vineri, 9 mai 2008

Românii nu ştiu să (se) vândă

Cunosc proprietari care încearcă să-şi vândă garsoniera sau apartamentul din dotare de peste 1 an. Fără succes. În tot acest timp au crescut preţul fiindcă aşa au auzit la televizor, că vor creşte preţurile.

Cunosc inşi care au câte o căsuţă pe la munte pe care încearcă să o vândă de mai bine de 2 ani. În tot acest timp au crescut preţul, ieri 30.000, azi 60.000, că na, vezi Doamne, "a crescut valoarea". Înjură printre dinţi că nu se vinde şi au impresia că vinovaţi de chestia asta sunt Dumnezeu, vremea, guvernul, NATO, bomba atomică din Coreea de Nord, numai ei nu. Probabil că dacă le-ai spune că proprietatea lor nu valorează mai mult de 10.000 de euro, fiindcă atât costă o căsuţă la ţară doar 200 km mai jos, la bulgari, ar rămâne şocaţi. Poate ar face şi infarct.

Adevărul e că oamenii nu ştiu să vândă. Românii nu au avut de-a face niciodată cu o piaţă liberă şi de aceea comerţul ambulant - fiindcă piaţa imobiliară este un comerţ ambulant - s-a dezvoltat ca într-un bazar turcesc. Se cer bani la pleaznă,... proşti să fie! Numai că oamenii nu înţeleg, pe de-o parte, că au un comportament de bazar turcesc şi, pe de altă parte, că proştii... s-au cam terminat. Şi ca în orice bazar, cine vrea cu adevărat să vândă trebuie să fie "deschis la negocieri".

Atunci când vinzi ceva ar trebui să ai în vedere dacă (mai) există public pentru bunul tău, la preţul cerut. O afacere ar da imediat faliment dacă ar activa pe o piaţă pe care nu există cumpărători. De exemplu, să le vinzi produse de slăbit somalezilor, eventual Herbalife, care costă în draci.

Pe o piaţă liberă vânzătorii care şi-au gândit prost strategia de vânzare ori se vor reprofila, ori vor lăsa la preţ, ori vor vinde pe bucăţi etc. ... Din păcate pentru proprietarul imobiliar un apartament supraevaluat nu poate fi nici vândut pe bucăţi, nici nu poate transformat în altceva. Proprietatea imobiliară e parşivă fiindcă te ţine captiv: aşa cum ai luat-o, la fel trebuie să scapi de ea.

Românii încă nu sunt conştienţi de toate aceste lucruri fiindcă sunt inculţi şi sunt obişnuiţi să aibă un salariu de-a gata care vine de undeva din cer. Şi, vorbind strict de imobiliare, s-au mai obişnuit în ultimii ani să audă că preţurile "doar cresc", deşi nu şi-au pus niciodată întrebarea de ce vecinul de la 5 nu vinde de mai bine de 6 luni.

Aceste reflecţii mi-au fost prilejuite de următorul anunţ pe care l-am găsit pe un site oarecare: "Vand garsoniera Drumul Taberei langa BILLA et. 6/10 confort 1, decomandata, usa metalica, gresie, parchet, repartitoare, apometre, aer conditionat, aproape de scoala, piata si parc, merita vazuta".

Omul care a postat anunţul face parte clar din clasa celor care habar nu au să vândă şi nu-şi înţelege marfa şi, implicit, publicul ţintă. Ceva îmi spune că încearcă să vândă de foarte multă vreme şi că a ajuns la o uşoară disperare, deoarece caută să-şi găsească singur avantaje inexistente. Hai să facem o mică analiză pe text:

- Drumul Taberei lângă BILLA: Drumul Taberei nu are metrou, deci trebuie să arătăm un avantaj pentru faptul că vă veţi muta la mama dracului;
- aproape de şcoală, piaţă şi parc: ăăă... făceţi-mă să înţeleg: proprietarul respectiv se aşteaptă să vândă o garsonieră unei familii cu copii?! Se pare că da!

Despre ce "calitate" şi câţi bani ar putea avea o familie care ar accepta să locuiască într-o garsonieră cu copiii din dotare nici nu mai zic. Sigur o asemenea familie are 77.000 de euro, uite-aşa, pac pac, vorba lui Becali.

Să-i urăm vânzătorului succes, că va avea nevoie.

9 comentarii:

AristotelCostel spunea...

E problemă de OBRAZ...CARACTER...ETICĂ...tocmai capitolul la care ar fi trebuit sa excelam pe plaiurile populate de 90% ortodocsi fundamentalişti.
Şmechereala, ţeapa, tupeul, "romineala" (ca să nu spun ţigăneala) sunt bazele principiilor economice dobândite de ...bişniţmenii români.

Din fericire, situaţia economică e prea groasă ca să mai ţină tipul ăsta de educaţie.

Cel puţin pe Iaşi au explodat anunţurile cu "Urgent" şi "Ocazie", iar preţurile din anunţuri se situează rezonabil mai jos şi sunt sigur că negocierile sunt ceva mai largi.

phlaviann spunea...

E, hai ca aici ai cam tras-o de par :)

Pai o familie de tineri casatoriti care se muta si ei la cuibusorul lor nu au nevoie de piata si o plimbare romantica prin parc ?

Sau o mama singura ori divortata cu odrasla care are nevoie de scoala nu poate fi un posibil client ?

AristotelCostel spunea...

@phlaviann

Tineri romantici plimbându-se prin parcul din faţa blocului lor din Drumul Taberei?

O mamă care contractează un credit de peste 70 000 Euro???

Eşti foarte plauzibil. Ieşi des la grătar în faţa blocului?

Manole spunea...

O familie de tineri căsătoriţi sănătoşi la cap nu cred că vrea să-şi crească odraslele pe care le vor concepe în următorii 20 de ani într-o garsonieră.

O mamă singură cu un copil ar trebui să aibă venituri destul de substanţiale pentru a-şi permite garsoniera aia.

Etc.

Alexadi spunea...

Cel mai bun cumparator este o banca.
Proprietarii care nu reusesc sa vanda pot lua un credit de nevoi personale, garantat cu ipoteca asupra imobilului respectiv. Foarte probabil, cu o mica spaga la eveluator, puteau scoate mai multi bani decat daca ar fi lasat din pret pentru a vinde cuiva.
In virtutea inertiei si in masura in care predomina zvonurile ca "cresc preturile" proprietarul poate plati primele rate. Daca se lamureste ca trec anii si tot nu vinde, sau ca preturile scad, nu va mai plati si banca se va alege cu casa.

cipi bibi spunea...

romanii de rand care vand - atatia cati sunt ei - nu vad cum ar lasa din pret din moment ce si speculantii tin cu dintii de el. adica intr-un ziar populat de garsoniere la 70k euro, sa fiu eu mai prost si sa dau cu 40k? eu cred ca asta e mentalitatea. trendul de scadere este inca foarte slab si putin sesizabil - la modul 3 - 5k, deci particularii nu se prea prind sau spera ca li se pare.

Jason spunea...

Nu 'e' bani maica ...

"Dupa analiza specialistiilor care au luat in considerare venitul net lunar actual ( 414 euro - pentru Bucuresti) din populatia activa a Bucurestiului doar 6,3% au un venit lunar mediu mai mare de 1.400 euro si au posibilitatea de a obtine un credit bancar de 100.000 de euro."

Anonim spunea...

nu se poate ....... e imposibil sa cade piata imobiliara .... viitorul suna bine :P
disclaimer : eu este beat :D

phlaviann spunea...

@aristotelcostel
Partea cu tineri romantici avea doza ei de ironie. Dar cred ca oricine ar aprecia o piata si o zona verde in apropiere, nu doar o familie cu copii.
Gratarul il mai fac in curte pentru ca stau la casa. In Brasov. Iar de iarba verde aici chiar nu ducem lipsa.

@manole
Tinerii casatoriti pot sta cativa ani la garsoniera pana se mareste familia si au alte variante mai bune.
Mamele divortate beneficiaza de obicei de pensie alimentara si o parte din averea sotului. Cele singure pot beneficia de un salariu bun, nu sunt toate muritoare de foame.

Acuma eu stiu ca trebuie sa mai pui cate un articol pe aici sa nu se plictiseasca lumea pana mai scad preturile, dar chiar sa faci misto de anunturile din ziare.. :)

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?