sâmbătă, 4 decembrie 2010

Ce face băieţii?

Am (re)vizitat adineauri forumul Softpedia şi nu mi-a venit să cred citind ceea ce scrie moderatorul Paradigmatic (l-or fi dat afară pe Punkt?):

"Atunci cînd faci o estimare, nu doar relaxarea creditării este cauza unor improbabile creşteri de preţuri. Relaxarea creditării este doar o componentă destul de neimportantă în acest moment, aş spune chiar insignifiantă.

1. Stocul de locuinţe goale, cel puţin în Bucureşti, este foarte mare, de ordinul miilor, la care se adaugă şi alte mii prin Ilfov.
2. Moneda de tranzacţionare din piaţa imobiliară, adică euro, este foarte sus.
3. Piaţa muncii, cea care produce clienţi solvabili, este amorţită ... îngheţată. Aportul de potenţiali noi proprietari este inexistent.
4. Chiriile, acele valori care demonstrează într-un mod cît mai sincer, capacitatea de plată lunară a unui om posibil interesat de achiziţia unei locuinţe, sunt mici, în declin.
5. Programele de restructurare a angajaţilor bugetari, inclusiv cei din ministere cu venituri mai mari, încă nu s-a terminat. Vor urma şi alţi şomeri, de ordinul zecilor de mii. Aceşti oameni sunt preponderent locuitori ai oraşelor.
6. Politicile de risc ale băncilor, cel puţin în prezent, sunt foarte preventive. Nivelul refuzaţilor este mare. Poate că aceste politici se pot schimba, dar deficienţele celorlalte argumente de mai sus le fac inutile. Un probabil program Prima Casă 3 cu un plafon mai mare decît cel actual, nu schimbă cu nimic datele problemei. Media creditelor accesate prin Prima Casă este undeva la 40.000 euro, deci clar lucru că această valoare reprezintă un magnet pt. preţuri pt. că se pare că doar la acest nivel, cumpărătorii pot accesa credite."

De aici. Nici eu n-aş fi ştiut să explic aşa de bine.

25 de comentarii:

Informatii-economice spunea...

Mda... iar acestea sunt doar motivatiile pe termen scurt.
O lista ceva mai cuprinzatoare a motivelor de scadere a preturilor facusem si eu prin aprilie...
Cred ca ar fi timpul sa updatez lista cu cresterea TVA, mult anuntata crestere a pretului gigacaloriei, scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor... si multe alte masuri.

AristotelCostel spunea...

Yoda 2009
"In momentul de fata preturile sunt penibil de mici.

Cei cu banii pierduti trebuie sa le "multumeasca" celor care au manipulat piata.
Si nu numai cumparatorii au pierdut bani in 2008, in momentul de fata vanzatorii pierd bani.

Nu stiu cum e mai bine. E bine sa-si ia omul locuinta ieftin, nu zic, dar unii au devenit nesimtiti. Adica altii au cumparat cu 100.000 si ei si la 50.000 tipa peste tot ca vor mai ieftin ?"


Iată, deci... ăăă, iată, încă se mai ezistă astfel de flaşnete frustrate care au pierdut legătura cu Terra.

De dragul fazanilor, fiţi simţiţi si cumpăraţi acum. :D

Unii a p'erdut milioane si astia face figuri la juma' de suma?

Retardoprietaru' Yoda2009 e al naibii de penal de prost. Ăăă, moderatorii au ceva de zis?
Cezar, olandezu... ce face ba'etii? :)

Akhenaton spunea...

Noua realitate imobiliara spune ca "preturile se vor reduce cu 10-15% annul ce vine", iar agentii "au grija sa sopteasca asta potentialilor clienti" cica. Asa incat abordarea "incredibila" este in ton cu linia imobiliarilor cu greutate.

AC

Recomanda-i lui Yoda sa se concentreze, iar in mintea lui pretul se va ridica, poate chiar va levita. Iar o sabie LASER face minuni imotriva "manipulatorilor" ce trag preturile in jos :D

Tufis spunea...

paradigmatic e chiar punkt, si-a schimbat iar numele de la gugutata

alex.dumitrascu spunea...

Euro e jos detot in urma intamplarilor din Irlanda. Nu e deloc "sus".

Unknown spunea...

Dar tu Manole ce mai faci ? Inca n-ai inchis ?

Fierbe piata imobiliara, ia uite unii cumpara cate 5 bucati

(am dat un search pe anuntul : 47-50k confort 1, am gasit peste vreo 100 de rezultate)

turbo_trabant, coldplay, dweller1999, punkt (gugutata) sau cum si-o mai spune, cred ca au cosmaruri cu renderman :))

Akhenaton spunea...

Cornel

Ca sa ai cosmaruri eu stiu ca e musai sa te simti cu constiinta incarcata.
Tu ce zici, nick-urile acelea detin la purtator constiinta?

Pana la 10k euro mai e ceva de scazut ... cam de 4-5 ori!? In cat timp se va ajunge pana acolo??? E realist acest (10k) nivel de pret?

Manole spunea...

@cornel: a trecut mai bine de un an de la acel post şi respectivul nu mi-a înaintat nicio cerere oficială de închidere a blogului. Încă aştept :)

Până atunci mai manipulez şi eu un preţ, două, după cum crede micul extraterestru Yoda.

dcg spunea...

Savuroase linkurile, Cornele. :)

Alex Nicolin spunea...

La ce rezultate a adus, epidemiei de imbecilitate creditaco-bancare ii putem spune linisiti, "laxarea creditarii", pentru ca toti implicati sunt infundati pana in gat in ... propriile pariuri imobiliare :)

AristotelCostel spunea...

@yoda2009
Oricum, la preturile astea n-am nevoie de clienti, sunt linistit.

Acum 2 ani tot asa spuneau unii pe aici, ca daca in loc de 2.000E/mp se face 1.000E/mp o sa se deblocheze sigur piata.

Statisticile spun ca lumea isi poate permite sa cumpere.

Miorlau Pufos spunea...

Cum domnule, nu merge? Uite, vine capitalul strain si ne cauta cu luminarea si noi ii inchidem usa in nas nepoliticos si manipulam pe bloage?

http://www.zf.ro/constructii-imobiliare/investitor-norvegian-cu-buget-de-45-de-mil-euro-cauta-apartamente-vreau-sa-cumpar-dar-nu-prea-am-ce-7776556

Nu-i facem un pustiu de bine baiatului astuia, sa-i facem vrajeala cu Hauge ala, ca parca erau conationali?

Altfel, intelepciunea populara ne ajuta si tura asta: din nimic, nimic nu iese, zice o vorba din batrini. Joburi oha, calitatea resursei umane e tot in galeata cu tot cu criza, toti netrezitii fosgaie pe piata, bancile nu mai dau nimic ci imprumuta statul, pretul aurului se duce si el la balamuc. De unde premize de crestere?

alex.dumitrascu spunea...

Premiza de crestere e OPTIMISMUL.
Cumparatorii se asteapta la "crestere economica" de 2% in 2011.
De asta fosgaie si umbla de nebuni sa cumpere tot ce se poate.
O sa creasca.
De aia cumpara, fiindca o sa creasca.

Manole spunea...

@Miorlau: păi Nimrod Zvik e omul lui Hauge.

AristotelCostel spunea...

"Intre timp, Bjorn Hauge si-a revizuit modul de abordare al afacerii. A adus, in acest scop, si un director de marketing familiar cu piata, Nimrod Zvik, care a ocupat aceeasi functie la dezvoltatorul Seven Hills."

sursa

Hauge venise cu banii... altora... i-a ingropat, iar acum tovarasul Nimrod Zvik, specializat in transferu' tepei, cauta o cale de... exit. Cum altfel decat prin metoda clasica... sunt disperat, vand tot, sa moara mama, ceea ce se traduce "pe piata"... sticle goale cumpar, da' toti are peturi.

AristotelCostel spunea...

Cresc preturile apartamentelor! Cand? (I)

Cresc preturile apartamentelor! Cand? (II

"Masurile sunt luate ca sa se spuna ca “criza e adanca, trebuie luptat”, cand de fapt tocmai masurile mentin criza.
...
nu numai ca dobanzile la depozite au ajuns la pragul inflatiei, dar mai sunt si impozitate cu 16%. Descurajarea economisirii e clara. Banii vor trebui investiti. Pentru unii, chiar destul de urgent, inainte sa creasca preturile.
...
Pe fondul asteptarii de la o luna la alta, proprietarii isi vor lua revansa: vor cere preturi marite si in crestere continua. S-a mai intamplat in perioadele de creditare nebuna si se va mai intampla. Vazand ca preturile cresc, pe fondul nevoii ajunse la presiune maxima in doi ani, cumparatorii nu se mai uita la 1000-2000 de euro in plus (cativa euro in plus la suma lunara de rambursat) si alimenteaza cresterea. Proprietarii cer pret si mai mare, bancile crediteaza mergand in plin, iar cumparatorii se vor grabi, oferind cat li se cere, pe fondul panicii ca preturile sa nu urce si mai mult in doua saptamani, cat dureaza aprobarea dosarului.

Spirala preturilor va face ca in 8-10 lunisa se ajunga la nivelul preturilor de dinaintea crizei."


Horatiu Sasu

Consultant in afaceri

Jurist economist

"Reprezentant al valului de tineri specialisti din economie, Horatiu Sasu... "

Manole spunea...

Savuros acest Horaţiu Sasu, savuros :))))

Mă întreb dacă nu cumva o fi frate cu micuţul Yoda. Când s-au spălat pe creier au folosit amândoi acelaşi detergent.

alex.dumitrascu spunea...

E foarte ciudata impotenta asta intelectuala de a nu intelege altfel de "investitie" decat in "imobiliare".
Pana la urma e gandire tipica de agent imobiliar de cartier. Ca sa faca si alte rationamente ar trebui sa cunoasca si alti termeni . Da uite ca nu cunoaste.

Nu mai vorbim ca dobanzile sunt de fapt pe trend outernic crescator.

magister spunea...

De ce vor scădea preţurile locuinţelor – 15 consideraţii
1. Apartamentele vechi devin mai vechi.
a. Maximum maximorum 10% din locuinţele vechi vor fi izolate termic (programul guvernamental – de relativ succes în 2009, a sucombat anul acesta, iar nr. locuinţelor izolate în regie proprie nu e impresionant)
b. o locuinţă dintr-un bloc comunist prin învechire nu capătă valoare (cum se întâmplă de ex. cu o casă din Toscana secolului XVI.)
2. Venitul mediu real poate reîncepe să crească abia din 2013.
Aici e suficient de spus că ar fi de recuperat o rată a inflaţiei de 20 % (2009-2012).Asta pentru ca veniturile din 2013 să le egaleze pe cele din 2008!
3. Apartamentele greu dezirabile vor trage în jos preţurile.
Se are în vedere aici nr. mare de oferte care includ: parter, et.4, et.9-10, cf.2 şi 3, zonele proaste, blocuri ante 1977. Actualmente acestea domină oferta. Astfel de proprietari sunt uneori panicaţi de cât de jos trebuie să scadă şi tot degeaba.
4. Apartamentele prea mari vor trage în jos preţurile.
Un apartament de 100 mp.nu e considerat mare în Occident. La noi el e mai greu de închiriat, are întreţinerea mare, iar familiile de tineri au în general un copil în plan (ironie - ele au fost concepute de comunişti pentru familiile mai numeroase)
Cei care deţin apartamente cu 3- 4 camere sunt mai dispuşi să vândă acum decât cei care deţin 2 camere şi să lase din preţ.
5. Apartamentele noi, nevândute de 2-3 ani deja, vor trage în jos preţurile.
Deocamdată dezvoltatorii se complac în paleative:
a. se înarmează cu răbdare – ţin la preţuri, dar plătesc agenţi care vând câte o locuinţă pe lună, mai plătesc şi publicitate.
b. se înarmează cu iluzia că pot închiria scump.
Cei care se înarmează prea mult s-ar putea să vândă chiar în pierdere...
6. Apartamentele executate de bănci vor trage în jos preţurile.
a. Datoriile populaţiei la bănci cresc de 2 ani continuu şi vor mai creşte uşor – spun optimiştii- vreo 6 luni.
b. E un fapt notoriu că unele bănci cu morţi în dulap au amânat execuţii pentru a nu avea un bilanţ şi mai dezavantajos anul acesta.
7. Îmbogăţiţii tranziţiei au deja vila lor.
Politicienii, judecătorii şi şefii din poliţie, afacerişti din top 3000 (nu e o greşeală):
a.fie au deja proprietăţi.
b. fie construiesc în regie proprie.
c. fie cumpără în străinătate
d. fie unii dintre ei chiar vor să vândă ! din lipsă de cash sau pentru a se încadrada la pct.c
8. Independenţii financiar nu vor salva piaţa locuinţelor vechi.
Manageri tineri sau angajaţi IT:
a.mobilitatea locului de muncă îi sfătuieşte să închirieze, chiriile fiind acum aproape decente.
b.fie se vor îndrepta spre locuinţe noi (a căror piaţă va deveni un fel de nişă f.îngustă).

alex.dumitrascu spunea...

Revin la tembelismul cu "investitia in imobiliare" ca singura alternativa de investitie pentru ghertoi.
Si le fac o bucurie.
Din variatia pretului la gaze naturale datorita iarnii astazi s-a putut castiga 4.7% x 20 = 94% si inca mai e loc.
Pentru o singura zi e rezonabil spre foarte bine.
Chiar si in perioada de glorie a pietei imobiliare era de-a dreptul tampit lucru sa-ti blochezi banii timp de un an de zile intr-un morman de caramizi pentru a obtine randament de 100% sa zicem.
Spun lucrurile astea datorita ghertanului aluia citat de Aristotel care argumenta ca 'banii trebuie investiti"!!!
Vino in piata ghertane daca ai bani!

Unknown spunea...

Manole, limiteaza-te la imobiliare unde te pricepi. Sa crezi ca cu Geoana iti era mai bine, e o mare greseala. Iti spun eu cum era, iti era la fel, sau daca ai venituri medii chiar mai prost, iar oamenii acum il injurau pe el. Poti roti toata clasa politica si o sa obtii exact acelasi lucru.
Chiar nu remarca nimeni miscarile sociale din intreaga Europa? Nu vedeti ca peste tot lucrurile merg prost? Tocmai Romania vreti sa fie exceptia?
Problema e ca omeneste e foarte greu sa pierzi din bunastarea cata a fost ea. Sa zicem ca era Geoana si nu scadea salariile. Sufeream pe alta parte, inflatie sau investitii si mai putine decat putinul care se face acum. Sau le mergea mai bine la cei saraci si mai prost la clasa de mijloc, dar tot erau oameni nemultumiti care sa injure pe cineva si care sa astepte 2014 pentru o schimbare. Sa nu crezi ca poti castiga pe o parte fara sa pierzi pe alta. Ne trebuia nu unul ci zeci sau sute de oameni capabili in fruntea tarii ca sa nu resimtim criza cand probleme sunt in toata Europa.

Unknown spunea...

A, si inca ceva despre acest domn. Nu vreau sa dau dovada nici de cinism nici de rautate, dar domnului care s-a aruncat de la balcon i-au fost difuzate cateva fotografii personale la tv. Unele erau facute la Venetia, dar nimeni n-a remarcat in atacul furibund de ieri. Cine se plimba la Venetia, nu cred ca a ajuns la limita resurselor. Ii compatimesc situatia, dar hai sa fim seriosi, cred ca exista cazuri mult mai grele ca ale lui si au fost dintotdeauna.
Nimeni nu-i perfect. Manole, daca as avea puterea, te-as face presedinte sa-ti arat cum dupa un an te injura o tara intreaga, si atunci ti-ai da seama ca situatia nu e nici pe departe atat de simpla pe cat o crezi tu, adica hai sa-i inlocuim pe Basescu si pe Boc si am iesit la liman, caci ei sunt sursa la tot raul din tara.

Mihu spunea...

Propun un concurs de proiecte: "Cum pot fi limitate/filtrate postarile oranjgutanilor pe bloguri." A devenit chiar enervant sa citesc chiar si cateva secunde o postare platita in care sa ni se explice "ca nu e chiar asa", "ca nu e alta solutie" si alte spalaturi pe creier. Astia macar iau bani ca sa scrie boraturile astea. Dupa ce ca ii vedem toata ziua trebuie sa ii mai suportam si pe bloguri. Ideea e ca blogurile nu sunt pentru ei. Sa isi puna postarile in carciumile de la tara, in bordeluri si la magazinele de etnobotanice, ca astia i-au votat. Sincer as prefera sa le fie sterse posturile. Si asa imi vine sa vomit cand ii vad la TV(nu prea ma uit dar accidental tot dai peste ei), macar aici sa nu ii mai vedem. Ar fi o chestiune de igiena. Ce ziceti?

alex.dumitrascu spunea...

Manole, Alina zice sa te limitezi ca esti nepriceput Ea se pricepe ca e matura si scolita.
De unde dracu' rasar astia spalati pe creier, asa ca la comanda?
Parca sunt pocaitii aia care te tot asteapta pe la colturi si prin statiile de autobuz sa te ademeneasca cu carticele despre martorii lui Iehova.
Au exact acelasi comportament.
Numai si numai pentru tembelismul postacilor astora portocalii gen Alina si tot merita sa-ti bagi picioarele in Basescu si in pedeleaua lor.

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?