alexadi:
"Avem o economie care tot creste, de 9 ani.
Avem o moneda care s-a tot apreciat.
Avem o inflatie care a tot scazut si ar mai fi scazut daca nu era seceta si pretul la petrol.
Avem milioane de oameni care lucreaza in strainatate si trimit in tara miliarde de euro.
Oameni care n-ar fi avut de lucru aici sau nu la nivelul salariilor din Spania si Italia.
Ca atare oamenii *care au ramas in Ro* primesc salarii mai mari. Pt ca e criza de forta de munca.
Mai intram si in UE, ceea ce ar trebui sa duca la fonduri de coeziune si stabilitate legislativa.
Sa mai zic de bursa care tot inregistra cresteri de doua cifre pe an?"
eu:
"Oricum, eu incep sa cred ca toata umflarea balonului a fost facuta cu "voie de la stapanire" pentru a masca adevarata inflatie. Pentru ca pe piata asta imobiliara, cata vreme preturile cresc nebuneste, sfidand orice logica economica, e clar ca a fost inflatie. Cand te scoli dimineata intr-un apartament de 30.000 de euro si te culci seara in acelasi apartament dar care costa acum 31.000, asta e inflatie si degeaba se mascheaza chestia asta sub denumirea de "crestere"... Ok, deci pe piata asta a fost inflatie. Care o fi fost interesul BNR si al guvernului sa lase inflatia sa zburde liber pe piata asta? Pai interesul a fost unul foarte simplu: oamenii au strans cureaua pe alte parti, au cheltuit mai putin pe mancare sau electrocasnice si si-au blocat o mare parte a veniturilor in "metri patrati". Treaba asta a functionat bine ani la randul, in primul rand si datorita faptului ca preturile la inceputul anilor 2000 chiar erau subevaluate. Problema e ca preturile au ajuns acum atat de disproportionat de mari fata de restul economiei, incat chiar si cei care si-ar permite sa le sustina, prefera mai degraba sa sparga surplusul de bani la Carrefour (=consum) decat pe rate. Imobiliarele au functionat asadar ca un burete care a absorbit inflatia generalizata si i-a ajutat pe guvernanti sa raporteze date pozitive de stabilizare a economiei. E un burete care insa e cam saturat, ar trebui "stors" pentru a permite o noua runda de absorbtie."
Discutia completa aici: http://www.guvernarea.ro/financiar-imobiliar/forum/viewtopic.php?t=20
miercuri, 7 noiembrie 2007
Discutie pe forum
Scris de Manole la ora 09:31
Cuvinte cheie: balonul imobiliar, discutii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
83 de comentarii:
A inceput deprecierea abrupta a Euro. Pentru cei care au rate imense la case chiar si 1% crestere la Euro e un efort. La o depreciere de 10% va fi un cosmar pentru multi, iar la o depreciere de 20% va fi un dezastru national. Sa vezi atunci apartamente care se vor vinde la 5-10.000 Euro de catre banci... Sa vezi atunci familii disperate care s-au indatorat pe viata, dar ele nu vor plati nici macar ratele pe primul an.
Nici cei cu credite in lei nu pot sta linistiti. Dupa depreciere vine si inflatie, creste si rata dobanzii la lei, creste rata la banca, iar cei indatorati cu 70% din venituri o vor lua pe aratura numai sa nu mai auda de case si de rate la banci...
Pentru cei care mai au apartamente de vanzare si tin la pret... Daca n-ati vandut la 80-100.000 poate o sa vindeti mai incolo la 10-20.000 Euro. Cine-i lacom pierde si ce are. Asta e o regula de aur in jungla. Iar noi suntem in jungla.
Depreciere abrupta, rate imense, efort, cosmar pentru multi, dezastru national, familii disperate indatorate pe viata, a o lua pe aratura, a pierde si ce ai, suntem in jungla...frumoasa viziune.
Esti un anonim prapastios, asta esti.
Manole, tu ce spui?
Asa e, e de rau. Eu sunt sigur ca o sa murim cu totii.
M-am cam saturat sa citesc mesajele anarhistilor. Spre necazul lor, Romania va merge bine. Ei sunt cei care nu au apucat nici macar un ciolanel si spera ca intr-o noua anarhie vor apuca mai mult. Gresit. Sa spere pe lumea cealalta. Asa ca la munca baieti.
articol aberant rau
http://www.curierulnational.ro/Specializat/2007-11-09/Moshe+Agavi+este+optimist%3A+Cererea+pe+rezidential+este%2C+teoretic%2C+nelimitata
"In Romania, timp de 25 de ani, nimeni nu a construit proiecte, ceea ce face ca, la ora actuala, sa existe o cerere nelimitata pe sectorul rezidential "
- asa-i ca-i un bussiness sigur, ... cerere nelimitata cu argumente cu tot, no shit !
"Puterea de cumparare va creste, urmand tiparul celorlalte membre UE
Pentru a-si sustine opinia, Agavi aduce exemplul unor alte tari membre UE, precum Ungaria, Polonia sau Cehia. "
- scenariul asta in contextul imobiliarelor nu are nici o relevanta, in Budapesta un ap cu 2 camere nou poate fi luat la 50k, noi suntem mai degraba, cum zicea cineva Lituania .... e aberant pt ca asta e ;-)
"Cat despre atitudinea destul de reticenta pe care romanii inca o au vizavi de achizitionarea unei case prin credit, Agavi este de parere ca aceasta se va schimba in scurt timp."
- ce reticenta dragilor, am fost la banci de mai multe ori decat e sanatos, si stiu conditiile de creditare de la toate bancile de interes.
cand o sa pot sa imi cumpar casa fara sa imi vand sufletul ... o sa imi cumpar,
pana atunci articole de genu asta pot sa curga cu miile,
singura concluezie care o putem trage e ca avem si jurnalisti dezinformati/dezinformanti
Si care nici nu se informeaza.
Se cere o minima pregatire economica pentru a te pronunta in probleme financiare sensibile si cu implicatii. Cel putin cunoaterea terminologiei folosite.
Ma intreb serios ce calificare are doamna Vranceanu Firea sa-si dea cu parerea cu atata autoritate in probleme financiare.
Anume lucruri imi amintesc despre obiceiurile de dinainte de 1989 cand activistii se pricepeau la toate.
Acum se pricep anumiti jurnalisti
Doamna Vranceanu Firea are studii postuniversitare financiar-bancare si e doctorand ASE.
Muerte...de acord cu tine, doar ca unii vor muri mai mult, iar altii putin...
@gigicastron
@muerte
@isabelle
Romania e pe drumul cel bun.
1929 e un accident fara nicio legatura cu speculantii.
Caritas nu a fost fenomenul cel mai amplu din Romania prostilor.
FNI e doar unul dintre multiplile accidente minore din istoria economica a Romaniei.
Totul va fi ...bine.
"Doamna Vranceanu Firea are studii postuniversitare financiar-bancare si e doctorand ASE."
Doamne pazeste si apara, n-as fi crezut.
Regret ca am vorbit in mod nepotrivit despre doamna Firea.
Reactia mea se datoreaza impresiei lasate de emisiunile...economice ale doamnei. Pareau mai degraba emisiuni de ....shopping, sau mondene si de agrement.
Plus monotonia discursului despre cresterea pretului proprietatilor.
Datorita aceestei dominante mondene, nu am mai urmarit-o de mult, poate s-a schimbat.
Cum va spuneam in primul post, leul continua sa se deprecieze fata de euro. Fata de varful din vara acestui an s-a depreciat cu aproximativ 10%. Stie careva din economistii de pe forum ce implicatii va avea acest lucru asupra economiei in general si asupra pietei imobiliare in particular? Adresez intrebarea cu precadere Anomimului 2, lui Muerte si lui Gigi care are Castron la cap...
Eu am glumit pur si simplu si am afirmat ceva 100% adevarat. Lumea a inteles din asta ca sunt optimist. Din punctul meu de vedere, it's going down pe partea economica. Oricum economia n'are nici o legatura cu pretul apartamentelor. Eu am "vizionat" 2 apartamente cu 3 si 4 camere in Titan acum o luna jumate, intentionand sa vand apartamentul meu de 2 camere ca sa upgradez (ca altfel nu eram nebun). Yada, yada, yada, am schimbat planul si nu mi'am mai luat nimic. Chestia haioasa e ca nici acum nu s-au vandut cotetzele respective. Ala de 4 camere a ramas constant ca oferta de pret, ala de 3 ba a pus 5 mii, ba a scazut 5, etc. Asa ca lansez o provocare. Daca ati auzit sau cunoasteti pe cineva care chiar a cumparat recent un apartament cu 3+ camere in blocuri vechi, va rog sa faceti cumva sa ma puneti in legatura cu el neaparat. Fiindca pentru mine ar fi mai interesant sa-l cunosc pe acest om decat ar fi sa'l intalnesc pe Bigfoot, Yeti, Nessie, ori pe Superman, pe Elvis sau pe Fata Morgana.
@Alex.Dumitrascu - sa nu regreti ce ai spus de Firea. Nu e mare lucru sa te inscrii si sa absolvi orice la ASE Romania atata timp cat ai bani si dorinta sa-i cheltui pt a te acoperi cu hartii care afara n-au nicio acoperire. Sa arate Firea vreo diploma sau un MBA/studiu postuniversitar de la Hardvard sau de la orice universitate de top din orice tara avansata...sau, pardon, acolo mai trebuie sa te duca si mintea in afara sa te inscri
@Manole, am inceput sa citesc articolul pus in ghilimele si m-am speriat...noroc ca am observat ca e scris de Alex
Vranceanu Firea este oricum penibila.
ea nu a terminat ASE-ul ci filologia. dupa care s-a inscris la doctorat in economie pe vreme cand era purtator de cuvant a lui Mugur Isarescu. total aiurea.
@ anonim(1)
Euro a ajuns acum la valoarea din ianuarie 2007 dar probabil va continua trendul ascendent, datorita faptului ca investitorii straini se retrag de pe piata, in urma calificativului "negativ" primit de economia romaneasca, in locul celui anterior de "stabil", acordat de Standard & Poor's.
Nu-s economist. Imi dau si eu cu parerea. Au mai fost situatii de astea pe piata si nu am murit. Nu cred ca BNR o sa scape leul din mana, eu daca am crezut in ceva pana acum, am crezut in BNR.
Deocamdata, in iarna asta, papica o sa se scumpeasca.
Ce-o sa se intample pe piata imobiliara? Pai, sa vedem: creditele o sa se scumpeasca, dezvoltatorii care nu s-au apucat de construit o sa se mai gandeasca, preturile la apartamente o sa creasca. (nu? ca asa s-a intamplat de fiecare data, pana acum, orice miscare a fost, preturile au crescut. gresesc?)
ia mai terminati, mai cu hardvardurile voastre. se practica, sa ai studiile de baza intr-un domeniu si doctoratul in altceva. incercati si voi daca va tine hardul.
Se practica... ce?
informatii legate de legislatia ce reglementeaza doctoratul:
http://www.edu.ro/index.php/articles/c173/
http://www.edu.ro/index.php/legaldocs/c171/?where=summary%20le%202
ORDIN nr. 4491/06.07.2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat începând cu anul universitar 2005/2006
H.G. nr. 567/15.06.2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat
Organizarea Programelor de Cercetare Postdoctorală - Anexa la O.M. nr. 3861/13.04.2005
* ORDIN nr. 3861/13.04.2005 privind înfiinţarea Programelor de Cercetare Postdoctorală
* ORDIN nr. 3617/16.03.2005 privind aplicarea generalizată a Sistemului European de Credite Transferabile
etc
Eu intrebam ce anume chestie se practica cu doctoratul asta.
Muerte, eu cunosc un astfel de om. A dat prin af lui august 98.500 eur pe un apartament cu 3 camere, nicio imbunatatire(da nimic), etajul 4 din patru.Sunt prieten bun cu el si a spus ca "iau acum ca pe viitor vor exploda preturile".
Nu sunt economist(nici el) dar chestiunea cu exploziile si trendurile ascendente si slate alea mi se par de domeniul barfei.Adica eu nu am auzit niciodata un "reputat analist" sa ofere si niscaiva detalii profesionale cand vorbeste despre tendinte, explozii, etc.Revin la afirmatia"a dat".Pai nu prea a dat el, a dat banca, avans 0.Prin urmare, a cui este "cererea" a cumparatorului sau a bancii? Fratilor din 89 incoa nu s-a scurs atata timp incat sa ne dam seama de efectele unui credit dat aiurea pe 30 ani!!Mie mi se pare ca am facut un job foarte nefericit luand un credit pentru o masina.Am ajuns sa o platesc cu inca 35%.Evident ca ea nu mai face probabil nici 35% din cat a luat vanzatorul.Cum o fi sa imbogatesti o banca si pe nea Gica si sa vezi dupa o viata ca te-ai ales cu praful?
Mai Muerte, Joe Blackule, ce vrei sa spui? ca tre' sa fii plecat de-acasa sa cumperi apartament de 3 camere? explica-te
Daca ar fi dupa voi, ce-ati face cu banii? Vreti sa tineti banii la ciorap, sau cum? Daca ti-e ca dai banii la banca degeaba pune mana si cumpara actiuni la o banca si aopi imprumuta-te de la ea, poate asa te simti mai bine cand dai banii la banca...Sau angajeaza-te in una cu un salariu mai mare decat meriti. Pana atunci lasati smiorcaiala ca preturile la case sunt prea mari, preturile la mancare sunt prea mari, pretuirile la bani sunt prea mari...
Oameni buni, discuţii de genul ăsta: s-a dat, nu s-a dat, au mai fost.
Un lucru e clar, la ora actuală "se dau" foarte greu şi tot ceea ce mai ţine preţurile ridicate sunt încăpăţânarea anumitor vânzători (majoritatea, rezonabili, sunt deja muuuult mai dispuşi să negocieze decât ar fi fost în urmă cu un an) şi disperarea câtorva cumpărători... "disperare" din ce în ce mai mică, deoarece oamenii încep să îşi dea seama ca piaţa aşa efervescentă ca în urmă cu 2-3 ani şi îşi zic "Hopa, ia stai aşa, de ce să mă grăbesc ca proasta la măritiş?".
În plus, paradoxal, creşterea salariilor, cel puţin în Bucureşti, a creat premisele unor închirieri de mult mai bună calitate decât în urmă cu 2-3 ani. Cunosc multe familii tinere care preferă să stea cu chirie, decât să facă un credit, dintr-un motiv foarte simplu: pot sta în ce parte a oraşului vor şi în plus chiriile fiind la un nivel apreciabil, de minim 3-400 de euro, proprietarilor nu prea le mai dă mâna să-i dea brusc afară că trebuie să bage nu ştiu ce nepot, cum frecvent se putea întâmpla în urmă cu câţiva ani, când chiriile erau 100-150 de euro şi deci mare pierdere nu era dacă îţi dădeai chiriaşul afară. Bineînţeles că ar putea cumpăra ceva în partea preferată de oraş, dar la preţurile actuale preferă să nu se complice mai ales că rata ar putea depăşi cu mult chiria în multe cazuri.
Cunosc şi tineri care sunt mândri de creditul făcut pe considerentul că "peste 30 de ani o să am ce lăsa copiilor mei". Pe mine nu încetează să mă minuneze o asemenea gândire auto-amăgitoare, fiindcă numai cineva stupidissim sau care şi-a pus ochelari de cal nu îşi dă seama că peste 30 de ani un apartament vechi de bloc la etajul 7 nu va mai îndeplini nici măcar jumătate din standardul de condiţii civilizate din 2037, deci mă îndoiesc că tinerii acelui timp vor fi fericiţi să vadă ce le ofertează tăticul. Se profilează încă de pe acum un conflict între generaţii.
@alex.dumitrascu,
Se practica priceputul la alt domeniu decat cel in care te-ai pregatit.
Manole are dreptate cind spune ca un factor esential e incapatinarea unor vanzatori,iar asta tine piata artificial sus.Am citit ieri anuntul.ro si m-am distrat copios cu descrierile lociuntelor pe care acestia le vand.Se simte aerul de disperare si supralicitarea avantajelor(dupa mintea si priceperea fiecaruia),iata:"apt la ultimul nivel fara probleme de terasa"sau "vecini cumsecade" ori "scara curata".Mai este unul epocal,care vinde o casa cu 1.125.000 euro pe la Herastrau si care o promoveaza cu "vis a vis de casa lui Mitica Dragomir-LPF".Eee,n-ati vrea si voi una acolo?
Pe de alta parte,contrar asteptarilor,preturile nu au scazut in anunturi,nu stiu ce se intimpla in realitate,la cit se inchide deal-ul.
problema e ca devine aberant sa ai preturi care nu pot fi acoperite de un nivel decent de chirii.
adika sa dai 120.000 pe un apt de 2 camere care scoate o chirie de 450 de euro pe luna...inseamna fabulosul randament de 4.5% pe an. in conditiile in care creditul se da cu minim 8-9% real. asta inseamna ca pierzi bani.
exemplul e cat se poate de real.
insa piata se sustine din faptul ca bunul imobiliar este vazut de 90% din cei care cumpara ca destinatie finala. adika nu se gandesc la modalitatea de valorificare a lui ci pur si simplu vor sa locuiasca in el..sunt end-useri. si astfel...dispusi sa plateasca preturi nesustinute economic.
@anonim
Exemplul tau arata de fapt o alta disfunctionalitate majora a pietei romanesti.Faptul ca un apartament de cartier se apropie acum vertiginos ca pret de un apartament situat in centru, cu un potential cu totul diferit la inchiriere. Cu putina inteligenta si cunoastere a pietei veti vedea ca pana in 2000 s-a pastrat un raport echilibrat ca pret intre centru si periferie, de 2:1.Un apart pe Dorobanti, Banu Manta costa 20 000 euro, iar in Titan, Dr Taberei, Militari etc 10 000 in anul 2000. Acest raport a fost rapid rasturnat dupa boom-ul creditelor din 2003, fiind acum undeva la max. 50% plus pentru acelasi apartament in centru.In momentul de fata, cu putina informatie, cu 120 000 investi fie in blocuri vechi(n-as recomnada, personal) genul Pta Amzei, Stirbei,Victoriei, centrul vechi etc sau in apart mai recent (dupa 80) de 2 cam in zona Titulescu, Floresca, Dorobanti etc, aceeasi suma iti poate aduce o chirie de 700-800 nemobilat pt firma (pt o locatie de top si cu vad, gen Amzei) sau complet mobilat si utilat, totul nou (cam min. 10 000 investitie) intr-o zona cautata de straini la inchiriere (dar atentie, trebuie sa cunosti foarte bine preferintele acestora ca zona si amenajari, nu orice si nu oriunde in centru iti asigura pretul acesta)
Asa ca exemplul tau este perfect real pt 120 000 investiti "prost" in 2-3 camere in cartier si nu tine pasul cu realitatea daca acesta investitie se face in zona cu potential (e adevarat, ai alte dezavantaje, blocul poate fi inainte de 1977 sau cu suprafete mai putin generoase, dar daca il iei strict pt inchiriat, merita si asa). Si aici, daca esti un bun cunoscator al pietei si zonelor, sunt cateva ansambluri de blocuri in centru unde poti lua in bloc dupa 82, 2 cam dec si spatioase (dar neamenjate la banii astia) si scapi si de riscul vechimii blocului, avand avantajul unui pret de inchiriere intre 7-800 euro cu ceva investitii la interior(infime fata de valoarea apartamentului)
Asta cred ca va trage un semnal de alarma in cazul unei dezumflari a balonului, referitor la zonele care vor fi expuse scaderilor majore (cartierele periferice aglomerate, unde preturle au crescut mult mai mult ca in centru)
Apropo de Firea as spune ca saltimbancii mai bine ar continua sa faca ce se pricep mai bine - adica sa-si puna pudra din plin ca sa nu se vada sancrurile de la cosuri - si sa distreze lumea la televizor in loc sa tina discursuri economice...
Pentru cei care mai cred in cresterea preturilor la apartamente: cine e dispus sa faca un ramasag cu mine? La anul pe vremea asta preturi la apartamente cu 5-10% mai ieftine (in Euro). Exceptie fac apartamentele centrale... care vor avea o crestere maxima zero, dar care si ele se vor alinia trendului descendent in maxim 2 ani...
Are cineva curajul sa bage mana in foc pentru crestere? Eu am curaj sa bag mana in foc pentru scadere... Pacat ca nu exista o piata futures sau optiuni pentru imobiliare caci m-as baga sa cumpar la scadere...
Va mai amintiti ca un video pe vremea Impuscatului costa cat juma de masina?Exista cerere.Si se obtinea destul de greu.
Bariera in fata cererii era de natura "sanatoasa".Poate vedea prostimea ca in alta parte unde nu e neaprat avantul tovarasesc e mai interesant.Bariera a cazut cererea a ramas.Nu se mai obtinea greu asa ca......Evident ca e mai greu si mai costisitor sa faci o casa decat un video. Poate asa ne vom aminti si de treaba asta alba-neagra cotetzelor.Exista cerere.Dar si bariere.Dar si o diferenta, in caz ca vor cadea barierele.Video nu se cumpara cu credit pe 4500 ani, avans 0.
In sfarsit BNR declara deschis ca va interveni pe piata imobiliara.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=41
www.gardianul.ro
etc....
@alex.dumitrascu, cand a declarat deschis BNR ca va interveni pe piata imobiliara? ca la mine pe ecran, la stirea asta, scrie 06.07.2006 (you know, "balon cu lichid fierbinte" bla,bla,bla) ori de cate ori dau refresh.
@economistul, in sfarsit un om rezonabil, nu ca si catastroficii de mai sus, mai ca-mi vine, de bucurie, sa fac ramasag cu tine. dar auzi, in ce categorie bagi tu apartamentele din centrele de cartier (aproape de mall, aproape de piata agro, hipermarket, universitati, scoli, bus si alte alea)?
Uite ce zice Financial Times:
"House price correction threatens EU growth
By Ralph Atkins in Frankfurt and Laura Dixon in Brussels
Published: November 9 2007 17:53 | Last updated: November 9 2007 17:53
An unexpectedly sharp correction in house prices resulting from the global credit squeeze poses a significant risk to growth in Europe, according to the European Commission.
The European Union’s executive arm forecast a gradual slowdown in growth from 2007 to 2008 but said continuing financial market turmoil meant the risks were “clearly tilted to the downside”.
Among the threats it identifies is a worsening of the financial turmoil that could hit housing markets in Europe as well as the US “thereby deepening and prolonging the ongoing corrections”.
So far, those European countries that saw the fastest growth in house prices, such as the UK, Spain, Ireland and France, have generally seen an orderly slowdown this year. But the Commission's latest EU economic forecast hinted at policymakers' fears of a sharper adjustment. A special section on past house price cycles warned that while other regions were sometimes more volatile, “the historical experience suggests that major housing downturns have also had a substantial macroeconomic impact”.
Overall, the Commission expected European economic growth to “hold up reasonably well”. Financial market turbulence would peter out but still hit investment and consumption growth. Tighter financing conditions were likely to affect mainly construction investment and “thereby accelerate the ongoing correction of the housing market in some countries like Spain and Ireland”.
Joaquín Almunia, the EU’s monetary affairs commissioner, said: “We consider that investment will continue to contribute positively to growth, but less than in this year or 2006. And in particular, residential construction investment will have a significant correction, and will contribute much less than in the previous periods to our growth.”
Housing and construction had contributed enormously to Spanish growth, so the international problems would have a particular effect there, he added.
EU growth will slow from 2.9 per cent this year – slightly higher than expected in September – to 2.4 per cent next year and in 2009, according to the Commission. Mr Almunia attributed the downward revision mainly to the financial market turmoil.
Growth in the 13-country eurozone would drop from 2.6 per cent this year, to 2.2 per cent next year and 2.1 per cent in 2009.
The European Central Bank offered a similarly cautiously upbeat assessment of European growth prospects earlier this week. But like the ECB, the Commission also expressed fears about the impact on inflation of higher oil prices and tightening labour markets – which it said were lifting consumers’ inflation expectations. “This is not a good signal. For this reason we consider in this forecast that the upside risks to inflation are clearly increasing,” Mr Almunia said.
Eurozone inflation hit 2.6 per cent last month but the Commission expected an easing of oil prices to lead to a deceleration of price pressures during 2008. Overall eurozone inflation was expected to rise from 2 per cent this year to 2.1 per cent next year before falling back to 2 per cent in 2009."
"@alex.dumitrascu, cand a declarat deschis BNR ca va interveni pe piata imobiliara? ca la mine pe ecran, la stirea asta, scrie 06.07.2006 (you know, "balon cu lichid fierbinte" bla,bla,bla) ori de cate ori dau refresh."
E o informatie eronata intr-adevar. Am luat-o de pe un site imobiliar unde parea a fi ultima noutate, si ...nu am verificat.
Asta nu implica insa...bla bla..., va trebui sa fiu mai atent.
Pe forum mi-am cerut deja scuze.
http://www.casedelux.ro/imobiliare/articole/Cresterea-creditului-imobiliar-%C3%A2%E2%82%AC%E2%80%9C-un-pericol-pentru-stabilitatea-financiara-a-Romaniei--699.html
@alex.dumitrascu,
bla, bla, bla era cu sensul ca nu mai iti dau detalii despre stire, pentru ca presupun ca le stii deja.
uite aici:
yadda yadda yadda /American English spoken
said when you do not want to give a lot of detailed information, because it is boring or because the person you are talking to already knows it [= blah, blah, blah]
din Longman Dictionary of Contemporary English
In sensul asta l-am folosit si eu(bla bla).
In rest voi considera mai cu folos sa citesc ce spun altii, sa scrii e riscant, poti sa mai si gresesti.
Dar poti sa ai si dreptate. Acum 3 luni mi se spunea catastrofic fiindca vorbeam de 3.4 lei/euro.
Pentru sfarsitul anului nu mai spun nimic, nu am nici un interes.
Uite cel mai bine am facut in dupa amiaza zilei de 11 septembrie.
Turma se inghesuia sa vanda dolari, eu alergam sa ma imprumut de lei ca sa cumpar. In cateva zile am castigat peste 20.000$. si asta fiindca n-am stat sa fac schimb de impresii pe net.
alex.dumitrescu,
depinde ce-i mai important pentru tine. daca cel mai important e sa nu gresesti, atunci vei sta si vei citi ce spun altii. daca nu, nu.
felicitari, pentru 11 septembrie 2007.
scuze, alex.dumitrascu
11 septembrie 2001.
Cel mai important e sa-ti vezi de treaba, sa nu pierzi timpul.
alex.dumitrascu,
perfect de acord, dupa ce iti definesti "treaba".
da-ti voie sa si gresesti. ai avut 108 posturi pe forum. poti sa-ti stabilesti un procentaj, de exemplu. :)
si nu lua in sens negativ orice critica. la ce te-ai inhamat tu, e de asteptat sa tot apara, din cand in cand, mai mult sau mai putin justificate. ok?
@Zootehnistul, daca vrei putem sa ne intalnim si sa facem ramasagul. La anul pe vremea asta preturile de tranzactie ale apartamentelor vechi de cartier vor fi cu cel putin 5-10% mai mici.
Marea problema este ca piata e lipsita de transparenta. Care este pretul mediu la care se tranzactioneaza un apartament in Bucuresti sau in Romania? Stie cineva? Caci preturile din ziare sunt mai mari uneori cu 50% decat ceea ce scrie la anunt.
De exemplu eu am cumparat in vara un teren cu 40% mai putin decat ceruse proprietarul in anunt. El s-a oferit initial sa-mi faca o reducere de 10%, dar eu i-am aratat toate hibele (lipsa canalizarii in zona, apa era cam departe etc) si i-am oferit un pret la jumatate. Ulterior am cazut la pace cu 40% mai jos (aproximativ).
Tranzactia am facut-o printr-o agentie, iar proprietarul avea terenul la vanzare de aproximativ un an. Agentia avea terenul afisat in vitrina la 100 Euro/mp, iar acum figureaza tot in vitrina ca "vandut" tot la 100 euro/mp desi s-a dat la 62 Euro/mp. Deci o MARE MINCIUNA care manipuleaza fraierii cumparatori si alti potentiali vanzatori.
Acum ce va intelege un potential cumparator? Ca daca cineva (adica eu) a cumparat la 100 Euro (?) atunci inseamna ca asta e pretul corect. Desi eu l-am cumparat cu 62 Euro, iar la notar am declarat 20 Euro/mp ca sa platesc mai putin comision.
Ce consider eu apartamente centrale? Pai.. Unirii, Universitatii, Centrul Istoric, Romana, Victoriei... cam atat. Restul sunt mai mult sau mai putin periferice.
@Economistul, nici preturile apartamentelor din zonele atractive din cartiere nu vor scadea pana anul viitor, sunt sigur de asta, vor scadea poate doar cele din fundul cartierelor. Problema e aceiasi cu cea semnalata de tine, ca nu putem cunoaste pretul exact.
In conditiile astea, daca nu cunoastem pretul de azi, cum putem sti ca va scadea sau nu pana la anul?
Daca rezolvi tu chestia asta, pun ramasag cu tine, lasa-mi la Manole datele de contact si, cand vin in Bucuresti inainte de sarbatori ca am treaba la Minister, o sa te caut.
Pt. Alex Dumitrascu
Ca sa castigi 20.000 $ insemna sa fi imprumutat si schimbat cel putin 300.000 $. Asadar:
1. Nu stiu cine iti dadea tie un asemenea credit de nevoi personale, sau cum mai vrei tu.
2. Mai pune ca pierzi prin dobanda si comisioanele pe care le platesti la banca.
3. Mai pierzi de doua ori la schimbul valutar.
4. Mai plimba ursu ca tie iti trebuie deocamdata bani de carti sa mai citesti.
Plimb ursu' bye.
Gigi, te eclipseaza faptul ca "alex.dumitrascu" ar putea fi in viata particulara mai bogat ca tine?
PS. De ce nu comentati voi pe forum?
Afacerea de care pomeneste Alex este pierdere curata. Asa ca sa nu mai vanda gogosi ca nu suntem asa fraieri.
Cat despre viata lui privata ma intereseaza ceva mai putin decat despre cea a lui Meme Stoica.
http://guvernarea.ro/financiar-imobiliar/forum/viewtopic.php?p=222#222
ca sa fi facut 20000 de $ in conditiile de atunci, daca intr-adevar era priceput i-ar fi trebuit in anumite circumstante doar 40-50000 de $. repet, daca intr-adevar stia ce face.
deci este destul de posibil sa faci atatia bani intr-o situatie de criza.
1e=3.4112
lumea asteapta, asteapta, sa vedem cine poate sa astepte mai mult, proprietarii dornici de vile construite din banii luati pe un apartament primit in dar de la stat sau aia care se vor inhama pe 25-30 de ani pentru un acoperis deasupra capului.
@Gigi cu castron la cap
Tu ai auzit de piata futures de la Sibiu? Daca tranzactionezi pe aceasta piata nu-ti trebuie decat maxim 10% din suma pe care o speculezi.
De exemplu daca tu speculai pe crestere la Euro din vara 3,1 in toamna asta la 3,4 20.000 Euro castigai pe piata spot 10% adica 2.000 Euro. Dar la Sibiu daca investeai 20.000 Euro puteai castiga 100% adica inca 20.000 Euro. La sfarsit aveai 40.000 Euro in buzunar. Speculatia asta era foarte posibila daca aveai curaj, cumparatori pe contracte gaseai garla pentru ca toata presa financiara vuia ca la sfarsitul anului 1 Euro va ajunge 2.8-2,9 lei. De-asta "iubesc" eu asa mult "analistii" lu' peste prajit scoliti prin strainatati la cele mai mari universitati si directori de mari banci, dar care sunt tufa la analiza macroeconomica. Era suficient sa te uiti la dezechilibrul balantei comerciale (10 miliarde euro la acea data si 20 miliarde euro pana la sfarsitul anului) pentru a paria la Sibiu in cunostinta de cauza.
Castroane, daca nu ai bani mergi la Biblioteca si imprumuta niste carti de macroeconomie si finante si mai studiaza. Apoi sa te bagi in discutii economice altfel iti prinzi urechile unde nu te pricepi.
@Tot pentru Gigi cu castron la cap.
Nu am nimic personal cu tine. Te inteleg perfect. Esti unul care faci parte din masa de oameni neinformati si naivi care se lasa dusa de o presa cumparata 100% de interese financiare.
Faptul ca intri pe astfel de forumuri este un castig pentru tine, iar informatiile culese de pe-aici ai putea sa le folosesti cu cap (fara castron) sa castigi ceva banuti pe viitor.
Nu toate informatiile de pe forumuri sunt corecte, dar macar afli si alte opinii. Astfel poti sa iei decizii in cunostinta de cauza si nicidecum furat de valul public. Da jos castronul din cap si treci la fapte...
Curaj!!!
@Pentru Castron si Zootehnistul
Azi Euro a ajuns la 3,44 RONI. Se zvoneste ca in primavara va ajunge la 3,8-4.0 Poate nu va ajunge leul chiar asa de jos pt ca BNR va interveni in forta, dar pe termen lung tendinta e clar de scadere.
In aceste conditii inca mai sustineti ca valoarea apartamentelor vechi in euro va creste?
Eu sunt in continuare dispus sa pariez pe scadere de minim 5-10% la apartamentele vechi la anu' pe vremea asta.
@economistulee
La noi, la scoala tehnica de maistri zootehnisti, ne-au invatat ca a nu scadea nu-i totuna cu a creste...sau poate m-ai confondat cu altcineva?
Ce procedura de verificare avem? De unde stim cat creste si cat scade? Hai, scoate o procedura.
Inteleg ca tot vrei sa facem ramasagul. Cum stai cu conturile? Eu pun la bataie caltabosii si salamul.
@Pt Zootehnistul
Nu stiu la ce anume te referi cu "scaderea" sau cu "cresterea". Fii mai exact. Dac te referi la piata valutara atunci uite cum stau lucrurile:
-creste cotatia euro=scade cotatia leului
-creste cotatia leului=scade cotatia euro
Adica "a scadea" leul e direct proportional cu "a creste" euro.
Ce naiba putina aritmetica, valori direct proportionale, valori invers proportionale... se invata la clasa a II-a. Daca am ajuns cu discutia la nivelul asta... iti dai seama cate subtilitati economice putem discuta noi aici...
Ca sa fiu mai pe intelesul tau un exemplu sin "agricultura"
-creste cantitatea de buruiana=scade productia de porumb la hectar
-scade cantitatea de buruiana=creste productia de porumb la hectar
Cele 2 evenimente sunt legate logic.
Pentru piata imobiliara (si financiara)
-creste cotatia euro=scade valoarea (in euro) a proprietatilor imobiliare, scad cotatiile actiunilor, scade deficitul comercial... etc
Simpla logica economica...
economistule,
ma refeream la afirmatia ta din postul anterior:
"In aceste conditii inca mai sustineti (castron si zootehnistul)ca valoarea apartamentelor vechi in euro va creste?", deoarece eu am sustinut doar CA NU VA SCADEA.
acest "a nu scadea" nu e acelasi lucru cu "a creste", de care ma acuzi tu.
altii au afirmat pe blog ca "va creste", nu eu, fii, te rog, mai atent.
Ba economistule, tu n-ai drumuri la piata cate am eu cu avionul si ai auzit si tu de bursa de pe net sau de la money channel. Tu crezi ca la bursa te asteapta pe tine si iti fac cursul dupa cum vrea muschiul tau.
Tine minte pentru viata ta personala: DE CATE ORI AI FACUT O TRANZACTIE VALUTARA AI MAI PIERDUT CATE PUTIN !
Daca nu crezi apuca-te ca prostul satului si scimba bani.
Faptul ca am intervenit in discutie e ca acel mr. Alex. se da cocalar pe net ca el face combinatii grele iar el n-are bani de chirie, iar specialisti ca tine se gasesc sa-mi explice mie si altora cum se gasesc fraierii pe bursa.
PS: apelativul Castron l-am preluat ca sa va legati de el cand nu o mai tineti drept cu explicatiile stiintifice si o luati pe aratura
Erati mai simpatici cand va rezumati cu comentariile doar la imobiliare.
@Pentru domnul Castron
Realizez aproape zilnic tranzactii pe piata valutara si pe piata bursiera. Si asta nu de ieri de azi ci de peste 20 ani. Cand faceam tranzactii pe bursa din New York Romania nici macar nu visa sa aibe o bursa de valori.
Daca nu as gandi corect din punct de vedere economic firma care o conduc ar fi falimentat de multa vreme...
Money Channel il urmaresc foarte putin si asta numai pentru a ma amuza de aberatiile unor analisti aflati pe dinafara fenomenului macroeconomic.
Ti-am explicat mai devreme ca domnul Alex ar fi putut castiga mult mai mult decat pretinde dumnealui daca ar fi intuit corect mersul economiei romanesti. Informatii fundamentale au existat inca de la inceputul anului...
In ceea ce priveste argumentele in discutiile noastre inca nu am citit nici un argument logic de la tine in afara de etichete gen "anarhisti", "fatalisti", "prosti" si anunturi din site-ul "anuntul.ro". Astea nu sunt argumente si exprima pe deplin gandirea unui om care are castron la cap... Poate ca ti-ai ales bine ID-ul pentru ca pana una-alta te reprezinta.
Adu niste argumente logice si atunci poate ca o sa ne schimbam si noi parerile. Pana atunci... mergi si imprumuta cartile alea de care-ti spuneam. Te ajuta mai mult decat Money Channel.
intr-o piata nelichida asa cum este piata imobliara o diferenta de 5-10% este nesemnificativa. depinde de capacitatea fiecaruia de a negocia.
nu e bursa sa ai cumparator si vanzator la orice pret.
@Anonim
Eu spuneam de minim 5-10 % si nu "maxim" 5-10%. Asadar scaderile s-ar putea sa fie mult mai dramatice pana la 20-25%, dar asta depinde mult de factorii politici, factori externi etc.
Deci mai citeste inca odata "minim" 5-10% va fi scaderea la apartamentele vechi anul viitor pe vremea asta.
Mai greu este cu evaluarea acestor sacderi caci nu avem date nici de la banci si nici de la notari. Datele de la agentiile imobiliare nu pot fi luate in seama pt ca sunt interesate si manipulatoare asa cum s-a vazut pana acum. Agentiile imobiliare si-au pierdut total credibilitatea cu privire la estimari, analize etc...
@ Gigi Castron
Tu stii mai bine de ce folosesti pseudonimul asta, dar momentan ti se potriveste.
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15561&art=38769&cHash=b0ff574d05
Daca mai dura un an doi...poate ti-ai fi cumparat iaht si navigai cu el pe ...Calea Lactee...asa...ti se naruie visul capitalist si ...mostenirea ceausista...
... si se pare ca asta e blogul se transforma intr-un teren de joaca de-a orgoliu,
daca ar fi sa lasam cunostintele ascutite de econiomie,
si sa revenim la imobiliare,
cu riscu sa fiu bagat in gasca amicilor de mai sus,
cand a crescut euro, valoarea apartamentului a crescut fiind exprimata in euro, relativ la valoarea in leu, cand euro a mers in jos fata de leu, valoarea exprimata in euro a fost adjustata in sus, pentru a echivala valoarea in lei,
mi sa spus de mai multe ori : "euro a scazut, cu X%, tre sa cresc pretu", cand i-am spus daca il scade cand cursul va reveni mi-a spus : " da ce ? ... is prost ?"
si uite asa, tot schimband referinta modificarile de curs au influentat cresterile de pret
cosmiX
Ai dreptate acum:
"...cu riscu sa fiu bagat in gasca amicilor de mai sus,
cand a crescut euro, valoarea apartamentului a crescut fiind exprimata in euro, relativ la valoarea in leu, cand euro a mers in jos fata de leu, valoarea exprimata in euro a fost adjustata in sus, pentru a echivala valoarea in lei,
mi sa spus de mai multe ori : "euro a scazut, cu X%, tre sa cresc pretu", cand i-am spus daca il scade cand cursul va reveni mi-a spus : " da ce ? ... is prost ?"
si uite asa, tot schimband referinta modificarile de curs au influentat cresterile de pret."
Dupa cum spunea cineva aici sau pe forum (nu mai tin minte), au trecut prea putini ani de cand faza asta cu creditarea, "trairea vietii pe credit". Acum Romania e o piata atipica in multe privinte , nu numai in real estate. Majoritatea avem educatie zero economica si ne bucarum de faptul ca banii sunt "ieftini" (credite date facil), dar sa vedem ce va fi cand va veni vremea "platii"
. Sa ai rata 500 euro si sa apara un copil (mai ai nevoie de minim 200 euro la castig - si intretinerea va fi mai mare, fara ras). Deja am cunostiinte care nu mai pot suporta rata la nenorocita de pacaleala a romanului numita Logan, si daca vor sa o vanda ..... durere mare. Intotdeauna ca sa castigi trebuie sa gasesti un prost cu care sa faci afacerea (poporul roman).
@Economistul
Am o intrebare cu terenul. Notarul nu ti-a calculat comisionul in functie de valoarea din "grila" a terenului, chiar daca "teoretic" tu ai dat mai putin?
Te intreb caci noi ne aflam in situatia in care cumparam un teren cu 15E si notarul ne zice ca nu poate sa ne comisioneze la banii astia, caci valoarea din grila e de 50E. E o mareeeeeeee hotie:((((((( Si mai e si mare terenul. Mie asa ceva nu-mi convine si nu am unde sa ma duc.
@ECONOMIST
Perfect de acord cu strategia ta de negociere descrisa mai sus, in cazul terenului. Activez pe acest blog de pe la inceputul lui august, iar din 1990 de cand m-am stabilit in Bucuresti am cumparat si vandut 3 apartamente (trecand de la mai mic la mai mare, zona periferica spre centru etc). Ultimul luna asta….
Ceea ce pot sa-ti spun este ca am prins din plin (si m-a avantajat enorm) caderea pietei din toamna anului 1999, cand am reusit sa cumpar un apartament pe care mi s-au cerut 24 000 dolari cu doar 19 000 dupa negociere. Deci am negociat 5 000!. Stiu sa o fac, n-as cumpara nici un buchet de flori fara sa negociez. Vreau sa adaug ca niciodata nu am facut apel la vreo agentie, stiu sa caut si singura. Ceea ce pot spune este ca atunci, in 1999, dupa o perioada de reflectie de vreo 2 sapt proprietarul a accepta indraznetul meu pret de 19 000 dolari, fata de 24 000 cat ceruse. N-as spune ca am fost un excelent negociator, ci doar ca am negociat pe o piata care mi-a fost perfect favorabila si ale carei tendinte le cunosteam. In vara aceea, cu doar cateva luni inainte apartamente similare se vandusera pe aceeasi scara cu acest pret de 24 000.
Cazul de negociere reusita pe care il prezinti tu in cazul terenurilor trebuie privit in context. Terenurile sunt prin definitie investitii cu lichiditate redusa, uneori trebuie sa astepti luni in sir sau chiar 1 an si mai bine pana sa gasesti pe cineva fie si interesat de acel teren, si care sa-ti faca o oferta. Spre deosebire de piata apartamentelor care este o piata cu o lichiditate rapida, mai ales in conditiile unor apartamente care beneficiaza de o locatie buna.
In octombrie anul acesta am reincercat o negocierea stransa (am propus 108 000 unui apart 2 cam pe care proprietarul cerea 130 000 pret de publicat pe site (nu am gasit prin agentie, ci printr-un site particular). N-as putea spune ca l-am socat cu propunerea mea drastic negociata (i-am prezenta si eu hibele, etajul superior, bla bla) dar la o sapt dupa mine i-a oferit cineva 122 500 si ....dat a fost...la doar 3 spat de la scoaterea pe piata. Ceea ce se intampla acum pe piata imobiliara a apartamentelor vechi nu mai poate implica negocierea stransa, sau doar in conditiile in care cel care vinde pretinde un pret mult mai mare decat media ultimelor vanzari din zona. Indiferent care ar fi soarta pe viitor a acestor apartamente, piata este extrem de inflamata acum.
Din pacate, orice negociere, mai ales stransa, are sanse sa fie de succes nu doar in functie de cei doi implicati, vanzator-cumparator, ci mai ales in functie de situatia pietei. Daca apare un al treilea in aceasta schema, un cumparator dispus sa ofere mai mult…tot talentul tau de negociator, evidentierea « hibelor « ascunse ale unui apart…..nu fac doi bani intr-o piata in care un apartament bun …se liciteaza de-a dreptul.
Exista o mare diferenta intre necesitatea de a achizitiona un teren (majoritatea o fac sa-l pasteze un timp si apoi se decid daca isi construiesc sau revand) si necesitatea de a cumpara o locuinta in care sa te poti muta imediat sau pe care o poti inchiria imediat, si deci fie sa faci niste economii (nu mai platesti chririe) sau dimpotriva, castigi bani din chirie si platesti creditul.Daca ar exista loc de negociere seriosa, nu s-ar duce preturile in sus. Atata timp cat creditele nu vor deveni mai restrictive sau ansamblurile rezidentiale mult trambitate nu vor fi livrate, cel mult putem stagna pe stagnare, iar nu pe scadere. O spun cu tristetea celui care a luat pulsul pietei in direct i n ultimele 6 luni, si am sperat si crezut in mult dorita reasezare a preturilor. Exista evident o marja de necociere, dar mult prea mica sau infima fata de actualele preturi de vanzare. Si tot atata de evident este ca a nostra piata imobiliare a ramas insensibila oricarui semnal din piata, creizei creditului sau orice.
Va supun atentie scadearea de aprox.20% care a avut loc in vara-toaman lui 1999. Poate vom gasi din acesta analiza parghiile la care reactioneaza acesta piata anchilozata.
Parerea mea e ca nu o sa scada preturile la apartamentele din Bucuresti, in cel mai rau caz o sa stagneze in perioada urmatoare urmata de cresteri mult mai mici. Se pare ca cei care prognozeaza scaderea preturilor uita cateva lucruri esentiale: vorbim de apartamentele din Bucuresti si nu din alt oras. Atunci de ce folositi salariul mediu pe economie pentru comparatii. Salariul mediu pe Bucuresti este mult peste media pe tara. Rata de somaj extrem de redusa si cerere permanenta de locuri de munca. Vorbiti de natalitatea din Romania. Pai ar trebui sa va intereseze de fapt cati vin si cati pleaca din Bucuresti (toti stim ca Bucurestiul creste ca populatie). De asemenea nu se dicuta despre structura Bucurestiului care nu prea lasa loc pentru dezvoltarea suburbiilor. Lipsa utilitatilor la periferii face ca apartamentele vechi sa fie mult mai tentante. Multe din cartierele rezidentiale noi sunt in locatii total neatractive, cu ce ma incalzeste ca am bloc nou dar stau la mama naibii, fara metrou, scoli si magazine. Am stat si eu cu chirie ceva ani in urma, acum mi se pare de neimaginat sa nu beneficiezi de confortul apartamentului tau pe care il mobilezi si amenajezi cum vrei tu. Aveti grija, s-ar putea sa ramaneti chiriasi toata viata bazandu-va ca or sa scada preturile apartamentelor. Pana la urma e vorba de matematica: daca preturile cresc in continuare pentru multi apartamentele or sa devina de neatins. Daca cumperi acum, risti sa pierzi cateva mii de euro la o eventuala scadere (discutabil oricum findca daca trebuie calculat cat castigi cu chiria pe care nu o mai platesti).
Mai oameni buni, preturile nu scad brusc la imobiliare. Nici nu cresc brusc, cum s-ar crede. Uneori stagneaza, dar de obicei cad pe perioade de minim cinci ani de zile si sunt urmate de unele crize economice majore. Cel mai elocvent exemplu e Japonia care inca nu si-a revenit si unde, in ciuda dobanzilor extrem de mici (de curand urcate la 0.5) preturile scad in continuare si e deflatie. E in situatia asta de vreo 15 ani. Noi nu suntem Japonia :).
Vor scadea preturile,e prea mult chiar pentru veniturile bucurestenilor,parca am trai la Bruxelles sau Atena va fi o corectie fireasca,deja se negociaza peste marje aceea de 10-20% la care, sa zicem ca oricum te astepti.Oricat am socoti cati vin si pleaca din Bucuresti,nu vin toti pe salarii de 1000-2000-3000 euro,ganditi-va cine sunt in mare majoritate cei care vin..., e irelevant acest aspect.Baza sunt tot cei cantonati de mult timp aici.Este o inertie fireasca a modificarii preturilor,oamenii si-au facut planuri mari cu ce fac cu banii de pe casele vandute(nu mai departe de azi am auzit cum cineva vindea un apt in vila ca sa ia alte trei apt pentru el si cei doi copii -"altfel nu vand" a zis acesta!)Totusi,bunul negociator de mai sus,care spus ca se astepta in ultimele 6 luni sa se ieftineasca ceva este dezamagit,si pe buna dreptate.Nici peste alte sase poate ca nu se vor trezi din visuri proprietarii.Va mai dura pana la reglementare dar va veni o corectie in jos.Parerea mea!
Cand am cumparat primul apartament in 2001 zvonurile erau tot astea, preturi exagerate, proprietarii tin de pret si nu vand din spirit de turma, urmeaza scaderea. 3 ani mai tarziu am cuparat alt apartament in aceleasi conditii: zvonurile erau ca s-a atins maximul, proprietarii sunt nesimtiti ca cer preturi asa mari. Astazi aceeasi placa. Traim intr-o economie de piata: platesti cat se cere sau stai cu chirie. Alegerea ta.
Am citit un articol ceva timp in urma in care era prezentat pretul unei case in diferite zone din USA, case similare binenteles din puct de vedere al suprafetei construite, structura si imprejurimi. Pretul varia de la 100.000$ in Montana la 1.000.000$ in California. Deci vreti sa stati ieftin, duceti-va in orasele mici si fara industrie unde oamenii nu au bani. Vreti in Bucuresti unde se inghesuie toata lumea, platiti pretul.
De acord,platiti pretul care se cere,daca aveti cu ce.Probabil ca sunteti proprietari cu intentii de vanzare,foarte bine,succes!A visa ca face casa ta o avere si cind incerci sa o vinzi,vezi sase luni ca nu se avanta nimeni,doar pescuitori si plimbareti la vizionari,parca nu mai e asa de simplu.O valoare in buzunar inseamna ca s-a inchis cercul si ai banii in cont,nu iluzii...
Nu,nu vreau sa vand. Poate cand o sa-mi permit sa trec la o casa. Dar asta e realitatea. Si foarte multi chiar isi permit sa-si cumpere o casa. Si in vest lumea face rate pe 30 chiar 50 de ani pentru a cumpara o casa.
Va reamintesc ca acum avem si un forum: http://www.guvernarea.ro/financiar-imobiliar/forum/
:D
Da,vest inseamna la modul cel mai"barbar" sa zic asa,sa treci macar granita dinspre Ungaria.Diferentele sunt uriase chiar si fata de capitalistii incepatori unguri,sa nu vorbim de California ta.De acolo s-a dat si se mai da inca ora exacta.Asa ca nu mai comiteti imprudenta de a va compara cu cei care au cel putin traditia,ca sa nu spun obisnuinta de a se imprumuta pe termen lung.Si tot o dau in bara destul de des.La un concert susutinut de o trupa americana a venit o caravana de camioane cu sculele necesare.Venise dinspre Arad spre Bucuresti.Soferul(un om simplu,fara pretentii) de pe o masina a fost intrebat cum a fost drumul si in general cum i se pare Romania.A stat si s-a gandit, dupa care a raspuns :Mi se pare ca parca m-am intors in timp...Parca am gasit masina de teleportare din Startrek.
@ anonimi
Cu scuzele de rigoare pentru indemnul lui Manole...
In vest se fac credite pe 30-50 e ani, dar nu pentru garsoniere construite in 1960 in zone seismice...infrastructura praf, viitor in ceata, smecheri cat cuprinde...
Chiria asigura mobilitate, cumpararea unei case in varf de piata imobiliara inseamna investitie per tuta la vita...
Japonia, SUA, Franta...vorbim vorbe, Romania e un cazan securisto-comunist cu miliarde de lei negri, cu un bagaj imobiliar ceausist...nu sunt dispus sa cumpar apartamente la bulevard, cu geam spre mol, peste strada de liceu, langa intrarea de la Primarie la preturi de mii de euro pe mp...pentru ca vorbim de Romania.
Daca eu nu cumpar, altii o pot face, daca n-au facut-o deja, iar pescarii s-ar putea sa fi ramas fara marja de fraieri pe care s-au bazat pana acum.
Si mai e o alta diferenta intre noi si restul lumii. legata de pret si locatie.
Sa zicem ca nu ai destui bani sa iti cumperi un apartament in buricul orasului. Foarte bine, iti zici ca te intinzi si tu cat te tine plapuma.
Insa aici apare diferenta, daca la 20-30 km de Paris, intr-o zona dezvoltata atat ca infrastructura cat si ca transport (faci in jur de o ora catre cel mai indepartat colt al Parisului), iti poti lua un apartament si la 30 de mii de euro, in jurul Bucurestiului, in zone dubioase, pline de praf, fara drumuri, fara transport, fara utilitati, cu vecini care la 6 seara se intorc cu vacile de la pascut, costa cu 5-10% mai putin decat in zonele centrale.
Acum cateva luni chiar vazusem un ansamblu rezidential in 1 decembrie. 300.000 euro o vila :). Stateam si ma minunam cine ar fi fraierul sa dea atatia bani pe o casa. Orice om cu scaun la cap, s-ar fi razgandit, chiar inainte sa vada ansamblul, vazand cum este drumul pana acolo.
Asta imi confirma inca o data ca locuintele in Romania nu se vand pentru a fi locuite. Se vand pe zvonuri transmise in ziare, pe proiecte de-ale lui Videanu (aici o sa facem aeroport, aici o sa facem autostrada, aici o sa facem gradini suspendate etc) N-ar mai exista nici un cumparator daca s-ar urmari si conditiile in care se locuieste.
Stiti faimosul cartier "de lux" Pipera. Ce inseamna lux? Praf, aglomeratie, fosa septica, hidrofor?
Asta tot zicem noi,pe-aici,tot batem campii.Poate se trezesc inconstientii inoculati cu fraze de genul:vom face gradini suspendate si un mic Sfinx de Bucuresti,iar in Vidra,aeroport etc.In Berceni,dupa ce treci printr-o zona de case cu locuitori cel putin dubiosi_si cel mai adesea ostili(care la momentul adevarului,de fapt,ii urasc pe astia cu bani care le-au cumparat terenurile si si-au facut case pe ele)dai de baner-ul unui complex de duplexuri la 500.000 euro casa,deci 1.000.000 euro "duplexul".A,ca incearca investitorul sa le vanda de cel putin sase luni si le negociaza ca la piata,asta e alta poveste.
Cat despre Pipera,o vizita facuta acolo cu investitori adevarati(unde naiba sa ii duci cind vor sa vada ceva si te intreaba despre noile constructii?!) s-a soldat cu iesirea completa a acestora de pe piata.Daca pana atunci mai era loc de discutii,dupa vizita Pipera-Tunari,au capitulat.Pe ce sa ne bazam?Asemenea debandada reflecta coruptia autoritatilor si volatilitatea principiilor cu care pornesti la construit proiecte reale,nu complexe de case facute "pe genunchi".
Cred ca cineva suparat foarte tare pe forum i-a facut ceva de nu mai merge:(((
Nici eu nu pot accesa de la ora 14.00.
Imposibil de deschis site-ul pentru forum,de cateva ore.
alo... alex dumitrascu... forumul...
in asteptarea forumului...
imi da cineva pretul pe mp pt un apartament de 3 camere din Bucuresti? va rog :)
Intre 1780 si 3500E/mp
Adevarul de azi:
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trece în revistă ...
Capacităţile de rambursare pot scădea, iar sistemul bancar s-ar confrunta cu o „creştere majoră" a riscurilor de credit
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat o nouă tiradă la adresa politicilor guvernamentale, arătând, de data aceasta, că în lipsa stabilizării şi în condiţiile supraîncălzirii economiei investitorii ar putea să-şi schimbe percepţiile.
Consecinţele ar fi dezastruoase: scăderea intrărilor de capital, deprecierea leului, creşterea inflaţiei şi reducerea capacităţii de rambursare atât a populaţiei, cât şi a firmelor.
Parca zicem si eu ceva along these lines ieri pe forum...la "suportabilitatea creditului imobiliar"
Unde demonstram la ce se ajunge dupa o scadere de rating(cresc dobanzile cu 2%, cresc ratele cu 40% si procentul ratei din venit ajunge la 89%) si ce ar face bancile cand s-ar trezi cu multi restantieri...pacat ca a picat forumul.
Si zi asa Manole, ai vizitatori de la BNR...
"Costurile ascunse la cumpararea unei locuinte noi
14/11/2007
V-ati intrebat vreodata cat costa un metru patrat de lift? Sau de scara sau hol de bloc nou? In unele cazuri un metru patrat din astfel de spatii comune poate ajunge sa coste cat un metru patrat din locuinta propriu-zisa.
Pentru a-si momi clientii nestiutori, unii dezvoltatori de proiecte rezidentiale afiseaza cu litere de-o schioapa preturi deosebit de atractive, dar ireale. Si aceasta pentru ca, de fapt, pretul final este cu cateva sute de euro mai mare, pentru ca dezvoltatorii imobiliari includ si pretul asa-numitelor spatii comune, precum holul, scarile, liftul.
Asa ca, atunci cand va interesati de suprafata unei locuinte, ar trebui sa fiti sigur ca vi se spune pretul pe metru patrat de supratafa utila, si nu cea construita sau, mai rau, cea bruta.
In schimb, in prezent, se pare ca se aplica principiul cate proiecte, atatea metode de masurare a suprafetelor. Astfel ca, in general, pretul pe metru patrat se aplica mai nou la trei tipuri de suprafete: suprafata utila (cea corecta, dar cel mai rar utilizata) - care cuprinde suprafetele camerelor, fara terase si peretii interiori sau exteriori -, suprafata construita - la suprafata utila se adauga peretii si terasele – si suprafata bruta - la suprafata construita se adauga si cota din spatiile comune (holuri, scari de acces, lifturi etc) pe care o primeste cumparatorul.
Nu va lasati asadar pacaliti de iluzia unui pret mic pe metrul patrat, promovat intens. De exemplu, luand in considerare un apartament de 80 mp construiti si 20 mp spatii comune care se vinde cu 1.000 euro/mp + TVA, pretul acestui apartament poate fi 80.000 euro + TVA daca pretul s-a aplicat la suprafata construita sau 100.000 euro + TVA daca se iau in considerare si spatiile comune.
De exemplu, in proiectul Primavera Rezidential, din cartierul Prelungirea Ghencea, un apartament cu trei camere apare ca avand o suprafata totala de 146 mp, dar de fapt suprafata utila este de 102, 9 mp, cu o terasa de 23 mp, iar acele suprafete comune ocupa nu mai putin de 20,16 mp.
Pretul valabil la 30 octombrie a.c. pentru acest apartament este de 123.000 euro, dar atentie, acesta este valabil doar daca se plateste 90 la suta avans si 10 la suta la receptie. In cazul in care se opteaza pentru plata unui avans de doar 15 la suta, 75 la suta “la rosu” si 10 la suta din suma urmand sa fie platita la receptie, pretul urca la 135.500 euro.
La acelasi proiect, un apartament de doua camere, cu o suprafata de 73 mp, terasa de 12,3 mp, apartament plus terasa - 85,4 mp, suprafete comune de 13,6 mp, iar suprafata totala, inclusiv cote comune, este de 99 mp.
Rezulta un pret total de 93.131 euro, acesta in cazul in care clientul da un avans de 90 la suta si restul de 10 la suta din suma la receptionarea locuintei.
In schimb, daca clientul plateste doar 15 la suta avans, 75 la suta la rosu si 10 la suta din suma este achitata la receptia locuintei, suma urca cu inca circa 10.000 de euro. Aceste preturi nu includ TVA, iar pentru parcare supraterana trebuie sa mai scoateti din buzunar inca 6.000 euro pe loc, si 9.000 euro pentru cea subterana.
In cazul ansamblului rezidential TEN Blocks, care se va construi pe Bd. Iuliu Maniu, in Militari, dezvoltatorul afiseaza un pret de 900 euro plus TVA pe mp, dar fara sa precizeze daca este vorba de suprafata utila sau de cea bruta.
Prima faza a proiectului ar urma sa fie gata in septembrie 2008, iar a doua in martie 2010. Aici, un apartament de doua camere are o arie totala de 106 mp, dar aria apartamentului este de fapt de doar 77 mp, 6,54 fiind suprafata balconului. Spatiile comune ocupa in acst caz nu mai putin de 22,21 mp.
Pretul este de 100.900 euro daca se plateste 95 la suta avans si 5 la suta la receptie, si urca la 109.479 euro daca se plateste 30 la suta ca avans, 20 la suta din suma urmand sa fie achitata in decembrie acest an si restul de 50 la suta la finalizarea complexului.
Tot in acest ansamblu, un apartament de trei camere se vinde ca avand o suprafata de 126 mp, dar aria utila a apartamentului are de fapt 92 mp, balconul 6,5 mp, iar spatiile comune-26 mp.
Aceasta locuinta costa 128.000 euro fara TVA daca se plateste un avans de 30 la suta, 20 la suta din suma se achita la finele acestui an si restul la receptie. In schimb, daca avansul este de 95 la suta, si 5 la suta la receptie, pretul scade la 118.000 euro.
In Belvedere, de pe strada Baba Novac, dezvoltatorul vinde o garsoniera de 57,9 mp construiti si spatii comune de 7,6 mp, adica o suprafata totala a garsonierei de 70,61 mp, la pret de 140.000 euro fara TVA.
Sursa: Ziare.com "
Trimiteți un comentariu