luni, 9 februarie 2009

Patriciu le rupe inima ambetaţilor de strategii imobiliare

După ce toată lumea s-a grăbit să comenteze cu subtilitate şi aplomb achiziţia fondului Fabian, cum că "al dracu' Patriciu, a manipulat piaţa până a făcut-o praf şi acum să vezi că începe să cumpere", iată că azi întâiul petrolist al patriei recidivează... rău de tot! "Imobiliarul din România va scădea la 20% din valoarea de acum un an", "există o regulă, preţul unui metru pătrat de locuinţă medie trebuie să fie egal cu un salariu mediu", "în curând se vor vinde locuinţe noi cu 600, 700 de euro". Despre toate acestea, citiţi aici.

Acum pun şi eu o întrebare, decât să vedem scenarii masonice de prăbuşire şi revigorare a pieţei imobiliare în spatele achiziţiei Fabian, nu ar fi mai simplu să bănuim oarece datorii morale (şi nu numai) plătite de Patriciu unor prieteni buni?

Update: Citiţi şi postul de azi al grecului de la mine din blogroll, merită.

92 de comentarii:

Flavian spunea...

Pe de cealalta parte, chiar zilele trecute ma gandeam ca pe blogul acesta s-a discutat in detaliu aproape tot ce era de discutat si disecat.

Neah, din contra: imobiliarele au fost abia varful icebergului.

Cu bancile incepem acum abia timid sa aducem vorba, dar tot cu ascunzisuri pe dupa visin.

De restul problemelor economice interne si internationale sau criza asta care abia incepe si nimeni n-are curajul sa admita cat va dura si cat va fi de neagra, nici macar Manole n-a inceput inca sa dezbata.

Ca tot vorbiti de banci, mai conteaza daca Alpha, BRD, BCR sau Raiff pica prima ? Ca oricum la prima stire de genul asta va urma o isterie de retrageri si se vor duce in lant una dupa cealalta. Asa ca problema e pusa prost daca o ganditi asa.

Logica ar fi intrebarea: care banci va alege BNR sa le sprijine in momentul colapsului ?

Asta e de fapt ce ar trebui sa va intereseze. Iar aici raspunsurile sunt simple: vor sprijini pe alea care sunt cele mai mari si care ar afecta cel mai tare tara in caz de picaj. Iar astea le stie tot omul si le poate observa usor dupa metoda asta: Bancă bancă farmacie

AristotelCostel spunea...

Cred că cititorii blogului au remarcat că nu apăr interesele dezvoltatorilor şi agenţiilor imobiliare care distribuie fluturaşi pentru proiectele primilor enumeraţi.

Se apropie scadenţa, cum zice şi Patriciu, ghinion sau nu, cine are bani profită de mocăciuni, dacă îi dă, în scenarii, cu plus.

Vine, vine, "licitaţiile" şi tot dezvoltatorii au cap... în comparaţie cu bizonii din cloacele vechi, aşa că Cleciu, ARAI, Al şi încă doi, cloacele noi vor concura neloial bizonăria.

Nok spunea...

@Flavian: Asta e de fapt ce ar trebui sa va intereseze.

Belive it or not, ce ma intereseaza cand citesc "Balonul imobiliar" e doar atat: balonul imobiliar.

Daca m-ar interesa doomsday scenarios sau aberatii conspiratoriale as citi LATOC si alte situri de propaganda in domeniu.

Pe mine insa mai mult amuza anunturile pompoase de sfarsitul lumii. Sunt la fel de probabile ca si imobiliarele urcand pana la cer: simple deviatii statistice de la median ce au pe termen lung tendinta de normalizare.

In acest moment traim un balon al scenariilor doomsday. Si se va face poc asa cum a facut si scenariul Y2K.

Nu, Flavian, citeva procente de micsorare a economiei globale nu inseamna sfarsitul capitalismului.

Nu, citeva banci falimentare nu inseamna sfarsitul sistemului financiar mondial si intoarcerea la aur sau mai rau la schimbul in natura.

Nu, reducerea rezervelor de petrol nu inseamna moartea energetica a planetei.

Nu, cateva demonstratii in Bulgaria nu inseamna razmerite si lupte de strada in Scornicesti.

You get the idea.

Acu stiu ca a fi panicard e FUN. Plus atrage publicul ceva de speriat. Doar uita-te la stiri...

Insa aici ar fi frumos sa pastram discutia la un nivel rational cat de cat inteligent. Asa ca... mai usor. Relax. Take a break.

Cand ai ceva de "prezis" intreaba-te pe ce iti BAZEZI prezicerile. Istoric vorbind, cand s-a mai intamplat ce zici tu? Ce factori au fost? Cum a fost recuperarea? Etc. De aia e citit Manole, pentru ca "prezicerile" lui au argumente istorice si s-au adeverit.

AristotelCostel spunea...

@Nok vs. Flavian

Mergător la church vs. intermediar commodities

Fazan iluminat imobiliar vs. agitator din taste ars pe petrol în vara lui 2008

AristotelCostel spunea...

“Au fost cazuri in care pentru un apartament cu un pret initial de 125.000 de euro, dezvoltatorul a cerut 79.000 de euro si a fost vandut pentru 73.000 de euro cu plata integrala”, a declarat Adrian Bercea, directorul firmei BDOBC, organizatorul Targului National Imobiliar.

Şi aşa începe... panica

-41%?

P.S. Aseară am văzut-o pe tanti Cleciu cu toate extrakilogramele ei la Ora de ştiri, TVR2, estimând 70-80 mii Euro pentru cloace vechi... prin vară când se va relua creşterea.

AI spunea...

Daca o sa scada de la 1800 la 800 tot nu ajunge la o valoare de 20%, da in fine...

Cert este ca au aparut oferte de 650 - 800 Euro/mpc in cazul constructiilor noi, situate in zone ok.

Unknown spunea...

@AL

Unde au aparut ofertele alea? Poti sa dai un link te rog?

AI spunea...

Nu vreau sa dau link pentru a nu face reclama. Nu asta e scopul meu. Exista pe site-urile unor agentii mari astfel de oferte.

Anonim spunea...

Pentru cine zicea ca mi-am luat apartament cu pile de la ANL.

Iata a doua prelungire a termenului de ofertare pentru Henry Coanda. Motivul, nu se inghesuie nimeni, preturi prea mari. Ei zic ca sunt dificultati cu bancile. Corect si asta.

Si atentie garsoniere de 50 mp la 50 kE la cheie.

320 de apartamente la 1 kE/mp.

In mult ravnitul nord al Bucurestilor.

http://www.anl.ro/ro/stire.php?id=287

Unknown spunea...

@AL

Eu te-am rugat de un link pentru ca pe mine ma intereseaza sa imi cumpar apartament.
Vorbim de Bucuresti?

AristotelCostel spunea...

Dedicaţie pentru Vasile:

"După testarea la începutul lunii februarie a mediei mobile exponenţiale de 21 de zile (EMA 21), suprapusă pe graficul săptămânal cu EMA 5, cei care pariază pe continuarea tendinţei de depreciere a leului au încercat să împingă preţul. Ricoşeul violent din pragul de suport de la 4,2, urmată de o intersectare a mediei mobile exponenţiale de cinci zile cu media mobilă simplă de 8 zile care desemnează momentum (tendinţa pe termen scurt), precum şi urcarea accelerată a indicatorului Slow Stochastic indicau o încercare a jucătorilor din piaţă de forţare a maximelor. În sesiunile de luni şi marţi acest demers a eşuat, cotaţia întorcându-se rapid spre nivelul de suport. Ţinând cont că traderii în general nu se opun trendului general, putem să speculăm că aceast ciocnire de pragul de rezistenţă s-ar fi datorat unei intervenţii a BNR.
Vineri, cursul euro/leu s-a apropiat din nou de nivelul de 4,2 unde a testat multiple niveluri de suport (latura de jos a canalului orizontal, EMA 21, banda Bollinger inferioară şi indicatorul Parabolic SAR). Este evident că această presiune la vânzare de săptămâna trecută amână deznodământul, instituţiile care pariau pe scădere monedei naţionale fiind trimise „la plimbare" pentru a căuta lei în piaţă. O nouă încercare de forţare a maximelor ar putea surveni astfel mai târziu. EMA5 şi SMA8 au pierdut din unghiul de separare, iar la finalul şedinţei de vineri, preţul se afla sub respectivele medii mobile. Pe de altă parte, EMA 21 s-a tasat astfel încât ar putea fi abordată de cei care ar intenţiona mişcarea cursului spre nivelul de 4 lei pentru un euro. În acest caz, ar trebui să vedem o trecere decisivă a indicatorului RSI ataşat în subchart în teritoriu negativ."


Isărescu: Vom avea grijă de cei care au credite în valută

Anonim spunea...

@belly

da de unde ai bani tata. Parca spuneai ca tocmai ti-ai achitat ultima datorie la banca acum cateva luni. Sau prospera activitatea de evaluator again ?

@Al

Zi frate pe fata ce urmaresti.
650-800 e desfasurat sau infasurat, cu piscina sau fara, cu balcon inclus sau exclus. Cand mai arunci cifre de-astea precizeaza ca un developed agent imobilair ce esti.

@nok
Lasa taica ca va fi bine. La vara o sa vorbim de criza ca de un vis urat. Hehe, in plin bull trap.

Anonim spunea...

@AC

Mama Omida facea o analiza mai performanta si mai precisa a cursului valutar. De exemplu o suparare la drum de seara a lui Isarescu pe pragul de 4.3.

Unknown spunea...

@Hubble,

Dar cine a zis ca nu prospera meseria de evaluator? ;) Nu o fi ca in 2007 dar inca o duc bine (de fapt o duc mai bine dpdv salariu). Momentan prospectez piata, poate gasesc ceva ieftin (foarte ieftin). Iar banii ii iau de la banca (Bunny & Clyde :D )

@Al
Daca nu vrei sa postezi poti sa imi trimiti oferta pe mail.

Anonim spunea...

Belly ai incercat in ultima vreme sa iei un credit?
Nici unuia din prietenii mei rataciti care au vrut credit sau card de credit nu ii s-a aprobat nimic. Si conditiile le indeplinesc.

Sau altfel...

Ai incercat sa iti scoti banii din cont? Ca toti se vaita ca ii scoti in cateva zile.

@Nok

Da Nok ai dreptate, nu e doomsday ca si daca se duce naibii tot si ramane un trib de 1000 de oameni in caverne se cheama ca civilizatia umana merge mai departe.
Iti zic eu ca e doomsday pentru ala concediat cu rate la casa sau masina.

Incep sa il banuiesc pe Patriciu de genialitate.

Flavian spunea...

Nok, AC - nu vad legatura intre bancile care vor pica si tot ce ati insirat voi acolo, dar omul cand nu are un argument inteligent se leaga de ce poate.

Eu doar am incercat sa atrag atentia ca va invartiti in jurul cozii discutand despre banca care va pica prima, cand de fapt ar trebui sa va intereseze aia care va ramane la final in picioare.

Nu lucrez nici in domeniul bursier, nici in cel bancar sau economic, desi am studii de profil si pe aceasta latura. Nu ma arde la buzunar nici prabusirea imobiliarelor, nici a dolarului, nici a BVB si de aceea imi permit sa-mi dau cu parerea relaxat despre toate subiectele respective. Am mai repetat de cateva ori ca IT-ul e baza la mine, dar nah, fiecare insinueaza ce vrea cand n-are argumente mai bune.

In turnul vostru de fildes va urez "apocalipsa placuta" daca asta e tot ceea ce vedeti voi la orizont.

Eu sunt doar un realist si optimist mai aproape de pamant ca altii. Realist ca sistemul actual nu mai are multe sanse de supravietuire. Si optimist ca din cenusa lui se va naste altul mai bun.

Dar pentru a trai sa vedem viitorul sistem mai bun, trebuie intai sa trecem cu bine de criza actuala. Sa fim constienti de ce ne asteapta. Si doar apoi sa discutam despre vremurile "luminoase" care vor urma. :)

AristotelCostel spunea...

OFF-TOPIC

Eu zic să ne folosim de experienţa Anei Birchall

Să vă spun o glumiţă.

Cercetarea a primit vreo 0,8% din PIB in 2008, iar BOC-government a propus pentru 2009 0,18%, în condiţiile în care România a semnat o Agendă prin Portugalia, la Lisabona, prin care se îndatorează moral faţă de uniune că va aloca 1% din PIB în 2009 şi va ajunge la 3% din PIB... mai încolo.
Deocamdată nici UE nu s-a putut ţine de semnatura din Agenda şi a alocat doar 2,7% faţă de 3% cât îşi propusese.

Din fericire, am dat de Ana Birchall.

Pe scurt:
0,18% din PIB pentru Cercetare = o rusine si crima la adresa viitorului Romaniei

"Ca un om care a stat 2 ani in biblioteca cercetand o tema - falimentul bancar in 8 tari si ale carei concluzii sunt folosite in multe economii in tranzitie- personal nu pot sa nu fiu de acord cu protestul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare - Proiectare din Romania."

Falimentu' bancar? Vedeţi că nu eraţi la curent cu experienţele domnişoarei?

Pe tema cercetării, consilierii lui Băse şi-au dat seama că fac din România teren arabil şi o dreg iară că se va majora, da' trebuie să fim atenţi la nu ştiu ce detalii. Adică toţi nesecurişti vor fi luaţi la puricat.

Anonim spunea...

Eu am ramas la vechea mea banuiala: Manole = Patriciu sau un om dintre consilierii acestuia (Eric sau altii). Daca am dreptate vedea-m-as cu 100 kE cadou de la Maria Sa, desi e cam zgarcoman ca toti bogatasii.

AI spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AI spunea...

@hubble

Apartament cu 2 camere, 72.000 Euro cu tva si parcare inclusa. Pret cu toate finisajele si o suprafata de 96 metri patrati construiti (incluzand terasa si spatii comune). E bine asa?

AI spunea...

@Chrysthyan

Da tu ai incercat sa iti scoti banii de la banca sau sa iei un credit? Toata lumea vorbeste numai din auzite

Anonim spunea...

AI spunea...
@hubble

Apartament cu 2 camere, 72.000 Euro cu tva si parcare inclusa. Pret cu toate finisajele si o suprafata de 96 metri patrati construiti (incluzand terasa si spatii comune). E bine asa?

Bun, dar 96 mp construiti inseamna 65 mp utili. Esti peste mia/mp util. La asta trebuie sa ne raportam nu la vrajeala voastra cu mp construiti. Cand un om cumpara un apartament il intereseaza spatiul locuibil nu casa scarii. Deci stai jos, mai asteptam.

Daca calculez la mp desfasurat inseamna ca apartamentul meu a costat 300 E/mp.

Sau altfel spus, metrul patrat de pe casa scarii costa la fel cu cel locuibil.

Va rog foarte multi dragi ajenti si dezvoltatori, ca sa standardizam raportarile asa cum e de bun simt in orice domeniu tehnic, hai sa raportam ofertele pe mp util (fara lift, ziduri, garaje si piscine). Pe astea adaugati-le la dotari. Iar daca va e greu sa faceti calculul va ajut eu (contra cont bineinteles).

Unknown spunea...

@Al

Dar unde e domne' apartamentul ala? Vorbiti numa de suprafete si finisaje.

Anonim spunea...

@AL

Raspunsul este da.

1. Cand ma duc sa scot bani de la banca, aia de acolo dau din colt in colt, trag de timp si ma cheama a doua zi plus ca au complicat procedurile de scoatere de numerar din contul tau.
Pentru sume de peste 3000 de euro trebuie la unele sucursale sa te programezi cu 2-3 zile inainte.
Vrei si nume de banci?

2. Mai multi angajati din firma la care lucrez au incercat credite de consum si carduri de credit la diferite banci. Absolut nici unul nu a primit. La ipotecare nu se gandeste nimeni deocamdata.

3. Cand un client ne plateste, vorba cuiva de pe blog, parca transporta banii cu trenul.
Intervalul de timp intre momentul in care ala face plata si momentul in care apar banii la noi in cont se dilata pe zi ce trece.

Prin natura muncii - vezi hubble, am pretins ca muncesc :) - intru in contact cu diversi manageri si administratori de firme care mi-au confirmat toate punctele de mai sus.

De cand sunt eu pe blogul asta nu am facut afirmatii din auzite.
Dai tu credite Al, ca oamenii si firmele au nevoie de refinantari?

AristotelCostel spunea...

Asta nu se va întâmpla niciodată în România...

Unknown spunea...

@Chrystyan

Daca gasesc o super oferta (si chiar ma refer la super oferta) credema ca fac rost de bani :)

Bancile nu mai dau nici un credit, asta e un lucru stiut de toata lumea ;)

Anonim spunea...

Si inca ceva, defect profesional, stiu toate masinile astora de lucreaza in diverse sectoare din vanzari de la mine din cartier.
La 8-9 toti sunt plecati numai imobiliarii tot in parcare. Li s-a pus praful pe masini. Nu or mai avea bani de combustibil si de aia nu mai alearga dupa clienti?
A, ma scuzati, aia nu faceau vanzari, faceau vizionari pe baza de telefoane.
Si o masina e de la Locic, Pufoaso asa ca nu vad cum ar sta firma aia mai bine.

Anonim spunea...

Hubble vezi ca da provident cu 50% dobanda.
Imi place campania lor, lasa plicuri pe care scrie: Tineti aceasta scrisoare in casa in 2009!
Super tare, ala care a gandit-o merita o prima.

Anonim spunea...

Sapte state americane se imprumuta pentru a plati ajutoarele de somaj

Anonim spunea...

"Pentru sume de peste 3000 de euro trebuie la unele sucursale sa te programezi cu 2-3 zile inainte."

Nu inteleg unde va incurcati. Daca ai de scos 6000 mergi la doua sucursale sau agentii si scoti cate 3000.

"Hubble vezi ca da provident cu 50% dobanda."

Nu te supara iar, dar credit de-asta sa iei tu si cu prietena ta. Plicul respectiv ar fi bine sa fie matasos ca sa-i gasesc rapid o utilizare.

clujeanul spunea...

Tragedie in Romania .

50.000 de romani morti. Dupa 2 zile apar ajutoarele. Americanii trimit 1 milion de dolari, chinezii trimit 1 tona de medicamente, italienii trimit 50.000 de romani.

Miorlau Pufos spunea...

@ Cristian Citeva masini in parcare sau Bentley-ul luat de leasing nu inseamna ca da coltul Locic. E mult prea pervers si cu multe relatii ca sa o pateasca.

@ Hubble Manole nu e Patriciu, si nici Eric. Daca esti un pic atent la detalii ai sa-mi dai dreptate.

limestone spunea...

@Hubble
Gresit, nu poti scoate de la banca mai mult de 3000 euro intr-o zi, indiferent la cate filiale ale aceleiasi banci apelezi. Imagineaza-ti ca pune unul mana pe cardul si pin-ul tau si-ti devalizeza tot contul in cateva ore. Asa, cu masura asta de siguranta, in 24 de ore ai timp sa reactionezi.

AI spunea...

Nu-i mai purtati grija lui Locic. Nu e prima oara cand e aproape de faliment.

@Chrysthyan
Eu stiu 3 oameni care au luat credit ipotecar pentru apartamente off-plan in ultimele 2 saptamani. Si stiu sigur pentru ca eu le-am vandut!!

@Hubble
Tu poti sa iti faci calculul tau pentru tine in orice fel vrei tu, eu iti fac calculul traditional, pe mpc. Din pacate si scara si liftul se platesc, ca apartamentul ala nu sta in aer. Daca nu vrei sa platesti piscina, nu iti alegi un ansamblu cu piscina, e foarte simplu...

B spunea...

Aristotel, ha ha ha ha ha, cred ca cititorii Curierului national scarpina acum neuronul singuratic in cautarea unor explicatii pentru " mobile exponenţiale de 21 de zile (EMA 21), indicatorului Slow Stochastic, latura de jos a canalului orizontal (ginecologie?!?!?), EMA 21, banda Bollinger inferioară şi indicatorul Parabolic SAR" iar Vasile suspina in culmea unui orgasm intelectual.

@Belly, cei care recupereaza creantele au nevoie de servicii de evaluare? Inca ceva, daca tot mai scade de ce te grabesti? Vrei sa spui ca te dau afara banii din casa, prespunpunand ca nu trebuie sa imprumuti nimic de la banca?

@Chrysthyan, faza cu intarziatul platilor e tipic pt perioade de lichiditate scazuta. In exemple specifice, asta denota faptul ca banca ar putea intra in insolventa cu cat perioada de procesare a platii este mai mare! Asa cum renderman face indexul imobiliar din din anuntul a..z, daca oamenii de afaceri ar face un indice ce inregistreaza durata platilor intre diferite banci ar putea fi un indicator cand sa migreze spre alta banca...

Hubble, daca vrei 'bursa' de la tatuca Patriciu s-ar putea sa trebuiasca sa iti trebuiasca carnet de PNList... Nu cred ca ti-ar displace, s-ar putea din greseala sa ajungi la guvernare pe val la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor! Oricum ar fi, viata in opozitie cu patron bogat e mai usoara...

@pufoaso, cum mere HR acum ca majoritatea companiilor au pus angajarile on hold? Jucati x si zero sau cum va mai umpleti voi timpul?

@flavian, daca nu traiesti intr-un buncar antiatomic, cu rezerve de hrana pe 10 ani si o gramada de filme la indemana cum poti sa zici ca nu te afecteaza criza? Sau te pomenesti ca lucrezi la stat, care nu da niciodata faliment? :))

Anonim spunea...

@all

Imi place de voi de mor, sunteti tari. Cred ca daca iesim toti la o bere iese dezastru. Dar sigur ne pun foc la barul in care ne aflam. :)

@al

Ce ai vandut, creditele sau casele?

Anonim spunea...

@Al
Te rog atunci cand mai dai preturi sa precizezi ca e pe desfasurat. Stii prea bine ca e un tertip ieftin de a lua ochiul bizonului.

Daca iau un apartament comunist care e 60000 la 60 mp utili inseamna ca e 1000 E/mp. Deci la vechi raportam la util. Iar cand vine vorba de nou ne raportam la desfasurat adica 90 mp ceea ce duce pretul la 90000.

Apoi tot voi veniti in intampinarea bizonului si ii spuneti ca pretul pe nou il concureaza pe cel de pe vechi.

L-ai bagat si pe Belly in ceata cu 650-800 E/mp. Deci draga Belly, vezi ca e de fapt 1100 E/mp util. Banuiesc ca tu vroiai mp utili nu desfasurati.

Anonim spunea...

@B
Nu vreau bursa si nici carnet de PNL-ist ca s-ar putea sa fie nevoie sa ma ascund de furia mamaligii. Vreau 100 kE.

Unknown spunea...

@hubble
Nu m-a bagat in ceata deloc cu pretul ala. Stiu si eu un minicomplex care vinde cu 700-750 EUR/mpc (fara cote indivize), insa nu este in Bucuresti.

Dar vad ca tot nu a zis unde e respectivul bloc.................

dcg spunea...

"Nu inteleg unde va incurcati. Daca ai de scos 6000 mergi la doua sucursale sau agentii si scoti cate 3000."

Haidi bre Hubble, vrei sa ne alergi pe la vreo 40 de agentii? :p (I wish)

AI spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AI spunea...

Draga Hubble,

Nu e vorba de nici un tertip aici, pur si simplu am folosit aceeasi sistem de masura ca si domnul Patriciu. El facea referirea catre apartamentele noi, nu catre cele vechi, de acolo calculul pe mpc.

Eu zic ca 650 pe MPC (1,100 Util) este un pret bun. Deocamdata :))

Anonim spunea...

"750 EUR/mpc (fara cote indivize)"

Deci lamuriti-ma si pe mine mpc e fara cote indivize ? Atunci ce cuprinde mpc pe langa mpu de inca 40% din suprafata.

@dimofte
Daca ai de umblat la mai mult de 5 agentii, faci cerere si umbli in acelasi timp. Nu cred sa va incurcati cand vine vorba de malaiu vostru. Oricum, am inteles gluma.

Pana la urma cine va pune sa faceti un cont de 20000 in loc de 4 de 5000 eventual jumate pe numele sotiei sau la mai multe banci. Totusi va credeam mai dezghetati.

Anonim spunea...

Eu zic ca 650 pe MPC (1,100 Util) este un pret bun. Deocamdata :))

Fugi de-aci !

Nu mai are balta peste.

Unknown spunea...

@Hubble:

Util - Locuibil (exact suprafata pe care o "folosesti")

Construit = Util + Pereti (de obicei pereti reprezita 10-20% din suprafata construita)

Desfasurat = Util + Pereti + Cotele indivize (scara blocului, etc).

Anonim spunea...

@Al

Acum ca avem definitia data de belly mai spune odata la ce te referi la mpu, mpc sau mpd. Am impresia ca ai cam incurcat construitul cu desfasuratul. Rusinicaaaaaaaaaa !

Flavian spunea...

@flavian, daca nu traiesti intr-un buncar antiatomic, cu rezerve de hrana pe 10 ani si o gramada de filme la indemana cum poti sa zici ca nu te afecteaza criza? Sau te pomenesti ca lucrezi la stat, care nu da niciodata faliment?

Cine a zis ca nu ma afecteaza criza ?

Eu am zis ca faptul ca sunt in IT imi permite sa vorbesc mai usor despre subiecte pe care multi de aici le prezinta intr-un mod subiectiv.

Cred ca un imobiliar, un speculant la bursa sau un bancher vorbesc cu totul altfel despre criza decat unul care e relativ in afara sistemului.

Ca de afectat e clar ca ne va afecta pe toti, inclusiv pe aia de la stat, chiar daca nu ma numar printre ei.

Optimismul meu vine insa din alte motive si e total diferit de cel al unora care vad viata doar in alb si negru, adica criza inexistenta VS apocalipsa.

Ceea ce continua sa ma surprinda totusi e cum unii care au ajuns la nivelul de intelegere al fenomenului imobiliar local, continua sa ramana blocati la acel nivel. Nu vor sau nu pot sa faca pasul urmator, exercitand aceeasi detasare si "privit din exterior" cand vine vorba de subiectul crizei mondiale.

Anonim spunea...

Eu ma uit pe oferta ANL unde sunt date:
- aria utila
- aria balcoane
- aria construita desfasurata
- pret cu TVA

Iau primul exemplu:
- au = 57.40 mp
- ab = 4.31 mp
- acd = 109.71 mp
- pret cu TVA = 74584
Calculez:
- pret pe mpu (cu balcon) = 1209
- pret pe mpcd = 680

Se pare Al ca te refereai la ANL. Si retine ca de 3-4 luni nu se inghesuie nimeni.

Pun pariu pe cureaua de la ceas ca o sa refaca ANL-ul oferta pana la urma. O sa negocieze cu un alt constructor.

Oricum 1400 a ramas o cifra ipotetica in sensul ca mai sus de atat nu se poate.

AI spunea...

Poti sa dai ce definitii vrei, eu ti-am dat metri construiti total. Ceea ce a zis belly nu este tocmai corect.

Suprafata utila - suprafata neta din casa, fara pereti, spatii comune, si terasa.

Suprafata locuibila - utila + terasa

Suprafata construita - locuibila + zidurile

Suprafata construita totala sau S. bruta (cea la care se face referinta in general cand se calculeaza pretul) - include suprafata construita a apt + spatii comune

AI spunea...

Si nu, nu ma refeream la Anl, desi suprafetele sunt cam la fel. Doar terasa este un pic mai mare.
bafta!

Unknown spunea...

@Al

Locuibila = utila + balcoane? Tu locuiesti in Balcon/Terasa?
Ceea ce ai zis tu se mai zice (impropiu zis de altfel) "Utila totala"

Si inca ceva, in suprafata desfasurata nu intra terasele/balcoanele(dar cred ca stiai deja).

Anonim spunea...

@AI

Tu stii ce vinzi acolo ca pe noi nu ne-ai lamurit.

1.Deci alea doua apartamente, sunt luate pe credit? Da sau nu?

2.Daca sunt luate pe credit... de spaga ca sa iei credit ai auzit?

3.La o constructie noua sunt de acord cu tine ca trebuie achitat tot blocul. Dar de cate ori vindeti scarile, liftul, ghena?

4.Daca e 1100 mp desfasurat si aveti 100 de apartamente cam avem idee cat face blocul pe piata. Tu stii care e pretul finalizarii lui?

Si eu lucrez tot in vanzari asa ca mie poti sa imi spui. ;)

Dorin spunea...

Urmatoarea fraza, a lui Patriciu ma atrage cel mai mult: "Când se ajunge ca un salariu mediu să fie egal cu un metru pătrat. Nu e vorba de salariul mediu pe toată ţara, ci al categoriei sociale căreia i te adresezi." si nimeni de pe blog nu a pus in discutie din cadrul afirmatiei de mai sus urmatoarele cuvinte:
"al categoriei sociale căreia i te adresezi."

1. Cred ca o categorie sociala "inalta" are urmatoarele asteptari: suprafata mare (nu 60 metri patrati cu 2 camere), finisaje ridicate (nu ca cele existente), zona buna (nu in porumb)

2. Daca ne referim la alte categorii "mai putin inalte", adica medii, cu salarii medii, atunci metru patrat ar fi intr-o zona nici centrala dar nici in porumb de aprox 50-60 metri patrati utili! (Al), cu finisaje OK (centrala, termopane de PVC, usa de metal care NU SUNT FINISAJE DE LUX - doar unii constructori vor sa ne duca de nas cu asemenea finisaje extraordinare.)

In Iasi acum cateva luni salariul mediu era pe la 350 euro - aprox 1100 - 1200 lei, prin urmare ma astept ca in Iasi pretul unei locuinte noi sa fie, la 50 de metri patrati de 17500 euro (plus / minus 2500 euro).
Pare incredibil. Sincer si mie, dar cred ca exista posibilitatea de a se construi si vinde la aceste preturi, in conditiile in care materialele scad ca pret, preturile terenurilor se prebusesc iar mana de lucru in constructii s-ar plati atat cat face.

S. spunea...

@all

Este 12 noaptea, maine am o livrare dimineata de facut ( da stiu ca e bine ca inca mai am comenzi) si nu ma pot abtine sa nu citesc acest blog si toate comentariile.

Cheers:)

Kiko spunea...

Eu n-as lega neaparat pretul unui mp la salarul mediu, nici daca se refera la salarul targhetului specific.

Daca cineva castiga 10 mii de euro pe luna, pt o locuinta de 100 de mp ar trebuii s-o plateasca 1 milion? Eu zic ca nu, o locuinta costa cat costa, indiferent de salariul cumparatorului la care se adreseaza. Ca doar nu e ca la taxi, ca daca ai accent strain te taxeaza dublu...

ionut spunea...

mr. kiko

Nu confunda salariul cu venitul! Patriciu a vorbit de salariu.
Cam cati salariati (romani nu expati) crezi tu ca pleaca acasa cu 10000/luna? Si da, astia putini cati sunt dau pe o casa si juma' de milion de euro!!
Nu ca mi-ar fi deosebit de simpatic, dar ganditi-va ca patriciu e singurul, sau ma rog, aproape singurul, care a vandut fix inainte de a ajunge criza la noi!
Desi vad ca in ultima vreme s-a cam prostit. Intai baga fo' 50 de milioane in "ritail", dupa care 'ce ca anu' asta scade cu 20%. Cum ar veni e mai "bogat" cu 10 milioane...

@Al

Vandusi 3 (trei) apartamente?
Bravo, facusi targetul pe 6 luni!!
Da' ii cam pacalisi cu suprafetele alea. Fazani au fost, fazani sunt inca...

@Belly

Ce faci taica?!! Te lovi dorul de cumparat? Stai oleaca si EVALUEAZA situtia de ansamblu.A vandut Al 3 apartamente si ti-e teama ca se termina promotia? Daca tot n-ai ce face cu banii( si vrei sa-i pierzi), mai bine ia aminte si pune mana de investeste in petrol si ferme, cum ne tot indeamna unu p'aci, care e optimist, ca stie el cat, cum, cu ce se "mananca" si cat tine criza!

elzorab spunea...

mie-mi pare incredibil doar cat de "incredibil" va pare voua, dupa doar cinci ani, ca pretul apartaemntelor sa mai ajunga la 20 000 euro.

care-i treaba? ce e atat de incredibil? sau ce va face sa credeti ca anomaila asta monstruasa si incrdibil de teribilistic de nemaiauzit de nemaintalnit era de fapt stare de normalitate?

desnitatea populatiei in romania e mult mai mica decat in germania-olanda. atractivitatea turistica tinde spre zero. clima e continentala, adica destul de aspra, infrastructura tinde spre zero si ea(fata de olanda care are asfaltat 18% din suprafata tarii)
economia este intr-o stare cronica de subdezvoltare, agricultura rudimentara si de subzistenta, populatia needucata si necivilizata.

acum va intreb pe voi: de ce si-ar dori cineva sa cumpere o locuinta in romania la aceleasi preturi ca in sua, franta, germania sau anglia?

patriciu asta, cu scaderea lui de 80% m-a plagiat. asta era pronosticul meu!

ding-dong, ding-dong, ding-dong

clujeanul spunea...

OFERTA SPECIALA,AP 3 CAM,
Persoana fizica vand apartament, 3 camere, in PANTELIMON, MORARILOR, etajul 2 din 10, decomandat, 70 mp, confort: i, bai: 1, finisat, parchet, gresie, faianta, zugravit lavabil, modificari interioare, usa antiefractie, geamuri termopan, aer conditionat, contoare apa, telefon, tv cablu. Pret 78000 EUR, negociabil. LOCATIE BUNA, STRADAL, IMBUN. MULTIPLE, SE POATE VINDE SI MOBILAT, BLOC CURAT, ZONA LINISTITA. NU EZITATI SI CONTACTATI-NE! PT ORICE PROPUNERE NOI SUNTEM DESCHISI! TEL 0765. 855. 904
Judet: Bucuresti
Oras: Bucuresti
Email: yasmine_dragu@yahoo.com
Telefon: 0765.855.904
Vizualizat: 21
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 09-02-2009, 23:55

Anonim spunea...

@chrystian

Spaga pentru credit. Asta chisr e tare si cu iz balcanic.

@dorin

Patriciu a spus bine. MP cat salariul mediu. Ar trebui adaugat pe oras, cartier, etc, nu pe categorie sociala.
Doar nu sunt nebun sa dau 3000 E/mp cat leafa.

@elzorab & all

Preturile astea de 100 kE pentru 2 camere vor ramanne un vis urat sau frumos (in functie de om) si vor fi marcate in manualele de istorie ca si faza cu laptele pe camp.

Totusi nu vi se pare o perioada de relativ calm dupa toata panica de la sfarsitul lui 2008. Andrei Stroescu avea un post prin care prefigura ca mai e mult pana la bull trap. Si se pare ca a avut dreptata. Probabil ca sfarsitul bull-trap-ului si panica vor incepe la toamna sau la sfarsitul anului, cand se vor numara bobocii.

Unknown spunea...

@ionut

Dorul de cumparat il am mereu ;)
Dar nu cumpar acum. Eu prospectez piata intr-una ca poate o pica o oferta buna (de preferat un ap 3 cam la 40.000 EUR) ;)

Unknown spunea...

@all

Am auzit niste "zvonuri", de la oameni ceva mai "mari" cum ca toata lumea mare isi face calculele pe premiza ca aceasta criza va dura 3 ani (anul asta va fi cel mai "rau", dupa care v-a urma o aterizare relativ lina).

Acesta este doar un "zvon"

Tufis spunea...

Aristotel

Nu imi dau seama daca faci misto de mine sau nu, dar mi se pare ca aia fac misto de ei insisi. Am citit ce e cu banda aia a lui Bollinger, mi se pare absolut incredibil ca se fac predictii pe baza unor chestii de gen.

Nu mai bine se uita daca se plimba porcul cu paie in gura? Am auzit ca e semn de iarna grea asta.

AI spunea...

Hubble,

Si eu zic ca or sa apara garsoniere la 20.000 euroi. In rest, am retineri ca vei gasi un apartament de 2 camere la acest pret. Poate gresesc totusi...

Anonim spunea...

@Al

Am impresia ca le bagi asa sa starnesti zazanie pe blog.

Ca sa fiu la fel de expeditiv, te trimit in Valea Jiului.

alex.dumitrascu spunea...

Vedeti ca saptamana trecuta trezoreria a vandut un miliard de euro pe care-l avea pus deoparte de fostul guvern ca sa-si procure lei pentru platile interne.
Din acest considerent, analizele tehnice pe cursul leu euro nu-si prea mai au rostul in perioada asta.
Deocamdata guvernul are mare nevoie de lei, incearca sa se imprumute la banci, si face in felul acesta concurenta puternica pe piata creditului.
Si bancile se lasa greu ca nu prea au incredere.
Cam asta-i intelesul ultimelor "intalniri".

Anonim spunea...

@alex
Asta sa fi dat calmul cursului de schimb din ultimele saptamani ?
Sa inteleg ca dupa o scurta vreme iar va sari cursul ?

AI spunea...

Hubble,

Am exprimat o parere, atata tot. Vrei sa fiu de acord cu ce spui tu?

Anonim spunea...

@AI
Imi raspunzi si mie la intrebari?
Vorba lui Ionut, iti facusi targetul pe 6 luni.


@hubble
Cat ziceai ca ai Hubble, 3000 si muncesti in afara... pai agentii astia imobiliari te fac din 3 garsoniere vandute.
Citeste update-ul lui Manole desi e in engleza articolul.

Si da mai, e adevarata povestea dar nu vroiai ca aia prinsi si dati afara sa plece cu scandal in presa. Probabil au plecat si cu bani numai sa nu se auda.
Cat despre iz-ul balcanic al povestii, sa fim seriosi.

Anonim spunea...

Daca s-a ajuns sa se dea credite cu spaga, pai mai e de tinut banii la banca.

AI spunea...

1.Apartamentele sunt luate pe credit.

2.De spaga la luat credit am auzit doar zvonuri, nimic concret. Nu am avut clienti care sa dea spaga

3.Scarile, ghena, liftul, terenul si orice alte dependinte se vand o singura data, alocandu-se fiecarui apartament, in functie de suprafata cota aferenta.

4.Stiu care e valoarea lui de piata, si mai stiu si cat a costat. La pretul asta castiga doar din teren.

Anonim spunea...

Multumesc dar nu am inteles asta:
"La pretul asta castiga doar din teren"
Deci pe voi v-a costat sa faceti blocul ala 1100 de euro mp???

Flavian spunea...

Tot apropo de banci.

Mai tineti minte ce va ziceam de bancile grecesti AICI ?

Adica povestile alea cu dobanzi promotionale la alpha si alte manevre de a prinde in plasa clentu' naiv. Eh, se pare ca devin din ce mai inventivi .. sau disperati:

Unele banci platesc in avans dobanzile la depozite

Despre cine vorbim ? Emporiki si Piraeus doua surori ale lui Alpha cea cu dobanzi record... :)

Unknown spunea...

Tiriac vorbind despre cate in luna si in stele.. chiar si despre imobiliare.
http://www.jurnalul.ro/articole
/138692/

clujeanul spunea...

vand teren jucu 3,5 eur !!!!!!!
Vand URGENT in jucu zona Nokia 3 - 4 ha, front la drum important, la cerere se poate extinde suprafata, utilitatile zonei, acte in regula CF. Pret 3,5 euro/mp /neg. INCREDIBIL!!!!
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: geredius2004@yahoo.com
Telefon: 0744348346, 0726181061
Vizualizat: 11
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 10-02-2009, 13:59

clujeanul spunea...

in zona in care se vinde terenul respectiv, anul trecut mp era peste 50 eur

Unknown spunea...

@Al

Cum poti sa zici ca la 1100eur el castiga doar din teren? Cum castiga din teren? Poti sa imi detaliezi?

Pana atunci, daca tu zici ca 1100 este pretul de constructie, mai ai de "invatat". Pretul asta este enorm pentru rezidential (nici la renumitul segment de lux nu ajungi usor la pretul asta)

Anonim spunea...

Mai oameni buni cu 100.000 plus dobanda platita timp de 30 de ani stai la hotel cu masa inclusa. Si de cate ori te plictisesti, schimbi locul. Iar cand pleci in vacanta practic nu dai alti bani. Ai si servicii de curatenie asigurate. Nu mai bagi bani in electrocasnice si mobila. Mai ales ca daca stai a la long poti negocia superpreturi. Mai ai avantajul ca nu te executa nimeni silit, nu platesti intretinerea, curentul si apa.

Anonim spunea...

Nici eu nu am inteles ce naiba a vrut sa spun AI.
Tipic agentilor imobiliari, ii intrebi daca blocul are probleme si ei zic un nu scurt, dezgustati ca ai indraznit sa ii intrebi.
Si apoi afli ca blocul in care te-ai mutat nu are apa calda sau caldura, liftul nu e ISCIR-izat, nu ai contract la gunoi si cate si mai cate.
Dar ei deja ti-au luat 1-2000 de euro doar comision, uneori si fara chitanta.

Raspunde frumos si clar domnule AI (agent imobiliar, daca nu v-ati prins), nu asa cum le-ai raspuns fraierilor care si-au luat case de la tine.

@hubble,
tu ma omori cu zile :))))
Pai la hotel te costa 1500-2000 de euro pe luna.

nicolaie spunea...

Am auzit de la un angajat al fratilor Negoita: ca la blocurile facute de iei i-au costat doar pan la etaju 3 inclusiv restu, de 7, e castig.
Si se mai plang ca au scazut preturile!
Oare cat Profit au facut?

Unknown spunea...

@Al

Asteptam raspunsul tau ;)

Unknown spunea...

@nikko
Cum adica pe ei iau costat doar pana la 3?

Cred ca mai corect era sa zici ca:

"Ei si-au amortizat investitia doar din vanzarea a 3 nivele, vanzarea restului de etajel reprezentand profit."

Sau te-ai referit la altceva?

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

"Pai la hotel te costa 1500-2000 de euro pe luna."

Vezi cat te costa rata la banca la 100 de kilo, adauga intretinerea, curentul, mancarea, cazarea in concedii, amortizarea mobilei si electrocasnicelor.

Si traiesti ca un boier. Ai mobilitate. Rata nu creste cand vrea banca. Pretul la hotel scade daca e recesiune.

Daca ai castiga 3000 pe luna ce ai alege din cele 2 variante (ipoteca sau hotel). Nu discut de varianta chiriei.

AI spunea...

Belly si Christiansen

Urmariti conversatia mai sus, pretul de 1100 este cel calculat de Hubble pe mp util.

Eu am spus de 650 euro pe metru patrat construit. Dezvoltatorul plateste constructorul pe metru patrat construit, nu util.


Chrysthyan spunea...
Nici eu nu am inteles ce naiba a vrut sa spun AI.
Tipic agentilor imobiliari, ii intrebi daca blocul are probleme si ei zic un nu scurt, dezgustati ca ai indraznit sa ii intrebi.

Chiar nu inteleg de ce zici treaba asta, nu ti-am zis nici NU, si nu sunt dezgustat. Nu am nici o problema in a purta o discutie civilizata cu cineva. Te rog doar sa citesti atent ce s-a discutat mai sus.

Hubble a dat alternativa pentru ipoteci sau chirie: CAZARE LA HOTEL :)))

Dorin spunea...

@Al
"Dezvoltatorul plateste constructorul pe metru patrat construit, nu util. "

Constructorul este platit in functie de volumul si calitatea materialelor de constructie, si de costul cu salariile (nu te teme un dezvoltator care nu arunca cu banii calculeaza cu aproximatie cam ce costuri are firma de constructie)

NU SE PLATESTE LA METRU PATRAT CONSTRUIT. Daca un dezvoltator a incheiat un constract cu o firma de constructii iar in constract plata se face la metru patrat construit atunci sigur e incepator in domeniu.

ionut spunea...

@Al

"Dezvoltatorul plateste constructorul pe metru patrat construit, nu util."


S-o crezi tu!! Lasa vrajeala pentru fazanii tai...

Miorlau Pufos spunea...

@ Hubble Tu ai fost intr-o viata anterioara Coco Chanel, ca dumneaei era pasinata de statul la hotel. Suna interesant, dar cred ca trebuie sa ai o viata de artist sau nabab cel putin ca sa faci una ca asta.

limestone spunea...

@miorlau pufos

Of course ca e mai bine la hotel daca esti barbat si nu ai pe cineva sa-ti calce, sa-ti spele si sa-ti faca mancare sau curat in urma ta.Stie omul ce vorbeste. Ar mai fi totusi o varianta in cazul asta... O bona in casa asa la vreo 20 de primaveri...

B spunea...

Ha ha ha, limestone si ce se intampla daca o polenizezi pe bona de 20 de primaveri din greseala? Atunci automat cheltuielilor li se adauga o pensie alimentara calculata ca procentaj din venit... :)) Cu bonele nu e de gluma sau de joaca, atat timp cat sunt tinere si dragutze... Daca firma care te angajeaza plateste hotelul aceasta varianta locativa e cea mai ieftina..., daca dai din buzunar te gandesti mai atent, sa nu zic ca bugetul de mancare este astronomic daca mananci la restaurant 3 mese pe zi, sa nu mai zic de calitatea mancarii, arsa la microunde de la dezghetare pana la preparare!

limestone spunea...

@ B

Era la misto faza cu hotelu tocmai pentru a accentua inoportunitatea unui credit care face din om scavu bancii.
Din greseala nu poti poleniza pe nimeni, ce naiba, suntem in secolul XXI, sunt atatea metode...

B spunea...

Alex, guvenerul e incompetent, in prima faza nu isi plateste datoriile chit ca sunt facute in general prin atribuirea de contracte la prieteni. Firmele care trebuie sa incaseze de la stat nu platesc salariile amaratilor dar nici beizadele nu mai cumpara porche, ajentii de vanzari nu mai iau comision etc etc. Pe de alta parte, trezoreria vinde valuta ca sa faca rost de lei, neuronii pun pariu ca s-au si evaporat deja peste granita ca repatrieri de fonduri sau astepta un curs mai bun prin devalorizarea leului. Sucursalele romanesti ale bancilor straine in loc sa imprumute acei lei lui Gogu SRL (bravul IMM romanesc) a cumparat valuta pt Citi sau mai stiu eu ce alta banca din afara care mizeaza pe devalorizarea leului sau vrea sa repatrieze o euro maslina inapoi in tara muma.

BlacKat spunea...

Nu stiu daca ati observat, dar Google parca nu prea mai are de unde sa+i livreze lui Manole ad-uri cu oferte imobiliare. Daca atunci cind a dat drumul M. acestui gen de plata a serviciilor sale prin clickare pe reclame nu mai puteai face slalom printre ad-urile la case, terenuri si apartamente lux (sic!), de la o vreme au disparutara. Foame mare la domnii din imo, nici de-o campanie platita pe Google nu mai au bani :)

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?