuarie 2010 am asociat trendul eur/$ cu cel de la sfarsitul lui 2008... aici si nu m-am gandit o clipa la "flexibilitatea" economiei americane... din contra.

P.S. Flavian e interpretul poeziei "Moar(t)e dolarului", "Spune nu banilor", "Aur, ferme si petrol"... "sa ne iubim".

Anonim spunea...

@Manole
pai ceva petrol mai este, se face oleaca de grau prin preerii, neshte uraniu cica ... daca am putea importa niste chinezi harnici care sa munceasca in locul nostru tare bine ar fi :)

nelu pionieru spunea...

am si eu un prieten bugetar intr-o situatie si mai grava si nu imi inchipui cum mai poate sa doarma noaptea. . . . imi pare rau de el dar si cand ma gandesc ca ii tot ziceam ca vin vremuri de kaka, nu credea... a bagat chiar asta iarna un revelion prin elvetia. . . iar in 2007-2008 cine era gramada la credite imobiliare, credite cu buletinu, refinantari de credit la banci care ofereau un credit si mai mare ca deh, evaluarea apartamentului crestea, salariile "crestea" si ele, nebunie mare ce sa mai. acum banga ii anunta ca vrea sa evalueze apartamentul dar sa stea linistiti ca e doar o formalitate :) cand o vede coana banga ca apartamentul valoreaza juma din credit, sa te tii. . . . si inca nu le-a luat 25% din salarii. incredibil cum dupa 2-3 ani de ratacire, ca vaca-n lucerna bancilor, o gramada de romani au ajuns sclavi pe viata. sclavi nene, fara nicio exagerare. de ex, omul meu nu poate sa faca puradei pt ca nu isi permite, nici el, nici nevasta sa lipseasca o zi de la serviciu pt ca au nevoie de bani. nici sa se imbolnaveasca nu au dreptul.

elzorab spunea...

costel, eu nu-mi amintesc sa fi avut discutii prea aprinse cu tine. mesajul meu nu iti era adresat tie. tu mi-ai amintit doar.

in privinta cursului leu/euro, variabila care a lipsit din ecuatie e imprumutul de 20 de miliarde facut si spart intr-un singur an. daca se vor gasi in continaure cate 20 de miliarde in fiecare an pentru sustinerea cursului, eu spun ca se poate merge in continuare pe un raport 4.2, daca se gasesc 50 de miliarde anual pentru subventionarea leului, eu spun ca putem merge si pe o paritate de 2 lei la euro...

tare cred, insa, ca show-ul s-a cam terminat, desi interesul fmi este de a subventiona cursul din banii contribuabililor pentru ca bancile straine sa poata sa iasa cat mai putin sifonate din jocul de noroc cu imobiliarele.

recunosc, nu m-am gandit, stiind de cata suferinta au avut parte romanii in anii 80 pentru plata unei datorii de 20 de miliarde, ca guvernul romaniei va fi capabil si ca cineva va acorda un asemenea imprumut romaniei pentru a fi cheltuit intr-un singur an...anii 80 au fost parfum fata de ceea ce va urma in anii 2010+

in ceea ce priveste impozitarea, ca cineva care a muncit din greu pentru bani si a platit n impozite deja pentru banii respectivi, nu sunt de acord cu impozitarea celor ce muncesc mai mult si acumuleaza mai mult. dar sunt perfect de acord cu supraimpozitarea si incarcerarea tuturor celor care jefuiesc banul public. problema nu mai e de solidaritate sociala ci de supraimpozitare pentru constituirea de fonduri ce urmeaza a fi canalizate spre buzunarele puterii...gudrea and za gasca...

nu cei care muncesc din greu trebuie supraimpozitati ci cei care fura, inclusiv bancile pentru ca isi opresc prea mult din valoarea pe care au produs-o alttii prin operatii de printare de bani si manipulare de conturi...

in rest, sunt perfect de acord cu ceea ce sustii, mai costele. dar a supraimpozita pe cei care isi pot justifica averile sau cei veniti cu bani din strainatate nu este decat calea perfecta pentru accelerarea falimentului romaniei, care este pe aproape oricum....

ding-dong, ding-dong, ding-dong....

elzorab spunea...

ati fost in argentina? eu da, de mai multe ori si pentru mai multe luni, deci vorbesc din ceea ce stiu nu dupa ureche ca si altii!!

Sindromul „Argentina”, cum dă o ţară faliment


"Soluţia FMI. Cum datoria externă ajunsese la 140 miliarde dolari, guvernul a apelat la FMI pentru asistenţă. Şi a primit-o, cu condiţia să păstreze „convertibilitatea”, deşi era evident pentru toţi că strategia e sinucigaşă.

În noiembrie 2001 s-a produs inevitabilul: un val masiv de oameni au cerut lichidarea depozitelor şi conturilor curente din bănci, denominate în dolari."

http://www.evz.ro/detalii/stiri/sindromul-argentina-cum-da-o-tara-faliment-897372.html

pana la urma se pare ca falimentul national este o palma peste nasul fmi si al altor gasti rinantziste care doresc sa traiasca bine pe spinarea oamenilor prin siplul fapt ca tiparesc bani pe care-i dau cu dobanda...

dar ca sa faci ceea ce a facut argentina trebuie sa ai o tzara ca argentina, iar argentina ar putea sa trariasca la infinit doar din resursele proprii, de zece ori mai bine decat ar face-o intrand in hora finantzista mondiala...

din pacate romania este in uniune si nu are nici 10% din resursele naturale ale argentinei...

elzorab spunea...

http://www.gandul.info/news/exclusiv-romania-mai-trebuie-sa-imprumute-5-2-mld-euro-6300291

eu spun sa marim cuantumul imprumuturilor la si sa stabilim paritatea leu euro macar la 3!

Tufis spunea...

cezar zisese:
Exista acest avantaj (Atunci când mi-a spus chestia asta m-a pufnit râsul. Din fericire eram cu el pe messenger, aşa că nu şi-a dat seama cu câtă poftă am râs., intr-adevar, in a avea cunoscuti mai putin inspirati in anumite privinte.
Trebuie compensate intr-un fel si situatiile inversate.


Cezarica, mai stiu unul care are chiar 2 camere, nu garsoniera prin ghencea. O duce vai mama lui. Ce incerci sa ne spui? Pe cine stii tu cu succes "pa dat in chirie"?

valentin spunea...

Multi, da`.... saraci cu duhu.

Ce sa le mai spui ca de regula rata e compusa din P + I + F si constati cu stupoare ca la inceputul oricarui credit P este fff mic, iar I ff mare, asa ca de vrei sa rambursezi dupa 32 de luni un ipotecar pe 30 de ani vezi ca tre` sa dai cam toti banii. Bine bine nu mai pun aici in calcul nici comisionu de rambursare in avans (si asta se calculeaza la sold).

Toate cele bune, V.

PS: pentru lamururi despre P, I sau F intrebati inainte sa va apucati de credit.

Akhenaton spunea...

@Tufis

Pe cine stii tu cu succes "pa dat in chirie"?

Stiu eu suficienti. E adevarat ca ei au achizitionat cu cash. Traiesc bine inca.
Stiu si cat de dificil se lucreaza cu asemenea oameni, care au impresia ca ei sunt buricul targului.
Am fost martorul unei discutii de genul: daca nu-ti permiti pretul pe care eu il cer, du-te in Ferentari desi casa cu pricina era intr-o locatie asemanatoare uneia din Ferentari.

Unknown spunea...

@Manole
Eu n-as fi optimist privind posibilitatea lui Hu Jintao de a devaloriza yuan-ul, sau , ma rog, RMN-ul cum ii zic ei. Nu uita ca subevaluarea monedei chineze este o problema vechea si care cauzeaza probleme cronice la stomac nu doar SUA ci si UE, Australia, Japonia, etc

Manole spunea...

@Cristian: păi le cauzează deoarece chinezii fac dumping pe piaţa internaţională a muncii. Şi eu aş face la fel în locul lor. Criză criză, dar brânza e pe bani. Pentru ca politica partidului comunist să dea roade, anual 10 milioane de chinezi trebuie luaţi din opinci, încălţaţi cu ghete şi trimişi la oraş. Alternativa ar fi să le măreşti lefurile (prin aprecierea yuanului) chinezilor care lucrează deja şi să ţii în continuare 10-20-30 de milioane de şomeri în plus. Păi ghici ce? Ăsta e capitalism. Ori în China, în ciuda aparenţelor, dpdv politic continuă să se construiască comunismul. E drept că nu după formulele lui Lenin, ci după formula lui Deng: "O ţară, două sisteme". Se poate comunism cu şomaj? Eu ştiam că nu. De aceea n-am nicio îndoială că Hu Jingtao va păstra yuanul exact la nivelul necesar pentru a asigura expansiunea pieţei interne a muncii în ritmul dorit - iar dacă nivelul va trebui scăzut va face cu nonşalanţă pipi pe părerile americanilor, UE, Japoniei, Australiei etc. Nu el a obligat toate aceste ţări să-şi externalizeze producţia în China şi să devină acum dependente de importurile ieftine din manufacturile chineze, ba mai mult, să mai şi urle în toate zările (în vremurile bune) pentru liberalizarea comerţului mondial şi a schimbului de mărfuri.

Unknown spunea...

@Manole, eu nu cred ca Jintao poate ignora chiar asa parerile SUA si a celorlalti. Pana acum problema valorii yuan-ului a fost tinuta intr-un echilibru relativ, cu o presiune constanta din partea "vesticilor" spre flotarea libera. Cate ceva au mai facut si chinezii in sensul asta nu si-au permis sa se pise chiar asa contra vantului. Evident ca in China comunismul ramane comunism. Dar in ciuda aparentelor China depinde si ea la randul ei de pietele occidentale, relatia nu este chiar asa de univoca. Nu uita ca apritia crizei a insemnat o pierdere scurta de cateva milioane de locuri de munca in China, la firmele orientate spre export. Pana la urma exportul ramane principalul motor de crestere al Chinei iar marimea pietei interne este determina tot de veniturile adunate ale muncitorilor care lucreaza in firmele ce depind in mare parte de export. Precum si de profiturile multiplicate ale acelorasi firme. Da, politicienii occidentali au produs globalizarea si au preamarit efectele ei si ale comertului fara bariere, ignorand cu buna stiinta faptul ca liberul schimb nu poate fi echitabil atat timp cat participantii la el nu joaca toti dupa aceleasi reguli si constrangeri. Numai ca politicienii nu au fost decat portavocile marilor concerne. Si atat timp cat a fost mentinuta prosperitatea marea masa a populatiei nu a carait nimic. Insa in conditiile unei crize acute nu trebuie sa fii foarte inteligent ca sa-ti dai seama ca mutarea unor intregi industrii peste granita a dus la o pierdere de locuri de munca care nicicum nu pot fi inlocuite cu altceva atat de repede si atat de masiv si ca singurii care castiga din treaba asta sunt actionarii marilor corporatii . Asa ca in conditiile astea a continua sa canti partitura corporatiilor intr-o tara occidentala inseamna in mod sigur sinucidere politica. Asa ca nu sunt prea convins ca in viitorul apropiat nu vom asista tot mai mult la reainvierea unor forme de protectionism sau/si la alte schimbari de paradigma economica in acest sens. Eu unul cel putin nu vad o alta formula mai facila si rapida de revigorare a productiei si consumului, solutii miracol nu exista. Iar asa ceva ar insemna vesti foarte proaste pentru China. Chiar daca aceasta perspectiva nu s-ar concretiza ar reprezenta totusi un instrument foarte eficient de santaj.

Flavian spunea...

Pica bursele, pica si banii de hartie.

Dolarul a ajuns bietul sa mai valoreze doar 0.0008 uncii de aur.

Pentru cei care nu pricep ce inseamna asta, le traduc faptul ca uncia e acum 1250 USD, un nou record.

Daca ne uitam la cat de "imbujorat" e DOW in ultimele zile, iar ne vine in cap cuvantul acela naspa.. decuplare.

qwerty spunea...

@Flavian

Ce conteaza cat e aurul?
Doar n-ai vrea sa-l schimbi pe bani, nu?
Conteaza doar cate kilograme ai strans si ce poti cumpara cu ele.

Totusi daca aurul nu e intr-o bula, de ce companiile care extrag aur (nu alea micute speculative) nu merg intr-o directie contrara cu DOW.

elzorab spunea...

flavian, care e diferenta intre o hartie pe care e tiparit un dolar si o hartie pe care e tiparit un contract care dovedeste ca ai aur undeva intr-o banca? nu e acelasi drak? ai tu aur fizic? se banuieste ca nici macar 10% din aurul ce exista in contracte nu are acoperire si nu exista din punct de vedere fizic, deci se vinde...aer, in speranta canu vor veni toti deodata sa-si ceara aurul, dar nu e asta acelasi drak cu sistemul monetar?

e doar o alta smechereala si o alta bula, economia merge din bula-n bula...

Anonim spunea...

elzorab, tz tz, de ce vorbesti asa urat ? :)

Flavian spunea...

Elzorabe, am tot facut misto de cei care cumpara aur de hartie, atat cele sub forma celor emise de catre depozitele ce au stocuri mult sub cele declarate sau tungsten in loc de lingouri. Cat si sub forma de aur virtual ce va fi extras cine stie cand si daca de catre companiile aurifere.

Cine avea un minim de bun simt si curiozitate a inteles de mult asta.

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

ok, deci tu ce faci? mergi in excursie in turcia in bazar cu sacosa si vii acasa cu cate un sac de inele de "aur"? dai spaga la vama si le depozitezi la saltea? apoi cand ai nevoie de bani te duci inanpoi in turcia cu ele si le vinzi??

Flavian spunea...

Vezi, iar iti place sa o arzi aiurea. Exista monezi ce se pot comanda elegant de pe site-uri de genul ASTA si care se vand foarte usor in caz de nevoie.

N-am recomandat niciodata mai mult de cateva mii de euro tinute in aur, pe principiul ca aurul nu tine de cald si foame.

Tot ce trece de suma aia se poate baga intr-o gradina la tara, o centrala pe lemne, niste panouri voltaice etc.

AristotelCostel spunea...

@flavian

... simpatice monede, da' sari în sus la fiecare umflare a bulei aurifere. Sfatul e bun pentru... colecţionari.

Tataie Denninger ti-a explicat la nivel de acadică faptul că puterea de cumpărare a fiat-urilor creşte în raport cu... "gradina la tara, o centrala pe lemne, niste panouri voltaice etc.", în paralel umflându-se şi buloaca pe uncia de aur... până se schimbă trendul.

"Ferme, aur si petrol"?

Cand era mai bine sa te faci fermier? In 2008 sau 2010? Da' daca astepti pana in 2011? Chiabur te faci. :)
Petrol... idem.
Aur? Ţâganule! :P

Flavian spunea...

A ‘reacu bula la aur cum creste ea acum pe timp de criza. Io zic ca bula e dolarul.. care se tot desumfla. A facut poc de la 5 miimi de uncie acum 10 ani la sub 1 miime de uncie azi.

Adica s-a devalorizat de vreo 5 ori. La fel si DOW. Raportat la orice chestie reala gen hrana, energie, bunuri. Poti sa rationezi astfel sau obisnuinta e prea mare ?

Daca iti luai gradina in 2008 acuma aveai deja 2 ani de experienta la rasaduri, lucrari agricole, stiai cam cata motorina folosesti la un sezon, plantai si vreo cativa pomi etc.

Mihvoi spunea...

Felicitari pentru blog, il urmaresc cu placere!

Foarte multa lume nu intelege cum functioneaza creditul. Cand m-am apucat sa calculez cat valoreaza fiecare rata rambursata anticipat am ramas foarte uimit, la inceput salvezi cate 10 rate. Am norocul sa mai pot strange cate ceva, mai ales ca nu sunt extravagant cu consumul : conduc aceeasi Solenza de 5 ani, televizor "cu tub" ca nu prea folosesc, etc.

Am incercat sa explic putin cum functioneaza creditul si cat se castiga la rambursarea anticipata partiala sau totala aici

Blog de Calatorii Romania spunea...

Imobiliare bucuresti

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?