duminică, 9 decembrie 2007

Despre divorţuri şi mortalitate

Incultura economică a tinerilor români se vede în uşurinţa cu care solicită credite pe perioade lungi de timp, de 25+ ani. După părerea mea, ţinând cont de nivelul actual al salariilor şi de preţurile de pe piaţa imobiliară asemenea credite nici nu ar trebui să existe în oferta băncilor.

Un lucru e clar: nivelul actual al salariilor nu poate susţine preţurile de pe piaţa imobiliară nici măcar în Bucureşti. Cu un salariu de 1000 de euro si 20.000 de euro la teşcherea ca avans, poţi lua un credit maxim de aproximativ 80-85.000 de euro pe o perioadă de 25-30 ani. Conform preţurilor de pe piaţă, cu banii ăştia îţi cumperi cel mult ceva de 2 camere într-un cartier infect din Bucureşti.

De aceea foarte multe familii tinere fac creditul per familie. Dacă el şi ea au venituri cumulate de 1500-2000 de euro, ceea ce e foarte posibil în Bucureşti, în special în rândul tinerilor care au în jur de 30 de ani, deci au apucat să facă 5-6 ani de carieră, atunci perspectiva unui credit contractat pentru cumpărarea unei locuinţe care costă 100.000+ euro nu mai pare la fel de abracadabrantă. Sunt eligibili.

Tânăra familie e fericită, li se dă cu boabe de orez în cap, pupat toţi piaţa independenţii.

Problema e că realitatea sociologică nu prea susţine asemenea întreprinderi fanteziste, la fel cum cea economică, de exemplu, nu ar putea susţine întreprinderea fantezistă a creării unui combinat de exploatare a planctonului din Dunăre.

În România oamenii se căsătoresc în medie pe la 29 de ani bărbaţii şi 26 femeile. Cum durata medie de viaţă e de 68 de ani la bărbaţi şi 75 la femei, rezultă că un credit luat pe 25, chiar 30 de ani, la comun cu partenerul de viaţă, e o investiţie fezabilă.

Din păcate, vreo 25% din cupluri mai şi divorţează. Unele chiar înainte de a împlini 7 ani, şi majoritatea înainte ca soţii să împlinească 50 de ani. Ceea ce înseamnă că dacă eşti căsătorit/-ă ai 25% şanse ca pe la 49 de ani să redevii singur/-ă. Nu ştiu cum vi se pare vouă cifra, dar mie mi se pare destul de măricică. Şi încă ar trebui să fim fericiţi: în anumite ţări (de exemplu Belgia şi Austria) ale Europei Occidentale, spre ale cărei moravuri ne îndreptăm, 60-70% din cupluri ajung să divorţeze.

În anii 2000-2005, în România au divorţat constant 8-10.000 de cupluri în care soţii aveau amândoi 31-49 de ani şi împărţeau acelaşi palier de vârstă (deci: nu cupluri de genul Iri+Monica, el 49, ea 20, ci cupluri de genul Tanţa+Costel, el 31-35, ea 31-35). Pe palierul de vârstă 25-29 de ani, al primei căsătorii, s-au format, iarăşi constant, circa 20.000 de cupluri.

Rezultă că există şanse destul de mari - între 25 şi 50% - ca un cuplu uniform, care contractează un credit pe o durată mai mare de 20 ani imediat după căsătorie, să ajungă la 55 de ani nu stăpâni pe casa proprie, ci pe drumuri. Mă rog, fiecare pe drumul său.

Desigur, în ipoteza fantezistă că în Bucureşti în următorii 20 de ani nu vor exista crize economice şi salariul mediu va ajunge la 2000 de euro, astfel încât orice funcţionară pe care o părăseşte bărbatul să se poată bucura singură de locuinţa în care va fi stat o viaţă, nimeni nu are de ce să-şi facă griji.

E foarte bine că unii sinucigaşi compară Bucureştiul cu Londra şi zic că preţurile de aici "încă nu au ajuns" ca acolo, deci hai să dăm năvală, dar trebuie să ţină cont de faptul că salariul mediu actual în Bucureşti (500 E) e de vreo... 7 ori mai mic decât salariul mediu de la Londra. Şi pentru informarea acestor oameni ar trebui să se ştie că sunt regiuni întregi în Anglia în care salariul mediu e de 2 ori mai mic decât la Londra deşi oamenii de acolo au început cursa de urmărire nu de 7 ani, ca noi, ci de câteva sute de ani. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: pentru că Londra e... Londra. La Londra casele au preţul pe care îl au pentru că oportunităţile pe care le găseşti în oraşul ăla nu le vei găsi la Bucureşti. Nici acum, nici peste 50 de ani!

A doua problemă e că în România se întâmplă să moară anual aprox. 20.000 de oameni aflaţi "în floarea vârstei", adică între 30-49 de ani. Procentul reprezintă cca. 0.3% din totalul populaţiei de aceasta vârstă. Dacă ne uităm doar la generaţia actuală de 30-34 de ani (deci născuţii în perioada 1973-1977), şi facem o mică socoteală, înseamnă că din cca. 1 milion de români care au acum această vârstă cam 45.000 nu vor mai apuca vârsta de 45 de ani. Asta înseamnă 4,5%. Ceea ce ne duce la concluzia că din totalul creditelor cu durată foarte mare acordate familiei, nu individului, circa 4,5% sunt din start, adică din cauze naturale, neperformante. Pentru bănci e o cantitate neglijabilă deoarece pierderea va fi acoperită de restul de 94.5%. Câţi, însă, din cei care se împrumută se gândesc că riscul acesta aparent infim ar putea să dea peste ei şi peste familia lor?

Viitorul pare neguros fiindcă România nu s-a mai confruntat niciodată cu asemenea probleme. Alţii, însă, au făcut-o şi experienţa lor ne transmite un singur lucru: suntem prinşi într-un balon imobiliar.

Sursa: www.INSSE.ro, secţiunea "Populaţia".

105 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte realista analiza. Daca mai adaugam la cele spuse de tine un "cutremur" politic, o revolutie, o cadere economica sau un cutremur de pamant realitatea plina de optimism parca incepe sa se intunece.

Cand eram mai tanar am imprumutat bani de la un prieten pentru un frigider cu rambursarea in 2 ani. Acei 2 ani mi s-au parut un secol pana i-am returnat. Ma gandeam in fiecare zi: daca da o masina peste mine si nu pot sa returnez banii omului, daca ma imbolnavesc si nu o sa mai pot lucra un timp, daca ma da sefu afara, daca incepe o noua revolutie si totul devine un haos de nu mai pot sa-i onorez omului datoria, daca innebunesc, daca ma indragostesc de o fata mai materialista, iar aia ma lasa in fundul gol si nu mai pot sa fac fata obligatiilor, daca o sa fac un copil-cheltuieli cu cresterea etc, daca moare mama sau un bunic si tre sa sustin financiar inmormantarea, daca incerc sa-mi schimb locul de munca in urma unui anunt, dar o sa-l pierd intre timp pe cel vechi si nici la cel nou nu ma accepta, dac, daca, daca...

Era un haos in capul meu si asta doar pentru un imprumut mic pe doar 2 ani (destul de mare pt mine la acea vreme).

Cum dorm linistiti cei care au imprumuturi pentru case pe 30 ani in care platesc 70% din venituri? Eu nu-mi dau seama. Numai viata fericita nu poate fi aceea.

Anonim spunea...

Creditul, ca si adulterul, intareste Familia.
Hai noroc!

Anonim spunea...

"Creditul, ca si adulterul, intareste Familia.
Hai noroc!"

Apropo .... mai ai frati pe'acasa ?!

Anonim spunea...

"Creditul ... intareste Familia."

Obtureaza perspectivele!!!
Destinul de sclav cu sot va fi urmat pana...la moarte...

Cer scuze limbii romane...

Anonim spunea...

Dictionar sau blog?

Anonim spunea...

@anonim, @aristotelcostel,

Da mai, asa-i, e groasa, da mai pastrati-va si voi umorul macar duminica seara la o bere in familie, ce naiba...
EU n-as lua un credit pentru nimic in lume, as face una-doua ulcer de la stres.

Dar hai sa vedem ce se intampla totusi daca divortezi, ca si pana acum au fost apartamente luate cu credit si divorturi. A patit cineva?

Anonim spunea...

@familistu

Asa e; nu stim cine ce a patit; cert e ca pana acum NIMENI nu a luat credit sumele care s-au luat ANUL ACESTA. Aici e problema: credite s-au mai tot luat, dar nu la valori astronomice pentru omul de rand si nu pe jde ani ca acum.

De-asta ne dam noi toti cu parerea si suntem catastrofisit: pentru ca nimeni in Romanica ultimilor 60 de ani nu a trecut prin experienta unor credite gargantuesti (ca pana de curand nu ti le dadea nimeni)pe o perioada matusalemica!

Anonim spunea...

Poate ne ajuta cineva, sa ne povesteasa de "Istoria economiei SUA in ultimii ... sa zicem .... 100 ani. Fara nici cea mai mica urma de gluma, macar un link serios sau titlul unei carti care poate fi achizitionata (chiar si in engleza ).

Anonim spunea...

@oana

bafta

Pentru a-ti returna creditul cred ca vei aprofunda indeletnicirile orale.

Anonim spunea...

@simon,

La amazon.com cauti cu "economic history USA" sau ce crezi ca ar fi si mai restrictiv. rezultate, cam 3000 pozitii.
Uite un exemplu de carte:
http://www.amazon.com/Thinking-about-Growth-Economic-Twentieth/dp/0521407745/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1197304792&sr=1-2

Cartile de la Amazon sunt accesibile ca pret si vin in cateva saptamani.

Anonim spunea...

@simon,

La amazon.com cauti cu "economic history USA" sau ce crezi ca ar fi si mai restrictiv. rezultate, cam 3000 pozitii.
Uite un exemplu de carte:
http://www.amazon.com/Thinking-about-Growth-Economic-Twentieth/dp/0521407745/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1197304792&sr=1-2

Cartile de la Amazon sunt accesibile ca pret si vin in cateva saptamani.

Anonim spunea...

Cred ca divorturile vor aduce o corectie foarte buna achizitiilor imobiliare neinteligente. Eu am divortat cam devreme (la 25) si cam de mult timp (2000) si nu mai pot ajuta la corectia asta :))

Concret, apartamentul trebuie vandut repede ca sa se imparta banii, ceea ce pentru anumiti investitori poate fi o MARE oportunitate, desi nu e ceva nou.

@simon, pentru inceput o carte exact cu ce iti trebuie Ghid de investitii - Kiyosaki, Robert T iar dupa ce o temini (de doua ori), ai sa stii ce ai de facut.
Spor la citit!

Anonim spunea...

@familistul:
Au fost cazuri si pe vremea lui mosh ceashca cu divorturi si partaje urate soldate cu vanzarea apartamentului comun. Am avut o vecina cu o astfel de aventura si inca imi e mila de ea. Din pacate pe atunci nu stiam de ele fiindca nu se publicau prea multe statistici.

Anonim spunea...

Pe langa divorturi si mortalitate mai e una: emigrarea.

Cati dintre angajatii cu cariera in multinationale, ce castiga 2000 pe luna acum , in cativa ani or sa plece in UE, definitiv, pe 5000E/lunar.

Asta e ok acum, vand apartamentul, banca isi recupereaza banii, dar in cazul unei recesiuni, cand nu mai are nimeni bani sa cumpere si astia pleaca pe capete pt ca aici oricum urmeaza downsizing-ul...

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/supliment-proprietatea/chiriile-la-locuinte-vor-creste-cu-pana-la-30-in-2008.html?6457;1080294

Baietii astia sunt atat de draguti...

Compara Roma, Parisul, Barcelona si Madridul cu Bucurestiul...

Acolo e 500 de euro o chirie...minima.
In Bucuresti va fi la anul, dupa cresterea de 30%, in jur de 450 de euro, DAR IN FRANTA SALARIUL MINIM E 1100 EURO, IN TIMP CE IN BUCURESTI E 140 EURO.

Deja s-a punctat criza de necalificati din Bucuresti, dar traim intr-o tara de tampiti, iar absolventii de studii superioare vor incepe sa dea la matura sau sa stranga gunoiul pe ...mia de euro din Bucuresti.
Poate ca, totusi, isi revin autoritatile si vor scoate apartamente ANL pe piata chiriilor. E singurul mod de a lupta cu prostia si lacomia romaneasca...

Manole spunea...

Personal, presimt ca autoritatile nu isi vor "reveni" decat dupa ce vor avea grija sa cumpere de pe piata libera, la preturile actuale, stocul de apartamente pe care s-au laudat de mai multe ori ca le vor cumpara. Evident, vanzatorii impartiali vor face parte din clientela politica.

Anonim spunea...

@ aristotel
Ne-am obisnuit de ceva vreme cu acele comparatii intre Buc si celelalte metropole care "trebuie ajunse in urma" la preturi, evident, doar nu v-ati gandit la calitatea serviciilor sau altele. Eu sunt tare curios cand vor ajunge sa-l compare cu Tokio, unde un ap de 3 cam. si 70 mp costa echivalentul a 410.000 €.

Una dintre cele mai tari gaselnite generate pentru sustinerea preturilor a fost: apartamentele s-au scumpit pentru ca au fost ieftine in trecut. Eu recunosc sincer ca am fost impresionat de o asa ingeniozitate neuronala

Cum preturile sunt facute de piata (in general) si de cei care o manipuleaza (in special) la noi, nu cred ca autoritatile vor misca ceva decat poate dupa ce vor cadea mai multe randuri de imprumutaciosi si poate cateva structuri financiare in care isi tine si ei banii.

Ce s-ar putea face totusi in acest caz?
Cum ar fi daca s-ar publica contracte incheiate la preturi pamantene, de catre cei care le-au negociat, nu cu banca (ca sa obtina un credit cat mai mare), ci cu propretarul (ca sa-i aduca cu picioarele pe pamant). Cu prima ocazie cand am un asemnea pret il public pe net. ;) Ce parere aveti?

Unknown spunea...

"Cu prima ocazie cand am un asemnea pret il public pe net. ;) Ce parere aveti?"

Buna. Dar nu e suficient, atat timp cat apar anuntuiri fictive.
Ma gandesc la o posibilitate de a constata ca sunt fictive si a ale publica si pe acestea.

Anonim spunea...

Apropo de anunturi fictive, ma gandeam sa adoptam aceeasi tactica - in sens invers.
Adica pun eu "vand ap 3 cam tinerentului 45.000 euro", altcineva "vand ap 2 cam Militari 40.000 euro".
Bineinteles ca vor tipa imediat "investitorii" prin ziare ca se incearca manipularea pietii, dar macar vom determina propietarii de site-uri imobiliare sa isi ia masuri suplimentare impotriva anunturilor fictive.
Cosmarul oricarui investitor in imobiliare este ca sa vada preturile scazand chiar si cu 5.000 de euro. Fiindca, din pacate si in economie, in investitii ne caracerizeaza spiritul de turma, si, cum s-au ingramadit oamenii sa cumpere apartamente cand li se spunea ca o sa creasca de 100 de ori, la fel o sa se ingramadeasca si sa vanda cand vad ca pot iesi in pierdere.
Piata imobiliara este extrem de instabila in acest moment.

Anonim spunea...

"Piata imobiliara este extrem de instabila in acest moment"

instabila?

da-ne si noua cateva indicii, directii, ceva...

Manole spunea...

@anonim: aşa cum am arătat într-un articol mai vechi, nu îţi trebuie decât vreo 3000 de euro să manipulezi profesionist piaţa. Ogică a adunat 100.000 de euro într-o singură seară, la OTV. Din păcate o asemenea manipulare "inversă" nu cred că e posibilă, deoarece noi românii suntem caracterizaţi în special de spiritul de turmă, fiind incapabili să ne organizăm singuri, în interesul propriu. Dacă vine altcineva să ne organizeze, e bine. Dacă nu, ne dăm cu curentul. În Occident după 12 luni de creştere necontrolată a preţurilor ar fi apărut imediat asociaţii civice care ar fi creat presiune asupra mediului politic pentru adoptarea de legi de transparenţă care să permită controlarea pieţei în aşa fel încât să se poată distinge creşterea adevarată de speculaţie. Noi am stat ca oile să ne minunăm cât cresc preţurile. Sunt curios ce s-ar întâmpla dacă utilizatorii acestui blog ar da fiecare un SMS d-ăla ieftin, de 1 euro, în fiecare săptămână din ianuarie, ca să publice un anunţ fictiv în ziarul citit de tipii din Ziarul Financiar: la nivel individual ar fi un efort de 4 euro. Mă întreb, oare redactorii respectivi vor fi suficient de şocaţi să anunţe "scăderea preţurilor", sau vor băga capul în pământ ca struţul?

Oricum, nu vă faceţi iluzii că pisica va cădea pe spate. Pot să pun pariu cu toată lumea de aici că dacă se declară "oficial" scăderea preţurilor, politicienii şi rudele lor îşi vor vinde la ... primării locuinţele în exces, evident, la preţurile actuale.

Manole spunea...

Vedeţi de exemplu ce se întâmplă chiar în zilele astea cu vilele de protocol :))

Unii tineri se bagă cu capul în laţ la credite pe 30 de ani pentru coteţe subdimensionate şi politicienii îşi iau vilele de protocol la preţ redus.

Curat dreptate socială.

Unknown spunea...

"Apropo de anunturi fictive, ma gandeam sa adoptam aceeasi tactica - in sens invers.
Adica pun eu "vand ap 3 cam tinerentului 45.000 euro", altcineva "vand ap 2 cam Militari 40.000 euro"."

Ar fi incorect si neproductiv. Nu rezolvi o manipulare prin alta.
Dar am putea sa urmarim un numar sa zicem de zece anunturi cu pret, si sa vedem cat timp sunt de actualitate, adica cat dureaza o vanzare si care e evolutia pretului cerut in acest interval. Asta ar putea sa ne faca o idee despre ce se intampla in realitate pe piata.

Anonim spunea...

@ manole

"Unii tineri se bagă cu capul în laţ la credite pe 30 de ani pentru coteţe subdimensionate şi politicienii îşi iau vilele de protocol la preţ redus.

Curat dreptate socială."

Baietii astia motiveaza ca ...se rafuiesc cu Basescu...

Peste vointa lor ...si-au inlesnit negocierea pretului la viloace. A fost interes de partid si ...lupta politica.

Nu stiu daca incalc regulile blogului, dar simt nevoia sa mai spun inca odata ca ma fac "spadasin cu palma".

Mana asta de smenari care "conduce" Romania n-are alt program decat inavutirea grabnica a "propriilor insisi".

Doar cu ajutorul Societatii Civile s-au facut cativa pasi in sensul democratizarii tarii, dar mai e drum lung si trebuie sa gasim o cale de a ne putea apara si interesele noastre...si nu doar ale lor.

Am vazut ce inseamna initiativa nationala...500 000 semnaturi, 2-3 milioane de voturi, iar Parlamentul adopta ce-i prieste...

Anonim spunea...

O "manipulare inversa" se poate numi anti-reclama dar trebuie un pic organizata :) Fixam tinta, stabilim metodele+timpii apoi trecem la actiune. Eu fac pasul, mai e cineva?

Dar sa rezolvi semi-adevarurile (minciuni ar putea spune unii) cu o alta serie de minciuni (à propos de sms-uri cu anunturi fictive) e o strategie total neperformanta chiar paguboasa. Daca se dovedeste ca exista astfel de incercari, mai rau faci. Torni benzina pe foc, preturile vor creste si mai rau.
In fine, e o parere.

Cum Henry Ford spunea "Intodeauna cauta solutii in loc de vinovati" poate n-ar fi o idee rea sa gasim cateva rezolvari. Sa lasam presa sa se ocupe cu "gasirea" vinovatilor.

Poate un site/blog in care sa se posteze deal-urile reale la preturi omenesti, insotite discutiile noului proprietar, istoricul achizitiei, sunt convins ca ar fi preluate instant de alti bloggeri. S-ar face valuri frumoase si mari. ;)

Care-i miscarea cu vilele de protocol?

Anonim spunea...

@ horia

NICIUNA

http://realitatea.net/123872_Curtea-Constitutionala--Legea-guvernului-privind-uninominalul--declarata-neconstitutionala-.html

S-a rezolvat. Curtea Constitutionala, alcatuita din reprezentantii mafiotilor...au si ei familii si s-au gandit ca s-ar supara poporul daca trec legea.

In principiu, "listacii" vroiau sa-si atribuie vile de protocol ca o ultima ofranda adusa lor in ....acest mandat.

Anonim spunea...

Am confundat borcanele...

S-ar putea va vilele sa treaca.

Deocamdata uninominalul e ...neconsitutional.

Manole spunea...

"Dar sa rezolvi semi-adevarurile (minciuni ar putea spune unii) cu o alta serie de minciuni (à propos de sms-uri cu anunturi fictive) e o strategie total neperformanta chiar paguboasa."

Sunt de acord. Nu de iniţiative mincinoase ducem lipsă, ci de transparenţă ! În România nu există mijloace care să controleze ce face piaţa.

Manole spunea...

@aristotel: oricum e interesantă şi ştirea aia. Carevasăzică propunerea lui Băsescu a picat la referendum, a guvernului la Curtea Constituţională, deci... rămânem tot fără uninominal! După tot circul şi banii cheltuiţi cu referendumul! Deci... curat Caragiale... să se schimbe, da' să nu se modifice nimic...

Unknown spunea...

Nu va suparati ca va intreb si eu off topic:
ce va **** grija de "uninominal"?
E o tema falsa si cretina pentru cretinul din reclama cu pitici de la Unicredit.
Maine poimaine dezbatem si...Elodia.

Anonim spunea...

Alex, Alex... ai pus dop la discutie.

Anonim spunea...

@ alex dumitrascu

Cand vorbim de bula imobiliara, automat criticam sistemul politic.
Goanga asta n-a aparut de la natura.
Niste baieti cu foarte multi bani s-au gandit ca ar putea da lovitura si au tot reusit in toate tarile ridicate de la comunismul tembel la capitalismul salbatic. Aceste "investitii" n-aveau sorti de izbanda fara "lobby", iar "insanatosirea" capitalista n-ar fi reusit fara "reason".

Uninominalul ar putea constitui o speranta...

Unknown spunea...

Inseamna ca ...zeronominalul ar fi si mai bun.
Romanul da vina pe politicieni si cand il calca caruta pe ulita.
Pana la urma guvernarea incepe cu autoguvernarea individuala, in felul acesta putem discuta ca intre oameni maturi.
Uninominalu' e un praf ca toate celelalte. Videanu e ales prin "uninominal", si adevaratul ban se face in administratia locala nu in senat.
Singurul lucru cu folos al intalnirii noastre pe net este sa ne lamurim cumva in privinta conduitei noastre fata de agresiunea economico financiara.
Eu alte subiecte nu abordez, raman consecvent principiului ca prostia face mai mult rau decat reaua intentie, si ca ratiunea va invinge.

Anonim spunea...

Conform Evenimentului Zilei de azi Videanu a cumparat 350 apartamente sociae de lux cu piscina, 100 mp la pretul mediu de 250.000 euro. Aceste apartamente vor fi repartizate catre saracii Bucurestiului sau catre persoanele cu probleme (expropieri, reabilitari etc).

Deci cine zicea pe aici ca locuintele scumpe nu-si vor gasi cumparatori? Le vor cumpara primarii cu banii din impozitele noastre. Chiar daca un apartament nu face decat maxim 50.000 euro, Videanu (Vidanjorul) spala banii mafiotilor si ii imbogateste peste noapte cumparandu-le cotetele de lux la suprapret.

Sursa:
http://www.evz.ro/article.php?artid=334366

Anonim spunea...

Si apropos, Videanu e ales "uninominal" de catre bucuresteni. Asa inteligenti sunt bucurestenii astia ca-si aleg numai primari mafiotzi gen Halaicu, Basescu, Videanu...

La mintea bucurestenilor urmeaza ca pe viitor sa fie alesi primari de Bucuresti oameni precum Corleone, Mitica Dragomir, Fane Spoitoru, Miron Cosma, Sorin Ovidiu Vantu, Tender etc. Si uite asa viitorul acestui oras supranumit Capitala Romaniei va arata mai negru si mai imputit decat al orasului Copsa Mica.

Atata prostie pe metru patrat ca-n Bucuresti nu am intalnit nicaieri prin Europa. Poate de aceea si costa asa mult metrul patrat de cotete in aceasta ghena de gunoi numita Bucuresti pentru ca prostia e la mare cautare...

Hai, sa traiti bine dragi bucuresteni ca va meritati soarta.

Anonim spunea...

Ziarul Financiar iar o da azi in bara. Zic ei:

"Achizitiile imobiliare recente ale lui Isarescu si Vosganian arata ca ei pariaza pe cresterea preturilor"

"Decizia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si a ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, doi dintre oamenii cei mai informati asupra mediului economic local, de a investi anul acesta in locuinte, arata ca piata va continua sa creasca si in urmatoarea perioada, chiar daca exista opinii ca preturile caselor sunt la apogeu.

"Cei doi sunt niste oameni care inteleg foarte bine resorturile economiei, precum si ale pietei imobiliare, iar din realizarea unor asemenea investitii putem spune ca dau gir pietei, care inca prezinta oportunitati de investitii", apreciaza Mirela Raicu, consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Esop.

Ambele achizitii sunt de fapt investitii, avand in vedere ca cei doi oficiali mai detin si alte imobile de locuit sau terenuri."

Sursa:
http://www.zf.ro/articol_153943/achizitiile_imobiliare_recente_ale_lui_isarescu_si_vosganian_arata_ca_ei_pariaza_pe_cresterea_preturilor.html

Oare ziaristii astia de la Ziarul financiar chiar sunt platiti sa scrie astfel de articole? Oare ei nu se vad cat de penibili sunt?

Anonim spunea...

Tot in acelasi articol cei de a Ziaru Financiar isi continua aberatiile:

"Indexul imobiliar construit de ZF arata ca preturile locuintelor construite in perioada 1980-1990 din Bucuresti au cunoscut o crestere de circa 50%-60% anul acesta, ajungand la un nivel de circa 1.800 euro/metrul patrat, in conditiile in care anul acesta au fost livrate doar circa 1.500 de apartamente in ansambluri rezidentiale cu peste 200 de unitati rezidentiale. Anul viitor este asteptata o noua majorare a preturilor, alimentata si de costurile cu forta de munca, materialele de constructii si terenuri. In 2008 vor fi livrate doar 5.000 de locuinte noi, conform proiectelor dezvoltatorilor.

Aceste elemente ar putea duce preturile locuintelor noi la un pret de 2.500 de euro pe metrul patrat util, cu TVA inclusa.
"

Probabil gandesc ei: "Preturile vor mai creste pana vor ajunge la nivelul celor din Londra. Dar tinand cont de specificul pietei Romanesti al cererii si ofertei probabil ca pretul apartamentelor il va depasi pe cel al locuintelor din Paris si Londra."

Ce-ar fi sa-l propunem pe ziaristul asta Cristi Moga (nume de plagiator) ca laureat al Premiului Nobel pentru economie. Oare mai are idei de genul asta in putzul gandirii sale?

Pentru cei care vreti sa-i trimiteti scrisori de dragoste emailul sau este: cristi.moga@zf.ro

Unknown spunea...

O sa-l intreb mai degraba pe domnul Vozganian ce parere are despre articol.

Anonim spunea...

@economistul

Sa nu uitam totusi ca Vanghelie a fost contracandidatul lui Videanu.

Astazi voi continua seria "prosti fara speranta" referindu-ma la o scula de gradina:

http://www.bloombiz.ro/article--Cariere-Cariere_de_Succes-Ciprian_Lopata_a_gasit_reteta_succesului_in_imobiliare--604467.html

Acest Lopata vorbea la inceputul verii de cresteri in urmatorii 50 de ani, la doar doua luni de la declinul pietei imobiliare din Letonia...unde activeaza din placere, cunoscand piata. Acest "facator" de milioane induce din gat zeci de ani de cresteri sublime de suta la suta pe orice segment. Un fin cunoscator al "biznisului", licentiat in altceva si specializat la o firma de gunoi, vorbeste cu nonsalanta de cresteri abisale chiar si pe piata de vechi.

Piata de vechi, pentru cine nu cunoaste, buna-rea e alcatuita din betoane a caror structura se corodeaza continuu de 30-50 de ani incoace, dar preturile vor creste...dupa care se vor stabiliza in urmatoarea jumatate de secol.

Da-mi voie Manole sa exclam: "Ce prost e Lopata!"

Totusi, prost, prost, dar cati n-asculta de astfel de "biznismeni"???

Ii ofer lui Ciprian Lopata spre contactare adresa mea de e-mail pentru injuriile aduse:
costelgigi@yahoo.com

Eu ii platesc daune morale, daca piata imobiliara va creste 50 de ani. Daca nu, solicit celor in drept ca astfel de manipulari ale pietei imobiliare sa fie "rasplatite".

Anonim spunea...

Ce tot o dati voi aici cu baloane de sapun? Sunteti niste frustrati si va dati mari specialisti in imobiliare. Pai daca Vosganian si Isarescu (doi specialisti situati in pozitii de decizie) mizeaza pe cresterea pietei imobiliare cum credeti voi ca piata o va lua la vale? Va lasa Isarescu valuta sa creasca? Va impune Vosganian supraimpozite pe speculatii sau pe proprietatile in surplus?

Preturile vor creste continuu de acum inainte, poate nu 50 ani cum zice cineva mai sus, dar 20 ani tot vor creste. Uitati-va la capitalele din Europa ce preturi au si apoi sa comentati.

Daca nu va permiteti sa cumparati acum poate o sa va permiteti a cumpara peste 20 ani cand veti fi in ciomag si va asteptati pensia sau ajutorul social de la Guvern. Numai cu mana intinsa stiti sa stati. Au apus vremurile comuniste in care toata lumea tragea mata de coada, dar li se dadeau locuinte. La munca cu voi daca vreti sa aveti casa nu la frecat menta toata ziua pe bloguri.

Anonim spunea...

@ anonim

Sa muncim pentru securisti ca tine cu 3-10 case luate de la stat?

Terenuri cumparate dupa ce s-a aflat pe unde trec utilitatile sau autostrazile???

In ce sens stam cu mana intinsa?

Toata planeta muncitoare isi pune problema speculatiilor imobiliare ca fiind caimacul luat de la cei care muncesc cu adevarat!!!

"Biznismenule", "investitiile" Vosganianului si Isarescului pot fi cel mult nevoi imediate familiale si nicidecum tonuri de "investire". Pe de alta parte, economistul Vosganian e asemeni cantaretului Dan Negru sau antrenorului Gheorghe Hagi...

Sa ne apucam de treaba ca statul are grija noastra...ne actualizeaza statisticile privind tranzactiile imobiliare, concureaza piata imobiliara privata prin sute de proiecte rezidentiale...etc.

Ma priveste cum imi castig banii si cat muncesc pentru asta, dar nu esti tu in masura sa ma trimiti la treaba ca sa-mi iau o casa...

3000 Euro/mp de garsoniera in Bucuresti? Prefer sa locuiesc in Rimini sau Compaigne...etc...infrastructura...civilizatie...fara prea multi smenari sfatuitori ca tine la un rezonabil 500-1500 euro /mp.
Bafta

Anonim spunea...

"Isarescu si Vosganian isi iau case." WOW!!

Stirea asta nu are nici o relevanta pentru segmentul de piata al apartamentelor vechi (asta e segmentul care are preturile hiper-umflate).

Am citit articolul cu pricina, care e structurat asa : in prima parte se comunica faptul ca Isarescu si-a luat in 2007 un apt de 110 m2 + ca Vosaganian a contractat 180 000 Euro de la Alpha Bank. ATAT!!!!Mai departe, bla-bla-ul de rigoare despre cum o sa sara preturile in sus, ca deh! "Oamenii astia stiu ei ce fac! Si uite cum au crescut si in anii trecuti preturile..." Nu e pomenit deloc care e suma pe metru patrat, care e locatia. S-o fi imprumutat cumva Vosganian de 180 000 de Euro ca sa isi iau un apartament de 4 camere ("cu super imbunatatiri, bloc nou - 1980") in Militari?! Isi ia sigur intr-un bloc nou de lux, intr-o super zona, cu o suprafata FOARTE mare, care merita banii astia - cu conditia sa ii ai si sa iti mai si faca "developarul" un pret bun ;)

Ar mai fi ceva de zis: Isarescu si Vosganian, datorita functiilor pe care le au, sunt cam fortati sa isi bage banii fie in imobiliare, fie sa ii tina in depozite, ca altfel le sare lumea in cap ca sunt in flagrant conflict de interese. Da' niste case normal ca pot sa isi ia, nu?! :D

Anonim spunea...

http://www.baniinostri.ro/educatiecariere/index.php?ContentID=130

Lionachescu, un specialist in nimic vorbeste despre ...succes

"Ce se va intampla cu leul in perioada urmatoare?
Cred ca vom asista cel putin doi ani, daca nu mai mult, la aprecierea leului. Nu vad ce ar putea sa intoarca acest trend care tine de raportul de cerere si oferta de pe piata. Leul ar trebui sa fie mai tare astazi, dar parerea mea e ca BNR e de vina aici din cauza ca incearca sa ii protejeze cumva pe exporatatori."

19.04.2007

Intre timp, leul a pierdut cam 0,4 unitati.

"Bubble imobiliar?

La Atena exista apartamente care se vand cu 20.000 de euro metrul patrat. Cred ca 12.000 de euro pe metru patrat este un pret corect pentru o locatie buna. Declaratia lui Isarescu de anul trecut a fost hazardata, mai ales ca a fost facuta de un om care nu este in domeniu. Nici partea de cercetare din BNR nu cred ca intelege bine fenomenul asta si sa iesi in public de pe pozitia de guvernator si sa faci afirmatiile astea mi se pare hazardat."

Eu cred ca 15 000 euro e un pret corect pe nanometrul patrat.

Daca acesti imbecili si-ar mai aduce aminte ceva notiuni din clasele primare, piata imobiliara ar putea fi chiar ...mai diversificata.

Unknown spunea...

Cacareaza dixit:

"Au apus vremurile comuniste in care toata lumea tragea mata de coada, dar li se dadeau locuinte. La munca cu voi daca vreti sa aveti casa nu la frecat menta toata ziua pe bloguri."

Cand o sa stea din astia ca mine cu mana intinsa la tine, sa stii ca esti miliardar in euro, nu milionar. Ce sa cer eu de la un paduchios ca tine?

Unknown spunea...

Zilele urmatoare va creste traficul pe blog si pe forum. Euro se apropie din nou de 3.6.
Observatii importante:
1 a disparut tendinta sezoniera de vineri, cand de regula se vindeau euro ceea ce ducea la scaderea cursului.
2 A disparut sezonalitatea anuala, din decembrie, datorata banilor romanilor care lucreaza in UE si se intorc in tara de sarbatori.
3 A disparut corelatia pozitiva dintre bursa de valori si leu.
De exemplu astazi bursa a fost verde iar leul..... Se pare ca pe bursa s-a terminat cu retragerea fondurilor speculative, urmeaza o crestere sanatoasa, normala pentru perioada antedivident.
Imi pare rau ca l-am bagat in seama pe anonim, il rog pe Manole, daca e amabil sa-mi rada postul. Eram dupa o zi plina de adrenalina, dar o zi buna.

Unknown spunea...

"Pesimism fara precedent

Doua treimi dintre francezii din clasa medie chestionati au declarat ca-si impun frecvent limite drastice la cheltuieli. Toate aceste detalii alimenteaza un sentiment de pesimism si nenumarate frustrari, principala temere fiind legata de faptul ca nivelul de trai al copiilor va fi inferior celui de astazi.

Cheltuielile legate de camin reprezinta intre 20 si 25% din bugetul unei familii. In paralel, alte 5 procente din venituri merg pe cheltuieli care nu existau in urma cu doua decenii: telefon mobil, laptop, conexiune la internet.

Chiria la o garsoniera in Paris se ridica la circa 600 de euro, in timp ce un apartament cu doua camere se vinde cu 120.000 de euro. Salariul minim in Franta este de 1.280 de euro."

[color=blue]sursa:
http://business.rol.ro/content/view/56391/3/
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Le Figaro. Remarc contrastul enorm fata de...entuziasmul romanesc.
Voi continua discutia pe forum.
[/color]

Anonim spunea...

economistu', ce-ai zice s-o lasi mai usor cu Bucurestiul si bucurestenii. ai uitat ca ceasca v-a adus verii, fratii, si surorile cu tractorul in Capitala?
din felul cum vorbesti pari si tu a fi un stramutat de la tara (sau provincie ca atfel va suparati) in Bucuresti in cautare de "oportunitati".

Altfel arata orasul inainte sa fie inundat de valuri de tarani care de abia peste 20-30 se vor obisnui cu viata in mediul urban.

si mai uiti ca bucurestenii astia pe care-i categorisesti asa cum o faci au salvat tara asta, asa cum ea acum, de la inca 4 ani de regim nastase, cand luminatii din "provincie" l-ar fi facut pe bombonel prezident si psd-ul partid unic pentru naiba stie cati ani.

asa ca, tarane, lasa-ne in durerile noastre, cu mizeria si prostia noastra, cu drumurile si aglomeratia noastra, cu tiganii si praful nostru, si du-te si munceste afara sau, desi iti vine greu, in regiunea natala, ca de "cetateni" la a doua generatie in pantofi nu ducem lipsa. ati venit destui si pare ca nu va mai opriti.

in alta ordine de idei, de luni TMCTV organizeaza show-uri cu subiectul "in ce investim in 2008?"

unde "investim" trebuie citit ca "speculam". discutia va fi foate interesanta, cel putin din ceea ce cred ca vor lasa sa transpara imobiliarii pentru 2008: corectii pe vechi si cresteri pe nou sau cu tupeu maxim, piata creste dom'ne, investiti. mai ales daca tinem cont de recesiunea din anul ce va urma.

Anonim spunea...

@anonim

Afla ca nu locuiesc in Bucuresti desi parcursul meu profesional m-ar fi obligat la un moment dat sa raman vreo 5 ani in acest oras. Nu am rezistat mai mult de 2 saptamani, iar asta se intampla acum 9 ani cand aerul era cat de cat respirabil in Capitala.

Locuiesc intr-o comuna (adica la tara, da) la o distanta de 150 km de Bucuresti. Imi desfasor activitatea foarte bine de aici, iar clientii mei sunt mai mult companii straine. Sunt fericit cu familia mea aici, iar in fiecare zi respir aer curat, beau apa curata de izvor si ma hranesc cu legume si fructe proaspete din productie proprie aproape tot anul

Iata ca se poate trai civilizat si la tara nu numai in varful mormanului de gunoi numit Bucuresti.

Da, imi mentin opiniile, peste 50% din bucuresteni sunt retardati mizerabili. A tunat si s-a strans in acel oras toata mizeria umana a Romaniei. Cand Ceausescu v-a infometat ati iesit in strada, cand Iliescu va facut golani ati iesit in strada, dar cand Halaicu, Basescu, Videanu isi bat joc de voi pe fata va faceti ca ploua in loc sa va strangeti si sa protestati impotriva impertinentei lor.

Sunteti lipsiti de spirit civic, sunteti niste lasi. Bucurestiul ar trebui sa arate ca o gradina de flori nu ca o cocina de porci. Omul sfinteste locul. Am gresit in postul de mai sus. Nu primarii sunt de vina pentru cocina aia de porci numita Bucuresti ci locuitorii orasului fie ei bastinasi sau "imigranti" din alte zone.

Mai puneti mana pe o matura si curatati in jurul blocului in care locuiti. Mai plantati un copac, o floare. Va dati desteptii tarii. Prea putini oameni cu bun simt traiesc in Bucuresti, prea putini oameni inteligenti. Prostia si mizeria e la mare cautare pe acolo.

Unde e spiritul civic din voi? Unde sunt asociatiile si fundatiile care ar trebui sa ia initiativa de a curati orasul atat de mizeria morala cat si de mizeria de pe strazi. Cum e posibil ca bebelusii sa moara cu zile in spitalele voastre? Cum e posibil sa va vindeti unul altuia cotetele la sute de mii de euro? Sunt poleite cu aur, ce au casele alea in plus fata de casele din satul meu care costa intre 10 si 20.000 Euro? Nu, sunt niste vechituri situate in centrul unui mare gunoi, iar unde pute mai mult si unde sta sa cada mai repede blocul pe voi acolo pretul unui apartament e mai mare. Si mai ziceti ca nu sunteti prosti batuti in cap. Cum sa platesti 30 ani pentru un cotet?

Sa ma scuze oamenii inteligenti si de bun simt care sunt nevoiti sa se sacrifice impotriva vointei lor si traiesc in Bucuresti alaturi de gunoaiele Romaniei.

Anonim spunea...

Eu ti-am explicat: aia 50% sunt veri si frati si surori de economisti pe care ceasca i-a adus aici. Atat. Ca n-ai calcat prin Capitala inainte de perioada 70-77 e problema ta.
Ca esti prea valoros sa ne onorezi cu sublima-ti prezenta e probabil problema noastra.
Oricum daca nu va convine ceva, faceti referendum, mutati Capitala in alta parte, eventual trageti si o granita intre voi si noi si aia e.
Mizerii care fug cand dau de greu si comenteaza de la distanta se vor gasi mereu dar oameni gata sa munceasca si pentru altcineva/ceva decat propria lor existenta mai greu.
Si eu imi mentin parerea, mirosi a taran parvenit europeanule, chiar si de la 150km de noi, tot razbate damful.
Respect celor care sunt inca romani.

Anonim spunea...

Oricum, imi place cum vorbesti de la distanta, de anii lumina care despart habitatul in care-ti desfasori activitatea si gomora Bucuresteana.
Ce nu inteleg eu e de unde inversunarea asta? Te pomenesti ca iti pasa sincer de Capitala si nu ne dam noi seama? Prrobabil suferi cu fiecare minut care trece din ce in ce mai mult pentre 'decaderea' si 'desfraul' care au ajuns sa sugrume micul paris.
Ca ar trebui, ca de ce nu facem, cum putem sa facem una si alta, de ce nu plantam, de ce nu iesim in strada lugulugu, etc, etc
n-ar trebui sa fii recunoscator ca suntem un magnet pentru puroiul tarii? Ca suntem lupul sanitar al patriei care infuleca pe nerasuflate hoiturile in putrefactie ale natiei? Ca va scapam ca niste viermi devoratori de tesut necrozat ce suntem de carnea cea mai fetida din spatiul carpato-dunarean?
Nu, tu vrei si cu ........... si sufletu-n rai. Ei bine nu se poate my friend, suntem prea ocupati sa absorbim sutele de mii de dejectii umane pe care provincia care ne detesta ni le-a servit si ni le serveste in continuare, fie din meniul lui ceasca fie din dulapiorul cu bunatati al tranzitiei si exodului spre mai bine.
Has morocar de dapto bulando mui, europeanule.
Respect romanilor.

Anonim spunea...

Va certati ca chiorii si n-aveti minte. Adevarul este ca Bucurestiul nu prea mai e locuit de bucuresteni. Eu sunt in orasul asta de cand m-am nascut, si nu numai. Si parintii si bunicii si strabunicii mei sunt bucuresteni.
Dar eu sunt o exceptie, o minoritate. A existat o vreme cand orasul asta era civilizat si linistit. Asta a fost inaintea cutremurului din 1977. Dupa cutremur a urmat nenorocita de reconstructie si au inceput demolarile masive. La "opera" asta pe langa un grup de arhitecti criminali (gen Anca Petrescu care e bune merci), au participat si un mare numar de muncitori veniti din provincie, majoritatea din sudul Moldovei. Astia au ramas aici, nu au mai plecat. Un al doilea rand de "populatie migratoare" a fost imediat dupa 1989 cand un mare numar de oameni fara mari perspective in localitatile lor, au venit "pe aripile FSN-ului".
Nu poate sa-i acuze nimeni pe toti oamenii astia ca s-au stabilit in Bucuresti, e dreptul fiecaruia sa locuiasca acolo unde doreste.
Si in definitiv culturile fie ele si cele urbane se schimba, evolueaza. Le pot reprosa cel mult, ca nu au evoluat suficient si nu in bine.
Dar nici nu au fost ajutati. Inainte de 1989 in Romania s-a facut enorma greseala a demolarii unor cartiere superbe si civilizate si s-a creeat in schimb cultura de cartier, de ghetou, marile 'cartiere dormitor", lipsite de utilitati culturale si comerciale. Dupa 1989, nu a avut nimeni grija sa indrepte si sa canalizeze dezvoltarea urbana. Dimpotriva, nu s-a facut fata noului val de 'MIGRATORI", s-au continuat freselile, si iata ca la ora actuala primaria expropiaza, demoleaza si poceste orasul in continuare, de data asta insa nu din tembelism ca inainte de 1989, ci pur si simplu din ratiuni "imobiliare". Ori tocmai asta e subiectul nostru.
Si in alta ordine de idei, daca tot vorbim de bucuresteni si de nou veniti, voua nu va bate la ochi ca toti primarii Bucurestiului de dupa 1989 sunt nascuti la tara si provin din mediul rural? Videanu de exemplu e din Crevenicu, asta fiind un sat(nici macar comuna) langa Videle. S-au terminat oare candidatii nascuti in Bucuresti? Atunci ce sa ne mai miram ca in loc sa ne civilizam ne salbaticim si ne manelizam? N-am nimic impotriva modului de viata de la tara si il respect, dar...pur si simplu e altceva, e alta cultura.
Cateodata am impresia ca actualul primar pur si simplu ne uraste fiindca suntem totusi bucuresteni si el nu este. Vrea sa ne invete minte, el, taranul de la Crevenicu, pe noi stia 'orasenii".
Cred ca la fel de mult ne uura si Ceausescu. Fiecare om are nostalgia si respectul radacinilor sale, a locului unde s-a nascut.
Ce vreau sa spun pana la urma este ca in loc sa evolueze spre civilizatie, cultura urbana a Bucurestiului, (probabil si a altor orse mari) involueaza, se dilueaza si produce forme hibride aberante cum ar fi manelizarea, violenta, mizeria, intr-un cuvant...jungla.
Si pentru asta acuz administratia locala, primaria, mentalitatea primarilor, subordonarea lor fata de interesele financiare ale "imobiliarilor".
Daca nu am fost convingator, va pot da contraexemplul Sibiului sau al Timisoarei. Comparati orasele si primarii.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/

Manole spunea...

Sa recunoastem totusi ca Videanu are o viata evolutiva spectaculoasa, de la Crevenicu pe Coasta de Azur...

Anonim spunea...

Peste Bucuresti a cam sarit. Trece sa ia banul si pleaca mai departe.
A stat in Bucuresti cam jumatate din numarul zilelor de mandat.

Anonim spunea...

Daca aveti impresia ca eram incrancenat cand i-am raspuns economistului va inselati. La urma urmei, ca orice bucurestean verde prefer sa nu iau prea in serios aberatiile. Doar ca manole trebuia sa stearga puseul ala de infantilism si ipocrizie inainte ca cineva, in speta eu, sa se simta obligat sa raspunda.

lasa ca si videanului ii vine decontul la vara. Sa reusesti sa intri in legenda urbana cu borduriada nu-i lucru lesne.

chiar asta ma intrebam si eu, dar candidati bucuresteni la primarie nu mai avem, sau la cotroceni. Chiar trebuie candusa tara iar si iar de tarani.

Anonim spunea...

@Anonim

Da, imi pasa de soarta Bucurestiului. Poate o sa te surprinda ca, desi nu locuiesc in acest oras imputit ma intereseaza modul cum este administrat, modul cum traiesc oamenii etc.

Iata de ce ma intereseaza asa mult Bucurestiul:

1.Este Capitala politica, economica, administrativa si "cuturala" a Romaniei. Daca ceva merge prost in politica prestata de politicienii din Bucuresti va merge prost in toata tara, inclusiv in satul in care locuiesc eu. Impozitele, printre altele, mi le impun bucurestenii si nu primarul comunei mele. Orice decizie politica proasta are repercursiuni directe asupra familiei mele.

2.Bucurestiul e poarta aeriana de intrare in Romania a oricarui strain. Un strain cand vine prima data in Bucuresti si vede mizeria asta insuportabila automat extrapoleaza ca toata Romania e la fel, ceea ce e fals. O eticheta falsa care se lipeste pe obrazul intregii Romanii. Mai sunt orase imputite in tara, dar Bucurestiul exceleaza in acest domeniu.

3.Acolo traiesc semeni de-ai mei, romani ca si mine, dar mai presus de toate sunt oameni. Ma intereseaza soarta oamenilor de acolo desi se comporta mai mult ca animalele.

4.Bucurestiu e o mare ghena de gunoi care trebuie curatita de catre toti cetatenii Romaniei. Danful de imputiciune ce emana din Bucuresti se imprastie in toata Romania, de aceea trebuie eliminat cat mai repede acest focar de infectie. Daca vrei, pentru sanatatea Romaniei, Bucurestiul este ca un cancer ce trebuie operat cat mai repede, in caz contrar va face metastaza si se va raspandi in toata Romania, tara sufocandu-se si murind sub propria-i mizerie.

Sa stii ca nu am nimic personal cu tine. Nici nu stiu cine esti, esti un oarecare anonim. Inversunarea mea este impotriva putorii din voi, a majoritatii bucurestenilor care nu va treziti odata din somnu asta larvar in care va aflati sa luati taurul de coarne. Traiti ca niste larve in gunoiul ala de Bucuresti, vi se pare chiar confortabil gunoiul. Nici macar nu sunteti constienti ca mancati c...t la propriu in fiecare zi prin apa pe care o beti, prin aerul imputit pe care-l respirati si prin politica idioata care o duc reprezentantii societatii voastre civile.

Anonim spunea...

@anonim

Faptul ca voi asteptati sa vina vara ca sa-i hotarati soarta lui Videanu iara spune multe despre Bucuresteni. de ce sa nu-l dati jos azi? Exista atatea metode democratice prin care un primar poate fi schimbat, de la proteste pasnice in strada pana la referendum local. Ca sa nu mai vorbim ca multe din deciziile sale sunt abuzuri in serviciu, iar unele sunt penale. Intr-o tara normala era de mult la inchisoare eliberand postul pentru unul mai cu capul pe umeri si mai cu sufet pentru bucuresteni.

Videanu va uraste de moarte. Acum ati observat asta? Se foloseste de voi, bucurestenii doar pentru a se imbogati. Dati-l jos pe Videanu azi, nu la vara. Ce, vreti sa muriti pana la vara? Ce atitudine de las e asta: "Las pe maine ce pot face azi".

Oricum nu am incredere ca la vara bucurestenii vor avea atata intelepciune sa aleaga un primar harnic si bine intentionat. Daca ar veni un astfel de primar bucurestenii s-ar simti ofensati. Ar iesi in strada si l-ar demite a doua zi, apoi ar aduce altul care sa le perpetueze mirezia in care se simt confortabili sa traiasca.

Anonim spunea...

Il admir pe Manole ca a luat atitudine in privinta unei probleme care va macina (cea a preturilor la locuinte). O initiativa timida, dar demna de admirat.

Cu o floare insa nu se face primavare, iar cu un om-doi sau zece nu se curata Bucurestiul de mizerie. Lasati lenea de larve la o parte si urniti-va fundul. Faceti ceva cu soarta voastra, nu asteptati un supraom sa vina din ceruri ca sa va schimbe viata in bine. Fiecare dintre voi poate face cate putin pentru Bucuresti.

Va simtiti jigniti cand un "provonicial" va face imputiti? Ce ciudat? Ar trebui sa va uitati zilnic in oglida si sa va pice fata de rusine pentru ca sunteti niste lasi si nu luati nici o atitudine. Nu trebuie sa va zica un provincial ceea ce sunteti, cu atat mai putin sa va simtiti jigniti. Trebuie sa va rusinati voi insiva de voi, apoi sa va luati inima in dinti si sa actionati.

Cata vreme va unflati in pene si va dati mari destepti nu se va schimba nimic. Coborati cu picioarele pe pamant si puneti umarul la demolarea anarhiei in care va complaceti de atata vreme.

Imparatul este gol, ce naiba nu aveti ochi sa vedeti?

Anonim spunea...

ZICEA ECONOMISTUL
"Danful de imputiciune ce emana din Bucuresti se imprastie in toata Romania, de aceea trebuie eliminat cat mai repede acest focar de infectie."

Mai omule, Bucurestiul a fost micul Paris, si daca a ajuns in halul asta de imputiciune a ajuns datorita imputitilor care au venit aici sa se procopseasca.
Si uite ca imputiciunea asta a venit de la tara, inclusiv Videanu.

Anonim spunea...

In saptamana asta, bursele europene au suferit o scadere importanta, determinata de doua cauze:
-ineficienta, nivelul sub asteptari al interventiei bancilor centrale in criza lichiditatilor
-teama investitorilor de limiterea creditarii.
De ce credeti ca se tem atat de mult investitorii de "limitarea creditari"?

Anonim spunea...

Nu va mai consumati cu economistul ca nu pricepe neam desi ecuatia e simpla: micul paris + economisti = Bucurestiul de azi.

Anonim spunea...

Ecuatia nu il include pe economist:

Micul Paris + popoare migratoare + primari sateni = Bucurestiul de azi.

Economistul e violent in limbaj cateodata , dar nu poti sa negi ca are dreptate in multe privinte.
El ne vede de la tara, si noi ne uitam unul la altul aici in interior.
Economistul se enerveaza prea tare si spune unele chestii ciudate.
In ce ma priveste, dupa cinci generatii atestate, eu tin la orasul asta chiar daca se transforma in cocina.
E o legatura afectiva.

Manole spunea...

Economistul, eu sunt de acord cu tine. Dar şi cu Alex. Problema e că 3/4 din cei care locuiesc acum în Bucureşti nu sunt bucureşteni născuţi şi nu simt nimic pentru acest oraş. Şi se mai pune şi problema leadershipului, cine să-şi asume lideratul şi de ce? Ce are de câştigat în afară de batjocură şi zeflemea din partea băieţilor deştepţi? Aşa că toată lumea se preocupă strict de chestiile personale şi nimic în plus. Trăim un individualism dus la extrem, total opus colectivismului de la începutul anilor 90 care a produs Revoluţia şi Piaţa Universităţii. Lumea a văzut că unii sunt cu mâncatul bătăii şi alţii cu tras sforile. Trebuie să vină o generaţie nouă, care să nu aibă proaspăt în minte eşecul colectivismului în faţa mafiei, pentru a vedea din nou proteste de stradă.

Anonim spunea...

Scopul blogului, al forumului si in general al genului acestuia de discutii, este dupa mintea mea sa ne informam pentru a avea un comportament financiar corect, sau cel putin prudent fata de actualul balamuc mondial si national din domeniul imobiliar si al creditului.
Daca cel putin unii din noi vor evita sa devina legume mass media precum tampitelul cu pitici din reclama Unicredit, sau cum erau cei care "dormeau linistiti ca FNI vegheaza" inseamna ca am facut un lucru bun.
Daca ne apuca tremuraturile despre uninominal, Elodia, clasa politica, caracterul bucurestenilor, si alte droguri din astea atunci e sigur ca o sa neglijam propria noastra securitate financiara si o sa murim ca prostii de grija altuia. Pentru asta s-au inventat subiectele facile, ca sa nu avem timp sa gandim la cele importante, sa aiba altii cale libera prin prostia noastra.

Anonim spunea...

Pai economistul nu are dreptate cu nimic pentru ca el pune egal intre oamenii cu domiciliul in Bucuresti si bucuresteni. Plecand de la premisa asta toata dizertatia lui 'a la vadim' nu valoreaza nimic. Pentru ca mizeriile alea pe care le descrie sunt tarani ca si el, intr-adevar locuitori ai Bucurestiului, dar in nici un caz bucuresteni.

am vazut ieri pe tmctv un reportaj de la balul imobiliarilor si spre sfarsitul lui o duduie intreba participantii mai de seama ce parere au despre piata de la noi: organizatorul chindiei si o invitata permanenta la emisiunile imo de pe tmctv o dadeau cu creste, nu va asteptati la scaderi, toata lumea ar trebui sa aiba o mica 'afacere' imobiliara, mandruta, un broker si inca vreo 4 pe care nu-i stiu variau de la comparatii cu .com-ul pana la e incredibil de umflat acest bubble si unul chiar s-a aruncat cu un 'probabil la anul'.

hai sa vb d-ale noastre.

Anonim spunea...

Imi cer scuze tuturor care s-au simtit frustrati sau jigniti de comentariile mele. Nu am avut intentia sa jignesc gratuit pe nimeni. Nu am facut decat sa raspund la o provocare a unui participant la forum care spunea sa o las mai moale cu bucurestenii pt ca ei sunt buricul intelepciunii romanesti, ca ei ne-au scapat de Nastase, Iliescu & Comp si ca de n-ar fi ei noi toti ceilalti am muri de foame. Poate ca m-am ambalat prea tare, iar uni bucuresteni (fie ei venetici sau bastinasi) nu merita sa fie bagati in oala cu smoala laolata cu ceilalti.

Intradevar relitatea e dura si e greu sa te privesti in oglinda cand arati ca Baba Cloanta desi tu fortezi oglinda sa-ti spuna ca esti Alba ca Zapada, ca esti cea mai frumoasa comunitate din tara. Degeaba fortezi oglinda sa minta frumos, ea nu face decat sa-ti arate realitatea. Iar reaitatea in Bucuresti e urata rau. Haideti sa acceptam cu totii acest adevar, sa ne recunoastem adevaratele calitati, dar si adevaratele defecte, sa ne cutivam calitatile si sa incercam sa ne eliminam defectele. Catalogari gen "discursuri a la Vadim" nu-si au rostul cand realitatea te izbeste verde in fata, iar un discurs a la Vadim pare chiar frumos fata de ceea ce se vede azi in Bucuresti.

Si inca ceva, sa nu credeti ca cei din provincie ar fi niste ingeri. Nu. Si noi avem pacatele noastre, mai ales ca multi vor sa imite Bucurestiul simtindu-se frustrati de statutul lor de provinciali.

Hai sa facem un gunoi in toata Romania, sa imitam Bucurestiul ca asa e la moda. De aceasta atitudine imi e cel mai teama. Nici taranii nu mai sunt toti ce au fost in alte vremuri-oameni harnici gospodari, nici orasenii din provincie nu mai au demnitatea, moralitatea si spiritul civic de alta data. Dar Provincia inca nu a ajuns in gradul de degradare la care e Bucurestiul. Provincia inca poate fi salvata pana ce danful de Bucuresti nu va umple Romania.

Haideti sa salvam fiecare in parte si cu totii impreuna ce a mai ramas frumos si curat in Romania.

Anonim spunea...

@Manole

Eu cand merg la cineva acasa in vizita pentru o zi, doua sau noua se zice ca sunt pentru acea familie un "musafir" si incerc sa ma comport civilizat, sa pastrez cat pot de mult curatenia si ordinea, sa aflu regulile casei si sa le respect ca atare. Asa cere bunul simt si cei 7 ani de acasa.

Daca in schimb as ramane mai mult de 7 zile in alta casa inseamna ca nu as mai fi musafir ci as deveni un membru al casei (nu neaparat al familiei). Ca atare nu numai ca trebuie sa respect regulile casei, dar tre sa si particip activ la curatenie, la ordine, sa dau cu matura, sa imi tin camera curata, sa dau zapada din fata casei etc.

Asadar cei care au venit din Provincie in Bucuresti pentru a munci, a locui si a trai nu mai sunt "musafiri" ci devin automat bucuresteni. Ei ar trebui sa-l iubeasca si sa participe la activitatile cetatii ca si bucurestenii get-beget chiar daca
nu s-au nascut acolo.

Nu sunt de acord cu atitudinea "Nu m-am nascut in Bucuresti deci nu ma intereseaza de acest oras". E tot o atitudine de las. As putea spune ca acea persoana nu ar avea grija nici in orasul sau de origine sa fie mai bine pt ca e prost crescut, iar proasta crestere nu tine de etichete gen "esti de la tara" sau "esti din provincie".

Anonim spunea...

@Manole

Iti multumesc ca ai acceptat "deraierile" de la subiectul principal "Imobiliarele", dar trebuia sa facem si precizarile astea cu privire la buna gospodarire a orasului in care traiti. Casa noastra in care traim si comunitatea in care e situata casa noastra au legatura una cu alta. Nu poti sa discuti despre imobiliare si sa ignori realitatea din teren.

Se spune ca atunci cand cumperi o casa cumperi odata cu ea si zona in care traiesti, vecinii, utilitatile, oportunitatie etc.

Cand cineva cumpara o casa in Bucuresti odata cu ea cumpara si o bucatica din Bucurestiul cu bunele si relele sale. Odata cu achizitia unui apartament veti achizitiona si o parte din Ferentari si din Pipera, o parte din mizeria si traficul infernal, o parte din spiritul acelui loc, o parte din oameni gen Videanu, Halaicu sau Vanghelie. Intr-un fel este aproape ca si cum te-ai casatori cu acesti primari chiar daca ai sau nu ai acte de "cununie" ( a se citi buletin de Bucuresti).

Asa ca, dragi bucuresteni va urez "casa de piatra" alaturi de Videanu. Aaa, uitasem, la vara vreti sa divortati de el. Si pe cine, ma rog, o sa puneti in loc? Pe Alba ca Zapada? Pe Fat Frumos? Nu. Sunt sigur veti gasi voi un om mai mizerabil decat toti bucurestenii la un loc care sa va faca "cinste" mizeriei si dezorganizarii in care va complaceti de ceva ani.

Daca prin absurd ati face "greseala" sa alegeti in fruntea Bucurestiului un om gospodar, bine intentionat, iubitor de oras, hotarat sa ia taurul de coarne si sa faca din Bucursti o capitala europeana sunt sigur ca in 2-3 luni l-ati demite tot voi. Pentru ca un astfel de om va trebui sa ia masuri radicale pentru a pune orasul pe linie de plutire, iar acest lucru nu-l va putea face singur ci numai cu participarea voastra, a cetatenilor. Iar daca un primar destoinic tre sa puna baza in bucuresteni, va dati seama ca mai bine se lasa si sta in banca lui.

Dar poate ca nu-i totul pierdut. Poate ma insel. Mai trag nadejdea ca bucurestenii se vor trezi in al 11-lea ceas.

@Alex

Sper ca acesta sa fie ultimul post colateral fata de subiectul principal al blog-ului. "Sper" pentru ca s-ar putea sa fiu nevoit sa raspund la unele "provocari" constructive de altfel.

Anonim spunea...

Pe forum se poate discuta si despre Bucuresti, si despre Videanu, si despre urbanism, si despre coruptie.... Fiind mai multe sectiuni nu se deviaza de la o linie de discutie. De asta am zis de forum si l-am si facut, nu ca sa ma concurez cu Manole(ca n-am la ce). Acolo e loc de mai multe nu numai de balon.
Nu stiu daca nu s-ar cere si un ziar tiparit.

Anonim spunea...

Pai uite ca si pe mine ma deranjeaza atitudinea celui ce posteaza cu nick-ul economistul, pentru ca baga sub numele de bucuresteni toti cetatenii din oras si e gresit. Sa spuna: 'locuitorii orasului' sunt si fac si dreg asa si pe dincolo si e totul ok. Ca altfel pot sa pun si eu semnul egal intre taranii din satul zeletin (pentru cine cunoaste) si tot mediul rural in care si acea persoana locuieste. si iar n-ar fi corect. Eu cred ca el are ceva personal impotriva a tot ce inseamna Bucuresti.

si da, bucurestenii sunt cei mai progresivi din tara si da, am scapat tara de 4 ani de regim nastase fie ca unora le convine sau nu.

Anonim spunea...

PROGRESIVI ADICA....PROGRESISTI?

Anonim spunea...

@Dan

lasa-ne cu aprecieri de genul "Am salvat tara" ca nu ati salvat nimc. N-ar fi cazul sa intram prea mult in discutii politice pe forum pentru ca pute urat de tot haznaua, iar centrul haznalei, din pacate, tot in Bucuresti se afla. Mi-am limitat comentariile la Videanu pentru ca este edilul sef al acelui "oras", ales bineinteles de "inteleptii" bucuresteni. Nu ma intereseaza din ce partid face parte primarul, ma intereseaza ca e un dezastru din punct de vedere a gospodariri eficiente a orasului.

Iar in ceea ce-l priveste pe Nastase si "rasturnarea" lui nu puteau alege 2 milioane de bucuresteni liderii politici care au fost votati de 18 milioane (sau mai putini pt ca prezenta la vot a fost in jur de 60%). Alegerea a fost a intregii tari desi nu consider ca liderii actuali chiar meritau asa mult increderea noastra asa cum incerci tu sa ne convingi.

Ingrijorator este ca actualii lideri politici din Guvern tind sa bage tara intr-un dezastru economic. Nu e normal sa ai deficit comercial anual de peste 20 miliarde euro si tu sa continui aceleasi politici economice dezastruoase. Nu e normal sa ai datorie externa de 34 miliarde Euro iar tu sa promovezi o politica desantata a indatorarii populatiei in valuta. Criza creditelor neperformante din SUA pare a fi mic copil in comparatie cu ce va urma in Romania daca politicienii nostri nu se trezesc prea curand din visul asta "erotice" pe care-l au cu privire la cresteri "sanatoase" ale PIB-ului de 6%.

Anonim spunea...

economistule iarasi minti. cum adica ai fost nevoit sa dai replica la nu stiu ce? n-ai cum sa dai replica atunci cand tu incepi cu mizeriile:

1. "Asa inteligenti sunt bucurestenii astia ca-si aleg numai primari mafiotzi gen Halaicu, Basescu, Videanu... "
2. "Atata prostie pe metru patrat ca-n Bucuresti nu am intalnit nicaieri prin Europa"
3. "in aceasta ghena de gunoi numita Bucuresti pentru ca prostia e la mare cautare"

deci bucurestenii nu sunt inteligenti, mai multa prostie ca aici n-ai vazut nicaieri si traim intr-o ghena de gunoi unde cautam cu lupa prostia. in acest punct, de fapt cui dadusei tu replica?

dar stai ca ai continuat, dupa ce ti-am raspuns prima oara:

4. "peste 50% din bucuresteni sunt retardati mizerabili"

defineste notiunea de "bucurestean"

5. "Sunteti lipsiti de spirit civic, sunteti niste lasi"

de unde vrei spirit civic cand 3/4 dintre locuitori nu sunt localnici?

6. "Va dati desteptii tarii"

pai, suntem. pe cifre si structura votantilor, pe venituri si chiar pe cheltuieli.

7. "Prea putini oameni cu bun simt traiesc in Bucuresti, prea putini oameni inteligenti."

prea putini pentru ce?

8. "Nu primarii sunt de vina pentru cocina aia de porci numita Bucuresti ci locuitorii orasului fie ei bastinasi sau "imigranti" din alte zone"

pai uite ca eu nu-i consider pe imigrantii aia bucuresteni. tare sunt curios sa vedem ce s-ar intampla cu Sibiul sa zicem, daca in 5-10 ani ar veni in oras jumatate de milion de moldoveni si olteni de la sate.

9. "Cum e posibil ca bebelusii sa moara cu zile in spitalele voastre?"

bebelusi mor in toate spitalele tarii.

10. "Cum e posibil sa va vindeti unul altuia cotetele la sute de mii de euro?"

daca ai fi citit euro ai fi vazut ca de vandut nu prea se vand, doar se cer preturile astea. iar proprietarii acelor apartamente sunt, de regula, fostii muncitori ai platformelor industriale veniti din provincie. deci iarasi pe langa.
plus ca toti banii negri si toti speculatorii au migrat spre Bucuresti salvand oarecum restul tarii de la o soarta asemenatoare. dar stai ca din ce citesc clujul vine tare din urma, ploiesti si iasi indeaproape, constanta la fel, de timisoara nu mai zic. de fruncea din banat care a vandut aproape tot pamantul italienilor pe nimic iarasi nu mai zice nimeni nimic. asadar, asteptam amcar un multumesc indirect.

11. "Si mai ziceti ca nu sunteti prosti batuti in cap"

in lipsa unei statistici, n-ai de unde sa stii cati tineri nascuti si crescuti in Bucuresti, educati de parinti care stiu ce inseamna traiul la oras (adica bucurestenii adevarati), au luat credite pe 30 de ani pentru pesteri. probabilitatea e ca acestia sa fie in mare parte tot fii de tarani cu buletin de Capitala.

12. "Si mai ziceti ca nu sunteti prosti batuti in cap"

iarasi ne pui pe toti in aceeasi oala.

13. "Ma intereseaza soarta oamenilor de acolo desi se comporta mai mult ca animalele"

din nou, despre cine vorbesti?

14. "Inversunarea mea este impotriva putorii din voi, a majoritatii bucurestenilor"

bucurestenii adevarati nu sunt putori domnule. daca vrei chiar sa stii, un calator neamt descria barbatii bucuresteni ai anilor 30 ca niste oameni care nu pot sta locului si forfotesc intruna. ei bine acei oameni, bucurestenii de atunci au creat micul Paris pe malurile Dambovitei. urmasii lor si cei cresscuti in acel spirit, atatia cati mai traiesc azi aici, prietene, nu sunt putori, dimpotriva.

13. "Traiti ca niste larve"

iarasi nu faci distinctia.

14. "Nici macar nu sunteti constienti ca mancati c...t la propriu in fiecare zi prin apa pe care o beti, prin aerul imputit pe care-l respirati si prin politica idioata care o duc reprezentantii societatii voastre civile"

in primul rand "politica PE care". in al doilea rand, face a nu stiu cata oara aceeasi greseala. plus ca iarasi sari calul cu nesimtire.

15. "iara spune multe despre Bucuresteni. de ce sa nu-l dati jos azi?"

viseaza in continuare. daca tot suntem acolo hai sa replicam indemnul asta la scara intregii tari si sa scapam de politicienii astia corupti. stii bine ca nu se poate face instant in lipsa unor lunetisti benevoli. si mai stii foarte bine ca n-o sa avem de ales, pentru cine stie cat de mult timp, decat intre rauri mai mici si rauri mai mari. din aproape in aproape.

16. "Oricum nu am incredere ca la vara bucurestenii vor avea atata intelepciune sa aleaga un primar harnic si bine intentionat"

trebuie sa si candideze acest om. iar daca prin minune ar candida chiar ca independent i-ar trebui si consiliu. stim iarasi foarte bine ca e utopic sa vorbim despre partidul si candidatul ideal. oriunde in tara am plasa povestea. deci tot din aproape in aproape trebuie sa mergem.

17. "Va simtiti jigniti cand un "provonicial" va face imputiti?"

pai nu am cum sa ma simt cand stiu foarte bine ca nu e asa. si nici sa te fac pe tine imputit nu ma ajuta. dar nu te pot lasa la nasfarsit sa jignesti, din prostie pura sau rea-vointa, ceea ce stiu eu ca inseamna "bucurestean" si "Bucuresti". two sides to every story, nu?

18. "Ar trebui sa va uitati zilnic in oglida si sa va pice fata de rusine pentru ca sunteti niste lasi si nu luati nici o atitudine"

nu zau? serios? ei uite zic pas la indemnul asta. apropos tu ai canalizare in sat? daca n-ai, de ce nu faceti referendum, de ce nu iesiti in strada, de ce nu pueti mana voi sa sapati santurile? da stiu: "pai de la Bucuresti vin fondurile". hai sictir, ipocritule.

19. "Cata vreme va unflati in pene si va dati mari destepti nu se va schimba nimic"

pai nu ne uMflam pentru ca parerea unor persoane inferioare noua, despre noi, nu ne intereseaza. n-ai cum, n-are sens si n-are finalitate, sa te lauzi cu lexusul intr-un garaj prlin de trabant-uri.

20. "Nu am facut decat sa raspund la o provocare a unui participant la forum care spunea sa o las mai moale cu bucurestenii pt ca ei sunt buricul intelepciunii romanesti, ca ei ne-au scapat de Nastase, Iliescu & Comp si ca de n-ar fi ei noi toti ceilalti am muri de foame."

in primul rand minti, in al 2-lea rand suntem "buricul intelepciunii romanesti" (iarasi, pe cifre), in al 4-lea rand chiar voturile din bucuresti au facut diferenta la prezidentiale in 2004 (diferenta totala a fost mai mica decat diferenta intre matroz si bombonel in Bucuresti) si in al 4-lea rand n-a zis nimeni ca fara noi ar muri tara de foame. ca suntem fruntasi si la criminalitate si al multe alte mizerii e doar reversul medaliei.

21. "ca esti cea mai frumoasa comunitate din tara"

si iarasi sustii ca am zis ceva ce n-am zis si mai mult, ceva pe care nici macar nu l-as gandi. cine naiba a zis asta? dimpotriva, suntem clar constienti ca nu e asa.

22. "Asadar cei care au venit din Provincie in Bucuresti pentru a munci, a locui si a trai nu mai sunt "musafiri" ci devin automat bucuresteni. Ei ar trebui sa-l iubeasca si sa participe la activitatile cetatii ca si bucurestenii get-beget chiar daca
nu s-au nascut acolo."

ei bine in sfarsit ai pus punctul pe J :)
uite ca pentru asta trebuie educatie de la tara (nu exista), trebuie vreo 50 de ani de acomodare cu traiul la oras (iarasi nu e cazul deocamdata). si mai uiti ca bucurestenii get-beget n-au cum sa-i fac pe restul sa simta ceva pentru ORAS. trebuie ca treptat-treptat sa inceapa sa le pese de cum arata drumul spre serviciu, scara blocului in care locuiesc, tramvaiul in care circula, trotuarul pe care merg. iar pentru asta mai trebuie vreo 20-30 de ani.
la o alta scara e valabil pentru intreaga Romanie dar aici se vede cel mai clar pentru ca distrugerea morala si arhitectonica a fost de-a dreptul abominabila in timpul comunismului.

23. "Si pe cine, ma rog, o sa puneti in loc? Pe Alba ca Zapada? Pe Fat Frumos? Nu. Sunt sigur veti gasi voi un om mai mizerabil decat toti bucurestenii la un loc care sa va faca "cinste" mizeriei si dezorganizarii in care va complaceti de ceva ani."

iarasi ne bagi pe oti la gramada.

24. "Daca prin absurd ati face "greseala" sa alegeti in fruntea Bucurestiului un om gospodar, bine intentionat, iubitor de oras, hotarat sa ia taurul de coarne si sa faca din Bucursti o capitala europeana sunt sigur ca in 2-3 luni l-ati demite tot voi. Pentru ca un astfel de om va trebui sa ia masuri radicale pentru a pune orasul pe linie de plutire, iar acest lucru nu-l va putea face singur ci numai cu participarea voastra, a cetatenilor. Iar daca un primar destoinic tre sa puna baza in bucuresteni, va dati seama ca mai bine se lasa si sta in banca lui."

un primar destoinic nu va candida ci in cel mai bun caz doar unul mai putin rau. iar acel primar are nevoi de toti locuitorii orasului nu doar de bucuresteni. de accea e cumplit de greu, insa in nici un caz imposibil.

Anonim spunea...

Mugur Isarescu: Regret, dar nu investesc in case.

Asta spune Ziarul Financiar de azi. Au dat-o rau in bara cei de la Ziarul Financiar. Mugur Isarescu neaga ceea ce au dat ei de inteles intr-un articol anterior si anume ca Mugurel ar fi un speculant imobiliar.

"Am citit in Ziarul Financiar, despre mine, o poveste cu un talc pe care nu-mi propun sa-l descifrez. Totul porneste de la faptul ca, recent, am cumparat un apartament de 110 metri patrati. De aici insa si pana la a fi investitor "intr-o piata care va continua sa creasca", cum se mentioneaza in articol, e cale lunga.

In poveste apare si un consultant imobiliar, o doamna, care vinde sperante. Si anume, isi asigura clientii ca eu, impreuna cu ministrul economiei si finantelor, ce a achizitionat si el o locuinta, am da gir pietei imobiliare, care "inca prezinta oportunitati de investitii".

In ceea ce ma priveste, chiar daca risc sa va dezamagesc, va asigur ca adevarul este altul.
Niciuna din ipotezele pe care a mizat autorul articolului nu sta in picioare.

Nu am cumparat casa cu scopul de a face "un plasament normal, datorat unei acumulari de lichiditati". Faptul ca am contractat un credit, pentru care platesc dobanda, arata limpede ca nu eram si nu sunt in cautare de plasamente pentru vreun surplus de bani.

Nu am cumparat-o nici ca afacere, ispitit de oportunitatile de pe piata imobiliara. Daca aveam un astfel de scop, cu siguranta ca mi-as fi ales un alt stil si un alt mod de a investi. Am achizitionat locuinta pentru ca aveam nevoie de ea."

Si articolul continua pe acelasi ton la adrsa:
http://www.zf.ro/articol_154122/mugur_isarescu__regret__dar_nu_investesc_in_case.html

Asadar Mugur Isarescu a negat ceea ce au vrut sa lase de inteles manipulatorii de la Ziarul Financiar si anume ca el ar incuraja investitiile imobiliare. Fraza cheie mi se pare urmatoarea:

"In poveste apare si un consultant imobiliar, o doamna, care vinde sperante"

Asadar Ziaru asta care se numeste a fi unul Financiar a fost demascat de Mugur Isarescu ca fiind unul manipulator. Cel putin in cazul articolului ce-l priveste. Oare cand vor iesi redactorii acestei publicatii sa-si ceara public scuze cititorilor sai care nu sunt chiar oricine ci oameni de afaceri, manageri, economisti etc, oameni care se presupune ca oricum ar fi mai greu de manipulat si de prostit pe fatza.

Oare cand se vor sesiza organele statului care raspund de manipularea pietelor financiare si a pietei imobiliare pentru a trage la raspundere astfel de "infractori" cu gulere albe care sunt ziaristii mituiti sa publice astfel de articole?

Anonim spunea...

@m|ticul

Acelea sunt parerile mele despre Bucuresti si locuitorii sai (sau o mare parte dintre ei). Vad ca le-ai contabilizat pe toate si ai incercat sa scoti din context cat ai putut de mult. Nu vreau sa mai polemizez pe aceasta tema. Consider ca ce a fost de spus s-a spus.

Cred ca a sosit timpul sa treceti si la fapte daca simtiti nevoia sa schimbati cate ceva in bine. Vremea vorbelor a trecut.

Cat despre satul in care locuiesc are toate utilitatile: apa curenta (2 magistrale-una noua, una veche), canalizare, gaze, curent, asfalt pe aproape toate ulitele si pe strada principala. Cele 2-3 ulicioare neasfaltate sunt totusi pietruite. Tot asa de bine stau lucrurile si in celelalte sate care intra in componenta comunei.

Satul e la 35 km departare de cel mai apropiat oras, deci nu prezinta interes imobiliar deosebit.

Inainte de 1989 doar strada principala era asfaltata, aveam curent electric si telefon, iar apa curenta s-a introdus prin cheta colectiva fara a veni partidul sa ne finanteze sau sa ne indemne sa ne crestem nivelul de trai. Am prestat fiecare munca civica sapand santul pentru conducta din fata casei si pentru o parte din cea care nu trecea prin fata niciunei gospodarii, iar pentru restul cheltuielilor (conducta, meseriasi, alte cheltuieli) fiecare am contribuit cu o suma de bani.

In ultimii 10 ani am reusit sa aducem si gazul (tot prin cheta publica) si cablul TV (prin el am acces la internet), iar in ultimii 5 ani consilierii nostri (marea majoritate niste tarani cu 8 clase primare) in frunte cu primarul care e putin mai rasarit la minte au intocmit proiecte de finantare de la UE pentru canalizare, o noua conducta de apa (mai mare in diamentru), asfaltarea ulitelor, repararea scolilor, a dispensarului, a sediului primariei, a caminului cultural, a 5 poduri si podetze etc. Proiectele n-au fost prea bine intocmite pentru ca oamenii au facut si ei ce s-au priceput, dar au gasit niste consultantii specializati de la oras, le-au umplut portbagajele de tuica, vin, catabos, carne de porc, branza, cartofi, rosii etc si ceva bani, iar oamenii au intocmit proiectele corect, dupa cerintele Uniunii Europene.

Si uite asa au venit banii de la UE pentru utilitati si ce mai era nevoie, dar iarasi a trebuit sa facem cheta la toti satenii pentru a strange 25 % din cheltuieli pentru ca UE ne-a finantat doar 75% din proiecte. Prea usor nu le-a fost la sateni sa cotizeze din nou, dar pana la urama majoritatea a inteles ca fara sacrificii nu se poate face nimic.

De remarcat ca primarul impreuna cu preotul din fiecare sat, cativa profesori si consilierii s-au mobilizat si au mers din casa-n casa pentru a convinge oamenii sa contribuie cu banii necesari cofinantarii proiectelor.

Spre rusinea mea eu nu am participat cu initiativa la toate aceste proiecte (am fost si multa vreme plecat in strainatate in interes de serviciu). Doar am dat acea suma de bani cu care a contribuit fiecare om in parte. Dar cei care au fost alesi de catre comunitate si-au facut treaba pentru ca tin la comuna lor.

Acum se pune intrebarea fireasca: pe cine voi vota la vara? Primarul actual face parte dintr-un partid aflat in opozitie, iar majoritatea consilierilor din partidul aflat la putere. Oamenii, chiar daca au fost din partide diferite, s-au unit si au dus a capat proiectele incepute.

Acum si unii si ceilalti au planuri mari pentru viitor: constructia a catorva intreprinderi de mica industrie sateasca: o fabrica de mobila din rachita, o tesatorie, o croitorie, o fabrica de prelucrarea laptelui, o fabrica de conserve de legume si fructe, un depozit pentru produse agricole, o moara de macinat cereale, o minirafinarie de biodiesel etc. Daca aceste investitii vor fi duse la capat unele cu ajutorul anteprenorilor locali, iar altele cu finantare de la UE se vor crea in comuna cel putin 200 locuri de munca ceea ce va duce la un nou mandat de crestere a nivelului de trai.

Eu cred ca o sa votez tot actualul primar (desi are doar are 11 clase, a XII nu i-a mai placut) pentru ca are initiative bune pe care le si duce la capat. La consilieri nu sunt inca hotarat, dar ultima varianta ramane sa-i aleg tot pe cei majoritari de acum pentru ca au depus efort si munca de convingere cu satenii pentru tot ce s-a facut bun in comuna ceea ce nu-i putin lucru.

Anonim spunea...

bravo, felicitari si la mai mare. dar acum spune-ne si numele paradisului tau rural. ca poate mai vad si eu tara cu ocazia asta.

Anonim spunea...

!!!!!!!!!

http://www.varujanvosganian.ro/forum_viewtopic.php?2.41

Anonim spunea...

Salutare,

in Ziarul Financiar de astazi, Mugur Isarescu: "Regret, dar nu investesc in imobiliare". Este un articol - drept la replica - in care Mugurel explica achizitia drept o necesitate, si nicidecum o investitie prin care "isi da girul pietei imobiliare".

Va urez o saptamana excelenta,
TOM.

Anonim spunea...

@economistul & ceilalti

Abia acum am vazut ca referirea la articolul din ZF nu era o noutate :)

Nu am citit amanuntit postarile anterioare pentru ca am crezut ca este iarasi vorba despre subiectul "cine e mai marshav din tzara? Unde e spritul comunitar mai in floare? In Bucuresti?! La tzara?!".

Numai bine,
Tom.

Anonim spunea...

Te ia mama dracului daca nu vrei credit:

http://www.gandul.info/banii/cum-sa-primesti-un-credit-bancar-fara-sa-misti-un-deget.html?6448;2308016

Anonim spunea...

@Tom

Eu am incheiat cu polemica pe tema Bucurestiului. Oricum e bine ca au aparut aceste comentarii la articolul "Despre divorturi si moralitate". Poate ca in alta parte picau mai greu, dar aici ele cel putin se incadreaza la "moralitate".

Mugur Isarescu nu a vrut sa speculeza, dar tot a cumparat un apartament la un pret destul de mare facand si imprumut in piata. Deci oricum a dat un semnal pietei, fie ca a vrut fie ca n-a vrut sa faca asta.

Anonim spunea...

@economistul

Totusi, Isarescu poate plati 50% peste pretul pietei si nu cred ca va intra in faliment indiferent de evolutia pietei imobiliare. Mai mult, nu-l vad prea curand ...pe drumuri.

Anonim spunea...

@ AristotelCostel

Da asa este, Isarescu nu va ajunge pe strazi pentru ca si-a cumparat un apartament supraevaluat cu 50%. Dar gestul sau e in contradictie cu declaratiile sale din anii trecuti cand spunea ca in Nordul Capitalei se vad semnele unui Balon Imobiliar.

Este un demnitar al statului, seful BNR, iar orice gest al sau e interpretat si suprainterpretat de catre piata. Putin mai multa responsabilitate din partea sa nu ar strica.

Desi cumpararea unei locuinte e o afacere pur familiara, Isarescu ar trebui sa iese in presa si sa se explice pentru a nu da semnale false in piata.

Anonim spunea...

Isarescu a avut un drept la replica in ZF in care a dat explicatii si a luat pozitie. Abuzul a fost de la ...Cristi Moga, autorul filozofiei aleia de articol. Am aratat si pe forum, cred ca si pe blog.
Fiti buni si cititi mai cu atentie, s-a tot scris despre articolul asta si urmarile lui, e neproductiv sa o luam de la capat.
Vedeti raspunsul guvernatorului pe site-ul zf.

Anonim spunea...

Indiferent ca a achizitionat imobilul pentru el , pentru copii , pentru inchiriere , pentru speculatii , pentru a se afla in treaba ?? , e clar ca omul nu a cumparat ( si prin credit !!!! ) ceva daca ar fi stiut ca pretul la respectivul lucru o sa cada in perioada urmatoare , mai ales ca respectiva achizitie nu e tocmai o necesitate

Omul asta totusi nu e cretin

In alta ordine de idei , ramin simpatici cei care inca spera ca ne vom reintoarce la vremurile cand vindeai masina SH de 7 ani si luai cu banii respectivi apartament de 3 camere in Centru

Anonim spunea...

@anonim 18 decembrie 2007 09:54

"In alta ordine de idei , ramin simpatici cei care inca spera ca ne vom reintoarce la vremurile cand vindeai masina SH de 7 ani si luai cu banii respectivi apartament de 3 camere in Centru"

Nu zice nimeni goangele pe care le insinuezi tu...
Dar garsoniere cu 3000 euro/mp sau locuri de parcare mai scumpe decat masina spun foarte multe despre ce se intampla pe piata imobiliara din Romania.
Tovarase, e lipsa de educatie, se practica "biznisul in turma", se implementeaza filozofia "acum ori niciodata", iar blog-ul asta cam asta isi propune sa faca..."deschideti ochii"..."priviti in jurul Romaniei"..."Bucuresti nu e Romania"..."centrul nu e Rahova"..."ce e vechi nu e nou si nu se mai intoarce de la groapa"..."piata imobiliara nu e reglementata"..."nu exista statistici, iar evaluarile nu au suport"..."se practica in masa manipularea pietei imobiliare"..."potentialii cumparatori sunt intoxicati zilnic"..."adevaratii tepuiti vor fi end-user-ii, in timp ce investitorii speculanti care mai sunt in piata vor incerca sa se dispenseze de investitia lor in perioada imediat urmatoare"..."creditele sunt foarte scumpe in Romania"..."variatiile de curs trebuie sa va dea de gandit cand va bagati in investitii pe termen lung"..."cresterea economica s-a domolit, iar salariile nu vor mai creste in acelasi ritm"..."tot ce creste va scadea"..."tot ce se naste ...moare"...

Spune cineva ceva de echivalenta dintre masina si apartament?

Anonim spunea...

Amice , eu nu ma aflu in situatia de a imi cumpara un apartament , dar am destui prieteni care inca de acum 2-3 ani doreau asa ceva

Si ei imi veneau inca de pe atunci cu teorii ca preturile sunt prea mari , ca de vina sunt speculatorii , ca piata nu e reglementata , ca firmele de constructii au profit "prea mare" ,ca nu cumpara acuma pentru ca anul viitor o sa cada piata cu minim 30%

Pina una alta ei tot la parinti stau in apartament de 2 camere desi au peste 30 de ani si tot asteapta marea ieftinire

Am sa inchei cu un citat din Keynes

"Pret realist nu exista, pretul poate sta irational mai mult decat poti fi tu solvabil"

Anonim spunea...

@anonim 18 decembrie 2007 10:30

"Pret realist nu exista, pretul poate sta irational mai mult decat poti fi tu solvabil"

Mi-ai zis-o...

Prietenii tai au refuzat sa devina sclavi, statut cu mult inferior celui de a locui cu parintii...

Poti sa-mi spui care crezi tu ca ar fi urmarile finalizarii unor proiecte rezidentiale cu grade de ocupare de 50-70%?
Care ar fi efectele falimentarii unor "developeri"?
Care ar fi efectele cresterii Euro asupra ratelor sclavilor care deja s-au angajat sa plateasca 200 000 euro in urmatorii 30 de ani?
Care ar fi efectele spargerii balonului imobiliar din SUA, Marea Britanie, Spania, Irlanda, Franta, Letonia, Estonia, Polonia, etc?

Pret realist nu exista, dar pret nesimtit gasesti cam peste tot in Romania...

Referitor la "exemplul primordial isarescian", am spus deja ca omul asta e unul dintre foarte putinii romani care-si poate permite sa piarda bani, ceilalti sunt potential sclavi...

Norocul tau ca nu urmaresti sa-ti cumperi apartament/casa, la cat esti de fazan ti-ai fi achizitionat unul conform exemplului dat de Isarescu...

Anonim spunea...

"Dacă datorezi băncii o sută de lire, ai într-adevăr o problemă. Dar dacă îi datorezi un milion, cea care are probleme e banca."

Asta-i tot un citat si tot scos din context si tot din Keynes.
Spuneti ce vreti sa pledez....si se face. Dat fiind ca autorul e mort, este putin probabil sa primesc vreo replica, asa ca pot folosi citatul in interesl propriei argumeentatii.

Anonim spunea...

@anonim 18 decembrie 2007 10:30

Stimabile "capsor gumat", cand ai putin timp citeste asta...

http://www.moneyweek.com/file/38834/why-the-eastern-european-property-bubble-is-set-to-burst.html

Lunile trecute se punea problema unei anomalii romanesti privind scumpirea imobiliarelor pe fondul scaderii numarului de tranzactii. Adica, desi cererea scade, pretul creste.

E clar pentru toata lumea ca preturile sunt artificiale si ca romanii stiu sa traga tepe, dar de data asta vor interveni bancile care baga efectiv bani in cotetele ceausiste. In momentul in care se declanseaza rahatul imobiliar in zona, nimeni nu va mai obtine credite pentru locuinte supraevaluate, hartiuca aia lipsita de importanta acum, evaluarea cotetului, va fi extrem de greu de intocmit dupa gustul proprietarului.

Ai inteles?

Anonim spunea...

Ia vezi daca in vreo tara din lume poti sa cumperi o locuinta cu venitul pe 2 ani . Poate cu venitul lui Gates

Mari analisti ce sunteti ...

Anonim spunea...

Tot nu mi-ai explicat de ce Isarescu doreste sa piarda bani si a investit in ceva care o sa valoreze cu 30% mai putin anul viitor

Anonim spunea...

@ anonim 18 decembrie 2007 15:45

"Ia vezi daca in vreo tara din lume poti sa cumperi o locuinta cu venitul pe 2 ani . Poate cu venitul lui Gates

Mari analisti ce sunteti ..."

Vezi ca esti limitat in universul tau interior?
Omul spune venit pe 2 ani daca n-ar fi ...bule imobiliare, dar bule imobiliare sunt cam peste tot...si in perioada asta au inceput sa se sparga.

"Tot nu mi-ai explicat de ce Isarescu doreste sa piarda bani si a investit in ceva care o sa valoreze cu 30% mai putin anul viitor"

Omul isi permite si a declarat ca a avut nevoie. Cine are bani si n-are rabdare, n-are decat sa-si cumpere si acum...
Dar, daca ai muncit sa strangi niste bani sau daca vrei sa-ti vinzi munca pentru urmatorii 30 de ani ...gandeste-te daca are sens sa renunti la tot de dragul unei cosmelii...

Pai, mai baiatule, daca acum sapte ani apartamentul central de 3 camere facea cat o masina veche, ce minunte s-a intamplat sa valoreze acum cat 20 de Volskwagen-uri full-option???

Anonim spunea...

"Vezi ca esti limitat in universul tau interior?
Omul spune venit pe 2 ani daca n-ar fi ...bule imobiliare, dar bule imobiliare sunt cam peste tot...si in perioada asta au inceput sa se sparga."

Aha . Deci de vina e ca in toata lumea exista "bulele imobiliare" . Bine ca exista unii analisti care stiu care e pretul "real" si nu se lasa impresionati de preturile "artificiale" .
Si totusi aceste sintagme nu se regasesc in vreun manual de economie .
Inventam lucruri noi ... ceea ce e bine

Mai , dar pretul la petrol cum este ? E prea mare sau prea mic ? Care-i pretul "real" ca sa stiu si eu ?

Idem pretul "real" la benzina , paine , carne si orice bun care e pe piata , asta ca sa nu mai ma las prostit

"Pai, mai baiatule, daca acum sapte ani apartamentul central de 3 camere facea cat o masina veche, ce minunte s-a intamplat sa valoreze acum cat 20 de Volskwagen-uri full-option???"

Pai , mai baiatule , daca in 2002 pretul la petrol a fost in medie de 25 dolari/baril , ce minune s-a intimplat sa valoreze acuma aproape 100 dolari/baril ? Iar asta in conditiile in care in ultimii 3 ani au fost descoperite zacaminte importante in Kazahstan si in largul coastelor Braziliei ...

Cand o sa invatati ca nu exista pret real , pret artificial sau cine stie ce sintagme fanteziste mai gasiti voi si ca exista doar pretul pietii ca rezultat al cererii solvabile si al ofertei ?

Luati cazul oricarei tari din lumea civilizata in ultimii 50 de ani care a avut parte de cresteri/stagnari/scaderi (ciclu de altfel firesc) si o sa vedeti ca per total preturile au fost in sus , chiar daca au existat si corectii minore la un moment dat

"Omul isi permite si a declarat ca a avut nevoie."

Omul a luat credit ca si majoritatea care cumpara azi locuinte . In felul asta si-a permis . Cat despre nevoie ... Daca ai 3 locuinte si mai ai nevoie de 1 , ce sa zici de cei care nu au niciuna . Nu au si ei nevoie ? Sau ei trebuie sa astepte pina cand o locuinta va costa pretul "real" ?

Anonim spunea...

Pret real e ala la care se vinde, nu ala care se cere.
Ori prostia unora functioneaza pe baza confuziei, intretinute intre cele doua cifre.
Vrei sa sti cum se formeaza pretul real la bursa....analistule?
Incearca acolo ifosele si superioritatea asta, e sigur ca o sa inveti cate ceva.
Auzi tampenie, ca nu exista pret real. Spoiala de Keynes frunzarit.

Anonim spunea...

Ca ultima idee , propun ca preturile la imobiliare sa fie stabilite prin hotarire de guvern dupa modelul agreat si de colegul Aristotel :
- pret la locuinta = venitul mediu brut pe 2 ani

Asta ca sa nu mai avem de a face cu bulele imobiliare

Va urez sarbatori fericite in asteptarea anului 2008 cu preturi la imobiliare ca in 2000 . Vrabia malai viseaza ...

Anonim spunea...

"Auzi tampenie, ca nu exista pret real. Spoiala de Keynes frunzarit."

Defineste pretul real si modul prin acesta e calculat si cine il calculeaza

Anonim spunea...

In Germania salariul mediu lunar este de 1300 euro, iar un apartament de trei camere din fosta Germanie de Est se poate cumpara cu 80.000 Euro daca e de calitate, altfel e mai ieftin.
Adica e venitul mediu pe 7-8 ani.
Spre deosebire de un jeg de apartament din Militari, construit mai din economie decat cele ale lui Honecker, si pentru care la un salariu mediu de 250 Euro se cer 120.000 euro.
Nu exista pret real, exista insa burta "analistilor imobiliari".
Poti sa cartelezi preturile la cat vrei daca consiliul concurentei doarme, dar asta nu inseamna ca praduirea banilor viitori nu duce mai devreme sau mai tarziu la crize de lichiditate si la corectii severe.
Ar mai trebui sa le explice cineva astora ca intre masa monetara si cantitatea de bunuri si servicii disponibile ar trebui sa existe cel putin o legatura de bun simt.
Legatura asta e conditia circulatiei monetare sanatoase si a evitarii crizelor.
Dar asta inseamna sa consideri bazele economiei si sa renunti la lozinci, chestie dificila pentru unii. Adausurile de 100% din tranzactiile imobiliare, sunt bani morti, nocivi si generatori de inflatie. Atunci cand sunt finantati prin credite efectele depasesc biata putere de analiza a "imobiliarilor".

Anonim spunea...

BNR: Nu stim care este pretul real al locuintelor in Romania
Publicat 19 Septembrie, 2007
Autor GhiseulBancar.ro

Piaţa imobiliară din România este încă nereglementată, iar un preţ mediu al caselor, aşa cum este stabilit în alte ţări, nu poate fi cunoscut şi la noi, a declarat miercuri consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Adrian Vasilescu.

"În România nu putem şti deocamdată care este preţul mediu al locuinţelor. Acest lucru este posibil în Spania, Anglia şi alte state dar nu şi la noi. În plus, nu cred că există şanse să aflăm prea curând acest preţ, pentru că ştim cu toţii că se lucrează cu două preţuri, cel afişat şi cel real", a declarat reprezentantul Băncii Naţionale.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă marjele de profit ale dezvoltatorilor imobiliari sunt foarte mari şi, implicit şi preţurile locuinţelor sunt pe măsură. Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României mai spune că sectorul imobiliar ar avea nevoie de un organism de control, pentru a exista o mai bună organizare a pieţei şi o mai mare transparenţă. "Este nevoie de o mai bună organizare în sectorul construcţiilor şi de transparenţă pe această piaţă. În plus, trebuie să existe şi concurenţă mai mare pe această piaţă", mai spune Vasilescu.

În schimb preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, Gabriel Zamfir, este de părere că trebuiesc găsite soluţii pentru a oferii soluţii de finanţare mai ieftine atât pentru dezvoltatorii din piaţa imobiliară, cât şi pentru consumatorii finali în condiţiile în care preţurile sunt determinate de cerere şi ofertă, dar şi de costul finanţării.


sursa:
www.ghiseulbancar.ro/articole/58/6937/BNR__Nu_stim_care_este_pretul_real_al_locuintelor.htm

Asta-i un articol pe care il reproduc in intregime pentru a evidentia diferenta dintre o analiza economica de calitate si gargara inculta a imobiliarilor.

Anonim spunea...

"Adica e venitul mediu pe 7-8 ani."

Aha , dar nu venitul mediu pe 2 ani cum insinueaza unii ca ar fi "normal" , ceea ce este o fantasmagorie

Nota bene , Germania e o tara ieftina din punct de vedere imobiliar fata de restul tarilor europene , mai ales rasaritul ei unde somajul e cat cuprinde , iar veniturile destul de mult sub fostul RFG

"Nu exista pret real, exista insa burta "analistilor imobiliari"

In sfarsit o afirmatie cu care sunt de acord . Nu exista , intr-adevar , pret real , ci doar pretul pietii , adica pretul de echilibru ca rezultat al cererii solvabile si al ofertei
Si pe orice piata sunt unii care vor preturile in sus , in timp ce altii le vor in jos

In ceea ce priveste articolul cu pricina sunt 100% de acord cu el . Titlu e nefericit pentru ca Vasilescu vorbeste de pretul mediu , adica omul sa stie la modul real cu cat s-a cumparat/vandut o locuinta . El nu foloseste sintagma "pret real" . Nu foloseste termeni inexistenti in vocabularul economic
Dupa cum observati in articol , oamenii respectivi nu arunca cu tot felul de cifre . ASta ma deranjeaza si la multi care au postat si pe acest blog . Nu e suficient ca citesc des prin presa tot felul de cifre aruncate de tot felul de analisti , dar vad ca acest lucru si pe blog .

Toti stabilesc intr-o veselie "preturile" si se constituie in formatori de opinie deoarece stiu "realitate" . Mai multa moderatie in aprecieri din astea


In alta ordine de idei , piata imobiliara ca si orice alta piata se confrunta intr-un ciclu cu cresteri , stagnari si scaderi . Ceea ce este de retinut e ca per total , in lume , in ultimele decade , toate activele (de la kilul de zahar la ultimul racnet de avion ) s-au scumpit destul de mult

Anonim spunea...

Daca la modul cat se poate de prozaic se foloseste termenul "pret real" in sens de pret de piata , adica cu cat se vinde lucrul respectiv , pentru a-l delimita de pretul pe care il cere vanzatorul la prima strigare , nu ma deranjeaza nici pe mine si cred pe nimeni



Ideea , si e pacat daca se perpetueaza confuzia in mintea oamenilor , e ca ar putea exista ceva denumit utopic "pret real" , adica cineva/ceva sa poata stabili intr-un mod cat se poate de obiectiv cat "ar trebui " sa coste un anumit obiect

Asa ceva nu exista intr-o economie de piata si nu e bine ca oamenii sa aiba impresia ca ar putea exista un organism care sa spuna ca aia "trebuie " sa coste atit etc ...

Anonim spunea...

In rest , daca scopul acestui blog e sa faca oamenii mai responsabili cand e vorba de o achizitie , e foarte bine

Cand insa incep toti sa arunce cu tot felul de previziuni , cifre din burta si analize proprii bazate mai degraba pe dorinte decit pe cunostinte , cred ca se merge pe o panta gresita

Manole spunea...

"Va urez sarbatori fericite in asteptarea anului 2008 cu preturi la imobiliare ca in 2000 . Vrabia malai viseaza ..."

De azi, toţi cretinii care mai insinuează în comentariile lor că blogul meu susţine chestia asta vor avea comentariile şterse fără nici un avertisment.

Ştiţi ce? Vocile critice nu se aud deloc în mass-media oficială. Cu toate acestea, până acum eu am tolerat la mine pe blog toate atacurile abjecte făcute de fel de fel de dobitoci hrăniţi de mass-media oficială fiindcă am zis să fiu democrat, "auditur et altera pars". De azi însă s-a terminat cu toleranţa. Voi tolera asemenea porcării numai când voi vedea că şi mass-media oficială tolerează "porcăriile" contrare. Cui nu-i convine n-are decât să-şi facă singur blog şi să fabrice ode întru cinstirea creşterilor viitoare de preţuri.

Anonim spunea...

@ anonimul nepretuit real

"Aha , dar nu venitul mediu pe 2 ani cum insinueaza unii ca ar fi "normal" , ceea ce este o fantasmagorie"

Deci, Germania de Est, apartament 3 cam. de 80000 euro, venit mediu 1300 euro... 7-8 ani.
Alex a spus Militari, ap. 3 cam. 120000 Euro, venit mediu 250 euro...40 ani.

Dan Amoss spune 2 ani, dar nu da referinta ap. 3 cam, dar comparand cele doua tari incomparabile, vedem ca un apartament mai jerpelit decat in Germania, situat in zona seismica, poate fi platit intr-o perioada de timp de 5-6 ori mai mare.

Astea nu sunt cifre din burta ci e o simpla raportare la bun simt, etica, mai anonimule...

Anonim spunea...

Bravo Manole, tocmai ma pregateam si eu sa-i zic acestui individ anonim ca habar nu are sa asimileze informatia de pe acest blog. Domnule Anonim citeste bine: NICIO PERSOANA DE PE ACEST BLOC NU A SUSTINUT CA PRETURILE TREBUIA SA AJUNGA LA NIVELUL CELOR DIN 2000. Din acest punct de vedere esti ABSURD si atacul tau e paranoic, ai sarit la gat aiurea in tramvai (ca sa nu folosesc alte cuvinte mai grave). Ce spune fiecare din noi este ca un aparatment in Rahova, sau Militari sau alte cotete dinainte de 80, este supraaaaaaevaluat la preturile pe care le vedem in ziare: 120.000-130.000E.
Aceste preruri din capitala au atras cresteri nerealiste in mai toate orasele din tara, pe cand salariile acolo au cam ramas la fel. Poate in Bucuresti nu se poate vorbi de salariu mediu de 250-300E dar in Constanta de exemplu asta e salariul predominant (nu numai mediu) si cum iti explici ca in anumite cartiere si acolo pe 3 camere se cer 130.000E. Hai totusi sa spunem ca ar fi 500E in ctza salariul mediu, cu toate acestea raportul mai sus mentionat ne da nici mai mult nici mai putin de 21 de ani si 8 luni. Deci aproape 22. Nu zice nimeni sa nu coste hai sa zicem 10 ani de munca, dar nu 22 (DOUAZECI SI DOI!!!!!!!!!!!).
Cand, Doamne, or sa inceteze indivizii ca tine sa mai raporteze preturile apartamentelor noastre la preturile celor din afara, facad ABSTRACTIE TOTALA de REALITATEA ECONOMICA dar si multi alti factori de natura economico-sociala-educationala si factori legati de infrastructura.
Sa revenim pe planuri mioritice bucurestene, consider ca aici salariul mediu este de 700E (ca sunt care au 1000-1500 nu zic ca nu, dar sunt si cei care chiar au 250-300E, deci salariul mediu se invarte pe langa 700E) deci inseamna venitul pe 14 ani si 3 luni.
Daca tot faci comparatii cu marile capitale europene, chiar daca putem stabili la ei un raport de 7-8 chiar si 10 ani de ce la noi trebuie sa fie 14 in cartierele marginase, ca daca le luam pe cele din zone centrale...mai umflam putin potul.
Personal cred ca faci parte din categoria celor care au apartament de pe vremea lui Ceasca, adica pe gratis, adica pe nemuncite, si tot astepti sa creasca preturile pana cand iti convine tie sa vinzi si eventual sa te relochezi undeva mai ieftin iar cu diferenta de bani sa traiesti o lunga perioada de timp tot fara sa muncesti. Daca ai fi un muncitor(a se citi angajat) care isi castiga banii lunar lucrand eventual de la 9 la 6 nu cred ca ai mai fi gandit la fel de comunist. Eu stiu ca iti vezi doar interesul prorpiu si daca tie ti-e bine, restul Dumnezeu cu mila, dar incercati fratilor sa va mai ganditi si la semenii vostrii, mai experimentati si voi macar cu sufletul ce inseamna altruismul, altfel va imolnaviti de prorpiul venin. Bucurestiul nu va ajunge nici Londra nici Berlin si nici macar Madrid, si nici Constanta nu va ajunge Miami. Nu ca n-as vrea eu, dar economic si infrastructural nu se poate nici macar in urmatorii 10 ani, poate doar cu megasupraterragiga eforturi politice. Insa clasa politica e mult prea avara si preocupata de propria-si bunastare. Asa ca nu-i de mirare ca si romanii dezvolta acelasi fel de caracter si civilizatie: Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte.

Anonim spunea...

Din cauza grabei nu mi-am dat seama ca am mancat multe litere, dar cred ca mesajul a fost inteles.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?