marți, 16 iunie 2009

Schimbare de sondaj

Schimbăm sondajul. La ultimul sondaj întrebarea a fost: "Credeti ca e posibil ca in august 2009 pretul pe "vechi" din Bucuresti sa ajunga la 300 de euro/mp?"

- 45% (424 de oameni) au zis "da"
- 55% (512) au zis "nu"

Mai sunt 2 luni până atunci dar, după cum se vede, se pare că "nu"-ul are dreptate.

Întrebarea următoarea e legată tot de preţuri, dar e formulată altfel.

PS. un dosar special în Le Figaro despre Paris: Immobilier: les prix à Paris. I-a ajuns şi pe ei.

117 comentarii:

CUMPARATOR spunea...

Manole

bine ca ai schimbat sondajul. La cel vechi nu am putut vota. Ceva nu mergea la el. Si-am tot incercat vreme de o luna.
Nu cred ca sunt relevante rezultatele vechiului sondaj.

Marian spunea...

Buyer's remorse
Chiar daca el nu recunoaste nimic!

Marian spunea...

Fundamentele zic 30% spre 50%.
Dar cine stie, poate se intampla o minune (infaptuita de Bocus Pogus).

cezar spunea...

Vezi ca la sondajul asta nou lipseste optiunea in care preturile incep sa creasca.
Prin urmare, fa corectia necesara, pentru ca, parafrazandu-l pe Stan si Bran (parca), mi-e prieten Manole, dar mai prieten imi este Adevarul.
In plus, n-ai diferentiat vechi/ nou, si conteaza o groaza, 'brother',of, numa' inexactitati.

andrei spunea...

Cezar, exista optiunea "nu mai scad", care include si "cresc" :P

cezar spunea...

"care include si "cresc" :P

Esti foarte amabil. Lasa domle, vreau sa vad scris acolo motamot ceva cu "cresteri".

Anonim spunea...

@cezar

Asa cum creste penisul dupa 18 ani.

Ai simtit vreo erectie la subprima casa ?

Hai bahtalo.

mobutu spunea...

FMI si-a facut calculele pentru romania la un curs mediu euro in 2009 de 4.45 respectiv 4.80 pentru 2010 si 2011 - probabil cel mai pesimist scenariu.

mobutu spunea...

iar in alta ordine de idei cica primaria din fagaras da faliment, nu mai are bani.

mobutu spunea...

Euro a trecut de 4.23 iar acum se tranzactioneaza foarte aproape de 4.24

alex.dumitrascu spunea...

Sondajele astea sunt chiar daunatoare atata timp cat nu exista un indice al preturilor bazat pe date reale, de tranzactionare.
Nu se poate vorbi in conditiile astea decat de constructii noi.
Pentru cele vechi, au aparut in ultimele luni in presa manipulari de genul" pretul unui apartament de doua camere in Bucuresti A SCAZUT LA 70000".
Ori este stiut ca numai un cretin poate sa dea mai mult de 63.ooo pentru TREI camere.
Imobiliarii astia sunt tafnosi si fuduli pana cand le arati o caramida verde. Dupa ce-i vad culoarea devin umili si cooperanti fiindca de fapt sunt FLAMANZI.

alex.dumitrascu spunea...

E chair amuzant sa le arati o caramida din asta si in ultimul moment sa le zici ca te-ai hotarat sa pleci in concediu si ca discutam in august. Li se umplu ochii de lacrimi la propriu.

Manole spunea...

N-are sens să băgăm şi cuvântul creştere, dpdv logic "nu mai scad" include orice altceva, inclusiv re-bubble.

Anonim spunea...

@Manole
gechicean vrea motamot, alias Goagal :-))

dcg spunea...

Manole, daca mai ti minte discutia noastra... tu erau oarecum multumit de faptul ca locuintele cumparate prin programul "subprima casa" nu pot fi vandute in primi 5 ani de la contractare. Nu mai este de actualitate:

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5831998-locuintele-din-programul-prima-casa-pot-vandute-oricand-avizul-ministerului-finantelor.htm

dcg spunea...

Stierea s-a actualizat, citez esentialul:

"Senatorii mai iau in calcul includerea in acest program si a actualelor credite aflate pe piata, prin refinantare, acolo unde titularii indeplinesc conditiile programului "Prima Casa"."

Kiko spunea...

Criza imobiliara in Romania inca nu a inceput. Scaderile care au fost pana acum, erau o ajustare intre cerere si oferta. Ciza abia cum porneste. Abia acum porneste programul prima casa, euribor e la minimul istoric, bula abia incepe sa fie umflata.

Abia incep sa inchida firmele, o buna parte a populatiei urmeaza sa-si piarda inca slujba.

Probabil multe banci nu vor finanta creditele sub-prima-casa, asa ca statul probabil va face un Freddie/Fannie prin CEC si alte banci ale sale. Urmeaza inca falimentul acestor banci. Mai e multa strada pana sa inceapa adevaratele scaderi. Probabil un deceniu nu se va construii nimic.

Free Drive Ro spunea...

Cititi cu atentie capitolul asta (vreo 35 de pagini, a must read); cartea a fost publicata in 1997:

Author Fred Harrison warned governments that, this time, the world would suffer a depression unless there was a preemptive strike against the land speculation that was at the heart of every cyclical boom bust over the past 300 years.

http://renegadeeconomist.com/wp-content/uploads/2009/04/the-chaos-makers.pdf

Anonim spunea...

Tinand cont ca la noi scaderea preturilor la imobiliare tine de vreo juma' de an, in timp ce la americani dureaza de peste 2 ani, mi se pare evident raspunsul.

Chiar daca nu este musai sa aiba aceeasi durata sau acelasi procent de scadere, e clar ca nu poate la noi sa dureze doar 6 luni.

cezar spunea...

Ce se intampla cand proprietarul insolvabil si-a gasit un cumparator in interiorul termenului de 5 ani ?
"Astfel, proprietarul si-a gasit un client, automat vinde si banii merg in contul statului, pentru recuperarea garantiei", a explicat Bota."

Este excelenta exceptarea de la regula celor 5 ani, in acest caz.
De precizat ca metoda co-interesarii debitorului in rezolvarea optima a problemei sale e practicata deja de banci, deoarece la executare silita se obtin preturi mititele in comparatie cu ce ar putea obtine pe cont propriu debitorul.

limestone spunea...

Pentru toti rromanii:

La spitalul judetean o tiganca din gastile celor care jefuiesc prin autobuze in haita, gravida fiind s-a prezentat la urgente sa nasca cu un buletin fals din cele furate din autobuz ! Daca as fi doctorul care s-o asiste la nastere as face o mica greseala medicala sa scap lumea de doua suflete parazite..

limestone spunea...

PSD-istii si PNL-istii l-au scapat din nou pe Adrian Nastase de ancheta penala facand zid in jurul lui in parlament. Rusinica..

limestone spunea...

Aceeasi PNL-isti si PSD-isti au dat afara ziaristii care trebuiau sa asiste la sedinta comisiei parlamentare care discuta privilegiul parlamentarilor de a avea pensii speciale. Rusinica....

Victor spunea...

@limestone
Sunt curate fetele in PDL?

Unknown spunea...

@limestone
"Daca as fi doctorul care s-o asiste la nastere as face o mica greseala medicala sa scap lumea de doua suflete parazite.."

da' ce-ai, mo, cu copchilu?
ai vazut stirile din Craiova, de la nu stiu ce spital unde se bateau aia ca in filmele cu gichicean? splendid. politia statea si se uita, ca intotdeauna. eu de acuma le-a lua pistoalele si le-as da telefon cu camera video sa inregistreze si sa puna pe iutiube sa le crape obrazul de rusine la infractori.
apoi alta stire in care capturasera unii ceva urs si era un expert care il tot impungea cu batu' printre gratii sa ii testeze reflexele cred.
si inca nu e gata ziua. hait, tocmai ce mi-am aduc aminte ca de fapt eu ma uit la stiri in reluare.lasa, ca si azi e o zi...

Unknown spunea...

in Orange County (California) se pare ca pun astia de un bull-trap de toata frumusetea. au crescut preturile la imobiliare. am vazut mai multe apartamente la care le-a urcat pretul in cateva zile de la 250 la 300k, puse la vanzare de aceelasi priprietar, deci nu e flip. si aici inca se mai crede in iei azi si vinzi maine, si te-ai scos fratie. da-o in ma-sa de munca, ca aia e pentru ospatari si tinichigii auto.

nanok spunea...

Deja costa 690 E/mp TVA inclus bloc nou construit la iesirea din Bucuresti spre Targoviste pe partea stanga langa Laromet. Se vede din masina banner-ul urias "Pret de criza 690 E/mp TVA inclus". Deci 2 camere de 60 mp costa 42.000; apartamentul este la cheie, te muti in aceeasi zi in care faci plata. APARTAMENT NOU! Tare faza, nu? Si asta este doar inceputul....

Miorlau Pufos spunea...

@ Mr. Kiko

Freddie/Fannie au aparut si prosperat pe o piata in crestere, contribuind intr-un fel sau altul la umflarea gogosii. In conditiile in care ai piata de tipul "spartul tirgului" nu stiu cine se mai comite/califica la vreun credit. Bancile verifica pina-n maduva oaselor potentialii clienti ajungind cu cercetarile pina la datoriile la buget ale firmelor unde sint angajati oamenii. Asa ca programul asta o sa fie un soi de carcalete.

cezar spunea...

Pentru zona aia nici n-as plati mai mult. De fapt, n-as cumpara nimic de acolo (DN9).
In plus, la 10 mii E locul de parcare sub-teran... e jaf frate :))

Anonim spunea...

@nanok
Ai mai postat asta prin ziare ca o moara stricata. Am impresia ca ai ceva interese pe acolo la iesirea spre Targoviste.

@manole
Verifica si daca e adevarat, baneaza-l ca face reclama.

Anonim spunea...

S-au tampit toti cu prima casa. Dar de productie, munca, exporturi, reforme, etc., cand ne mai ocupam. O sa halim cloace la 60000 bucata. Neam de valutisti am ajuns. Insusi guvernul Boc crede in perpetuum-mobile imobiliar, adica se poate trai numai din tranzactii.

alex.dumitrascu spunea...

grohai limestone:

Pentru toti rromanii:

La spitalul judetean o tiganca din gastile celor care jefuiesc prin autobuze in haita, gravida fiind s-a prezentat la urgente sa nasca cu un buletin fals din cele furate din autobuz ! Daca as fi doctorul care s-o asiste la nastere as face o mica greseala medicala sa scap lumea de doua suflete parazite..

Parazit e sufletu' tau de imbecil.
Suflete parazite....Tinichigiule!!!
Cat de idiot trebuie sa fi , sa instigi la crima din motive pe care in mintea ta mucegaita le consideri...patriotice.

Unknown spunea...

primesc de la un prieten
http://www.cetateanulclujean.ro/articol.php?id=1779

se ridica piata pe hartie, iarasi incepem sa cerem bani gramada pe betoane. Face Boc treaba buna, mance-l tata da dashtept! garantat ideea i-a venit de la unul dintre geniile care ii sunt consilieri, ceva nulitate de pe linga el (deh, daca vrei sa te simti destept strange niste prosti linga tine si vei straluci).se pare ca deja baietii veseli din imobiliare (toate jegurile de valutisti ajunsi peste noapte "injineri" de blocuri) considera ca le va rezolva problema cu programul lui de dobitoc. Singurul lucru bun pe care il vad la criza asta e, paradoxal, multa lume isi pierde slujbele si astel nu vor mai putea sa se bage sclavi pe viata. aiurea acuma, dar pe termen lung poate fi benefic, dupa ce in cativa ani se va reveni la o oarecare normalitate. pfff... 60k un cacat de apartament cu doua camere...da-ti cate unu sa ajunga la toata lumea!

Anonim spunea...

Calificabilii la programul prima casa:

http://www.realitatea.net/17-000-de-angajati-cfr-marfa-vor-primi-salariile-reduse-aproape-la-jumatate_540842.html

Manole spunea...

Mda. Ce să zic...

- Min. Finanţe poate să-şi dea binecuvântarea pentru vânzarea înainte de trecerea a 5 ani: frecţie la picior de lemn, nimeni nu se va apuca să speculeze ştiind că dacă vrea să facă exit trebuie să ungă nişte mandarini de la Finanţe;
- Hubble: habar n-am dacă omul ăsta îşi face reclamă;
- Limestone, eşti JE-NANT. Aşa te-au învăţat părinţii tăi portocalii să te porţi? (nu la comentariile cu PNL/PSD mă refer, e problema ta ce opţiuni politice ai)

Unknown spunea...

@Hubble
Sau cum ar zice ai nostrii politicieni: dom'le, le-am crescut salariile cu -50 la suta!
ce ii doare pe ei la basca ca doar le platim noi totul (benzina, chenzina, masina) sa poata sa ia decizii intelepte. Nu cred ca nu le platim noi si iesiri cu amantele, trecute la capitolul protocol. Plus ca ne-o trag constant la toti de ne ustura. tot pe banii publici. Ospatar, inca un rand pina imi ridic Loganul de la tinichigiu!

Unknown spunea...

la cacatii astia de politicieni nu se fac reduceri de personal? ca reducerile mintale vad ca sunt la ordinea zilei...

dcg spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5833877-fmi-opune-deductibilitatii-fiscale-dobanzile-pentru-creditele-imobiliare.htm

Foarte interesant... o fi avut Bocanila vreo initiativa in sensul asta? "Luati cretide imobiliare ca vi le deduc din impozit"... hmm.

Unknown spunea...

scuza-ti limbajul colorat dar cand ti se serveste atita material zilnic...vorba aia: eu asta visez, asta pictez!

Anonim spunea...

@manole
Nu mai am rabdare sa rasfoiesc, dar citatul lui nanok l-am intalnit prin multe articole imobiliare. FYI.

@all
Acum un an ne contram pe aici ca cererea depaseste cu mult oferta. Au ajuns acum ofertantii sa faca orgasm la iesirile televizate ale lui Poc.

Eu sunt aproape sa pun un pariu ca daca in prima luna programul prima casa nu va functiona, se va da o ordonanta "prima casa II" prin care statul sa cumpere locuinte de pe piata libera pentru poporul nevoias. Ma rog, sau ceva similar, adica o furaciune mai mult decat pe fata.

Asta in timp ce Berceanu miauna ca nu are bani de autostrazi. Guvern de retardati.

Unknown spunea...

nu de Berceanu citisem oare in ceva ziar ca se apropie de primul "melioun" (de euro, dolari sau ce or mai fi)? si iarasi apare zeflemitor la TV si mai scoate cate o glumita. la timpurile astea cineva trebuie sa ramana optimist si doar nu o sa fim noi aceeia, rupti in cur si fara slujbe. ii da mina sa faca glume, pezevenghiul dracului. ca asha imi sunt de dragi de imi vine sa ii strang la piept pe toti, pe rand. pina nu mai sufla.

ionut spunea...

Manole

Iarasi n-am raspuns la sondaj pen' ca optiunea mea o stii: preturile vor scadea pana cand cei cu banii( cumparatorii) vor PUTEA si vor VREA sa plateasca. In plus o presiune in plus pe scadere e data si de disparitia componentei speculative.
Programe imbecile gen "prima casa" sunt apa de ploaie. In privinta asta viitorul e inevitabil.

Alex. dumitrascu

Ai primit mail-ul meu?

Limestone

TU ai fost la doctor? Sa nu te duci ca s-ar putea sa greseasca! Uneori dorintele se implinesc altfel decat te-astepti.
Esti lipsit de cel mai elementar bun simt sa consideri apriori ca un nou nascut va fi sigur un parazit.
Mai multe n-am sa-ti spun. Pana acum ma scoteai din sarite. Mi-am dat seama ca greseam pen' ca n-are rost sa te enervezi pe un om bolnav.

alex.dumitrascu spunea...

Imi pare rau ca m-am pus la mintea lui limaxstone ala. Dar patologia lui are o explicatie pe care icerc sa o formulez.
-Prima lui interventie care a scandalizat, a fost incercarea de a-i defini pe romani ca fosti nazisti si criminali de razboi. A facut idiotenia asta in contextul in care Pinalti tocmai ridicase maresalului Antonescu titlul de cetatean de onoare, si in contextul in care se discuta despre controversatul proiect de "Muzeu al Holocaustului" amplasat in centrul Bucurestilor si care implica distrugerea unui spatiu verde.
-Idiotenia de ieri cu instigarea medicilor la uciderea copiilor de tigani, a facut-o in contextul manifestatiei de ieri a tiganilor, din Piata Victoriei, deci in fata guvernului.

Portocala asta, participa probabil la anume sedinte de patid, si dupa aia se crede aparator al guvernului si pedeleului.
Dar e cretin si sare peste cal, mai mult ii compromite decat ii ajuta.
Chestia de ieri, este penala chiar daca e pe internet si se ascunde sub anonimat. Cu lucruri de asemenea gravitate nu se joaca nimeni.

Monika spunea...

http://www.imomarket.com/international/en/international-real-estate-news-headlines.html

mobutu spunea...

Un alt articol excelent marca Adrian Panaite (Curoerul National):
Boc, Freddie şi Fannie

pegas spunea...

O voce BNR: Economia poate sa scada cu 6%. Atentie la FMI!

"Romania risca sa inregistreze o contractie mai brutala a economiei in acest an, de minus 6%, si nu de minus 4%, cum era prevazut, ceea ce ar forta autoritatile romane sa rediscute parti din acordul cu FMI, iar derapajul pe deficit ar ridica probleme intrarii celei de-a doua transe din banii de la Fond."

http://www.standard.ro/articol_99685/o_voce_bnr__economia_poate_sa_scada_cu_6
___atentie_la_fmi.html


Scenariul acesta cu blocarea urmatoarelor transe FMI parca a fost prevazut de cineva de pe forum cu ceva timp in urma.Exista deci si aceasta varianta, iar daca se va intampla acest lucru eu unul nu mai vad cum ar putea evita statul roman falimentul.

Anonim spunea...

pegas, tata meu a zis ca statu nu da niciodata faliment, si eu am incredere in ce zice tata meu ;)

Tudor spunea...

@viitorulsunabine

Roaga-l sa citeasca asta:

http://www.vanityfair.com/politics/features/2009/04/iceland200904?currentPage=1

si apoi cred ca o sa vada ca se poate.

Si ai nostrii au inceput-o:

Ministerul Finanţelor nu a alocat pentru universităţi sumele necesare plăţii salariilor pe luna mai 2009. Există promisiuni de la Ministerul Educaţiei că sumele vot fi virate în conturi mai târziu, în cursul verii.

http://www.ubbcluj.ro/news/presa/view_presa.php?lang=&id=249

+ altele... CFR marfa, etc...

Unknown spunea...

ce uitam cu toti este ca daca avem de exemplu 70.000 euro (in caramizi verzi cum spunea cineva aici :)) transformati in lei la 4,17 rezulta o frumoasa suma de 291.900 lei * 0,12 (o dobanda des intalnita azi - in scadere dar nu foarte mult) rezulta ca poti primi pe an 35.028 lei adica aprox 8200 de euro adica lunar aprox 680euro. Pai este clar ca este mai bine sa platesti chirie si ramai si cu ceva bani decat sa cumperi acum. Cei care au cash nu vor cumpara acum clar. Pe langa faptul ca inca preturile cerute de proprietari sunt mari de tot. Cand or sa scada dobanziile la depozite / conturi curente cu mult sub 10% iar pretul cerut va fi unul corect probabil ca vor incepe din nou fazanii sa cumpere. ordinea crieriilor este pret prea mare si mai apoi dobanzi inca mari dar m-ati inteles voi ce am vrut sa spun. numai bine.

mobutu spunea...

Ultima noutate:
Programul prima casa se va extinde si catre cei care vor sa-si construiasca casa.

dcg spunea...

acum vorbeste Poc la TV... merge sa cumperi cu "subprima casa" si o casa "pe plansa". Dezmat, nu alta...

mobutu spunea...

"mecanism in premiera in romania"
lol

dcg spunea...

Auzi expresie la Boc... casa "in rosu". Asta-i batut in cap.

mobutu spunea...

Asadar creditul ipotecar va fi inlocuit cu prima casa.

mobutu spunea...

pentru un credit de 50.000 euro/25ani:
rata 300 euro/luna
venit minim 600 euro/luna

mobutu spunea...

Asadar in 25.06.2009 vom sti exact "ofertele" bancilor in cadrul acestui program.

mobutu spunea...

Mai aflam tot de la poc ca fiecare cetatean al romaniei este mai bogat cu 7500 ron/an prin desfintarea 181 taxe din 491.
lol

mobutu spunea...

profesori: stati linistiti la locurili voastre!

mobutu spunea...

acu' intra hogea pogea la microfon cu completari, desi a spus poc tot.

cezar spunea...

"pentru un credit de 50.000 euro/25ani:
rata 300 euro/luna
venit minim 600 euro/luna"

Daca asa stau lucrurile, prevad un mare succes acestui program.
De fapt,400-500 E/lunar este adevaratul venit mediu pe bucuresti, iar daca vorbim de un cuplu, se cam dubleaza.

mobutu spunea...

Prea putin conteaza ce prevezi tu, cifrele alea erau bagate la inaintare de poc, maine vedem normele finale de aplicare, apoi in 25.06.2009 vedem si "oferta" bancilor.
Si mai vorbim.

alex.dumitrascu spunea...

Daca bazaconia asta se extinde si la o casa in stadiu de constructie sau de proiect, atunci:
-pe ce se pune ipoteca daca nu e intabulata.
-cum se evalueaza ipoteca
- ce se intampla daca nu se mai termina datorita falimentului developerului.

alex.dumitrascu spunea...

@cezar
Ce e ala leu, ce e ala euro.
Cum vine aia ...venit de 600 euro?

Manole spunea...

Incredibil, pe Antena 3 a fost o emisiune cu Gabriela Vrânceanu şi Marian Sârbu despre Prima Casă. O telespectatoare a sunat şi a întrebat dacă s-ar putea încadra şi ea în condiţiile în care câştigă "3 milioane jumate, minim pe economie, şi soţul, 9 milioane, poate merge să ne ia în calcul şi veniturile părinţilor". Vrânceanca a fost politicoasă şi a întrebat-o pe telespectatoare dacă "nu mai vrea să păstreze ceva bani şi pentru mâncare", ministrul a bălmăjit ceva că "e posibil să fie bănci care să evalueze situaţia de aşa natură încât să meargă luate în calcul şi veniturile părinţilor", numai al treilea invitat i-a zis franc femeii că nicio bancă n-o va lua în seamă cu veniturile astea.

Optimiştii ar zice că "există cerere".

Anonim spunea...

mobutu, io de unde ridic banii aia ? sau la tradatori nu li se da ? :P

Anonim spunea...

@cezar spunea
"Daca asa stau lucrurile, prevad un mare succes acestui program."

Un succes al imobiliarilor in frunte cu mafiotii de la guvernare. Un mare insucces al viitorilor contribuabili, adica noi toti, inclusiv tu.

cezar spunea...

Alex, se pune ipoteca "pe bucati", pe baza procesului vb. de receptie partiala. Se practica la noi mai putin, si pt. ca implica niste procente din val. lucrarilor efectuate, ca taxa la primarie, iar oamenii care-si fac casa pe pamant de obicei au bani cash(obtinuti pe credit nevoi pers. cu ipoteca, sau nu).
Am cam pierdut contactul cu domeniul bancar, astfel incat nu am idee cat de practica e procedura. Eu pina acum un an jumate n-am dat nici un credit pt. de constructie imobil, nici n-am vazut la altii.

Evaluarea se face cum se face, in functie de normele fiecarei banci.

Falimentul developerului...se aplica situatiilor cu developeri (complexe de case). In RO n-au prins f. mult, oamenii prefera sa-si faca case individuale, singuri, cu constructori, care de multe ori nici nu apar in acte. Casa mea e facuta cu constructor, insa in acte e regie proprie.
Trebe citite normele alea de aplicare, da' n-am chef, nici nu-s targetul programului asta.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Eu am luat credit ipotecar pentru constructie si se ipotecheaza viitorul imobil si terenul. Banca da banii pe faze de executie. Au fost vreo 24 de faze (adica lunar) cu receptie partiala banca, constructor, inspector. Eu am construit prin ANL asa ca am avut bafta sa se finalizeze. Cu developerii s-ar putea sa fie cam teapa, adica se te blochezi la jumatatea constructiei, banca ia garantia pe jumate din finantare de la stat, fazanul ramane in drum, iar statul cu o casa "in rosu". Cine castiga ? Developerul.

nelu pionieru spunea...

manole, o auzii si io pe fomeea aia cu 3 milioane ea si 9 barba`so.

pai cam asta e "cererea", cu ăștia defilam. in mintea lor seacă probabil acest program înseamna "ne da statu` 60.ooo de ieuro, sa ne băgam repede si noi....aaaa, tre` sa platim si rateee, ăăăăă". iar in mintea vanzatorilor de cotețe comuniste este "da-i dreacu ca le da statu` 60.000, ia sa maresc eu pretu`".
deja am inceput sa vad prin anunțurile locale o încercare de aliniere a prețurilor la 60-65k pt ap. cu 3 camere care ajunseseră la 45-50k.

iar nesimtitu` ala de sarbu ii zicea ca se poate. sunt 100% sigur ca el nici nu pricepe ce dracu sunt 12milioane, ce rate poti plati, ce haleala poti lua din ei.

cezar spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5837175-prima-casa-mecanismul-obtinere-creditelor-garantiei-pentru-locuintele-aflate-constructie-sau-care-urmeaza-fie-construite-prezentat-ministrul-finantelor.htm

Evident, regia proprie este exclusa.
Sau, cel putin in aceasta faza, nu este inclusa.
Nu cred ca programul asta va functiona pentru constructii nefinalizate.

Anonim spunea...

eu am zis ca in primul rand fmi-ul nu are motiv sa ne dea a doua transa.

pe ei ii interesa ca noi sa eliberam rmo-urile. atat. scopul a fost atins. 4 mld din imprumut impreuna cu rmo-urile au iesit din tara. bugetul e pe duca, astia se agita ca sobolanii pe un vas care se scufunda, toate mi se par a fi semne clare de colaps.

dupa aia momo transe, pune fmi-ul haturile pe economie (ca asa scrie in acord) si anii 90 sunt deja printre noi. ura!

Anonim spunea...

cuplul bocinogea spera ca prima transa sa le ajunga pana dupa alegeri.

nasol pentru ei, nu va fi fost sa fie. haha.

alex.dumitrascu spunea...

cezar spunea...
Alex, se pune ipoteca "pe bucati", pe baza


Cezar sa stii ca ipoteca e o operatiune strict juridica care se pune asupra unui imobil identificat prin numar cadastral.
Ipoteca se inscrie in cartea funciara de judecatorul delegat, nu e o chestie intre doua parti pur si simplu.
Ipoteca pe bucati nu exista. In cel mai fericit caz, se poate pune ipoteca pe teren, dar in cazulunui bloc asta e o tampenie.
Daca AI un teren, poti sa-l ipotechezi si sa iei credit ca sa construiesti pe el, da asta n-are legatura cu "prima teapa" asta de care vorbim. Intradevar, creditul ti se plateste esalonat pe baza situatiilor de lucrari ca sa nu iei banii si sa fugi cu ei.
Da ipoteca "pe bucati" sa stii ca nu e. Repet, "pe bucati" sunt transele in care iti da banca banii, nu obiectul ipotecii.
La "prima teapa" asta e o nebunie care scartaie rau de tot.

alex.dumitrascu spunea...

In cazul unui credit pentru un imobil care se va construi i viitor, in situatia actuala, trebuie obligatoriu sa garantezi bancii cu un imobil existent(altul decat cel in stadiu de proiect), deci ipotecabil, altfel iti rade in nas.
Banca iti da banii pe care ii platesti in avans developerului, care iti construieste practic pe banii tai(sau partial).
Daca developerul fuge cu banii(au fost cazuri), atunci banca executa ipoteca pe imobilul existent, cu care ai garantat, iar tu tocmesti recuperatori sa-l prinda pe developer.
La "prima teapa", daca developerul da faliment sau fuge cu banii, statul n-are ce sa-ti execute tie debitor, ramane descoperit. Plateste bancii garantia si il da pe developer in urmarire(internationala probabil).
Daca e asa cum am priceput eu, e ...invitatie la infractiune. Da poate ca nu stiu toate amanuntele.
Da' nu e mai putin adevarat ca nici alta schema posibila nu-mi imaginez.

mobutu spunea...

"promisiune de creditare"?
"promisiune de garantare"?
Ce mama dracului or fi şi astea?

Pe de altă parte eu înţeleg că, în cazul construcţiilor noi, constructorul munceşte 18 luni (un an jumate) fără să primească niciun leuţ/euro ... doar pe bază de diverse "promisiuni".
Nu i'o fi şi lui foame?

elzorab spunea...

a inceput cheful??

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=26373

elzorab spunea...

http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/afla-ce-salariu-trebuie-sa-ai-pentru-a-beneficia-de-programul-prima-casa-8765.html

dif spunea...

Apropos de "nu mai scad, criza imobiliară e terminată" ...

LEAP/E2020

"LEAP/E2020 believes that, instead of « green shoots » (those which international media, experts and the politicians who listen to them kept perceiving in every statistical chart in the past two months), what will appear on the horizon is a group of three destructive waves of the social and economic fabric expected to converge in the course of summer 2009, illustrating the aggravation of the crisis and entailing major changes by the end of summer 2009… more specifically, debt default events in the US and UK, both countries at the centre of the global system in crisis. These waves appear as follows:

1. Wave of massive unemployment: Three different dates of impact according to the countries in America, Europe, Asia, the Middle East and Africa

2. Wave of serial corporate bankruptcies: companies, banks, housing, states, counties, towns

3. Wave of terminal crisis for the US Dollar, US T-Bond and GBP, and the return of inflation."

In articolul de mai sus e si un paragraf foarte interesant referitor la cei care au fost atrasi catre banci cu dobanzile de ~15%

Multinationala pe a carei plantatie trudesc concediaza masiv, dar bineinteles ca in presa nu apare nimic, pentru a nu afecta pretul actiunilor (mai ales in aceasta perioada de sfarsit de an fiscal ... "quiet period"):

Layoffs

UJohn spunea...

Interesant interviu:

Eduard Uzunov: „Piaţa imobiliară, un balon creat de bănci"

Anonim spunea...

Acuzaţi că au cheltuit mai mult decât era prevăzut în buget, riscând să rămână fără bani de salarii în toamnă, miniştrii Internelor şi Educaţiei sunt primii pe lista remaniabililor.
viitorul suna bine. cand va povesteam acu juma de an ce bine o sa va mearga radeati toti de mine ... who's laughing now, eh ?

mobutu spunea...

aiurea, eu chiar vreau falimentul romaniei.
trebuie luat de la capat, de la zero.
In ritmul actual nu se mai poate.
imi pare rau dar acesta este adevarul.

dcg spunea...

Cules de pe CG, un link interesant:

"Apartament de vanzare in Dristor"
http://www.blogdebucurestean.ro/?p=1191

mobutu spunea...

dcq, I loled :)
Apartament de vanzare in Dristor

pegas spunea...

"BNR va acorda, in iulie, autorizatia de functionare unei banci cu capital integral romanesc "

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5838668-bnr-acorda-iulie-autorizatia-functionare-unei-banci-capital-integral-romanesc.htm#loginPanel

Nu ne merge vrajeala cu bancile cu capital strain pentru programul "Prima Teapa".....stati fratilor ca vom crea noi o super-banca autohtona care sa dea credite doar cu buletnul la toti amaratii, credite garantate de stat, pentru a mai reusi sa scoatem rechinii, prietenii si sponsorii nostri (ai politicienilor) din mocirla in care se scalda. Banca asta va purta numele de "Gaura- Neagra a Bugetului de Stat" GNBS.Ce sa faca baietii, au vazut ei in USA ca a fost "bine" pentru "prieteni" cu Fannie si Freddie si vor sa faca niste copii autohtone un fel de "Leana si Costel" pana ii scot pe prieteni la liman.Credeam ca CEC-ul va fi bagat la inaintare dar se pare ca baietii vor sa aiba una bucata banca care sa preia numai active toxice si astfel le scapa pe celelalte cu capital majoritar autohton de dureri de cap. Acum sa vedem daca or sa ajunga banii pentru toti sau or sa inceapa sa se lichideze intre ei.

mobutu spunea...

pegas, lol, leana si costel :)

in alta ordine de idei imi place blogul de bucurestean, acum l-am descoperit:
Ansambluri rezidentiale de vis
Foarte tare!

dcg spunea...

Mobutu, si eu l-am luat la frunzarit :)

Dorin spunea...

Hai sa fim seriosi! Va sperie ca o dobanda de 5% va conduce la cresterea preturilor?
In strainatate care sunt dobanzile si care sunt preturile la locuinte raportate la puterea lor de cumparare?
Daca acum o dobanda de 5% ar face ca preturile sa nu mai scada sau chiar sa creasca, atunci inseamna ca voi credeti ca peste 2-5 ani cand dobanzile ar fi revenit la un nivel normal in Romania, preturile ar fi tasnit iar in sus.

cosmiX spunea...

muzica pt urechile mele de potential cumparator

http://www.capital.ro/articol/nou-sezon-de-reduceri-masive-pe-o-piata-care-asteapta-mila-statului-120949.html

„Criza ne-a luat pe toţi oarecum prin surprindere, am rămas cu finanţări bancare ce nu aşteaptă perioade mai limpezi..."

nu ii bine sa te bucuri de greul altora,
dar am incasat destula aroganta de la imobiliari

mobutu spunea...

Bogdan Baltazar:
"Politicienii uită că băncile nu au contribuit cu nimic la criză"
lol :)
Bancherii despre declaraţiile lui Băsescu

Anonim spunea...

In schimb cei care lucreaza mai mult de 8 ore pe zi, sambete si duminici, isi fac treaba cu responsabilitate, produc, iar munca lor este de calitate castiga suficient cat sa-si permita sa plateasca o chirie de 300 de euro pe luna.
comentariu de aici
si-nca unu
lucrez intr-o mare companie multinationala. Suntem 600 de angajati numai in departamentul meu. Majoritatea sunt studenti care platesc chirii in bucuresti echivalente cu rata pentru o casa in acest program.
ce tare e in rromania, tara unde studentii au timp pe langa scoala (performanta, nu-i asa ? ca doar la multinationala nu se angajeaza tot prostu) si mai si lucreze si care castiga asa de multi bani incat isi permit rata la o casa. pai in jafu asta de Canada saracii studenti muncesc la fast fuduri ca doar ca sa se intretina cat de cat, iar dupa facultate au de platit imprumutul de studii, de unde naiba sa mai aiba bani si de casa ? in concluzie, rromania e cea mai tare

Anonim spunea...

ma scuzati, am scapat niste greseli in textul de mai sus, da' stiu ca sunteti baeti destepti si va dati singuri seama de idee
din primu comentariu sper ca reiese mentalitatea de sclav a unora, pentru care daca nu bagi overtime inclusiv sambata si duminica nu meriti sa ai un trai decent

mobutu spunea...

Ce tare!
Ăla de CFR, necolaiciuc, a cumparat la licitatie costume de scafandru!!! Pentru CFR!
loool

dcg spunea...

E clasica Mobutule, nu o stiai? Probabil ca se scufundau ceferisti sa verifice podurile peste care trece calea ferata :)

mobutu spunea...

n-o stiam, pe bune.
ce-a putut sa faca ăla ... eldorado ce mai

Adrian Iftode spunea...

@viitorulsunabine

Fusesem prin 2007 la un interviu la o firma de soft din Bucuresti si hasheru ma certa foarte serios ca nu am lucrat in facultate.


Ii explic ca pe la noi in Moldova, pe la Ieshi, e cam grea informatica si-s de facut saptamanal laboratoare plus alte proiecte semestriale, ca nu prea ai timp de una si de alta, decat in cazuri exceptionale..Daca mai pui si sesiunile de AOE si CS chiar nu mai ai timp nici sa speli vasele

Replica a fost, ei, uite la noi la Bucuresti ai timp sa lucrezi 8 ore si sa faci si facultate.

Intamplator, la cursul festiv, decanul de la noi explica cat de daunator e sa lucrezi in timpul facultatii, in sensul ca atunci cand termini facultatea o sa stii doar ce-ai invatat la serviciu.

Mai bine nu mai faceai facultate, nu? Ce atat cheltuiala..

dcg spunea...

S-a modificat schimbarea?

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5839288-normele-implementare-programului-prima-casa-fost-publicate-locuinta-achizitionata-nu-poate-instrainata-timp-5-ani.htm

mobutu spunea...

hogea-pogea pe antena 3

mobutu spunea...

pogea rock ... incredibil.
nu-mi vine sa cred ca penalu' ăsta este min finante

nelu pionieru spunea...

aha, cu moaca aia de profesor de atelier,ne `esplica el la tabla.

UJohn spunea...

@csharpdeveloper

In IT, problema cu facultatea este ca, practic, nu te invata mai nimic.
Ce conteaza este ca ar trebuii sa te invete cum sa inveti. In loc, mai mult te saboteaza, pentru ca iti creaza unele deprinderi gresite si iti umple mintea cu tampenii. De aceea, conteaza mult preocuparea extracuriculara.
Explica situatia asta unei blonde de la HR, si vezi ce-ti rezulta.

Manole spunea...

Interesant post pe blogul Andreei Vass, unul din consilierii lui Boc (dar şi al lui dragă Stolo): Scaderea brutala...

Noi croncănim treburile astea de ceva vreme; iată că "analiştii emo" au ajuns şi la Palatul Victoria.

cezar spunea...

"Degetul acuzator indreptat asupra bancilor nu face decat sa sporeasca inclinatia romanului de a nu-si mai plati ratele, ceea ce arunca bancile in probleme si mai mari".
D-soara Vass considera ca romanul are inclinatie la neplata datoriilor (care e sporita de nush ce deget acuzator alte alea). Bine.
E cam singurul exces "emo", in rest... fratioare, un post care te trimite la documentare serioasa.

cezar spunea...

Serbanescu, Ilie deplange soarta tinerilor romani care platesc de doua ori o casa, in 25 de ani de credit, prin Prima Casa.
Vine Pogea si-i explica emotionat ca printr-un credit normal tinerii aia ar plati triplu.
Serbanescu inca stramba din nas. Regreta expres absenta unei interventiii directe a Statului, excluzand bancile, pentru ca dobanda sa fie zero.
Gadea Mihai il numeste pe Serbanescu, "Maestre". Efectul Cristoiu, probabil.

cezar spunea...

Un comentariu haios la temerea d-soarei Vass :))

"sa propuna cresterea taxelor intrucat va adanci si mai mult economia in criza”-da...suna a eroare, dar tocmai asta propui tu “Legarea salariilor administratiilor financiare de performanta colectarii”…
pai presarea agentilor economici sa plateasca mai multe taxe(chiar alea care se cuvin) echivaleaza la nivel practic cu impozitarea mai mare…daca trimiti inspectorii sa ii hartuie…
daca ai impozitare 16%, si lumea amana si plateste la jumate…rata devine de facto 8%…echivaleaza cu o reducere a taxelor…de facto…si asta poate fi ok pt economie, for a while…"

Andreea a ramas groggy. Stau sa ma gandesc ce naiba as fi "suflat" eu.
Oare...economia gri e benefica ?!

dcg spunea...

Ce slab a fost Serbanescu la Antena3, a spus doua prostii si l-a lasat pe Pogea sa-si faca numarul. Avea doua semne de intrebare de ridicat: nivelul EURIBOR care e f mic acum si probabil va creste mult si riscul valutar.

Si mai putea sa-l intrebe pe Pogea care afirma ca statul nu risca mai nimic ca fazanul plateste creditul ipotecar si default este mic la acest tip de credit: "Daca riscul asta este asa de mic atunci de ce nu crediteaza bancile si fara garantia statului?"

Dar nu, el a ingaimat prostia mentionata de Cezar si a ascultat cuminte ca un copil care aude atunci pt. prima oara de programul subprima casa.

Dezamagitor, nu ma asteptam.

alex.dumitrascu spunea...

-Fiind foarte atent la figurile lui Pogea de azi de la antena 3, vazand deci la ce anume evita sa raspunda referitor la "prima teapa" mi-a picat si mie fisa care e punctul cu adevarat slab al chestiei. O sa scriu in liniste maine pe forum care e treaba.
-Despre impozitul forfetar are dreptate Pogea ca nu mai trebuie eliminat. Efectele s-au si produs, firmele s-au desfiintat, proprietarii lor lucreaza la negru fiindca s-au umplut deja stalpii cu afise de prestari servicii. Nu-si reinfiinteaza nimeni o firma fiindca a eliminat Pogea impozitul. Increderea s-a dus, e mai bine la negru.
- In privinta eevolutiei viitoare a crizei, m priceput de ce se teme el mai mult si mai mult. De depasiera deficitului bugetar stabilit in memorandumul cu FMI.
Inspectia vine la sfarsitul lui Iulie si Pogea zice deja ca FMI ar trebui sa fie "intelegator" in privint deficitului.
Asta e de fapt cosmarul lui. Va avea o cariera de ministru comparabila cu a lui Ionut Popescu ca durata. Cred ca il si doare deja gatul, gandindu-se ca o sa fie decapita. Divergentele cu ceilalti membrii ai guvernului incep sa transpara din anume declaratii.

Manole spunea...

Voi aţi înţeles ce a vrut să spună Pogea la final:

"Gâdea: O să vă chem după 7 zile de la intrarea în vigoare a programului. Pogea: Ei, nu 7 zile, e prea devreme, dar vă asigur că o să evaluăm din când în când [ce se întâmplă cu Prima Casă] pentru că avem o înţelegere cu Fondul."

După aia s-a tăiat emisiunea, cuvintele lui Pogea erau chiar pe final.

Întrebări: despre care Fond a vorbit Pogea?! FMI sau fondul de garantare? Şi despre ce înţelegere e vorba? Chiar aş fi curios să revăd finalul emisiunii, poate am auzit eu prost.

dcg spunea...

Manole, aici revezi emisiunea.. da un skip la sfasit:

http://85.9.12.243/a3/watch3.php?year=2009&month=6&day=18&show=sinteza_zilei

Daca nu merge atunci mergi pe www.antena3.ro si click pe "sinteza zilei".

dcg spunea...

A spus: "ca avem o conventie cu fondul"... dar nu cred ca e vorba de FMI.

elzorab spunea...

unde s-au dus de fapt banii de la fmi...inconstienta, prostie, iresponsabilitate...statul roman..

http://www.bloombiz.ro/finante/de-la-bancorecsi-romanesti-la-bancorecsi-straini

elzorab spunea...

dupa cum spunea reporterul de la sinteza zilei..." un moment de criza pe care nu l-a anticipat niomeni, absolut nimeni, in afara unor analisti foarte pesimisti"

pai puteau sa ma intrebe pe mine, pe manole, pe huble, pe canadianul etc. eu imi bat gura pe degeaba de doi ani pe toate forumurile, incepand cu cele de pe capital, unde domanul zamfir ma lua peste picior in 2006. pana la urma am aflat ca d efapt, domnul zamfir, mare economist pe probleme imobiliare, era fratele unui "dezvoltator" am inteles de ce era atat de "optimist"

elzorab spunea...

tampitzii aiai nici macar nu au auzit de clopotul lui gauss. u-ul si v-ul trebuie puse invers, cu gaura in jos, asa este reprezentata aceasta criza, a inceput explozia in 2004 si ne vom intoarce exact de unde am pornit.asta v-o poate spune orice statistician. datele extreme sintr-un sir, sunt tratate ca atare si sunt chiar excluse din calcule, dioar tampitzi si rau voitorii pot sa creada ac starea de normalitate poate fi definita de un varf de anomalie petrecuta pe durata a catorva luni. vai de capul lor de economisti...

Manole spunea...

"Avem o convenţie cu fondul..." Ok, deci întrebarea rămâne, ce fond? Până acolo n-a apărut niciun "fond" în discuţie.

nelu pionieru spunea...

manole, discutia era despre cum vom sti daca proiectul are succes.

ideea era daca vom primi statistici de la agentia sau ce dracu va fi cu fondul de garantare si care va tine evidenta creditelor garantate. gadea vroia sa stie chiar dupa primele 7 zile cate cași se vor vinde iar hodorogea zicea ca e prea devreme dar va prezenta in fiecare luna statisticile de la "fond"

pai de unde dracu sa stie hogea de intelegerile cu fondul al mare... repeta si el ca papagușu de la papagușul sef care stie de la bacsel ce tre` sa faca

dcg spunea...

Cred ca e vorba de FNGCIMM. Totusi nu am argumente dar nu vad ce treaba ar avea FMI cu schema pe care si-a facut-o cadou Boc.

xanthypa spunea...

Ce ziceti de stirea asta?

http://www.bloombiz.ro/real-estate/prima-casa-scumpeste-locuintele-ieftine

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?