miercuri, 23 ianuarie 2008

Doamne Sfinte, apara si pazeste, ptiu, ptiu, ptiu, drace...

Cum, Dinu Patriciu, mogulul petrolului, nu investeşte în i-mo-bi-lia-re?!!!! Ba chiar zice că va fi criză?!

M-am frecat la ochi dar se pare că e adevărat. E prima oară când un om cu adevărat bogat din România îşi exprimă public îndoiala cu privire la evoluţia pieţei imobiliare.

Sau or fi înnebunit ziariştii?!

Alo, Ziarul Financiar, ce s-a întâmplat?! Nu vă recunosc...

20 de comentarii:

Anonim spunea...

"E prima oară când un om cu adevărat bogat din România"

Parca e...cel mai bogat din Romania...

Anonim spunea...

Lipsa statisticilor a dus la cresteri absurde pe piata imobiliara.
Acum, cand mai toata presa a inceput sa recunoasca ...realitatea, lipsa statisticilor va duce...pur si simplu...la anularea valorii imobiliarelor...

Anonim spunea...

Am cautat azi articolul promis de ZF... si nu apare nicaieri...hmmm
Pe fluxul de stiri este inca prezenta afirmatia lui Patriciu dar atat...
Oare a fost cenzurat articolul de catre conducerea ZF??? este de urmarit daca mai apare sau nu articolul promis... Daca nu... avem o dovada in plus ca sefii din presa manipuleaza piata....

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/articol_158004/volatilitatea_mare_a_cursului_arunca_in_aer_bugetele_si_finantarea_companiilor.html

Anonim spunea...

Hm... Citind prefatarea articolului de maine, eu cred ca mai degraba Patriciu chiar are ce va ganduri cu imobiliarele astea...
"Probabil ca preturile, mai ales preturile terenurilor, vor scadea drastic" zice Patriciu.
Cum in privinta terenurilor inclin sa cred ca nebunia imobiliara inca nici nu a inceput cu adevarat, fiind doar in fazele initiale, mai degraba cred ca scopul lui Patriciu este sa creeze acel "Bear Trap" din psihologia balonului, ca doar n-ar strica sa investeasca in ternuri cat mai ieftine.
Parca-l vad in cteva luni anuntand ca s-a razgandit si a bagat miliardu' de euro in terenuri... Insa daca poate forta o scadere a preturilor, cu atat mai bine.
In plus, sa fi inaintea trendului e o miscare desteapta. Caci muta balonul din zona locuintelor in zona terenurilor. Avand bani, nu-i va fi greu sa cumpere masiv ca sa porneasca isteria (mai ales daca reuseste manevra si cumpara mai ieftin). Majoritatea speculatorilor se vor lua dupa el, iar dupa ei, prostimea. Cum insa acei speculatori nu au asa multi bani ca Patriciu vor incepe sa vanda, oare ce? Apartamente... Ceea ce va duce la scaderea preturilor pe acest sector de piata si va incepe spargerea balonului aici. Din ce in ce mai multi vor incepe sa vanda (si sa cumpere terenuri, ca de "sunt de viitor").
Patriciu va trebui doar sa vanda treptat din terenurile luate initial, si in timp ce multimea va vinde apartamente din ce in ce mai ieftin si vor cumpara terenuri din ce in ce mai scump, el va face pe dos. Va vinde scump terenuri si va cumpara ieftin apartamente.
Pentru ca spre deosebire de majoritatea, el are puterea finaciara de a face acest lucru, de a face praf balonul pe sectorul apartamente (case, cladiri) si a-l umfla putin pe cel cu terenuri. Restul va veni de la sine.
Si uite asa se strang averi.

Anonim spunea...

Cand Patriciu zice ca preturile la terenuri vor scadea brusc , la ce terenuri se refera ?
La toate din Romania , la alea din Pipera care se vand cu 1000 euro metrul , la alea din Primavarii care se vand cu 3000-4000 metrul sau la terenurile agricole care se vand cu 500-800 euro hectarul (adica de pina la 10 ori mai ieftin decit cele din Europa ) ?

Anonim spunea...

@anonim
24 ianuarie 2008 14:30

"...terenurile agricole care se vand cu 500-800 euro hectarul (adica de pina la 10 ori mai ieftin decit cele din Europa ) ?"

E frumos ce spui, dar spui niste tampenii cat casa.
Imi arati si mie anunturi cu tarlale ofertate la 5 eurocenti pe metru' patrat?

Ca e posibil ca niste smenari sa pacaleasca tarani...e altceva, dar nu astea sunt valorile ...tranzactiilor cu terenuri...fie ele si agricole.

Si totusi, daca te uiti pe anunturile cu terenuri iti dai seama ca ROMANIA e al dracului de mare si n-ai cum sa controlezi o piata atat de mare. Se duce piata imobiliara, oricat v-ati suci...

Anonim spunea...

Mai ganditi-va cand suneti ca va vinde cineva masiv apartamente...daca in jurul vostru aveti prieteni care cauta ceva de inchiriat, la orice nivel, garsoniera sau apart de calitate la buget dec 7-900 euro, veti vedea ca nu gasesc....populatia Bucurestiului a crescut dramatic, numarul de unitati locative nu s-a modificat mult. Nu vad cine ar vinde acum masiv, dat fiind preturile la care poti inchiria. Evident, declaratia lui Patriciu poate fi si una manipulatoare...mai ales ca din surse apropiate lui stiu ca oameni apropiati lui din firma...si mie(intamplator)...cauta sa cumpere apartamente (de lux, cei-i drept- Primaverii) exact acum....

Anonim spunea...

Credeam ca e evident din comentariul meu ca lucrurile la care ma refer se vor intampla intr-un interval de timp care se va masura in ani... poate chiar multi ani. Un balon imobiliar nu se creeaza si se sparge de pe o zi (luna/an) pe alta. Piata imobiliara ca un tot nu se va prabusi. Insa segmente ale sale pot sa sara dintr-o extrema in alta (la foarte sus la foarte jos si viceversa) in perioade de doar cativa ani. Balonul din segmentul apartamente/imobile a pornit sa se umfle la modul serios cam acum trei-patru ani. Acum e aproape sa faca poc. Oricum, perioada de scadere e mai scurta in timp decat cea de crestere. Ca sa se cumpere masiv, trebuie alimentata o "isterie" timp de cativa ani. Ca sa se vanda masiv, e suficienta o "isterie" de cateva luni. Patriciu are bani de amandoua.

Anonim spunea...

@ anonimul care inchiriaza la pret de Paris

1. BNR ridica dobanda.
2. Bancile maresc dobanzile
3. Creditele devin inacceptabile si inaccesibile.
4. Apartamentele vechi si noi nu se vand.
5. Romania incepe sa se descentralizeze, iar Bucurestiul nu mai e tentatia de acu' 3-4 ani si nici nu e mai tentant decat ...strainatatea, cu atat mai mult cu cat ...e oribil.
6. Se diminueaza presiunea pe chirii din cauza crizei din toamna lui 2008. Noile generatii de absolventi de liceu sunt mai putin consistente si complet dezinteresate de capitolul educatie. Multi prefera centre universitare provinciale.

P.S. In Bucuresti se repara niste strazi si a crescut parcul auto. De aici si pana la cresterea dramatica a populatiei bucurestene...
Valoarea apartamentelor nu e data de pretul la care tine vanzatorul. Cei care au cumparat pe credite vor vinde...din cauza gaurilor dorsale din pantaloni. Mostenitorii comunisti...intr-adevar se vor multumi cu firimiturile din ...chirii...

dennyx spunea...

Iata o prima dovada ca preturile scad si la vilele/apartamentele noi.
Complexul Austrian Village din Crevedia / Buftea ne ofera acesta dovada.
comparati preturile initiale de pe site: http://www.austrianvillage.ro/ro/confort.html

cu cele din acest anunt:

http://www.imobiliare.run.ro/index.php?idrun=554run1397

mi se pare mie sau sunt cu vreo 25% mai jos? Da oare si la pretul asta cumpara cineva?
Eu sunt din zona si ei construiesc acolo de mult si nu au terminat nici o casa desi stiu ca termenul era in toamna 2007.

cosmiX spunea...

oamenii vor pur si simplu sa creasca,
sau find acum deja convinsi ca vor creste, si acum vor sa aiba dreptate
...nu dau nici in ruptul capului inapoi,

o interpretare tot gasesc ei ca sa vada substratul, si de fapt vor creste ... nu zau ?

cosmiX spunea...

apropoo de postul lui dennyx,
imaginea conteaza, si developerii ar spune orice sa aiba o imagine buna, ... de prosperitate, de chestia aia unica pe care toti o vor, si daca nu vei avea o bucata e pierderea ta,

in TM sunt la fel exemple,
doarca nu au dat cu pretul inapoi, poate ca INCA nu, doar ca anunta cu elan proiecte, preturi conform standardelor(?),
si mai apoi, vei vedea cum isi controleaza elanul si din X tronsoane fac x tronsoane (vezi Banu Construct)

Manole spunea...

Am semnale că a început. Ştiţi voi ce. Evident, mai durează un pic până când şi Anunţul va reflecta chestia asta, dar se pare că a început.

Declaraţia lui Patriciu nu e deloc întâmplătoare. Citarea ei pe prima pagină în ZF nu e deloc întâmplătoare. Schimbarea de macaz a ZF nu e deloc întâmplătoare.

Anonim spunea...

@Manole, acum ca tot ai "simtit" primele semnale de cutremur, iar cursul valutar a luat-o prin copaci, ce facem?
Intrebarea de 1mil. de puncte cred ca e:

Vindem sau Cumparam?

Iar cea de 1.2mil punte e:

Unde? (bursa, terenuri, capitalizare, in alta tara, in alte zone, alte asseturi, altceva)

Cineva de langa mine spune: Lasa-ti banii la dospit in banca.
:)))

Anonim spunea...

De 1,4 milioane de puncte,intrebare:lasa-i la dospit...dar in ce banca???

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu lasatul banilor la banca. Si dupa cum zicea cineva pe forum in nici un caz la o singura banca (daca sunt multi evident).
Raspuns: Cumparam vs. Vindem
De cumparat trebuia sa fi cumparat saptamana trecuta inclusiv luni si marti saptamana asta la bursa. De cumparat mai putem cumpara teren in jurul Bucurestiului dar la pret decent, nu la cele strigate in ziar. Zona de est inca nu este exploatata la adevarata valoare. Se poate face o infrastructura de vis. Dar de la a se poate face pana la a se va face va dura foarte mult:((.
De vandut vindeti acum, cat mai puteti, apartamentele pe care le-ati luat in sens de specula. Pentru cei care au luat din necesitate, nu stiu ce sa le zic mai mult decat ca s-ar putea sa-i doara rau rata. Asta insa nu inseamna ca le spun si lor sa vanda pentru ca fiecare are socoteala lui d'acasa si nu ma bag. Celor care nu stiu sa socoteasca le recomand sa apeleze la un specialist:)

Anonim spunea...

P.S. Euro azi cred ca depaseste pragul de 3,8. E durereros nu?

Adrian Iftode spunea...

Low: 3.7553
High: 3.8354

si deja acum se face bid la valoarea de High

Anonim spunea...

Ha ha ha...

Noroc ca imobiliarele sunt in Euro.

Mai cresc si 10-15%...ca sa acopere inflatia...

Ma gandesc la garsoniera aia din Rahova, de 60000 Euro, cum a produs ea din vara, de la 3,1, pana in Februarie 2008, 4 Ron pentru un Euro...peste 50 000 RON...creste gogosica si inauntru ...e aer din ala verde imputit si imbacsit...o fi stat o batranica acolo...

Ha ha ha...

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?