luni, 8 iunie 2009

Diverse

1. Despre absenteismul de la ultimele alegeri: oare listele electorale îi cuprind şi pe cei 3-4 milioane plecaţi în Italia - Spania - Marea Britanie - rest of the World?!

2. Tot despre Letonia, un articol foarte interesant din FT.com. Iată câteva citate (hm, vă sună cunoscut? ... credeţi-mă pe cuvânt, e despre Letonia, nu despre România):

"[...] Daunis Auers, a British-Latvian political scientist at the University of Latvia, identifies the difference with the Icelandic collapse: “In Iceland there was a lot of speculation on the markets. But in Latvia people were finally buying the western consumer products they had been promised since 1990.” The money was flooding in to help them do it. It came from Latvians working in Britain and Ireland, from the EU, from foreign investors, but, above all, from Scandinavian banks. [...]
Peasants in the countryside mostly just sat out the boom in the homes they had been given after the USSR collapsed. However, Riga’s impatient new middle classes put out both hands to catch the money. They almost all borrowed in euros, paying interest rates of just a few per cent while Latvian inflation was at 15 per cent. In other words, they were being paid to borrow. Better yet, there was no capital-gains tax on property, which, incidentally, made buying apartments an excellent way to launder money.[...]
Much of Latvia’s “growth” came from construction and from speculators selling each other flats, but few people worried about that then. Almost everyone had jobs and money. Wages rose by 30 per cent a year, [...]
Some Latvians assumed the growth would continue until they caught up with their fellow Nordics. In 2007 Swedbank commissioned a survey of people’s financial expectations. Martins Kazaks, the bank’s Latvian chief economist, says: “If I recall correctly, about a quarter of respondents expected that over the next three years their real incomes would grow 30 per cent a year in nominal terms. Which is kind of odd.” [...]
The question then becomes: why did Latvia blow up its bubble when experts kept telling it not to?
From 2004, Latvian politicians were finally free to do as they liked. For years they had listened to westerners telling them what to do to get into the EU; now they were in. Ainars Šlesers, a politician who once campaigned as “Šuperman”, wrote in 2004: “One should quit warning about some kind of economic overheating. We ought to push the pedal to the metal.” Even if inflation hit 15 per cent, Latvia was a special case. The laws of economics didn’t apply. [...]
This is how a country can blow a bubble that will definitely burst: 1) Run high inflation; 2) Borrow profusely; 3) Import much more than it exports; 4) Build an economy on speculation in assets; 5) Put no public funds aside for a rainy day; 6) Meanwhile, peg its currency to a stable currency. [uite, treaba asta noi nu am făcut-o - cel puţin nu oficial]
Latvia ticked every box. "

Ce ar trebui să înţeleagă băieţii ăştia care ne conduc şi cu ăştia care mai poluează blogul din când în când gândind cu premeditare?

- România, în ochii "investitorilor", e o bucăţică foarte mică din Estul Europei. Tonul în Estul Europei e dat de baltici, care au câţiva ani înaintea noastră din toate punctele de vedere (integrare în structurile internaţionale, boom & bust etc.). Când citeşti chestii de-astea şi ştii că şi în România lucrurile s-au petrecut la fel, chiar nu-ţi mai pasă că România e mai mare, sau mai albastră sau mai cheală. Suntem cu toţii în acelaşi rahat.
- Noi (românii) avem o şansă incredibilă prin faptul că suntem defazaţi faţă de baltici. În felul ăsta putem să şedem şi să ne gândim la ce au făcut ei greşit când au dat nas în nas cu criza. Depinde numai de noi dacă ne vom valorifica şansa sau vom asista pasivi la creşterea şomajului către 10% şi continuarea prăbuşirii economice.

Eu personal consider că nu putem fi salvaţi decât de investiţiile urgente în infrastructură şi educaţia adulţilor (reconversia profesională). Cum nu văd deloc să se întâmple aşa ceva, guvernanţii fiind total jemanfişişti faţă de ambele domenii, mă tem că imaginea României în 2010 va fi mai proastă decât cea de acum dar mai bună decât în 2011.

PS. Vă recomand cu căldură să citiţi şi cartea lui Krugman, "Intoarcerea economiei declinului si criza din 2008" (Ed. Publica 2009)

279 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 279 din 279
S. spunea...

@ Ionut

Nici nu stiu de ce mai incerc sa argumentez pe aici, pentru ca sigur o sa apara din nou comentarii ca sunt un manipulator imobiliar.

Asa, deci dobanda maxima este Euribor la 3 luni +4%.

http://www.euribor-rates.eu/euribor-rate-3-months.asp

Casa nu poate fi revanduta timp de 5 ani.

Trebuia sa nu ai casa la momentul ordonantei. Eu am una deja, as mai vrea una in Bucuresti, dar nu voi putea sa fac o manevra sa o vand pe prima si sa o cumpar pe a doua.

Pentru un cuplu cu 900 euro salariu cumulat sa zicem acest program este ideal in opinia mea.

Mai mult, nu ii vad facand default decat in cazuri extreme, sa fim realisti.

Dar bineinteles, programul nu este bun pentru ca pur si simplu nu se poate ca Boc sa faca ceva bine.

Singurul pericol poate veni din lipsa clientilor atat. Dar sa fim obiectivi pentru cine are nevoie acum de o casa, din motive diverse (nunta, sotie cicalitoare, copil pe drum) este MAI BUN decat ceea ce este pe piata. Fara costuri decat in caz de default.

mobutu spunea...

S, s-a spus de ţşpe mii de ori de ce acest program este o ţeapă.
(Re)citeşte.

S. spunea...

Mobutu, se pare ca nu ne intelegem.

Eu am o alta opinie decat voi, nu este nici o noutate aici.

Ce mi se pare ca lipseste acestor comentarii este obiectivitatea.

Mai exact, voi chiar credeti ca:

1. In acest moment nu mai exista oameni de buna credinta cu salariu decent si fara casa?

2. Oameni care vor munci si vor plati ratele pentru acea casa, fara sa faca default?

3. Si care in final vor plati mai putin?

Aici e una din esentele programului pe care vad ca nimeni nu o apreciaza. Mai ales ca nimeni nu te obliga sa cumpreri de la un dezvoltator sau investitor care isi face exit-ul:).

Eu chiar nu vad unde e teapa decat in ipoteza:

1. Creditele vor fi contractate de "anumiti" clienti, care cumpara o casa de la un dezvoltator sau investitor care vrea sa isi faca exit-ul si nu o platesc.

Statul plateste in locul lor, teapa este a statului care ramane cu casa.

DAR. Si aici e un mare dar. Acei oameni care fac acest default trebuie sa aiba totusi un salariu peste medie pentru a se incadra la rata indatorare/venit.

Ma indoiesc ca multi oameni muncitori si relativ inteligenti cu salariu peste medie fac aceasta mutare si sa ramana cu pata neagra pe asa zisul cazier bancar.

As fi apreciat de la voi o dezbatere pe ideile prezentate mai sus, cu argumente daca se poate. Pana la urma in timp vom vedea:

1. Cati apeleaza la program
2. Cati fac default.

Pana atunci fiecare are doar o parere. Astept raspuns argumentat pe puncte daca vrei sa continuam discutia.

Manole spunea...

Ţeapa e foarte simplu de observat: oamenii sunt încurajaţi să cumpere la nişte preţuri încă supraapreciate. În rest, dacă ai nevoie de casă sigur că dacă poţi, nu strică să profiţi de nişte condiţii mai bune de creditare decât cele oferite în ultima vreme.

Deci 3. pică, oamenii ăştia vor plăti mai mult, nu mai puţin.

În plus, ceea ce ar trebui să li se explice oamenilor şi toată lumea din guvern şi de la BNR tace ca mortu-n păpuşoi:

- salariul lor de "900 de euro" reprezintă 900 acum, dar peste 12 luni s-ar putea să mai reprezinte numai 800 sau, doamne fereşte, 700;

De aici rezultă consecinţe directe pentru 1. şi 2. Dar ce mai contează un default dacă statul garantează?

cezar spunea...

"Daca are 'personalitate juridica",(vrei sa spui probabil ca e persoana juridica de drept roman), nu inseamna deloc ca e proprietatea statului roman"

Evident :))
Sunt PJuri romane, supuse Legii de organizare 58/98 si 83/98 (falimentului bancilor).

La ora actuala, de pilda, SocGen are 58 la suta (adica in 2004, s-ar putea ca statul sa mai fi cedat ceva intre timp, ca si BERD) din BRD. Tu sugerezi ca maine, pe lumina, pur si simplu, francezii, care se poate sa aiba probleme la ei acasa, pot lua 58 la suta din fondurile proprii BRD, plus acelasi procent din activele imobiliare (nu-s deloc putine), plus fondurile plasate anterior in BRD. Adica tot ce-i al lor, tehnic si legal.
Asta e o problema. Nu zic ca ar fi imposibil.
Dar, uite, in cazul RBS Romania lucrurile nu s-au intamplat asa, desi tare ar fi vrut statul ala britanic sa mai aiba ceva la masa credala cand a transat falimentul RBS.
(Care a costat statul britanic 30 miliarde $, in 2008, plus pierderile operationale pe 2008, de 10 miliarde, plus anul asta inca vreo cateva (http://www.banknews.ro/stire/24302_rbs_pierde_inca_3,47_miliarde_dolari_in_urma_falimentului_lyondell_chemical.html) numai de pe urma unui singur client falimentat si el. Anul inca nu s-a incheiat, iar totalul e deja o suma pe care nici nu o pot asimila, ca e cam mare.)

Asta in conditiile in care RBS Romania era, dupa cum s-a spus pe la colturi, una din cele mai profitabile filiale ale lor din Europa. Totusi, lichiditatea ei nu a fost redusa, nimeni nu s-a panicat, nu si-a retras banii, de parca actionarul RBS ar fi fost de pe alta planeta. Daca nu era presa, probabil ca nici n-as fi aflat de povestea asta.
(http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/weiss-rbs-romania-cu-cat-se-incheie-mai-repede-vanzarea-cu-atat-mai-bine-4031689/) ai aici niste chestii interesante.
POATE nu e asa de simplu sa iei niste active si sa fugi in alta tara cu ele.

S. spunea...

Multumesc de raspuns Manole.

Tu ai dreptate, dar in acelasi timp nimeni nu te obliga sa te indatorezi daca nu ai nevoie, sau cel putin asa estimez eu.

La punctul 3 ma refeream ca vor plati mai putin decat conditiile actuale de pe piata creditelor ipotecare.

Oricum, ideea principala pe care am vrut sa o emit este ca nu are legatura decat poate in foarte mic procent cu exit-ul imobiliar.

La cate probleme se vad pe sofpedia de exemplu la ansamblurile imobiliare, parca tot la un bloc vechi m-as indrepta. Daca aparea vreo mentiune in Prima Casa sa cumperi apartamente doar noi construite atunci va dadeam dreptate 100%. Cum nu apar, nu imi imaginez ca se vor inghesui oamenii la ele.

Nu ma intelegeti gresit, si eu astept sa cumpar la bottom sau pe acolo. Dar in viata sunt unii care poate nu mai pot sta cu chirie.

Motivele tin de familie, copii sau nevasta, nu le detaliem aici.

Daca au si noroc de loc de munca in industrie relativ stabila si fara disponibilizari masive(farmaceutica spre exemplu) au o sansa cu acest program.

Din nefericire, la televizor este foarte mult "zgomot" facut de analisti sau ziaristi care bruiaza discutiile normale.

Astept o emisiune in care invitatulul ii este adresata o intrebare simpla inainte de dezbaterea unui subiect conex:

"Care este definitia deficitului bugetar si din ce este compusa balanta comerciala?"

Nu stii sa raspunzi? Iesi afara din emisiune si nu mai dezinforma populatia cu ideile tale.

elzorab spunea...

S, parerea mea e ca e megatzepoi. pentru ca se incurajeaza cumpararea unor locuinte la de trei ori pretul lor real. peste cinci ani, cand vei avea dreptul sa o revinzi o vei putea revinde cu 15 000 de euro, euro reali si acoperiti nu euro fictivi.


pe de alta parte, asa cum spunea manole, deficitul bugetar este atat de mare, mai ales cu aceste fantasme cu salarizarea bugetarilor cu miii de euro, incat piata valutara va face corectie fara doar si poate.

nu uita ca se preconizeaza a se cheltui, doar anul acesta 30% din rezerva valutara BNR doar pentru a sustine cursul valutar(8 miliarde de euro). atat costa paritatea 4.2 pe euro. guvernul a mizat totul pe o carte, spargem tot anul asta ca la anul sigur se relanseaza creditarea si iesim din criza. dar daca e doar cacialma? de unde vor finanta deficitul pe urmatorii n ani de zile?

exact asa s-a intamplat in argentiana cand a inceput criza, s-a tinut cursul fortat pana a crapat de tot...sincer, manole vorbeste de deprecierea celor 900 de euro pana la 700, eu vad lucrurile mult mai realist.

daca cei 900 de euro vor ajunge 300, prin devalorizarea leului, ce te faci?

iar cei care spun ca exagerez, va rog raspundeti la urmatoarea intrebare. de unde va lua bnr 8-9 miliarde de euro anual pentru mentinerea cursului si de unde se va mai imprumuta guvernul cu 20 de miliarde anual pentru finantarea deficitului?

va garantez ca asistam la ultimul festin, guvernul a mai facut un bairam pe banii de la fmi, pe care i-a si terminat de altfel intr-o luna, apoi va incepe jalea.

au mizat pe o singura carte, cheltuim tot acum, pana la alergeri ca dupa semestru trei, se relanseaza economia.

va dau o stire proasta, cei are au vazut si crizele de prin 2001, dar mia ales cele de prin 80, criza nu trece asa usor, si in nici un caz nu e durere de masele sa iei un calmant pana mergi la dentist...

criza nu trece nici in 2010, nici in 2011 nici in 2012, nici in 2013...nu trece, vor fi ani multi.

in sua a inceput de aproape doi ani si abia acum a inceput sa mearga la vale cu adevarat. pana acum a fost parfum, abia acum a inceput somajul. asa si in romania, la sfarsitul anului viitor va incepe jalea adevarata. pana atunci ma sunt ceva rezerve pe la bnr, poate mai iai guvernul un imprumut, dar apoii vor trebui platitie oalele sparte...

vezi tu mai S, cand ai trait cateva crize economice majore si le-ai vazut cu ichii tai, altfel vei lucrurile, nu pui speranta orbeasca in fata, gandesti ce spui nu doar speri in cai verzi pe pereti si toate prostiile si minciunile pe care vi le toarna cei care va manipuleaza pentru ai alege inca un mandat.

dcg spunea...

S.

Raspunde-mi tu mie la urmatoarele intrebari:

1) De ce preia statul riscurile pe care bancile - societati specializate in evaluarea riscurilor - nu si le asuma? Sugestia mea de raspuns este ca statul plateste din buzunarul meu si al tau deci nici lui nu-i pasa.

2) De ce Boc si Pogea dadeau exemple stupide si nenecesare cu DAE maxim 5.25 % dar amadoi uitau sa mentioneze faptul ca acum EURIBOR este la cote istorice minime deci DAE nu va putea decat sa creasca in viitor? Acum avem EURIBOR 1.25 + marja bancii maxim 4 => DAE maxim 5.25%. Daca peste doi ani EURIBOR devine 6% => DAE 10% deci se duc pe garla toate calculele usor agramate ale lui Boc iar oamenii aia gospodari pe care-i apreciezi tu (dar care, de seriosi ce sunt, abia au reusit sa stranga un avans de 3000EUR) o sa intre in default. Pierde si subprimerul, pierde si contribuabilul, banca nu pierde nimic ci ridica din umeri (se astepta) iar dezvoltatorul pozeaza in Cancan alaturi de masinea de neam prost de juma de milion de euro (ca burtosul ala cu moaca de buticar care a vandut primariei sect 1 apartamente din "Cartierul Latin" err, indian. Sugestia mea de raspuns - guvernul ridica si el din umeri la randul lui, se astepta si el, dar las ca achita contribuabilul. Oricum, guvernul Boc se comporta ca un tepar, prezinta "marfa" trecand sub tacere defectele ascunse. Practic intinde o capcana tip subprime ajutandu-se de nivelul foarte scazut al EURIBOR.

Singurul aspect pozitiv al acestei sarade este copita suplimentara pe care o ia in bot creditacul anilor 2007-2008, ala care are in contract clauze inrobitoare gen "marja se poate modifica la initiativa bancii si anume cand cand ploua". Pana acum tipul asta de creditac se consola cu si se agata de ideea ca degeaba au scazut preturile pesterilor pentru ca scumpetea creditului anuleaza acest efect. Se aude, Mobius? Ia vezi ce calcule stupide mai bagi in topicul ala al tau in care te minti singur.

dcg spunea...

PS: nu mai insist pe aspectul evident si deja mentionat prezentat de Manole si anume ca bizonul "SubPrima Casa" pierde prin faptul ca este servit cu locuinte scumpe dar cu credite aparent omenesti.

dcg spunea...

PPS: degeaba sa-a chinuit Isarescu sa scoata pe linie moarta moda dobanzilor promotionale - in functie de care banca calcula la modul cel mai pervers bonitatea clientului. Guvernul actual asta ne propune acelasi lucru acum: DAE aparent mic (cel putin cat e euribor mic) + avans nesemnificativ + declaratie pe proprie raspundere = subprime.

dcg spunea...

Scuze pt micile "typos" de mai sus.

AristotelCostel spunea...

@S

Atitudinea de praştie între ghioage, a lui Băse în lanul cu... guvernanţi, şi detaşarea marinarului de "predicţiile BNR" scot în faţă "negocierile" eşuate cu sistemul bancar. BNR nu poate renunţa la condiţiile de creditare aşa că Băsescu a ridicat pânzele chemând în program băncile care vor să se alăture... CEC-ului.

Pe maximul speculei n-a ieşit niciun găşcar să propună programe de construire de locuinţe şi de "lărgire" a ofertei, acum când piaţa duce preţurile la echivalentul în mărar şi pătrunjel, Boc intervine în favoarea menţinerii preţurilor la nivele nesustenabile... până-n Decembrie.

Tinerii de care vorbeşti tu ar trebui să cumpere la preţ de România. Din datele INS, doar 1% din populaţia României câştigă peste 1000 Euro/lună ceea ce înseamnă că aceste venituri ar trebui să-ţi permită accesul la cele mai fiţoase cloace din România.

O garsonieră în câmp e cloacă fiţoasă? 3 camere în Militari?

Ai vrea să discutăm despre idee, ocolind principiul:

Statul român îşi ţepuieşte cetăţenii, încurajându-i să cumpere cloace la preţuri supraevaluate în schimbul muncii lor pe următorii 20-30 de ani.

S. spunea...

@ Aristotel

In Constanta, 2 camere se pot gasi confort 1 la 45k euro. Tara asta e mai mare decat Bucuresti. Nu vrei sa cumperi, nu te obliga nimeni.

Daca luam in calcul veniturile familiei si ce au mentionat astazi cu venit necesar de 600 euro pe familie pentru 50 k imprumutati eu zic ca nu e chiar de 1%. Stiu ca doar 17000 persoane au peste 1500 euro pe cartea de munca sau asa.

@dcg

1. Parerea mea o spun aici: Ca acei bani sa ajunga in piata. La vanzator, care face si el ceva cu ei. Banii trebuie sa circule, asa cum bine a zis Patriciu. Iar daca nu se plateste o casa din 50 sa zicem, ramane statului. Si doar atunci statul (noi) scoate un ban din buzunar.

alex.dumitrascu spunea...

@cezar
BRD are la 31 martie total active 50 miliarde lei din care 32 miliarde creante asupra clientlor.
Raman 18 miliarde, din care 12 imobilizari la BNR si restul de doua miliarde in imobilizari corporale, titluri se stat, actiuni, participatii si alte bazaconii,
Dar cele 32 miliarde care initial au fost creante asupra clientilor din Romania, poate ca nu mai sunt....ce-au fost odata.(vorba lui Boc)
Cel mai probabil o parte din ei sunt creante asupra unor entitati proprietare actuale ale creantelor imprunutatilor din Romania.
O parte din credite au fost "externalizate" demult. Ratele trec pe la BRD nu se opresc acolo.
Folosesc BRD ca un exemplu, nu pentru ca exista informatii certe ca asta ar fi situatia acolo.
S-a tot spus ca in Romania nu exista derivate sofisticate, CDS-uri si altele. De fapt, nu exista o piata pentru asa ceva, su asta inrautateste situatia, nu o face mai buna.
Li se casunase unora ca in banci s-au acumulat mormane de bani care dau pe dinafara. In bilanturi si in raportari, da aia nu se prind.

dcg spunea...

S. spunea: "Ca acei bani sa ajunga in piata. La vanzator, care face si el ceva cu ei".

Preferabil sa se bage si el la programul "subprima casa" si sa puna un avans de 60.000e si sa mai ia un apartament de 120.000e, cel putin asa spera dezvoltatorii. Pe urma o sa aiba grija acestia ca banii sa circule spre masini din import de sute de mii de euro, lucru care va ajuta extraordinar de mult greu incercata economie romaneasca :)) Iar faptul ca statul (tu, eu) o sa fim stapani peste o gramajoara de locuinte supraevaluate din care o sa ne scuipe in cap seminte diversi functionari de prin primarii e de natura sa te consoleze?

PS: Aristotel nu e din Bucuresti si te contrazici aiurea cu el: el foloseste datele INS tu folosti datele... tale.

mobutu spunea...

pe banca o doare'n paişpe caci garanteaza statul. ma inteleg cu prietenul meu din, sa zicem, caracal sa'i cumpar o garsoniera care face real 10000 euro. spaguim evaluatorul ca sa faca in acte 60000 euro. eu imi permit, ca am venit (nici macar nu se stie cata "vechime" tre sa ai la locul de munca ... daca merge 1 luna ţeapa va fi si mai mare).
Amicul ia banul, 60000 EURO, facem jumi-juma, el 30000 eu 27000 ca am dat deja avans 3000. Sau poate mai putin, ca am dat si evaluatorului. Eu platesc prin gura rata, am deja 27000 la teşcherea. Dupa 90 zile anafu ia casa si se spala cu ea pe cap, ca n-o va vinde in vecii vecilor peste 10000. Pe mine poa' sa ma caute, n-am nimic sa ma execute. Râd de stat si organele lui si mai fac si misto ca n-au ce sa-mi faca.

Ia exemplul ăsta si multiplica'l de cate ori vrei tu ... da' tine cont ca romanul s-a nascut ţepar şi-o sa'i placa sa ţăpească statul roman, adica pe saracul contribuabil.

S. spunea...

Ducem discutia in extreme si nu are sens. Ipoteca de rangul 1 facuta de min finantelor nu e verificata oare? Seara buna.

mobutu spunea...

Ba are sens, ca-s (si) banii mei cei din care se garanteaza.

Ipoteca e verificata de evaluatorul bancii (banca se ocupa de tot) care-i coruptibil. Cum la fel de corupt era si pe vremurile "bune" cand evalua cum avea chef.
Ca doar n-o verifica'o pogea.

Am mai spus'o, daca statul are chef de garantat credite sa o faca in agricultura unde chiar este nevoie. Nu la specula imobiliara, unde face un deserviciu, nu serviciu.

Manole spunea...

Pe lângă ce a zis DCG: Din păcate mă tem că exemplul trist oferit de domnul Gabi zis şi Căpăţână, care n-a avut nimic mai bun de făcut cu juma' de milion de euro decât să-i spargă pe o maşină de fiţe în plină criză economică, e mai mult decât revelatoriu pentru a ne arăta ce se va întâmpla cu banii care "vor reîncepe să circule". Eu unul mă îndoiesc sincer că vom asista la deschiderea mai multor afaceri, la importul de utilaje productive, de tehnică de calcul, la investiţii în mărfuri şi branduri româneşti, în îmbunătăţirea calitativă a celor deja existente etc.

În rest sunt de acord cu ideea de bază a lui S., că dacă un individ are nevoie de casă, păi atunci n-are sens să nu profite de condiţiile oferite de Pogea. Prost ar fi să n-o facă, mai ales dacă rata ar fi să-i iasă mai mică decât o chirie. Marele pumn în bot şi-l vor lua, într-adevăr, creditaţii din ultimii 2 ani care vor fi de 2 ori furaţi: o dată, la momentul achiziţiei, a doua oară, acum. Eh, şi aşa nu sunt decât vreo 100.000. Mici victime colaterale în epopeea acestui popor de 20 de milioane. Oricum, multora li s-a spus chiar de prieteni să nu se împrumute, şi totuşi au făcut-o, deci nu putem decât să ridicăm din umeri.

Dorin spunea...

@S
"deci dobanda maxima este Euribor la 3 luni +4%" si spusele tale sunt conforme cu:
http://www.gandul.info/economia/lansarea-prima-casa-pe-ultimii-metri-afla-aici-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-programul-guvernamental.html?3936;4550749

Dar ce se va intampla in urmatorii 2-4 ani cand criza in Europa se va termina? A... Euribor va creste ... si astfel intreaga dobanda "preferentiala" va ajunge similara dobanzilor normale.

Dupa parerea mea este similara dobanzilor mai mici pe termene de un an pe care le acordau bancile "in vremurile bune".
Spre deosebire de acea situatie, acum durata nu este stabilita. Dobanzile ar putea creste peste un an sau doi sau ceva mai mult. In conditiile in care se prefigureaza si un nivel ceva mai ridicat de inflatie, dupa trecerea crizei....

Anonim spunea...

@DCG
Merci. Vorbesc cu tata sa-mi vanda casa de la tara cu 60000. Hehe.

@S
Ai o gandire de cizma. Nu mai argumentez de ce, au facut-o colegii de blog de n ori. Ia simplu doar exemplul actual si nu te complica in circulatia banilor si balanta comerciala. De ce e criza ? Nu din cauza caritasului imobiliar mondial ? Si ce face guvernul ? Incurajeaza poporul sa mai joace, poate poate se mai invarte odata suveica. Pana iese Base. Acum ai pricipit ? Daca nu ai pricipit, e nasol.

S. spunea...

@ Hubble

No comment. Iti apreciez inteligenta si mai ales politetea.

S. spunea...

@ Dorin

Intotdeauna, daca ai comparat vreodata 2 oferte de credite imobiliare de la banci diferite este preferabila dobanda de Euribor +X.

De ce? Pentru ca nici o banca nu iti da dobanda fixa pe 30 de ani, si prefer contractul in care avem ceva concret dupa care raportam dobanda Marita de obicei. Nu dupa "conditiile pietii", sau "contractul de servigii generale ale bancii" pentru cei care aveau credit pe la ABN de exemplu ci dupa un indicator palpabil.

Daca nu stii asta, ma tem ca nu ai luat vreodata o oferta de credit ipotecar la puricat. Nu-i nimic, opiniile se pot si schimba.

cezar spunea...

S., pari tentat sa gandesti cu capul tau, si, mai ales, sa crezi in capacitatea viitorilor "sub-primeri" (oameni maimuta, prea putin ganditori, in fapt) de a gandi cu capul lor. Uite, gresesti profund aici, nenea cora/hubble ti-a explicat in stilul caracteristic.

Cat despre povestea cu...."creste euriboru' si alte neologisme peste x ani si ce-o sa faca sub praimaru atunci", recunosc ca m-a lasat speechless, m-a trezit din fericire. Eu aveam impresia ca Prima Casa este destinat....vremurilor de criza...si peste x ani, "cand creste euriboru"...eventual boboru' poate sa-si creasca veniturile....si sa suporte cresterea cu cateva procente a costului imprumutului. Aaaa, am uitat cacriza va dura cam 10-15 ani, spre 100.
Oricum, sa-i fie rusine acestui guvern de cacao ca nu garanteaza 5 la suta "DAE" vreo 200 de ani, sa fie multumiti strajerii constiintei...altora.

dcg spunea...

Eu mai am o nedumerire. Din ce a spus Boc, bancile vor licita o oferta cat mai buna (marja 4% sau mai mica). Vor castiga cateva, care ofera DAE cel mai mic. Logic, vor fi cateva banci care vor ramane pe dinafara. Aceste banci se vor linge pe bot la dat credite imobiliare cat timp va functiona programul "subprima casa". E corect asa? Nu cumva aceste banci ramase pe dinafara sunt concurate neloaial de cele care beneficiaza de garantii guvernamentale? Celebra unitate tip cartel - care a permis dezmatul bancar de pana acum - este sparta de guvern astazi 14 iunie 09? Hmm...

mobutu spunea...

cezar, poate nu ai vazut ce-ti transmite alt blogger unde poluezi cu ineptiile tale:

Dan@Trenduri spunea...
cezar: Caracterul public al acestui blog nu trebuie sa te faca sa te simti obligat sa-ti exprimi parerile. Chiar nu ma intereseaza ceea ce ai tu de spus pentru ca, de fapt, tu nu spui nimic. Pur si simplu stai ca tzatza Leana pe marginea santului si-ti dai cu parerea. Ti-am vazut interventiile pe care le-ai avut si pe alte bloguri si m-am lamurit(aici ai mai avut doua, la fel de idioate).
Si daca ti se pare ca sunt nepoliticos fata de tine, asa e! Simte-te jignit profund si scuteste-ma! Nu de alta, dar prezenta ta o consider jignitoare pentru cei care citesc acest blog.

Dorin spunea...

@S, Cezar
Scot in evidenta faptul ca dobanda nu este nici pe departe grozava pe termen lung, iar cine citeste acest blog sa "ia la cap" si sa se astepte la cresterea ratei cu 30-50% peste 1-3 ani.
Asta in euro!!!
Nu ma astept ca bancile sau statul sa asigure dobanzi fixe pe 30 de ani, dar nici nu mi se pare aberant, daca acestea ar fi pentru 5-10 ani timp in care poate tinerii ar strange bani pentru achitarea cel putin partiala a creditului.
Cat despre criza, cine crede ca Romania va iesi mai repede decat celelalte state... sa fie sanatos.

@Special pentru S
Tocmai pentru ca am vazut prea multe "oferte de credite imobiliare de la banci " nu am contractat niciodata un credit.

mobutu spunea...

Sa nu uitam ca Euribor_3M + 4% la euro este targetul maxim al dae pe care'l doreste guvernul. Asadar impunerea unei dobanzi maximale.

Bancile tre' sa faca "oferte" in 7 zile de la publicarea normelor in mo.

Poate nu va face niciuna o asemenea "oferta" grozava, eventual in afara de CEC.

Dorin spunea...

@Cezar
"eventual boboru' poate sa-si creasca veniturile....si sa suporte cresterea cu cateva procente a costului imprumutului."

Mama!!! trezirea!!!!
Cele cateva procente se traduc intr-o crestere cu DOAR 30-50% a ratei !!!
Iar povestea cu cresterile aberante ale salariilor a apus (doar daca vom vedea o inflatie enorma in Romania- dar in acest caz si euro va creste ca painea calda).Nu uita ca imprumutul FMI trebuie inapoiat, ceea ce va pune presiune pe curs ani indelungati, dupa ce criza va trece in restul Europei.
(Mai avem si situatia unei inflatii relativ ridicate in Europa ,caz in care insa, Euribor-ul va creste si mai mult!!!)

Dorin spunea...

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/programul-prima-casa-in-versiunea-maghiara-ar-putea-fi-anulat-dupa-ce-s-au-cheltuit-5-mld-4499081/
Fara comentarii:
"Guvernul ungar - care a lansat in urma cu un deceniu un program similar cu proiectul „Prima casa", anuntat luna trecuta de Executivul de la Bucuresti - se gandeste acum serios sa renunte sau cel putin sa-l limiteze, in conditiile in care s-a dovedit foarte costisitor pentru bugetul de stat.



„Din 2000 incoace, statul a cheltuit 1.500 mld. forinti (5,2 mld. euro la cursul actual, n. red.) pentru acest program, care nu si-a atins toate obiectivele", spune Laszlo Diosi, seful filialei locale a OTP Bank, cel mai mare grup financiar din Ungaria."

cezar spunea...

Dorin, cata vreme criza asta o sa fie pe aici, euriboru va fi jos. Vrei sa-mi spui ca peste 2,3 ani pa,pa criza si hai iar euriboru la 5 la suta ? Pai parca criza urma sa dureze taticu. Mult si bine. 10 ani. Asa cred si eu,dealtfel.
Ei, lasa ca in 10 ani or sa stranga maimutele sub-prime aia "30-50 la suta" crestere de rata.
Sau, nici asa nu e bine ? Te mai gandesti cum sa faci sa iasa ca e de rau si-mi spui.

elzorab spunea...

diferenta majora dintre programul din ungaria si cel din romania este ca cel din ungaria a fost pe bune, se chiar adresa tinerilor, casele erau la preturi normale si nu de bula imobiliara, in timp ce programul de la noi se adreseza, in primul rand, clientelei politice, respectiv ajutarea acestora sa scape de rezultatele aventurilor imobiliare prin sacrificarea cetateanului de rand care este indemnat sa se sacrifice si sa plateasca el pierderile daca poate, iar daca nu va putea atunci perderile vor fi platite de catre stat, adica de catre toti...

Anonim spunea...

sper ca va uitati la irealitatea. vasilescu abereaza cu talent ... "cand bancile nu au mai dat bani a picat piata imobiliara, deci solutia e la banci" ... BLEAH !!!

Anonim spunea...

cezarica, deci esti de parere ca criza va dura ceva ani (buni), dar ai incredere in posibilitatea eventualilor subprimi proprietari sa-si plateste ratele la cloace ... nu crezi ca nu prea se pupa ?

dcg spunea...

Pt. Cezar:

Boc a dat cateva exemple concrete. Unul dintre ele spunea ceva de genul: tanarul muncitor care face un credit pe 25 de ani va plati dobanzi in valoare totala de ~50.000e daca apeleaza la programul "subprima casa". Daca tanarul nostru cel harnic ar apela la ofertele de creditare care se vehiculeaza in acest moment pe piata el ar plati la sfarsitul celor 25 de ani ~100.000e numai dobanzi. Continuand pe concret, Boc a subliniat faptul ca aceste calcule sunt facute avand in vedere un DAE de 5% dar el personal se asteapta ca DAE sa coboare sub 5% datorita faptului ca bancile se vor concura intre ele sa aplice la programul "subprima casa". Observa te rog, lasand la o parte naivitatea si greutatea exprimarii bociene, faptul ca domn' sef de guvern nici nu se gandeste ca DAE s-ar putea sa creasca peste bariera de 5% si sa se duca draq toate calculele. Pogea il urmeaza la microfon si, cu fata aia de prof de atelier, o ia de la capat cu calculele pornind de la aceleasi premisa si anume ca EURIBOR o sa ramana vesnic 1.25%

Intrebare pentru tine: nenea mare scula de premier si nea ministru de finante au avut 1) o scapare absolut iertabila ca e si ei oameni sau be) o mica jena de sinceritate, creditacii trebuie mintiti frumos cand e vorba de viitorul lor. Care sa fie?

Acum o intrebare, poate ne citeste un jurist:

Guvernul imparte gasca bancilor in doua: gasca bancilor smechere care beneficiaza de garantii guvernamentale si gasca bancilor fraiere care nu pupa asa ceva dar trebuie sa concureze cu primele. Daca programul s-ar fi adresat tuturor bancilor care pot sa ofere euribor + 4% nu ar fi fost nici o problema. Dar nu este asa, bancile au 7 zile la dispozitie sa liciteze dupa care se inchid urnele si se separa castele. Ce este in neregula cu imaginea asta?

cezar spunea...

S-au atins 235 comentarii, rog pe manole sa fac oficiile si sa posteze altceva, ca se blocheaza blogger.com in curand. Cred ca ne-am luat destul in serios pe tema asta.

mobutu spunea...

de pe irealitatea:

adrian vasilescu: "statul nu mai trebuie sa se imprumute la banci, trebuie sa se imprumute in alta parte"
In alta parte ... pe marte :)

ionut popescu: "daca v'as intreba concret care sunt 3 lucruri pe care le'a facut gresit guvernul boc ati avea o reala dificultate in a'mi raspunde"
pai da, avand in vedere ca guvernul boc n'a facut absolut nimic!

dcg spunea...

Tot pt. Cezar:

Tu spui ca nu-i nici o problema ca euriborul nu poate decat sa creasca deoarece asta inseamna ca economia duduie din nou si salariile cresc la randul lor deci creditacul oricum o intoarce eu un winner, nu paote sa intre in default. Intrebare: atunci de ce se feresc bancile sa dea credite imobiliare si de ce e nevoie de programul (sub)prima casa? Treaba e sigura oricum, cine mai are nevoie de garantii de la MF? PS: ai auzit de argumente circulare?

elzorab spunea...

canadianu, pe ce program din canada se transimte realitatea??

Anonim spunea...

@ S.

intelege macar atat: prin programul subprima casa, vei achizitiona unitati locative SUPRAEVALUATE. atat. daca nu pricepi asta.....

atunci prietene, urmeaza sfatul lui cezar si baga-te repede la un credit, ACUM! cat inca se mai poate. nu poti lasa o ocazie ca asta sa treaca nevalorificata. vezi, poate chiar cezar are niste oferte bune pt tine si familia ta care nu mai poate sta in chirie.

@ cezar

ce zici, ne lasi macar pe moment? ia vezi poate-ti iese de o combinatie cu S. si apoi ne vei putea da cu tifla noua pesimistilor.

hobincu spunea...

In primul rand DAE de 5% este doar in vise.Bancile nu vor accepta dobanzi atat de reduse avand in vedere costul rezervei (pentru resursele in valuta 40% plasate in RMO cu dobanda sub 1.4%)si gradul inca foarte scazut de economisire de la noi.
Vremea linilor de finantare "ieftine" de la banca mama a trecut si chiar mai mult fluxul s-a inversat...acum pleaca banii afara. Cum masurile fiscale luate de guvern sunt anti-business capitalul strain se mai intoarce in economia din RO doar in visele guvernantilor.
Din contra pe masura ce trece timpul vor fi tot mai multe atacuri speculative asupra RON-ului.
Pretul corect la noi trebuie sa fie 300-400 in provincie si 500-600 EUR/mp in Bucuresti.

Anonim spunea...

@elzorab
aici http://www.realitatea.net/livetv.html
sau daca vrei, ca mine, numai coloana sonora, aici http://194.169.235.131:8000/listen.pls

elzorab spunea...

canadianu', hai sa-ti fac un serviciu, asa ca de la vecin la vecin:

http://www.cool-digitv.net/

elzorab spunea...

nu merge pe mozilla sau alte motoare...

Anonim spunea...

@cezar

Cand pierzi firul logic incepi sa indexezi comentariile si sa iti plangi pe umar cu S. Stilul caracteristic. Baiete, ai greseli grave de logica. Pleci de la premize false si continui o insiruire de afirmatii pe baza unui start gresit. Vezi ca s-a facut logica in a XI-a daca nu ai lipsit cumva.

@S

Ca sa nu te mai simti jignit iti mai dau un ajutor. Daca voia sa stimuleze economia, guvernul putea sa garanteze imprumuturi pentru constructia de locuinte noi (cu autorizatie de contructie dupa momentul actual) si nu vanzarea de bilete la caritas. Atunci mai puteai vorbi de o circulatie a banilor in economie. Dar si asa nu era justificata in conditiile in care cererea s-a topit, contrar viselor erotice din 2007. Imi pare rau ca mai mult nu pot sa-ti explic din postura de inginer, dar poate reiei cursurile de la ASE si te dumiresti. Daca nu, iar e nasol.

PS: Si nu mai miorlai ca nu pricepi si esti persecutat ca nu are legatura cu firul logic (idem jipa).

Tudor spunea...

Bancile nu vor acorda credite in euro in conditiile in care in scrisoarea de intentie semnata cu FMI se cere convertirea la lei a creditelor existente.

http://www.conso.ro/citeste-stire/3076/last_stire/Guvernul-vrea-sa-faciliteze-rambursarea-creditelor-in-valuta-de-catre-populatie.html

Dobanzile in euro sunt pentru fluturat in fata fazanilor...

12% in lei garantat de stat este ok pentru bancile cu lichiditati, doar guvernul se imprumuta acum pe piata interbancara la 10,5%.

cezar spunea...

"Guvernul va incerca sa ajunga la un acord cu bancile comerciale, care sa faciliteze restructurarea creditelor in valuta obtinute de catre populatie.
Acest angajament este mentionat in scrisoarea de intentie trimisa de guvern la FMI, fiind parte a acordului semnat la Washington.
Masurile propuse de guvern sunt ajustarea maturitatii si a schemei de rambursare a datoriei, precum si optiunea voluntara de convertire a creditelor in moneda nationala."

Pe langa caracterul facultativ al respectivei convertiri (as vrea s-o vad si pe asta, totusi), de unde tragi dumneata concluzia ca bancile vor prefera/trebui (?!) sa acorde credite exclusiv in moneda nationala ?!
Referitor strict la celebra convertire, oare cati dintre clienti "se vor incadra" in conditiile normelor prudentiale...
ei saracii ar fi accesat banii in lei de la bun inceput :))

CUMPARATOR spunea...

PRIMA CASA

Analizandu-i foarte obiectiv si terestru normele de aplicare am putut observa cate ceva:

1. valoarea medie stabilita - 60000 euro - mi se pare corecta (e o medie a extremelor, intre garsoniera de 15000 EURO si penthouse-ul cu terasa de 100 mp de 105000 EURO)

2. nu vad de ce un cuplu de varsta 30 de ani cu venituri modice, care a reusit sa puna deoparte vreo 2000 euro in ultimii 5 ani n-ar putea accesa programul si platind un avans de 2000 (mai mare decat cel cerut) sa ia imprumut 13000 euro pe 10-15 ani si sa se mute in garso. Din calculele mele, ar face fata cu rata (la venituri modice)

3. sau un cuplu de 40 de ani (cu venituri medii) care s-a saturat de garsoniera pe care au locuit-o cu chirie in ultimii 10 ani, poate plati un 4 - 5000 euro economisiti in ultimii 5 ani, acceseaza PRIMA CASA (20000 euro pe 15 ani) si isi pot cumpara un 2 camere decente (la venituri medii)

Din unghiul asta e OK programul.

Cum incep sa aberez (garsoniere de 40000, 2 camere de 60000), nu-mi mai iese niciun calcul si sunt cuprins si de un puternic fior al ridicolului "inteligentei" mele.

Anonim spunea...

@elzorab
merci de intentie, stiam de site. am fost chemat de cel putin 30 de ori la cunostintele romanesti din zona "sa-l fac sa mearga" ... mi s-a acrit de el pana peste cap. io-s cinstit :) , prefer sa iau ce-mi dau siteurile oficiale

Dorin spunea...

@Cezar
"Te mai gandesti cum sa faci sa iasa ca e de rau si-mi spui.
"
Un om care doreste sa ii faca pe altii optimisti (vezi si Base si Guvernatorul BNR etc.) spune orice prostie (nu va fi recesiune, a fost atins minimul etc.)si ia in deradere riscurile (pierderea serviciului, cresterea nula sau foarte mica a salariului creditacului in urmatorii ani, cresterea Euribor-ului chiar inainte de iesirea din criza a UE si mult inainte de iesirea din criza a Romaniei, devalorizarea leului in raport cu euro etc.)
Personal eu am un criteriu atunci cand am de luat decizii de anvergura: Ce se poate intampla cel mai rau si mai rau. Daca acel rau se intampla sunt gata sa accept situatia? Daca da atunci merg mai departe daca nu ma opresc.

mobutu spunea...

ajunseră iară euroii la 4.22 ...

Titus TULEA spunea...

viitorulsunabine spunea...
hubble, sa stii ca ideea nu e chiar asa de proasta. nu stiu la voi, dar in canada cardurile de credit au o perioada de gratie de aproape o luna, plus perioada efectiva de cumparaturi. iar daca banii de salar ii ai intr-un cont in care primesti dobanda zilnica, sa stii ca faci o mica economie. e drept, mica, dar sunt bani pe care-i iei, nu-i dai

10 iunie 2009 20:20


Pai cred ca in .ro sunt carduri cu gratie pina la 50 de zile, numai ca nu-i omu' obisnuit sa si gestioneze bugetu'...

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

bombă:
Emil Boc la Radio Romania Actualitati:

"românii care nu-şi mai pot plăti rata după 90 zile vor primii banii înapoi, ratele platite si avansul. apartamentul va intra in posesia statului si va fi valorificat"

lol, prea tare sa fie adevarat.

Eu zic sa cumpere direct statul apartamente de şaij de mii, e totuna :)

S. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
S. spunea...

@ all

Sunt un idealist, mai ales cu propunerea urmatoare.

Propun sa facem o dezbatere de acum inainte pe fiecare subiect cu sugestii proprii de imbunatatire.

De exemplu, preiau informatia prezentata de Mobutu:

Cu aceasta prevedere nu sunt de acord, as prefera sa fie scoasa pentru ca astfel s-ar responsabiliza mai bine cel care a facut creditul, prin faptul ca ar pierde avans + rate platite pana la default.

Chiar nu va plictisiti sa macanim ca ceva nu este bine de 250 de comentarii? Nu neaparat pe acest topic in general ma refer.

Daca tot avem pretentia fiecare ca avem macar un dram de inteligenta, daca nu mai mult, hai sa ne dam si cu parerea vizavi de solutii de imbunatatire. Decent, fara sa jignim opinii adverse, pentru ca nu dam greutate unor cometarii cu "vorbe grele".

Eu zic ca am putea sa aflam mai multe unii de la altii asa, decat doar sa tocam marunt partile negative ale unei probleme.

Just my two cents, ca sa zic asa.

cezar spunea...

"Personal eu am un criteriu atunci cand am de luat decizii de anvergura: Ce se poate intampla cel mai rau si mai rau."

Din pacate asa gandeste un om traitor intr-o tara civilizata, cu un nivel de trai deja ridicat, care-si poate permite luxul de a pune raul in fata...si de a nu fi nevoit sa ia decizii riscante pentru a-si ridica semnificativ nivelul. Adica, el isi permite deja o chirie, o viata.
In RO a gandi precum spui inseamna a-ti asuma certitudinea pastrarii status-quo-ului (oricum ar fi el, mai bun, mai rau) vreo 30 de ani, pentru ca, asteptand cresterea fireasca a economiei si societatii, romanul deja de 30 ani sa se trezeasca iar...generatie de sacrificiu. Iar dupa astia 30 de ani esti un om mort. Pe bune, nu pe bloguri.
Programul Prima/Ultima casa :)) poate face mai mult rau unui client de-al sau, pe termen scurt/mediu, dar, ia pune-te in locul lui, ai vrea sa te plangi "pe bloage" si peste x ani ca n-ai prins nici un tren ca lumea in viata, pentru ca ai fost inteligent si ai pus "raul" in fata ?
In RO nu au fost vreodata si nici nu vor fi oportunitati lipsite de riscuri de face ceva/orice.
Pe de alta parte, nu te obliga nimeni sa-ti asumi riscuri.

elzorab spunea...

asa dupa cum am ami spus, statul descurajeaza oamenii corecti si muncittori si incurajeaza iresponsabilitatea.

tare as fi curios sa vada care sunt bancile care vor intra in program, atata vreme cat o banca da un credit sperand ca va incasa dobanda sanatoasa pe urmatorii n ani, nu ca sa recupereze paguba creeata de la stat. daac recupereaza paguba de la stat care este profitul? pai nu prea e, mai mult se complica gratuit....

Tufis spunea...

cezarica, eu cred ca ai facut la artilerie armata, repeti pana la lesin "trenuri" si "tunuri". Ce ar fi sa nu urmareasca nimeni trenuri si tunuri si sa isi vada de treaba? Nu s-ar ajunge mai repede la dezvoltarea de care zici?

"Riscati unde nu trebuie ba, dar continuati sa scuipati seminte pe jos intre timp"

AristotelCostel spunea...

@mobutu

Ce-l doare pe Boc să măcăne tâmpenii? Se dă un OG etern? Azi aşa, mâine... aşa ş-aşa.

@S.

Dacă mai spui ca noi ăştia 80% care nu ne prezentăm la vot, mai întâi să candidăm şi pe urmă să criticăm, nici n-aş zice că eşti Ionuţ Popescu, doar mi-aş da... ochii peste cap.

Discuţii serioase legate de programul Prima Castă?

ăăă... RE-CE-"SIU"-NE...

1. En-gros-turism mioritic;
2. Autostrăzi - continuarea exproprierilor;
3. Creditarea ipotecară a bugetarilor disponibilizabili începând cu ianuarie 2010;
4. Consum din producţia internă de... păpădie şi salată.

...citat din volumul Dezvoltare economică sustenabilă - Integrarea europeană a apatrizilor de origine română.

@gechicean
Ce tren să prinzi Bordei fanatic?

Ăştia se câcâie să "demareze" înrobirea a 16 000 de fraieri şi în primul trimestru al anului am rămas cu un deficit de 20 000 de conaţionali.

Mă rog, poate la ţăpoiul pe care ţi l-ai tras singur cu ajutorul self-esteem-ului personal, Prima Casă ţi se pare ... meserie.

Anonim spunea...

@s
si daca analizezi/analizati si descoperi potentialele parti negative ale unei cestiuni de genul subprima cacasa, ce ? care-i punctul, vorba englezului ?

S. spunea...

Simplu, spui partea buna care trebuia sa fie in loc:)

S. spunea...

@ Aristotel

La partea cu votul nu ma pot abtine, poate la urmatorul scrutin romanii de etnie maghiara trimit 20% procente in parlament.

Nu ca as avea ceva cu ei, sunt de apreciat. Dar daca noi stam pe acasa, ne meritam soarta:)

Florian Popa spunea...

Fazani revoltati
http://www.capital.ro/articol/prima-casa-reduce-la-jumatate-costurile-de-creditare-120973.html

dcg spunea...

Speram ca Mobutu glumeste, dar nu e asa ;-)

http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/video--statul-va-da-banii-inapoi-celor-care-intra-in-imposibilitate-de-plata-8752.html

ionut spunea...

S

"Propun sa facem o dezbatere de acum inainte pe fiecare subiect cu sugestii proprii de imbunatatire."

Vrei sa facem o "dezbatere" cu sugestiile nostre (inteligente) despre cum poate imbunatatii guvernul...teapa!?
Nu merci, eu nu vreau sa le dau idei, si-asa vad ca le vin singuri, si sunt din ce in ce mai "bune"!!!


mobutu

"Eu zic sa cumpere direct statul apartamente de şaij de mii, e totuna :)"

Bingo! Punctul pe I, dar asta a fost ideea de la inceput, ce "cantam" noi pe blog inca de la anuntarea tepei?

ionut spunea...

S

"Cu aceasta prevedere nu sunt de acord, as prefera sa fie scoasa pentru ca astfel s-ar responsabiliza mai bine cel care a facut creditul, prin faptul ca ar pierde avans + rate platite pana la default."

Si daca nu esti de acord ce?
Ia intreaba-i p'aia de s-au imprumutat acu' 1-2 ani daca sunt de acord! Sunt tare curios...

ionut spunea...

S.

Nu mai e nevoie sa-i intrebi, ne-a dat Florian Popa un link cu raspunsul...

ionut spunea...

S.

Psihologie:
De ce ti-as vinde eu, proprietar, un ap. cu mai putin de 60000 de euro, avand in vedere conditiile programului "prima casa"?
Nu vrei sa-l cumperi? Nu face nimic, mai am inca 10 doritori la usa. Eu zic sa te mai gandesti, s-ar putea sa fie ultimul tren! Cand vei mai beneficia tu de asa oferta: avans 5%, dobanda 5%(!), imprumut garantat de stat si posibilitate de recuperare a avansului si ratelor in cazul default-ului!? Grabeste-te, oricum nu pierzi nimic!

ionut spunea...

cezar

http://www.youtube.com/watch?v=PfWTOgWybys

Retine versurile, asta-i refrenul d'acu' inainte. La treaba!

Tudor spunea...

Strasnic guvern avem, deci nu trebuie decat sa cotizam cativa ani la programul lui Boc si apoi cand ne plictisim de prima casa ne luam banii si trecem in a doua...Si sper ca Boc e domn si le spune la bancherii aia ca trebuie sa ne dea si dobanda inapoi.

Chirie gratis...deja incepe sa imi placa de guvernu` asta. Erau ceva raspandaci care comentau pe aici: nu ne spun si unde sa ne inscriem (PDL+Prima casa).

Anonim spunea...

@cezar spunea
"Programul Prima/Ultima casa :)) poate face mai mult rau unui client de-al sau, pe termen scurt/mediu, dar, ia pune-te in locul lui, ai vrea sa te plangi "pe bloage" si peste x ani ca n-ai prins nici un tren ca lumea in viata, pentru ca ai fost inteligent si ai pus "raul" in fata ?"

Tinere bavarez, deci cine nu a prins megateapa in 2007 are sansa acuma. Teapa se da si contribuabilului care garanteaza prin semnatura lui Poc-Hogea. Incep sa cred ca esti chiar dus cu capul.

Si acum se te iau mai cu fulgi. Peste 6 luni nu vor mai fi bani nici de salarii si pensii iar guvernul se lanseaza in programe tampite. Din ce-o sa plateasca rata bugetarii daca nu le mai vin salariile, dar aia de la privatii care inchid portile unii dupa altii. Daca se tot restrange productia din ce se mai alimenteaza bugetul ?

Mai taci naibii din gura ca vrem sa vorbim si noi lucruri normale. Pleaca pe blogurile cu idioti ca sincer ne-am cam saturat de tine.

Sau vrei si tu sa cumperi casa lu tactu din Mahmudia cu 60000 si ai vazut loc de smenuiala.

In cocncluzie tara arde si guvernul se piaptana cu programul asta de rahat. Guvern imobiliar 100%.

@S
Cand mai faci propuneri idealiste incearca totusi sa nu scoti pe gura aberatii gen sustinerea programului prima casa pentru ca pari a fi o maicuta care vrea sa discute despre cum sa spargi o banca.

@all
Eu sincer sunt stupefiat de halul in care s-a ajuns cu guvernarea tarii. Interese imobiliare, destabilizarea echilibrului economic prin gesturi gen prima casa, taxa robin hood si impunerea datei de deschidere a hotelului.

Legat de fazanii 2007 nemultumiti, am si eu prin jur vreo cativa. Fierb saracii, calculeaza si studiaza.

@tot Cezar (si olandezu)
Cum e cu fazanii 2007 pe care ii sustineati si in 2008 ? Sa nu va linseze acum pentru sfaturile parintesti ? Iar daca preturile mai scad cu 100% intr-un an de acum incolo cu subprima casa cu tot, promiteti sa va faceti harakiri pe blog sau macar un "iarta-ne Doamne ca n-am stiut ce vorbim". Cu PIB-ul crescand vad ca taci malc, dar in rest ai o gura de fudul, nimeni nu te-ntrece.

In concluzie, de guvernul asta nu mai scapam pana cand nu va fi colaps bugetar total. Cu cat mai repede cu atat mai bine.

Anonim spunea...

atentie, lectii de ieconomie pe irealitatea de la prosticeanu

cezar spunea...

"Iar daca preturile mai scad cu 100% intr-un an de acum incolo"

Nenea cora a dat-o...bine :), doamne, ce pacient rezistent :))

Anonim spunea...

fraaaaaaate, rromania a avut primu oras european iluminat public !!! pi-tz-dai seama ? mai lipseste citatul lui petru raresh si am rezolvat toate problemele

Anonim spunea...

cezare, nu vrei tu sa te duci in slo...............venia de aici?

fratello spunea...

Apropo de EURIBOR
prin tarile occidentale cand se vorbeste de credit ipotecar dobanda este ceva mai mica decat pt un imprumutul pt nevoi personale pt ca are o garantie solida UN IMOBIL si prin urmare se aplica EURIBOR PLUS 1-1,6% MAXIM,in RO cand se vorbeste de o dobanda de EURIBOR PLUS 4% trebuie interpretat : risc mare din partea banci deci in cazul unui imprumut neperforamant imobilul s-ar putea sa nu mai valoreze ca la data achizitiei.
concluzie : cat timp bancile vor continua sa acorde credite imobiliare cu aceste nivele de dobanzi riscul unei investiti imobiliare este foarte mare
Rationament valabil atat in cazul programului"prima casa" cat si in afara lui

elzorab spunea...

domnilor, va rog eu mult, pentru prima data, mai puneti si ceva vesti bune ca...am facut depresie. nu stiu, poate de la proriile mele stiri rele, dar incep sa nu le mai suport. ceva bun s-a mai intamplat in ultima vreme?

somej, somaj, somaj, oameni din ce in ce mai disperati, salrii din ce in ce ami mici, guvenul habar n-ar pe ce lume traieste si tare mi-e ca pestte doua treui luni nu vor mai fi bani nici de pesii...


ma duc ep forumul lu ciris, ele e mai optimist...

Eric financee spunea...

Aveți nevoie de împrumuturi pentru proiecte, investiții, împrumuturi personale, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi pentru locuințe, credite pentru studenți, credite de consolidare și împrumuturi pentru diverse proiecte? pentru cei care doresc să obțină un împrumut de la compania noastră ar trebui să ne contactați astăzi la (ericfinancee@gmail.com sau ericfinancee@outlook.com) și să vă împrumutați astăzi.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 279 din 279   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?