marți, 19 mai 2009

Scurte şi iluzii

Interviul ăsta de pe DailyBusiness e tot cu mine. Curioşii pot afla un pic mai multe despre mine.

Pe de altă parte, se observă timid că bate un vânt de primăvară pe ici colo în ştirile imobiliare. Iluzii. Aseară n-am avut ce face şi am calculat câţi bani ar fi necesari pentru cumpărarea tuturor locuinţelor disponibile pe Rezidenţial.Net numai pentru Bucureşti şi împrejurimi. Mi-a ieşit o sumă de minim 1,58 miliarde euro (cu TVA inclus). O sumă apropiată, aşadar, chiar de cea pe care se zice că băncile care au creditat circoteca imobiliară - cele greceşti şi austriece - au scos-o din ţară în ultimele luni... Şi atunci, vorba lui Adrian Panaite, de unde atâţia bani?

72 de comentarii:

dcg spunea...

Manole, corecteaza link-ul, probabil ca s-a strecurat o greseala, nu e vorba despre reyidential.net... Si scapa de tastatura cu layout german :-)

cezar spunea...

"Autorul blogului, care doreste sa-si pastreze anonimatul... "
Articolul nu contine nimic in plus in materie de date personale, iar anonimitatea e stiuta deja.

mobutu spunea...

bine ca esti tu destept, cezar.
sau iar te-ai trezit vorbind?

x spunea...

Cezar, iaca ce zice un insider: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/danila-bancile-straine-scot-orice-euro-pe-care-pun-mana-4408766/Eu cred ca solutia e cate o sindrofie lunara cu Basescu, premierul Dop, contopistii UE si bancherii, la care dupa traditionalele icre negre, acestia din urma sa repete urmatorul juramant:
Sa moara mama daca mai scot vreun euro din tara, sa ma auda Dumnezeu si Maica Precista ! In felul asta, putem pune in sfarsit baza pe cuvantul bancherilor - macar a celor cu mame in viata. In cazul cand mama nu a supravietuit juramitelor anterioare, dar bancherul are totusi un animal de companie, ex. o pisica, juramantul se va ajusta pentru a inlocui cuvantul "mama" cu sintagma "ce-am pe casa".

Asta ca sa nu va mai aud ca doar vorbim si nu venim cu solutii concrete !

cezar spunea...

Mai, m-am inselat, e ceva interesant in interviu.

"Eu lucrez in marketing, meseria mea e sa iau un produs si sa-l fac sa se vanda."
Desigur, nu se aplica balonului imob., care nu e produs de marketing, e o chestie asa, de suflet.
Aaaa, ia mai stati putin.

"DB: Care este principalul avantaj, respectiv principalul dezavantaj al faptului ca acest blog este anonim?
BI:Principalul avantaj? Faptul ca nu am nici un fel de bataie de cap, din partea nimanui si ca atunci cand voi dori sa ma retrag, ma voi retrage la fel de anonim cum am si aparut. Vreun dezavantaj inca nu am gasit."

Mai clar de-atat nu se poate, vedeti, manole e, inca o data, sincer. Bine, cu voi stie ca-si permite sinceritati d-astea.

Manole spunea...

Cezar, acum chiar devii paranoic :) Mai bine nu ziceam nimic despre mine, nu ştiam că se pot citi "şopârle" şi în meseria pe care o are cineva.

Te-ai gândit că, pur şi simplu, prin natura meseriei mele, am avut de-a face cu produsele (imobiliare) a fel de fel de debili şi asta mi-a deschis ochii asupra precarităţii lor şi a pieţei în general?

dcg, am corectat.

Anonim spunea...

criza trece, casele ramane, fraerilor. nu stiti nimic ...

Miorlau Pufos spunea...

Deci e clar: Manole este detinatorul a una bucata agentie de publicitate. Desigur, promovarea fiind o ramurica a marketingului, se poate spune ca se ocupa de marketing.

In cazul asta, felicitari x 2, pentru ca nimeni din mediul agentii, dezvoltatori, constructori, evaluatori si asa mai departe nu au reusit sa faca o analiza pertinenta si atit de realista a fenomenului. Toti parca erau drogati, cucurigind cresteri perpetue ale preturilor, si spre rusinea lor a venit cineva care era in afara "ringului" lor profesional care le-a explicat cum si in ce fel.

nelu pionieru spunea...

"...criza trece casele ramane"

la cum arata casele alea mai este si varianta "cutremuru vine casele se duce"

dcg spunea...

Sau criza trece, datoriile & tepele fazanilor ramane

cezar spunea...

"Cezar, acum chiar devii paranoic :) Mai bine nu ziceam nimic despre mine, nu ştiam că se pot citi "şopârle" şi în meseria pe care o are cineva."

Pai n-ai zis nimic nou despre tine, mai, se stia dinainte ca te ocupi de "marketing" sau ce-o fi.
Eu probabil ca voiam sa te felicit pt. buna marketare a conceptului balonului. Desi, la cata foame de dat cu parerea e in RO, probabil ca si eu reuseam ceva asemanator, na. Pe de alta parte, uite, blogul lui costel e gol. Omu' nu vinde bine.

Blogul tau ne-a invatat ca meseria este definitorie pentru biped. De pilda, dezvoltatorii imobiliari sunt modelati de profesie sa dea tepe celor de profesie fazani, care la randul lor sunt tentati sa ..spere in mai bine.
Inginerii sunt tentati sa priveasca lucrurile tehnic, jurnalistii sa-si dea cu parerea asupra dedesubturilor meciului lautrec - toulouse, si tot asa.

AristotelCostel spunea...

@cezar

"Omu'" nu vinde nimic... arhivează.

Tu ai reuşit doar să pari defazat şi fazan... în acelaşi timp.

cezar spunea...

Costele, n-am vrut sa para ca si cum as sugera ca nici la treaba asta n-ai avea succes. Lasa ca o sa vina norocul si la masa ta, ce-i al fiecaruia e pus deoparte.

AristotelCostel spunea...


Apartamentele se scumpesc la toamna
Jipe, moralitatea nu va face niciodată "furori" în România.

Ce-i al tău e pus deja în tolba unui "jmecher" că doar nu te-ai făcut singur, nu?

AristotelCostel spunea...

Aaa... sursa mizeriei e... Cancan... se loveşte la temelia prostimii...

Marian spunea...

@AC "Apartamentele se scumpesc la toamna"
Adica Zili ne zice "cumparati acum, pana nu se scumpesc".

AristotelCostel spunea...

@Marian

Mai degrabă le spune bizonilor sa nu vândă acum... la preţurile astea derizorii... doar câţiva "disperaţi" vor încerca să iasă din piaţă.

Anonim spunea...

Lasati ca ne face Basescu tren de mare viteza TGV Budapesta - Bucuresti si cresc iar preturile.
Boc are incredere in banci...
De ce naiba ma uit la discursurile astora???

ionut spunea...

cezar

"Mai clar de-atat nu se poate, vedeti, manole e, inca o data, sincer. Bine, cu voi stie ca-si permite sinceritati d-astea."

Nu stiu de ce ai fi tu primul care "sa arunce piatra", cand tu nu ti-ai permis niciodata sinceritati "d-astea".
De ce ma rog manole ar avea o obligatie (fie si morala) sa-si decline identitatea si tu nu!?

ionut spunea...

cezar

Ti-am mai atras odata atentia: umbla la "profilul nedisponibil" sau taci( in legatura cu subiectul asta). Altfel se cheama ca nu vezi barna din ochiul tau.

cezar spunea...

:))
Costele,asa e, am luat dintr-un buzunar, si am bagat in altul. Ghici cine e noul proprietar.
Mai, eu nu vreau sa sugerez ca esti singurul in situatia ta.

ionut spunea...

cezar

"Mai, eu nu vreau sa sugerez ca esti singurul in situatia ta."

Te-ai gandit mult pana sa scoti o asa perla?
Ba chiar asa e: singurul in situatia lui e..el insusi. Pana si o eventuala clona a lui e in situatia...ei, nu a lui.

x spunea...

O gresala tactica de proportii:
http://www.capital.ro/articol/boc-ameninta-cu-supraimpozitarea-bancile-care-scot-banii-din-tara-119689.htmlCapitalistii nu reactioneaza bine la populism, si vor fugi mancand pamantul. Nu zic ca masura in sine e rea, dar asa ceva se anunta doar in ziua in care devine efectiva. Pumnul inclestat al lui Dop, si responsabilizarea colectiva a "bancilor straine", cand situatia in fapt variaza dramatic de la o banca la alta, risca sa declanseze o panica de proportii - chiar daca populismul tine la tzatza Leana, agenta imobiliara a satului. Nu poti sa stii ce-o sa faca grecu, sau austriacu, sau francezul, dar stii ce poti face tu: sa pui banii in valiza si sa o iei la sanatoasa.

Un caz tipic de "tragedy of the commons". Sa zicem ca locatarii unui bloc lupta cu flacarile. Actiunea proprie are influenta mica asupra rezultatului (stingerea focului), dar are influenta mare asupra riscului personal (mori ars in flacari). Toti sunt deci tentati sa iasa din cladire si sa priveasca incediul de la o distanta sigura. Ca sa-i motivezi suplimentar, o optiune e sa-i inchizi in bloc (restrictii monetare, a la Islanda). In nici un caz nu trebuie sa-i avertizezi asupra acestei masuri: "Daca nu luptati mai bine cu flacarile, inchidem usile sa nu mai puteti iesi". Toti vor fugi cat inca mai pot.

Nimeni nu vrea sa fie ultimul care stinge lumina intr-o Romanie in colaps.

Miorlau Pufos spunea...

Cristian, daca citesti cu atentie interviul dat de Manole ai sa vezi o idee desteapta de afacere acolo.

cezar spunea...

Johnny, nici nu stii ce mult ma bucura "unicitatea" lui Costel. Putea fi si mai rau.
Puteau fi doi.

Stelian e pesimist. Vede niste bani fugind mancand pamantul, cu capitalisti cu tot. Bine.

"FMI a obtinut acorduri scrise de la toate cele noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din România, prezente la discutiile de la Viena, care s-au angajat sa nu retraga capital si garanteaza participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale. “Suntem constienti ca este in interesul nostru colectiv si in interesul României sa subscriem la angajamente coordonate de a mentine in intregime expunerea pe piata româneasca”, se arata intr-o declaratie comuna a celor noua grupuri financiare publicata de FMI. Oficialii bancilor-mama din cele patru state de origine (Austria, Italia, Franta si Grecia) s-au angajat sa participe la programul de relansare economica a României, conform acordului de sprijin multilateral extern anuntat miercuri, si sa furnizeze capital subsidiarelor locale, acolo unde va fi nevoie.
La intâlnirea de la Viena au participat, alaturi de oficiali FMI, CE, BM, BERD si BEI, presedintii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu."

Eu cred ca n-or sa-si respecte angajamentele scrise. Tu ce crezi, Stelian ?

dcg spunea...

Nu mai pot de ras, ma doare burta :-)

Se mai trezeste si CANCAN periodic s-o puna de o manipulare stangace. Iata ce spuneau in februarie 09: "Apartamentele se scumpesc la vara"

http://www.cancan.ro/2009-02-04/Apartamentele-se-scumpesc-la-vara.html

Din text:
Insa, dupa 20 ianuarie, cand au fost publicate in Monitorul Oficial noile conditii de creditare, se observa chiar un usor trend ascendent al preturilor-
Observam ca pana si titlul vechi l-au reciclat, au pus "toamna" in loc de "vara"... sa inteleg ca si-au revizuit "pe scadere" prognozele?

Anonim spunea...

stiam eu ca romanii e destepti si ca vor gasi ei cumva solutia la criza imobiliara : Tinerii pot trăi alături de părinţi dacă fiecare dintre membrii familiei respectă nevoile celuilaltati vazut ce simplu e(ra) ?

Anonim spunea...

la fel ca si cu forfetaru, Toţi românii, pedepsiţi pentru infracţiunea unorazilele trecute m-am culturalizat si am aflat cum se zice in engleza la chestia asta : shotgun approach

ionut spunea...

cezar

"Stelian e pesimist. Vede niste bani fugind mancand pamantul, cu capitalisti cu tot. Bine."

1) Nu ii vede doar stelian. Din septembrie pana acum bancile grecesti si austriece au scos din tara 2,8 miliarde de euro, in pofida angajamentelor luate.
Unde greseste stelian, este ca nu vede( "masura in sine nu este rea") imbecilitatea absoluta a masurii supraimpozitarii bancilor care-si trimit banii acasa.
Au tot dreptul permis de legea circulatiei capitalului sa faca asta? Au.
Si-a inchipuit cineva ca vor face altfel? Ghinion!
Si-a inchipuit cineva ca vor relua creditarea catre populatie sau catre IMM-uri? Poate doar limestone, ca asa a declarat geoana la televizor..Si-a inchipuit prost.
Stati sa inceapa reducerea RMO sa vedeti atunci bani repatriati!
In alta ordine de idei, conceptul de "bad bank" va spune ceva? Nu? Va va spune!

Banc.
Care e diferenta intre socialism si capitalism?
In socialism bancile sunt nationalizate si apoi dau faliment, pe cand in capitalism este invers!

Cezar

Ca sa concluzionez:

"Eu cred ca n-or sa-si respecte angajamentele scrise. Tu ce crezi, Stelian?"
Raspuns nu, cu angajamentele alea te poti sterge linistit...undeva.

ionut spunea...

Miorlau Pufos

"Cristian, daca citesti cu atentie interviul dat de Manole ai sa vezi o idee desteapta de afacere acolo."

Ideea in sine e "desteapta", pentru ca, de fapt, cea mai buna oportunitate de afaceri in orice domeniu, apare acolo unde ceva merge prost.
Problema in cazul asta, este perceptia extrem de negativa apotentialilor clienti asupra denumirii generice de "agentie imobiliara" si a activitatii acestora.
De fapt tu asta trebuie sa schimbi si sunt (foarte) putini cei care au capacitatea, resursele si rabdarea sa reuseasca chestia asta.

elzorab spunea...

mai tineti minte? contributiile la fondul de pensii private au fost papate deja de administratori, si-au tras salarii si comisioane pe banii vostri, iar acum nu mai au nimic...daca tot le garanteaza statul...


http://www.capital.ro/articol/pierderile-administratorilor-de-pensii-depasesc-un-miliard-de-lei-119624.html

Anonim spunea...

eu nu stiu de ce sunteti voi asa de pesimisti. ia uitati aici :
Construcţiile din România, puţin afectate de criză si Se ieftineşte vizibil creditul de casă în lei. deci se ieftineste vizibil, clar ?. nu-i asa ca viitorul suna bine ? ;)

AristotelCostel spunea...

Vor fi si la noi “reveneli”, pana da talentu’n INS, celor de la Colliers sticlindu-le-n ochi cresterile din 2009Pe 8 aprilie am spus ce avea să "publice" Colliers, sub oblăduirea neuronului lui Bordei/olandezu.

Anonim spunea...

@ionut si miorlaupufos

Multumesc de sfaturi. Cand lucrezi la o firma aproape sase luni fara sa iti primesti salariul la timp ajungi ca prioritatea ta sa devina facturile si sa traiesti din imprumuturi pe la prieteni.
Sunt departe de situatia de a-mi incepe o afacere avand in vedere ca am de primit o gramada de bani, pe care m-as iluziona ca o sa ii mai primesc, de la firma unde refuz sa ma mai duc, firma condusa de un patron inconstient si alcoolic ce risipeste banii adusi de angajati.
Asa ca primul pas va fi tot de angajat.
Oricum, este uimitor cum reactioneaza unii la criza economica, poate o sa va povestesc odata ca experienta "asa nu!"

x spunea...

@ionut:
...imbecilitatea absoluta a masurii supraimpozitarii bancilor care-si trimit banii acasa.
Au tot dreptul permis de legea circulatiei capitalului sa faca asta? Au.
Si-a inchipuit cineva ca vor face altfel? Ghinion!
Problema nu poate fi abordata asa transant, exista nuante aici. Liberalizarea contului de capital e o masura recenta (2005) impusa de conditiile aderarii la UE. Pana anul trecut a fost benefica Romaniei (au intrat bani), dar nu este fara precedent in istorie sa mergi in directia deliberalizarii in momentele de criza financiara, pentru a evita destramarea economiei - masura este recomandata chiar de FMI uneori. Fara precedent in UE, totusi.

Sunt de parere ca introducerea in toamna a unei suprataxe pe orice ban care iese din tara, ar fi fost benefica Romaniei si ne-ar fi scutit de necesitatea unui imprumut FMI. Taxa absolut temporara - pana la terminarea crizei, care, nu-i asa, urma sa dureze cel mult 6 luni. Si oportunitatea masurii o sa devina din ce in ce mai clara in lunile care urmeaza, IMHO.
Nu stiu cum ar fi reactionat UE la o asemenea masura, probabil violent, dar chiar as vrea sa vad un guvern romanesc discutand odata de la egal la egal cu partenerii externi.

Anonim spunea...

@stelian
de la egal la egal, zici ? din fericire eu cred ca o sa treaca multa apa pe fraser pana cand ministrii corupti din guvernele rromaniei vor discuta cu niste ministri la fel de corupti din guvernele europene

Miorlau Pufos spunea...

@ Ionut

Ideea in sine mi se pare excelenta tocmai din motivele prezentate de Manole: sint o gramada care, constrinsi de imprejurari sau dorind sa faca o economie s-ar muta in alta parte dar le e "tirshe" sa-si mute calabalicul de colo colo. In conditiile in care firmele de leasing gem de autovehicule destinate transportului de marfuri, banuiesc ca se vor gasi mai multi transportatori care sa duca de colo colo niste boarfe.

Sint de parere ca omul sfinteste locul si mai ales ceea ce ii iese din mina asa ca perceptia asupra agentiilor ar fi ultima mea grija intr-o afacere de-asta.

Deficientele pe care le-am identificat in ideea asta sunt cu totul altele:

- de unde iti vin clientii

- cum faci rost de oferte pentru ei in conditiile in care tot ce e pe piata e de la alte agentii

- cum faci sa nu te "sara" proprietarul si sa nu-ti mai vezi comisionul

Astea sint cele trei intrebari la care caut raspunsul.

mobutu spunea...

Pentru ca băncile să nu scoată euro din ţară mai există o pârghie şi anume cursul de schimb, adică devalorizarea monedei naţionale.

x spunea...

Discutabil, multe credite in Euro deci presiunile cursului sunt transferate spre clienti. Banca primeste Euro si-i repatriaza. Creste si rata default-ului, bancile au motive in plus sa blocheze creditarea.
Pana la urma scopul e sa cresti increderea ca pot credita si ca pot face profit, daca bancile tin pur si simplu banii nu e nici un beneficiu pentru economie.

Monika spunea...

Recomandare
http://www.imonews.ro/analize.php?id=6

u spunea...

@ Monika:

"Pe termen lung, Romania va ramane una dintre cele mai atragatoare, echilibrata si sigura piata imobiliara din Uniunea Europeana."

Vaaaai, aceste cuvinte ne doare...

Am ras copios, patruns fiind de "obiectivitatea" si "profunzimea" "analizei" (exista oare posibilitatea tehnica in blogger de a face ghilimelele si mai mari de atat? :) )

AristotelCostel spunea...

...in contextul perspectivelor de crestere a mainii de lucru

dcg spunea...

E obscena daca nu scarboasa imaginea "cresterii mainii de lucru" :-)

Miorlau Pufos spunea...

Depinde ce-a facut cu ea ca sa-i creasca.

Saraca fata, face si ea munca de secretariat si PR printre picaturi si voi va luati de ea

Anonim spunea...

@monika
dai meditatii si in particular ? cat e tarifu ? si ce ma intereseaza cel mai mult, spit or swallow ?

Dorin spunea...

http://www.cotidianul.ro/
seceta_si_40_de_grade_celsius_la_vara
-85149.html
"În iunie, iulie şi august vor fi temperaturi de 40 de grade Celsius şi secetă. Culturile de grâu vor fi afectate în proporţie de 70%, iar culturile de porumb în totalitate."

Mai era o speranta pentru PIB.
Acum nu ...
Pe la TV, se preciza, in urma unor "studii" faptul ca persoanele din mediul rural nu vor resimti criza (sau cel putin intr-o masura redusa)
Dar....
Seceta da!

Anonim spunea...

@Monika

Nu te supara, asa sunt ei, rai. Rai da' buni!

@Manole

Poti sa iti bagi blogul la oracole, tot aici se spunea ca bancile vor scoate banii din tara.
Pacat ca nu citeste si Boc.

dcg spunea...

Cateva linkuri culese de pe forumuri:

http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/seful-bcr-nu-putem-avea-compasiune-la-nesfarsit-pentru-cei-care-nu-platesc-ratele-26204

http://www.businessmagazin.ro/analize/imobiliare/vremea-scadentei-pentru-investitorii-imobiliari.html?5536;4422670
(in distibutie: Bjorn Hauge cel istet)

http://www.zf.ro/zf-24/bnr-ponderea-creditelor-restante-s-a-dublat-in-trei-luni-4420169/

http://www.zf.ro/eveniment/ion-tiriac-nici-forbes-nici-nimeni-nu-stie-ce-avere-am-si-cat-valoreaza-in-toamna-vine-adevarata-criza-in-romania-4421408/
(mosul Tiriac spune ca balul incepe abia la toamna)

ionut spunea...

Monika

"Pe termen lung, Romania va ramane una dintre cele mai atragatoare, echilibrata si sigura piata imobiliara din Uniunea Europeana."

1)Daca definesti exact sintagma "termen lung" (100-200 de ani), s-ar putea sa fiu de acord, cu o "mica" obiectie:
2)ca sa "ramana" trebuie initial sa fi fost...pe cale de consecinta, d'abia dupa ce va fi poate sa ramana.

ionut spunea...

mobutu spunea...

"Pentru ca băncile să nu scoată euro din ţară mai există o pârghie şi anume cursul de schimb, adică devalorizarea monedei naţionale."

Si...voturile?

ionut spunea...

miorlau pufos


"- cum faci sa nu te "sara" proprietarul si sa nu-ti mai vezi comisionul"

Pai comisionul ti-l plateste chiriasul nu proprietarul, si asta n-are cum sa te "sara", decat daca renunta total la mobila si restul calabalacului.

ionut spunea...

Stelian

Ca guvernant tre' sa fi cel putin timpit sa crezi ca stimulezi intrarile si ramanerile de capital, prin supraimpozitare si declaratii belicoase. Nu de populatie si de firme il doare undeva pe boc, ci de voturi si de banii pe care bancile ii trimit acasa, in loc sa-i imprumute pe ei, guvernu'lu' peste!

Pe urma:
"masura este recomandata chiar de FMI uneori. Fara precedent in UE, totusi."

Asta deja e o discutie neprincipiala si, ca atare, n-are nici un rost; vrem-nu vrem, suntem in ue.

"Taxa absolut temporara - pana la terminarea crizei, care, nu-i asa, urma sa dureze cel mult 6 luni."

Sigur, la gradul de predictibilitate al "mirificului sistem fiscal romanesc, o masura temporara e tot ce mai trebuie, si mai mult, cu termen de valabilitate nedefinit, terminarea crizei (care se va intampla probabil...intr-o joi).

nelu pionieru spunea...

dop va garanta 60.000e credit pt. achizitionarea primei locuinte.

nelu pionieru spunea...

se califica papagalii care nu au mai luat credit

Unknown spunea...

explicati stirea asta ca eu nu o inteleg...:

http://www.realitatea.net/emil-boc--guvernul-va-sprijini-familiile-si-persoanele-care-vor-sa-si-achizitioneze-prima-locuinta_521242.html

mobutu spunea...

Inseamna ca statul garanteaza creditele ipotecare ale viitorilor ~16.666 subprimeri.
Va fi ca si cum bancile vor imprumuta statul, risk free!
Yuhuuuu!

Manole spunea...

Apropo de ideea mea. Cred că rezistă unei analize SWOT, cum văd deja că aţi început să faceţi. Oricum, în ziua de azi trebuie să fii pro-activ, nu mai merge să vinzi stând pe scaun. Şi dacă te oferi să-i cari chiriaşului valizele, păi ăsta chiar e un efort ok. Targetul nu ar trebui să fie chiriaşii care au maşină de spălat şi mobilă cu ei, ci ăia care au doar cărţi, haine, calculator, cd-uri.

Legat de măsura anunţată de Boc, e o aberaţie. Subprime pe banii statului. E menită în mod evident să mărească solvabilitatea pieţei. Mă întreb de unde are totuşi statul Român un miliard de euro. Boc a anunţat că programul va deveni operaţional în maxim 60 de zile. Alegerile europarlamentare sunt pe 7 iunie, deci peste vreo 20 de zile. Aşadar startul programului ar fi după alegerile parlamentare. Mie îmi miroase a bla-bla electoral. Nimeni nu poate fi aşa de tâmpit, nici măcar Boc.

AristotelCostel spunea...

@manole

Se leagă cu necesitatea deşărtării ANL-urilor şi poate ceva "dezvoltări" preferenţiale plus efectele "colaterale".

Important e că România nu face greşelile SUA... să acorde credite sub-prime negarantate de stat.

Deci, mai punem 1 miliard la datoria publică... şi aşa până la 70 de ani muncim ca să plătim.

Marian spunea...

Baiatu' care a scris articolul e retardat rau de tot.

AristotelCostel spunea...

Garantia de stat ar incuraja bancile sa dea credite, iar cat priveste riscul statului, nu cred ca ar fi atat de rau daca ar ajunge la o adica sa aiba in proprietate 50.000 de apartamente, avand in vedere cat de mare este nevoia de locuinte socialeVlădescu-fost securist de finanţe

Lui i se atribuie "ideea". Deci, e coaptă de oamenii de bine din România. Dacă tot e criză şi investitiile in infrastructura ca solutie anticriza sunt o iluzie, mai bine înavuţim poporu' cu 15-20 k de apartamente, nu 50 k cum spune securistoidul.

La ce e bun banu' când s-a inventat cărămida?

cezar spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5726634-programul-prima-casa-aprobat-guvernul-garanta-80-din-creditul-pentru-achizitia-primei-locuinte.htm

Baieti, nici nu stiti ce fericit sunt. Sper, bineinteles, intr-o punere in aplicare mai putin romaneasca a acestei excelente masuri.
Ce ziceti, pentru o gars. noua...mica mica, affordable, un 100 mii in curand ? In curand, prin 2010, hai. Trece si "criza" pina atunci.

Anonim spunea...

Aloo, reveniti-va! Cand am mutat eu ultimii chiriasi aia imi erau datori mie si noroc ca i-am lasat eu in pace.
Manole, de obicei fostii chiriasi te lasa cu facturi neachitate. Vezi tu sa iti dea bani ca ii muti.
Solutii serioase aveti?
Eu v-am intrebat ca am o oferta foarte tentanta pe utilaje de constructii dar parca nu as vrea iar sa imi caut de munca in toamna.
Ma gandesc mai degraba la un post la recuperari debite. :P

@aritotel
Deci pana la urma statul se baga la o garantare de ipoteci, preferential, normal.

cezar spunea...

E incredibil, manole a transpirat tot de emotie ! Da' ce ti s-a intamplat, draga ?
Vezi ca am impresia ca exista posibilitatea sa se intample tot anul alegeri, nu doar pina la ...20 iunie. Oricum in RO sunt alegeri non stop.
Ca sa nu uiti, nu mai transpira frate atat.
Iar tu, costele, la munca, domnule. Ai o sansa, daca va iesi ceva din chestia asta, sa-ti iasa si tie, ceva din chestia asta. Finally.

cezar spunea...

"...in contextul perspectivelor de crestere a mainii de lucru"
Costele, ai spirit, desi esti sarac si cinstit.
Cresterea mainii de lucru imi aduce aminte de scumpirea... preturilor.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Si de ce esti fericit, finally?

Sarac, mic, gras si chel, iar "preturile creste".

Manole spunea...

Hai măi Cezar, 100.000 de ce? Lei moldovineşti? Şi care criză zici tu că va trece până în 2010? Criza lui Boc de lumbago, sau care?

ionut spunea...

Cezar

Domol, tata! De unde ia boc 1 miliard? Din forfetaru' lui pogea?
Relaxati-va oameni buni, si berceanu a promis ca face autostrada intr-un an.

ionut spunea...

cezar

" Ce ziceti, pentru o gars. noua...mica mica, affordable, un 100 mii in curand ?"

Perfect de acord, nici nu stii ce aproape de adevar esti: atat va fi in 2010, 100 mii lei iar 1 euro= 5lei. In curand...

cezar spunea...

Baieti, mai e mult pina departe, iar voi (in special, manole, foarte curios lucru, mereu am avut impresia ca e ceva mai inteligent decat cititorii sai) deja transpirati.
Si daca masura lui Boc e pusa in aplicare, asta va produce efecte mult mai incolo, asa e in RO. Plus ca s-ar putea ca normele de aplicare sa omoare din fasa aceasta initiativa.
Si nu mai fiti asa usor de provocat,ce naiba,devine asa neinteresant.

...Curios lucru,costele, la fel vad si eu prototipul luzarului roman uzual, mic, sarac, gras, chel, cu muuulte chestii infrinate, prea mult timp. Genul de om care are nevoie de 2 generatii pentru a economisi 50 mii, cristoase mare.
Pe de alta parte, fiecare om le are pe ale lui, indif. de conditia sociala. De ce iti e asa de greu sa accepti lucrurile astea. Oricum, nu ti-as dori sa fi in locul meu, platesc si eu un pret pt. banii mei.

AristotelCostel spunea...

prototipul luzarului roman uzual, mic, sarac, gras, chelLa câte prostii ai emis până acum, te încadrezi în prototip sau genetica te-a înzestrat doar cu disfunţii neuronale?

Mă rog, poate eşti un tip de treabă, dar pe aici ai demonstrat din plin că nu eşti altceva decât o mostră stradală de investitor plăvan.

alex.dumitrascu spunea...

Masura lu' Boc consta in faptul ca l-a intrebat pe ala de la Nokia daca sufera de gripa aviara.
Ce incredere poti sa ai intr-un om care are halucinatii, caruia i se pare ca vede gaini???
I s-a parut la un moment dat ca guvernul ar putea dispune de niste bani. De unde bani la guvernul Boc??? Pai astia se imprumuta de la o luna la alta pentru salariile esentiale ale bugetarilor.
Halucinatie.

cosmiX spunea...

un interview fain,
esti tare Manole

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?