"Trenduri economice" - păcat că nu ştim cine scrie acest blog foarte interesant - ne anunţă că agenţia de evaluare a riscului Coface estimează o scădere de 50% a preţului apartamentelor vechi în următorii 3 ani.
Din păcate nu este citată şi sursa informaţiei, dar staţi cu ochii pe fluxurile de ştiri.
vineri, 25 ianuarie 2008
Via "trenduri": Coface estimeaza o prabusire de 50% pe piata apartamentelor vechi
Scris de Manole la ora 14:52
Cuvinte cheie: acul şi balonul, balonul imobiliar, coface
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
30 de comentarii:
Foarte interesant blogul respectiv si daca ne ducem la label-ul imobiliare vom vedea ca sunt bine surprinse si alte semnale:
http://trenduri.blogspot.com/search/label/Imobiliare
Nu-i nimic
Speculatorii au nevoie de volatilitate
Se pare ca si Patriciu vrea sa intre la cumparare , dar strimba din nas la preturi
Daca ar fi avut banii luati pe Rompetrol acum vreo 3-4 ani ...
Recesiunea americană va fi de scurtă durată.
S-a găsit antidotul scăderii pieţelor imobiliare.
Se anunţă creşteri de 1000%.
http://www.evenimentul.ro/articol/viata-oamenilor-ar-putea-fi-prelungita-cu-sute-de-ani.html
Deocamdata s-au facut experimente pe niste ...ciuperci.
Totusi, daca oamenii vor supravietui in stadiul de leguma...multe spatii locative vor fi ocupate...cercetarile continua...
Hai mai Manole, cum sa scada preturile la apartamentele vechi? Nu mai descuraja oamenii care vor sa cumpere pt ca intra in faliment speculatorii imobiliari. Cui mai vand ei daca vor scadea preturie?
Apartamentele de abi au ajuns pe la 120-150 mii euro, adica 2.000 Euro/m patrat. In Paris metrul patrat este 3.500-4.000 Euro/mp, iar in Londra ajunge si la 5.000 euro/mp.
Deci mai e pana la acele preturi, iar apartamentele din Bucuresti sigur vor depasi preturie din Paris sau pe cele din Londra. Bucurestiul e o capitaa cu un imens potential economic, asa ca peste 2-3 ani mp din Bucuresti va depasi 6.000 Euro/mp, iar peste 20 ani un mp va ajunde 200.000 Euro, adica 12-15 milioane euro un apartament.
Eu zic sa cumperi acum daca nu vrei sa te oftici peste 3-4 ani ca ai ratat afacerea vietii tale.
hmm interesant
Nu prea citesc ziarele de anunturi imobiliare, vad insa ca in suplimentul de mica publicitate al ziarului Bursa, anunturile de vanzare practic au disparut. Mai sunt cel mult 10% din ce erau inainte.
Comportamentul vanzatorilor mi se pare absolut irational din doua motive:
1) Daca ar fi fost anunturi reale, eu cred ca vanzatorii mai aveau si alte motive de a vinde decat specula, asa ca nu prea vad de ce le-au pierit asa urgent motivele.
2) Chiar si pentru un speculator, atunci cand se anunta posibilitatea unei scaderi a pretului, e normal sa incerce sa vanda cat mai repede pentru a minimiza pierderile, e aiurea sa ramana captiv prin buna voia lui ca un idiot ce este.
Voi credeti ca e o reactie phohologica a vanzatorilor(anormala dupa mine), sau o incercare a agentiilor de a arata ca "oferta e prea mica"?
'Bursa' nu poate fi luat ca etalon pentru publicitatea imobiliara. Uita-te in Anuntul.
Apoi, acum e miezul iernii si piata e de obicei mai anemica.
In al treilea rand nu e mai putin adevarat ca exista o deruta in randul vanzatorilor deoarece sunt multi care stau cu oferta si de 1 an fara sa fi gasit cumparator. E vorba, evident, de cei care au tinut intotdeauna cu dintii de pret si chiar daca nu gaseau cumparator pe masura ce 'cresteau preturile' cresteau si ei pretul ofertei.
Acum le vin tot mai multe semnale negative ca gluma se ingroasa. De obicei in februarie se debloca piata, dar semnele si... semnalele ne spun ca februarie 2008 va fi 'atipic'.
Urmaresc ofertele din ziarul Anuntul de cativa ani... la doua saptamani/o luna imi fac timp si studiez... deocamdata doar in crestere... pe aceiaisi zona: Basarabia 70000-80000 pentru o garsoniera fata de 60000-70000 in noiembrie iar pentru 3 camere 130000-150000 fata de 110000-120000. Preturile cerute sunt inca in crestere... probabil sa aiba da unde sa se prabuseasca... Pentru moment insa vad inca +10% pe 2008...ca doar leul a pierdut 10% in ianuarie...naspa
Eu n-am nici timp nici interes sa studiez anunturile de vanzare, ma gandesc insa ca anume tendinte ar trebui sa existe.
Daca nu reactioneaza, cred ca vestitul raport "cerere oferta" este exclusiv din burta imobiliarilor. Adica piata nu e piata, e ....monopol media.
Eu de cativa ani ma tot gandesc sa ma mut din propria garsoniera la 3 camere... locuind pe Basarabia am studiat in special zona acesta... si am dat si destule telefoane, am mai si vazut din apartamentele propuse... ce pot sa zic este ca anunturile cu preturi mai mici sunt in general momeli date de agentii pentru a iti propune apartamentele scumpe... iar cresterea de pret este real... am incercat mai multe negocieri si nu a mers(negociam din pozitia cumparatorului nepresat sa se mute!). Deocamdata pretul doar a crescut... ca o sa pice urat pare o certitudine... dar deocamdata trendul este de crestere!
Cresterea euro nu se simte inca in costul vietii... ramane sa vedem mai spre vara ce se intampla mai ales daca euro ramane la cotatii de 3.7-3.8
Din punctul meu de vedere >500 euro/m2 este un pret mare pentru apartamente vechi in Bucuresti. Dar deocamdata preturile sunt in crestere...asta e trendul! Si mai devreme de vara/toamna 2008 nu ma astept sa scada. Oricum, acum studiez doar de curiozitate evolutia preturilor... m-am decis sa mai astept si daca preturile raman asa de sus sa schimb tara(mai ales ca sperante de imbunatarirea semnificativa a infrastructurii nu am in mai putin de 10 ani)...
A... fac parte din managmentul unei multinationale IT... imi permit un credit cu rata de 1500euro/luna... dar nu vreau!
M-am uitat si eu pe Anuntul in ultimele saptamani,preturile nu scad,dar sunt mult mai multi particulari si se precizeaza posibilitatea de negociere.Plus ca sunt mult mai multe anunturi si la vanzare pe imobiliare.ro,la particulari.Poate ca simt semnalalele si incearca pe ultima suta de metri toti,sperand ca pana vand ei,nu se va declansa vreo criza...Oricum,va fi o inevitabila inertie...poate va dura pana se mai dezmeticesc propietarii cu credite luate pentru altele(a doua casa,masina,bloc in constructie) si care vad ca nu mai reusesc sa o scoata la capat asa cum prevedeau.Eu cred ca acestia vor fi primii care vor valorifica ceea ce au doar ca sa scape de datorii.Adica speculatorii mici.
Alexadi a punctat situatia atipica a pietei imobiliare romanesti. Pe piata de vechi sunt foarte multi "pescari" nepresati pentru a vinde si nu ne putem astepta la reactii din partea lor.
Tonul va fi dat fie de intrarea in incapacitate de plata a unor creditati, fie de falimentul unui "developer".
"blondu" nu e un caz izolat de potential creditabil cu mintea limpede.
Daca Zilisteanu certifica preturile de piata imobiliara...pentru uni aceasta certificare nu valoreaza nimic.
Romania este si va ramane in urmatoarele decenii cea mai jerpelita tara din UE. La asta adaugam faptul ca romanii sunt singurii potentiali end-user-i, demografia in continua scadere si ...colac peste vrabiuta...acceptarea muncitorilor romani in intreaga UE.
Sustenabilitatea pietei imobiliare trebuie sa fie data de veniturile medii si in niciun caz de veniturile ...elitelor. Ori media spune ...300Euro/luna si din vara pana acum...venitul mediu scade...iar piata imobiliara...creste...conform raportului cerere/oferta.
Totusi, se va presa mult pe chirii...artificial...dar asta e furt pe fata...cel putin in Bucuresti.
Undeva se va rupe acest "echilibru".
La anomiile specifice pietei imobiliare romanesti, as mai aduaga si faptul ca avem un procent foarte mare de propietari. Adica:
1) Piata nu se bazeaza pe cererea celor care isi doresc o locuinta, ci pe cererea speculatorilor. De aceea zvonurile sunt cele care cresc sau scad piata imobiliara (stiri in ziare, declaratii de-ale lui Videanu despre constructia gradinilor suspendate etc).
2) Nu exista presiune asupra presei/guvernului in privinta problemelor sociale ce apar odata cu cresterea preturilor cu rate la banca mult mai mari decat nivelul salarilor. Presa poate sa vorbeasca in continuare pe un ton orgasmic despre cresterile pietei imobiliare, sa prezinte totul ca pe un El Dorado romanesc, fiindca procentul celor carora le face rau acest tip de presa este prea mic ca sa fie luat in seama.
3) Piata muncii nu va creste in acelasi ritm cu piata imobiliara, fiindca intotdeauna vor fi oameni ce vor accepta sa lucreze pe 100-200 de euro, neavand presiunea chiriei deasupra capului. Iar daca te duci tu si ceri 700 de euro pe acelasi post (adica cat sa iti permiti si tu sa platesti chirie + intrentinere + ceva mancare incat sa nu mori de foame) se uita la tine ca si cum le-ai cere haina de pe ei.
4) Oamenii nu sunt presati sa vanda. Daca nu se arata nici un cumparator timp de un an, asta e, cresc pretul :). Ei oricum au unde sa stea, si prefera sa viseze frumos sute de mii de euro, decat sa scape de apartament. Apropo, poate imi explica si mie cineva de ce acesti oameni nu isi negocieaza in nici un fel salariul, si accepta sa lucreaza pe 500 de RON, dar nici nu vor sa auda sa auda sa micsoreze pretul de vanzare?
Din pacate conditiile din Romania au fost perfecte pentru speculatorii straini care au intrat pe piata. Spun din pacate pentru ca desi, aparent se pare ca aceasta intrare a fost benefica, si a adus crestere economica, efectele nu se vor vedea decat peste 10-20 de ani. Nu mai producem nimic fiindca s-au devalizat industria pentru vanzarea terenurilor (si nu neaparat pentru ca aceea industrie ar fi fost neprofitabila), s-au distrus parcuri si paduri (uitati-va ce s-a intamplat cu padurea baneasa) ceea ce inseamna inundatii si alunecari de teren, s-au inchis gradinite si scoli, s-au construit haotic sate intregi (Pipera) etc.
Odata cu retragerea speculatorilor, vom vedea ca nu mai avem nimic in Romania. Doar o multime de case parasite, si nostalgia ca odata acele case valorau sute de mii de euro.
Bine punctat,este o piata a speculatorilor,de aceea nimeni dintre cei cu adevarat specializati in domeniul imobiliar de afara,cu care am avut contact,nu a vrut sa intre in Romania.Si capacul pe oala l-a pus vizita pe care le-am organizat-o la Pipera.Cand au vazut,a fost mai rau...Avand experienta in toata lumea,au inteles imdiat ca este totul un haos si ca nu se pot justifica asemena oferte de case,decat...tot prin specula.Si n-au mai venit sa construiasca complexuri de case,asa cum intentionau.De ce sa stea la milogeala la usa unui primar sau director de la Apanova?Pentru ca imediat mi s-a spus atunci ca aici este dovada de mare coruptie la autoritati sau indiferenta.
Ceea ce cred eu totusi ca se va schimba la pct-ul patru de mai sus este faptul ca multi din acesti proprietari acum "linistiti" au rude cu credite,unii chiar ei au datorii si vor fi presati de viata de zi cu zi sa vanda.De inchiriat vor incerca in prima faza,dar nu au bani de renovari si piata nu mai accepta mizeriile din blocuri ghetou la preturi de Paris.Dand mai multe chix-uri,pana la urma vor iesi in pierdere si vor vinde.Doar ca va mai dura...
3) Asta fiindca piata imobiliara e decuplata total de la realitatea economica. Din pacate chiar daca tie ti-ar trebui o leafa de 700 de euro, angajatorul probabil ca nu are cum sa scoata de pe urma ta banii astia. Fiindca nu se poate! O firma de cartier de spalat vitrine din New York are o cifra de afaceri de 10 ori mai mare decat o firma similara din Bucuresti. De-asta si lefurile sunt de 10 ori mai mari acolo. Si e normal ca locuintele sa coste de 10 ori mai mult decat in Bucuresti, nu de numai 2-3 ori.
Am citit ce se zice pe trenduri.blogspot.com si minus 50% pentru apartamentele vechi in trei ani ar fi super dureros pentru toata lumea, dar mi se pare fezabil!
Sa incepem cu incepututl insa, cat sa scada insa in 2008 hai sa facem un calcul: -10%, apoi -25% in 2009 si apoi lucurile se aseaza cu un -15% final in 2010.
Locuntele vechi ar ajunge astfel pe la 1000 Euro/mp iar cele noi, de clasa medie, sa le avem pe la 1500-1600 Euro/mp+TVA. Vi se pare realist scenariul?
@rezidentialex
E o estimare pentru investitori care nu prezinta importanta in privinta magnitudinii, ci a trendului.
Din moment ce imobiliarele romanesti nu mai aduc profit...pot sa valoreze si zero lei...
Imgineaza-ti tu ca piata imobiliara e pe butuci de 2 ani de zile si ca speculantii de mana a doua abia asteapta sa dea si ei lovitura precum antespeculatorii acelor imobiliare.
In perioada asta se poate observa un fenomen de manual pentru fazani: persoanele fizice ofera mai scump decat ...agentiile imobiliare. Raman baietii " popa prostu' ".
Manipulatorii anului 2008 au ramas ...singuri impotriva ...recesiunii americane si europene..."developerii" de proiecte rezidentiale...cu parcare la 30000 Euro. Sa vedem cat rezista.
Scenariile cu scadere de 50% in nu stiu cati ani sunt nerealiste.
In Romania caderea va fi la fel de brusca ca si a leului, iar semnalul caderii va fi dat de inmultirea creditelor restante si/sau de dificultatea vreunei banci. Balamucul va incepe la fel de brusc si va fi la fel de abrupt ca si cel valutar.
Evaluatorii contribuie la haosul preţurilor din piaţa imobiliară
http://www.capital.ro/articole/evaluatorii-contribuie-la-haosul-preturilor-din-piata-imobiliara/106612
cum comentati articolul asta ?
În Săptămâna Financiară de azi, la pag. 29, e un interviu interesant cu un tip, Adrian Simionescu, preşedinte la nu ştiu ce fond de investiţii care avansează tot procentul de 50% "pentru unele zone".
Un lucru e clar: avertismentele sunt tot mai puternice. Dacă în urmă cu jumătate de an erai privit ca un lunatic (vă mai amintiţi de Gigi Castron?) acum avertismentele curg din toate părţile. Plus că apar primele declaraţii în presă care susţin că vânzătorii încep să scadă preţul. Citiţi ce declară tipul de la Magazinul de Case în articolul ăsta: http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=196214
http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2008-01-24/Crah+pe+segmentul+apartamentelor+vechi%3F
Din ce in ce mai multe articole care mai prevad si scaderi nu numai cresteri aberante ? Oare ce se intimpla cu presa nu mai au articole platite ?
stire astazi la ProTV despre cei care isi cedeaza contractele de leasing la automobilele luate pt. care nu isi mai permit sa plateasca ratele. Daca e chiar adevarat ca nr. lor a crescut, pai atunci ce sa mai zicem de cei care au credite imobiliare. De ce nu se spune nimic despre ei la TV? Ar strica interesele toturor celor care au investit deja miliarde in imobiliare?
In Romania este exclusa notiunea de subprime, dar creditatii ipotecar, chiar si in situatia in care au o rata de 20-30% din venit, au o imensa problema...lucreaza in Romania. Oare putem trece usor peste detaliul dezvoltarii explozive a domeniului bancar si imobiliar??? In situatia unei scaderi a imobiliarelor...multe obloane se vor trage...rezultand somaj ...la greu. Cati dintre "managerii" din aceste domenii vor rezista?
Totusi in Romania capitalismul e mai salbatic decat in restul UE si ...ce apare artificial peste noapte poate sa dispara inainte de...pranz...
In caz de neplata a creditului contractat de o familie care a pus garantie casa pe care urmau sa o cumpere,banca ramane doar cu imobilul si se stinge creditul?Aveti idee?Sau iau si veniturile sau pe ce naiba or mai putea face poprire?Veniturile se iau ca garantie a neplatii in solidar cu casa ipotecata sau sunt doar o conditie sa te califici la credit,in sesnsul de a arata ca ai venituri?
"In Romania este exclusa notiunea de subprime, dar creditatii ipotecar, chiar si in situatia in care au o rata de 20-30% din venit, au o imensa problema...lucreaza in Romania"
In Romania toate creditele sunt "subprime", cu mici exceptii probabil.Subprime in sensul de foarte riscante, nu in cel original american. Dar financiar s bancar efectele sunt aceleasi.
Daca garantezi cu o garsoniera veche evaluata la 70.000 eu e teapa bancii.
Daca eligilibilitatea e stabilita de banca in ipoteza stabilitatii economice si valutare e alta teapa.
Cei cu care am stat de vorba habar nu au daca au garantatat si cu veniturile,nu stiu ce semneaza...de aceea am intrebat.
pt mariana
Banca ia in considerare in caz de neplata cea mai buna modalitate de executare silita.Cum poprirea pe venituri e un zimbet,banca trece la executarea ipotecii.Dar interesant este care este pretul de la care incepe licitatia.Dac x a luat 100.000 imprumut, cu o dobanda de si plateste 2 ani dupa care intra in impas, banca scoate apartamentul cu pret de strigare a licitatiei ....100.000, pentru ca pana pe la jumatatea perioadei de creditare se platesc dobanzile(o chestie pe care multi nu o iau in seama)adica platesti 15 ani dobanda si abia dupa aceea creditul(capitalul).Trecand peste intrebarea fireasca, oare ce a avut banca in cap cand a dat banii astia(stiut fiind ca vechimea scade valoarea-doar la noi, acum se intampla invers) apare cealalta intrebare extrem de dureroasa: dupa ce ai platit 10, 15 ani si vezi ca mai ai inca pe atat iar apartamentul tau e doar jumate cat a fost cand l-ai luat, cum vei accepta starea de lucruri?? Problema dezumflarii balonului poate avea drept cauza aceasta: cand realizeaza debitorii ca si-au amanetat viata si renunta la credit lasand ipoteca in mana bancii e posibil sa nu aiba nici banca ce face cu ele pentru ca o executare silita atrage in general speculanti care asteapta strigari succesive pentru a cumpara la pret foarte jos.Tot acesti speculanti se pricep sa adunela locul licitatiei prieteni, astfel incat sa nu ofere nimeni nimic concret pana nu e cazul.
Multumesc.
Inteleg ca daca ei renunta la a mai plati creditul,ipoteca trece la banca.Buuuun,in continuarea acestui caz,in care nu am discuta ce face banca cu casa, intrebarea ar fi:
Cei doi soti,cu salarii insumate de bugetari romani(peste 2500 euro)isi continua viata cu aceste venituri de care nu se mai atinge banca,dupa ce i-au cedat imobilul acesteia?
Eu cred ca nu,cred ca nici nu stiu ce au semnat,nu cred ca ii lasa din mana banca.
Daca m-am facut mai bine inteleasa,multumesc anticipat.
cel mai simplu ar fi sa faca o smecherie la angajator: sa-i dea afara si sa-i reangajeze sau sa-i trimita in concediu fara plata un an, x luni (pana executa banca ipoteca - trebuie sa se intereseze cat dureaza pana se declanseaza executarea), ca sa vada bancherii ca nu au ce lua din salariile oamenilor, astfel se trece la executarea ipotecii si aia e.
daca au GIRAT SI cu veniturile, deci nu au venit cu adeverinte doar ca sa arate ca au de unde plati, banca trebuie sa vada ca nu mai are de unde lua banii.
sau le mai pot spune direct ca pleaca din tara si ca nu vor mai plati ratele. sa-si execute ipoteca "and be gone".
Ok,ei zic ca nu au girat cu veniturile,eu cred ca da(avand experienta aceleiasi banci cu o firma cu care s-au cumparat diverse active).Aici cred ca e grav,sunt oameni cu studii,lucreaza totusi la stat,nu prea merge cu reangajatul,de-abia au luat niste concursuri pe posturile lor mai inalte(de aceea si au contractat creditul pentru casa,bazandu-se pe marire).Plus ca au copil,nu e asa simplu.
Ma rog,am inchis subiectul,nu va mai retin cu asta.Este un fenomen asupra caruia am insistat pentru ca daca ei,la care am pretentii,habar nu stiu ce au semnat,ce sa mai astept la altii,ca cel cu garsoniera de 100.000 de mai sus.Cand se vor separa apele,atunci sa vezi...
Trimiteți un comentariu