miercuri, 15 iulie 2009

Ce mai face Obama?

Momentan bocăneşte pe culoarele White House, nemulţumit de faptul că "housing market" are în continuare probleme, şi se pare că plănuieşte să-i transforme pe (aşa-zişii) proprietari pe credit care nu-şi mai pot plăti ratele în... chiriaşi cu garanţia statului. Uite aşa învaţă ai noştri ce prostii să mai comită. 

Detalii aici: http://www.reuters.com/article/wtMostRead/idUSTRE56D6BF20090714?feedType=RSS&feedName=wtMostRead&pageNumber=1&virtualBrandChannel=0

105 comentarii:

MIA spunea...

Concluzia - cinica si trista - a observarii actualelor manevre haotice ale guvernelor din diversele colturi ale lumii este ca ... nici unul nu prea pare sa aiba habar ce trebuie facut intr-o situatie de criza cu adevarat serioasa ... si nici nu rezista presiunii "grupurilor de interese". :((

Ai nostri doar se incadreaza in decorul general - nimic deosebit.

yahim spunea...

...si uite asa ajungem la concluzia ca, capitalismul asta in care traim e un sistem financiar de ....nu pot sa ma exprim complet :).....sa ii spunem.....haotic....care stimuleaza lacomia.

Americanii vad se misca incet spre un stat controlat de stat :-D

B spunea...

Am si eu un scenariu, am oare dreptate?
Avand in vedere ca FMI nu accepta finantarea deficitului bugetar direct din transa imprumutului FMI atunci BNR inunda piata interbancara cu lei, lei care ajung la guvern ca si imprumuturi pe termen scurt, guvernul ii cheltuie cu 2 maini. Apoi acei lei sunt sterilizati de BNR cu rezerva valutara menita sa 'apere' cursul, rezerva finantata de imprumutul FMI. Probabil sa il apere de influienta nefasta a propriului guvern?!?!
In aceeasi linie de idei, un calcul grosier indica ca FMI a virat 5 mld dolari pana acum in timp ce rezerva BNR a crescut doar cu 3 mld. Sa inteleg ca diferenta de 2 mld a disparut in vajnicul efort de aparare a cursului cu larga contributie cheltuitoare a statului?

Miorlau Pufos spunea...

http://www.antena3.ro/economic/imobiliare/psd-vrea-sa-contruiasca-50000-de-locuinte_75792.html

Uite niste baieti care stiu ce vor. Fraieri or fi aia de se baga la prima casa, atunci cind se afla ca "o sa se dea". Asta-mi pare a dat la gioale PDL-ului. Cine ride la urma ride mai bine, chit ca e vorba de batai intre slogane si programe pe/de hirtie.

UJohn spunea...

Nu stiu cui o sa-i vina sa rada... mine nu... si nici lu'Geoana nu prea o cred.

MIA spunea...

@Miorlau Pufos

Ce mai chestii bombastice ... ba "Prima Casa", ba preluari la ANL de la dezvoltatori, ba construire de "locuinţe sociale".

Şmecheria e însă simplă : nu suuunt baaani pentru aburelile astea aşa că ... vorbe în vînt. :)

Kiko spunea...

Guvernul e ULTIMUL care trebuie sa faca ceva. Probleme nu sunt cauzate de capitalism, ci de statul care intervine, cu presedintele in frunte, care va cauza un Obamageddon.

Colapsul catastrofic e din ce in ce mai inevitabil.

Obama pune temeliile unui stat in care corporatiile sunt mana in mana cu guvernul, creand ceea ce Mussolini definea: stat fascist.

Anonim spunea...

E vremea marilor tunuri pentru exitul baietilor destepti. Vom ramane cu datoria externa fara precedent in istorie. Ma cam pregatesc de plecare, nu vreau sa platesc o datorie pe care nu eu am facut-o.

Unknown spunea...

@Miorlau

slabut...50.000, Oprescu in campanie se lauda cu 80.000!!! construite in locul nu-stiu-carei fabrici falimentare, Republica parca...

MIA spunea...

>Ma cam pregatesc de plecare, nu vreau sa platesc o datorie pe care nu eu am facut-o.

Alege China atunci ... ;)

Datoriile publice sunt cam peste tot în inflamare rapidă ... nu vreau să mă gîndesc ce o să urmeze cînd va veni "explozia" la acest aspect. :(

Anonim spunea...

@MIA

De ce nu Germania care nu are datorie externa ? Te-ai gandit bine la China. Am inteles ca vrei sa fi acida, dar ai fost cam sifon.

MIA spunea...

@Hubble

Nu am vrut să fiu "acidă" - ci spuneam şi eu aşa.

Şi Germania are o "datorie publică" ( e drept că probabil noţiunea nu se suprapune exact peste cea de "datorie externă" - dar tot din "impozitele viitoare" va trebui plătită şi aia ) destul de serioasă raportată la PIB-ul ţării :

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

E drept că se pare că nici China nu ar fi cea mai fericită alegere. ;)

Miorlau Pufos spunea...

@ Hubble N-ai plecat inca?

@ Cornel Hirtia/televizorul, dupa cum bine vedem, suporta orice.

MIA spunea...

@Miorlau Pufos

Şi şi urechile alegătorilor din păcate ... :(

Anonim spunea...

@MIA
Sa nu ducem discutia in derizoriu. Ideea pe care vreau sa o conturez este ca nu vreau ca eu si copiii mei sa platim tunurile baietilor destepti, asa cum parintii si bunicii nostrii au muncit 50 de ani sa plateasca datoria de razboi.

Istoria se cam repeta.

Iar daca vrei sa-ti dau un raspuns, cu toate ca nu merita efortul, as prefera sa emigrez in SUA spre deosebire de China, cu toata diferenta de datorie externa dintre cele doua state. Citeste postarile lui Elzorab legate de brand-urile si armata SUA si mult hulitul dolar. China e doar un castel de nisip chiar si la propriu (vezi ca azi a cazut un pod).

Anonim spunea...

@Miorlau
De plecat am plecat de multa vreme. Problema este obtinerea unei alte cetatenii sau rezidente, eu avand deja o rezidenta in tara in care lucrez (outside UE). Nu prea stiu vreo tara UE care sa fie darnica in acest sens. Astept inca sfaturi.

MIA spunea...

@Hubble

Nu vreau deloc să împing discuţia în derizoriu ci, din contră, să o pun în parametrii corecţi.

Pentru că ce spui tu conţine o mică contradicţie ... de care poate nu eşti conştient.

>as prefera sa emigrez in SUA spre deosebire de China, cu toata diferenta de datorie externa dintre cele doua state.

În mare eu înţeleg tu vrei să emigrezi în SUA pentru a te bucura de aceleaşi avantaje care ... au dus la actuala criză. :(

>Citeste postarile lui Elzorab legate de brand-urile si armata SUA si mult hulitul dolar.

Le-am citit. Şi nu mi se par deloc convingătoare - cel puţin nu din exterior. În momentul în care datoria publică a SUA a ajuns să depăşească deja PIB-ul mondial ... e clar că situaţia e maro rău de tot la nivelul "cel mai de sus".
Şi chestiile cu armata SUA eu zic că sunt vrăjeală - nu uita ce iute s-a transformat glorioasa şi puternica Armată Roşie în 2-3 ani într-una din sursele principale de corupţie şi "furnizor de personal pentru crima organizată" din spaţiul ex-sovietic în momentul în care au început să scadă banii alocaţi de la buget. ;)

Oricum nu am înţeles din ce motive vrei altă cetăţenie dacă tot ai drept de rezidenţă şi automat de muncă în alt stat UE ? Mie mi se pare un efort inutil ... pentru că în principiu faţă de statul român vei avea obligaţii fiscale tinzând către zero.

>Istoria se cam repeta.

Istoria nu se repetă niciodată ... dar asta e neesenţial.

Ţi-am răspuns doar pentru că m-a iritat un pic o uşoară ... aroganţă ce am perceput-o în mesajele tale.

O seară plăcută !

MIA spunea...

Am mai demult o întrebare pentru Manole - legată de povestea cu cele două femei care au vîndut ceva în Bucureşti şi s-au mutat în Insulele Canalului : respectivele au căpătat şi dreptul să locuiască în imobilul respectiv sau trebuie să aştepte 7-12 ani pînă să o poată face ?

Din cîte am înţeles legislaţia în insuliţele respective are nişte aspecte ... de-a dreptul incredibile. :)

cosmiX spunea...

mai fratilor ... cum sa preia statul proiectele in cloaps, cum sa se implice statul in cazul celor care au luat credit pt o locuinta supraevaluata

poate ca imi lipseste nervul de empatie sociala,
dar am si prieteni care au luat la preturile aberante, atunci mi-au ras in fata ca numa eu nu iau si toata lumea ia,
la momentul respectiv li se parea pur ipotetica situatia pe care le-am pomenit-o de atunci,

sincer i-as lasa sa isi poarte crucea, pana la urma unde e catastrofa ...
ajung in chirie asa cum stau si eu

iar banca ramane cu apartamentul, banca !
nu statul, adica si eu

MIA spunea...

>{...}cum sa preia statul proiectele in cloaps, cum sa se implice statul in cazul celor care au luat credit pt o locuinta supraevaluata

Populism crîncen + influenţa cercurilor de interese. :(

Reamintesc ce zicea Tocqueville ... odinioară : “The American Republic will endure until the day Congress discovers that it can bribe the public with the public's money”

Şi, fireşte, nu e valabil doar înb cazul SUA. :(

Anonim spunea...

@MIA
Ti-am dat SUA un exemplu diametral opus Chinei si pana la urma te las in compania lui Elzorab sa te lamureasca legat de ce reprezinta SUA dincolo de niste cifre financiare. Dar cu Germania ce ai avut, ti se pare o tara cu viitor negru ? Hai sa ramanem fiecare la convingerile proprii pentru ca subiectul e off-topic si iti doresc succes la invatat chineza impreuna cu alti trompetisti din media.

Am rezidenta in stat outside UE, mai citeste odata. Asta schimba datele discutiei.

Istoria nu se repeta la copiator. Expresia are intelesuri mai profunde.

Legat de topic, eu tocmai am propus ieri programul "prima masina". La prostii ii duce capul pe guvernanti, nu trebuie sa se inspire din Obama, eventual doar sa se justifice.

Kiko spunea...

Si cu toate astea, cand pica tot, la urma urmei, Romania va fi totusi, paradoxal, un loc bun.

Ganditi-va la un Los Angeles, fara electricitate, fara benzina. La un Las Vegas, in desert. In Romania, dupa ce defaulturile si problemele sistemului trecut se consuma, va fi un loc cu populatie relativ mica, teren bun, apa ...

Mai stam 6 luni - 1 an sa discutam de criza, de imobiliare, dupa ce cred ca vom vedea bloguri noi, cu solutii cu ce sa facem. Dar ... deocamdata e greu sa credem ca viitorul va fii "mai mic".

hectoraus spunea...

Nu are cum sa-ti para rau:

http://www.youtube.com/watch?v=-CGXqRsqr6I&feature=related

si urmarea:

http://www.youtube.com/watch?v=qUyxNrAuo1A

ramav spunea...

@hectoraus
absolut delicioase clipurile
vezi si the daily show din 14 :-)

elzorab spunea...

"Ceea ce a ridicat la patrat inconvenientele obiective ale unei guvernari in coalitie – dificile oriunde in lume – care, in Romania in criza, a capatat accente grotesti: lupta la baioneta pentru impartirea ciolanului intre cele doua formatiuni participante la guvernare: „intrecerea socialista“ in devalizarea banului public cu acte si fara acte; infruntarea deschisa pentru miruirea din banul public a clientelei politice proprii.

In aceste conditii, o reusita a guvernarii Boc era imposibila."

elzorab spunea...

Aceasta aservire caraghioasa a dus nu numai la nerecunoasterea gravelor ponoase pe care economia le-a tras in vreme de criza de pe urma ravagiilor facute de capitalul strain, indeosebi de cel bancar, dar, si mai si, a facut ca sa se accepte incredibila indatorare a statului roman catre FMI pentru a salva bancile straine din Romania ramase fara finantare din partea mamelor lor din Occident.

Un aspect particular al acestor ponoase este insusi faptul ca, bolnava deja de supraconsum, Romania n-a putut in mod obiectiv in criza ce a venit sa adopte un program anticriza de tip occidental, care s-a bazat pe stimularea consumului pentru combaterea recesiunii.

elzorab spunea...

Faptul ca, in asemenea conditii, a mai venit si criza internationala a constituit doar bomboana pe coliva economiei. O criza interna derivand din dezarticularea economiei ar fi venit oricum. Criza internationala a accentuat doar turbulentele, a adancit ajustarea si a marit nota de plata.

Din pacate, clasa politica romaneasca, in spiritul oportunismului care o caracterizeaza, a intors-o ca la Ploiesti si a inceput sa foloseasca criza internationala ca o scuza pentru toate nefericirile economiei interne, care n-au absolut nici o legatura cu criza internationala.

elzorab spunea...

http://www.bloombiz.ro/finante/guvernul-boc-misiune-imposibila

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

.........ding-dong

Marona spunea...

Romania repeta scenariul baltic cu lag de 6-8 luni: aceleasi cauze, aceleasi efecte, detaliile pe traseu sunt doar marginal diferite.

Cat despre aberatiile interventioniste, intr-adevar, America e lectia la care trebuie sa ne uitam, in caz ca n-am dat suficienta atentie Japoniei. Nimic nu poate stopa ajustarea, ci o presara cu stop si iarasai down, mai violent de fiecare data. Obama se pregateste pentru un mega tsunami, pe langa care valul subrime din vara lui 2007 e pitic: Alt-A.

La noi, inteligenta masura prima casa ultima teapa, accelereaza intrarea in faza de capitulare pe segmentul apartamentelor cu mai mult de 2 camere si "case pe pamant". Plus ca a dat o lovitura fatala pietei creditelor ipotecare "negarantate" de stat. :)

Anonim spunea...

> sa se accepte incredibila indatorare a statului roman catre FMI
> pentru a salva bancile straine din Romania ramase fara finantare
> din partea mamelor lor din Occident.

... si, ca urmare,

De vinerea trecuta, Trezoreria statului intra zilnic pe piata pentru a face rost de lichiditati.

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/finantele-ar-plati-5-dobanda-pentru-a-lua-pana-la-1-mld-euro-prin-club-loan-4643333/

mobutu spunea...

Matei Paun: Cand economia scade cu 7% si nu exista un faliment sonor, inseamna ca sistemul nu functioneaza
Bine le zice:
Pierderile din sistemul bancar: Atunci cand acestea vor ajunge la cateva sute de milioane de euro vom incepe sa procesam criza. Atata timp cat avem pierderi de 50 de milioane de euro noi traim intr-o alta dimensiune.
Unde au gresit autoritatile: Intai si intai era nevoie de o comunicare obiectiva cu populatia. Pentru ca sunt foarte multe firme conduse de oameni care tin cont de ceea ce spun personalitatile publice. Sunt foarte multe firme care si-au construit business planurile in baza acestor prognoze si afirmatii, absolut enonate. Iar acum, aceste companii sunt intr-o mare dificultate.
Prima casa, primul siloz: Programele sunt irelevante. Problema numarul unu a Romaniei nu este sa construim cat mai multe case pentru cat mai multi oameni. De bine de rau nu vad zeci de mii de romani dormind in camp, sub un cort. Este o reactie politica la o interpretare gresita a crizei economice.
Negocierile pentru finalizarea unei tranzactii: Daca acum un an, un an si jumatate puteam spune cu certitudine ce va iesi si ce nu va iesi, acum este aproape imposibil. Rata de succes este incerta.
Impozitul forfetar: Nu va schimba mare lucru. Va crea probleme pentru un anumit numar de oameni. Nu o sa ne scoata nici din deficitul bugetar, nici din criza.
Restructurarile financiare: 30% din firmele semnificative din Romania vor trebui sa-si reduca datoriile cu 25%. Nu toate vor reusi sa faca acest lucru.

Anonim spunea...

Sunt foarte multe firme care si-au construit business planurile in baza acestor prognoze si afirmatii, absolut enonate. Iar acum, aceste companii sunt intr-o mare dificultate.
cu disclaimerul de rigoare ca nu-s economist, cine dracu e atat de cretin incat sa-si faca planul de afaceri pe baza prognozelor si afirmatiilor unor politicieni ? in afara de taxe si impozite, care sunt reglate intr-adevar de stat (politicieni), restu variabilelor din ecuatia unei afaceri nu prea au treaba cu politicu. ce, daca maine boc spune maine ca fiecare rroman va avea helicopter io ma apuc sa-mi deschid reprezentanta bell si fac credit pentru sediu de firma in unirii ?

B spunea...

Hubble, cum poti sa te muti in state cand Jim Rogers care a prevazut criza ,deci poti sa consideri ca are mai mult fler economic ca tine, s-a mutat in Singapore si afirma ca faptul ca si-a invatat ficele de 4 si 7 ani cantoneza este cea mai buna investitie pe care poate sa o faca la aceasta varsta frageda.

Mia, cu respect pt comentariile tale anterioare acestui post, faptul ca spui ca istoria nu se repeta e o prostie. Chiar noi o repetam, facem aceleasi greseli ca in '92 cand nu s-a reformat aparatul de stat si politicienii credeau ca rezolva problemele pensionand anticipat de la stat si au amanat privatizarile dureroase dar necesare pt simplu fapt ca atunci conjunctural bugetul de pensii era excedentar ca acum sa ne explodeze mamaliga in ochi.

Witty, ministerul de finante se imprumuta tocmai de la bancile private de la noi sa plateasca salariile mari ale unui supradimensionat sector de stat umflat cu pompa in anii de boom imobiliar pe care acum refuza sa il desumfle in speranta ca nu explodeaza mamaliga pana la alegerile din iarna ca sa iasa cine trebuie. Inutil sa spunem ca Marona are dreptate si la noi mamaliga va exploda mai violent ca in statele baltice pt ca aia au retezat cheltuielile publice mai din timp pentru ca nu au avut alegeri in acest an din umilele mele informatii.

Canadiene, daca tu ai fi manager si toate firmele din bransa ta preconizeaza si construiesc bugete pt crestere de 2-3% pe acel sector si tu vii si spui o sa scada cu 15% (sa zicem ca activezi in bunuri industriale) pai vine actionarul si te da afara si cauta alt manager. Nu multi isi permit sa fie oracol gen patriciu decat daca sunt niste patroni care stau pe munte de bani lichizi si nu mai au rabdare sa scada pretul activelor sa scape de hartia verde pana nu explodeaza mamaliga deficitului de 1 trilion dolari din SUA.

mobutu spunea...

Prima casă, primele probleme: Băncile nu sunt sigure că statul va garanta creditele pentru "Prima Casă"

Flavian spunea...

Kiko - blogurile care discuta despre ce va urma dupa criza si despre eventuale solutii au aparut de luni bune. Doar ca "nu sunt la moda" inca si va mai dura pana ce majoritatii economistilor si blogerilor le va intra in cap ideea ca aceasta nu e o criza ca oricare alta.

Desi istoria se repeta in linii mari, de data asta e cam greu sa estimam cum vor evalua lucrurile bazandu-ne doar pe analiza crizelor economice anterioare.

hectoraus & ramav - simpatice clipuri

Marona are dreptate cu Alt-A dar lectia Japoniei nu poate fi aplicata la nivel mondial. Si nici criza lor economica nu poate fi comparata cu cea americana, din prea multe motive pe care n-am loc sa le enumar acum. Cea mai corecta este comparatia cu Rusia pe care Orlov o facea inca din 2007.

Matei Paun vede destul de ok lucrurile, e un tip care chiar m-a suprins placut cu raspunsurile sale si in ultimul interviu de pe hotnews: vezi intrebarea 7 din interviu

B - subscriu la tot ce ai spus

dcg spunea...

De la Zilisteanu:

http://reflectiieconomice.zilisteanu.ro/2009/07/primul-dezertor-din-programul-prima.html

"Zilele trecute, ING Bank a transmis un e-mail intern către salariaţii săi şi către francizele ING Office, prin care îi informează că banca nu va intra în programul "Prima casă"."

Tufis spunea...

punkt da examen. Pe bune, de data asta :)
http://www.gandul.info/scoala/exclusiv-andronescu-pentru-gandul-diplomele-eliberate-de-universitatea-spiru-haret-nu-vor-fi-anulate-toti-absolventii-vor-da-examen-din-nou-indiferent-de-anul-in-care-au-terminat.html?3934;4643302

Anonim spunea...

nu ca m-as compara eu cu Jim Rogers, da' de ce trebuia sa se mute cu tot cu familion in Asia ca sa profite de "valul investitional" ? mi se pare o decizie putin hazardata sa pui pe primul loc in lista de motive care te determina unde sa traiesti faptul ca intr-o anumita zona "economia dudue". in ziua de azi stiam ca poti cumpara/vinde o gramada destul de mare de lucruri stand pe veranda cu laptopu'n brate, nu e ca si cum ai avea nevoie de lapte sau rosii si tre' sa te duci tu personal la piatza sa le cumperi
si pariez ca si-a pastrat cetatenia americana ... daca tot s-a apucat sa-si educe copiii in mandarina trebuia sa renunte la ea si sa aplice la cea chinezeasca, daca avea coae. plus ca nici nu mai platea impozite statului american

Anonim spunea...

@canadianu
Buna observatia "o fi renuntat la cetatenia americana ?". In rest e cancan.

alex.dumitrascu spunea...

Reactii la 'PRIMA TEAPA" (sinteza)
- bancile devin circumspecte, nu semneaza agreementul cu guvernul decat 9 din 20. Cele care dau deja credite o fac cu mare prudenta, iar unele trag de timp
- La ghisee ,in mod inexplicabil CHIAR NU E aglomeratie. Se primesc chiar mai putine solicitari decat inainte de intrarea in functiune a programului. Inainte tot mai venea unul pe zila o filiala.
-Vanzatorii de doua camere isi ajusteaza preturile de strigare spre pretul facut de Boc, 60.000.
Inainte se invarteau pe la 50.
-Vanzatorii de trei camere isi ajusteaza si ei pretul, dar in jos, de pe la 70 spre...cifra fatidica 60.000.
Nu prea mai conteaza cine si ce vinde, piata e scalamba rau.
-PSD vine cu programul complementar "locuinte in chirie pentru tineri". Asta-i oftica pe vanzatori.
-Developerii isi "ajusteaza oferta" si injura PSD pentru "locuinte in chirie", deoarece "prelungeste durata deciziei de cumparare" a gugustiucilor.

Una peste alta e extrem de distractiv. Nustiu bine care e treaba cu programul PSD, daca e vorba de locuinte cu chirie sau de vanzare, nici nu stiu daca e fezabil, da' chestia a rasucit cutitul in rana "proprietarilor" si a provocat zvarcoleala in acvariu. Chiar amuzant.

AristotelCostel spunea...

@123

managing my own (punkt) projects (small residential buildings) va fi relicenţiat la fel de... p(rofesio)enal.

mobutu spunea...

Universitatea Spiru Haret:
Este Spiru Haret “too big to fail”?
Universităţile româneşti au ajuns un adevărat subprime al educaţiei, în care persoane semi-analfabete devin licenţiaţi.

Anonim spunea...

M-am dus la Finanţe să îmi scot un cazier fiscal, prin care să dovedesc terţilor că nu am datorii către stat. L-am obţinut fără probleme dar, în acelaşi timp, funcţionara mi-a dat şi o înştiinţare că mai am de plată nişte penalităţi de 649 de lei. Adică, aceeaşi instituţie mă vede atât ca pe un agent economic cu datoriile plătite până la ultimul leu, dar şi cu restanţe
de aici. a inceput distractia ? :)

mobutu spunea...

Greva fiscala

Doamne ajuta sa fie cat mai multi!

Anonim spunea...

desi americanii sunt distrusi, la pamant, toti le canta prohodul, etc si samd, cum dracu de inca mai plang unii dupa ei ? se pare ca pe UE cea mareata, noua putere mondiala, care trebuia sa balanseze centrii de putere, o cam doare in cur de noii membri ... hi hi hi
http://www.cotidianul.ro/fosti_presedinti_si_ministri_est_europeni_catre_obama_nu_ne_abandona-92197.html
ps : va vine sa credeti ca pe montreal.ro exista un cretin care intreaba care-s avantajele cetateniei canadiene ?

Anonim spunea...

@viitorulsunabine:
Acei conducatori sunt fosti comunisti, adica oameni care au cazutat mereu un tata ca sa le spuna ce sa faca. Asa ca asta fac si acuma. Ei nu reprezinta tarile lor, ci pe ei si propria lor incompetenta si neputinta.

MIA spunea...

Apelul respectivilor ( care în treacăt fie spus par a fi mai degrabă lideri din deceniul trecut, deci foarte probabil cu o anumită "viziune a pericolelor şi echilibrului mondial" :) ) arată mai degrabă un fel de disperare - şi oricum dă impresia că e adresată mai degrabă aşa Americii anilor '80 decît a celei actuale. Adică a acelei Americi a cărui preşedinte actual a avut o poziţie foarte ... "împăciuitoare" în vizita la Moscova. ;)

Ori eu aş pune mai mare bază în evaluare pe acţiunile preşedintelui actual al SUA decît pe percepţia unor lideri din deceniul trecut.

Plus că - dincolo de apelul respectiv, care e axat pe probleme geo-politice - economic se poate argumenta că SUA a pierdut/cedat de bună voie influenţa în zona central-europeană încă din 1997-1999 cînd nu a schiţat nici un gest de a contrabalansa cumva oferta ( să zicem istorică ) a liderilor vest-europeni de integrare a statelor fost-comuniste. Probabil s-au gîndit că nu se merită sau nu e prioritară zona pentru ei ... probabil şi că nu au avut banii necesari unui contra-demers consistent.

Şi aici nu mă refer doar la eventuale "fonduri guvernamentale" ci mai ales la fondurile care să suţină aşa ... o ofensivă a corporaţiilor SUA/ce sprijină interesele americane în zonă. Nu ştiu cîţi sunt la curent cu ceea ce se vehicula prin 2002-2003 a fi aşa ... un fel de contraofertă de investiţii de ~30 miliarde dolari propusă indirect României prin intermediul unui concern de corporaţii precum Halliburton ?
Şi despre care nu s-a mai auzit nimic după cîteva luni ...

mobutu spunea...

Iarasi a ajuns cursul la 4.25

Teo spunea...

intrebarea e : va sparge rezistenta sau suportul? :) doar AT vorbind ca de BNR doar Isarescu stie

Anonim spunea...

ceva side-topic, ca sa nu ziceti ca doar laud Canada
http://www.theglobeandmail.com/news/national/bc-health-authorities-told-to-trim-360-million/article1219190/
ps : oricum, fie painea (lumea) cat de rea, n-o sa fie nicaieri mai bine decat in Canada, and that's all i care :D

MIA spunea...

Canada are avantaje clare - chiar şi în caz de criză.
Cam singurul ei risc major în fond va fi probabil tot legat de ... vecinii şi pretenii din Sud ... :)

Anonim spunea...

eh, asta ar fi raul cel mai mic. oricum unii ne considera al 51-lea stat :)

Marona spunea...

"State tax collections for the first quarter of 2009 showed a drop
of 11.7 percent, the sharpest
decline in the 46 years for
which quarterly data are
available. Combining the
Census Bureau’s quarterly data
with its annual statistical series,
which extends back to 1952,
the most recent decline in state
tax revenues was the worst on
record.

After adjusting for inflation,
legislative changes, and known
anomalies, tax revenue
declined in 47 states.
The personal income tax
decline was particularly sharp,
an unprecedented 17.5 percent
in nominal terms. The
inflation-adjusted decline in
state personal income taxes
was the greatest in the 46 years
for which quarterly data are
available.

Early figures for April and May
of 2009 show an overall decline
of nearly 20 percent for total
taxes, a further dramatic
worsening of fiscal conditions
nationwide."

Sursa: http://www.rockinst.org/pdf/government_finance/state_revenue_report/2009-07-17-SRR_76.pdf

Iata cum raspund populatia si economia americana la cele mai desantate acte interventioniste, de jaf ticalosit, dedicat bancherilor de pe Wall Street, comise de guvernul american in ultimii 50 de ani. Cu un clar "Fuck you too!".

Canadianu', esti de-o naivitate induiosatoare. Nici o cetatenie de pe lumea asta nu garanteaza cuiva, pe viata, "accesul la cea mai buna dintre lumile posibile".

Anonim spunea...

@canadianu

Lasa nu fi amarat, or fi avand dreptate Marona, Mia si altii iar noi suntem beti.

Imi inchipui ca e induiosator sa ai concurenta pe piata muncii 1 miliard jumate de pechinezi si inca un miliard jumate de indieni, bangla si filipinezi care accepta salariul anual un sac de orez.

Dincolo de cititul din ziare in eleganta limba engleza eu lucrez zilnic cu echipe de ciocanari si salahori din Asia si citesc pe fata lor progresul economic la 200 E pe luna (primul an gratis, doar papa si vacanta dupa doi ani).

In acelasi timp observ cum se uita in capul meu americani, britanici, francezi sau italieni din simplul motiv ca au o alta cetatenie si un salariu de x ori mai mare decat al meu.

Probabil sunt obtuz si nu prevad deceniul urmator emigratia in masa (exodul) spre Asia.

Sper ca nu am fost rautacios, dar sunt in dilema :-))

Anonim spunea...

Din ciclul RRomania: Vanghelie ii da lectii pe teme de educatie doamnei Andronescu, doamna care din intamplare mi-a fost profesoara in doua semestre si nu pun la indoiala caracterul deosebit si profesionalismul acesteia.

Geoana si Vanghelie = doi barbati fara genunchi carora li s-au inmuiat picioarele la gandul pierderii votului a 100.000 de analfabeti cu diploma pe genunchi.

Marona spunea...

Hubble, mie-mi place ca tu esti un om foarte practic si ancorat in realitatea imediat perceptibila: ce se vede, ce se aude, ce se poate mirosi, ce se poate pipai... in locul x si la momentul y, tu in asta crezi, restule aberatie.

Nu te desconsider si nu te subestimez. Altii te-ar putea cataloga drept...limitat, dar in mintea mea, tu esti pur si simplu un ... empiricist.

Pe de alta parte tu, da, dispretuiesti clar indvizii ca mine, "teoreticienii" lipsiti de realism, care in loc sa caste ochii la "ce este" se trezesc analizand "ce va fi", cand e superevident: cum este acum, asa va sa fie. :)

Dispretul tau nu ma deranjeaza, imi pune doar un pic la incercare rabdarea. Un pic, nu foarte tare, fiindca stiu ca indiferent daca eu combat sau nu, ma chinui sa conving sau nu, etc. indivizii practici se transforma din Gigi Castron in Nenea Cora si se reinventeaza de fiecare data cand absurdul viitor teoretic ia forme concrete, care pot fi vazute, auzite, mirosite....direct si imediat, devenind sustinatorii cei mai fanatici ai teoriilor pe care le-au respins vehement in trecut.

Anonim spunea...

@Marona
Daca pseudonimele Gigi Castron sau Nenea Cora sunt argumente in sustinerea teoriei tale inseamna ca deja am deraiat de la subiect. Imi place teoria dar nu teoria pompoasa cu rolul de ameti adversarul, precum tactica jocului de glezne la box.

Anonim spunea...

Apropo, toate teoriile s-au dezvoltat numai pe rezultate empirice. Daca teoria nu se sprijina pe empiric se numeste fictiune.

Marona spunea...

Hubble, cum spuneam, eu nu te subestimez. Stiu ca ai inteles mesajul meu, nu ma simt obligata sa supraexplic.

In ce priveste scandalul Spiru Haret, teoria mea e urmatoarea: urmeaza zece ani in care piata diplomelor universitare se reduce cu 50-60%. Scandalul Haret reflecta exact lupta principalilor furnizori de-a acapara cat mai mult din bucata, neindestulatoare, ramasa. Eu zic ca ambele parti (universitatile de stat si cele particulare) au egala forta economica si sustinere politica, asa ca vor cadea la pace si vor imparti "frateste" placinta mult mai mica ramasa.

elzorab spunea...

ttoto statul si ministerul inavatamantul;ui sunt de vina pentru spiru haret. de und4e sa stie bietul student, atunci cand se insctrie la o facultate(pustan de 18 ani) ca peste cativa anui, niste tampiti se vor trezi sa le declare diplomele ilegale.

e datoria ministerului sa supravegheze strict invatamantul universitar, sa acrediteze sau sa inchida universitatile care nu corespund.

intrebarea mea e urmatoare. unde a fost ministerul invatamantul;ui in ulltimii 5 ani si de ce nu a stiut pana acum de situatia de la spiru haret?

a doua intrebare e: de ce are impresia doamna andronescu ca poate sa-si bata joc si sa se joace cu vietile si destinele a zeci de mii de absolventi?

e vina ministerului ca au putut aparea astfel de situatii si un student nu avea de unde sa stie ce le va trece prin cap ministrilor peste 5 ani. ce se intampla cu cei 4 ani pierduti din viata unui absolvent? pur si simplu ii stergem cu buretele?

devci, ministerul si statul trebuie sa reglementeze, iar daca nu o face se numeste ca e vina lor si nu a studentilor. acestia, ca de obicei in romania, sunt doar carne de tun dati pe mana hienelor si a manipulatorilor, fara a beneficia de nici o protectie din partea statului...

tara de kko....

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

marona, hai sa-ti dam si tie o sansa. zi-ne tu ce cetatenie/tara ii va asigura unui individ un viitor cat mai putin negru. vorbim la mod general, despre clasa medie, nu despre exceptii (pozitive sau negative)

Anonim spunea...

MIA are dreptate, orice ati auzi ca face guvernul de acum inainte, autostrazi, panouri solare, pasaje, case si altele sunt VRAJELI.
Nu mai sunt bani, unde naiba s-or fi dus aia de la FMI.
Toti cunoscutii mei bugetari inca isi asteapta salariile si sporurile.
Invatamant, justitie, functionari,MI, medici, nici unul nu a fost ferit.
Deja unii au inceput sa paraseasca singuri sectorul bugetar.

Plus ca are dreptate cand spune ca nimeni nu stie ce face, la nivel mondial.

Anonim spunea...

COADĂ LA ,,PRIMA CASĂ"
Mii de oameni visează la prima casă! Dovadă, aglomeraţia de la târgul imobiliar Prima Casă ce are loc în acest weekend în Capitală. Firmele îi ademenesc pe clienţi cu oferte care de care mai tentante.PUNETI BLUR UNDE APAR NUME DE FIRME

În oferte, preţul mediu al garsonierelor variază între 40 de mii şi 50.000 de euro, apartamentele de 2 camere costă 75.000 de euro iar cele cu 3 şi 4 camere ajung şi la 150 de mii de euro.

vox 7.58 - 8.05 ce cautati? ce vreti sa cumparati? sa vad oferta intai. prin programul prima casa? daca se poate, da PLUS
8.13 pana acum cum ati stat? cu chirie? si vreti sa scapati? nu e normal?

ambianţă. /storage/bruturi/2009/07/18/1350 R4096 TARG PRIMA CASA.mov
9.02 - 9.11 se titreaza
Este oarecum izolat de oraş? Nu, drumul de acces acum se construieşte. Mijloace de transport există? Este autobuzul 117.

ST. UP RADU ŞERBĂNESCU, coresponent Realitatea TV
DE ILUSTRAT DE LA 2.48 CU COZI, AGLOMERATIE!!!
2.39 - 2.57 este coada la apartamente! programul Prima casa dar si scaderea preturilor determinata de criza economica au facut adevarate minuni. Putem vedea la un targ imobiliar specializat in oferte prin programul prima casa formandu-se cozi pentru achizitia unor imobile care costa totusi zeci de mii de euro

Firmele se întrec în oferte: de exemplu, un constructor plăteşte ratele contractului în primul an.

S. NICU DINU, director de vânzări
4.02 - 4.13 avem acest pachet promoţional care se refera fie la un discount echivalent cu ratele din primul an fie un vocher cu valoare echivalenta cu care clientul poate sa isi mobileze casa

Alţi dezvoltatori oferă chiar ei împrumuturi, în locul băncilor.
S. ZEEF SHENHAV, investitor
00.37 / 00.49 la semnarea antecontractului se plateste avansul de 5 la suta din valoarea apartamentului dupa care incep ratele lunare pe timp de 30 de ani este calculata dupa o dobanda de 3 la suta in euro

Alţii oferă bonus locuri de parcare, maşini sau...grădini cu flori.

S. COSMIN LUPU, director vânzări
6.53 - 6.59 din cauza competitiei au aparut aceste oferte si la noi si la alte poiecte

Târgul imobiliar de la Palatul Copiilor se va închide duminică la ora 17.

http://www.realitatea.net/transcript/2009-7-18/18
ce-mi plac mie transcripturile realitatii :)
ps : bah, da' nu aveti dracului 300 de jandarmi sa le futeti o bataie buna la jegosii aia care l-au huiduit pe presedintele tarii in timp ce citea din constitutie ?

elzorab spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/859726/Sambete-libere-doar-cu-bilet-de-voie/


sa ma ierte cel de sus, dar autorul articolului este de o prostie demna de cartea recordurilor. cica romanii nu muncesc efectiv decat 4 ore pe zi. pai in america cum credeti ca e? merge omul la munca si intra ca tontul intr-un iures entuziast de munca de dimineata pana seara?

diferenta este data de eficienta, iar eficienta e data de tehnologie si aptitudini, nu de impinsul ca proasta la carul cu boi de dimineata pana seara...

am muncit in multe firme si in multe tari, cel mai mult in sua, dar si pe alte continente, asia, europa, chiar si romania. va spun cu mana pe suflet, romanul e mai oropsit si trage mai tare decat marea majoritatea a europenilor si a americanilor. diferenta de productivitate este data de lipsa de viziune, pregatire, tehnologie a "managerilor" romani.

degeaba tragi pielea-n cap muncitorului roman, daca tu nu pricepi ce e cu tehnologia si metodele eficiente. degeaba impingi la carul cu boi, daca americanul trece pe langa tine cu tractorul cu televizor si aer conditionat.

degeaba semeni aruncand cu mana, cand americanul o face din avion. si tot asa...

intelegeti o data, in roamania se munceste din greu, muncitorii sunt oropsiti si lucreaza in conditii mult mai grele si ore mult mai multe decat occidentalii, dar sunt al naibii de prost condusi si de ineficienti....

nici eu nu muncesc efectiv mai mult de 5 ore pe zi, dintr-un program de 8-9, restul e timp pierdut, timp in care ma inspir si gandesc cum as putea sa fiu mai eficient si sa muncesc si mai putin dar sa fac treba mai multa. cam asta ar trebui sa priceapa ziaristii nostrii "ilustri' dar cumplit de inculti....

elzorab spunea...

evident, doama ziarista se refara la noi, la plebee, ei, elita, aristocratii, lor nu le suna, ei sunt o clasa speciala, care trebuie sa ne invete pe noi cum sa ne facem treba, in timp cei ei pot sa frece menta non stop, impreuna cu bugetarii si alte clase favorizate si alese....

elzorab spunea...

uitati-va la ea(in poza), o pustoaica(sa nu-i spun altfel) probabil inca studenta, vina sa ne tina lectii despre munca si productivitate.

domnitza din tzara barsana(suflet sunt, inim rana-dar, mai ales, un car de nervi) ia pune mata mana pe munca si munceste asa, cam 20 de ani, pe santierele lumii, construieste niste poduri, autostrazi, zgarie nori, sau macar fa acolo niste placinte cu urda, 8 ore pe zi, cinci zile pe saptamana, 20 de ani, iar apoi poti sa vii sa ne tii predici despre munca!

pana atunci, te-am ruga insistet sa-ti stergi mucii de la nas si sa ni te adresezi cu "sarut mana"...


fu....ing kids, pai sa nu te intrebi pe mana cui va ajunge lumea asta cand noi nu vom mai fi???

elzorab spunea...

http://www.ziarulfaclia.ro/Angaja%C5%A3ii-contest%C4%83-noul-director-Numirea-lui-C%C4%83t%C4%83rig-face-valuri-la-Hidroelectrica+28540

cum sa distrugi o economie si o industrie: numesti directori din clientela politica in locul profesionistilor.

cam de asta sufera romanai, de un cancer politic si coruptie la toate nivelele, in timp ce tinerii romani fac performanta in sua....in romania n-ar fi avut loc nici la spalat vasele ...

elzorab spunea...

iar acum sa ne intoarcem la ametzita noastra dragalasa si naiva, cu par balai si prostutza cat incape, care n-a priceput absolt nimic din legea respectiva.

in anii 90 si inainte, perioada in care , intaplator, mi-am desfasurat activitatea prin europa, inclusiv romania, statele europene au introsus o serie de reglementari referitoare la durata saptamanii de munca. dar nu in sensul de a o scurta sau prelungii ci in sensul restrictionarii numarului de ore(suplimentare) pe care un muncitor poate sa o desfasoare. astfel, in functie de stat, se putea ajunge la un numar de maxim 48 de ore, orele suplimentare erau considerate toate orele care depaseau 38.5(in unele state sau 35 in franta) aceste ore suplimentare erau impozitate mai mult decat era prevazut inainte, iar tot ce depasea 48 de ore urma sa fie impozitat cu niste impozite usturatoare astfel incat sa le treaca pofta amatorilor.

toate aceste masuri au fost concepute pentru combaterea somajului si accesul mai multor muncitori la joburi noi create astfel, prin reducerea orelor la care avea dreptul un muncitor.

evident, in conditiile actuale, cand europa trebuie sa faca fata concurentei, tot ceea ce se cere si se prevede prin noua lege, este dreptul muncitorului de a munci mai mult de 48 de ore, iar orele suplimentare, cele intre 38.5 si 48 sa nu mai fie impoziatate atat de masiv ca pana in prezent. pe de alta parte se cere eliminarea impozitarii brutale a orelor suplimentare ce depasesc cifra de 48 pe saptamana.

de fapt se cere dreptul muncitorilor de a muncii atatea ore cat doresc fara a fi supraimpozitati si fara ca firmele sa fie obligate sa angajeze personal in plus pentru a acoperii nevoile atunci cand volumul de munca depaseste normalul. inainte trebuia sa angajezi iar apoi sa-i concediezi cu toate costruile enorme rezulate din aceasta...

deci, pe final, tot ceea ce se cere prin legea noua, este dreptul la munca, atat cat doreste muncitorul, fara ca saptamana reala, legala sa depaseasca 38.5 ore, dar cu dreptul ca muncitorul sa poata muncii mai mult cu impozit mai puti, daca patronul o doreste, dar nimeni nu poate sa-ti impuna legal sa amuncesti peste 38.5. evident totul e la mica intelegere si stiti si voi cum e, dar va asigur ca in tarile civilizate santajul e mult mai putin prezent decat in ro, iar badarania e prezenta mai mult in romania.

in fond, se cere, in primul rand, reducerea impoziteleor pentru orele suplimentare.

dar balaia naostra ziarista, cu imensa experianta(probail prin 90 se juca cu lopatzica in nisip) a inteles exact pe dos si vine sa ne eczplice noua ce si cum.

domnitza din tara barsana, ia du-te si fa-ti temele si documenteaza-te inainte sa vi sa scrii astfel de prapastii ca m-ai enervat!!!!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marona spunea...

Canadianu', mi-ai dat sansa sa-ti asigur viitorul cel mai putin negru, prin alegerea cetateniei "corecte", desi' eu imi declinasem destul de explicit...incompetenta. :)

Spuneam doar ca nici o cetatenie de pe lumea asta nu garanteaza cuiva, pe viata, "accesul la cea mai buna dintre lumile posibile".

In medie o viata de om este suficient de lunga incat acel individ, by default:
1) sa isi schimbe pe parcurs si-n mod fundamental opinia cu privire la "cea mai buna lume". Chiar daca prin absurd lumea din jur ramane fixata in exact parametrii initiali, se schimba inevitabil nevoile si perceptia individului respectiv cu privire la ce este "necesar" sau "dezirabil" sau "just", adica "bun".

2) sa fie afectat de socuri sistemice majore ale mecanismelor statului-natiune respectiv. Istoria omenirii e plina de exemple de state-natiune "invingatoare" si-n care, totusi, in decurs de-o generatie, lucrurile s-au schimbat dramatic, dupa cum e plina si de exemple inverse.

Bref, cine mizeaza pe un "sistem" si-o "cetatenie" sa-si asigure beneficii maxime, cu riscuri minime, pentru tot restul vietii sale, este la fel de naiv ca individul care mizeaza pe o persoana, "iubirea vietii mele", sa-l faca sa pluteasca de fericire, pe viata, sau macar sa nu-l treaca niciodata, deliberat ori involuntar, prin purgatoriu. Yeah, right. It's not even funny.

mobutu spunea...

elzorab, faci niste afirmatii legate de articolul acesta
Sâmbete libere doar cu bilet de voie

si anume:

evident, doamna ziarista se refera la ...

uitati-va la ea (in poza), o pustoaica(sa nu-i spun altfel) probabil inca studenta, vine sa ne tina lectii despre munca si productivitate.

domnitza din tzara barsana(suflet sunt, inim rana-dar, mai ales, un car de nervi) ia pune mata mana pe munca si munceste

iar acum sa ne intoarcem la ametzita noastra dragalasa si naiva, cu par balai si prostutza cat incape, care n-a priceput absolut nimic din legea respectiva.

dar balaia naostra ziarista, cu imensa experianta(probail prin 90 se juca cu lopatzica in nisip) a inteles exact pe dos si vine sa ne eczplice noua ce si cum.

domnitza din tara barsana, ia du-te si fa-ti temele si documenteaza-te inainte sa vi sa scrii astfel de prapastii ca m-ai enervat!!!!


Opreste'te, inainte sa te enervezi prea tare si sa mai scrii posturi kilometrice despre nustiuce domnitza autoare de imbecilitati.

Pentru ca:

1. domnitza este domn, si anume Dan Coste ... el este autorul articolului;
2. poza aia este evident generica, luata din cine stie ce de catalog (cu mobilier, sa zicem), nu stiu cum dracu ai pus tu botul sa crezi ca domnitza aia din poza a scris articolul.

Anonim spunea...

Istoria omenirii e plina de exemple de state-natiune "invingatoare" si-n care, totusi, in decurs de-o generatie, lucrurile s-au schimbat dramatic, dupa cum e plina si de exemple inverse.
hai lumineaza-ma cu exemplele astea, si pozitive si negative ...

Anonim spunea...

@Hubble:
"Apropo, toate teoriile s-au dezvoltat numai pe rezultate empirice. Daca teoria nu se sprijina pe empiric se numeste fictiune."

Un citat demn de un fost stundent al abramburicii. Este remarcabil ca dupa atata timp inca mai exista astfel de pareri.

Anonim spunea...

@Viitorulsunabine:
Rusia, cam tot secolul 20.
Japonia dupa anii '90.
Anglia anilor 70.
Statele Unite in anii '30 (apropo, este singura tara cu o piata libera une a existat cu adevarat Marea Criza Economica, din 1929 pana in 1947).
Germania, mereu fluctuand.
Tarile balcanice au experinete similare acuma.

Anonim spunea...

Domnule Orfeu, inainte de a-mi ataca persoana sau studiile (care de bine de rau imi sunt recunoscute de firme peste hotare) te rog sa-mi dai un exemplu de teorie sustenabila care nu are la baza empiricul.

Hai sa nu amestecam cele doua subiecte (relatia teorie-empiric si abramburica). Pe rand te rog.

elzorab spunea...

ok, scuze daca l-am facut domnitza. daca e tip, tot un pustan fara experienta si habarnist e.

daca are experienta, insemna ca e mai grav, nici macar n-am cuvinte, insemna ca manipuleaza si incearca sa minta o tzara intrega, ceea ce e mult mia grav decat sa fi doar naiv si neinformat....

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

orfeu, te rog sa-mi zici cand au dus-o bine rusii si cand au dus-o rau nemtzii, japonezii, englezii si americanii, comparativ cu altii. nici macar in vreme de razboi nu cred ca a fost mai rau in anglia decat in romania
plus ca n-am inteles unde se incadreaza exemplele tale, la tari decazute sau ridicate ?

Anonim spunea...

@Hubble:
Am dat si niste perioade orientative.
Nemtii de exemplu din 1923 pana in 1948 au avut o viata interesanta. Nu trebuie sa confunzi ce vezi acuma cu anii '70 de exemplu, pe atunci germanul inca nu era atat de comod cum e acuma. Personal nu cad pe spate cand aud despre calitatea germanilor.
Japonia dupa razboi a avut o revenire spectaculoasa, insa dupa 1992 drumul ei nu este decat in jos si abia acuma o sa vezi si la ei o criza cu adevarat mare, le-a luat si lor cam o generatie sa isi distruga tara, din interior.

Vezi ca informatie este, trebuie numai sa cauti. Zici ca esti un om cu studii, dar sunt sigur ca nu te bazezi numai pe ele cand iti face treaba, mai iei o carte si mai citesti si tu in cand in cand. Fa asta si acuma.

Anonim spunea...

orfeu, banuiesc ca mi te adresai mie si nu lui hubble.
deci intre 23 si 48 a fost naspa in germania ... posibil, dar eu te-am rugat sa-mi zici unde era mai bine decat in germania (anglia, franta, sua, si alte tari implicate in ww2). adica te rugam sa-mi asezi nivelul de trai din germania pe o scala a valorilor. tocmai asta era ideea mea, ca atunci cand scad standardele de viata, de exemplu intr-o criza ca cea prin care trecem acum, scad pentru toti, dar diferentele raman in continuare acolo. adica o s-o duca mai greu si americanii, si canadienii, si japonezii, si francezii, etc., dar in acelasi timp romanii o s-o duc mult mai greu decat cei de mai sus.

Anonim spunea...

@viitorulsunabine:
Nu stiu daca ai dreptate cu scara valorilor. Poate aceia pe care tu ii admiri atat o vor duce mai rau. Pana la urma vremurile se schimba, istoria nu se repeta, insa prostia politicienilor este constanta. Toata vrednicia americanilor nu i-a aparat de idiotenia lui Hoover si setea de putere a lui FDR. Au ajuns in 3 ani de la rai, la trai corturi.

Ceea ce vreau sa zic e ca nu poti sti cat de rau va fi si cine va fi lovit mai tare. Eu unul mizez la dezastre pe Australia, Germania, Japonia, Franta si Anglia, dar nu am atata trufie incat sa decretez ca asta este si adevarul.

PS: China probabil va avea o cadere spectaculoasa.

Unknown spunea...

@All

Toata stima pt. 'securistul de serviciu' arondat acestui blog pt. modul extrem de rafinat in care a 'pastorit' (deturnat) si aceasta
'inteligentza colectiva ad-hoc'

- de la -
'masluiala' imobiliara (balon)

- la -
'sa moara capra vecinului' (fie el amerloc, canadoc, frantzuzoi etc.)

Deh, vin alegerile ...

Celor care au uitat, repetatzi pana obositzi:

"Divide et Impera".

MIA spunea...

@Hubble

Tocmai din ce descri foarte bine tu acolo - cu prăpastia dintre salarii existente - arată zic eu unul din marile riscuri pe care le scoate actuala criză economică la iveală. ;)

În momentul în care ai pe "piaţa globală a forţei de muncă" câteva miliarde de fomişti din care măcar 1% e suficient să fie capabili să depună aceeaşi muncă precum "nababii" de prin SUA ... deja poţi să presimţi că de fapt nivelul sustenabil e mai degrabă spre cel al salariilor din România decât de cel din Vest. :(

Şi atunci întrebarea mare se pune ... pe plan politico-cultural, nu strict economic : poate "sistemul occidental" exista fără unul din stîlpii de bază - "salariul decent cvasigarantat" ?

>tocmai asta era ideea mea, ca atunci cand scad standardele de viata, de exemplu intr-o criza ca cea prin care trecem acum, scad pentru toti, dar diferentele raman in continuare acolo

Oarecum aşa ar fi - problema să pune cum se face "demararea" de după. Strict în ce spui tu - Cehoslovacia de ex. avea în 1938 un nivel de trai peste a multor state vestice ( de ex. Spania ).

@jason

Dezumflarea imobiliară e deja istorie ... :)

MIA spunea...

>{...}te rog sa-mi dai un exemplu de teorie sustenabila care nu are la baza empiricul.

Orice teorie ştiinţifică trebuie verificată empiric altfel e aşa ... un fel de delir autist, de acord. :)

Problema vine din a interpreta unele simptome detectate empiric şi a le integra într-o teorie elaborată generală. Căreia apoi i se ataşează o "grilă de metodologie" de verificare empirică a rezultatelor/predicţiilor ş.a.m.d.

Nok spunea...

@jason

Bine spus, adevar grait-ai.

Marian spunea...

Elzorab, articolul cred ca e de 1 aprilie intarziat. Este absurd, si in plus nu gasesc pe nicaieri informatie care sa confirme ce zic acolo.
Iar poza este stock photo. Autoarea articolului este un el.

Anonim spunea...

@MIA:
AI formulta mai bine ca mine. Se vede ca esti de meserie.

The Endless Summer spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
The Endless Summer spunea...

E clar ca baloniada, cu tot cu programul "prima casa" , se va tot dezumfla mult timp de acum incolo. Pacat ca nu au reusit sa termine/demareze "imobiliarii" mai multe proiecte. Ar fi fost si mai interesanta situatia. Sa nu uitam ca la umflarea balonulului au participat si mult laudatii vestici. Lacomia n-are granite...

Cat despre falimentul Romaniei, nu ar fi un lucru asa rau. Cand lucrurile merg prost e nevoie de un nou inceput. Sfarsitul de an va da ceva sentinte.
Pacat ca altii mai "corecti" decat romanii, carora li se tot aduc apologii pe aici, n-au fost in stare.
Romanul de rand de peste 40 de ani deja cauta solutii. Cu toate scenariile pesimiste, pare un an agricol foarte bun si chiar daca e haos, sunt multi care mai au ceva agricultura de subzistenta. Constatam zilele trecute ca, pe alte drumuri decat cele spre mare, oamenii de la oras se aprovizioneaza, cauta o modalitate sa reziste. 5-6 ani de boom nu au schimbat lucrurile chiar asa mult. Inca mai stim de unde am plecat. Fac exceptie doar parvenitii sau cei care s-au bazat pe vise.
Partea rea a coruptiei, comparativ cu Ungaria, e ca dezvoltarea infrastructurii a batut pasul pe loc. Si cu siguranta nu vom progresa prea mult in anii urmatori.

E vara oameni buni, meritam sa ne simtim bine, sa ne odihnim, sa ne bucuram de concedii.

Anonim spunea...

@mia
Prapastia e mare pt ca unii detin tehnologie industriala si armata iar altii abia au renuntat la copac.

@orfeu
Si Becali are engleza in sange dar nu poate sa o vomite. Daca fizica si chimia nu se bazeaza pe empiric eu ma las de meserie. Chiar si la mate se aduna mere si se formuleaza axiome empirice dupa care teoria.

Anonim spunea...

@Hubble:
MIA a raspuns f bine la mica noastra polemica si eu imi scot palaria. Hai sa o lasam asa.

Marona spunea...

Hubble,

Nici prin cap nu mi-a trecut sa provoc o discutie despre filozofia....cunoasterii si sa mai si transam noi, aici, pe balon, problema. :)

Aveam un mesaj simplu pentru tine: manifesti un dispret sincer pentru "teoriile" indivizilor - printre care ma numar si eu - care apeleaza si la deductie, i.e. logica si date empirice din trecut, in loc sa se bazeaze doar pe inductie, i.e. generalizari ale observatiilor lor directe din prezent. Am vrut sa-ti zic ca acest dispret sincer e prost plasat, dupa cum ai constat clar din 2007, de cand te conversezi aici, si pana in prezent. Si-am mai vrut sa zic si ca totusi esti ok, fiindca macar atunci cand realitatea se schimba, tu o accepti, nu pretinzi ca ea nu exista sau ca e un accident temporar, pe cand altii continuua s-o nege cu vehementa.

Canadianu', la fel, in ce priveste marirea si decaderea imperiilor ori functionarea si dezagregarea sistemelor sociale care au fost de mare success si anagajament ....pana n-au mai fost si au colapsat...da, am un mare numar de exemple din istoria noastra milenara si recenta. Doar ca tu, ca orice "indragostit", nu dai oricum nici 2 bani pe ele.

Vorbesc cu peretii forumului. Oamenii au nevoie de icoane si mituri, la care sa se inchine, au nevoie sa gaseasca "calea" spre vesnica propasire si spre rai etc etc. Ce conteaza ca periodic se produce cate un "miracol" si, concomitent, se destrama, surprise, un miraj, adica "miracolul" precedent.

MIA spunea...

@Hubble

Ce spui tu e valabil dacă vorbim despre Congo - însă în nici un caz despre China, India sau Brazilia.

Să fim totuşi serioşi : la ce probleme au puşcaşii marini ai SUA în Irak, ţară care în momentul 2003 era la pământ după 10-12 ani de embargou cvasi-total, chiar îţi imaginezi că o să fie pentru ei aşa ... un joc de glezne la o adică să ocupe Bangalore sau Shanghai ? ;)

Aici nu mi se pare că fac cine ştie ce discuţii pur teoretice ci tot pe considerente empirice mă bazez : în fond ultimul bubble, cel imobiliar, a apărut tocmai în condiţiile în care cel anterior a fost unul ... tehnologic şi care a dovedit că nesustenabilitate din plin există şi acolo. :(

MIA spunea...

>Doar ca tu, ca orice
"indragostit", nu dai oricum nici 2 bani pe ele.

Marona - "Canadianul" trăieşte într-un stat care a reuşit în bună măsură ( având şi atuuri naturale exploatate inteligent ) să evite unele din capcanele din SUA, având simutan o politică la nivel naţional de acceptare a străinilor deci în mare "dragostea" sa aş zice că e justificată. Cel puţin până în prezent.

Şi, sincer vorbind, sper că nu se va ajunge în situaţia în care inclusiv emigranţii români cu 10+ ani într-un stat, care şi-au făcut aşadar o situaţie acolo, eventual studii, experienţă de muncă ş.a.m.d. vor avea probleme serioase ( sau hai ... nu cu mult peste cele ale băştinaşilor ). Cu "noii emigranţi" însă ... situaţia s-ar putea să stea deja un picuţ altfel - pentru că deja "segmentarea pieţei forţei de muncă" tinde să acţioneze contra lor. Pot vorbi - aşa ... emipiric :) - inclusiv din cazurile dintre cunoscuţii mei ... e o diferenţă evidentă zic eu între cei care au emigrat în '90-'91 sau pe vremea lu' Ceaşcă şi cei de după '99-2000 ... din păcate lumea actuală e/a fost destul de diferenţiată cu oportunităţile oferite diverselor generaţii, deşi oficial nu se admite asta. :(
Ca exemplu - şi deşi nu fac parte neapărat din "segmentul ţintă" al acetui blog/comentatorilor lor - situaţia românilor din Spania se poate dovedi un bun studiu de caz. :(


Dacă se va ajunge la mai mult, ceea ce sper încă totuşi că nu va fi cazul ... Dumnezeu cu mila - atât pot spune.

@All

Despre filosofia cunoaşterii ... mai bine punem punct aici că dacă nu se ajunge la discuţii suprarealiste. :)

O săptămână plăcută tuturor ! :)

Marona spunea...

MIA,

Indragostelile sunt intotdeauna justificate, dar deseori se intimpla ca peste 20 de ani sa te intrebi: "Hat the hell was I thinking?"

Canada este al 51-lea stat al USA, de vreme ce USA este tara catre care se duc 81% din exporturile canadiene, Canada este cel de-al treilea "foreign investor" in USA, iar USA primul "foreign investor" in Canada etc etc. Prin urmare, sa-ti imaginezi ca poti extrapola in viitor ultimii 20 de ani ai Canadei, facand abstractie de soarta USA, cu care aceasta economie este extrem de integrata, ar fi....... well, funny.

Dar, inca odata, imi dau seama ca si sa te impotrivesti simtzamintelor unui indragostit, ca si convinegerilor ale unui credicios fanatic, e de-a dreptul stupid, tot ce-ti poate reusi este sa-l...talibanizezi mai tare.

B spunea...

Marona, felicitari pentru comentariile tale.

Anonim spunea...

@marona si restul ca ea
sunt sigur ca abia asteptati sa va mutati in bangladesh, nu-i asa ? http://www.capital.ro/articol/o-tara-foarte-putin-afectata-de-criza-dar-totusi-saraca-bangladesh-122452.html

Anonim spunea...

Hai sa incerc si eu un punct in aceasta discutie.

Relatia teorie-empiric e un subiect prea vast ca sa il disecam pe blog. Nu asta era esenta discutiei.

Marona, da sunt un om empiric, merg pe realitatea palpabila, chiar si balonul imobiliar si curba Gauss puteau fi prevazute pe baza datelor empirice, dar nu ne-am priceput toti la asta. Unii ca Manole, Elzorab sau Costel au fost mai aplecati asupra cazului.

Legat de tara optima. De acord ca de ex Germania nu e cea mai cea. Odata cu adancirea crizei poate renaste nazismul si te poti regasi in fabrica de sapun ca materie prima. Exemplele pot continua si in alte tari. Pe mine m-a intrigat ideea emigrarii in China.

MIA cu tot respectul pentru parerile tale teoretice, nu poti sa ma contrazici pentru ca eu am luat contact cu ei. Daca ai vedea foamea in ochii lor face to face, ti-ai reimprospata ideile. Pe mine ma inspaimanta cand vad zece fete negre de bangla cu ochi de fiara. Din fericire ii intalnesc intr-o uzina pazita cu mitraliera, daca i-as intalni in mediul lor sunt sigur ca as deveni un fresh barbeque. Ca sa continui cu empiricul, l-am intrebat pe unul daca au animale salbatice / mi-a spus nu / cum nu ? nici in padure ? / mi-a raspuns ca in padure (jungla) nu intra nimeni deaorece nu mai iese. Asia si Africa vor fi sarace mereu pentru ca e ceva organic. Natural poti trai fara munca deoarece e cald si ai copacul cu banane langa tine. Nu e nevoie sa evoluezi. Nu va uitati la varful piramidei. Sunt magnati in China si India, la atatea miliarde trebuie sa existe si astia.

Sa revenim la problema noastra. Discutia a pornit de la ideea de a pleca din tara asta in care datoria publica devine insuportabila pentru copilul meu, care nu este vinovat cu nimic, nici chiar eu pentru starea de fapt.

Unknown spunea...

MIA
da ce probleme au americanii in Iraq? iti spun eu ce probleme au. Ca se lupta cu un inamic care se ascunde dupa femei si copii, un inamic las, care nu ar avea nici o sansa altfel. Dar ia sa ii vad pe Marin Puscasu ca ar face si el ce or facut "hicleristii" si ca ii doare la basca de civili...cam cat crezi ca ar dura pina ar castiga razboiul? usor sa vorbesti despre soldatii americani cand nu stii din ce plamada is facuti. pina atunci hai sa povestim despre retete culinare si lapte de pasare.

Anonim spunea...

oare Jim Rogers sta intr-unul din blocurile astea ?
stiu stiu, el e in singapore si fotografiile sunt din hong kong, da' e si ala un centru financiar destul de important din asia, se face bani si acolo cred :D

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?