marți, 29 ianuarie 2008

S-a dat liber la dezbalonare?!

Vă puteţi închipui un asemenea titlu în presa din România: "Agenţiile imobiliare umflă preţul caselor" ?

Şi totuşi, titlul este real. În acest ianuarie 2008 s-au publicat mai multe articole critice despre piaţa imobiliară decât în totalitatea ultimilor 5 ani... Iar articolul ăsta reuşeşte chiar şi performanţa supremă de a-l cita pe dl. Zilişteanu fără a-l mai obliga să spună o prostie.

Ceva se întâmplă.

UPDATE: ia te uită! ... până şi Hotnews se aliniază trendului!

47 de comentarii:

Anonim spunea...

Din pacate, pentru cineva care a cumparat in ultimii ani o proprietate, si a urmarit piata timp de cateva luni, acesta practica este super cunoscuta, nu e nimic noui ca ne spun ce e acela un anunt capcana, articolul nu vad cum poate influenta cresterea sau scadearea pietei....
Acesta scadere are factori mult mai profunzi, iar imaginea agentiilor este cea care este pe piata imobiliara, de "un rau necesar"
Au aparut site-uri specializate de anunturi directe de la proprietari, sunt si alte metode de a cumpara direct o locuinta, dar din pacate proprietarii fac apel la agentii si nu-si publica anuntl singuri....din dorinta de a incasa cat mai mult pe proprietatile lor
Piata are alte mecanisme de reglare decat demascarea atotstiutelor practici ale agentiilor.

Anonim spunea...

@anonim

Parcă-l şi aud pe Tatulici:
"Care-i secretul dumneavoastră domnule Stoica?"

"Piata are alte mecanisme de reglare decat demascarea atotstiutelor practici ale agentiilor."

Piaţa din România funcţionează conform mecanismului "zvoner-răspândac". Se anunţă creşteri...apar 2 tranzacţii, agenţiile le raportează în presă şi se certifică...creşterea.
În alte ţări există statistici, iar evoluţia pieţei este cuantificată în procente cu două zecimale.

În România chiriile au divizori de 50 de Euro, iar preţurile imobiliarelor înregistrează creşteri procentuale divizibile la 5.
De asemenea, preţul pe metrul pătrat este de 1523 Euro negociabil până la 1500 Euro, sau de 2021,14 Euro negociabil până la 2000 Euro. Cam prin iunie 2008, îainte de alegeri se va vorbi de 2537,89 Euro/mp...fix.

Anonim spunea...

Manole, cred ca mai putin si trebuie sa-ti schimbi brandul din Manole - agend imobiliar in Manole - profet imobiliar

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-2259893-tsunami_imobiliar_loveste_marea_britanie.htm

Anonim spunea...

Manole cred ca nu are nici o legatura cu "agentul imobiliar".Este din cu totul alt mediu si va puteti da singuri seama dupa multe semnale:vocabular,capacitate de sinteza,mod de exprimare,cunostinte economice si deschiderea la piata externa.Este si un pic infatuat,face analize macro cu usurinta,de multe ori de pe o pozitie afisata de om de desupra lui alde "GOGU" Srl,daca-mi permite si daca va mai amintiti.Asta nu schimba cu nimic placerea si utilitatea.Parerea mea...Felicitari,oricum.

Anonim spunea...

Studiu de caz REAL:

Pentru aceia care merg pe principiul "Lasa ca daca nu mai am bani s ao platesc o vand"

Garsoniera Dristor: Pret 49.000
Avans 20.000 + credit 29.000
Credit 29.000 platibili pe 30 de ani = 80.000
Persoana vrea sa vanda, banca spune ca nu poate decat daca primeste 80.000 de mii banii jos cat ar fi luat pe 30ani
In concluzie: 80.000+20.000 avans = 100.000 pret de vanzare doar pentru a recupera investitia initiala de 20K.

Intrebare?
Cum se poate scapa de aceasta grasoniera fata a iesi in pierdere?

Anonim spunea...

Anda,
Asta este dezinformare:banca nu poate cere decat cei 29.000 si daune pentru returnare anticipata.De unde le scoti?

Anonim spunea...

cineva dezinformeaza la greu si nu a vazut in viata lui un desfasurataor de credit. Rambursarea anticipata presupune (contra unui comision intre 1-3% din sold final) rambursarea soldului la momentul X al unei creditari. Soldul e sol, nu implica dobanda poe 30 ani....
nu mai scrieti daca nu ati lucrat cu o banca in viata voastra, please!

Anonim spunea...

la cati oameni iau un credit -fara sa stie sa citeasca un desfasurator de credit- ne putem astepta si sa scada, si sa cresca preturile in acelasi timp, pt ca unii habar nu au la ce s-au bagat cand au luat un credit.Lipsa de informare crasa.....si se mai numeste si studiua de caz real!!!!
la fel de real ca si anunturile capcana ale agentiilor imobiliare

Anonim spunea...

ando, nota 4, stai jos.
In cazul rambursarii anticipate TOTALE, platesti doar soldul ramas plus un comision de rambursare anticipata (intre 1%-5%).

Singura problema este ca nu poti vinde o garsoniera pe care ai facut creditul ipotecar decat daca achiti mai intai integral datoria bancii.

On topic: Inflatarea preturilor si manipularea pietei este o chestiune veche si chiar banala.
Dar deh, jurnalistii de duminica se mira...

Anonim spunea...

As avea o explicatie,intrucat nu pot sa cred ca Ando ar fi luat un credit si nu ar sti in acest caz cum e cu rambursarea.Eu cred ca el ar vrea sa cumpere de la vre-un "cineva"care vrea sa vanda,acela i-a facut o poveste ca nu poate decat cu 80000(chipurile cat vrea banca???!!!)plus 20000 avans pe care i-a dat deja,deci 100.000 ar face,dar sunt stramtorat si ti-o las cu 80.000,pierd si eu 20.000,nu-i asa?Asa functioneaza,iar omul a intrat pe blog sa intrebe.Sa nu-l rastignim.Cred ca e o victima potentiala.

Manole spunea...

Chestiunea e veche... Dar iată, în mass-media transpare la 5 luni de la deschiderea acestui blog. Chiar şi acest blog a apărut cu vreun an mai târziu decât data la care oamenii inteligenţi au înţeles cine, cum şi cât mai mişcă piaţa imobiliară. Deci presa e în urma evenimentelor cam cu 18 luni.

A, şi să repetăm concluziile din urmă cu câteva luni: piaţa imobiliară nu a fost umflată numai de practicile agenţilor, ci de un complex de factori parţial obiectivi (intrarea în UE, creşterea lefurilor, accesul la credite etc.), parţial subiectivi (practicile neetice ale agenţiilor, care reprezintă doar interesul vânzătorului, nu şi al cumpărătorului, lăcomia băncilor, care au susţinut mereu evaluările fanteziste, lipsa de informare a populaţiei şi credinţa în perpetua creştere a preţurilor, spălarea de bani negri etc.). La aceşti factori a contribuit din plin şi presa care:

1. a susţinut cu toate mijloacele iluzia fantezistă că preţurile nu pot decât să crească (imposibilitate logică, economică şi practică);
2. a distrus toate reperele culturale şi sociale ale populaţiei, făcând-o să creadă că m2 din Bucureşti trebuie comparat cu... m2 din Londra sau Paris, de parcă Bucureştiul (Boue qui reste, după cum i se spunea la 1860 de către călătorii străini) ar oferi aceeaşi calitate a vieţii şi aceleaşi oportunităţi ca în marile capitale europene;
3. nu şi-a respectat deloc cerinţa deontologică de independenţă, promovând şi comentând exclusiv opiniile actorilor direct interesaţi în creşterea preţurilor.

Cam astea sunt problemele presei. Şi e cu atât mai surprinzătoare schimbarea de atitudine manifestată de presa noastră, ca la un semnal, în ianuarie 2008. Motivaţia acestei schimbări de macaz... îi las pe alţii să o ghicească. Mie imi scapă.

În orice caz, a reduce totul la practica agenţiilor de a prelua anunţurile particularilor, a le adăuga comisionul şi a face vânzarea, dă dovadă de... labilitate psihică. Aşa cum am mai spus, agenţiile, vorbesc de cele de cartier, SUNT CA VAI DE ELE. Abia îşi duc zilele şi multe de altfel au şi falimentat sau vor falimenta în curând. Micile agenţii sunt la ora actuală primele care şi-ar dori o scădere a preţurilor pentru ca volumul vânzărilor să revină (măcar) la nivelul din perioada anilor 2005-2006. Agenţiile puteau să preia şi să umfle preţurile... dacă băncile nu ar fi acordat creditul, degeaba! Sau dacă statul şi-ar fi făcut datoria să controleze banii negri, tot degeaba!

Anonim spunea...

"Intrebare?
Cum se poate scapa de aceasta grasoniera fata a iesi in pierdere?"

1) O asiguri si ii dai foc
2) O lasi mostenire prin testament olograf directorului bancii si te sinucizi.
3) Iei niste lucruri intr-o boccea si fugi in munti.

Nu te supara, am glumit, dar ama sa ma gandesc la ce ai spus si am sa revin

Anonim spunea...

Revin cu niste explicatii

Garsoniera nu este a mea e unei prietene. ceea ce am scris in topicul anterior este ceea ce mi-a spus ea ca a primit raspuns de la banca.
Citez "creditul este pe 30 de ani cu rata fixa 170 de euro, daca vrei sa renunti la credit ori dai 80k banii jos ori treaba ta. In privinta ratei i sa spus ca nici pe aceea nu o poate mari ca este un contract care este batut in cuie. adica 80k = 30 ani X 170 EU" Doar ce nu este batut in cuie este .... dupa cum poate va asteptati DOBANDA care a fost fixa un an :D.
Si eu am ramas la fel ca voi cand am aflat ce i sa zis de la banca si eu intreb dc e posibil asa ceva?
Adica ori ma minte ori ea nu intelege ce i sa spus :)

Anonim spunea...

Sambata 9 feb ora 16:30 tin o intalnire de cashflow management.

maxim 6 locuri disponibile si doar daca iti anunti participarea.

Daca esti "la furat" cu investitiile sau nu intelegi ce se intampla in jurul tau in materie de finante/credite poate ar fi o idee sa te inscrii.

Mai sunt 4 locuri.

Anonim spunea...

Ando, prietena ta este cel putin naiva. :)

Prietena ta a luat imprumut 29.000€. Asta inseamna ca ea datoreaza bancii fix 29.000€ + dobanda lunara (care se calculeaza lunar la soldul ramas) atata timp cat are datorie la ei.

Pentru ca banca are niste planuri, considera ca banii pe care i-a dat imprumut sunt o investitie pe termen lung de la care spera profit (in acest caz este vorba de 80.000 - 29.000 = 51.000€) nu o sa fie prea fericita, si o sa iti pretinda despagubiri prin comisionul de rambursare anticipata, care de regula este de 1%-5%.

Atat si nimic mai mult.

Unknown spunea...

La comentariul lui Ando, urmatoarea remarca: Acu 2 ani cand rascoleam si eu dupa credite, am sunat la banca Tiriac (nu stiu daca mai exista acuma) de unde am primit o informatie de genul: iei credit de la noi, ne esti dator cu suma imprumutata, plus dobanda pe toata perioada contractului. Nu conteaza ca vii cu a doua zi sa platesti creditul, suma de plata ramane cea de mai sus.
Evident ca in astfel de cazuri le doresti "succes la vanatoare de fraieri" sau te intrebi daca o reclamatie la OPC ar avea sanse.
Am preferat sa ii ignor, dar se pare ca pescuitul a dat rezultate.

Anonim spunea...

Cred ca acest blog s-a populat prea tare cu oameni care nu au un minimum de cunostinte finaciare.Pacat...la inceput, ca orice inceput, comentariile erau pertinente. Acum, oameni care
As avea o intrebare si pt Manole: practicile agentiilor imobiliare sunt neschimate...cam de cand au fost create ele. Atunci cum ne putem explica corectia pietei de aprox 20-25 % din 1999? Ce, agentiile dormeau atunci, nu incercau cu eforturi disperate sa manipuleze piata? Si totusi, piata a scazut atunci, iar scaderea a durat fin din prima vara 1999 pana la liberalizarea creditelor.
Deci, hai sa excludem povestea cu factorul principal al cresterii....manipularea facuta de catre agenti. Exista, dar nesustinuta de factori macroeconomici nu poate explica decat intr-o proportie infima cresterile.
Va dau un subiect de dezbatut: unul din indicatorii posibilitatilor de cresterea sau stabilizare al unei piete este raportul intre pretul chiriei si pretul ratei unui credit pt acelasi tip de locuinta. Atata timp cat chiria este mai mare decat rata bancara, mai este loc de crestere. LA un echivalent, se poate vorbi de stabilizare dar nu se exclude posibilitatea continuarii cresterii. Ganditi-va cu cat se inchiria o garsoniera de cartier acum 4-5 ani (100 euro) si cu cat se inchriaza acum (aprox 300-400). Calculati ratele bancare la pretul de atunci, si la pretul de acum.

Anonim spunea...

Ando, prietena ta a dat la banca peste o persoana prost informata. Nu este prima.

Totusi daca prin absurd rata de 170 de euro ar fi fixa pe toata perioada creditului (ceea ce nu cred ca exista in oferta vreunei banci...), de ce vrea sa scape? Este o "pleasca" rata respectiva, jumatate din chiria "oficiala" a zonei.

Anonim spunea...

@programare sociala si ...anonimi

Cazul lui ando pare incredibil, dar trăim în România...ţara tuturor ţepelor şi posibilităţilor.

Condiţiile actuale de creditare nu trebuie generalizate pentru toată istoria post-decembristă. Aşa cum actualele condiţii de creditare sunt absurd de scumpe faţă de nivelul UE, peste câţiva ani realitatea zilelor noastra va părea ...o legendă absurdă...

Florian Popa spunea...

Ieri m-am intalnit cu un prieten care a facut o greseala care-l va costa enorm. Omu si-a luat un apartament cu 3 camere intr-un complex rezidential al carui data de finalizare este 2010 iar pretul este 180K E.
A dat un avans de 17k E si o sa plateasca rate incepand cu luna martie. Nici nu l-am mai intrebat cat o sa plateasca rata, nu am vrut sa infig cutitu' si mai tare-n rana.
L-am sfatuit sa se intereseze cum sa scape de el.

Anonim spunea...

@anonim 10:46

"Va dau un subiect de dezbatut: unul din indicatorii posibilitatilor de cresterea sau stabilizare al unei piete este raportul intre pretul chiriei si pretul ratei unui credit pt acelasi tip de locuinta. Atata timp cat chiria este mai mare decat rata bancara, mai este loc de crestere. LA un echivalent, se poate vorbi de stabilizare dar nu se exclude posibilitatea continuarii cresterii. Ganditi-va cu cat se inchiria o garsoniera de cartier acum 4-5 ani (100 euro) si cu cat se inchriaza acum (aprox 300-400). Calculati ratele bancare la pretul de atunci, si la pretul de acum."

E frumos ce spui...
Aţi ajuns în penibila situaţie în care doar top managerii pot achiziţiona "garsoniere de cartier", adică nu există cerere, dar voi luaţi raportul chirie(la negru, nu ştiu de unde aţi scos-o) - rată şi aşteptaţi o ...creştere...
Dobânzile au crescut, ratele au mai crescut şi vor continua vreo 25-30 de ani. Chiriile au crescut nejustificat şi când se va recunoaşte în piaţă crudul adevăr...chiriile o vor da înapoi şi greu se vor mai stabiliza la un nivel decent pentru ...proprietari, dar ...ratele vor curge mai departe...şi psihic când ştii că dai de trei ori preţul unei locuinţe supraevaluate de încă ...trei ori...începi să te gândeşti la chirie şi la cât de imbecil ...ai fost.
Dar vorbind încă într-o perioadă de trend ascendent...virtual desigur...s-ar putea să n-ai capacitatea intelectuală de a-mi percepe mesajul...

Anonim spunea...

Pt Anonim
"Va dau un subiect de dezbatut: unul din indicatorii posibilitatilor de cresterea sau stabilizare al unei piete este raportul intre pretul chiriei si pretul ratei unui credit pt acelasi tip de locuinta. Atata timp cat chiria este mai mare decat rata bancara, mai este loc de crestere. LA un echivalent, se poate vorbi de stabilizare dar nu se exclude posibilitatea continuarii cresterii. Ganditi-va cu cat se inchiria o garsoniera de cartier acum 4-5 ani (100 euro) si cu cat se inchriaza acum (aprox 300-400). Calculati ratele bancare la pretul de atunci, si la pretul de acum."

Rationamentul pleaca de la premise corecte dar in rest e subred.
In primul rand trebuie sa compari chiria de acum 4-5 ani cu pretul de atunci si chiria de acum cu preturile de acum. Acum 4-5 ani o garsoniera in zona buna costa cam 10000 de dolari, numai ca nu se prea auzise de credite imobiliare pe la noi. De fapt nu se prea auzise in general de credite pentru persoane fizice.

Astazi, intr-adevar chiriile sunt mult mai mari , nu stiu daca chiar asa mari pe cat spui tu acolo, dar si preturile au ajuns foarte mari.
Atat de mari incat se pune problema cati se mai pot califica pentru un credit. Deci, degeaba rata bancara ar fi apropiata de valoarea unei chirii daca pur si simplu nu te poti califica sa iei un credit imobiliar suficient de mare.

Anonim spunea...

Pt Anonim:
"Atata timp cat chiria este mai mare decat rata bancara, mai este loc de crestere."

Eu stau cu chirie intr-o garsoniera de 37 mp si platesc 300 E pe luna iar rata la banca ar fi 600 E.
No ofense, dar nu cunosti realitatea si-ti dai cu parerea fara a fi informat.

Anonim spunea...

Intamplator, si eu am un credit cu dobanda fixa, rata e 630 pt o valoare a creditului de 90 000. Valoarea locuintei a fost mai mare, respectiv avansul a fost de 30 000.
Nu inteleg cum poti avea rata la o garsoniera de 600, decat daca garsonierea este pe Bdul cu fantani- Unirii sau daca avansul a fost 0. Valoarea de inchirie a apart meu este cam 600 nemobilat-800 mobilat utilat modern (zona centrala Victoriei- 1
1 Mai). deci, cunosc realitatea... din interior. Teoria expusa mai sus e valabila cam pe orice piata, ajungerea la un nivel egal chirie rata presupune stabilizarea pietei. Atata timp cat un apartament se putea inchiria cu o valoare mai mare (la zonele centrale era si dublu fata de valoarea ratei bancare, a fost loc destul de crestere, pt cine astiut...si a profitat la monentul acela.

Anonim spunea...

"sau daca avansul a fost 0."
Ti-ai raspuns singur.

Anonim spunea...

@anonim

La tine e problema de capacitate, dar acest examen a fost introdus recent in sistemul de invatamant romanesc.

Rata raportata la viata omului e vesnica, dar chiria iti ofera libertatea de adaptare la cerintele vremurilor.

Dupa voga imobiliarelor vei intelege si tu "secretul" imobiliarelor...

"...a fost loc destul de crestere, pt cine astiut...si a profitat la monentul acela."

Tonul în care ai terminat relevă o uşoară racordare la Terra. Se pare că momentul actual nu prea se mai compară cu "momentul acela" şi n-au trecut nici măcar un an-doi.

120 000 Euro? În Bucureşti? Ai şi hotă (50-100 Euro)? Apartamentul e mobilat modern (3000-5000 Euro)? Are finisaje de lux (5000-10000 Euro)? Are uşă metalică (200 Euro)? E pe centrală proprie (1000 Euro)? Ai frigider de porc (300 Euro)? Ai aragaz pentru nuntă (300 Euro)?
Nu înţeleg pe ce ai dat 100 000 Euro???

Anonim spunea...

Cum se poate scapa de garsoniera de mai sus?
simplu, se cauta cumparator, se anunta banca de intentie si de gasirea cumparatorului lui, se semneaza un precontract notarial si se ia un avans egal cu suma soldului final, se ramburseaza soldul final, se achita bineinteles comisionul de rambursare anticipata (1-3% din valoarea soldului nerambursat), se ia eventuala diferenta de la cumparator in momentul semnarii contractului.
alta varianta- cumparatorul merge la banca si preia contractulde la vechiul proprietar, evident cu conditiile impuse de banca.

Anonim spunea...

am doar un job situat la 10 min de respectivul apart si asta face mai mult decat orice hota pe care o poti cumpara cu 2 mil de oriunde.Si parcul Kiseleff alaturi
Evident, asa cum spui, aveam sansa sa stau cu aceeasi bani cu chirie in aceeeasi zona.

Anonim spunea...

@anonim 31 ianuarie 2008 12:41

Eşti tare la teorie. Ne-ai prezentat o teorie care ne-a lăsat mască pe toţi.

Tu ai găsit cumpărătorul încă din prima frază.

Poate încerci şi în practică???

Să ne dezvălui experienţa ta...

Anonim spunea...

@AristotelCostel : "Nu înţeleg pe ce ai dat 100 000 Euro???"

Pe aer si zidurile din BCA cancerigena !

Anonim spunea...

Fiecare cu limitele lui de intelegere. Si cand dai 300 euro/luna tot pe aer si zidurile de BCA cancerigene dai...doar ca e vorba de beton in cazul de fata, nu de BCA.
Nu au sens aceste polemici.Am expus o teorie, un anonim mi-a confirmat-o, locuieste intr-o gasoniera platita cu 300 euro...ceea ce parea incredibil pt unii, dar frecvent printre cunostintele mele directe. Cu avansul de 25% cerut de orice banca, rata pt acea garsoniera ar ajunge tot pe la 300.La avans 0...evident, conditiile se schimba dramatic

Anonim spunea...

@anonim 31 ianuarie 2008 13:03

Emiteţi teorii şi omiteţi realitatea.

Bucureştiul, "Paris ţâncu'", nu va ajunge la nivelul altor capitale europene. N-are infrastructura lor, istoria lor, cultura lor şi, colac peste ...cuc, e zonă seismică.

Dacă eşti leneş şi ai moştenit un purcoi de bani e normal să nu-ţi pese, dar e jenant să propui unei familii tinere să se angreneze în credite penibil de mari şi scumpe pentru un ideal tembel.

Dacă întradevăr îţi pasă de banii tăi şi crezi că ai făcut o investiţie sănătoasă...pe ăştia i-ai pierdut...

Poate "doamne-doamne" îţi va mai acorda o şansă...

Manole spunea...

@anonim: pai eu ce am spus? Fara un complex de factori, practicile neetice ale agentiilor nu aveau cum sa aiba succes.

Despre problema cealalata, imi pare rau, dar trebuie sa le dau dreptate celorlalti. De fapt, depinde pe ce perioada e creditul. Daca e pe o perioada de 25-30 de ani si ai venit si cu un avans consistent atunci e foarte posibil ca rata sa fie doar un pic mai mare decat chiria, sau comparabila. Dar daca nu ai avansul ala si nici chef sa te bagi la 25 de ani de rate, ma tem ca o rata pe numai, sa zicem, 20 de ani ar fi muuult mai mare decat chiria. Oricum, la o rata de 630 de euro, cum zici tu, probabil venitul familiei tale e de minim 1500 de euro, ca in 2, ma scuzi, dar la ora actuala in Bucuresti nu se cheama ca traiesti daca nu dispui macar de 450 de euro pe luna, net. Acum uita-te si tu in jur si vezi cate familii tinere au un asemenea venit. Chiar si bancherul ala care a sarit in cap dupa ce a devalizat agentia in care lucra locuia cu mama si tata... si daca nici bancherii nu au bani...

Anonim spunea...

@Costel
@Dacă eşti leneş şi ai moştenit un purcoi de bani e normal să nu-ţi pese, dar e jenant să propui unei familii tinere să se angreneze în credite penibil de mari şi scumpe pentru un ideal tembel.
Faptul ca platesc un credit de valoare relativ mare denota 2 lucruri: ca am un venit, deci un job, deci nu sunt lenes (chiar lucrez de 10 ani in mediul multinationalelor, unde exigentele sunt care sunt, ceea ce-mi garanteaza si acest venit) si ca daca am facut apel la un credit nu stau pe un purcoi de bani.Si nici nu mostenesc. Intamplator, parintii mei au fost dascali la tara toata viata si pt ca au ales aceast misiune de apostolat, nu au primit nici macar cvasi-obisnuitul apartament de la stat pe care aproape orice orasean il are si-l poate mosteni. Dar am primit de la ei o alta mostenire, educatia si disciplina de a razbi in viata.
Faptul de a avea un avans de 25% denota ca am avut mai multi ani disciplina economisirii in familie, ceea ce este un argument pt o banca de "bun platnic", dovada ca dobanda pt un credit cu avans nu este una coercitiva si extrem de scumpa ca pt un credit cu avans 0, deci pt o persoana care nu a facut dovada posibilitatii si continuitatii in ani de a economisi, si mai ales de a avea venituri constante.
Nici macar intr-un rand din mesajul meu nu am indemnat pe cineva, familist tanar sau mai putin tanar, sa se inhame la un credit. Dimpotriva, sugerez tuturor care nu au un avans considerabil sau alte proprietati pe care sa le spera lichida in urmatorii ani, sa nu faca gafa de a contracta un credit. Am expus o teorie valabila pe toata pietele, am tras o concluzie, ca din momentul echivalarii ratei bancare cu chiria se poate vorbi de o stabilizare a pietei (deci nu mai e prea mult loc de crestere sanatoasa!). Ceea ce nu inseamna ca nu e si loc de scadere.
Cat despre un « ideal tembel », acela de a avea o casa….exprimarea in sine mi se pare pe masura nervozitatii persoanei care o emite si nu merita alte comentarii .Mai ales ca am mai concluzionat si mai sus, faptul de a plati chirie intr-un apartament cu ziduri cancerigene de BCA (asta daca nu e de beton care se nisipeste in timp…precum barajele, podurile …))) nu e cu nimic mai sanatos sau mai periculos decat faptul de a plati aceeasi suma ca si rata la banca, traind in acelasi apartament. Asta este fondul nostru locativ, cine nu-l suporta sau nu ajunge la el, are oricand sansa de a emigra in Canada unde casele au ziduri de rigips sau lemn. Chiria versur rata bancara doar o chestie de optiune personala, pe care o respect. Dar din postarea anonimului care spunea ca a ales chiria de 300 in loc de rata bancara exagerat de scumpa rezulta totusi regretul de a nu putea sa platesca acea suma ca si viitor proprietar.

Anonim spunea...

"Faptul de a avea un avans de 25% denota ca am avut mai multi ani disciplina economisirii in familie, ceea ce este un argument pt o banca de "bun platnic""

Mulţi oameni au această "disciplină", dar dacă tot sunt disciplinaţi, de ce să apeleze la calificativele băncii tocmai într-o perioadă de maximă jupuială în România?

<<...din postarea anonimului care spunea ca a ales chiria de 300 in loc de rata bancara exagerat de scumpa rezulta totusi regretul de a nu putea sa platesca acea suma ca si viitor proprietar.>>

Regretul e în toţi oamenii conştienţi că trăiesc într-un mediu neprielnic vieţii civilizate.
Regretele lui, exlusiv în privinţa chiriei, nu vor mai dura mult, dar ale tale, de actual proprietar, abia de acum ...încep.

Anonim spunea...

Regretul meu s-ar fi manifestat cu siguranta deja pana acum daca acesta investitie ar fi fost facuta In Dr Taberei, Militari sau Dristor sau oricare alta zona comparabila. Cum s-a manifestat deja si regretul multora care au construit case in comuna Pantelimon, bragadiru sau similar....invaluite de noroi si intr-o continua pana de curent de asta toamna.

Anonim spunea...

Eu decit sa dau 200.000 de euro pe o casa , mai bine ii bag in banca , iau 3-4 % dobinda pe ei , 6-8000 de euro pe an si dorm linistit ( in chirie sau la tara), cind am nevoie de ban , il scot , nu mai stau sa vad , se vinde apartamentu , nu se vinde , ii scot si fac ce vreau.
Numai romanul e asa prost ca e legat de casa ca si ciinele de carutza tziganului, ca-s in chirie sau ca nu-s, e totuna , salteaua si perna sa-mi fie moi.
2-daca imi schimb serviciul ma pot muta in 4 zile , o zi caut chiria , o zi impachetez ,o zi transport si o zi despachetez.
Daca in schimb am casa , fac naveta ,sau pina o vind....

Anonim spunea...

Flamandul viseaza la 200 000 cash in Romania....
ce frumoasa e viata, la tara sau chiar si la oras cu 200 000 cash. Ziceam mai sus ca incep sa abunde comentariile lipsite de pertinenta pe acest blog

Anonim spunea...

schema e simpla: daca dobanda medie lunara pe care o vei plati pe parcursul creditului, asa cum ti l-ai planificat tu, e mai mare decat chiria pentru un imobil similar, atunci nu se merita si mai bine stai in chirie, economisesti diferenta, ai o mai mare flexibilitate financiara si o mai mare mobilitate. punct.
cu atat mai mult se merita sa fii chirias daca ai si un avans si dobanda tot e mai amre decat chiria.
fara impozite, fara reparatii, fara probleme.
eu, in momentul asta, imi subventionez cu o treime chiria din dobanda pe care o iau din banii astfel economisiti si practic dau pe chirie cam jumatate din cat ar veni dobanda la un credit.
pe scurt, la preturile astea, mai bine stai in chirie si economisesti diferenta pentru zile mai putin negre. iti faci si un istoric de credit bun.
sanatate, si DA manole, raspunsul e ca s-a dat drumu' la dezbalonare, ca sa fim ontopic.

Anonim spunea...

http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/37587/Erste-Pretul-locuintelor-din-anumite-segmente-s-ar-putea-reduce-in-2008-Update.html
cineva n-a fost de acord sa-si scada profitul de 100% la locuinte noi....si a revenit cu un update la articolul de zi dimineata

Weird Ed spunea...

tovarase anonim, cu 200000 de euro iti cumperi doua terenuri si iti faci doua case de cel putin 100 mp, pe cand apartamentele comuniste din bucuresti au in medie 60 mp. cat despre noroaie, au inceput sa mai asfalteze drumurile, iar daca ai rabdare si cauti, gasesti teren si la drum asfaltat.
oricum un lucru e clar, atit in privinta apartamentelor (un coleg isi cauta asa ceva), cat si in privinta terenurilor (din experienta proprie), majoritatea vinzatorilor sint speculanti sau bijnitzari pe intelesul tuturor.
nu mai spun ca multi ar prefera aerul curat, linistea si curatenia de la tzara , spre deosebire de blocurile jegoase, gunoaiele din jurul lor, vecini nesimtiti (galagiosi, fumeaza pe scara, fac mizerie) sau rau platnici.
in afara de asta, peste 20-30 ani cand vei termina creditul blocul tau va avea undeva intre 40 si 70 ani vechime. probabil ca la un moment dat va veni cineva si va pune o bulina rosie pe el spunand ca este cu risc seismic. in multe locuri blocurile cu vechime similara au inceput sa fie marcate. atunci sa vezi suparare cand o sa incerci sa il vinzi si nu vei putea lua pe el nici macar un sfert din cat ai dat (banuiesc ca vei rambursa 2ximprumut la banca ca asa se cam practica in ultima vreme).

Anonim spunea...

"Flamandul viseaza la 200 000 cash in Romania....
ce frumoasa e viata, la tara sau chiar si la oras cu 200 000 cash. Ziceam mai sus ca incep sa abunde comentariile lipsite de pertinenta pe acest blog."

Cand pornesti la drum si stii ca trebuie sa strangi bani de avans, incepi sa prinzi gustul amortizarii chiriei din dobanzi, dupa care gasesti creditul ...inutil...preturile imobiliarele prea mari si viata prea frumoasa pentru a renunta la statutul tau de capitalist pentru o simpla pozitie de ...sclav.

Succese...

Anonim spunea...

http://www.rezidential.net/forum/viewtopic.php?t=114

tot despre balonul imobiliar :)

Anonim spunea...

Nu Manole , nu se intampla nimic deocamdata . Oamenii au impresia ca deschid ochii dar nu este asa. Si sunt dezamagit ca ai pus botul la articolul asta . E un articol prost , un prilej de reclama la magdecase.
Ar trebui sa schimbi si informatiile "despre Manole" . Intr-adevar agentiile pun peste , dar asta doar pentru ca toti propietarii le zic sa faca asta pentru ca ei nu dau comision.

Anonim spunea...

Nu mi-a aparut tot textul dar nu mai am rabdare sa-l refac.

Anonim spunea...

si inca unul
http://www.jurnalul.ro/articole/115897/

Manole spunea...

baghi: tu crezi că puştiul ăla de la Magazinul de Case are bani de reclamă din 3 lei şi'un peşte cât ia pe poze?

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?