sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Dreptul la replică

Am văzut aici:

http://www.imopedia.ro/run/2009/11/un-nou-sport-national-aruncarea-cu-noroi-in-agentii-imobiliari/

că un personaj foarte supărat pe viaţă se plânge că pe blogul ăsta nu ştiu ce agenţi imobiliari nu au avut nu ştiu ce drept la replică, nu ştiu când.

Din câte ţin eu minte - dar poate m-o fi lăsat memoria, cine ştie - comentariile au fost 99% din timp libere. Deci oricine putea să dea replici cui dorea, până se sătura. Dacă totuşi cineva simte nevoia să dea un anumit drept la replică, n-are decât să mi-l trimită pe adresa oficială a blogului şi să spună şi ce anume i-a cauzat. Până acum însă nu am primit niciodată nimic.

165 de comentarii:

ionut spunea...

Cine, ce replica sa-ti dea manole? Citeste comentariile si te vei convinge ce "adunatura", ca sa nu zic gloata, formeaza stimatii agenti.
Sa-ti dea replica la ce? Uita-te cum au sarit toti pe valentin ionescu, care a avut curajul sa-i dea dreptate lui aristotel(de fapt sa recunoasca evidenta "fenomenului").
Desi recunosc ca au probleme mari, nu constientizeaza ca ei insisi au fost si sunt cauza acelor probleme, si sunt plini de aceeasi autosuficienta si aroganta.
Precum am mai spus, fiecare pasare pe limba ei piere.

mobutu spunea...

manole ... bine ca mai dai cateun semn :)

Akhenaton spunea...

confucius se refera la comentariile de la postuol tau din ziua de duminică 16 august 2009
"Speculatorii engleji îşi dau obştescul sfârşit" cand nu a putut continua cearta.
In alta ordine ma bucur ca esti sanatos voios voinic :)

Valentin Ionescu spunea...

@ionut: Ai punctat foarte bine. Nici macar nu ii dadeam dreptate lui AC, pur si simplu recunosteam situatia de fapt si faptul ca am contribuit toti la ea. Si AC ne vrea morti pe toti :) , pe cand meseria mea este - printre altele - sa-i invat sa supravietuiasca, desteptii satului. Deci, de la ce am scris eu si pana la pupincurisme cu AC.....
Dar pana nu admitem ca avem o problema (hehe, vezi AAA), nu o vom putea rezolva. Majoritatea au inteles-o si lucreaza la solutii, pe cand o parte refuza inca sa accepte ca s-au terminat vremurile de glorie cand era suficient sa ai o baza de date ca sa vinzi, cu orice pret si la orice preturi :).
Oricum nu am inteles de ce trebuie RUN sa-i ceara drept la replica lui Manole pentru un interviu publicat cu el. Mai degraba sa-l ceara Confucius, daca interviul i se pare partinic, tendentios sau mai stiu eu cum.
Ideea e ca - in calitate de participant activ in cadrul acestei industrii - consider ca replicile trebuiesc date la nivel de fapte, si nu de vorbe goale.

ionut spunea...

valentin ionescu


"Si AC ne vrea morti pe toti :)"

Gresit . AC, ca si mine de altfel (si mai sunt), va vrea "morti" pe toti in "forma" si daca nu va depasiti conditia si mentalitatea actuale.

Valentin Ionescu spunea...

@ionut

Chiar ma lasa rece ca ne vreti morti, e dreptul vostru. Nici macar nu ne cunoasteti, deci problema mea este ca generalizati; in rest, fiecare e liber sa-si exprime opinia.
Eu personal chiar nu am nici un gand, am 2 copii de crescut. Mai mult, nu mai lucrez in vanzari rezidential de mai mult de 5 ani, deci nu ma consider vinovat direct de ceea ce s-a intamplat, si criza asta ma afecteaza, normal, dar nu atat de tare incat sa ma omoare; e doar sentimentul de solidaritate fata de o mare parte dintre agenti/agentii, care chiar muncesc din greu (unii chiar cu ajutorul meu) la redefinire si profesionalizare la maxim.

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Si te inseli, nu a tabarat nici o gloata pe mine pe blog-ul RUN, doar cativa retarzi de pe lista voastra neagra. I can live with it :) .
Mai mult, am avut o perioada de vreo 2 saptamani in care nu am mai scris acolo de scarba lor, si am primit o gramada de telefoane si mail-uri de la multi altii care urmaresc blog-ul si care m-au rugat sa continui.
Deci, probabil vrem acelasi lucru. O piata imobiliara corecta, accesibila end-userului, fara evolutii spectaculoase datorate unor baloane de sapun, o piata competitiva si coerenta.
Diferenta dintre mine si voi este ca eu incerc sa o corectez prin munca, iar voi, ca si outsideri - pe undeva normal, pe undeva totusi prea exagerat si absolutist - ne amendati.
Eu incerc sa va raspund (ma rog, in masura in care pot si am competenta necesara), iar altii va injura si ma injura si pe mine pentru ca incerc sa comunic cu voi.
Deci, fiecare dupa cum il duce capul...

ionut spunea...

valentin ionescu

1)Mai citeste odata: morti era cu ghilimele...repet: in forma si cu mentalitatea actuala.
Si pana cand nu va disociati de "retarzii" aia, cum le spui tu, veti primi cu totii acelasi tratament. Pe deplin meritat. Cand stai in troaca...

2)Fara noi ca end-useri nu exista piata, ca atare nu existati nici voi!!! Cu alte cuvinte "noi" nu putem fi exagerati si absolutisti, si ori de cate ori va "amendam", avem dreptate! Crede-ma ca sunt la randu-mi producator si vanzator de produse si servicii si stiu ce vorbesc: clientul are intotdeauna dreptate!

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Da, am folosit termenul retarzi ca sa ilustrez mai bine faptul ca au ramas in urma, deci vor ramane din ce in ce mai in urma, pana cand vor disparea din peisaj. Se intampla chiar acum in timp ce vorbim :) .
Pe de alta parte insa, multe agentii lucreaza din greu deja la calificarea personalului, la implementarea unor principii de lucru solide si sanatoase, la training, educatie financiara a angajatilor, etc.
Deci exista intotdeauna a doua fateta a monedei...
Da, clientul are intotdeauna dreptate. Deci si acei clienti care rupeau usile agentiilor in 2006-2008 cu credite subprime luate aproape pe buletin, licitand pe apartamente, cerand la banci (si obtinand imediat, ca doar de acolo s-a imputit pestele prima oara) 120-150% din valoarea reala, pentru achizitia casei, mobilarea ei, precum si achizitionarea unei masini nemtesti la mana a doua sa moara vecinu' ;) , si ei aveau intotdeauna dreptate, deci agentiile aveau obligatia sa-i serveasca, nu? Deci TOTI am contribuit la asta, recunoastem sau nu. Unii mai mult, altii mai putin, dar hai sa incercam sa nu scoatem contributia agentiilor din contextul marii nebunii nationale...

ionut spunea...

valentin ionescu

Bineinteles, si pentru situatia creata, tot noi clientii suntem (principalii) vinovati. Exista insa o diferenta la nivel de... responsabilitati si consecinte.
Activitatea de manipulare e funciarmente frauduloasa chiar daca nu peste tot pedepsita de lege.
Eu va spun un singur lucru: aveti grija cu onestitate de clientii vostri si de educatia lor (relativ la ceea ce face obiectul muncii voastre).

CUMPARATOR spunea...

S-au mutat "imobiliarele" pe imopedia.
Si se discuta obsolescent despre agenti/agentii in termeni de "breasla", "personal calificat", "profesionalism", "A FI agent imobiliar", "evaluari profesioniste" ... De trei zile ma frec la ochi ca un emoticon.
Noroc cu Aristotel care tot "da cu coasa" pe acolo.

@ Manole

Bine ai revenit ! Cre' o sa avem ceva de treaba la sf. asta de an.

CUMPARATOR spunea...

Si uitati-va si voi la concluziile ultimei postari (din 5 nov.) de pe megaaglomeratulblog a lu' NOBILA CASA.
A capiat !!!

Ori facem cheta si ii luam niste lecitina (cateva tone) ca sa-l ugradam putin ori ii facem sesizare penala pt. "port ilegal de creier". Cum ziceti !

alex.dumitrascu spunea...

Da forfetesc nu stiu de ce. N-am avut de lucru si m-am bagat in vorba cu oarecare bunavointa, dar ma invata un zevzec de acolo "cat costa sa tii o agentie, bezina consumabile, etc".
Investitor strategic, de, printre putinii fericiti pe care i-a facut ma-sa patroni.
Vedea-l-as platind impozit de 100.000 pe an.
Si pe mana astora se dau clientii, isi risca avutul.

ionut spunea...

alex dumitrascu

Numitu' alex sa plateasca 100000 impozit? Pai de unde maica, glumesti?
N-auzisi ca el are..."cheltuieli"?

alex.dumitrascu spunea...

Discutie inutila. M-am enervat degeaba, fiindca imi explica el ce inseamna sa ai cheltuieli , cat costa sa tii o agentie. N-are nici un rost sa discuti un subiect care numai de actualitate nu mai e si pe deasupra cu 'finantisti" din astia.
Daca nu era articolul asta al lui Manole, chiar n-as fi stiut ca exista "imopedia", sau agenti imobiliari in stare de functiune.

ionut spunea...

alex

Crede-ma, dintr-o suta, cam ... 1,5 sunt o.k. De parca n-am stii cu totii, ca pentru servicii de calitate, tre' sa te zbati, ce vrei sa-ti vina asa pe tava?:))
Si da, cei ca "alex" sunt o specie pe cale de disparitie. Pe bune ca incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult criza...

Valentin Ionescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Valentin Ionescu spunea...

Discutii total inutile, de acord. Voi aveti partea voastra de dreptate, ei pe a lor. Solutia de iesire din aceste discutii sterile si jignitoare pentru toti cei implicati este numai legiferarea clara a acestei profesii, de fapt aparitia acestei profesii pe baze profesionale.
Deci, mai dureaza, gentlemen...
Oricum, marea majoritate a celor care posteaza acolo isi doresc la fel de mult ca mine disparitia etichetelor de tepari sau nepregatiti. Ce te faci cu cei pe care de fapt ii blamati voi, ceilalti 95%, cei care nici macar nu stiu ca exista blog-uri, sau la ce folosesc, cei care isi verifica e-mail-ul o data la 2 luni (in cazul fericit in care au asa ceva)?
Asta se poate rezolva numai la nivel regulatoriu/legislativ. Dar cine sa o faca???

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Hehe, intrebare grea i-ai pus lui Imobiliarix, mai ales in conditia in care m-am certat rau de tot cu el acum nu mult timp :) . Oricum, este unul dintre cei mai seriosi si pertinenti din cei care scriu acolo, indiferent de diferendele pe care le-am avut cu el, nu pot sa nu recunosc. Este insa un coleric prin excelenta, ca si mine, deci o discutie in contradictoriu intre noi e grea :) .
Chiar sunt curios daca iti raspunde la intrebare.

Akhenaton spunea...

@Valentin

Sa inteleg ca aici se poarta dialogurile din spatele dialogului? :))
Care e parerea ta referitor la preturile de acum? Vor mai scadea si daca da cu ce procent? Intrebarea se refera si la vanzare-cumparare si la inchiriere.
Te intreb pentru ca tu esti implicat, esti consultant. Eu as putea fi (desi nu-s acum) ceea ce se numeste "end-user"!

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
Nu o vad ca dialogurile din spatele dialogurilor, ci pur si simplu o dimensiune paralela, mai ales ca persoanele de acolo citesc si aici :). Incerc sa comunic si aici si acolo cu oameni pertinenti care vor sa schimbe ceva in peisaj, fie ei participanti sau end-useri, sau chiar spectatori.
Preturile? E o chestie de bun simt. Niciodata nu am sustinut cresterea lor, iar acum sustin fervent scaderea lor pana la un nivel suportabil, raportat desigur la costuri, dar neaparat si la puterea reala de cumparare.
Concret? Eu am facut studii de caz la 6 dezvoltatori de cand am venit din Spania, si - in afara de faptul ca vorbim de proiecte destul de incoerente ca si raport amplasare/suprafete/facilitati/finisaje/comunicare/proximitati/PRET/TARGET REAL DE END-USERI, recomandarea mea pentru un pret de vanzare fezabil, care i-ar fi scos imediat in fata plutonului si mi-ar fi permis in primul rand sa aplic o strategie de marketing coerenta si cu un mesaj real, nu balariile pe care le vezi si auzi in fiecare zi, a fost intre 50 si 70%(de la caz la caz) din preturile pe care le practicau la momentul respectiv.
Rezultatul? Nici unul nu a fost de acord. Rezultatul mai departe? 2 deja sunt in lichidare, iar ceilalti nu mai au mult.

ionut spunea...

@all

Suferinta maestrului gheorghe dinica a luat sfarsit. Omul dinica a incetat din viata, dar actorul dinica n-a murit:(

Anonim spunea...

Dupa razboi multi viteji se arata. Deodata agentii declara ca nu au sustinut niciodata cresterea preturilor. Deodata a disparut marota cererii si v-a lovit puterea de cumparare. Hai domnule.

Valentin Ionescu spunea...

@Hubble
Bla bla bla... Nu ma cunosti, deci scrisul doar de dragul de a scrie nu e ceva care sa-ti faca cinste.
Nu am mai vandut un apartament ca si sursa principala de venit din 1997. Mai mult - accidental, pentru un prieten - ultimul vandut a fost in 2004, si acela era un parter pentru un birou notarial.
Akhenaton m-a intrebat in calitate de spectator(chiar potential end-user), iar eu i-am raspuns in calitate de consultant B2B de marketing si vanzari imobiliare care nu a castigat inca NICI UN LEU din job-ul asta in Romania. Tocmai de asta am curajul sa vorbesc.
Daca vrei sa ramaneti singuri aici si sa va certati intre voi, eu nu am nimic impotriva.
Nu scriu aici nici ca sa ma dau viteaz, cum spui tu, nici virgina, cum spunea mai stiu eu cine. Cine esti tu ca sa simt eu deodata nevoia sa fac show-off in fata ta si ce as castiga din asta?
Retelele sociale si blogurile sunt pentru mine o sursa de comunicare reala si nefiltrata cu toate partile implicate in aceasta industrie, de perceptie a pulsului pietei la toate nivelurile.
Asta este o parte a muncii mele de zi cu zi, adica marketing imobiliar, sa va ascult si pe voi si sa tin cont de ceea ce scrieti, pentru ca sunteti exponentii unui segment important de end-useri.
Si aici ma refer la mesaje cu substanta, care sunt 5% din ce se scrie pe bloguri.
Asta de mai sus considerati-o chiar o declaratie de intentie vav de prezenta mea aici, cu scuzele de rigoare pentru Manole pentru ca nu am facut-o din prima, si - in conditia in care deranjez - e simplu, nu mai scriu.
Atat...

Anonim spunea...

@valentin
Fazan e mai plastic decat end-user. Precum la caritas. Bietii fazani devin de cele mai multe ori short-time-useri pentru ca ii ineaca datoriile si ii executa banca. Deci blogul acesta e un segment important de oameni care au invatat sa nu devina fazani, nicidecum de end-useri.

Cat despre evolutia ta profesionala si lipsa de realizari in ireal-estate ne doare la palarie. Mai bine iti cauti de lucru ca numai din trafic de cloace nu vine bunastarea tarii.

Valentin Ionescu spunea...

@Hubble
Observ ca vorbesti la plural, "noi", "ne doare", deci presupun ca reprezinti opinia mai multor persoane de aici, poate chiar pe a tuturor. Drept pentru care eu, care nu am veleitati de autor, care sa ma motiveze sa scriu doar de dragul de a scrie, ma tin de cuvant si va spun la revedere.
S-auzim de bine :)

ionut spunea...

valentin ionescu

Pe bune ca aveam impresia ca poti mai mult decat sa te superi ca vacaru (upss:)) pe sat, sa-ti iei jucariile si sa pleci.

CUMPARATOR spunea...

@Valentin Ionescu

Esti un dragutz ! In dimensiunea asta paralela multi sunt satui de agenti /consultanti/ agentii imobiliare care timp de aproape 5 (CINCI) ani si-au batut joc efectiv de clientii care nu au fost destul de isteti sa le traga o tzapa groasa in privinta "comisionului agentiei". Niciunul dintre "serviciile" prestate de agent nu valoreaza mai mult de un 100 euro "pt. osteneala". Acum, la capatul a 5 ani, a venit vremea ca trendurile si visele din lumea asta de aici - sa se implineasca. Si se implinesc! Si acum, ca noi suntem pe val, ne-am umplut de agenti care-si subliniaza eforturile depuse pt. reducerea preturilor, isi arata bunele intentii, isi prezinta latura crestineasca si profund umana a personalitatii, importanta sociala enorma a activitatilor de intermediere imobiliara .......induiosator..

"Rezultatul? Nici unul nu a fost de acord. Rezultatul mai departe? 2 deja sunt in lichidare, iar ceilalti nu mai au mult."

Deci te-ai lovit si tu de cretinismul imo - marcant si definitoriu pt. IMOBILIARELE romanesti.
De ce prefera sa intre in insolventa ? Pt. ca tribunalele sunt inundate de procese de faliment, termenele de judecata sunt lungi, insolventa blocheaza executarile silite ale creditorilor (Mivan Kier) dureaza deci inca 2-3 ani de crioconservare a cadavrului imo, si poate ca peste 2 ani, se vor vinde din nou metrii patrati cu 1000 de euro. Sau poate ca nu ! Tu ce zici ?
Profesionalism?
"Dezvoltatorii" sunt producatori de salam, fotbalisti, artisti care "au investit" in imo. Asa cum agentii din agentii sunt absolventi ratati de facultati spiruharetiene (genu' - drept, economisti, meneigement ....).
Profesionalism ?

Tu spui ca esti calificat pt. MARKETING IMOBILIAR. Ok ! Nu te contrazic si nu te ironizez.

Dar nu mai pierde timpul pe bloguri explicandu-te ! Fa ceea ce trebuie sa faci !

"Nu pierde vremea explicand cum trebuie sa fie un bun cetatean al Romei. Fii unul!" - Iulius Cezar

Unknown spunea...

"Dezvoltatorii atentioneaza: locuintele nu se ieftinesc"

Dezvoltatorii imobiliari tin la pret (ca orbul de bata) si sunt categorici: preturile locuintelor nu vor scadea sub 900 euro/mp.

"Problema e la banci sau la guvern. Preturile locuintelor bune nu vor scadea sub 900 euro/mp", ne "linistesc" dezvoltatorii imobiliari.""

ionut spunea...

jason

"Carnatarii" astia, vorba lui cumparator, calca in picioare legile economice cu o seninatate ... bovina demna de o cauza mai buna.
Ce profesionist si-ar permite sa faca o astfel de afirmatie despre pret, cand sunt milioane de cazuri care l-ar contrazice?
Eu recunosc ca am facut mai demult greseala sa-i cred mai inteligenti decat sunt si sa prefere vanzarea in pierdere extinctiei!
Duios...anastasia...trecea...va mai aduceti aminte de 1400 euro/mp.?
Stai sa treaca "timiditatea" bancilor in leg. cu executarile silite. Va trece si asta, bancile tot amana si reesaloneaza momentan in speranta revenirii la ce-a fost odinioara. Ei bine, se inseala!

Akhenaton spunea...

@Valentin

Si eu am avut parte de o primire calduroasa pe aici, numai ca-s mai capos si n-am renuntat. E adevarat ca m-am cam contrat cu Aristotel si aici exista un spirit de echipa. Am inteles ca numai perseverand reusesc.
Cand spui ca negociezi zilele astea un contract de 8,5 mil euro (sau am inteles eu gresit?) presiunea e mare, ma intreb cand gasesti tu timp de explicatii, de comunicare cu cei sunt impotriva "breslei" ...
Nu cumpar nu vand si nu inchiriez nimic, cel putin deocamdata.
Mi-ai raspuns partial la intrebare, astept sa-mi spui si despre chirii.
Privesc cu detasare imobiliarele cred ca am mai spus-o numai din curiozitate (poate una morbida). E totusi segmentul care a adus crestere economica ani de-a randul, nu?

elzorab spunea...

tzeapa, tzeapa, mare tzeapa...
ding-dong, ding-dong, ding-dong...

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Nu iau omule nici o jucarie atata vreme cat mai am cu cine sa comunic. Am avut vreo problema in a o face cu tine vreodata???
Mi-a ridicat un semn de intrebare exprimarea la plural a lui Hubble, si pe buna dreptate am crezut ca poate este un exponent oficial al vostru al tuturor si ca nu va doriti aici persoane care vor sa indrepte ceva.

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
E pertinent si la obiect ce ai spus, cu o exceptie: nu se refera la mine, deci nu vad rostul. De ce? Pentru ca de cativa ani buni eu nu am mai incasat comisioane de la persoane fizice in cautarea unei case, si asta se stie, nu pentru ca o spun eu, dar toti cei care ma cunosc o stiu. Si sunt destui...
Mai mult, de 2 ani incoace, clientii mei, cei care ma platesc pentru activitatea de consultanta, sunt dezvoltatori si agentii imobiliare care inteleg incotro ne indreptam si vor o redefinire reala si totala.
Am crezut ca am fost clar cu termenul consultant B2B. Deci, mai simplu, varianta pe bani si cu continuare constructiva a lui AC, ce e atat de greu de inteles??? Nu inteleg de ce te intorci - in comunicarea cu mine - la agenti si of-urile voastre impotriva lor, pe care nu pot sa spun ca nu le inteleg partial, dar care sunt tot partial corectabile.
@ionut Vezi ca nu se aplica varianta vacaru' si satu'??? Aceeasi invitatie o primesc si de la Cumparator, "Dar nu mai pierde timpul pe bloguri explicandu-te!Fa ceea ce trebuie sa faci !"..."Nu pierde vremea explicand cum trebuie sa fie un bun cetatean al Romei. Fii unul!" - spuse Iulius Cezar, dupa care ii lua de brat pe Brutus si pe Cassius care aveau fiecare cate o mana ascunsa la spate si se indrepta catre Senat, hehehe!
PAI ASTA FAC, aveti impresia ca imi da cineva bani ca sa scriu pe bloguri???? Faptul ca pierd cel putin 2-3 ore pe zi citind presa de specialitate, social media si blogurile din 3 tari este tot o parte din cele 14-18 ore de munca zilnice. Si singura parte pentru care nu ma plateste nimeni :) . Calificat pentru marketing imobiliar? Nu sunt el mejor de los mejores, dar o fac cu rezultate bune de 2 ani, iar la vara am sa am o licenta in marketing imobiliar, si nu de la Stefan Gheorghiu :) si nici Spiru Haret.
Daca nu scriem, nu e bine: handicapatii aia, analfabetii, habar nu au de internet, social media, bloguri, forumuri, etc, zarzavagii, etc. Daca scriem: la munca fraierilor, terminati cu scrisul pe bloguri.
Mai fratilor, hotarati-va: vreti sa schimbati ceva prin ceea ce scrieti aici, sau va multumiti sa
monologati si sa astupati gura oricui incearca sa spuna ceva, sau sa mai raspunda la intrebari?

Valentin Ionescu spunea...

@jason: In sfarsit, cineva care nu ma baga in seama pe mine personal. Te felicit! Mai mult, pot chiar sa sustin ceea ce spui tu: bancile cauta deja colaborari in vederea vinderii viitoarelor active toxice. Nu o recunosc public(bancile), dar eu am facut in octombrie un studiu si am semnat un contract a la longue cu unul dintre marii jucatori de pe piata de subprime ce se anunta incepand cu anul viitor, deci se pregatesc sa accepte pierderi mari.
Sa vedem cat vor fi de suportabile aceste pierderi si cine le va plati at the end of the day...

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
Comercialul este prin excelenta un sector foarte sedentar, cel putin dupa ce iti cultivi foarte bine canalele si nu mai alergi dupa cai verzi pe pereti, deci timp este destul, indiferent ca lucrezi la negocieri de 2, 8,5 sau 100 de milioane. Bani multi si rari, o tranzactie la 2-3 luni in cazul cel mai fericit, din care muncesti efectiv doar 2-3 saptamani pe branci. Desigur, vorbesc la nivelul meu, sunt convins ca altii fac cate 2-3 pe luna :D . In rest, corespondenta, contracte, avocati, adica alte contracte :), alta corespondenta, etc. Recte, mult timp liber, mult prea mult pentru gustul meu, de aici timpul de bloguri :) .
Care bloguri ma ajuta la cea de-a doua ocupatie, care imi place infinit mai mult, dar inca nu aduce bani suficienti aici in Romania pentru a o lasa pe prima pe planul 2, si care include si scanarea permanenta a blogurilor, pe langa multe altele.
Pana acum doar citeam blogurile, nu am participat activ la nici unul in Romania pana cand nu m-am intors, in vara.
Dar cand am vazut peisajul extrem de pitoresc si totusi arid, am considerat ca am ceva de spus, deci iata-ma.
S-ar putea sa gresesc atunci cand iau (punctual) apararea breslei, dar stiu sigur ca exista, chiar cunosc personal destui, un minim de 1% dintre ei care merita o aparare coerenta si obiectiva, in conditia in care au inteles ca trebuie sa accepte schimbari majore in plan personal si profesional.
Deci NUMAI la ei ma refer cand le mai iau apararea, am fost chiar extrem de clar, nu la totalitatea breslei in sine, unde predomina alt gen de oameni, cu care nu vreau sa-mi asociez nici numele si nici munca.
Chiriile? Nu ma pricep tare de tot la chirii, deci doar o parere personala, nu o predictie.
Pai hai sa facem o socoteala. Eu primesc 550 de euro pe luna pe un apartament cu 1 dormitor in Tarragona (de fapt intr-o statiune la margine, o zona superba, la 50 de metri de mare), in conditia in care am chiriasi o familie cu 2 venituri insumand aprox 2200 de euro pe luna. Raporteaza asta la peisajul mioritic si afli parerea mea despre chirii. Probabil nu mai mult de 20-25% din venitul unei familii, indiferent de nivel, pentru ca in functie de nivelul de salarizare se stabileste si nivelul locativ.

CUMPARATOR spunea...

Valentin

"Daca nu scriem, nu e bine: handicapatii aia, analfabetii, habar nu au de internet, social media, bloguri, forumuri, etc, zarzavagii, etc. Daca scriem: la munca fraierilor, terminati cu scrisul pe bloguri."

Nu era rau cand inca nu incepusesi sa scrii pe aici. Si nici acum nu s-a schimbat mare lucru

"Mai fratilor, hotarati-va: vreti sa schimbati ceva prin ceea ce scrieti aici, sau va multumiti sa
monologati si sa astupati gura oricui incearca sa spuna ceva, sau sa mai raspunda la intrebari?"

Fratziorule, prin ceea ce se scrie pe aici nu trebuie sa se produca schimbari. SCHIMBARI trebuie sa se produca in PIATA. Acolo, Valentin unde trebuie tu sa faci CEVA. Cine ti-a astupat gura ? Pana acum ai scris mai mult decat altii de aici in 2 ani.

Esti prea liric. Treci in plan mai concret: cifre, preturi, linkuri, informatii ....toate comunicate scurt, percutant, la obiect ....

Ai intrat pe blogu' lui Nobila Casa ? Incearca-l te rog. E un mare sufletist.

Akhenaton spunea...

@Valentin

Dupa spusele tale calculul arata cam asa:
- pe segmentul de vanzari scaderile vor fi de 50-70% (nu spui in ce interval de timp sa ne asteptam la scaderile acestea), deci daca acum 3 camere (dau si eu un exemplu ingineresc :P) care acum e 60k va fi 18k - 30k,
- iar chiriile sa fie 20-25% din veniturile unei familii (deci in Romania intre 130 - 165 euro la un salariu mediu de 325 euro).

Nu esti deloc departe de Aristotel.
El previziona 3 cloace la leu, sau maxim 10k.
Sunt rabdator din fire si sunt intr-o asteptare activa a acelor vremuri. Ma ingrijoreaza numai legatura dintre imobiliare si banci. Oare o scadere asa de drastica la imobiliare nu va determina o avalansa de caderi (falimente) ale bancilor?
Mai am o nelamurire. Pe comercial cladirile de clasa A acum stiu ca se inchiriaza cam cu 10euro/mp desi sunt unii care au lasat din pret pana pe la 6. Astia la ce sa se raporteze, cat sa ceara? Eu cred ca vor cere curand (in primavara sa zicem) numai jumatate.

Anonim spunea...

Am eu impresia sau agentii imobiliari au trecut de la marote la lirism. Auzi acolo, management imobiliar B2BXXX. Tu nu intelegi Vali ca romanilor o sa le iasa din cap ireal-estate-ul cel putin vreo 10 ani. Altele sunt problemele arzatoare: plata datoriilor si locul de munca. Sunt atatea meserii de imbratisat in viitor de la tarnacop pana la stetoscop, mai las-o in gard cu breasla voastra despre care o sa auzim cam ce se mai vorbeste acum despre buticarii si tarabagiii de la Gara de Nord.
Astept si eu sa aud laude de sine cu oameni care au facut o fabrica, o ferma, un spital privat, etc, ceva productiv. De tranzactii sunt satul.

Akhenaton spunea...

@Hubble

"Astept si eu sa aud laude de sine cu oameni care au facut o fabrica, o ferma, un spital privat, etc, ceva productiv. De tranzactii sunt satul."

Pai si fabrica ce face cu productia daca nu o tranzactioneaza? :))
Sau poate vrei sa-mi spui ca al de face spital il face numai in scop filantropic?
Nu ma leg de ferme, ca alea pot fi facute sa astupe foamea fermierului si a familiei, daca nu vin inundatiile sau seceta peste ferma :P
Si vezi ca Geoana da 25k tocmai pentru fermieri, te bagi? :))

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
Eu am spus altceva, si anume ca am recomandat acelor dezvoltatori ca si vandabile la acest moment preturi intre 50 si 70% din preturile practicate acum, nu discounturi de 50-70%, pentru ca e distanta mare totusi la momentul asta intre ceea ce ne dorim si ceea ce se poate face pe termen scurt.
Deja sa emit previziuni, in conditia in care chiar nu sunt calificat pentru asa ceva, ar insemna sa ma aliniez unora care se dau drept ceea ce nu sunt.
Bancile vor avea optiunea de a inchiria toxicele pentru a recupera ceva din pierderi, si pe asta ma bazez cand spun ca vor scadea chiriile. Oricum vor avea pierderi mari, dar nu cred ca au un grad atat de mare de expunere pe retail incat sa avem falimente rasunatoare, poate vreo fuziune/preluare eventual.
Cladiri de clasa A in locatii foarte bune:8-22 euro/mp, preponderent 8-14. Iar nu stiu cat vor mai scadea, dar nu foarte mult, deja e suportabil, dovada gradul bunicel de ocupare la cei de sub 14. Deci probabil o medie de 10 pt urmatorii 2-3 ani ar fi suportabila.
@Cumparator:
Nobila Casa? Nu stiu, da-mi si mie link-ul te rog.
Schimbarile se vor produce in piata SI datorita atitudinii din online, altfel admiti ca scrieti aici degeaba, doar ca si supapa de refulare, si nu asta e rostul unui blog. Gresesc, Manole?
@Hubble:
Nu functioneaza copy/paste, sau esti atat de pornit impotriva acestui sector incat denaturezi voit ce scriu eu? Nu e numai management, e consultanta B2B, adica business to business, adica exact ceea ce am scris mai sus, adresata firmelor imobiliare. Spune-mi tu unde e lirismul, pentru ca e greu de imaginat meserie mai pragmatica...
Da, real-estate-ul nu va mai fi sport national, dar nici nu va dispare din peisaj, vreti nu vreti.

Anonim spunea...

@akahanton
La tranzactii suntem specialisti, nu ducem lipsa. Da ce sa mai vindem daca nu producem nimic. La cum arata deficitul ... s-a cam terminat cu importurile.

Am pomenit eu de spital filantropic sau iti place sa-ti dai apa la moara? Exista si clinici private si asta e viitorul.

Akhenaton spunea...

@Hububle

"La tranzactii suntem specialisti"
Vorbind la plural te incluzi in randul specialistilor. Nu stiam ca esti specialist in tanzactii ... ce tranzactionezi?

"Exista si clinici private si asta e viitorul."
Total de acord cu tine, insa legile trebuiesc grabnic indreptate. Sunt multe de facut in directia asta, iar politicul se cearta pe alte lucruri, ca asa-i in tenis :P
Si o clinica are nevoie de spatiu, deci cineva (or fi medici?) cumpara imobile cu aceasta destinatie, sau le construieste, sau le inchiriaza, sau ...
Na belea tu vrei sa creasca iarasi cererea si implicit pretul? :))

mobutu spunea...

s-a mai animat treaba p'aci, e bine.
eu unul ii spun bun venit lui valentin ionescu.
pana acum in viata am avut o singura tranzactie imobiliara si aia facuta fara intermediar.
viitoarea, sau viitoarele (daca vor fi) sigur vor fi tot fara intermediar ... oricum cred ca nici in 10 ani nu o sa avem in romania piata imobiliara profesionista, cu tot cu aia 1% din agenti care se chinuie sa schimbe ceva in bine.

mobutu spunea...

Pentru Akhenaton,
sectorul imobiliar a adus o crestere economica falsa, bazata pe speculatie pura si prostirea/fraierirea semenilor atinsi prin marote bine tintite catre coarda sensibila.
In locul acestei cresteri false bazate pe specula este de proferat o crestere reala bazata pe know-how, productie, investitii reale etc
Credeam ca asta e clar pentru toti, cel putin pana acum ...

Anonim spunea...

@akahenton
Plularul se referea la noi romanii ca popor de comercianti. E chiar asa greu de developat? Sau ma rastalmacesti sa vorbim de-a-n-p_ea. Cam asta e stilul tau si vrei sa te mai si cautam in coarne.

@mobutu
Sunt inca multe lucruri evidente neclare pentru unii.

Decebal spunea...

ma alatur lui mobutu in a-i spune "Bun venit pe acest blog!" lui Vali Ionescu / cu toata impertinenta emanata din unele comentarii, trebuie sa recunostem ca-i muuuult mai cerebral decat de-alde cezar sau olandezu' (BTW, o fi ununl din acestia reshapat de unul din putinele beneficii ale crizei?!?! :)

Manole, pe cand o platforma de blog care sa permita "altoirea" rapida / vot pe comentariu, astfel incat new entry de-alde Vali sa vada imediat ca inoata impotriva curentului de blog? :)

Confirm presupunerea lui Vali: DA, blogul lui Manole a ajutat cel putin pe vizitatorii lui (mai mult sau mai putin activi) sa NU devina fazani (cel putin eu personal am evitat "la mustata" o piatra de moara legata de gat pe urmatorii 30 de ani, in august 2008, cand, inainte de a cumpara de pe macheta si-mi amanate viata pe urmatorii 30 de ani, mi-am zis sa dau un ochi pe "net" sa vad ce se spune pe forumuri (BTW, Manole, nu stiu daca am apucat vreodata sa-ti MULTUMESC pentru ca mi-ai deschis ochii, asa ca o fac acum :)

Akhenaton spunea...

@hubblo

Vai, te-ai suparat, ce rau imi pare!
"Cam asta e stilul tau si vrei sa te mai si cautam in coarne."
Te pomenesti ca simti nevoia sa fi TU cel cautat. Te-ai intrebat vreodata care e stilul tau? :P

@Mobutu

Ai dreptate. Insa sunt totusi curios de cum vor evolua imobiliarele, ma poti condamna?

Akhenaton spunea...

Revin la "Dreptul la replica".
CE BUNA-I LIBERTATEA ASTA, fara moderare, nu-i asa?

Valentin Ionescu spunea...

@Mobutu
Multumesc pentru bun-venit, si te felicit. Nu sunt atat de fariseu sau infatuat sa sustin ca o tranzactie imobiliara se poate face numai cu ajutorul nostru, asta nu se intampla nicaieri in lume. E varianta ideala in conditia in care esti capabil sa te auto-pozitionezi safe intr-o tranzactie imobiliara.
@Decebal
Iti multumesc si tie. Cezar? Olandezu? Nu cunosc, eu m-am intors in Romania in august dupa aproape 2 ani.
Nu e nevoie de voturi, am suficient bun simt nativ ca sa-mi dau seama ca inot aici impotriva curentului, si nu caut aprobare sau aplauze ci doar comunicare potential constructiva ca si sursa analitica.

mobutu spunea...

Akhenaton,
nu te "condamn", doar mi se pare ca gresesti punand un asemenea accent pe acest sector over-hyped.
Accentul trebuie pus pe economia reala nu pe specula.

Akhenaton spunea...

@Mobutu

"Accentul trebuie pus pe economia reala nu pe specula"
Inca odata iti repet ca si eu gandesc la fel. Lasa-ma sa fiu curios fie si numai ca pentru mine imobiliarele n-au existat nici macar din curiozitate pana sa descopar balonul

Akhenaton spunea...

@Mobutu

"Accentul trebuie pus pe economia reala nu pe specula"
Inca odata iti repet ca si eu gandesc la fel. Lasa-ma sa fiu curios fie si numai ca pentru mine imobiliarele n-au existat nici macar din curiozitate pana sa descopar balonul

CUMPARATOR spunea...

Valicule

Iti spun cu amandoua mainile pe inima ca nu m-am gandit NICIUN MOMENT ca discutiile din cluburile astea numite bloguri pot influenta PIATA. Inainte de luna mai '09 cand am inceput sa scriu p'aci eram o persoana oarecare (la fel ca si acum)care insa de vreo 2 ani simtea ca nu e in regula ce se intampla cu constructiile / vanzarile / cumpararile. Si in jurul meu toti gandeau fix INVERS decat mine. Si deodata, intamplator, accidental, am dat peste Manole si trupa. Si astfel, am gasit BRUSC si alte ratuste negre, urate si nervoase la fel ca mine. Care gandeau cam la fel si tamaiau pe aici DE VREO DOI ANI(momentul plecarii tale in Spania). De la discutiile noastre de aici si pana la a considera ca Planorama e in faliment si ASmita Gardens e muribunda din cauza acestor discutii, eu zic ca e cale foarte lunga.

Anonimatul, cel putin pe mine, ma ajuta tare de tot sa am discutii foarte confidentiale si relevante si cu dezvoltatori si cu notari si cu agenti, si mai ales cu amici care sunt persoane importante in diferite banci. Anonimatul ma ajuta sa culeg INFORMATII REALE. Pen'ca daca oamenii astia ar sti ca "vars" pe aici, ar schimba imediat placa si mi-ar oferi fix ce poti oferi si tu: discursuri plate, ostentativ amicale, optimist / romantice, pline de dezvinovatiri si rime angelice. Ori vazand la tine aprehensiunea puternica pt. comunicarea pura, interumana, colocviala, mai curand decat aplecarea aristotelcostelica sau rendermanica catre statistici / analize / cifre seci si clare, de buna credinta si fara ironie ti-am recomandat linkul asta

http://imobiliare-nobilacasa.blogspot.com/

Vei gasi acolo un mediu mult mai propice, mult mai asertiv si deschis discursului tau decat aici (unde cam toti sunt negri in ceru' gurii). E un link pe care e bine sa-l studiezi. Dupa ce-l studiezi pe dansu' te rog sa te "prefaci" ca nu esti V. I. si sa te adresezi anonim unei agentii: de ex. "agentia 9898" sau "cbimobiliare.ro". Prefa-te cumparator si vei vedea ca problemele de acum 5 ani sunt intacte in agentii si in prezent.

Inca nu exista agenti care sa fi terminat vreo facultate de real estate sau care sa-si fi luat vreun masterat in domeniu. Pen'ca in realitate aceasta profesie NU EXISTA.

Valicule, un procent de 1% de agenti rezonabili, cinstiti, corecti ,,, cu studii superioare "de specialitate" au o influenta asupra opiniei generale si a pietei perfect egala cu aceea pe care o au 1% din cumparatori care au in buzunar si banii necesari cumparaturilor. Adica deloc. Putem vorbi linistit despre neseriozitatea cronica a TUTUROR agentilor in mod egal ca si despre lipsurile financiare cronice ale TUTUROR cumparatorilor. 1% nu conteaza.

Mergi la robert dobrescu, scuza-i agramatismele (e imo pursange nu academician - inca n-a aflat ca "sa fii" se scrie cu 2 i nu cu unul - "sa fi"). Chiar daca nu prea stie sa vorbeshte, il mai corecteshte tu si o sa va intelegeti. Oricum, sunteti un fel de suflete pereche.

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator wannabe
Sincer, nu te prind mishtourile din ultima parte(sau te prind?), mai ales ca sunt si slabe :) . Suflet pereche am gasit acum 6 ani si am 2 copii cu ea. Nu am veleitati de baiat de baiat si Dobrescu, dupa poza, nici nu e genul meu.
Am glumit cu link-ul Nobila Casa, puteai sa-ti dai seama ca-l stiu daca acceptai ca nu esti singurul destept, frumos si informat din lume. Stiut nu inseamna scris. Scriu aici atata vreme cat sper sa gasesc comunicare la un anumit nivel, fie ea cat de acida. Vrajeli din astea repetate la nesfarsit sunt - sincer - cel mai bun mod de a ma face sa-mi vad de treaba, ca am destula, deci daca as ramane singur aici cu tine, cu siguranta as pleca :D.
Am sa plec atunci cand am sa vreau eu,cand am sa ma conving ca nu vrea nimeni sa comunice cu mine aici, sau cand o sa-mi-o ceara Manole, care si-a castigat prin munca dreptul de a da interdictii aici.
Influentarea pietei? Ce naiba omule, esti atat de superficial in gandire incat sa crezi ca v-am atribuit voua falimente? Exista mii de feluri de a influenta piata, nu neaparat fizic, scuza-ma dar habar nu ai despre ce vorbesti.
Ostentativ amicale? Habar nu ai cu cine vorbesti, nu am nevoie sa pup in fund pe nimeni, nici macar pe cel care ma plateste, dar apoi pe tine, nu spui cine! persoana insemnata, neicusorule!
Mai vorbim cand ai sa ai ceva de spus

cezar spunea...

"Am sa plec atunci cand am sa vreau eu,cand am sa ma conving ca nu vrea nimeni sa comunice cu mine aici, sau cand o sa-mi-o ceara Manole, care si-a castigat prin munca dreptul de a da interdictii aici."

Ce tupeu frate, intre noi fie vorba.
Chiar asa, baieti, cum raspundeti voi ?!

elzorab spunea...

domnilor, doresc sa va informez ca , in romania, am achizitionat de-a lungul anilor opt proprietati(nu le mai detin pe toate) iar la achizitionarea lor m-au ajutat fix 0 agenti imobiliari. problema nu e ca nu de descurci sa achizitionezi ceva fara ei ci ca e foarte greu sa te mai scapi de ei, ca au impanzit ziarele si ii intoxica pe proprietari, manipulandu-i cu preturile pe care ar putea ei, specialistii speculanti, sa le scoata daca ar face un contract exclusiv.

sincer eu nu vad nici un beneficiu sa ai un intermediar, e chiar bine sa-l eviti pentru ca proprietarul care lucreaza cu un agent are deja niste idei preconcepute, bine implementate de catre marele agent, in legatura cu "valoare incredibila de nemaiauzita" a cloacei pe care o detine in proprietate.

n-am avut niciodata nici o problema in a gasi o proprietate de vanzare. iei ziarul, citesti , citesti, citesti.

evident perioada 2001-2007 a fost una incredibila in care apartamentele se dadeau pe sub mana ca si marfa chinezeasca pe vremea lui ceasca, de acolo si parerea unora ca fara megaagentul care ofera consultanta(direct din paginile ziarelor :) :)) n-ai dom'le cum sa te descurci...

hai lasati vrajeala cu intermediatul si ce meserie grea e. de fapt e doar incercare disperata de a manipula si determina vanzatorii sa semneze contracte de intermediere.

daca nu ar exista agentii imobiliari, toata lumea si-ar pune anuntul la mica publicitate, cumparatorii ar citii acele rubrici, ar merge cu doi martori, ar face un antecontract, ar achita un avans, iar apoi mai deprte la notar si la banca. asa le-am luat pe toate fara nici o problema.

mare fuck...ing branza, trebuie neaparat un megatzepar sa ia si el comision ca altfel nu se poate...
terminatzi cu tampenia, domnilor!

elzorab spunea...

de fapt, succesul unui agent imobiliar se masoara in numarul celor pe care i-a tzepuit si nicidecum un calitatea si cantitatea serviciilor oferite unora sa altora...

CUMPARATOR spunea...

Valicule

Eu acum am sa-ti raspund ca nu am facut referire in niciun fel la preferintele tale sexuale sau la familia ta. Pe aici ne bestelim tare de tot intre noi, DAR FARA MARLANII familiale sau sexuale. Acestea sunt lucruri sfinte si tabu. Ti-am recomandat sufletul pereche facand referire la modul patetic in care privesti activitatea de agentura imo. Nu am cautat sa te "evacuez" de aici.

Citind cele de mai sus tu imi vei raspunde in contrareplica, in 10000 mii de caractere, cu alte platitutini ironic/semidure.

Si uite asa, din 1000000 de caractere ale posturilor tale am reusit sa aflu doar nivelul chiriilor din Taragona.
Nu e prea eficient pentru inundatia ta de vorbe.

Ca sa faci o "cumparatura" imo ai nevoie fix de un amic ing. constructor care sa te ajute sa scanezi un pic marfa, de bani in buzunar si de un notar.

Samsariatul imobiliar are aceeasi utilitate publica ca si samsariatul matrimonial.

Aseara m-am intalnit cu doi prieteni: o ea romanca espanizata si un el elvetian. Urmeaza sa se casatoreasca si in pendularea lor nehotarata de a se stabili ori in Spania ori in Elvetia mi-au comunicat niste preturi:

- les cloacas para Barcelona - apt. 3 camere - 1.000.000 Euro (oferta general ignorata).
- apt. 3 camere 89 mp utili la peridferia Zurich - 250.000 Euro (vandut!)

Situatia imo din insorita Spanie e ULUITOR identica cu cea din Romania, in timp ce in Swiss lumea e mult mai calma iat apr. chiar SE VAND la pretul de mai sus (adaptat salariilor elvetiene, of course).

S-ar parea ca ai desantat in Romania lui Robert Dobrescu, venind exact tot dintr-o Romanie imo (mai insorita si cu alta limba de comunicare).
Dupa ce ai sa empatizezi cu nobilul imo nimeni nu te poate opri sa ne mai "uimesti" cu cantitatea imensa de informatii imo pe care ni le poti da. Asa cum ne-ai "uimit" de altfel si pana acum cu eruditia ta imo.

Akhenaton spunea...

@CUMPARATOR

Ce anume doresti de fapt si punctual sa afli de la Valentin? Poti spune succint si clar?
Fiecare isi alege drumul in viata, el a ales sa fie consultant imo, cel putin deocamdata are din ce trai. Viitorul nu-l cunoaste nimeni, daca e bun in ce face sigur va supravietui in domeniu.
Nici eu nu vad cu ochi buni agentii imo si asta fie si numai din cauza ca unii dintre ei, acum vreo 2-3 ani, imi radeau in nas numai din cauza ca eu eram interesat de cu totul altceva decat de imobiliare, cand totul se invartea in jurul lor.
Tu ai descoperit balonul prin mai (asa spui), eu in august. Recunosc ca mie mi-a schimbat perceptia despre imobiliare, despre economie in general.

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Omule, esti praf la capitolul imo, dar dai lectii, deci esti cu atat mai periculos. Nu-mi trebuie 10000 de caractere ca sa-ti spun ca nici tu si nici prietenii tai nu aveti habar de Barcelona.
Un penthouse superb acolo (nu un apartament cu 3 camere) incepe de pe la 4-500.000, nu de la un milion.
Ce bine stii tu situatia din insorita Spanie, si ce frumos vorbesti, poate te si crede cineva...

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
In sfarsit, un om inteligent!
Intai invata ce sa intrebi, daca vrei sa primesti si altceva dacat ceea ce intrebi, adica balarii...

CUMPARATOR spunea...

Akhenaton

Nu stiu ce cunostinte anume "poseda" pentru ca din lista lor sa pot bifa cateva pozitii.

Zice ca a fost consultant imo in Spania si a participat la targuri din 5 tari....s.a.m.d.

Nu crezi ca ar fi interesant sa ne povesteasca din experientele lui directe ? Lasa sa se inteleaga, oarecum enigmatic, ca ARE CE povesti.

In schimb, se rezuma la a bate campii logoreic peste tot pe unde posteaza. Iar cand posteaza, face un fel de marcaj M2M (om la om) pe linia defensiva.

Mai mult, din informatiile mele de nonconsultant imo, tzara din care s-a intors el este tot o Romanie imo. Perfect identica cu a noastra.

Tu ai vrea sa-i spun eu lui ce anume sa ne spuna el noua ?
Te rog ......

CUMPARATOR spunea...

Valicule

Ai mai postat de doua ori dar tot la nivel de Taragona am ramas.

Eu sunt:
- praf la capitolul imo
- periculos si mai dau si lectii
- prietenii mei n-au habar de Barcelona
- nu stiu bine situatia din insorita Spanie
- nu ma prind mishtourile pt. ca sunt slabe
- nu sunt singurul destept frumos si informat
- repet la nesfarsit vrajeli
- sunt superficial in gandire
- habar n-am cu "cine" vorbesc
- nu am nimic de spus
- trebuie sa invat ce sa intreb

Si asta numai in ultimele 2 posturi. M2M.

Despre imobiliare ne poti spune ceva Valentin ?

Valentin Ionescu spunea...

Iar bati campii. Cine esti tu si cat de calificat esti sa evaluezi cunostintele mele? Pune intrebari pertinente si la obiect si ai sa primesti raspunsuri pe masura, NUMAI in conditia in care sunt in stare sa-ti dau unul. Sunt mii de subiecte pe toate blogurile unde nu am scris niciodata nimic, pentru ca nu ma consider calificat s-o fac, si nu mi-e rusine sa o recunosc, spre deosebire de altii.

CUMPARATOR spunea...

@ Akhenaton

Prietene, te rog preia-l tu pe Vali! Cred ca te poti descurca mult mai bine ca mine. Incep sa am impresia ca e tot un fel de nobila casa numai ca plimbat pe afara timp de 2 ani.
Merci !

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Multumesc. Chiar nu am nimic cu tine, probabil ai sa vezi in timp, dar te-ai obisnuit atat de tare sa discuti cu idioti din tagma stim noi care, incat iti e greu sa comunici cu mine pertinent si punctual.

CUMPARATOR spunea...

Valiiiii !

"...idioti din tagma stim noi care..."

Ce naiba ai !? Te-a apucat autocritica ?

Calmeaza-te si posteaza constructiv/pozitiv/imobiliar.

Valentin Ionescu spunea...

Idioti din tagma celor aterizati de la taraba in imobiliare in plin boom, cu care nici macar tu nu poti sa ma asociezi.
Asta inseamna pozitiv/constructiv/imobiliar, sa recunoastem ca avem probleme mari si sa vrem sa le rezolvam, nu sa ne dam acum imaculati si super competenti. Asta fac, si nu pup in fund pe nimeni, nici pe voi, nici pe ei, pentru ca adevarul este la mijloc.

ionut spunea...

cezar

"Cum raspundeti voi?"

Unuia care a cazut in propria capcana a doua oara, vorbind de "funie (imbelcilitate) in casa spanzuratului", (vezi cazul dan ioanitescu, "agent" sub acoperire, unicul caz din scurta istorie a blogarilor romani, care, dupa doua zile de mancat "rahat" in cateva zeci de posturi, dupa ce a fost "deconspirat", le-a sters singur PE TOATE!), nu putem sa-i raspundem decat:

nu incerca si a 3-a oara, "groapa" e din ce in ce mai mare si te-afunzi!:))

Akhenaton spunea...

@CUMPARATOR

Rabdarea e o virtute. Uitam de ea din cand in cand :)

@Valentin

Inteleg ca majoritatea postarilor tale sunt defensive pentru ca te simti atacat. Sper ca esti de acord ca o parte importanta din vina pentru ce s-a intamplat in imobiliare o au agentii, iar tu esti (vrei nu vrei) reprezentant al acestora (fie ei buni sau rai)
Arata-ne imaginea ta referitoare la imobiliare, o imagine de ansamblu, apoi particularizeaza intr-un fel.
Spre exemplu, spui ca preturile vor scadea. Ai propus scaderi pana la 30-50% din pret unor dezvoltatori ce nu te-au ascultat si au intrat in insolventa. De ce crezi ca pretul pe care-l propui tu este unul bun? Pe ce te bazezi? Ce analize ai facut ca sa spui ca e un pret corect, sau macar unul care sa invioreze piata?
Pentru ca ai vorbit cu dezvoltatorii inteleg ca tu esti informat la nivel de imobile noi, care sa fie procentul de diminuare pentru un apartament vechi?
Colliers spune ca preturile se vor opri la nivelul anilor 2003-2005. Pe aici se vorbeste de anul de gratie 1999 ca si an de referinta. Tu cum crezi? Care e parerea ta avizata despre "Prima casa"? Cum crezi ca vor evolua lucrurile cand bancile nu vor mai rostogoli creditele (am auzit ca e la moda termenul) si vor incepe executarile silite?
Ar mai fi intrebari.
Si apoi Valentine, Cumparator mie mi se pare de buna credinta, ia-l ca atare.
Incerc, asa cum am spus cu alta ocazie, sa ma mentin impartial.

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Banuiesc ca te referi la mine. Astept sa-mi spui concret, cu citate, in ce capcana am cazut.
Eu nu sterg nimic, nu ma intereseaza atat de mult parerea voastra despre mine incat sa fac falsuri si magarii din astea de 2 lei.

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
Nici macar nu am comentat buna sau reaua credinta a lui Cumparator.
Am sa-mi permit sa-ti raspund la intrebari diseara cand ajung acasa, pentru ca astazi nu mai am foarte mult timp liber si chiar mi-au placut, vreau sa le acord timpul pe care il merita.
Nu ma deranjeaza sa fiu atacat, dar punctual, nu dejectiv generalizant :).

CUMPARATOR spunea...

@ IONUT

Te rog io mult nu-i raspunde lui Vali ! Iti raman personal indatorat daca te abtii. Ia-ti o punga imensa de pop corn, bere, tzigari, alune si asteapta sa vina seara, sa ajunga Vali acasa si sa-l uimeasca pe Akhenaton cu informatii detaliate, pertinente, utile, exclusiv imo. Noi ne asezam comod la PC cu floricele in brate si asteptam cuminti fluxul de informatii ce va veni dinspre Vali.

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Oricum ii raspund lui Akhenaton, indiferent daca este ultima postare aici.

ionut spunea...

Valentin Ionescu

Bre, nu mai banui nimic, ca banuiesti prost!
Postul ii era adresat lui cezar!

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Scuza-ma, chiar ma miram :) .

CUMPARATOR spunea...

VALICULE

ARMISTITIU !

Iti acord o prezumtie de "numarul unu in lume in combaterea cariei" si astept imobiliaritatile pe care le ai de destainuit. Lui Akhenaton bineinteles, nu unui ca mine (bleah!).

Ma imbrac frumos,imi iau si un notes langa mine si iti promit ca nici la Moise Guran n-am sa ma uit.

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Nu sunt nici pe departe nr1, si nu am zis bleah niciodata in ceea ce te priveste, nici macar nu am gandit-o.
In primul rand nu te cunosc, deci as fi ultimul jeg sa iti dau calificative. Mi-am permis sa spun, si sustin, ca nu ai habar de imobiliare adevarate prea mult, altfel intelegeai diferenta enorma de pozitie in sistem dintre mine si un agent imobiliar.
Eu sunt bau-baul unui agent imobiliar prost sau tepar, eu sunt platit sa le fac evaluari, sa-i concediez, sa recrutez altii, sa le fac training, sa-i invat sa-si promoveze ofertele, sa-si respecte clientii, si multe multe altele. OK, asta se intampla deocamdata intr-o Romanie mai insorita, de acord, dar la anul am sa incep s-o fac si aici, cand mi-o va permite timpul.

cezar spunea...

Uite, sunt 2 posibilitati, fie omul asta nou a fost rugat de manole sa mai incerce o salvare a continutului (blogului, ma rog), fie are mult timp liber si e masochist.

Masochist nu la modul ca-i plac flegmele virtuale (treaba lui), ci mai degraba relativ la faptul ca aici nu are cu cine vorbi, nu exista oameni avizati...imobiliar. Avizati imobiliar romania, mileniul 2,3, nu zurich sau barcelona sau mai stiu eu ce zona sub-sahariana.
Nici macar oameni cu credit imobiliar. Nimic, nimicuta, nada, zero.
Evident ca n-au nici capital, atfel incat ioanitescu ala, sau cum l-o fi numind, sa incerce o teapa. N-ai cui, n-ai cum. De aia nici n-a incercat sa vanda ceva pe aici. Sa fim bine intelesi.
Unica legatura cu banii pe aici se pare ca o are unul care joaca pe bursa derivatelor de la sibiu. Asta o stiu insa de pe alt blog, asa ca nu bag mina in foc.

Pe vremuri ma gandeam ce s-ar intampla cu oamenii astia daca,sa zicem, ar costa iar o garsioniera cat un logan. Asta ar fi visul lor fierbinte,sintetizand. Si-ar permite toti o casa a lor.
Bun, dar ce ar face atunci neastamparul lor, pe ce si-ar fixa atentia ? Pretul la ...ce ?
Nu stiu, cred ca asta ar fi un bun subiect de conversatie. Blogul s-ar putea numi in acest caz..."Totul e balon".
Dle. Ionescu, ce credeti, cam ce mai e supra-evaluat in ziua de azi ? Intreb f. serios.

ionut spunea...

Valentin Ionescu

"Eu sunt bau-baul unui agent imobiliar prost sau tepar, eu sunt platit sa le fac evaluari, sa-i concediez, sa recrutez altii, sa le fac training, sa-i invat sa-si promoveze ofertele, sa-si respecte clientii, si multe multe altele."

1) De cine esti platit? Intrebarea nu e peiorativa!
2) Daca'i p'asa, fa ceva cu vlasceanu!!!

ionut spunea...

Retinem deci ca:
1)oamenii "avizati" imobiliar sunt cei cu ... "credit imobiliar".
2)valentin ionescu nu e "avizat imobiliar romania"
3)exceptandu-l pe alex dumitrascu (se pare!), nimeni n-are valuuuare, manca-ti-as, "e" niste parliti!

AristotelCostel spunea...

@cezar zavalita

Da' tu... în afară de chelioşenie şi abonament la sală pentru menţinerea pielii pe os... n-ai o cloacă în Rahova luată de mami... şi una pe credit ipotecar în Prelungirea Ghencea?

Nu tu eşti cel care înclină balanţa cerere-ofertă spre prăbuşirea preţurilor?

Nu există masochişti mai destoinici decât tine.

Nimic, nimicuta, nada, zero.

Asta e "cererea". Eşti insatisfăcut? :)

CUMPARATOR spunea...

Hiiiiii!
Vai ce rusine !!!!

E adevarat Cezar ?

cezar spunea...

Pai ma bucur ca se lamureste asa repede si omul asta.
Oricum, sindromul cojocaru loveste din nou. Ma rog, iar n-ai inteles.
Cat despre ce am eu si cum si cat, atat cat vi s-a permis sa "aflati", eu stiu ca lucrurile sunt clare de multisor. Hai niste chestii noi, nu ma luati cu amnezii s-o luam de la capat. Exista arhiva,daca exista interes.

mobutu spunea...

cezar, ai ajuns sa te ataci singur prin posturile tale ... noi nici macar nu trebuie sa ne mai dam silinta!

ionut spunea...

Aha, alt "ne-inteles", din grupul 1% al lui nestor!

Valentin Ionescu spunea...

@cezar
Posibil sa ai dreptate vav de oameni avizati imobiliar, dar imi permit sa incerc sa aflu singur ce si cum(stii cum e), daca am cu cine comunica, si probabil ca am s-o aflu foarte repede.
Manole? Nu e cazul, nici nu il cunosc, stiu doar ca suntem la el acasa.
Supraevaluat? E simplu. Daca ne raportam la veniturile populatiei, totul, in afara de segmentul de lux.
Daca ne raportam insa la cererea pe anumite segmente, si am sa dau exemple:
- 2 camere 60.000 euro
- 3 camere 100.000 euro
- vile -700.000-1.000.000
care exista la momentul asta, si exista bine, probabil ca putin, undeva la 10-20%.
Inclin totusi sa cred ca este o revigorare de moment, pentru ca nu are o baza economica. Dar sa nu uitam ca traim in Romania, tara care rastoarna orice previziune si statistica, unde se invart foarte multi bani la negru, deci nu se aplica totul copy/paste din alte tari.
@ionut
1. Sunt platit de proprietarii companiilor imobiliare respective (agentii/dezvoltatori, chiar si o banca cu subsidiara imobiliara).
2. Pai cu Vlad treaba e urmatoarea, in afara de ce am scris pe Imopedia:
Am raspuns unei solicitari a lui pentru editia din decembrie de a oferi consultanta si putina educatie imobiliara pro bono vizitatorilor targului. Nu stiu cum va fi primita de dezvoltatorii care expun acolo, pentru ca aceasta consultanta nu poate fi aservita nimanui in afara consumatorului final, recte Maria Sa Cumparatorul, dar Vlad a considerat ca aduce plusvaloare evenimentului prin acest advice impartial oferit consumatorului, iar eu subscriu 100%.
In rest ce sa fac cu Vlasceanu, in afara de o cafea? Nu avem afaceri impreuna, nu facem bani impreuna, deci la momentul asta, in afara de o cafea pe care o beau oricand cu placere cu el...
Sa stii ca oricum e mult mai mult decat vedeti voi din exterior. Eu am citit cateva studii facute de el, am urmarit un proiect inceput de el, si, crede-ma, nu seamana cu ce ziceti voi despre el.
Gandeste-te ca- in materie de business - este totusi vrand nevrand dependent de cei care il platesc, e greu sa stabilesti un echilibru perfect in situatia asta, nu stiu cine ar putea s-o faca. Si cu asta am terminat, sper ca intelegi ce am vrut sa spun :).

ionut spunea...

Arhva zice cam asa:

Eu, din pozitia de "sofisticat" si "insider", m-am imprumutat in euro, pentru o cloaca-n "valea furcii", cu chiria in lei!
Rezultatul?:
Cerere zero, nimic, nimicuta, nada, niente, pe unde scot camasa ca s-au terminat "avizatii" imobiliari (inclusiv aia "cu credit"), deci posibilitati de pasare mai departe a "galustei" CUCU!.

ionut spunea...

valentin ionescu

"Eu am citit cateva studii facute de el, am urmarit un proiect inceput de el, si, crede-ma, nu seamana cu ce ziceti voi despre el."

Un link, ceva?
Multumesc!

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Din pacate deocamdata nu poate exista un link de genul celui pe care il cauti tu. Era vorba de alt gen de studii, recte platite, care nu au nici o legatura cu TIMON, ci cu afaceri imobiliare...

Akhenaton spunea...

@Valentin

Incerc sa inteleg cum stai cu timpul. Eu sunt rabdator. Asemeni lui Ionut si eu asteptam un link sa aflu ce spune Vlasceanu (se numeste documentare), insa eu astept si alte raspunsuri. :)

ionut spunea...

Valentin Ionescu

Sorry, ceea ce zicem noi despre el este in concordanta directa cu declaratiile lui publice din presa scrisa si audio, ca atare e perfect intemeiat.

Cine "e" vlasceanu?

http://www.vreauacasa.ro/organizatorul-targului-imobiliar-timon-se-da-cumparator-pe-tv/

Ghicitoare: cine e "cumparatorul" vlad din clipul respectiv?

Organizez un targ unde "expozantii" prezinta "loganuri" la pret de "mercedes", dupa care, intr-un reportaj platit, la televizor, ma dau drept unul dintre fericitii "posesori" ai... tepei!

ASTA e vlasceanu!!!!

cezar spunea...

Ala vrea "link", dumnezeule. Ei, nu totul e "pe net". Uneori mai trebe sa ai si treaba cu ...treaba. "Vali", da-i totusi un link, ceva.

"Eu, din pozitia de "sofisticat" si "insider", m-am imprumutat in euro, pentru o cloaca-n "valea furcii", cu chiria in lei!"

Nu stiu de unde a plecat chestia asta. Exista posibilitatea sa fi discutat, cine stie, diverse posibilitati,scenarii. Care credit, sarman om.
Care valea furcii, ca sunt doua. Si inainte, inca 2 prin sebastian,2 prin rahova. Daca vrei sa stii, am o proprietate si in... Giurgiu. Probleme ? Il las pe costel sa sape dupa ea.
O parte vandute, altele nu. Luate cu banii jos.
Fara agenti, ca nu cumpar niciodata prin agenti, doar vand prin ei. Acolo da, sunt utili.

Gata, ca am impresia ca ma laud singur. In plus, am si pierdut. Ceea ce pt. niste unii care n-au castigat in viata lor e ceva motiv de satisfactie, asta e.

ionut spunea...

Mai ai putin si plangi!

Exista posibilitatea...sa fi dicutat...posibilitati...scenarii. HA!HA!HA!

Valentin Ionescu spunea...

@ Scuze, am niste clienti care stau in tara doar azi si maine pana la pranz, iar celorlalti mi-a fost mai usor sa le raspund printre picaturi, pentru ca erau mai succinti in intrebari.
Am sa-ti raspund acum:

Am propus preturile respective dezvoltatorilor pentru a se pozitiona cu produsul in baremul de pret impus de categoria de salarizare a target-ului real de clienti.
Exemplu:
Deci, studiu - inclusiv de proximitate, in zona se afla firmele X,Y,Z(10-12 firme mari)...
Tu, dezvoltator, la calitatile/suprafetele/facilitatile/utilitatile(etc) pe care le oferi, poti sa te adresezi middle managementului de la firmele XYZ sau echivalentul din zone relativ accesibile (inca 10-12 firme mari pt backup). Am verificat si salariul mediu pt acest nivel este de 1000 de euro, iar ca target ai un numar aproximativ de 200 de persoane fara casa. Asta inseamna o rata suportabila de atatia euro pe luna, in conditia in care vorbim de un singur venit(varianta pesimista intotdeauna), asta in conditiile actuale de creditare inseamna pretul de 50.000 de euro in loc de 75.000 pentru ca acest produs sa aiba macar sansa de a ajunge in fata consumatorului final in conditii factibile.
Nu ma erijez nici in analist, nu am facut-o niciodata, nici in Cassandra, pur si simplu pot oferi solutii la momentul respectiv de piata care sa duca la vanzarea stocului. Din pacate, se aplica azi numai la proiecte coerente, care sunt putine, pentru ca nu poti sa incerci sa vinzi apartamente cu 1 dormitor dar de 80-100 mp si cu finisaje de lux la Prima Casa, unor potentiali middle manageri din capatul celalalt al Bucurestiului care au 2 copii si au nevoie de 3-4 camere la aceeasi suprafata, deci aici problema e la nivel de project management/studiu de fezabilitate initial, si genul asta de proiecte le vad in foreclosure.
La nivel de predictii, sincer, ma multumesc sa le culeg de la altii cu educatie financiara mult mai buna decat a mea si sa le evaluez/sintetizez/compar cu date statistice, , pentru ca de aici pleaca totul. Nu poti sa spui ca esti un consultant imobiliar bun, dar si un analist financiar bun, e o prostie si s-a vazut unde a dus.
Colliers spune ce vrea, eu la fel. Partea trista e ca nu stiu sincer la ce se raporteaza cand fac astfel de predictii, suntem mult mai rau decat in 2003, cel putin dpdv al indatorarii populatiei si a ceea ce ne asteapta: bugetar, momentul de explozie subprime, executari, etc.
Prima Casa? Functioneaza. Atat de bine, incat a oprit temporar caderea libera la vechi :D, care incepuse bine si ar fi tras in jos si noul ca si efect; dar se termina si mai vorbim.
Problema grava? Lumea sta la coada la Prima Casa la preturile de acum. Deci, cum sa scada preturile cand lumea vrea case la preturile astea, si asta in prag de faliment national? Nu mai inteleg nimic.
Cand se va opri rostogolirea creditelor? Pai hai sa-ti mai zic una din Spania, ca tot e Romania ceva mai insorita:
S-au amanat executarile cat s-a putut(implicarea sociala puternica a guvernului), dupa care au inceput la foc automat.
Dupa care bancile - prin subsidiarele lor imobiliare -
au iesit cu niste preturi mai mult sau mai putin oficiale de pana la 70% din cele din perioada de boom, dar extrem de amendabile la fata locului.
Iar exemplu concret:
Apartament 1 dormitor, pret (tranzactionabil) 2007 - 180.000Euro, pret foreclosure: 120.000, vandut(mai 2009): 93.000 Euro.
Foarte departe nu vom fi...
La noi mai intervine si faptul ca stocul de fond locativ nu este la nivelul din Spania, nici macar de departe, deci singura intrebare este ce grad de descoperire vor avea bancile la creditele neperformante pe retail. In cazul in care nu e fatal, vor putea opta pentru inchirierea acestui fond locativ si recuperarea partiala a pierderilor a la longue.
Deci iar e prematur sa facem predictii fondate vav de evolutia pe termen scurt a preturilor. Rabufnirea sectorului toxic neperformant va fi cea care va stabili liniile finale ale evo(invo)lutiei preturilor si nu numai pentru urmatorii 3-5 ani.

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Chestia stii care este? Nu se da cumparator, chiar este. Si aici clar nu discut clip-ul, nu e problema mea, ci faptul in sine.
Adica nu e minciuna.

ionut spunea...

Valentin

Esti tu convins 100% ca vlasceanu e "cumparator" si ca chiar a platit el apartamentul ala?

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Ei, deja ma porti pe alte meleaguri.
Habar nu am. Posibil ca dezvoltatorii sa-l fi chemat la ei (se stie doar ca sunt foarte sufletisti, ca toti dealtfel, si generozitatea lor - a tuturor - e proverbiala deja) :D , si sa-i fi dat cadou un apartament. Get real!
Posibil sa fi obtinut un discount frumos; normal, in conditia in care au relatii foarte bune de business.
Asta e altceva, dar eu am spus doar ca nu minte, deci a cumparat acum ceva timp apartamentul ala.

Andrei Stroiescu spunea...

@Valentin Ionescu

Studiul tau releva exact marea problema a dezvoltari sectorului imo de pana acum: majoritatea proiectelor au fost facute fara studii serioase de fezabilitate initiale, sau chiar fara nici un studiu, pe principiul indragit de multi manageri romani (principiul fazanului): indiferent ce ai de vanzare, 1 din 10, 100, 1000 de oameni va dori sa cumpere.
Trebuie doar convins (aburit, pacalit, fraierit, tepuit, "impuscat"... dupa caz).

Culmea, pentru o perioada de ani buni, principul chiar a functionat. De la fiare de calcat vandute de grupuri de tineri autointitulati pompos agenti de marketing, dar care nu erau defapt decat un fel de comis-voiajori care umblau din usa in usa sa le vanda (am fost si eu unul prin anii '97-'98 - primul job), pana la asigurari de viata si locuinte in anii urmatori (cred ca in multe cazuri agentii de asigurari/imo erau tot fostii agenti "recalificati") nu a fost un pas prea mare.

Cu timpul, cei mai cu experienta si mai insistenti au avansat in cariera, au ajuns sefi prin agentii imo, patroni de agentii imo, poate chiar dezvoltatori, insa nu au uitat ca prentru a vinde fiare de calcat nu aveai nevoie de studii de fazabilitate, asa ca le-au ignorat si cand a fost vorba de locuinte. Tot vanzare la fazani era, singura diferenta: pretul.

Pana acum, era plin campul de fazani, asa ca nimeni nu-si prea batea capul sa-l mai si cultive. De-acum fazanii sunt pe cale de disparitie (vor mai fi, dar nu ca inainte) astfel incat cine vrea sa manance are de lucru la modul serios: ia parcela (cota de piata) se apuca frumos sa o are (studii de fezabilitate, definirea targetului), apoi sa o semene (se apuca de construit), apoi sa cresca frumos recolta (finalizat constructiile), apoi sa culeaga (vinda). Si apoi o ia de la capat. Daca s-a priceput, va putea sa se extinda si la alte parcele daca doreste. Daca nu...

Ma bucur ca au inceput sa apara persoane ca tine, precum si firme precum cea care a comandat respectivul studiu. Sunt primele semne de normalitate in imo.

O zi buna.

Andrei Stroiescu spunea...

mica adaugire.

De fapt nu ma bucur ca au aparut firme precum cea care a comandat studiul (pentru ca este un studiu facut in ceasul al 12-lea, nu la inceput), insa ma bucur ca sunt firme care totusi au inceput sa-si dea seama ca nu mai merge ca inainte si trebuie cumva sa-si schimbe optica. Asta salut eu, inceputul de schimbare de viziune/strategie. Sper sa nu ramana doar la stadiu de inceput.

Valentin Ionescu spunea...

@Andrei Stroiescu
Ma bucur ca cineva mai si citeste ce scriu, si nu numai priveste ce scriu :) .
De asta m-am intors in Romania, pentru ca am considerat ca am multe de facut, la un moment la care piata are nevoie de oameni capabili sa redreseze acest sector. Nu se va intampla intr-un an doi, dar se va intampla, e normal si inevitabil.
Si nici eu nu ma erijez in salvatorul neamului, dar cu siguranta am sa fiu o rotita in acest mecanism, si asta ma motiveaza extraordinar, in afara de bani, care nici aceia nu vor fi de lepadat. E mare lucru sa construiesti ceva, mai ales dupa ce altii s-au chinuit sa demoleze ani de-a randul, inclusiv copiii aia cu pretentii de directori de marketing si manageri de proiecte, din care am cunoscut destui in 3 luni, crede-ma :).

ionut spunea...

valentin

"Posibil sa fi obtinut un discount frumos; normal, in conditia in care au relatii foarte bune de business."

La asta ma refeream, iar ceea ce a facut vlasceanu, aparand in media ca un fericit anonim "cumparator", indemnandu-i si pe altii sa faca la fel, se numeste manipulare!

Studiul tau, desi usor optimist, e cu totul altceva, fata de ce ne- livrat pana acum piata!

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Cu scuzele de rigoare, era un mic exercitiu de marketing/vanzari, nu un studiu. Un studiu adevarat l-as face eu, un project manager, un analist financiar si poate AC sau Manole.
Si nu glumesc.

ionut spunea...

Ma indoiesc ca m-ar interesa un studiu adevarat, in componenta respectiva!

ionut spunea...

In plus, nu te amagi, in ceea ce priveste majoritatea priectelor incepute pana acum, mai "studiu" decat ala din postul tau inseamna pierdere de timp si bani.

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Da, varianta de mai sus ar merge eventual la un proiect nou :) .
Si - sigur - habar nu am de unde iau analistul ala financiar, manca-i-as palaria lui.

ionut spunea...

Valentin

Am eu o banuiala ca analistul ala financiar, iti va spune ceva de genul, mai asteapta pana cand bancile isi vor curata bilanturile, la modul real si onest (nu ascuzandu-l sub pres ca acum), de "activele" toxice.
Deci proiect nou, deocamdata, NU, iar pentru asta proprietarul poate economisi linistit banii pe "analist", AC ii ajunge:))

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Pai oricum AC era pe post de antidot la analist hahaha.
De ascuns se ascunde sub pres, asta e foarte clar.
Vital este cuantumul, impactul asupra bancii in sine, in functie de asta se vor lua sau nu masuri disperate, care nu pot fi decat in avantajul cumparatorilor post-crah.
La cate credite s-au dat pe banda rulanta, banuiesc ca va fi foarte dur. Pacat ca tot consumatorul le plateste at the end of the day...

vladone spunea...

creditele: "Pacat ca tot consumatorul le plateste at the end of the day" - pacat ca nu le plateste consumatorul care le-a facut - ci le ia statul pe spinare si le platim noi cu totii si mai ales copiii nostri :(

Valentin Ionescu spunea...

@vladone
Da, la consumator ca si specie ma refeream

ionut spunea...

Valentin

'Ete:

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/exclusiv-zf-erste-transfera-bcr-pe-un-srl-austriac-ca-sa-arate-mai-bine-in-bilant-5098961/

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Excelent! In sfarsit, nu numai agentii economici, dar mai nou si bancile, au inteles ca externalizarea este calea cea mai rapida catre performanta. Bravo lor, felicitari.
In functie de specific, unii externalizeaza marketing-ul, PR-ul, vanzarile, generarea de lead-uri, project management-ul, si multe multe altele.
Pai si bancile saracele, ce sa externalizeze daca nu expunerile???

CUMPARATOR spunea...

@ Valentin

E SEARA !

Ti-a postat Akhenaton o suita de intrebari la 10.08.

In plus in efervescenta ta de posturi ai mai afirmat:

"Daca ne raportam insa la cererea pe anumite segmente, si am sa dau exemple:
- 2 camere 60.000 euro
- 3 camere 100.000 euro
- vile -700.000-1.000.000
care exista la momentul asta, si exista bine, probabil ca putin, undeva la 10-20%."

Ce ai vrut sa spui mai exact ?

2 camere 60000 euro ? La ce suprafata stimabile ? 2 camere la 170 mp utili sunt OK pt. sinergia economica contemporana romaneasca.

Sper ca nu visezi o pereche de camere la 60 de betze si 50 mp utili. Adica 1200 euro / mp util.

Ce cerere ai identificat in prezent la preturi de 60000 / 100000/700000 euroi ?

E amarnic nesatisfacuta cererea asta ? Umbla oamenii pe strazi cu suta de mii de euroi in buznar si nu gasesc apt. cu 3 camere de cumparat ?

De ce 1000 eur / mp ? De ce nu ?
De ce 350 eur / mp ? De ce nu ? De ce da ? De ce oare ?

Hai te rog, incepi ! Nu ne mai fierbe !

Lasa si fonfleurile si "arogantele" si treci la treaba ! Bafta !

Akhenaton spunea...

@Valentin

Pe www.anuntul.ro exista deja anunturi de genul: "BERCENI, strada Baciului, apartament 3 camere, confort 1 decomandat, 75 metri patrati 7/10, 1978, contorizat, discutabil, accept credit, cash, astept oferta dvs. 48000 euro" nu dau date de contact ca s-ar numi reclama si nu asta vreau.
Ce sfat i-ai da omului ca sa vanda? Si care e pretul corect in cazul lui?
Imi pare rau, insa esti singurul consilier imobiliar dintre cei de aici, asa ca esti cel chemat sa ne luminezi :)

CUMPARATOR spunea...

@ Akhenaton

Ne-a tzapit Valentin. A uitat de intalnire.

Cu alea 3 camere din Berceni mergi la agentie. Agentul semneaza rapid un contract de exclusivitate si iti spune ca "nu asa se face". Il promoveaza urgent "prin agentie" la 60000 Euro. Ca daca Valentin a zis ca stie el cerere pt. apt. de 2 camere la 60000, iti dai seama ca 3 camere la 60000 "zboara imediat." Sau nu ?

Numai Valentin cu locvacitatea lui ne-ar fi putut lamuri.

CUMPARATOR spunea...

@Akhenaton

Iar am ramas singuri si nelamuriti.

CUMPARATOR spunea...

@Akhenaton

Ti-l mai amintesti pe Dan Ioanitescu ? Eu si acum ii mai astept replica. Si Ioanitescu era imobiliar pursange. Ca si Vali, ca si nobilul Robert ....

Offfff ! Mare pacat !

AristotelCostel spunea...

Daca o roata mare se rupe celelalte vor fi spulberate sau sparte. Cel putin 30 de industrii si servicii depindeau de piata imobiliara. Toate anunta falimente sau pierderi grele. !678 de companii de constructii au intrat in faliment, numeros oameni nu vor mai vedea casele pe care le-au conracat, firme de publicitate, geamuri, cleaning, catering, transport, comunicatii, imobiliare, materiale de constructii, chimicale sunt afectate grav de caderea pietei imobiliare. E momentul sa realizam un lucru : daca vrem bani in buzunare trebuie sa platim pretul lor.

Nobilul cu cap de lemn.

...
buna ziua... ati luat teapa... s-a rupt o roata mare si s-au spulberat 30 de industrii... daca vreti bani in buzunare trebuie sa platiti... pretul. L-ati platit? Si ce vreti sa va fac eu? Sunati un prieten!

Nu va indemn sa mergeti in concediu in Romania ca aveti nevoie de sanatate... Chiar va indemn sa nu o faceti, poate asa se invata minte
si lichelele din turismul romanesc si isi schimba atitudinea.


Ce ar fi sa nu mai apeleze... cezar la agenti... poate asa se invata minte si lichelele...

eu unul cred (ca si Soros!) ca dupa aceasta criza nimic nu mai poate fi previzionat.
...
Si nu in ultimul rand sa facem mai multi copii. Minim 3 de familie.


Robert Dobrescu

...respect :)

Anonim spunea...

omfg, nobilul cretin mai traieste, inca nu si-a taiat venele din cauza dezamagirii create de disolutia tineretului roman ?
din cauza existentei unor personaje ca el mai prind si eu curaj cand ma uit in jur :)

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Calm, neicusorule, acum jumatate de ora am venit de la treaba, nu pot sa stau numai aici... Si chiar devii plictisitor rau, pe cuvantul meu, cu mistourile astea rasuflate. Recalibreaza-te, inca nu intelegi ca nu mai stai de vorba cu retarzi???
Nu ai fost atent. Vorbeam de cereri reale, pentru blocuri CHIAR SI VECHI, dar in zone civilizate si bine comunicate, de preferat aproape de metrou, o impartire buna, un etaj bun, curat, ingrijit, etc.
Si desigur cu pretentii, pentru ca e normal la banii astia, dar ce e in piata la ora asta si la banii astia nu se apropie de pretentiile lor. Paradoxal, nu? Astia suntem si asta este piata pe care o creem.
In loc sa tabare ei pe putinii oameni cu bani si sa le faca si o vorba aia de banii aia, prefera sa stea sa astepte ca isi revine piata, au auzit ei la televizor.

Am raspuns pe zi, cat am putut la momentul ala inghesuit, si nu sunt platit pentru raspunsurile astea, ca sa discutam si de deadline :).
Mai mult, am avut niste clienti azi la birou care m-au innebunit si cred ca si degeaba :), deci chiar nu sunt de extemporale seara asta. Vorbim maine cu cea mai mare placere, nu fug nicaieri.

@Akhenaton
1. Nu vand vechi, mai mult, nu vand rezidential, mai mult, nu sunt din Bucuresti. Nu am venit sa va dau lectii de vandut, cu atat mai putin de vandut apartamente din '78. Am crezut ca v-am explicat
destul de pertinent ca nu sunt agent imobiliar.
L-as sfatui totusi - in conditia in care nu e conditionat de alta cumparare si nu-i vor ajunge banii - sa vanda, cu cat o fi, pentru ca vine iarna, vine primavara si bani tot nu sunt pentru asa ceva. Oferte sunt garla, Pantelimon, Berceni, etc., dar nimeni din cei care au 48000 nu vor acolo, nici chiar 3 camere.
Sper sa fie anunturi din astea garla la 25-30000 la primavara si sa nu le cumpere nimeni, poate isi mai revin dracului cu tonele de bani peste noapte si automat va trebui sa mai scada si noul.
@Cumparator
Locvacitatea lui kko... In conditia in care tu ai vrea un 2 camere decomandate in Titan, de preferat nou (toti ar prefera nou la banii astia, si e normal), mare, utilat, bine comunicat, aproape de ceva hypermarket, gradi, scoala, piata, ai tabari ca pe painea calda pe un 3 camere din '78 in Berceni???
Don't think so...

CUMPARATOR spunea...

@ Valentin

Da, da, da .... Intelegem.

Zi-ne de pretul pe mp.

CUMPARATOR spunea...

@ Valentin

Si apropierea unei gradinite cam cu cat creste valoarea metrului patrat ?

Exista vreo formula, ceva ?
Conteaza daca au si "doamna de dans" si "doamna de engleza" ?

Daca se desfiinteaza gradi cum se recupereaza suma platita in plus pt. "confortul" asta ?

Dar pt. un hypermarket in vecinatate?

Dar daca se desfiinteaza ulterior hyperu' ?

Pt. vanzarea mai rapida a cadavrelor imo care umplu targurile "de profil", tu in calitate de consultant ai recomanda dezvoltatorilor sa-si "traga" repede o gradinita prin apropiere ? Si poate si un supermarket ar fi bun pt. cosmetizarea metrului patrat ?!

Sau poate si vreun lac cu ratze ?

Cam cu cat ar creste valoarea metrului patrat daca in apropiere ar exista un lac ? Cu ratze.

Sau o piata !? O piata cred ca ar fi buna...

Lamureste-ne, te rog ! Daca poti, cu formule clare, linkuri, grafice ... Ceva profi. Cum era in Spania ? Macar spune-ne algoritmul de calcul al pretului / mp la spanioli.

Akhenaton spunea...

@Andrei Stroiescu

"dar care nu erau defapt decat un fel de comis-voiajori care umblau din usa in usa sa le vanda (am fost si eu unul prin anii '97-'98 - primul job)"
Acum imi e clar cum stau lucrurile in ce priveste ipocrizia ... sper sa mai tineti domnia voastra minte disputa. Inca mai astept deznodamantul povestii domniei voastre cu soricei :))
O zi buna si spor la povesti

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Manca-l-ar tata pe el de inchizitor, ce bine combati neicusorule :) .
Daca aveai habar de imobiliare, stiai ca gradinita nu influenteaza pretul pe metru patrat, ci pretul unitar al dalelor de gresie din parcarea subterana. Acesta creste proportional cu nr metrilor patrati de geam termopan de la gradinita si cu cupa de la sutienul doamnei de coreeana (engleza este deja depasita, intreaba-l si pe AC).
De recomandat recomand proximitatea de facilitati nu pentru a creste pretul per metru patrat, ci pentru a prezenta consumatorului un produs coerent si care vine in intampinarea nevoilor lui, nu zeci de mii de euro pentru un apartament in camp la mama naibii, astea sunt deja istorie.
Ratzele sunt bune, dar trebuie reinnoit lunar fondul avicol pentru ca, deh, au ajuns ei si la Viena si au mancat lebedele, d'apoi niste amarate de rate. Daca stiai imobiliare, stiai ca ratele+curatat matasea broastei intra la calculul mentenantei, deci la costuri ascunse ulterioare, si nu la pretul initial prezentat tugulanului.
Asta nu e o componenta de neglijat atunci cand vorbim de pretul unui apartament: contractul de mentenanta cu dezvoltatorul. Foarte multi recupereaza asa zisele discounturi din ultimele luni prin incarcarea la maxim a acestor costuri.
Plec la birou, mai vorbim :).

Akhenaton spunea...

@Valentin

OK ai dreptate.
CAre e pretul corect /mp nou util in Bucuresti pentru deblocarea situatiei? Care e acel pret la care cererea solvabila sa se intalneasca cu oferta?
Inteleg ca nu esti din Bucuresti, insa consilier imobiliar fiind si pentru ca ai vorbit si de apropierea de metrou ma gandesc (dupa logica mea desigur) ca stii ce sa-mi raspunzi.

@Cumparator

Pe tine de fapt ce te intereseaza, pretul in Bucuresti, ori in Poiana Brasov (parca tu voiai sa schiezi si iarna-i aici, vara departe)?

CUMPARATOR spunea...

@Akhenaton

Dupa cum poate ai observat, i-am solicitat lui Valentin preturi / mp. Acu' daca nu e din Bucu, ....macar asa formulele/ideea prin care se ajunge la pret / mp. Chiar si limba spaniola.
Si sa stii ca aseara si-a batut joc de "sentimentele" noastre. Noi il asteptam pe aici iar el posta la greu pe imopedia si cand a venit acasa (1.00 a.m.) a bagat in fata ceva clienti care nu-l platesc. Check it !

@Valentin

"Manca-l-ar... " - daca zici tu..

Mai am o intrebare la care sa nu ma lamuresti, tot asa cum nu m-ai lamurit la celelalte:

Cum se face ? ... intr-o zona X apar mai intai gradinite, marketuri, parcuri, metrou, canalizari, gaze, statii de epurare, agentii imobiliare, institute de consultanta imobiliara, dispensare si ULTERIOR "developerii" intuind "potentialul zonei" trantesc niste blocuri ?

Sau invers ?

Daca se poate sa ne luminezi un pic mai repede .....

CUMPARATOR spunea...

Valentin

"Daca aveai habar de imobiliare, stiai ca gradinita nu influenteaza pretul pe metru patrat, ci pretul unitar al dalelor de gresie din .."

Stiu ! Deja, am stabilit ieri:

"Eu sunt:
- praf la capitolul imo
- periculos si mai dau si lectii
- prietenii mei n-au habar de Barcelona
- nu stiu bine situatia din insorita Spanie
- nu ma prind mishtourile pt. ca sunt slabe
- nu sunt singurul destept frumos si informat
- repet la nesfarsit vrajeli
- sunt superficial in gandire
- habar n-am cu "cine" vorbesc
- nu am nimic de spus
- trebuie sa invat ce sa intreb "

M2M

Treci direct la chestiune, ca ai vazut ca nu te contrazic.

Andrei Stroiescu spunea...

@Akhenaton

Domnule, in ipocrizia mea nu-mi dau seama unde-s ipocrit. Dar sunt deschis la argumentatii. Va ascult.

Deznodamatul e simplu. Si crud. Pisica mananca toti soriceii.

Morala?
Indiferent cine a gresit, platesc toti.

O zi buna.

Akhenaton spunea...

@CUMPARATOR

Il cam urmaresti pe Valentin. Lasa omul sa faca ce doreste, ai nevoie de raspunsuri cu adevarat, sau vrei doar sa-l incui?
E bine ca e anumat balonul, ma mai amuz si eu, mai citesc o fabula ... mai o poezie ... cultura deh.

CUMPARATOR spunea...

@Akhenaton

In mirosurile astea pestilentiale de imobiliare moarte de un an si ne-ngropate, dl. Valentin si-a facut o intrare de-a dreptul teatrala.

"S-a vandut" de la bun inceput ca fiind CU TOTUL ALTCEVA in comparatie cu sufletele deja existente pe piata imo. El nu e ca "ceilalti".

Practic, a acreditat subtil ideea ca piata imobiliara se imparte in doua perioade:

1.inainte de Valentin Ionescu (avi)

si

2.dupa Valentin Ionescu (dvi)

Orizonturile de asteptare sunt imense ....

Dar el nu vrea "sa confirme". Sau nu poate. Eschiveaza alunecos orice subiect concret. Si vorbeste, vorbeste, vorbeste....(ma rog - scrie). La fel, peste tot pe unde posteaza. Citeste-l pe toate blogurile si vei vedea cat de "analitic" este.
Akhenaton, nu am cum sa "nu-l las sa faca ce doreste". Da ! vreau sa-l incui cu o discutie despre pretul pe mp in Romania. Ca dupa aceea sa-l putem trece linistit la categoria "si altii".

El urmand sa faca, bineinteles, "ce doreste". ORICE doreste. Dar din pozitia "si altii" nu din pozitia de "reformator mesianic" al cloacelor romanesti.

Akhenaton spunea...

Combate tare Robert Dobrescu.
"Nicaieri in economie nu au scazut incasarile cu peste 90%, iar oamenii care inca se chinuie sa isi tina afacerile pe picioare trebuie sustinuti si nu blamati." Foamea-i mare zau asa!

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
Pretul vandabil acum (destul de greu totusi din cauza situatiei economice si blocajului financiar) per mp util ar fi 6-700 euro(TVA inclus. Pe ce ma bazez? Exista cerere reala la momentul asta in piata care se califica lejer la preturile astea (ok, am zis acum, nu stiu cum va fi peste cateva luni :), cred ca nu foarte roz).
Exemplu la nivel micro (un client de-al meu):
Cumparatori(la data de ieri):
2 camere 45-60.000 = 42 (din care 21 calificati, deci cu cash sau prescoring/dosar aprobat)
3 camere 50-100.000 = 23 din care 9 calificati si 7 care au 2 camere la vanzare si diferenta cash sau credit preaprobat

Aici vorbesc de un eventual ansamblu nou, intr-o zona nu centrala dar bine comunicata, cu finisaje medii, utilitati, proximitati sociale, infrastructura zonala buna, etc. Deci, ca si un minim de standard de viata civilizat, de la care pleaca segmentul mediu-superior si mai departe cel de lux, unde deja nu mai pot sa dau pret pe metru patrat, pentru ca depinde de foarte multi factori si are si componente arbitrare foarte mari oriunde in lume.
@Cumparator
Ti-ai vazut visul cu ochii, ma las la mana mea, nici macar nu intra in target-ul meu epatarea voastra ca si comunitate online. Daca te duci mai sus, la primul meu post, ai sa vezi ca implicarea mea a fost punctuala, ca raspuns la un comentariu al lui ionut, si care ma viza contextual. Mai mult, aceasta participare aici la nivel de carne de tun nu poate avea componenta permanenta, pentru ca nu am nici inclinatii masochiste, nici foarte mult timp liber, si chiar nimic personal de demonstrat in fata voastra ca si comunitate decat poate bun simt, asa cum e normal cand intri in casa cuiva.
De aici si pana la a ma erija in fata voastra in mare analist, mesia imobiliarelor romanesti post-criza, lector la facultatea de imobiliare balonate si resapate, e distanta mare de tot.
Am recunoscut sincer ca il citesc pe AC, in unele privinte nu ii dau dreptate, in multe altele da, si imi este suficient ca si o sursa obiectiva dar foarte informata de completare la o gramada de publicatii la care sunt abonat. La fel si cu Manole, nu trebuie sa scriu aici ca sa-l citesc.
Meseria mea este sa ma pliez la conditiile de piata ale momentului si sa caut solutii complete de marketing/vanzari pertinente si la preturi factibile ale unor proprietati imobiliare pe de-o parte, iar alta componenta include solutii de standardizare, rentabilizare si optimizare adresate companiilor cu profil imobiliar. Nu tu componenta mesianica, nu tu expectative majore la nivel macro; mai citeste ce am scris peste tot, in toate blogurile, daca tot ma urmaresti. O ROTITA...
Deci esti malitios la extrem cu un om care chiar nu a incercat sa-ti demonstreze nici o secunda ca este ceea ce nu este.
Vrei spaniola? Ia spaniola :D

"Dame pan y llámame tonto".
Si vav de Imopedia, e normal sa postez in primul rand acolo, pentru ca acolo e la mine acasa :).
Acolo consider eu ca am de munca, nu aici, cu ai mei ca brazii, pentru ca e o extensie fireasca a componentei de training/formare a unei noi generatii de agenti, chiar si dintre cei vechi care nu sunt viciati iremediabil si accepta schimbari dureroase.
Aici consider eu ca am o contributie mare de adus acestei branse la nivel macro, nu in alte sectoare. Agenti putini si buni.
Deci, pe Imopedia incerc sa fac gratis (for now) ceea ce am facut pe bani in Spania, adica sa ajut cum si cat pot la ridicarea nivelului general si a perceptiei din exterior.
@ionut, Akhenaton, oricine
Oricand la dispozitia voastra, chiar si aici desigur, pentru intrebari de genul celor pe care mi le-ati adresat pana acum.
Si va astept oricum si pe Imopedia, pentru ca intotdeauna dati dovada de aciditate pertinenta si punctuala, nu batut campii.

cezar spunea...

Pt. dl. Ionescu :
Exista proiect, in interiorul centurii Buc., in termenii astia financiari,600-700 E/mp inclus.TVA ?
Eu stiu doar Topaz Green, cu mentiunea amplasamentului nepotrivit pt. inchiriere, si a drumurilor slabe calitativ.

Valentin Ionescu spunea...

@cezar
Dl. Ionescu era tata, Dumnezeu sa-l odihneasca :). Nu, nici eu nu stiu la ora actuala nici un proiect care sa se incadreze in parametrii enumerati de mine. Era o parere personala, bazata pe informatii de piata si factorii socio-economici DE AZI (atentie, nu stiu daca va mai fi factibila in conditia in care ne asteapta vremurile pe care le anticipez pentru urmatorii 2-3 ani).

CUMPARATOR spunea...

Cu vreo doua topicuri in urma cand ne-a propus Manole tema spitalelor si mediciniei romanesti am postat o chestie prin care explicam ca acum avem acces la spitalele din Uniunea Europeana iar statucul prin C.N.A.S. plateste facturicile. N-am fost prea clar si nu aveam detalii.

Asa ca daca vreunul aveti nevoie (Doamne fereste !) sau daca stiti vreun roman care "pur si simplu nu mai vrea sa moara" cum spunea pe aici un cadru medical, luati din linkul asta cu incredere


http://www.cotidianul.ro/turism_medical_sub_acoperire-103108.html

Decat sa spitale romanesti spaguicioase cu cadre membre in Colegiul medicilor, mai bine WIZZ AIR si putin spitale germane / iyaliene / belgiene ca tre' sa manance si gura la doctorii aia de acolo cate ceva (de la statu roman nu de la pacienti), mai ales ca sunt seriosi.

Snatate maxima tuturor!

CUMPARATOR spunea...

@ Valentin

Esti de-a dreptul epopeic !
Dar in sfarsit ai spus-o !

Deci acum se vinde FOARTE GREU cu 600-700 E / mp.
Atunci putem spune ca se vinde GREU cu 500 - 600 E / mp. Luam media de 550 E/mp si facem preturi:

garsoniera boiereasca 40 mp utili = 22000 Euro

2 camere 58 mpu = 31900 Euro

3 camere 80 mpu = 44000 Euro

In contextul economic strict prezent - se vand sau s-ar vinde greusor. Hmmm!

Valentin, pai esti cam in "asentimentul" nostru.

Preturile astea sunt mult, mult mai terestre fata de ce elucubreaza imobiliarii "pursange".

In contextul economic actual. O sa te mai deranjez prin februarie - martie ca sa refacem un pic socotelile. Mi se pare ca ne apropiem binisor de un 350-400 /mp.

Nu te supara pentru glume si malitiozitati ! Trebe' "sa ne mai radem" si noi "sa se mai rada" si coledzii. Ce naiba !

Da' oricum, GREU mai comunici !

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Nu omule, nu am luat-o in nume de rau si va inteleg. Doar ca e obositor si nu duc, plus ca imi puneai intrebari existentiale la care, daca as pretinde ca am raspunsuri, m-as alinia frumusel la coada clientilor lui AC. Si nu e cazul.
Vorbim mai pe seara, ma duc la TNI !!! Prima oara, sa iau o piatra in gurita... De data asta promit informatii pertinente, pentru ca e vorba de meseria mea.

Unknown spunea...

"A fost, sau n-a fost"

Guranul de ieri: "In Romanica nu e criza"
Guranul de azi: "In Bucuresti nu e criza"
Guranul de maine: "In Primaverii nu e criza"

Aseara, un triumfant Moise Guran nu-si mai incapea in piele (in emisiunea din 12.11.2009) cu privire la somajul de NUMAI 2% din Buc.
De unde rezulta ca in Buc. 'nu e si n-a fost criza'.

Deci,
Bucurestiul se ghiftuie cu 2 pui friptzi,
iar Romanica 0 (zero),
se cheama ca fiecare au mancat cate 1 pui
= dreaqu' nu-i chiar asa de negru
= ciocu' mic, la anu' 'crestem'

P'tui!

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Inca una si ma duc
"garsoniera boiereasca 40 mp utili = 22000 Euro

2 camere 58 mpu = 31900 Euro

3 camere 80 mpu = 44000 Euro"

Doamne cat de bine suna! Si mi-as permite sa adaug si un Euribor+1-1,5% si iacata! Ne apropiem

Oricum sunt de acord, mai vorbim la primavara. Eu traiesc intr-un permanent deja-vu de cand am venit, aici ai avut dreptate, la faza cu Romania insorita. Deocamdata inca suntem in faza de negare, dar se prelungeste nepermis de mult

CUMPARATOR spunea...

@ Valentin

Stai cuminte ca nu e graba ! Nu vor la preturile calculate mai sus, nu-i bai ! Or sa vrea pana la urma. Le e greu sa se obisnuiasca cu gandul.

La finantare nu m-am gandit. Dar poate ca omul vrea sa-si ia garsoniera cu 22 0000 pret intreg si banii jos, decat sa plateasca avans 22000 si credit cu Euribor pe 30 de ani la pret de 50000 garsoniera. Parca poti sa stii ?

Nu te du la TNI ca ai sa te plictisesti ingrozitor. Asculta la nen'to ! N-ai ce vedea pe acolo.

CUMPARATOR spunea...

Erata

"22 000 pret intreg si banii jos"

Akhenaton spunea...

@Cumparator

Ai vazut ca putintica rabdare a facut sa afli (de la Valentin) ce tu stiai deja? :)
Primavara se numara bobocii (se actualizeaza preturile)?
La naiba, cand ajunge apartamentul 300 euro/mpu iau si eu manunchiul ala si sigur se fac si reduceri pentru cantitati mai mari de mp cumparati odata :)

CUMPARATOR spunea...

Akhenaton

Asa sa faci ! Sa le cumperi pe toate! De ce ? Pt. ca poti.

Da' ce sa faci cu ele ?

P.S.
Asta numesti tu "putintica rabdare" ? Am basici cu apa in varfurile degetelor si aseara am stat in picioare langa laptop pana la unu noaptea cand a venit acasa (glumesc)

CUMPARATOR spunea...

Iti dai seama cat de implinit ai fi daca ai avea vreo 10 apt. cu 2 camere prin Pantilimon ?

Akhenaton spunea...

@ Cumparator

Eu ma simt implinit si fara cele 10 apartamente. Incerc sa-mi pastrez optimismul si sa inteleg ce urmeaza sa se intample, sa ma protejez pe cat posibil de faliment. Glumesc despre manunchiul de apartamente.
Oricum pana sa fie 600-700 euro/mpu sau cat spui tu 300-400 dezvoltatorii s-au grupat pe: "sub 900 nu se poate construi".
Adevarat ca un clasic in viata ne-a invatat ca: "iarna nu-i ca vara"
Rabdarea e o virtute

CUMPARATOR spunea...

Rabdarea in afaceri CHIAR E O VIRTUTE.

CUMPARATOR spunea...

Akhenaton

Lasa-i grupati sub 900 ! Erau vremuri cand era "efectiv imposibil sub 2000"

Valentin Ionescu spunea...

Salutare. Veni, vidi, victus sum.
Same old same. Si aici nu ma refer la targ, care pana la urma e un targ si atat, dar la oferte. Raman grupati si raman degeaba. Aceleasi bannere, pliante, preturi, etc.
Romanul vrea casa lui, este o traditie care nu dispare atat de usor la noi, cu toata criza. Problema se afla insa intre a vrea si a putea.
Lumea inca are impresia ca ne aflam in blocaj numai din cauza crizei mondiale si asteapta sa treaca pentru a reveni la pozitionarea dinainte. Treaba lor.
@Cumparator
Ai zis mare lucru. Lasa-i grupati sub 900, tot e ceva, inca nu a venit iarna. E diferenta intre ce vrem si ce se poate acum, pe termen scurt.
Si cu targul, nu m-am dus cu expectative de 300/mpu hehe; m-am dus pentru ca trebuie sa ma duc la toate. Daca nu merg, de unde pot sa iau pulsul, din ziare? Din statistici? Din cifrele oficiale?
Merg la toate, e o parte din documentarea de zi cu zi. Evaluare oferte, promovare, prezenta, reprezentare vanzari, totul e important. Munca nenormata, intr-adevar, dar in momentul cand discuti cu un client TREBUIE sa stii ce puncte slabe are, nu trebuie sa astepti sa ti le spuna el, care habar nu are. Si atunci se recupereaza orele pierdute, crede-ma :D.
Oricum, daca tot veni vorba de TNI, locatia e frumoasa, dar eu l-as face acolo de lux, nu identic cu celelalte, de la Prima Casa la baubau pana la penthouse-uri in centru-nord. Si asa as iesi si din ambuteiaj ;) .

cezar spunea...

"Lumea inca are impresia ca ne aflam in blocaj numai din cauza crizei mondiale si asteapta sa treaca pentru a reveni la pozitionarea dinainte. Treaba lor."

Proiectele vechi au niste costuri/asteptari, treaba lor.
Ca sa nu mai stau sa ma uit pe net, ceva proiecte nou lansate ? Chiar si off-plan.

Valentin Ionescu spunea...

@cezar
Proiectele vechi au niste costuri, asteptari, ipoteci, rate, da, treaba lor. Asta spuneam si eu, e greu deodata sa se echilibreze preturile.
Nu cu titlu de axioma, dar am auzit numai de Primavara Lujerului, cum ca ar reincepe lucrarile, si de ceva declaratii de intentie pt proiecte mixte. Adama a fost la cumparaturi anul asta, deci ma astept sa iasa in primavara cu proiecte noi, si in rest expectativa.
Offplan sunt destule, dar nefezabile. Nu stiu cum au curajul sa iasa cu ele la vanzare.

Valentin Ionescu spunea...

@cezar
O buna parte din proiectele "cu asteptari" vor fi pe taraba bancilor la anul, crede-ma. Daca ai un prieten director de banca, ia-l, imbata-l bine si ai sa afli :) .
Bancile deja incalzesc motoarele, unele si-au creat deja divizii imobiliare iar altele sunt in negocieri si cauta raspunsuri la intrebari. Eu am contract cu 2 deja, una in Spania si alta in Romania.

cezar spunea...

Gata cu executarile silite.Nu ma mai tin nervii.
O evacuare poate tine si 1 an, timp in care nu exista control asupra preturilor. Eh, cand doar cresteau...

ionut spunea...

"Gata cu executarile silite.Nu ma mai tin nervii."

Eh, uite ca aici sunt de acord cu cezar, si ca sa fim corecti pana la capat, nu e prima data cand o spune.
Nu doresc nimanui sa aiba de-a face cu executarile silite (vorbesc, bineinteles din postura de eventual beneficiar al executarii, ca din aia de "subiect" al ei e clar). E o experienta dramatica, pe care n-o recomand decat spectatorilor (si aia cu nervii tari).

AristotelCostel spunea...

@jason

Guranul de ieri: "In Romanica nu e criza"
Guranul de azi: "In Bucuresti nu e criza"
Guranul de maine: "In Primaverii nu e criza"

Aseara, un triumfant Moise Guran nu-si mai incapea in piele (in emisiunea din 12.11.2009) cu privire la somajul de NUMAI 2% din Buc.
De unde rezulta ca in Buc. 'nu e si n-a fost criza'.


In aceeasi emisiune a dat "pontul"... simigeriilor, care... merge dom'le!

Akhenaton spunea...

@AC

Cred ca si pompele funebre merg in zilele noastre.
Imagineaza-ti un camp luat pentru un ansambu imobiliar transformat in cimitir

elzorab spunea...

ding-dog...

TudorD spunea...

Nu se pot accesa ceva fonduri... egiptene pentru reconversia ansamblurilor imobiliare in piramide?

Akhenaton spunea...

@TudorD

Mai intai gaseste tu fonduri pentru "transuhamta" ansamblurilor imo de la noi in Egipt. Apoi sigur ca vor fi fonduri si pentru ce spui tu :P

Valentin Ionescu spunea...

Gata, puteti sa terminati cu prostiile, scris pe bloguri, semnale de alarma si alte teribilisme sterile.
Am aflat aseara pe Imopedia ca nu mai sunt motive de ingrijorare. Bancile nu sunt pregatite sa treaca la executari; mai mult, gradul lor de expunere la neperformanta este minuscul; mai mult, nici nu vor fi in stare sa vanda eventualele active neperformante executate, pentru ca nu stiu cum; mai mult, directori de banca alearga dupa dezvoltatori implorandu-i sa accepte reesalonari/refinantari.
@ionut
Incep sa ma scarbesc de peisajul asta; sper sa nu ajunga prea departe, pentru ca din pacate la mine este ireversibil. Si uita ce am scris la 09.11/13.33. Omul e clar agent, sau in cel mai bun/rau caz chiar director/patron de agentie, transpare prin toti porii filozofia minciunii.
Stiti ce am sa fac? Dar mai bine va zic: am facut. Putinica rabdare...

ionut spunea...

@valentin

Nici o surpriza pentru mine,eu banuiesc ca e broker. Iar un un broker e supus prin definitie "hazardului moral".
Exceptiile sunt rarisime si tin de...caracter.

ionut spunea...

@valentin

"incep sa ma scarbesc de peisajul asta"

Un " investitor sofisticat" al blogului, singurul de p'aici (restul suntem niste pauperi amarati care habar n-au de fenomen), te-a atentionat ca nu esti "avizat imobiliar romania".
Tocmai incepi sa te "avizezi"...:)

Valentin Ionescu spunea...

Asta am vrut sa spun, ca nu face parte dintre exceptiile pentru care ma iau eu de gat cu toata lumea.
Si da, nu am avut atat de mult contact direct cu agenti de cand m-am intors incat sa fiu extrem de "avizat" in privinta marii majoritati, mea culpa for being cocky without too much of a fuckin' clue.
Mie mi s-ar parea oportun in peisajul media online ceva gen "ro realty exposed", cu studii de caz, interviuri (si nu la comanda), mystery shopping, dezbateri reale pe subiecte reale. Cu nume, date, fapte concrete, inregistrari video, audio, evaluari obiective, drept la replica, interviuri si dezbateri televizate pe probleme grave, intrebari extrem de incomode fara a fi impertinente, puncte de vedere ale unor organizatii etc etc, mai sunt multe de adaugat.
Ce parere aveti? Eu stiu sigur ca lipseste asa ceva. La nivel de analize macro, stam bine. Avem partea de media imo, avem si partea voastra care se face din ce in ce mai auzita ca si contrabalans/echilibrare la prima,
dar la nivel molecular inca nu e nimic.

Valentin Ionescu spunea...

@ionut
Avizat imobiliar Romania sunt mult mai mult decat altii care sunt platiti pentru a fi avizati, de asta poti sa fii sigur; uitasem doar de "prietenii" mei samsarii (ca pe astia chiar nu poti sa-i numesti brokeri, aici ma jignesti pe mine si eu nu ti-am facut nimic :D ).
Si oricum, in Romania sa fii avizat inseamna sa inveti zi de zi, e tara care nu inceteaza niciodata sa ne uimeasca :) .

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?