sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Sa fie forum!

"Balonul imobiliar" a început de la o idee spusă la o bere, într-o seară caniculară de vară, şi a ajuns să atingă, în luna octombrie, peste 4600 de vizitatori. Se poate spune că un mic orăşel de provincie a intrat pe blogul ăsta, a citit ideile noastre, comentariile, argumentele pro şi argumentele contra. Oamenii au aflat că există şi alte puncte de vedere, nu numai cele oficiale, expuse în presă. Mai mult, presa însăşi a învăţat în ultimele 2 luni că se poate vorbi deschis şi despre scăderea, nu doar despre creşterea de neoprit a preţurilor. Specialiştii în imobiliare au învăţat că se poate vorbi sincer despre imobiliare. Consider că "Balonul imobiliar" şi-a adus mica sa contribuţie la normalizarea isteriei din piaţă şi le-a dat oamenilor instrumentele necesare pentru a gândi mai raţional şi în interesul propriu deciziile viitoare. Poate că lucrurile vor mai continua o vreme, din inerţie, în defavoarea celor care îşi muncesc cu trudă fiecare bănuţ într-o lume tot mai obositoare, tot mai stresantă, tot mai destructivă, şi în folosul celor care urmăresc doar să dea lovituri imparabile; dar sunt sigur că spiritul "Balonului" îi va ajuta să ia o decizie înţeleaptă pe cei care se chinuie azi să adune bănuţ peste bănuţ ca să poată avea mâine o casă numai a lor.

Nu mai departe de azi am citit siderat o ştire conform căreia o fufă care trăieşte din ceea ce ştie să facă cu gura a vândut cu 120.000 de euro un apartament cu bulină roşie de pe Ştefan cel Mare. Culmea, zice că l-a vândut de frica bulinei roşii.

Asta oare nu înseamnă că ar mai fi atâtea de făcut? De ce nu se publică pe internet o hartă a zonelor / blocurilor cu risc seismic din Bucureşti? De ce nu se distribuie gratuit această hartă oricărui cetăţean al Bucureştiului? De ce nu se face în fiecare oraş o asemenea hartă? De ce nu intervine statul pentru împiedicarea speculei cu aceste bombe cu ceas? Dacă eu iau mâine o maşină second-hand din Germania, o vopsesc şi o revând "ca nouă", sunt pasibil de puşcărie. Dacă vând iaurt cu nu ştiu ce enzimă în el (vezi cazul Danone) imediat se atacă zeci de organisme de protecţia consumatorului. Numai piaţa imobiliară este lăsată pradă unui liberalism sălbatic, fără nici o urmă de reglementare, fără nici o normă de etică. Dacă import din China o marfă la preţul de vamă de 1 leu, nu o pot revinde pe piaţă la preţul de 10 lei fără să plătesc impozite care să mă cocoşeze. Numai pe piaţa imobiliară a fost posibil ca o generaţie - generaţia de peste 50 de ani - să poată cumpăra o marfă cu 1000 de dolari şi apoi să revândă această marfă generaţiei tinere cu un preţ de 150 de ori mai mare. În aceste condiţii, retardaţii care ne conduc se miră că tinerii pleacă în continuare din ţară ("Păi cum dracu pleacă ăştia, că le-au crescut salariile?!" - au crescut, idioţilor, dar cu o mână le daţi, cu 7 le luaţi!), că economia României suferă de lipsa carburantului numărul 1: forţa de muncă, se miră că leul gâfâie, nicidecum nu "duduie", se miră că în primul nostru an de UE am exportat numai disperare, sărăcie şi crimă, de am ajuns să înspăimântăm jumătate de Europa...

Consider că alături de alimentaţie şi muncă, locuirea este una din condiţiile de bază ale unui trai civilizat. O ţară care nu poate rezolva oricare din aceste probleme e o ţară care are probleme. Degeaba ai case şi locuri de muncă dacă nu ai mâncare (vezi regimurile comuniste); degeaba ai mâncare şi case dacă nu ai locuri de muncă (situaţie tipică pentru regimurile înapoiate din lumea a 3-a); în fine, degeaba ai mâncare şi locuri de muncă dacă nu ai unde să locuieşti. Cazul României de azi. Bucureştiul de pildă are un deficit de vreo 100.000 de braţe de muncă şi e imposibil să atragă această forţă de muncă, deoarece salariile care ar trebui plătite ar depăşi cu mult ceea ce poate oferi la ora actuală mediul economic. Totul din cauză că unul din vectorii ecuaţiei - preţul locuirii - este umflat ca urmare a liberalismului sălbatic lăsat liber să zburde în piaţă. Un preţ al locuirii normal în Bucureşti, în România în general, ar stabiliza forţa de muncă, ar creşte investiţiile străine productive (unităţi de producţie - fabrici, ateliere) care ar importa în România nu numai datorii ci şi know-how şi tehnologie. Japonia sau Germania după al doilea război mondial nu s-au reconstruit cu afaceri imobiliare. Nu ar trebui să dea cuiva de gândit chestia asta?...

Ar mai fi, aşadar, multe de spus. Dar trebuie să vorbim mai mulţi şi să nu uităm un principiu de bază, auditur et altera pars. Tipii ca Gigi Castron, care cred că proprietatea lor va ajunge la un moment dat să valoreze 1 milion de euro devenind aşadar milionari prin nemuncă, doar prin stat, sunt ei înşişi victime ale sistemului corupt şi ai mentalităţii induse de acesta. De aceea vă invit pe forumul lansat de alex dumitraşcu la adresa http://www.guvernarea.ro/financiar-imobiliar/forum/. Sondajul e aproape gata şi din voturile de până acum e clar că lumea îşi doreşte un forum. Cum alex dumitraşcu l-a făcut deja, nu are rost să mai inventez eu încă unul. Ne vedem acolo!

24 de comentarii:

Anonim spunea...

Ok,ne mutam cu arme si bagaje!
Intrucit eu nu am studii finaciar bancare,ci sunt doar o persoana fascinata de evolutiile acestei piete ,ma voi insera la sectiunile pentru profani din forum.La cele de specialitate voi fi un cititor de mare atentie.
Succes!
P.S.De admirat fair-play-ul lui Manole.Si multumesc pentru initiativa acestui blog.Mi-a dovedit ca nu sunt atit de "inconstienta"in aprecieri,cum ma cataloga toata lumea in discutiile imobiliare.

Anonim spunea...

Bravo Manole pentru trecerea la actiune cu FORUM-ul!
Acum iti vor putea afisa sute de persoane cum au cumparat terenuri cu cateva zeci de Euro ca sa le vanda recent cu sute de Euro...si nici o persoana care a cumparat cu sute de Euro metrul patrat ca sa il vanda cu zeci...
Hrisant
www.plusvaloare.ro

Anonim spunea...

Si care ar fi marea noutate? Nu stia toata lumea ca speculatori sunt garla? Ca si caritasul, o sa mearga pana la un punct. Cei care vor fi decontat la timp prostia altora se vor bucura, ceilalti nu prea.

sa vedem cand/si daca o sa radem si noi in barba cand unii doritori de imbogatire usoara si-o vor lua peste bot.

Anonim spunea...

Eu ma intreb foarte serios daca exista efectiv o criza de locuinte.
In ultimii 17 ani populatia Romaniei a scazut constant. O mare parte (cateva milioane) au emigrat. La un moment dat, fiecare cetatean locuia undeva: dar numarul locuitorilor a scazut, si in paralel a inceput o 'criza cumplita de locuinte".
Ar fi trebuit logic sa avem un oarecare exces de unitati locative.
Au disparut locuintele?

Anonim spunea...

Eu inteleg forumul ca pe un spatiu suplimentar si mai comod pentru discutiile pe care le purtam aici.
Nu cred ca e necesara "mutarea" blogului
Pe un blog, se publica un articol al autorului, dupa care urmeaza comentarii. E insa nepotrivit pentru abordarea simultana a mai multor subiecte, si pentru discutii in contradictoriu, polemici. Blogul are rolul lui , permite publicarea unui set de articole pe o anume tematica, si concentreaza atentia publicului asupra unui punct de vedere al autorului, focalizeaza asupra unei idei sau a unei persoane.
Asta nu poate sa faca un forum, forumul este altceva, este complementar si permite tocmai "distribuirea" atentiei asupra unei tematici mai vaste, pe mai multe fire de discutie.
Este firesc sa existe(sa coexiste) blogul si forumul.

Anonim spunea...

Exista informatie despre "bulinele rosii", cel putin pentru Bucuresti.
Site-ul PMB permite accesul la o mica parte din baza de date a primariei, dar nu si la acestea.
Secretomanie functionareasca efectiv idioata in cazul de fata.
De pe site-ul primariei poti afla sate despre procesele aflate pe rol sau despre cererile de retrocedare referitoare la o anumita adresa, dar cam atat, restul nu e treaba noastra, probabil informatii suplimentare se pot obtine pe baza de spaga, ...zic si eu.
Atat timp cat informatia exista dar e "secretizata' alta explicatie nu am. Sau poate ca pur si simplu tembelismul.

Anonim spunea...

"Acum iti vor putea afisa sute de persoane cum au cumparat terenuri cu cateva zeci de Euro ca sa le vanda recent cu sute de Euro...si nici o persoana care a cumparat cu sute de Euro metrul patrat ca sa il vanda cu zeci..."

Pai asta s-a cam intamplat o vreme,este evident ca s-a speculat asupra preturilor terenurilor.
Nu ajuta pe nimeni sa nu discutam si realitatea asta. Atata ca discutiile vor fi la vedere, nu vor mai fi monologuri publicitare.

Anonim spunea...

o idee buna (ma refer la blogul lui Manole) conduce la alta idee (tot buna si care pare sa semene uluitor cu o idee de-a mea :) ). multumiri ambilor, ne vedem acolo

Anonim spunea...

exista fisierele PDF cu imobilele "cu bulina" din Bucuresti. Eu le-am descarcat acum ceva vreme pe site-ul PMB, fara probleme.

in ceea ce-l priveste pe Manole, pare a fi una si aceeasi persoana cu dl. Arthur Silvestri:-)

Anonim spunea...

De vreme ce ti-ai inchis blogul imi permit sa adaug aici un comentariu care l-am postat acum o luna la tine ( deoarece e on-toppic): " Fluture, abea te-ai mutat afara si deja afisezi pesimism in privinta investitiilor imobiliare geto-dace. Parca ai fi Manole Agentul Imobiliar nu alta. Vezi sa nu te arzi in imobiliarele din occident! Alea chiar au potentiual de parlire al aripioarelor...
Am un amic plecat din Cluj, cetatean german care fredoneaza de cate ori il intalnesc despre cantecul gugustiucilor, adica despre lipsa de poluare si despre lipsa incrancenarii in comunitatea vestica in care traieste. Ei bine stii ce a facut Maiastrul? A cumparat cu imprumut ipotecar, dupa caderea zidului Berlinului, o multime de apartamente noi in Germania de Est, in Dresda ...si nimic in oribila Romanie. Inutil sa-ti spun cum sta azi... a pierdut toti banii de avans la toate apartamentele.
Mai cunosc si alti romanasi-futurasi care au zburat in zig-zag peste frontiere si care au luat leapsa la prima afacere imobiliara occidentala. Inteleg placerea de a asculta linistea normalitatii dar trebuie sa te contrazic cu ascensiunea preturilor la terenurile din jurul Bucurestiului, cel putin a celora aflate la distanta de numai 2-3 km de autostrazi ce pleaca sau vor pleca din Bucuresti.
E adevarat ca pleaca continuu multi afara dar, in conditiile astea, de ce e atat de aglomerat cu autovehicule Bucurestiul? De ce e din ce in ce mai plin de oameni din Chisinau si de alti imigranti? Terenurile se apreciaza deoarece Bucurestiul se extinde continuu in suprafata si , dupa un timp mai scurt sau mai indelungat, pana si cel mai neinsemnat teren de azi va fi invecinat cu o zona in expansine in care deja s-au tras utilitati. Singura intrebare care ramane este cat timp isi poate permite fiecare investitor sa astepte."
Hrisant
www.plusvaloare.ro

Anonim spunea...

Hrisant, nu cred ca e cazul sa "discutam" pe blogul asta. Blogul meu nu e inchis (nu mai scriu eu, dar asta nu inseamna ca e inchis). Ti-am explicat si acolo si in posturile mele despre imobiliare care e opinia mea despre investitiile imobiliare din Romania. Nu incerc sa te conving de nimic. Asa cum nici Manole nu incearca sa ne convinga de nimic.

PS. El vorbeste aici mai mult de apartamentele vechi, eu vorbesc mai mult de terenuri... asa ca n-are nici o relevanta comentariul tau:-)

Anonim spunea...

Manole, consider foarte util blogul tau. Pacat ca nu mai e la fel de activ ca in primele zile cand postai un articol pe zi. Poate ar fi util sa preiei pe el articole trimise de catre vizitatorii tai-unii dintre ei profesionisti in domeniu. Nu trebuie sa scri tu in fiecare zi. Doar e un blog tematic si ca atare pot scrie mai multe persoane articole...

Azi am pornit o campanie de bannere spre site-ul tau. Sper sa nu te superi, dar consider ca este util ca oamenii sa vada si fata cealalta a "monedei".
Daca nu esti de acord cu aceasta campanie publicitara te rog sa-mi spui si o suspend imediat.

Anonim spunea...

Buna seara!

Iata lista cu cladireile cu risc seismic din Bucuresti la urmatoarea adresa:

http://www.cutremur.net/lista-cladirilor-incluse-in-categoria-de-risc-seismic-din-bucuresti/

Manole spunea...

Fluture, NU sunt Arthur Silvestri, da' să ştii că mulţi cred asta, ha ha ha! Pentru ei am scris seria de posturi din care "se vede" că am vreo 50 de ani, ştiu ruseşte şi sunt "comunist", ha ha ha! Să mai spun că mi s-a / i s-a sugerat lui "Silvestri" să îmi iau / să îşi ia un bilet de avion, doar "dus", către America de Sud, în cazul în care cade piaţa imobiliară? Ha ha ha!... Lăsaţi-l pe om în pace, că n-am nici o treabă cu el, şi nici el cu mine.

@anonim: multumesc.

Anonim spunea...

câinii latra Manole, caravana trece :)
acuma, fa si tu o recadrare, s-o fi gandit respectivul că tu ai fi eroul schimbarii, a scaderii preturilor.

nu ne mai spui ceva in ruseste? :)

Anonim spunea...

Bravo Manole, excelent ai scris! Nota 10!

Anonim spunea...

Manole, tu esti Dragos Bucurenci?

cosmiX spunea...

din pacate nu pot sa ma registrez,
dupa faza cu agreeement -ul sare la index ...
am incercat de mai multe ori

Anonim spunea...

In primul rand felicitari pentru blog. Era nevoie si de opinii realiste, macar pe web, daca presa e intoxicata de articole publicitare lipsite de imaginatie, si de limbajul de lemn al "expertilor" in imobiliare.
Si pe mine ma batea gandul in primavara sa imi fac un astfel de blog, fiindca ma saturasem de ignoranta oamenilor care arunca banii pe ceva ce cred ca "o sa creasca" iar cand ii intrebi de ce cred ca o sa creasca dau din umeri. Iar apoi, o sa urle prin fata guvernului, ca economiile lor de-o viata..., ca trebuie sa ii ajute statul etc..., asa cum a fost cu Caritasul.
M-am saturat sa mai fim o tara de oameni usor-manipulabili. De aceea un asemenea blog este binevenit.
Iar ca sa-i raspund lui alex dumitrascu "daca in Romania exista cu adevarat o criza de locuinte" - nu, au crescut doar banii indreptati spre imobiliare. In 2000, pretul unui ap de 2 camere era 10.000$, populatia Romaniei din 2000 pana acum n-a crescut, ci dimpotriva. Nici vreun cutremur puternic n-a fost ca sa scada oferta. Insa fiind foarte multi bani negrii pe piata la aceea vreme, marii nostrii afaceristi s-au hotarat sa ii indrepte spre imobiliare. Si fiind si un domeniu in care nu exista nici o legislatie, au actionat si prin intermediul ziarelor, ca sa determine "prostimea" sa isi investeasca banii de la ciorapi in imobiliare. Fiindca oferta ramanand relativ constanta, cresterea preturilor se face foarte simplu prin cresterea cererii (nu poate creste numarul hectarelor de teren din Romania, iar rata de constructie a locuintelor e mult mai mica decat numarul de oameni pe care ii poti manipula sa cumpere printr-un articol de ziar).
Ar fi interesanta o statistica cu numarul de locuinte "goale" din Romania (adica cele in care nu locuieste propietarul, si nici nu sunt inchiriate). Atunci se va vedea si de unde este criza de locuinte.

Anonim spunea...

Copiat din "Gandul" de azi :

" S&P a coborât perspectiva ratingului României de la „stabil“ la „negativ“
06 NOIEMBRIE 2007


0 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere
Standard & Poor’s (S&P) Rating Services a revizuit în scădere perspectiva calificativului României, de la „stabil“ la „negativ“, pe fondul accentuării dezechilibrelor externe, a anunţat agenţia de evaluare financiară.


Revizuirea perspectivei reflectă răspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe în creştere ale României, corelate cu condiţii dificile pe plan internaţional. În acelaşi timp, S&P a reafirmat ratingurile pentru datoriile în valută la „BBB minus“ pe termen lung şi „A-3“ pe termen scurt, iar pe cele în monedă naţională la „BBB“ şi, respectiv, „A-3“, se arată într-un comunicat al agenţiei.


Potrivit S&P, politicile fiscale şi cele de venituri sunt expansioniste, iar alegerile vor stimula, cel mai probabil, cheltuielile curente, vor reduce calitatea guvernării şi vor intensifica presiunile inflaţioniste.

„Acest lucru va continua să împiedice capacitatea Guvernului de a răspunde la dezechilibrele externe aflate în creştere, reducând, în acelaşi timp, abilitatea de a beneficia din plin de integrarea în UE“, a declarat, în comunicat, Marko Mrsnik, analist al S&P. Pe termen mediu-lung, politica fiscală pro-ciclică a României generează îngrijorare întrucât consolidează creşterea cererii interne, a adăugat Mrsnik.

„Evoluţia veniturilor derivă în principal din sume temporare suplimentare şi maschează poziţia fiscală de bază. În cazul în care creşterea se va deteriora şi mai mult în viitor, poziţia fiscală ar putea slăbi semnificativ“, a spus Mrsnik.

În cazul în care dezechilibrele continuă să se adâncească, iar România continuă să urmărească politici fiscale şi bugetare semnificativ pro-ciclice, sau dacă balanţa sectorului privat contribuie la deteriorarea perspectivei economice, calificativul ar putea fi diminuat în următoarele 18-24 de luni, se arată în comunicat. (Mediafax)".

Nu numai in secorul imobiliar este acest "balon", toata "economia" Romaniei este umflata. Cresterea economica atat de trambitata este "pe credit", deci influentele pozitive sunt de moment, apoi incepe "plata" . Mai influenteaza si banii trimisi de afara de emigranti, dar acestia nu "produc" , cu ei se cumpara bunuri care nu sunt produse romanesti, etc etc.

Anonim spunea...

Avem o economie care tot creste, de 9 ani.
Avem o moneda care s-a tot apreciat.
Avem o inflatie care a tot scazut si ar mai fi scazut daca nu era seceta si pretul la petrol.
Avem milioane de oameni care lucreaza in strainatate si trimit in tara miliarde de euro.
Oameni care n-ar fi avut de lucru aici sau nu la nivelul salariilor din Spania si Italia.
Ca atare oamenii *care au ramas in Ro* primesc salarii mai mari. Pt ca e criza de forta de munca.
Mai intram si in UE, ceea ce ar trebui sa duca la fonduri de coeziune si stabilitate legislativa.
Sa mai zic de bursa care tot inregistra cresteri de doua cifre pe an?

Si cel mai mult avem credite.
Avem zeci de banci straine, care au fonduri practic infinite, si care se bat pentru cota de piata in Ro. Piata care creste si ea ametitor. Pt ca a inceput de la aproape zero si o sa ajunga in 10-15 ani la nivel de UE.

De unde era aproape imposibil sa iei credit pe o masina de spalat, ca-ti trebuiau doi giranti care sa nu fie rude, acum am intrat in normalitate cu credite ipotecare pe 30 de ani si fara limitarile aberante gen rezerva minima obligatorie 40% sau limitare a ratei la 35% din venituri.

Abia acum se poate spune ca piata este aproximativ libera, pana acum un an si ceva a fost strangulata de limitarile creditului si de incertitudinea aderarii la UE.

So,"liberalismul sălbatic lăsat liber să zburde în piaţă" este abia acum in full effect.

Conditiile economice s-au inrautatit putin, asa ca acum are loc o corectie a preturilor, in jos.
Au crescut ratele la credite in euro, toata lumea zice la tv ca s-ar putea sa urmeze o depreciere a leului, iar inflatia face ratele existente tot mai greu suportabile.

Deci atat cresterea de pana acum cat si scaderea actuala sunt cauzate de conditiile economice concrete.



PS: poate ar trebui mutate comentariile pe forum

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cosmiX spunea...

asa zic toti,
o sa ii dai foc daca nu ai ce sa faci cu el,
si cei care au zis ca il mananca o sa il mamance

iar pt desteptii care se trezesc sa il 'testeze' pe Manole,
abtineti-va, nu ii nimic grandios in asta,
lasati sa isi continue ideea ... nu transformati blogul intr-o alta gazeta de perete pe care fiecare destept vrea sa isi vada numele

cosmiX

Anonim spunea...

Mărturie despre modul în care am primit împrumutul meu de 2% (Frank Loans Services) k.frankloans@gmail.com

Aș recomanda fără rezerve să lucrez cu Frank Loan Services, dacă sunteți pe piață pentru o ipotecă la domiciliu. Am vorbit cu mulți brokeri în timp ce cumpărau împrumutul meu ipotecar online. De la primul contact, aș putea spune că este tipul de persoană în care aș putea avea încredere pentru a mă ajuta să iau cea mai bună decizie pentru mine și familia mea. împrumut în termen de 1-30 de ani, cu sau fără garanție, dar fără verificare a creditului și serviciile lor sunt rapide, fiabile și de încredere, deoarece au fost testate și de încredere de mine, spre deosebire de alte companii.

Serviciile lor includ împrumuturi de refinanțare, împrumuturi pentru camioane, împrumuturi pentru educație, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, împrumuturi auto, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi pentru afaceri, împrumut garantat și negarantat, împrumut ipotecar, împrumuturi pentru locuințe, vă rugăm să le contactați astăzi pentru alte întrebări prin e-mail : k.frankloans@gmail.com

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?