sâmbătă, 10 octombrie 2009

Aşa ţară, aşa boom

Conform statisticilor Eurostat de aici, România este singura ţară din Uniunea Europeană care în anii de boom ai economiei mondiale (2000-2007) nu a reuşit să-şi îmbunătăţească semnificativ sau măcar să-şi păstreze situaţia încadrării forţei de muncă, ci dimpotrivă (adică nu şi-a ameliorat raportul dintre adulţii care freacă menta şi cei care muncesc, sau raportul dintre adulţii care muncesc şi numărul total de persoane adulte).

De la un procentaj de 63.0% forţă de muncă ocupată în anul 2000 România a coborât în 2007 la 58.8%. În cifre treaba asta se traduce în cca. 500.000 de joburi care s-au pierdut. "Reţeta românească" pentru această problemă ştim prea bine care a fost: pensionările anticipate şi/sau  falsificate, încurajarea emigrării (exportul de forţă de muncă brută) şi precaritatea de piaţă. Nimic despre formarea profesională, nimic despre încurajarea investiţiilor productive sau crearea condiţiilor care să încurajeze investiţiile productive.

Spre comparaţie, iată cum s-au comportat alte ţări din Est şi din Sud:

  • Italia: 53,7% >58,7%
  • Spania: 56,35 > 64,3%
  • Bulgaria: 50,4% > 64%
  • Polonia: 55% > 59%
  • Letonia: 57,5% > 68,6%
  • Grecia: 56,5% > 61,9%

Uitaţi-vă la Olanda, care are o populaţie de 16,5 milioane, deci cu cca. 25% mai mică decât a României. Gradul de ocupare e de 77%, ceea ce înseamnă că peste 6 milioane de adulţi muncesc - mai mulţi ca la noi!

Boom? Poate fâs. Criză? Nu, normalitate.

PS: comentariile sunt iarăşi la liber.

87 de comentarii:

asybaris spunea...

Pai cand rumanu a vazut ca se poate trai din speculatia imobiliara nu i-a mai trebuit munca. Toti au crezut ca au apucat pe dumnezeu de picior, dai lovitura, te imbogatesti si stai degeaba..Eventual mai luai un credit in conditii frauduloase, iti puneai gresie si plasma si tine-te pe trai

Akhenaton spunea...

Este realizarea cea mai mare a conducatorilor acestei tari, in loc sa incurajeze munca si economisirea, au incurajat specula si pensionarea anticipata. Oamenii s-au adaptat si ieseau la pensie apoi isi mai rotunjeau veniturile dupa cum puteau.

AristotelCostel spunea...

Din iarna experimentam sistemul 4-1-5 (angajati-someri(libero)-pensionari).

Sa vedem atunci cine mai are rabdare sa astepte 5 ani pana strange bani de avans.

Din fericire, in plina criza mondiala (2007-2020 SUA, 2008-28?? Romania), punem bazele turismului fara infrastructura folosind o alta metoda cu radacini... adanci: nimic pe bani multi servit cu foarte multa greata. Daca scade Udrea TVA-ul la ... rapacii din turism, urmatorul pas nu poate fi decat... concediu fortat cu repartizare.:)

alex.dumitrascu spunea...

E foarte greu de spus cate persoane ocupate sunt in Romania.
In conditiile in care :
- Nu se conoaste cu exactitate numarul populatiei. De la ultimul recensamant a trecut mult, iar conditiile s-au schimbat dramatic in sensul liberei circulatii a persoanelor.
- Nu se reflecta in evidenta decat numarul somerilor in plata, ceilalti fiind o populatie obscura si misterioasa.
- In Romania mai exista inca analfabeti, persoane fara acte, adica fara identitate, iar o anume minoritate nu declara de multe ori nici nasterile nici decesele.

Anonim spunea...

Legat de apropiatele alegeri prezidentiale si privind prin prisma actiunii societatii civile "Noi vrem respect":

Urmaresc cu oarecare interes luarile de cuvant ale celor patru pretendenti la inaltul scaun in stat. Inca nu am auzit nici un scenariu de solutii care sa scoata tara din impas in urmatorii 5-10 ani. Singurul lucru vizibil este o incrancenare a atacurilor la persoana care iau de cele mai multe ori forma de limbaj de mahala sau denota o totala ruptura de problemele grave ale societatii.

Hac, eu cu cine votez ?

La ce sa ma astept bun in urmatorii ani ?

Akhenaton spunea...

@AC

Subscriu si eu comentariului lui alex.dumitrascu.
"Din iarna experimentam sistemul 4-1-5 (angajati-someri(libero)-pensionari)."
Restul pana la 20 (sau cati om mai fi) ce sunt, ca primii 10 i-ai identificat tu?

AristotelCostel spunea...

Emigranti, "investitori in ferme", pensionari neangajati in... vietile lor, liber descurcareti... pana la criza si U15.

AristotelCostel spunea...

Averea lui Becali/Personificarea creditatilor

Akhenaton spunea...

@AC
“Emigranti, "investitori in ferme", pensionari neangajati in... vietile lor, liber descurcareti... pana la criza si U15.”

De ce U15 si nu U18, sau U22? Si tot nu cred ca sunt asa multi.
Agricultori 100% la noi cred ca sunt putini.
Asta cu descurcaretii mi-a placut, iar pensionarii neangajati in viata lor i-ai adunat inca odata, ei sunt in scripte (si sunt acolo la 5-ul tau)
Emigrantii ii numar la altii nu la noi. La noi i-as numara pe imigrantii (stiu si eu ce chinezi, turci si arabi s-au stabilit aici?).
Si tot nu-mi ies 20 … Insa mai numar odata, cine stie ce mi-a scapat. Numa’ nu ma pune sa devin un nou Pristanda.

Si daca tot fu boom in conditiile procentului de 58.8% ocupare a fortei de munca, imagineati-va ce boom era daca procentul de ocupare era 100%, sau macar de 77% (ca in Olanda) ;)
Sunt in continuare de parere ca pestele de la cap se impute.

cosmiX spunea...

exista si
"Asa tara, asa tun"
http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-hotelul-astoria-o-afacere-de-milioane-pe-bani-publici.html#video

alex.dumitrascu spunea...

1-Un agricultor care nu-si cultiva terenul pentru ca nu e reantabil este sau nu somer?
2-Un patron care nu este propriul lui salariat este sau nu somer?
3-Patronii firmelor desfiintate ca urmare a impozitului forfetar este sau nu somer?
4- O persoana care de la 16 la 18 ani nu a fost salariata, nu a platit contributii devine capata cumva statutul de somer la implinirea varstei de 18 ani? Prin ce procedura administrativa?

Acestea fiind spuse, care e totusi procentul somerilor in total populatie?
Si care e raportul dintre numarul somerilor si numarul populatiei ocupate?

cezar spunea...

Somerii inregistrati sunt fie incasatorii de ajutor de somaj, fie cei care nu au dreptul de a-l incasa, declarand expres ca se afla in cautarea unui loc de munca.
Evident, tinand cont de proportiile economiei gri si de-a dreptul subterane din RO, sunt mult mai multi someri de drept (nu si de facto), decat cei inregistrati.

"Patronii firmelor desfiintate ca urmare a impozitului forfetar este sau nu somer?"
Intrucat, cf. statisticilor ANAF (expuse de dl.Blejnar acum cateva luni) 88 % dintre firmele lichidate prin intermediul forfetarului nu aveau absolut deloc activitate (iar o buna parte din diferenta una simbolica) se poate spune ca fie oamenii aia aveau job/alte firme in paralel cu firma desfiintata (probabil majoritatea cazurilor), fie cam somau si inainte de aparitia detestabilului forfetar.
In orice caz, este cat se poate de evident,acum, ca majoritatea celor care au avut de suferit de pe urma forfetarului practicau pur si simplu exercitii economice neviabile. Sau deloc.

Manole spunea...

Uite, aici sunt perfect de acord cu Cezar, cu riscul să mă înjuraţi iar.

Falimentele adevărate ("adevărate", adică ale agenţilor economici care făceau cu adevărat ceva) vor apărea abia de acum încolo şi vor fi consecinţa directă a căderii pieţelor de desfacere (=recesiunea).

Cât despre şomaj, probabil că el nu a coborât în mod real sub 10% nici măcar în 2008, iar în punctul maxim al recesiunii, când oficial vor fi raportaţi - presupun! - 11-12% şomeri, în realitate vor fi de 2 ori mai mulţi.

Un agricultor în putere care nu îşi cultivă pământul preferând să trăiască din ce-i dă vaca, este şomer. La fel şi persoana de 16, 18 sau 22 de ani care tocmai a absolvit o şcoală şi nu şi-a găsit de lucru. Şi ăştia sunt şomeri. În general oricine nu are o sursă de venituri, adică venituri financiare, bani, clară, nu poate fi decât şomer. Sau vagabond precum Charlot.

Author spunea...

Manole,

Procentele in scadere ale ratei de participare sunt de fapt o consecinta a declinului demografic.

Dupa corectia naturala a "bulei" demografice din 1966, putem reveni la analize. Pana atunci, nu putem decat constata scaderi, reduceri, statistici despre cum numarul de inmormantari > nr de botezuri si alte chestii neplacute:

http://www.observatorcultural.ro/Hecatomba-invizibila-bilantul-demografic-al-deceniului-1990-2000-in-Romania*articleID_9477-articles_details.html

alex.dumitrascu spunea...

@Manole
-in privinta injuraturilor ai dreptate, o vom face. Se pare ca ai p neintelegere funciara fata de firmele cu doi salariati, care platesc doua salari si lucreaza cu profit zero. Tu si Videanu vedeti lucrurile la alta scara.
- In privinta agricultorului in putere care nu-si cultiva pamantul n-ai dreptate. Si daca si l-ar cultiva tot somer s-ar chema. Numai ca nu-i in plata. Pentru agricultori , in Romania NU exista protectie sociala. Da daca nu-si cultiva pamantul de multe ori o face fiindca nu-si poate scoate cheltuielile, nu fiindca prefera vaca.

Manole spunea...

@Mihai: nu prea cred că e vorba de demografie. Vorbim de procente, nu de cifre absolute. Plus că declinul demografic de-abia de acum încolo ar trebui să se vadă.

@alex: nu faţă de firmele cu 2 salariaţi care plătesc 2 salarii, ci faţă de firmele cu 0 salariaţi care taie 3 facturi pe an am o neînţelegere funciară. Chiar nu înţeleg cum ar putea fi viabilă o asemenea entitate economică şi ce alt rol ar putea juca în afară de parazitarea pieţelor.

Manole spunea...

În privinţa agricultorului care îşi cultivă pământul, poate e, poate e şomer. Eu zic că dacă munca sa va fi destul de preţioasă cât să-i aducă nişte venituri financiare certe şi satisfăcătoare, nu poate fi numit şomer. De pildă, dacă face 10 tone de pepeni şi are profit de 1 leu /kg, ar obţine 10.000 de lei într-un an, mai mult decât ar obţine unul care munceşte pe un salariu net de 800 de lei. Problema e că pentru a face 10 tone de pepeni probabil că e nevoie de o anumită întindere de pământ care în starea actuală, fărâmiţată, a proprietăţii de la sate, e greu de găsit în realitate. Probabil că majoritatea oamenilor au terenuri prea mici pentru a putea obţine 10.000 de lei pe an (zic şi eu o sumă...) şi atunci intrăm într-o zonă gri în care, chiar dacă oamenii îşi valorifică în vreun fel ceea ce produc, probabil că vorbim de sume mici, câteva mii de lei pe an, cam cât e ajutorul de şomaj (450 x 9 luni = 4050 lei). Şi atunci aceştia pot fi echivalaţi şomerilor, pentru că efectiv nu deţin mijloacele necesare pentru a-şi procura un trai superior şomajului. Cert este că satul românesc ascunde rezerve mari de forţă de muncă neocupată şi nevalorificată, în ciuda aberaţiilor autorităţilor care raportează şomajul ca pe timpul lui Ceauşescu. Dovadă e fenomenul migraţiei, care a făcut ca sute de mii de aşa-zişi "agricultori" să ia calea Spaniei şi a Italiei unde au început să presteze munci industriale sau de servicii.

Akhenaton spunea...

Si pana la urma care e imaginea exacta a Romaniei?
Aristotel a spus: "Din iarna experimentam sistemul 4-1-5 (angajati-someri(libero)-pensionari)."
Restul (in ordinea numerelor de pe tricouri) cum se arata ca pana la 20 mai e ceva de numarat, nu?
Cati U15, cati agricultori, cati patroni (cu cotizatii platite, ori nu) sunt? Asistatii social (cei care au depasit perioada de plata a somajului) unde se numara, tot la someri?
In argicultura stiu ca sunt soiuri rentabile numai viziune sa ai. Ce te faci cu cei care fura mai ceva ca-n codru? Ati vazut cum a fost in Sanmartin (comuna din Harghita)? O vreme i-au tolerat pe hoti, ca le mai lasau ceva si cultivatorilor, apoi nu i-au mai tolerat, ca nu le mai lasau hotii nimic.
Autoritatile sunt legate de maini, asta din cauza legislatiei prea laxe. "Oamenii legii" sunt de multe ori luati in bascalie, care mai e autoritatea lor cand vine cate un nemernic si le rade-n nas?
Si mentalitatea noastra ne spune ca daca ala (nemernicul) poate si eu pot, ca si eu am tot 2 maini si 2 picioare, nu?
Si ca taran (agricultor) te intrebi daca merita sa cultivi, sa se imbogateasca hotul, sau sa lasi pamantul parloga ca macar nu mai platesti lucrarile si samanta si nici nu mai muncesti ca oricum nu te alegi cu nimic.
Sunt de acord cu alex in ce priveste recensamantul.

elzorab spunea...

ok, se pare ca apocalipsa a sosit mai devreme decat ne asteptam, apocalipsa dupa boc.

ceva pariuri pentru cursul leului pe urmatoarelel saptamani? 5-6?

ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong

AristotelCostel spunea...

@Akhenaton

La acest 4-1-5 m-am referit.

@Elzorab

Eu cred ca e doar o masinatiune pentru stabilirea accizelor din 1 Octombrie 2010.

Akhenaton spunea...

@AC

Nu m-am indoit ca cifrele tale sunt corecte, intrebam de restul de cifre. Poti raspunde numai daca vrei :)
Bine ca anul agricol fu bun, altfel mai simteam si foamea.

elzorab spunea...

ma indoiesc ca e doar o masinatzie, eu cred ca reprezinta incapacitatea politicianului roman de avedea dincolo de interesele cele proprii cele mai primitive, adica un loc cat mai caldutz si o pensie cat mai mare, asta indiferent de partid. toti sunt o apa si un pamant, oa adunatura de coruptzi, incapabili sa guverneze, incapabili sa vada interesul comun in detrimentul celui propriu. toti sunt o sleahta de coruptzi ajunsi acolo pentru a apara si a afce jocul unor grupuri de interese obscure.

sunt curios ce reactie va avea fmi-ul, pentru ca aceasta demitere a guvernului va fi interpretata ca o incapacitatea a romaniei de a a face reformele necesare si, implicit, va duce la suspendarea cordului. aceasi reactie va avea uniunea europeana, sa vedem atunci de unde vor mai lua bani pentru sustinerea cursului, plata pensiilor aberante, plata bugetarilor cu salarii nesimtzite. sa vedem cine va plati nota de plata pentru ca stim ca ne place sa ni se dea, dar cineva trebuie sa ne dea, pana acum ne-au dat cei de al fmi cu conditia sa facem reforma. sa vedem cine ne mai da de acum incolo...poate un sut in fund si o laba peste boticurile lacome....

AristotelCostel spunea...

Latvia has failed to deliver draconian spending cuts agreed to secure the next tranche of its €7.5bn (£6.85bn) bail-out from the EU, the International Monetary Fund, and Sweden, balking at 20pc cuts in pensions and a further 15pc cut in public wages.
...
Neil Shearing from Capital Economics said the appetite for austerity has been exhausted. Latvia is "more likely than not" to devalue, toppling pegs in Estonia and Lithuania. "Financial markets elsewhere in the region are likely to be hit by contagion, with Hungary, Romania, and Ukraine most vulnerable."
...
The People's Party, the largest group in the coalition, voted against austerity measures last month, raising concerns that the country is ungovernable.

The Baltic trio financed property booms in euros (and swiss francs) because rates were lower. It was taken for granted that eventual euro entry had eliminated the exchange risk. This has become a trap. They need to devalue to break the cycle of depression, but cannot do so because of euro mortgages. Instead they hope to claw back lost competitiveness through wage deflation. This takes years, and discipline.
Mr Shearing said Latvia's economy would shink by 30pc whether it devalues or not. The peg merely draws out the agony, and slows the pace of inevitable defaults.

Washington's Center for Economic and Policy Research said the IMF is enforcing a"pro-cyclical contractionary policy" in Latvia. Foreign banks (mostly Swedish) are being rescued at the cost of local taxpayers. The IMF deal equals 34pc of GDP. Latvia is piling up debt to defend its peg. The policy may backfire in any case. Fiscal contraction is causing tax revenues to implode, feeding a vicious circle.
Lars Christensen from Danske Bank said Latvia's political class is chiefly responsible for clinging to the peg. "It's their choice, but if they want the bail-out money, they must do what they promised.

Sursa

"Masinatiunea" e GRANDE... Europa de Est. Recomand cursurile d-lui Ilie Serbanescu.

AristotelCostel spunea...

De fapt, nu recomand nimic... doar constat ca "unii analisti"... "economistii EMO" vorbesc aiurea-n tramvai.

Romania n-are nevoie de tehnocrati.

... managerii ne lipsesc... spiritul antreprenorial. Nu conteaza ca suntem ciubotica cucului in orice domeniu, importanta e ... INITIATIVA.

... NOI VREM RESPECT!

P.S. De cât să fie? Vă pun de 5 lei?

CUMPARATOR spunea...

5-6 lei pe euro elzorab ? m-as arunca chiar mai sus.

dupa caderea lui Boc s-au creat exact premisele necesare pt. a se intampla orice fara sa fie nimeni de vina. Pogea n-are cum sa fie de vina ca e interimar, viitorul min. de finante e prea nou, Isarescu chiar a facut si face tot ce poate si chiar mai mult. Singurul care "ne incurca" e acordul asta cu FMI. Ca daca "nu facem frumos" nu mai pupam urmatoarea rata.

Peste 6 / euro cre' ca se vor organiza si mici centre medicale de sinucidere asistata pt. bizonii imo.

elzorab spunea...

http://www.romanialibera.ro/a167408/preia-fmi-administrarea-romaniei.html

oare cat de imposibil sau de sf este un scenariu in care fmi se va instala la putere in romania si va umple cetateanul de taxe si impozite, poate ceva confiscari de averi, nationalizari etc pentru a-si recupera baii dati imprumut, cu dobanda si penalitati bineinteles...

Anonim spunea...

Eu prevad si ceva privatizari. Mai sunt Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Delta Dunarii si alte rezervatii naturale, Rosia Montana, Casa Poporului, amaratele noatre autostrazi si poduri, CFR si multe altele.

Doar doar alesii nostri sa aiba o viata tihnita.

alex.dumitrascu spunea...

Acordul cu FMI este opera unui numar foarte restrans de persoane.
Cine l-a semnat si cu ce autoritate?
Care sunt clauzele confidentiale?
Cine a mediat afacerea?
Cine are de castigat si cine pierde?
Si in definitiv era oportun?

CUMPARATOR spunea...

Acordul cu FMI a avut ca "mama" foamea acuta de lichiditati de la inceputul anului. Lichiditati necesare pt. plata "pensioarelor speciale" a sporurilor magistratilor, a pensiilor normale, a salariilor babane ale angajatilor la stat ....astia au fost si beneficiarii directi ai banilor. Se dorea liniste in tara.
"Tatzi" au fost Basescu / Boc.
Acordul nu este insa foarte obligatoriu. Putem extrem de simplu sa le dam cu flit la sfarsitul lui octombrie cand vor veni sa aduca sacii cu bani pt. rata a III-a. Ii imbarcam in avion cu saci cu tot si-i trimitem acasa. Ne intoarcem la Palatul Victoria unde concediem imediat vreo 500000 bugetari, injumatatim salariile celor ramasi, micsoram pensiile si alte stipendii sociale - si gata ! Ne-am emancipat si am iesit din robia FMI. Vom fi din nou "prin noi insine" iar transele pe care le-am luat pana acum le vom restitui conform scadentarului.

Asta ar fi un mare act de mandrie nationala. Chiar am dovedi ca avem "sange in instalatie".

alex.dumitrascu spunea...

Da decat sa savarsim toate grozaviile astea n-ar fi mai bine sa modificam legislatia achizitiilor publice?

CUMPARATOR spunea...

http://www.cotidianul.ro/romania_dependenta_si_anul_viitor_de_banii_fmi_pentru_salarii-100911.html

Akhenaton spunea...

@alex

Pai cei mai mari afaceristi sa ramana cu buzele umflate dupa ce au cotizat din greu la diverse campanii electorale?
Niciun parlamentar nu isi va da votul pentru o asemenea revizuire a legislatiei achizitilor publice, din pacate pentru toti.

@CUMPARATOR
Se bate prea mult moneda pe concedierile din sistemul public. La ce tensiuni sociale s-au acumulat numai anul asta e greu de crezut ca cineva (oricine va fi acela) isi va asuma aceste masuri. Ele trebuiau luate in primavara, cand efectele crizei erau vizibile si din avion, acum e periculos.
E ca o cangrena ce trebuie indepartata indiferent de durerile pacientului, alternativa insemnand moarte. Insa spune-mi tu cine are "bisturilul" si "cunostintele necesare" sa faca "operatia"?

Akhenaton spunea...

M-au durut imaginile de la Iasi, acelea cu pelerini ce se calcau in picioare, de parca Dumnezeu in persoana era prezent si cine nu-L atingea atunci era trimis in iad, PE LOC.
Inteleg acum ca orice incercare de legiferare a unui fenoment existent (prostitutia in cazul de fata) este o utopie, desi ar fi un act de normalizare.
Mai inteleg ca sansele de redresare si de insanatosire morala a politicii sunt partial compromise.
E vizibil acum ca Vanghelie cu Vanghelionul are mereu succes, e reales si decide cum sa arate o lege a INVATAMANTULUI si inteleg perfect cum de el poate GARANTA pentru oricine sau orice.
Cu toate astea ma consider norocos ca traiesc aici.

qwerty spunea...

@Akhenaton

Si daca tot fu boom in conditiile procentului de 58.8% ocupare a fortei de munca, imagineati-va ce boom era daca procentul de ocupare era 100%, sau macar de 77% (ca in Olanda) ;)

Da, imagineaza-ti daca iarna ar fi ca vara, dimineata ca seara...
Imagineaza-ti ca inca era balon, acum era un apartament cu 2 camere in Bucuresti 1.000.000 de euro.
Imagineaza-ti ca Caritas-ul ar fi fost o afacere cinstita si puteai sa-ti inmultesti banii de 7 ori pe saptamana, acum eram cei mai bogati oameni de pe planeta.
Acum hai sa ne oprim din masturbarea mentala si sa revenim la realitate.

"M-au durut imaginile de la Iasi, acelea cu pelerini ce se calcau in picioare"

Parca era mai bine cand se calcau in picioare la credite pe 30 de ani, nu?

Akhenaton spunea...

@qwerty

Ceea ce voiam eu sa spun tu sigur ai inteles, desi te faci ca nu e asa. Adica potential exista, nu e insa valorificat.
Suntem impinsi catre misticism, ceea ce denota o foarte slaba educatie religioasa, iar preotii profita. Asta ma doare, pentru ca devenim tot mai usor de manevrat.
Tu poate esti mai realist, eu poate ca nu, insa asta e motiv pentru vulg si violenta verbala?
Imi pot imagina orice, numai sa vreau. Asa cum si tu poti sa-ti imagnezi ca o vila cu piscine in Primaverii intr-o luna ajunge la 1-2 euro/bucata ... oare te retine ceva?

mobutu spunea...

"Personal, mizez pe FMI că va mai închide (inca o data) ochii dacă unele legi nu vor fi aprobate, aşa cum a fost stabilit în contractul iniţial”, spune analistul Bogdan Baltazar.
lol

Anonim spunea...

@Akhenaton
te consideri norocos ca traiesti acolo in loc sa traiesti unde ?

CUMPARATOR spunea...

Akhenaton

Oameni simpli si absolut nevinovati. Nu inteleg din cele ce li se intampla nici macar 1 % din cat intelegem noi, aici. Iar noi nu suntem genii economice si financiare.
Sunt o masa de manevra perfecta. Important e sa-i tzii cuplati la asistenta sociala si sa nu le dai cumva de inteles ca-si pot lua soarta in maini, lucrand si castigand bani in mod onest.
Din cand in cand le mai imparti niste pachete de alimente si trebuie sa ai grija sa fii si tu acolo si sa pupi moastele cot la cot cu ei ca sa te poata asocia. Si asa le poti culege voturile. Nu exista NICIUN interes pt. emanciparea lor. Iti imaginezi cum ar fi daca s-ar transforma in unii de astia ca noi, foarte critici, ambitiosi, analitici si care pun la indoiala totul ?
Ar fi un cosmar pt. Vanghelie, Nastase, Marko Bella, Udrea, Ridzi, Krin, Pambuccian....

Akhenaton spunea...

@viitorusunabine

Decat in Somalia, ori Etiopia, crezi ca nu se poate mai rau?

@CUMPARATOR

De asta ma doare.

Victor spunea...

@cumparator
Da' Pambuccian ce a facut? Mie imi este foarte simpatic si am incredere in el, mi-a fost profesor la faculatate.

CUMPARATOR spunea...

@Victor

Pai n-a facut! Aia e problema ca "NU FAC". O ard aiurea pe bani grei. E simpatic Pambuccian si presupun ca e si profesor bun, nici Crin nu-i urat fie vorba intre noi iar pt. Ridzi chiar simt ceva "special".

Dar toti astia NU FAC. Sau fac numai aiureli. Pe banii tai si ai mei.

Anonim spunea...

@Akhenaton
e si asta un punct de vedere. facand o analogie, eu nu stiu de ce sunt unii din romania frustati ca se moare cu zile prin spitale, cand in africa nici macar spitale in care sa moara n-au, nu-i asa ? ;)

elzorab spunea...

gata, s-a stabilizat piata....

"There are a lot of things that have temporarily stabilized the market," Tilson said. "But those things are going away ... Delinquencies are spiking. This is going to be a mess."

http://finance.yahoo.com/news/At-foreclosure-auctions-rb-853906128.html?x=0&.v=1

Akhenaton spunea...

@viitorulsunabine

Poti sa faci analogii si intre mine si Bill Gates (ca nu-mi permit sa iti propun sa le faci intre tine si oricine e intr-un top) si in felul asta sa remarci cat de nesemnificativ sunt eu.
Cred (fiind credinta nu o pot demonstra) ca odata iesiti din misticism romanii isi vor cauta alt suport si vor fi ceva mai productivi, neasteptand sa le mai dea Cel de Sus.
Inca din antichitate se spune ca norocul tine cu cel curajos asa ca multi isi vor lua destinul in propriile lor maini.

Anonim spunea...

@Akhenaton
romanii iesiti din misticism ? in care viata ? in tara unde biserica e unul din stalpii de baza ai societatii si peste 85% din bobor se declara cre(s)tin, salbe sanse

AristotelCostel spunea...

Elzorab, ARAI are un presedinte nou.

Atenţie români!! Americanii îşi revin

"Exista o revenire pe piata imobiliara americana, la noi efectul este insa intarziat.(Nu e singurul retard!:))
...
Dar semnalele sunt pozitive. Noi asteptam sa treaca aceasta perioada de criza, pentru ca in fiecare zi se inchid agentii, altele incearca din rasputeri sa supravietuiasca, este din ce in ce mai greu, dar datorita solidaritatii dintre agentiile aflate azi pe piata, lucrurile incep sa se miste. " (Lucian Racaru, presedinte ARAI).

cosmiX spunea...

asta ii incredibil
http://www.capital.ro/articol/dezvoltatorii-spun-pas-targurilor-imobiliare-126633.html

au renuntat dezvlotatorii la vanzarile record facute la targuri ... ?
"au obosit" .... ?

preturile is minime, ofertele sunt extraordinare, am fost avertizati ca o sa creasca,
yeah, right ... nici macar nu se mai agita,

cosmiX spunea...

http://www.capital.ro/articol/majoritatea-creditelor-imobiliare-acordate-in-perioada-de-varf-a-pietei-nu-depaseau-50-000-de-euro-126596.html

cum ii posibil asta ?
si vad si raspunsul : restul erau cash !
.... sau povesti :-)


http://www.capital.ro/articol/petru-rares-piata-imobiliara-isi-va-reveni-in-sase-ani-126515.html

http://www.capital.ro/articol/dragulin-bnr-romania-are-printre-cele-mai-mari-costuri-de-constructie-din-europa-126593.html

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cosmiX spunea...

SUA,una calda
http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/atentie-romani---americanii-isi-revin-10089.html
una rece
http://www.capital.ro/articol/aproape-un-milion-de-case-se-afla-in-executare

UK, is revine acum de ceva vreme,
http://www.capital.ro/articol/agentie-imobiliara-din-marea-britanie-vanduta-pe-o-lira-126642.html

elzorab spunea...

SI EU SUNT DE ACEEASI PARERE. IN SASE ANI PIATA ISI VA REVENI, DAR ISI VA REVENI LA NIVELUL DIN 1991!!!

alex.dumitrascu spunea...

@
cumparator
Reducerea salariilor si pensiilor pe timp de recesiune e o masura prociclica, deci tembela. Duce la scaderea consumului, implicit a productiei si pe cale de consecinta la accentuarea scaderii economiei. FMI este adeptul tocmai al unei asemenea politici tembele.
Restructurarea si ajustarea salariilor bugetare se face pe perioade de crestere nu de recesiune.
Alternativa la acordul cu FMI ar fi sa ia dracului degetul ala anchilozat "monetaristii" de la BNR de pe cursul leu/euro.
In felul acesta ar fi bani pentru salarii, dar banii ar fi mai "slabi" si in felul acesta am saracii cu totii in mod proportional cu veniturile si in mod echitabil asa cum sta bine pe timp de criza. Dupa 7 vaci slabe, vor veni probabil 7 vaci grase, dar fara vacile slabe nu se poate.
Ce-i drept in felul asta, prin devalorizare ar mai crapa si niste banci si niste creditaci nesabuiti, dar n-am ce le face, fiindca au partea lor de vina.
Preferand ideea tembela a imprumutului FMI, gvernul si mai ales BNR s-au gandit mai mult sa protejeze bancile decat economia, dar cu costuri mari, cu un serviciul al datoriei publice care ne va strivi tocmai atunci cand altii vor iesi din recesiune.
Imprumutul FMI tine mai degraba de criminalitate economico financiara decat de guvernare.

CUMPARATOR spunea...

@ Alex

Subscriu din toti rarunchii! Nici macar nu am vreo marunta ajustare de adaugat la textul tau.
Totusi, guvernantii n-au ales varianta inflatiei. E evident. Nu ma pot opri sa nu raman extatic la flic-flacurile pe care le face Isarescu, la tsukaharele cu aterizari din pirueta, la stemcristianiile cu deschidere pe exterior, la spagaturile din cadere pe care le executa pt. a tine leul stabil. Si-a depasit demult conditia de geniu al monedei. Acum joaca intr-o Liga in care e f. greu de inteles ce si cum face. Iar scoala economica romaneasca nu are exercitiul "socului" de ajustare la realitate. La noi toate "reformele" dureaza minim 15 ani si totul se face cu infinite precautii si timiditati. Ai nostri, in loc sa rupa pisica in doua luni ian / feb 2009, o taraganeaza aiurea si o vor intinde inca un timp nedefinit. Vor sa ne dam mari cu "leu tare" si "economie stabila" , deci eligibili pt. toate criteriile Schengen si convergenta Euro, presupun. Si in acelasi timp, daca se poate, sa nici nu reformam "reumatismul" asta de economie.
Iar aia de la FMI, e clar ca sunt precum cei cu creditele aduse acasa - PROVIDENT, parca.
In orice scoala ori trend de filozofie economica (insclusiv la ASE-urile din Cuba si Coreea de N), a te imprumuta din exterior pt. a plati SALARII si SPORURI de bugetari suna ca un fluierat intr-o biserica. La noi asta e - "finantare a deficitului".

Anonim spunea...

deci eu cu cine ma mai cert si pe ce motive ? c'mon guys, a inceput ploaia in Vancouver, tre sa-mi umplu timpul cu ceva, wtf :(

AristotelCostel spunea...

La noi e vreme bună.

Anonim spunea...

Alt destept al satului propune un pausal al platii datoriilor, nu de alta dar bazinul electoral e maricel.

http://www.realitatea.net/geoana-are-o-solutie-pentru-datornicii-la-banci--perioada-de-gratie-de-12-luni_643871.html

Akhenaton spunea...

@Hubble

Ce faci cand ai fost trimis in somaj si ai si rata la apartament?
VOTEZI Geoana garantat Vanghelie ;)

AristotelCostel spunea...

Cei 2% in plus la pensii din octombrie se vor "adauga" la "nesurventionarea" agentului termic pentru venituri per membru mai mari de ~400 RON.

...La 3 camere se adaugă şi... restanţele la întreţinere.

mobutu spunea...

@Hubble,
nu e "alt" destept ... e tot acelasi imbecil ... eu unul stiu ca numai geană a venit cu propuneri de tipul acesta.

vladone spunea...

gata, s-a dat liber la retras banii din romania:
http://www.money.ro/finante-si-banci/fmi-si-bnr-permit-celor-9-banci-care-au-semnat-acordul-de-la-viena-sa-reduca-expunerea-pe-romania.html

Anonim spunea...

Iata ca vine si nota de plata a festinului, ca doar nu si-a imaginat cineva ca e mocca:

http://www.realitatea.net/benzina-se-scumpeste-cu-20prc--de-la-1-ianuarie--iar-pretul-tigarilor-creste-cu-34prc-_644341.html

Dupa cum s-a mai discutat pe blog, costurile de sustinere a cursului in scopul mentinerii pe linia de plutire a bancilor si a creditacilor, precum si a salariilor caldute ale bugetarilor de lux, vor fi suportate la pausal de noi toti. Criza placuta.

alex.dumitrascu spunea...

Tigarile nu s-au scumpit si nu se vor scumpi deloc. Dimpotriva , cele aduse din Rusia, sunt cu 30% mai ieftine.
Cat despre piata imobiliara, creste vazand cu ochii. Iar cresc pana la sfarsitul lunii cu 10% preturile la apartamente. Preturile se formeaza pe baza raportului dintre cerere si oferta, iar cererea e muuuult mai mare decat oferta.
Oricum imobiliarele sunt o investitie foarte buna, cumparati acum si vindeti peste trei luni.
In ultimul an cel putin, investitorii din imobiliare si-au dublat practic capitalul.
Si am uitat sa va spun: mizati pe leu!

Anonim spunea...

Apropo de imobiliare, la mine pe scara vrea cineva sa vanda un 3 camere nou 110 mp cu 60000 E si de 6 luni are doar clienti care intreaba si "se mai gandesc", iar daca te uiti prin ziare preturile de strigare sunt la nivelul 2008.

Partea distractiva este ca nu e singurul, altii cer peste suta de mii cu ditamai bannerul.

Unii le-au cumparat in 2006 visand sa faca marea afacere. Cel de 60000 a costat 47000, fara dobanzi la banca, fara costurile notariale, fara racordarea individuala a utilitatilor. Blocul are centrala de scara iar unii destepti vor debransarea pentru ca nu gasesc nici clienti pentru inchiriere, iar costurile de intretinere se aduna luna de luna la pierderi.

Si cand te gandesti ca toti visau ca au punctat marea imbogatire. In primavara 2008 pe apartamentele de 110 mp in zona se cereau dume intre 120-180 kE, in functie de vechime.

Marian spunea...

@Hubble:
Ce oras?
110 mp construit/total, adica vreo 70mp util?

AristotelCostel spunea...

Ce-s cu toate răutăcizmele astea? Traficu' lui noamy&nestor e la fel... nevoia de case e la fel... până să-i ajungem pe nemţi la nivel de trai mai avem de făcut o căruţă de treabă. Poate aţi avut dreptate cu prop_ietăţile, da' asta nu înseamnă că ne-am luat ţepe la greu pe viaţă... frust_aţilor! Oricum, din vara lui 2010 se reia creşterea cu 5-10% pe an, de data asta sustenabil. A zis asta unu care vinde terenuri şi e în concediu de 1 an... habarnamilor!

AristotelCostel spunea...

@marian

Mi-e teama pentru cezar si olandezu ca-s... utili, ma refer la metri, si, colac peste pupaza... Bucale.

Decebal spunea...

ce parodiezi tu, AristotelCostel, de creteri de 10%? Uite aici cretere de 10%, si inca lunara, nu anuala, deci se poate! :)))

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6318465-serban-epure-biroul-credit-numarul-restantierilor-creste-ritmuri-care-ating-10-suta-lunar.htm

Pe unde se mai ascund de-alde cezar sau olandezu? Cum ramane cu rentabilitatea chirie vs. cumparare locuinta pe credit???

Keep in touch/the worst is yet to come!

CUMPARATOR spunea...

8 (opt) targuri imobiliare in ultimele 2 luni !?

Asta cre' ca inseamna ca mai au inca ceva de vanzare. Ultimile bucati !

Nu inteleg de ce nu fac un singur targ permanent in regim non-stop (ca supermarketul Real).

Marian spunea...

Lasa, ca merita sa dai vreo 70-100 de mii de euro in plus pentru simtamantul ca esti proprietar cu vreo 2 ani inaintea altora. Ca nu te muti in casa noua dupa ce dai banul, asta e deja alta problema.

elzorab spunea...

pai cine palaria mea va pune sa va tineti euro atat de sus??? inca o data, dolarul slab este un avantaj enorm pentru economia americana...
americanii astia, va fac din varful creionului...

"Consilierul presedintelui francez Nicolas Sarkozy, Henri Guaion, a declarat astazi ca SUA "ineaca lumea" cu dolari si ca slabiciunile monedei ar putea deveni imposibil "de suportat". O rata de schimb de 1,50 dolari pentru un euro "este un dezastru pentru economia europeana si sectorul industrial", a spus acesta"

http://www.zf.ro/zf-24/oficialii-europeni-cer-un-dolar-mai-puternic-5017454/

elzorab spunea...

http://www.adevarul.ro/rss/articol/un-euro-prea-puternic-dauneaza-grav-ue.html

elzorab spunea...

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=32614

romanii, in plina criza "iconomica" s-au hotarat ca e mai rentabil sa cumpere vile si apartamente de juma de milion in spania, ca tot nu stiu ei ce sa faca cu pensiile alea de 200 de euro si salariile de trei...

Anonim spunea...

@marian
Aiwa. Utili, noi, Bucale, zona dormitor bunicica.

alex.dumitrascu spunea...

Spun gurile rele ca se or vinde apartamentele ANL la pret de inventar, cam 300 e/m2.
Fiecare lcuieste unde-si permite pana la urma. Unii in astea de la ANL , altii pe camp cu 1500 E/m2.
Clasa de mijloc e pretentioasa.

Unknown spunea...

Deja blogul "Balonul Imobiliar" incepe sa se faca din ce in ce mai cunoscut Cotidianul

Unknown spunea...

Cotidianul si Blogurile de imobiliare

pegas spunea...

Ba, Khris optimistul a devenit liber profesionist. Asa a vrut el "dupa 7 ani de experienta in sectorul corporatist sa ia o pauza" si sa ramana doar cu meseria de blogger. Eu i-as recomnada sa se retraga spre emobiliare. Poate-l ia Zilisteanu in trupa lui de manglitori.

Akhenaton spunea...

@Manole

Sper ca n-ai patit nimic rau si mai sper ca absenta ta de aici sa fie doar de bun augur pentru tine personal. Desi nu ne-am cunoscut niciodata si mi te-ai adresat personal numai o singura data imi esti simpatic.
In caz contrar si treci printr-o incercare, fie si numai sufleteste iti sunt alaturi.

cosmiX spunea...

http://www.bloombiz.ro/real-estate/romania-imobiliara-avem-97-98-proprietari-care-nu-si-permit-sa-dea-o-zugraveala

cosmiX spunea...

http://www.bloombiz.ro/real-estate/romania-imobiliara-avem-97-98-proprietari-care-nu-si-permit-sa-dea-o-zugraveala

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/fmi-revine-de-urgenta-la-bucuresti-miercuri-5027348/

Chiar daca vom da foc tarii, FMI-ul ne va pompa banii, pentru ca bancile expuse ...

Manole spunea...

@Akhenaton: mulţumesc, Akhenaton. Câteodată nici nu ştim ce lipsite de importanţă sunt imobiliarele astea faţă de lucrurile cu adevărat preţioase din viaţă.

Valentin Ionescu spunea...

5-10% pe an sustenabil???... Yeah, right... Analistii si consultantii lui kko. Mai vorbim la anul, si la anul de dupa la anul :). In primul rand sa invete idiotii sa isi defineasca foarte corect targetul INAINTE de a cumpara terenul de constructie si a face proiectul, altfel o sa avem in continuare penthouse-uri de "superlux" si apartamente cu 1 dormitor de 100 mp unde-a-ntarcat dracu copiii. Daca va fi 5-10% sustenabil anual, eu unul ma bucur (sic!); inseamna ca la anul vom avea o clasa de mijloc puternica, salariul mediu pe familie undeva la 2500-3000 de euro, pentru ca - dragii mei - acestei categorii sociale se adreseaza 80% din proiectele din Bucuresti, iar ei la ora actuala reprezinta cel mult 10-15% din cererea sustenabila de pe piata.
Hai sa fim seriosi... Ei se aud ce spun? Care crestere fratilor ca partea cea mai urata a crizei nici nu a inceput?

Valentin Ionescu spunea...

@CUMPARATOR: Esti un baiat destept. S-ar putea sa apara asa ceva, dar acolo vor intra NUMAI oferte viabile, TERMINATE, la preturi corecte si in urma unui studiu de evaluare extrem de riguros. Deci un outlet permanent si nu un targ. Mai vorbim...

elzorab spunea...

of, m-a prisn un dor al drak de romania, pe bune, dincolo de toate mizeriile alea zilnice, mi-e dor de o toamna romaneasca prin apuseni...

Anonim spunea...

Elzorab, Basescu a devenit specialist si in finante si da indicatii pretioase:

http://www.realitatea.net/guvernatorul-basescu--daca-am-da-drumul-la-curs-undeva-aproape-de-5-lei-la-un-euro--am-lovi-crunt-populatia_648366.html

Daca dam drumul la curs ar creste exporturile dar am lovi crunt popolatia. Daca am exporta si s-ar crea locuri de munca nu e bine, ca nu e mocca.

Akhenaton spunea...

@Manole

Cu placere. Ma bucur ca TU esti bine.
Cred cu adevarat ca imobiliarele nu-s asa de importante in viata mea, pai nu vreau sa cumpar, sau sa vand si nu-s nici dator la banca (asa cum sperau ori credeau altii :P). Prefer blogul tau (primul descoperit, apoi le-am descoperit pe celelalte pe teme economice) din cauza ca e (cum spunea altcineva) viu si pentru ca trateaza un "segment" ce a adus profituri uriase anii trecuti.
Primirea calduroasa de care m-am bucurat e a cititorilor si amicilor tai.
Revenind la imobiliare, cum comentati declaratia agentului imo de care v-am spus mai sus si anume ca preturile vor scadea timp de 2 ani neintrerupt?
Am uitat sa spun ca dupa el chiriile nu vor scadea decat putin si asta in primele 2 luni din 2010.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?