joi, 4 iunie 2009

Clujul, cel mai tare la scăderi

Un ansamblu rezidenţial din Cluj, Airiş Rezi... ptiu, pardon, Irish Residence, a ajuns într-un timp record să coste cu 64% mai puţin decât în faza lansării.

"Irish Residence nu starneste interesul niciunui investitor imobiliar, dupa ce cea de-a doua licitatie de vanzare a ansamblului rezidential ce ar trebui sa fie construit in Floresti s-a finalizat tot fara niciun cumparator interesat. Aceasta, in conditiile in care dezvoltatorii proiectului au incercat vanzarea intregului complex de mai multe ori pana in prezent, iar pretul initial de vanzare, de sapte milioane de euro, a fost diminuat pana la putin peste un milion de euro pentru toate cele 16 case care s-au construit pana in prezent, din cele 32 prevazute in proiect."

-- de aici: http://www.citynews.ro/cluj/economic-25/irish-residence-nevandut-chiar-si-la-un-milion-de-euro-47818/

Mă rog, din pozele de aici rezultă că mai e ceva de lucru, deci posibilul cumpărător ar cumpăra mai degrabă nişte schelete.

Cred că primăria ar face bine să bage mai repede buldozerele şi să redea pământul menirii sale iniţiale: agricultura. Cu atât mai mult cu cât zilele astea ne promit candidaţii europeni fonduri UE care să ne sprijine ceapa şi arpagicul.

31 de comentarii:

elzorab spunea...

airisu lu' peste, cica proiect exclusivist. pe langa faptul ca proiectul era langa ferma de pui, deci pute de-ti ia ansul, mai era si flancat de blocuri de 4 etaje la doar cativa metri. casele erau micute si inghesuite, iar pe straduta abia daca reusea sa se strecoare o masina, pe care ulterior trebuia sa o parchezi in garaj.

daca-ti venea cineva in vizita nu putea sa-si lase masina in fata casei ca bloca toata strada, atata de marinimosi au fost dezvotatorii cu spatiile comune. si uite asa, cand doresti sa maximizezi profitul, exploatand fiecare patratel de teren la maximum, fara sa te gandesti decat la buzunarul doldora de potentiali euro, pana la urma ajungi sa demolezi totul sa faci loc pentru ceapa si ustoroi, vorba lui manole...

Unknown spunea...

asta spune aici ca rezidentialul se duce tot in jos si dupa aia creste. ce zici?
http://desprecriza.ro/?p=180

elzorab spunea...

http://www.adevarul.ro/rss/articol/oradea-chiria-la-garsoniera-80-de-euro.html

oooopppppssss!

elzorab spunea...

http://www.bloombiz.ro/finante/cat-vor-apara-leul-banii-de-la-fmi

elzorab spunea...

http://www.bloombiz.ro/real-estate/400-de-milioane-de-euro-pentru-proprietati-in-romania

grecu saracu, a incurcat si el borcanele prin romania, rau de tot... a inceput si el cu propaganda....

Manole spunea...

@Traian: omul în cauză e Ilias Papageorgiadis. Linkul către blogul lui îl găseşti în dreapta. De multe ori s-a dovedit că ştie ce spune. În perioada în care românii noştri visau fluturaşi şi inimioare roz, crezând că relaţia de love non-stop dintre tarzan şi imobiliara jane va dura până la adânci bătrâneţi, grecul ăsta era foarte acid şi spunea lucrurile pe bune. Păcat că 99% dintre români credeau că "România e atipică" şi "la noi nu e ca la ei pentru că avem cerere mai mare decât oferta".

nelu pionieru spunea...

nu il pot banui pe ilias de propaganda. daca ii citesti blogul, vei vedea si de ce.

grecul nu face nici propaganda si nu e nici fraier. stie sa isi sfatuiasca clienti si probabil vor cauta chilipiruri.

AristotelCostel spunea...

@Tudor

Grecul amăgeşte... olandezi... cu "există posibilitatea".
Chiar dacă descrie cu lux de amănunte "caracterele" din piaţa imobiliară românească, şi el e sclavul... optimismului.

Şi el... şi olandezu'... şi naomy au dreptate în privinţa locaţiei, aceste "imobiliare" având potenţial real de tranzacţionare... în acord cu veniturile medii ale românilor. Restul cloacelor sunt simple dormitoare ceauşiste sau vestigii ale capitalismului timpuriu.

elzorab spunea...

mie-mi place ilias pentru ca balcanic fiind, stie sa surprinda atat de bine toate conotatiile si micile ciudatenii ale caracterului romanului. el ne judeca prin prisma tuturor defectelor de care sufera si conationalii lui. ii dau nota zece pentru blog.

Kiko spunea...

Mie totusi articolul greculi mi se pare propaganda, daca nu chiar dezinformare. Adica, daca ai 400 de milioane de investit si stii ca sunt putine ocazii, taci ca malcu si cauti ocaziile alea si nu te pui sa trambitezi la stanga-drepata cat de putine sunt ocaziile.

Probabil grecu pe langa a vana ocazii are si cateva pe care ar cam vrea sa le vanda ...

Dar, cel putin isi face treaba. Nu ca comunistul de Boc, care inceaca sa stimuleze artificial cererea.

Auziti tampenie:
http://www.bloombiz.ro/real-estate/boc-sa-i-ajutam-pe-cei-pe-care-nu-i-ajuta-salariul-pe-care-il-au-

PAI CINE NU ARE SALARIU NU TREBUIE SA AIBE CASA! Inca nu s-a prins?! Ce-i rau sa stai in chirie?

Nu e de dorit ca cineva care nu are bani de casa, de avans, sa cumpere. Cine traieste de la salar la salar n-are ce sa fie proprietar. Spre binele sau.
Se poate strica ceva. Trebuie facuta o reparatie. Intervine ceva.
Daca omul sta in chirie se preocupa proprietarul sa repare.

Boc redistribuitorul. Da in cel care mai poate sa produca ceva pt a sprinii artificial pe cei care nu produc. Daca omul nu are bani, e ft bine sa steie in chirie, in loc sa-si faca datorii.

Dar degeaba. N-ai cu cine. Totusi, speranta e ca va esua totul: doar nu credeti ca e capabil sa faca un "program" care sa functioneze. Infiintarea programuli este insasi garantia ca asa un program nu va exista.

mobutu spunea...

Despre grec: da, zice lucrurilor pe nume (sau mai bine spus ... a zis lucrurilor pe nume in perioada nebuna a imobiliarelor).

Acum, prin natura meseriei lui si prin faptul ca l-a prins oarecum criza cu degetele in borcanul cu miere, este condamnat la optimism si astfel incearca o mica manipulare a pietei. Altfel zis acum nu prea mai zice lucrurilor pe nume.

Pe mine m-a pierdut de când tot repeta ca papagalul că, citez, "Romania has a great future"
Are pe dracu.

Anonim spunea...

@mobutu
cum adica, are pe dracu ? tradatorule !!!
ma scuzati, trebuia sa scriu si eu ceva ca nu cumva sa credeti ca nu va mai urmaresc :)

mobutu spunea...

Fraze de genu ăla sunt doar dume pentru atragerea investitorilor (fraierilor).

Cat despre romania ... normal ca nu are niciun great future, la modul infect si mafiot in care este condusa, la prostirea si manelizarea populatiei, la lipsa spiritului civic/social, etc.

dcg spunea...

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-bancile-raman-incordate-la-acordarea-de-credite-4486858/

"Bancile se tem de o inrautatire a situatiei economice si se asteapta ca preturile pe piata imoibiliara sa continue sa scada, astfel ca sunt si mai prudente in evaluarea clientilor. (...) Perspectivele raman pesimiste si pentru trimestrul al doilea: doar 3,3% dintre bancile chestionate au aratat ca vor relaxa intr-o anumita masura conditiile de creditare. In schimb, 61% au de gand sa devina chiar mai restrictive."

Raportul asta este din alt film, la TV ruleaza "relaxarea creditarii".

BlacKat spunea...

Din categoria "fara comentarii":

http://www.bloombiz.ro/finante/doar-28-din-sumele-deponentilor-la-banci-erau-efectiv-garantate-la-31-martie-2009

Viitorul suna bine. nu?

Miorlau Pufos spunea...

Casutele alea din Cluj par a fi la rosu. Decit sa dea primaria cu buldozerul peste ele, atita timp cit par finalizate peste 50%, n-ar fi mai bine sa le dea dezvoltatorul in pierdere ca macar sa-si scoata niste bani?

shark spunea...

mi-am adus aminte de un link de il gasisem acum ceva timp, datat iulie 2006:

http://www.wall-street.ro/articol
/Finante-Banci/16287/BNR-vrea-
sa-dezumfle-balonul-imobiliar.html

Tudor spunea...

@Miorlau Pufos

... si de unde sa gaseasca prostii care sa cumpere casa langa un abator de pasari?
Sau mai bine de unde sa mai gasesti si altii. Ca au cumparat in aceiasi zona cu sutele si acum stau si se minuneaza ca le reflueaza canalizarea si ca zona pute ingrozitor. Ba mai au si neobrazarea sa ceara inchiderea abatorului... parca abatorul a aparut acolo in ultimii doi ani si nu imobiliarii au invadat un sat amarat de la marginea Clujului.

Adrian Iftode spunea...

Robin Hood strikes again

Traian Basescu: Bancile nu mai au un sustinator in mine pana nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor

B spunea...

Ha ha, kanadiene, tu parca erai pesimistul pe blog, cand am vazut post-ul tau tocmai era sa imi prin degetele in tastatura cand am vazut ca pozezi in jumatatea optimista a blogului, esti ca lupul deghizat in oaie.... :))

radumiki spunea...

Nu inteleg ce tot ii dau inainte Basescu, Boc, Geoana si restul politrucilor cu creditarea...
Bancile crediteaza si acum, inclusiv companii, insa evalueaza mult mai atent riscul.
ex: http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/unicredit-tiriac-a-finantat-cu-4-63-mil-euro-o-fabrica-de-tratare-a-deseurilor-electrice-26889
E drept, dobanzile sunt cam mari, dar sa fim seriosi, sunt proportionale cu riscul de tara, de piata, de tot ce vreti.
Pe imobiliar, cand scad preturile in ritmul de azi, cand nr. celor cu apetit la credite scade la fel de vertiginos, cand riscul somajului=neplata paste pe toata lumea, politrucii ar dori ca bancile sa-si atarne o funie de gat.
O au deja datorita creditelor date in anii precedenti, nu cred ca pot fi convinse usor sa-si traga si scaunul de sub picioare.
Sa ia ei masurile alea minune ptr. revigorarea economiei si cresterea increderii in ea si se deblocheaza creditarea fara probleme.

radumiki spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cosmiX spunea...

for fun, pare sa fie chiar on topic
cu discutiile de pe blogul asta

http://www.youtube.com/watch?v=9PSKWCtzPuI

vladone spunea...

Boc: Guvernul are resurse financiare să extindă programul "Prima casă", dacă acesta va avea succes
Politicienii romani sunt pe zi ce trece mai nesimtiti - tara asta nu vad cum ar putea avea vreun viitor de soi :( .. n-are bani de pensii, de pastile si de drumuri da' are bani de dat prietenilor dezvoltatori ... bagal-as undeva !!!

PS baieti, cand va veti satura de rahatul asta si-o sa puneti de-o revolutie sa ma aveti, va rog, in vedere :)

vladone spunea...

baga-l-as

alex.dumitrascu spunea...

Ciudat oras e Clujul. Ne-a daruit o pleiada de personalitati: Stoica-Caritas, Ghita Funar, Grupul de la Cluj, Emil al lui Boc si altii multi mai discreti dar nu mai putin interesanti.
Daca insa analizezi mai atent ce se intampla pe acolo, constati ca lucrurile cele mai interesante provin din anume comune suburbane, nicidecum din orasul propriuzis.
Orgoliul taranilor din preajma Clujului este imens, si se concretizeaza in principiu in ambitia de a se denumi clujeni.
De exemplu Floresti era o comuna care excela prin cresterea porcilor(ocupatie extrem de rentabila in conditiile penuriei de alimente). Nici vorba de oras pe acolo. Inainte de 89, daca dadea o molima ceva in porci, oamenii aceia ramaneau fara resurse economice. Da iata ca porcii au fost sanatosi, iar copiii celor care i-au crescut, acum sunt 'clujeni".
Dat fiind ca n-au incaput toti in Cluj, au adus Clujul la Floresti, chestie de toponimie si cam atat.
Exemple cumva similare avem si in preajma Bucurestiului. Au existat intotdeauna oieri , datorita climei mai calduroase Bucurestenii preferau oaia mielul si branza superporcului de Floresti.
Biografia romantioasa si aventuroasa a domnului Becali, ma indeamna sa extind analogia dintre Cluj si Bucuresti asupra regnului animal. Panseul meu ar fi ca porcul e oaia clujenilor.
(si Florestiul Pipera lor)

Adrian Iftode spunea...

[Off(On?!) topic]
Cum va fi aleasa EBA: Cinci filiale PDL raporteaza in detaliu operatiunea Voturi pentru Elena Basescu

nelu pionieru spunea...

asta e... absenteismul la vot ii avantajează. cu 10 oameni pe sectie o baga pe nutzi a mica in parlamentu` uie.

nici nu mai stii ce dracu sa faci. daca te duci la vot, ți-e scarba de tine ca ai votat cu oricare din nenorocitii de pe lista. daca nu te duci, castiga tot ei, pun robotetii sa voteze la comanda.

PS :unde e jegu de orangestone sa o mai pupe in cur pe nutzi a mica si a mare ???

Tudor spunea...

Pentru cei care nu au vizitat in ultima vreme metropola Floresti le recomand o vizita virtuala
...

Cautati Clujul, si mergeti pe codita aia din stanga pana la capat. In full screen da o explicatie la pretul de 15000 pentru o garsoniera in zona respectiva. Si nu arata chiar ingrozitor pentru ca au fotografiat intr-o perioada uscata...

Victor spunea...

EBA are concurenta: Aura Pohoata de la PNL. Eu si colegii mei de birou am decis: clatim ochii Europei cu Aura. Si mai am o dilema: din moment ce toate femeile outstanding din politica noastra par sa fi promovat la schimb cu favoruri sexuale, oare barbatii au facut la fel?

Tufis spunea...

http://forum.computergames.ro/170-imobiliare/480914-garsoniera-ap2-camere-comuna-1-decembrie-ilfov.html

Superoferta, omul da si distributia etniilor ("doar" 400 de tigani in comuna, cred ca e Cotroceni :B)

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?