joi, 28 mai 2009

Niscaiva incertitudini

Trei sunt nelămuririle mele mari legate de programul "Prima Casă". Poate ne lămureşte userul Bejan, care pare să scrie cu degetele-i portocalii direct din Palatul Victoria.

1.  Cine şi cum va inventaria creditele date prin, sau în cadrul, sau sub pălăria programului "Prima Casă"? O să existe undeva vreo agenţie de stat care va număra până la un miliard de euro şi va ţine socoteala pe un răboj şi va anunţa oficial naţiunea când s-a consumat miliardul? Creditele "Prima Casă" vor fi centralizate undeva, în contractul de creditare se va spune: "ăsta e un credit Prima Casă", sau nu? Cât de transparentă va fi toată treaba?... să ştie şi fraierul de bobor ce, cum, cât, până când şi pentru cine. Nu de alta, dar una bucată de miliard de euro revine cam la 50 de euro pe cap de valah. Personal aş fi curios să ştiu pe ce se duc banii mei.

2. Cât de morală este participarea în acest program a unor bănci băgate până în gât în imobiliare? Sunt bănci care au susţinut în ultimii ani niscaiva investiţii imobiliare care se cam pregătesc de finalizare şi de fluierat a pagubă. Nu dau nume, să nu se interpreteze aiurea, dar le ştim cu toţii. Mă întreb şi eu: nu e pericol de suveică pe banii prostimii (including me)? Sau e ordin de la stăpânire ca băncile alea să nu înregistreze pierderi, că altfel ne ia mama dracului pe toţi?

Ca să fiu mai explicit: banca XYZ, să zicem Marmorosch Bank, îl finanţează pe Gigi Duru Construct să ridice un bloc cu 50 de locuinţe. Îi dă 5 milioane de euro pe treaba asta, Gigi trebuind să-i înapoieze în anul de graţie 2009, sau 2010, mă rog... pe acolo. Gigi Duru Construct a terminat blocul, dar cumpărători, ciuciu. Aşa că există pericolul ca Marmorosch Bank să rămână cu o gaură de 5 milioane de euro şi cu blocul inutil în braţe. Aici intervine statul, ţoc-boc, cu garanţiile lui. Cum necum, din pământ din iarbă verde, se găsesc 50 de inşi care să cumpere blocul în cauză, evident cu credite de la Marmorosch Bank. Gigi răsuflă uşurat, vinde apartamentele, dă băncii tainul, îşi reţine profitul şi dispare în ceaţă. Iar Marmorosch Bank, în loc să rămână cu o gaură de 5 milioane şi un beton inutil, imposibil de valorificat, va rămâne cu 50 de credite garantate de stat, risk free. Dintr-o situaţie considerabil de disperată, banca iese, hocus-pocus, considerabil de întărită.

3. Şi dacă nu se deblochează nimic, care e planul B?

97 de comentarii:

Marona spunea...

1) Institutia care tine rabojul e Fondul de garantare pt IMM-uri, care a capata prin OUG-ul delaltaieri un nou obiect de activitate: garanteaza financiar credite. Daca programul are "succes".. Fondului i se suplimenteaza rapid capitalul, i.e. resursele de garantarea, adica mai primeste inca 100 de milioane, ca sa garanteze ipoteci de inca un miliard.

2) Moral? :) pai cine naiba e moral cand se pune problema s-aleaga intre saracie si-o manarie? O banca? Manole, esti tare simpatic. :)

3) planul B e retragerea la proprietatile din Aruba a directorului bancii si-a dezvoltatorului, care precis sunt prieteni si-au investit in duplex. Retragerea nu emigrarea defintiva, in cativa ani ii pot aduce noile oportunitati.

2)

Torin spunea...

Manole, ai mai auzit ceva despre

1. pachetul legilor locuirii lansat in dezbatere publica anul trecut?
2. indicele preturilor din imobiliar la care lucreaza intens BNR & uniunea notarilor?
3. formula prin care se determina rata inflatiei?

Te intreb pentru ca nu inteleg de ce apar fantasmagorii gen 'prima casa' in timp ce exista proiecte esentiale pentru stoparea circului imobiliar inca nefinalizate, de fapt pierdute in negura uitarii.

Anonim spunea...

deci ai egzplicat perfect situatiunea.

exista niste sume de bani:

1. blocati in betoane
1.1 ai dezvoltatorului
1.2 ai bangii
2. disponibili aievea
2.1 avansul creditacului
2.2 ai bangii pentru subprima casa
2.3 ai statului ca garantie

a) creditacul "ales" vine la banga cu avansul ala mic mic mic. de unde are avansul, intrebati? pai de la dezvoltator ca discount sau direct din buzunar dupa o analiza cost beneficiu.

*intamplator, fix banga ce acorda creditul "subprima casa" are nijte bani blocati in betoanele dezvoltatorului. si iarasi o coincidenta, probabil ca banga va acorda credite doar pt. imobile din ansamblurile pe care ea le-a finantat.

b) banga zice "cum sa nu-ti dau credit alesule?!", se cauta prin buzunare de suma necesara si-i vireaza la dezvoltator.

c) dezvoltatorul da bangii ce e al bangii, face profitul de 100% (ca pocinogea a zis cu gura lui ca se construieste cu 500e/mp, adica la 60K ar veni 120mp - ce inceput promitator pentru tinerii care au dificultati in a-si lua o casa) si de el nu mai auzim.

*banga deja si-a recuperat banii din betoane.

d) "alesul" inceteaza sa mai plateasca ratele si banga executa garantia statului in limita a 60k.

*banga si-a recuperat si creditul din "subprima casa".

e) statul intra in posesia pesterilor supraevaluate si le da cu chirie subventionata altor "alesi"

sponsorii politici s-au ales cu profiturile, bangile cu banii inapoi ca sa-i poata scoate din tara, iar "alesii" cu chirii subventionate in pesteri noi, si totul pe banii prostilor.

clasic.

CUMPARATOR spunea...

3. Asta e planul B si ultimul. La discutii cu guv. si BNR au participat numai bancile foarte expuse pe piata imobiliara. Au finantat developerii sa faca mii de apartamente care nu se mai vand si bancile nu-si pot lua banii inapoi. Daca nu va merge ca uns programul asta - prima casa - bancile vor trece la executarile silite pe care le-au tot amanat la rugamintile fierbinti ale developerilor. Nu e deloc intamplatoare graba panicarda ca acest program sa inceapa cel mai tarziu in iulie.

Anonim spunea...

exact cumparator!

emobiliarii si bangile egspuse pe ei l-au presat pe mugurel sa mareasca termenul de constituire a provizioanelor de la 30 la 90 de zile ca sa le mai dea un ragaz.

daca nu se incepe rapid se implinesc si alea 3 luni si prvizioanele vor trebui constituite si adio profituri, adio bonusuri, si hello necesar de bani de la banga muma pentru recapitalizare.

default spunea...

or sa ia o mare teapa.
chiar daca vor demara kktu repede, oamenii tot nu or sa sara la savarina, pentru ca "hai sa mai asteptam ca poate mai scade"

CUMPARATOR spunea...

Daca potentialii cumparatori vor mai avea rabdare inca 6 luni pana prin decembrie, i-au ucis de tot pe imobiliari.
Dar, economic vorbind, va incepe urgent o efervescenta masiva in publicitate. Vor disparea toate reclamele stradale cu poze cu copii mici tinand catzei in brate si stand in fata unei case noi-noute si vor aparea reclame noi cu copii cu catei si parinti fericiti iar deasupra va scrie mare - PROGRAMUL PRIMA CASA-ULTIMELE APARTAMENTE - GRABITI-VA. Din 1 iulie seara se vor relua toate targurile imo din casa poporului - avand oferte "revizuite/imbunatatile".
Celor care vor face eroarea sa marseze li se va lua urgenta avansul de 5% "pt. rezervare" ca sa fie legati de glie si vor intra urgent in malaxorul banca/developer.
Aspect pozitiv - o gura de oxigen pt. publicitari care vor avea de lucru mult sa inlocuiasca pozele cu catei si vor primi comenzi noi de banere.
iAR

Marian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marian spunea...

Gata, bull trapul este oficial: experienta creditac ieri

ionut spunea...

manole

1) FNGIMM adicatelea fondul de garantare a IMM, caruia, mai nou, i-a fost "deturnata" activitatea de baza. IMM-uri? Adica "dezvoltator"? Garantam, garantam, poftiti!
Restul de IMM-uri? Niste neinteresanti...

2) Pai intrebarea nu e chiar completa. Io intreb altfel: nu cumva vor participa la program fix bancile care au cea mai mare expunere pe imobiliar? Ghici ciuperca...
Defineste morala!

3) Aci sunt d'acord cu marona, da' as adauga ceva: "retragerea" va fi insotita de un "micut" bonus (c'asa-i la moda), sa "manaca" si gura lor ceva, ca viata-i scumpa prin insulele alea exotice.
Asta in ce priveste banca.
Cat despre planul B al guvernului, e tot ala: n-are (dumnezeu cu mila)!

Anonim spunea...

@ default, nici nu e nevoie de oameni adevarati, se gasesc persoanele necesare ca sa mearga morisca, se fabrica, se inventeaza daca nu exista.

CUMPARATOR spunea...

Iata si lista bancilor "superinteresate" (daca imi permiteti sa folosesc un cretinism lingvistic:
Alpha Bank
BRD
CEC
BCR
OTP
Banca Transilvania
CEC-ul e Bancorexul statului asa ca nu prea merita urmarita.
Sa fim atenti la celelalte !

Anonim spunea...

Aceasta lege are iz penal, viitoarea agentie nu poate fi populata decat cu penali. Cand iesim in strada ?

Statul nu va vi in stare sa gestioneze un asemenea program asa cum nu a gestionat nici altele. Cu cat ceata e mai mare, manarelile sunt mai ascunse sau mai ferite de parchet.

adevaratele probleme ale tarii aflate la inceput de criza prelungita cand revin pe tapet ?

Relansarea infrastructurii cand revine pe tapet ? De ce nu se duc acolo cele nspe miliarde. Macar ramane ceva din ei.

Cand iesim in strada sa protestam fata de corupti nu doar sa cersim salarii si mititei ?

Anonim spunea...

Legat de cumparatori. Nu va faceti probleme. Sunt boi destui. S-ar putea sa primeasca si bani de avans si mobila numai sa puncteze la un credit.

Intrebare: creditacul nu are nici o raspundere in cazul nerambursarii? Adica poate iesi oricand din joc neprihanit? Nici comunismul nu a generat asemenea erori socio-economice.

nelu pionieru spunea...

ne tot întrebam pe aici când va fi bulltrapu`. au fost mereu incercari nereusite, asa ca s-a apelat la ultimul plan, ajutorul guvernului pt a se pune treaba pe roate. dacă nici asa nu merge...
un prim efect al trâmbițării proiectului va fi o stagnare a prețurilor sau chiar creșterea prețurilor(vanzatorii de cotete vechi vor gandi ca :lasa frate ca are fraierii bani ca le da dopu` saijdemii de ieuro). in felul acesta, piata reala va ramane blocata in continuare, mult si bine.
piata "prima casa" probabil se va pune in miscare cu tot felul de cumparatori "fabricati" de dezvoltator si banca.

totusi, raman la parerea ca aceast proiect nu este decat o gogoasa electorala si cred ca toata speranta dezvoltatorilor va fi ca in urma tam-tamului provocat de nastratin&dop sa mai cada cativa fraieri cu cash in plasa , de frica cresterii preturilor.
ne apropiem de alegerea lui basel, si va incepe marea pomana electorala+promisiuni. vom auzi de gogosi gen 20.000e celor care se intorc din spania sau legea cu majorarea sal profesorilor cu 50%. normal toate gogosile vor fi votate cu 2 maini de alesii pulimi si ridicate la rang de Lege. se vor aplica, cu siguranta, imediat dupa alegeri :))))

Marona spunea...

Manole, mi se pare rezonabila presupozitia ca avem de-a face cu o schema disperata de exit a unor dezvoltatori de blocuri nevandabile si salvare a bancilor care i-au creditat, de fapt absolut totul confirma ca asta-i miscarea: prima casa, ultima teapa.

Implicatia numarul 1: de facto schema se va aplica fix pentru apartamente si anume nou finalizate. Bancile insele vor avea grija sa elimine bizonii dornici de inhamare la rate pe vechi, metoda fiind aceeasi pe care au aplicat-o in ultimele 3 luni: evaluarea mult in jos fata de pretul de strigare si pretentiile proprietarilor de bloc ceausist, ceea ce fie va ucide tranzactia, fie va impinge pretul catre niveluri realistic-sustenabile. Rezultat: piata imo second-hand se va prabusi semnificativ la toamna (pana in iulie va fi "efervescenta" pe tatonare si amanare tranzactii, fiindca oricat de nerabdator ar fi, potentialul fazan va dori si el dobanda mica din programul "prima casa", nestiind ca i se pregateste o "surpriza".

Implicatia nr.2 si cea mai importanta este schimbarea de mentalitate populara si re-instalarea vechii paradigme: "Statul va da, statul va micsora dobanzile, nu bancile capitalist odioase sunt prietenul care-ti intinde mana sa te faca proprietar". Bancile nu vor mai avea clienti disperati sa platesca dobanzi si comisioane uriase, ceea ce va ingropa piata creditului ipotecar la noi, atata cat mai ramasese din ea, extrem de eficient. Teama de-a nu pierde trenul improrietaririi va fi inlocuita defintiv cu asteptarea, care va aduce "nu doar preturi bune, ci si costuri mici ale creditarii". Efectul: inghetarea pietei imo, urmata de o capitulare mai rapida, generalizata, a preturilor la apartamente si case, vechi si noi, incepand din aceasta iarna, o iarna a multor scadente.

Eu personal cred ca la guvern, BNR si banci aceste lucruri sunt perfect intelese si asumate, dar ... toti au interesul sa se rezolve ACUM problema falimentelor imobiliare si bancare care se prefigureaza in viitorul apropiat, indiferent de costurile ulterioare:
1) Guvern: Baselu trebuie reales, altfel ramanem toti fara coledzi
2) BNR: Isarescu trebuie reconfirmat si finanta internationala/bancile mama i-au dat sarcini precise, norocul guvernului actual fiind ca ele sunt "convergente" cu propriile prioritati
3) Sucursalele bancare locale: trebuie sa rezistam pana la privara ailalta si-apoi mai vedem noi

dcg spunea...

http://www.romanialibera.ro/a155312/creditul-prin-prima-casa-mai-ieftin-doar-cu-6-11.html

AristotelCostel spunea...

Insistenţa cu care afirmă Pogea "universalitatea" "produsului" e tocmai certitudinea că fiecare bancă va avea liber la exit pe "expunerile proprii".

"Produsul" e menit "declicării" pieţei, dar dacă nu se reporneşte caritasul imobiliar, Pogea măcar a încercat.

Alpha, BCR, BRD şi Raiffeisen ies de pe expunerile din BCA, iar CEC va servi clientela politică din provincie şi va ajuta nişte "tineri năpăstuiţi" să cumpere ANL-uri.

Isărescu, până să reprezinte interesele nu ştiu căror masoni, bizoni sau mai ştiu eu ce primate, este nevoit să dea satisfacţie găştilor politice că altfel îşi pierde... postu'.

Ca şi în cazul Caritasului lui Stoica, a venit vremea exitului celor "merituoşi"...

Avem de acoperit găuri mari, deci... LA MUNCĂ!!!

AristotelCostel spunea...

Insistenţa cu care afirmă Pogea "universalitatea" "produsului" e tocmai certitudinea că fiecare bancă va avea liber la exit pe "expunerile proprii".

"Produsul" e menit "declicării" pieţei, dar dacă nu se reporneşte caritasul imobiliar, Pogea măcar a încercat.

Alpha, BCR, BRD şi Raiffeisen ies de pe expunerile din BCA, iar CEC va servi clientela politică din provincie şi va ajuta nişte "tineri năpăstuiţi" să cumpere ANL-uri.

Isărescu, până să reprezinte interesele nu ştiu căror masoni, bizoni sau mai ştiu eu ce primate, este nevoit să dea satisfacţie găştilor politice că altfel îşi pierde... postu'.

Ca şi în cazul Caritasului lui Stoica, a venit vremea exitului celor "merituoşi"...

Avem de acoperit găuri mari, deci... LA MUNCĂ!!!

cezar spunea...

Nu inteleg intrebarea nr.1, manole. E ca si cum merg la piata si ma intreb in ce buzunar imi pun banii. Ei, gasesc eu un buzunar care sa tina socoteala banilor de cumparaturi.
Fii sigur ca nu doar Fondul ala va tine socoteala, probabil si Banca Nationala. In presa probabil se vor publica in mod periodic rapoarte, care vor provoca explozii de minie celor de aici, deci, stai linistit, vei avea paine de mancat.Trebuie insa SA AI RABDARE,dumnezeule, ce rost are sa scrii la fiecare 2,3 zile posturi despre aceeasi marie, cu aceeasi palarie.

Intrebarea nr.2 e stupida si e eterna pe aici. Probabil o vei relua cu titlu de noutate (si cu alte situatii-exemplu) de X ori, till the end of time(s).

Ultima "intrebare" poate primi urmatorul raspuns : Ce te priveste ? Mori de grija jucatorilor de pe piata imobiliara, cumva? "Vai, daca nu merge asa, oare cum va merge, dar...oare va merge ?"

UJohn spunea...

@cezar...

Erata: Dumnezeule se scrie cu D MARE... eventual, peste vreun an de zile, si cu majuscule, underline si bold.

..la naiba, un pic de respect ca tot ne ia dreaqu pe toti

Manole spunea...

@Torin: numai de indice am mai auzit câte ceva: "se lucrează".

@Cezar: întrebarea 2 nu am mai pus-o, pe cuvânt. Nici nu aveam cum, pentru că dilema etică mi s-a relevat ieri. Iar la 1 nu m-a lămurit nimeni cât de transparentă va fi toată treaba. Bunăoară, mie mi-ar plăcea să ştiu la o dată anume că banca X a acordat 30 de credite Prima Casă lui Ionel, Gigel, Costel, pentru cumpărat locuinţe în ansamblul rezidenţial cutare. La modul ăsta mi-ar plăcea să văd că există transparenţă. Cât despre 3, eram curios dacă Guvernul are planul B, nu băncile. Că doar e treaba Guvernului să guverneze economia, nu a băncilor.

dcg spunea...

Preview programul "prima casa":

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=551176

"AM UN CREDIT LA ING PE 25 ANI GIRAT CU CASA SI AM RAMAS RESTANT 4 LUNI DEOARECE NU AM SERVICI, AM CERUT O MICA AMANARE SI NICI NU VOR SA AUDA DE ASA CEVA, AM AUZIT CA EXISTA O LEGE NOUA PRIN CARE BANCILE NU POT SA-MI IA CASA DECAT DACA MA DA IN JUDECATA SI ASTFEL AS MAI CASTIGA 2 LUNI CARE AR FI LEGEA ASTA?????????, SAU CE ALTA VARIANTA AS AVEA"

Este ca domnii astia cu ipotecare grele in carca sunt bine educati?

alex.dumitrascu spunea...

Cine face evaluarea imobilelor pentru care garanteaza guvernul in limita sumei de 60.000 euro???
Bancile nu mai au interes, isi recupereaza banii direct de la guvern.

u spunea...

@ Cezar

Nu inteleg intrebarea nr.1, manole. E ca si cum merg la piata si ma intreb in ce buzunar imi pun banii. Ei, gasesc eu un buzunar care sa tina socoteala banilor de cumparaturi.
Fii sigur ca nu doar Fondul ala va tine socoteala, probabil si Banca Nationala. In presa probabil se vor publica in mod periodic rapoarte, care vor provoca explozii de minie celor de aici, deci, stai linistit, vei avea paine de mancat.
Cezar, imi pare ca ai devenit apostolul increderii in institutiile statului. Nu e prima data cand observ, de la "reaparitia" ta printre comentatorii activi de pe blogul lui Manole, ca emiti opinii de acest tip - sa avem incredere, ca exista niste reglementari care trebuie sa si functioneze, etc.

Nici nu merita sa detaliez faptul ca NU am incredere in institutiile statului (eu si inca vreo 20 de milioane de romani), pentru ca e un stat "privat", care a incetat demult - daca a facut-o vreodata - sa mai serveasca interesul cetatenesc (asa cum a fost conceput el de catre iluministi). De asemenea, e la mintea cocosului (Cucosului?) ca in absenta unei transparente totale, genul asta de actiune heirupista este condamnata la abuzuri si fraude.

Ce vreau insa sa subliniez este ca acum un an si jumatate, daca mai tin bine minte, atunci cand se vorbea despre costul minim posibil al unui metru patrat construit atat tu, cat si varu' olandez, mentionati ca unul dintre factorii importanti in cresterea acestui pret tocmai greutatile pe care un stat corupt si hiper-birocratizat le arunca in fata "dezvoltatorilor onesti". Cu alte cuvinte, pe vremea aia nu parea sa ai incredere in stat si in institutiile lui. Acum, insa, vii si spui "stati linistiti, totul este vegheat, totul va fi bine". De ce? S-a schimbat ceva intre timp, si eu nu am observat (altceva decat ca o guvernare de idioti a fost inlocuita de o guvernare de idioti si mai mari)? Lumineaza-ma, te rog, poate nu interpretez eu bine vorbele tale.

Marona spunea...

Manole, ai dreptate, n-o sa avem parte de transparenta, fiindca cele doua institutii care se ocupa de chestia asta in cardasie nu-s obligate sa faca publice sumele.

Legea datoriei publice zice:

Ministerul Finanţelor Publice este singurul contractant şi administrator al datoriei publice guvernamentale, directe şi garantate, şi are, pentru îndeplinirea acestui scop, autoritatea de a întreprinde
următoarele:

h) prezintă, semestrial, Guvernului şi Parlamentului, situaţia împrumuturilor contractate direct de stat şi a celor garantate de stat;

ARTICOLUL 24
Înregistrarea şi raportarea datoriei publice
(1) Ministerul Finanţelor Publice ţine registre în care sunt
înscrise date privind datoria publică a României.
(2) Registrele vor cuprinde date privind împrumuturile
contractate direct şi garanţiile acordate, inclusiv valoarea acestora, nivelul ratelor dobânzilor, comisioanelor, precum şi alte informaţii, stabilite prin norme elaborate de Ministerul Finanţelor Publice.
(3) Beneficiarii de împrumuturi care constituie datoria publică, în conformitate cu prevederile art.2 pct.4, vor raporta până la
data de 15 ale lunii informaţii pentru luna anterioară privind
împrumuturile, în structura stabilită prin norme elaborate de Ministerul Finanţelor Publice.

Despre BNR: "(2) Banca Naţională a României sau altă instituţie financiară poate exercita funcţia de agent de înregistrare a datoriei publice interne."

Ei bine, BNR o inregistreaza, dar ... ne-o raporteaza asa, mai AGREGATA decat am vrea noi. Ministerul Finantelor are autoritatea de-a intreprindere o raportare catre parlament la fiecare sase luni, dar NU OBLIGATIA. :)

Cea mai haioasa treaba: creditacii fraudaci ai legii si complicii lor risca maxim 10000 RON amenda sau maxim 3 luni de inchisoare.

"Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la
1 lună la 3 luni sau amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei
următoarele fapte:
a) utilizarea fondurilor în lei şi în valută, provenite din
subîmprumuturi şi împrumuturi garantate de stat în alte scopuri decât
cele pentru care au fost aprobate şi garantate;
b) furnizarea de date eronate pentru fundamentarea
documentaţiei prezentate, în vederea obţinerii avizelor necesare pentru
acordarea garanţiilor sau a subîmprumuturilor, în condiţiile prezentei
legi."

B spunea...

Trupa, mare veste mare, cica olandezu e alive and kicking si evolueaza cu gratie pe blogul lui khris (daca e acelasi olandez). Se pare ca nu mai da pe aici ca care de dat un whiskey de 12 ani vechime si se face ca ploua, cred ca e criza care l-a prins cu apartamentul pe stoc :))

Marona spunea...

Hahaha, scuzati, v-am dezinformat involuntar, folosind versiunea legii dinainte de intrarea in UE.

S-a amendat prin OUG, asa ca puscaria ii va manca pe creditacii farudaci, sper ca stiu ce risca:

Articolul 9
(1) Folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte ori incomplete pentru primirea aprobarilor sau garantiilor necesare acordarii finantarilor rambursabile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a produs consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepseste.

B spunea...

Sigur ca statul va asigura exitul unor clienti politici, sigur ca sucursalele locale ale unor multinationale trebuie sa traiasca macar pana in primavara viitoare ca altfel ies capitalurile din tara, alea care mai sunt si care depasesc miliardul pe cale sa fie papat, totul este facut pt pastarea status quo-ului.

dcg spunea...

***Întrebarea nr. 11 mitran georgeta

Stimate domn,
Va adresez urmatoarea intrebare si va rog sa ma lamuriti daca voi fi eligibila pentru acest program: am 48 de ani, lucrez la privat, in Bucuresti, nu am contractat niciodata un credit ipotecar, nu am detinut nici o casa cu titlu de proprietate ( de 20 de ani stau cu chirie la proprietari - e cumplit, pentru ca esti la mana lor , mai ales in Bucuresti), dar am 2 credite de consum pe numele meu. Sotul meu este inscris la Biroul de credit, pentru ca nu si-a platit cateva rate acum doi ani (el intre timp si-a achitat creditul) si nu stiu daca a fost scos.
Va multumesc si astept raspunsul dvs!


***Bogdan Dragoi (secretar de stat)

Din punctul meu de vedere, cred ca va incadrati..

De aici:
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5753536-discutie-online-secretarul-stat-bogdan-dragoi-despre-programul-prima-casa-daca-platesc-ratele-casa-executata-dupa-90-zile-intra-posesia-ministerului-finante.htm

cezar spunea...

Mai devlin, manole vorbea de corectitudinea unor raportari intre banci si Stat, verificate (zic eu) de BNR. Daca neincrederea nativa a mintilor aflate la panda se aplica si trebii asteia, asta e.
Una e sa ai neincredere in stat, notariate sau instante (unde am motive de neincredere care ma ustura la buzunar deja) pe chestiuni de straegie si respectarea legii, si alta e sa prezumi incapacitatea unora de a completa bine execelul cu date.

cezar spunea...

Draga marono, e bine ca te informezi corect cu privire la legile pe care le mentionezi. Ca se schimba des :))

cezar spunea...

Asa e mai U J. De la bun inceput am remarcat o frica de Dumnezeu (si ce decurge din asta) ceva de speriat pe blogul asta.

CUMPARATOR spunea...

Alex Dumitrascu

Buna observatie ! Cine face evaluarea imobilului? Se numesc "experti tehnici evaluatori specialitatea constructii sau contabilitate". Unii dintre ei sunt chiar "experti tehnici judiciari" adica sunt autorizati de Ministerul Just. sa intocmeasca rapoarte de expertiza pentru procesele de pe rolul instantelor.
Credeti domniile voastre ca atunci cand evalueaza un imobil ce urmeaza da fie vandut unui aplicant de credit imobiliar, acesti experti fac vreun calcul clar de genul - "la construire s-au folosit atat cubaj betoane, n caramizi, x metri liniari de fier beton, y ml de cabluri electrice, terenul a costat z euro.....astfel incat pretul de constructie a unui mp este de (ex.) 486,73 Euro ?" Nu ! Nicidecum. Ca daca fraierul care ia credit vede ca apt. lui de 2 camere si 50 mp s-a construit cu 23000 Euro iar el urmeaza sa se bage la rate 30 de ani pt. pretul de 60000 euro, s-ar putea sa aiba vreo tresarire de razgandire, oricat de prost ar fi. Fraierul imobiliar nu are voie SUB NICIUN MOTIV sa afle pretul de constructie. Fiecare banca are cate un "evaluator" propriu, platit de banca si care "scoate" valoarea din expertiza exact atat cat ii "trebuie" bancii. Acelasi evaluator de la aceeasi banca care in 2005 evalua un apt. la 28000 euro, in 2007 "scotea" pt. acelasi apt. pt. aceeasi banca - 63000 euro. Si nu-l acoperise nimeni cu aur coloidal intre timp. Expertizele de evaluare au unicul scop de a anestezia definitiv fraierul imobiliar (care oricat de plopist ar fi, tot are macar niste indoieli minuscule - secunda aia de indoiala viscerala de dinaintea saltului cu parasuta). Expertiza stampilata de catre "expert" (si din care aplicantul nu intelege mare lucru) este ultimul capitol din procesul de accesare a creditului si are scopul de a-l convinge DEFINITIV ca a facut afacerea vietii lui. Ca doar n-o sa se ia dupa rautatile pe care le scriu pe blogul lui Manole niste carcotasi / chichiriciosi / ironici / si plini de falsuri si venin antiimo.

CUMPARATOR spunea...

Ca asa stau lucrurile cu evaluarile in Romania - stiam cu prisosinta.
Dar cand am citit ca banca Lehman Broth. din USA a intrat in moarte clinica si lichidatorii numiti i-au evaluat activele (consistent imobiliare - se putea altfel?!) la 10% din valoarea pe care Leh. si-o inregistrase in contabilitate - deja am avut un soc. Nu-mi imaginam ca si pe acolo e identic ca pe aici.
Acum imi imaginez !

Miorlau Pufos spunea...

Omiteti o chestie esentiala in discutia asta: oameni cu bani si cu perspective de stabilitate a jobului pe piata nu prea mai sint, astfel incit cu greu se vor gasi unii pentru inrolare ca sclavi la banci. Aia care au avut cum si-au luat deja credite, au inghitit galusca si-acuma asteapta sa le vina banca pe cap sa le ceara garantii suplimentare sau sa le mareasca dobinzile. Programelul asta e un soi de cascaval in virful unditei, cu care sobolanul e amagit pina prin toamna,asa, ca sa se duca sa-si depuna stampila pe culoarea care trebuie. Dupa bairam vinatorul isi ia cascavalul, il inghite si se cara.

Ce nevoie avem de planul B? In caz ca esueaza si se iau citeva credite statul ramine cu garantia, bancile cu ceva maculatura sub forma de oferte, si toata lumea pleaca acasa.

Partea proasta in toata balaria asta intinsa prin ziare si pe la tv e ca va mai tine piata blocata o buna bucata de vreme, ca auzind ca "se da credite" toti o vor lua razna din nou cu cererile de bani pe cotete.

@ Cumparator Lehman Brothers e mic copil fata de Bernard Madoff. Crezi ca ala de unul singur si de capul lui a facut trucuri cu 50 de miliarde de $? Sa fim seriosi, toti jucau intr-o hora acolo si cind s-a impiedicat unul s-au facut gramada toti. Si la ei exista coruptie, jafuri si gasti de interese, manipulare si tot ce mai vrei, diferenta fata de noi e ca le lasa si oamenilor normali posibilitatea sa duca o viata buna iar ierarhia valorilor e intrucitva respectata. Nu cred ca ai sa vezi vreun doctor care are salariu mai mic decit al unei receptioniste pe-acolo.

AI spunea...

Nu stiu cati dezvoltatori vor fi salvati de acest program. Cel putin nu in Bucuresti.

Sunt multe ansambluri in care nu gasesti nici garsoniere la 60k. Cu tot cu 5% TVA

Posibil sa ajute doar in cazul apartamentelor vechi sau...deloc.

vladone spunea...

Culmea tupeului guvernantilor este sa sustina ca programul "prima casa" este pentru tineri ! era pentru tineri daca faceau ceva sa-si poata cumpara astia case MAI IEFTINE; dar nu, programul face ca sa fie casele eventual mai scumpe ... toti prostii astia din ziare si de la televizor nu vad magaria asta ca sa le critice astora masura ?!?! ... e o lume de tampiti si hoti ! ... ce sila mi se face cateodata de oamenii langa care tre' sa traiesc ! :(

AI spunea...

CUMPARATOR spunea... Fiecare banca are cate un "evaluator" propriu, platit de banca si care "scoate" valoarea din expertiza exact atat cat ii "trebuie" bancii.

Tare sunt curios de unde sti tu treaba asta, si ce cunosti tu despre metodele de evaluare precum si despre evaluatorii bancilor, sau a fost doar o parere de ta...

CUMPARATOR spunea...

Al

Din pacate nu a fost deloc doar "parerea" mea.
Daca esti cu adevarat curios sa afli de e adevarat ce tot scriu eu pe aici, ma poti verifica. Macar asa, prin sondaj. De abia astept sa te intorci la taste si sa le spui tuturor colegilor ca ai verificat cate ceva si ca eu sunt un mincinos, si un farseur, si o persoana fara caracter si maniere si ca realitatea e cu mult diferita - nu e deloc asa cum spun eu. N-am sa ma supar / n-am sa ma cert cu tine. Voi lasa rusinat ochii in jos, ma voi imbujora de jena si nu te voi mai deranja.

AristotelCostel spunea...

@cumparator

Al e tot un insider. Nu cred ca stii, de altfel, se vede pe tine ca esti cu totul in afara subiectului, evaluarile in Romania se fac dupa 3 metode, din care prima nu are o importanta prea mare acum pentru ca preturile fluctueaza si nimeni nu poate spune in ce directie o vor lua, iar celelalte doua sunt foarte clar stabilite... arbitrar.

Evaluarile de anul trecut erau cu 100% mai mari din cauza unui soft special implementat in sistemul de evaluare, in program infiltrandu-se un noise in jur de 2.

AI spunea...

Cumparator, nu vreau nici sa te superi nici sa te certi cu mine. Nu asta e intentia mea. Eram curios doar daca detii vreo informatie oficiala legata de afirmatia de mai devreme, in afara de "ce se aude", sau "sondaje si opiniile altora"

Vreau sa iti spun doar ca lucrurile nu stau chiar asa, procesul prin care se fac evaluarile e mai complicat decat crezi, cu atat mai mult in aceasta perioada, cand pot fi trasi la raspundere cei ce semneaza o astfel de evaluare!

o zi buna:

ps: salutari AC. Citesc blogul tau cu mare placere!

CUMPARATOR spunea...

Al

OFICIAL, cu antet si sigiliu n-o sa-ti confirme nimeni. Te vei convinge singur DOAR daca te vei invarti natural printre "ei". Acolo te si indemnam sa verifici - prin birourile fancy ale bancilor si developerilor.

In rest, "e usor a scrie versuri / cand nimic nu ai a spune".

cezar spunea...

"Te vei convinge singur DOAR daca te vei invarti natural printre "ei". Acolo te si indemnam sa verifici - prin birourile fancy ale bancilor si developerilor."

Vorbesti de lucruri vechi de cand lumea, vorbite si ras-vorbite pe aici. Bine, niste nene pun stampila pe un pret pt. ca alti nene sa-si vada visul cu ochii si alti nene sa-si incaseze banii sau dobanzile.
In plus, nu cred ca cineva de aici va incerca sa arate ca vb prostii, n-ar avea nici un interes cat timp combati bine, in plus, repet, nu spui nimic nou.

CUMPARATOR spunea...

Cezar

Scuze ! Chiar n-am stiut ca s-a mai discutat pe aici. Sunt "new entry" si vroiam tare de tot sa spun lucrurile astea sperand ca vor fi de folos cuiva (dupa ce le verifica, of course). N-am avut timp sa citesc toate postarile de cand fctioneaza blogu'. Nu sunt eu prea combativ. Insa REALITATEA de pe teren e oribil de combativa.

ionut spunea...

Al

"Tare sunt curios de unde sti tu treaba asta, si ce cunosti tu despre metodele de evaluare precum si despre evaluatorii bancilor, sau a fost doar o parere de ta..."

Metode de evaluare, spanac! Fix asa se intampla.
De unde stim? Ghici! De la evaluatori.
Si p'orma nu e clar cum s-au evaluat imobilele in romania? Pai intreaba bancile, de ce crezi tu ca cer garantii suplimentare? Cica garantia nu mai acopera valoarea imprumutului! Pa bune? Pai cine le-a evaluat fratie garantiile la valoarea imprumutului? Tata, sau evaluatorii "vostri"?
Vezi ca e unul belly p'aici, poate te "lumineaza" el cum s-au facut evaluarile si la ce "presiuni din partea pietei" au fost supusi ei!

ionut spunea...

Cezar

"Vorbesti de lucruri vechi de cand lumea, vorbite si ras-vorbite pe aici".

Sigur, sunt lucruri vechi de cand lumea, dar cand am afirmat eu acum juma' de an, ca asta va urma (chemarea creditacilor la banca pentru reevaluarea garantiilor), tu, din postura de "insider", mi-ai transmis ca "bat campii" (sa nu ma contrazici ca fac efortul si caut posturile respective, si-ti dau cu ele in cap, metaforic vorbind).
Acu', sunt lucruri stiute si ras-vorbite p'aici. De acord, dar tu pe blogul asta ai vorbit ... pe dos de la inceput, si vii acu' la spartul targului sa te "umfli in pene"( aste-s lucruri stiute de mult dom'ne!) in fata unui utilizator aparut de curand p'aici.

CUMPARATOR

Urmeaza-mi sfatul si citeste blogul de la inceput , ca sa stii cu cine stai de vorba.
P.S. E bine sa faci asta sa n-ai vreun soc cand vei da de "olandezu", la a carui revenire pe blog, insotita de un ton triumfalist, am io asa un feeling, ca vom asista in curand...

CUMPARATOR spunea...

Ionut

mersi de sfat. Am sa-l urmez ! Sa fii sigur ! Mai naiv din fire, cum ma vezi ca sunt, m-am prins un pic cam greu ca navigheaza pe aici si "colegi" cu pareri total "din contra". Spicuind, asa, intr-o doara am gasit si eu cateva postari pe aici pe care citindu-le am ramas cu gura cascata si am zis ce-a zis olteanu' cand a vazut prima oara o girafa la Zoo: "Asta e ceva ce nu exista !"

nelu pionieru spunea...

care oltean, neica, ca era ardelean 100% :))

cezar spunea...

Pai noule "cumparator", de asta e un blog, sa tot vezi si sa nu-ti vina a crede.
Nu si blogul asta, unde pareri "contra" nu prea vei gasi. Au fost, s-au curatat, probabil oamenii aia au constatat ca au o viata. Cand ma gandesc la nestor, care s-a abtinut pina in ultima clipa sa practice badarania lui ionut.... si pac, a disparut :))
Apropo, "contra" inseamna ca esti deja edificat in privinta lucrurilor, avand deja o parere "pro". Sau invers. Fii atent ce raspunzi, s-ar putea sa-ti moara la intrare prezumtia de "naivitate". Marona ti-a atras atentia deja ca n-ar strica sa-ti verifici armele/argum., inainte a tragi cu ele :))
Cat despre userul ionut, el are de multa vreme temeinica impresie ca nu-l consider prea inteligent. Iarasi lucruri vechi etc etc. Si daca am dreptate/nu, ce-i cu asta ?

Unknown spunea...

@Ionut.

Tu inca nu ai inteles cum e cu valoarea, nu?

Valoarea calculata de evaluatori este valabila la data raportului de evaluare si in conditiile de piata din momentul acela. Evaluatorul iti va zice OPINIA lui asupra valorii proprietatii tale (apartament , teren, etc) din momentul in care iti face raportul. 3 luni, 1 an mai tarziu sunt alte preturi precum si alte conditii ale pietei. Asa ca .....

Unknown spunea...

@Ionut

Uite un mic exemplu:

In 2007-2008 pe piata se tranzactionau o gramda de apartamente de 70-80.000 EUR.
In momentul acela valoarea apartamentului evaluat era de 70-80.000 EUR tocmai pentru ca ele se tranzactionau la pretul ala.
In momentul de fata, datorita faptului ca nici nu mai sunt atatea tranzactii dar si datorita faptului ca au scazut preturile acelasi apartament cumparat in 2007-2008 cu 70-80k EUR acuma el se tranzactioneaza cu 40k EUR. In momentul acesta valoarea lui de piata e de 40k EUR.

Cred ca tu confunzi valoarea de cost cu valoarea de piata.

Sper ca am reusit sa explic destul de bine.

Unknown spunea...

@Aristottel

"evaluarile in Romania se fac dupa 3 metode"

In toata lumea, nu doar in Romania, se fac dupa aceste 3 metode ;)

CUMPARATOR spunea...

Belly

da' n-ai nevoie de un evaluator ca sa observi asta. Te astepti ca un evaluator (pe care-l si platesti) sa-ti faca o evaluare care sa te lamureasca:

- stabileste pretul de cost (aici are destul de lucru)
- adauga (si explica de ce) rata profitului (sau ma rog, adaosul comercial - 100%, 200%, 300%, 600%)
-astfel clientul paote decide daca ii convine sa cumpere sau mai bine se face developer

Unknown spunea...

@Cumparator

Vad ca voi chiar faceti confuzie mare intre valoarea de cost si valoarea de piata.

CUMPARATOR spunea...

Belly

Nu facem confuzie. Orice expertiza corecta ar trebui sa arate valoarea aia de cost la care te referi si sa arate si ce adaos se pretinde. Ca sa stie aplicantul si valoare de cost (in primul rand) si sa afla si ca plateste de 3 - 4 ori valoarea de cost.

Unknown spunea...

Cumparator, hai sa explic altfel:

Apartamentul se construieste cu 30.000 EUR (valoarea de cost), iar pe piata el se tranzactioneaza in 2007 cu 120.000 EUR (valoarea de piata). Diferenta dintre astea reprezinta "adaousul".
Este alegerea ta daca vrei sa cumperi asa sau sa mai astepti si sa vezi daca preturile mai scad sau nu. Tine cont ca in 2007 toate preturile cresteau de la luna la luna, iar toata media vuia cu cresterea eterna a preturilor si a salariillor (astea erau conditiile de piata din 2007).
In 2009 valoarea de piata a apartamentului este de 60.000 EUR (valoarea de cost este tot approx 30.000 EUR). Pana de curand toata media vuia despre faptul ca piata imobiliara se prabuseste si ca preturile or sa se opreasca la niv din 2002 (astea sunt conditiile actuale de piata).

ionut spunea...

Cezar

"Cat despre userul ionut, el are de multa vreme temeinica impresie ca nu-l consider prea inteligent."

Te supraestimezi, "insiderule", crezand ca dau 2 bani pe consideratiile tale.
Ai tu habar de ce va sa zica aia "inteligenta"? Pe bune? Fugi bre la sala d'aci, ca foloseti cuvinte fara sa le cunosti sensul. Sa ("fericesti" cu credite vreo 4 ani de zile "fazani"), nu-i dovada de inteligenta bre, te-a pacalit ala care ti-a spus asta.
Despre "inteligenta" fiecaruia vorbesc posturile de pe blog.

Unknown spunea...

Cumparator

Ba da, faci confuzie intre cele 2 valori. Si este o diferenta foarte mare intre ele.
Stiti ca sunt cazuri in care valoarea de piata este mai mica decat valoarea de cost?

CUMPARATOR spunea...

Belly

Am inteles domnule ! Si risc sa afirm ca si Ionut. Problema e ca in nicio expertiza, niciodata nu s-a specificat valoarea de cost. Ca daca aplicantului i se spunea ca la valoarea de cost de 30000 i se mai adauga inca 90000 (!!!???@&!) profit brut pe care o sa-i plateasca el in 30 ani cu tot cu dobanzi, - poate ca altfel ar fi aratat piata imo. E coreeect ????

ionut spunea...

Belly

"In 2007-2008 pe piata se tranzactionau o gramda de apartamente de 70-80.000 EUR.
In momentul acela valoarea apartamentului evaluat era de 70-80.000 EUR tocmai pentru ca ele se tranzactionau la pretul ala."

Vrei sa reluam discutia? Pe bune ca asta inseamna evaluare?
Pai asta putea s-o vada si "dorel din reclama" singur.
Daca-i p'asa ( aste e metoda de evaluare), care e rolul vostru si pen' ce va luati banii?

Unknown spunea...

Ionut, vad ca tu vrei sa reluam discutia.

Rolul evaluatorului este acela de a spune care este valoarea (dpdv al unei parti impartiale) a proprietatii. Inainte de rapoartele de evaluare, valorile care se luau in garantie erau cele din contractele de vanzare-cumparare (sau daca nu ma insel erau cele declarate de proprietar).

Ionut, hai sa te intreb: TU cum ai stabili valoarea de piata a unei proprietati?

@Cumparator, normal, evaluatorul ar fi trebuit sa iti zica valoarea de cost.

CUMPARATOR spunea...

Belly

Da! stiu ca sunt cazuri in care valoarea de cost e mai mare ca valoarea de piata. De exemplu in Romania anului 2009, cand apt. cu valoarea de cost de 700 euro/mp se vor vinde la valoarea de piata de 499,99 euro / mp. E corect ?

ionut spunea...

belly

"Stiti ca sunt cazuri in care valoarea de piata este mai mica decat valoarea de cost?"

Serios????
Si cum ajungeti voi evaluatorii la concluzia asta, daca evaluarea se face cum spusesi adineauri?
Vrei sa spui ca specificati voi asta in raportul de evaluare inaintat bancii?
Stii tu (ca evaluator) care e legatura intre pretul de vanzare si valoarea de cost? E o relatie univoca, biunivoca, direct sau invers proportionala?

ionut spunea...

belly

"Ionut, hai sa te intreb: TU cum ai stabili valoarea de piata a unei proprietati?"

Valoarea de piata a unei garantii (case) aferente unui contract de credit intins pe o durata de 30 de ani e fluctuanta dupa o formula aproape imposibil de stabilit, si n-ar trebui sa fie factorul decisiv intr-un raport de evaluare.
Astept comentarii...

ionut spunea...

"Inteligenta = facultatea de a intelege usor si profund fenomenele..."

"Balonul imobiliar" poate fi incadrat la categoria "fenomene". Unii n-au inteles nici pana acum "fenomenul", dar asta doar pen' ca sunt deosebiti de "inteligenti".

Unknown spunea...

"Stiti ca sunt cazuri in care valoarea de piata este mai mica decat valoarea de cost?"
---
Ciocoiu' Prigoana in Chicago :

1 milion $ 'bagat'
100.000 $ oferit

Anonim spunea...

Salutari !...N-am mai luat de mult pulsul si am dat p'aci sa vad ce mai faceti . Observ ca ati trecut din faza de argumente in faza de parjol :). E bine ...inseamna ca bate vant de redresare economica :))))

2 observatii cu ocazia asta :

@CUMPARATOR

"Daca potentialii cumparatori vor mai avea rabdare inca 6 luni pana prin decembrie, i-au ucis de tot pe imobiliari."

Tare asta ! Am zambit cand am vazut-o. Asta e ca bucuria purecelui care e pe un caine care innoata in mijlocul lacului si se bucura ca moare cainele innecat si nu o sa-l mai dea afara din blana lui :))))
Si cumparatorii aia de unde o sa mai cumpere dupa ce mor imobilarii ? Ha ha ha ha ....



@manole

manole nu ma asteptam la asta ! Punctul 2 din articolul tau - corect 100% dealtfel - face apel la morala ! Poate dezvolti un pic subiectul. Nu vad ce e imoral ca oameni care AU NEVOIE de o casa sa poata fi ajutati sa o cumpere. Si ce e imoral ca cineva a construit (nu speculat, nu consumat ci PRODUS) un bun de folosinta indelungata ...foarte indelungata .
Sincer cred ca ai ajuns sa nu mai vezi padurea de copaci.
Practic cei care vor lua credit sunt niste excroci pt. care statul va garanta. Dezvotatorii sunt niste hoti pt ca au construit si vand iar bancile niste mafii pt. ca fac profit. Cam simpliste etichete...si generalizate din nefericire .
Da, exista nuante in imobiliar ...dar tocmai pt. ca exista n-ar trebui sa punem etichete generale !!! Mai ales cand avem pretentia ca suntem formatori de opinie responsabili ! Nu manole ?!
Ia mai gandeste-te !
Decent replies are welcome ! :)

Anonim spunea...

off-topic : lasati naibii căşili, vin probleme mult mai mari

Anonim spunea...

olandezule, n-ai murit inca ? observ ca ai ramas la fel de constant ... in prostie. vorbesti despre divilopări ca si cum ar fi fiecare niste mici mesii, aproape am varsat o lacrima. iar băncili sunt un fel de parinti sfatoşi, cu barba albă, care ele este cele care face sa circule capitalu, cu costuri si interese minime, nu-i asa ?
in concluzie, mori ;)

Manole spunea...

Ooooo, lume nouă!

Olandezule, hai să-ţi prezint o situaţie ipotetică. Să zicem că eu intru într-un restaurant şi mănânc de mă umflu. La final vine nota de plată, eu n-am bani şi ridic din umeri, dar băieţii de la bucătărie te văd pe tine pe stradă, te iau pe sus şi te pun să-mi plăteşti masa. Ce zici? E ok să-mi plăteşti tu haleala?

ionut spunea...

Hopa! Chiar nu ma asteptam sa fiu chiar asa de intuitiv.

P.S. Pentru cezar: "intuitia" n-are nimic in comun cu inteligenta, pur si simplu am "ghicit" revenirea olandezului.!

cezar spunea...

"E ok să-mi plăteşti tu haleala?"

Se numeste solidaritate sociala. Nu stiu exact ce inseamna, da' cred ca e de luat de la unii si de dat altora. Nu stiu cat de echitabil e, stiu doar ca asa se intampla in istorie.

:))

ionut spunea...

olandezu

Chiar aveam pretentia de la tine, sa intelegi care e smecheria din spatele programului "sub prima casa".
Oricum nu exulta, daca chiar se va pune in aplicare, si nu e doar gargara electorala, esti bun de plata.
Mai tii minte "sondajul" pe care l-ai facut pe blog, cu preturile care credem noi ca ar fi "corecte"?
Reciteste raspunsurile de atunci si stai pe faza!

ionut spunea...

"Se numeste solidaritate sociala. Nu stiu exact ce inseamna, da' cred ca e de luat de la unii si de dat altora. Nu stiu cat de echitabil e, stiu doar ca asa se intampla in istorie."

Ca sa se numeasca solidaritate tre' sa fie un act voluntar de vointa proprie si personala, in nici un caz solidaritatea nu se face cu forta.
Ca de obicei, pe langa...

cezar spunea...

Userul ionut propune referendum national pentru a fi consultat personal in speta programului prima casa. Astfel i se respecta.... "vointa proprie si personala". Mandatul politic acordat stapanirii pentru gestionarea resurselor nu mai functioneaza, in fond, e o situatie grava pentru natiune. Somn usor, johnny.

Lasand la o parte prostioarele astea, uite aici o chestie : manole draga, daca tu platesti consumatia olandezului din carciuma cu felinare rosii, pen'ca el a cumparat cu 1400 E/mp etc, bordelul ala nu mai da faliment, isi va plati niste taxe catre vreun buget, care or sa-ti dea si tie niste bani sub forma de contracte. Ai inteles ? Binele olandezului este si al tau, pina la urma.
La fel cum, alt exemplu, imbogatirea brusca (chiar daca grotesca) a lui aristotel costel imi va prii si mie, pentru ca ma voi alege cu niste kilometri de autostrada mai repede etc.

:))))

CUMPARATOR spunea...

Olandezu

Mai prins ! Asa e! Eu sunt un purece. Dar cainele pe care-l tin intre picioare nu e caine adevarat. E fabricant de mezeluri, creator de moda, fotbalist, impresar, manelist, parlamentar, orice orice numai caine nu. De abia cand vor "muri" toti mezelarii imobiliari vom incepe sa vedem si cainii. Ei exista si acum da' nu-i putem vedea de "developeri". Au existat mereu si nu vor muri. Doar ca nu umbla cu masini de lux. Sunt si cam nasparlii ! Nu miros asa frumos, n-au costume trendy si nici cravatzi portocalii. Si nici relatii suspuse. Si sunt si foarte, foarte limitati: ei nu stiu sa faca altceva decat case. Doar din asta traiesc. Ei nu "investesc". Ei doar fac case. Umbla printre noi incaltati cu cizme de cauciuc pline de ciment uscat si incearca sa ne avertizeze ca e foarte important calculul diametrului conductei de evacuare si unghiurile aferente. Ca daca gresesti o zecimala sau un unghi, s-ar putea sa-ti vezi "condominiul" plin de kkt. Deocamdata, inca, nu-i asculta nimeni. Dar s-ar putea ca in curand sa "imparateasca" piata imo. Ei sunt cei care "vor fi" mereu. Da' de ce vor fi mereu? Pentru ca facerea de case (din alea nu foarte ieftine, dar extrem de personalizat/confortabile si la care poti plati rata fara sa fie nevoie sa donezi sange ca sa faci rost de bani)- facerea de case, spuneam e unica lor sursa de venit. Ii duci in Spania, ii muti in Italia, ii treci prin Irak, ii aduci inapoi in tara faci ce vrei cu ei - peste tot ei vor face doar case. Ei sunt profesionistii care iti vor vorbi despre case incepand de acum si pana cand Manole va inchide blogul, fara pauza.Cu o singura conditie: sa nu-i intrebi despre altceva - decat despre case. "Cainii" aia de care vorbesti tu Olandezule sunt morti demult. Dar nu sunt inca ingropati. Si acum put rau de tot. Pe spinarea "cainilor" adevarati incerc sa stau eu. Stau pe ei, si pentru ca sunt "baiat/purec bun" ma mai lasa si pe mine sa trag cu ochiul prin ADN ul lor.

CUMPARATOR spunea...

Erata:

M-ai prins ! nu mai prins

ionut spunea...

"Mandatul politic acordat stapanirii pentru gestionarea resurselor nu mai functioneaza, in fond, e o situatie grava pentru natiune. Somn usor, johnny."

????
"Mandatul politic ... nu mai functioneaza". "Gestionarea resurselor".
Hi! Hi! Hi!
Cine doarme?

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

@Ionut
"Valoarea de piata a unei garantii (case) aferente unui contract de credit intins pe o durata de 30 de ani e fluctuanta dupa o formula aproape imposibil de stabilit, si n-ar trebui sa fie factorul decisiv intr-un raport de evaluare.
Astept comentarii..."

Si care ar trebui sa fie factorul decisiv, si care ar trebui sa fie valoarea de garantie pentru banca si de ce?

Anonim spunea...

@cezar

Solidaritate sociala ? Pentru cine ? Pentru bou sau vitel ? Sau altfel spus luam de la saraci si dam la bogati.

Daca nu faci pe prostul, sigur dai rau la masa. La fel si olandezu cu mantuitorii neamului, imobiliarii manelisti si de alte culori ale spectrului dorintei de imbogatire nocturna.

Marele pacat este ca sunt suficienti tantalai care sa puna botul la vorbe frumoase si alambicate gen solidaritate sociala si cainele izvor de sange. Incercati va rog pe softpedia ca pe aici e dificil.

cezar spunea...

Mai cora, spre deosebire de celalalt inginer, tu macar ai inteles.
N-am inteles in schimb faza cu puricele care tine intre picioare un caine. Nu e mai dificil, tehnic ?

cezar spunea...

http://www.gandul.info/puterea-gandului/prima-casa-e-de-fapt-fara-numar.html?4237;4466432

Din pacate, mersul lucrurilor ii face pe unii ziaristi sa formuleze urmatoarea concluzie : "Va rămâne în istorie drept un exemplu rarisim de program social destinat mai ales celor cu bani".

CUMPARATOR spunea...

Cezar

Ba e cam dificil. Stau cam cracanat. Si ma adaptez interlocutorului. Daca ii plac parabolele cu "purici" virez si eu urgent in patetic cu accente de balada. Ai vazut si tu ca daca plonjezi prea mult in detalii tehnice, ii plictisesti pe toti. Tre' sa ramai mai la suprafata acolo unde evolueaza marii "luptatori cu gura" priceputi la toate.

Anonim spunea...

@ manole

wrong example manole !

In ex tau mancare aia s-a dus ...e pa ! In cazul nostru apt alea nu sunt platite de NIMENI care nu le merita. Concret daca clientul 0 (sa-i zicem CUMPARATORUL :)))) ) nu va mai putea plati atunci practic ramane si fara apartament si fara avansul dat - cu statul executor principal. Apt ala se REVINDE. Daca si clientul 1 face la fel o fura si el pierzand avansul etc. Pana cand valoarea de acoperit a apartamentului e din ce in ce mai mica. Oricum doar CEI CE-L FOLOSESC vor plati intr-un fel sau altul !

D-aia deci expl. cu mancarea nu e ok si da-aia am zis ca pierzi din vedere caracterul de folosinta foarte indelungata al bunului creeat.

Si mai interesant e ca blocurile ANL facute pe banii nostrii (alea CHIAR sunt platite de noi) nu au starnit atat indignare.

Concluzia : imobiliarii...si capitalul privat sunt vina tuturor relelor. Parac imi aminteste de celebra triada : somaj-prostitutie-droguri la care mereu se facea referire cand vb de Europa de vest pe vremea Piticului !

:)

Anonim spunea...

@ CUMPARATOR

Ai stofa de cronicar :)))))

Da, e corect ce spui ! Insa NIMIC de pe blogul asta nu face distinctia pe care o faci tu in post-ul asta ! TOTI dar ABSOLUT toti imobiliarii sunt banditi, lipitori, excroci , ce mai ...antisociali veritabili !!!!
Pana cand nu o sa fim in stare sa discutam obiectiv si "la rece" mi-e teama ca ne vom pierde degeama vremea si ne vor toci degeaba tastaturile !

CUMPARATOR spunea...

To whom it may concern !

Are loc in weekend-ul asta un targ imo in Buc. Dupa ce va beti cafelutzele, mergeti acolo, treceti de linia intai a hostesselor si opriti-va la sefu' de stand. Ca niste cumparatori seriosi deschideti discutia despre cumpararea unui apt. Inainte de a intreba de pret incercati sa aflati amanunte de bun simt despre casa in va veti adaposti si pe voi si eventual familia: respectarea normelor seismice, structura de rezistenta, din ce sunt facuti peretii (ce se afla sub lavabila si rigips), izolarea termica, marci de betoane folosite, canalizarea e bine proiectata, apt. are contor electric individual sau e inca in organizare de santier si exista un singur contor la poarta cu preturi la curent pt. un SRL si nu pt. o persoana fizica ..... scurgerea apei de ploaie de pe bloc se face cumva prin niste conducte care-ti trec prin sufragerie, la ce adancime s-a executat fundatia, daca cumva autorizatia de ctie a fost eliberata initial pt. 10 etaje si in final s-a extins la 15, daca in cazul asta s-au refacut calculele de rezistenta,....) Sa nu-mi spuneti ca nu va intereseaza. Va stiu pe toti ! Sunteti genul care si atunci cand cumpara o banana de 3 lei se uita sa nu fie prea verde, prea scurta, prea patata cu maro ...prea moale. Dupa ce aflati aceste info despre condo.....numai dupa aceea, intrebati si de pret. Dar nu cred ca mai ajungeti cu discutia pana la pret

Anonim spunea...

CUMPARATORULE ...stai cuminte ! Nu complica viata pe blog mai mult decat e cazul :)))))))))))))))))))))

ionut spunea...

CUMPARATOR

Au! Drept la tinta!
Deci, un dezvoltator care nu e "bandit ,liptoare, excroc, etc." ar trebui sa vina la targ pregatit si sa n-aiba nici o retinere sa-ti raspunda documentat la intrebarile astea( si mai sunt).
Daca e cineva pe blog care se duce in vizita , faceti incercarea si spuneti-ne si noua rezultatele...

ionut spunea...

olandezu


"In ex tau mancare aia s-a dus ...e pa ! In cazul nostru apt alea nu sunt platite de NIMENI care nu le merita. Concret daca clientul 0 (sa-i zicem CUMPARATORUL :)))) ) nu va mai putea plati atunci practic ramane si fara apartament si fara avansul dat"

Cumparatorul nici n-a avut de gand vreodata sa ramana cu apartamentul, e doar un intermediar, intre banca si dezvoltator. Deci nu numai ca nu pierde avansul(ca n-are ce sa piarda, aia nu-s banii lui), dar ia si-un mic bonus de la dezvoltatorul care si-a facut "exitul".

Anonim spunea...

booooooooooooooc, piticule porno, mori bahhhhhhhhhhhhhhh !!!!!
ma scuzati, ascult live la irealitatea efem discursul cretinului ... mea culpa

Anonim spunea...

@ionut

"Cumparatorul nici n-a avut de gand vreodata sa ramana cu apartamentul..."

Misto ! Prezumtie de nevinovatie zero !

"- E legionar clar ...
- De unde stii ?
- Pai n-a vrut sa recunoasca ! "

(mineriada 1990)


Mda, paranoia are multe aspecte ! :))

Anonim spunea...

@olandezu
daca dintre toti diveloperii doar 5% sunt aia descrisi de CUMPARATOR si restu sunt jnapani, imi dai voie totusi sa asociez denumirea de jnapani tuturor ? te rog eu frumos ... sper sa nu te superi. pana la urma in democratie e chiar mai rau decat cer eu, cica 51% decid si pentru restu de 49, deci un raport de 95-5 e destul de acceptabil, zic eu. daca te intrebi de unde l-am scos, iti si zic : mi-a soptit o pasarica ... ;)

Manole spunea...

Olandezule, te înşeli profund. Mâncarea încă există şi e la mine în burtă. Nu zic ce va ajunge într-un final, dar poţi face un exerciţiu de imaginaţie.

Legea lui Lomonosov ne spune că nimic nu se pierde, totul se transformă. Poţi face o analogie cu piaţa caselor, în care eu sunt dezvoltatorul care am mâncat case şi nu am cu ce să le plătesc iar tu eşti cetăţeanul onest pe care statul îl pune să plătească în locul meu.

ionut spunea...

olandezu

"Misto ! Prezumtie de nevinovatie zero !"

Pai la cum e "conceput" programul, n-o fi chiar zero, dar pe-aproape.
Probabil vor fi si cativa rataciti si entuziasti, dar le va trece repede cand vor intra in incapacitate de plata!

mobutu spunea...

Haahaha, evaluatori!
Daca intro piata sunt o gramada de imbecili care se mint intre ei ca niste cloace infecte fac 100K euro vine evaluatorul si spune: adevar graiti fratilor! atata face! Minciuna voastra este adevar! certific eu, evaluator first class, cu diploma'n frunte!
Rahat pe băţ.
olandezu: marş in peşteră.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?