La câteva zile după ce guvernanţii au anunţat stupizenia cu sprijinirea creditelor subprime, o inventariere scurtă a reacţiilor declanşate de treaba asta arată că opinia publică nu a înghiţit găluşca (de natură electorală sau cum va fi fiind ea).
Mie începe să-mi semene mai degrabă a intenţie pokeristică, a cacealma ieftină încercată de Boc. De atâta vreme s-a tot spus pe blogul ăsta că statul va sări în ajutorul clientelei; mişcările începute în decembrie 2008, când primăriile de sector din Bucureşti au început să achiziţioneze apartamente (noi) de pe piaţa liberă păreau să confirme intuiţia noastră. E posibil însă ca în clipa asta să fi devenit clar tuturor că primăriile nu au puterea financiară de a răscumpăra tot ce s-a construit aiurea şi să se încerce păcălirea băncilor după o strategie de genul: "Daţi banii! Să moară mama dacă ăştia nu vă plăteşte! Pe cuvântu' meu!".
Cine le garantează însă bancherilor că promisiunile guvernului Boc vor mai sta în picioare peste un an, sau după ce este lichidat stocul de locuinţe care zac nevândute la ora actuală? E un lucru mai mult decât evident că guvernul Boc este un simplu apendice al lui Traian Băsescu, şi dacă Băsescu nu este reales în toamnă, Boc se va evapora de pe scena politică. Odată cu promisiunile sale.
Problema pieţei imobiliare, aşa cum s-a spus pe blogul ăsta încă din primele posturi, din toamna lui 2007, e una legată de solvabilitate. Nu ai piaţă câtă vreme cererea nu e solvabilă. Nu criza a îngheţat piaţa imobiliară, pentru că piaţa e îngheţată din martie 2008 şi criza a venit abia în toamnă, ci solvabilitatea redusă a clienţilor. La un moment dat preţurile ajunseseră atât de rupte de fundamente (salariile reale şi productivitatea românilor) încât nimeni nu mai putea cumpăra "prima casă" (first time buyerii se epuizaseră). Ori, dacă nu ai first time buyeri, cumpărători de "prima casă", nu ai nici cumpărători de a doua casă ("upgradişti", cum li se spune popular) şi implicit nici cumpărători de locuinţe nou construite. În martie 2008 schema Ponzi şi-a epuizat resursele. Prin programul "prima casă" guvernul pare că a înţeles problema principală, şi anume absenţa din piaţă a "first time buyerilor", dar în prostia lui îşi închipuie că o poate rezolva trăgându-i de păr în sus către preţuri pe cumpărători, aşa cum se scoate baronul Münchhausen din băltoacă, nicidecum lăsând preţurile să se coboare către puterea de cumpărare a cumpărătorilor.
De aceea marea problemă a jocului de poker practicat de Boc e că nu rezolvă problema fundamentală: corelarea preţurilor cu fundamentele. Şi din cauza asta orice "credit cu garanţie" nu ar fi decât o mare ţeapă pe care băncile şi posibilii clienţi şi-ar trage-o singuri. În clipa în care preţurile locuinţelor muncitoreşti, populare - apartamentele de bloc, casele de mahala - vor fi iarăşi corelate cu veniturile reale ale publicului lor ţintă, "first time buyerii" vor putea reintra la cumpărare, banii vor reîncepe să circule natural, fără "ajutor binevoitor" din partea statului, iar piaţa imobiliară se va relansa. Până atunci rămâne cum am stabilit.
marți, 26 mai 2009
Ce trebuie făcut pentru deblocarea pieţei imobiliare?
Scris de Manole la ora 07:56
Cuvinte cheie: piaţa, prima casa
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
121 de comentarii:
Mda, pana si manipulatorii cei mai entuziasti s-au resemnat, chiar au inceput sa puna umarul la "revenirea la fundamente":
http://www.zf.ro/eveniment/preturile-la-apartamente-si-au-stabilit-cadenta-5-pe-luna-4449661/
Am multa apreciere pentru initiatorul acestui blog si pentru realismul cu care evalueaza piata imo. Am descoperit blogul de curand si - ce sa spun - VREAU SI EU
ei bine am mai auzit una... deja se gandesc ca este prea mica garantia de 60000 euro... vor sa o dubleze...
Acum cateva zile l-am vazut pe Pogea la televizor dand exemplu... cat acopera garantia de 60000 euro dintrun apartament de 120000... atat il informasera prietenii lui ca trebuie sa fie pretul la 3 camere ca sa-si faca exitul cu profit de 100%...
Cumparator, e la liber, serveste-te.
Am sesizat o inadvertenta in postarea aceea in care e dat exemplul cu dl. Popescu si nepotii si as vrea sa lamuresc niste lucruri. Pentru maxima acuratete.
In ideea asta a guvernului de a-si salva cumva sponsorii care au investit in piata imo drenand niste bani de la buget catre "dezvoltatori", filozofia e urmatoarea:
- aplicantul pauper are cel mult 5% din suma - cash
-banca acorda creditul pentru restul DAR NU PUNE ipoteca pe apt.
-statul (probabil ANL) instituie ipoteca pentru a avea o garantie in cazul in care aplicantul nu plateste
-daca aplicantul ajunge la stop plati rate catre banca, banca foloseste garantia acordata de stat si isi ia banii
-statul ia apt. in proprietate dupa ce plateste bancii si in cel mai pur stil comunist il face pe aplicant chirias favorizat (chirie lunara de max. 200 RON/luna conf. Legii 114/1996)
- dezvoltatorul falit/sponsor de partid si-a luat banii de la banca pe apt. la un pret umflat 50-60 miieuro/2camere
- banca si-a recuperat creditul de la stat prin executarea garantiei
-aplicantul in loc sa dea spaga 5-10000 euro ca sa primeasca de la primarie un apt. in Buc. pt. a locui in el, a platit/pierdut 5% si si-a rezolvat situatia locativa - sta in Buc. in apt. nou cu o chirie infima pana la pensie
-prin schema asta statul a "scapat" de banii de la buget care s-au oprit fix la dezvoltatorul falit/sponsor si a devenit proprietar pe niste imobile de care nu avea nevoie dar in care isi poate caza ceva protejati
-colateral, pt. ca apt. din schema de mai sus a fost tranzactionat la 50-60mii/2 camere, se vor umfla imediat "analistii imobiliari" care vor umple media de ideea - vedeti piata isi revine la "normal" - garsoniera 50 mii, 2 cam. 60mii, 3 cam. 100 mii, 4cam.200mii ...
Totusi, marea necunoscuta in ecuatia asta sunt BANCILE.
Mi-e greu (imposibil) sa cred nu ca s-a gasit cineva prin ARB (asociatia rom. a bancilor) care sa nu sesizeze kakateria. De fapt s-a gasit - chiar presedintele ARB - un olandez/danez.. vorbea mai deunazi ca pt. ele conteaza daca aplicantul (pauper) la credit are venituri sa plateasca ratele. E importanta si garantia dar nu chiar asa de mult.
In al doilea rand, avansul e mult prea mic - 5%
In al treilea rand banca iti da tie un credit de 50 mii pe 25 ani pt. ca dupa 25 de ani, tragand linie si adunand ratele platite integral, incaseaza de la tine 180 mii. Cand guvernul plateste garantia la care s-a angajat, ce suma plateste bancii ? - 50 mii sau 180 mii. Daca nu-i da bancii ceva consistent peste 50 mii s-ar putea ca banca sa mai subtire cu interesul pt. afaceri de astea bulgaresti
bai tovarasi, degeaba gasiti voi ratiuni cum ca nu poate functiona prima casa; discursul lu' pogea si boc e clar: vom face orice ca sa vindem blocurile lu' "negoita" la ce pret vrem noi ... si dupa noi - POTOPUL ! ... asta cu potopul vine chiar din definitia democratiei
Iar peste toate cele de mai sus se asterne tristetea iremediabila ale targurilor/muzee imo unde singurul lucru ce prezinta interes sunt hostesele si fustele lor micronice.
Completare tehnica:
- statul cand plateste bancii ce n-a platit aplicantul, devine proprietar si isi inscrie in contabilitate un imobil la valoarea de 50-60mii euro. Si nu il poate vinde sub valoarea asta decat peste 200 300 de ani cand s-a amortizat "investitia" prin chiria incasata pe el. Ca daca il vinde imediat la nepotii lui dl. Popescu cu 15000 euro/buc. vin talibanii aia de la Curtea de conturi cu labele pline de cartonase rosii. Si mai sare si UE ca nu-i convin ajutoarele de stat acordate mascat unor mortaciuni imo
Asa ca rabdare. Trece si asta si cat de curand ne vom intoarce putin prin anii 2000 - 2002
Ne vom intoarce "putin"?
Sau poate mai mult? :)
Constat in mainstream media mioritica tendinta de a folosi, in dulshele grai al lui Ion Creanga, termenii restructurare portofoliu credite (ipotecare) pentru foreclosure si neperformante pentru subprime.
Weird that..
io ma gandesc la o varianta extrema : ce-ar fi ca guvernul sa le dea tzeapa la banci, asa cum fac si ele repatriand milioane de iuroi, desi s-au jurat pe rosu ca nu ? o fi imposibil ? adica banca sa marcheze banu la diviloper, da' cand sa recupereze garantia de la stat, statu sa zica "n-am" :D. care sunteti specialisti pe aici, ia ziceti ce-ar presupune asta dpdv legal ?
Kanadiene, bancile nu sunt proaste. Dupa ce unele banci s-au fript prin clauze prea laxe la clientii persoane fizice si juridice sunt convins ca o sa gaseasca o modalitatea juridica acoperitoare pentru stat pentru ca in acest moment ele sufla si in iaurt.
Marona, statul daca ar da contracte pentru infrastructura si ar conditiona termenele de livrare pe segmente cu plata la timp si nu ar mai cere comisioane babane la acordarea contractelor publice ar scoate economia din amortire. In acelasi timp s-ar rezolva bonitatea clientilor pers fizice dar trebuie sa manance si gura lor de un porsche sa schimbe beizadelele masinile ca de, s-au invechit! Dupa cum vezi sunt multi de si si si... asa cum ne-am obisnuit, nu se va intampla nimic si o sa cadem cat se poate de mult, scapa cine poate, nu se stie cine inchide lumina!
Apropos Kanadiene, daca tot ti-ai facut un alt cont nou, puteai sa pastrezi ceva din specificul moldovean. O varianta interesanta ar fi fost 'viitorul suna ghine ' :))
un articol interesant:
Până unde mai coboară preţurile în imobiliare. Milionarii de top Gică Popescu, Ioan Zapodeanu şi Ionuţ Negoiţă răspundintram in faza de "Capitulation" sau suntem inca in "Fear"?
Statul nu poate da ţeapă băncilor întrucât acestea din urmă sunt motivul pentru care statul n-a intrat încă în faliment. Nu degeaba statul s-a imprumutat de la bănci cu circa 8 miliarde EURO de la inceputul anului 2009 şi până în prezent. Altfel pula bani de pensii, salarii, sporuri şi chiolhanuri pe bani aşa zis publici.
mobutu, tine cont ca BNR tipareste RON sau ii scote din mouse si ii transfera la banci in conturi prin metode specific bancare (lombard etc). Bancile apoi imprumuta clientii cu bonitatatea ce mai mare si riscul cel mai mic care cere bani cu imprumut , ghici cine poate sa fie, nimeni altul decat STATUL e campion atat la bonitate cat si la risc depasind clar pe dorel sau pe gogu.srl. De exemplu in SUA FED-ul a ajuns sa cumpere direct Bondurile de trezorerie prin care se imprumuta statul, bancile find scoase din circuit ca oricum si ele tot de stat si FED sunt tinute sau au fost tinute in viata. Dar bancile romane care nu mai imprumuta pers fizice si juridice trebuie si ele sa manance gura lor ceva ca sa isi plateasca angajatii, nu? Si uite asa isi da BNR si Min Fin cu stangul in dreptul pentru ca nu stie stanga ce face dreapta sau nu colaboreaza eficient, sau daca colaboreaza isi fura caciula unu altuia.
Si ca sa raspundem si la intrebarea gazdei noastre:
Piata imobiliara se va debloca NUMAI prin scaderea masiva a preturilor.
Garsoniere - aprox. 15000 E
2 cam - aprox. 25000 E
3 - 32000 E
4 - 40000 E
Pana la momentul ala totul nu e decat un joc psihologic al rabdarii. Vanzatorii strang tare din buci si din dinti, injura, fumeaza la greu, au insomnii, comunica unii cu altii pt. a se intelege ca nu cumva vreunul dintre ei sa cedeze si sa scada masiv pretul, se automobilizeaza sa aiba rabdare ca dupa o perioada in care vor tine preturile sus si nu vor vinde, fraierii de cumparatori vor ceda in sfarsit si vor intelege ca de-acum inainte asta e pretul minim.
Iar cumparatorii rabdatori scriu pe bloguri imobiliare si viziteaza targurile imo pt. a nu rata fetele alea cu cracii misto platite de vanzatori.
Viitorulsunabine:
http://www.calculatedriskblog.com/2009/05/house-price-round-trip.html
adica 6 ani de catzarare si trei ani pe derdelus = ca si cum nu s-a intimplat nimic, dar ........ what a ride!!!! :lol:
Plafonul de 60.000 de euro pentru un credit ipotecar prin programul „Prima Casă” al Ministerului de Finanţe ar putea fi majorat, „dacă viaţa ne va demonstra că va trebui să gândim o altă formulă”, a declarat luni premierul Emil Boc. „Începem cu 60.000 de euro (...) Nu avem rigiditate absolută”, a spus premierul.
http://www.gandul.info/economia/boc-putem-lua-in-calcul-un-plafon-de-peste-60-000-de-euro-la-prima-casa.html?3936;4450205
"Corelarea pretului apartamentelor cu fundamente" - daca am citat bine. Ce intelegi prin fundamente? Salariul mediu al romanului sau pretul otelului, al emergiei, al cimentului pe piata mondiala (nu bag si peretul terenului pentru ca intradevar este umflat)?. De ce nu incerci tu sa faci un plan de afaceri si sa construiesti (macar pe hartie) 100 de apartamente plecand de la un pret al terenului = 0 (sa zicem ca l-ai primit mostenire si vrei sa faci o fapta buna). Crezi ca pretul final pe care il obtii are vro legatura cu salariul mediu?
@cumparator: deja sunt garsoniere cu 15000, chiar si in Bucuresti. Dar nu or sa fie niciodata garsoniere in Bucuresti, in care ai vrea sa locuiesti si tu, la 15000.
garanţia statului este suverană, iar statul e al lor. Îi doare-n galoşi de efecte.
@tania
Calculele alea dacă nu se leagă de venitul mediu din "patria" în care "vrei" să construieşti, împătureşti "ciorna" şi exersezi "aruncarea la başchet".
@tania
mey... pretul unui bun nu depinde de costul producerii lui, ci de pretul pe care un cumparator e dispus sa il plateasca pe el (economics 1x01).
deci, per total, DA, pretul final depinde de venitul mediu, si nu conteaza daca vorbim de case, chiloti sau vaci cu lapte.
Draga tania, implinesc curand 6 ani de cand studiez "fenomenul" imobiliar din Bucuresti. Cam acum 4 ani am renuntat sa ma mai iau dupa ce spune Radu Zilisteanu, statistica, Gica Hagi, Negoita ...
Am luat la lins facturile de materiale ale unor constructori, le-am verificat statele de plata pt. muncitori, am verificat acte facute de notari, am stat de vorba cu evaluatori imobiliari judiciari ...etc. Iti pot spune in cunostinta de cauza ca o cladire noua este construita de "developer" cu 350 - 380 Euro /mp util finisaje medii (fara gresie spaniola si robinete de aur). Daca vinde mp cu 400 euro este deja in castig. Deci: 1 buc. garsoniera 30mp x 400 E = 12000 Euro. 15000 ca doar trebuie sa manance si el o paine mai alba.
Daca insa "developerul" ia credite cu dobanzi aiuritoare ca sa construiasca, daca umbla in Lamborghini Galardo, si mai ia cate un Lambo si nevestei, copiilor, amantei, daca sta mai mult la Monte Carlo si nu pe santier,daca da bani la partide, daca ........, atunci mp din garsoniera lui va costa de la 1000 Euro in sus fara limita.
Doar sa gaseasca gusterii care sa puna botu'. Unii dintre noi vor sa sponsorizeze nivelul de trai al developerului, altii nu.
EUROMETROPOLA ESTATE nu plateste drepturile salariale fostilor angajatiAstea-s poveşti... agenţiile imobiliare sunt cele mai de treabă, iar dacă n-ai încredere în nişte şnapani, atunci în cine să ai încredere?
Dragă Tania, dacă eu vreau să produc ceva şi în urma studierii condiţiilor de piaţă ajung la concluzia că, din păcate, produsul meu nu va putea ieşi pe piaţă la un preţ care să poată fi acceptat de publicul ţintă indiferent ce reduceri de costuri aş face, atunci, pur şi simplu, renunţ la idee. Nu e nimic ruşinos în asta. N-are sens să investesc într-un produs care n-are şanse să se vândă. Decât dacă sunt Prost cu "P". Îţi aduci aminte de spaniolii ăia care anunţaseră în 2007 că vor face nu ştiu câte mii de locuinţe şi apoi au dat bir cu fugiţii după ce cheltuiseră deja 500.000 de euro? Sau de Contempo, îţi aminteşti de Contempo?
Dacă dezvoltatorii noştri au fost aşa de bătuţi în cap încât să cumpere materiale (scumpe) de pe o piaţă globală ca să construiască locuinţe scumpe pentru cei mai săraci locuitori ai Europei (care întâmplător au şi fost împroprietăriţi în masă de Iliescu, deci nu duc lipsă de case), păi atunci asta e problema dezvoltatorilor, nu a oamenilor. Înţelegi?
Octombrie 2008De ce nu se vor ieftini locuintele,
Reactia mea,
Anca Ciornei | 21/10/2008 10:28:36
In sfirsit! Incepusem sa cred ca nu am nici o sansa sa vad un jurnalist capabil sa inteleaga ce se intimpla pe piata imobiliara din Romania. Ma si mir ca nu au sarit in sus toti "Manolii" si "Aristotelcostelii" care fac spume la gura explicind cui vor sa-i asculte ce mai "bubble" imobiliar avem noi aici...Marketing Analyst la Century 21.
Tufa asta emana din toţi porii... prostie pură. Nu numai că nega "bubble-ul", ci APRECIA din plin inepţiile Lenuţei Cristian, şi... vorbesc de un "MARKETING ANALYST" la o ajenţie imobiliară.
Revin cu o intrebare:se construieste undeva in Romania cu prefabricate? ma refer la structura de beton ce se inchide cu pereti prefabricati cu tencuiala, izolatie etc.
Din ce am vazut eu toti fac umplutura de caramida/BCA pe care o izoleaza ulterior ceea ce imi pare costisitor si ca bani si ca perioada de executie. Sau poate Dorel e foarte ieftin?
@ Aristotel
Marketing analyst la o agentie imobiliara e o fatuca eventual promovata de la receptionista si care da comezi pe la tipografii de materiale promotionale, mai baga un ochi pe site-urile firmei si ale concurentilor, mai da doua telefoane pe la agentiile de publicitate cu care lucreaza, eventual mai rasfoieste "din avion" vreun ziar de business si isi calca un costum pentru tirgul de case...dupa care isi da cu parerea. De ce ai tu pretentii unde nu trebuie?
Pina la urma tot piata va regla si preturile, degeaba isi dau coate Pogea cu Boc. Nita a scos-o de la naftalina pe-aia cu "o sa construim". Traiesc eu in alta tara si nu-mi dau seama?
tania, esti olandeza ? :)
@B
nu mi-am facut bre cont nou, n-auzi ca din motive obiective ori blogspot, ori wordpress, ori openid, ori ghiavolu nu mai vrea sa-mi afiseze numele ?
O rectificare la ce am scris mai sus: "spaniolii" erau de fapt americani, Polimeni International. Vroiau să investească 300 de milioane de euro, şi nu oriunde, ci în fenomenal-ebluissantele metropole Satu-Mare şi Galaţi. Spre norocul lor (până şi) băncile le-au refuzat finanţarea, aşa că au pierdut o sumă relativ mică, 500.000 de euro, comparativ cu pierderile pe care le vor raporta peste 1-2 ani nătărăii care au fost mai puţin norocoşi.
Ce vreau sa va intreb:
ati vazut cumva vreun articol unde opozitia (politica) combateau programul ,,Prima casa, ultima teapa?"
poate nu am cautat eu bine, am fost cam ocupat...
Il salut pe CUMPARATORUL, un tip evident destept (vorba lui don' Mitica de la liga, si el dezvoltator)(fara gluma) si informat.
Preturile propuse de el ptr. normalitate sunt chiar mai mici decat cele imaginate de mine...
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=529848&st=0&p=6281230&#entry6281230
Piata imobiliara va fi deblocata de executorii bancari.
Am avut o discutie in contradictoriu pe tema asta cu Manole inca de la inceputul blogului.
Povestea asta cu "proma casa" se va concretiza in mentinerea domnului GHetea la conducerea CEC, si la "iesirea" clienti politici.
Deocamdata bancile vor relaxarea regulilor de prudentialitate, adica cresterea gradului de indatorare, pntru ca "programul" asta sa gaseasca si niscai clienti "eligibili".
Cu dobanda nu e nici o afacere, mai mult de 1, 1.5%nu poate sa scada, dar vor fi si alte comisioana.
Numai ca nu poti sa schimbi regulamentul de prudentialitate doar pentru bancile 'selectate" de "selectioerul" Pogea(asta se crede un fel de sef al bancilor), trebuie schimbat regulamentul pentru intregul sistem bancar.
Staff-ul BNR va avea noptile astea vise erotice presupun.
@Manole
Asta e inexact cu "Iliescu i-a impropietarit"! Nimic mai fals.
Au avut dreptul sa isi cumpere locuintele, construite tot de ei (intreaba-i pe cei de la Electromagnetica, ce erau luati de la munca sa ridice blocurile in care stau acum) si la pretul de atunci.
Cam 200.000 de lei vechi la un curs de 1 dolar = 9 lei pentru un apartament cu 3 camere.
O masura populista, falsa care i-a facut pe romani sa cotizeze la greu pentru bugetul de stat de atunci.
Le-au vandut din nevoie de bani dar spre deosebire de astia de acum, aia au stiut sa dea o aura pozitiva electoral pentru ei, intregii afaceri.
Nu uita ca FSN spunea atunci unei intregi tari ca vin mosierii si va lasa fara...
Ai dreptate cand spui ca suntem saraci, am fost mereu. Ma repet, bogat pe credit de consum cam greu. Trebuie sa fii un geniu al finantelor pentru a evita scadenta.
Oricum a discuta de credit in fata unui popor care si-a redus cel putin cu jumatate veniturile este inutil. Cel putin la preturile astea.
Tin sa-i reamintesc domnului Boc ca prim ministrul sud-corean a fost judecat dupa 20 de ani pentru coruptie. Sa se gandeasca la asta inainte de a-si ajuta "oamenii de afaceri" cu case de vanzare.
tania
"Corelarea pretului apartamentelor cu fundamente" - daca am citat bine. Ce intelegi prin fundamente? Salariul mediu al romanului sau pretul otelului, al emergiei, al cimentului pe piata mondiala (nu bag si peretul terenului pentru ca intradevar este umflat)?. De ce nu incerci tu sa faci un plan de afaceri si sa construiesti (macar pe hartie) 100 de apartamente plecand de la un pret al terenului = 0 (sa zicem ca l-ai primit mostenire si vrei sa faci o fapta buna). Crezi ca pretul final pe care il obtii are vro legatura cu salariul mediu?"
Da, are o mare legatura, urmatoarea: pretul/mp. = 1 salariu mediu/zona respectva.
Repet pentru a mia oara: ia du-te tu in somalia, fa case cu 1000/mp., si explica-le alora ca mai jos nu poti sa lasi pretul de vanzare, ca e scump otelul si cimentul si petrolul si energia si...la nivel mondial.
Oricat te-au aburit "bisnitmenii" autohtoni, preturile (de vanzare) determina costurile si nu invers!
Executarile silite vor face "preturile" pe termen scurt si mediu in romania (e ceea ce nu vrea, nu ca nu poate, cezar sa conceapa cu nici un chip).
ionut,te asigur ca si pretul otelului, cimentului, caramizilor, etc se modifica daca e cazul.
cat despre energie, suntem furati pe fata, platind si energia termo cand ne-am putea descurca cu hidro si nucleara...
ideea e ca suntem un neam care se imparte intre smecheri si fraieri.
ceea ce nu stiu majoritatea smecherilor este ca de fapt inclusiv ei sunt de fapt fraieri.
radumiki
"Ce vreau sa va intreb:
ati vazut cumva vreun articol unde opozitia (politica) combateau programul ,,Prima casa, ultima teapa?"
Exista opozitie politica in romania? Cu mici exceptii, si alea personale nu la nivel de partid (gen corneliu coposu), in 20 de ani eu n-am vazut opozitie reala in romania.
Exemplu cel mai la indemana: ai auzit tu de vreo motiune, fie ea si "simpla", sa treaca in parlament?
Ne facem iluzii...
radumiki
"ionut,te asigur ca si pretul otelului, cimentului, caramizilor, etc se modifica daca e cazul."
Pai asta ziceam si eu, chiar daca nu explicit!:) Mai citeste-mi odata postul...
am inteles.toata lumea e excitata cand lafarge, microsoft, unilever, coca-cola, etc reporteaza profituri record.
cand se aude un ,,zvon" ca GM, Volvo or all major (alege un brand) intra in colaps, lumea intra in panica, fara sa sa-si puna intrebarile elementare:
cum au reusit sa faca asa profituri atunci, de ce acum se prabusesc, cu ce ma afecteaza pe mine cand zeci de concurenti pandesc sa le ia locul?
va intrerup putin cu linkul asta, cel putin canadianul o sa savureze materialul :)
http://forum.computergames.ro/170-imobiliare/480986-garsoniera-comfort-4-zona-bd-ul-1-dec-pe-langa-auchan.html
va rog sa ma corectati daca nu mai stiu matematica, da' 16 mp inseamna 4 pe 4, nu-i asa ?
si faza cu usa metalica e mortala :))))
iar unii si-au mai facut si veceu si bucatarie si au si compartimentat-o ... sunt curios daca pe orizontala sau pe verticala :)))))
asta da ingeniozitate
Tine cont si de faptul ca locatia e un fel de periferie industiala si ai imaginea completa a cochetului spatiu locativ ;-)
vanghelizarea romaniei:
http://www.adevarul.ro/articole/marea-epurare.html
vanghelizarea romaniei:
http://www.adevarul.ro/articole/marea-epurare.html
Nu radeti ca am cunoscut un individ intitulat manelist care se lauda ca a cumparat doua camere de nefamilisti cu 8000 de la intreprindere (nu in Bucale). Fiind la ultimul etaj (4), le-a tras mansarda unde a facut bucataria si buda. Accesul e pe scara comuna a cladirii, deci nu direct din casa. Zicea acum 6 luni ca si-a asigurat viitorul ca o sa le vanda cu 30000 bucata, ca lumea tine la pret. Dat fiind ca cei 8000 x 2 plus 10000 cat a bagat in mansardare si finisare sunt pe credit sunt sigur ca are viitorul asigurat. Travelul la banca va fi o preocupare inaltatoare. Si ca sa fie treaba klumea a prostit-o si pe sor-sa sa ia doua terenuri cu credit. Arbeit Macht Frei ! Culmea e ca sunt oameni cu facultate, ma rog, care au trecut prin facultate.
M-ai pacalit manole cu titlul asta, am crezut ca cineva anume (guvern, Mircea Geoana etc) poate face ceva anume sa deblocheze frate piata asta odata. Cand colo, cica sa 'se' scada preturile. Las'ca vb eu cu niste vanzatori de la mica publicitate, poate-i conving cu binisoru sa-si coboare pretentiile de 3 ori pina in august... am sa le explic cu rabdare ca sunt niste speculanti ordinari, iar poporul ii cam uraste. In plus, userul m.pufos ii trimite la consiliere psihologica pt. denial.
Dar nu pot garanta ca le vor urma toti exemplul, nu ?
Hai ca m-am distrat pe ziua de azi cu planul de afaceri marca Cumparator. Domnia sa a lins facturile, stie costurile asa, in general,...iar la sfarsit fornaie intelept: le ajunge la aia constructorii profit de 10 la suta la un proiect pe 2,3 ani. 3-5 la suta pe an...hmm, stai putin sa ma gandesc...mi s-a blocat ceva pe traseu. Gata, am renuntat.
Apropo, manole, esti om mare, cu relatii, poate-i iei un interviu rekinului Negoita. Uite, intreaba-l asa, domnu negoita, e adevarat ca la profituri nete anuale mai mici de 12-15 la suta mai bine stati acasa pe net toata ziua, deoarece, intrucat si din cauza ca mai bine ii bagati in chestii monetare cu risc zero, decat sa va implicati cu placere in jungla afacerilor romanesti ? Si vezi poate-l bagi sa-si faca blog si sa ne amuzam cu el pe aici.
Acuma, sincer, ca sa depasim universul paralel al dlui Cumparator, uite, eu mi-am facut casa pe pamant (deci nu bloc) in semi regie proprie, si am lins oarecum facturile. Acum 2 ani jumate m-a costat 350-400 E/mp,la cheie, am prins oarecum perioada dinainte de marile scumpiri. Fara teren, dar cu costul actelor. Acum, pe softpedia, sunt oameni care-si fac si aia casa lor, cam in aceleasi conditii de finisaje, si la cheie n-o scot mai jos de 500. Unii baga si transformator,ca electrica e o curva, si ala e scump.La bloc, evident treaba sta mai scump (structura rezistenta, pret teren, cost autorizatii etc).
Uite (alt)hint pt. aducerea la realitate a dlui Cumparator. Unde am eu gars. nici acum n-avem curent individual, ci pe org. de santier. Am fost la audiente, tot tacamul, si aia ne cer 130 mii E pentru 35 ap.,adica 10 la suta din costul blocului. Nu e de gluma, si cu siguranta nu e din SFul uzual de pe aici.
Intrebarea mea este : a auzit dl Cumparator de acest gen de costuri ? Daca da, le-a introdus deja in aia "350-380" ? Daca nu, de ce nu incearca.
@cezar
...poate-i conving cu binisoru sa-si coboare pretentiile de 3 ori pina in august...,
Poate se conving singuri că pierd ultimul tren... în favoarea "dezvoltatorilor".
Ofertă:
1. Suburbie vs. centru;
2. Nou vs. vechi;
3. 4 camere vs. garsoniere.
4. Executări sil(u)ite.
Nici eu nu văd cum ar putea să mai scadă preţurile.
SF-ul uzual de pe aici s-a contrapus "logicii" dumneavoastră pe bază de "extract de fag (arbore cu scoarţă netedă)".
Adrian Panaite, Curierul National
"Prima casă", ultimii bani
Da Cezar, aşa e, preţul realist de vânzare pentru nişte blocuri noi nu are cum să fie sub 7-800 de euro / mp, chiar şi 900-1000, pentru că nu intră doar materialele aici ci şi terenul şi vânzarea propriu-zisă (vânzarea însăşi e un cost) şi un profit decent de 20-25% (cu 10-12% abia treci de inflaţie, deci mai bine ţii banii la bancă, fără riscuri). Dar poate ne explici ce anume costă aşa de mult la locuinţele vechi de ar trebui să se vândă la acelaşi preţ cu astea noi. Aici e problema. Câtă vreme first time buyerul nu va putea accesa locuinţele "populare" la un preţ corelat cu veniturile sale, nu se va debloca nicio piaţă imobiliară.
Cezar:
in calculele de mai sus am introdus racordarea imobilului la canalizarea orasului si instalarea curentului electric.
Nu am introdus racordarea la gaze (conducta e adusa la scara) precum si costurile actelor si impozitelor, onorariile, comisioanele, avocatilor, notarilor, agentiilor care intermediaza actele. Niciun pret / mp la oferta nu poate include preturile actelor.
Cand iti faci casa in "semiregie proprie" si cumperi ciment cu saculetul si caramida cu paletul de la Bricostore platesti un nivel de pret. Daca esti "developer" si contractezi 10000 tone ciment si cateva meleoane de caramizi obtii un cu totul alt pret.Pe mp.
Pentru teren, in majoritatea situatiilor verificate de mine, developerul i-a oferit proprietarului terenului, la schimb, un intreg etaj din unul din blocuri sau cateva apartamente.
Preturile pe care le spui tu sunt cam cele pe care le-am calculat si eu. Ar fi super sa fie cat mai multi ca tine si ca mine pe aici. Nu vreau sa ma cert cu nimeni dar vreau tare de tot sa schimbam si sa ne impartasim niste cunostinte dobandite.
Executari silite:
-cativa colegi au adus in discutii executarile silite
TOTAL BLOCATE. Adica ca sa fiu mai clar nu se vide nimic la licitatii. Nici macar nu se inscriu participanti. De ceeee ?
Pentru ca banca / creditorul a evaluat garsoniera (de ex.) atunci cand a acordat creditul la suma de 60000 EURO.
Acum se scoate la vanzare la licitatie pt. suma asta - 60000 euro. Iar Codul de procedura civila in baza caruia actioneaza executorii, nu permite vanzarea la mai putin de 75% din evaluare. Adica - 45000 euro.
Postati va rog cei care doriti sa cumparati garsoniere la 45000 euro.
Sursa: executori bancari / birouri de executori judecatoresti
Incep sa am convingerea ca pe piata imo disperarea e mult mai mare decat lasa sa se vada si developerii si vanzatorii si contructorii.
Lipsa de cash e cronica, incomingurile ar trebui sa vina de la cei care (nu) cumpara apartamentele iar in timpul asta facturile tot vin, lefurile trebuie platite, ratele de credit la banca la fel, impozitele, vin si reviziile la Lamborghini, concediul de vara, .....
Manole, discutia asta chestii vechi/chestii noi e veche de cand lumea. E clar ca ap. vechi nu se vind la o valoare de constructie/cumparare, multe fiind luate gratis/f.ieftin, ci doar in temeiul cererii si ofertei.Tot poporul contribuabil a platit pt. cartierele dormitor unde azi unii cer 1000-1400 E/mp, o fi injust, da' asta e viata. Adica, eu iti cer un pret, mi-l dai daca ai, daca nu - se scade pretul, nu e nimic moral/imoral in asta. Daca vrei, e genul de bisnita legala :))
Sa-ti mai spun ca majoritatea marilor averi din lumea asta se mostenesc...
In privinta mentionarii executarii silite, e o mica dilema juridica cu cei 75 la suta din pretul de evaluare. In practica evaluarea pretului se face nu numai dupa cotatia pietei, ci si dupa elemente tehnice ingineresti, ceea ce face sa iasa valori mici. Ca de, chiar sunt cloace uneori.
La ce am cumparat eu am observat o reducere cam de 10-15 la suta fata de pretul pietei. La astia se mai adauga reducerea de 25 la suta, pt. ca la prima licitatie nu vine nimeni oricum. Problema e ca n Codul de proc. civila, art.509 e f. ambiguu in privinta posibilitatii adjudecarii obiectului licitat la un pret sub aia 75 la suta.
"În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen, de cel mult 60 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie în condiţiile art. 504 alin. 3. La acest termen licitaţia va începe de la preţul de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia." A se observa ca prevederea "cel mai mare pret oferit" se aplica atunci cand pretul de pornire (adica cel deja redus la 75 la suta) NU este oferit. Dupa care vine precizarea tembela "Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia", asta dupa ce se cazuse de acord ca NU s-a oferit pretul de incepere.
Executorii nostri oricum se orienteaza dupa practica, nu dupa lege,asa ca, intrucat in practica eu,c el putin, nu am intalnit situatii in care la al doilea termen al licitatiei sa nu vina nimeni decis sa castige (ma refer la bunuri valoroase, care sa merite), nu pot spune daca cutare 'cloaca/pestera' a fost adjudecata pe un leu. Se practica si cedarea licitatiilor, dar nu cand sunt 6,7 licitatori.
Cat despre garsoniera aia de 45 mii E, vreau sa spun ca asta e pretul de piata al uneia vechi de peste 30 mp utili din Dr. Taberei(let alone zonele mai bune). Una noua sare de 60 mii, iar cu loc parcare inclus ajungem la alte cifre. Problema e ca executarea silita nu are sens decat daca pretul adjudecarii e sensibil mai mic.
In plus, la noi se ajunge greu si rar la publicatii de vanzare, lucrurile se aranjeaza pe parcurs.
Mai Cezar, eu citesc prevedrea din Cod si mi se pare foare clara:
1. Prima licitatie: se propune vanzarea la pretul de evaluare. Daca vrea cineva sa cumpere la pretul ala, se vinde, daca nu se da un nou termen si se organizaeaz o noua licitatie.
2. A doua licitatie: se incepe licitatia de la 75% din pretul de vanzare.
Daca e o singura oferta si aia este oferta pentru pretul propus (75% din pretul de evaluare), se accepta.
Daca sunt mai multi ofertanti (cel putin 2), atunci bunul se vinde la cel mai mare pret oferit (indiferent cat e pretul oferit in raport cu cel de incepere al licitatie, adica 75% din pretul de evaluare).
Evident, daca licitatia esueaza, adica nu vine nimeni cu oferta sau vine doar unul si el ofera sub 75% din pretul de evaluare, se va organiza o noua licitatie (dupa o noua evaluare, zic eu a bunului).
Erata: a se citi peste tot "75% din valoarea evaluata".
Afacerile imobiliare la romani:
Apasã aici
Si inca una si ma potolesc: cum poate fi inselat un "bizon" de catre dezvoltator si notar si poate chiar si banca:
Apasã aici
ooops, zvonistica zice aşa:
cică mult zvonita aia garanţie a statului pentru creditele ipotecare în cadrul programului "prima casă" se întinde doar pe primii 5 ani şi dup'aia mumu! Deci garanţie limitată!
Au zis mai 'nainte pe tmctv.
In drept se practica interpretarea sistemica, nu doar cea logica, cu alte cuvinte nu este suficient ca un alineat sa aiba logica in sine, ci trebuie corelat cu celelalte (din cadrul articolului, si nu numai). Dealtfel,in cadrul studiului dreptului interpretarea normelor juridice este un capitol atat de controversat, incat uneori acelasi complet da sentinte diferite in cazuri identice. Presa e sugestiva in acest sens.
In cazul de fata pur si simplu legiuitorul incepe cu situatia ideala (se ofera pretul de incepere), trece la cea in care nu se ofera pretul, si apoi, in acelasi alineat, se intoarce la prima, cand introduce criteriul numarului de licitatori : "Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia".
Bun, si atunci cand se prezinta 1 singura persoana, care ofera SUB pretul de pornire ? Cf. "dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit", ar trebui adjudecat fara probleme, legea admitand deja posibilitatea obtinerii unui pret inferior celui de plecare.
Cu alte cuvinte, situatia in care o singura persoana nu poate adjudeca cand ofera un pret inferior reprezinta EXCEPTIE si trebuia mentionata expres, fiind de stricta interpretare.
Altfel, ca in atatea cazuri, judecatorul judeca... el.
Cezar, pai pe mine nu ma intereseaza cazul unicului licitator, cel caruia nu i se adjudeca bunul decat daca ofera un pret egal sau peste cel de plecare, i.e. 75% din valoarea de evaluare. Ala n-are decat sa se bata prin instante cu argumente de genul "exceptiile sunt de stricta interpretare" bla bla...ca sa-si traga casa. :)
Eu am avut o singura observatie, anume ca din Cod rezulta clar ca un bun executat poate fi adjudecat la a doua licitatie cu o oferta de pret sub 75% din valoarea de evaluare.
Conditia e una singura pentru adjudecare, anume ca pretul oferit de el sa fie mai mare decat ala oferit de un alt participant la licitatie: "Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit".
"Vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, spune ca industria auto are nevoie de 4 masuri urgente anticriza: extinderea programului Rabla, adoptarea cat mai repede posibil a noii legi a taxarii, relaxarea creditarii si crearea unui fond special pentru industria de componente auto. In replica la aceasta propunere, premierul Emil Boc sustine ca, pentru a lua aceste masuri, este nevoie de o fundamentare economica."
pai daca tot dam cași la pulime, merge sa se dea si un logan, cadou de nunta tinerilor casatoriti.... da-o`n cacat de funamentare economica.
Ei, asta e indiscutabil.
Cezar, ma bucur ca suntem in sfarsit de acord pe-o tema imobiliara. Si cand te gandesti ca-mi pierdusem orice speranta. :)
Cumparator, spune-le colegilor sa nu mai creada tot ce-aud, sa citeasca cu ochii lor si sa judece cu mintea proprie, ca de-aia au invatat carte si de-aia i-a dotat mama natura cu instrumentul specializat.
Cativa colegi afirmau ca nu-i convine dezvoltatorului sa vanda cu o marja de profit sub 25% (dobanda bancara actuala) pt. ca mai bine isi tine banii la banca si castiga la fel. DA, dar asta e valabil pt. dezvoltatorul care ar vrea sa inceapa acum in 2009.
In realitate ruinele pe care le vedem noi acum ca sunt gata au fost incepute prin 2006. Si filozofia afcerii in 2006 a fost cu totul alta. Adica care ?
Pai eu, constructor vechi si celebru si om de afaceri de succes (miticaliga, fotbalisti, parlamentari, manelisti, cantareti, creatori de moda, comercianti de mezeluri...numai oameni dedicati pietei imo) am vreo 3 milioane euro la ciorap si chef sa trag un tun. Mai iau credit in 2006 inca 3 milioane, ma apuc sa construiesc repede pentru ca am mirosit "boomul" imobiliar. Preturile cresc continuu (bancile in 2007 pur si simplu incepusera sa arunce cu bani in caini) eu incep condominiumurile, preturile tot cresc, eu continui sa construiesc, preturile iar cresc, eu mai am de construit, mp ajunge la minim 1500 euro, eu n-am terminat de construit insa apas pe acceleratie, angajez oameni, dublez salarii, nu are importanta cat cheltuiesc pe mp (350 euro sau 600 euro), mp a ajuns min. 1800 euro, ma lasa nervii, incep sa vand din "faza de proiect", incasez avansuri, leg iobagii de glie, incep sa termin, finalizez la rosu, pt. 40 % din apt. am avnsuri incasate, vine toamna 2008, pretul / mp e 2000 euro, dar ceva se intampla, nu mai vand nimic, nu mai incasez nimic, se termina 2008, nu am reusit sa termin finisajele, n-am dat nimic in folosinta, aia de au platit avansuri imi cer banii inapoi, banca vrea ratele la timp, 2009, nu mai vand chiar nimic (nu uitati ca am construit cu 180 km / ora si 600 euro / mp), piata a murit ....
Intrebarea mea catre Manole este - de ce trebuie sa accept eu in 2009 strategia asta idioata de afaceri a fotbalistului/developer/artilerist si sa ma sugestionez ca pretul / mp. nou nu poate scadea sub 700 euro ?
Si sa-i mai spun asta si lui Cezar, DAR, bineinteles, fara sa-i explic de ce.
Pai sigur ca da ! Developerul de mai sus, in 2006, mai bine isi tinea banii la banca si era mai bine castigat. Sau se ocupa de megaafacerea lui fotbalistica.
Pentru ca nu poti veni in 2009 si sa le pretinzi lui Cumparatorul, Marona, Manole, Mobutu, Witty etc. sa-ti dea tie MINIM 700 euro / mp. Toti astia de mai sus te vor intreba - da' de ce atata ?
'Neata la toti vecinii!
Am si eu o intrebare pentru cei care locuiesc in bl 6., sc. B: stiti cumva cand va fi pus liftul in functiune?
Multumesc!
Atunci cand va fi constituita asociatia de proprietari... Si tubulatura pentru gunoi si ghenele cam in aceiasi perioada...
imi dati voi sa ma cac din nou pe mine de ras ? :)
ce intelege cretinul ala de la dacia prin "extinderea programului rabla" ? banuiesc ca vrea sa se dea mai multi bani pe cap de vita furajera, ca din cate imi amintesc numai o treime din masini s-au dat pana acu cateva zile
Marona,
nu vreau sa ma cert cu niciunul dintre colegi. Vreau tare de tot sa ne contrazicem unul pe altul CU ARGUMENTE FORTE, inteligente, logice, inspirate din realitate ca sa putem invata unul de la altul. Daca incepe pe aici vreo balacareala generala ma mut urgent pe niste site-uri xxxx.
Insa am putut observa clar un lucru:
sunt cam 2 categorii de analisti imobiliari:
1. cei care au simtit scrasnind praful de santier prin dintii lor, stiu mirosul de conserva de peste in sos tomat si ceapa sparta cu pumnul - miros pe care il au facturile de contabilitate primara dintr-o baraca de santier imo, DAR care totodata stiu sa scrie cu stiloul si se invart natural pe la balurile imobiliare - CATEGORIA DULAI DE STANA
2. analistii imobiliari care fac media aritmetica intre preturile de pe siteurile agentiilor imob, apoi fac o medie ponderata intre media aritmetica de mai si ce a zis miticaliga si becali despre piata imo, baga si un factor de corectie de 1,12 % in fctie de parerea lui domus, ne ajustam putin in functie de parerea impact, luam in consideratiune si indicele BREI si rezulta 1123,25 euro / mp - CATEGORIA PISICUTA CU FIONG sexyobraznica, camasa Bigoti roz si cravata de matase portocalie.
Cumparator,
Nici eu nu-s artagoasa, ca regula generala. Honestly, orice artzag e pentru mine mai degraba un efect secundar absolut inevitabil al dezbaterilor pe teme cu un oarescare grad de complexitate si incarcatura emotionala ( imomania mondiala se incadreaza lejer in aceasta categorie, nu crezi? ). Il indur, fiindca-i inerent, dar nu-l caut cu lumanarea, pt alte placeri/interese particip.
Am facut paranteza asta ca sa stii de ce e cazul sa scazi din pretentiile de genul: "fiti logici, practici si la obiect, ca altfel nu discut cu voi." Unrealistic expectations! Te setezi din prima pentru esec si pierzi, sa stii. Pe scurt, de dragul capsunilor va trebui sa-nghiti si frunzele.
Referitor la cele doua categorii de analisti, aia practicienii (care au cules date empirice, direct de la baraca, si nu dau doi bani pe analizele teoretice, macro si alte alea, ca doar stiu ei cel putin trei contra-exemple din teren) si ailalti, teoreticienii (care urmaresc indici si evolutii macro, aplica factori de discount si alte blestematii, opereaza cu valori medii, care i se par aberante omului de "teren" ) ... drept sa-ti spun, nu-i consider nici pe unii nici pe ceilalti complet aberanti sau autoritati irefutabile.
Ambele detin o bucatica insuficienta de adevar si ambele ar putea avea interese contrare mie. So... De toata lumea ascult, dar din minti incerc sa nu-mi ies.
Apropo, cum ti se pare faptul ca din aberatia numita tulipmania a rezultat o industrie superba si eficienta, cu care se scot olandezii de cateva sute de ani si material si emotional (toti au flori proaspete in casa, zilnic)?
Eu sper sincer ca si imomania romaneasca va avea, pe termen mediu si lung, un efect bun pentru pentru conditiile de locuit din Romania. In urma cu 5 ani aproape nu mai aveam o industrie a constructiilor (erau doar cativa monopolisti pe piata, rezultati din trusturile judetene).
@Cumparator: Sigur ca în anumite circumstanţe excepţionale, gen executări silite sau mai ştiu eu ce, preţul de nou poate scădea şi la 50 de euro / mp dacă e nevoie... Obiectiv vorbind, însă, sub un anumit preţ nu se poate construi pentru că, dacă singurul preţ acceptabil ar fi - să zicem - de 300 de euro / mp trebuie să recunoaştem că [,] constructorii noştri mai bine ar face foamea în Vest decât să construiască pe aici. Dar nu e cazul. De bine de rău suntem membri UE, nimeni nu are interes ca salariul mediu să redevină 100 de euro în ţara românească şi actualul nivel al veniturilor medii - care în Bucureşti se învârte sigur pe la 450-500 de euro - poate susţine nişte preţuri acceptabile, astfel încât o ofertă nouă în zonă similară să mai bage un 30-40% peste preţul de vechi şi să se vândă. Problema e că şi pe vechi, şi pe nou, preţurile încă sunt cu vreo 40-50% mai mari decât nivelul la care ar putea fi accesate de cererea solvabilă. Iată de ce, indiferent ce ar face guvernul, mortul de la groapă nu se mai poate reîntoarce. Dar se poate întârzia înmormântarea. Cu cât guvernul încearcă să se opună tendinţei natural-economice a lucrurilor, cu atât se întârzie "reluarea" pe care şi-o doreşte toată lumea, ceea ce înseamnă că de fapt guvernul acţionează împotriva intereselor economice ale României, prelungind inutil criza.
http://www.cotidianul.ro/
paradox_ipotecar_executarea
_clientilor_bun_platnici-
85990.html
"O clauză din contractele majorităţii băncilor le permite acestora să execute silit chiar şi proprietăţile clienţilor cu rata la zi, dacă valoarea de piaţă a ipotecii scade prea mult.
Contractele Încheiate de bănci cu persoanele fizice care au luat împrumuturi garantate permit instituţiilor de credit să „penalizeze” clienţii, în cazul în care valoarea ipotecii aduse ajunge să valoreze mai puţin decât creditul. Acest lucru se întâmplă prin intermediul unei clauze care defineşte „garanţia neacoperitoare”, clauză care, în final, îl poate lăsa pe creditat chiar fără casa pusă drept ipotecă.
„O astfel de clauză există în aproape toate contractele de credit ipotecar concepute de bănci”, spun reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Instituţia a primit mai multe reclamaţii care invocă principiul „clauzei abuzive” sub această formă. Mai multe bănci din România ne-au confirmat, la rândul lor, faptul că în contractele de credit există o prevedere care reglementează măsurile ce pot fi luate în cazul în care valoarea garanţiei imobiliare aduse ajunge să fie mai mică decât soldul creditului.
„Avem o astfel de prevedere. Este şi normal să fie aşa. Nu a fost activată însă până acum”, spun reprezentanţii Bancpost. Existenţa clauzei ne-au confirmat-o şi Raiffeisen Bank (pentru situaţii „extreme”, după cum a precizat), UniCredit Ţiriac şi Piraeus Bank, reprezentanţii acestor bănci caracterizând-o ca normală sau „de bun-simţ”.
În momentul în care, din cauza căderilor de pe piaţa imobiliară, valoarea ipotecii ajunge să fie mai mică decât datoria clientului către bancă, instituţia de credit este îndreptăţită prin contract să ia măsuri. Într-o primă fază, banca încearcă să rezolve problema pe cale amiabilă, adică prin metode specifice cum ar fi reeşalonarea, rescadenţarea sau refinanţarea creditului. De asemenea, clientului i se oferă posibilitatea de a rambursa anticipat împrumutul fără a plăti comision. Dacă nici una dintre metodele expuse mai sus nu funcţionează, banca poate trece la rezilierea contractului de credit şi, ulterior, la executarea silită a garanţiei. Sunt însă cazuri în care banca ia alte măsuri, cum ar fi majorarea dobânzii.
În această situaţie se află A.S. din Baia Mare, care, în mai 2007, a contractat un credit de nevoi personale cu garanţie imobiliară, în valoare de 77.800 de franci elveţieni (circa 47.000 de euro) pe o perioadă de 30 de ani de la o bancă importantă din România. În acel moment, dobânda percepută de bancă era calculată potrivit formulei LIBOR la trei luni+4%, adică 4 puncte peste dobânda medie la francul elveţian. În aprilie 2009, după ce omul a plătit constant şi fără întârzieri ratele, a fost anunţat de bancă asupra faptului că trebuie să suporte o majorare cu două puncte procentuale a dobânzii.
Motivaţia băncii vizează tocmai scăderea valorii garanţiei sub soldul creditului. Omul a făcut reclamaţie la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor şi încearcă să contacteze şi un avocat pentru a acţiona banca în justiţie. Şansele sale sunt însă reduse în contextul în care, după cum arată şi contractul de credit pe care l-a pus la dispoziţia Cotidianul, s-a angajat în scris să suporte consecinţele unui picaj al pieţei imobiliare. Deşi susţine că s-a opus formei contractuale şi a cerut un alt tip de angajament, A.S. a semnat până la urmă contractul în condiţiile în care i s-a spus că acesta are un format standard.
Banca nu neagă cele întâmplate şi spune că în această situaţie se află mai mulţi clienţi cu credite garantate. „Este vorba despre o clauză din contract care reglementează situaţia de garanţie neacoperitoare. În situaţia de a nu mai putea acoperi prin garanţii creditul se află mai mulţi clienţi, însă nu sunt în număr îngrijorător. Noi le-am propus trei soluţii: să aducă garanţii suplimentare, să ramburseze anticipat creditul sau să accepte o majorare de dobândă”, spun cei de la bancă. În cazul omului nostru, garanţia adusă (o locuinţă cu teren în Baia Mare) a scăzut ca valoare cu 25.000 de euro în ultimii doi ani. În aceste condiţii, banca este îndreptăţită prin contract să ia măsuri.
În situaţia lui A.S. se pot afla însă mii de români. Este vorba despre o bună parte a celor care au contractat credite fără avans în perioada de relaxare a creditării, care a coincis şi cu perioada de boom al preţurilor pentru locuinţe, adică intervalul de un an dintre jumătatea lui 2007 şi jumătatea lui 2008. În acest răstimp, o parte din bănci renunţaseră la avansul minim obligatoriu şi, mai mult, reduseseră gradul de acoperire cu garanţii al creditului sub nivelul de 133% impus anterior de Banca Naţională a României. Mai precis, erau bănci care cereau garanţii cel mult egale cu creditul şi avans zero, mizând, probabil, pe o creştere eternă a preţurilor apartamentelor.
Un calcul aplicat însă chiar şi pe cazul băncilor prudente care impuneau un grad de acoperire cu garanţii de 133% arată că toţi clienţii lor care au luat credite chiar şi cu avans de până la 20% se află astăzi sub efectele „garanţiei neacoperitoare”. De ce? În momentele de vârf ale creditării, o garsonieră în Bucureşti costa, de exemplu, până la 60.000 de euro, iar un apartament cu două camere până la 85.000 de euro. În acest moment, garsoniera nu face mai mult de 35.000 de euro, iar apartamentul se vinde cu 50.000 de euro. Scăderile au fost deci şi de 60%, depăşind impunerile băncii, adică preţul locuinţei să fie cu 33% peste valoarea creditului. Chiar şi adăugând un avans de 15-20%, valoarea garanţiei rămâne mai mică.
CUMPARATOR
"Acum se scoate la vanzare la licitatie pt. suma asta - 60000 euro. Iar Codul de procedura civila in baza caruia actioneaza executorii, nu permite vanzarea la mai putin de 75% din evaluare. Adica - 45000 euro.
Postati va rog cei care doriti sa cumparati garsoniere la 45000 euro."
Esti informat gresit. La a doua licitatie castiga cel care ofera pretul cel mai mare, care pret poate fi oricat intre 1 leu (exagerez desigur) si pretul de la care se incepe licitatia (in cazul de fata, adica a 2-a licitatie, 75% din valoarea evaluata).
Dorin
"http://www.cotidianul.ro/
paradox_ipotecar_executarea
_clientilor_bun_platnici-
85990.html"
Cum o fi sa-ti tai singur craca de sub picioare?
Acu' pe bune, eu sunt chiar curios, ce banca va indrazni sa activeze clauza asta.
Atentie, e vorba de clientii bun-platnici(practic un "rara-avis").
Cu alte cuvinte noi 2 am semnat un contract si tu il respecti la virgula, iar mie mi se nazare intr-o zi ca s-ar putea ca intr-un viitor incert, tu sa devii rau-platnic si iti cer "garantii suplimentare". Pe bune ca in cazul ala sunt un idiot sinistru, un cretin patentat, un dobitoc congenital, etc...si pot s-o tin asa pana maine!
Marona,
nu stiu mai nimic despre lalele si asta este motivul pt. care nici macar nu indraznesc sa-mi dau cu parerea. Daca as fi avut ocazia sa am tangenta cu lalelele fii sigura ca as fi elucubrat cate ceva.
Manole,
veniturile medii in Buc. sunt cam 450 Euro dar cheltuielile minime pt. subzistenta unui adult singur sunt de 200 Euro. Daca mai are si familie ........
Nici eu nu am vorbit deloc, ba chiar am inlaturat cu putere situatiile exceptionale (executarile silite). M-am referit strict la cheltuielile reale de ridicare a constructiei.
Ma intreb daca ar fi cazul sa continuam cu chestii mai "hard" - solutii constructive YTONG, prefabricate, cadre armate monolite, structuri metalice, norme seismice, pereti diafragma, diferenta vitala dintre calitatile marcilor de beton folosite, structura solului pe care se face fundatia si alte chestii de astea care nu cred ca pot interesa pe cineva cata vreme are lavabila banan in tot apartamentul, bucataria unita cu livingul, tavan fals si "spoturi ingropate"
CUMPARATOR
"nu stiu mai nimic despre lalele si asta este motivul pt. care nici macar nu indraznesc sa-mi dau cu parerea. Daca as fi avut ocazia sa am tangenta cu lalelele fii sigura ca as fi elucubrat cate ceva."
Marona vorbeste despre ce s-a intamplat in olanda pe la 1600 si ceva (daca nu ma insel), adica, ca sa-ti faci o idee cat mai clara, fa un stop cadru al intregului fenomen numit generic "balonului imobiliar" si inlocuieste "casa" cu "lalea".
"Atentie, e vorba de clientii bun-platnici(practic un "rara-avis")"
Rara-avis ? Asa o fi, in RO cei care-si platesc darile catre banci reprezinta probabil o minoritate.
Ionut,
am prins ideea cu lalelele. Pe langa tulipmanie exista si un fenomen filatelic foarte greu de ignorat. Ca sa nu mai vorbim de taxidermie si deliciile ei.
Dar nu stiu nimic despre toate astea. Sunt foarte, foarte, obscen de neinstruit.
Nu sunt foarte sigur nici ca pot exista paralelisme si asemanari intre evolutiile fenomenelor astora - tulipmania olandeza si piata imob romaneasca.
Nu pot nega ceva asemanari dar nu sunt deloc "frapante".
cezar
"Rara-avis ? Asa o fi, in RO cei care-si platesc darile catre banci reprezinta probabil o minoritate."
"O clauză din contractele majorităţii băncilor le permite acestora să execute silit chiar şi proprietăţile clienţilor cu rata LA ZI"
"În aprilie 2009, după ce omul a plătit CONSTANT SI FARA INTARZIERI ratele"
N-o lua prin porumb cum ai obiceiul. Ramane cum am stabilit, cei care respecta la virgula contractul cu banca si platesc constant si fara intarzieri ratele, sunt, azi, rara-avis.
Cam de unde stii tu cati clienti isi platesc FARA INTARZIERI rata, si care e metoda de masurare folosita?
P.S. Daca scrie in contract ca tre' sa platesti rata pana pe data de x a lunii, si tu o platesti, fie si numai pe data de x+o(una) zi, nu esti bun-platnic.
Lasa vrajeala!
Tinand cont ca multor creditaci le tremura mana pe pix cand erau la banca in 2006-2008, dornici sa devina cat mai repede "proprietari", nu-i de mirare ca bancile au reusit sa strecoare atat de multe clauze dubioase.
CUMPARATOR
"Nu sunt foarte sigur nici ca pot exista paralelisme si asemanari intre evolutiile fenomenelor astora - tulipmania olandeza si piata imob romaneasca.
Nu pot nega ceva asemanari dar nu sunt deloc "frapante".
Ca sa te contrazic, cu argumente, mi-ar lua prea mult timp.
Hint: re(citeste) tot blogul asta + sectiunea linkuri.
Pasul 2: da un search pe net: criza lalelelor.
Te vei lamuri.
@Nenea Cora, Hubble, Cumparator
Ia mai luati o pauza si recititi blogul!
Similitudini, prea multe, mai ales energia in a posta si tendinta de a discuta in alb si negru.
@Celor mai vechi chiar decat mine pe blog: nu pot sa cred ca va lansati in discutii care s-au mai purtat.
Ii tot dati cu calcule si iar calcule... ofertantul isi face niste calcule, cumparatorul altele si de obicei decizia e luata pe baza emotionala.
Viitorul suna bine pentru cel mai versat cumparator si cel mai versat vanzator. Restul sunt victime.
@cezar
Nu mai speria lumea cu prostii.:)
Normal ca ai dreptate, bancile pot intra in orice casa si masina a fost finantata de ei si se afla in proprietatea lor pana e achitata integral. Daca boii, eu bizoni nu am vazut in Romania, nu au citit contractele ce sa le fac?
bangile vor prezenta azi propunerile lor privind creditarea "primei case".
@chistian
Ce ai cu mine man? Nu sunt cumparator.
@cumparator
Vezi ca faci ca altii, greseala cu venitul mediu de acum si pretul cloacelor de peste un an.
@cezar
Si pentru ca tot m-ati starnit, piata imobiliara se va debloca cand vom pune osul la treaba si terminam cu visele de castiguri la loto, bingo si imobiliare. Deocamdata piata imobiliara e o vanatoare de fazani in care pana si guvernul si-a tras pusca. Problema ca ca fazanii nu mai au pene. De disparut nu au disparut (sunt atatea exemple pe blog). Ei ar marca si azi, dar nu au cu ce, si nici nu o sa aiba curand. De fapt n-au avut niciodata, doar au primit un loz pe datorie sa joace la ruleta. Piata imobiliara se va debloca atunci cand isi va regasi obiectul de activitate (adica spatiu de locuit, birouri sau productie, respectiv agricultura sau constructii in cazul terenurilor). Atat timp cat este marfa de schimb pentru un nenorocit joc de noroc, ea nu va fi decat o mizerie.
Pana la urma si jocurile de noroc au un rol social bine definit, ii ajuta pe multi parveniti sa revina la zero sa poata face analize obiective si lucide asupra vietii. Jocurile de noroc sunt o pedeapsa divina pentru viciatii banilor nemunciti pentru mintea subtire si pentru infumurare.
Arbeit Macht Frei ! In traducere relativa, munca ne scoate din criza.
Hubble
-in universul ala al meu paralel in care o garso greu trece de 15000 EURO, este in desfasurare si o puternica implozie de dezvoltare economica(sau ma rog, explozie de descrestere economica). Sau cum cu atat umor savuros se exprima specialistii - o crestere economica negativa. (sa nu-l uitam pe dl. Vacaroiu si a sa - economie de piata centralizata). Asa ca peste un an s-ar putea ca venitul mediu in Buc. sa fie chiar mai mic de 450 EURO. Sa fim sanatosi si sa ne tina Manole pe blogu-i si poate revizuim pretul unei garso in sensul unei cresteri de pret negativa.
Fazele bulelor speculative,
Masele vor vedea grafice "noi" în vara asta.
Ca să vedeţi încotro ne îndreptăm:
Avem politicieni responsabili si un Guvern de nota zece
http://www.romanialibera.ro/a155233/va-puteti-trezi-fara-casa-chiar-daca-ati-platit-rata-la-banca.html asta apropos de negative equity si cum isi dau bancile cu stangul in dreptul...
Aflăm că "principalul motiv pentru care tinerii emigrează este neputinţa de a cumpara o casă".
Autor: un imbecil pe nume G. Pop, pe Antena 3.
Asupra lui Mugur Isarescu presiunile din toate partile, mai ales din partea clasei politice, s-au intensificat extrem in ultima vreme.
Nu intamplator, guvernatorul afiseaza un optimism care nu l-a caracterizat niciodata pana acum. In toamna acestui an, Mugur Isarescu ajunge la finalul mandatului de guvernator. Realegerea lui depinde in mare masura de felul in care raspunde la comenzile politice.
@ mobutu Nenea ala care a spus chestia cu casele nu e chiar imbecil, undeva in afirmatia lui e o farima de dreptate. Tinerii emigreaza din cauza ca n-au nici o perspectiva de a duce o viata buna aici, incluzind si posibilitatea de a-si cumpara o casa pe munca cinstita. Am prieteni care au emigrat prin tari straine si-au reusit sa isi cumpere case fara prea mare balamuc la banci, cu dobinzi decente. Daca ramineau in Ro doar in vise isi puteau lua casele alea...Atita vreme cit nu-si pot satisface o nevoie fundamentala - aceea de un acoperis deasupra capului - prin munca decenta ( si de cele mai multe ori calificata ) oamenii aleg sa plece in alta parte unde se poate si fara furaciune sau sclavagism pe viata.
Mobutu, trebuie sa ii dam matei ce-i al matei, la comentariul de mai sus are dreptate.....
Ce nu inteleg unii este ca in scurt timp o sa urmeze si altii care desi au cumparat o casa in momentul in care o vor pierde (bancile gasesc ele motive, ori dobanda mai mare ori ipoteca scade sub valoarea imprumutului ori dobanzi cocosatoare), acei tineri o sa plece unde vad cu ochii pentru ca nu o sa mai fie nimic aici care sa ii tina legati de glie, gen casa etc.
Partea frumoasa e ca statul o sa se treazeasca cu o baza de impozitare mai mica pentru o intreaga pleiada de nevoi de la trepadusi guvernamentali, la pensionari si asistati sociali toti cu buzunarul larg si pofta de viata care se inmulteste exponential. Asa ca statul trebuie sa pun la ministerul de finante un filozof, ceea ce nu ar fi o mare diferenta fata de actualul ministru.
O sa vina si razbunarea paturii care contribuie asupra celor 4 milioane + de pensionari care au crezut ca s-au pupat pe portofel cand au votat cum au votat in ultimii 20 de ani, daca nu e cap vai de portofel cum suna o replica celebra.
Raman la parerea mea ca tinerii pleca din romania pentru ca sunt sictiriti de tot rahatul ăsta de ţară numit românia ... iar chestia cu casa e de plan secundar.
Si a fost folosita de respectivul in scop politic-electoral.
In alta ordine de idei cica notarii au anuntat ca vor reduce cu 30% tarifele percepute pentru creditele impotecare prima casa!!!
măi măi
Mobutu
sigur domnule, aici e batalia pe viata si pe moarte.
Notarii sa scada tarifele, avocatii sa verifice acte pe gratis, sa se desfiinteze TVA si impozitele pt. prima casa, bancile sa reduca dobanzile pana la dobanda pozitiva zero si sa accepte la aplicanti grad de indatorare de 110 % din venit. Si avansul sa scada pana maxim 0,5% din pret.
Sa scada totul, absolut totul nimic sa nu mai fie la fel ca in ultimii 5 ani cu exceptia unui singur lucru care nu trebuie IN NICIUN CAZ sa scada: pretul apartamentelor.
@cumparatorul:
corect, se face orice astfel incat sa fie oprita scaderea preturilor la imobiliare.
Eu zic sa dea guvernul o OG unde sa ordone ca pretul la o garsoniera comunista sa fie minim 60.000 EURO + TVA. Si in bucuresti si in cucuietii din deal.
Ce mi se pare foarte grav:
"Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a asigurat azi pe bancherii interesaţi de acest program guvernamental că garanţia statului va fi acordată imediat în caz de neplată a ratelor aferente creditului contractat, fără ca băncile să fie obligate să execute garanţia.
"Este o schemă simplă, dumneavoastră să aveţi garantat faptul că, în caz de neplată, garanţia funcţionează imediat, nu trebuie să executaţi garanţia. Garanţia trebuie să fie cea de la Fond, să nu aveţi garanţie imobiliară, cu alte cuvinte. Eu cred că schema va pleca la drum foarte, foarte repede pe o formulă din asta", a spus Isărescu în discuţia cu băncile."
Notarii scad onorariile pentru "Prima Casă"
sincer, nu-mi vine sa cred ca adunatura aia si increngaturile care formeaza liantul se poate numi statul roman. e mai degraba o asociatie de mafiotizi care incearca prin orice mijloace sa le mai traga o tzeapa oilor sau cetatenilor acelui stat.
voua chiar vi se pare ca marlanii aia care va conduc mai au altceva de facut decat sa-si salveze afacrile pe spatele vostru, find dispusi sa sacrifice banci, buget, poate chiar si integritatea teritorilala, doar ca sa-si poata vinde apartamentele cu profirt de 200%
s-a ajuns intr-un asemenea stadiu de degradare morala si sociala, incat, sincer, nu m-ar mira ca "alesii" nostrii sa inceapa sa vanda cate o bucata de tara, ca sa mia faca rost de niste fonduri pe care sa le dea imprumut cetatenilor, care la randul lor sa le dea alesilor ca plata pentru apartementele "de lux" aflate in plin camp dar cu preturi de paris.
ti se face parul maciuca sa vezi in ce grad de mizerie morala si sociala a putut sa ajunga tara aiai in doar 20 de ani.
Gata ! Am aflat. A spus dl. pm Boc pe Realitatea cam acum o ora. Citez:
AM STABILIT GARANTIA LA 60000 EURO PENTRU CA ASTA E PRETUL MEDIU AL UNUI APARTAMENT IN ROMANIA.
Am batut campii degeaba pe blogul lui Manole. Si v-am obligat si pe voi sa-mi cititi prostiile. Scuze! Eu unul incep sa ma pregatesc sa cumpar mp cu 1300 euro. Boc e prim ministru nu un bloger umil si neinsemnat ca mine - navigator prin universuri paralele. Eu sap de vreo 6 ani dar el este prim ministru, nu om de rand... Tampeniile pe care le-am scremut eu in 6 ani el le-a rostit in 30 secunde. El stie. El cunoaste. El detine adevarul suprem. Si va fi primministru si in urmatorii 6 ani . El este alfa si omega.
concluziile puliticienilor preluate de prompteriste: : atunci cand se va aplica acest proiect, piata imobiliara isi va da drumul imediat,... in pantaloni.
am vorbit zilele trecute cu un prieten care are o agentie imob si care era catranit din cauza acestui proiect. asa cum zicea si manole aceasta gogoasa electorala nu face decat sa prelungeasca agonia. omu` spera ca pana in toamna sa cada piata in cap si sa inceapa sa se faca tranzactii, sa manaca si gura lui un comision. dar din cauza acestui "proiect", vanzatorii vor mai astepta ca poate poate "creste preturili", cumparatorii (care au cash) asteapta si ei, si tot așe, tot așe.
Daca e cum spune moise guran acum ... e dezastru. pe bune.
mozes ii tot da cu "creste" preturile daca se aplica programul.
dupa aia baga un reportaj in care se spune ca mai este loc de scadee la preturi.
Dar mentioneaza ca s-ar putea sa intervina o distorsiune numita "prima casa".
Campionatul de gherle e cistigat de departe de ZF. Azi bagau concluziile unui studiu despre...deficitul de personal din Romania. Ca sa nu mai zic despre stirile cu inaugurari si deschideri inexistente.
Ah, si inca ceva...sint singura oare care are impresia ca de la o vreme Dl. Isarescu vorbeste de parca ar fi fumat iarba inainte?
Nu Miorlau, nu eşti singura.
bah railor, cum o dregeti, cum o intoarceti, vad ca pana la urma tot pe mine ma scoateti vinovat de toate relele din romania. io nu ma mai joc asa, sa stiti :P
da, isarescu vorbeste tot mai "politic" in ultima vreme.
Costele, tu trebuie sa stii, cine-i Optimus asta? Are vreo problema cu... gandelul?
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=534889&view=findpost&p=6551165
Buna seara si bine v-am gasit!
Miorlau, ca sa iti raspund la intrebarea ta, te rog sa citesi articolul de mai jos:
http://www.bloombiz.ro/finante/pana-unde-merge-curajul-guvernatorului-
Miorlau Pufos
"Ah, si inca ceva...sint singura oare care are impresia ca de la o vreme Dl. Isarescu vorbeste de parca ar fi fumat iarba inainte?"
Va mai aduceti aminte contrele mele cu andrei stroiescu pe tema isarescu? Nu de la o vreme, ci de cativa ani se intampla fenomenul, dar nu pentru ca ar fi fumat iarba ci pentru ca nu-i de capul lui, e doar o marioneta.
Pe pariu ca BNR va relaxa normele bancare, ca sa se potriveasca cu programul sub-prima casa?
Cine tine pariul?
Ionut
tin eu pariu' pt. Isarescu. Un butoias Heineken. Omul e si rafinat si diplomat.
Niciodata n-a zis NU in 20 de ani, orice i s-a cerut. Dar a facut intotdeauna cum a vrut el. Nu are importanta ce vorbeste, important e NUMAI ce face. Daca va considera necesar,va mima si de data asta relaxarea cu 0,0000000009 %. Nu e liber liber nici el, dar ordinele de care asculta nu vin de la Boc/Tariceanu/Adrian Nastase/Vacaroiu/PetreRoman/...De la astia din urma vin numai comenzile pe care doar le AUDE !
@ionut
Trebuie sa recunosc ca m-am inselat in privinta lui Isarescu. Ii luam aprarea pentru ca parea ca, spre deosebire de altii chiar facea cate ceva, si gandindu-ma ca fara el lucrurile ar fi fost si mai rele, ca de exemplu Vacaroiu, "Hagi al finantelor", guvernator BNR. (Acu', ca veni vorba Hagi este celebru (si) pentru golurile care le-a dat. Vacaroiu, la fel. Difera portile.)
Trebuie sa recunosc ca m-am inselat si in privinta lui Basescu. Ii luam aparearea pentru ca parea ca spre deosebire de altii chiar facea cate ceva, si gandindu-ma ca fara el lucrurile ar fi fost si mai rele, ca de exemplu cu Nastase presedinte. In plus, prea i se cauta nod in papura cu orice pret si asta ma deranjeaza inca si acum, cu toate tarele pe care le are.
O zi buna.
eu tre'sa merg cu ionut la faza cu isarelul, si ca atare scade cota. isarelul isi ia ordinele de la cfr, iar aici doar le adapteaza a.i. sa li se para astora de ne conduc ca a fost ideea lor.
CUMPARATOR
"Nu e liber liber nici el, dar ordinele de care asculta nu vin de la Boc/Tariceanu/Adrian Nastase/Vacaroiu/PetreRoman/...De la astia din urma vin numai comenzile pe care doar le AUDE !"
N-am afirmat nicaieri ca ordinele pentru isarescu vin de la politicienii romani... ce gluma buna! Sa dai ordine care sa fie ascultate de unul ca isarescu trebuie sa fii cineva, nu un neica- nimeni ratacit in politica romaneasca.
andrei stroiescu
Vacaroiu guvernator BNR ar fi fost/este o gluma sinistra, iar despre inca 5 ani cu nastase presedinte nici nu vreau sa ma gandesc...
Basescu a fost bun atat cat sa rupa sleahta ilici-nastase-mitrea-etc in 2004.
Faptele de mare coruptie de care dau dovada in ultima vreme cei din sleahta basescu-boc sunt incredibil de bine rumegate de popor. In opinia mea acestia nu doar ca nu mai merita 0 procente, dar nici libertateA. Vina noastra e ca ii mai acceptam, fie si verbal.
Bună ziua, sunt Viorica Dăncilă, aproape că mi-am pierdut viața când soțul meu de șase ani m-a părăsit să fiu cu o altă femeie. Am plâns și am oftat în fiecare zi și noapte, până am fost atât de rău încât am venit pe internet pentru ajutor. Și am văzut o mărturie a unui vrăjitor minunat care o ajută pe o doamnă pe nume Adina-Ioana Vălean să-și refacă casa și am decis să o încerc, așa că am contactat-o pentru ajutor și el mi-a aruncat o cutie de ortografie de dragoste pe care o folosesc soțul meu pentru ia-mă înapoi, iar acum sunt o femeie fericită. Pentru ceea ce ai făcut pentru mine, nu voi înceta să împărtășesc numele tău bun cu oamenii de acolo, pentru munca bună pe care ai făcut-o pentru mine. Sper ca Dumnezeu să vă binecuvânteze foarte mult, i-ați ajutat pe oameni să-și recâștige dragostea, este ideal că am publicat acest lucru într-un ziar local pentru Dr. Amiso, în alții pentru a aduce mai mulți clienți la el, el merită mai mult decât acesta și este sigur că îl va răsplăti. fie că este vorba de sănătate sau cancer, divorț sau sarcină, recuperare de datorii sau datorii, HIV sau orice virus, încetați să plângeți, contactați herbalisthome01@gmail.com sau sunați la whatsapp la +2349045238817. el este singurul răspuns la toate problemele dvs. Testat și de încredere, de încredere 100%.
Trimiteți un comentariu