luni, 16 februarie 2009

Să începem săptămâna zâmbind

Citiţi / ascultaţi acest interviu realizat de Bloombiz cu Silviu Prigoană:

"Vom plăti între 15.000 şi 20.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere"

Din gândirea magnatului:

  • Ce fel de companii vor supravieţui crizei? Cele care repară pantofi, care cos pantaloni rupţi şi care dau papa ieftin.
  • Noi am fost o ţară atipică, 85% din populaţie era proprietara pe ceva, ori avea un teren, ori o casa, şi-au cumpărat apartamentele pe un ... mouse, de la Ceauşescu.
  • Înainte, preţurile erau puţin ciudate, nu erau cele corecte. Preţurile corecte sunt 6.000 euro, o garsonieră şi 15.000 euro, un apartament cu două camere, discutând de o casă fabricată acum 50 de ani din beton, fără structuri care să protejeze termic clădirea, fără instalaţii noi, ajungând la 35.000 - 40.000, un apartament nou, "cu bucătăria utilată, şi maşina bonus".

Iată că după apariţiile lui Patriciu, Prigoană atinge noi minime de prognoză. Sunt curios când va apărea un mare magnat care să susţină că proprietarii de apartamente vor fi nevoiţi să dea bani cumpărătorilor care se vor arăta interesaţi de proprietatea lor.

Una peste alta, toate aceste "previziuni" se infiltrează în mentalul colectiv, ajung pe prima pagină a ziarelor, creează aşteptările opiniei publice. Cine are ceva de vândut, ar fi bine să se grăbească.

71 de comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Flavian spunea...

Inca nu v-ati plictisit de imobiliare ? Nu ati realizat ca mai sunt si alte lucruri importante care se petrec in jurul vostru ? :)

Obligatiile de plata ale SUA depasesc PIB-ul mondial

Se sparge si la ei buba imediat si se va curata in cele din urma tot sistemul de mizeriile acumulate, ca deja covorul sub care incearca sa le mature nu le mai poate acoperi. Odata declansata la ei curatenia de primavara, nici la noi nu va mai dura mult pana la eliminarea capuselor din sistem... ;)

O sa fie bine cand se va termina curatenia, pana atunci mai trebuie sa strangem nitzel din dinti, dar trebuie sa ramanem optimisti.

Nok spunea...

Cine are ceva de vandut e f...t.

Prognozele astea mai schimba ceva: mentalitatea celor ce aveau ceva bani si ziceau "abia astept sa scada sa cumpar si eu X apartamente".

Acestora le-am tot repetat: asa ziceti acum dar veti schimba placa dupa vreo 6 luni de caderi with no end in sight si cand cumpararea imobiliara nu va mai parea investitie ci cheltuiala pe un produs destul de prost (in romanica).

La fel le repetam si "investitorilor" la bursa. Si unii si altii au invatat doar pe pielea lor.

Finally, o statistica extrem de interesanta despre scaderea populatiei Ro (unde-i cererea?!):

30000

Flavian spunea...

Stiu ca v-ati plictisit de sfaturile mele cu aur, ferme si petrol cu care va tot "bazaiam" inca de anul trecut: Burse vs aur

Cine urma sfatul meu de atunci si cumpara aur la mijlocul lui decembrie in loc de imobiliare sau actiuni cum ar fi fost acum ?

Atunci Euro-ul nu trecuse de 4RON, aurul era sub 850USD fata de 950USD acum si bet-fi era peste 13.000 in loc de 9000 cat e azi.

Faceti voi socoteala cat ar fi castigat atunci cine se linistea cu busrele si speculatiile.

Si tineti minte ce zic, inca n-ati vazut nimic, mai vorbim noi in 2-3 luni... :)

Flavian spunea...

Va curge nitzel sange dar nu foarte mult, iar odata cu el va fi eliminat si veninul acumulat atatia ani in sistemul economic si nu numai. Mediul de afaceri si cel politic vor beneficia si ele de aceasta resetare a valorilor la un nivel real.

Ar trebui sa ne bucuram ca in sfarsit scapam de multe din problemele din actualul sistem si sa fim optimisti pentru viitor, chiar daca e un pic mai greu in aceste momente ;)

Incercati sa intelegeti ca fabricile raman construite, muncitorii si productia vor fi necesare si in continuare, aurul nu pleaca nicaieri, doar fluturasii de hartie emisi de banci si speculatiile facute cu ajutorul lor vor disparea din peisaj :)

La o adica, fluturasi putem imprima si noi la fel cum au facut si altii: Germanii incep utilizarea de monezi locale

Dar cred ca lumea va fi satula de fluturasi de hartie si nu-i vor mai dori nici macar pe aceia...

Nok spunea...

Dar cred ca lumea va fi satula de fluturasi de hartie si nu-i vor mai dori nici macar pe aceia...

Absolut. Toti vom umbla cu o punga mare de piele la brau plina cu dubloni.

Eu deja mi-am cumparat punga! Si ferma. Acum astept sa pot folosi dublonii sa achizitionez seminte pe care sa la ingrop in pamantul pe care il muncesc cu manutele astea doua. Amish ma cheama.

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dcg spunea...

Alte previziuni:

http://khris.ro/index.php/02/2009/cat-de-mult-pot-scadea-preturile-la-apartamente/

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Silviu Prigoana are un stil incomod dar simplu si la obiect.
Acum e cunoscut si pentru exagerarile lui dar nu ii poti nega spiritul de afaceri. Asa ca poate stie el ceva.
Insa cand vorbeste de bula imobiliara eu nu pot sa il uit cum sutinea bula auto, trimitand romanii la cumparat masini noi in rate ( el era unul din sustinatorii taxei auto ) decat sa isi aduca una din vest.
Dar in acelasi timp nu pot sa nu apreciez ideile lui sau ale oamenilor lui, una fiind celebrul dvd player care citeste orice format intr-o tara a download-ului.

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

Dar atunci, daca banii cum ii stim acum se duc naibii, nu e totusi mai intelept sa ii cheltui (daca ii ai, nu vorbesc de credit)? Mai bine sa ramai cu niste imobile acum decat cu hartii in mana sau numere in cine stie ce banci? Gresesc?

Pai ai dreptate ca decat pierduti in falimente bancare, mai bine o investitie in ceva solid. Dar gresesti cand te gandesti la apartamente, ca alea nu tin de foame pe timp de criza. Cand transportatori or sa faca greva sau sindicalistii blocheaza drumurile si carfuru ramane fara papa tu stai ditai propretar de imobile sa rozi ... caloriferul ? :)

Eu deja mi-am cumparat punga! Si ferma. Acum astept sa pot folosi dublonii sa achizitionez seminte pe care sa la ingrop in pamantul pe care il muncesc cu manutele astea doua. Amish ma cheama.

Incerci sa faci misto matale, dar parca rasul ala e cam fortat... :)

Amish aid neighbors in storm

Hundreds of thousands of people in Kentucky have been without electricity for their lights, furnaces, ovens and refrigerators since the killer storm hit more than a week ago, and some spots might not get power back for weeks.

But Kentucky's Amish have been living that way all their lives. And when the disaster struck, they generously lent a hand to their non-Amish neighbors and showed them how it's done.

"Those folks are very good at sustaining themselves," said Master Sgt. Paul Mouilleseaux, a National Guard spokesman.

The Stutzman family and the roughly 8,500 other Amish in the state were essentially unaffected by the storm that knocked out power to more than 1.3 million customers last week, about half of them in Kentucky.

B spunea...

Flavian, modelul gogo money la care faci tu trimitere aici http://www.sunshinecable.com/%7Eeisehan/woergl.htm are 3 mari probleme:
1. Gogo trebuie sa fie acceptat de banci ca sa functioneze... mai ales ca acum majoritatea tranzactiilor se fac cu cardul iar bancile nu au nici un interes pentru ca folosesc sistemul de rezeva fractionara care ii avantajeaza net (vezi bonusuri etc).
2. Dobanda de -5% pe an propusa ca sa previna economisirea si sa stimuleze viteza de circulatie e dezastroasa pentru cei care vor sa traiasca restul vietii huzurind pe munca altora mizand pe dobanzile fondurilor clasice de euro si dolari pe care le au deja (Vezi Europa si USA).
3. Globalizarea. Cand importi rosii din Turcina, Orez din Thailanda, textile si altele din China, soft Microjunk in US, produse industriale de calitate ridicata din Germania tu cum ai introduce gogo in Romania sau in SUA? Cu ce ai garanta o moneda Gogo? Cu ce bunuri si servicii: cu apartamente, consultanta imobiliara, evaluari terenuri, ca altceva nu vad sa producem! Sa nu mai spunem ca tot globul trebuie sa fie de acord cu ea nu numai o retea de comercianti care sa o accepte ca mijloc de plata....
Ar mai fi si altele dar imi e lene acum ca inca nu m-am trezit de-a binelea...

Flavian spunea...

B - esti simpatic, ai sa le luam pe rand ;)

1. GOGO merge in prima faza in paralel cu moneda oficiala, apoi e posibil sa o inlocuiasca total pentru ca in momentul in care bancile intra in colaps oricum nu ne mai intereseaza ce interes au ele... :)

2. Tocmai aia era ideea... :)

3. Cand se fac tranzactii in afara ariei destinata pentru o anumita moneda locala se pot utiliza monede de tranzit internationale. In genul eu in Romania schimb ROGO in aur si apoi platesc cu aur niste marfa din canada. Iar cei care incaseaza, schimba aurul inapoi in GOGO si toata lumea e happy.

Dar toate astea si multe altele erau explicate in documentatia atasata monedelor respective, pe care daca o vei citi cu atentie iti va lamuri multe intrebari.

Oricum, ideea era just for fun, ca experiment de tranzitie pentru protejarea unor comunitati locale pana la trecerea catre noul sistem economic. La fel cum s-a intamplat si in anii 30 in austria, cand a fost facut primul test de acest gen. Dar cine stie, poate cu mici modificari poate fi aplicata si la nivel international... ;)

dcg spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5422725-studiu-preturile-locuintelor-putea-scada-inca-30.htm

B spunea...

Flavian, ma simt onorat sa ma numar printre 'simpatiile' tale, sper ca nu este inflatie (sic) la categorie aceasta!

1. Explicatia o stiam. Tot nu ai raspuns cum convingi bancile sa faca operatiuni pe moneda asta pentru ca le diminueaza considerabil toate castigurile fabuloase obtinute datoria rezervei fractionare folosita in prezent?

2. Daca nu ai cum sa economisesti ce faci la pensie, speri ca puradeii romanesti de acum turnati in sarje anuale care ajung la 10-15 pe familie de tigani vor fi suficient de harnici sa iti plateasca pensie? Cum faci crestere economica, cum realizezi investitii? E bine sa previi lenea si nemunca dar nici sa lasi investitiile pe mana statului sau al unei organizatii private cu propriile interese nu e prevazator!

3. Cine decide ratele se schimb? Cererea si oferta iar ajungem la 200 de monezi aflate in circularite, fiecare cu rata ei de schimb? Se spune ca moneda Euro a usurat substantial comertul intercomnitar, colectarea taxelor etc. E drept ca intarit si controlul exercitat prin banci si moneda, dar orice masura are avantaje si dezavantaje.

Apropos, sugestia ta de la punctul 3 ii asigura tov. Soros o paine chiar mai substantiala decat pana acum. Saracul acum nu a speculat decat pe lira sterlina, din nou, cred ca are o slabiciune sentimentala pentru aceasta moneda...

dcg spunea...

Renderman iar a avut treaba in weekend ;-)

http://indeximobiliar.blogspot.com/

Flavian spunea...

B - stai relax, ca eu n-am nimic cu nimeni, desi ma mai inteapa unii pe aici. Ii iert pe toti deocamdata pentru ca si eu am fost ca ei pe vremuri si nu puteam sa vad nivelul urmator. Iar viitorul oricum imi va da dreptate, asa ca nu am nevoie de aprobari acum... :)

Cat priveste intrebarile tale, ti-am mai explicat:

1. Bancile si tot speculatorii sa o lase mai moale cu castigurile fabuloase facute fara sa miste un deget. Lacomia prea mare pentru bani i-au adus acum in prag de faliment. Deci inca o data, ceea ce vor ele va deveni in curand irelevant. Tu mai intrebi mortul daca vrea sa poarte pantofi mov sau galbeni in timp ce-l duci la groapa ? :)

2. Eu n-am zis sa nu economiseasca oamenii. Sa economiseasca linistiti, dar in valori reale nu in hartiute cu care se pot face apoi jocurile murdare. Sa economiseasca in bunuri, in imobile, in terenuri, in metale pretioase sau in ce vrea muschiul lor atata timp cat nu creeaza inflatie si specula fara masura in proces.

3. Ratele de schimb le decid membrii comunitatii locale care a emis moneda respectiva. Se porneste cu o anumita valoare si se mentine aceeasi fara inflatie sau deflatie aiurea.

Tu incerci in continuare sa judeci experimentul acesta de la nivelul sistemului actual, globalizat, cu banci, burse si speculatii. Repet inca o data ca nu acesta era scopul lui initial.

Flavian spunea...

In alta ordine de idei, avem cica sanse poate pica sistemul financiar din europa inaintea celui din US. Eh, noi sa fim fericiti, ca scapam de toata mizeria. Sanatosi sa fim si papa sa avem ca de bautura nu ducem lipsa si aurul tot aur ramane... :)

Articolul e beton, vi-l recomand cu caldura:

Failure to save East Europe will lead to worldwide meltdown

If mishandled by the world policy establishment, this debacle is big enough to shatter the fragile banking systems of Western Europe and set off round two of our financial Götterdämmerung.

But I digress. It is East Europe that is blowing up right now. Erik Berglof, EBRD's chief economist, told me the region may need ?400bn in help to cover loans and prop up the credit system.

Europe's governments are making matters worse. Some are pressuring their banks to pull back, undercutting subsidiaries in East Europe. Athens has ordered Greek banks to pull out of the Balkans.

The sums needed are beyond the limits of the IMF, which has already bailed out Hungary, Ukraine, Latvia, Belarus, Iceland, and Pakistan ? and Turkey next ? and is fast exhausting its own $200bn (?155bn) reserve. We are nearing the point where the IMF may have to print money for the world, using arcane powers to issue Special Drawing Rights.

The implications are obvious. Berlin is not going to rescue Ireland, Spain, Greece and Portugal as the collapse of their credit bubbles leads to rising defaults, or rescue Italy by accepting plans for EU "union bonds" should the debt markets take fright at the rocketing trajectory of Italy's public debt (hitting 112pc of GDP next year, just revised up from 101pc ? big change), or rescue Austria from its Habsburg adventurism.

So we watch and wait as the lethal brush fires move closer.

If one spark jumps across the eurozone line, we will have global systemic crisis within days. Are the firemen ready?

alex.dumitrascu spunea...

In Romania nu exusta o piata a aurului. In rest.....spiritul vremii, adica speculatii.

AristotelCostel spunea...

Flavian e "bucurat" pe tema aurului. Nok i-a şi descris realitatea virtuală...desaga cu dubloni.

Dacă cineva ar spune zilnic că BVB-ul va creşte, într-o zi s-ar putea să aibă dreptate. Azi, însă ne apropiem de -10%.

Flavian spunea...

alex - doar nu vrei sa cumperi certificate pentru aur, aia ar fi cea mai mare tampenie.

Baietii destepti cumpara aur solid, pe care il tin la seiful personal sau in cel mai rau caz la casute de valori care raman in proprietatea lor indiferent daca banca da faliment.

Pentru achizitie vezi BULIOANE, LINGOURI sau case de amanet.

In rest, avand in vedere ca certificatele de aur sunt cam degeaba si cunoscand HALUL in care sunt bancile, variantele de investitie sunt SIMPLE.

AC - daca faceai calculul pe care l-am dat mai sus, ai fi vazut ca in 2 luni ala care ar fi luat actiuni la BVB in decembrie pierdea de 2 ori mai mai mult decat ala cu aurul. Si distractia de abia incepe ;)

AristotelCostel spunea...

@Flavian

Am făcut legătura cu BVB pentru că insişti cu petrolul de când era pe la 140.
Asta spun şi eu, creşte de la 140 la 100, creşte de la 100 la 50, creşte de la 50 la 35, si, cine stie, poate intr-o vei fi profet.

Anonim spunea...

Uite aici oferta de constructie:

http://bursa.rol.ro/SUPEROFERTA-Constructie-Case-la-Cheie-350380-Euromp-(manop_mat).html

Deci sub 1400 de euro nu se poate si pace. :))

Unknown spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/40-000-de-euro-salariul-unui-presedinte-de-banca-3930127/

Cum o fi?

Flavian spunea...

Da, AC, petrolul ar fi ajuns la 200 daca economia mondiala mai rezista 2-3 luni si nu s-ar fi realizat colapsul bancar din octombrie.

Si da, vom vedea pretul la petrol "zburand" peste valoarea de 200USD barilul catre" sky is the limit" in momentul prabusirii dolarului.

Dar intr-adevar atunci o sa mai conteze prea putin... aici iti dau dreptate :)

Nok spunea...

@ va fi, vom vedea, se va, etc.

Oracolul din Delphi? Nostradamus? Mama Omida?

Flavian spunea...

Nok - lucrezi cumva la vreo banca, la bursa sau faci afaceri cu US si te-au deranjat afirmatiile mele ? Poate ar fi mai bine sa iei exemplu de mai jos:

Un bancher american daruieste angajatilor 60 de milioane de dolari din propriul buzunar

In rest, vezi aici:

Signposts Towards The Inevitable

Sau aici:

U.S. Debt Default, Dollar Collapse Altogether Likely

Si aici:

Large U.S. banks on brink of insolvency, experts say

Aici:

Four U.S. Banks Seized, Bringing Total for Year to 13

Mai vrei ?

Greenspan Says He Was Mystified by Subprime Market

Ca eu m-am plictisit...

Will the stimulus actually stimulate? Economists say no

Orb sa fii si tot vezi avertismentele pe toate gardurile: GATA, s-a terminat jucaria ! E timpul pentru ceva mai bun de atat... :)

Nok spunea...

@E timpul pentru ceva mai bun de atat...

Acel ceva fiind o punga mare de piele la brau doldora de dubloni, nu?

Abia astept. Intotdeauna mi-a placut la nebunie sa-mi trec degetele printre modele grele de aur racoros...

Torin spunea...

@Flavian

Pentru ca nu exista subiect deschis de Manole pe acest blog in care tu sa nu revii cu laitmotivul aurului si pentru ca te vad priceput, poate ma lamuresti cu niste lucruri.

1. Care este valoarea intrinseca a acestui metal? Nu cumva valoarea lui e pur emotionala si bazata pe credinta oamenilor ca ar valora ceva? Daca de miine de exemplu oamenii inceteaza sa-l mai vada 'pretios' nu cumva valoarea lui va atinge un mare zero? Intreb pentru ca eu nu vad ce plus de calitate aduce vietii acest metal.

2. Ce anume te face sa crezi ca oamenii societatii postapocalipsa pe care o vezi tu se vor transforma subit in niste papuasi hipnotizati de zdranganitul si luciul metalului galbui?

3. Daca tot esti profet al colapsului si misiunea ta este sa pregatesti lumea pentru ce e mai rau, de ce o inutilitate gen aur si nu ustensile de supravietuire performante? corturi, saci de dormit, lanterne, baterii, undite, cutite, topoare, amnare etc

4. Ce parere ai, este cazul sa ne initiem, acum cit mai e timp, in tainele alchimiei?

limestone spunea...

@ A&C
Barilul de petrol a fost 10 dolari in 1998, deci s-ar putea spune ca pana acum a crescut cu 25 de dolar, nu?

@ Torin
Aurul are proprietatea de a conduce foarte bine curentul electric si de aceea este folosit in unele aplicatii electronice si electrotehnice.

Flavian spunea...

Aur, ferme si petrol.

Acestea au fost solutiile mele in ce priveste criza care devine tot mai evidenta.

Desi le-ati cautat mereu nod in papura nu ati venit nici unul cu variante mai bune ... :(

Conturi la banca, jocul la burse sau alte variante aveti careva ? Sa nu-mi ziceti sa investesc in imobiliare... ca s-ar uita manole crucis la voi... :)

Deci, baieti, cum va pregatiti VOI in fata colapsului economic de la orizont ?

Vorbesc evident cu cei care au mai scos nasul din ziarul de anunturi imobiliare in ultima vreme si au realizat ca acest fapt e real nu doar subiect de mistoace... ;)

limestone spunea...

@Flavian..

Aur, femei si petrol

asta am citit din graba mai devreme..:-)

Miorlau Pufos spunea...

@ Flavian

Mai omule, tu nu intelegi ca in Ro nu exista o piata a aurului? Cita lume sa vina sa-ti explice chestia asta?

Cit despre petrol...daca ai un jacuzzi in care incape o tona cre' ca te scoti. Iar aia cu fermele...cunosc eu citiva tarani care au cite o mica ferma si abia isi tin zilele cu tot cu "activele" lor.

Anonim spunea...

Piese de schimb pentru masina, un butoi ingropat cu 1 t-2 t motorina (ca asta bea cam 14l/100 km), pistoale (minim 2 de calibru 9 mm), mitraliera , cu munitiile aferente si o casa cu teren si ceva animale la poalele Fagarasului. Eventual gard electrificat si un dispozitiv eolian de producere a energiei.

Torin spunea...

@limestone

Pentru aceste aplicatii sint necesare cantitati infime. Probabil mai este folosit si in medicina, se mai fac si penite de stilou, Tayo Yuden folosea la un moment dat aur la fabricarea propriilor CD-uri, made in Japan (sint considerate a fi cele mai bune din lume) dar nu despre asta e vorba. Nu aceste aplicatii dau pretul aurului. Ba din contra, exista tendinta inversa, sa se foloseasca aur, cu mai mult sau mai putin rost, in diverse aplicatii, doar pentru ca 'gold' suna foarte bine in fisa de prezentare a respectivului produs. Imi vine in minte exemplul conectorilor audio hi-fi, toate cablurile de interconectare 'de calitate' au obligatoriu mufele aurite. Devine foarte greu de explicat insa, de ce cabluri de 5 ori mai scumpe si care se aud de 3 ori mai bine, nu au conectorii auriti ...

Nok spunea...

Survivalistii sunt amuzanti.

Ce faci cand te doare maseaua? Sau naste nevasta? Sau te tai si ai o infectie? Sau te doare burtica si nu stii de ce?

La cate grupuri flamande atrase de eoliana si gardul ghimpat poate face fata mitraliera ta?

HINT: De-a lungul istoriei, strategiile de supravietuire care au avut success au fost de grup, NU izolationiste.

Anonim spunea...

Am uitat sa spun ca am incercat sa glumesc ...in comentariul de mai sus !

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

Pisoi, vezi ca am discutat mai sus modalitatile de achizitie ale aurului. Lasa-ma cu pietele si cu contractele la bursa, ca alea sunt bune sa te .. undeva cu ele ;)

Izolationismul, mitralierele si gardurile ghimpate sunt nascociri de minti bolnave. Criza va trece si usor lucrurile se vor indrepta. Is mai optimist decat multi crizati de pe aici si o voi dovedi la momentul potrivit. Nu e vorba de "survival mode" ci de un minim de gandire si bun simt.

Dar nah, daca n-ai cu cine... :(

Am tot mai vaga impresie de "deja vu". In sensul discutiilor de pe aria imobiliare softpedia acum un an de zile. Prietenii stiu de ce :)

Nu uitati ca astept in continuare sa va aud masurile anti-criza. Sau tot pe imobiliare si banci va bazati ? :)

Hai, dati dovada de mai multa imaginatie decat pana acum, va rog eu. Sunt convins ca puteti mai mult ;)

Noamy spunea...

Ador la nebunie cand oamenii citesc exact ce vor din comentariile unor glumeti (care divorteaza in medie de 2.5 ori/an)
Au citit doar ca se va putea lua o garsoniera cu 6000 euro in cateva luni, ignorand si cealata predictie, cum ca nu vom iesi 25 de ani din criza.
Din perspectiva asta cred si eu, pt ca daca vom cumpara o casa cu bani de un Logan chel, toata industria auto va fi moarta (nu va mai exista nici macar productia interna, la ce bun sa-ti iei masina cand poti sa-ti iei cu banii de masina o garsoniera chiar langa job si mergi in papuci la serviciu, retailul la pamant, si evident criza va dura 25 ani.
Dl Prigoana a uitat sa ne spuna UNDE vor fi preturile astea la locuinte? Daca vorbea de Bucuresti, atunci ne poate preciza cat va costa o garsoniera in Mizil? Probabil mai ieftina decat un cort produs de fabrica de echipamente sportive si de camping din acelasi oras.
Abia astept vremurile alea...am ceva economii puse cu 7% dobanda si am ochit o garsoniera langa job...ce conteaza ca va fi criza...25 ani

Anonim spunea...

Ce inseamna sa cumperi "machete" :
http://www.ziare.ro/1234799333-Escrocheria_Radisson_la_DNA
".........................
Potrivit rezoluţiei semnate de procuorul Lucian Papici, se reia urmărirea penală într-un dosar format la nivelul DNA – Secţia de combatere a corupţiei, împotriva oamenilor de afaceri Ciprian Nistor şi Andrei Nadasdy. Aceştia se fac vinovaţi de înşelăciune, după ce, numai în 2005, au încasat peste 1,4 milioane de euro de la 39 de timişoreni, cărora le-au promis apartamente „la cheie“ în 2007.

Ulterior, ei au gajat terenurile pentru împrumuturi, au achiziţionat materiale de construcţie cu cecuri fără acoperire şi nu au finalizat nicio locuinţă.
.................................."

AristotelCostel spunea...

@noamy

Daca omul si-a vandut afacerile, am putea banui ca el chiar crede in ce spune.

Atribuie 25 de ani si iesirii Romaniei din criza, si intoarcerii investitorilor si revenirii preturilor la cloace la nivelul inregistrat in 2007.

E un altfel de a spune... niciodată.

Probabil n-a vrut să-l plagieze pe Patriciu.

Anonim spunea...

@noamy
Cand o sa fie garsoniera 6000 contul tau din banca cu 7% dobanda va fi de mult legenda.

@flavian
Daca nu era criza ajungea petrolul la 200 USD. Daca se devalorizeaza dolarul ajunge iar la 200 USD. Asta e ca si cum ai zice, daca ar fi fost maine azi eram ieri.

Flavian spunea...

Hubble, in primul caz ar fi ajuns la 200 datorita cererii tot mai mari.

In al doilea caz va ajunge la 200 datorita inflatiei.

Rezultatul va fi insa acelasi pentru cei care ar fi investit in petrol vara trecuta.

Ba in cazul inflatiei vor iesi chiar mai bine decat ar fi sperat in conditii de crestere "normala" a cererii ajutata evident si de specula pe ici pe colo :)

Dar nu vreau sa relansam marul discordiei cu petrolul, inca astept solutiile anti-criza ale altora.

Asta apropo de ce zicea si noamy, ca doar cine nu vrea nu vede dincolo de aia 7% in banca si ceea ce ne asteapta de fapt... :)

mobutu spunea...

Two Nuclear Subs Collide in the Middle of the Atlantic

Kiko spunea...

Chiar as fii curios cati dintre voi au acasa lingouri de aur. Ati incercat sa cumparati si sa revindeti? Ati stii mai bine cum e treaba.

Cateva inele aveti cu siguranta, ia incercati sa le vindeti in 3 zile sa vedeti ce scoateti pe ele. Si va veti da seama ce puteti face cu lingourile cand pe strazi sunt miscari.

La termen scurt e o afacere doar pt cine vinde si cumpara in cantitati. Sa nu zic ca daca cumperi oficial esti si semnalat (probabil) la fisc. Si sa re-vinzi oficial trebuie (probabil) sa platesti impozit. Si in caz extrem poate fi (probabil) interzis sa posezi aur.

Cui ii trebuie aur? La cineva care are vreun milion de euri, un milion de dolari, un milion de yeni, imoblie, terenuri, si se gandeste ca o parte sa il transforme in aur, sa ramana asa pe copii. In rest e doar propaganda. Exact ca si creste creste creste, exact ca si cade cade cade, texte, in realitate defapt nu se schimba nimic. Suma tuturor lucrurilor e zero.

Flavian spunea...

Mr. Kiko, te rog nu mai imi baga si tu in gura chestii pe care nu le afirm, ca si aia cu mitralierele sau cu alte bazaconii.

Nu ma doare pe mine de milionari sau de altii de genul lor cand dau sfaturi despre aur si ferme.

Ma gandesc la aia care isi baga saracii ultimii 10.000 de euro la Alfa cu 21% dobanda in RON si cand o crapa banca raman cu buza umflata si fara o para chioara in buzunar. Si apoi se milogesc la usile guvernului luni bune doar-doar si-or mai vedea banii "garantati" inapoi, cand RON-ul o sa mai valoreze cat o ceapa degerata.

Si ma mai gandesc la aia care au economisit vreo 50-100.000 de euro rupandu-si spatele la firma lor si-i baga ca bezmeticii la burse pierzand deja in ultimele 2 luni, aproape jumate din valoarea lor fata de unul care ar fi luat aur in decembrie.

Si asta e doar inceputul...

Asa ca hai sa mai si gandim nitzel inainte sa aruncam cu pietre sau sa acuzam interlocutorii de chestii pe care nici nu le gandesc si nici nu le afirma.

Si mai ales hai sa vedem si solutii ALTERNATIVE daca astea nu vi se par grozave.

Razvan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...

" Flavian spunea...
Da, AC, petrolul ar fi ajuns la 200 daca economia mondiala mai rezista 2-3 luni si nu s-ar fi realizat colapsul bancar din octombrie."


Fals aristotel, PETROLUL ar fi ajuns 187,653(6) micrograme/lingou de AUR, cultivat la FERMA proprie si personala, asta doar daca economia mondiala ar mai fi rezistat 4 luni 3 saptamani si 2 zile...fix!!
Ca sa nu mai spun ca, fara "colapsul bancar din octombrie", "casili" ar fi ajuns cu "preturili" la cer.

arx spunea...

Flaviane,

Ma bucur ca nu sunt singurul care gandeste ca si tine. Si eu spuneam acelasi lucru despre aur. Spre deosebire de tine eu am pus si cativa galbeni in punga :))))
Chestia cu Prigoana este ca omul cam are dreptate , trecand peste exagerari si bascalie situatia este puturoasa rau de tot, iar cei care inca mai viseaza bunastare si afaceri imobiliare ar fi bine sa se trezeasca si sa fie pregatiti , pentru ca (suna al naibi de profetic dar....) traim timpuri istorice. E clar ca lumea nu va mai fi la fel dupa aceasta criza si din pacate pentru unii nu va mai fi deloc. Nu stiu daca ati observat, dar desi au scazut toate preturile, mancarea la supermarket nu s-a miscat ba dimpotriva creste. Fiind imposibil de trait fara papa baietii destepti fideli principiilor care ne-au dus in gard, trag tare pe ultima suta de metri sa ne jupoaie si de ultimul leut din buzunar. Dupa ce ne-au prostit ca in UE doar fraierii fac agricultura ete ca ne-am luat plasa si importam tot de la ei in timp ce ciobanii si zarzavagii nostri sunt bagati in corzi.

arx spunea...

Scuze ca nu am postat tot dar nu citisem toate posturile. Despre monezile alternative as zice ca Flavian are iarasi dreptata, o moneda are valoare daca este acceptata de populatie, Interesati-va despre "the tally stick" si cum s-a ridicat Imperiul britanic dupa ce a scapat de evreii schimbatori de aur utilizand ca moneda pentru plata impozitelor O BATA, surprinzator dar adevarat. Sistemul asta pagubos ne-a spalat in asa hal pe creier incat orice idee care nu bate cu tiparul stabilit este automat considerata o erezie si o imposibilitate. Am ajuns sa ne comportam de parca daca se duce sistemul capitalisto-predator de rapa o sa se opreasca lumea in loc. Capitalismul a "fost" (nu cred ca va mai fi de la anu :))) o paranteza in istoria omenirii, ca si comunismul, monarhia si de ce nu Noua Ordine Mondiala (care se tot cufuresc elitele sa ne-o bage pe gat ca faza suprema in dezvoltarea lacomiei, prostiei si individualismului uman). De acum jocurile sunt facute, vom avea NWO daca iese planul sau "altceva". De asemenea tind sa cred ca NWO nu va fi pentru ca politrucii, masonii si iluminatii au emis sa bage in ecuatie faptul ca OMUL reactioneaza imprevizibil in conditii de stres si criza si de multe ori actioneaza in directia opusa decat cea gandita initial.Planul ar fi functionat acum 20 de ani dar cred ca atata timp cat internetul este in picioare le vor fi descoperite marsaviile una cate una, iar cand puctul de fierbere va fi atins in sanul unei populatii fragilizate dar constienta ca a fost mintita, furata si umilita de cateva lichele, sa te tii petrecere si focuri de artificii la curu bogatilor.

Cititi putin previziunile astora, le urmaresc de mai bine de un an si cu parere de rau trebuie sa recunosc ca s-au cam adeverit:
http://www.leap2020.eu/GEAB-N-32-is-available!-4th-quarter-2009-Beginning-of-Phase-5-of-the-global-systemic-crisis-phase-of-global-geopolitical_a2805.html

Anonim spunea...

Da, ma ce sa zic, iar, o adevarata desfasurare de forte.
Sunteti buni, doua femei si-au dat cu parerea cu niste teorii mai bune decat ale oricui de aici si s-au trezit cu ... pe ele.
Ca de cam atat suntem noi barbatii in stare...
In primul rand Mr. Prigoana debita numai tampenii acum un an pe la TV cand ii trimitea pe romani sa isi ia masini in leasing.
Faptul ca e smecher nu il face si expert in economie. Are puncte bune si slabe dar nu uitati ca individului ii miroase a bani.
Cum bine spunea cineva aici, de ce se scumpesc produsele de baza daca e criza de consum?
Pai de ce? Ziceti voi.
Nu cumva acum speculam mancarea, necesitatile?
Nu noi, oameni ca ala care da interviuri si va spune ca va fi criza 25 de ani ca sa dea boul buzna sa cumpere conserve pe care el le importa.

Si ce-i cu planurile astea izolationiste ale unora? Pai ce barbati sunteti voi?
Aur, papa si arme. Presupun ca si un harem la discretie.
De ce nu va aruncati in aer pentru Alah ca cica dau aia de toate?

Aristotele, las-o moarta ca tot aurul din lume nu salveaza pe nimeni.
Valoarea unui lucru e data de oameni! Si mai ales de calitatea oamenilor pe care ii ai langa tine.

Anonim spunea...

Si individul din interviu se vede din atitudine cam cat ne apreciaza.
Asa ca lasati-l, Patriciu macar are stil.
Sau il inlocuim pe Becali cu Prigoana?

Anonim spunea...

@simon
bah, ideile cu gard electrificat si MP5 erau ale mele, da ?
cu flavian nu pot sa fiu de acord decat la partea cu fermele. auru si petrolu n-au nici cea mai mica valoare intr-o lume gen "mad max", care daca nu vin extraterestrii sa ne salveze sunt destul de "optimist" ca sunt sanse sa o prindem in timpul vietii noastre

elzorab spunea...

felicitari lui renderman pentru munca depusa.

totusi, sa nu-l uitam pe domnul stroiescu. a afisat un grafic asemanator in urma cu mai mult de o jumatate de an.

putem sa-l revedem?

elzorab spunea...

If mishandled by the world policy establishment, this debacle is big enough to shatter the fragile banking systems of Western Europe and set off round two of our financial Götterdämmerung.Almost all East bloc debts are owed to West Europe, [Citeste] especially Austrian, Swedish, Greek, Italian, and Belgian banks. En plus, Europeans account for an astonishing 74pc of the entire $4.9 trillion portfolio of loans to emerging markets.They are five times more exposed to this latest bust than American or Japanese banks, and they are 50pc more leveraged (IMF data).If one spark jumps across the eurozone line, we will have global systemic crisis within days.

aste e pentru cei acre mor de grija sistemului bancar american, fara sa-si dea seama ca stau pe un butoi cu pulbere!

elzorab spunea...

http://www.romanialibera.ro/a146320/cu-15-000-de-euro-devii-proprietar-in-germania.html


nu pot sa cred ca de imbecilizati pot fi unele persoane care se incapataneaza sa creada ca bucurestiul e un fel de paris sau new york.

credeti-ma orice mic burg, orasel sau sat din germania, are un grad de urbanism de 10 ori mai ridicat decat al bucurestiului, este de 10 ori ami civilizat, de 10 ori ami dezvoltat , cu de 10 ori mai multe oportunitati eonomice si, totusi apartamentele sunt de 10 ori ami mici

jery, jery, vezi ca te prinde tom te mustati!

limestone spunea...

@Flavian

Nu mai astepta solutiile noastre de salvarea din criza.
Blogul asta e specializat pe demolat, nu pune nimik in loc, n-ai priceput?
Pe langa exemplul cu imobiliarele in care nu mai trebuie investit il avem si pe cel al bancilor in care nu mai trebuie sa avem incredere. Nici la batranete nu o vom duce mai bine caci si mitul ING pensie privata a fost demolat pe aici.

Tufis spunea...

@elzorab:
O garsoniera ok in lyon e 40 000 de euro, 1/2 din cat era ceva nasol in... pantelimon pe varf :).

How's them apples? :)

Tufis spunea...

Nota bene: ala e un oras bogat de vreo 5 milioane de locuitori cu tot cu suburbii.

dennyx spunea...

scaderi pe magazinul de case. ro

Flavian spunea...

Sistemul asta pagubos ne-a spalat in asa hal pe creier incat orice idee care nu bate cu tiparul stabilit este automat considerata o erezie si o imposibilitate.

Arx - stiu si eu treaba asta. Dar de la un forum care se lauda cu oameni care au prevazut criza imobiliara inaintea multimii, ma asteptam la mai mult. Evident ca sunt tot mai dezamagit pe zi ce trece si inclin sa-i dau dreptate lui limestone:

Nu mai astepta solutiile noastre de salvarea din criza. Blogul asta e specializat pe demolat, nu pune nimik in loc, n-ai priceput?

Maniacilor care o ard in continuare cu arme, mad max-uri si alte rahaturi nu merita sa le raspund.

De acum jocurile sunt facute, vom avea NWO daca iese planul sau "altceva".

Pe altceva pariez si eu si de aici si optimismul, pentru ca am inteles criza cu luni bune inaintea celor de pe aici se pare. Si acum incep sa realizez si ce va urma la final. Dezavantajul este ca fiind mereu cu jumate de pas inaintea turmei, primesti mereu rosiile stricate. Dar m-am obisnuit... :)

Anonim spunea...

@Limestone
Nu noi am demolat miturile imobiliare, nici miturile cu banci datatoare de viata si nici miturile fonduri (casinouri) de pensii. S-au demolat singure prin lacomie. Noi doar am constatat si putin prevazut.

@Flaviam
Te rog, pana cand o sa avem 50-100 kE sa tremuram ce facem cu ei lasa-ne ca numai de aur si petrol nu ne arde. Sa-i lasam pe cei cu meleonul de euro sa-si bata capul.

Asta ca sa nu mai reiteram lungile discutii cu bula pe aur si inca pe petrol.

Cu fermele ar fi poate mai interesant, dar nu stiu cati de pe blog s-or duce la coada vacii. Trebuie intai sa incepem cu o ucenicie la o gospodarie taraneasca, ca de studii agronomice n-avem timp.

Anonim spunea...

@mobutu

Daca eu am treaba tu ce pazesti ?

4.33 - 4.34

clujeanul spunea...

http://www.gandul.info/natura/romanii-pot-scoate-aur-curat-din-porumb-si-din-lucerna.html?6450;2345350
pe ogoarele patriei putem cultiva lingouri...

Author spunea...

Misu Negritoiu are un interviu excelent in Business Standard.

Iata un citat realist despre imobiliare:

"> Cat de riscant este sectorul imobiliar?

Este un risc de finantare foarte mare. Sunt banci care au o expunere necontrolata pe segment. Ma uit si la corporate, si la ipotecar. Preturile au cazut, si cand nu vor mai putea sa mai plateasca imprumuturile, vor fi mari probleme transferate in bancar. Piata imobiliara este la fel de moarta si acum. Primul portofoliu imobiliar scos la vanzare de o banca va avea un mare impact in piata. Ar putea insemna chiar relansarea pietei."

mobutu spunea...

adica aici:
Misu Negritoiu, director general ING Bank Romania: "Nu vom scapa de majorarea TVA! Criza este abia la inceput"

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?